Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-10-28

  1. Νέα Υόρκη, η πιο ασφαλής πόλη των ΗΠΑ
  2. Δολοφονία πρακτόρων της CIA
  3. Ο Μπους προειδοποιεί τους γείτονες του Ιράκ
  4. «Κατεστραμμένη περιοχή» η Καλιφόρνια
  5. «H Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις»
  6. «Παράδεισος» παιδικής πορνείας
  7. Η ώρα της κρίσης
  8. Νέα επίθεση αυτοκτονίας
  9. Νέα επίθεση αυτοκτονίας
  10. Εντολή σε Κουρέια για κυβέρνηση
  11. Νέα επίθεση αυτοκτονίας
  12. «Ανοικτή η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ»
  13. Καλιφόρνια: Υψηλό το κόστος των πυρκαγιών
  14. «Θύμα του ορυκτού της πλούτου»
  15. Σύνδεση καπνίσματος-σκλήρυνσης κατά πλάκας
  16. Στο εδώλιο για διαφθορά και δωροδοκίες
  17. Επιστροφή στη Γη
  18. «Στοπ» για το μνημείο του Ολοκαυτώματος
  19. «H Αλ-Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις »
  20. Συνάντηση Σρέντερ-Ραφαρέν
  21. «Οπαδοί του Σαντάμ και Αλ-Κάιντα οι δράστες»
  22. «Παραμείνετε στο Ιράκ»

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2003 - 00:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα Υόρκη, η πιο ασφαλής πόλη των ΗΠΑ
 


Η Νέα Υόρκη είναι η πλέον ασφαλής πόλη των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν ο δήμαρχος και ο αστυνομικός διοικητής.

Προηγήθηκε δημοσίευση της έκθεσης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών για το ποσοστό εγκληματικότητας στην πόλη, το έτος 2002.

Σύμφωνα με την έκθεση του FBI που φέρει τον τίτλο «Το Έγκλημα στις ΗΠΑ», ενώ στην υπόλοιπη χώρα παρατηρείται μικρή αύξηση της εγκληματικότητας, στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 5%.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό από τη δεκαετία του 1960.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Μάικλ Μπλούμπεργκ, λέει καμαρώνοντας ότι «η πιο ασφαλής πόλη των ΗΠΑ έγινε ακόμα ασφαλέστερη».

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών που έγιναν στη μεγαλούπολη, το 2002, είναι μικρότερος από αυτόν του 1963.

Σταθεροί στις ληστείες

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δηλώνει ευχαριστημένος με τα στοιχεία, που απέδειξαν λανθασμένη τη συμβατική σκέψη.

Ειδήμονες είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό εγκληματικότητας στην πόλη θα αυξανόταν ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην αμερικανική οικονομία.

Ενώ όμως μειώθηκε ο αριθμός των δολοφονιών, τα ποσοστά των βιασμών και των ληστειών παραμένουν αμετάβλητα στη Νέα Υόρκη.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία πρακτόρων της CIA
 

Δέχονται επιθέσεις από εναπομείναντα μέλη των Ταλιμπάν

Ο Γουίλιαμ Κάρλσον και ο Γκλεν Μίλερ εργάζονταν για τη CIA. Στόχος τους ήταν ο εντοπισμός μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σε μια από τις σπάνιες ανακοινώσεις της, η CIA αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων εκτιμώντας ότι δεν θέτει σε κίνδυνο άλλους πράκτορες.

Οι δύο άνδρες δολοφονήθηκαν κοντά στο χωριό Σκίν της επαρχίας Πακτίκα στην οποία πιστεύεται ότι έχουν βρει καταφύγιο μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Η ανακοίνωση ανεβάζει σε τέσσερις τον αριθμό των πρακτόρων που η CIA έχει επισήμως παραδεχθεί ότι σκοτώθηκαν μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Περιφέρεια «Μπιν Λάντεν»

Δεν είναι σαφές εάν οι πράκτορες σκοτώθηκαν κατά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, μεταξύ στρατιωτών των δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών.

Μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι κυβερνούσαν το Αφγανιστάν μέχρι την αμερικανική εισβολή το 2001, και μέλη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις κοντά στα αφιλόξενα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται σε αυτή την περιοχή.

Η CIA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου των πρακτόρων της.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους προειδοποιεί τους γείτονες του Ιράκ
 

Τα αστυνομικά τμήματα του Ιράκ είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε το Ιράν και τη Συρία να μην επιτρέψουν την είσοδο μελών τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ιράκ από τα σύνορά τους.

