Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-08

  1. «Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν
  2. Ο πρωθυπουργός της Κίνας στις ΗΠΑ
  3. Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
  4. Η απόφαση για 17Ν
  5. Mεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  6. Η απόφαση για 17Ν
  7. Η απόφαση για 17Ν
  8. «Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν
  9. Η απόφαση για 17Ν
  10. Ένοχοι οι πρωτεργάτες της 17 Νοέμβρη
  11. Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Νικαράγουα
  12. Εκτός Κοινοπολιτείας η Ζιμπάμπουε
  13. Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
  14. «Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν
 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του κόμματος του κ. Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελεί πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Μετά τους Ευρωπαίους παρατηρητές και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο που έγινε η προεκλογική εκστρατεία στη Ρωσία.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επέκριναν τη ρωσική κυβέρνηση για την επιρροή που άσκησε στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσινγκτον συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το ρωσικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» που υποστηρίζει τον κ. Πούτιν λαμβάνει περισσότερο από το 36% και βρίσκεται με μεγάλη διαφορά μπροστά από τους αντιπάλους του.

Οι εκλογές είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργασθεί εποικοδομητικά με τη νέα Δούμα.

«Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι Κομμουνιστές δίνουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τη θέση τους ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, καθώς προηγούνται με διαφορά στήθους από το το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόβσκι, με ποσοστά 12,9% και 12,3% αντίστοιχα.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα δυο φιλελεύθερα κόμματα με προσανατολισμό προς τη Δύση, το SPS και το Γιαμπλόκο (Yabloko) θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο ποσοστό 5% που αποτελεί προϋπόθεση για να αντιπροσωπεύονται στη Κάτω Βουλή της Ρωσίας, τη Δούμα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καθιστά σχεδόν βέβαιο το ότι ο κ. Πούτιν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια στο Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να έχει υψηλή δημοτικότητα, καθώς η σκληρή στάση που τήρησε εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας και οι προσπάθειές του για την καταπολέμηση της διαφθοράς

«Φάρσα» και «απολυταρχικό καθεστώς»

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε τις εκλογές «επαίσχυντη φάρσα» που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο δε ηγέτης του Γιαμπλόκο, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δήλωσε ότι «ζούμε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την επικράτηση της Ενιαίας Ρωσίας».

Οι διεθνείς παρατηρητές λένε πως η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ευνόησε σαφώς το κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

Η προσέλευση των ψηφοφόρων υπολογίζεται μόλις λίγο πάνω από το 35%.

Οι παρατηρητές λένε πως πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.


Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Κίνας στις ΗΠΑ
 

Ο Κίνεζος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της Ταϊβάν

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, κ.Γουέν Ζιαμπάο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, τόνισε ότι δεν πρέπει να «πολιτικοποιούνται» τα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ.Γουέν επισκέφθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «εντάσεις» αλλά προειδοποίησε κατά της «πολιτικοποίησης» των οικονομικών προβλημάτων.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Ταϊβάν και είπε ότι οι ηγέτες της χρησιμοποιούν τη δημοκρατία για να κρύψουν τις αυτονομιστικές τους προθέσεις.

Ως γνωστόν, το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειας της Κίνας και έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα ανεχθεί ποτέ την ανεξαρτοποίηση της.

Τα σχόλια του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει την Ταϊβάν να μην προχωρήσει στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ήθελε να προβεί η Ταϊβάν σε μονομερείς ενέργειες.

Ο κ.Γουέν θα έχει την Τρίτη συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.


Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 07:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
 

Προβληματισμός επικρατεί για την περαιτέρω στάση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, μετά την αποτυχία των συνομιλιών του Καίρου

Στη Νέα Υόρκη άρχισαν οι εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την κατασκευή του αποκαλούμενου από τους Ισραηλινούς «τείχους ασφάλειας» στη Δυτική Όχθη, το οποίο περνά μέσα από παλαιστινιακά εδάφη.

