Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-12

  1. Άκαρπη η διάσκεψη για το κλίμα
  2. Η ώρα της κάλπης στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο
  3. «Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
  4. Εκατοντάδες αθώα θύματα στο Ιράκ
  5. Νέες επιθέσεις και διπλωματικές προτροπές
  6. Πέθανε ο Αλίγεφ
  7. Άρχισε η «δίκη των οργίων» στην Κίνα
  8. Ένας προφήτης 500 ετών
  9. Χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη για το κλίμα
  10. Ο Νοστράδαμος έχει τα γενέθλιά του ...
  11. «Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
  12. Η 'ώρα της κάλπης' στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο
  13. «Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
  14. Αλλαγή φρουράς στην Οτάβα
  15. Ο Νοστράδαμος έχει τα γενέθλιά του ...
  16. Κίνα: Άρχισε η δίκη των 'σεξουαλικών οργίων'
  17. «Η νομιμοποίησή σας είναι δίχως αντίκρισμα»
  18. «Ακριβή» η Χάλιμπέρτον
  19. Εκατοντάδες αθώα θύματα στο Ιράκ
  20. Επίθεση Παλαιστινίων
  21. «Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκαρπη η διάσκεψη για το κλίμα
 

Οι αναπάντεχες θύελλες προβληματίζουν, μεταξύ άλλων, τους επιστήμονες

Ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο, που προβλέπει μείωση στις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εμμένουν στην άρνησή τους για τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων, μάλιστα ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ίσως τελικά αποδειχθεί φάρσα.

Η αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στους περιορισμούς της Συνθήκης του Κιότο, δεν είναι σύσσωμη, όπως δηλώνει στο BBC ο Κένεθ Κόλμπερν, εκπρόσωπος συνασπισμού που έχουν σχηματίσει για τη διαχείριση του περιβάλλοντος οι βορειανατολικές αμερικανικές πολιτείες

«Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπους δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει δράσεις που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελείς τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον. Οι πολιτείες μας πιστεύουν ότι θα κερδίσουν εάν προωθήσουν εναλλακτικές τεχνολογίες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον», σημείωσε ο Κένεθ Κόλμπερν.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο, δήλωσαν ότι η εφαρμογή της συνθήκης θα προχωρήσει στις χώρες που την έχουν επικυρώσει, έστω και χωρίς την προσχώρηση της Ρωσίας, που απαιτείται για τη διεθνή αναγνώριση της συνθήκης.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνθήκη απέχει πολύ από το να θεωρηθεί νεκρή».


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 13:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ώρα της κάλπης στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο
 

Αισιοδοξεί για τη νίκη ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία Πάρι Ποταμίτη

Με δύο ακόμη ταυτόχρονα συλλαλητήρια ολοκληρώθηκε απόψε η προεκλογική αντιπαράθεση στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Απόψε στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας οργάνωσαν τις τελευταίες εκλογικές τους συγκεντρώσεις το Δημοκρατικό Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ και το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακκιντζί.

Το κλίμα, 36 ώρες πριν το άνοιγμα των 554 καλπών όπου θα ρίξουν τις ψήφους τους 142 σχεδόν χιλιάδες ψηφοφόροι, χρωματίστηκε θετικά για την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση μετά τα χθεσινοβραδινά συλλαλητήρια των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κομμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατήγαγε χθες την πρώτη του νίκη -σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον- αφού κατάφερε να μαζέψει κατ΄άλλους πέραν των δέκα χιλιάδων και για ορισμένους 20 χιλιάδες οπαδούς.

Αντίθετα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του φιλοντεκτασικού Ντερβίς Ερόγλου μόλις και μετά βίας μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 με 4 χιλιάδες οπαδούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς που βρισκόταν εντός της πολυκατοικίας μπροστά από την οποία πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο Ερόγλου, έτοιμος να κατέβει και να χαιρετήσει τους συγκεντρωμένους, προτίμησε τελικά να μείνει εντός του κτιρίου.

