Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-19

  1. Αφοπλίζεται η Λιβύη
  2. Ποινή 8 μηνών στον Φέρντιναντ
  3. Εγκρίθηκε το «πακέτο Σρέντερ»
  4. Επικρίσεις για την επ΄αόριστο κράτηση υπόπτων
  5. "Πύργος Ελευθερίας"
  6. Τουρκία: Κατηγορίες κατά υπόπτου
  7. Αμερικανική επιχείρηση στον Περσικό
  8. Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα
  9. Απόπειρα κατά Μπρέμερ
  10. Στην τελευταία ευθεία για τον Άρη
  11. Επικρίσεις Ερντογάν κατά Ντενκτάς
  12. Επαναλαμβάνεται το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ
  13. Με άρωμα εκλογών ο προϋπολογισμός
  14. Η ώρα του ΕΛΑ
  15. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  16. Αντιδράσεις στα μέτρα Σαρόν
  17. Τουρκία: Νέα σύλληψη
  18. Στην τελευταία ευθεία για τον Άρη
  19. Τουρκία: Nέα σύλληψη για τις επιθέσεις
  20. Ψηφοφορία για το «πακέτο Σρέντερ»
  21. «Αντιτρομοκρατικό» πλήγμα στον Μπους
  22. «Αντιτρομοκρατικό» πλήγμα στον Μπους
  23. Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»
  24. Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»
  25. Αμερικανικές ενισχύσεις στο Ιράκ
  26. Αντιδράσεις στα «μονομερή μέτρα» Σαρόν
  27. Αντιδράσεις στα «μονομερή μέτρα» Σαρόν
  28. «Τελείωσε η αναζήτηση των όπλων;»
  29. Ο απόηχος της «μάχης της μαντίλας»

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αφοπλίζεται η Λιβύη

Ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε να "ανοίξει" τις εγκαταστάσεις της χώρας σε ξένους επιθεωρητές

Η Λιβύη ανακοίνωσε ότι στο παρελθόν προσπάθησε να εφαρμόσει πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής αλλά τώρα αποφάσισε να το διακόψει άμεσα.

Σε δήλωση του ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο υποσχέθηκε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα «νέο κόσμο χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία».

Μπους-Μπλερ

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε ξεχωριστές εμφανίσεις στην τηλεόραση επιβεβαίωσαν την ανακοίνωση της Λιβύης.

Ο κύριος Μπερ είπε ότι η Λιβύη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι θα επιτρέψει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων της από διεθνείς επιθεωρητές.

« Η απόφαση του Μουαμάρ Καντάφι είναι ιστορική και θαρραλέα και γιαυτό την επικροτώ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνομιλίες με την Τρίπολη για εννέα ολόκληρους μήνες.

Λόκερμπι

«Μετά την θετική κατάληξη του θέματος του Λόκερμπι η Λιβύη ήρθε σε επαφή μαζί μας με στόχο να λύσει το πρόβλημα των όπλων μαζικής καταστροφής σε πνεύμα συνεργασίας» είπε ο κύριος Μπλερ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να τερματίσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Λιβύη για την ευθύνη της για την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους της αμερικανικής εταιρείας Παν- Αμ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

Νωρίτερα η Λιβύη είχε αποδεχθεί να πληρώσει αποζημίωση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους συγγενείς των 270 θυμάτων της επίθεσης.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή 8 μηνών στον Φέρντιναντ

Χάνει Τσάμπιονς Λιγκ και Ευρωπαικό Πρωτάθλημα 2004

Ποινή αποκλεισμού 8 μηνών επέβαλαν οι Αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές στον διεθνή αμυντικό Ρίο Φέρντιναντ ο οποίος δεν είχε παραστεί σε προγραμματισμένη εξέταση ντόπινγκ.

Αθλητικό δικαστήριο έκρινε ότι ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένοχος καθώς αγνόησε την εξέταση στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο αποκλεισμός αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου που σημαίνει ότι ο Φέρντιναντ χάνει την υπόλοιπη ποδοσφαιρική χρονιά όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας.

Παράλληλα το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο ύψους 50 χιλιάδων λιρών περίπου 70 χιλιάδες ευρώ.

Στον Φέρντιναντ δόθηκε διορία 16 ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του είχε ζητηθεί να πραγματοποιήσει εξέταση για ντόπινγκ στο προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά ο παίκτης έφυγε χωρίς να το πραγματοποιήσει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ξέχασε και ότι αργότερα τηλεφώνησε στην ομάδα του λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να υποστεί την εξέταση αλλά τότε η προθεσμία είχε ήδη εκπνεύσει.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 21:10 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκρίθηκε το «πακέτο Σρέντερ»

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ευελπιστεί ότι η ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό του πακέτο δεν θα του επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα που είχε προτείνει ο Καγκελάριος Σρέντερ, με στόχο την τόνωση της οικονομίας της χώρας.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του στην Κάτω Βουλή, ο κύριος Σρέντερ δήλωσε πως η γερμανική οικονομία βρίσκεται ξανά εν κινήσει.

Όμως, οι επικριτές του υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τόσο ριζοσπαστικές για να μπορέσουν να λύσουν τα βαθύτατα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Το πακέτο μέτρων -γνωστό ως Ατζέντα 2010- εγκρίθηκε, ωστόσο, οι παραχωρήσεις που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες προς την αντιπολίτευση έχουν εξοργίσει ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με τη συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι φόροι θα μειωθούν κατά 7,8 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ποσού που είχε προβλέψει ο κ. Σρέντερ.

Τα αρχικά σχέδια του Καγκελάριου συνάντησαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι οι προωθούμενες φοροαπαλλαγές θα οδηγούσαν σε απαράδεκτη αύξηση του δημόσιου χρέους.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις για την επ΄αόριστο κράτηση υπόπτων

Επιτροπή του κοινοβουλίου επικρίνει την επ' αόριστον κράτηση ξένων υπόπτων

Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή - αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των κομμάτων εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ενάντια στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία που θέσπισε η κυβέρνηση Μπλερ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η επιτροπή ζητά την άμεση ανάκληση των διατάξεων που προβλέπουν την επ΄ αόριστον κράτηση υπόπτων - από ξένες χώρες - για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες δικαστικής πλάνης.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία αυτή την στιγμή κρατούνται 14 άτομα, έξη από τους οποίους βρίσκονται υπό κράτηση για δυο ολόκληρα χρόνια.

Επιτροπή Νιούτον

Ο Λόρδος Νιούτον πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής σκιαγράφησε τα σημεία του αντιτρομοκρατικού νόμου που χρίζουν άμεσης ανάκλησης

«Δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία και ο ύποπτος που κρατείται δεν έχει καμία πρόσβαση στα ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι διατάξεις αυτές για να εφαρμοσθούν απαιτούσαν να εξαιρεθεί η Βρετανία από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήμαστε η μοναδική χώρα που θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επ΄ αόριστον κράτηση των υπόπτων»

Η επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Βρετανία μπορεί να αποτελεί στόχο τρομοκρατών, αλλά υπογραμμίζει ότι τα ατομικά δικαιώματα των ξένων υπόπτων πρέπει να προστατευθούν.

