Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-18

  1. Δικαιώματα για τους κρατούμενους του Γουαντάναμο
  2. Κατηγορίες κατά Τζάκσον
  3. «Κάλεσμα ενδιαφέροντος» για το μετρό της Θεσσαλονίκης
  4. Ελεύθερος ο Έγκον Κρεντς
  5. Σχέδια Σαρόν για ειρήνευση
  6. Ενεκρίθη ο προϋπολογισμός της ΕΕ
  7. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  8. «Ήξερε, προειδοποίησε, αλλά...»
  9. Πακιστάν: Ανοιχτό σε συμβιβασμούς
  10. Περίθαλψη για λίγους
  11. Άνιση μεταχείριση
  12. Εν αναμονή της απαγγελίας κατηγοριών
  13. Έκρυθμη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή
  14. Πακιστάν: Ανοιχτό σε συμβιβασμούς
  15. Πρωτόκολλο για αιφνίδιες επιθεωρήσεις
  16. Το Ιράκ χρωστάει στο Ιράν
  17. Γλυπτά 33 χιλιάδων ετών
  18. Προβάδισμα για ΠΑΟ και Άρη
  19. Στις 199 οι απώλειες των Αμερικανών
  20. Το Ιράκ χρωστάει δισεκατομμύρια στο Ιράν
  21. Ηγετική εμφάνιση Γ. Παπανδρέου
  22. Τα αεροπορικά ταξίδια «τροφοδότησαν» το Σαρς
  23. «Χωρίς οίκτο, χωρίς μετάνοια»
  24. Γαλλικές αρχές και ισλαμική παράδοση

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαιώματα για τους κρατούμενους του Γουαντάναμο

Περίπου 660 άνθρωποι κρατούνται στο Γουαντάναμο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι οι κρατούμενοι στη βάση Γουαντάναμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους θεωρεί τους κρατούμενους, «παράνομους μαχητές» του εχθρού και τους κρατά επ αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Το δικαστήριο είπε ότι η κράτηση στο Γουαντάναμο των υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση αλ-Κάιντα και στους Ταλεμπάν είναι αντίθετη με τα ιδεώδη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση σχετίζεται με την υπόθεση ενός Λίβυου που συνελήφθη στο Αφγανιστάν και κρατείται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Στη βάση κρατούνται περίπου 660 άνθρωποι.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει πως «ακόμα και σε περιπτώσεις εθνικής ανάγκης είναι υποχρέωση του δικαστικού σώματος να διασφαλίσει τη διατήρηση των συνταγματικών αξιών».

Νωρίτερα, ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ είχε αποφανθεί ότι οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούν να κρατούν αμερικανούς πολίτες που έχουν συλληφθεί σε αμερικανικό έδαφος, ως «παράνομους μαχητές του εχθρού».


Κατηγορίες κατά Τζάκσον

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει ο Μάικλ Τζάκσον τις εις βάρος του κατηγορίες

Απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για κατ εξακολούθηση ασέλγεια κατά ανηλίκου σε βάρος του Αμερικανού καλλιτέχνη, Μάικλ Τζάκσον.

Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της ποπ» μουσικής αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών μετά την καταβολή εγγύησης ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μεγάλο ψέμα

Ο 45χρονος καλλιτέχνης αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες έχει αποκαλέσει «μεγάλο ψέμα».

Οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου του Μάικλ Τζάκσον δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Μάικλ Τζάκσον θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη στις 9 Ιανουαρίου.

Ο τραγουδιστής παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην έπαυλή του «Νέβερλαντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται προς το παρόν στο Λας Βέγκας.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός τραγουδιστής θα μεταβεί στη Βρετανία για την περίοδο των Χριστουγέννων άμα της επιστροφής του διαβατηρίου του.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Κάλεσμα ενδιαφέροντος» για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει 18.000 επιβάτες ανά ώρα

Στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εστάλη προς δημοσίευση η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που αφορά στην «Μελέτη, Κατασκευή και θέση σε Λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης».

Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιείται με το σύστημα της κλειστής διαδικασίας (προεπιλογή), όπου σε πρώτη φάση και έως 8 Μαρτίου 2003, καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για προεπιλογή.

Σε δεύτερη φάση, όσες από αυτές προεπιλεγούν, μπορούν να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου.

Το μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από μία γραμμή υπογείου Μετρό μήκους 9,6 χλμ, η οποία θα διέρχεται κάτω από κύριους οδικούς άξονες και κεντρικά σημεία της πόλης με 14 σταθμούς.

Η γραμμή θα ξεκινάει από την δυτική πλευρά της πόλης και ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Ν. Εγνατία, Δελφών, Σόλωνος και Παπαδάκη, προτού φτάσει τον τερματικό Σταθμό «Παπαναστασίου».

Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 800 εκ.ευρώ.

Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει σχεδόν στο σύνολο του μήκους με διατρητικά μηχανήματα και εκτός από τους 14 σταθμούς περιλαμβάνει τα απαραίτητα φρεάτια, ένα Αμαξοστάσιο, το κτίριο Διοίκησης, καθώς και όλα τα αναγκαία ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξυπηρετήσει 18.000 επιβάτες ανά ώρα και κατεύθυνση και οι συρμοί θα κυκλοφορούν από τις 5:30 το πρωί έως και 12:00 το βράδυ.

Το μήκος κάθε συρμού θα είναι 58 μέτρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 80 χιλ/ώρα.


Ελεύθερος ο Έγκον Κρεντς

Ο Κρεντς πιστεύει πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης

Ο τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας, Έγκον Κρεντς, αποφυλακίστηκε πρόωρα έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για ανθρωποκτονία.

Το 2000 του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης εξήμισυ ετών ως υπεύθυνος για τους θανάτους των ανατολικογερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν από τα πυρά των φρουρών καθώς προσπαθούσαν να περάσουν το τείχος του Βερολίνου προ τη Δυτική Γερμανία.

Σχεδόν 1000 άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν το τείχος του Βερολίνου από τότε που αυτό υψώθηκε το 1961.

Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του, ο Έγκον Κρεντς είδε το τείχος του Βερολίνου να καταρρέει τον Νοέμβριο του 1989.

Ο 66χρονος Κρεντς αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση του ανώτατου γερμανικού εφετείου.

Το υπόλοιπο της ποινής του θα το εκτίσει με αναστολή.

Την ημέρα της καταδίκης του, ο Έγκον Κρεντς είχε πει «Αρχίζω την έκτιση της ποινής μου όχι ως εγκληματίας, αλλά ως θύμα πολιτικής δίωξης.»


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 19:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδια Σαρόν για ειρήνευση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, έκανε λόγο για ανάληψη μονομερούς δράσης με στόχο το διαχωρισμό των Ισραηλινών και των Παλαιστινιακών περιοχών.

Σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι εξακολουθεί να προτιμά τον λεγόμενο οδικό χάρτη το ειρηνευτικό σχέδιο που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποτελεί το μοναδικό σχέδιο ειρήνευσης με το οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Αλλά επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας και επέκρινε και πάλι τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ως υπεύθυνο για κτηνώδεις τρομοκρατικές πράξεις.

Διακοπή σχέσεων

Αν οι Παλαιστίνιοι, είπε, δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων ορίζει ο οδικός χάρτης, το Ισραήλ θα αποκοπεί από τις Παλαιστινιακές περιοχές και θα μειώσει στο ελάχιστο των αριθμό των Ισραηλινών που ζουν μεταξύ των Παλαιστινίων.

Είπε δε ότι θα επιταχύνει δραματικά την οικοδόμηση του αμφιλεγόμενου τείχους γύρω από τη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ, είπε ο Αριέλ Σαρόν, δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει του Παλαιστινίους και θέλει να έχουν ένα δικό τους κράτος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στη διάλυση των παράνομων εποικισμών και δεν θα απαλλοτριώσει Παλαιστινιακά εδάφη για την οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι τα μονομερή μέτρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του επειδή ο Αριέλ Σαρόν δεν έκανε λόγο για τερματισμό της κατοχής που επέβαλλε το Ισραήλ από το 1967.

Και παραπονέθηκε ότι το Ισραήλ καταστρέφοντας τους μηχανισμούς ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής της αφαιρεί τη δυνατότητα να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 15:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ενεκρίθη ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Ύψους 112 δισεκατομμυρίων ευρώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός του 2004

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2004, ύψους 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψουν το αρχικό εξάμηνο μετά την ένταξη των δέκα νέων μελών.

Με ξεχωριστή απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διανομή 22 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια ως αναπτυξιακή βοήθεια στα νέα κράτη - μέλη.

Πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσει περιορισμούς της τάξης του 1% στην ετήσια αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού συναντά αντιδράσεις.

Απαραίτητη η αύξηση του προϋπολογισμού

Ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική κοινοτικός επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι η επανένωση της Ευρώπης που επιχειρείται με την Διεύρυνση δεν πρόκειται να τελεσφορήσει εάν οι ηγέτες των «15» επιμείνουν στο να εμποδίζουν την αύξηση του προϋπολογισμού.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα - και όχι λιγότερα χρήματα - ώστε να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα δυτικοευρωπαϊκά της μέλη και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που από τον Μάϊο θα ενταχθούν στους κόλπου της», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι εάν διατηρηθούν οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό θα ανακύψουν πολύ μεγαλύτερες ανισότητες και ρωγμές από τις σημερινές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ετοιμότητα των δέκα νέων μελών της κοινότητας να μετάσχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα κριθεί όχι συνολικά αλλά σύμφωνα με τις περιστάσεις της κάθε χώρας.

«Η κατάσταση και η στρατηγική της κάθε χώρας θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση καθ όλο το χρόνο πριν την εισαγωγή του ευρώ», αποφαίνεται το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 16:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Ήξερε, προειδοποίησε, αλλά...»

Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται η κατάθεση του Γουέσλι Κλαρκ

Ο πρώην διοικητής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γουέσλι Κλαρκ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «γνώριζε τα σχέδια των αξιωματούχων του για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον είχε διαβεβαιώσει ότι είχε προειδοποιήσει τον Σερβοβόσνιο στρατηγό, Ράτκο Μλάντιτς να «μην προχωρήσει με τα σχέδια του».

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας απάντησε στις κατηγορίες του πρώην νατοϊκού αξιωματούχου, λέγοντας ότι «ψεύδεται».

Απόσπασμα της κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσης του Γουέσλι Κλαρκ δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ομάδα νομικών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέτασε το ηχογραφημένο απόσπασμα της κατάθεσης του Γουέσλι Κλαρκ πριν τη δώσει στη δημοσιότητα.

Ο Γουέσλι Κλαρκ, σήμερα από τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας το 1999.

Παράλληλα ανήκε στην διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ, η οποία συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1995 για το τέλος του πολέμου στη Βοσνία.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι από πυρά του σερβοβοσνιακού στρατού.

Δίκη Μιλόσεβιτς

Κοιτάξτε, στρατηγέ Κλαρκ προειδοποίησα τον Μλάντιτς να μην το κάνει, αλλά δε με άκουσε

Γουέσλι Κλαρκ, πρώην διοικητής ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής, Φλόρενς Χάρτμαν χαρακτήρισε την κατάθεση Κλαρκ «μείζονος σημασίας».

Ο Γουέσλι Κλαρκ κατέθεσε ότι είχε ρωτήσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «ποιος είναι ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τους Σέρβους της Βοσνίας».

Σύμφωνα με τον Γουέσλι Κλαρκ, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απάντησε: «Φυσικά, εγώ».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Του είπα: κύριε πρόεδρε λέτε ότι ασκείται τεράστια επιρροή στους Σερβοβόσνιους. Τότε γιατί δεν αποτρέψατε τον στρατηγό Μλάντιτς από το να σκοτώσει τόσους ανθρώπους;»

Και απάντηση σύμφωνα με τον Γουέσλι Κλαρκ ήταν: «Κοιτάξτε, στρατηγέ Κλαρκ προειδοποίησα τον Μλάντιτς να μην την κάνει, αλλά δε με άκουσε».

Νέα καταδίκη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε τον Σερβοβόσνιο Ντράγκαν Νίκολιτς σε κάθειρξη 23 ετών, για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Ο κ. Νίκολιτς ήταν διοικητής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σούσιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου κρατούνταν Μουσουλμάνοι και Κροάτες αιχμάλωτοι.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πακιστάν: Ανοιχτό σε συμβιβασμούς

Το θέμα του Κασμίρ αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής των κρατών της νότιας Ασίας

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να αποσύρει το πάγιο αίτημά του για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα του Κασμίρ, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με την Ινδία.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι τολμηρός και πρόσθεσε ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πάγιες θέσεις τους.

Το Πακιστάν μέχρι τώρα ζητούσε την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι του Κασμίρ εάν προτιμούν την ένωση με το Πακιστάν ή την Ινδία.

Αυτήν την θέση υποστηρίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αλλαγή πολιτικής που ανακοινώθηκε από τον στρατηγό Μουσάραφ πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής των κρατών της νοτίου Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν και όπου το θέμα του διαφιλονικούμενου πρώην πριγκιπάτου του Κασμίρ θα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς συζήτηση.

Στο μεταξύ, Πακιστάν και Ινδία συμφώνησαν στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο κρατών.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Περίθαλψη για λίγους

Το Έιτζ κατεβάζει το προσδόκιμο όριο ζωής στην Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις.

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις είναι αποτέλεσμα της ανισότητας που υπάρχει στην διάγνωση και στην θεραπεία των ασθενειών σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Πολίτες α΄και γ΄κατηγορίας

Το προσδόκιμο όριο ζωής διαφέρει όχι κατά έτη αλλά κατά ολόκληρες δεκαετίες μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών.

Ο συντάκτης της έκθεσης Ρόμπερτ Μπιγκλ Χολ συνέκρινε τις ευκαιρίες δυο κοριτσιών που γεννιούνται σήμερα - το ένα στην Αφρική και το άλλο στην Ιαπωνία

«Το κορίτσι που γεννιέται στην υποΣαχάρια Αφρική - εάν είναι τυχερό θα ζήσει με τα 36 χρόνια. Ένα κορίτσι που γεννιέται στην Ιαπωνία θα ζήσει ως τα 85 της. Πρόκειται για μια άδικη ανισότητα και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια.

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αλλά και άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία ευθύνονται για την μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Όπως σημειώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης αυξάνεται επικίνδυνα η θνησιμότητα των ανδρών.

