Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-05

  1. Αμερικανική εκστρατεία καθησύχασης
  2. Ευρωπαϊκή δύναμη για τις επιστολές-βόμβες
  3. Επιστολές-βόμβες σε ευρωβουλευτές
  4. Ασφαλές έκριναν το αιγυπτιακό τσάρτερ οι Γάλλοι
  5. Αυθεντικό το μήνυμα του Μπιν Λάντεν
  6. Αρνητικό ρεκόρ δολαρίου έναντι ευρώ
  7. «Αποδοχή των όρων Κόφι Ανάν»
  8. «Εξαιρείται η Ελλάς»
  9. O σχεδιασμός της ΝΔ
  10. Eπιστροφή στα γήπεδα του μπάσκετ
  11. Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ
  12. «Πρόβα» Παπανδρέου - Καραμανλή
  13. H αντίδραση του Καραμανλή
  14. «Μήνυμα» Μπιν Λάντεν
  15. «Για χρόνια ίσως ο στρατός στο Ιράκ»
  16. Νέo κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Κίνα
  17. «Μήνυμα» Μπιν Λάντεν
  18. Ανησυχία για την άτυπη πνευμονία
  19. «Μήνυμα» Μπιν Λάντεν
  20. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ
  21. Μπλερ στο Ιράκ και οι FT για Σημίτη
  22. Προβληματισμός για τις πτήσεις

Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 03:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανική εκστρατεία καθησύχασης

Πάνω από 30 χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού

Διεθνή εκστρατεία εγκαινιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μία προσπάθεια να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι τα αμερικανικά προϊόντα βοδινού κρέατος είναι ασφαλή, παρά το κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Μία αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Μεξικό για να πείσει τις αρμόδιες αρχές ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αντιπροσωπείες όμως έχουν σταλεί και στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, σε μία προσπάθεια να συνεχισθούν οι εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, τα κέρδη από τις οποίες κάθε χρόνο φθάνουν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η Ιαπωνία υπογραμμίζει ότι το εμπάργκο στα αμερικανικά προϊόντα βοδινού κρέατος μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό.

Μέχρι στιγμής, τριάντα χώρες έχουν επιβάλει εμπάργκο στα αμερικανικά προϊόντα βοδινού κρέατος, αλλά οι αλυσίδες φαστ φουντ στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν μείωση της πελατείας τους.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 02:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή δύναμη για τις επιστολές-βόμβες

Επιστολές-βόμβες σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα συγκροτήσουν κοινή δύναμη που θα αναλάβει τις έρευνες για τις επιστολές - βόμβες που έχουν σταλεί σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ιταλία θα αναλάβει τον συντονισμό της νέας μονάδας.

Επιστολές-βόμβες με παραλήπτες δύο ευρωβουλευτές εξεράγησαν την Δευτέρα στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες και το Μάντσεστερ αντίστοιχα.

Ταχυδρομικά πακέτα που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς απεστάλησαν στο γραφείο του βρετανού ευρωβουλευτή Γκάρι Τίτλι στο Μάντσεστερ καθώς και στο γραφείο του γερμανού συναδέλφου του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Ενας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξεράγη λόγω των αυστηρών ελέγχων που εφαρμόζουν οι βελγικές αστυνομικές αρχές.

Και τα τρία πακέτα απεστάλησαν από την Μπολόνια της Ιταλίας και πιστεύεται ότι οι αποστολείς είναι οι ίδιοι που είχαν στείλει, τον Δεκέμβριο, ανάλογες επιστολές-βόμβες σε ευρωπαίους ηγέτες.

Οι βελγικές διωκτικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υπεύθυνοι των επιστολών να είναι ιταλοί αναρχικοί.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 23:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολές-βόμβες σε ευρωβουλευτές

Επιστολές-βόμβες σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

Επιστολές-βόμβες με παραλήπτες δύο ευρωβουλευτές εξεράγησαν στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες και το Μάντσεστερ αντίστοιχα.

Ταχυδρομικά πακέτα που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς απεστάλησαν στο γραφείο του βρετανού ευρωβουλευτή Γκάρι Τίτλι στο Μάντσεστερ καθώς και στο γραφείο του γερμανού συναδέλφου του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Ενας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξεράγη λόγω των αυστηρών ελέγχων που εφαρμόζουν οι βελγικές αστυνομικές αρχές.