Δυο μέτρα-δυο σταθμά

Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία εγκρίθηκε από το Βρετανικό κοινοβούλιο σε χρόνο ρεκόρ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αγγλίας επέκρινε την ψήφιση της νομοθεσίας υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη συζήτηση.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το περιεχόμενο του νόμου λέγοντας ότι δημιουργεί δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ένα για τους βρετανούς πολίτες και ένα για τους ξένους.

Ανένδοτη η κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία εφαρμόζεται με φειδώ και μόνο στις περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια της Βρετανίας.

Ο υπουργός εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στον κόσμο που πιστεύει ότι ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, σε κόσμο ελευθερίας, ότι πλανώνται. Δυστυχώς ο κόσμος που ζούμε δεν είναι έτσι» είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

"Πύργος Ελευθερίας"

Το ψιλότερο κτήριο στον κόσμο θα γίνει ο "Πύργος Ελευθερίας"

Ο ψιλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο θα χτιστεί στην Νέα Υόρκη στον χώρο των Δίδυμων Πύργων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ουρανοξύστης θα ονομάζεται Πύργος Ελευθερίας και θα ξεπερνάει το μισό χιλιόμετρο σε ύψος- συγκεκριμένα θα φτάνει τα 533 μέτρα.

Το ακριβές ύψος του ουρανοξύστη θα είναι 1776 πόδια που συμβολίζει το έτος Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, είπε ότι ο πύργος αποτελεί «ένα φόρο τιμής στους ήρωες που χάθηκαν» από τις επιθέσεις.

Σχεδόν 3 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ του αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπερσκιντ, που κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό και των προτάσεων του ιδιοκτήτη του οικοπέδου που είχε παραπονεθεί ότι τα αρχικά σχέδια δεν είχαν προβλέψει επαρκή χώρο για γραφεία.

Ο πύργος θα έχει 70 ορόφους που προορίζονται για γραφεία, εστιατόρια στον 71ο και 72ο όροφο και παρατηρητήριο στον 73ο.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Κατηγορίες κατά υπόπτου

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

Την κατηγορία πως επιχείρησε να ανατρέψει με τη βία τη συνταγματική τάξη απήγγειλε τουρκικό δικαστήριο σε ένα άτομο που πιστεύεται πως έπαιξε ρόλο-κλειδί στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Η τουρκική αστυνομία κατηγορεί τον συλληφθέντα ότι λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των βομβιστών και μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι αρχές είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι μία τουρκική παραστρατιωτική οργάνωση ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν υπό την επίβλεψη και με την οικονομική υποστήριξη του δικτύου αλ-Κάιντα.

62 άνθρωποι, Τούρκοι οι περισσότεροι, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που δέχτηκαν δύο συναγωγές, μία βρετανική τράπεζα και το βρετανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα για την ανάμιξή τους στις επιθέσεις αυτές.

Σχέση με αλ-Κάιντα

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο συλληφθείς, Τούρκος Αντνάν Ερσόζ, λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των βομβιστών και μιας «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Ερσόζ συνελήφθη την Τρίτη και ομολόγησε ότι είχε προσωπική συνάντηση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν κι ότι εκπαιδεύθηκε στη χρήση εκρηκτικών σε στρατόπεδα της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

«Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν και πήρε τις ευλογίες του για τις επιθέσεις», δήλωσε η ίδια πηγή.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανική επιχείρηση στον Περσικό

Το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκε στον Περσικό κόλπο πλοίο το οποίο μετέφερε ναρκωτικά και είναι πιθανό να έχει σχέση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Το ξύλινο σκάφος μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τόνους χασίσι και αναχαιτίστηκε από το αμερικανικό καταδρομικό Ντεκατίρ, τη Δευτέρα.

Το φορτίο ναρκωτικών του σκάφους πιστεύεται ότι είναι αξίας 8 ως 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Τα δώδεκα μέλη που επέβαιναν στο σκάφος συνελήφθησαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν «σαφείς σχέσεις» του πλοίου με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα

Aσαφές το μέλλον την επομένη των εκλογών

Στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έχει δηλώσει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος η Κύπρος να ενταχθεί το Μάιο ενωμένη στην ΕΕ, όμως τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξαναρχίσουν εάν δεν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για επίλυση του ζητήματος.

Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς πάντως δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι το 50% των Τουρκοκυπρίων θέλει λύση με βάση το σχέδιο Ανάν ενώ το άλλο 50% διαφωνεί.

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι εκλογές απέδειξαν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι 100% υπέρ ενός συμβιβασμού και ότι επιθυμούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το 50% των ψηφοφόρων λέει ότι θέλει να ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ με βάση το σχέδιο Ανάν. Και αυτό γιατί το εν λόγω σχέδιο τους παρουσιάστηκε ως ιδανική λύση. Το άλλο 50% των ψηφοφόρων λέει να ενταχθούμε στην ΕΕ, αλλά χωρίς να παραβιάσουμε διεθνείς κανονισμούς».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμπλήρωσε: «Eδώ και χρόνια η ΕΕ υπογράφει συμφωνίες με τους ελληνοκύπριους. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ορίζουν αυτές οι συμφωνίες. Επιπλέον πρέπει αρθούν τα εμπάργκο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η οικονομία της Κύπρου είναι σε άψογη κατάσταση. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τη βόρεια Κύπρο. Το άλλο 50% λέει λοιπόν "ναι να μπούμε στην ΕΕ αλλά να λύσουμε πρώτα αυτά τα προβλήματα"», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

«Χωρίς λύση μέχρι το Μάιο»

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο κάνει σχεδόν αδύνατη την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο εκτιμά ο Βρετανός ειδικός αναλυτής για την Κύπρο, Τζέιμς Κερ Λίντσι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές και αυτό γιατί είναι αδιανόητο να υπάρξει ένα κοινοβούλιο, το οποίο θα είναι διχασμένο ακριβώς στη μέση ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν την επανένωση της νήσου και σε εκείνους που αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο», λέει ο Βρετανός αναλυτής.

Παράλληλα, συμπληρώνει, το γεγονός ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί προτάσεις για συνασπισμό ούτε από τους εθνικιστές ούτε από τον Ραούφ Ντενκτάς, το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει να θεωρείται αδύνατο.

Ο κ. Κερ Λίντσι εκτιμά ότι τα περιθώρια επανένωσης της νήσου μέχρι το Μάιο στενεύουν ακόμη περισσότερο.