Η έκθεση τονίζει ότι για να αντιστραφούν οι ανησυχητικές αυτές τάσεις θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Άνιση μεταχείριση

Ορισμένοι κρατούμενοι του Γουαντάναμο έχουν καταφέρει να προβληθούν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

«Οι συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο δεν είναι ίδιες για όλους», δήλωσε ο πρώτος δικηγόρος στον οποίο επετράπη να επισκεφθεί κρατούμενο στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Κένι, ο οποίος επισκέφθηκε Αυστραλό κρατούμενο, η μεταχείριση υπηκόων κρατών εκτός των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είναι κατά πολύ χειρότερη.

Ο δικηγόρος για να μπορέσει να συναντήσει τον Αυστραλό κρατούμενο υπέγραψε έγγραφο με το οποίο δεσμεύεται να μιλήσει οπουδήποτε και σε οιονδήποτε για τη βάση του Γουαντάναμο.

Παράπονα για τις συνθήκες κράτησης στη βάση του Γουαντάναμο έχουν κατά καιρούς εκφράσει δεκάδες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναγνωρίζει στους κρατουμένους τα δικαιώματα που τους παραχωρεί το διεθνές δίκαιο, διότι δε θεωρούνται «αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά «παράνομοι μαχητές».

Ως εκ τούτου η αμερικανική ηγεσία δεν έχει απαγγείλει καμία κατηγορίας εις βάρος των κρατουμένων, οι οποίοι, επίσης, δεν έχουν το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη βάση του Γουαντάναμο κρατούνται έως και 660 φερόμενα ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της απαγγελίας κατηγοριών

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει ο Μάικλ Τζάκσον τις εις βάρος του κατηγορίες

Ποινική δίωξη για κατ εξακολούθηση ασέλγεια κατά ανηλίκου αναμένεται να ασκήσουν οι αμερικανικές αρχές εναντίον του Αμερικανού καλλιτέχνη, Μάικλ Τζάκσον.

Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς της ποπ» μουσικής αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών μετά την καταβολή εγγύησης ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μεγάλο ψέμα

Ο 45χρονος καλλιτέχνης αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες έχει αποκαλέσει «μεγάλο ψέμα».

Οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου του Μάικλ Τζάκσον δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Μάικλ Τζάκσον θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη στις 9 Ιανουαρίου.

Ο τραγουδιστής παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην έπαυλή του «Νέβερλαντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται προς το παρόν στο Λας Βέγκας.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός τραγουδιστής θα μεταβεί στη Βρετανία για την περίοδο των Χριστουγέννων άμα της επιστροφής του διαβατηρίου του.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή

Το τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα για την εξέρευση λύσης στην περιοχή

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα στην παλαιά συνοικία της Νάμπλους και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπάλατα συναντώντας τη σθεναρή αντίσταση ενόπλων Παλαιστινίων.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην παλιά πόλη και ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ έχασε τη ζωή του καθώς προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό.

Ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι οι ολονύχτιες συγκρούσεις στην Νάμπλους ήταν από τις σφοδρότερες των τελευταίων εβδομάδων στη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την περικύκλωση των μεγαλύτερων παλαιστινιακών πόλεων.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, προετοιμάζεται προκειμένου να εξαγγείλει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε ομιλία του με την οποία αναμένεται να στηρίξει το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό ως «οδικός χάρτης».


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πακιστάν: Ανοιχτό σε συμβιβασμούς

Το θέμα του Κασμίρ αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής των κρατών της νότιας Ασίας

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να αποσύρει το πάγιο αίτημά του για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα του Κασμίρ, έτσι ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με την Ινδία.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι τολμηρός και πρόσθεσε ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πάγιες θέσεις τους.

Το Πακιστάν μέχρι τώρα ζητούσε την διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι του Κασμίρ εάν προτιμούν την ένωση με το Πακιστάν ή την Ινδία.

Αυτήν την θέση υποστηρίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αλλαγή πολιτικής που ανακοινώθηκε από τον στρατηγό Μουσάραφ πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής των κρατών της νοτίου Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν και όπου το θέμα του διαφιλονικούμενου πρώην πριγκιπάτου του Κασμίρ θα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς συζήτηση.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτόκολλο για αιφνίδιες επιθεωρήσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του Ιράν η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για αυστηρότερες επιθεωρήσεις

Το Ιράν πρόκειται να υπογράψει πρωτόκολλο που προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Η υπογραφή του προτοκόλου θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Βιέννη.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στην αυστριακή πρωτεύουσα, η Τεχεράνη υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους καθώς πολλοί υποψιάζονται ότι προωθεί πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Αιφνίδιες επιθεωρήσεις

Το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης για την Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων προβλέπει ότι αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ξαφνικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι επιθεωρήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται με προειδοποίηση μόνο δύο ωρών και οι επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που δεν είχαν μέχρι σήμερα.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου τον περασμένο Οκτώβριο καθώς οι αμερικανικές πιέσεις είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα τους .

