Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-20

  1. Ελεύθερος με εγγύηση ο Μάικλ Τζάκσον
  2. Μέτωπο ΗΠΑ-Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας
  3. Δυναμική η διαδήλωση κατά του Μπους
  4. Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη
  5. Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη
  6. Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη
  7. Βόμβα κατά συνεργάτη των Αμερικανών
  8. Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2003 - 00:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερος με εγγύηση ο Μάικλ Τζάκσον
 

Ο Μάικλ Τζάκσον δηλώνει επισήμως ότι δεν γνωρίζει γιατί η αστυνομία της Καλιφόρνια ερεύνησε το ράντσο του

Ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 3 εκατ. δολαρίων αφέθηκε ο Μάικλ Τζάκσον, αφού πρώτα συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές της Καλιφόρνια με την κατηγορία της κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο διάσημος τραγουδιστής θα καθήσει στο εδώλιο στις 9 Ιανουαρίου 2004.

Νωρίτερα, ο Τζάκσον, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές λίγα λεπτά αφότου το ιδιωτικό του τζετ προσγειώθηκε κοντά στην Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, πόλη βρίσκεται κοντά στο ράντσο όπου διαμένει, το «Νέβερλαντ».

Οι φωτογραφίες του αστέρα της ποπ να οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής φορώντας χειροπέδες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Πάντως, οι αστυνομικοί διευκρίνισαν ότι ο Τζάκσον ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος κι ότι η διαδικασία της σύλληψης και της προσαγωγής του εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.

Μιλώντας σε εκατοντάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό τημήμα, ο δικηγόρος του Τζάκσον, Μάρκ Γκέραγκος, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης «θεωρεί ψευδείς τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του».

«Ο Μάικλ (Τζάκσον) με εξουσιοδότησε να πω εκ μέρους του ότι οι κατηγορίες είναι τελείως ψεύτικες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέραγκος.

Η σύλληψη του Τζάκσον έγινε μία ημέρα αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του.

Του εντάλματος προηγήθηκε η έρευνα της αστυνομίας -το βράδυ της Τρίτης- η αστυνομία στο ράντσο του «Νέβερλαντ», μετά τις καταγγελίες ότι ο αστέρας της ποπ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 12χρονο αγόρι.

«Αθωότητα και άγνοια»

Οι δικηγόροι του 45χρονου τραγουδιστή υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκστρατεία συκοφαντίας που σχεδιάστηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του καινούριου άλμπουμ του Τζάκσον.

Κατά την χρονική στιγμή της έρευνας στο ράντσο, ο Τζάκσον βρισκόταν στο Λας Βέγκας μαζί με τα τρία παιδιά του για τα γυρίσματα ενός βίντεο, και ως εκ τούτου δεν έγινε δυνατή η σύλληψή του.

Πριν από εννέα χρόνια, ο Τζάκσον κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την οικογένεια ενός 14χρονου αγοριού που τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού.

Για την υπόθεση αυτή, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο δικαστήριο, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας το νομικό καθεστώς στην πολιτεία της Καλιφόρνια έχει αλλάξει έκτοτε και πλέον δεν μπορεί η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο τραγουδιστής αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μοιραζόταν το υπνοδωμάτιό του με παιδιά που φιλοξενούσε στο «Νέβερλαντ».


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 22:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτωπο ΗΠΑ-Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας
 

Υπό τη σκιά των νέων επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ

Οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη αναπόφευκτα πέρασαν στην «πρώτη γραμμή» των συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με το Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψυης του πρώτου στο Λονδίνο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι οι επιθέσεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Ιράκ.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο...Η απάντησή μας είναι ότι θα μείνουμε (στο Ιράκ) μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλερ.

Επανέλαβαν δε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις -υπό την ηγεσία των Αμερικανών- θα παραμείνουν στο Ιράκ όσο είναι απαραίτητο, παρότι ο κ. Μπους τόνισε ότι οι Ιρακινοί προετοιμάζονται ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία επαναφοράς της τάξης και της ασφάλειας στη χώρα τους.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οικία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Λονδίνο.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυναμική η διαδήλωση κατά του Μπους
 

Οι διαδηλωτές έκαναν έντονη την παρουσία τους στους δρόμους του Κεντρικού Λονδίνου

Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι κατέβηκαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του προέδρου Μπους στο Λονδίνο και του πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον συνασπισμό «Σταματήστε τον Πόλεμο» που διοργάνωσε την αντιπολεμική διαδήλωση, ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις 150.000.

