Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-02

  1. H Τιουρκία πλήρωσε τη Λοϊζίδου
  2. Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στην Ιταλία
  3. Αμερικανο-ρωσικές κόντρες στον ΟΑΣΕ
  4. Ρωσικό «Όχι» στη Συνθήκη του Κιότο
  5. Σκληρή ποινή για τη σφαγή της Σρεμπρενίτσα
  6. Ερντογάν: «Επιμένουμε στον εκδημοκρατισμό»
  7. Έρευνες και συγκρούσεις στο Ιράκ
  8. Νέο σχέδιο για το Μεσανατολικό
  9. Δίκη μουσουλμάνων στη Χάγη
  10. Συλλήψεις υπόπτων στο Ιράκ
  11. Καταγγελίες για τη Νιγηρία
  12. Προειδοποιήσεις για την Αλ Κάιντα
  13. Τουρκία: Βολές κατά της Αλ Κάιντα

Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 22:21 ('Ωρα Λονδίνου)
H Τιουρκία πλήρωσε τη Λοϊζίδου
 

Προ διλήμματος έθεσε την Άγκυρα το Συμβούλιο της Ευρώπης

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Πέντε χρόνια μετά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, η Αγκυρα κατέθεσε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου το επιδικασθέν ποσό στην ελληνοκύπρια εκτοπισμένη από την κατεχόμενη Κερύνεια στη βόρεια Κύπρο.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή » δήλωσε ο δικηγόρος της Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος υπέδειξε ότι παρά τις πολλές της προσπάθειες για να αποφύγει τη συμμόρφωση με την απόφαση τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Τουρκία εξαναγκάστηκε στο τέλος να πληρώσει το επιδικασθέν ποσό πού υπερβαίνει συνολικά το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Πέντε χρόνια χρειάσθηκε να περιμένει η Τιτίνα Λοϊζίδου

Η Τιτίνα Λοϊζίδου, πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση τού δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία , υιοθετώντας ταυτόχρονα μια σειρά παραδοχών, πού αποτελούσαν κόλαφο για την τουρκική πολιτική στο κυπριακό.
Με βάση λοιπόν αυτή την απόφαση :

1ο. Η Τουρκία η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθίστατο υπεύθυνη για ότι συνέβαινε στο βορρά.

2ο. Σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο καθορίζονταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση» και

3ο. Καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη βόρεια Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.

Πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ήταν ακριβώς αυτά πού ενοχλούσαν την τουρκική κυβέρνηση, συν το γεγονός ότι μετά τη δικαίωση της Λοϊζίδου από το ΕΔΑΔ, εκατοντάδες ελληνοκύπριοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο ζητώντας επίσης αποζημιώσεις και αποκατάσταση τού δικαιώματος πρόσβασης και ειρηνικής χρήσης της περιουσίας τους.

Η τουρκική θέση έγινε ακόμη δυσκολότερη όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης έθεσε προ 15 ημερών το δίλημμα στην Άγκυρα, είτε να πληρώσει αμέσως, είτε να αντιμετωπίσει την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της χώρας.

Την τουρκική ενόχληση ήρθαν να μετριάσουν κάποιες πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα τής εξ' υπουργών επιτροπής τού Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε ένα συμβιβασμό.

Μετά την πληρωμή των χρημάτων, με δύο ψηφίσματά της η Επιτροπή καταγράφει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση τού ΕΔΑΔ στο θέμα της αποζημίωσης ενώ παράλληλα «σημειώνει τη δήλωση στην οποία προέβη η τουρκική κυβέρνηση».

Με τη μονομερή της αυτή δήλωση -το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει χωρίς να την υιοθετεί- η Τουρκία διακηρύσσει ότι η καταβολή των χρημάτων προς τη Λοϊζίδου δεν αποτελεί προηγούμενο για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι η εξέταση τού δεύτερου σκέλους της απόφασης (δικαίωμα ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας) θα εξεταστεί « εν ευθέτω χρόνω λαμβανομένης υπόψιν της πρότασης για εξέταση τού θέματος το τέλος τού 2005».