Τη σύγκληση της συνέλευση ζήτησε η ομάδα των αδεσμεύτων και οι αραβικές χώρες.

Το Ισραήλ επιμένει ότι η ανέγερση του τείχους προστατεύει τη χώρα από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά υπογραμμίζει ότι αποτελεί σοβαρή επιδείνωση για το βιοτικό επίπεδο των Παλαιστινίων και υπονομεύει κάθε προσπάθεια για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

«Πλήγμα για τον Κουρέια»

Παραμένει στο μεταξύ το αδιέξοδο σχετικά με την επίτευξη εκεχειρίας, μετά την αποτυχία των Παλαιστινιακών συνομιλιών στο Κάιρο, για την οποία οι ακραίες οργανώσεις καθιστούν υπεύθυνη την ηγεσία.

Να εξουσιοδοτήσουν τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια για να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ, κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Η ισραηλινή πλευρά αξιολογεί ως σοβαρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια το αδιέξοδο του Καίρου.

Οι μέρες του κ. Κουρέια ως πρωθυπουργού «είναι μετρημένες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρ, άποψη που αντέκρουσε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ.

Ο κ. Ερεκάτ δήλωσε στο πρακτοτείο Ρόιτερς ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία του ειρηνευτικού σχεδίου.


Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Η απόφαση για 17Ν
 

H απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους 19 της «17 Νοέμβρη».

Κάντε κλικ:
  • Aναλυτικά η απόφαση
  • Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς

    Την -έκτασης 80 σελίδων- απόφαση για τη «17 Νοέμβρη» εκφώνησε, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Η απόφαση αφορά στην ενοχή ή μη των κατηγορουμένων και όχι στις ποινές, οι οποίες θα επιμεριστούν μετά από διήμερη διακοπή της δίκης, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας.

    Αθώοι από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κρίθηκαν οι Γιάννης Σερίφης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστης Παπαναστασίου και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ελεύθεροι αφέθηκαν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα για τις τρεις βασικές κατηγορίες, συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή, όπως επίσης και για την κατηγορία που αντιμετώπιζε όσον αφορά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

    Αθώος επίσης κρίθηκε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης για τις δύο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος.

    Εξάλλου, μειωμένες ποινές αναμένεται να επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφαση του το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    «Στιγμιαίο και όχι διαρκές έγκλημα»

    Ιδιαίτερη σημασία, που αναμένεται να επηρεάσει και μελλοντικές δίκες όπως για την υπόθεση του ΕΛΑ, έχει η απόφαση για την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Το δικαστήριο, κρίνοντας πως δεν είναι διαρκές έγκλημα, κήρυξε αθώους τους Γιάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστη Παπαναστασίου, Τσελέντη, Ψαραδέλη, Κονδύλη και Τέλιο.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως επίσης οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε όλες τις πράξεις, ενώ για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις, τις ληστείες οι περισσότεροι καταδικάζονται κατά το κατηγορητήριο.

    Για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών ένοχοι κρίθηκαν οι Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Κουφοντίνας, ενώ απαλλάχθηκαν οι υπόλοιποι.

    Δηλώσεις Γιωτόπουλου

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε σύντομη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υποστήριξε πως η απόφαση είναι υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η σημερινή Ελλάδα του Σημίτη είναι μοντέρνα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μακροχρόνια οι αιματηροί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία ξεπουλήθηκαν. Υπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα, ο λαός ποθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό, που δεν θα ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο».

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και της ιστορίας».

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε ότι η απόφαση μπορεί να είχε βγει από τις 3 Μαρτίου και δεν χρειάζονταν εννέα μήνες ακροαματικής διαδικασίας. Επίσης, υποστήριξε πως η απόφαση ήταν αυτή που ήθελαν οι Αμερικανοί και συμπλήρωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ελαφρυντικά.

