Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-08

  1. Ισχυρές εκρήξεις στη Ριάντ
  2. Γεωργία: Ζητούν παραίτηση Σεβαρτνάντζε
  3. Στις κάλπες οι Ιάπωνες
  4. Ισχυρή έκρηξη στη Ριάντ
  5. Νέα κίνηση καλής θέλησης του Ιράν
  6. Υποψίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής
  7. Ρωσία: Φόβοι για μαζική φυγή κεφαλαίων
  8. Αποχωρεί από το Ιράκ ο Ερυθρός Σταυρός
  9. Αποχωρεί από το Ιράκ ο Ερυθρός Σταυρός
  10. Δύο αμερικανοί νεκροί στη Φαλούτζα
  11. Ικανοποίηση στο Ιράκ για την μη αποστολή τούρκων στρατιωτών
  12. Υποψίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής
  13. Εγκληματίας πολέμου ο Τέιλορ
  14. Εισβολή των αμερικανών στο Τικρίτ.
  15. Σε 'καραντίνα' η Σαουδική Αραβία
  16. Σε 'καραντίνα' η Σαουδική Αραβία

Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 00:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές εκρήξεις στη Ριάντ
 

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Μαϊου στη Ριάντ

Σειρά ισχυρών εκρήξεων συγκλόνισαν το βράδυ του Σαββάτου την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ έκλεισαν τις διπλωματικές τους αποστολές στη χώρα επειδή είχαν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εκρήξεις σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα -τοπική ώρα- δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Ριάντ, στο προάστιο Μουχάγια στα δυτικά της πόλης όπου βρίσκονται οι κατοικίες πολλών ξένων.

To εν λόγω προάστιο είναι επίσης κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πρεσβείες των χωρών της Δύσης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι τουλάχιστον δέκα σπίτια καταστράφηκαν σε οικιστικό σύμπλεγμα κι ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Ο διαχειριστής του συμπλέγματος έκανε λόγο για περισσότερους από 100 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.

Οι επιθέσεις του Μαϊου

Μέχρι φέτος τον Μάιο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα τρομοκρατίας στη χώρα.

Τότε, όμως, τριάντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ριάντ σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολυτελή προάστια.

Από τότε, εκατοντάδες άνθρωποι, θεωρούμενοι ως ύποπτοι συμμετοχής σε ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ των αστυνομικών αρχών και ενόπλων εξτρεμιστών.

Επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν έχουν συμπάθειες εντός της χώρας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή μεταδίδει ότι η τελευταία επίθεση αποδεικνύει ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει όλους όσους είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Γεωργία: Ζητούν παραίτηση Σεβαρτνάντζε
 

Οι βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γεωργία αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για παρατυπίες

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Γεωργία κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Έντβαρντ Σεβαρτνάντζε.

Η διαδηλωση πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμένη νοθεία υπέρ της «Νέας Γεωργίας», του κόμματος του κ. Σεβαρτνάντζε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη της εφορευτικής επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων που έλαβαν σχετικά με παρατυπίες.

Φόβοι για έκτροπα

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρά το τσουχτερό κτίριο, πολλοί διαδηλωτές αποφάσισαν να παραμείνουν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου όλη τη νύχτα.

Άλλοι υποσχέθηκαν να επιστρέψουν με το πρώτο φως της ημέρας και να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που διοργάνωσε τη διαδήλωση, ο Μιχαήλ Σαακαρσβίλι, δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του θα παραμείνουν έξω από το κτίριο μέχρι να παραιτηθεί ο κ. Σεβαρτνάντζε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Κόμπα Ναρσεμασβίλι, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου είναι παράνομος και απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τιφλίδας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να πάρουν βίαιη τροπή.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Κλόι Άρνολντ, μεταδίδει ότι ο πραγματικός λόγος που χιλιάδες Γεωργιανοί κατέβηκαν στους δρόμους είναι ότι θεωρούν τον κ. Σεβαρτνάντζε υπεύθυνο για τη δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες οι Ιάπωνες
 

H ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί «ατού» για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι ενόψει των εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται 103 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ιαπωνία για να λάβουν μέρος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της χώρας από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, πριν από δυόμισυ χρόνια.

Ο κ. Κοϊζούμι διεκδικεί την επανεκλογή του υποσχόμενος ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Το κόμμα του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) κατέχει την εξουσία εδώ και 50 χρόνια.