«Ο πολιτικός κόσμος είναι διχασμένος. Από την άλλη πλευρά, εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν ξανά πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οπότε μετά απομένουν μόνο εννέα με δέκα εβδομάδες μέχρι την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι η πιο καθοριστική παράμετρος στην όλη κατάσταση.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος της εάν δεν υπάρξει επανένωση της νήσου. Η τουρκική κυβέρνηση μάλιστα το έχει συνειδητοποιήσει αυτό».

«Πιστεύω ότι θα κριθούν πολλά από τη στάση της Τουρκίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το εάν θα υπάρξει επανένωση της νήσου», υπογραμμίζει ο Τζέιμς Κερ Λίντσι.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά Μπρέμερ

Απέτυχε η απόπειρα κατά του αμερικανού διοικητή του Ιράκ

Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βασόρα, αποκάλυψε ότι στις αρχές του μηνός--συγκεκριμένα: στις 6 Δεκεμβρίου--έγινε ανεπιτυχής απόπειρα κατά της ζωής του.

Ο κ. Μπρέμερ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την αμερικανική τηλεόραση η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού αξιωματούχου που είχε φύγει από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση την Βαγδάτη δέχθηκε επίθεση από ελαφρά όπλα.

Φημολογείται ότι η απόπειρα κατά του κυρίου Μπρέμερ έγινε όταν στην Βαγδάτη βρισκόταν ο υπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Νέες επιθέσεις

Λίγο νωρίτερα, εν τω μεταξύ, βόμβα είχε εκραγεί στη Βαγδάτη, σε κτίριο που ανήκε σε μία πολιτική οργάνωση, που αποτελείται κυρίως από σιίτες μουσουλμάνους και αποκαλείται Υπέρτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν.

Παράλληλα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες 2 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελευταία ευθεία για τον Άρη

Το Μπιγκλ θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έδωσε εντολή στο διαστημόπλοιο Άρης Εξπρές να εκτοξεύσει το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο Μπιγκλ 2 το οποίο θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη για να ερευνήσει την επιφάνεια του.

Το Άρης Εξπρές βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στην επιφάνεια του οποίου θα προσγειωθεί το Μπιγκλ, αν όλα πάνε καλά, σε έξι μέρες, την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο θα διανύσει τα τελευταία 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τον Άρη, χωρίς καύσιμα, σε «χειμερία νάρκη», κατευθυνόμενο μόνο από την αρχική ώθηση από το Άρης Εξπρές.

Αποτυχία στο στάδιο της αποχώρησης του μικρού διαστημόπλοιου από το μεγάλο, ισοδυναμούσε με καταστροφή και των δύο.

«Η πρώτη φάση του αγώνα ολοκληρώθηκε εκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τη Γη. Η δεύτερη φάση είναι το πρωί των Χριστουγέννων» είπε ο δημιουργός του Μπιγκλ, Κόλιν Πίλινγκερ.

Το Μπιγκλ δεν έχει δικό του σύστημα ώθησης και η προσγείωση του στην τεράστια πεδιάδα βορείως του ισημερινού του πλανήτη εξαρτάται από την ακρίβεια της κατεύθυνσης που του έδωσε η ώθηση από το Άρης Εξπρές.

Το Μπιγκλ θα φθάσει στην αρχή της ατμόσφαιρας του Άρη τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων. Στην κάθοδο του προς την επιφάνεια του πλανήτη θα το προστατεύει μονωτική κάλυψη ενώ αλεξίπτωτα θα εμποδίσουν την συντριβή του.

Η αποστολή του Μπιγκλ είναι να αναζητήσει ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής, τώρα ή στο παρελθόν, στον κόκκινο πλανήτη.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις Ερντογάν κατά Ντενκτάς

Άρης Χατζηστεφάνου

Κωνσταντινούπολη

Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαπραγματεύσιμο χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν το σχέδιο Ανάν ενώ αναφερόμενος στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σημείωσε με νόημα ότι ήρθε καιρός να αλλάξει τους συμβούλους του από την Τουρκία.

«Θα προτιμούσα να μου το πει αυτοπροσώπως» απάντησε λίγο αργότερα, εμφανώς ενοχλημένος ο Ντενκτάς συμπληρώνοντας ότι δεν συνηθίζει να απαντά σε πρωθυπουργούς μέσω των δημοσιογράφων.

Παρόλα αυτά ο ίδιος δήλωσε ότι μπορεί να ορίσει ως διαπραγματευτή για το κυπριακό- δηλαδή ως αντικαταστάτη του-οποιονδήποτε επιλέξει η Άγκυρα. Αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι το σχόλιο Ερντογάν αφορά μεταξύ άλλων το σύμβουλο του Ντενκτάς και πρώην υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Μουμτάζ Σοϊσάλ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν όπου βρίσκεται επαναφέρουν στο προσκήνιο την αντιπαράθεση του με τον Ντενκτάς. Γίνονται μάλιστα λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Τουρκία του Αμερικανού μεσολαβητή για το κυπριακό Τόμας Γουέστον.

Ξένοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο Γουέστον που έχει εκφράσει ανοιχτά αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ντενκτάς αναμένεται να ασκήσει πιέσεις και στην Άγκυρα για επίσπευση των διαδικασιών.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η 1η Μαΐου-δηλαδή η ημερομηνία ένταξης της Κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ- δεν αποτελεί όριο για τις διαπραγματεύσεις. «Εάν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ Βορρά και Νότου, η Νότια Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί» είπε ο κύριος Ερντογάν.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο «Ανατολή ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να διαπραγματευτεί ακόμη και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Νησί.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Επαναλαμβάνεται το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ

Σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνεται απόφαση επανάληψης αγώνα μπάσκετ.

Με απόφαση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ, ο αγώνας της 12ης αγωνιστικής μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (που έληξε με νίκη των «πρασίνων» 67-65), θα επαναληφθεί, καθώς δέχτηκε ότι οι παίκτες της «Ένωσης» παραπλανήθηκαν, επειδή δεν γνώριζαν πόσα δευτερόλεπτα απέμεναν για την ολοκλήρωση της επίθεσης.

Ο Παναθηναϊκός, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, σκοπεύει να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ, και έτσι η ημερομηνία που θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός, εφόσον δεν δικαιωθούν οι «πράσινοι», δεν έχει ακόμη οριστεί.

Είναι η δεύτερη φορά, σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, που λαμβάνεται απόφαση επανάληψης αγώνα μπάσκετ, έστω κι αν αυτή δεν είναι ακόμη οριστική, με δεδομένο ότι πέρυσι η ένσταση του Ολυμπιακού είχε απορριφθεί από τον αθλητικό δικαστή, αλλά έγινε δεκτή από το ΑΣΕΑΔ.

