Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-03

  1. Η Ισπανία άνοιξε τα συνορά της στο «μολυσμένο» πλοίο
  2. Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
  3. Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Γιούκος
  4. Παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
  5. Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
  6. Ένας χρόνος Ερντογάν
  7. Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
  8. Κατάθεση Όουεν στη δίκη Μιλόσεβιτς
  9. «Στοπ» Ισπανίας στο «μολυσμένο» πλοίο
  10. Κατάθεση Όουεν στη δίκη Μιλόσεβιτς
  11. «Στοπ» Ισπανίας στο «μολυσμένο» πλοίο
  12. Δίχασε την Αγγλικανική εκκλησία
  13. Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
  14. Η επόμενη μέρα
  15. Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στη Σουμάτρα
  16. Δίχασε την Αγγλικανική εκκλησία
  17. Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
  18. Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
  19. Η επόμενη μέρα

Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ισπανία άνοιξε τα συνορά της στο «μολυσμένο» πλοίο
 

500 από τους 1.800 επιβάτες του «Ορόρα» προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόρο» που προκαλεί διάρροια και εμετούς

Οι ισπανικές αρχές άνοιξαν τα σύνορα τους με το Γιβραλτάρ λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου Αουρόρα.

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί ένταση σχέσεις Ισπανίας-Γιβραλτάρ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο των επιβατών ενός «μολυσμένου» κρουαζιερόπλοιου στο έδαφός της.

Ο λόγος για το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Ορόρα» (Αurora), εκατοντάδες επιβάτες του οποίου προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόργουολκ» (Norwalk) ή, άλλως πως, «Νόρο» (Noro) που προκαλεί για δύο ημέρες διάρροια και εμετούς.


Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν υπερβολική
Πίτερ Καρουάνα, διοικητής Γιβραλτάρ
Το «Ορόρα» -που απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον στις 20 Οκτωβρίου- πέρασε την Παρασκευή και από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν επετράπη όμως στους επιβάτες να κατεβούν στη στεριά για λόγους υγείας.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας στη βρετανική αποικία του Γιβραλτάρ.

Αν και ο ιός έχει υποχωρήσει, η ισπανική κυβέρνηση δεν θέλησε να το διακινδυνεύσει και έκλεισε τα σύνορά της, πράγμα που εξόργισε την κυβέρνηση και τους πολίτες του Γιβραλτάρ.

Ο διοικητής του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση της Ισπανίας» και την απέδωσε μάλιστα περισσότερο σε «πολιτικούς λόγους παρά σε βάσιμες ανησυχίες για την δημόσια υγεία».


Οι διακοπές μας καταστράφηκαν... είναι σα να βρισκόμαστε πάνω σε ένα πλωτό νοσοκομείο
Άντριου Γουίλιαμς, επιβάτης «Ορόρα»
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ορόρα», η P&O, δήλωσε ότι υπάρχουν 11 άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ιός «Νόρο» προσέβαλε 500 επιβάτες και 17 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.

Το «Ορόρα» μεταφέρει 1.800 επιβάτες και το πλήρωμά του ανέρχεται σε 840 άτομα.

Η P&O δεν προτίθεται να αποζημιώσει συνολικά όλους τους επιβάτες του πλοίου για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και δήλωσε ότι θα εξετάσει κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως, αρκετοί επιβάτες προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δικαιούνται αποζημίωσης.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 22:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
 

Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν την περιοχή για επιζώντες

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης τις βραδινές ώρες της Δευτέρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε τέμενος στην πόλη Καρμπάλα νοτίως της Βαγδάτης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε τις εκρήξεις στην περιοχή της Βαγδάτης όπου βρίσκεται το αρχηγείο της αμερικανικής διοίκησης του Ιράκ.

Στην Καρμπάλα η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο κοντά στο τέμενος Ιμάμ Χουσείν, ιερό τόπο των Σιιτών μουσουλμάνων.

Τον περασμένο μήνα στην Καρμπάλα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς αντίπαλων παρατάξεων των Σιιτών καθώς και συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς Σιίτη κληρικού και Αμερικανούς στρατιώτες κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί τρεις Αμερικανοί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου την Κυριακή, τόνισε ότι η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο της που είναι να αποκαταστήσει την ελευθερία στο Ιράκ.

Όμως η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και οι μεγάλες απώλειες Aμερικανών στρατιωτών προκαλούν ανησυχία σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαισιόδοξοι για το κατά πόσο ρεαλιστική είναι η αναφορά σε επιχείρηση ανοικοδόμισης ενώ και στις ΗΠΑ το κλίμα δείχνει να μεταβάλλεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ πριν την κατάρριψη του ελικοπτέρου στη Φαλούτζα -και το θάνατο 15 Αμερικανών στρατιωτών- το 51% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Δημοσκόπηση-πλήγμα για Μπους

Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρία Post-ABC και είναι η πρώτη δημοσκόπηση από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους που δείχνει μια τόσο μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι τις παραμονές του πολέμου, το 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης στήριζε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

Η δημοσκόπηση εδωσε έναυσμα στους Δημοκρατικούς δελφίνους που με συντονισμένα πυρά κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού στο Ιράκ.

Όπως μάλιστα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη, παρά την φαινομενικά ανυποχώρητη στάση της, ακόμα και στελέχη της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν μεγάλη απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Συλλλογική απαισιοδοξία

Πολιτικοί στην Ουάσινκτον επιμένουν ότι παρά τις δυσκολίες, το έργο της ανοικοδόμησης θα ολοκληρωθεί.

Αλλά στο ιδιο το Ιράκ, η κλιμάκωση των επιθέσεων εχει προκαλέσει ένα συλλογικό αίσθημα απαισιοδοξίας.

Οι Ιρακινοί πιστεύουν ότι η παρουσία των Αμερικανών λειτουργεί ανασταλτικά στην εξομάλυνση της κατάστασης και είναι τρομοκρατημένοι, αφού δυνητικά ο καθένας τους μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης.

