Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-23

  1. Φθηνά φάρμακα με «πατέντα» Κλίντον
  2. Το Ιράν ανοίγει τα χαρτιά του
  3. Μικρές προσδοκίες στη διάσκεψη για το Ιράκ
  4. Τέλος εποχής για το Κονκόρντ
  5. Εκτός κόμματος λόγω Ιράκ ο Γκάλογουεϊ
  6. «Μικρές προσδοκίες» στη διάσκεψη για το Ιράκ
  7. Εκτελέστηκαν δημόσια «πληροφοριοδότες»
  8. Εκτελέστηκαν δημόσια «πληροφοριοδότες»
  9. Το Ιράν «ανοίγει» τα χαρτιά του
  10. Βάση της Ρωσίας στην Κιργιζία
  11. Στην Αυστραλία ο Μπους
  12. «Μικρές προσδοκίες» στη Διάσκεψη για το Ιράκ
  13. «Παράνομη» φυλάκιση παιδιών στο Πακιστάν
  14. «Παράνομη» φυλάκιση παιδιών στο Πακιστάν
  15. Στην Αυστραλία ο Μπούς
  16. Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
  17. Απαισιόδοξος ο Ράμσφελντ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Φθηνά φάρμακα με «πατέντα» Κλίντον
 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ήταν ο ιθύνων νους της συμφωνίας για φθηνά φάρμακα για τους μη έχοντες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πέτυχε τη σύναψη συμφωνίας η οποία θα μειώσει σημαντικά το κόστος ορισμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, μια στη Νότια Αφρική και τρεις στην Ινδία, θα παράσχουν τα φάρμακα με τιμή μικρότερη από το ένα τρίτο της «κανονικής» τιμής τους.

Συγκεκριμένα, το κόστος μιας ημερήσιας δόσης των εν λόγω φαρμάκων θα διαμορφωθεί στα 40 σεντς από 1 δολάριο και 50 σεντς.

Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν φάρμακα και δεν υπήρχε ελπίδα.

Μεγάλο βήμα

Και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι μέχρι το 2008 τα φθηνά φάρμακα θα βοηθήσουν πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μείωση των τιμών επετεύχθη όταν εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος Γουίλιαμ Κλίντον έδωσαν συμβουλές στις εταιρείες για το πώς να περικόψουν το κόστος τους.

Οι οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως μεγάλο βήμα που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Τρεις χώρες της Αφρικής, η Ρουάντα, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη, μαζί με αρκετές άλλες χώρς της Καραϊβικής δουλεύουν μαζί με το Ίδρυμα Κλίντον για να εξασφαλίσουν φθηνότερα φάρμακα για το AIDS και έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια από την Παγκόσμια Τράπεζα και από διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς προκειμένου να τα πληρώσουν.

Για τον ίδιο σκοπό, το Ίδρυμα συγκεντρώνει δωρεές από εύπορες χώρες όπως η Ιρλανδία και ο Καναδάς.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 14:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν ανοίγει τα χαρτιά του
 

Το Ιράν έχει συμφωνήσει σε αυστηρότερους ελέγχους στις εγκαταστάσεις του

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν παρέδωσε έκθεση για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι έλαβε το φάκελο του Ιράν από τον εκπρόσωπο της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη, Αλί Ακμπάρ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ιράν ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή έκθεση του πυρηνικού του προγράμματος και ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας θα ξεκινήσει αμέσως τη μελέτη του φακέλου.

Το Ιράν παρέδωσε την έκθεση οχτώ ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Τεχεράνη για να αποδείξει ότι δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μετά την συγκατάθεση της Τεχεράνης στη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, είπε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Δυτικό σενάριο»

«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα γιατί η κατοχή τέτοιων όπλων δεν προσδίδει δύναμη».

«Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τη σύγχρονη επιστήμη, η θέληση και οι αντιστάσεις, είναι παράγοντες που φέρνουν τη δύναμη», δήλωσε ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί ότι το Ιράν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν μέρος ενός σεναρίου δυτικής προέλευσης «για να σταματήσει η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας και επιστήμης στο Ιράν και για να εξακολουθήσει η Τεχεράνη να βασίζεται στην τεχνολογία της Δύσης».