Για την ΑΕΚ, η οποία και ήταν η θιγμένη της υπόθεσης, είναι η πρώτη φορά που κερδίζει δικαστική μάχη, αφού σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, όπου είχε κερδίσει παιχνίδια, αναγκάστηκε να ξαναπαίξει λόγω προσφυγής των αντιπάλων της στη δικαιοσύνη.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Με άρωμα εκλογών ο προϋπολογισμός

Πραγματοποιήθηκε η έναρξη της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού

Παρουσία του πρωθυπουργού, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ, ξεκίνησε στην Βουλή, η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μια συζήτηση που είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη να «σηκώνουν» το βάρος της αντιπαράθεσης.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για αναξιόπιστο προϋπολογισμό ενώ παράλληλα κράτησε αποστάσεις από τις προτάσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σφιχτή οικονομική πολιτική.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κ. Χριστοδουλάκης, κατηγόρησε την ΝΔ για ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τους αντιλαϊκούς πειραματισμούς της.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας, ότι όταν ανέλαβε η Δεξιά την διακυβέρνηση, η χώρα έπαψε να έχει αναπτυξιακή πορεία.

Τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΝ έκαναν λόγο για αντιλαϊκό και προεκλογικό προϋπολογισμό.

Μπεντενιώτης: «Αναπτυξιακός και κοινωνικός»

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2004 είναι «αναπτυξιακός», γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,2%, «απασχόλησης» γιατί το 2004 η ανεργία θα πέσει στο 8% και «κοινωνικός» γιατί περιλαμβάνει όλα τα μέτρα του «κοινωνικού πακέτου» κόστους 2,3 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι «είναι προϋπολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί αποτυπώνει αξιόπιστα τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών υποδομών».

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπετενιώτης

Ο κ. Μπεντενιώτης επισήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2004 δεν υπεισέρχεται «κανένας νέος φορολογικός συντελεστής και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 98,5% του ΑΕΠ».

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενσωμάτωσή της στους μισθούς, στην επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, στην ενίσχυση της κινητικότητας και προσαρμοστικότητας στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των αγορών και στην αύξηση της απασχόλησης και ενδυνάμωσή της.

Αλογοσκούφης: «Στον αέρα» ο προϋπολογισμός

Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό κλίμα, ετοιμάζεται να προβάλλει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης

«Μετά την αποτυχία της παροχολογίας, το επόμενο επεισόδιο στο φαύλο αυτό κύκλο είναι η διαδοχολογία», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για προϋπολογισμό που βρίσκεται «κυριολεκτικά στον αέρα».

Αναφερόμενος στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου και εμφανίζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ξεπερνάει τα 7,2 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 6,2 δισ ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «από μόνα τους τα στοιχεία αρκούν για να αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποσυρθεί».

«Πρέπει να ντρέπεται η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, που δεν συμβαδίζει με όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Αυτοί οι 11 μήνες αποδεικνύουν τη σαθρή βάση του προϋπολογισμού του 2003» υποστήριξε.

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός αμφισβητείται ευθέως από την Κομισιόν και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα έχει μεγάλα προβλήματα υλοποίησης με τη σημερινή του μορφή, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε ότι εφαρμόζει καθεστωτικές πρακτικές.

Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε με καθεστωτικό τρόπο το Χρηματιστήριο και τις ελληνοποιήσεις στις εκλογές του 2000 και χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού για να συντηρεί τον κομματικό της στρατό, ενώ παράλληλα έχει χρηματοδοτήσει με χρήματα του ελληνικού λαού την ανάπτυξη μίας σειράς από κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις που συνδέονται και με μέσα ενημέρωσης που την στηρίζουν.

Απάντηση Χριστοδουλάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Χριστοδουλάκη, σχετικά με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «ο τακτικός προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά μέσα στα όρια των προβλέψεων και το έλλειμμα θα κλείσει όπως έχουμε αναγράψει στον προϋπολογισμό».

«Η χώρα μας χρειάζεται τη συνέχιση της πολιτικής μας, για να μη πέσει στην παγίδα της Πορτογαλίας, όπου ανέλαβε η Δεξιά και σήμερα είναι χώρα με αρνητική ανάπτυξη, άγρια λιτότητα και απολύσεις εργαζομένων».

Επίσης, παρέθεσε σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία στη διετία 2001-2002 η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία σημείωσαν βελτίωση της τάξεως του 5% στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, έτσι ώστε το 2002 στην Ελλάδα το βιοτικό επίπεδο αντιστοιχούσε στο 71% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη διεθνή έκθεση κατά της διαφθοράς, όπου η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες αναφέρεται ότι έχουν βελτιώσει την εικόνα της δημόσιας διοίκησής τους.

ΚΚΕ: «Αντιλαϊκός προϋπολογισμός»

Για το ΚΚΕ ο προϋπολογισμός δεν είναι ζήτημα τεχνοοικονομικό αλλά πολιτικό. Και τον κρίνει με κριτήριο ποια συμφέροντα αυτός εξυπηρετεί, σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.

Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού, ο κ. Τζέκης, τόνισε ότι αυτές είναι επιλογές του Συμφώνου Σταθερότητας, της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας και «υπηρετούν την άνοδο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος του εργαζόμενου λαού».


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα του ΕΛΑ

Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη

Σε δίκη, στις 5 Φεβρουαρίου, για τις ενέργειες που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι ήδη προφυλακισμένοι Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη, Κώστας Αγαπίου, ο Χρήστος Τσιγαρίδας που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο Μιχάλης Κασίμης, αδελφός του νεκρού φερόμενου ως ιδρυτή της οργάνωσης, Χρήστου.

Τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών διατάσουν, παράλληλα, τη συνέχιση της ανάκρισης για τους Γιάννη Σερίφη και Επαμεινώνδα Σκυφτούλη, για τους οποίους ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Μύτης είχε ζητήσει την απαλλαγή τους.

Οι εφέτες αποφαίνονται, επίσης, πως πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους, λόγω παραγραφής, για περίπου 101 πράξεις.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά στη Βαγδάτη

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βασόρα, δήλωσε ότι στις αρχές του μήνα, συγκεκριμένα: στις 6 Δεκεμβρίου, έγινε ανεπιτυχής απόπειρα κατά της ζωής του.

Ο κ. Μπρέμερ δεν έδωσε προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες. Λίγο νωρίτερα την Παρασκευή εξερράγη βόμβα σε κτίριο που ανήκε σε μία πολιτική οργάνωση, που αποτελείται κυρίως από Σιίτες μουσουλμάνους και αποκαλείται Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν. Το κτίριο, που υπέστη σοβαρές ζημιές, ανήκε στην ένοπλη πτέρυγα του Συμβουλίου, που είναι γνωστή με την επωνυμία πολιτοφυλακή Μπαντάρ. Η οργάνωση επέρριψε τις ευθύνες σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Την Τετάρτη δολοφονήθηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, ο Μοχάναντ αλ-Χακίμ, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο ηγέτης της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ και 80 άλλοι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην ιερή για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλη, Νατζάφ.

Πληροφορίες από το Ιράκ, εξάλλου, αναφέρουν ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το βυτιοφόρο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη έξω από τη Βαγδάτη, αλλά η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αμερικανικές αρχές.