Πάντως τόσο ο Ντερβίς Ερόγλου όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εμφανίστηκαν βέβαιοι για νίκη ο καθένας του δικού του κόμματος, μάλιστα και οι δύο κάλεσαν σε ραντεβού τους οπαδούς τους την Κυριακή το βράδυ για τα επινίκια.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 16:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
 

Η Πολωνία δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της για τα δικαιώματα ψήφου που έχει στην ΕΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες 25 κρατών - νυν και υποψηφίων μελών της Κοινότητας.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον Ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική δύναμη, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μη δραστηριοποιηθεί.

Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 μεγάλων έργων από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

Διαφωνίες σε καίρια ζητήματα

Διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σύμφωνα με τους ανταποκριτές σε δύο καίρια σημεία του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Κατά πρώτο λόγο στην κατανομή των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επίσης στο μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη διεύρυνση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι κατανοεί τις συνεχιζόμενες επιφυλάξεις της Πολωνίας και Ισπανίας στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά συνέχισε προειδοποιώντας:

«Το σύστημα κατανομής των ψήφων είναι θέμα που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συνολική συμφωνία και είναι κρίμα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να καταλήξει σε ισχυρές αποφάσεις και να επιτευχθεί συμβιβασμός επί ενός ισορροπημένου συνταγματικού κειμένου. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα πασαλείμματα με συμβιβαστικές προτάσεις που δεν ικανοποιούν κανέναν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι

Iσπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, είναι ανένδοτες όσον αφορά το θέμα αυτό.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αθώα θύματα στο Ιράκ
 

Κάθε λάθος των συμμαχικών δυνάμεων κοστίζει στους αμάχους

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους αμάχων στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» - γνωστή και ως «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελίδη

Ο επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης, Στιβ Κρόσο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC αναφέρθηκε στα πορίσματα της έκθεσης:

«Κατά πρώτο λόγο υπήρξε χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, κάτι το οποίο προκάλεσε - θα λέγαμε - εκατοντάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.»

«Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα των ερευνών μας ήταν αυτά που αποκαλούμε πλήγματα με σκοπό τον αποκεφαλισμό του ιρακινού καθεστώτος. Διαπιστώσαμε - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Πεντάγωνο - ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 50 επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση των ανωτάτων στελεχών του ιρακινού καθεστώτος. Και είναι σημαντικό το ότι κανένα από αυτά τα πλήγματα δεν τελεσφόρησε, σκοτώνοντας κάποιον από τους στόχους.»

Κατά τη διάρκεια όμως αυτών των επιθέσεων βρήκαν το θάνατο δεκάδες άμαχοι, ίσως ακόμα και εκατοντάδες» λέει ο Στηβ Κρόσο, επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Γουότς

«Παράνομες τακτικές»

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου απαγορεύονται ενέργειες που οδηγούν σε δυσανάλογες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, όπως επίσης είναι παράνομη και η χρήση όπλων αδιακρίτως κατά εμπολέμων και πολιτών», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτους όλους τους θανάτους αθώων θυμάτων.

«Είναι απαράδεκτοι αλλά ορισμένοι είναι και παράνομοι, όταν παραδείγματος χάριν ρίχνονται βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχει ακριβής στόχευση του εμπολέμου που τυχόν κρύβεται εκεί».

Οι ερευνητές της οργάνωσης πήγαν στις ιρακινές πόλεις και τα χωριά όπου είχε γίνει χρήση τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι αμάχων.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 23:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις και διπλωματικές προτροπές
 

Ο Τάφος του Ιωσήφ είχε καταστραφεί κατά την παλαιστινιακή εξέγερση του 2.000

Επτά ισραηλινοί τραυματίσθηκαν όταν παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου κοντά στη Ναμπλούς στη δυτική όχθη, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Ένας από τους τραυματίες έχει τραυματισθεί σοβαρά και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διαφιλονικούμενη περιοχή κοντά στον ιερό τόπο όπου βρίσκεται ο Τάφος του Ιωσήφ.

Για λόγους ασφαλείας ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει σε Iσραηλινούς προσκυνητές να επισκέπτονται την περιοχή στην οποία λέγεται ότι έχει ταφεί ο Ιωσήφ ένας από τους βιβλικούς πατριάρχες των Εβραίων.

«Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες στην περιοχή», είπε ισραηλινός αξιωματικός στο πρακτορείο Ρώυτερ.