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Μικρές προσδοκίες στη διάσκεψη για το Ιράκ
 

Οκ. Ανάν προειδοποίησε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μπορεί να κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία και να συνεισφέρει κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, πλην όμως η πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών της Μαδρίτης χαρακτηρίστηκε από σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να πεισθούν οι υποψήφιοι δωρητές να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Τα Ηνωμένα 'Εθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η -υπό αμερικανικό έλεγχο- προσωρινή διοίκηση του Ιράκ εκτιμούν ότι για την ανοικοδόμηση της χώρας θα απαιτηθούν πάνω από 56 δισ. δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι θα χορηγήσουν 20 δισ. δολάρια και ευελπιστούν ότι θα συγκεντρώσουν άλλα 30 δισ. δολάρια από άλλες χώρες.

Χαμηλώνει ο πήχης

'Ομως. χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένες από τον τρόπο με τον οποίο διοικούν το Ιράκ οι Αμερικανοί και δεν προτίθενται να χορηγήσουν πρόσθετα κεφάλαια πέρα από αυτά που έχουν ήδη υποσχθεί.

Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο που δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 5 δισ. δολ. για έργα υποδομής και για εκπαιδευτικά προγράμματα, θέτουν όρους για τη χρήση των κονδυλίων τους.

Κι οι αξιωματούχοι χαμήλωσαν ήδη τον πήχη των προσδοκιών, παραδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενόμενου.

Δωρητές
ΗΠΑ: 20 δις. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δις. δολάρια
Ιαπωνία: 1.5 δις δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια
«Ίσως πάρει χρόνο μέχρι να προσεγγίσουμε τον στόχο των 50 δισ. δολαρίων που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Ο εκπρόσωπος του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης ότι η χώρα χρειάζεται ρευστό επειγόντως.

«Έχουμε ανάγκη από χρηματοδότηση, όχι από υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανάν, πάντως, υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης πρέπει να αρχίσει άμεσα και απηύθυνε έκκληση προς τους επικριτές του πολέμου να αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους.


Χρειαζόμαστε κεφάλαια, όχι υποσχέσεις
Ιρακινός αξιωματούχος
Περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στη διήμερη Διάσκεψη που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αποφεύγουν να προχωρήσουν σε οικονομικές δεσμεύσεις εξαιτίας της ανασφάλειας και της βίας που ταλανίζουν το Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν επισημαίνει ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εκφράζονταν φόβοι ότι η Διάσκεψη θα ήταν μια μεγάλη αποτυχία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δωρεές και μικρότερες προσδοκίες.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέλος εποχής για το Κονκόρντ
 

Χιλιάδες φίλοι του Κονκόρντ συγκεντρώθηκαν στο Χίθροου του Λονδίνου για να το δουν να απογειώνεται για τελευταία φορά

Παρελθόν για τους αιθέρες θα αποτελεί σε λίγες ώρες το μοναδικό υπερηχητικό αεροσκάφος του κόσμου, το Κονκόρντ, το οποίο πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή την τελευταία του πτήση από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη.

Εκατοντάδες θαυμαστές του Κονκόρντ συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για να το δουν να απογειώνεται για τελευταία φορά και να υψώνεται στο νυχτερινό ουρανό.

Τρία ακόμα Κονκόρντ προερχόμενα από τη Νέα Υόρκη θα προσγειωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ένα μετά το άλλο στο Χίθροου το απόγευμα της Παρασκευής, 27 χρόνια μετά την απογείωση του πρότου αεροσκάφους αυτού του τύπου.


Η απόφαση να αποσύρουμε το Κονκόρντ ήταν πολύ δύσκολη, αλλά κάνουμε το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή
Λόρδος Κόλιν Μάρσαλ, πρόεδρος Μπρίτις Έργουεϊς
Το κύκνειο άσμα του Κονκόρντ θα είναι η πτήση BA 002 από τη Νέα Υόρκη, που θα σηματοδοτήσει την οριστική προσγείωση του αεροσκάφους που έγινε συνώνυμο της ταχύτητας, της πολυτέλειας και του πρωτοποριακού σχεδιασμού.

Τα Κονκόρντ αποτελούσαν μέρος των στόλων της Μπρίτις Αιργουέις (British Airways) και της Αιρ Φρανς (Air France) τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά αποφασίστηκε να διακοπεί η χρήση τους λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και εκσυγχρονισμού τους.