Αντιδράσεις στα μέτρα Σαρόν

Η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας είναι ένα από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Αριέλ Σαρόν

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν,που είπε ότι θα επιβάλει μονομερώς μέτρα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή αν δεν τερματιστεί η βία από την παλαιστινιακή πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει ο κ. Σαρόν -με βασικό στόχο τον διαχωρισμό των ισραηλινών και των παλαιστινιακών περιοχών- είναι η ανακατανομή των ισραηλινών δυνάμεων, η μετακίνηση οικισμών και η εκκένωση ορισμένων παλαιστινιακών εδαφών.

Μια από τις πιο επίμαχες προτάσεις του είναι η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μονομερή μέτρα υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Μια συμβιβαστική λύση πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ μακ Λέλαν.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σαρόν δίνει ειδικό βάρος στον επικριτικό τόνο των σχολίων.

Απογοήτευση Κουρέια

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις απειλές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο απειλητικός τόνος της ομιλίας Σαρόν φάνηκε στην πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία και να χαράξει τις λεγόμενες νέες γραμμές ασφαλείας.

«ΑΠΕΙΛΕΣ»

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες

Αχμέντ Κουρέια, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες.

Εγώ είμαι έτοιμος για σοβαρές συνομιλίες στη βάση του οδικού χάρτη εντός των επόμενων μηνών.

Αν εκείνος θέλει, μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Διαχωρισμός

Σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι εξακολουθεί να προτιμά τον λεγόμενο οδικό χάρτη το ειρηνευτικό σχέδιο που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποτελεί το μοναδικό σχέδιο ειρήνευσης με το οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Αλλά επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας και επέκρινε και πάλι τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ως υπεύθυνο για κτηνώδεις τρομοκρατικές πράξεις.

Αν οι Παλαιστίνιοι, είπε, δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων ορίζει ο οδικός χάρτης, το Ισραήλ θα αποκοπεί από τις Παλαιστινιακές περιοχές και θα μειώσει στο ελάχιστο των αριθμό των Ισραηλινών που ζουν μεταξύ των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, είπε ο Αριέλ Σαρόν, δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει του Παλαιστινίους και θέλει να έχουν ένα δικό τους κράτος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στη διάλυση των παράνομων εποικισμών και δεν θα απαλλοτριώσει Παλαιστινιακά εδάφη για την οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Νέα σύλληψη

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

Στην Τουρκία, οι αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν ακόμα έναν άνδρα που φέρεται ως ύποπτος για το σχεδιασμό των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν το θάνατο 62 ατόμων.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο συλληφθείς, Τούρκος Αντνάν Ερσόζ, λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των βομβιστών και μιας «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Ερσόζ συνελήφθη την Τρίτη και ομολόγησε ότι είχε προσωπική συνάντηση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν κι ότι εκπαιδεύθηκε στη χρήση εκρηκτικών σε στρατόπεδα της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

«Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν και πήρε τις ευλογίες του για τις επιθέσεις», δήλωσε η ίδια πηγή.

62 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους Τούρκοι- έχασαν τη ζωή τους κατά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δυο συναγωγών, της βρετανικής τράπεζας HSBC και του βρετανικού προξενείου.

Μέχρι στιγμής, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα σε σχέση με τις επιθέσεις.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελευταία ευθεία για τον Άρη

Το Μπιγκλ θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία δίνει εντολή στο διαστημόπλοιο Άρης Εξπρές να εκτοξεύσει το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο Μπιγκλ 2 το οποίο θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη για να ερευνήσει την επιφάνεια του.

Το Άρης Εξπρές βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στην επιφάνεια του οποίου θα προσγειωθεί το Μπιγκλ, αν όλα πάνε καλά, σε έξι μέρες, την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το μικροσκοπικό διαστημόπλοιο θα διανύσει τα τελευταία 3 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τον Άρη, χωρίς καύσιμα, σε «χειμερία νάρκη», κατευθυνόμενο μόνο από την αρχική ώθηση από το Άρης Εξπρές.

Αποτυχία στο στάδιο αυτό αποχώρησης του μικρού διαστημόπλοιου από το μεγάλο, ισοδυναμεί με καταστροφή και των δύο.

Το Μπιγκλ δεν έχει δικό του σύστημα ώθησης και η προσγείωση του στην τεράστια πεδιάδα βορείως του ισημερινού του πλανήτη εξαρτάται από την ακρίβεια της κατεύθυνσης που του έδωσε η ώθηση από το Άρης Εξπρές.

Το Μπιγκλ θα φθάσει στην αρχή της ατμόσφαιρας του Άρη τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων. Στην κάθοδο του προς την επιφάνεια του πλανήτη θα το προστατεύει μονωτική κάλυψη ενώ αλεξίπτωτα θα εμποδίσουν την συντριβή του.

Η αποστολή του Μπιγκλ είναι να αναζητήσει ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής, τώρα ή στο παρελθόν, στον κόκκινο πλανήτη.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Nέα σύλληψη για τις επιθέσεις

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

Στην Τουρκία, οι αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν ακόμα έναν άνδρα που φέρεται ως ύποπτος για το σχεδιασμό των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν το θάνατο 62 ατόμων.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο συλληφθείς, Τούρκος Αντνάν Ερσόζ, λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των βομβιστών και μιας «διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Ερσόζ συνελήφθη την Τρίτη και ομολόγησε ότι είχε προσωπική συνάντηση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν κι ότι εκπαιδεύθηκε στη χρήση εκρηκτικών σε στρατόπεδα της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

«Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν και πήρε τις ευλογίες του για τις επιθέσεις», δήλωσε η ίδια πηγή.

62 άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους Τούρκοι- έχασαν τη ζωή τους κατά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δυο συναγωγών, της βρετανικής τράπεζας HSBC και του βρετανικού προξενείου.

Μέχρι στιγμής, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 30 άτομα σε σχέση με τις επιθέσεις.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφοφορία για το «πακέτο Σρέντερ»

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ευελπιστεί ότι η ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό του πακέτο δεν θα του επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις

Ταυτόχρονα συνεδριάζουν τα δυο σώματα της γερμανικής βουλής για την τελική ψηφοφορία επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί ο Καγκελάριος Σρέντερ, με στόχο την τόνωση της οικονομίας της χώρας.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, εκτιμάται ότι το πακέτο μέτρων -γνωστό ως Ατζέντα 2010- θα εγκριθεί.

Ωστόσο, οι παραχωρήσεις που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες προς την αντιπολίτευση έχουν εξοργίσει ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο παρατηρεί ότι, με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κάτω Βουλή, ο κ. Σρέντερ ίσως βρεθεί στην δύσκολη θέση να χρειαστεί τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις του.

Σύμφωνα με τη συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι φόροι θα μειωθούν κατά 7,8 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ποσού που είχε προβλέψει ο κ. Σρέντερ.

