Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-17

  1. Θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ
  2. Αγώνας κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία
  3. Διχάζει ΗΠΑ και ΕΕ το Ιράν
  4. Επανεξελέγη ο Σρέντερ
  5. Σε επιφυλακή η Βρετανία
  6. Θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ
  7. Πυρετώδεις έρευνες στην Τουρκία
  8. Ένοχος ο «ελεύθερος σκοπευτής»
  9. Ο αντισημιτισμός στο προσκήνιο
  10. Σε επιφυλακή η Βρετανία
  11. Εκκλήσεις προς τη Βόρεια Κορέα
  12. Τουρκία: Έρευνα για την Αλ Κάιντα
  13. Ένταση στους Σοσιαλδημοκράτες
  14. Τουρκία: Έρευνα για την Αλ Κάιντα
  15. Η αποχή νίκησε πάλι στη Σερβία
  16. Ιράκ: Αντεπιτίθενται οι Αμερικανοί
  17. «Νέο μήνυμα» του Σαντάμ Χουσείν

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 23:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ
 

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Παρά την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, δεν υπάρχουν σχέδια για απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μετά από συνάντηση με ομάδα γυναικών από το Ιράκ στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της , η Σονγούλ Σαπούκ, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς είναι «ανοιχτά» τα σύνορα της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ιρακινός στρατός και εκπαιδευμένη αστυνομία.

Σe εξέλιξη βρίσκονταν στο μεταξύ τη Δευτέρα εκτεταμένη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων -με χερσαίες δυνάμεις, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα- στα βόρεια του Ιράκ, στο πλαίσιο της νέας τακτικής αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, που είχε προαναγγείλει ο κ. Μπούς.

Νεκροί στρατιώτες και αντάρτες

Ωστόσο δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν κοντά στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις ανταρτών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

Στην περιοχή της Τικρίτ σκοτώθηκαν , όπως ανακοίνωσε εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων, έξι αντάρτες και αιχμαλωτίσθηκαν 21.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν επίσης ότι σε περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής ένας αντάρτης και αιχμαλωτίσθηκαν άλλοι έξι, ενώ το Σάββατο συνελήφθη στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσεϊν.

O στρατηγός Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι συνολικά στη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 99 ύποπτοι.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις στο μήνα του ραμαζανιού και έλαβαν την αντίστοιχη απάντηση από τις δυνάμεις του συνασπισμού.

Παραίτηση Ιταλού εκπροσώπου

Την παραίτησή του από την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ, υπέβαλε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, Μάρκο Καλαμάι, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική που εφαρμόζεται.

Ο κ. Καλαμάι ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του Ιράκ.

Αναγνωρίζει το Ιράν

Για πρώτη φορά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, αναγνώρισε το ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι ο θεωρεί «κατάλληλο», να διευθετήσει, μαζί με τον ιρακινό λαό τις υποθέσεις της χώρας και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανεξαρτησία.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA, οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου έγιναν μετά από τη συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με το μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος ανέλαβε αυτό το μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία του.

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό, μέσα στο 2004, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ.

Ο κ. Πάουελ συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσει ο ΟΗΕ το ρόλο του στη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα ο κ. Ανάν είχε δηλώσει ότι προβλήματίζεται για το ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 21:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγώνας κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία
 

Αύξηση του αντισημιτισμού διαπιστώνει ο Βρετανός αρχιραβίνος, Τζόναθαν Σαξ

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας προβαίνουν οι χώρες της Ευρώπης, μετά τις επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Γαλλία, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό – περισσότερες από 400 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εφέτος εναντίον εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων-συνεδρίασε τη Δευτέρα εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και αποφάσισε τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής η οποία θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού - τελευταίο κρούσμα του οποίου ήταν ο εμπρησμός, όπως πιστεύει η αστυνομία, ενός εβραϊκού σχολείου στα προάστια του Παρισιού.

Κοινή αντιμετώπιση ζητά το Ισραήλ

Συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου είχε στη Ρώμη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, κάλεσε την Ευρωπαίϊκή Ένωση να καταπολεμήσει «από κοινού με το Ισραήλ» τις τάσεις αντισημιτισμού , που ξαναεμφανίζονται, όπως είπε, στην Ευρώπη.

Αντισημιτισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, πρέπει να καταπολεμηθούν μαζί, είπε ο κ. Σαλόμ

Αυξανόμενος αντισημιτισμός

Στη Βρετανία, ο αρχιραβίνος, Τζόναθαν Σαξ, τόνισε σε δηλώσεις του στο BBC ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού διεθνώς και ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία συνδέονται με προηγούμενες σε διάφορα μέρη.

Eντάσσονται, είπε, στο ίδιο μοτίβο των επιθέσεων στην Γκερμπέλ πέρισυ και στην Κασαμπλάνκα εφέτος.

Πρόκειται για οργανώσεις που, πιθανότατα, συνδέονται με την Αλ Κάιντα και στοχεύουν κοινότητες στην Τουρκία, το Μαρόκο και την Τυνησία, όπου εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά εδώ και αιώνες, είπε ο αρχιραββίνος της Βρετανίας.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Διχάζει ΗΠΑ και ΕΕ το Ιράν
 

Τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, συγκέντρωσε ο Χαβιέρ Σολάνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έκανε λόγο για «υπερβολή», σχολιάζοντας δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος δήλωσε πως η Τεχεράνη συμπεριφέρθηκε στο ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος «με ειλικρίνεια» και ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) δεν πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την καταδίκη της.

Μετά από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Πάουελ επανέλαβε τη θέση της χώρας του, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ δεν προορίζεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η Τεχεράνη έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο στην Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο κ. Πάουελ είπε ότι διαδραμάτισαν «πάρα πολύ εποικοδομητικό ρόλο», η «προϊστορία παραπλανήσεων» όμως από πλευράς Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποδεικνύει ότι η κρίση του κ. Σολάνα είναι «πρόωρη», είπε ο Αμερικανός υπουργός.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεξελέγη ο Σρέντερ
 

Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κόμμα του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Με ποσοστό 88,83% επανεξελέγη ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Μπόχουμ, ο κ. Σρέντερ είχε ζητήσει από τους συνέδρους να στηρίξουν την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας σε σχέση με την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών για το θέμα, ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να αντιμάχονται μεταξύ τους, αλλά να επιζητούν την αντιπαράθεση με τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στη θέση του επανεξελέγη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Όλαφ Σολτς, ωστόσο το 52,5% που συγκέντρωσε -91,3% κατά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν ένα χρόνο- δείχνει τη δυσαρέσκεια των σοσιαλδημοκρατών, σε ότι αφορά την επικοινωνιακή του πολιτική.

Στον Σολτς προσάπτεται η κακή προβολή των κυβερνητικών σχεδίων και η έλλειψη επαφής με τη βάση του SPD.

Προειδοποίηση για «αμερικανοποίηση»

Στο συνέδριο του Μπόχουμ ο καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος Ατζέντα 2010, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές στον κοινωνικό τομέα και αποτέλεσε σημείο εσωκομματικών τριβών, που έφθασαν στο σημείο να θεωρείται αμφίβολη η έγκρισή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών.

Οι απειλές του κ. Σρέντερ περί παραίτησής του, κατέστησαν δυνατή τη συσπείρωση των βουλευτών.

Στο συνέδριο ωστόσο δεν έλειψαν οι κριτικοί τόνοι. Ο Ότμαρ Σράινερ, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, απηύθυνε προειδοποίηση για «αμερικανοποίηση» της αγοράς εργασίας της Γερμανίας, βάσει των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 15:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή η Βρετανία
 

«Σταματήστε τον Μπους» είναι το κεντρικό σύνθημα κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία

Μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας λαμβάνει χώρα στη Βρετανία, εν όψει της επίσκεψης στη χώρα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.


Τώρα είναι η σωστή στιγμή να σταθούμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας
Τόνι Μπλερ
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε 14.000, ενώ παράλληλα έχουν φθάσει στη χώρα και εκατοντάδες ειδικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να επισκεφθεί τη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Απαντώντας σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για μία επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Μπλερ είπε: «Τώρα είναι η σωστή στιγμή να σταθούμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σκότλαντ Γιαρντ

«Σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ταλαντευόμαστε. Πρέπει να ενωθούμε», είπε ο κ. Μπλερ.


