Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-05

  1. Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν
  2. Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  3. «Σταματήστε τους παράνομους μετανάστες»
  4. Αθώο το Σολτ Λέικ Σίτι
  5. Βέλη κατά Πρόντι από Βρετανό υπουργό
  6. Ικανοποίηση ΕΕ για την άρση των δασμών στο χάλυβα
  7. Ένα συμβόλαιο με σημασία ;
  8. Ικανοποιημένο το «δίδυμο της Γενεύης»
  9. 40 νεκροί από έκρηξη στη νότιο Ρωσία
  10. 20 χρόνια κάθειρξη για τον «πολιορκητή του Σεράγεβο»
  11. Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  12. Έκρηξη με πολλά θύματα στη νότια Ρωσία
  13. Ικανοποίηση στην ΕΕ για την άρση των δασμών στις ΗΠΑ
  14. Kινητικότητα για τη Μέση Ανατολή
  15. Έκρηξη με πολλά θύματα στη νότια Ρωσία

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν
 

Οι διαδηλώσεις στην επαρχία του Μπαλουχιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο

Πληροφορίες από το νοτιοανατολικό Ιράν αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ένα μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου από την περιοχή, ο Τζαφάρ Καμπούτζια, φέρεται να δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές που ξέσπασαν την Πέμπτη στην πόλη Σαραβάν, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, κοντά στη μεθόριο Ιράν-Αφγανιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις άρχισαν όταν η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν άνθρωπο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα όταν αρνήθηκε να σταματήσει.

«Ο θάνατος του οδηγού προκάλεσε την οργή των παρισταμένων», είπε ο κ. Καμπούζια, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.

«Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι», κατέληξε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα βίαια επεισόδια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, όπου -σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ιράν- η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 21:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις

Στο Ιράκ, παρά την πιο επιθετική τακτική που υιοθέτησαν πριν από εβδομάδες οι αμερικανικές δυνάμεις, οι επιθέσεις εναντίον τους συνεχίζονται.

Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την στιγμή που περνούσε αμερικανική περίπολος από πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Βαγδάτης.

Πάνω από 13 πολίτες -ανάμεσά τους και αρκετές γυναίκες- τραυματίσθηκαν.

Ερευνητικός οργανισμός (Iraq Body Count) που καταγράφει τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ υπολογίζει πως, σε σχέση με τον συνήθη αριθμό θανάτων, 1.500 επιπλέον άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βαγδάτη, στο τετράμηνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Βοήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων

Την ίδια στιγμή, το Ιράκ έλαβε πακέτο βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και Ευρωπαϊκές χώρες - η συμφωνία υπεγράφη στη Ρώμη.

Επίσης, την Παρασκευή συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που θα παρακολουθεί την διάθεση των εσόδων από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου.

Η Διεθνής Συμβουλευτική και Εποπτική Επιτροπή, όπως λέγεται, αποτελείται από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας , του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Αραβικού Ταμείου για Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη και συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο.

Όμως οι διαφωνίες για τον ρόλο και το εύρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής καθυστέρησαν την σύγκλιση του σώματος, ενώ παράλληλα διατυπώνονταν κατηγορίες ότι οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου προς όφελος αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση Μπους.

Από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια, από τις πωλήσεις πετρελαίου, έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση της υποδομής του Ιράκ και για την αγορά τροφίμων για τον ιρακινό λαό.

Ο Μπέικερ στο Ιράκ

Σημειώνεται τέλος ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, διόρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ ως ειδικό του απεσταλμένο στο Ιράκ με αποστολή τη μείωση και την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Ο κ. Μπέικερ θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους πιστωτές και θα αναφέρεται απευθείας στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι «το μέλλον του Ιρακινού λαού δεν πρέπει να υποθηκευθεί από το τεράστιο χρέος που κληροδότησε στη χώρα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν».


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 22:17 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σταματήστε τους παράνομους μετανάστες»
 

O πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ (α), ο Τυνήσιος ομόλογός του Ζιν Μπεν Αλί και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι σε στιγμιότυπο από τη σύνοδο κορυφής της Τυνησίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τις χώρες της Βορείου Αφρικής να σταματήσουν το κύμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών που πραγματοποιείται στην Τυνησία ότι «Η Ευρώπη καλωσορίζει τους μετανάστες, αλλά όχι σε συνθήκες αναρχίας και εξαθλίωσης».