Μια άποψη που συμμερίζονται πολλά μέλη της νέας διοίκησης του Ιράκ, δημιούργημα, ως γνωστόν, των Αμερικανών.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Αχμίντ Ελ Κεφάι είπε στο ΒΒC ότι η ασφάλεια της χώρας πρέπει να περάσει στην ευθύνη της προσωρινής διοίκησης.

«Ως Ιρακινοί μπορούμε να αποσπάσουμε πληροφορίες που θα μας οδηγήσουν στις εστίες αντίστασης», είπε στο ΒΒC ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Δηλώσεις Ράμσφελντ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να κερδιθεί η μάχη, παρά τις σημαντικές απώλειες.

«Σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο, θα έχουμε και τραγικές ημέρες», είπε ο κ. Ράμσφλεντ αναφερόμενος στο θάνατο 18 Αμερικανών στο Ιράκ μέσα σε μια ημέρα.

Εν τω μεταξύ δυο ανώτατα στελέχη της Γερουσίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπους να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρίτσαρντ Λούγκαρ , και ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής Τζόζεφ Μπάιντεν του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Μπους να ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σαν αντάλλαγμα, λένε οι δύο γερουσιαστές, θα πρέπει οι δύο αυτές χώρες να αποκτήσουν ενισχυμένο ρόλο στο μετάπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Γιούκος
 

Ο κ.Χαντορκόφσκι είπε ότι θα ασχοληθεί με φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο Μιχαήλ Χαντορκόφσκι παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής της Γιούκος, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας.

Ο κ.Χαντορκόφσκι, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας του, προφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατηγορούμενος για απάτες και φοροδιαφυγή.

Στην ανακοίνωση του, ο κ.Χαντορκόφσκι τόνιζε ότι στόχος του τα επόμενα χρόνια ήταν να εδραιώσει τη Γιούκος σαν μια διεθνή εταιρεία στον τομέα της ενέργειας.

«Όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα με υποχρεώνει να παραιτηθώ από τα σχέδια μου να συμμετέχω προσωπικά στην ανάπτυξη της εταιρείας», έλεγε στην ανακοίνωση του ο πρώην γενικός διευθυντής της Γιούκος.

Πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ.Χαντορκόφσκι, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος μέσω των αμφιλεγόμενων ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο κ.Χαντορκόφσκι ενίχυε οικονομικά κόμματα της αντιπολίτευσης παραβιάζοντας έτσι, επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, την άγραφη συμφωνία να μην αναμειγνύεται στην πολιτική με αντάλλαγμα την μη ανάμειξη των αρχών στις οικονομικές υποθέσεις της εταιρείας του.

Η δίωξη του διευθυντή της Γιούκος δημιούργησε ανησυχίες για αντιπαράθεση του Κρεμλίνου με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές πάγωσαν πάνω από το 40% των μετοχών της Γιούκος με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι ξένοι επενδυτές και να κατρακυλήσουν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η υπόθεση Γιούκος είναι η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 18:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
 

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα

Οι 400 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Γεωργία την Κυριακή.

Οι παρατηρητές χαρακτήρισαν τα προβλήματα «εντυπωσιακά» και ανέφεραν ότι πολλά εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα Τυφλίδα και στην πόλη Κουταίσι παρέμειναν κλειστά ενώ σε ορισμένα άλλα κέντρα οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν ελλιπείς.

Η καταμέτρηση του 50% των ψήφων δείχνει ότι ο συνασπισμός κομμάτων που υποστηρίζει τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντουάρτ Σεβαρντνάτσε, Νέα Γεωργία, λαμβάνει μεν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, σχεδόν 27% όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιράζονται μεταξύ τους το υπόλοιπο 70 % των ψήφων.

Αν αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών τότε η κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Κίνημα της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι, λαμβάνει προς το παρόν το 23% και τρίτο έρχεται το Εργατικό κόμμα με 15%.

Σύμφωνα με ανταποκριτές πολλοί ψηφοφόροι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανεργία και την φτώχια που πλήττουν τη Γεωργία στον πρόεδρο Σεβαρντνάτσε ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας του τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η γεωργία ήταν μια από τις πλουσιότερες Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης με υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
 

Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν την περιοχή για επιζώντες

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης τις βραδινές ώρες της Δευτέρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε τέμενος στην πόλη Καρμπάλα νοτίως της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου την Κυριακή, τόνισε ότι η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο της που είναι να αποκαταστήσει την ελευθερία στο Ιράκ.

Όμως η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και οι μεγάλες απώλειες Aμερικανών στρατιωτών προκαλούν ανησυχία σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαισιόδοξοι για το κατά πόσο ρεαλιστική είναι η αναφορά σε επιχείρηση ανοικοδόμισης ενώ και στις ΗΠΑ το κλίμα δείχνει να μεταβάλλεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ πριν την κατάρριψη του ελικοπτέρου στη Φαλούτζα -και το θάνατο 15 Αμερικανών στρατιωτών- το 51% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Δημοσκόπηση-πλήγμα για Μπους

Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρία Post-ABC και είναι η πρώτη δημοσκόπηση από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους που δείχνει μια τόσο μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι τις παραμονές του πολέμου, το 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης στήριζε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

Η δημοσκόπηση εδωσε έναυσμα στους Δημοκρατικούς δελφίνους που με συντονισμένα πυρά κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού στο Ιράκ.

Όπως μάλιστα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη, παρά την φαινομενικά ανυποχώρητη στάση της, ακόμα και στελέχη της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν μεγάλη απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Συλλλογική απαισιοδοξία

Πολιτικοί στην Ουάσινκτον επιμένουν ότι παρά τις δυσκολίες, το έργο της ανοικοδόμησης θα ολοκληρωθεί.

Αλλά στο ιδιο το Ιράκ, η κλιμάκωση των επιθέσεων εχει προκαλέσει ένα συλλογικό αίσθημα απαισιοδοξίας.