Τα δύο αυτά σημεία ικανοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση πού τελικά προχώρησε στην τελική διευθέτηση και κατέθεσε το επιδικασθέν ποσό.

Ικανοποίηση και απαρέσκεια για την τουρκική στάση

Η κυπριακή κυβέρνηση από την άλλη, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «μετά από πέντε χρόνια περιφρόνησης των θεσμών και των αξιών τού Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσόν της δίκαιης αποζημίωσης προς τη Λοϊζίδου», από την άλλη εξέφρασε την απαρέσκειά της, γιατί « η Τουρκία, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, κατάφερε να παρεμβάλει πολιτικά στοιχεία στο ψήφισμα».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος καταψήφισε -μαζί με την Ελλάδα και τη Ρωσία-τα δύο ψηφίσματα στην εξ' υπουργών επιτροπή τού Συμβουλίου της Ευρώπης.

« Καταψηφίσαμε για λόγους αρχής ,προστασίας της αξιοπιστίας και ακεραιότητας τού ΕΔΑΔ και διαμαρτυρόμενοι για ανορθόδοξες μεθοδεύσεις πού έγιναν και στόχο είχαν την εισαγωγή πολιτικών κριτηρίων σε ένα ξεκάθαρο νομικό θέμα», δήλωσε ο διευθυντής τού γραφείου τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Κάρογιαν.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ στην Ιταλία
 

Τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευνοεί η απόφαση της Γερουσίας

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τη μεταρρύθμιση σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με την οποία αίρεται η απαγόρευση να είναι το ίδιο πρόσωπο ιδιοκτήτης περισσοτέρων των δύο μέσων.

Με τη μεταρρύθμιση δεν υποχρεούται πλέον ο πρωθυπουργός και μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να πωλήσει έναν από τους τρεις τηλεοπτικούς του σταθμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως όριζε δικαστική απόφαση.

Στην αποτελούμενη από 315 έδρες ιταλική Γερουσία, ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Μπερλουσκόνι διαθέτει την πλειοψηφία με 177 έδρες. Υπέρ της μεταρρύθμισης ψήφισαν 150 γερουσιαστές και κατά 128.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι η συγκέντρωση των μέσων σε ολοένα και λιγότερα χέρια απειλεί την ελευθερία της έκφρασης και καλεί τον πρόεδρο της χώρας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, να μην υπογράψει το νόμο.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 19:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανο-ρωσικές κόντρες στον ΟΑΣΕ
 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου στο Μαάστριχτ

Κριτική στη Ρωσία άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σήμερα στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που διεξάγεται στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική.

Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ανατολική Ευρώπη και τις χώρες του Καυκάσου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

"Αξιόπιστες αναφορές καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους αντάρτες στην Τσετσενία, υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει σεβασμό στα δικαιώματα αυτά. Ακόμα και όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία ή να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα", είπε ο κ .Πάουελ.

Χωρίς να την κατονομάσει, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία ότι ενισχύει αυτονομιστικές δυνάμεις στη Γεωργία.

«Δεν επεμβαίνουμε»

Κλιθείς αργότερα να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάουελ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η δεν επενέβαινε και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών. και ούτε υποστηρίζει τάσεις αυτονομίας.


«H Ρωσία μας θέλει υπό προστασία», δήλωσε η Νινό Μπουργιανάντζε

Η προσωρινή πρόεδρος της Γεωργίας, Νινό Μπουργιανάντζε, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Ιβανόφ τη Δευτέρα στο Μαάστριχτ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα της «υπό προστασία».

Στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, η άρνηση της Ρωσίας στάση της Ρωσίας να επισπεύσει την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη Γεωργία και τη Μολδαβία, δεν επέτρεψε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 15:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσικό «Όχι» στη Συνθήκη του Κιότο
 

Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπής ρύπων

Στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις Κλιματικές Αλλαγές στην παρούσα μορφή του.

Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ, δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Αυτά δήλωσε ο κ. Ιλαριόνοφ σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Στιγμιότυπο από την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης για το Κλίμα, που γίνεται στο Μιλάνο
Η ρωσική άρνηση έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται η εφαρμογή του επ' αόριστον, καθώς γι' αυτό απαιτείται η επικύρωση από χώρες που εκπέμπουν πάνω από το 55% των επίμαχων ρύπων.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές αξιωματούχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στο Μιλάνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα πειστεί να επικυρώσει τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου κάποια στιγμή στο μέλλον.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή ποινή για τη σφαγή της Σρεμπρενίτσα
 

Ο Μομίρ Νίκολιτς ακούει την ετυμηγορία του δικαστηρίου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σήμερα το Σερβοβόσνιο Μομίρ Νίκολιτς σε κάθειρξη 27 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Βοσνία το 1995.

Το Δικαστήριο της Χάγης επέβαλε τελικά μεγαλύτερη ποινή από αυτή – 15 έως 20 χρόνια κάθειρξη - που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Η υπεράσπιση του Νίκολιτς είχε ζητήσει η ποινή να μην ξεπερνάει τα 10 χρόνια.

Αλλά το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ελαφρότερες ποινές δεν θα αντικατόπτριζαν την απαξία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην πόλη Σρεμπρενίτσα τον Ιούλιο του 1995.


Ο Μομίρ Νίκολιτς στο εδώλιο του Δικαστηρίου της Χάγης τον Απρίλιο του 2002
Ο Νίκολιτς είχε υπηρετήσει ως λοχαγός και υπεύθυνος πληροφοριών στη σερβική ταξιαρχία «Μπράτουνατς» που ανέλαβε την κατάληψη της πόλης.

Ο καταδικασθείς είχε συλληφθεί το 2002 και δήλωνε μέχρι πρότινος αθώος των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας που του προσάπτονταν.

Τον περασμένο Μάιο παραδέχθηκε την ενοχή του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με αντάλλαγμα να απαλλαγεί από την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας.

Το Σεπτέμβριο ο Νίκολιτς κατέθεσε μάλιστα ως μάρτυρας κατηγορίας στη Χάγη, στα πλαίσια δίκης του διοικητή του, συνταγματάρχη Βιντόγιε Μπαγκόγιεβιτς και του αντισυνταγματάρχη Ντράγκαν Γιόκιτς, η οποία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανεξάρτητων οργανισμών περισσότεροι από 7.500 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια της Σρεμπρένιτσα σφαγιάστηκαν μετά την κατάληψη της πόλης από τον σερβικό στρατό.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: «Επιμένουμε στον εκδημοκρατισμό»
 

Στην Κωνσταντινούπολη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπόσχεται να προωθήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις παρά το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, που προκαλεί ανησυχίες για μέτρα περιστολής των ατομικών ελευθεριών.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πρόκειται να βλάψουν το μέλλον της Τουρκίας…Η δημοκρατία δεν θα παραδοθεί για χάρη της σταθερότητας» είπε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».


Σκηνή από την καταστροφή που προξένησε μία από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
Παράλληλα όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα επιτραπεί στις δημοκρατικές ελευθερίες να ζημιώσουν την εθνική ασφάλεια, προσφέροντας καταφύγιο στους τρομοκράτες.

Ορισμένοι σχολιαστές εκφράζουν ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να αναστείλει ορισμένες από τις πρόσφατα νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση των δυνάμεων ασφαλείας.

