Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-06

  1. Μπους: Δημοκρατία στη Μ. Ανατολή
  2. Αμηχανία Ε.Ε για δηλώσεις Μπερλουσκόνι
  3. Eυρείας μορφής αντικατάσταση δυνάμεων
  4. «Αποτρεπτική ισχύς» της Βόρειας Κορέας
  5. Αναβολή στον ΟΗΕ της απόφασης για κλωνοποίηση
  6. Καγκελάριος κατά στρατηγού
  7. Eυρείας μορφής αντικατάσταση δυνάμεων
  8. Μπους: Δημοκρατία στη Μ. Ανατολή
  9. Αποφασισμένος ο Πούτιν
  10. Λογοτεχνικό συνέδριο στα κουρδικά
  11. Αύξηση των επιτοκίων
  12. Δύσκολα ερωτήματα
  13. Αύξηση των επιτοκίων
  14. Δύσκολα ερωτήματα
  15. Με την κατηγορία της γενοκτονίας
  16. Ευρωπαϊκές επικρίσεις για τη Ρωσία
  17. Ευρω-ρωσική σύνοδος
  18. Συλλήψεις Ιρακινών πρώην στρατηγών
  19. «Το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση»
  20. Ο Μπους κατά των αμβλώσεων

Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 02:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Δημοκρατία στη Μ. Ανατολή
 


O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως αποτελεί τώρα προτεραιότητα της χώρας του η προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή.

Στον λόγο του, που ο Λευκός Οίκος είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει νέα προσέγγιση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Μπους παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η μακρόχρονη πολιτική της Δύσης να κλείνει τα μάτια στην έλλειψη ελευθερίας στη Μέση Ανατολή.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει μία περιοχή στον πλανήτη μας όπου δεν έχει ριζώσει η δημοκρατία, η αραβική Μ. Ανατολή.

Ο Τζορτζ Μπους έσπευσε πάντως να διευκρινήσει πόσο λάθος κάνουν όσοι επιρρίπτουν στο Ισλάμ την ευθύνη για την έλλειψη δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή: όπως είπε, μπορεί να συνάδει το Ισλάμ και η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση.

Οι ηγέτες της περιοχής, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πρέπει ν'αποφασίσουν εάν θέλουν να τους θυμούνται οι συμπολίτες τους για τον εκδημοκρατισμό στον οποίο προχώρησαν ή για τα εμπόδια τα οποία παρενέβαλαν στη διαδικασία αυτή.

Ο κ.Μπους κάλεσε τους ηγέτες συμμαχικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρών, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, να προωθήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο μόνος δρόμος για τον παλαιστινιακό λαό είναι η δημοκρατία, τόνισε ο Τζορτζ Μους ο οποίος πρόσθεσε πως όπως η Αίγυπτος άνοιξε το δρόμο για την ειρήνη, έτσι και τώρα θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εν συνεχεία στην κατάσταση στο Ιράκ: αν δεν στεφθεί μ'επιτυχία ο εκδημοκρατισμός στη χώρα αυτή, είπε, κερδισμένοι θα βγουν οι τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του Ιράν, κάλεσε τους ηγέτες της χώρας αυτής να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού τους που ζητεί δημοκρατικές αλλαγές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Ρομπ Γουάτσον, επισημαίνει πως ο λόγος αυτός του κ.Μπους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σημείο της προεδρικής του θητείας.


Παρασκευή 07 Νοεμβρίου 2003 - 03:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμηχανία Ε.Ε για δηλώσεις Μπερλουσκόνι
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (δ) με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη

Προσπάθειες να διασκεδάσει τις διεθνείς ανησυχίες για κυρίως εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Γιούκος, επιχείρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Bλαντιμίρ Πούτιν, στην ευρω-ρωσική σύνοδο κορυφής στη Ρώμη.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνόδου για την υπόθεση Γιούγκος, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε εκβιασμούς και ότι έχει δεσμευτεί να επιβάλλει τάξη στα οικονομικά της χώρας.

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για την ύπαρξη ρωσικής οικονομικής "ολιγαρχίας", που πλούτισε στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και επιχειρεί με κάθε τρόπο να ασκήσει επιρροή στη δημόσια ζωή, σκιάζοντας τις προσπάθειες για στενότερους δεσμούς της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ αντιτίθεται σε ενδεχόμενη «επιλεκτική εφαρμογή» του νόμου στη Ρωσία.


Yπερασπιστής ο Μπερλουσκόνι

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων του ΕυρωπαΊκού Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξήρε τις «προσπάθειες», που όπως είπε καταβάλλει ο Ρώσος πρόεδρος, «για την εφαρμογή του νόμου στην υπόθεση Γιούκος», και άσκησε κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για διασπορά «μύθων» σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκράτες στην Τσετσενία».