Τα αρχικά σχέδια του Καγκελάριου συνάντησαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι οι προωθούμενες φοροαπαλλαγές θα οδηγούσαν σε απαράδεκτη αύξηση του δημόσιου χρέους.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Αντιτρομοκρατικό» πλήγμα στον Μπους

Περίπου 660 άνθρωποι κρατούνται στο Γουαντάναμο

Δυο δικαστικές αποφάσεις αμφισβητούν τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους για περιστολή των δικαιωμάτων όσων θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία από τις ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι οι κρατούμενοι στη βάση Γουαντάναμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση Μπους θεωρεί τους κρατούμενους «παράνομους μαχητές» του εχθρού και τους κρατά επ αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγοριών

Το δικαστήριο είπε ότι η κράτηση στο Γουαντάναμο των υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση αλ-Κάιντα και στους Ταλεμπάν είναι αντίθετη με τα ιδεώδη των ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει πως «ακόμα και σε περιπτώσεις εθνικής ανάγκης είναι υποχρέωση του δικαστικού σώματος να διασφαλίσει τη διατήρηση των συνταγματικών αξιών».

Στη βάση κρατούνται περίπου 660 άνθρωποι.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που κρίνει ότι οι υποθέσεις των κρατουμένων στην Κούβα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο ανταποκριτής του ΒBC σημειώνει ότι αν και η απόφαση δεν αναμένεται να αποκτήσει ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάσει το νομικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι κρατούμενοι, το ερχόμενο έτος, εντούτοις θεωρείται σημαντικό πλήμα στη νομική στρατηγική της κυβέρνησης Μπους.

Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο η απόφαση να ανατραπεί.

Παράλληλη απόφαση

Νωρίτερα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε κρίνει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούν να κρατούν επ' αόριστον σε στρατιωτική φυλακή τον Αμερικανό υπήκοο, Χοσέ Παδίγια, ο οποίος κρατείται από το Μάιο, για συμμετοχή του σε πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς όμως επίσημη κατηγορία.

Ο Παντίγια κρατείται βάσει προεδρικού διατάγματος -χωρίς να έχει δικαστεί- και θεωρείται ο πρώτος Αμερικανός υπήκοος που κρατείται με αυτό το καθεστώς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση.

«Η απόφαση είναι προβληματική και εμπεριέχει λάθη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδιώξει μια περαιτέρω δικαστική εξέταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ενάντια στον αντιτρομοκρατικό νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση Μπλερ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η επιτροπή ζητά μάλιστα την άμεση ανάκληση των διατάξεων που προβλέπουν την επ΄αόριστον κράτηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Αντιτρομοκρατικό» πλήγμα στον Μπους

Περίπου 660 άνθρωποι κρατούνται στο Γουαντάναμο

Δυο δικαστικές αποφάσεις αμφισβητούν τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους για περιστολή των δικαιωμάτων όσων θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία από τις ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάνθηκε ότι οι κρατούμενοι στη βάση Γουαντάναμο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση Μπους θεωρεί τους κρατούμενους «παράνομους μαχητές» του εχθρού και τους κρατά επ αόριστον χωρίς την απαγγελία κατηγοριών

Το δικαστήριο είπε ότι η κράτηση στο Γουαντάναμο των υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση αλ-Κάιντα και στους Ταλεμπάν είναι αντίθετη με τα ιδεώδη των ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει πως «ακόμα και σε περιπτώσεις εθνικής ανάγκης είναι υποχρέωση του δικαστικού σώματος να διασφαλίσει τη διατήρηση των συνταγματικών αξιών».

Στη βάση κρατούνται περίπου 660 άνθρωποι.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που κρίνει ότι οι υποθέσεις των κρατουμένων στην Κούβα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο ανταποκριτής του ΒBC σημειώνει ότι αν και η απόφαση δεν αναμένεται να αποκτήσει ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάσει το νομικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι κρατούμενοι, το ερχόμενο έτος, εντούτοις θεωρείται σημαντικό πλήμα στη νομική στρατηγική της κυβέρνησης Μπους.

Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο η απόφαση να ανατραπεί.

Παράλληλη απόφαση

Νωρίτερα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε κρίνει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν μπορούν να κρατούν επ' αόριστον σε στρατιωτική φυλακή τον Αμερικανό υπήκοο, Χοσέ Παδίγια, ο οποίος κρατείται από το Μάιο, για συμμετοχή του σε πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς όμως επίσημη κατηγορία.

Ο Παντίγια κρατείται βάσει προεδρικού διατάγματος -χωρίς να έχει δικαστεί- και θεωρείται ο πρώτος Αμερικανός υπήκοος που κρατείται με αυτό το καθεστώς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την απόφαση.

«Η απόφαση είναι προβληματική και εμπεριέχει λάθη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιδιώξει μια περαιτέρω δικαστική εξέταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ ενάντια στον αντιτρομοκρατικό νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση Μπλερ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η επιτροπή ζητά μάλιστα την άμεση ανάκληση των διατάξεων που προβλέπουν την επ΄αόριστον κράτηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει ο Μάικλ Τζάκσον τις εις βάρος του κατηγορίες

Αστήρικτες είναι οι οι κατηγορίες για κατ' εξακολούθηση ασέλγεια κατά ανηλίκου που απαγγέλθηκαν εναντίον του διάσημου Αμερικανού τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, υποστηρίζει ο συνήγορός του.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου του κ. Τζάκσον, Μαρκ Γκέραγκος, έγιναν λίγες ώρες αφότου η εισαγγελία της Σάντα Μπάρμπαρα απήγγειλε εναντίον του 45χρονου καλλιτέχνη κατηγορίες για κατ' εξακολούθηση ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου.

Επτά συνολικά κατηγορίες αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού κάτω των δεκατεσσάρων ετών, ενώ δύο ακόμη αδικήματα προκύπτουν από τη χορήγηση αλκοόλ σε ανήλικο.

Ο Μαρκ Γκέραγκος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εκβιασμό υπαγορευμένο από απληστία και εκδίκηση».

«Ο Μάικλ Τζάκσον θα πολεμήσει τις κατηγορίες αυτές με όλες του τις δυνάμεις.

Δε θα χαριστούμε σε κανέναν και δεν πρόκειται να χάσουμε», δήλωσε.

Η δίκη του επονομαζόμενου και «βασιλιά της ποπ» ορίστηκε για τις 16 Ιανουαρίου, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 24 ετών.

Πάντως, στον Αμερικανό τραγουδιστή θα επιστραφεί το διαβατήριό του, ώστε να έρθει στη Βρετανία για την προώθηση του νέου του άλμπουμ.

