Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-19

  1. Ένταλμα σύλληψης για το Μάικλ Τζάκσον
  2. Ρήγμα ασφαλείας στη βρετανική Αυλή
  3. Μπους: «Ναι στη χρήση βίας για αυτοάμυνα»
  4. Θωρακίζεται νομικά ο «οδικός χάρτης»
  5. «Σχέδιο σύλληψης» του Μάικλ Τζάκσον
  6. Επεισόδιο στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ
  7. Αδιαθεσία-μυστήριο του Μουμπάρακ
  8. Τούρκοι οι δυο δράστες των επιθέσεων
  9. 75 χρόνια Μίκι Μάους
  10. Στο Λονδίνο ο Τζορτζ Μπους
  11. Επεισόδιο στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ
  12. Σερβία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός
  13. Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ
  14. Στο Λονδίνο ο Τζορτζ Μπους

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένταλμα σύλληψης για το Μάικλ Τζάκσον
 

Ο Μάικλ Τζάκσον δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει γιατί η αστυνομία της Καλιφόρνια ερεύνησε το ράντσο του

Οι αστυνομικές αρχές της Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν ότι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος κατηγορείται για κατά συρροή σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο διάσημος τραγουδιστής βρίσκεται στην περιοχή του Λας Βέγκας κι ότι οι αρχές διαπραγματεύονται με τον δικηγόρο του για την παράδοσή του.

Ενώ εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε ότι ο Τζάκσον διεμήνυσε μέσω των συνηγόρων του ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι έχει τεθεί χρονική διορία στον διάσημο σταρ της ποπ για να παραδοθεί και να παραδώσει το διαβατήριό του, καθώς και ότι έχει ορισθεί χρηματική εγγύηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων για την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Και αρνήθηκε να διευκρινήσει εάν το ένταλμα σύλληψης - που αναφέρεται σε κατά συρροή σεξουαλική παρενόχληση - αφορά ένα ανήλικο θύμα ή περισσότερα.

Το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο ράντσο του Τζάκσον στην Καλιφόρνια, στο «Νέβερλαντ» ορμώμενη από καταγγελίες ότι ο αστέρας της ποπ κακοποίησε σεξουαλικά 12χρονο αγόρι.

«Αθωότητα και άγνοια»

Οι δικηγόροι του 45χρονου τραγουδιστή υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκστρατεία συκοφαντίας που σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του καινούριου άλμπουμ του Τζάκσον.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μάικλ Τζάκσον δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης «δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται».

Κατά την χρονική στιγμή της έρευνας στην έπαυλη του, ο Τζάκσον βρισκόταν στο Λας Βέγκας μαζί με τα τρία παιδιά του για τα γυρίσματα ενός βίντεο, και ως εκ τούτου δεν έγινε δυνατή η σύλληψή του.

Πριν από εννέα χρόνια, ο Τζάκσον κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την οικογένεια ενός 14χρονου αγοριού που τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού.

Για την υπόθεση αυτή, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο δικαστήριο, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας το νομικό καθεστώς στην πολιτεία της Καλιφόρνια έχει αλλάξει έκτοτε και πλέον δεν μπορεί η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο τραγουδιστής αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μοιραζόταν το υπνοδωμάτιό του με παιδιά που φιλοξενούσε στο ράντσο του, το οποίο έχει μεταξύ άλλων έναν ζωολογικό κήπο και έναν σιδηρόδρομο-μινιατούρα.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρήγμα ασφαλείας στη βρετανική Αυλή
 

Δημοσιογράφος παρείσφρησε στο Μπάκινγχαμ ως υπηρέτης, παρά τα μέτρα ασφαλείας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άρχισε ριζική αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ μετά την αποκάλυψη ενός δημοσιογράφου που κατάφερε να παρεισφρήσει και να δουλέψει ως αυλικός υπηρέτης επί δύο μήνες.

Η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας συνέβη παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Μπους.

Πάντως τα ανάκτορα απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου για παραβίαση της ασφάλειας και παραποίηση ιδιότητας.