Τα σχόλια του κ.Μπερλουσκόνι έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέτει ως όρο για την ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Μόσχα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν, μιλώντας στο BBC, επέκρινε τον κ. Μπερλουσκόνι για τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι όλοι στην ΕΕ επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, κανείς όμως δεν θα συμφωνήσει με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Ρωσία στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου

Στη σύνοδο της Ρώμης οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Προηγουμένως στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, στη βάση της «ανάπτυξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Είναι απαραίτητος ένας «συγκεκριμένος, ανοιχτός και αποτελεσματικός διάλογος, με στόχο την επίτευξη εφαρμόσιμων αποτελεσμάτων» είπε ο κ. Πούτιν.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 23:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Eυρείας μορφής αντικατάσταση δυνάμεων
 

Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ περιμένουν τους αντικαταστάτες τους

Ένας ταγματάρχης της πολωνικής δύναμης στο Ιράκ υπέκυψε στα τραύματά που υπέστη, σε επίθεση ανταρτών εναντίον αυτοκινητοπομπής στην Καρμπάλα. Πρόκειται για το πρώτο θύμα από πλευράς πολωνικής δύναμης, η οποία αριθμεί 2500 άτομα.

Από επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώθηκαν δύο και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Τη σύλληψη δύο Ιρακινών πρώην στρατηγών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι συλληφθέντες -τους οποίους δεν κατονόμασε - φέρονται ως οι βασικοί χρηματοδότες και εμπνευστές των επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι σε επιχείρηση βόρεια της Βαγδάτης συνελήφθησαν δεκάδες ύποπτοι για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι συνελήφθη μεγάλος αριθμός Ιρακινών στην πόλη Μπακούμπα.

Αντικατάσταση αμερικανικών δυνάμεων

Το Πεντάγωνο στο μεταξύ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αποστολής 85.000 χιλιάδων πεζοναυτών και εφέδρων στο Ιράκ για να αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην χώρα, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι άλλες 45.000 στρατιώτες και έφεδροι έχουν ενημερωθεί ότι ενδέχεται να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στο Ιράκ.

«Για τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τη χρηματοδότηση της βοήθειας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και των αναγκών των Αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στις δύο χώρες.

Συνολικά προβλέπεται, όπως επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, η διάθεση κονδυλίων ύψους 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μετά την απόφαση του Κογκρέσου, κανείς, φίλος ή εχθρός δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ έχουν τα αποθέματα και τη βούληση να οδηγήσουν αυτόν τον πόλεμο στη νίκη», είπε ο κ. Μπους, υπογραμμίζοντας ότι τα κονδύλια διατίθενται για τις ανάγκες του «παγκοσμίου πολέμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρεία, Ουέσλι Κλαρκ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ και ζήτησε να παραδοθεί η ευθύνη σε έναν διεθνή οργανισμό, προβάλλοντας ως πρότυπο τη Βοσνία.

Σe δηλώσεις του στο δίκτυο CNN ο κ. Κλαρκ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον, μη Αμερικανό πολίτη, ο διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποτρεπτική ισχύς» της Βόρειας Κορέας
 

Στρατιώτες στα σύνορα Νότιας και Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο επιτετραμμένος της στο Λονδίνο, Ρι Γιόνγκ Χο, δίνοντας την αφορμή για νέα σενάρια σχετικά με το αν διαθέτει ή όχι πυρηνικά όπλα.

Ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής δήλωσε στο πρακτορείο ότι η «αποτρεπτική δύναμη» της χώρας του είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη προς χρήση, θα χρησιμοποιηθεί όμως μόνο για λόγους αυτοάμυνας.

Ο κ. Ρι δεν απάντησε ευθέως στην ερώτηση αν η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην κατοχή ατομικής βόμβας επαναλαμβάνοντας την έκφραση «πυρηνική αποτρεπτική ισχύς».

Μέχρι τώρα η Πιόγκγιαγκ επανειλημμένα υπαινισσόταν ότι έχει πυρηνικά όπλα και τον περασμένο μήνα διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμη να δείξει την ύπαρξη της πυρηνικής αποτρεπτικής της δύναμης, «την κατάλληλη στιγμή».

Για πρώτη φορά όμως Βορειοκορεάτης αξιωματούχος κάνει λόγο για έτοιμα προς χρήση πυρηνικά όπλα, τα οποία έχουν κατασκευασθεί από πλουτώνιο.

«Όχι» στην αναστολή

Ο κ. Ρι αναφέρθηκε και στο αμερικανικό αίτημα για αναστολή του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του, σημειώνοντας ότι η αναστολή θα είχε αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου είχε διαφανεί η προοπτική να ενδώσει η Βόρεια Κορέα στις διεθνείς πιέσεις και να δεχθεί διάλογο με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, για τον οποίο έθετε ως προϋπόθεση την υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης.

