Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-24

  1. «Επιτυχής» η διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
  2. Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
  3. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
  4. Παρέλυσε η Ιταλία
  5. Μετέωρη η τουρκική αποστολή στο Ιράκ
  6. «Αβάσιμες πληροφορίες της CIA για τον Σαντάμ»
  7. Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
  8. «Επιτυχής» η διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
  9. Σε ετοιμότητα για την ηλιακή καταιγίδα
  10. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
  11. Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
  12. Μαδρίτη: Ζητούνται δωρητές
  13. Απεργούν πάλι οι Ιταλοί
  14. Ζητούνται...δωρητές στη Μαδρίτη
  15. Τρεις νεκροί από επίθεση Παλαιστινίων

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 18:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Επιτυχής» η διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
 

Πόλεμος και κυρώσεις διέλυσαν την ιρακινή οικονομία

Η ισπανική κυβέρνηση που φιλοξενεί τη διεθνή διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι μετά και τη δεύτερη ημέρα συγκεντρώθηκαν συνολικά 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ανακοίνωση στο πλαίσιο της διάσκεψης στη Μαδρίτη, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ροδρίγο Ράτο, που χαρακτήρισε το ποσό, το οποίο δεν περιλαμβάνει τη μη χρηματική βοήθεια, επιτυχία.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσά που διαθέτει κάθε χώρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί για τη χορήγηση 20 δισ. δολαρίων, ενώ η Ιαπωνία τριπλασίασε σήμερα την προσφορά της, φτάνοντας στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, μερικά εκ των οποίων θα διαθέσει υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Η συνολική ευρωπαϊκή προσφορά ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ, δεν προέβησαν σε νέες δωρεές.

Οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, υποσχέθηκαν τη χρηματοδότηση πακέτων και προγραμμάτων ανοικοδόμησης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εκάστη.

Δωρεές
ΗΠΑ: 20 δισ. δολάρια
Ιαπωνία: 5 δισ. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δισ. δολάρια
Σαουδική Αραβία: 1 δισ. δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια
Νότιος Κορέα: 200 εκατ. δολάρια
Ιταλία: 174 εκατ. δολάρια

Τη διαχείριση των κονδυλίων που συγκεντρώθηκαν στην Ισπανία θα αναλάβουν η Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και μια επιτροπή Ιρακινών αξιωματούχων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ απαιτούνται 36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η διορισμένη από τις ΗΠΑ προσωρινή διοίκηση του Ιράκ λέει ότι 19 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να δαπανηθούν μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της παραγωγής πετρελαίου.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις προσφορές των δωρητών ως «επένδυση στην ελπίδα».

Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε καλέσει τις 70 χώρες και τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να «προσφέρουν γενναιόδωρα» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Αντιδράσεις

Την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης υποδέχθηκε με ενθουσιασμό η ιρακινή πλευρά.

Ο πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου της χώρας, Ιγιάντ Αλαουϊ, χαρακτήρισε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας εξαιρετική και δήλωσε σίγουρος ότι οι ανάγκες της ανοικοδόμησης θα καλυφθούν.



Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
 

Οι 100 τελευταίοι επιβάτες του Κονκόρντ απογειώνονται από τη Νέα Υόρκη

Οι επιβατικές πτήσεις για τα Κονκόρντ ανήκουν στην ιστορία.

Τα υπερηχητικά αεροσκάφη αποχαιρέτησαν τους αιθέρες με τρεις συμβολικές πτήσεις, που προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Μία από αυτές απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη και ανάμεσα στους εκατό επιβάτες υπήρχαν και πολλές διασημότητες, όπως η Τζόαν Κόλινς, που ξεκίνησε με λιμουζίνα από το Μανχάταν για το αεροδρόμιο JFK.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου για να χειροκροτήσουν τα υπερηχητικά αεροσκάφη την ώρα που οι ρόδες τους θα πατούσαν στο βρετανικό έδαφος.