«Οι προσκυνητές είχαν ζητήσει άδεια να επισκεφθούν την περιοχή», σημείωσε ο αξιωματικός.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι στη Ναμπλούς είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή όπου έγινε η επίθεση.

Ευκαιρία για τον οδικό χάρτη

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, Τέργιε Ρόεντ-Λάρσεν, εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν μία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούν άμεσα και με τόλμη, ώστε να σημειώσουν πρόοδο στις διαδικασίες ειρήνευσης.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ τόνισε ότι τα σχετικά ελαττωμένα περιστατικά βίας την παρούσα περίοδο, ανοίγουν το δρόμο για την τήρηση των απαιτήσεων του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού ως «οδικού χάρτη».


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Αλίγεφ
 

Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ εξέπνευσε ο πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγεφ

O πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγεφ, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, σε ηλικία 80 ετών.

Νοσηλευόταν σε κλινική του Κλήβελαντ της πολιτείας του Οχάιο, όπου ακολουθούσε αγωγή για σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε με την καρδιά και τα νεφρά.

Πρώην στρατηγός στη σοβιετική Κα-Γκε-Μπε, ηγήθηκε του Αζερμπαϊτζάν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, μέχρι τη διαδοχή του από το γιο του Ιλχάμ, στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Παρότι πολλοί Αζέροι τον θεωρούσαν κορυφαίο ηγέτη, οι επικριτές του του καταλόγιζαν καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών με την «ανελέητη» επιδίωξή του να παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία.

Ο Χαϊντάρ Αλίγεφ δέχθηκε τα εύσημα για το ρόλο του στη λήξη της ένοπλης σύρραξης με τη γειτονική Αρμενία τη δεκαετία του 1990, σχετικά με τη διαφιλονικούμενη επαρχία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Υιοθέτησε μία έντονη φιλοδυτική στάση προσκαλώντας ξένες εταιρείες να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στα αποθέματα πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα, που πιστεύεται ότι είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρχισε η «δίκη των οργίων» στην Κίνα
 

O «σεξουαλικός τουρισμός» στην Κίνα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις

Στην Κίνα άρχισε η δίκη 14 ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν οργανώσει «σεξουαλικό πάρτι» για εκατοντάδες Ιάπωνες τουρίστες κατά τη διάρκεια μίας «ευαίσθητης» για τον κινεζικό λαό επετείου.

Το συμβάν στην πόλη Ζουχάι στη νότια Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα η κινεζική κυβέρνηση να επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία.

Περίπου 400 Ιάπωνες άνδρες και 500 Κινέζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβαν μέρος στο τριήμερο «σεξουαλικό όργιο» που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης Ζουχάι.

Το «σεξουαλικό πάρτι» τελείωσε την παραμονή της επετείου της ιαπωνικής επίθεσης του 1931 κατά της νοτιοανατολικής Κίνας.

Η επίθεση αυτή ήταν η απαρχή της απάνθρωπης ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Κινέζοι και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ενθάρρυνση οργανωμένης πορνείας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 12 μαστροποί και δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου.

Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών είπε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον Ιαπώνων πολιτών.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας προφήτης 500 ετών
 

Οι «φίλοι» του Νοστράδαμου λένε ότι είχε προβλέψει την ολική έκλειψη του ηλίου στις 11 Αυγούστου 1999

Ο Νοστράδαμος, ο πλέον γνωστός αστρολόγος όλων των εποχών, «ο προφήτης του ζόφους», έχει τα γενέθλια του.

Στις 14/12 φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη γέννηση του Μισέλ ντε Νοστραδάμους (Michel de Nostradamus) που ήταν αστρολόγος των ανακτόρων στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

Λέγεται ότι έχει προβλέψει τα πάντα - από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Βεβαίως οι σκεπτικιστές έχουν διαφορετική γνώμη και τονίζουν ότι οι προφητικές ικανότητες του Νοστράδαμου είναι «ένας ακόμη μύθος».

Από την άλλη πλευρά, τον 21ο αιώνα η «βιομηχανία του Νοστράδαμου», συνεχίζει να ανθεί. Βιβλία, ντοκυμαντέρ, ακόμη και ταξίδια αναψυχής που θέμα τους έχουν τις ημέρες και τα έργα του Νοστράδαμου συνεχίζουν να προσελκύουν την προσοχή του κοινού.