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Στο Ιράν η πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει το πρωτόκολλο έχει δημιουργήσει έντονες αντιθέσεις.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί Ιρανοί υποστηρίζουν ότι η αποδοχή αυστηρότερων ελέγχων ανοίγει την πόρτα στους κατασκόπους.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ χρωστάει στο Ιράν

Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες Ιρανοί σκοτώθηκαν από τα χημικά όπλα του Ιράκ

Ο πρόεδρος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αμπντούλ Αζίζ αλ-Χακίμ είπε ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον του Σαντάμ Χουσείν στη δεκαετία του 1980.

Ο κ.αλ-Χακίμ πρόσθεσε πως θα πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για να αποφασισθεί το ποσό της αποζημίωσης και αν θα πρέπει να την καταβάλει το Ιράκ.

Το Ιράν διεκδικεί αποζημίωση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τον πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Τα σχόλια του κ.αλ-Χακίμ μπορεί να προμηνύουν τη βελτίωση των σχέσεων της Βαγδάτης με την Τεχεράνη τώρα που ο Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται στην φυλακή.

Ο κ.αλ-Χακίμ είναι επίσης πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση που είναι το σημαντικότερο κόμμα των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.

Το κόμμα αυτό έχει στενές σχέσεις με την Τεχεράνη όπου είχε καταφύγει στα χρόνια που ο Σαντάμ Χουσείν κυβερνούσε το Ιράκ.

Οι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό οι Σιίτες, που είναι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, να κυριαρχούν στη μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και είναι λογικό η Βαγδάτη να αναπτύξει καλλίτερες σχέσεις με την τεχεράνη από τώρα.

Ο πόλεμος Ιράν Ιράκ άρχισε το 1980 μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Μετά από συνοριακές συγκρούσεις το Ιράκ εισέβαλλε στο Ιράν. Στη διάρκεια του πολέμου το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ιρανικού στρατού.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ετοιμάζει τεκμηριωμένες κατηγορίες εναντίον του Σαντάμ Χουσείν και ζήτησε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ να δικαστεί σε διεθνές δικαστήριο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες αφορούν και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ιράν.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Γλυπτά 33 χιλιάδων ετών

Το μέγεθος του κορμοράνου δε ξεπερνά τα 4,7 εκατοστά

Τρεις μικρές φιγούρες από χαυλιόδοντες μαμούθ ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά της νοτιοδυτικής Γερμανίας, οι οποίες πιθανότατα είχαν φιλοτεχνηθεί από τους πρώτους Ευρωπαίους πριν από 33.000 χρόνια.

«Οι πρώτοι Ευρωπαίοι ήταν εκπληκτικά μπροστά από την εποχή τους», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν και μελετούν τα αγαλματίδια.

Το ένα αγαλματίδιο παριστά ένα Κορμοράνο, το δεύτερο ένα άλογο και το τρίτο είναι μια φιγούρα μισού ανθρώπου, μισού ζώου.

Σύμφωνα με τους μελετητές τα αγαλματίδια πρέπει να χρησιμοποιούνταν από ιερείς Σαμάν, οι οποίοι εποίκισαν στην Ευρώπη προερχόμενοι από τα ανατολικά.

Επιδέξειοι τεχνίτες

Οι Σαμάν ήταν μια αρχαϊκή θρησκεία που συνδεόταν με την μαγεία και αναζητούσαν τη σύνδεση μεταξύ του ορατού και του πνευματικού κόσμου.

Ο καθηγητής Νίκολας Κόναρντ του πανεπιστημίου του Τούμπνιγκεν υποστηρίζει ότι τα γλυπτά δεν είναι πρωτόγονης τεχνοτροπίας, αλλά φιλοτεχνήθηκαν από ιδιαίτερα επιδέξιους γλύπτες μιας φυλής που τοποθετείται στην ανώτερη παλαιολιθική περίοδο και συνδέεται με τον χόμο σάπιενς.

«Καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, διότι τα στρώματα της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου πάνω στα οποία βρέθηκαν τα αγαλματίδια συνδέονται με τον σύγχρονο άνθρωπο χόμο σάπιενς και όχι με τον άνθρωπο του Νεάτερνταλ.

Πρόκειται για την φυλή Aurignacian, η οποία οφείλει την ονομασία στην περιοχή Οτ Γκαρόν της νότιας Γαλλίας κοντά στα Πυρηναία Όρη.

Τα αγαλματίδια είναι μικροσκοπικά σε μέγεθος, με αυτό του κορμοράνου να φτάνει τα 4,7 εκατοστά.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι Χόμο Σάπιενς εμφανίστηκαν πριν από περίπου 150.000 χρόνια στην Αφρική, την οποία εγκατέλειψαν αποφασισμένοι να εποικίσουν τον κόσμο.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα για ΠΑΟ και Άρη

Το προβάδισμα απέκτησαν οι «πράσινοι»

Με το «φτωχό» 1-0 και σκόρερ τον Σανμαρτεάν ο Παναθηναϊκός επικράτησε του ΟΦΗ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου, στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Καλύτεροι οι «πράσινοι» στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, έχασαν ευκαιρίες για να διευρύνουν το σκορ, ενώ οι Κρητικοί με αμυντική διάταξη δημιούργησαν επικίνδυνες φάσεις στην αντεπίθεση και θα μπορούσαν να είχαν πάρει θετικό αποτέλεσμα ενόψει του επαναληπτικού.