Οι αστυνομικές αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας έκαναν λόγο για 30.000 διαδηλωτές.

Η πορεία ξεκίνησε από το βόρειο Λονδίνο, πέρασε μπροστά από το κοινοβούλιο και το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ, για να καταλήξει στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.

Εκεί, οι διαδηλωτές αποκαθήλωσαν ένα τεράστιο ομοίωμα του προέδρου Μπους, σε ένα στιγμιότυπο που θύμισε την αποκαθήλωση του ανδριάντα του Σαντάμ Χουσεϊν τον Μάιο στη Βαγδάτη.

Ειρηνικός χαρακτήρας

Η αντιπολεμική πορεία είχε σε γενικές γραμμές ειρηνικό χαρακτήρα, αν και οι συμμετέχοντες έκαναν έντονη την παρουσία τους στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου.

«Η εντυπωσιακή ανταπόκριση του βρετανικού κοινού δείχνει τη βαθιά αντίθεση των πολιτών για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού «Σταματήστε τον πόλεμο»

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά του πολέμου στο Ιράκ, εναντίον του προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και συνοδεύονταν με μουσική και τυμπανοκρουσίες.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι δρακόντεια και η πορεία πραγματοποιήθηκε υπό τη στενή εποπτεία 5.000 αστυνομικών.

Από το βράδυ της Τρίτης, πάντως, έχουν συλληφθεί 53 άτομα.

Στη Σκωτία, το τοπικό κοινοβούλιο διέκοψε τις εργασίες του όταν διαδηλωτής που φορούσε προσωπείο με τη μορφή του Τζορτζ Μπους άρχισε να φωνάζει αντιπολεμικά συνθήματα από τις θέσεις του κοινού κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον πόλεμο στο Ιράκ.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη
 

Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο τους στην Κωνταντινούπολη μετά τις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του βρετανικού προξενείου και της μεγάλης βρετανικής τράπεζας HSBC, το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 26 νεκροί -μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός πρόξενος, Ρότζερ Σορτ- και πάνω τους 450 τραυματίες.

Οι αρχές ειδοποιούν ότι ο κατάλογος των θυμάτων μπορεί να μεγαλώσει.

Για το φόβο νέων επιθέσεων, τα αεροδρόμια, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα προξενεία βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία.

Σκηνές αλλοφροσύνης

Η πρώτη έκρηξη, που είχε στόχο την HSBC ήταν ισχυρότατη και κατέστρεψε το πολυώροφο κτίριο με τη γυάλινη πρόσοψη.

Λίγα λεπτά αργότερα, μια ακόμη έκρηξη κατέστρεψε το βρετανικό προξενείο -που βρίσκεται σε πολυσύχναστη εμπορική συνοικία- και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα γειτονικά κτίρια.

Τα συνεργεία διάσωσης ακόμα προσπαθούν να φθάσουν σε άτομα που είναι παγιδευμένα στα ερείπια των δυο κτιρίων, οι προσπάθειές τους όμως δυσχεραίνονται από το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και τα προβλήματα στο τηλεφωνικό δίκτυο της πόλης.

«Αλ Κάιντα και IBDA/C»

Το πρακτορείο Ανατολή ανακοίνωσε ότι έλαβε ανώνυμο τηλεφώνημα από άνδρα που ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Αλ Κάιντα και η τουρκική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής.

Στο μεταξύ, καθ' οδόν προς την Κωνσταντινούπολη βρίσκεται και ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων για να εξιχνιάσει τις επιθέσεις.

Η πρώτη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση ήλθε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιούλ, ο οποίος δήλωσε ότι «χάθηκαν πάλι αθώες ζωές, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία».

Ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, έκανε για ακόμα μια φορά λόγο για την ανάγκη πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας. Τις επιθέσεις καταδίκασαν διεθνείς οργανισμοί και αρχηγοί κρατών.