«Συνεργαζόμαστε στενά με αυτές τις χώρες και καταστήσαμε σαφές ότι αναμένουμε από αυτές να ενισχύσουν τα σύνορά τους», δήλωσε ο κ. Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Η επίθεση στη Φαλούτζα πραγματοποιήθηκε με αυτοκίνητο

Στα πρόσφατα επεισόδια βίας, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε έξω από σχολείο και κοντά σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Φαλούτζα, βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι υπάρχουν και μαθητές.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, άλλοι όμως αναφέρουν ότι στο αυτοκίνητο δεν επέβαινε κανείς.

Λίγες ώρες αργότερα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο πολίτες – ένας Ιρακινός και ένας αλλοδαπός – τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικό όχημα έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό στη Βασόρα.

Σε μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη για την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, Αμερικανοί στρατιώτες επιβεβαίωσαν ότι δολοφονήθηκε ο αντιδήμαρχος της Βαγδάτης το βράδυ της Κυριακής.

Είπαν ότι ο Φαρίς αλ Ασάμ πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του, στη Βαγδάτη.

«Φόβος και υποχώρηση»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο νέο κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ επέρριψε ευθύνες στους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και σε ξένους μαχητές.

Είπε ότι οι οπαδοί του κόμματος Μπάαθ «επιχειρούν να προκαλέσουν χάος και φόβο γιατί συνειδητοποίησαν ότι σε ένα ελεύθερο Ιράκ δεν θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση που είχαν υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ο κ. Μπους είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αυξάνουν τις περιπολίες στα σύνορα του Ιράκ.


Νωρίτερα, ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό-αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απέδωσε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη σε ξένους μαχητές.

Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν συνηθίζεται από υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεϊν.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 18:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κατεστραμμένη περιοχή» η Καλιφόρνια
 

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες στη νότιο Καλιφόρνια προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που αφαίρεσαν τη ζωή 15 ανθρώπων και κατέστρεψαν τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων οικογενειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσει το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών.

Από τις φλόγες έχουν καταστραφεί 1100 σπίτια, ενώ απειλούνται χιλιάδες άλλα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία, σε εξέλιξη μαίνονται τουλάχιστον έξη μέτωπα της φωτιάς, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές του Λός Άντζελες, του Σαν Μπερναρντίνο, του Σαν Ντιάγκο, κα.

Εμπρησμός

Όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι στην Καλιφόρνια είναι κλειστοί, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρισμό καθώς από τη φωτιά έχουν καταστραφεί γραμμές και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρηστικής ενέργειας, ενώ μια άλλη ξεκίνησε όταν κυνηγός, που είχε χαθεί σε δασώδη περιοχή, προσπάθησε να στείλει σήματα για τον εντοπισμό του.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους του Σαν Μπερναρντίνο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς ο αέρας της περιοχής είναι «εξαιρετικά ανθυγιεινός», και να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
«H Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις»
 

Σύμφωνα με τον Χαμίντ Aλ Μπαγιάτι, η μέθοδος των επιθέσεων και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ-Κάιντα.

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν που συνεργάζονται με στοιχεία του δικτύου Αλ Κάιντα κρύβονται πίσω από το κύμα επιθέσεων της Δευτέρας στη Βαγδάτη, υποστηρίζει ο Χαμίντ Αλ Μπαγιάτι, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οργάνωσης σιιτών στο Ιράκ, του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Αντίστασης.

Ερωτώμενος για την ταυτότητα των δραστών, ο κ. Αλ Μπαγιάτι επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι επιθέσεις και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ Κάιντα. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι βόμβες με τηλεχειρισμό είναι σημείο κατατεθέν της Αλ Κάιντα», είπε.

«Νομίζω ότι έχει εκπλήξει πολλούς η αποτελεσματικότητα αυτών των επιθέσεων.

Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα μαζί με τα υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος έχουν την δυνατότητα να επιτίθενται τόσο κατά «εύκολων» στόχων -όπως είναι τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- όσο και κατά αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων είναι εντυπωσιακό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο λαός του Ιράκ τις συμμαχικές δυνάμεις, ο κ. Αλ Μπαγιάτι εκτίμησε ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού λαού επιθυμεί τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις και καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Και κατέληξε ότι μοναδική διέξοδος από τον κύκλο αίματος είναι οι συμμαχικές δυνάμεις να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες επί θεμάτων ασφαλείας στη μεταβατική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παράδεισος» παιδικής πορνείας
 

Γονείς από την ανατολική Ευρώπη πωλούν τα παιδιά τους σε παιδεραστές από τη Γερμανία

Έκθεση η οποία καταγγέλλει το φαινόμενο της παιδικής πορνείας στα σύνορα Τσεχίας – Γερμανίας έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, Γιούνισεφ.