Ωστόσο, οι ηγέτες των βορειοαφρικανικών χωρών ζήτησαν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και επεσήμαναν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο.

Η παράνομη μετανάστευση και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι τα δυο θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της διήμερης συνόδου κορυφής που φέρνει κοντά τους ηγέτες των λεγόμενων «χωρών του Μαγκρέμπ» (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Λιβύη και Μαυριτανία) με τους ομολόγους τους από πέντε χώρες της νότιας Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα).

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βάζουν κάθε χρόνο σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς προσπαθούν να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ευρώπη, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Μόνο τους τελευταίους μήνες, δεκάδες Αφρικανοί πνίγηκαν επιχειρώντας να εγκαταλείψουν το Μαρόκο.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθώο το Σολτ Λέικ Σίτι
 

Το σκάνδαλο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι οδήγησε στην παραίτηση ή απομάκρυνση δέκα στελεχών της ΔΟΕ

Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε για δεύτερη φορά τις κατηγορίες δωροδοκίας που αντιμετώπιζαν δυο ανώτερα στελέχη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002.

Ο Τομ Γουέλτς, επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης και ο δεύτερος τη τάξει Ντέιβ Τζόνσον είχαν κατηγορηθεί ότι δωροδόκησαν με ένα εκατομμύριο δολάρια αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), προκειμένου να επιλεγεί το Σολτ Λέικ Σίτι ως η διοργανώτρια πόλη των αγώνων.

Όμως, ο δικαστής Ντέιβιντ Σαμ έκρινε ότι τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελικές αρχές δεν ήταν επαρκή για να στηρίξουν τις κατηγορίες.

Οι κατηγορίες εναντίον των δυο ανδρών είχαν απορριφθεί για πρώτη φορά το 2001 (πριν τους αγώνες), η σχετική απόφαση όμως ανετράπη από ομοσπονδιακό εφετείο στο Ντένβερ νωρίτερα φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστής Σαμ επέκρινε σφόδρα την εισαγγελική αρχή, καθώς στην εισήγησή του ανέφερε ότι «η όλη υπόθεση προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημά μου».

Οι κ.κ. Γουέλτς και Τζόνσον αθωώθηκαν από 15 κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης και δωροδοκίας.

Μεταξύ άλλων είχαν κατηγορηθεί ότι πρόσφεραν πολυτελή δώρα, ταξίδια με όλα τα έξοδα πληρωμένα, ακόμα και υποστήριξη στο πανεπιστήμιο στα παιδιά ορισμένων μελών της ΔΟΕ.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε οδήγησε στην παραίτηση ή απομάκρυνση δέκα μελών της ΔΟΕ και έδωσε το έναυσμα για μια ενδελεχή έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τις διοργανώτριες πόλεις των Ολυμπιακών Αγώνων.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 22:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέλη κατά Πρόντι από Βρετανό υπουργό
 

Εκπρόσωπος του Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι 100% αφιερωμένος στα ευρωπαϊκά του καθήκοντα

Αποστάσεις τήρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Ντένις μακ Σέιν, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο κ. μακ Σέιν είπε ότι ο Ρομάνο Πρόντι θεωρεί εαυτόν ως τον εξόριστο ηγέτη της ιταλικής αντιπολίτευσης και ότι είναι ανεπίτρεπτο η Κομισιόν να ηγείται από κάποιον που δεν είναι 100% αφοσιωμένος στα καθήκοντά του.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κάτι να προσάψει στον κ. Πρόντι.

Από τις δηλώσεις του κ. μακ Σέιν έσπευσε να αποστασιοποιηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Αντιδράσεις

Εκπρόσωπος του κ. Πρόντι απέρριψε τους ισχυρισμούς του Βρετανού υπουργού, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης της χώρας, καθώς τόσο οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατηγόρησαν τον κ. μακ Σέιν για έλλειψη διπλωματίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας που ο Ντένις μακ Σέιν προβαίνει σε επίμαχες δηλώσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Την περασμένη Τετάρτη, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με τη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας και την «υποχρέωσή τους να επιλέξουν μεταξύ του δημοκρατικού διαλόγου κατά τα βρετανικά πρότυπα και του ισλαμικού εξτρεμισμού».