Πριν από τέσσερα χρόνια οι οπαδοί του Νοστράδαμου ανέμεναν «τη βιβλική καταστροφή».

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον «τους έχει δικαιώσει εν μέρει», λένε ορισμένοι.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη για το κλίμα
 

Οι αναπάντεχες θύελλες προβληματίζουν τους επιστήμονες

Ολοκληρώνεται σήμερα στην ιταλική πόλη του Μιλάνου η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο, που προβλέπει μείωση στις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εμμένουν στην άρνησή τους για την μείωση των βιομηχανικών ρύπων, μάλιστα ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ίσως τελικά αποδειχθεί φάρσα.

Η αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στους περιορισμούς της Συνθήκης του Κιότο, δεν είναι σύσσωμη, όπως δηλώνει στο BBC ο Κένεθ Κόλμπερν, εκπρόσωπος συνασπισμού που έχουν σχηματίσει για τη διαχείριση του περιβάλλοντος οι βορειανατολικές αμερικανικές πολιτείες

«Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπους δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει δράσεις που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελείς τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον. Οι πολιτείες μας πιστεύουν ότι θα κερδίσουν εάν προωθήσουν εναλλακτικές τεχνολογίες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον», σημειώσε ο Κένεθ Κόλμπερν


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Νοστράδαμος έχει τα γενέθλιά του ...
 

Οι 'φίλοι' του Νοστράδαμου λένε ότι είχε προβλέψει την ολική έκλειψη του ηλίου στις 11 Αυγούστου, 1999

Ο Νοστράδαμος, ο πλέον γνωστός αστρολόγος όλων των εποχών, "ο προφήτης του ζόφους", έχει τα γενέθλια του.

Στις 14/12 φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη γέννηση του Μισέλ ντε Νοστράδαμους (Michel de Nostradamus) που ήταν αστρολόγος των ανακτόρων στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

Λέγεται ότι έχει προβλέψει τα πάντα - από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη δολοφονία του προέδρου Κέννεντι.

Βεβαίως οι σκεπτικιστές έχουν διαφορετική γνώμη και τονίζουν ότι οι προφητικές ικανότητες του Νοστράδαμου είναι - "ένας ακόμη μύθος".

Από την άλλη μεριά τον 21ο αιώνα η "βιομηχανία του Νοστροδάμου", συνεχίζει να ανθεί. Βιβλία, ντοκυμαντέρ ακόμη και ταξίδια αναψυχής που θέμα τους έχουν "τις ημέρες και τα έργα" του Νοστράδαμου συνεχίζουν να προσελκύουν την προσοχή του κοινού.

Πριν από τέσσερα χρόνια οι οπαδοί του Νοστράδαμου ανέμεναν "τη βιβλική καταστροφή" .

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον εν μέρει "τους έχει δικαιώσει" , λένε ορισμένοι.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 16:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
 

Η Πολωνία δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της για τα δικαιώματα ψήφου που έχει στην ΕΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες 25 κρατών - νυν και υποψηφίων μελών της Κοινότητας.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων όπως στα πανευρωπαϊκά δίκτυα οδικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών υποδομών αλλά και στον Ευρωστρατό, όπου υπήρξε συμφωνία για ανάληψη στρατιωτικών πρωτοβουλιών από κοινοτική άμυνας, σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ επιλέγει να μην δραστηριοποιηθεί.

Στο θέμα του διευρωπαϊκού δικτύου υποδομών έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικά κεφάλαια 14 μεγάλων έργων, αν και κανένα από αυτά δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν στη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, ο οποίος θα έχει επιχειρησιακά κέντρα στην Ισπανία και στην Ελλάδα και το επιτελείο του στην Ιταλία.

Εξάλλου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν πως εάν επισπεύσουν τις απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην κοινότητα τον Ιανουάριο του 2007, προσδιορίζοντας έτσι για πρώτη φορά πότε ακριβώς προβλέπεται η ένταξη των δύο αυτών βαλκανικών χωρών.

Διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σύμφωνα με τους ανταποκριτές σε δύο καίρια σημεία του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Κατά πρώτο λόγο στην κατανομή των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επίσης στο μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη διεύρυνση.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι κατανοεί τις συνεχιζόμενες επιφυλάξεις της Πολωνίας και Ισπανίας στο ζήτημα της κατανομής των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά συνέχισε προειδοποιώντας

«Το σύστημα κατανομής των ψήφων είναι θέμα που θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συνολική συμφωνία και είναι κρίμα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να καταλήξει σε ισχυρές αποφάσεις και να επιτευχθεί συμβιβασμός επί ενός ισορροπημένου συνταγματικού κειμένου. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα πασαλείμματα με συμβιβαστικές προτάσεις που δεν ικανοποιούν κανέναν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι

Iσπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Γάλλο-Γερμανικού άξονα.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, είναι ανένδοτες όσον αφορά το θέμα αυτό.




Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 13:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Η 'ώρα της κάλπης' στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο
 

Αισιοδοξεί για τη νίκη ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία Πάρι Ποταμίτη

Με δύο ακόμη ταυτόχρονα συλλαλητήρια ολοκληρώνεται απόψε η προεκλογική αντιπαράθεση στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Απόψε στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας οργανώνουν τις τελευταίες εκλογικές τους συγκεντρώσεις το Δημοκρατικο Κόμμα του υιού Ντενκτάς, Σερντάρ και το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακκιντζι.

Το κλίμα 36 ώρες πριν το άνοιγμα των 554 καλπών όπου θα ρίξουν τις ψήφους τους 142 σχεδόν χιλιάδες ψηφοφόροι χρωματίστηκε θετικά για την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση μετά τα χθεσινοβραδυνά συλλαλητήρια των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κομμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,κατήγαγε χθές την πρώτη του νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον ,αφού κατάφερε να μαζέψει κατ΄άλλους πέραν των δέκα χιλιάδων και για ορισμένους 20 χιλιάδες οπαδούς.

Αντίθετα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του φιλοντεκτασικού Ντερβίς Ερογλου μόλις και μετά βίας μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 με 4 χιλιάδες οπαδούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πού βρισκόταν εντός της πολυκατοικίας μπροστά από την οποία πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο Ερογλου,έτοιμος να κατέβει και να χαιρετήσει τους συγκεντρωμένους ,προτίμησε τελικά να μείνει εντός του κτιρίου.

Πάντως τόσο ο Ντερβίς Ερογλου όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εμφανίστηκαν βέβαιοι για νίκη ο καθένας του δικού του κόμματος,μάλιστα και οι δύο κάλεσαν σε ραντεβού τους οπαδούς τους την Κυριακή το βράδυ για τα επινίκια.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
 

Η Πολωνία δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της για τα δικαιώματα ψήφου που έχει στην ΕΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ ήδη ανακοινώθηκε συμφωνία για την ευρωπαϊκή άμυνα που προβλέπει τη σύσταση - μέσα στο 2004 μιας στρατιωτικής δύναμης ικανής να σχεδιάζει, αυτόνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις όταν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να ασχοληθεί.

Επίσης εγκρίθηκαν οι προτάσεις για τη δημιουργία πανευρωπαϊκών Δικτύων υποδομών. Ενώ εξακολουθούν να διατυπώνονται αντιρρήσεις όσον αφορά επιμέρους διατάξεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όπως η κατανομή των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή η αναφορά της θρησκείας στο συνταγματικό κείμενο.

Οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών και των 10 υπό ένταξη χωρών αναμένεται να συγκρουσθούν στα καυτά ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρώτο απ' όλα αυτό του δικαιώματος ψήφου στην διευρυμένη Ευρώπη.

Ισπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Γάλλο-Γερμανικού άξονα.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, είναι ανένδοτες όσον αφορά το θέμα αυτό.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, της προεδρεύουσας χώρας, σχολίασε ότι θα χρειασθεί ένα θαύμα για να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

Ο συμπατριώτης του, πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι είπε πως είναι προτιμότερο να μην επιτευχθεί συμφωνία από του να υπάρξει ένας θνησιγενής συμβιβασμός.

