Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-18

  1. Nέα αρχή στη Βολιβία
  2. Nεκροί στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη
  3. Πέθανε ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν
  4. Έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν
  5. Περιμένοντας τους Κινέζους...
  6. Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
  7. «Μήνυμα Μπιν Λάντεν»
  8. Αέρας αλλαγής στη Βολιβία
  9. Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα
  10. Δεν παραιτείται ο Πάπας
  11. Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
  12. Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα
  13. Eρντογάν: «Όχι ως ανεπιθύμητοι στο Ιράκ»
  14. Αέρας αλλαγής
  15. Αέρας αλλαγής
  16. Συλλήψεις ινδουιστών στην Αγιόντια
  17. Αέρας αλλαγής
  18. Έναρξη διαπραγματεύσεων
  19. Έπαινοι Μπους προς Φιλιππίνες
  20. Και οι Ρώσοι στο διάστημα
  21. Οικονομική ανάσα Κογκρέσου για το Ιράκ
  22. Αέρας αλλαγής
  23. Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέα αρχή στη Βολιβία
 

Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας υπόσχεται κοινωνική ισότητα και μεταρρυθμίσεις

Συνομιλίες με πολιτικούς και συνδικαλιστές ηγέτες άρχισε στη Λα Παζ ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο κ. Μέσα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την πώληση ή μη φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω Χιλής, θέμα το οποίο προκάλεσε τις πολύνεκρες ταραχές των τελευταίων ημερών.
Συγχρόνως ανακοίνωσε ότι δεν θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας του πρώην προέδρου, η οποία λήγει το 2007.

Πρόεδρος μέχρι το δημοψήφισμα

Θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να συγκροτηθεί η συνταγματική συνέλευση, είπε ο κ. Μέσα.

Ο 50χρονος πρώην αντιπρόεδρος της χώρας διαδέχτηκε τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, που αναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, και ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Φόρος τιμής στους νεκρούς»

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε ότι αισθάνεται την επιθυμία να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο κ. Μέσα δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες -είχαν στηρίξει τον Λοσάδα στη διάρκεια της κρίσης- θα συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση της Βολιβίας, μετά την ανάλυψη της εξουσίας από τον κ. Μέσα, δήλωσε ο πρεσβευτής στη Λα Παζ, Ντέιβιντ Γκρίνλι.

Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα Λα Παζ, μετά την επιστροφή των τεθωρακισμένων και των στρατιωτών στις βάσεις τους.


Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2003 - 00:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Nεκροί στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη
 

Στιγμιότυπο από την κηδεία στελέχους της Χαμάς

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Χαμάς, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον 39χρονο Ταρέκ Αμπου αλ Χουσαίν, στέλεχος της οργάνωσης που σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νεκροί είναι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους δέκα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών που πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ.

Κετεδαφίσεις σπιτιών

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ανταποκριτές ότι οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν ένα ακόμη σπίτι στη Ράφα.
Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια της εβδομάδας καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό περισσότερα από 110 σπίτια Παλαιστινίων.

Για μία εβδομάδα και πλέον ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των υπόγειων διόδων, που χρησιμοποιούν, όπως επίσημα ανακοίνωσε το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι για να εφοδιασθούν με όπλα.

Έρευνες του FBI

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI συνεχίζει τις έρευνες για την επίθεση της Τρίτης, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι Αμερικανοί πράκτορες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανέγερση του τείχους, που θα αποκλείει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.

Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου και τις δυνατότητες παρέμβασης των ΗΠΑ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε ετοιμότητα η Συρία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Συρίας στρατηγός Χασάν Τουρκμάνι, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, και ειδικά την πολεμική αεροπορία, να είναι έτοιμες για να αποκρούσει κάθε ισραηλινή επίθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΣANA.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του πολιτικού τομέα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, αντιστράτηγος Αμός Γκίλαντ, απείλησε τη Συρία με «νέες επιχειρήσεις», αν δεν θέσει τέρμα στην υποστήριξη, που, όπως είπε, παρέχει σε τρομοκρατικές Οργανώσεις.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν
 

Ο υποδιοικητής Μάρκος, που ζήτησε να μιλήσει με τον Μονταλμπάν

Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της έχασε η ισπανική λογοτεχνία με τον θάνατο του Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν.