Ιστορία μιας πρόσληψης στο παλάτι

Ο Ράιαν Πέρυ, ρεπόρτερ της εφημερίδας Ντέιλι Μίρορ, υπέβαλε αίτηση για να προσληφθεί στα ανάκτορα δίνοντας ψεύτικες συστατικές επιστολές και οι αρχές αρκέσθηκαν να πάρουν μόλις ένα τηλέφωνο για να ελέγξουν την προϋπηρεσία του.

Μάλιστα, όπως εκ των υστέρων απεδείχθη, τηλεφώνησαν σε ένα φιλικό πρόσωπο του δημοσιογράφου, σε μία πάμπ.

Ο δημοσιογράφος λέει ότι από τις πρώτες ημέρες της υπηρεσίας του είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις αίθουσες των ανακτόρων και ισχυρίζεται ότι κάλλιστα θα μπορούσε να δηλητηριάσει τη Βασίλισσα όταν μετέφερε το πρωινό της.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, μιλώντας στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι οι έλεγχοι των αρχών ήταν εξονυχιστικοί όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας και το ποινικό μητρώο του δημοσιογράφου, αλλά παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος στο εργασιακό του παρελθόν ήταν ανεπαρκής.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 18:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: «Ναι στη χρήση βίας για αυτοάμυνα»
 

«Μερικές φορές η βία είναι το μοναδικό μέσο αποτροπής του χάους», είπε μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Μπους

Τη χρήση βίας από τα ελεύθερα κράτη με σκοπό την αυτοάμυνα τους υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας ενώπιον ενός αυστηρά επιλεγμένου ακροατηρίου κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Μερικές φορές η βία είναι το μοναδικό μέσο αποτροπής του χάους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια ομιλία αποκαλυπτική της φιλοσοφίας που βρίσκεται πίσω από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, ο κ. Μπους είπε ότι τόσο το Ιράκ όσο και το Αφγανιστάν βρίσκονται τώρα σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ό,τι ήταν υπό τον Σαντάμ Χουσεϊν και τους Ταλεμπάν αντίστοιχα.

Τόνισε ακόμα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις -που πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές για να απελευθερώσουν 25 εκατομμύρια άτομα - δεν πρόκειται να εκδιωχθούν από «τραμπούκους και δολοφόνους».

Ο κ. Μπους δεν παρέλειψε ακόμα να επικρίνει και το Ισραήλ, το οποίο προέτρεψε να δώσει τέλος στην «καθημερινή ταπείνωση των Παλαιστινίων, να παγώσει την ανέγερση νεών εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να σταματήσει να κατασκευάζει - όπως το έθεσε - «τείχη και φράκτες που υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία».


Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, φθάνοντας στο Λονδίνο
Πρόσθεσε όμως ότι και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν τη χρήση βίας, να επιλέξουν την «ηγεσία που τους αξίζει», και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απομονώσει πολιτικά το Γιασέρ Αραφάτ.

Αυτή την ώρα ο κ. Μπους συναντάται με οικογένειες Βρετανών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Oι συνομιλίες του κ. Μπους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Ιράκ και χάλυβας

Στο επίκεντρο των πολιτικών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, με δεδομένη την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας , ενώ από βρετανικής πλευράς αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αμερικανικών, προστατευτικών δασμών, στα προϊόντα χάλυβα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε λίγο πριν την άφιξη του κ. Μπους για τις επιπτώσεις που θα είχε στο διεθνές εμπόριο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών.

Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πάντως ότι ο πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι για το θέμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Θωρακίζεται νομικά ο «οδικός χάρτης»
 

Σ. Ασφαλείας: Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία με την οποία το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο -γνωστό και ως οδικός χάρτης - μετατρέπεται σε κείμενο με δεσμευτική ισχύ τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστινιακή ηγεσία.