Το βέτο της Πολωνίας

H Πολωνία ίσως μπλοκάρει τη συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν μειωθούν τα δικαιώματα ψήφου της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Το προσχέδιο του Συντάγματος προβλέπει ότι η διανομή των ψήφων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γινει σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Η Πολωνία και η Ισπανία, όμως, επιθυμούν να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς που τους δίνει δικαιώματα ψήφου σχεδόν ίσα με αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή φρουράς στην Οτάβα
 

Ο Ζαν Κρετιέν που είχε διαφωνήσει με την πολιτική Μπους στο Ιράκ

Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Πόλ Μάρτιν αναλάμβανει σήμερα το απόγευμα επίσημα τα καθήκοντά του.

Ο κ. Μάρτιν αντικαθιστά τον Ζαν Κρετιέν ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί μετά από έντονες πιέσεις από μέλη του κυβερνώντος κόματος των Φιλευθέρων καθώς και από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μάρτιν, πρώην υπουργός των Οικονομικών, έχει κάνει ήδη ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, οι οποίες επί κυβερνήσεως Κρετιέν είχαν "ψυχρανθεί", επειδή η Οτάβα αρνήθηκε να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη.

Ο Πόλ Μάρτιν είπε ότι θα προκηρύξει εκλογές του χρόνου για να πάρει την εντολή από τους ψηφοφόρους αντί να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός τα δύο χρόνια που απομένουν για τη συμπλήρωση της θητείας του κυβερνώντος κόματος στην εξουσία.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Νοστράδαμος έχει τα γενέθλιά του ...
 

Οι 'φίλοι' του Νοστράδαμου λένε ότι είχε προβλέψει την ολική έκλειψη του ηλίου στις 11 Αυγούστου, 1999

Ο Νοστράδαμος, ο πλέον γνωστός αστρολόγος όλων των εποχών, "ο προφήτης του ζόφους", έχει τα γενέθλια του.

Στις 14/12 φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη γέννηση του Μισέλ ντε Νοστράδαμους (Michel de Nostradamus) που ήταν αστρολόγος των ανακτόρων στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

Λέγεται ότι έχει προβλέψει τα πάντα - από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία μέχρι τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη δολοφονία του προέδρου Κέννεντι.

Βεβαίως οι σκεπτικιστές έχουν διαφορετική γνώμη και τονίζουν ότι οι προφητικές ικανότητες του Νοστράδαμου είναι - "ένας ακόμη μύθος".

Από την άλλη μεριά τον 21ο αιώνα η "βιομηχανία του Νοστροδάμου", συνεχίζει να ανθεί. Βιβλία, ντοκυμαντέρ ακόμη και ταξίδια αναψυχής που θέμα τους έχουν "τις ημέρες και τα έργα" του Νοστράδαμου συνεχίζουν να προσελκύουν την προσοχή του κοινού.

Πριν από τέσσερα χρόνια οι οπαδοί του Νοστράδαμου ανέμεναν "τη βιβλική καταστροφή" .

Η 11η Σεπτεμβρίου πέρυσι, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον εν μέρει "τους έχει δικαιώσει" , λένε ορισμένοι.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Άρχισε η δίκη των 'σεξουαλικών οργίων'
 

O 'σεξουαλικός τουρισμός' στην Κίνα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις

Στην Κίνα άρχισε η δίκη 14 ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν οργανώσει "σεξουαλικό πάρτι" για εκατοντάδες ιάπωνες τουρίστες κατά τη διάρκεια μίας "ευαίσθητης" για τον κινεζικό λαό επετείου.

Το συμβάν στην πόλη Ζουχάϊ στη νότια Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα η κινεζική κυβέρνηση να επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία.

Περίπου 400 ιάπωνες άνδρες και 500 κινέζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έλαβαν μέρος στο τριήμερο "σεξουαλικό όργιο" που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης Ζουχάϊ.

Το "σεξουαλικό πάρτι" τελείωσε την παραμονή της επετείου της ιαπωνικής επίθεσης του 1931 κάτα της νοτιοανατολικής Κίνας.

Η επίθεση αυτή ήταν η απαρχή της απάνθρωπης ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι κινέζοι και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ενθάρρυνση "οργανωμένης πορνίας".

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι 12 μαστροποί και δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου Ζουχάϊ.

Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον ιαπώνων πολιτών .