Ο Καταλανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής, πέθανε σε ηλικία 64 χρόνων από καρδιακή προσβολή στο αεροδρόμιο της Μπαγκόγκ, επιστρέφοντας από περιοδεία του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Μονταλμπάν δημοσίευσε περισσότερα από 50 βιβλία (ποιητικές συλλογές, δοκίμια και μυθιστορήματα), έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του ιδιόρρυθμου ντέντεκτιβ, Πέπε Καρβάλιο, που «έδρασε», κυρίως, στη Βαρκελώνη.

Γνωστότερα από τα έργα του, που μεταφράστηκαν σε 24 γλώσσες, είναι το «συναισθηματικό χρονικό της Ισπανίας», «υποφυσιολογικό μανιφέστο», «μαρξιστικά ζητήματα», «μία συναισθηματική αγωγή», «ο πιανίστας», «εγώ σκότωσα τον Κένεντι», «γεύμα με ανήσυχα άτομα» και η συνέντευξή του με τον υποδιοικητή Μάρκος των ανταρτών Ζαπατίστας στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού, που κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον τίτλο «Μάρκος, η επανάσταση και οι καθρέφτες».

Στην περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975) πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος (1992) και το ισπανικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του (1995).


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν
 

Στο μικροσκόπιο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στην Τεχεράνη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη διεξαγωγή αυστηρότερων επιθεωρήσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών, οι οποίες όπως, είπε θα διαρκέσουν μερικές μέρες.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΙΑΕΑ δεν προτίθενται να παραμείνουν στο Ιράν πέραν της Κυριακής.

Ο χρόνος τρέχει

Το Ιράν έχει διορία μέχρι τα τέλη του μήνα για να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Εάν η ιρανική ηγεσία δεν τηρήσει τη διορία της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τότε το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, επανέλαβε ότι το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν προτίθεται να αναπτύξει τέτοια όπλα στο μέλλον.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιμένοντας τους Κινέζους...
 

Άλλη μία ρωσική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύτηκε το ρωσικό σκάφος Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνει τριμελές πλήρωμα, που απαρτίζεται από ένα Ρώσο, έναν Ισπανό αστροναύτη και τον βρετανικής καταγωγής Αμερικανό κυβερνήτη, Μάικλ Φολ.

Πρόκειται για την τελευταία ρωσική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ρωσικοί πύραυλοι και τα σκάφη είναι τα μόνο μέσα πρόσβασης στο διάστημα που διαθέτει πλέον η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, μετά το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου, Κολούμπια.

Αναμένοντας συνεργασία με την Κίνα

Η ρωσική αποστολή πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την επιτυχή πρώτη διαστημική αποστολή της Κίνας.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Αλεξάντερ Καλέρι δήλωσε λίγο πριν την απογείωση ότι αναμένει εν αγωνίως τη συνεργασία με τους Κινέζους.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης και ο κυβερνήτης του θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έξι μήνες, ενώ ο Ισπανός Πέδρο Δούκε θα επιστρέψει στη Γη σε δέκα ημέρες.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
 

Πανέτοιμη η Ταϊλάνδη για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού

Στην Ταϊλάνδη βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε έξι ασιατικές χώρες.

Ο κ. Μπους έφθασε στη Μπαγκόγκ, προερχόμενος από τη Μανίλα, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους ξένους ηγέτες και έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ για τη φύλαξη και επιτήρηση χώρων θα διατεθούν άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα.

Bοήθεια στις Φιλιππίνες

Υπόσχεση για αύξηση της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις Φιλιππίνες, που θα διατεθεί στα σώματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, μιλώντας σήμερα στο κογκρέσο της χώρας στη Μανίλα, ως πρώτος Aμερικανός πρόεδρος, μετά από 43 χρόνια.

Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων πραγματοποιήθηκε αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα Μπιν Λάντεν»
 

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα

Νέο ηχογραφημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Στο μήνυμα καλούνται οι Ιρακινοί σε ιερό πόλεμο κατά των δυνάμεων κατοχής και ζητείται η αποχώρησή των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, ενώ χαρακτηρίζεται παράνομο, το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο.

Συγχρόνως απευθύνεται προειδοποίηση για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας, εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Mε χτυπήματα απειλούνται και οι χώρες που συμμετέχουν στον «άδικο πόλεμο», όπως αναφέρεται στο μήνυμα, και κυρίως η Βρετανία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

«Να μας αφήσει ήσυχους»

Το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου, Μουαφάκ αλ-Ρουμπάϊ, δήλωσε σχολιάζομντας το μήνυμα ότι μο Μπιν Λάντεν πρέπει να αφήσει τους; Ιρακινούς να ζήσουν ειρηνικά.