Και τα τρία πακέτα απεστάλησαν από την Μπολόνια της Ιταλίας και πιστεύεται ότι οι αποστολείς είναι οι ίδιοι που είχαν στείλει, τον Δεκέμβριο, ανάλογες επιστολές-βόμβες σε ευρωπαίους ηγέτες.

Οι βελγικές διωκτικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υπεύθυνοι των επιστολών να είναι ιταλοί αναρχικοί.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφαλές έκριναν το αιγυπτιακό τσάρτερ οι Γάλλοι

Το αιγυπτιακό τσάρτερ λίγο πριν την συντριβή του

Τρείς μήνες πριν την συντριβή του, το αιγυπτιακό αεροπλάνο που συνετρίβη το Σάββατο στην Ερυθρά Θάλασσα είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο στο αεροδρόμιο της Τουλούζης και κρίθηκε κατάλληλο είπε στο BBC αξιωματούχος της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Το αεροπλάνο τύπου Boeing 737 της αιγυπτιακής εταιρίας Flash Airlines συνετρίβη κοντά στο λιμάνι Σάρμ ελ Σείκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 148 επιβαίνοντες.

Τον Οκτώβριο του 2002 το ίδιο αεροπλάνο είχε κριθεί επικίνδυνο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελβετίας η οποία μάλιστα προχώρησε στην απαγόρευση των πτήσεων από και προς της Ελβετία.

Δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί η φύση του προβλήματος που εντόπισαν οι ελβετοί τεχνικοί. Οπως τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η απαγόρευση του επέβαλαν οι Ελβετοί δείχνει πως επρόκειτο για κάποιο σοβαρό τεχνικό πρόβλημα.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αυθεντικό το μήνυμα του Μπιν Λάντεν

Αυθεντικό κατα πάσα πιθανότητα το μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Πηγή της CIA είπε στο BBC πως η αυθεντικότητα του μηνύματος του σαουδάραβα φυγόδικου επιβεβαιώθηκε μετά την τεχνική ανάλυση της κασέττας που μετεδοσε την Κυριακή το Αλ Τζαζίρα.

Είναι το πρώτο μήνυμα του Μπιν Λάντεν από τον Οκτώβριο του 2003.

Η αναφορά του Σαουδάραβα στην σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν αποδεικνύει ότι το μήνυμα είναι πρόσφατο και πως ο Μπιν Λάντεν είναι καλά στην υγεία του και έχει την δυνατότητα να απευθύνεται στην διεθνή κοινή γνώμη, επισημαίνουν αναλυτές.

Ζωντανός

Με τα ευρήματα της CIA συμφωνεί και ο Τομ Ριτζ, υπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Από τις πρώτες ενδείξεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι η φωνή του Μπιν Λάντεν» υπογράμμισε στο δίκτυο CBS ο αμερικανός αξιωματούχος.

Την άποψη αυτή υιοθετεί και η βρετανική κυβέρνηση.

«Αν και δεν υπάρχει, ακόμα επιβεβαίωση, θεωρώ δεδομένο πως το μήνυμα είναι αυθεντικό" δήλωνε νωρίτερα ο Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Τζιχάντ

Στο μήνυμα ο καταζητούμενος Σαουδάραβας καλεί τους μουσουλμάνους να διεξάγουν ιερό πόλεμο κατά των κατακτητών του Ιράκ.

Παράλληλα, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου για την στήριξη της στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Το μήνυμα αναφέρεται και στο Μεσανατολικό, τονίζοντας τους «κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή», κάνει δε σαφή αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως Συμφωνία της Γενεύης.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνητικό ρεκόρ δολαρίου έναντι ευρώ

Σε «υψηλές πτήσεις» το ευρώ έναντι του δολαρίου

Νέο ρεκόρ σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Μπεν Μπέρνανκ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο τραπεζίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ορθότητα της διατήρησης των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 χρόνων, επιβεβαιώθηκε από τον χαμηλό πληθωρισμό.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε τη Δευτέρα σε πορεία επίτευξης του ορίου των 1,30 δολαρίων, φθάνοντας κατά διαστήματα τα 1,269 δολάρια.

Η διατήρηση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου δημιουργεί ανησυχίες για την ανάκαμψη στην Ευρώπη, προεξοφλώντας ότι θα δεχθεί πλήγμα το εξαγωγικό εμπόριο.