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση ΕΕ για την άρση των δασμών στο χάλυβα
 

Αντιδρούν τα αμερικανικά συνδικάτα στην άρση των προστατευτικών δασμών

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζοτζ Μπους, να άρει του προστατευτικούς δασμούς, που είχαν επιβληθεί πριν 20 μήνες στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα.

«Είναι ευχάριστο νέο για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία και τους εργαζόμενους σ΄αυτό τον κλάδο», δήλωσε ο αρμόδιος για το εμπόριο Επίτροπος, Πασκάλ Λαμί.

Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξουν επιπτώσεις της άρσης των δασμών, στην εκλογική συμπεριφορά Πολιτειών, που ευνοήθηκαν από την επιβολή τους, στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Αντιδρούν τα συνδικάτα

Η απόφαση για άρση των δασμών συναντά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην αμερικανική χαλυβουργία.

Εκπρόσωπος του USWA, του μεγαλυτέρου συνδικάτου στον κλάδο, κατηγόρησε την αμεικανική κυβέρνηση ότι «υποχώρησε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων» και πρόδωσε τους εργαζομένους.

Ο αναλυτής του BBC για θέματα εμπορίου εκτιμά ότι με την απόφαση για άρση των δασμών, ο πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους, αποφεύγει από τη μία πλευρά έναν εμπορικό πόλεμο και κερδίζει από την άλλη την υποστήριξη των αμερικανικών εταιριών χάλυβος.

Πριν ένα μήνα περίπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε κηρύξει παράνομους του δασμούς στις εισαγωγές χάλυβος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία απειλούσαν με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίδραση στην αμερικανική πολιτική στο θέμα του χάλυβος.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα συμβόλαιο με σημασία ;
 

Ο Ερόλ Ολτσάκ που ανέλαβε την διαφημιστική εκστρατεία του κ. Ερόγλου είναι επιστήθιος φίλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Η παρουσία της εταιρίας δημοσίων σχέσεων και πολιτικής επικοινωνίας «Aρτέρ Ρεκλαμιτζίκ» (Arter Reklamcilik) στο πλευρό του κόμματος του κ. Ντερβίς Ερόγλου στις τουρκοκυπριακές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Δεκεμβρίου θεωρείται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία ως «απόδειξη» αλλαγής της στάσης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό.

Η ανάθεση της προεκλογικής εκστρατείας του κ Ντερβίς Ερόγλου στην ίδια εταιρία που είχε αναλάβει την προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θεωρήθηκε από την εφημερίδα Χουριέτ ως «μεγάλη έκπληξη», και ερμηνεύθηκε ως «επισφράγιση της αλλαγής των απόψεων του κ. Ερντογάν».

Η διαφημιστική εταιρία ανήκει σε φίλο του Τούρκου πρωθυπουργού, τον κ. Ερόλ Ολτσάκ, προς τον όποίο ο κ. Ερντογάν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και του αναθέτει όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του AKP, επισημαίνει ή εφημερίδα.

«Οι θέσεις του κ. Ερντογάν είναι τώρα πολύ κοντά σε αυτές του κατεστημένου, εναντίον του οποίου πριν πέντε μήνες επετίθετο», υποστηρίζει ο διευθυντής της Χουριέτ στην Άγκυρα κ. Σεντάτ Εργκίν.

Η αποδοχή του σχεδίου Aνάν θα σημάνει την άμεση απομάκρυνση 40.000 Τουρκοκυπρίων και ο κ. Ερντογάν υπολογίζει κάθε μικρή λεπτομέρεια του πολιτικού κόστους που θα έχει αυτή η εξέλιξη τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Επιφυλάξεις

Άλλοι αναλυτές στην Άγκυρα είναι ωστόσο επιφυλακτικοί στην ερμηνεία της σημασίας που μπορεί να έχει η εξασφάλιση ενός διαφημιστικού συμβολαίου από έναν φίλο του Τούρκου πρωθυπουργού.