Πάρτι στη Νέα Υόρκη

Στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, την ώρα της απογείωσης του Κονκόρντ, υδροφόρα πετούσαν κόκκινο, μπλε και λευκό νερό - τα χρώματα, δηλαδή, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ - σε ένα συμβολικό αποχαιρετισμό.

Το μοντέλο Τζόντι Κιντ, την ώρα που περνούσε από τον έλεγχο διαβατηρίων είπε ότι είχε ταξιδέψει με το υπερηχητικό αεροσκάφος δεκάδες φορές γιατί της άρεσε να φθάνει στο σπίτι της «πριν καλά καλά απογειωθεί».

Ανάμεσα στους επιβάτες και η Τζόντι Κιντ

«Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα της απογείωσης. Είμαι μανιακή με την ταχύτητα», είπε.

Στο Χίθροου, οι υπεύθυνοι είχαν στήσει μια εξέδρα με χίλια καθίσματα για όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ορισμένα από τα Κονκόρντ θα εκτεθούν σε μουσεία.

Η κρίση στον τομέα των αερομεταφορών επηρέασε τις πωλήσεις των εισιτηρίων για τα Κόνκορντ που ξεκινούσαν από 14 χιλιάδες ευρώ.

Η Μπρίτις Έργουεις και η Ερ Φρανς αποφάσισαν να τερματίσουν τις υπερηχητικές πτήσεις λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και των μειωμένων κερδών.

Επιπλέον, ο στόλος δεν επανέκαμψε ποτέ μετά από το δυστύχημα έξω από το Παρίσι, τον Ιούλιο του 2002, όταν Κονκόρντ συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 19:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
 

Εβραϊκός οικισμός στη Λωρίδα της Γάζας

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν, το ένα μάλιστα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος κατάφερε να περάσει το κιγκλίδωμα του εβραϊκού οικισμού Νετζαρίμ και να ανοίξει πυρ εναντίον των φρουρών, πριν σκοτωθεί από τα πυρά των Ισραηλινών.

H ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Ορλα Γκέριν, λέει ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή κοινότητα.

Άλλες εξελίξεις

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να περάσει στον εβραϊκό οικισμό Αλέι Σινάι.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν επιδρομές των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότερα από δέκα άτομα.

Την Πέμπτη, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην κατασκευή και άλλων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, παρά το γεγονός ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο ειρήνευσης - το γνωστό «οδικό χάρτη».


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρέλυσε η Ιταλία
 

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι «έπεσε» για το ίδιο θέμα

Παρέλυσε μεγάλο τμήμα της Ιταλίας, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το αναθεωρημένο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι Ιταλοί αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να εργάζονται περισσότερα χρόνια προκειμένου να δικαιούνται συντάξεων.

Η 12ωρη απεργία που κηρύχθηκε από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν κυβερνητικά γραφεία, τράπεζες, σχολεία, εργοστάσια και να ματαιωθούν πολλές πτήσεις.

Η περίοδος που πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να «συμμαζέψει» τα οικονομικά της χώρας του, στην οποία πληθωρισμός και ανεργία καλπάζουν.

«Δίκαια και σοφά»

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για το συνταξιοδοτικό προβλέπει τη συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασιακής προσφοράς ή το εξηκοστό-πέμπτο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το εξηκοστό για τις γυναίκες.

Τα φτωχά γεράματα φοβούνται οι Ιταλοί

Με την υπάρχουσα νομοθεσία οι εργαζόμενοι δικαιούνται συντάξεων σε ηλικία 57 ετών ή όταν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας.

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα ισχύσουν από το 2008.

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι «έπεσε» από την εξουσία το 1994 για το ίδιο θέμα.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είναι «αναγκαίες, δίκαιες και σοφές».


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 19:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετέωρη η τουρκική αποστολή στο Ιράκ
 

Ενδείξεις υπαναχώρησης από την απόφαση αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ

Ενδείξεις ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν αναβάλλει τα σχέδια αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, προκύπτουν από ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια καθυστέρηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ότι για το λόγο αυτό προσέγγισε το τουρκικό επιτελείο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Τουρκία, η Ουάσινγκτον είναι αισιόδοξη ότι τα στρατεύματα της συμμάχου χώρας θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, σημειώνοντας, όμως, ότι χρειάζεται χρόνος ώστε να συγκεραστούν τα αιτήματα, οι αντιδράσεις και οι επιθυμίες όλων των ενδιαφερομένων κρατών.