Οι ίδιοι θέτουν ως «ψυχολογικό όριο» τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στα 1,30 δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγέων και Εξωτερικού Εμπορίου, Αντρέ Σβαρτς πάντως δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική, καθώς παραμένει, όπως είπε, «ισχυρή» η ζήτηση ευρωπαϊκών προϊόντων.

«Διορθωτική κίνηση στο μέλλον»

«Ζούμε την εποχή της αυτοματοποίηση» της διαμόρφωσης των ισοτιμιών, δήλωσε ο αναλυτής της Γερμανικής τράπεζας DZ, Κρίστοφ Μίλερ, σημειώνοντας ότι αναμένει μία ισχυρή διορθωτική κίνηση» στο μέλλον.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξε για άλλη μία φορά η υπογράμμιση ότι η ΕΕ εμμένει στην πολιτική του ισχυρού και σταθερού ευρώ, Δεν υπάρχει αλλαγή αυτής της θέσης, δήλωσε ο Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωπος του αρμοδίου επιτρόπου, Πέδρο Σόλμπες.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποδοχή των όρων Κόφι Ανάν»

Συνήλθε στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο

Tου ανταποκριτή μας,

Πάρη Ποταμίτη

Το περιεχόμενο της επιστολής Μπους προς τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο δε διαφοροποιείται από το περιεχόμενο της ανάλογης επιστολής προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

O κ. Χρυσοστομίδης άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά άμεση αποδοχή των όρων που είχε θέσει ο Κόφι Ανάν, έτσι που να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Οι όροι αυτοί είναι η επίδειξη πολιτικής βούλησης για ολοκλήρωση της συμφωνίας, με παράλληλο εκ των προτέρων καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής ξεχωριστών δημοψηφισμάτων για επικύρωσή της.

Η σημασία της τελευταίας απαίτησης περί δημοψηφισμάτων που θα έχουν προκαθοριστεί, βρίσκεται στο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά, σε περίπτωση αδυναμίας των μερών να συμφωνήσουν επί του σχεδίου του και στη συνέχεια, με παράκαμψη ουσιαστικά των ηγεσιών των δύο πλευρών, να θέσει το σχέδιο στην απ' ευθείας κρίση των πολιτών των δύο κοινοτήτων, κάτι για το οποίο και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει τη διαφωνία της, σημειώνοντας ότι για να τεθεί το σχέδιο σε δημοψήφισμα θα πρέπει πρώτα αυτό να έχει συμφωνηθεί για να γνωρίζει ο πολίτης για τι ψηφίζει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ομόφωνη θέση του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και την ένταξη την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας επανενωμένης Κύπρου.

Σύμφωνα με κύκλους δε του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα των δημοψηφισμάτων θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν έκρυβαν κάποιες ανησυχίες για ενδεχόμενες σκοπιμότητες πίσω από τον τρόπο παρέμβασης των Αμερικανών, αφού όπως εκτιμούσαν είναι δυνατόν η Ουάσιγκτον να επιχειρεί μεν κατά πρώτον επίλυση του Κυπριακού μεθοδεύοντας, όμως, παράλληλα σε περίπτωση αδυναμίας επανέναρξης των συνομιλιών ίση επίρριψη ευθυνών, με το επιχείρημα ότι ουδεμία των πλευρών απεδέχθη τους όρους Ανάν, κάτι που θα ήταν κάποια βοήθεια στις προσπάθειες της Άγκυρας να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές της προσδοκίες.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 14:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Εξαιρείται η Ελλάς»

Δεν εξαιρούνται οι Έλληνες από τους αυστηρότερους ελέγχους στα αμερικανικά αεροδρόμια

Τα νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των ΗΠΑ λαμβάνονται σε μία ακόμη προσπάθεια να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές θα μπορούν να φωτογραφίζουν και να κρατούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ορισμένων ταξιδιωτών μόλις φθάνουν στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνουν οι αμερικανικές αρχές θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και θα χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ταξιδιωτών.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν για όλους εκείνους που χρειάζονται βίζα να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ. Από τα νέα μέτρα εξαιρούνται οι πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ, όχι όμως οι Έλληνες.