Το ψήφισμα καλεί τα αντιμαχόμενα μέρη να «εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον οδικό χάρτη και σε συνεργασία με το κουαρτέτο, υλοποιώντας το όραμα δύο κρατών που συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Η Ρωσία αρχικά κυκλοφόρησε το σχέδιο ψηφίσματος στις 30 Οκτωβρίου αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε επανειλημμένα μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι ΗΠΑ στη διατύπωσή του, καθώς δεν καταδικάζονται απερίφραστα οι οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά».


Συνομιλίες για το Μεσανατολικό είχε στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν
Τελικά η Μόσχα έπεισε την Ουάσινγκτον να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, περιλαμβάνοντας σ΄αυτό γενικόλογη καταδίκη της «τρομοκρατίας».

Η υπερψήφιση του ρωσικού σχεδίου συμπίπτει χρονικά με τις συνομιλίες που είχε στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντουλάχ.

Νομική θωράκιση του ειρηνευτικού σχεδίου

Ο «οδικός χάρτης για την ειρήνη» (που καταρτίσθηκε από το κουαρτέτο ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και ΟΗΕ) προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με ταυτόχρονες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αλλά η εφαρμογή του είχε ανασταλεί μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γιούρι Φεντότοφ, είπε ότι το ψήφισμα σκοπεύει να δώσει νέα ώθηση στις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Το Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταβολή του «οδικού χάρτη» σε κείμενο που να περιέχει νομικές υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο δεν πμορεί να λειτουργήσει εάν επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σχέδιο σύλληψης» του Μάικλ Τζάκσον
 

Ο Μάικλ Τζάκσον δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει γιατί η αστυνομία της Καλιφόρνια ερεύνησε το ράντσο του

Τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ μετέδωσε ότι οι αστυνομικές αρχές της Καλιφόρνια εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον αστέρα της ποπ Μάικλ Τζάκσον, λίγες ώρες μετά την έρευνα που διεξήγαγαν στο ράντσο του, το «Νέβερλαντ».

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την είδηση και ανακοίνωσε μόνο ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα σε συνέντευξη τύπου αργότερα εντός της ημέρας.

Κατά πληροφορίες, η έρευνα και το ένταλμα σύλληψης που φέρεται ότι την ακολούθησε συνδέονται με τις καταγγελίες ότι ο Τζάκσον κακοποίησε σεξουαλικά 12χρονο αγόρι.

Οι δικηγόροι του 45χρονου τραγουδιστή όμως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκστρατεία συκοφαντίας που σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του καινούριου άλμπουμ του Τζάκσον.

Άγνοια

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μάικλ Τζάκσον δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης «δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται».

Κατά την χρονική στιγμή της έρευνας, ο Τζάκσον φέρεται ότι βρισκόταν στο Λας Βέγκας μαζί με τα τρία παιδιά του για τα γυρίσματα ενός βίντεο.

Πριν από εννέα χρόνια, ο Τζάκσον κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την οικογένεια ενός 14χρονου αγοριού που τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού.

Για την υπόθεση αυτή, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο δικαστήριο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο τραγουδιστής αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μοιραζόταν το υπνοδωμάτιό του με παιδιά που φιλοξενούσε στο ράντσο του, το οποίο έχει μεταξύ άλλων έναν ζωολογικό κήπο και έναν σιδηρόδρομο-μινιατούρα.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 12:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδιο στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ
 

Πρόσφατα πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ είχαν τονίσει ότι με την πολιτική της η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ένοπλος τραυμάτισε πέντε τουρίστες από τον Ισημερινό στη μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας, κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Εϊλάτ.

Ισραηλινός αξιωματικός είπε ότι ο ένοπλος οδηγούσε φορτηγό και κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο των Ιορδανών. Μόλις έφθασε στον συνοριακό σταθμό των Ισραηλινών άρχισε να πυροβολεί τραυματίζοντας τους πέντε τουρίστες που περνούσαν από την Ιορδανία στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταποκρίθηκαν στα πυρά τραυματίζοντας θανάσιμα τον ένοπλο.

Οι αρχές της Ιορδανίας καταδίκασαν την επίθεση και ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν αρκετούς ύποπτους.