«Συναντήσεις με υπαρχηγό της Αλ Κάιντα»

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ οι δύο Τούρκοι που θεωρούνται οργανωτές των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και διαφεύγουν τη σύλληψη, είχαν συναντηθεί επανειλημμένα με τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο Χαμπίμπ Ακτάς και ο Αζάντ Εκιντζί συναντήθηκαν με τον Αλ Ζαουάχρι κατά την προετοιμασία των τρομοκρατικών επιχειρήσεων, επικαλούμενη κατάθεση ενός από τους συλληφθέντες από την αστυνομία στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τη διαλεύκανση των επιθέσεων.


Προσαγωγή υπόπτου σε ανάκριση για τις βομβιστικές επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης
Οι δύο οργανωτές συναντούσαν τον Αιγύπτιο υπαρχηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν «τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε ότι οι οργανωτές των επιθέσεων είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή 61 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων καμικάζι, πραγματοποιήθηκαν από τούρκους εξτρεμιστές.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η Αλ Κάιντα και μία τουρκική οργάνωση, το «Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής».


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνες και συγκρούσεις στο Ιράκ
 

Συνεχίζονται οι έρευνες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου στην ιεραρχία στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι.

Αυτά δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από το τέλος του πολέμου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Αλ Ντούρι, πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, έχει οργανώσει ορισμένες από τις αιματηρές επιθέσεις κατά των στρατευμάτων τους.


Ο πρώην αντιπρόεδρος του ιρακινού καθεστώτος, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, αποτελεί στόχο των ερευνών
Στο μεταξύ τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, όταν δύο στρατιωτικά κομβόι δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα βομβιστική επίθεση.

Η πόλη αυτή υπήρξε πεδίο σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ενόπλων την περασμένη Κυριακή.

Οι Αμερικανοί λένε ότι πολλά από τα 54 ιρακινά θύματά τους φορούσαν στολές Φενταγίν – του παραστρατιωτικού σώματος πιστών οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και αριθμός αμάχων.


Μικρός κάτοικος της πόλης Σαμάρα αντιμετωπίζει έντρομος το φακό
Εξάλλου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της στο Ιράκ, παρά τη δολοφονία δύο διπλωματών της το Σαββατοκύριακο και την αντίθεση της ιαπωνικής κοινής γνώμης.

Πένθος στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η Τρίτη στην Ισπανία, όπου κηδεύονται οι επτά αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, που έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε ενέδρα στο Ιράκ.

Στις κηδείες θα παραστούν ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, η βασίλισσα Σοφία και ο πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Οι δολοφονίες των επτά Ισπανών έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη χώρα σχετικά με την σκοπιμότητα της παρουσίας ισπανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισπανών επιθυμεί την επιστροφή των στρατιωτών.

Συνολικά δέκα Ισπανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάπτυξη δύναμης δεκατριών χιλιάδων στρατιωτών.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 08:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο σχέδιο για το Μεσανατολικό
 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε την πρόταση

Ένα εναλλακτικό, ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή υπεβλήθη από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους στη Γενεύη της Ελβετίας.


Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα να μην πιστεύετε σε εκείνους που λένε ότι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατη
Γιοσί Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ
Το σύμφωνο ειρήνης προβλέπει ακόμη περισσότερα σημεία από εκείνα του «οδικού χάρτη» που υπεβλήθη με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Το σύμφωνο υπεβλήθη από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, έπειτα από δύο χρόνια μυστικών διαβουλεύσεων.

Το σχέδιό τους έλαβε ήδη την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα δούμε μία τόσο σημαντική πρόταση στο μέλλον».

Απόρριψη πρότασης

Όμως, το σύμφωνο ειρήνης έχει ήδη απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση και από ορισμένες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις εναντίον του συμφώνου στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.


Ο Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και ο Γιοσί Μπεϊλίν πραγματοποίησαν μυστικές διαβουλεύσεις
Το σύμφωνο περιλαμβάνει προτάσεις για κοινή διαχείριση στην Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των Παλαιστινίων σε αρκετά μέρη.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην τελετή που διοργάνωσε η ελβετική κυβέρνηση ήταν προσωπικότητες βραβευμένες με Νόμπελ Ειρήνης, όπως ο Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα.