Δεν χαίρεστε που βρίσκεστε σε μία χώρα, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του;
Απάντηση του προέδρου Μπους σε ερώτηση του BBC
Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες σε λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και στα τρένα που καταφθάνουν από τη Γαλλία.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια και αύξησε τον αριθμό των αστυνομικών από 5.000 σε 14.000.

Ο κ. Μπους αναμένεται να προστατευθεί από εκατοντάδες πράκτορες , που θα φθάσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται ανάμεσα στους 250 και τους 700.

Η αντιπολεμική πορεία

Η οργάνωση «Σταματήστε τον πόλεμο» πέτυχε κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της τη Δευτέρα με εκπροσώπους της αστυνομίας, να επιτραπεί τελικά το πέρασμα της αντιπολεμικής πορείας την Πέμπτη, από τους δρόμους μπροστά από το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η αστυνομία είχε αποφασίσει προηγουμένως να κρατήσει τις διαδηλώσεις μακριά από την περιοχή των κυβερνητικών μεγάρων, γεγονός που τις επέφερε κατηγορίες ότι επιχείρησε να «προστατεύσει» τον Αμερικανό πρόεδρο από μία «στενή προσέγγιση» με τους διαδηλωτές.

Τις κατηγορίες αυτές αντέκρουσε τόσο η αστυνομία, όσο και η κυβέρνηση.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ
 

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Παρά την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, δεν υπάρχουν σχέδια για απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μετά από συνάντηση με ομάδα γυναικών από το Ιράκ στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της , η Σονγούλ Σαπούκ, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς είναι «ανοιχτά» τα σύνορα της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ιρακινός στρατός και εκπαιδευμένη αστυνομία.

Σe εξέλιξη βρίσκονταν στο μεταξύ τη Δευτέρα εκτεταμένη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων -με χερσαίες δυνάμεις, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα- στα βόρεια του Ιράκ, στο πλαίσιο της νέας τακτικής αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, που είχε προαναγγείλει ο κ. Μπούς.

Νεκροί στρατιώτες και αντάρτες

Ωστόσο δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν κοντά στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις ανταρτών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων.

Στην περιοχή της Τικρίτ σκοτώθηκαν , όπως ανακοίνωσε εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων, έξι αντάρτες και αιχμαλωτίσθηκαν 21.

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν επίσης ότι σε περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής ένας αντάρτης και αιχμαλωτίσθηκαν άλλοι έξι, ενώ το Σάββατο συνελήφθη στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσεϊν.

Παραίτηση Ιταλού εκπροσώπου

Την παραίτησή του από την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ, υπέβαλε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, Μάρκο Καλαμάι, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική που εφαρμόζεται.

Ο κ. Καλαμάι ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του Ιράκ.

Αναγνωρίζει το Ιράν

Για πρώτη φορά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, αναγνώρισε το ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι ο θεωρεί «κατάλληλο», να διευθετήσει, μαζί με τον ιρακινό λαό τις υποθέσεις της χώρας και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανεξαρτησία.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA, οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου έγιναν μετά από τη συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με το μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος ανέλαβε αυτό το μήνα την εναλλασσόμενη προεδρία του.

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό, μέσα στο 2004, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 19:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρετώδεις έρευνες στην Τουρκία
 

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί, περισσότεροι από 300 οι τραυματίες

ΟΙ τουρκικές αρχές συνεχίζουν πυρετωδώς τις έρευνες για την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών των επιθέσεων αυτοκτονίας στις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισαν τη ζωή 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 300.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 30 συλλήψεις σε διαφορετικά μέρη της χώρας.

Η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι ο κάτοχος ενός εκ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, είναι αδελφός ενός εκ των δύο υποτιθέμενων δραστών, ο οποίος είχε πολεμήσει στη Βοσνία και την Τσετσενία.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, το οποίο μετέδωσε ότι οι δράστες ήταν Τούρκοι, που είχαν εκπαιδευτεί στη χρησιμοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών, στο Ιράν.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπνούλκαντιρ Ακσού, δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των δραστών, ενώ αναφερόμενος στα όσα μετέδωσε το NTV, είπε ότι ίσως γίνουν ανακοινώσεις την Τρίτη.