Προβάδισμα πρόκρισης για τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε και ο Άρης, ο οποίος απέσπασε λευκή ισοπαλία από τον Ηρακλή στην Πολίχνη (0-0).

Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ωστόσο δεν μπόρεσαν να σκοράρουν.

Με δέκα παίκτες έμεινε ο Άρης από το 22' όταν ο Κούσα, ως τελευταίος παίκτης έκανε φάουλ στον Μαχλά, που έμπαινε μόνος του στην περιοχή του Γκίτκου.

Ανοιχτή έμεινε η υπόθεση πρόκριση, στο ζευγάρι του Πανιώνιου με την Καλαμάτα.

Οι δύο ομάδες, στην πρώτη τους αναμέτρηση αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο γήπεδο της Μεσσηνίας, σε ένα πολύ καλό ματς, από πλευράς θεάματος, παρά την απουσία των γκολ.

Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, με τους γηπεδούχους να έχουν τις πιο κλασικές ευκαιρίες.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στις 199 οι απώλειες των Αμερικανών

Στους 199 ο αριθμός των απωλειών από αμερικανικής πλευράς

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε σε νέα ενέδρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας στο Ιράκ δήλωσε ότι η μονάδα του Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε δέχθηκε την επίθεση κατά τη διάρκεια περιπόλου.

Οι τραυματίες είναι ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός διερμηνέας.

Το νέο επεισόδιο ανεβάζει τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ μετά την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών στους 199 στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ «αδικαιολόγητος», καθώς διεξήχθη χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δίκη στο Ιράκ

Ο επικεφαλής του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ, επανέλαβε από το Λονδίνο το αίτημά του να δικαστεί ο πρώην ηγέτης της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν από ειδικό ιρακινό δικαστήριο.

Φωτογραφία αρχείου από τον πόλεμο Ιράν - Ιράκ

Ο επικεφαλής του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επιβολής της θανατικής ποινής στον Σαντάμ Χουσεΐν, σημείωσε, ωστόσο, ότι η δίκη θα διεξαχθεί από Ιρακινούς δικαστές και όχι από πολιτικούς.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Ιράν δικαιούται να λάβει αποζημίωση για τον πόλεμο που διεξήγαγε εναντίον του ο Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 80.

Το Ιράν ζητά αποζημίωση της τάξεως των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη χώρα.

Η ιρανική ηγεσία επικαλείται ότι το Κουβέιτ έχει ήδη λάβει αποζημίωση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα».


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ χρωστάει δισεκατομμύρια στο Ιράν

Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδες Ιρανοί σκοτώθηκαν από τα χημικά όπλα του Ιράκ

Ο πρόεδρος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αμπντούλ Αζίζ αλ-Χακίμ είπε ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον του Σαντάμ Χουσείν στη δεκαετία του 1980.

Ο κ.αλ-Χακίμ πρόσθεσε πως θα πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για να αποφασισθεί το ποσό της αποζημίωσης και αν θα πρέπει να την καταβάλει το Ιράκ.

Το Ιράν διεκδικεί αποζημίωση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τον πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Τα σχόλια του κ.αλ-Χακίμ μπορεί να προμηνύουν τη βελτίωση των σχέσεων της Βαγδάτης με την Τεχεράνη τώρα που ο Σαντάμ Χουσείν βρίσκεται στην φυλακή.

Ο κ.αλ-Χακίμ είναι επίσης πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση που είναι το σημαντικότερο κόμμα των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.

Το κόμμα αυτό έχει στενές σχέσεις με την Τεχεράνη όπου είχε καταφύγει στα χρόνια που ο Σαντάμ Χουσείν κυβερνούσε το Ιράκ.

Οι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό οι Σιίτες, που είναι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, να κυριαρχούν στη μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και είναι λογικό η Βαγδάτη να αναπτύξει καλλίτερες σχέσεις με την τεχεράνη από τώρα.

Ο πόλεμος Ιράν Ιράκ άρχισε το 1980 μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Μετά από συνοριακές συγκρούσεις το Ιράκ εισέβαλλε στο Ιράν. Στη διάρκεια του πολέμου το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ιρανικού στρατού.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης ετοιμάζει τεκμηριωμένες κατηγορίες εναντίον του Σαντάμ Χουσείν και ζήτησε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ να δικαστεί σε διεθνές δικαστήριο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες αφορούν και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες είχαν υποστηρίξει το Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ιράν.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ηγετική εμφάνιση Γ. Παπανδρέου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Μαγνησία, μίλησε σε συνεστίαση κομματικών στελεχών στο Βόλο

Κατά της διαδοχολογίας τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μαγνησία.