Η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει στις αρχές του μήνα την ανάπτυξη στρατευμάτων στο γειτονικό Ιράκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ της τουρκικής κοινής γνώμης.

Παράλληλα, έντονα αρνητική ήταν και η αντίδραση του διορισμένου από τις ΗΠΑ προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ.

Νέες επιθέσεις

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, μετά την επίσημη λήξη του πολέμου στα 108.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμο στη Βαγδάτη.

Ο τρίτος στρατιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων ενώ φρουρούσε αποθήκη σιτηρών στη Μοσούλη.

Οι επιθέσεις αυτές συμπίπτουν με την επίσκεψη στο Ιράκ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς.

Ο Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, κατά την τριήμερη επίσκεψή του ,αναμένεται να συναντηθεί με συμπατριώτες του και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψη ακολουθεί αναφορές περί πεσμένου ηθικού στις τάξεις των αμερικανικών στρατευμάτων.



Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 18:02 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αβάσιμες πληροφορίες της CIA για τον Σαντάμ»
 

«Η CIA διόγκωσε το κατηγορητήριο εναντίον του Σαντάμ»

Επιτροπή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ φέρεται έτοιμη να ασκήσει δριμύτατη κριτική στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρείχαν στο Λευκό Οίκο, ως προς την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, με έκθεσή της, θα εστιάσει την κριτική της στη CIA και στο διοικητή της, Τζορτζ Τένετ.

Δεν είναι σαφής η ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης.

Σύμφωνα, πάντως, με την αμερικανική εφημερίδα, η Επιτροπή θα επιρρίψει ευθύνες στη CIA για ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που λεγόταν ότι διέθετε το Ιράκ και για τις διασυνδέσεις της Βαγδάτης με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Κογκρέσο αναμένεται επίσης να ασκήσει κριτική στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γιατί πιστεύει ότι διόγκωσαν το κατηγορητήριο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μέλη της Επιτροπής δήλωσαν έκπληκτα με την ποσότητα των περιστασιακών κριτηρίων, την ποιότητα των πληροφοριών και των πηγών από τις οποίες προήλθαν.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς είπε ότι η κυβέρνηση Μπους παραπληροφορήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες.

Όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, η έκθεση αποτελεί προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να μετακυλήσουν τις ευθύνες που καταλογίζονται στην κυβέρνηση Μπους, προς τις μυστικές υπηρεσίες.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
 

Οι 100 τελευταίοι επιβάτες του Κονκόρντ απογειώνονται από τη Νέα Υόρκη

Οι επιβατικές πτήσεις για τα Κονκόρντ ανήκουν στην ιστορία.

Τα υπερηχητικά αεροσκάφη αποχαιρέτησαν τους αιθέρες με τρεις συμβολικές πτήσεις, που προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Μία από αυτές απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη και ανάμεσα στους εκατό επιβάτες υπήρχαν και πολλές διασημότητες, όπως η Τζόαν Κόλινς, που ξεκίνησε με λιμουζίνα από το Μανχάταν για το αεροδρόμιο JFK.

Στο Λονδίνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου για να χειροκροτήσουν τα υπερηχητικά αεροσκάφη την ώρα που οι ρόδες τους θα πατούσαν στο βρετανικό έδαφος.

Πάρτι στη Νέα Υόρκη

Στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, την ώρα της απογείωσης του Κονκόρντ, υδροφόρα πετούσαν κόκκινο, μπλε και λευκό νερό - τα χρώματα, δηλαδή, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ - σε ένα συμβολικό αποχαιρετισμό.