Οι Ιρακινοί πιστεύουν ότι η παρουσία των Αμερικανών λειτουργεί ανασταλτικά στην εξομάλυνση της κατάστασης και είναι τρομοκρατημένοι, αφού δυνητικά ο καθένας τους μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης.

Μια άποψη που συμμερίζονται πολλά μέλη της νέας διοίκησης του Ιράκ, δημιούργημα, ως γνωστόν, των Αμερικανών.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Αχμίντ Ελ Κεφάι είπε στο ΒΒC ότι η ασφάλεια της χώρας πρέπει να περάσει στην ευθύνη της προσωρινής διοίκησης.

«Ως Ιρακινοί μπορούμε να αποσπάσουμε πληροφορίες που θα μας οδηγήσουν στις εστίες αντίστασης», είπε στο ΒΒC ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Δηλώσεις Ράμσφελντ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να κερδιθεί η μάχη, παρά τις σημαντικές απώλειες.

«Σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο, θα έχουμε και τραγικές ημέρες», είπε ο κ. Ράμσφλεντ αναφερόμενος στο θάνατο 18 Αμερικανών στο Ιράκ μέσα σε μια ημέρα.

Εν τω μεταξύ δυο ανώτατα στελέχη της Γερουσίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπους να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρίτσαρντ Λούγκαρ , και ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής Τζόζεφ Μπάιντεν του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Μπους να ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σαν αντάλλαγμα, λένε οι δύο γερουσιαστές, θα πρέπει οι δύο αυτές χώρες να αποκτήσουν ενισχυμένο ρόλο στο μετάπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 13:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας χρόνος Ερντογάν
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μέχρι τώρα εύκολη θητεία απέναντι στους στρατηγούς και το λεγόμενο «βαθύ κράτος»

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται τη Δευτέρα από τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Ο εκλογικός νόμος και οι Τούρκοι ψηφοφόροι επέτρεψαν την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση μόνο στο -ισλαμικής προελεύσεως- κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι επιτυχίες...

Η σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας που αποτέλεσε τη βασικότερη προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Ο πληθωρισμός μειώνεται αργά αλλά σταθερά, οι εξαγωγές αυξάνονται και η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας έχει αναχαιτιστεί.

Μάλιστα, ο υπουργός οικονομικών υποσχέθηκε ότι το 2005 θα αφαιρέσει 6 μηδενικά.

Εδώ σταματούν όμως και οι μεγάλες επιτυχίες και αρχίζουν τα προβλήματα.

...και τα προβλήματα

Ο πόλεμος στο Ιράκ έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ καθώς η τουρκική εθνοσυνέλευση απαγόρευσε την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων από την Τουρκία.

Οι σχέσεις των δυο χωρών φάνηκε προς στιγμήν να βελτιώνονται με την απόφαση αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον όμως αποφάσισε ότι δεν θέλει τους Τούρκους στρατιώτες, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα: ανακούφιση για τον Ερντογάν και αμηχανία για τους «ιέρακες» της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα βελτιώνονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Η έκθεση προόδου που θα δημοσιευθεί επισήμως την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί αρκετές αδυναμίες και κυρίως τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του στρατού και του γραφειοκρατικού μηχανισμού στην πολιτική ζωή.

Μάχες χαρακωμάτων

Ομολογουμένως ο Ερντογάν δεν είχε εύκολη θητεία απέναντι στους στρατηγούς και το λεγόμενο βαθύ κράτος- αν και τα χτυπήματα που δέχεται φαινομενικά έρχονται από άλλες κατευθύνσεις.

Πριν από μερικές εβδομάδες απειλήθηκε με νέες εκλογές, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της χώρας σε μια συμβολική κίνηση απαγόρευσε στις μαντιλοφορούσες συζύγους των βουλευτών και του ίδιου του πρωθυπουργού να εισέλθουν στο προεδρικό μέγαρο.

Μάχες χαρακωμάτων και στην εκπαίδευση καθώς ο στρατός αντιτίθεται στην ενίσχυση των ιερατικών σχολών, αυτών δηλαδή που ενισχύθηκαν μετά το πραξικόπημα του ΄80 οπότε ο ισλαμισμός φάνταζε ακόμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στην άνοδο της αριστεράς.

Μπορεί τα τανκς να μην κυκλοφορούν επιδεικτικά στους δρόμους, όπως συνέβαινε πριν από το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997, οι σχέσεις όμως της κυβέρνησης με τις ένοπλες δυνάμεις παραμένουν τεταμένες.

Το Κυπριακό

Και ένα από τα σημεία που ίσως προκαλέσουν νέες τριβές είναι το Κυπριακό.

«Ίσως το Κυπριακό να αποτελέσει την μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση Ερντογάν», έλεγε προ ημερών στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Σάμι Κοέν.

Οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Ντενκτάς επιδεινώνονται καθημερινά και όπως μας είπε ο γνωστός αναλυτής ακόμη και αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χάσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποχωρήσει από το σκηνικό.

Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έπονται για την κυβέρνηση Ερντογάν.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 14:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Κριτική μετά την τραγωδία
 

Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν την περιοχή για επιζώντες

Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ και οι μεγάλες απώλειες Aμερικανών στρατιωτών προκαλούν ανησυχία σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαισιόδοξοι για το κατά πόσο ρεαλιστική είναι η αναφορά σε επιχείρηση ανοικοδόμισης ενώ και στις ΗΠΑ το κλίμα δείχνει να μεταβάλλεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ πριν την κατάρριψη του ελικοπτέρου στη Φαλούτζα -και το θάνατο 15 Αμερικανών στρατιωτών- το 51% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Δημοσκόπηση-πλήγμα για Μπους

Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρία Post-ABC και είναι η πρώτη δημοσκόπηση από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Τζορτζ Μπους που δείχνει μια τόσο μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του.

Υπενθυμίζεται ότι τις παραμονές του πολέμου, το 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης στήριζε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ.

Η δημοσκόπηση εδωσε έναυσμα στους Δημοκρατικούς δελφίνους που με συντονισμένα πυρά κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού στο Ιράκ.