Μηνύματα κατά τη διάρκεια της τελετής έστειλαν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίκη μουσουλμάνων στη Χάγη
 

Δεκάδες πόλεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων

Αρχίζει την Τρίτη στη Χάγη η πρώτη δίκη υψηλόβαθμων μουσουλμάνων της Βοσνίας που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Δύο πρώην στρατιωτικοί διοικητές κατηγορούνται για τη δολοφονία τουλάχιστον 200 Κροατών και Σέρβων πολιτών στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1993.


Ο Ενβέρ Χατζιχασάνοβιτς παραδόθηκε πριν από δύο χρόνια
Πρόκειται για τον στρατηγό Ενβέρ Χατζιχασάνοβιτς, 53 χρόνων, και τον συνταγματάρχη Αμίρ Κουμπούρα, οι οποίοι παραδόθηκαν στο δικαστήριο πριν από δύο χρόνια.

Οι Σέρβοι θεωρούν ότι το διεθνές ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη μεροληπτεί εις βάρος τους.

Ωστόσο, οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι η δίκη των δύο Βόσνιων μουσουλμάνων δεν πρόκειται να αλλάξει τα συναισθήματα του σερβικού λαού απέναντι στο δικαστήριο.

Εκκρεμείς υποθέσεις

Ο πλέον υψηλόβαθμος μουσουλμάνος αξιωματούχος της Βοσνίας που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε κατηγορίες από το δικαστήριο ήταν ο ηγέτης της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα.


Ο συνταγματάρχης Κουμπούρα ηγείτο της 7ης μουσουλμανικής μεραρχίας
Το γεγονός ότι το δικαστήριο διεξήγαγε έρευνα για αυτόν ανακοινώθηκε την ημέρα της κηδείας του, στις 22 Οκτωβρίου 2003.

Το δικαστήριο έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των Σερβοβόσνιων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, τα ίχνη των οποίων όμως παραμένουν άγνωστα.

Εν τω μεταξύ, η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συνεχίζεται.


Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις υπόπτων στο Ιράκ
 

Αμερικανοί στρατιώτες συλλαμβάνουν υπόπτους στο Ιράκ

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, αρνήθηκε να αποκαλύψει πού κρατούνται οι 20 συλληφθέντες

Η ανακοίνωση της σύλληψης των 20 έγινε μετά την αναπάντεχη αναχώρηση για την Ουάσινκτον του αμερικανού πολιτικού διοικητή Πολ Μπρέμερ.

Λίγο πριν την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπρέμερ είχε δηλώσει πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού σώματος το οποίο θα αποτελείται αποκλειστικά από ιρακινούς.

Αποστολή του θα είναι ο εντοπισμός και σύλληψη ξένων τρομοκρατών που έχουν διεισδύσει στο Ιράκ, υπογράμμισε ο Πολ Μπρέμερ.

Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής διοίκησης του Ιράκ, Χοσνιάρ Ζεμπάρι αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός σώματος ασφαλείας το οποίο θα στελεχώνουν άτομα και ομάδες που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες για τη Νιγηρία
 

Η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας για δολοφονίες και βασανιστήρια

Μία αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νιγηρίας για άσκηση βίας εναντίον εκείνων που της ασκούν κριτική.


Αν η Κοινοπολιτεία δεν αντιμετωπίσει το θέμα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένες χώρες-μέλη της, τότε η αξιοπιστία της θα υποστεί μεγάλο πλήγμα
Χιούμαν Ράιτς Γουότς
Η Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) εξέδωσε μία έκθεση τη στιγμή που η Νιγηρία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σε λίγες ημέρες τη διάσκεψη των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Η έκθεση στρέφει τα βέλη της κριτικής και εναντίον των ηγετών της Κοινοπολιτείας, λέγοντας πως τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά και πως προσποιούνται ότι δεν πραγματοποιούνται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία.