Το μοντέλο Τζόντι Κιντ, την ώρα που περνούσε από τον έλεγχο διαβατηρίων είπε ότι είχε ταξιδέψει με το υπερηχητικό αεροσκάφος δεκάδες φορές γιατί της άρεσε να φθάνει στο σπίτι της «πριν καλά καλά απογειωθεί».

Ανάμεσα στους επιβάτες και η Τζόντι Κιντ

«Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα της απογείωσης. Είμαι μανιακή με την ταχύτητα», είπε.

Στο Χίθροου, οι υπεύθυνοι έχουν στήσει μια εξέδρα με χίλια καθίσματα για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ορισμένα από τα Κονκόρντ θα εκτεθούν σε μουσεία.

Η κρίση στον τομέα των αερομεταφορών επηρέασε τις πωλήσεις των εισιτηρίων για τα Κόνκορντ που ξεκινούσαν από 14 χιλιάδες ευρώ.

Η Μπρίτις Έργουεις και η Ερ Φρανς αποφάσισαν να τερματίσουν τις υπερηχητικές πτήσεις λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και των μειωμένων κερδών.

Επιπλέον, ο στόλος δεν επανέκαμψε ποτέ μετά από το δυστύχημα έξω από το Παρίσι, τον Ιούλιο του 2002, όταν Κονκόρντ συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 18:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Επιτυχής» η διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ
 

Πόλεμος και κυρώσεις διέλυσαν την ιρακινή οικονομία

Η ισπανική κυβέρνηση που φιλοξενεί τη διεθνή διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι μετά και τη δεύτερη ημέρα συγκεντρώθηκαν συνολικά 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ανακοίνωση στο πλαίσιο της διάσκεψης στη Μαδρίτη, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ροδρίγο Ράτο, που χαρακτήρισε το ποσό, το οποίο δεν περιλαμβάνει τη μη χρηματική βοήθεια, επιτυχία.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσά που διαθέτει κάθε χώρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί για τη χορήγηση 20 δισ. δολαρίων, ενώ η Ιαπωνία τριπλασίασε σήμερα την προσφορά της, φτάνοντας στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, μερικά εκ των οποίων θα διαθέσει υπό τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Η συνολική ευρωπαϊκή προσφορά ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ, δεν προέβησαν σε νέες δωρεές.

Οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, υποσχέθηκαν τη χρηματοδότηση πακέτων και προγραμμάτων ανοικοδόμησης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εκάστη.

Δωρεές
ΗΠΑ: 20 δισ. δολάρια
Ιαπωνία: 5 δισ. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δισ. δολάρια
Σαουδική Αραβία: 1 δισ. δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια
Νότιος Κορέα: 200 εκατ. δολάρια
Ιταλία: 174 εκατ. δολάρια

Τη διαχείριση των κονδυλίων που συγκεντρώθηκαν στην Ισπανία θα αναλάβουν η Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και μια επιτροπή Ιρακινών αξιωματούχων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ απαιτούνται 36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η διορισμένη από τις ΗΠΑ προσωρινή διοίκηση του Ιράκ λέει ότι 19 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να δαπανηθούν μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της παραγωγής πετρελαίου.

Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις 70 χώρες και τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να «προσφέρουν γενναιόδωρα» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Αντιδράσεις

Την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης υποδέχθηκε με ενθουσιασμό η ιρακινή πλευρά.

Ο πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου της χώρας, Ιγιάντ Αλαουϊ, χαρακτήρισε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας εξαιρετική και δήλωσε σίγουρος ότι οι ανάγκες της ανοικοδόμησης θα καλυφθούν.



Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε ετοιμότητα για την ηλιακή καταιγίδα
 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στα δορυφορικά συστήματα

Η ηλιακή καταιγίδα προέρχεται από ένα μεγάλο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων – το μεγαλύτερο που έχουν παρακολουθήσει οι αστρονόμοι εδώ και χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες κατεγράφησαν πολλές εκρήξεις υπέρθερμων αερίων.

Η δραστηριότητα αυτή προκάλεσε μια μάζα 10 δισεκατομμυρίων τόνων υπέρθερμων αερίων που κατευθύνονται με ταχύτητα προς τη Γη.