Όπως μάλιστα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη, παρά την φαινομενικά ανυποχώρητη στάση της, ακόμα και στελέχη της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν μεγάλη απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Συλλλογική απαισιοδοξία

Πολιτικοί στην Ουάσινκτον επιμένουν ότι παρά τις δυσκολίες, το έργο της ανοικοδόμησης θα ολοκληρωθεί.

Αλλά στο ιδιο το Ιράκ, η κλιμάκωση των επιθέσεων εχει προκαλέσει ένα συλλογικό αίσθημα απαισιοδοξίας.

Οι Ιρακινοί πιστεύουν ότι η παρουσία των Αμερικανών λειτουργεί ανασταλτικά στην εξομάλυνση της κατάστασης και είναι τρομοκρατημένοι, αφού δυνητικά ο καθένας τους μπορεί να γίνει στόχος επίθεσης.

Μια άποψη που συμμερίζονται πολλά μέλη της νέας διοίκησης του Ιράκ, δημιούργημα, ως γνωστόν, των Αμερικανών.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της Αχμίντ Ελ Κεφάι είπε στο ΒΒC ότι η ασφάλεια της χώρας πρέπει να περάσει στην ευθύνη της προσωρινής διοίκησης.

«Ως Ιρακινοί μπορούμε να αποσπάσουμε πληροφορίες που θα μας οδηγήσουν στις εστίες αντίστασης», είπε στο ΒΒC ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Δηλώσεις Ράμσφελντ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να κερδιθεί η μάχη, παρά τις σημαντικές απώλειες.

«Σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο, θα έχουμε και τραγικές ημέρες», είπε ο κ. Ράμσφλεντ αναφερόμενος στο θάνατο 18 Αμερικανών στο Ιράκ μέσα σε μια ημέρα.

Εν τω μεταξύ δυο ανώτατα στελέχη της Γερουσίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπους να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρίτσαρντ Λούγκαρ , και ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής Τζόζεφ Μπάιντεν του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Μπους να ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σαν αντάλλαγμα, λένε οι δύο γερουσιαστές, θα πρέπει οι δύο αυτές χώρες να αποκτήσουν ενισχυμένο ρόλο στο μετάπολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 13:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση Όουεν στη δίκη Μιλόσεβιτς
 

Ο λόρδος Όουεν κατέθεσε ότι την περίοδο των εκκαθαρίσεων των μουσουλμάνων της Βοσνίας, η επιρροή του Μιλόσεβιτς στους Σερβοβόσνιους ήταν μηδαμινή

Στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταθέτει τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου.

Ο λόρδος Όουεν είπε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία ότι η εντύπωση που απεκόμισε από τις επανειλημμένες συναντήσεις του με τον κατηγορούμενο όταν ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ήταν πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιθυμούσε την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο λόρδος 'Οουεν είχε την εντύπωση ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν.

«Το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Όουεν ήταν το πρώτο λεπτομερές σχέδιο ειρήνευσης της Βοσνίας.
Πιστεύω ότι ο κ. Μιλόσεβιτς επιθυμούσε να πετύχει, μετά από τρείς ή τέσσερις άλλες αποτυχημένες προσπάθειες.

Γι΄αυτό άλλωστε έγινε και η σύνοδος των Αθηνών όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη γιουγκοσλαβική κρίση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πολιτικός.

«Μηδαμινή επιρροή»

Ο Ντέιβιντ Όουεν κατέθεσε επίσης ότι στην αρχή των εχθροπραξιών ο κ. Μιλόσεβιτς μπορούσε να επηρεάσει τους Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, αλλά το 1995 που έγιναν οι μεγάλες σφαγές των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα η δυνατότητα επιρροής του ήταν σχεδόν μηδενική.

«Τότε που καταθέσαμε το σχέδιο, στις αρχές του 1993, η επιρροή του κ. Μιλόσεβιτς στους Σέρβους της Βοσνίας ήταν στο απόγειό της.

Όμως, δύο χρόνια αργότερα, όταν έγιναν οι μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, ο Μιλόσεβιτς δεν είχε πλέον αυτό το πλεονέκτημα», κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, λόρδος 'Οουεν.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στοπ» Ισπανίας στο «μολυσμένο» πλοίο
 

500 από τους 1.800 επιβάτες του «Ορόρα» προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόρο» που προκαλεί διάρροια και εμετούς

Ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις Ισπανίας-Γιβραλτάρ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο των επιβατών ενός «μολυσμένου» κρουαζιερόπλοιου στο έδαφός της.

Ο λόγος για το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Ορόρα» (Αurora), εκατοντάδες επιβάτες του οποίου προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόργουολκ» (Norwalk) ή, άλλως πως, «Νόρο» (Noro) που προκαλεί για δύο ημέρες διάρροια και εμετούς.


Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν υπερβολική
Πίτερ Καρουάνα, διοικητής Γιβραλτάρ
Το «Ορόρα» -που απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον στις 20 Οκτωβρίου- πέρασε την Παρασκευή και από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν επετράπη όμως στους επιβάτες να κατεβούν στη στεριά για λόγους υγείας.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας στη βρετανική αποικία του Γιβραλτάρ.

Αν και ο ιός έχει υποχωρήσει, η ισπανική κυβέρνηση δεν θέλησε να το διακινδυνεύσει και έκλεισε τα σύνορά της, πράγμα που εξόργισε την κυβέρνηση και τους πολίτες του Γιβραλτάρ.

Ο διοικητής του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση της Ισπανίας» και την απέδωσε μάλιστα περισσότερο σε «πολιτικούς λόγους παρά σε βάσιμες ανησυχίες για την δημόσια υγεία».


Οι διακοπές μας καταστράφηκαν... είναι σα να βρισκόμαστε πάνω σε ένα πλωτό νοσοκομείο
Άντριου Γουίλιαμς, επιβάτης «Ορόρα»
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ορόρα», η P&O, δήλωσε ότι υπάρχουν 11 άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ιός «Νόρο» προσέβαλε 500 επιβάτες και 17 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.