Η Γιούνισεφ χαρακτηρίζει την περιοχή «παράδεισο» της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας κατά την οποία γονείς άπορων οικογενειών από την Δημοκρατία της Τσεχίας κι άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαθέτουν τα παιδιά τους προς πώληση κυρίως σε παιδεραστές από τη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της Γιούνισεφ στη Γερμανία, Ράινχαρντ Σλαγκιντβάιτ δήλωσε ότι οι ηγεσίες της Γερμανίας και της Τσεχίας έχουν αποτύχει παταγωδώς στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας.

Γερμανός ψυχολόγος, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αστυνομία, χαρακτήρισε την περιοχή τον μεγαλύτερο «οίκο ανοχής» της Ευρώπης.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 16:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ώρα της κρίσης
 

Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στις παραφιλολογίες

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό του κόμματός του, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών που έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται αποκάλυψε ότι 25 βουλευτές - όπως απαιτείται από το καταστατικό του κόμματος - ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την ηγεσία του Συντηρητικών.

«Όλοι εσείς γνωρίζεται ότι ζήτησα από την κοινοβουλευτική ομάδα να δώσει ένα τέλος σε αυτή την άθλια παραφιλολογία σχετικά με την ηγεσία του κόμματός μας. Φυσικά και θέτω υποψηφιότητα να συνεχίσω το έργο μου και να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές και στην νίκη», τόνισε ο ηγέτης του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι αν και υπάρχει δυσφορία προς την κυβέρνηση Μπλερ εν τούτοις το Συντηρητικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να «καρπωθεί» αυτήν την δυσφορία.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας
 

Τα αστυνομικά τμήματα του Ιράκ είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Φαλούτζα στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες νεκροί είναι ο δράστης της επίθεσης και τουλάχιστον πέντε άμαχοι.

Ιρακινοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι ο δράστης οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα και ένα σχολείο αρρένων.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αντιδήμαρχος της Βαγδάτης, Φαρίς αλ Ασάμ σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαρίς αλ Ασάμ σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο σπίτι του.

«Έργο αλλοδαπών»

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Βαγδάτη που στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων από 30, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σ' αυτές συμμετείχαν αλλοδαποί φερόμενοι ως μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, τόνισε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δε συνάδει με τους οπαδούς του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν

«Ως επί το πλείστον επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας και αυτό είναι ένδειξη ότι δρουν στο Ιράκ αλλοδαποί τρομοκράτες. Πιστεύω ότι ο ιρακινός λαός έχει αρχίσει να εξοργίζεται με το γεγονός ότι ξένοι έχουν καταφύγει στην χώρα και υπονομεύουν τα συμφέροντά του», επεσήμανε ο Βρετανός διπλωμάτης που για να στηρίξει την άποψη του επέστησε την προσοχή στη σύλληψη ενός υπόπτου χθες, ο οποίος έφερε συριακό διαβατήριο.

Ο συλληφθείς οδηγούσε αυτοκίνητο με εκρηκτικά και συνελήφθη χθες στη Βαγδάτη.

Ενδεχόμενο απομάκρυνσης

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τα γραφεία του οποίου αποτέλεσαν έναν από τους στόχους των χθεσινών επιθέσεων, ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ μετά τον θάνατο δύο υπαλλήλων του από το προσωπικό ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη Νάντα Ντουμάνι δήλωσε στο BBC ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του προσωπικού.

Έκκληση Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ να μην αποσυρθούν.

«Η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Εάν αποσυρθούν αυτό θα αποτελεί νίκη για τους τρομοκράτες. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της αποστολής τους χωρίς να υπονομεύει το έργο τους. Νομίζω ότι όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργασθούν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις», κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας
 

Τα αστυνομικά τμήματα του Ιράκ είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Φαλούτζα στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες νεκροί είναι ο δράστης της επίθεσης και τουλάχιστον πέντε άμαχοι.

Ιρακινοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι ο δράστης οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχηματά του 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα και ένα σχολείο αρρένων.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αντιδήμαρχος της Βαγδάτης, Φαρίς αλ Ασάμ σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φαρίς αλ Ασάμ σκοτώθηκε την Κυριακή κοντά στο σπίτι του.