Ωστόσο, ιδιαίτερα δυναμική ήταν η προεκλογική εκστρατεία ενός νέου σχετικά κόμματος της αντιπολίτευσης, του κόμματος των Δημοκρατικών που ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια.

Ο ηγέτης τους, Ναότο Καν, απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να μην απέχουν εν μέσω αναφορών ότι το 40% των Ιαπώνων ήταν έως και την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

Υπόθεση δυο κομμάτων

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο μεταδίδει ότι είναι η πρώτη φορά που μια εκλογική αναμέτρηση στην Ιαπωνία εξελίχθηκε σε «μονομαχία» δυο κομμάτων, με τις προσωπικότητες των ηγετών τους να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο.

«Βλέπουμε επιτέλους την οικονομία να ανακάμπτει», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές του ομιλίες, παροτρύνοντας τους ψηφοφόρους να μην βάλουν φρένο στη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια δίνοντας την εξουσία στους Δημοκρατικούς.

«Η ψήφος σας μπορεί να γεννήσει μια νέα κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο Ναότο Καν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Κοϊζούμι θα κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρή έκρηξη στη Ριάντ
 

Χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία, αναμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το βράδυ του Σαββάτου την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ έκλεισαν τις διπλωματικές τους αποστολές στη χώρα επειδή είχαν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε τα μεσάνυχτα -τοπική ώρα- δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Ριάντ, στο προάστιο Μουχάγια όπου βρίσκονται οι κατοικίες πολλών ξένων.

To εν λόγω προάστιο είναι επίσης κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πρεσβείες των χωρών της Δύσης.

Το μέγεθος της καταστροφής δεν έγινε αμέσως γνωστό, ούτε και αν υπήρξαν θύματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ριάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες ότι τρομοκράτες στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης των επιθέσεων που σχεδιάζουν στη χώρα».

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον ανέστειλε επ΄αόριστον τη λειτουργία όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία και έθεσε σε επιφυλακή όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμα όλους τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση».

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν για «υψηλό» κίνδυνο επιθέσεων στο Μπαχρέιν και στο Κατάρ και για «σημαντικό» κίνδυνο στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επικίνδυνη κατάσταση»

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς πολίτες, κυρίως μετά τις επιθέσεις την άνοιξη στο Ριάντ, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα δραστών.

Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας εντόπισε πρόσφατα ομάδα ενόπλων που πιθανολογείται ότι ανήκαν σε πυρήνα της Αλ Κάιντα ο οποίος φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις.

Την Πέμπτη, δυο από τους υπόπτους αυτοπυρπολήθηκαν για να αποφύγουν -κατά τα φαινόμενα- τη σύλληψή τους, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στη Ριάντ.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 20:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κίνηση καλής θέλησης του Ιράν
 

O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη υποσχέθηκε να παραδώσει δυο σημαντικά έγγραφα την επόμενη εβδομάδα, τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι θα αποδεχθεί αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και ότι συμφωνεί να σταματήσει το επίμαχο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Οι δηλώσεις του κ. ελ Μπαραντέι έγιναν μετα το πέρας των συνομιλιών που είχε στη Βιέννη με τον Χασάν Ροχάνι, ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ροχάνι επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα ανακοινώσει τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου που εφαρμόζει την επόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επίσημη αποδοχή του Ιράν θα δώσει στην ΙΑΕΑ την αρμοδιότητα να διενεργήσει περισσότερο ενδελεχείς αλλά και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Η Τεχεράνη έδειξε τη διάθεσή της να συνεργαστεί στενότερα με την ΙΑΕΑ κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που μετέβησαν στην ιρανική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 20:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποψίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής
 

Εν γνώσει του Γιάσερ Αραφάτ η χρηματοδότηση ένοπλης οργάνωσης

Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, Φατάχ, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διοχέτευε κάθε μήνα έως και 50.000 δολάρια σε επίλεκτα μέλη της ένοπλης οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά.

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν μια απόπειρα να αποτραπούν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι παρόλο που η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ήταν ιδέα του Γιάσερ Αραφάτ, εν τούτοις ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν γνώστης της υπόθεσης.