Το «Ορόρα» μεταφέρει 1.800 επιβάτες και το πλήρωμά του ανέρχεται σε 840 άτομα.

Η P&O δεν προτίθεται να αποζημιώσει συνολικά όλους τους επιβάτες του πλοίου για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και δήλωσε ότι θα εξετάσει κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως, αρκετοί επιβάτες προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δικαιούνται αποζημίωσης.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 13:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάθεση Όουεν στη δίκη Μιλόσεβιτς
 

Ο λόρδος Όουεν κατέθεσε ότι την περίοδο των εκκαθαρίσεων των μουσουλμάνων της Βοσνίας, η επιρροή του Μιλόσεβιτς στους Σερβοβόσνιους ήταν μηδαμινή

Στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταθέτει τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Όουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου.

Ο λόρδος Όουεν είπε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία ότι η εντύπωση που απεκόμισε από τις επανειλημμένες συναντήσεις του με τον κατηγορούμενο όταν ηταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ήταν πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επιθυμούσε την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο λόρδος 'Οουεν είχε την εντύπωση ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν.

«Το ειρηνευτικό σχέδιο Βανς-Όουεν ήταν το πρώτο λεπτομερές σχέδιο ειρήνευσης της Βοσνίας.

Πιστεύω ότι ο κ. Μιλόσεβιτς επιθυμούσε να πετύχει, μετά από τρείς ή τέσσερις άλλες αποτυχημένες προσπάθειες.

Γι΄αυτό άλλωστε έγινε και η σύνοδος των Αθηνών όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη γιουγκοσλαβική κρίση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πολιτικός.

«Μηδαμινή επιρροή»

Ο Ντέιβιντ Όουεν κατέθεσε επίσης ότι στην αρχή των εχθροπραξιών ο κ. Μιλόσεβιτς μπορούσε να επηρεάσει τους Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας, αλλά το 1995 που έγιναν οι μεγάλες σφαγές των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα η δυνατότητα επιρροής του ήταν σχεδόν μηδενική.

«Τότε που καταθέσαμε το σχέδιο, στις αρχές του 1993, η επιρροή του κ. Μιλόσεβιτς στους Σέρβους της Βοσνίας ήταν στο απόγειό της.

Όμως, δυο χρόνια αργότερα, όταν έγιναν οι μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα, ο Μιλόσεβιτς δεν είχε πλέον αυτό το πλεονέκτημα», κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, λόρδος 'Οουεν.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στοπ» Ισπανίας στο «μολυσμένο» πλοίο
 

500 από τους 1.800 επιβάτες του «Ορόρα» προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόρο» που προκαλεί διάρροια και εμετούς

Ένταση έχει προκληθεί στις σχέσεις Ισπανίας-Γιβραλτάρ εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της για να εμποδίσει την είσοδο των επιβατών ενός «μολυσμένου» κρουαζιερόπλοιου στο έδαφός της.

Ο λόγος για το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Ορόρα» (Αurora), εκατοντάδες επιβάτες του οποίου προσβλήθηκαν από τον ιό «Νόργουολκ» (Norwalk) ή, άλλως πως, «Νόρο» (Noro) που προκαλεί για δυο ημέρες διάρροια και εμετούς.

Η «Ορόρα» -που απέπλευσε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον στις 20 Οκτωβρίου- πέρασε την Παρασκευή και από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν επετράπη όμως στους επιβάτες να κατεβούν στη στεριά για λόγους υγείας.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας στην βρετανική αποικία του Γιβραλτάρ.


Η αντίδραση της Ισπανίας ήταν υπερβολική
Πίτερ Καρουάνα, διοικητής Γιβραλτάρ
Αν και ο ιός έχει υποχωρήσει, η ισπανική κυβέρνηση δεν θέλησε να το διακινδυνεύσει και έκλεισε τα σύνορά της, πράγμα που εξόργισε την κυβέρνηση και τους πολίτες του Γιβραλτάρ.

Ο διοικητής του Γιβραλτάρ, Πίτερ Καρουάνα, έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση της Ισπανίας» και την απέδωσε μάλιστα περισσότερο σε «πολιτικούς λόγους παρά σε βάσιμες ανησυχίες για την δημόσια υγεία».

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ορόρα», η P&O, δήλωσε ότι υπάρχουν 11 άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ιός «Νόρο» προσέβαλε 500 επιβάτες και 17 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.


Οι διακοπές μας καταστράφηκαν..είναι σαν να βρισκόμαστε πάνω σε ένα πλωτό νοσοκομείο
Άντριου Γουίλιαμς, επιβάτης «Ορόρα»
Το «Ορόρα» μεταφέρει 1.800 επιβάτες και το πλήρωμά του ανέρχεται σε 840 άτομα.

Η P&O δεν προτίθεται να αποζημιώσει συνολικά όλους τους επιβάτες του πλοίου για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και δήλωσε ότι θα εξετάσει κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πάντως, αρκετοί επιβάτες προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δικαιούνται αποζημίωσης.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίχασε την Αγγλικανική εκκλησία
 

Ο Αγγλικανός ομοφυλόφιλος επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον

Διχάζει τα μέλη της Αγγλικανικής εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο η χειροτονία του πρώτου ομοφυλόφιλου επισκόπου.

Ο Τζιν Ρόμπινσον – ο οποίος συζεί με τον σύντροφό του εδώ και 15 χρόνια - χειροτονήθηκε την Κυριακή επίσκοπος του Νιού Χάμσάιρ των ΗΠΑ με μια πανηγυρική αλλά αμφιλεγόμενη τελετή.

Τρία μέλη της Αγγλικανικής εκκλησίας έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους , ενώ μια γυναίκα είπε ότι η χειροτονία όχι μόνο θα προκαλέσει ρήξη στην Αγγλικανική εκκλησία αλλά «θα ματώσει την καρδιά του Θεού».