Ο Μάικλ Τζάκσον αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών μετά την καταβολή εγγύησης ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα είχε συλληφθεί το Νοέμβριο ως ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κατά συρροή.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει ο Μάικλ Τζάκσον τις εις βάρος του κατηγορίες

Αστήρικτες είναι οι οι κατηγορίες για κατ' εξακολούθηση ασέλγεια κατά ανηλίκου που απαγγέλθηκαν εναντίον του διάσημου Αμερικανού τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, υποστηρίζει ο συνήγορός του.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου του κ. Τζάκσον, Μαρκ Γκέραγκος, έγιναν λίγες ώρες αφότου η εισαγγελία της Σάντα Μπάρμπαρα απήγγειλε εναντίον του 45χρονου καλλιτέχνη κατηγορίες για κατ' εξακολούθηση ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου.

Επτά συνολικά κατηγορίες αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού κάτω των δεκατεσσάρων ετών, ενώ δύο ακόμη αδικήματα προκύπτουν από τη χορήγηση αλκοόλ σε ανήλικο.

Ο Μαρκ Γκέραγκος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εκβιασμό υπαγορευμένο από απληστία και εκδίκηση».

«Ο Μάικλ Τζάκσον θα πολεμήσει τις κατηγορίες αυτές με όλες του τις δυνάμεις.

Δε θα χαριστούμε σε κανέναν και δεν πρόκειται να χάσουμε», δήλωσε.

Η δίκη του επονομαζόμενου και «βασιλιά της ποπ» ορίστηκε για τις 16 Ιανουαρίου, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 24 ετών.

Πάντως, στον Αμερικανό τραγουδιστή θα επιστραφεί το διαβατήριό του, ώστε να έρθει στη Βρετανία για την προώθηση του νέου του άλμπουμ.

Ο Μάικλ Τζάκσον αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών μετά την καταβολή εγγύησης ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα είχε συλληφθεί το Νοέμβριο ως ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κατά συρροή.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 05:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές ενισχύσεις στο Ιράκ

Η αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα αρχίσει το νέο χρόνο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή περίπου δύο χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ.

Παράλληλα, ζήτησε από τρεισήμισυ χιλιάδες στρατιώτες να παραμείνουν στη χώρα, περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσιάζουν τις νέες αποφάσεις ως μια ανεπαίσθητη τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές απεικονίζουν τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.

Και βέβαια η απόφαση δε θα γίνει δεκτή με ανθουσιασμό από τις οικογένειες των στρατιωτών, καταλήγει.

Υπό παραίτηση ο Ντέιβιντ Κέι

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της ομάδας της CIA που είχε αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής κατστροφής στο Ιράκ, σκοπεύει να παραιτηθεί.

Εκτιμάται ότι ο κ. Κέι επιθυμεί να παραιτηθεί για οικογενειακούς κυρίως λόγους, καθώς οι οικείοι του ανησυχούν για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα όμως με κάποια δημοσιεύματα, ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας φέρεται απογοητευμένος από την αποτυχία του να βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το υποτιθέμενο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, για τον πόλεμο στο Ιράκ.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στα «μονομερή μέτρα» Σαρόν

Η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας είναι ένα από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Αριέλ Σαρόν

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν,που είπε ότι θα επιβάλει μονομερώς μέτρα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή αν δεν τερματιστεί η βία από την παλαιστινιακή πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει ο κ. Σαρόν -με βασικό στόχο τον διαχωρισμό των ισραηλινών και των παλαιστινιακών περιοχών- είναι η ανακατανομή των ισραηλινών δυνάμεων, η μετακίνηση οικισμών και η εκκένωση ορισμένων παλαιστινιακών εδαφών.

Μια από τις πιο επίμαχες προτάσεις του είναι η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μονομερή μέτρα υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Μια συμβιβαστική λύση πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ μακ Λέλαν.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σαρόν δίνει ειδικό βάρος στον επικριτικό τόνο των σχολίων.

Απογοήτευση Κουρέια

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις απειλές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο απειλητικός τόνος της ομιλίας Σαρόν φάνηκε στην πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία και να χαράξει τις λεγόμενες νέες γραμμές ασφαλείας.

«ΑΠΕΙΛΕΣ»

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες

Αχμέντ Κουρέια, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες.

Εγώ είμαι έτοιμος για σοβαρές συνομιλίες στη βάση του οδικού χάρτη εντός των επόμενων μηνών.

Αν εκείνος θέλει, μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Διαχωρισμός

Σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι εξακολουθεί να προτιμά τον λεγόμενο οδικό χάρτη το ειρηνευτικό σχέδιο που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποτελεί το μοναδικό σχέδιο ειρήνευσης με το οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Αλλά επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας και επέκρινε και πάλι τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ως υπεύθυνο για κτηνώδεις τρομοκρατικές πράξεις.

Αν οι Παλαιστίνιοι, είπε, δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων ορίζει ο οδικός χάρτης, το Ισραήλ θα αποκοπεί από τις Παλαιστινιακές περιοχές και θα μειώσει στο ελάχιστο των αριθμό των Ισραηλινών που ζουν μεταξύ των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, είπε ο Αριέλ Σαρόν, δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει του Παλαιστινίους και θέλει να έχουν ένα δικό τους κράτος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στη διάλυση των παράνομων εποικισμών και δεν θα απαλλοτριώσει Παλαιστινιακά εδάφη για την οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στα «μονομερή μέτρα» Σαρόν

Η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας είναι ένα από τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Αριέλ Σαρόν

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν,που είπε ότι θα επιβάλει μονομερώς μέτρα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή αν δεν τερματιστεί η βία από την παλαιστινιακή πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει ο κ. Σαρόν -με βασικό στόχο τον διαχωρισμό των ισραηλινών και των παλαιστινιακών περιοχών- είναι η ανακατανομή των ισραηλινών δυνάμεων, η μετακίνηση οικισμών και η εκκένωση ορισμένων παλαιστινιακών εδαφών.

Μια από τις πιο επίμαχες προτάσεις του είναι η επίσπευση της ανέγερσης του λεγόμενου τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μονομερή μέτρα υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Μια συμβιβαστική λύση πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ μακ Λέλαν.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των Ισραηλινών να επιβάλουν έναν συμβιβασμό

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σαρόν δίνει ειδικό βάρος στον επικριτικό τόνο των σχολίων.

Απογοήτευση Κουρέια

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις απειλές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο απειλητικός τόνος της ομιλίας Σαρόν φάνηκε στην πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία και να χαράξει τις λεγόμενες νέες γραμμές ασφαλείας.

«ΑΠΕΙΛΕΣ»

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες

Αχμέντ Κουρέια, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Πρόκειται για πολύ βαριές και απαράδεκτες κουβέντες.

Εγώ είμαι έτοιμος για σοβαρές συνομιλίες στη βάση του οδικού χάρτη εντός των επόμενων μηνών.

Αν εκείνος θέλει, μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Διαχωρισμός

Σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Αριέλ Σαρόν είπε ότι εξακολουθεί να προτιμά τον λεγόμενο οδικό χάρτη το ειρηνευτικό σχέδιο που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποτελεί το μοναδικό σχέδιο ειρήνευσης με το οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Αλλά επέμεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας και επέκρινε και πάλι τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ως υπεύθυνο για κτηνώδεις τρομοκρατικές πράξεις.