Προηγουμένως, το κυβερνητικό συμβούλιο είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να απέχουν από πράξεις βίας, που αποσταθεροποιούν περαιτέρω τη χώρα. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Το μήνυμα που αποδίδεται στον μπιν Λάντεν,αποτελεί υπόμνηση ότι ο διεθνής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

Εκπροσώπηση όλων ζητά ο Ταλαμπανί

Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί υπογράμμισε σε δηλώσεις του την αναγκαιότητα να εκπροσωπηθούν στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ.

Ειδάλλως, είπε, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα έχει την τύχη του τελευταίου καθεστώτος.


«Όχι σαν ανεπιθύμητοι»

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, εάν δεν είναι από πλευράς Ιρακινών επιθυμητή η παρουσία τους στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Ανατολή", ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την αποστολή δεν είναι αμετάκλητη και ότι η Τουρκία σέβεται τις επιθυμίες του ιρακινού λαού.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αέρας αλλαγής στη Βολιβία
 

Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας υπόσχεται κοινωνική ισότητα και μεταρρυθμίσεις

Συνομιλίες με πολιτικούς και συνδικαλιστές ηγέτες άρχισε στη Λα Παζ ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο κ. Μέσα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την πώληση ή μη φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω Χιλής, θέμα το οποίο προκάλεσε τις πολύνεκρες ταραχές των τελευταίων ημερών.
Συγχρόνως ανακοίνωσε ότι δεν θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας του πρώην προέδρου, η οποία λήγει το 2007.

Πρόεδρος μέχρι το δημοψήφισμα

Θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να συγκροτηθεί η συνταγματική συνέλευση, είπε ο κ. Μέσα.

Ο 50χρονος πρώην αντιπρόεδρος της χώρας διαδέχτηκε τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, που αναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, και ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Φόρος τιμής στους νεκρούς»

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε ότι αισθάνεται την επιθυμία να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο κ. Μέσα δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα, αλλά και τη λύπη της για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην παραίτηση.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα
 

Στιγμιότυπο από την κηδεία στελέχους της Χαμάς

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Χαμάς, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον 39χρονο Ταρέκ Αμπου αλ Χουσαίν, στέλεχος της οργάνωσης που σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νεκροί είναι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους δέκα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών που πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ.

Κετεδαφίσεις σπιτιών

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ανταποκριτές ότι οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν ένα ακόμη σπίτι στη Ράφα.
Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια της εβδομάδας καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό περισσότερα από 110 σπίτια Παλαιστινίων.

Για μία εβδομάδα και πλέον ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των υπόγειων διόδων, που χρησιμοποιούν, όπως επίσημα ανακοίνωσε το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι για να εφοδιασθούν με όπλα.

Έρευνες του FBI

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI συνεχίζει τις έρευνες για την επίθεση της Τρίτης, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι Αμερικανοί πράκτορες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ετοιμότητα η Συρία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Συρίας στρατηγός Χασάν Τουρκμάνι, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, και ειδικά την πολεμική αεροπορία, να είναι έτοιμες για να αποκρούσει κάθε ισραηλινή επίθεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΣANA.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του πολιτικού τομέα του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, αντιστράτηγος Αμός Γκίλαντ, απείλησε τη Συρία με «νέες επιχειρήσεις», αν δεν θέσει τέρμα στην υποστήριξη, που, όπως είπε, παρέχει σε τρομοκρατικές Οργανώσεις.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεν παραιτείται ο Πάπας
 

Ασθενεί, αλλά δεν παραιτείται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' διαβεβαίωσε τους 150 καρδινάλιους που συγκεντρώθηκαν στο Βατικανό ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι θα παραμείνει στη θέση του «έως την τελευταία πνοή».

Την Πέμπτη, με αφορμή την 25η επέτειο από την ενθρόνισή του, είχε τονίσει ότι ο Θεός τον ενθαρρύνει να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα, για να μπορώ να εκπληρώνω την αποστολή μου προς την Εκκλησία, τόσο διάστημα, όσο θέλει ο Κύριος», είπε ο ηλικίας 83 χρόνων Ποντίφικας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των πτωχών και των αδυνάτων, φέροντας ως παράδειγμα τη Μητέρα Τερέζα, την οποία ανακηρύσσει την Κυριακή αγία, κάνοντας δημόσια εμφάνιση στην πλατεία του αγίου Πέτρου.