    Ο Γιάννης Σερίφης, αποχωρώντας από τις φυλακές του Κορυδαλλού, δήλωσε:

    «Η σκευωρία κατέρρευσε, λασπολόγοι αποκαλύφθηκαν, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αθώοι μέσα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

  • Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Mεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
     

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αμερικανική επιχείρηση στο Αφγανιστάν

    Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν, σε συνεργασία με τον τακτικό στρατό του Αφγανιστάν, τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα επιχειρήσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης, οι επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες, αποσκοπούν στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση Ταλιμπάν και υποστηρικτών του δικτύου Αλ Κάιντα.

    Νέα διεθνής διάσκεψη

    Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο μεταξύ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, στις αρχές του 2004, νέα διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, στο πρότυπο της διάσκεψης του Πέτερσμπεργκ το 2001.

    Η διάσκεψη του Πέτερσμπερκ έθεσε τις βάσεις για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Όσμαμπουκερ Τσάιτουγκ, ο Αφγανός υπουργός Ανοικοδόμησης, Αρμίν Φαρχάγκ, δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών για μία νέα διάσκεψη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συμφωνηθεί ημερομηνία διεξαγωγής της.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η απόφαση για 17Ν
     

    H απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους 19 της «17 Νοέμβρη».

    Κάντε κλικ:
  • Aναλυτικά η απόφαση
  • Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς

    Την -έκτασης 80 σελίδων- απόφαση για τη «17 Νοέμβρη» εκφώνησε, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Η απόφαση αφορά στην ενοχή ή μη των κατηγορουμένων και όχι στις ποινές, οι οποίες θα επιμεριστούν μετά από διήμερη διακοπή της δίκης, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας.

    Αθώοι από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κρίθηκαν οι Γιάννης Σερίφης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστης Παπαναστασίου και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ελεύθεροι, εντός της ημέρας αναμένεται να αφεθούν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα για τις τρεις βασικές κατηγορίες, συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή, όπως επίσης και για την κατηγορία που αντιμετώπιζε όσον αφορά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

    Αθώος επίσης κρίθηκε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης για τις δύο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος.

    Εξάλλου, μειωμένες ποινές αναμένεται να επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφαση του το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    «Στιγμιαίο και όχι διαρκές έγκλημα»

    Ιδιαίτερη σημασία, που αναμένεται να επηρεάσει και μελλοντικές δίκες όπως για την υπόθεση του ΕΛΑ, έχει η απόφαση για την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Το δικαστήριο, κρίνοντας πως δεν είναι διαρκές έγκλημα, κήρυξε αθώους τους Γιάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστη Παπαναστασίου, Τσελέντη, Ψαραδέλη, Κονδύλη και Τέλιο.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως επίσης οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε όλες τις πράξεις, ενώ για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις, τις ληστείες οι περισσότεροι καταδικάζονται κατά το κατηγορητήριο.

    Για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών ένοχοι κρίθηκαν οι Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Κουφοντίνας, ενώ απαλλάχθηκαν οι υπόλοιποι.

    Δηλώσεις Γιωτόπουλου

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε σύντομη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υποστήριξε πως η απόφαση είναι υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η σημερινή Ελλάδα του Σημίτη είναι μοντέρνα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μακροχρόνια οι αιματηροί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία ξεπουλήθηκαν. Υπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα, ο λαός ποθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό, που δεν θα ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο».

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και της ιστορίας».

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε ότι η απόφαση μπορεί να είχε βγει από τις 3 Μαρτίου και δεν χρειάζονταν εννέα μήνες ακροαματικής διαδικασίας. Επίσης, υποστήριξε πως η απόφαση ήταν αυτή που ήθελαν οι Αμερικανοί και συμπλήρωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ελαφρυντικά.