«Δεν αντιλήφθηκαν τη νέα πραγματικότητα»

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC και τον Βύρωνα Καρύδη, ο Βρετανός ειδικός απαντώντας στο ερώτημα, πως δικαιολογείται η πολιτική αυτή των αμερικανικών αρχών έναντι της Ελλάδος, είπε:

«H Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς όμως υπήρχε μία περίοδος στην Ελλάδα που η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δρούσε ελεύθερα , και νομίζω ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη νέα πραγματικότητα .

Αν εξετάσουμε την κατάσταση στο νέο αροδρόμιο της Αθήνας θα δούμε ότι σ' αυτό ο έλεγχοι είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Παράλληλα έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νομίζω ότι σήμερα οι αμερικανοί αξιωματούχοι ζουν λιγάκι στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Μπίβερ και συνέχισε:

«Υπήρχαν εποχές που στο αεροδρόμιο της Αθήνας τα μέτρα ασφαλείας ήταν πάρα πολύ χαλαρά, υπάρχουν λοιπόν ιστορικοί λόγοι που οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μη συμπεριλάβουν την Ελλάδα στην ομάδα των χωρώ, οι πολίτες των οποίων δεν πρέπει να έχουν βίζα για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος προέβαλε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ, θα επεκταθούν και θα εφαρμόζονται σε όλους τους ξένους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ παρά τις σοβαρές αντιδράσεις.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

O σχεδιασμός της ΝΔ

Kαι θέματα εξωτερικής πολιτικής συζήτησε ο K. Καραμανλής

Τις κινήσεις της ΝΔ το επόμενο διάστημα, υπό το φως της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, συζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kώστας Καραμανλής με στενούς του συνεργάτες, σε σύσκεψη που είχε το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίσθηκε στη σύσκεψη, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί την Παρασκευή με τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του στις μονοεδρικές περιφέρειες, το Σάββατο θα επισκεφθεί το Χαλάνδρι, στις 14 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα υγείας της NΔ και στα τέλη Ιανουαρίου το οικονομικό πρόγραμμα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά δεν αποκλείεται ορισμένες ημερομηνίες να αναμορφωθούν εφόσον οι εκλογές έρθουν πιο κοντά.

Σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε εκ νέου το αίτημα για εκλογές το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί αφού ασχολείται με τα εσωκομματικά της.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας δήλωσε, ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές ό,τι και αν κάνει το κυβερνών κόμμα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και oι ελληνοτουρκικές σχέσεις, γι' αυτό ήταν παρών και ο συντονιστής εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Aναφερόμενος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "η ΝΔ και ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση το διεθνές δίκαιο. Εύχομαι το 2004 να είναι ένα έτος ειρήνης και ευημερίας και για τoυς δυο λαούς".

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ΝΔ υποστηρίζει την έναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας του Aιγαίου και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Kωνσταντόπουλος: Στρέβλωση

"Πρόσθετη στρέβλωση του πολιτικού συστήματος" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος "τον οδικό χάρτη για τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ".

Kωνσταντόπουλος: Συνυπεύθυνος ο Γ. Παπανδρέου

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, επεσήμανε ότι "θα χρησιμοποιηθεί σαν επικοινωνιακό σχέδιο για να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα των προβλημάτων στην εικονικότητα των εντυπώσεων".

Πρόσθεσε δε, ότι "αν μπαίνουμε στον 21ο αιώνα και οι πολιτικές εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας κρίνονται από εντυπώσεις και ονόματα, τότε είναι μια πρόσθετη στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος".

O κ. Kωνσταντόπουλος χαρακτήρισε συνυπεύθυνο το Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "έχει συμμετοχή στην χάραξη της ίδιας πολιτικής" και ότι είναι φανερό ότι επιδιώκεται η πόλωση.

"Oι ίδιοι μηχανισμοί υποστήριξης, που επί 8 χρόνια αγιογραφούσαν τον κ. Σημίτη, τώρα τον αποκαθηλώνουν και έχουν επιδοθεί στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου", παρατήρησε ο κ. Kωνσταντόπουλος.

Tέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε βεβαιότητα ότι το κόμμα του δεν θα μείνει εκτός Βουλής, καθώς "αυτή τη στιγμή έχει κατακτήσει μια εκτίμηση του κόσμου, μια πολύ μεγάλη συμπάθεια."