Στόχος η Γη

Η επιφάνεια των ηλιακών κηλίδων είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της Γης.

Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων που παρακολουθούν τις τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του ηλίου.

Οι αστρονόμοι λένε ότι μια από αυτές τις εκρήξεις ανήκει στην κατηγορία Χ, που θεωρείται η ισχυρότερη.

Η ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τη γη το βράδυ της Παρασκευής. Όταν η μάζα των υπέρθερμων αερίων αντιδράσει με το μαγνητικό πεδίο της Γης αναμένεται να προκληθεί μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει τα δορυφορικά συστήματα , τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτροδότηση και άλλα συστήματα.

Το 1997, παρόμοια καταιγίδα προκάλεσε τη διακοπή μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1998, ανάλογο φαινόμενο προκάλεσε βλάβη σε δορυφορικού συστήματος από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία των τραπεζικών μηχανημάτων ανάληψης και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί
 

Εβραϊκός οικισμός στη Λωρίδα της Γάζας

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν, το ένα μάλιστα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος κατάφερε να περάσει το κιγκλίδωμα του εβραϊκού οικισμού Νετζαρίμ και να ανοίξει πυρ εναντίον των φρουρών, πριν σκοτωθεί από τα πυρά των Ισραηλινών.

H ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Ορλα Γκέριν, λέει ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν από κοινού οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς οι οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή κοινότητα.

Άλλες εξελίξεις

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να περάσει στον εβραϊκό οικισμό Αλέι Σινάι.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν επιδρομές των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότερα από δέκα άτομα.

Την Πάμπτη, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην κατασκευή και άλλων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, παρά το γεγονός ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο ειρήνευσης - το γνωστό «οδικό χάρτη».


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχαιρετισμός στους αιθέρες
 

Οι 100 τελευταίοι επιβάτες του Κονκόρντ απογειώνονται από τη Νέα Υόρκη

Τα Κονκορντ θα αποχαιρετήσουν τους αιθέρες την Παρασκευή με τρεις πτήσεις.

Μία από αυτές θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λονδίνο, και ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν και πολλές διασημότητες, όπως η Τζόαν Κόλινς.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο Χίθροου για να χειροκροτήσουν τα υπερηχητικά αεροσκάφη την ώρα που και η τελευταία πτήση θα προσγειώνεται σε βρετανικό έδαφος.

Πάρτι στη Νέα Υόρκη

Στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, την ώρα της απογείωσης του Κονκόρντ, υδροφόρα πετούν κόκκινο, μπλε και λευκό νερό - τα χρώματα, δηλαδή, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ - σε ένα συμβολικό αποχαιρετισμό.

Το μοντέλο Τζόντι Κιντ, την ώρα που περνούσε από τον έλεγχο διαβατηρίων είπε ότι είχε ταξιδέψει με το υπερηχητικό αεροσκάφος δεκάδες φορές γιατί της άρεσε να φθάνει στο σπίτι της «πριν καλά καλά απογειωθεί».

Ανάμεσα στους επιβάτες και η Τζόντι Κιντ

«Πάντα μου άρεσε η ταχύτητα της απογείωσης. Είμαι μανιακή με την ταχύτητα», είπε.

Στο Χίθροου, οι υπεύθυνοι έχουν στήσει μια εξέδρα με χίλια καθίσματα για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ορισμένα από τα Κονκόρντ θα εκτεθούν σε μουσεία.

Η κρίση στον τομέα των αερομεταφορών επηρέασε τις πωλήσεις των εισιτηρίων για τα Κόνκορντ που ξεκινούσαν από 14 χιλιάδες ευρώ.