Μετά από επίσκεψη ανώτατου Κινέζου αξιωματούχου στην Πιογκγιάγκ, είχε μεταδοθεί ότι η Βόρεια Κορέα δέχτηκε την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών, που είχαν διακοπεί χωρίς αποτέλεσμα τον Αύγουστο.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναβολή στον ΟΗΕ της απόφασης για κλωνοποίηση
 

Διχασμένος ο ΟΗΕ στο ζήτημα της κλωνοποίησης ανθρώπου

Υπέρ της αναβολής για δύο χρόνια οποιασδήποτε απόφασης για την κλωνοποίηση τάχθηκε η επιτροπή νομικών υποθέσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με οριακή πλειοψηφία (80 – 79, 15 αποχές), η οποία αντικατοπτρίζει και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το θέμα στον διεθνή οργανισμό.

Περισσότερες από 50 χώρες προβάλλουν για διεθνή συμφωνία που να απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπου, σε οποιαδήποτε μορφή, ενώ μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κίνα, επιδιώκουν να μείνουν ανοικτές οι προοπτικές για τη χρησιμοποίηση της κλωνοποίησης προς όφελος της ιατρικής επιστήμης και έρευνας.

Το αίτημα για αναβολή προβλήθηκε από τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Υπέρ της απαγόρευσης της κλωνοποίησης τάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας σχετικό σχέδιο απόφασης που παρουσίασε η Κόστα Ρίκα, η οποία ζητούσε τη σύσταση επιτροπής, για να επεξεργασθεί σχέδιο διεθνούς συμφώνου απαγόρευσης.

Η αντίθετη πρόταση κατατέθηκε από το Βέλγιο και περιελάμβανε την απαγόρευση μόνο της κλωνοποίησης νηπίων, αφήνοντας το θέμα της κλωνοποίησης ανθρώπου για θεραπευτικούς λόγους, στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Καγκελάριος κατά στρατηγού
 

Ο Γερμανός στρατηγός Γκιούνσελ, που αποστρατεύτηκε εξ αιτίας δηλώσεων που κρίθηκαν αντισημιτικές

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, επικρότησε την απομάκρυνση από τις τάξεις του στρατού του στρατηγού, Ράινχαρτ Γκιούνσελ, επικρίνοντας έντονα τις δηλώσεις του, με τις οποίες συνεχάρη τον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, Μάρτιν Χόμαν.

Ο Χόμαν είχε κάνει λόγο για «ενοχή» των Εβραίων στα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ανάλογη με εκείνη των Γερμανών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Σχολή Αξιωματικών στη Δρέσδη, ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι «το ολίσθημα», όπως είπε, του στρατηγού Γκιούνσελ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σημείωσε όμως ταυτόχρονα, ότι είναι βέβαιος πως αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στις τάξεις της Μπούντεσβερ.

Δηλώσεις μεμονωμένων ατόμων δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τον τρόπο σκέψης της ελίτ των Γερμανών αξιωματικών, τόνισε ο κ. Σρέντερ.

Υπό πίεση έχει περιέλθει στο μεταξύ η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης(CDU), Άγγελα Μέρκελ, καθώς από πολλές πλευρές ζητείται η αποπομπή του από το κόμμα του Μάρτιν Χόμαν, στον οποίο η κ. Μέρκελ απηύθυνε μόνο μομφή για τις αντισημιτικές του δηλώσεις.

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο επικεφαλής της οποίας, ζήτησε «αυστηρότερες κυρώσεις» κατά του Χόμαν.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Eυρείας μορφής αντικατάσταση δυνάμεων
 

Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ περιμένουν τους αντικαταστάτες τους

Ένας ταγματάρχης της πολωνικής δύναμης στο Ιράκ υπέκυψε στα τραύματά που υπέστη, σε επίθεση ανταρτών εναντίον αυτοκινητοπομπής στην Καρμπάλα. Πρόκειται για το πρώτο θύμα από πλευράς πολωνικής δύναμης, η οποία αριθμεί 2500 άτομα.

Από επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώθηκαν δύο και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Τη σύλληψη δύο Ιρακινών πρώην στρατηγών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι συλληφθέντες -τους οποίους δεν κατονόμασε - φέρονται ως οι βασικοί χρηματοδότες και εμπνευστές των επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Αντικατάσταση αμερικανικών δυνάμεων

Το Πεντάγωνο στο μεταξύ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αποστολής 85.000 χιλιάδων πεζοναυτών και εφέδρων στο Ιράκ για να αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην χώρα, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι άλλες 45.000 στρατιώτες και έφεδροι έχουν ενημερωθεί ότι ενδέχεται να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στο Ιράκ.