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιστροφή στα γήπεδα του μπάσκετ

O Mπατίστ έδειξε να ξεπερνά τον τραυματισμό του

Nίκες για τους πρωτοπόρους Mαρούσι και Παναθηναϊκό, αλλά και για ΠAOK, Άρη, Oλυμπιακό Πειραιώς, Mακεδονικό και Περιστέρι επεφύλασσε η πρώτη αγωνιστική του 2004 στο πρωτάθλημα της A1 κατηγορίας μπάσκετ.

H πρωτοπόρος ομάδα του ΓΣ Aμαρουσίου χρειάσθηκε δύο παρατάσεις για να καταβάλει τον μαχητικό Hλυσιακό στα Iλίσσια.

Παρά την αποβολή του Λογκ και του προπονητή τους Mέμου Iωάννου, οι γηπεδούχοι βρήκαν το σθένος να ισοφαρίσουν στην κανονική διάρκεια του αγώνα με τρίποντο του Mακρή (76 - 76).

Στην πρώτη παράταση ο Hλυσιακός είχε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τον αγώνα, αλλά ο Tσουκ αστόχησε σε δύο βολές, δίνοντας στη συνέχεια την ευκαιρία στο Xάτσον να ισοφαρίσει για λογαριασμό του Aμαρουσίου (88 - 88).

Στη δεύτερη παράταση το Mαρούσι επιβλήθηκε χωρίς δυσκολία, αφού ο Hλυσιακός δεν είχε άλλα αποθέματα δυνάμεων και λύσεων από τον πάγκο. Tελικό αποτέλεσμα 102 - 92.

Kορυφαίος του Aμαρουσίου ήταν ο Γκργκατ, που πέτυχε 24 πόντους, ενώ από τον Hλυσιακό εξαιρετικός ήταν ο Γιάννης Kακιούζης (29).

Eύκολα ο ΠAO

O Παναθηναϊκός αντιμετώπισε δυσκολίες για ένα ημίχρονο στο γήπεδο του Σπόρτιγκ με αντίπαλο τον Hρακλή, στον οποίον οι διαιτητές επέτρεψαν να παίξει ιδιαίτερα πιεστική άμυνα και να μπλοκάρουν την επιθετική λειτουργία των πρωταθλητών.

Πιεστική άμυνα έπαιξαν και οι πράσινοι, αποκλείοντας τον ψηλό των φιλοξενουμένων (Παπαδόπουλος), και στο δεύτερο ημίχρονο βελτίωσαν την απόδοσή τους και στην επίθεση χάρη στο εξαιρετικό παιχνίδι των γκαρντ τους, που σταδιακά άνοιξε διαδρόμους και στους ψηλούς και, σε συνδυασμό με την κόπωση των Hρακληδέων, έδωσε στο Tριφύλλι διαφορά ασφαλείας.

Tο ματς έληξε με τον Παναθηναϊκό να το κερδίζει άνετα (77 - 62).

Kορυφαίοι των γηπεδούχων ο επανελθών στις καλές εμφανίσεις μετά τον τραυματισμό του Mπατίστ και ο Xατζηβρέττας (από 14) και των φιλοξενουμένων ο Διαμαντίδης (20).

Aνεβαίνει ο Άρης

O Άρης θέτει υποψηφιότητα για την τετράδα μετά τη νίκη του επί της AEK, που συνεχίζει τον αγωνιστικό της κατήφορο, με σκορ 75 - 72.

H βαθμολογία (σε 14 αγώνες)

Μαρούσι 27

Παναθηναϊκός 23 *

ΠAOK 22

Hρακλής 22

Άρης 22

Περιστέρι 22

Mακεδονικός 21

Oλυμπιακός 21

AEK 20 *

Hράκλειο 20

Hλυσιακός 18

Aπόλλων Πατρών 18

Πανιώνιος 18

Iωνικός N. Φ. 17

* Παναθηναϊκός και AEK έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Πρωταγωνιστής του αγώνα της Θεσσαλονίκης ο Kόμματος που πέτυχε 29 πόντους για τον Άρη, ενώ από την AEK ξεχώρισε ο Tζένκινς (30).

Στις νίκες επέστρεψε ο Oλυμπιακός Πειραιώς, επικρατώντας εκτός έδρας σε ένα ματς - ντέρμπι του Aπόλλωνα Πατρών, με σκορ 78 - 80.

H πειραϊκή ομάδα εκμεταλλεύθηκε στα κρίσιμα σημεία την εμπειρία του Tόμιτς (20 πόντοι) και την ανωριμότητα στο παιχνίδι του Aπόλλωνα, από τον οποίον ξεχώρισε ο Tζόουνς (20).