«Αναληθείς και αβάσιμοι ισχυρισμοί»

Το στέλεχος της Φατάχ Χατέμ Αμπντέλ-Καντέρ σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Ρόιτερς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «αβάσιμους και αναληθείς».

«Η Φατάχ δεν αναγνωρίζει τις Ταξιαρχίες και προσπάθησε να εξαρθρώσει την οργάνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής δεν έχει αρμοδιότητα να χρηματοδοτεί τις Ταξιαρχίες και το ίδιο ισχύει και για τη Φατάχ», κατέληξε.

Το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πλήρωνε αυτό που περιέγραψε ως «έξοδα διαβίωσης» των ενόπλων στελεχών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

«Ορισμένοι εξ΄αυτών είχαν επιλεγεί για τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. 'Ετσι, λάμβαναν μισθό και η πρακτική αυτή συνεχίζεται..»

Ωστόσο, παρά την χρηματοδότησή της η οργάνωση δεν κήρυξε εκεχειρία και όπως είπε στο BBC ένα ηγετικό της στέλεχος, ο κ. Αραφάτ δεν τους ζήτησε ποτέ να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων κατεδίκασε δημοσίως τις πρόσφατες πολυνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία: Φόβοι για μαζική φυγή κεφαλαίων
 

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποδίδουν την εκροή κεφαλαίων στους φόβους για αποδυνάμωση του ρουβλιού, πολλοί αναλυτές όμως συνδέουν την εξέλιξη με τη σύλληψη του Μιχαήλ Χανταρκόφσκι

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο μαζικής φυγής κεφαλαίων από τη χώρα στο εγγύς μέλλον μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού «Γιούκος» (Yukos), Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times), ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Όλεγκ Βιουγκίν δήλωσε ότι αναμένει εκροή κεφαλαίων ύψους 13 δισ. δολάρια από τη χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της τάσης που είχε παρατηρηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, οπότε και είχε σημειωθεί εισροή κεφαλαίων ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.

«Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βιουγκίν.

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα τους φόβους περί εκροής κεφαλαίων με τη σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι.

Μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

Παρά την εκτίμηση του κ. Βιουγκίν ότι η απομάκρυνση ξένων κεφαλαίων από τη Ρωσία και η μείωση των επενδύσεων οφείλεται εν μέρει στους φόβους για αποδυνάμωση του τοπικού νομίσματος, πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η σύλληψη του κ. Χανταρκόφσκι έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Στάνταρντ εντ Πορς« (Standard & Poor's) απείλησε ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας εάν η κρίση στη Γιούκος οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ρωσίας προέτρεψε τους ξένους επενδυτές να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 19:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχωρεί από το Ιράκ ο Ερυθρός Σταυρός
 

Ο Ερυθρός Σταυρός κλείνει τα γραφεία του στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, αλλά θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Μοσούλη

Η Διεθνής Επιτρόπή του Ερυθρού Σταυρού προχωρεί σε προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών της στο Ιράκ καθώς η χώρα συγκλονίζεται από επεισόδια βίας.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στην Βαγδάτη και την Βασόρα έγινε επιτακτικό λογώ " της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα".

"Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

Απώλειες και επιδειξη δυνάμεως

Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδισαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.




Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 13:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποχωρεί από το Ιράκ ο Ερυθρός Σταυρός
 

Το ελικόπτερο Μπλακ Χοκ, σε περιοχή κοντά στην Τικρίτ

Η Διεθνής Επιτρόπή του Ερυθρού Σταυρού προχωρεί σε προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών της στο Ιράκ καθώς η χώρα συγκλονίζεται από επεισόδια βίας.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φλοριάν Βέστφαλ δήλωσε ότι το κλείσιμο των γραφείων στην Βαγδάτη και την Βασόρα έγινε επιτακτικό λογώ " της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα".

"Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όταν του ζητήθηκε να εκθέσει τίς επιπλοκές αυτής της απόφασης.

Απώλειες και επιδειξη δυνάμεως

Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδισαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος έχει τον έλεγχο στο Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.




Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο αμερικανοί νεκροί στη Φαλούτζα
 

Το ελικόπτερο Μπλακ Χοκ, σε περιοχή κοντά στην Τικρίτ

Δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν το περιπολικό τζίπ στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Το επεισόδιο συνέβη στην Φαλούτζα, πόλη των Σουνιτών που θεωρείται ένα από τα κέντρα της ιρακινής αντίστασης

Την ιδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις σε μια επιδειξη δυνάμεως βομβάρδισαν περιοχές της πολης Τικρίτ ενώ αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος διοικεί τώρα το Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Επίθεση στη Μοσούλη

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν την Παρασκευή στην Μοσούλη όταν η οχηματοπομπή τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες.

Η επίθεση έγινε με χειροβομβίδες που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, σημειώνει ότι λόγω της βραδύτητας που χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος αυτές γίνονται΄, συνεχώς, στόχος επιθέσεων.

«Εύκολοι στόχοι»

Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα τα ελικόπτερα, παρότι -όπως αποδεικνύεται τελικά- μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι, αναφέρει ο αναλυτής του BBC.

Το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να κάνουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση Μπους φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη και ανήσυχη για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα στο Ιράκ ενώ μάλιστα επίκεινται εκλογές.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, καταλήγει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC.


Σαββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση στο Ιράκ για την μη αποστολή τούρκων στρατιωτών
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ

Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβουλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη υλοποιήσει το σχέδιο αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, Κούρδος Χοσνυάρ Ζεμπάρι χαρακτήρισε την απόφαση ρεαλιστική που θα συνεισφέρει στην συνέχιση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινωσε ότι η αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας υπαγορεύθηκε από την έντονη αντίδραση που προκάλεσε, κυρίως, στους Κούρδους του Ιράκ, το ενδεχόμενο αποστολής τουρκων στρατιωτών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση, την εθνοσυνέλευση και τον τουρκικό λαό για την προσφορά τους να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, στην παρούσα φάση όμως δεν μπορεί να γίνει η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ», είπε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόντρα στην Εθνοσυνέλευση

Ο Χουσείν Ντιριόζ, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναθεώρησε την απόφασή της, μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον αμερικανό ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ.

«Είχαμε κάνει σαφές εξ αρχής ότι δεν ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι ούτως ή άλλως. Πρόθεσή μας ήταν να στείλουμε στρατεύματα εάν η συνεισφορά μας εθεωρείτο χρήσιμη.Είδαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και μεταβάλλαμε την απόφασή μας», δηλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι παρελθόν ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγγυήθηκε ότι οι στρατιώτες της θα πήγαιναν στο Ιράκ.

«Το ότι το κοινοβούλιο μας εξουσιοδότησε δεν σήμαινε απαραιτήτως ότι θα στέλναμε στρατεύματα».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο τουρκικός στρατός σταμάτησε τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτών στο Ιράκ.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποψίες κατά της Παλαιστινιακής Αρχής
 

Εν γνώσει του Γιάσερ Ααραφάτ η χρηματοδότηση ένοπλης οργάνωσης

Εως και 50.000 δολ. διοχετεύονταν κάθε μήνα, από τα ταμεία της παλαιστινικής αρχής σε επίλεκτα μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακτσά, μια ένοπλη ομάδα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα πριν από 2.5 χρόνια αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

Πρώην υπουργός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) αποκαλύπτει ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν μια απόπειρα να αποτραπούν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι παρόλο που η χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ήταν ιδέα του Γιάσερ Αραφάτ, εν τούτοις ο παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν γνώστης της υπόθεσης.

Ωστόσο, παρά την χρηματοδότησή της η οργάνωση δεν κήρυξε εκεχειρία και όπως είπε στο BBC ένα ηγετικό της στέλεχος, ο κ. Αραφάτ δεν τους ζήτησε ποτέ να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ας σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων κατεδίκασε δημοσίως τις πρόσφατες πολυνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 08:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Εγκληματίας πολέμου ο Τέιλορ
 

Ο Τσάρλς Τέιλορ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας

Πληροφορίες από την Νιγηρία αναφέρουν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχουν εισβάλλει στο κρησφύγετο του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ.

Στόχος τους είναι η συλληψη του Τέιλορ ο οποίος αυτοεξορίστηκε στην Νιγηρία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης του πρώην δικτάτορα της Λιβερίας καθώς και 2 εκατ. δολ. αμοιβή σε όποιν τον συλλάβει.