«Έργο αλλοδαπών»

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Βαγδάτη που στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων από 30, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σ' αυτές συμμετείχαν αλλοδαποί φερόμενοι ως μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, τόνισε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δε συνάδει με τους οπαδούς του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν

«Ως επί το πλείστον επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας και αυτό είναι ένδειξη ότι δρουν στο Ιράκ αλλοδαποί τρομοκράτες. Πιστεύω ότι ο ιρακινός λαός έχει αρχίσει να εξοργίζεται με το γεγονός ότι ξένοι έχουν καταφύγει στην χώρα και υπονομεύουν τα συμφέροντά του», επεσήμανε ο Βρετανός διπλωμάτης που για να στηρίξει την άποψη του επέστησε την προσοχή στη σύλληψη ενός υπόπτου χθες, ο οποίος έφερε συριακό διαβατήριο.

Ο συλληφθείς οδηγούσε αυτοκίνητο με εκρηκτικά και συνελήφθη χθες στη Βαγδάτη.

Ενδεχόμενο απομάκρυνσης

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τα γραφεία του οποίου αποτέλεσαν έναν από τους στόχους των χθεσινών επιθέσεων, ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ μετά τον θάνατο δύο υπαλλήλων του από το προσωπικό ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη Νάντα Ντουμάνι δήλωσε στο BBC ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του προσωπικού.

Έκκληση Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ να μην αποσυρθούν.

«Η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Εάν αποσυρθούν αυτό θα αποτελεί νίκη για τους τρομοκράτες. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της αποστολής τους χωρίς να υπονομεύει το έργο τους. Νομίζω ότι όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργασθούν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις», κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντολή σε Κουρέια για κυβέρνηση
 

Εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ

Ειδική στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ σκότωσε έναν Παλαιστίνιο φερόμενο ως μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν από το πολιτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν τον Ιμπραχίμ Νανίς στην είσοδο προσφυγικού καταυλισμού στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Στην επιχείρηση τραυματίστηκε, επίσης, ένας Παλαιστίνιος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νεκρός θεωρείτο υπεύθυνος για σειρά επιθέσεων κατά αμάχων στο Ισραήλ.

Εντολή για κυβέρνηση

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια συμφώνησε να διατηρήσει το αξίωμά του και μετά τη λήξη της θητείας του έκτακτου υπουργικού του συμβουλίου, την επόμενη εβδομάδα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ διευκρίνισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ έδωσε στον Αχμέντ Κουρέιρα εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός την αποδέχτηκε.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Αχμέντ Κουρέια δεν έχει προβεί σε δηλώσεις.

Η ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος από τον Αχμέντ Κουρέια κάθε άλλο παρά βέβαιη ήταν, ιδίως μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του Γιασέρ Αραφάτ κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ηγετών, πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει εξαιτίας των διαφωνιών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση αυτοκτονίας
 

Τα αστυνομικά τμήματα του Ιράκ είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα της Φαλούτζα στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες νεκροί είναι ο δράστης της επίθεσης και τουλάχιστον τρεις άμαχοι.

Ιρακινοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι ο δράστης οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχηματά του 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα και ένα σχολείο αρρένων.

«Έργο αλλοδαπών»

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Βαγδάτη που στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων από 30, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σ' αυτές συμμετείχαν αλλοδαποί φερόμενοι ως μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Ο ανώτατος Βρετανός αντιπρόσωπος στην υπό αμερικανικό έλεγχο διοίκηση του Ιράκ, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, τόνισε ότι η τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας δε συνάδει με τους οπαδούς του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν

«Ως επί το πλείστον επρόκειτο για επιθέσεις αυτοκτονίας και αυτό είναι ένδειξη ότι δρουν στο Ιράκ αλλοδαποί τρομοκράτες. Πιστεύω ότι ο ιρακινός λαός έχει αρχίσει να εξοργίζεται με το γεγονός ότι ξένοι έχουν καταφύγει στην χώρα και υπονομεύουν τα συμφέροντά του», επεσήμανε ο Βρετανός διπλωμάτης που για να στηρίξει την άποψη του επέστησε την προσοχή στη σύλληψη ενός υπόπτου χθες, ο οποίος έφερε συριακό διαβατήριο.

Ο συλληφθείς οδηγούσε αυτοκίνητο με εκρηκτικά και συνελήφθη χθες στη Βαγδάτη.

Ενδεχόμενο απομάκρυνσης

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τα γραφεία του οποίου αποτέλεσαν έναν από τους στόχους των χθεσινών επιθέσεων, ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την παρουσία του στο Ιράκ μετά τον θάνατο δύο υπαλλήλων του από το προσωπικό ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη Νάντα Ντουμάνι δήλωσε στο BBC ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του προσωπικού.

Έκκληση Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ να μην αποσυρθούν.