«Για τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για τη χρηματοδότηση της βοήθειας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και των αναγκών των Αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στις δύο χώρες.

Συνολικά προβλέπεται, όπως επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, η διάθεση κονδυλίων ύψους 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μετά την απόφαση του Κογκρέσου, κανείς, φίλος ή εχθρός δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ έχουν τα αποθέματα και τη βούληση να οδηγήσουν αυτόν τον πόλεμο στη νίκη», είπε ο κ. Μπους, υπογραμμίζοντας ότι τα κονδύλια διατίθενται για τις ανάγκες του «παγκοσμίου πολέμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 18:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Δημοκρατία στη Μ. Ανατολή
 


O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως αποτελεί τώρα προτεραιότητα της χώρας του η προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος είχε σπεύσει να υπογραμμίσει πόσο βαρυσήμαντη θα ήταν η συνομιλία του κ. Μπους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόδρος, υπάρχει μία περιοχή στον πλανήτη μας όπου δεν έχει ριζώσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, η δημοκρατία--η αραβική Μ. Ανατολή.

Ο Τζορτ Μπους έσπευσε πάντως να διευκρινήσει πόσο λάθος κάνουν όσοι επιρρίπτουν στο Ισλάμ την ευθύνη για την έλλειψη δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή: όπως είπε, μπορεί να συνάδει το Ισλάμ και η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση.

Οι ηγέτες της περιοχής, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πρέπει ν'αποφασίσουν εάν θέλουν να τους θυμούνται οι συμπολίτες τους για τον εκδημοκρατισμό στον οποίο προχώρησαν ή για τα εμπόδια τα οποία παρενέβαλαν στη διαδικασία αυτή.

Ο μόνος δρόμος για τον παλαιστινιακό λαό είναι η δημοκρατία, τόνισε ο Τζορτζ Μους ο οποίος πρόσθεσε πως όπως η Αίγυπτος άνοιξε το δρόμο για την ειρήνη, έτσι και τώρα θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εν συνεχεία στην κατάσταση στο Ιράκ: αν δεν στεφθεί μ'επιτυχία ο εκδημοκρατισμός στη χώρα αυτή, είπε, κερδισμένοι θα βγουν οι τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του Ιράν, κάλεσε τους ηγέτες της χώρας αυτής να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού τους που ζητεί δημοκρατικές αλλαγές.





Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφασισμένος ο Πούτιν
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (δ) με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη

Προσπάθειες να διασκεδάσει τις διεθνείς ανησυχίες για κυρίως εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Γιούκος, επιχείρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Bλαντιμίρ Πούτιν, στην ευρω-ρωσική σύνοδο κορυφής στη Ρώμη.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνόδου για την υπόθεση Γιούγκος, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε εκβιασμούς και ότι έχει δεσμευτεί να επιβάλλει τάξη στα οικονομικά της χώρας.

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για την ύπαρξη ρωσικής οικονομικής "ολιγαρχίας", που πλούτισε στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και επιχειρεί με κάθε τρόπο να ασκήσει επιρροή στη δημόσια ζωή, σκιάζοντας τις προσπάθειες για στενότερους δεσμούς της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ αντιτίθεται σε ενδεχόμενη «επιλεκτική εφαρμογή» του νόμου στη Ρωσία.

Η Ρωσία στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου

Στη σύνοδο της Ρώμης οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Προηγουμένως στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε την αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, στη βάση της «ανάπτυξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Είναι απαραίτητος ένας «συγκεκριμένος, ανοιχτός και αποτελεσματικός διάλογος, με στόχο την επίτευξη εφαρμόσιμων αποτελεσμάτων» είπε ο κ. Πούτιν.

Yπερασπιστής ο Μπερλουσκόνι

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων του ΕυρωπαΊκού Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξήρε τις «προσπάθειες», που όπως είπε καταβάλλει ο Ρώσος πρόεδρος, «για την εφαρμογή του νόμου στην υπόθεση Γιούκος», και άσκησε κριτική στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για διασπορά «μύθων» σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκράτες στην Τσετσενία».

Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρις Πάτεν, μιλώντας στο BBC, επέκρινε τονξ κ. Μπερλουσκόνι για τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι όλοι στην ΕΕ επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, κανείς όμως δεν θα συμφωνήσει με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Λογοτεχνικό συνέδριο στα κουρδικά
 


Οι Κούρδοι ζητούν περισσότερες πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες
Η Τουρκία επέτρεψε για πρώτη φορά τη χρήση της κουρδικής γλώσσας σε λογοτεχνικό συνέδριο που άρχισε την Τρίτη στο Ντιαρμπακίρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Στη συνάντηση αυτή, που θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδος, λαμβάνουν μέρος Κούρδοι συγγραφείς και διανοούμενοι τόσο από την Τουρκία όσο και από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει η αναλύτρια του ΒBC, Πάμ Ο'Τουλ, η οποία ασχολείται με τα θέματα της περιοχής αυτής, η πραγματοποίηση του λογοτεχνικού αυτού συνεδρίου καθίσταται δυνατή μετά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Άγκυρα, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τόνιζε πως η Τουρκία, για να μπορέσει κάποτε να ενταχθεί στην Κοινότητα, θα πρέπει να λάβει μία σειρά από μέτρα, ένα από τα οποία είναι και η προώθηση της κουρδικής.


Κούρδοι αντάρτες (φωτογραφία αρχείου)
Όπως τόνιζαν αξιωματούχοι στο Ντιαρμπακίρ, θα ήταν αδιανόητο να γίνει λογοτεχνικό συνέδριο στα κουρδικά πριν από 15 χρόνια, όταν οι τουρκικές αρχές μάχονταν κατά των Κούρδων ανταρτών του ΠεΚαΚά.

Όταν η οργάνωση αυτή κήρυξε εκεχειρία το 1999, πάνω από 30.000 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

Οι τουρκικές αρχές, πάντως, εξακολουθούν να απειλούν με αυστηρά μέτρα όσους παραμένουν μέλη του ΠεΚαΚά, το οποίο ονομάζεται τώρα Καντέκ.

Και από την μερική αμνηστεία που χορήγησαν στα μέλη της οργάνωσης εξαιρείται η ηγεσία της.

Πριν από δύο μήνες, το Καντέκ είχε δηλώσει πως η εκεχειρία δεν ισχύει πλέον, επειδή η Άγκυρα δεν έδωσε περισσότερες πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερόες στους Κούρδους.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 14:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση των επιτοκίων
 

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 0,25 τοις εκατό τα επιτόκια, οποία βρίσκονται τώρα στο 3,75%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων εδώ και τέσσερα χρόνια--αύξηση που αποφασίστηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, λόγω των ανησυχιών που υπάρχυν για το διαρκώς αυξανόμενο χρέος των Βρετανών καταναλωτών και τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των ακινήτων.

Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, ωστόσο, εκφράζουν τον φόβο ότι η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία: πιστεύουν ότι μπορεί ν'ανακόψει την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Ανησυχίες, όμως, εκφράζουν και τα συνδικάτα: όπως δήλωσε ο Ντέρεκ Σίμψον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, κάθε φορά που αυξάνονται τα τραπεζικά επιτόκια κατά 0,25%, χάνονται 50.000 θέσεις εργασίας.

Πάντως, αμετάβλητα στο 2% παραμένουν τα τραπεζικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ: αυτή την απόφαση έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τον νέο πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύσκολα ερωτήματα
 

O πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Άρχισε την Πέμπτη στη Ρώμη η ευρω-ρωσική σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, ο κ. Πούτιν αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το θέμα της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, έχει συλληφθεί με την κατηγορία της απάτης.

Ο κ. Χανταρκόφσκι είναι μεταξύ των ισχυροτέρων αντιπάλων του Ρώσου προέδρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πως η μεταχείριση της οποίας έτυχε ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι απειλεί τη συνεργασία της Κοινότητας με τη Ρωσία σε οικονομικά θέματα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Πούτιν πιστεύεται πως θ'ασκήσει κριτική σε μέλη της Κομισιόν για τη στάση τους στο θέμα του πολέμου στην Τσετσενία: ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστηρίζει πως ο πόλεμος αυτός εντάσσεται στον ευρύτερο πόλεμο που έχει κηρυχθεί διεθνώς κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται επίσης πως θα ζητήσει να έχουν καλύτερη μεταχείριση οι ρωσικές μειονότητες στις δημοκρατίες της Βαλτικής--στη Λετονία, δηλ., στη Λιθουανία και στην Εσθονία.

Ο συντάκτης του BBC που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις παρατηρεί ότι θα υπάρξει ένταση στην ευρω-ρωσική σύνοδο κορυφής της Ρώμης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν τήρησε την ίδια στάση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 12:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση των επιτοκίων
 


Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 0,25 τοις εκατό τα επιτόκια, οποία βρίσκονται τώρα στο 3,75%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων εδώ και τέσσερα χρόνια--αύξηση που αποφασίστηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, λόγω των ανησυχιών που υπάρχυν για το διαρκώς αυξανόμενο χρέος των Βρετανών καταναλωτών και τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των ακινήτων.

Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, ωστόσο, εκφράζουν τον φόβο ότι η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία: πιστεύουν ότι μπορεί ν'ανακόψει την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Ανησυχίες, όμως, εκφράζουν και τα συνδικάτα: όπως δήλωσε ο Ντέρεκ Σίμψον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα, κάθε φορά που αυξάνονται τα τραπεζικά επιτόκια κατά 0,25%, χάνονται 50.000 θέσεις εργασίας.

Πάντως, αμετάβλητα στο 2% παραμένουν τα τραπεζικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ: αυτή την απόφαση έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τον νέο πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύσκολα ερωτήματα
 

O πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Άρχισε την Πέμπτη στη Ρώμη η ευρω-ρωσική σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, ο κ. Πούτιν αναμένεται να κληθεί να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το θέμα της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, έχει συλληφθεί με την κατηγορία της απάτης.

Ο κ. Χανταρκόφσκι είναι μεταξύ των ισχυροτέρων αντιπάλων του Ρώσου προέδρου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πως η μεταχείριση της οποίας έτυχε ο Μιχαήλ Χανταρκόφσκι απειλεί τη συνεργασία της Κοινότητας με τη Ρωσία σε οικονομικά θέματα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Πούτιν πιστεύεται πως θ'ασκήσει κριτική σε μέλη της Κομισιόν για τη στάση τους στο θέμα του πολέμου στην Τσετσενία: ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστηρίζει πως ο πόλεμος αυτός εντάσσεται στον ευρύτερο πόλεμο που έχει κηρυχθεί διεθνώς κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται επίσης πως θα ζητήσει να έχουν καλύτερη μεταχείριση οι ρωσικές μειονότητες στις δημοκρατίες της Βαλτικής--στη Λετονία, δηλ., στη Λιθουανία και στην Εσθονία.

Ο συντάκτης του BBC που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις παρατηρεί ότι θα υπάρξει ένταση στην ευρω-ρωσική σύνοδο κορυφής της Ρώμης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Πούτιν τήρησε την ίδια στάση με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Με την κατηγορία της γενοκτονίας
 


Δικάζονται τέσσερις πρώην υπουργοί της Ρουάντα οι οποίοι κατηγορούνται πως σχεδίασαν τη σφαγή περίπου 800.000 ανθρώπων το 1994.

Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, Υγείας, Εμπορίου και Δημοσίων Υπηρεσιώ, οι οποίοι προσήχησαν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τη Ρουάντα, το οποίο συνεδριάζει στην πόλη Αρούσα της βόρειας Τανζανίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, Πολ Νγκ' Αρούα, οι κατηγορούμενοι ευθύνονται για το μονοπάτι, όπως είπε χαρακτηριστικά, που οδήγησε στην κόλαση τη φυλή Τούτσι, η οποία αποτελούσε την πλειοψηφία του πληθυσμού στη Ρουάντα.

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί κατηγορούνται πως είχαν τον έλεγχο των πολιτοφυλακών, οι οποίες επιδόθηκαν στη συστηματική σφαγή ανδρών και γυναικών μέσα σε διάστημα 100 ημερών το 1994.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τη Ρουάντα, που έχει κατηγορηθεί ότι καθυστερεί την προσαγωγή πρώην ανώτατων αξιωματούχων της Ρουάντας σε δίκη, θέλει να δείξει ότι επιτελεί όντως το έργο που του έχει ανατεθεί.


Τετάρτη 08 Οκτωβρίου 2003 - 03:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκές επικρίσεις για τη Ρωσία
 


Με την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζαν Πιερ Ραφαρέν στη Ρωσία, ασχολείται η Λε Μοντ (Le Monde).

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα που έχει επιτύχει ο πρόεδρος Πούτιν, θέλοντας έτσι να παροτρύνει τις γαλλικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Αυτό στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο κ. Ραφαρέν, σημειώνει η Λε Μοντ, είναι ποιο είναι το κόστος αυτής της σταθερότητας σε ατομικές πολιτικές ελευθερίες.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο άξονας Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας, τον οποίο επικαλέστηκε ο κ. Ραφαρέν δεν μοιράζεται κοινές αξίες και χαρακτηρίζει λανθασμένη την ελκυστική για τη Μόσχα πολιτική Ραφαρέν.

Η Ρωσία απασχολεί και τις γερμανικές εφημερίδες, καθώς ο επόμενος επισκέπτης του Βλαδιμίρ Πούτιν είναι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) χαρακτηρίζει τις πρακτικές της πολιτικής Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας «αμφισβητήσιμες» με τάσεις αυταρχικότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Δύση δε θα πρέπει να συνεχίσει να ανέχεται τις σοβαρές ελλείψεις στην πορεία εκδημοκρατισμού τα Ρωσίας.

Η Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία με εκείνη στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σε ό,τι αφορά την κυνική άσκηση εξουσίας και την περιφρόνηση του ανθρώπου.