Ο κ. Ακσού υπογράμμισε ότι οι έρευνες δεν αποκλείουν καμία πιθανότητα, ούτε το ενδεχόμενο της συνεργασίας τουρκικών οργανώσεων με διεθνείς οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα.

«Κροκοδείλια δάκρυα»

Την Τρίτη θα γίνει ο έλεγχος του DNA των θεωρούμενων ως δραστών και «θα ξέρουμε περισσότερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσεμίλ Τσιτσέκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατηγόρησε "μερικές" χώρες, που δεν κατονόμασε, ότι "χύνουν κροκοδείλια δάκρυα" για τα θύματα της Κωνσταντινούπολης.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 17:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένοχος ο «ελεύθερος σκοπευτής»
 

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή (στη φωτογραφία, σκίτσο από τη δίκη τους)

Οι ένορκοι στην πολιτεία Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών έκριναν ένοχο τον αποκαλούμενο «ελεύθερο σκοπευτή» της χώρας, Τζον Άλεν Μοχάμεντ.


Ο Μοχάμεντ αρνείται τις κατηγορίες
Κατά τη διαδικασία κρίθηκε ότι ο Μοχάμεντ, 42 χρόνων, σκότωσε τον Ντιν Μέιερς σε πρατήριο βενζίνης στη Βιρτζίνια, στις 9 Οκτωβρίου του 2002.

Ο Μοχάμεντ, βετεράνος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, μπορεί να καταδικασθεί με τη θανατική ποινή.

Ο ίδιος αναμένεται να κατηγορηθεί επίσης και για μία σειρά άλλων δολοφονιών που είχαν ταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά τις οποίες είχαν σκοτωθεί 10 άτομα και είχαν τραυματισθεί τρία.

Δεύτερη δίκη

Η διαδικασία διήρκεσε τέσσερις ώρες την Παρασκευή, ενώ οι ένορκοι επέστρεψαν στο δικαστήριο και τη Δευτέρα για να ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Την ίδια στιγμή, σε άλλο δικαστήριο εκδικάζεται η υπόθεση του κατηγορούμενου ως συνεργού του Μοχάμεντ, του 18χρονου Λι Μπόιντ Μάλβο.

Ο Μάλβο κατηγορείται ότι σκότωσε την υπάλληλο του FBI, Λίντα Φράνκλιν, στις 14 Οκτωβρίου του 2002.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 16:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο αντισημιτισμός στο προσκήνιο
 

Ο αντισημιτισμός φέρνει στο νου εικόνες από το παρελθόν

Συναντήσεις υψηλού επιπέδου λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη τη Δευτέρα, με αφορμή τις ανησυχίες για την έξαρση του αντισημιτισμού, η οποία φέρνει μνήμες από το παρελθόν.


Οι επιθέσεις σε συναγωγές έχουν αυξηθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσει τρόπους προστασίας των εβραϊκών τόπων προσευχής και συνάθροισης από αυξανόμενες επιθέσεις.

Στη Ρώμη, από την άλλη πλευρά, ο προεδρεύων της ΕΕ και πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα συναντηθεί με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο, το οποίο εξέφρασε ανησυχίες για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στη χώρα.

Ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι ο πιθανός εμπρησμός που έλαβε χώρα σε εβραϊκό σχολείο στο Παρίσι το Σάββατο ήταν η κορύφωση εκατοντάδων αντίστοιχων περιστατικών φέτος στη Γαλλία.

Στρατηγική

Στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης συναντώνται για να καταστρώσουν μία στρατηγική και να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών οργανισμών στη χώρα.

Ο κ. Σιράκ αναμένεται να συναντήσει επίσης τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία για να συζητήσει τις ανησυχίες τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι αναφέρει ότι η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη, αλλά και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Ντομινίκ Περμπέν, είπε ότι ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε έξαρση μετά την μετανάστευση εξτρεμιστών νεαρών από τη Βόρεια Αφρική στη Γαλλία.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 15:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή η Βρετανία
 

Τα μέτρα ασφαλείας δεν σχετίζονται με την επίσκεψη Μπους λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι (φωτό αρχείου)

Μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας λαμβάνει χώρα στη Βρετανία, εν όψει της επίσκεψης στη χώρα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.