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, ο πνευματικός πατέρας της Αγγλικανικής εκκλησίας είπε ότι η διχογνωμία που εμφανίζεται μεταξύ της αγγλικανικής κοινωνίας είναι ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο.

Σε μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι απέφυγε την άμεση κριτική αλλά και την επιβράβευση της χειροτονίας, που όπως τόνισε έγινε με «καλή πίστη».

Η Αγγλικανική Εκκλησία της Νιγηρίας - η μεγαλύτερη στον κόσμο- καταδίκασε έντονα την χειροτονία του ομοφυλόφιλου επισκόπου.

Επιπλέον 38 επίσκοποι εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

«Στα πλαίσια της υπόσχεσης που έχουμε δώσει να περιφρουρήσουμε την πίστη μας οι συνυπογράφοντες επίσκοποι εκφράζουμε την αντίρρηση μας για την χειροτονία ενός ανθρώπου του οποίου η προσωπική ζωή δεν συνάδει με τις παραδόσεις και την διδασκαλία της πίστης μας», ανέφερε η ανακοίνωση.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
 

Γεωργιανοί ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ύπαιθρο

Tα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία δίνουν προβάδισμα 10% στο κυβερνών κόμμα του Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ανακοίνωνε ότι ήταν η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε δηλώσει ότι - παρά τις καταγγελίες για νοθεία - οι δημοσκοπήσεις κάλπης έδιναν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης τετραπλάσιο αριθμό ψήφων από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Νοθεία στις κάλπες

Οι κάλπες στη δημοκρατία της Γεωργίας έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η προσέλευση στις εκλογές είχε υπερβεί το 34% μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα θεωρηθεί έγκυρο αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής είναι το 1/3 των εγγεγραμμένων εκλογέων.


H αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις κάλπες
Χιλιάδες ψηφοφόροι διαπίστωσαν ότι το όνομά τους δεν ήταν μέσα στους εκλογικούς καταλόγους, σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της αντιπολίτευσης.

Στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και στην πόλη Κιουτάισι ορισμένα εκλογικά παρέμειναν κλειστά γιατί όπως ισχυρίζονται οι αρχές οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν σωστά καταρτισμένοι.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται δημοψήφισμα για τα πεπραγμένα του προέδρου της δημοκρατίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.

Ανταποκριτής του BBC στη Τιφλίδα μεταδίδει ότι πολλοί Γεωργιανοί είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση Σεβαρνάτζε, την οποία κατηγορούν για την αυξανόμενη ανεργία και επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι θα κατεβούν στους δρόμους εάν η κυβέρνηση αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών, και εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην πρωτεύουσα για να αποτρέψουν πιθανές ταραχές.

«Συνωμοσία κατά του προέδρου»

Στο μεταξύ οι αρχές λένε ότι ανακάλυψαν σημαντική ποσότητα όπλων κοντά στην Τιφλίδα, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση εναντίον του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.

Ο υπουργός Ασφάλειας, Βαλερί Χαμπουρντζάνια, δήλωσε ότι ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται αντιαρματικές οβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά σε δρόμο και να πυροδοτηθούν όταν η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα περνούσε από δίπλα.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες δολοφονίας του κ. Σεβαρνάτζε, και σε μία από αυτές η προεδρική λιμουζίνα κτυπήθηκε από αντιαρματικές οβίδες.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επόμενη μέρα
 

Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν την περιοχή για επιζώντες

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να κερδιθεί η μάχη, παρά τις σημαντικές απώλειες.

«Σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο, θα έχουμε και τραγικές», είπε ο κ. Ράμσφλεντ αναφερόμενος στο θάνατο 18 Αμερικανών στο Ιράκ μέσα σε μια ημέρα.

Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν όταν ένα ελικόπτερο τύπου Τσινούκ κατερρίφθη κοντά στην πόλη Φαλούτζα.


Αυτό ήταν ένα νέο μάθημα αντίστασης, ένα μάθημα στους άπληστους κατακτητές
Ιρακινός πολίτης
Πρόκειται για τη πλέον αιματηρή επίθεση που έχουν δεχθεί τα στρατεύματα κατοχής από την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Μέσα στην πόλη δύο Αμερικανοί συμβασιούχοι σκοτώθηκαν από βόμβα, ενώ στη Βαγδάτη βόμβα σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη.

Στις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον του Τζορτζ Μπους , του οποίου τους χειρισμούς στο θέμα του Ιράκ χαρακτήρισε λανθασμένους.

Οι Ιρακινοί στη Φαλούτζα – που θεωρείται κέντρο αντίστασης στις αμερικανικές δυνάμεις – πανηγύριζαν στο άκουσμα των αμερικανικών απωλειών.

«Αυτό ήταν ένα νέο μάθημα αντίστασης, ένα μάθημα στους άπληστους κατακτητές», δήλωσε ένας Ιρακινός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Θλίψη και φόβος

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό της κατάριψης του Τσινούκ αλλά ο κύριος Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι το ελικόπτερο μάλλον χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς δύο ελικόπτερα μετέφεραν 55 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, απ' όπου θα έφευγαν με άδεια.


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε «εθνική τραγωδία» την κατάρριψη του ελικοπτέρου
Όπως είναι φυσικό οι συνεχείς και εντεινόμενες επιθέσεις έχουν αρχίσει να θορυβούν τους Αμερικανούς στρατιώτες

«Ετοιμάζεσαι να πάς σπίτι σου για άδεια και μαθαίνεις τα τραγικά νέα - δεν μπορώ να το "χωνέψω" - έτσι είναι όμως η κατάσταση εδώ στο Ιράκ», λέει ένας Αμερικανός στρατιώτης ενώ ένας άλλος συμπληρώνει:

«Όταν ένας αμερικανός στρατιώτης χάνει τη ζωή του αυτό επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μου - είναι σαν να χάνεις έναν αδελφό σου...»