Γαλλική οικονομία

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι η οικονομία της Γαλλίας.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) σημειώνει ότι η κυβέρνηση τείνει να αναγνωρίσει την ύφεση που διέρχεται η οικονομία, έστω και με καθυστέρηση ενός έτους.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) τονίζει πάντως ότι το Παρίσι απολαμβάνει της ανοχής της Κομισιόν, καθώς το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν κυρώσεις για τη συνεχιζόμενη αδυναμία μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρω-ρωσική σύνοδος
 

«Στην ευρωπαϊκή συνείδηση ο Πούτιν έχει καταφέρει να ανασυγκροτήσει μερικώς τη ρωσική οικονομία»

Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η δωδέκατη ευρω-ρωσική σύνοδος κορυφής. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και θέματα ασφαλείας.

Συνέντευξη στο Θανάση Γκαβό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Ρωσία, γεγονός που καθιστά τη σύνοδο ως μια σημαντική ευκαιρία για την επιβεβαίωση των συνεχώς στενότερων οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο πλευρών.

Αυτό υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα ρωσικής οικονομίας και πολιτικής, πρώην συνεργάτης του περιοδικού Economist, Άλαν Σίπμαν.

«Οι σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας μοιάζουν αναπάντεχα καλές. Οι περισσότερες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στη Μόσχα.»

«Η Ρωσία από την πλευρά της δείχνει συνεχώς τις προθέσεις της για συνεργασία, αποφεύγοντας τις προκλήσεις. Στην ευρωπαϊκή συνείδηση ο προέδρος Πούτιν έχει καταφέρει να ανασυγκροτήσει μερικώς τη ρωσική οικονομία και τη γεωπολιτική δύναμη της χώρας του.»

Στο βωμό της διατήρησης αυτών των καλών σχέσεων πιθανότατα θα θυσιαστούν και οι ανησυχίες για τη φαινομενική αυταρχικότητα του Κρεμλίνου στα ενδο-ρωσικά ζητήματα, σχολιάζει ο Βρετανός ειδικός.

Ο κ.Σίπμαν εκτιμά ότι οι πρόσφατες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην υπόθεση Γιούκος, θα περιοριστούν στη σύνοδο, στην απλή εκδήλωση προβληματισμού.

«Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δε θα θελήσουν να συζητήσουν αναλυτικά τα θέματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την εταιρεία Γιούκος, αλλά και τη γενικότερη πολιτική απέναντι σε μεγάλες εταιρείες, πολιτική που ανησυχεί τη Δύση», λέει ο κ.Σίπμαν.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Ο Βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι είναι πιθανότερο το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το εμπόριο και η ενέργεια.

Σημαντική θέση στην ατζέντα κατέχει η διεύρυνση της ΕΕ, καθώς η Ρωσία αποκτά πλέον φυσικά σύνορα με την Ένωση, αφού το Μάιο εντάσσονται η Λετονία και η Εσθονία.

Σύμφωνα όμως με τον ειδικό, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τον ανεπαρκή έλεγχο των ρωσικών συνόρων.

«Παράλληλα θα συζητηθούν οι προοπτικές ενσωμάτωσης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ευρώπη θεωρεί ότι η Μόσχα διατηρεί ένα προβάδισμα, καθώς παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας την οποία μπορεί να διαθέσει σε όποια τιμή θέλει.»

«Από την άλλη υπάρχει και το θέμα της Τσετσενίας για το οποίο το Κρεμλίνο έχει κατά καιρούς επικριθεί έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συγκεκριμένη σύνοδο θα αρκέσουν ορισμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμο πρόβλημα στις σχέσεις με την Ευρώπη», καταλήγει ο Άλαν Σίπμαν.




Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις Ιρακινών πρώην στρατηγών
 

Περιμένουν τους αντικαταστάτες τους

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο Ιρακινούς πρώην στρατηγούς κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι συλληφθέντες -τους οποίους δεν κατονόμασε - φέρονται ως οι βασικοί χρηματοδότες και εμπνευστές των επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ στρατιωτικές πηγές στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν ότι το Πεντάγωνο πρόκειται να ανακοινώσει την αποστολή χιλιάδων πεζοναυτών και εφέδρων στο Ιράκ για να αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην χώρα.

Η απόφαση του Πενταγώνου είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ουάσιγκτον να πείσει άλλες χώρες να συνεισφέρουν επαρκή αριθμό στρατευμάτων στο Ιράκ.