Ο γαλλικός αερομεταφορέας απέσυρε το Κονκόρντ από το στόλο του τον περασμένο Μάιο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κονκόρντ ήταν «καταδικασμένο» μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Αιρ Φρανς πριν από τρία χρόνια που προκάλεσε το θάνατο 113 ανθρώπων.

Τα εναπομείναντα αεροπλάνα θα δωρηθούν σε μουσεία, αν και ένα Κονκόρντ ίσως παραμείνει στην «ενεργό δράση» για να χρησιμοποιηθεί σε αεροπορικές επιδείξεις.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός κόμματος λόγω Ιράκ ο Γκάλογουεϊ
 

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ είχε επισκεφθεί το Ιράκ λίγο πριν την έναρξη του πολέμου

Το κυβερνών κόμμα των Εργατικών της Βρετανίας απέπεμψε τον βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της πολιτικής του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Ιράκ.

Η πειθαρχική επιτροπή των Εργατικών υιοθέτησε όλες τις κατηγορίες εναντιον του Γκάλογουεϊ, με βασικότερη εκείνη της υπονόμευσης της ενότητας του κομματος, ενώ ο διαγραφείς βουλευτής έκανε λόγο για «παρωδία πειθαρχικής διαδικασίας».

Ο πρόεδρος των Εργατικών Ιαν Μακ Κάρντνι είπε πως με δηλώσεις του ο Γκάλογουεϊ παρότρυνε τα βρετανικά στρατεύματα να στασιάσουν κατά της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ, ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ είχε πει ότι ο κ. Μπλερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έπεσαν πάνω στο πτώμα του Ιράκ σαν «άγριοι λύκοι».

Ο Γκάλογουεϊ ήταν επικεφαλής οργάνωσης αρωγής προς τα παιδιά του Ιράκ και είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον έκπτωτο ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν.

Μετά τη διαγραφή του πιστεύεται ότι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 21:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μικρές προσδοκίες» στη διάσκεψη για το Ιράκ
 

Οκ. Ανάν προειδοποίησε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μπορεί να κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία και να συνεισφέρει κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, πλην όμως η πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών της Μαδρίτης χαρακτηρίστηκε από σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να πεισθούν οι υποψήφιοι δωρητές να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Τα Ηνωμένα 'Εθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η -υπό αμερικανικό έλεγχο- προσωρινή διοίκηση του Ιράκ εκτιμούν ότι για την ανοικοδόμηση της χώρας θα απαιτηθούν πάνω από 56 δισ. δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί ότι θα χορηγήσουν 20 δισ. δολάρια και ευελπιστούν ότι θα συγκεντρώσουν άλλα 30 δισ. δολάρια από άλλες χώρες.

Χαμηλώνει ο πήχης

'Ομως. χώρες όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένες από τον τρόπο με τον οποίο διοικούν το Ιράκ οι Αμερικανοί και δεν προτίθενται να χορηγήσουν πρόσθετα κεφάλαια πέρα από αυτά που έχουν ήδη υποσχθεί.

Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο που δήλωσε ότι θα συνεισφέρει 5 δισ. δολ. για έργα υποδομής και για εκπαιδευτικά προγράμματα, θέτουν όρους για τη χρήση των κονδυλίων τους.

Κι οι αξιωματούχοι χαμήλωσαν ήδη τον πήχη των προσδοκιών, παραδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενόμενου.

Δωρητές
ΗΠΑ: 20 δις. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δις. δολάρια
Ιαπωνία: 1.5 δις δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια
«Ίσως πάρει χρόνο μέχρι να προσεγγίσουμε τον στόχο των 50 δισ. δολαρίων που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Ο εκπρόσωπος του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης ότι η χώρα χρειάζεται ρευστό επειγόντως.

«Έχουμε ανάγκη από χρηματοδότηση, όχι από υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανάν, πάντως, υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης πρέπει να αρχίσει άμεσα και απηύθυνε έκκληση προς τους επικριτές του πολέμου να αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους.