Εν τω μεταξύ δυο ανώτατα στελέχη της Γερουσίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπους να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων Ρίτσαρντ Λούγκαρ , και ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής Τζόσεφ Μπάιντεν του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Μπους να ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σαν αντάλλαγμα, λένε οι δύο γερουσιαστές, θα πρέπει οι δύο αυτές χώρες να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο μετά-πολεμικό Ιράκ.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 10:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί από πλημμύρες στη Σουμάτρα
 

Οι πλημμύρες στη Σουμάτρα είναι σχετικά συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο

Πάνω από εξήντα άνθρωποι -μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πέντε ξένοι τουρίστες- έχασαν τη ζωή τους από «ξαφνική πλημμύρα» στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Η πλημμύρα ήρθε ως αποτέλεσμα της καταρρακτώδους βροχής στην επαρχία Μεντάν στο βόρειο τμήμα του νησιού, μια περιοχή δημοφιλή για τους τουρίστες.

Οι αρχές της Σουμάτρα δεν έδωσαν πληροφορίες για την εθνικότητα των πέντε τουριστών, διευκρίνισαν όμως ότι τα υπόλοιπα θύματα είναι όλοι Ινδονήσιοι.

Ο Ολλανδός τουρίστας Λέο Σβέτσλοστ μιλώντας προς το BBC είπε ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλη κατολίσθηση, με ογκώδεις κορμούς δέντρων να παρασύρονται από τα νερά και να «κατεδαφίζουν» στο διάβα τους σπίτια και γέφυρες.

Αγνοούμενοι

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχουν βρεθεί πάνω από 60 πτώματα, προσθέτοντας ότι η πλημμύρα προκλήθηκε λόγω της έντονης υλοτόμησης στο Εθνικό Πάρκο Λόιζερ.

Στελέχη των σωστικών συνεργείων επεσήμαναν ότι πολλοί είναι αυτοί που ακόμα αγνοούνται.

Η πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή αποτελεί βιότοπο για ένα σπάνιο είδος πιθήκου (τον ουραγκοτάγκο) και γι' αυτό το λόγο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίχασε την Αγγλικανική εκκλησία
 

Ο Αγγλικανός ομοφυλόφιλος επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον

Διχάζει τα μέλη της Αγγλικανικής εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο η χειροτονία του πρώτου ομοφυλόφιλου επισκόπου.

Ο Τζιν Ρόμπινσον – ο οποίος συζεί με τον σύντροφό του εδώ και 15 χρόνια - χειροτονήθηκε την Κυριακή επίσκοπος του Νιού Χάμσάιρ των ΗΠΑ με μια πανηγυρική αλλά αμφιλεγόμενη τελετή.

Τρία μέλη της Αγγλικανικής εκκλησίας έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους , ενώ μια γυναίκα είπε ότι η χειροτονία όχι μόνο θα προκαλέσει ρήξη στην Αγγλικανική εκκλησία αλλά «θα ματώσει την καρδιά του Θεού».

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, ο πνευματικός πατέρας της Αγγλικανικής εκκλησίας είπε ότι η διχογνωμία που εμφανίζεται μεταξύ της αγγλικανικής κοινωνίας είναι ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο.

Σε μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι απέφυγε την άμεση κριτική αλλά και την επιβράβευση της χειροτονίας, που όπως τόνισε έγινε με «καλή πίστη».

Η Αγγλικανική Εκκλησία της Νιγηρίας - η μεγαλύτερη στον κόσμο- καταδίκασε έντονα την χειροτονία του ομοφυλόφιλου επισκόπου.

Επιπλέον 38 επίσκοποι εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

«Στα πλαίσια της υπόσχεσης που έχουμε δώσει να περιφρουρήσουμε την πίστη μας οι συνυπογράφοντες επίσκοποι εκφράζουμε την αντίρρηση μας για την χειροτονία ενός ανθρώπου του οποίου η προσωπική ζωή δεν συνάδει με τις παραδόσεις και την διδασκαλία της πίστης μας», ανέφερε η ανακοίνωση.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
 


Κλειστά βρέθηκαν ορισμένα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, προπύργιο της αντιπολίτευσης

Tα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία δίνουν προβάδισμα 10% στο κυβερνών κόμμα του Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ανακοίνωνε ότι ήταν η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε δηλώσει ότι - παρά τις καταγγελίες για νοθεία - οι δημοσκοπήσεις κάλπης έδιναν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης τετραπλάσιο αριθμό ψήφων από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Νοθεία στις κάλπες

Οι κάλπες στη δημοκρατία της Γεωργίας έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η προσέλευση στις εκλογές είχε υπερβεί το 34% μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα θεωρηθεί έγκυρο αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής είναι το 1/3 των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Χιλιάδες ψηφοφόροι διαπίστωσαν ότι το όνομά τους δεν ήταν μέσα στους εκλογικούς καταλόγους, σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της αντιπολίτευσης.

Στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και στην πόλη Κιουτάισι ορισμένα εκλογικά παρέμειναν κλειστά γιατί όπως ισχυρίζονται οι αρχές οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν σωστά καταρτισμένοι.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται δημοψήφισμα για τα πεπραγμένα του προέδρου της δημοκρατίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Γεωργιανοί ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα
Ανταποκριτής του BBC στη Τιφλίδα μεταδίδει ότι πολλοί Γεωργιανοί είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση Σεβαρνάτζε, την οποία κατηγορούν για την αυξανόμενη ανεργία και επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι θα κατεβούν στους δρόμους εάν η κυβέρνηση αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών, και εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην πρωτεύουσα για να αποτρέψουν πιθανές ταραχές.