Τώρα είναι η σωστή στιγμή να σταθούμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας
Τόνι Μπλερ
Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε 14.000, ενώ παράλληλα έχουν φθάσει στη χώρα και εκατοντάδες ειδικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να επισκεφθεί τη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Η οργάνωση Στοπ δε Γουόρ (Stop the War Coalition) συναντάται τη Δευτέρα με τη βρετανική αστυνομία για να συζητηθεί η διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες άτομα.

Απαντώντας σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για μία επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο κ. Μπλερ είπε: «Τώρα είναι η σωστή στιγμή να σταθούμε στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Σκότλαντ Γιαρντ

«Σε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ταλαντευόμαστε. Πρέπει να ενωθούμε», είπε ο κ. Μπλερ.


Δεν χαίρεστε που βρίσκεστε σε μία χώρα, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του;
Απάντηση του προέδρου Μπους σε ερώτηση του BBC
Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες σε λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και στα τρένα που καταφθάνουν από τη Γαλλία.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια και αύξησε τον αριθμό των αστυνομικών από 5.000 σε 14.000.

Ο κ. Μπους αναμένεται να προστατευθεί από εκατοντάδες ένοπλους φρουρούς, που θα φθάσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκκλήσεις προς τη Βόρεια Κορέα
 

Εκτός από «ψυχοπαθής» ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είναι και «πολιτικά αδαής» κατά την Πιονγιάνγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα ζήτησαν και πάλι από τη Βόρεια Κορέα να θέσει τέρμα στις προσπάθειες ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος.


Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας συνιστά απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας
Έπειτα από τις συνομιλίες στη Σεούλ, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο κ. Ράμσφελντ επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τις θέσεις πρώτης γραμμής στη Νότιο Κορέα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους και ότι θα υπερασπισθούν τη Νότια Κορέα, η οποία θεωρείται στενός σύμμαχός τους.

Παγκόσμια ασφάλεια

Ο κ. Ράμσφελντ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Τσο Γιανγκ Κιλ, δήλωσαν στο κοινό ανακοινωθέν τους ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας συνιστά απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στην περιοχή αισιοδοξούν ότι θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διπλωματικών επαφών μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κέλι, ο οποίος βρίσκεται στο Τόκιο για το εν λόγω θέμα, δήλωσε ότι ο νέος γύρος επαφών μπορεί να πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό μία πιο υποχωρητική στάση. Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πάψουν να επιδεικνύουν επιθετικότητα.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Έρευνα για την Αλ Κάιντα
 

Τουλάχιστον 23 οι νεκροί, περισσότεροι από 300 οι τραυματίες

Οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας εξετάζουν όσα κατέγραψαν οι κάμερες παρακολούθησης για να διαπιστώσουν ποιοί κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στις συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχει εμπλοκή της Αλ Κάιντα.

Οι κάμερες παρακολούθησης κατέγραψαν τη στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας πλησιάζει σε μία συναγωγή, οδηγώντας ένα φορτηγό γεμάτο εκρηkτικά.


Θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να αποκαλυφθεί εάν οι ισχυρισμοί για την Αλ Κάιντα είναι αληθείς
Ταϊγίπ Ερντογάν
Την Κυριακή, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου, Αλ Κουντς, έγραψε ότι έλαβε ένα ανακοινωθέν από την Αλ Κάιντα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο εκδότης της εφημερίδας, Αμπντέλ Μπαρί Ατβάν, είπε στο BBC ότι στο ανακοινωθέν της Αλ Κάιντα αναφέρεται πως η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις στις συναγωγές διότι εκεί εργάζονται Ισραηλινοί πράκτορες.

Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν κει περισσότερα από 300 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο Αμπντέλ Μπαρί Ατβάν, δήλωσε επίσης ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα προερχόταν - κατά τα φαινόμενα - από ένα παράρτημα της Αλ Κάιντα, το οποίο ονομάζεται Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αμπού Χαφζ Αλ Μασρί.