Είναι η δεύτερη φορά σε τέσσερις μέρες που η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος αιματηρών εκρήξεων. Το Σάββατο, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε εβραϊκές συναγωγές έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 300.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη
 

Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο εκρήξεων που συγκλόνισαν το πρωί της Πέμπτης την Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη επίθεση είχε ως στόχο τα γραφεία της τράπεζας HSBC, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο. Με διαφορά λίγων λεπτών επλήγη και το βρετανικό προξενείο, το οποίο βρίσκεται σε εμπορική περιοχή της τουρκικής μεγαλούπολης.

Από τη δεύτερη επίθεση έχασε τη ζωή του και ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας, Ρότζερ Σορτ, σύμφωνα με πηγή του προξενείου.

Τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν αρκετούς ανθρώπους που έχουν παγιδευθεί στα κτίρια, τα οποία δέχθηκαν τις επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η χώρα του δε θα υποκύψει στους τρομοκράτες. Τις επιθέσεις καταδίκασαν διεθνείς οργανισμοί και αρχηγοί κρατών.

Είναι η δεύτερη φορά σε τέσσερις μέρες που η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος αιματηρών εκρήξεων. Το Σάββατο, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε εβραϊκές συναγωγές έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι.




Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη
 

Νέο κύμα επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο τα γραφεία της μεγάλης βρετανικής τράπεζας HSBC στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Οι εικόνες της τουρκικής τηλεόρασης δείχνουν ότι το κτήριο υπέστη μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με ένα φύλακα τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν.

Μια δεύτερη βόμβα έπληξε το βρετανικό προξενείο και όπως δήλωσε βρετανός αξιωματούχος, "ένα μέρος του κτηρίου καταστράφηκε".

Άλλες πληροφορίες λένε ότι καταστράφηκαν και κτήρια γύρω από το χώρο του προξενείου.

Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν.

Τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι του προξενείου αγνοούνται.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπτουλά Γκιούλ, δήλωσε ότι ή χώρα του «δεν πρόκειται να ενδώσει στην τρομοκρατία».

Ο βρετανός ομόλογος του, Τζακ Στρο, καταδίκασε τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι όλα δείχνουν ότι έχει ανάμειξη η αλ-Κάιντα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Αρης Χατζηστεφάνου την ώρα της των εκρήξεων ένα μεγάλο σύννεφο λευκού καπνού σκέπαζε το κέντρο της πόλης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Το Σάββατο τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν από δυο επιθέσεις αυτοκτονίας κατά συναγωγών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 08:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Βόμβα κατά συνεργάτη των Αμερικανών
 

Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

Βόμβα εξερράγη κοντά στο σπίτι ενός Ιρακινού ηγέτη συμμάχου των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Ραμαντί στο κεντρικό Ιράκ.

Πρόκειται για τον Σεΐχη Αμέρ Αλί Σουλειμάν, ηγετικό παράγοντα της φυλής Ντουλείμ, μία από τις σημαντικώτερες φυλές Σουνιτών στο Ιράκ.

Ο Σεΐχης δεν τραυματίσθηκε, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ένα παιδί σκοτώθηκε.

Ο Σεΐχης Αμέρ Αλί Σουλειμάν είχε ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.

Η πόλη Ραμαντί –που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης – βρίσκεται στο λεγόμενο «Τρίγωνο των Σουνιτών»- όπου έχουν εκδηλωθεί οι περισσότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 Ιρακινοί σκοτώθηκαν, 5 τραυματίσθηκαν και ένας συνελήφθη σε διαφορετικές απόπειρες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της Ραμαντί.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον έλεγχο του Ιράκ τον Απρίλιο, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις.

Σε μία από αυτές σκοτώθηκε το ηγετικό στέλεχος των Σιιτών, Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ μαζί με άλλους 80 Ιρακινούς στην πόλη Νατζάφ τον Αύγουστο.

Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών στο Ιράκ.


Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2003 - 09:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισχυρές εκρήξεις στην Κωνστατινούπολη
 


Τουλάχιστον δυο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας μεγάλο λευκό σύνεφο καπνού καλύπτει το κέντρο της πόλης.

Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι μία από τις εκρήξεις έγινε κοντά στο Βρετανικό και η άλλη κοντά σε μιά βρετανική τράπεζα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Το Σάββατο τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν από δυο επιθέσεις αυτοκτονίας κατά συναγωγών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.