«Η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Εάν αποσυρθούν αυτό θα αποτελεί νίκη για τους τρομοκράτες. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια της αποστολής τους χωρίς να υπονομεύει το έργο τους. Νομίζω ότι όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργασθούν στενά με τις συμμαχικές δυνάμεις», κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 13:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανοικτή η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ»
 

Ο Αμερικανός καθηγητής, Πίτερ Γκαλμπρέιθ θεωρεί αδύνατη η πρόβλεψη των επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Κάθε νέα επίθεση αυτοκτονίας ή μη στο Ιράκ αποτελεί αφορμή για υποθέσεις όσον αφορά τους δράστες των επιθέσεων.

Σε αντίθεση με τη βρετανική και την αμερικανική ηγεσία, οι οποίες έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη σε αλλοδαπούς και όχι στους Ιρακινούς ο καθηγητής Πίτερ Γκαλμπρέιθ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία και συγγραφέας βιβλίων για το Ιράκ, τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι «δεν μπορούμε να είμαστε σε θέση να κατονομάζουμε δράστες».


Αδύνατη η πρόληψη των επιθέσεων σε μια χώρα αχανή όπως το Ιράκ
Πίτερ Γκαλμπρέιθ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ
«Σίγουρα στις επιθέσεις συμμετέχουν υποστηρικτές του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ υπάρχουν και αποδείξεις ότι ξένοι τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή. Επίσης, θεωρώ πολύ πιθανό ότι ορισμένες από τις επιθέσεις προέρχονται από θρησκευτικούς φονταμεταλιστές, όπως ακραίες ομάδες σιιτών. Πάντως δεν έχουμε αποδείξεις για τους δράστες των προσφάτων πολύνεκρων επιθέσεων», υποστήριξε ο Αμερικανός καθηγητής και πρώην σύμβουλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της γερουσίας.

Το ίδιο αρνητική ήταν η απάντηση του Αμερικανού καθηγητή σε ερώτηση για το εάν το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και η Αλ Κάιντα ήταν σύμμαχοι ή έστω ότι υπήρχε κάποια σύνδεση μεταξύ τους. Από τη στιγμή όμως που ο Σαντάμ Χουσεΐν ανετράπη, τα σύνορα άνοιξαν διάπλατα και είναι εύκολο για ξένους μαχητές, πιθανότατα και για μέλη της Αλ Κάιντα, να περάσουν στη χώρα», υποστήριξε ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ.

Αδύνατη η πρόληψη

Όσον αφορά τη δυνατότητα των αμερικανικών δυνάμεων να προλαμβάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις ο Αμερικανός πρώην πρέσβης τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθούν. Το Ιράκ είναι μια μεγάλη χώρα, είναι δύσκολο να σταματήσεις τους βομβιστές αυτοκτονίας ή αυτούς που τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς στην άκρη του δρόμου. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και εκρηκτικών.


Η υποστήριξη στον πόλεμο ήταν ευρεία αλλά όχι ουσιώδης. Και όσο η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους μειώνεται, νομίζω ότι θα δούμε έναν ανταγωνισμό στους κόλπους της κυβέρνησης
Πίτερ Γκαλμπρέιθ, συγγραφέας βιβλίων για το Ιράκ
»Στο θέμα αυτό κατηγορώ την κυβέρνηση Μπους, διότι απέτυχε να ασφαλίσει τα πυρομαχικά αυτά. Προφανώς οι ειδικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν όλα τα πυρομαχικά στη χώρα, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά στο εν λόγω θέμα αυτό και να μην προμηθεύεται οποιοσδήποτε θέλει πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες», υπογράμμισε ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, ο οποίος εκτιμά ότι εξαιρετικά πιθανή η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

«Η υποστήριξη στον πόλεμο ήταν ευρεία αλλά όχι ουσιώδης. Και όσο η δημοτικότητα του προέδρου Τζορτζ Μπους μειώνεται και οι εκλογές πλησιάζουν, νομίζω ότι θα δούμε έναν ανταγωνισμό στους κόλπους της κυβέρνησης, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτζ, αρχιτέκτονα του πολέμου στο Ιράκ και του "στρατηγού" Καρλ Ρόουβ, όπως χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Τζορτζ Μπους.

»Όσο πέφτει η δημοτικότητα εκτιμώ ότι ο Ρόουβ θα κερδίσει, φτάνοντας ίσως και στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ, ιδίως εάν η κατάσταση πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Μπους βάζει πάνω από όλα την πολιτική», κατέληξε ο Πίτερ Γκάλμπρέιθ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία και συγγραφέας βιβλίων για το Ιράκ.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 09:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Καλιφόρνια: Υψηλό το κόστος των πυρκαγιών
 

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια έχουν κάνει στάχτη τουλάχιστον 900 σπίτια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε θεομηνία τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Καλιφόρνια και οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου 900 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την Καλιφόρνια.