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει ότι πιθανή νίκη των πελατών του κ. Ολτσάκ στην Κύπρο θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα προκαλούσε ή αποδοχή του σχεδίου Ανάν», λέει ο Ισμέτ Μπερκάν της εφημερίδας Ραντικάλ.

Άλλοι αναλυτές των τουρκοκυπριακών πραγμάτων είναι ακόμα πιο σκεπτικοί για την αξία αυτών των εκτιμήσεων και επισημαίνουν ότι οι φίλοι του κ. Ντενκτάς θα έκαναν οτιδήποτε προκειμένου να εμφανίσουν τον Τούρκο πρωθυπουργό να «συμφωνεί», με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Κυπριακό.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποιημένο το «δίδυμο της Γενεύης»
 

Εκτός από την κυβέρνηση του Ισραήλ, αντιδράσεις στο Σύμφωνο της Γενεύσης εκδηλώθηκαν και από παλαιστινιακής πλευράς

Οι αρχιτέκτονες του ανεπίσημου, εναλλακτικού σχεδίου ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, γνωστού ως Σύμφωνο της Γενεύης, δήλωσαν «ενθαρρυμένοι» μετά τη συνάντησή τους με τον Αμερικανό υπουργό Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερο από ότι αναμενόταν και έλαβαν χώρα παρά τις έντονες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που θεωρεί ότι το Σύμφωνο της Γενεύης απειλεί την ασφάλεια της χώρας.

Ένας από τους δυο εμπνευστές του σχεδίου, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόσι Μπεϊλίν, δήλωσε ότι το Σύμφωνο αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «συνασπισμού εχεφρόνων» ως αντίβαρο στους εξτρεμιστές που απορρίπτουν κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ο ίδιος και ο έτερος αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, είπαν ότι κατά την άποψή τους ο κ. Πάουελ θεωρεί την πρωτοβουλία τους ως συμπληρωματική του οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή που προωθούν οι ΗΠΑ.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μέσα στο Λευκό Οίκο για το κατά πόσο θα πρέπει να στηρίξει το Σύμφωνο της Γενεύης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε το σύμφωνο της Γενεύης, λέγοντας ότι προσφέρει πολλά προνόμια στους Παλαιστινίους και υπογράμμισε ότι όποιος δίνει βήμα στους εμπνευστές του εναλλακτικού σχεδίου παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πολιτική του Ισραήλ.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από παλαιστινιακής πλευράς, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στο Κάιρο οι συνομιλίες μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων για το ενδεχόμενο εκεχειρίας του Ισραήλ, υπό την πίεση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Άχμεντ Κουρέια, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα έχει κάτι απτό να προσφέρει στον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν κατά την επικείμενη συνάντησή τους.

Ο κ. Κουρέια αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο εντός του Σαββατοκύριακου.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει ανακοινώσει ότι θα καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες, για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.

Η παλαιστινιακή πλευρά καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει τις δολοφονίες μελών παλαιστινιακών οργανώσεων, την κατεδάφιση σπιτιών και τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, δήλωσε ότι εάν οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφωνήσουν να προβούν σε εκεχειρία, το Ισραήλ μπορεί περιορίσει τις επιχειρήσεις του.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 19:54 ('Ωρα Λονδίνου)
40 νεκροί από έκρηξη στη νότιο Ρωσία
 

Σε τρομοκρατική επίθεση αποδίδεται από τις ρωσικές αρχές η έκρηξη στην αμαξοστοιχία

Τουλαχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 8 το πρωί τοπική ώρα, σε επιβατική αμαξοστοιχία στη νότιο Ρωσία, κοντά στη δημοκρατία της Τσετσενίας.

Πάνω απο 170 επιβάτες τραυματίσθηκαν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά.

Για την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γεσεντούκι, στους πρόποδες του Καυκάσου, οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται Τσετσένους αυτονομιστές, ενώ η Γενική Εισαγγελία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η έκρηξη με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας την παραμονή των εκλογών».