Χρειαζόμαστε κεφάλαια, όχι υποσχέσεις
Ιρακινός αξιωματούχος
Περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στη διήμερη Διάσκεψη που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αποφεύγουν να προχωρήσουν σε οικονομικές δεσμεύσεις εξαιτίας της ανασφάλειας και της βίας που ταλανίζουν το Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν επισημαίνει ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εκφράζονταν φόβοι ότι η Διάσκεψη θα ήταν μια μεγάλη αποτυχία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δωρεές και μικρότερες προσδοκίες.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτελέστηκαν δημόσια «πληροφοριοδότες»
 

Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδώσει πολλά από τα μέλη της

Ένοπλοι εκτέλεσαν δημόσια δύο άνδρες τους οποίους κατηγόρησαν για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο άνδρες εκτελέστηκαν ενώπιον πλήθους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, στη Δυτική Όχθη. Προηγήθηκε προβολή μαγνητοσκοπημένου «ντοκουμέντου» όπου οι «δοσίλογοι» ομολογούν τις πράξεις τους.

Δεκάδες φερόμενοι ως πληροφοριοδότες έχουν εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της ιντιφάντας.

Τοπικοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι τα θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, κατηγορήθηκαν για προδοσία από καταζητούμενο παραστρατιωτικό.

Κουκουλοφόροι τους έσυραν μέχρι ένα δασύλλιο όπου τους πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση και στη συνέχεια μετέφεραν τα πτώματά τους στην κεντρική πλατεία της Τουλκαρέμ, σε δημόσια θέα.

«Προδοσία»

Τα θύματα είχαν απαχθεί πριν από δύο εβδομάδες από παραστρατιωτικούς των οργανώσεων Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και Ισλαμική Τζιχάντ, ανέφερε παλαιστινιακή πηγή στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Πιστεύεται ότι κατέδωσαν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του ΑΛ Ακσά, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Τουλκαρέμ στις 4 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά είπε ότι οι τις εκτελέσεις πραγματοποίησαν άνδρες και από τις δύο οργανώσεις για να έχουν και οι δύο την τιμή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, τα θύματα ήταν υπεύθυνα για το θάνατο πολλών μελών της οργάνωσης αυτής και άλλων οργανώσεων.

Ανέγερση οικισμών

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή τριακοσίων νέων σπιτιών σε εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τους αντίθετους όρους που περιέχονται στον "οδικό χάρτη".

Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι 143 νέα διαμερίσματα θα χτιστούν στον καταυλισμό Καρνέι Σομρόν, βόρεια της Δυτικής Όχθης, ενώ άλλα 180 θα ανεγερθούν σε καταυλισμό βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως "οδικός χάρτης", το οποίο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, προβλέπει το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτελέστηκαν δημόσια «πληροφοριοδότες»
 

Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδώσει πολλά από τα μέλη της

Ένοπλοι εκτέλεσαν δημόσια δύο άνδρες τους οποίους κατηγόρησαν για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο άνδρες εκτελέστηκαν ενώπιον πλήθους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, στη Δυτική Όχθη. Προηγήθηκε προβολή μαγνητοσκοπημένου «ντοκουμέντου» όπου οι «δοσίλογοι» ομολογούν τις πράξεις τους.

Δεκάδες φερόμενοι ως πληροφοριοδότες έχουν εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της ιντιφάντας.

Τοπικοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι τα θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, κατηγορήθηκαν για προδοσία από καταζητούμενο παραστρατιωτικό.

Κουκουλοφόροι τους έσυραν μέχρι ένα δασύλλιο όπου τους πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση και στη συνέχεια μετέφεραν τα πτώματά τους στην κεντρική πλατεία της Τουλκαρέμ, σε δημόσια θέα.

«Προδοσία»

Τα θύματα είχαν απαχθεί πριν από δύο εβδομάδες από παραστρατιωτικούς των οργανώσεων Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και Ισλαμική Τζιχάντ, ανέφερε παλαιστινιακή πηγή στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Πιστεύεται ότι κατέδωσαν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του ΑΛ Ακσά, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Τουλκαρέμ στις 4 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά είπε ότι οι τις εκτελέσεις πραγματοποίησαν άνδρες και από τις δύο οργανώσεις για να έχουν και οι δύο την τιμή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, τα θύματα ήταν υπεύθυνα για το θάνατο πολλών μελών της οργάνωσης αυτής και άλλων οργανώσεων.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 14:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «ανοίγει» τα χαρτιά του
 

Το Ιράν έχει συμφωνήσει σε αυστηρότερους ελέγχους στις εγκαταστάσεις του

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν παρέδωσε έκθεση για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε ότι έλαβε το φάκελο του Ιράν από τον εκπρόσωπο της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη, Αλί Ακμπάρ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ιράν ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή έκθεση του πυρηνικού του προγράμματος και ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας θα ξεκινήσει αμέσως τη μελέτη του φακέλου.