Οι πληγέντες θα λάβουν χρήματα για προσωρινές κατοικίες και για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους.

Στην Καλιφόρνια βρίσκονται χιλιάδες πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο δέκα εστίες πυρκαγιών, οι οποίες εκτείνονται σε απόσταση από τα σύνορα του Μεξικού μέχρι τα προάστεια του Λος Άντζελες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καλιφόρνια μεταδίδει ότι η απόφαση του προέδρου Μπους να κάνει λόγο για τεράστια καταστροφή σημαίνει ότι θα αποδεσμευθούν σημαντικά κονδύλια από τα ομοσπονδιακά ταμεία για να υπάρξει βοήθεια προς την πολιτεία.

Όσοι έμειναν άστεγοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια και αποζημίωση.

Πιέσεις για την άμεση χορήγηση οικονομικής βοήθειας άσκησε και ο απερχόμενος κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τέσσερις περιοχές της πολιτείας.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θύμα του ορυκτού της πλούτου»
 

Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Κονγκό

Σύνδεση μεταξύ της παράνομης εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων διαπίστωσαν αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που συνέταξαν για την εν λόγω αφρικανική χώρα.

Ευθύνες για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιρρίπτονται στις γειτονικές Ρουάντα, Ουγκάντα και σε αξιωματούχους της ηγεσίας της Κινσάσα που στηρίζουν οργανώσεις πολιτοφυλακών.


Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποχρέωση να αναγνωρίσουν ότι ο πόλεμος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει σχέση με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας
Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η έκθεση παραδόθηκε στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ορισμένες παράγραφοι της έκθεσης δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα, καθώς οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η έκθεση σημειώνει ότι χωρίς μια ισχυρή και δημοκρατικά εκλεγμένη κεντρική εξουσία η «λεηλασία» των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα θα πυροδοτούνται συνεχώς νέα μέτωπα συγκρούσεων.

Η έκθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα.

Οι διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά τις καταγγελίες που φέρουν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες να πραγματοποιούν παράνομες εξαγωγές χρυσού κι άλλων ορυκτών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνδεση καπνίσματος-σκλήρυνσης κατά πλάκας
 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα

Tο κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 22.000 άτομα στη Νορβηγία αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας από τους μη καπνιστές.

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν το ίδιο από τις μη καπνίστριες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση «Νιουρόλοτζι» (Neurology).

Οι επιστήμονες από τη Νορβηγία αισιοδοξούν ότι τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να βρουν τρόπους για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή ακόμη και παράλυση.

H συντάκτρια επιστημονικών θεμάτων του ΒΒC σημειώνει ότι τα αίτια που προκαλούν σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι γνωστά και δεν έχει διευκρινιστεί εάν είναι κληρονομικά ή επίκτητα.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, πάντως, γίνεται εμφανές ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της ασθένειας.

Πλέον η σκλήρυνση κατά πλάκας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, που συνδέονται με το κάπνισμα.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 10:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο για διαφθορά και δωροδοκίες
 

Στιγμιότυπο από την εντυπωσιακή τελετή έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζεται εκ νέου, καθώς εκδικάζεται η υπόθεση των δύο πρώην αξιωματούχων της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεκαπέντε κατηγορίες βαρύνουν τους Τομ Γουέλτς και Ντέιβ Τζόνσον, οι οποίοι φέρονται ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν και να εξαπατήσουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μ΄ αντάλλαγμα τη διεξαγωγή των αγώνων στην πόλη τους.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι δαπάνες γίνονταν εν γνώσει ανωτάτων αξιωματούχων της Ολυμπιακής Επιτροπής και ότι η ιδιαίτερα μεταχείριση προς τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θεωρείται πλέον δεδομένη.

Σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι τότε θα αντιμετωπίσουν πενταετή ποινή φυλάκισης και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Η υπόθεση αυτή αποτέλεσε αφορμή για μια εκ βάθρων επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και του τρόπου επιλογής των πόλεων που φιλοξενούν τους αγώνες.

Αναθεώρηση

Μετά το σκάνδαλο του Σολτ Λέικ Σίτι συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία καλείται να παρακολουθεί και να ελέγχει τυχόν απόπειρες δωροδοκιών και διαφθοράς εντός της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εν λόγω δικαστική υπόθεση βρίθει αποκαλύψεων για τον τρόπο επιλογής των πόλεων που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δόξα κι η αίγλη που συνοδεύει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων παρέσυρε τους κατηγορούμενους και τους ώθησε να χάσουν κάθε αίσθηση του δικαίου.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστροφή στη Γη
 

Το Σογιούζ είναι το μόνο πρόσβασης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επέστρεψε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, το ρωσικό σκάφος Σογιούζ.