Συνεχίστε να προσεύχεστε για μένα, για να μπορώ να εκπληρώνω την αποστολή μου προς την Εκκλησία, τόσο διάστημα, όσο θέλει ο Κύριος.
Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄


Η ομιλία του στους καρδινάλιους διαβάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από επίσκοπο και ο Πάπας, που πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον, μίλησε μόνο στην αρχή και στο τέλος.

Πριν την ομιλία, ο επικεφαλής της συνόδου των καρδιναλίων Γιόζεφ Ράτζιγκερ εξήρε την προσφορά του ως «κήρυκα της ειρήνης», όπως τον χαρακτήρισε.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 19:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ταϊλάνδη ο Μπούς
 

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ κατά την άφιξή του στην Μανίλα

Στην Ταϊλάνδη βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε έξι ασιατικές χώρες.

Ο κ. Μπους έφθασε στη Μπαγκόγκ, προερχόμενος από τη Μανίλα, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους ξένους ηγέτες και έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ για τη φύλαξη και επιτήρηση χώρων θα διατεθούν άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα.

Bοήθεια στις Φιλιππίνες

Υπόσχεση για αύξηση της βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις Φιλιππίνες, που θα διατεθεί στα σώματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έδωσε ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, μιλώντας σήμερα στο κογκρέσο της χώρας στη Μανίλα, ως πρώτος Aμερικανός πρόεδρος, μετά από 43 χρόνια.

Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων πραγματοποιήθηκε αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 18:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα
 

Mεταφορά τραυματισμένου παλαιστίνιου στη Ράφα

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Χαμάς, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον 39χρονο Ταρέκ Αμπου αλ Χουσαίν, στέλεχος της οργάνωσης που σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νεκροί είναι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους δέκα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών που πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ.

Κετεδαφίσεις σπιτιών

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ανταποκριτές ότι οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν ένα ακόμη σπίτι στη Ράφα.
Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια της εβδομάδας καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό περισσότερα από 110 σπίτια Παλαιστινίων.

Για μία εβδομάδα και πλέον ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των υπόγειων διόδων, που χρησιμοποιούν, όπως επίσημα ανακοίνωσε το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι για να εφοδιασθούν με όπλα.

Έρευνες του FBI

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI συνεχίζει τις έρευνες για την επίθεση της Τρίτης, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες.

Οι Αμερικανοί πράκτορες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Eρντογάν: «Όχι ως ανεπιθύμητοι στο Ιράκ»
 

Η Τουρκία Τουρκία σέβεται τις επιθυμίες του ιρακινού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, εάν δεν είναι από πλευράς Ιρακινών επιθυμητή η παρουσία τους στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Ανατολή", ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε στη Μαγιόρκα, όπου βρέθηκε, ότι η απόφαση για την αποστολή δεν είναι αμετάκλητη και ότι η Τουρκία σέβεται τις επιθυμίες του ιρακινού λαού.

Εκπροσώπηση όλων ζητά ο Ταλαμπανί

Ο ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί υπογράμμισε σε δηλώσεις του την αναγκαιότητα να εκπροσωπηθούν στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ, όλες οι εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ.

Ειδάλλως, είπε, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα έχει την τύχη του τελευταίου καθεστώτος.

Αμερικανικοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε περιοχές στα δυτικά της Βαγδάτης, όπου συνέλαβαν 11 άτομα, με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με αντάρτες.

«Μήνυμα Μπιν Λάντεν»

Το διορισμένο από τους Αμερικανούς κυβερνητικό συμβούλιο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να απέχουν από πράξεις βίας που αποσταθεροποιούν περαιτέρω τη χώρα. Σε ανακοίνωσή του τονίζεται ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Η προειδοποίηση του κυβερνητικού συμβουλίου συμπίπτει χρονικά με τη μετάδοση από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα νέου ηχογραφημένου μηνύματος, που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο μήνυμα καλούνται οι Ιρακινοί σε ιερό πόλεμο κατά των δυνάμεων κατοχής και ζητείται η αποχώρησή τους από το Ιράκ.