Όμως, ο στόλος δεν επανήλθε ποτέ από το δυστύχημα έξω από το Παρίσι, τον Ιούλιο του 2002, όταν το Κονκόρντ συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαδρίτη: Ζητούνται δωρητές
 

Πόλεμος και κυρώσεις διέλυσαν την ιρακινή οικονομία

Η Ιαπωνία τριπλασίασε τη δωρεά της για το Ιράκ σε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια και γίνεται έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής μετά τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του Τόκιο για ενίσχυση της δωρεάς του με 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια έγινε την τελευταία ημέρα της Διάσκεψης για την ανοικοδόμηση του Ιράκ που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Σαουδικής Αραβίας να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του δικού της πακέτου βοηθείας προς το Ιράκ, που θα περιέχει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Δωρεές
ΗΠΑ: 20 δισ. δολάρια
Ιαπωνία: 5 δισ. δολάρια
Παγκόσμια Τράπεζα: 3-5 δισ. δολάρια
Σαουδική Αραβία: 1 δισ. δολάρια
Βρετανία: 835 εκατ. δολάρια
Ισπανία: 300 εκατ. δολάρια
ΕΕ: 231 εκατ. δολάρια
Νότιος Κορέα: 200 εκατ. δολάρια
Ιταλία: 174 εκατ. δολάρια

Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Τη διαχείριση των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν στην Ισπανία θα αναλάβουν η Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και μια επιτροπή Ιρακινών αξιωματούχων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι για την ανοικοδόμηση του Ιράκ απαιτούνται 36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η διορισμένη από τις ΗΠΑ προσωρινή διοίκηση του Ιράκ λέει ότι 19 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να δαπανηθούν μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της παραγωγής πετρελαίου.

Ωστόσο, το ποσό που αναμένεται ότι θα συγκεντρωθεί από τις δωρεές εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το απαιτούμενο.

Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις 70 χώρες και τις οργανώσεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να «προσφέρουν γενναιόδωρα» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Όμως χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία – που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ – έχουν ήδη κάνει σαφές ότι δεν προτίθενται να δώσουν περισσότερα χρήματα απ' όσα έχουν υποσχεθεί.

Δύσκολο έργο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Όμως ο Νικ Κραφτ, διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Ιράκ, ήταν πιο αισιόδοξος.

«Εάν υπολογίσετε τις δωρεές που έχουν γίνει, υπάρχουν αρκετά χρήματα για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του Ιράκ»

Καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Η συνεχιζόμενη βία και η αστάθεια στο Ιράκ έχουν προκαλέσει αμηχανία σε πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες οι οποίες διστάζουν να προβούν σε οικονομικές δεσμεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου είπε σε συνέντευξη τύπου ότι το Ιράκ έχει άμεση ανάγκη από μετρητά.

«Οι πολίτες του Ιράκ χρειάζονται οικονομική βοήθεια, όχι υποσχέσεις».

Πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί πρέπει να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο και τόνισε τους κινδύνους που ενέχει η επανεμφάνιση κάποιων ασθενειών όπως η ελονοσία.

Τέλος, απέδωσε την αυξανόμενη βία στο Ιράκ στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργούν πάλι οι Ιταλοί
 

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι «έπεσε» για το ίδιο θέμα

Η Ιταλία αναμένεται να παραλύσει την Παρασκευή, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το αναθεωρημένο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι Ιταλοί αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να εργάζονται περισσότερα χρόνια προκειμένου να δικαιούνται συντάξεων.

Η 12ωρη απεργία που κηρύχθηκε από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αναμένεται να κλείσει σχολεία, εργοστάσια και να προκαλέσει τη ματαίωση πολλών πτήσεων.

Η περίοδος που πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να «συμμαζέψει» τα οικονομικά της χώρας του, στην οποία πληθωρισμός και ανεργία καλπάζουν.

«Δίκαια και σοφά»

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για το συνταξιοδοτικό προβλέπει τη συνταξιοδότηση όσων έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασιακής προσφοράς ή το εξηκοστό-πέμπτο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το εξηκοστό για τις γυναίκες.

Τα φτωχά γεράματα φοβούνται οι Ιταλοί

Με την υπάρχουσα νομοθεσία οι εργαζόμενοι δικαιούνται συντάξεων σε ηλικία 57 ετών ή όταν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας.