Το Ιράν παρέδωσε την έκθεση οχτώ ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Τεχεράνη για να αποδείξει ότι δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μετά την συγκατάθεση της Τεχεράνης στη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, είπε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Δυτικό σενάριο»

«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά όπλα γιατί η κατοχή τέτοιων όπλων δεν προσδίδει δύναμη».

«Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα του ανθρώπου να καταλαβαίνει τη σύγχρονη επιστήμη, η θέληση και οι αντιστάσεις, είναι παράγοντες που φέρνουν τη δύναμη», δήλωσε ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί ότι το Ιράν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν μέρος ενός σεναρίου δυτικής προέλευσης «για να σταματήσει η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας και επιστήμης στο Ιράν και για να εξακολουθήσει η Τεχεράνη να βασίζεται στην τεχνολογία της Δύσης».


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 15:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Βάση της Ρωσίας στην Κιργιζία
 

Πίσω από τα χιονισμένα βουνά του Τιενσάν απλώνεται η Κίνα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε την πρώτη - μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης - στρατιωτική βάση στο εξωτερικό.

Την ίδια ημέρα τιμάται η μνήμη των θυμάτων από την ομηρία σε θέατρο της Μόσχας, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

«Το τραγικό αυτό γεγονός πονάει ακόμα τις καρδιές μας και δείχνει ότι η τρομοκρατία δεν είναι μια απλή απειλή», είπε ο κ. Πούτιν.

«Με τη δημιουργία μιας αεροπορικής ασπίδας εδώ στην Κιργιζία, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.»

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Ντάμια Γκραμάτικους, λέει ότι η Ρωσία επέλεξε ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την πρώτη της στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία μόνο έκλεινε βάσεις της, όπως για παράδειγμα στην Κούβα και στο Βιετνάμ.

Τα χιονισμένα βουνά του Τιενσάν απλώνονται προς τα νότια. Πίσω τους βρίσκεται η Κίνα. Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι επίσης σε μικρή απόσταση με τα πολεμικά αεροσκάφη.

Πολλοί, επίσης, πιστεύουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την ολοένα αυξανόμενη παρουσία και επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία ο Μπους
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας

Eπαίνους προς την Αυστραλία για το ρόλο της στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράν, διατύπωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο κοινοβούλιο στην Καμπέρα, όπου υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανέλαβαν δράση στο Ιράκ προκειμένου να απομακρύνουν ένα σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι απομένουν κρίσιμα στάδια στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης

Εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο αποδοκίμασαν τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την προσέλευσή του στο μέγαρο της βουλής, ενώ η ομιλία του διακόπηκε δύο φορές από βουλευτές που διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ.

Δύο βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων αποβλήθηκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης.
Η Αυστραλία ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προηγουμένως επισκέφτηκε πέντε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 12:46 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μικρές προσδοκίες» στη Διάσκεψη για το Ιράκ
 

Οκ. Ανάν προειδοποίησε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να «δώσει και μάλιστα να δώσει γενναιόδωρα» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στη Διάσκεψη Δωρητών για το Ιράκ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η εξέλιξη του Ιράκ σε μια χώρα ευημερίας είναι μια πρόκληση ιδιαίτερα δύσκολη.

Περισσότερες από 70 χώρες και οργανισμοί συμμετέχουν στη διήμερη Διάσκεψη στην Ισπανία, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ζητάει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όμως το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί από τις δωρεές εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρότερο.

Δωρητές
ΗΠΑ: 20 δις. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δις. δολάρια
Ιαπωνία: 1.5 δις δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερα χρήματα απ' όσα έχουν υποσχεθεί.

Πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη αποφεύγουν να προχωρήσουν σε οικονομικές δεσμεύσεις εξαιτίας της ανασφάλειας και της βίας που ταλανίζουν το Ιράκ.

Διαφορετικές απόψεις

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούν ότι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα πρέπει να δαπανηθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια.