Στην περιοχή του θέρετρου Εϊλάτ δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια εδώ και πολλά χρόνια.

Νέες προσπάθειες για την ειρήνη

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια, και ομάδα Αιγυπτίων διαμεσολαβητών είχαν αρχίσει συνομιλίες στη Γάζα με τους ηγέτες μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Μεταξύ των συνομιλητών είναι και ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σκοπός των συνομιλιών είναι η επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ ώστε να αναβιώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο, η μαχητική οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα, που προέρχεται από το κίνημα Φαταχ, ήδη απέρριψε την πρόταση για αναστολή των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αδιαθεσία-μυστήριο του Μουμπάρακ
 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, 77 χρονών, επέστρεψε στο βήμα του κοινοβουλίου μετά από 45 λεπτά

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κατέρρευσε την ώρα που μιλούσε στο κοινοβούλιο της χώρας . Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κύριος Μουμπάρακ «κόμπιασε», παραπονέθηκε για τον κλιματισμό στην άιθουσα του κοινοβουλίου και στην συνέχεια κατέρρευσε επιφέροντας τον πανικό στην αίθουσα.

Η ομιλία του Αιγύπτιου ηγέτη μεταδιδόταν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, η οποία διέκοψε αμέσως τη μετάδοση μόλις έγινε το συμβάν και ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίσε ένα πρόβλημα υγείας.

Ο 77χρονος Μουμπάρακ που τις τελευταίες μέρες έπασχε από κρυολόγημα, επέστρεψε στο βήμα του κοινοβουλίου μετά από 45 λεπτά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαμογελαστός και υπό τις επευφημίες των βουλευτών συνέχισε και ολοκλήρωσε την ομιλία του, έχοντας ξεπεράσει -κατά τα φαινόμενα- την ξαφνική αδιαθεσία, η φύση της οποίας δεν διευκρινίστηκε.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 12:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τούρκοι οι δυο δράστες των επιθέσεων
 

Τούρκοι είναι οι δυο δράστες των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των συναγωγών της Κωνσταντινούπολης

Στην Τουρκία, οι υπηρεσίες ασφαλείας εξακρίβωσαν χάρη στα τεστ DNA την ταυτότητα δυο εκ των ατόμων που φέρονται ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας του Σαββάτου εναντίον δυο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν το θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 300.

Ο κυβερνήτης της πόλης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι και οι δυο άνδρες ήταν Τούρκοι, και τους κατονόμασε ως Μεσούτ Καμπούκ, 29 ετών και Γκοχάν Ελαλτουντάς, 22 ετών.

Και οι δυο -όπως είπε- προέρχονταν από την πόλη Μπινγκόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουρδικής καταγωγής και όπου στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Ο κ. Γκιουλέρ πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με αυτές της Αλ Κάιντα, απηχώντας προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι δηλώσεις Γκιουλ

O κ. Γκιουλ την Τρίτη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι δράστες των επιθέσεων του Σαββάτου εναντίον των δύο συναγωγών της Κωνσταντινούπολης είναι πιθανόν να έχουν σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

«Υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση των βομβιστών με μία οργάνωση στο Αφγανιστάν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν ίχνη», είπε ο κ. Γκιουλ.

Την Κυριακή, αραβική εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, η αλ-Κουντς είχε ισχυριστεί ότι έλαβε μήνυμα από την Αλ Κάιντα, με το οποίο η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Ο Ταλαμπανί στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του διορισμένου από την Ουάσιγκτον Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, ο κουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί, μεταβαίνει στην Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράκ με τις γειτονικές του χώρες.

Προηγουμένως, ο κ. Ταλαμπανί είχε μεταβεί στην Τεχεράνη, από όπου εξασφάλισε την υπόσχεση της ιρανικής ηγεσίας να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσα στο Ιράκ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επίσκεψη αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ιράκ που διαταράχθηκαν όταν οι αντιρρήσεις των Ιρακινών υποχρέωσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ, ενισχύοντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο κ. Ταλαμπανί αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αρμόδιο υπουργό για το εξωτερικό εμπόριο, Κουρσάτ Τουζμέν, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ουγκούρ Ζιγιάλ. (Ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία).