    Ο Γιάννης Σερίφης, αποχωρώντας από τις φυλακές του Κορυδαλλού, δήλωσε:

    «Η σκευωρία κατέρρευσε, λασπολόγοι αποκαλύφθηκαν, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αθώοι μέσα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

  • Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η απόφαση για 17Ν
     

    H απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους 19 της «17 Νοέμβρη».

  • Κάντε κλικ: Aναλυτικά η απόφαση

    Την -έκτασης 80 σελίδων- απόφαση για τη «17 Νοέμβρη» εκφώνησε, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Η απόφαση αφορά στην ενοχή ή μη των κατηγορουμένων και όχι στις ποινές, οι οποίες θα επιμεριστούν μετά από διήμερη διακοπή της δίκης, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας.

    Αθώοι από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κρίθηκαν οι Γιάννης Σερίφης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστης Παπαναστασίου και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ελεύθεροι, εντός της ημέρας αναμένεται να αφεθούν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα για τις τρεις βασικές κατηγορίες, συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή, όπως επίσης και για την κατηγορία που αντιμετώπιζε όσον αφορά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

    Αθώος επίσης κρίθηκε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης για τις δύο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος.

    Εξάλλου, μειωμένες ποινές αναμένεται να επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφαση του το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    «Στιγμιαίο και όχι διαρκές έγκλημα»

    Ιδιαίτερη σημασία, που αναμένεται να επηρεάσει και μελλοντικές δίκες όπως για την υπόθεση του ΕΛΑ, έχει η απόφαση για την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Το δικαστήριο, κρίνοντας πως δεν είναι διαρκές έγκλημα, κήρυξε αθώους τους Γιάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστη Παπαναστασίου, Τσελέντη, Ψαραδέλη, Κονδύλη και Τέλιο.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως επίσης οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε όλες τις πράξεις, ενώ για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις, τις ληστείες οι περισσότεροι καταδικάζονται κατά το κατηγορητήριο.

    Για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών ένοχοι κρίθηκαν οι Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Κουφοντίνας, ενώ απαλλάχθηκαν οι υπόλοιποι.

    Δηλώσεις Γιωτόπουλου

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε σύντομη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υποστήριξε πως η απόφαση είναι υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η σημερινή Ελλάδα του Σημίτη είναι μοντέρνα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μακροχρόνια οι αιματηροί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία ξεπουλήθηκαν. Υπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα, ο λαός ποθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό, που δεν θα ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο».

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και της ιστορίας».

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε ότι η απόφαση μπορεί να είχε βγει από τις 3 Μαρτίου και δεν χρειάζονταν εννέα μήνες ακροαματικής διαδικασίας. Επίσης, υποστήριξε πως η απόφαση ήταν αυτή που ήθελαν οι Αμερικανοί και συμπλήρωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ελαφρυντικά.

    Ο Γιάννης Σερίφης, αποχωρώντας από τις φυλακές του Κορυδαλλού, δήλωσε:

    «Η σκευωρία κατέρρευσε, λασπολόγοι αποκαλύφθηκαν, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αθώοι μέσα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

    Αναλυτικά η απόφαση

  • Αθώοι για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης στην 17Ν είναι οι Πάτροκλος Τσελέντης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Σωτήρης Κονδύλης, Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου και Αγγελική Σωτηροπούλου.

  • Το δικαστήριο έκρινε ένοχους για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα τους Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Ξηρό, Κώστα Καρατσώλη, Θωμά Σερίφη, Παύλο Σερίφη, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Νίκο Παπαναστασίου.

  • Για τη δεύτερη κακουργηματική πράξη, την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής αθώοι κρίθηκαν οι Πάτροκλος Τσελέντης, Διονύσης Γεωργιάδης, Ηρακλής Κωστάρης, Κωνσταντίνος Τέλιος, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Γιάννης Σερίφης, Σωτήρης Κονδύλης, Αγγελική Σωτηροπούλου.