Παρ΄ όλα αυτά όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές ο συνολικός αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα μειωθεί καθώς όλα και περισσότεροι Ιρακινοί εκπαιδεύονται για να τους αντικαταστήσουν.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
«Το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση»
 

Ο αρμόδιος επίτροπος λέει ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό εμπλεκόμενο μέρος

«Η μη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

Αυτό επισημαίνεται στην έκθεση προόδου για την Τουρκία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όμως, μιλώντας στο BBC o αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξήγησε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Όλη η Ευρώπη το γνωρίζει. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

«Δεν είναι όμως προϋπόθεση. Αυτό το είπα ήδη στον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας σε τηλεφωνική μας συνομιλία. Δεν θέτουμε νέους όρους. Απλά παραθέτουμε την πραγματικότητα. Λέμε ότι εάν δεν εξευρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας» δήλωσε ο Γκύντερ Φερχόιγκεν , ο οποίος πρόσθεσε:

«Η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί η Τουρκία δεν είναι το μόνο εμπλεκόμενο μέρος- δεν είναι μόνο αυτή υπεύθυνη για την λύση του Κυπριακού. Χρειαζόμαστε εποικοδομητική στάση από όλες τις πλευρές και η Τουρκία είναι μόνο μία από αυτές.»

Αντιδράσεις στην Τουρκία

(Του Άλκη Κούρκουλα από την Κωνσταντινούπολη)


«Αντικειμενική» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την έκθεση της Κομισιόν παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο ίδιος για τις αναφορές στο Κυπριακό.

«Από γενικής απόψεως, η έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί αντικειμενική», είπε μετά τη συνάντηση της υπουργική επιτροπής που παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη σύγκλιση της Τουρκίας με την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Γκιούλ είπε: «Θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί πριν από το Μάιο του 2004».

«Ο συμβιβασμός είναι μέρος της ευρωπαϊκής παιδείας, επομένως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να προσπαθήσουν».

«Ο συμβιβασμός δεν πρέπει να αναμένεται μόνο από τους Τούρκους», κατέληξε ο κ. Γκιούλ εκφράζοντας την ελπίδα να σημειωθεί πρόοδος μέσα στους επόμενους μήνες.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ντενκτάς

(Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη)


Ενώ η τουρκική κυβέρνηση φάνηκε να διατηρεί απρόσμενα χαμηλούς τόνους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς επιτέθηκε εναντίον της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «μοχλό με τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί».

«Με το να τιμωρήσει την Τουρκία η ΕΕ δεν θα μπορέσει να κρύψει την ντροπή της για την ένταξη των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο κ. Ντενκτάς στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τουρκ.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, που εδώ κει εβδομάδες επιχειρούσε να αποσυνδέσει το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θεωρείται ως ένας από τους βασικότερους αποδέκτες των προειδοποιήσεων της Κομισιόν.

Καθώς μάλιστα και η Ουάσιγκτον εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για την πολιτική του – και μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου το Δεκέμβριο – ο Ντενκτάς εμφανίζεται περισσότερο απομονωμένος από ποτέ.


Πέμπτη 06 Νοεμβρίου 2003 - 04:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπους κατά των αμβλώσεων
 

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των αμβλώσεων το 1973

Ο πρόεδρος Μπους επικύρωσε σειρά νέων μέτρων κατά των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία για τις εκτρώσεις αποτελεί «έγκλημα».

«Επί σειρά ετών διαπράττεται ένα έγκλημα κατά παιδιών που επρόκειτο να έρθουν στον κόσμο μας, ενώ οι νομοθέτες έκαναν τα "στραβά μάτια".»

« Επιτέλους σήμερα ο αμερικανικός λαός και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν αυτό το έγκλημα και αναλαμβάνουν την υπεράσπιση των αθώων παιδιών», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

Αντιδράσεις

Η νέα νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στις αμβλώσεις για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις δεκαετίες , γεγονός που εκλαμβάνεται ως μεγάλη νίκη των συντηρητικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προηγούμενη αμερικανική ηγεσία του Μπιλ Κλίντον είχε εμποδίσει την έγκριση αυτής της νομοθεσίας δύο φορές.

Αν και ο πρόεδρος Μπους έχει δηλώσει ότι δεν είναι υπέρ της καθολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων, πολλοί είναι αυτοί που δεν τον πιστεύουν όπως η Κιμ Γκάντι της Αμερικανικής Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών

«Δεν τον πιστεύω. Ο κύριος Μπους λέει ότι υποστηρίζει την άμβλωση προκειμένου να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας. Το ερώτημα είναι: Υποστηρίζει την άμβλωση εάν η γυναίκα έχει μόνο 15% πιθανότητες να χάσει την ζωή της;», διερωτάται η εκπρόσωπος της οργάνωσης των Αμερικανών Γυναικών.

Άλλες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων ζήτησαν από το δικαστήριο της Καλιφόρνια να μπλοκάρει το μέτρο. Ανάλογη νομική δράση αναμένεται και στη Νέα Υόρκη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.