Εκτιμάται ότι η 'Αγκυρα θα στείλει ένα μήνυμα συμφιλίωσης στον κ. Ταλαμπανί και θα θέσει τις βάσεις των μελλοντικών της σχέσεων με το Ιράκ.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 09:48 ('Ωρα Λονδίνου)
75 χρόνια Μίκι Μάους
 

Ο Μίκι Μάους παραμένει αιώνιος έφηβος και...αιώνια ερωτευμένος με τη Μίνι

Ο διασημότερος ποντικός του κόσμου και της έβδομης τέχνης, ο Μίκι Μάους, έκλεισε την Τρίτη 75 χρόνια ζωής, καθώς την 18η Νοεμβρίου 1928 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Η ταινία «Steamboat Willie» ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο που δημιούργησε ο νεαρός τότε Γουόλτ Ντίσνεϊ και σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία.

Μέσα σε δέκα χρόνια, ο Μίκι Μάους πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100 ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Ο χαρακτήρας του μετεξελίχθηκε σε δημόσιο πρόσωπο μιας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για την εταιρεία που δημιούργησε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και που φέρει το όνομά του είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου.

Μόνο από τα προϊόντα του Μίκι Μάους, η «Ντίσνεϊ» κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εορταστικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75α γενέθλια του Μίκι Μάους, οι διασημότερες ταινίες του βγαίνουν πάλι στους κινηματογράφους, ενώ θα κυκλοφορήσει και ειδική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με την πασίγνωστη μορφή του.

Επίσης, η «Ντίσνεϊ» θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια 75 αγαλμάτων του Μίκι Μάους με ανθρώπινες διαστάσεις, τα οποία αργότερα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ντίσνεϊ, Μάικλ Άισνερ, «κανένας χαρακτήρας δεν έχει μείνει στο προσκήνιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ο Μίκι Μάους».


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 11:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο ο Τζορτζ Μπους
 

Σημαιοστολισμένο τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ υποδέχθηκαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Στο Λονδίνο αφίχθη το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Στο αεροδρόμιο Χίθροου τον υποδέχτηκε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο οποίος συνόδευσε το προεδρικό ζεύγος στο ελικόπτερο που τους μετέφερε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, φθάνοντας στο Λονδίνο
Την Τετάρτη ο κ. Μπους θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ.Μπους θα εκφωνήσει λόγο στον οποίο πιστεύεται ότι θα τονίσει πως ορισμένες φορές ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος «προστασίας της ειρήνης και των αξιών».

Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) ισχυρίζεται την Τετάρτη ότι ένας ρεπόρτερ της κατάφερε να προσληφθεί από τα ανάκτορα ως υπηρέτης χρησιμοποιώντας πλαστές συστάσεις.

Ο ρεπόρτερ-υπηρέτης κυκλοφορούσε ελεύθερα στα ανάκτορα και λέει ότι μπορεί να του ανέθεταν να σερβίρει το πρωϊνό του Αμερικανού προέδρου.

Ιράκ και χάλυβας

Στο επίκεντρο των πολιτικών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, με δεδομένη την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας , ενώ από βρετανικής πλευράς αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αμερικανικών, προστατευτικών δασμών, στα προϊόντα χάλυβα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε λίγο πριν την άφιξη του κ. Μπους για τις επιπτώσεις που θα είχε στο διεθνές εμπόριο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών.

Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πάντως ότι ο πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι για το θέμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο Λονδίνο, όπου επικρατούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης πορείες διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Μπούς.

14.000 αστυνομικοί, δηλαδή η μισή σχεδόν αστυνομική δύναμη της πρωτεύουσας είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του Αμερικανού προέδρου και την αποτροπή ενδεχομένων επεισοδίων στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι Αμερικανοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και οι σωματοφύλακες του κ. Μπους.