Το ταξίδι της επιστροφής διήρκεσε τρεις ώρες και η καθυστέρηση οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, Ρόμπερτ Νάβιας είπε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια προσγείωση όνειρο. Η ακρίβεια ήταν εντυπωσιακή».

Ο Ρώσος κυβερνήτης του Σογιούζ, Γιούρι Μαλεντσένκο και ο Αμερικανός αστροναύτης, Έντουαρντ Λου παρέμειναν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έξι μήνες και αντικαταστάθηκαν από μια άλλη ομάδα αστροναυτών, η οποία έφτασε στον σταθμό προ εβδομάδων.

Τα ρωσικά σκάφη Σογιούζ αποτελούν το μόνο μέσο πρόσβασης προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το δυστύχημα με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια τον Φεβρουάριο.


Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στοπ» για το μνημείο του Ολοκαυτώματος
 

Διεκόπησαν προσωρινά οι εργασίες για την κατασκευή του μνημείου για το Ολοκαύτωμα

Στο Βερολίνο, το ίδρυμα, που είναι έχει επιφορτισθεί την κατασκευή του μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αποφάσισε να διακόψει τις εργασίες, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με το φρικτό παρελθόν.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την επεξεργασία των εξωτερικών πλευρών του μνημείου, χρησιμοποιούσε για την προστασία από την αναγραφή "γκράφιτι", ένα υλικό της εταιρίας χημικών, Ντεγκούσα.

Στον συγκεκριμένο όμιλο ανήκε στη διάρκεια του Γ΄ Ράιχ επιχείρηση με την επωνυμία «Γερμανική Εταιρεία για την καταπολέμηση ζιζανίων», η οποία παρασκεύαζα το τοξικό αέριο «Τσίκλον Μπε», που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων για την εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων.

«Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται στην κατασκευή του μνημείου προϊόν της Ντεγκούσα. Κάτι τέτοιο προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος Ιδρύματος.

Από πλευράς Ντεγκούσα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας που χρησιμοποίησε το προϊόν της, περιορίστηκε στη δήλωση ότι το επέλεξε επειδή «είναι το καλύτερο στην αγορά».

Η ανέγερση του μνημείου αποφασίσθηκε –μετά από δεκάχρονη δημόσια αντιπαράθεση- από την ομοσπονδιακή βουλή τον Ιούνιο του 1999.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
«H Αλ-Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις »
 

Σύμφωνα με τον Χαμίντ Aλ Μπαγιάτι, η μέθοδος των επιθέσεων και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ-Κάιντα.

Οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν που συνεργάζονται με στοιχεία του δικτύου Αλ Κάιντα κρύβονται πίσω από το κύμα επιθέσεων της Δευτέρας στη Βαγδάτη, υποστηρίζει ο Χαμίντ Αλ Μπαγιάτι, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οργάνωσης σιιτών στο Ιράκ, του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Αντίστασης.

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Ερωτώμενος για την ταυτότητα των δραστών, ο κ. Αλ Μπαγιάτι επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι επιθέσεις και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ Κάιντα. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι βόμβες με τηλεχειρισμό είναι σημείο κατατεθέν της Αλ Κάιντα», είπε.

«Νομίζω ότι έχει εκπλήξει πολλούς η αποτελεσματικότητα αυτών των επιθέσεων.

Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα μαζί με τα υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος έχουν την δυνατότητα να επιτίθενται τόσο κατά «εύκολων» στόχων -όπως είναι τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- όσο και κατά αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων είναι εντυπωσιακό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο λαός του Ιράκ τις συμμαχικές δυνάμεις, ο κ. Αλ Μπαγιάτι εκτίμησε ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού λαού επιθυμεί τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις και καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Και κατέληξε ότι μοναδική διέξοδος από τον κύκλο αίματος είναι οι συμμαχικές δυνάμεις να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες επί θεμάτων ασφαλείας στη μεταβατική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 09:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Σρέντερ-Ραφαρέν
 

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο θα εφαρμόσουν από κοινού αναπτυξιακές πολιτικές

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, θα έχουν σήμερα συνομιλίες που αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις «σχέσεις στοργής» Παρισιού-Βερολίνου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης- έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπερνούν το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το βράδυ της Δευτέρας, κατά το «δείπνο υποδοχής» που παρέθεσε ο κ. Ραφαρέν στον κ. Σρέντερ, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι οι δυο χώρες θα εφαρμόσουν από κοινού αναπτυξιακές πολιτικές.

Στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στη γενέτειρα του κ. Ραφαρέν, το Πουατιέ, θα συμμετάσχουν και Γάλλοι τοπικοί άρχοντες, καθώς θα εξεταστεί και το πώς η Γαλλία μπορεί να παραχωρήσει αρμοδιότητες στις επαρχίες της κατά το πρότυπο του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οπαδοί του Σαντάμ και Αλ-Κάιντα οι δράστες»
 

Σύμφωνα με τον Χαμίντ αλ-Μπαγιάτι, η μέθοδος των επιθέσεων και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ-Κάιντα.

Οπαδοί του Σαντάμ Χουσεϊν που συνεργάζονται με στοιχεία του δικτύου Αλ-Κάιντα κρύβονται πίσω από το κύμα επιθέσεων της Δευτέρας στη Βαγδάτη, υποστηρίζει ο Χαμίντ αλ-Μπαγιάτι, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οργάνωσης σιιτών στο Ιράκ, του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Αντίστασης.

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Ερωτώμενος για την ταυτότητα των δραστών, ο κ. αλ-Μπαγιάτι επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι επιθέσεις και οι στόχοι τους «φωτογραφίζουν» την Αλ-Κάιντα. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι βόμβες με τηλεχειρισμό είναι σημείο κατατεθέν της Αλ Κάιντα», είπε.

«Νομίζω ότι έχει εκπλήξει πολλούς η αποτελεσματικότητα αυτών των επιθέσεων.

Το γεγονός ότι η Αλ-Κάιντα μαζί με τα υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος έχουν την δυνατότητα να επιτίθενται τόσο κατά «εύκολων» στόχων -όπως είνια τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- όσο και κατά αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων είναι εντυπωσιακό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο λαός του Ιράκ τις συμμαχικές δυνάμεις, ο κ. αλ-Μπαγιάτι εκτίμησε ότι «Η συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού λαού επιθυμεί τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις και καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Και κατέληξε ότι μοναδική διέξοδος από τον κύκλο αίματος είναι οι συμμαχικές δυνάμεις να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες επί θεμάτων ασφαλείας στη μεταβατική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραμείνετε στο Ιράκ»
 

Η απομάκρυνση των ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Ιράκ θα ήταν νίκη για τους τρομοκράτες, δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ

Εκκλήσεις προς τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην εγκαταλείψουν το Ιράκ απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, λέγοντας ότι το έργο τους είναι αναγκαίο και ότι μία ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους θα ήταν νίκη για τους τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του κ. Πάουελ έγιναν την επόμενη ημέρα του κύματος επιθέσεων στη Βαγδάτη που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 200.

Ο Ερυθρός Σταυρός, πάντως, που ήταν ένας από τους στόχους των χθεσινών επιθέσεων, δήλωσε ότι θα αναθεωρήσει τις δραστηριότητές του στο Ιράκ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει μέρος του προσωπικού του για λόγους ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχθηκε άλλωστε ότι υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας, αλλά απηύθυνε εκκλήσεις στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνεργασθούν με τις αμερικανικές αρχές.

Επιμένει ο Μπους

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του προέδρου Μπους, ο κ. Πάουελ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.


Το νέο κύμα βίας καταδεικνύει την αυξανόμενη απόγνωση των δραστών, καθώς σημειώνεται πρόοδος για τον εκδημοκρατισμό και τη σταθερότητα στο Ιράκ
Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Μπους θεωρεί πως οι επιθέσεις καταδεικνύουν ότι οι δράστες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σημειώνονται πρόοδοι για τον εκδημοκρατισμό και τη σταθερότητα στο Ιράκ.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όμως, -μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών- υποστηρίζουν ότι η κλιμάκωση της βίας απλώς καταδεικνύει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, μεταδίδει ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται όλο και μεγαλύτερη απόγνωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες ότι η κοινή γνώμη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράκ θα πάψει να υποστηρίζει τις συμμαχικές δυνάμεις τη στιγμή μάλιστα που οι επιθέσεις αυτές είναι πολύ καλά συντονισμένες και έγιναν εναντίον στόχων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Βαγδάτης.

Ιρακινοί -μάλλον- οι δράστες

Εν τω μεταξύ, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ πιστεύει ότι ελάχιστοι από τους δράστες των επιθέσεων είναι ξένοι μαχητές.

Ο στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο πιστεύει ότι το 95% των δραστών είναι οπαδοί του πρώην καθεστώτος, αλλά δεν θεωρεί ότι οι επιθέσεις τους συντονίζονται από τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι τις χθεσινές επιθέσεις μάλλον διοργάνωσαν ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.