  • Για το τρίτο σοβαρό αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής αθώοι είναι οι Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Ξηρός, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης, Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

  • Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων για τις ανθρωποκτονίες και για άλλες σοβαρές ενέργειες της 17Ν έχει ως εξής:

    Δολοφονία Μάτη: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του αστυνομικού φρουρού στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, Χρήστου Μάτη, το Δεκέμβριο του 1984 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Νίκος Παπαναστασίου.

    Δολοφονία Μομφεράτου: Για τις ανθρωποκτονίες σε βάρος του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του, Γιώργου Ρουσέτη το 1985 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Νίκος Παπαναστασίου.

    Δολοφονία Αγγελόπουλου: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Απόπειρα δολοφονίας κατά Κάρος: Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Τζορτζ Κάρος το 1988 και οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

    Δολοφονία Αθανασιάδη - Μποδοσάκη: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Αθανασιάδη-Μποδοσάκη το 1988 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενώ αθώος κρίθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

    Δολοφονία Νορντίν: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Γουίλιαμ Νορντίν το 1988 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Ανδρουλιδάκη: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Κώστα Ανδρουλιδάκη το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλιος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Απόπειρα δολοφονίας κατά Ταρασουλέα: Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Παναγιώτη Ταρασουλέα το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Απόπειρα δολοφονίας κατά Πέτσου: Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιώργου Πέτσου και των δύο αστυνομικών φρουρών του το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώοι οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

    Δολοφονία Μπακογιάννη: Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Απόπειρα δολοφονίας κατά Βαρδινογιάννη: Για την απόπειρα σε βάρος του Βαρδή Βαρδινογιάννη το 1990 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Ηρακλής Κωστάρης.

    Δολοφονία Στιούαρντ: Για την ανθρωποκτονία του Ρόναλτ Στιούαρντ το 1991 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Τσετίν: Για την ανθρωποκτονία του Γκιοργκού Τσετίν το 1991 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Απόπειρα δολοφονίας κατά Παλαιοκρασσά: Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά και την ανθρωποκτονία σε βάρος του Θάνου Αξαρλιάν το 1992 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλιος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Βρανόπουλου: Για τη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου το 1994 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Σιπαχίογλου: Για την δολοφονία του Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Σωτήρης Κονδύλης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Περατικού: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Κώστα Περατικού το 1996 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Ηρακλής Κωστάρης.

    Δολοφονία Σόντερς: Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Στίβεν Σόντερς το 2000 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώα η Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας: Για την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικάνικης πρεσβείας το 1996. κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Σωτήρης Κονδύλης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Έκρηξη στην οικεία του γερμανού πρέσβη: Για την έκρηξη στην οικεία του Γερμανού πρέσβη το 1999 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Δολοφονία Τσάντες, Βελούτσου: Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρίθηκε ένοχος και για την ηθική αυτουργία στη διπλή δολοφονία των Τσάντες και Βελούτσου, το 1993.

  • Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 13:12 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν
     

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του κόμματος του κ. Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελεί πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

    Οι Ρώσοι ψηφοφόροι έδωσαν το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» που υποστηρίζει τον κ. Πούτιν λαμβάνει περισσότερο από το 36% και βρίσκεται με μεγάλη διαφορά μπροστά από τους αντιπάλους του.

    Οι εκλογές είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργασθεί εποικοδομητικά με τη νέα Δούμα.

    «Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι Κομμουνιστές δίνουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τη θέση τους ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, καθώς προηγούνται με διαφορά στήθους από το το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόβσκι, με ποσοστά 12,9% και 12,3% αντίστοιχα.

    Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα δυο φιλελεύθερα κόμματα με προσανατολισμό προς τη Δύση, το SPS και το Γιαμπλόκο (Yabloko) θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο ποσοστό 5% που αποτελεί προϋπόθεση για να αντιπροσωπεύονται στη Κάτω Βουλή της Ρωσίας, τη Δούμα.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καθιστά σχεδόν βέβαιο το ότι ο κ. Πούτιν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου.

    Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια στο Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να έχει υψηλή δημοτικότητα, καθώς η σκληρή στάση που τήρησε εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας και οι προσπάθειές του για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    «Φάρσα» και «απολυταρχικό καθεστώς»

    Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε τις εκλογές «επαίσχυντη φάρσα» που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

    Ο δε ηγέτης του Γιαμπλόκο, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δήλωσε ότι «ζούμε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την επικράτηση της Ενιαίας Ρωσίας».

    Οι διεθνείς παρατηρητές λένε πως η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ευνόησε σαφώς το κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων υπολογίζεται μόλις λίγο πάνω από το 35%.

    Οι παρατηρητές λένε πως πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η απόφαση για 17Ν
     

    H απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους 19 της «17 Νοέμβρη».

    Την -έκτασης 80 σελίδων- απόφαση για τη «17 Νοέμβρη» εκφώνησε, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Η απόφαση αφορά στην ενοχή ή μη των κατηγορουμένων και όχι στις ποινές, οι οποίες θα επιμεριστούν μετά από διήμερη διακοπή της δίκης, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας.

    Αθώοι από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κρίθηκαν οι Γιάννης Σερίφης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστης Παπαναστασίου και Θεολόγος Ψαραδέλης.

    Ελεύθεροι, εντός της ημέρας αναμένεται να αφεθούν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα για τις τρεις βασικές κατηγορίες, συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή, όπως επίσης και για την κατηγορία που αντιμετώπιζε όσον αφορά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

    Αθώος επίσης κρίθηκε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης για τις δύο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος. Εξάλλου, μειωμένες ποινές αναμένεται να επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφαση του το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    «Στιγμιαίο και όχι διαρκές έγκλημα»

    Ιδιαίτερη σημασία, που αναμένεται να επηρεάσει και μελλοντικές δίκες όπως για την υπόθεση του ΕΛΑ, έχει η απόφαση για την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Το δικαστήριο, κρίνοντας πως δεν είναι διαρκές έγκλημα, κήρυξε αθώους τους Γιάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Ανέστη Παπαναστασίου, Τσελέντη, Ψαραδέλη, Κονδύλη και Τέλιο.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως επίσης οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε όλες τις πράξεις, ενώ για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις, τις ληστείες οι περισσότεροι καταδικάζονται κατά το κατηγορητήριο.

    Για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών ένοχοι κρίθηκαν οι Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός και Κουφοντίνας, ενώ απαλλάχθηκαν οι υπόλοιποι.

    Δηλώσεις Γιωτόπουλου

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε σύντομη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υποστήριξε πως η απόφαση είναι υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα και ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Η σημερινή Ελλάδα του Σημίτη είναι μοντέρνα αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μακροχρόνια οι αιματηροί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία ξεπουλήθηκαν. Υπεύθυνα είναι όλα τα κόμματα, ο λαός ποθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό, που δεν θα ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο».

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και της ιστορίας».

    Ο Χριστόδουλος Ξηρός ανέφερε ότι η απόφαση μπορεί να είχε βγει από τις 3 Μαρτίου και δεν χρειάζονταν εννέα μήνες ακροαματικής διαδικασίας. Επίσης, υποστήριξε πως η απόφαση ήταν αυτή που ήθελαν οι Αμερικανοί και συμπλήρωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ελαφρυντικά.

    Ο Γιάννης Σερίφης, αποχωρώντας από τις φυλακές του Κορυδαλλού, δήλωσε:

    «Η σκευωρία κατέρρευσε, λασπολόγοι αποκαλύφθηκαν, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αθώοι μέσα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ένοχοι οι πρωτεργάτες της 17 Νοέμβρη
     

    Εναγωνίως αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τους 19 της «17 Νοέμβρη».