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε στα συντρίμμια το πτώμα άνδρα με δεμένες στα πόδια του χειροβομβίδες και οτι τον βομβιστή είχαν βοηθήσει δυο γυναίκες, οι οποίες πήδηξαν από το τραίνο λίγο πριν την έκρηξη.

Μιλώντας στο Κρεμλίνο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Νικολάι Πατρούτσεφ αποκάλυψε οτι έχουν συλληφθεί ύποπτοι στη δημοκρατία της Ινγκουσετίας.

Στην ίδια γραμμή είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο άλλες δύο εκρήξεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
20 χρόνια κάθειρξη για τον «πολιορκητή του Σεράγεβο»
 

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πολιορκίας του Σεράγεβο ήταν η σφαγή στην αγορά της πόλης το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 64 άμαχοι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Στανισλάβ Γκάλιτς για το ρολο που διαδραμάτισε στην τριετή πολιορκία του Σεράγεβο στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άμαχοι.

Ο κ. Γκάλιτς είναι ο πρώτος ύποπτος που δικάζεται αποκλειστικα για πράξεις που αφορούν την πολιορκία της βοσνιακής πρωτεύουσας που έληξε το 1995.

«Κανένας κάτοικος του Σεράγεβο δεν ήταν ασφαλής πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής.

Ο πρώην στρατηγός βρέθηκε ακόμα ένοχος για δολοφονίες και για «πρόκληση τρόμου» στους κατοίκους του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης.

Κατά τη δίκη παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι οι δυνάμεις που διηύθυνε ο Γκάλιτς στόχευαν ηθελημένα αμάχους, πολλοί εκ των οποίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ενώ έκαναν ψώνια, παρίσταντο σε κηδείες ή βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους.

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πολιορκίας του Σεράγεβο ήταν η σφαγή στην αγορά της πόλης το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 64 άμαχοι

Ο Στανισλάβ Γκάλιτς άκουσε ανέκφραστος την καταδικαστική απόφαση.

Η εισαγγελική αρχή είχε ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 12:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
 

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις

Τρεις Ιρακινοί πολίτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ 13 άλλοι άμαχοι –ανάμεσά τους και αρκετές γυναίκες- τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας έξω από ένα τζαμί στη Βαγδάτη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε την ώρα που μπροστά από το τζαμί αλ-Σαμαράι της ανατολικής Βαγδάτης περνούσε μια αμερικανική περίπολος.

Πολλά από τα θύματα επέβαιναν σε ένα μικρό λεωφορείο που υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη.

Ερευνητικός οργανισμός (Iraq Body Count) που καταγράφει τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ υπολογίζει πως, σε σχέση με τον συνήθη αριθμό θανάτων, 1.500 επιπλέον άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βαγδάτη, στο τετράμηνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη με πολλά θύματα στη νότια Ρωσία
 

Σε τρομοκρατική επίθεση απιδίδεται από τις ρωσικές αρχές η έκρηξη στην αμαξοστοιχία

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε επιβατική αμαξοστοιχία στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι τα θύματα ήταν 15 μέσα σε λίγες ώρες όμως ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά, καθώς υπέκυψαν στα τραύματά τους αρκετοί άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα στον τόπο της έκρηξης νοσοκομεία.

Για την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γεσεντούκι, στους πρόποδες του Καυκάσου, οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται Τσετσένους αυτονομιστές, ενώ η Γενική Εισαγγελία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η έκρηξη με τις βουλευτικές εκλογές.

Διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες, που έκαναν λόγο για βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας γυναίκας που επέβαινε στο τραίνο.

Στην ίδια γραμμή είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο άλλες δύο εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 09:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση στην ΕΕ για την άρση των δασμών στις ΗΠΑ
 

Αντιδρούν τα αμερικανικά συνδικάτα στην άρση των προστατευτικών δασμών

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζοτζ Μπους, να άρει του προστατευτικούς δασμούς, που είχαν επιβληθεί πριν 20 μήνες στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα.

«Είναι ευχάριστο νέο για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία και τους εργαζόμενους σ΄αυτό τον κλάδο», δήλωσε ο αρμόδιος για το εμπόριο Επίτροπος, Πασκάλ Λαμί.

Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξουν επιπτώσεις της άρσης των δασμών, στην εκλογική συμπεριφορά Πολιτειών, που ευνοήθηκαν από την επιβολή τους, στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Αντιδρούν τα συνδικάτα

Η απόφαση για άρση των δασμών συναντά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην αμερικανική χαλυβουργία.

Εκπρόσωπος του USWA, του μεγαλυτέρου συνδικάτου στον κλάδο, κατηγόρησε την αμεικανική κυβέρνηση ότι «υποχώρησε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων» και πρόδωσε τους εργαζομένους.

Ο αναλυτής του BBC για θέματα εμπορίου εκτιμά ότι με την απόφαση για άρση των δασμών, ο πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους, αποφεύγει από τη μία πλευρά έναν εμπορικό πόλεμο και κερδίζει από την άλλη την υποστήριξη των αμερικανικών εταιριών χάλυβος.

Πριν ένα μήνα περίπου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε κηρύξει παράνομους του δασμούς στις εισαγωγές χάλυβος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία απειλούσαν με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίδραση στην αμερικανική πολιτική στο θέμα του χάλυβος.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Kινητικότητα για τη Μέση Ανατολή
 

Ο Ισραηλινός Γιοσί Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο είναι οι εμπνευστές του συμφώνου της Γενεύης

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ, ο κ. Πάουελ θα έχει επαφές με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Ράμπο, oι οποίοι θα του παρουσιάσουν το εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, μεταδίδει ότι η συνάντη αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε το σύμφωνο της Γενεύης, λέγοντας ότι προσφέρει πολλά προνόμια στους Παλαιστινίους και υπογράμμισε ότι όποιος δίνει βήμα στους εμπνευστές του εναλλακτικού σχεδίου παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πολιτική του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους όμως χαρακτήρισε το εναλλακτικό σχέδιο ενδιαφέρον, τονλίζει ο ανταποκριτής του BBC, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι κρίσεις στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ δεν διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση στο Κάιρο

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο ανάμεσα στις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις, με αντικείμενο την αναζήτηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου βρίσκονται ήδη οι εκπρόσωποι της Χαμάς, της ισλαμικής Τζιχάντ και άλλων παλαιστινιακών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει ανακοινώσει ότι θα καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες, για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.

Η παλαιστινιακή πλευρά καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει τις δολοφονίες μελών παλαιστινιακών οργανώσεων, την κατεδάφιση σπιτιών και τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, δήλωσε ότι εάν οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφωνήσουν να προβούν σε εκεχειρία, το Ισραήλ μπορεί περιορίσει τις επιχειρήσεις του.

Εκδιώξεις Παλαιστινίων.

Άλλους δώδεκα Παλαιστίνιους εξεδίωξε ο ισραηλινός στρατός από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση του ανωτάτου ισραηλινού δικαστηρίου ότι είναι νόμιμες οι απελάσεις τους. Οι δώδεκα ήταν προφυλακισμένοι επί 18 μήνες χωρίς να προκύψει εναντίον τους κανένα επιβαρυντικό στοιχείο συνεργασίας με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η ισραηλινή πρακτική των απελάσεων καταδικάσθηκε πολλές φορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη με πολλά θύματα στη νότια Ρωσία
 

Σε τρομοκρατική επίθεση απιδίδεται από τις ρωσικές αρχές η έκρηξη στην αμαξοστοιχία

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε επιβατική αμαξοστοιχία στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι τα θύματα ήταν 15 μέσα σε λίγες ώρες όμως ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά, καθώς υπέκυψαν στα τραύματά τους αρκετοί άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στα πλησιέστερα στον τόπο της έκρηξης νοσοκομεία.

Για την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γεσεντούκι, στους πρόποδες του Καυκάσου, οι ρωσικές αρχές υποπτεύονται Τσετσένους αυτονομιστές .

Διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες, που έκαναν λόγο για βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας γυναίκας που επέβαινε στο τραίνο.

Στην ίδια γραμμή είχαν σημειωθεί τον Σεπτέμβριο άλλες δύο εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.