«Είναι τιμή που φέρω το όνομα Παπανδρέου, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη» προσέθεσε το κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών στην ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς ωστόσο με αυτές τις δηλώσεις του να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, πρόσθεσε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με τον Κώστα Σημίτη.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σε ότι με καλέσει το κόμμα να κάνω. Αλλά θέλω να τονίσω, επίσης, ότι σεβόμαστε τους θεσμούς. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει και πρωθυπουργό και πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, από το συνέδριο μας εκλεγμένο και προχωράμε νικηφόρα με τον Κώστα Σημίτη», ανέφερε ο κ Παπανδρέου.


Τα αεροπορικά ταξίδια «τροφοδότησαν» το Σαρς

Πάνω από 800 άνθρωποι πέθαναν από άτυπη πνευμονία

Οι επιστήμονες που ερευνούν τις αιτίες που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο επονομαζόμενος ιός της άτυπης πνευμονίας ανακοίνωσαν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα αεροπορικά ταξίδια έπαιξαν ρόλο.

Ωστόσο, οι ειδικοί του ιού έχουν ανακαλύψει ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο από τα άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Ο ιός σκότωσε πάνω από 800 ανθρώπους και προσέβαλλε 8 χιλιάδες άτομα στις αρχές του 2003.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, τονίζει ότι οι επιβάτες πτήσεων που καθόντουσαν κοντά σε άτομο που είχε ήδη προσβληθεί από τον ιό, είχαν μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν και αυτοί.

Η μελέτη αναφέρεται σε μια πτήση στη διάρκεια της οποίας 22 από τους 119 επιβάτες προσβλήθηκαν από τον ιό της άτυπης πνευμονίας που είχε μόνο ένας επιβάτης.

Μετά από αρκετούς μήνες, το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την Τετάρτη, το πρώτο νέο κρούσμα του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Τα συμπτώματα της νόσου εμφάνισε 44χρονος ερευνητής, ο οποίος φαίνεται να προσεβλήθη κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έθεσε σε καραντίνα 70 ανθρώπους μετά την ανακοίνωση του κρούσματος στην Ταϊβάν.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 05:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Χωρίς οίκτο, χωρίς μετάνοια»

Η καταδίκη του Ίαν Χάντλεϊ για τη δολοφονία των δύο δεκάχρονων κοριτσιών τον Αύγουστο του 2002 και τα ερωτηματικά που προέκυψαν από τη δίκη για τους χειρισμούς της αστυνομίας αλλά και για το γεγονός ότι ο Χάντλεϊ που είχε κατηγορηθεί για ερωτικές σχέσεις με ανήλικες και βιασμούς είχε προσληφθεί ως επιστάτης σε σχολείο, απασχολούν όλες τις βρετανικές εφημερίδες σήμερα. Δύο βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται και στην καταδίκη των μελών της 17 Νοέμβρη.

«Χωρίς οίκτο, χωρίς μετάνοια»

«Ένοχος. Όμως ακόμη μόνο αυτός γνωρίζει γιατί σκότωσε τη Χόλι και την Τζέσικα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας

Ιντιπένταντ

(Independent). Δίπλα στην φωτογραφία του καταδικασθέντος σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη, η εφημερίδα δημοσιεύει χρονολογικό κατάλογο των κατηγοριών εναντίον του. Οι κατηγορίες αρχίζουν τον Αύγουστο του 1995 για παράνομη ερωτική σχέση με ανήλικη και φθάνουν ως τον Ιούλιο του 1999, για βιασμό 17χρονης.

«Οι έλεγχοι απέτυχαν να αποκαλύψουν το παρελθόν του Χάντλεϊ » είναι ο τίτλος της εφημερίδας

Ντέιλι Τέλεγκραφ

(Daily Telegraph) και οι υπότιτλοι διευκρινίζουν «Ο δολοφόνος του Σόχαμ είχε ιστορία ...» και «Η αστυνομία δεν είχε κρατήσει το αρχείο των κατηγοριών εναντίον του».

«Το ένα σφάλμα μετά το άλλο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της

Γκάρντιαν

(Guardian) που αναφέρει ότι ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι αποτυχίες της αστυνομίας.

«Δύο αστυνομικές δυνάμεις και μια υπηρεσία κοινωνικών λειτουργών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα σφάλματα που διέπραξαν και είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόσληψη ως επιστάτη σε σχολείο ενός ανθρώπου που εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για να παρασύρει τα δύο δεκάχρονα κορίτσια στο σπίτι του τη μοιραία μέρα» γράφει η

Γκάρντιαν

.

«Χωρίς οίκτο, χωρίς μετάνοια» είναι ο τίτλος της εφημερίδας

Τάιμς

(Times) που υπογραμμίζει τα λόγια του δικαστή όταν ανακοίνωσε την ποινή του Ίαν Χάντλεϊ.

Ισόβια για τους ηγέτες της 17 Νοέμβρη

Η εφημερίδα

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

(Financial Times) δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα για τις ποινές που επιβλήθηκαν στη δίκη της 17 Νοέμβρη. «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης των καταδικασθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παραγραφή αδικήματος μετά από 20 χρόνια δεν ισχύει, για τον Γιάννη Σερίφη που πήρε μέρος στην δολοφονία του Ριτσαρντ Γουέλτς» γράφει η Κέριν Χόουπ.