    Την -έκτασης 80 σελίδων- απόφαση για τη 17 Νοέμβρη εκφώνησε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Η απόφαση αφορά στην ενοχή ή μη των κατηγορουμένων και όχι στις ποινές, οι οποίες θα επιμεριστούν μετά από νέα κλειστή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

    Για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Ξηρό, Κώστα Καρατσώλη, Θωμά Σερίφη, Παύλο Σερίφη και Νίκο Παπαναστασίου.

    Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, πως πρέπει να παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό για τον Κώστα Τέλιο και τον Γιάννη Σερίφη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Πάτροκλο Τσελέντη.

    Ειδικότερα, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης κρίθηκε αθώος και για τις κατηγορίες για δυο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία.

    Επιπλέον, η ίδια κρίθηκε αθώα για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε όσον αφορά την ανθρωποκτονία του Στίβεν Σόντερς.

    Αθώος κρίθηκε και ο Ανέστης Παπαναστασίου.


    Δηλώσεις χήρας Σόντερς

    Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, του τελευταίου θύματος της 17 Νοέμβρη - που δολοφονήθηκε από την οργάνωση τον Ιούνιο του 2000- μιλώντας στο BBC αμέσως μετά την απόφαση το δικαστηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή της με την ετυμηγορία

    Η κυρία Σόντερς είπε ότι «αν και κανείς δεν κερδίζει από αυτήν την κατάσταση οι δολοφόνοι χάνουν την ελευθερία τους».

    «Έτσι θα πάρουν μιά μικρή γεύση από αυτό που προκάλεσαν στα θύματά τους».

    Η κ. Σόντερς πρόσθεσε ότι η ποινή που επιβάλλεται δεν συγκρίνεται με αυτό που πέρασε η ίδια και η οικογένεια της τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτό είναι δικαιοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Νικαράγουα
     

    Ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση έκρινε το δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Νικαράγουα Αρνόλντο Αλεμάν

    Δικαστήριο στην Νικαράγουα επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αρνόλντο Αλεμάν, μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

    Ο Αλεμάν που ήταν πρόεδρος της Νικαράγουα την περίοδο 1997-2002 βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

    Οι εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν τον Αλεμάν ότι διοχέτευσε παράνομα κρατικά κονδύλια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, ενώ βρισκόταν στην προεδρία της Νικαράγουα.

    Στον πρώην ηγέτη επιβλήθηκε ακόμη πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ του απαγορεύθηκε να θέσει υποψηφιότητα για οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα όσο θα εκτίει την ποινή κάθειρξης.

    Ο Αρνόλντο Αλεμάν αναδείχθηκε επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Νικαράγουα το 2002, έχασε όμως την βουλευτική του ασυλία όταν έγινε ο κύριος στόχος της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε ο νέος προέδρος της χώρας, Ενρίκε Μπολάνος.

    Ο δικηγόρος του κ. Αλεμάν, Μαουρίσιο Μαρτίνεζ, δήλωσε προς το BBC ότι ο πελάτης του θα εφεσιβάλει την απόφαση που εκδόθηκε από δικαστήριο της πρωτεύουσας Μανάγκουα.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος δεν προβλέπεται στο δίκαιο της Νικαράγουα και εκτίμησε ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση μπορεί να ανατραπεί.

    Παρότι ο κ. Αλεμάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση, η δικαστής Χουάν Μέντες δήλωσε ότι ο κ. Αλεμάν δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 06:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εκτός Κοινοπολιτείας η Ζιμπάμπουε
     

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από την Κοινοπολιτεία

    Διπλωματική κρίση ξέσπασε στους κόλπους της Κοινοπολιτείας καθώς η Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον Οργανισμό.

    Ο πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήλωσε ότι απορρίπτει την απόφαση της Κοινοπολιτείας να παρατείνει επ΄αόριστον τον αποκλεισμό της χώρας από τον Οργανισμό.