Η αστάθεια στο Ιράκ προβληματίζει τη Διάσκεψη
Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουάσιγκτον, Τζον Λέιν επισημαίνει ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες εκφράζονταν φόβοι ότι η Διάσκεψη θα ήταν μια μεγάλη αποτυχία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δωρεές και μικρότερες προσδοκίες.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ άλλα πλούσια κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Περσικού, αναμένεται να ανακοινώσουν το χρηματικό ποσό που θα προσφέρουν για αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο οι διαφορές που έχουν προκύψει ως προς τη διακυβέρνηση και την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα της Διάσκεψης.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παράνομη» φυλάκιση παιδιών στο Πακιστάν
 

Δωδεκάχρονοι, αλυσοδεμένοι, οδηγούνται σε φυλακές

Μόνο το 15% των παιδιών που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα καταδικάζονται σε φυλάκιση, ο αριθμός όμως που παραμένει στις φυλακές του Πακιστάν είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί απλά οι γονείς των ανηλίκων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης για την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το πόρισμα σχετικής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το νομικό σύστημα στο Πακιστάν έχει αποτύχει στον τομέα της προστασίας παιδιών που κρατούνται σε κάποιο από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.»

«Ακόμα και δικηγόροι και δικαστές δεν έχουν πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων των παιδιών», είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Λέσλι Γουόρνερ.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο περιπτώσεις ανηλίκων που βρίσκονται για χρόνια σε κελιά φυλακών εξαιτίας παραλήψεων των δικαστικών αρχών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 13χρονου που παραμένει σε κάποιο σκοτεινό κελί του Πακιστάν εδώ και τέσσερα χρόνια, επειδή ο φάκελος με την υπόθεσή του έχει χαθεί.

Για παρόμοιους λόγους βρίσκεται σε φυλακή του Πακιστάν από τα δέκα του χρόνια ένας 13χρονος Αφγανός.

Ακριβή η ελευθερία

Οι αρχές ζητούν 50 χιλιάδες ρούπια (περίπου 878 δολάρια) για να αφήσουν ελεύθερο με εγγύηση κάποιον από τους κρατουμένους, ενώ ο μισθός ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου είναι επτά χιλιάδες ρούπια.


Στο Πακιστάν τα παιδιά είναι συχνά θύματα της αδιαφορίας των ανθρώπων που θα έπρεπε να φροντίζουν για αυτά
Διεθνής Αμνηστία

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ανήλικοι δεν κρατούνται σε ξεχωριστές φυλακές από τους ενήλικες, αν και το προβλέπει η νομοθεσία του Πακιστάν.

Κατά την μεταφορά τους στις φυλακές τα παιδιά είναι δεμένα με αλυσίδες.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το 2002, περισσότερα από 350 παιδιά είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στην επαρχία Πουντζάμπ, ενώ πολλά παραμένουν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αν και ο πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ έχει μειώσει τις ποινές τους.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 10:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παράνομη» φυλάκιση παιδιών στο Πακιστάν
 

Δωδεκάχρονοι, αλυσοδεμένοι, οδηγούνται σε φυλακές

Μόνο το 15% των παιδιών που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα καταδικάζονται σε φυλάκιση, ο αριθμός όμως που παραμένει στις φυλακές του Αφγανιστάν είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί απλά οι γονείς των ανηλίκων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης για την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το πόρισμα σχετικής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το νομικό σύστημα στο Πακιστάν έχει αποτύχει στον τομέα της προστασίας παιδιών που κρατούνται σε κάποιο από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.»

«Ακόμα και δικηγόροι και δικαστές δεν έχουν πλήρη επίγνωση των δικαιωμάτων των παιδιών», είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Λέσλι Γουόρνερ.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο περιπτώσεις ανηλίκων που βρίσκονται για χρόνια σε κελιά φυλακών εξαιτίας παραλήψεων των δικαστικών αρχών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 13χρονου που παραμένει σε κάποιο σκοτεινό κελί του Πακιστάν εδώ και τέσσερα χρόνια, επειδή ο φάκελος με την υπόθεσή του έχει χαθεί.

Για παρόμοιους λόγους βρίσκεται σε φυλακή του Πακιστάν από τα δέκα του χρόνια ένας 13χρονος Αφγανός.

Ακριβή η ελευθερία

Οι αρχές ζητούν 50 χιλιάδες ρούπια (περίπου 878 δολάρια) για να αφήσουν ελεύθερο με εγγύηση κάποιον από τους κρατουμένους, ενώ ο μισθός ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου είναι επτά χιλιάδες ρούπια.


Στο Πακιστάν τα παιδιά είναι συχνά θύματα της αδιαφορίας των ανθρώπων που θα έπρεπε να φροντίζουν για αυτά
Διεθνής Αμνηστία

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ανήλικοι δεν κρατούνται σε ξεχωριστές φυλακές από τους ενήλικες, αν και το προβλέπει η νομοθεσία του Πακιστάν.