«Θερμή υποδοχή»

Ελικόπτερα, έφιπποι αστυνομικοί, κινητές μονάδες ταχείας επέμβασης και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα επιτηρούν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να αντιμετωπίσουν πιθανά επεισόδια από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πιστεύεται ότι ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στον Αμερικανό πρόεδρο.

Επίκεντρο της κεντρικής διαδήλωσης που θα γίνει την Πέμπτη θα είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου οι διαδηλωτές θα ανατρέψουν συμβολικά ένα γιγαντιαίο άγαλμα, από χαρτόνι, του κ. Μπους, όπως είχε γκρεμιστεί και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσέιν κατά την κατάληψη της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Γκάρντιαν, για το 43% των Βρετανών πάντως, ο πρόεδρος Μπους είναι «καλοδεχούμενος», ενώ το 36% τάσσεται κατά της επίσκεψης.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε κατά 12 μονάδες το ποσοστό εκείνων που καταδικάζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σκληρή κριτική στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου άσκησε για άλλη μία φορά ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβιγκστοουν, υποδεικνύοντας το κόστος των εξόδων υποδοχής, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 09:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδιο στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ
 


Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι δυο ένοπλοι -πιθανώς- Παλαιστίνιοι- άνοιξαν πυρ στη μεθόριο Ισραήλ-Ιορδανίας, κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Εϊλάτ.

Οι ένοπλοι προσπάθησαν να εισχωρήσουν από την Ιορδανία στο νότιο Ισραήλ από συνοριακό σημείο ελέγχου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά και κατά την συμπλοκή που ακολούθησε οι δυο ένοπλοι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι φέρεται ότι τραυματίστηκαν.

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές.



Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Σερβία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός
 

Ο συνασπισμός DOS πέτυχε την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία

Στη Σερβία, παρελθόν αποτελεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας (DOS) που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού, ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, δήλωσε ότι η ομάδα εκπλήρωσε την αποστολή της.

Ο κ. Μιτσούνοβιτς ήταν ο υποψήφιος της κυβέρνησης στις αποτυχημένες προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ο DOS σχηματίστηκε πριν από τρία χρόνια με τη συμμετοχή 18 κομμάτων και βασικό στόχο την εκδίωξη του Μιλόσεβιτς.

Δεν κατόρθωσε όμως να παραμείνει ενωμένος εξαιτίας των πολιτικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων που τον απάρτιζαν.

Ο κ. Μιτσούνοβιτς δήλωσε ότι τα κόμματα του DOS θα επιδιώξουν τώρα να σχηματίσουν νέες συμμαχίες ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 28 Δεκεμβρίου.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ
 

Καθημερινές οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων

Οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στόχους στο κεντρικό Ιράκ στο πλαίσιο της νέας πιο επιθετικής τακτικής τους για την εξουδετέρωση της ιρακινής αντίστασης.

Η νέα τακτική άρχισε να εφαρμόζεται το σαββατοκύριακο μετά την συντριβή δύο ακόμη αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Αμερικανικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης χτύπησαν στόχους στη Βαγδάτη, Τικρίτ και Σαμάρα.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα της Τρίτης αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στη Βαγδάτη.

Την Δευτέρα σκοτώθηκαν 6 ύποπτοι και συνελήφθησαν 99, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Ο υποστράτηγος Τσαρλς Σουανάκ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούν πλέον κάθε όπλο που θεωρούν αναγκαίο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματικός παραδέχθηκε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι τόσο ακριβείς ώστε να εντοπισθούν οι αρχηγοί των ανταρτών ή αυτοί που τους ενισχύουν οικονομικά.

«Ωμή βία»

Οι επικριτές της νέας αμερικανικής τακτικής υποστηρίζουν πως δεν είναι αποτελεσματική, απλώς θεαματική καθώς κύριος στόχος της είναι να εντυπωσιάζει τους τηλεθεατές.

Ο Φρανσουά Γκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματία και Άμυνας της Γαλλίας, είπε ότι «αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης ανταρτών, είναι σαν να χρησιμοποιείς σφυρί για να σκοτώσεις μια μύγα».