Οι αξιωματούχοι της Νιγηρίας χαρακτήρισαν τις καταγγελίες της οργάνωσης ως «υπερβολές».

«Βασανιστήρια και δολοφονίες»

Η έκθεση κατηγορεί την κυβέρνηση της Νιγηρίας για δολοφονίες, βασανιστήρια και εκβιασμούς όσων της ασκούν κριτική τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, πολλοί δημοσιογράφοι και διαδηλωτές έχουν γίνει θύματα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι έχει πραγματοποιήσει βασανιστήρια εναντίον μελών της φυλής Ογκόνι.

Παράλληλα, κατηγορεί την Κοινοπολιτεία για υποκρισία, λέγοντας ότι στρέφεται εναντίον του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει να αγνοεί όσα συμβαίνουν στη Νιγηρία.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις για την Αλ Κάιντα
 

Η Αλ Κάιντα θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι μόνο η έλλειψη τεχνογνωσίας σταματά την Αλ Κάιντα από την πραγματοποίηση επίθεσης με βιολογικά ή χημικά όπλα.


Πολλές από τις πηγές χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα δεν έχουν εντοπισθεί και κάποιες άλλες δεν έχουν «παγώσει»
Έκθεση του ΟΗΕ
Η έκθεση των ΗΕ υπογραμμίζει ότι η ιδεολογία του δικτύου της Αλ Κάιντα συνεχίζει να εξαπλώνεται, προειδοποιώντας παράλληλα για νέες επιθέσεις.

Επιτροπή των ΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες για «πάγωμα» των λογαριασμών της Αλ Κάιντα δεν εφαρμόζονται πλήρως.

Παράλληλα, η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες-μέλη των ΗΕ δεν κάνουν αρκετές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Εμπόριο ναρκωτικών

Σύμφωνα με την επιτροπή που διερεύνησε το θέμα, η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από πλασματικές οργανώσεις αρωγής, από επιχειρήσεις και από το εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Μάικλ Τσάντλερ, επικεφαλής της επιτροπής, υπογράμμισε πάντως ότι δεν πιστεύει πως μία επίθεση με βιολογικά όπλα πρέπει να θεωρείται άμεση.

Ωστόσο, τόνισε, μιλώντας στο BBC, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σκοπεύει να καταφύγει σε τέτοιου είδους τακτικές.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσπίσει ψήφισμα ζητώντας από τις χώρες-μέλη του οργανισμού να συνεργασθούν πλήρως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Βολές κατά της Αλ Κάιντα
 

Στην Κωνσταντινούπολη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η τουρκική κυβέρνηση προέβη στην πιο κατηγορηματική της δήλωση μέχρι στιγμής για τις πρόσφατες επιθέσεις, λέγοντας ότι θεωρεί υπεύθυνη την Αλ Κάιντα.


Η κυβέρνηση προσπαθεί να προβεί σε δικαιολογίες για να κρύψει την απειλή της τουρκικής Χεζμπολά. Πρέπει όμως να πει την αλήθεια
Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης της αντιπολίτευσης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, είπε ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν κατά τα φαινόμενα συνεργάτες του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Περισσότερα από 60 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν εναντίον δύο συναγωγών, μίας βρετανικής τράπεζας και του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Την Κυριακή, η Συρία παρέδωσε στην Τουρκία 22 άτομα που πιστεύεται ότι μπορεί να είχαν συμμετάσχει στη διοργάνωση των επιθέσεων.

Συλλήψεις και ανακρίσεις

Μιλώντας έπειτα από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σενέρ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον 21 ατόμων.
Ακόμη 16 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και ανακρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Οι ταυτότητες των δραστών έχουν γίνει γνωστές καθώς και το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίες είχαν εκπαιδευθεί στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στην Τουρκία πιστεύει ότι πίσω από τις επιθέσεις δεν κρύβεται η Αλ Κάιντα, αλλά η τουρκική Χεζμπολά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.