Κατά την μεταφορά τους στις φυλακές τα παιδιά είναι δεμένα με αλυσίδες.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το 2002, περισσότερα από 350 παιδιά είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στην επαρχία Πουντζάμπ, ενώ πολλά παραμένουν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αν και ο πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ έχει μειώσει τις ποινές τους.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Αυστραλία ο Μπούς
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας

Eπαίνους προς την Αυστραλία για το ρόλο της στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράν, διατύπωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο κοινοβούλιο στην Καμπέρα, όπου υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Ο κ. Μπούς επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανέλαβαν δράση στο Ιράκ προκειμένου να απομακρύνουν ένα σοβαρό και αυξανόμενο κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι απομένουν κρίσιμα στάδια στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης

Εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο αποδοκίμασαν τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την προσέλευσή του στο μέγαρο της βουλής, ενώ η ομιλία του διακόπηκε δύο φορές από βουλευτές που διαμαρτύρονταν κατά του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ.

Δύο βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων αποβλήθηκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης.
Η Αυστραλία ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προηγουμένως επισκέφτηκε πέντε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
 

Εκπρόσωποι 60 χωρών συμμετέχουν στη διάσκεψη δωρητών στη Μαδρίτη

Τριανταέξι δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη διάσκεψη δωρητών που αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη, αλλά η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διστακτική στην ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος.

Απαισιοδοξία Ανάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν τα κονδύλια αυτά αμέσως, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις των 60 κρατών, που συμμετέχουν στη διάσκεψη, θα συνεισφέρουν κάποια σημαντικά ποσά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι τα κονδύλια που διαθέτει θα είναι περιορισμένα και θα αφορούν μόνο το επόμενο έτος.

Δεν δίνουν Γαλλία, Γερμανία

Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία - που ήταν αντίθετες στον πόλεμο – έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν επιπλέον χρήματα απ΄ όσα μέχρι τώρα έχουν υποσχεθεί.

Μέχρι στιγμής από το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ, η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί να διαθέσει ενάμιση και η Βρετανία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε ότι αφορά τη Βρετανία, δημοσιεύματα του Τύπου και δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπλερ, δείχνουν ότι το Λονδίνο θα αναγκασθεί να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να διοχετεύσει το συγκεκριμένο ποσό στο Ιράκ.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2003 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαισιόδοξος ο Ράμσφελντ
 

O υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Nτόναλντ Ράμσφελντ

Εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρευσε στα μέσα ενημέρωσης φέρει τον υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, αρχιτέκτονα των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, να ομολογεί ότι η κατοχή των δύο αυτών χωρών θα είναι "επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία".

Στο έγγραφο που εστάλη σε ανώτατους αξιωματούχους-πολιτικούς και στρατιωτικούς- του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα, διατυπώνεται το ερώτημα σε ποιο βαθμό έχει κέρδισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Ανάμικτα αποτελέσματα»

Σε αντίθεση με τις νικηφόρες προβλέψεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ενώπιον της αμερικανικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο κ. Ράμσφελντ απευθυνόμενος στα ανώτατα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη του Πενταγώνου χαρακτηρίζει «ανάμικτα» τα αποτελέσματα του πολέμου με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Υποδεικνύει επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για να διαπιστώσουν εάν συλλαμβάνουν, σκοτώνουν ή αποτρέπουν περισσότερους τρομοκράτες απ΄ όσους η Αλ Κάιντα στρατολογεί καθημερινά

Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι δεν έχει επιτευχθεί η εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς, μέσω των οποίων να διαγραφεί μια σαφής εικόνα για την διεθνή τρομοκρατία, δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την σημασία του εγγράφου, δηλώνοντας ότι είναι μια απόπειρα του υπουργού Αμύνης να θέσει κάποια θεωρητικά ζητήματα στους αναλυτές του Πενταγώνου.

Το υπόμνημα αποσκοπούσε να παροτρύνει τους αξιωματούχος του υπουργείο Άμυνας σ ευρεία μελέτη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ ερωτούμενος σχετικά. «Θέτω ερωτήματα, δεν απαντάω σ' αυτά», είπε ο υπουργός χαρακτηριστικά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.