Αν οι Παλαιστίνιοι, είπε, δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των όσων ορίζει ο οδικός χάρτης, το Ισραήλ θα αποκοπεί από τις Παλαιστινιακές περιοχές και θα μειώσει στο ελάχιστο των αριθμό των Ισραηλινών που ζουν μεταξύ των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, είπε ο Αριέλ Σαρόν, δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει του Παλαιστινίους και θέλει να έχουν ένα δικό τους κράτος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στη διάλυση των παράνομων εποικισμών και δεν θα απαλλοτριώσει Παλαιστινιακά εδάφη για την οικοδόμηση νέων εβραϊκών οικισμών.


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Τελείωσε η αναζήτηση των όπλων;»

Οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μεσανατολικό καθώς και οι συστάσεις του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του βρετανικού τύπου.

«Τελείωσε η αναζήτηση των όπλων;» Το ερώτημα αυτό θέτει η

Ιντιπέντεντ (Independent)

που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μετά από οκτώ μήνες άκαρπων ερευνών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ -που αποτέλεσαν και τον επίσημο λόγο για την εισβολή στη χώρα- ο επικεφαλής της αποστολής παραιτείται.

«Καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η αναζήτηση των όπλων μαζικής καταστροφής δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα.

Και από τους 1.400 επιθεωρητές που αρχικά αναζητούσαν τα όπλα, λιγότεροι από 40 παραμένουν ενεργοί στο Ιράκ».

«Σταματήστε να ξοδεύετε ασύστολα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των

Τάιμς (Times)

που αναφέρεται στις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, να εφαρμόσει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος κύματος κινούνται και οι

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

που γράφουν ότι «Το ΔΝΤ λέει στη Βρετανία να περικόψει τις δαπάνες, ειδάλλως θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους».

Καλλιτεχνική χροιά έχει η πρώτη σελίδα της

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

που φιλοξενεί τις εννέα κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου που απαγγέλθηκαν στον διάσημο τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, αλλά και τη θετική αντίδραση του Πάπα στην αμφιλεγόμενη νέα ταινία που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον για τις τελευταίες ώρες του Ιησού.

Τέλος, η

Γκάρντιαν (Guardian)

στέκεται στο τελεσίγραφο που έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στους Παλαιστινίους: «Καθήστε τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας».

Θεωρεί δε ότι με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Σαρόν «άνοιξε μια νέα επικίνδυνη φάση στο Μεσανατολικό...»


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2003 - 03:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ο απόηχος της «μάχης της μαντίλας»

Οι αντιδράσεις στο νόμο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση -με τις ευλογίες του προέδρου Σιράκ- και ο οποίος θα απαγορεύει στους μαθητές των δημόσιων σχολείων να φέρουν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα όπως την ισλαμική μαντίλα είναι από τα κύρια θέματα του ευρωπαϊκού τύπου της Παρασκευής.

Η γαλλική

Λε Μοντ (Le Monde)

υιοθετεί επιφυλακτική στάση, παρατηρώντας ότι το μέτρο «αναπόφευκτα θα στιγματίσει και θα περιθωριοποιήσει ένα τμήμα του πληθυσμού τη στιγμή που η ανάγκη ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

«Το προωθούμενο νομοσχέδιο, αντί να προωθήσει την κοινωνική συνοχή και αρμονία -όπως ειλικρινά πιστεύει ο πρόεδρος Σιράκ- θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Και αυτό θα κάνει χαρούμενους τους εξτρεμιστές όλων των ειδών», καταλήγει η εφημερίδα.

Η

Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Nouvel Observateur)

γράφει ότι «Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σιράκ για την προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση του κοσμικού κράτους.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, αντί να προωθήσει την κοινωνική συνοχή και αρμονία θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, πράγμα που θα κάνει χαρούμενους τους εξτρεμιστές όλων των ειδών

Λε Μοντ

Πλην όμως, γνωρίζει ότι η απόφασή του θα προκαλέσει αντιδράσεις σε τμήμα της μουσουλμανικής κοινότητας και γι΄αυτό επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει θέση για το Ισλάμ στη Γαλλία, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε κάθε μορφής διάκριση.

«Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να πεισθούν αυτοί που πιστεύουν ότι ένας νόμος εναντίον της μαντίλας είναι πρώτα απ΄όλα ένας νόμος εναντίον του Ισλάμ ;»

Η γερμανική

Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung)

θεωρεί ότι η θέσπιση νόμου δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.

«Ακόμα και οι πιο φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι ο νόμος αυτός οδηγεί σε διακρίσεις εναντίον του θρησκεύματός τους...»

Και η τσεχική

Πράβο (Pravo)

σχολιάζει ότι η «μια απόφαση που είναι η πλέον αποδεκτή για τους Γάλλους δεν είναι απαραιτήτως και η καλύτερη».

Καταλήγει, μάλιστα, ότι στο τέλος (οι Γάλλοι) θα υποχρεωθούν να ανεχθούν το αμφιλεγόμενο ένδυμα.

Επιφυλάξεις για Ιράν

Ο ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται εκτενώς και με την υπογραφή από το Ιράν συμφωνίας που θα επιτρέπει αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Η γερμανική

Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel)

χαιρετίζει την εξέλιξη, προειδοποιεί όμως ότι πολλά εξαρτώνται από τη εφαρμογή της συμφωνίας.

«Στους επόμενους μήνες θα φανεί εάν οι Ιρανοί απλώς υπεκφεύγουν κατά το πρότυπο της Βορείου Κορέας ή εάν όντως είναι αποφασισμένοι να λύσουν τις διαφορές τους με τη Δύση στο θέμα αυτό».

Στους επόμενους μήνες θα φανεί εάν οι Ιρανοί απλώς υπεκφεύγουν κατά το πρότυπο της Βορείου Κορέας ή εάν όντως είναι αποφασισμένοι να λύσουν τις διαφορές τους με τη Δύση στο θέμα αυτό

Ντερ Ταγκεσπίγκελ

Για «θρίαμβο της διπλωματίας» κάνει λόγο η αυστριακή

Ντι Πρέσε (Die Presse)

που υπενθυμίζει ότι της απόφασης της Τεχεράνης προηγήθηκαν οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Στο τέλος η επιμονή τους ανταμείφθηκε, η μεσολαβητική αποστολή ήταν επιτυχημένη και τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον βρέθηκαν στο περιθώριο.

Όταν οι Ευρωπαίοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, τότε πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν...»

Η ελβετική

Λε Ταμ (Le Temps),

τέλος, διερωτάται εάν η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να σταματήσει πλήρως την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και συμπεραίνει ότι ο φάκελος «πυρηνικά του Ιράν» δεν έχει κλείσει ακόμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.