«Αν και η 17 Νοέμβρη πιστεύεται ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι πάνω από το 80% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη της οργάνωσης και οι έρευνες της αστυνομίας θα πρέπει να συνεχιστούν» συνεχίζει η ανταπόκριση της

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

. Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει επίσης άρθρο για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο υπό τον τίτλο «Ο μεταφραστής που προχώρησε πέρα από τις λέξεις στις ενέργειες».

«Έπεσε η αυλαία χθες σ ένα από τα αιματηρότερα δράματα που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με την καταδίκη των αρχηγών της 17 Νοέμβρη» αναφέρει η ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας

Γκάρντιαν

( Guardian).


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 03:57 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικές αρχές και ισλαμική παράδοση

Η έκκληση του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να θεσπιστεί νόμος που θα απαγορεύει στους μαθητές και μαθήτριες των δημοσίων σχολείων να φορούν θρησκευτικά σύμβολα έκκληση που γενικά θεωρείται ότι αφορά το ισλαμικό κάλυμμα της κεφαλής απασχολεί όχι μόνο τον γαλλικό τύπο αλλά και πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Η γαλλική εκδοχή του Ισλάμ»

Καθώς το ισλαμικό κάλυμμα της κεφαλής είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία ενώ δεν είναι γνωστή καμία περίπτωση μαθητή που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή φορούσε σταυρό, επισημαίνει η εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) η οποία τονίζει ότι ο πρόεδρος Σιράκ μιλώντας για «υπερβολικά εμφανή θρησκευτικά σύμβολα», δηλαδή ισλαμικές μαντίλες, εβραϊκά κιπάκ ή χριστιανικούς σταυρούς, «απαντά σε αυτούς που φοβούνται ότι ο νέος νόμος θα είχε στόχο τη μουσουλμανική θρησκεία».

Η εφημερίδα Παρί-Νορμαντί (Paris-Normandie) υπογραμμίζει «ο Σαντάμ Χουσείν συνελήφθη, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει, η παγκόσμια οικονομία δεν αναπτύσσεται, η ανεργία έχει ριζώσει, αλλά η Γαλλία επιλέγει να συζητήσει το κοσμικό κράτος».

Η εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation) πιστεύει πως οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το 2004 «έχουν μεγάλη σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο».

«Ο πρόεδρος Σιράκ δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στην ακροδεξιά να εκμεταλλευθεί την αποτυχία της πολιτικής αφομοίωσης των Μουσουλμάνων στην κοινωνία» υποστηρίζει η Λιμπερασιόν.

Στην Γερμανία, η εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) σημειώνει ότι ο πρόεδρος Σιράκ «υποχρεώθηκε να επέμβει διότι το θέμα της μαντίλας διχάζει την κοινωνία». Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι ακραίοι ισλαμιστές στη Γαλλία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους δημοκρατικούς θεσμούς για να εξυπηρετούν τους στόχους τους και καταλήγει «η μαντίλα που αρχικά είχε γίνει αποδεκτή ως παραδοσιακή ενδυμασία . Έγινε σύμβολο διχασμού».

Η ελβετική εφημερίδα Τρίμπιουν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) πιστεύει πως ο εν λόγω νόμος θα είχε στόχο να κρύψει «τα προβλήματα που προέρχονται περισσότερα από κοινωνικές αποτυχίες παρά από θρησκευτικές πεποιθήσεις».

«Συγκεντρώνοντας την εργατική τάξη που κατάγεται από τη βόρεια Αφρική σε πόλεις γκέτο η Γαλλία σταδιακά έφτιαξε μια χρονοβόμβα που είναι τώρα έτοιμη να εκραγεί» τονίζει η ελβετική Τριμπιούν ντε Γενέβ.

Τι γίνεται τώρα;

Δύο γερμανικές εφημερίδες εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το που πρέπει να κριθεί η τύχη του Σαντάμ Χουσείν.

Η Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) πιστεύει πως ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα πρέπει να δικαστεί από δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να μην είναι δυνατή η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών.

Η γερμανική εφημερίδα ερμηνεύει το σχόλιο του προέδρου Μπους ότι «αξίζει στον Σαντάμ Χουσείν η εσχάτη των ποινών» ως υπόδειξη ότι πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο και τονίζει «η θανατική ποινή δεν είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά πολιτισμού».

Αντίθετη είναι η άποψη της εφημερίδας Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) που θεωρεί ότι «απαράδεκτο» να απαιτηθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής να επιβάλλουν τους ευρωπαϊκούς όρους σε μια δίκη που θα γίνει στο Ιράκ.

«Η δίκη μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική ιστορική στιγμή, αλλά οι διαδικασίες είναι πιο σημαντικές από το αποτέλεσμα της» λέει η γερμανική εφημερίδα που επισημαίνει την σημασία της δίκης ενός Άραβα δεσπότη και της δυνατότητας που θα έχουν τα θύματα του δικτάτορα να αποκαλύψουν τα δεινά που υπέστησαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.