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα ισχύσουν από το 2008.

Η πρώτη κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι «έπεσε» από την εξουσία το 1994 για το ίδιο θέμα.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είναι «αναγκαίες, δίκαιες και σοφές».


Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητούνται...δωρητές στη Μαδρίτη
 

Εκπρόσωποι 70 χωρών συμμετέχουν στη διάσκεψη δωρητών στη Μαδρίτη

Στην αποφασιστική της φάση εισέρχεται η διάσκεψη δωρητών στη Μαδρίτη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, καθώς θα ανακοινωθεί το ύψος των κονδυλίων που θα χορηγήσουν περισσότερες από 70 χώρες, καθώς και διεθνείς οργανισμοί που συμμετέχουν στη διάσκεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία και να συνεισφέρει κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, πλην όμως η πρώτη ημέρα της Διάσκεψης χαρακτηρίστηκε από σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να πεισθούν οι υποψήφιοι δωρητές να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.

Η ισπανική κυβέρνηση που διοργανώνει την Διάσκεψη προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας. Η υπουργός εξωτερικών, 'Αννα Παλάθιο, σε δηλώσεις της τόνισε ότι ο ιρακινός λαός πρέπει να γνωρίζει πως δεν είναι μόνος του και ότι δεν έχει βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

«Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για τον ιρακινό λαό για να επανακτήσει την ελευθερία του και να οικοδομήσει μια χώρα, που θα είναι σημαντική δύναμη στην περιοχή», είπε η ισπανίδα υπουργός.

Χρειάζονται 56 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και η -υπό αμερικανικό έλεγχο- προσωρινή διοίκηση του Ιράκ εκτιμούν ότι για την ανοικοδόμηση της χώρας θα απαιτηθούν πάνω από 56 δισ. δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί ότι θα χορηγήσουν 20 δισ. δολάρια, χωρίς να έχει προς το παρόν αποφασισθεί, αν θα είναι υπό μορφή δανείου.

Γαλλία και Γερμανία δεν σκοπεύουν να διαθέσουν κονδύλια, καθώς δεν θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι νομιμοποιούν έτσι την κατοχή του Ιράκ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έξι μεγάλες τράπεζες προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, στο περιθώριο της διάσκεψης της Μαδρίτης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ, Σινάν αλ Σαμπίμπι.

Ο κ. Σαμπίμπι είπε ακόμη ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί σχετικά με το εξωτερικό χρέος χώρας, που υπολογίζεται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Βαγδάτη ο Γούλφοβιτς


Στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταβαίνει ο υφυπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, για συνομιλίες με την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο κύριος Γούλφοβιτς, που ήταν από τους από τους βασικούς αρχιτέκτονες του πολέμου, αποτελεί τώρα τον στόχο των επικριτών της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν αργά χθές το βράδυ, από βλήμα όλμου που εξερράγη σε ανοιχτή αγορά της Βαγδάτης, στην περιοχή Ντουρά.


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις νεκροί από επίθεση Παλαιστινίων
 

Εβραϊκός οικισμός στη Λωρίδα της Γάζας

Τρεις Ισραηλινοί –ένας άνδρας και δύο γυναίκες- σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, από επίθεση Παλαιστινίων στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, νοτίως της Πόλης της Γάζας.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν στην ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ σκοτώθηκε ένας από τους επιτιθέμενους.

Δύο Παλαιστίνιοι κατάφεραν να διεισδύσουν σε στρατόπεδο έξω από τον καλά φυλασσόμενο οικισμό Νετζαρίμ και άνοιξαν πυρ πριν τους εντοπίσουν οι ισραηλινοί φρουροί, οι οποίοι τελικά σκότωσαν τον έναν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από κοινού, από τις οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ.

Στην περιοχή έσπευσαν μετά την επίθεση ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ελικόπτερα συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού ενός εκ των δύο δραστών, ο οποίος διαφεύγει.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ένας Παλαιστίνιος που προσπάθησε να διεισδύσει σε έναν άλλο εβραϊκό οικισμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.