«Συνωμοσία κατά του προέδρου»

Στο μεταξύ οι αρχές λένε ότι ανακάλυψαν σημαντική ποσότητα όπλων κοντά στην Τιφλίδα, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση εναντίον του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Στόχος δολοφονικού σχεδίου ήταν ο πρόεδρος Σεβαρνάτζε σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας
Ο υπουργός Ασφάλειας, Βαλερί Χαμπουρντζάνια, δήλωσε ότι ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται αντιαρματικές οβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά σε δρόμο και να πυροδοτηθούν όταν η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα περνούσε από δίπλα.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες δολοφονίας του κ. Σεβαρνάτζε, και σε μία από αυτές η προεδρική λιμουζίνα κτυπήθηκε από αντιαρματικές οβίδες.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβάδισμα στο Σεβαρνάτζε
 


Κλειστά βρέθηκαν ορισμένα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, προπύργιο της αντιπολίτευσης

Tα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία δίνουν προβάδισμα 10% στο κυβερνών κόμμα του Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση ανακοίνωνε ότι ήταν η νικήτρια των βουλευτικών εκογών.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε δηλώσει ότι - παρά τις καταγγελίες για νοθεία - οι δημοσκοπήσεις κάλπης έδιναν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης τετραπλάσιο αριθμό ψήφων από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Νοθεία στις κάλπες

Οι κάλπες στη δημοκρατία της Γεωργίας έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η προσέλευση στις εκλογές είχε υπερβεί το 34% μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, κάτι που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα θεωρηθεί έγκυρο αφού σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής είναι το 1/3 των εγγεγραμμένων εκλογέων.

Χιλιάδες ψηφοφόροι διαπίστωσαν ότι το όνομά τους δεν ήταν μέσα στους εκλογικούς καταλόγους, σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της αντιπολίτευσης.

Στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και στην πόλη Κιουτάισι ορισμένα εκλογικά παρέμειναν κλειστά γιατί όπως ισχυρίζονται οι αρχές οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν σωστά καταρτισμένοι.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται δημοψήφισμα για τα πεπραγμένα του προέδρου της δημοκρατίας Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Γεωργιανοί ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα
Ανταποκριτής του BBC στη Τιφλίδα μεταδίδει ότι πολλοί Γεωργιανοί είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση Σεβαρνάτζε, την οποία κατηγορούν για την αυξανόμενη ανεργία και επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι θα κατεβούν στους δρόμους εάν η κυβέρνηση αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών, και εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην πρωτεύουσα για να αποτρέψουν πιθανές ταραχές.

«Συνωμοσία κατά του προέδρου»

Στο μεταξύ οι αρχές λένε ότι ανακάλυψαν σημαντική ποσότητα όπλων κοντά στην Τιφλίδα, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση εναντίον του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρνάτζε.


Στόχος δολοφονικού σχεδίου ήταν ο πρόεδρος Σεβαρνάτζε σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας
Ο υπουργός Ασφάλειας, Βαλερί Χαμπουρντζάνια, δήλωσε ότι ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται αντιαρματικές οβίδες και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών.

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά σε δρόμο και να πυροδοτηθούν όταν η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα περνούσε από δίπλα.

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες δολοφονίας του κ. Σεβαρνάτζε, και σε μία από αυτές η προεδρική λιμουζίνα κτυπήθηκε από αντιαρματικές οβίδες.


Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2003 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επόμενη μέρα
 

Αμρικανικό ελικόπτερο Μπλακ Χοκ στο χώρο της πτώσης του Τσινούκ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να κερδιθεί η μάχη, παρά τις σημαντικές απώλειες.

«Σε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο, θα έχουμε και τραγικές», είπε ο κ. Ράμσφλεντ αναφερόμενος στο θάνατο 18 Αμερικανών στο Ιράκ μέσα σε μια ημέρα.

Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν όταν ένα ελικόπτερο τύπου Τσινούκ κατερρίφθη κοντά στην πόλη Φαλούτζα.

Πρόκειται για τη πλέον αιματηρή επίθεση που έχουν δεχθεί τα στρατεύματα κατοχής από την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Αμερικανοί στρατιώτες χτενίζουν την περιοχή για επιζώντες

Μέσα στην πόλη δύο Αμερικανοί συμβασιούχοι σκοτώθηκαν από βόμβα, ενώ στη Βαγδάτη βόμβα σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη.

Στις ΗΠΑ, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον του Τζορτζ Μπους , του οποίου τους χειρισμούς στο θέμα του Ιράκ χαρακτήρισε λανθασμένους.

Οι Ιρακινοί στη Φαλούτζα – που θεωρείται κέντρο αντίστασης στις αμερικανικές δυνάμεις – πανηγύριζαν στο άκουσμα των αμερικανικών απωλειών.

«Αυτό ήταν ένα νέο μάθημα αντίστασης, ένα μάθημα στους άπληστους κατακτητές», δήλωσε ένας Ιρακινός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Θλίψη και φόβος

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό της κατάριψης του Τσινούκ αλλά ο κύριος Ράμσφελντ παραδέχθηκε ότι το ελικόπτερο μάλλον χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς δύο ελικόπτερα μετέφεραν 55 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, απ' όπου θα έφευγαν με άδεια.

Όπως είναι φυσικό οι συνεχείς και εντεινόμενες επιθέσεις έχουν αρχίσει να θορυβούν τους Αμερικανούς στρατιώτες

«Ετοιμάζεσαι να πάς σπίτι σου για άδεια και μαθαίνεις τα τραγικά νέα - δεν μπορώ να το "χωνέψω" - έτσι είναι όμως η κατάσταση εδώ στο Ιράκ», λέει ένας Αμερικανός στρατιώτης ενώ ένας άλλος συμπληρώνει:

«Όταν ένας αμερικανός στρατιώτης χάνει τη ζωή του αυτό επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μου - είναι σαν να χάνεις έναν αδελφό σου...»

Εν τω μεταξύ δυο ανώτατα στελέχη της Γερουσίας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση Μπους να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων Ρίτσαρντ Λούγκαρ , και ο αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής Τζόσεφ Μπάιντεν του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν παράλληλα τον πρόεδρο Μπους να ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σαν αντάλλαγμα, λένε οι δύο γερουσιαστές , θα πρέπει οι δυο αυτές χώρες να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο μετά -πολεμικό Ιράκ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.