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η νομιμοποίησή σας είναι δίχως αντίκρισμα»
 

«Η ΕΕ έχει ένα βρέφος στα γόνατα και δεν μπορεί να απαλλαγεί απ' αυτό»

Συνέντευξη στον Άλκη Κούρκουλα

Δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς μιλά για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα βρέφος στα γόνατα και δεν μπορεί να απαλλαγεί απ' αυτό. Κι αυτό έχει μεταβάλει την κατάσταση. Έχει κάνει τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι, αν μας δείξουν το καρότο, θα σπεύσουμε να το πάρουμε, ξεχνώντας τα νομικά μας δικαιώματα.

Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν το πετυχαίνουν, σαστίζουν και θυμώνουν επειδή κατανοούν ότι η νομιμοποίησή τους είναι δίχως αντίκρισμα χωρίς τη δική μας υπογραφή», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Ντενκτάς εντάσσει το σχέδιο Ανάν στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου αποψίλωσης των Τουρκοκυπρίων από κάθε δικαίωμά τους.

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα για τον κ. Ντενκτάς.

«Η Ένωση αναφέρεται στη συγχώνευση των δυο ελληνικών οντοτήτων. Για μας, επομένως, είναι το ίδιο είτε μας διοικεί η Ελλάδα είτε η Κύπρος. Δεν υπάρχει διαφορά», σημείωσε ο Ραούφ Ντενκτάς

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολιάζει πως, αν η Ευρώπη θέλει την Τουρκία στους κόλπους της, θα πρέπει να άρει όλα τα τεχνητά εμπόδια.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ακριβή» η Χάλιμπέρτον
 

Η τιμή του πετρελαίου διαφοροποιείται ανάλογα με τους πωλητές

Ομάδα ορκωτών λογιστών στις ΗΠΑ κατηγορεί την εταιρία Κέλογκ-Μπράουν και Ρούτ, θυγατρική της «Χάλιμπέρτον», του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσένυ, για υπέρ-κοστολόγηση των υπηρεσιών της προς τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ.

Η θυγατρική της Χάλιμπέρτον προμηθεύει με πετρέλαιο τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, η πετρελαϊκή εταιρεία ενδέχεται να χρέωσε τις αμερικανικές δυνάμεις κατά 61 εκατομμύρια δολάρια πιο ακριβά.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν ότι η Κέλογκ-Μπράουν και Ρούτ δεν κατηγορείται για παράνομα κέρδη αλλά ενδέχεται να παραμέλησε να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες των εκπροσώπων της στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Κέλογκ-Μπράουν και Ρουτ ενεργεί βάσει όσων ορίζουν οι κανονισμοί.

Αμετακίνητος ο Μπους

Παράλληλα, η απειλή της αμερικανικής κυβέρνησης να μη δοθούν συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ σε χώρες που δεν στήριξαν τον πόλεμο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη, την Ρωσία και τον Καναδά.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κρίς Πάτεν επίτροπος αρμόδιος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε την απόφαση ολέθριο πολιτικό λάθος.

Η Ρωσία απείλησε να ξεκινήσει διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους ύψους οχτώ δισεκατομμυρίων. δολαρίων που της οφείλει το Ιράκ, ενώ ο Καναδάς προτίθεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δείχνει να μη πτοείται από τις επικρίσεις και δηλώνει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι κατανοούν γιατί θα πρέπει οι χώρες που θυσιάζουν ζωές πολιτών τους να αναλάβουν τα συμβόλαια στο Ιράκ.

«Είναι απλό, εμείς και οι σύμμαχοί μας δίνουμε τη ζωή μας γι αυτό και θα πρέπει, με κάποιο τρόπο, να ανταμειφθούμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες αθώα θύματα στο Ιράκ
 

Κάθε λάθος των συμμαχικών δυνάμεων κοστίζει στους αμάχους

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους αμάχων στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» - γνωστή και ως «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελίδη

Ο επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης, Στιβ Κρόσο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC αναφέρθηκε στα πορίσματα της έκθεσης:

«Κατά πρώτο λόγο υπήρξε χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, κάτι το οποίο προκάλεσε - θα λέγαμε - εκατοντάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.»

« Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα των ερευνών μας ήταν αυτά που αποκαλούμε πλήγματα με σκοπό τον αποκεφαλισμό του ιρακινού καθεστώτος. Διαπιστώσαμε - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το Πεντάγωνο - ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 50 επιχειρήσεις με στόχο την εξόντωση των ανωτάτων στελεχών του ιρακινού καθεστώτος. Και είναι σημαντικό το ότι κανένα από αυτά τα πλήγματα δεν τελεσφόρησε , σκοτώνοντας κάποιον από τους στόχους.»

Κατά τη διάρκεια όμως αυτών των επιθέσεων βρήκαν το θάνατο δεκάδες άμαχοι, ίσως ακόμα και εκατοντάδες» λέει ο Στηβ Κρόσο, επικεφαλής του βρετανικού τμήματος της οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Γουότς

«Παράνομες τακτικές»

«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου απαγορεύονται ενέργειες που οδηγούν σε δυσανάλογες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό, όπως επίσης είναι παράνομη και η χρήση όπλων αδιακρίτως κατά εμπολέμων και πολιτών», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης ο οποίος χαρακτηρίζει απαράδεκτους όλους τους θανάτους αθώων θυμάτων.

«Είναι απαράδεκτοι αλλά ορισμένοι είναι και παράνομοι, όταν παραδείγματος χάριν ρίχνονται βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπάρχει ακριβής στόχευση του εμπολέμου που τυχόν κρύβεται εκεί.»

Οι ερευνητές της οργάνωσης πήγαν στις ιρακινές πόλεις και τα χωριά όπου είχε γίνει χρήση τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και διαπίστωσαν ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι αμάχων


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 09:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση Παλαιστινίων
 

Ο Τάφος του Ιωσήφ είχε καταστραφεί κατά την παλαιστινιακή εξέγερση του 2.000

Επτά ισραηλινοί τραυματίσθηκαν όταν παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου κοντά στη Ναμπλούς στη δυτική όχθη, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Ένας από τους τραυματίες έχει τραυματισθεί σοβαρά και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διαφιλονικούμενη περιοχή κοντά στον ιερό τόπο όπου βρίσκεται ο Τάφος του Ιωσήφ.

Για λόγους ασφαλείας ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει σε ισραηλινούς προσκυνητές να επισκέπτονται την περιοχή στην οποία λέγεται ότι έχει ταφεί ο Ιωσήφ ένας από τους βιβλικούς πατριάρχες των Εβραίων.

"Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες στην περιοχή", είπε ισραηλινός αξιωματικός στο πρακτορείο Ρώϋτερ.

"Οι προσκυνητές είχαν ζητήσει άδεια να επισκεφθούν την περιοχή", σημείωσε ο αξιωματικός.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι στη Ναμπλούς είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή όπου έγινε η επίθεση.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σκληρές» διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
 

Η Πολωνία δηλώνει αποφασισμένη να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της για τα δικαιώματα ψήφου που έχει στην ΕΕ

Μια από τις πλέον σημαντικές και κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης σύνοδος κορυφής ξεκινά την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών και των 10 υπό ένταξη χωρών αναμένεται να συγκρουσθούν στα καυτά ζητήματα που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρώτο απ' όλα αυτό του δικαιώματος ψήφου στην διευρυμένη Ευρώπη.

Ισπανία και Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόταση που καθορίζει το δικαίωμα ψήφου βασισμένο στον πληθυσμό της κάθε χώρας λέγοντας πως αν η διάταξη αυτή εγκριθεί θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Γάλλο-Γερμανικού άξονα.

Από την πλευρά τους, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, είναι ανένδοτες όσον αφορά το θέμα αυτό.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, της προεδρεύουσας χώρας, σχολίασε ότι θα χρειασθεί ένα θαύμα για να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων.

Ο συμπατριώτης του, πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι είπε πως είναι προτιμότερο να μην επιτευχθεί συμφωνία από του να υπάρξει ένας θνησιγενής συμβιβασμός.

Το βέτο της Πολωνίας

H Πολωνία ίσως μπλοκάρει τη συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν μειωθούν τα δικαιώματα ψήφου της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Το προσχέδιο του Συντάγματος προβλέπει ότι η διανομή των ψήφων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γινει σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Η Πολωνία και η Ισπανία, όμως, επιθυμούν να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς που τους δίνει δικαιώματα ψήφου σχεδόν ίσα με αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.