Επίθεση στη Βαγδάτη

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αμπού Χαφζ Αλ Μασρί είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη τον Αύγουστο - επίθεση που επέφερε το θάνατο 23 ανθρώπων.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιείται έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας για να συζητηθεί το θέμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταϊγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι θα κάνει το παν για να οδηγήσει τους υπεύθυνους των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να αποκαλυφθεί εάν οι ισχυρισμοί για την Αλ Κάιντα είναι αληθείς», δήλωσε ο Ταϊγίπ Ερντογάν.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένταση στους Σοσιαλδημοκράτες
 

Ο καγκελάριος Σρέντερ έχει προετοιμάσει καλά την ομιλία του

Αρχίζει τη Δευτέρα το καθιερωμένο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ο καγκελάριος Σρέντερ αντιμετωπίζει ακόμη επικρίσεις για τις αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις του.

Επιπλέον, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αγωνίζεται να ενισχύσει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος, η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της.

Στο παρελθόν, ο καγκελάριος Σρέντερ είχε θέσει τέρμα στην παραδοσιακή τακτική των Σοσιαλδημοκρατών να ακούγονται ύμνοι της εργατικής τάξης στα συνέδρια, θέλοντας να εκσυγχρονίσει το προφίλ του κόμματος.

Πλέον, όμως οι ύμνοι της εργατικής τάξης ακούγονται και πάλι στα συνέδρια, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το ηθικό του κόμματος.

Χαμηλά ποσοστά

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το εκλογικό σώμα δείχνει μία προτίμηση προς την αντιπολίτευση, έχοντας απογοητευθεί με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελάριου Σρέντερ έκαναν πολλούς ακόμη και μέσα στο ίδιο του του κόμμα να διαμαρτυρηθούν, λέγοντας ότι πρόδωσε τις αρχές των Σοσιαλδημοκρατών.

Πιστεύεται ότι κατά τη διάσκεψη θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, αλλά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει προετοιμασθεί αναλόγως, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Στην επίμαχη ομιλία του, ο κ. Σρέντερ αναμένεται να δηλώσει ότι επιθυμεί να διασώσει το σύστημα ασφάλειας στη χώρα για αυτό και προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Έρευνα για την Αλ Κάιντα
 

Τουλάχιστον 23 οι νεκροί, περισσότεροι από 300 οι τραυματίες

Οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας διερευνούν τους ισχυρισμούς ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη.


Θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να αποκαλυφθεί εάν οι ισχυρισμοί για την Αλ Κάιντα είναι αληθείς
Ταϊγίπ Ερντογάν
Την Κυριακή, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου, Αλ Κουντς, έγραψε ότι έλαβε ένα ανακοινωθέν από την Αλ Κάιντα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο εκδότης της εφημερίδας, Αμπντέλ Μπαρί Ατβάν, είπε στο BBC ότι στο ανακοινωθέν της Αλ Κάιντα αναφέρεται πως η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις στις συναγωγές διότι εκεί εργάζονται Ισραηλινοί πράκτορες.

Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν κει περισσότερα από 300 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο Αμπντέλ Μπαρί Ατβάν, δήλωσε επίσης ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα προερχόταν - κατά τα φαινόμενα - από ένα παράρτημα της Αλ Κάιντα, το οποίο ονομάζεται Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αμπού Χαφζ Αλ Μασρί.

Επίθεση στη Βαγδάτη

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αμπού Χαφζ Αλ Μασρί είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη τον Αύγουστο - επίθεση που επέφερε το θάνατο 23 ανθρώπων.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιείται έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας για να συζητηθεί το θέμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταϊγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι θα κάνει το παν για να οδηγήσει τους υπεύθυνους των επιθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να αποκαλυφθεί εάν οι ισχυρισμοί για την Αλ Κάιντα είναι αληθείς», δήλωσε ο Ταϊγίπ Ερντογάν.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 07:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Η αποχή νίκησε πάλι στη Σερβία
 

Απογοητευμένοι με την πολιτική οι Σέρβοι (φωτο αρχείου)

Στη Σερβία για τρίτη φορά μέσα σε 13 μήνες οι κάλπες δεν έβγαλαν πρόεδρο, καθώς το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων ήταν 38,3%, πολύ μικρότερο του ορίου 50% που απαιτείται για να κηρυχθούν οι εκλογές έγκυρες.

Όπως μεταδίδει από το Βελιγράδι ο ανταποκριτής μας Νίκος Πέλπας, το γεγονός ότι με 47% νικητής ανεδείχθη ο υπερεθνικιστής υποψήφιος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, έναντι του μεταρρυθμιστή Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς που υποστηριζόταν από τον κυβερνητικό συνασπισμό κάνει πολλούς να προβλέπουν περίοδο πολιτικής κρίσης.

Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόεδρος αλλά δεν υπάρχει ούτε καν κοινοβούλιο, καθώς έχει διαλυθεί με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για το τέλος του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Νίκολιτς ήταν ο υποψήφιος του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, Βόισλαβ Σέσελι, περιμένει να δικαστεί στη Χάγη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

Ο ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εάν το Ριζοσπαστικό Κόμμα συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου ποσοστό ανάλογο με αυτό που εξασφάλισε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που θα σηματοδοτούσε δραματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας και θα οδηγούσε εκ νέου τη χώρα σε διεθνή απομόνωση.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Αντεπιτίθενται οι Αμερικανοί
 

Πιο επιθετική στρατηγική υιοθετούν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανήγγειλε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αλλάζουν τακτική με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους ένοπλους που αντιστέκονται στην κατοχή.

Ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν δύσκολη για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, κάνοντας έμμεση αναφορά στο θάνατο 17 στρατιωτών μετά από σύγκρουση δύο ελικοπτέρων Μπλακ Χοκ.

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου εφαρμόζεται άμεσα, καθώς ήδη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις λένε ότι υιοθέτησαν μια περισσότερο επιθετική στρατηγική, που θα συνδυάζει χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αμερικανικά στρατεύματα με την υποστήριξη ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και ελαφρού πυροβολικού επέδραμαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν Τικρίτ.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν γενικευμένη επιχείρηση ασφαλείας στην συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης.

Διάσταση απόψεων

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διάσταση απόψεων για το χρονοδιάγραμμα του εκδημοκρατισμού του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πολιτικής διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι θεωρεί εύλογο να παραδώσει την εξουσία τον επόμενο Ιούνιο.

Αλλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, υπάρχουν φωνές που ζητούν την άμεση απεμπλοκή της Ουάσινγκτον από την πολιτική διοίκηση του Ιράκ.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Γουέσλι Κλάρκ, δήλωσε ότι: «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο για να αποδώσουμε πίσω στους Ιρακινούς τη χώρα τους. Θα έπρεπε να μεταβιβάσουμε την εξουσία αύριο κιόλας».

Σενάρια αυξημένης διεθνούς συμμετοχής

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το δημοσίευμα της βρετανικής Ιντιπέντεντ ότι «Οι ΗΠΑ συμφωνούν να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα στρατεύματά τους στο Ιράκ».

Η εφημερίδα επικαλείται σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, που αναμένει να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Συνδέει μάλιστα το θέμα της αυξημένης διεθνούς συμμετοχής στο Ιράκ με την σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πάουελ θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ και την ηγεσία του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα προσπαθήσει να διαπιστώσει τι στήριξη υπάρχει για το σενάριο εμπλοκής της Συμμαχίας στο Ιράκ.


Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Νέο μήνυμα» του Σαντάμ Χουσείν
 

Δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος (φωτο αρχείου)

Hχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν μετέδωσε ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ-Αραμπίγια.

Το μήνυμα αρχίζει με τις ευχές του ομιλητή προς στον λαό του Ιράκ για το Ραμαζάνι.

Στην συνέχεια η φωνή που φέρεται να ανήκει στο Σαντάμ Χουσείν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους υποβάθμισαν την αντίσταση του ιρακινού λαού και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο λαός θα «ξεσηκωθεί» κατά των «σατανικών προθέσεων» των κατακτητών.

«Η αντίσταση κατά των κατακτητών» -συνεχίζει το ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσείν - «είναι ο μοναδικός τρόπος για την εκδίωξή τους».

Το μήνυμα ασκεί δριμεία κριτική και στους Ιρακινούς που συνεργάζονται με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές η φωνή που ακούγεται μοιάζει με αυτήν του Σαντάμ Χουσείν αλλά είναι κάπως πιο βραχνή.

Πρόκειται για το πρώτο μήνυμα που αποδίδεται στον πρώην ηγέτη του Ιράκ από τον Σεπτέμβριο, όταν είχε απειλήσει τις κατοχικές δυνάμεις ότι θα υποστούν «καταστροφικές συνέπειες».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ-Αραμπίγια έχει μεγάλη θεαματικότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.