Συγχρόνως απειλούνται οι αμερικανικές δυνάμεις με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας, εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Mε χτυπήματα απειλούνται και οι χώρες που συμμετέχουν στον «άδικο πόλεμο», όπως αναφέρεται στο μήνυμα, και κυρίως η Βρετανία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αέρας αλλαγής
 

Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας υπόσχεται κοινωνική ισότητα και μεταρρυθμίσεις

Συνομιλίες με πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηγέτες άρχισε στη Λα Παζ ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο κ. Μέσα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την πώληση ή μη φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω Χιλής, θέμα το οποίο προκάλεσε τις πολύνεκρες ταραχές των τελευταίων ημερών.
Συγχρόνως ανακοίνωσε ότι δεν θα εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας του πρώην προέδρου, η οποία λήγει το 2007.

Πρόεδρος μέχρι το δημοψήφισμα

Θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα και να συγκροτηθεί η συνταγματική συνέλευση, είπε ο κ. Μέσα.

Ο 50χρονος πρώην αντιπρόεδρος της χώρας διαδέχτηκε τον Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, που αναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, και ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Φόρος τιμής στους νεκρούς»

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε ότι αισθάνεται την επιθυμία να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο κ. Μέσα δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα, αλλά και τη λύπη της για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην παραίτηση.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 13:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αέρας αλλαγής
 

Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας υπόσχεται κοινωνική ισότητα και μεταρρυθμίσεις

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα δήλωσε ότι αισθάνεται την επιθυμία να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Ο Κάρλος Μέσα διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από το οποίο θα κριθεί η πώληση ή μη του φυσικού αερίου της Βολιβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - το ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα της λαϊκής εξέγερσης των Βολιβιανών.

Ο κ. Μέσα κατέληξε ότι εν ευθέτω χρόνο θα προκηρύξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα, αλλά και τη λύπη της για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην παραίτηση.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις ινδουιστών στην Αγιόντια
 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο πνευματικός ηγέτης των ινδουιστών, Ασόκ Σινγκχάλ

Οι αρχές του ινδικού κρατιδίου, Ουτάρ Πραντές συνέλαβαν ηγετικό μέλος σκληροπυρηνικής ινδουιστικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τον γενικό γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ινδουιστών, Πραβίν Τογκάντια, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην ιερή πόλη, Αγιόντια.

Την Παρασκευή, οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφυγαν στη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν τυχόν διαδηλώσεις.

Ωστόσο, χιλιάδες ινδουιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν και αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, φαίνονται αποφασισμένοι να μεταβούν στην Αγιόντια.

Η διαμάχη επικεντρώνεται γύρω από μια έκταση γης, η οποία θεωρείται ιερή τόσο από τους ινδουιστές όσο και από τους μουσουλμάνους.

Το 1992 πλήθος ινδουιστών εξαπέλυσε επίθεση και κατεδάφισε τέμενος του 16ου αιώνα. Μια πράξη που αποτέλεσε το έναυσμα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στοίχισε τη ζωή 2.000 και πλέον ανθρώπων.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αέρας αλλαγής
 

Πολιτικά απομονωμένος ο Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτηση

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα δήλωσε ότι αισθάνεται την επιθυμία να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Ο Κάρλος Μέσα διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από το οποίο θα κριθεί η πώληση ή μη του φυσικού αερίου της Βολιβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - το ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα της λαϊκής εξέγερσης των Βολιβιανών.

Ο κ. Μέσα κατέληξε ότι εν ευθέτω χρόνο θα προκηρύξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα, αλλά και τη λύπη της για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην παραίτηση.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 11:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη διαπραγματεύσεων
 

Στο μικροσκόπιο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη διεξαγωγή αυστηρότερων επιθεωρήσεων του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

Το Ιράν έχει διορία μέχρι τα τέλη του μήνα για να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Εάν η ιρανική ηγεσία δεν τηρήσει τη διορία της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τότε το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί επανέλαβε ότι η χώρα του δε διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν προτίθεται να αναπτύξει τέτοια όπλα στο μέλλον.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 10:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Έπαινοι Μπους προς Φιλιππίνες
 

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ κατά την άφιξή του στην Μανίλα

Στις Φιλιππίνες μετέβη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους για συνομιλίες με την πρόεδρο της νησιωτικής χώρας, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία στα μέλη του κογκρέσου των Φιλιππίνων, έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης και των προσπαθειών της για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η απειλή ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Αμπού Σαγάφ που δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες, είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις Φιλιππίνες για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό της για την υποστήριξη που δείχνει στη χώρα της.