«Αυτό που χρειάζεται είναι σωστές πληροφορίες από τους ίδιους τους Ιρακινούς οι οποίοι, με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να πιστέψουν είναι ότι έχουν να κάνουν με την ωμή βία ενός στρατού κατοχής», είπε ο Φρανσουά Γκερ.

Συνομιλίες Ιράν – Ιράκ

Ο ηγέτης του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε στο BBC ότι το Ιράν συμφώνησε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη, ο κ.Ταλαμπανί είπε ότι οι Ιρανοί δέχονται πως οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ δεν είναι αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής αλλά έργο «δολοφόνων που σκοτώνουν αδιακρίτως».

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεργαστεί στον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την ανάμειξη του Ιράν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η ιρακινή αντιπροσωπεία μετά την Τεχεράνη επισκέπτεται την Άγκυρα.


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο Λονδίνο ο Τζορτζ Μπους
 

Σημαιοστολισμένο το Λονδίνο περίμενε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Στο Λονδίνο αφίχθη το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Στο αεροδρόμιο Χίθροου τον υποδέχτηκε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο οποίος συνόδευσε το προεδρικό ζεύγος στο ελικόπτερο που τους μετέφερε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, φθάνοντας στο Λονδίνο
Την Τετάρτη ο κ. Μπους θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ.Μπους θα εκφωνήσει λόγο στον οποίο πιστεύεται ότι θα τονίσει πως ορισμένες φορές ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος «προστασίας της ειρήνης και των αξιών».

Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) ισχυρίζεται την Τετάρτη ότι ένας ρεπόρτερ της κατάφερε να προσληφθεί από τα ανάκτορα ως υπηρέτης χρησιμοποιώντας πλαστές συστάσεις.

Ο ρεπόρτερ-υπηρέτης κυκλοφορούσε ελεύθερα στα ανάκτορα και λέει ότι μπορεί να του ανέθεταν να σερβίρει το πρωϊνό του Αμερικανού προέδρου.

Ιράκ και χάλυβας

Στο επίκεντρο των πολιτικών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, με δεδομένη την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας , ενώ από βρετανικής πλευράς αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αμερικανικών, προστατευτικών δασμών, στα προϊόντα χάλυβα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε λίγο πριν την άφιξη του κ. Μπους για τις επιπτώσεις που θα είχε στο διεθνές εμπόριο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών.

Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πάντως ότι ο πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι για το θέμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο Λονδίνο, όπου επικρατούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης πορείες διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Μπούς.

14.000 αστυνομικοί, δηλαδή η μισή σχεδόν αστυνομική δύναμη της πρωτεύουσας είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του Αμερικανού προέδρου και την αποτροπή ενδεχομένων επεισοδίων στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι Αμερικανοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και οι σωματοφύλακες του κ. Μπους.

«Θερμή υποδοχή»

Ελικόπτερα, έφιπποι αστυνομικοί, κινητές μονάδες ταχείας επέμβασης και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα επιτηρούν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να αντιμετωπίσουν πιθανά επεισόδια από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πιστεύεται ότι ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στον Αμερικανό πρόεδρο.

Επίκεντρο της κεντρικής διαδήλωσης που θα γίνει την Πέμπτη θα είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου οι διαδηλωτές θα ανατρέψουν συμβολικά ένα γιγαντιαίο άγαλμα, από χαρτόνι, του κ. Μπους, όπως είχε γκρεμιστεί και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσέιν κατά την κατάληψη της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Γκάρντιαν, για το 43% των Βρετανών πάντως, ο πρόεδρος Μπους είναι «καλοδεχούμενος», ενώ το 36% τάσσεται κατά της επίσκεψης.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε κατά 12 μονάδες το ποσοστό εκείνων που καταδικάζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σκληρή κριτική στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου άσκησε για άλλη μία φορά ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβιγκστοουν, υποδεικνύοντας το κόστος των εξόδων υποδοχής, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.