    Αυτή την απόφαση είχαν λάβει νωρίτερα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας στην συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

    Η Κοινοπολιτεία, που αποτελείται από 54 κράτη-μέλη, κυρίως από πρώην βρετανικές αποικίες, ανέστειλε τη συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στις αρχές του περασμένου χρόνου, λόγω των καταγγελιών για νοθεία των εκλογών από τις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε και λόγω των διώξεων που υφίστανται οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος του.

    Τριβές

    Ο ανταποκριτής του BBC από την Αμπούτζα μεταδίδει ότι το θέμα της Ζιμπάμπουε δημιουργεί τριβές στους κόλπους του Οργανισμού.

    Εκπρόσωπος της Κοινοπολιτείας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Ζιμπάμπουε να αποχωρήσει από τον Οργανισμό αλλά πρόσθεσε ότι δεν τον εκπλήσσει η απόφαση του προέδρου Μουγκάμπε.

    Οι ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, της Μοζαμβίκης ,της Ναμίμπια και της Ζάμπια είχαν εκφράσει την διαφωνία τους για την απόφαση της πλειοψηφίας για την επ΄αόριστο απομάκρυνση της Ζιμπάμπουε από την Κοινοπολιτεία, απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 07:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
     

    Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας φαίνεται να διχάζουν τις Παλαιστιναικές οργανώσεις

    Παλαιστινιακές οργανώσεις -ανάμεσά τους και οι ακραίες οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ-που συμμετείχαν σε τριήμερο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο απέτυχαν να να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό ανακοινωθέν δεν θα περιλαμβάνει -όπως αρχικά είχε αναφερθεί- την υπόσχεση τερματισμού των επιθέσεων εναντίον αμάχων στο Ισραήλ.

    Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις από την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι θα κατέληγαν σε συμφωνία για εκεχειρία.

    Πρόκειται για προσωπική ήττα τόσο για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ όσο και για τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια.

    Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση φέρονται ότι διαφώνησαν σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός ή σε περιορισμένη εκεχειρία και για το τι είδους προϋποθέσεις θα πρέπει να θέσουν στο Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τη στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων αν αυτοί συμφωνούσαν σε πλήρη τερματισμό των πράξεων βίας.


    Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Κυρίαρχος του παιχνιδιού» ο Πούτιν
     

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του κόμματος του κ. Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελεί πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

    Οι Ρώσοι ψηφοφόροι έδωσαν το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» που υποστηρίζει τον κ. Πούτιν λαμβάνει περισσότερο από το 33% και βρίσκεται με μεγάλη διαφορά μπροστά από τους αντιπάλους του.

    Οι Κομμουνιστές δίνουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τη θέση τους ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, καθώς προηγούνται με διαφορά στήθους από το το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόβσκι, με ποσοστά 12,9% και 12,3% αντίστοιχα.

    Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα δυο φιλελεύθερα κόμματα με προσανατολισμό προς τη Δύση, το SPS και το Γιαμπλόκο (Yabloko) θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο ποσοστό 5% που αποτελεί προϋπόθεση για να αντιπροσωπεύονται στη Κάτω Βουλή της Ρωσίας, τη Δούμα.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών καθιστά σχεδόν βέβαιο το ότι ο κ. Πούτιν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου.

    Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια στο Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να έχει υψηλή δημοτικότητα, καθώς η σκληρή στάση που τήρησε εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας και οι προσπάθειές του για την καταπολέμηση της διαφθοράς

    Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε τις εκλογές «επαίσχυντη φάρσα» που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

    Ο δε ηγέτης του Γιαμπλόκο, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, δήλωσε ότι «ζούμε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την επικράτηση της Ενιαίας Ρωσίας».

    Οι διεθνείς παρατηρητές λένε πως η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ευνόησε σαφώς το κόμμα «Ενιαία Ρωσία».

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων υπολογίζεται μόλις λίγο πάνω από το 35%.

    Οι παρατηρητές λένε πως πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.