Η Ουάσινκτον επιθυμεί την παραπομπή του Τσάρλς Τέιλορ για εγκλήματα πολέμου σε ειδικό δικαστήριο που θα εκδικάσει εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στην Σιέρα Λεόνε, στην διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Ο Τέιλορ παραίτηθηκε από πρόεδρος της Λιβερίας μετά από παρέμβαση της Ουάσινκτον.


Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισβολή των αμερικανών στο Τικρίτ.
 

Το ελικόπτερο Μπλακ Χοκ, σε περιοχή κοντά στην Τικρίτ

Μια ημέρα μετά την κατάρριψη του στρατιωτικού ελικοπτέρου Μπλάκ Χόκ, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με τρείς βόμβες περιοχές της πολης Τικρίτ.

Παράλληλα, αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων μπήκαν στην πόλη και κατέστρεψαν αρκετά κτίρια.

Αμερικανός διοικητής είπε ότι ήθελε να υπενθυμήσει στους κατοίκους της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσειν ποιος διοικεί τώρα το Ιράκ.

Απώλεια δεύτερου ελικοπτέρου

Το αμερικανικό έλικόπτερο Μπλακ Χοκ συνετρίβη την Παρασκευή έξω από την Τικρίτ προκαλώντας το θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Οι Αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν ότι το Μπλάκ Χόκ κατερίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε για το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από πτώση ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου.

Επίθεση στη Μοσούλη

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά άλλοι τραυματίσθηκαν την Παρασκευή στην Μοσούλη όταν η οχηματοπομπή τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες.

Η επίθεση έγινε με χειροβομβίδες που εκτοξεύθηκαν από απόσταση.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, σημειώνει ότι λόγω της βραδύτητας που χαρακτηρίζει τις μετακινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος αυτές γίνονται΄, συνεχώς, στόχος επιθέσεων.

«Εύκολοι στόχοι»

Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα τα ελικόπτερα, παρότι -όπως αποδεικνύεται τελικά- μπορούν να γίνουν εύκολοι στόχοι, αναφέρει ο αναλυτής του BBC.

Το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να εξετασθεί ενδελεχώς από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να κάνουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

Η κυβέρνηση Μπους φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη και ανήσυχη για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται τα θύματα στο Ιράκ ενώ μάλιστα επίκεινται εκλογές.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, καταλήγει ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων του BBC.


Σαββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 08:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε 'καραντίνα' η Σαουδική Αραβία
 

Χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία, αναμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επ αόριστον αναστολή της λειτουργίας όλων των διπλωματικών της γραφείων στην Σαουδική Αραβία. Εθεσε σε επιφυλακή όλους τους αμερικανούς αξιωματούχους στην χώρα αυτή μετά τις πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα.

Οι πληροφορίες που έχει η Ουάσινκτον είναι ότι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν σχεδιάζουν μεγάλου ευρους χτύπημα μέσα στις ΗΠΑ με αεροπλάνο που προτίθενται να απαγάγουν από την Σαουδική Αραβία.

Η πληροφορία προέρχεται από μια πηγή και δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσινκτον προχώρησε στην άμεση λήψη μέτρων σε ολοκληρη τη χώρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Προειδοποιήσεις της πρεβείας

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ κάλεσε όλους τους αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση» και εν ευθέτω χρόνω θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για Αμερικανούς πολίτες, κυρίως μετά τις επιθέσεις την άνοιξη στο Ριάντ, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα δραστών.

Η Ουάσιγκτον απευθύνει εξάλλου προειδοποίηση για τον κίνδυνο προσπαθειών από πλευράς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να απαγάγουν ξένους δημοσιογράφους.


Σαββατο 08 Νοεμβρίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε 'καραντίνα' η Σαουδική Αραβία
 

Χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία, αναμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλουν, επ' αόριστον, την λειτουργία όλων των διπλωματικών τους γραφείων στη Σαουδική Αραβία, καθώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ, υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε όλους τους αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση», ενώ εν ευθέτω χρόνω θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία έχει γίνει «επικίνδυνη» για Αμερικανούς πολίτες, κυρίως μετά τις επιθέσεις την άνοιξη στο Ριάντ, στις οποίες σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εννέα δραστών.

Η Ουάσιγκτον απευθύνει εξάλλου προειδοποίηση για τον κίνδυνο προσπαθειών από πλευράς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να απαγάγουν ξένους δημοσιογράφους.

Χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες της περιοχής να προχωρήσουν στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.