Ώρες προ της αφίξεως του Τζορτζ Μπους οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν τον Ινδονήσιο Τοφίκ Ριφκί, γνωστός κι ως Αμπού Ομπάιντα, ο οποίος φέρεται να είναι ο υπ' αριθμόν δύο σε ιεραρχία στην ισλαμική οργάνωση, Τζεμά Ισλαμίγια.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μανίλα ήταν δρακόντεια καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Επόμενος σταθμός του Τζορτζ Μπους είναι η Ταϊλάνδη.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Και οι Ρώσοι στο διάστημα
 

Άλλη μία ρωσική αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύτηκε το ρωσικό σκάφος Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνει τριμελές πλήρωμα, το οποίο απαρτίζουν ένας Ρώσος ένας Ισπανός αστροναύτης και ο βρετανικής καταγωγής Αμερικανός κυβερνήτης, Μάικλ Φολ.

Πρόκειται για την τελευταία ρωσική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ρωσικοί πύραυλοι και σκάφοι είναι τα μόνο μέσα πρόσβασης στο διάστημα που διαθέτει πλέον η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης μετά το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου, Κολούμπια.

Η ρωσική αποστολή πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την επιτυχή πρώτη διαστημική αποστολή της Κίνας.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Αλεξάντερ Καλέρι δήλωσε λίγο πριν την απογείωση ότι αναμένει εν αγωνίως τη συνεργασία με τους Κινέζους.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης και ο κυβερνήτης του θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έξι μήνες, ενώ ο Ισπανός Πέδρο Δούκε θα επιστρέψει στη Γη σε δέκα ημέρες.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 08:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομική ανάσα Κογκρέσου για το Ιράκ
 

Συνολικά 101 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από το τέλος του πολέμου

Το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο χορηγεί 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η ψηφοφορία, στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διεξήχθη μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της γερουσίας προς τον Τζορτζ Μπους ότι το Ιράκ οφείλει ξεπληρώσει με οποιοδήποτε τρόπο έστω τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμησή του.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι το κογκρέσο, πάρα τις όποιες διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, αναγνωρίζει ότι είναι πολύ αργά για να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση στο Ιράκ.

Το νομοσχέδιο των έκτακτων δαπανών πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 12 κατά στη Γερουσία και με 303 υπέρ και 125 κατά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μια κοινή επιτροπή των δύο νομοθετικών σωμάτων θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσει το τελικό οικονομικό πακέτο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, το οποίο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα παρουσιάσει στο συνέδριο των χρηματοδοτών στις 23 Οκτωβρίου στην Μαδρίτη.

Απώλειες

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ την Παρασκευή, ανεβάζοντας σε 101 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το τέλος του πολέμου τον Μάιο.

Ειδικότερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δυο τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν συνεπλάκησαν με υποστηρικτές σίιτη κληρικού στην ιερή πόλη της Καρμπάλα.

Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν επίσης και ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αέρας αλλαγής
 

Πολιτικά απομονωμένος ο Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα δεν είχε άλλη επιλογή από την παραίτηση

Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα δήλωσε ότι αισθάνεται χρέος να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος δήλωσε ότι η Βολιβία είναι μια χώρα που διακρίνεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες και απηύθυνε έκκληση για περισσότερη κατανόηση στα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Ο Κάρλος Μέσα διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από το οποίο θα κριθεί η πώληση ή μη του φυσικού αερίου της Βολιβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες - το ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα της λαϊκής εξέγερσης των Βολιβιανών.

Ο κ. Μέσα κατέληξε ότι εν ευθέτω χρόνο θα προκηρύξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάδα, αλλά και τη λύπη της για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην παραίτηση.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2003 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεων συνέχεια στη Γάζα
 

Στην τελευταία επιχείρηση των Ισραηλινών σκοτώθηκε φερόμενο ως ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας.

Για μία εβδομάδα και πλέον ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στην περιοχή στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των υπόγειων διόδων που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για το λαθρεμπόριο όπλων.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένοπλοι επιχείρησαν να εισέλθουν σε κτίριο, το οποίο χρησιμοποιείτο ως προσωρινή βάση από τον ισραηλινό στρατό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.