Eύκολα επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ο ΠAOK του Hρακλείου, με πρωταγωνιστή το Mουλαομέροβιτς (25). Aπό τους Kρητικούς διεκρίθη ο Tζόνσον (21).

O Mακεδονικός νίκησε με άνεση τον ουραγό Iωνικό Nέας Φιλαδελφείας, με πρωταγωνιστή το Xιλ (29), ενώ στο αθηναϊκό ντέρμπι, το Περιστέρι νίκησε εντός έδρας τον Πανιώνιο με 94 - 92, με εξαιρετικό το Mάικλ (35). Aπό τον Πανιώνιο καλύτερος ο αειθαλής Kορωνιός (24).


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ

Η σύσφιξη των διατλαντικών σχέσεων αποτελεί προτεραιότητα για τον νέο γγ του ΝΑΤΟ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας διαδεχόμενος τον Σκοτσέζο Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. ντε Χοπ Σέφερ αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια του προκατόχου του να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Επίσης, θα κληθεί να καθορίσει το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την αποστολή του στο Αφγανιστάν και να δεχθεί νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο κ. ντε Χοπ Σέφερ, διακεκριμένος διπλωμάτης, θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες του τις ικανότητες για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε βαθύ ρήγμα στους κόλπους της Συμμαχίας, ενώ τα σχέδια ορισμένων χωρών της ΕΕ να προχωρήσουν στη δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής με τις ΗΠΑ.

Ο κ. ντε Χοπ Σέφερ είναι ο τρίτος Ολλανδός στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ από τη σύστασή του το 1949 μετά τον Ντιρκ Στίκερ (1961-1964) και τον Τζόζεφ Λουνς που ήταν επικεφαλής της Συμμαχίας κατά την ψυχροπολεμική περίοδο 1971-1984.

Διατλαντικές σχέσεις

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι να οικοδομήσουμε διατλαντικές γέφυρες

Γιαν ντε Χοπ Σέφερ, νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

«Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θα είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες», δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας κατά την άφιξή του στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Ο κ. ντε Χοπ Σέφερ ως υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας στήριξε την Ουάσιγκτον στον πόλεμο στο Ιράκ, αρνούμενος παράλληλα να υπογράψει την επιστολή στήριξης προς τους Αμερικανούς που συνέταξαν η Ισπανία, η Ιταλία και αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να μην «διχάσει τους Ευρωπαίους», όπως είπε.

Τηρώντας εξισορροπιστική στάση, ενίσχυσε το «προφίλ» του στο Παρίσι και το Βερολίνο -που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο- και απέφυγε τον χαρακτηρισμό «σκυλάκι των ΗΠΑ», που απέδωσε η αντιπολίτευση της Ολλανδίας στον πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Η έμφαση σε αυτή τη φάση θα πρέπει να δοθεί στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να χάσουν εκεί

Γιαν ντε Χοπ Σέφερ

«Το Ιράκ θα μπει στην ατζέντα κάποια στιγμή, ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. ντε Χοπ Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αμερικανική πρόταση να αναλάβει η Συμμαχία ενεργότερο στρατιωτικό ρόλο στο Ιράκ.

«Ας ξεκινήσουμε με το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ και την ομαλή ένταξη των νέων μελών».

Η Σύνοδος Κορυφής της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο θα επισφραγίσει την είσοδο στη Συμμαχία επτά ακόμα κρατών, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Εσθονίας στη 19μελή Συμμαχία.

Οι «επτά» ακολουθούν την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ το 1999.


Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρόβα» Παπανδρέου - Καραμανλή

Καραμανλής: Eπικοινωνιακό μπαράζ του ΠΑΣΟΚ

Tο πρώτο δείγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των επικείμενων βουλευτικών εκλογών έδωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου, που προεξοφλείται ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που περιόδευσε στο Ναύπλιο, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου, και σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

"Aς διαλέξουν και ας επιλέξουν τον αρχηγό τους και να πάμε σε εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο. Ό,τι και αν μετέρχονται τα φερέφωνα του καθεστώτος δεν μπορούν να ανακόψουν και να περιορίσουν το κοινωνικό ρεύμα που οδηγεί σε νέα διακυβέρνηση".

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η στρατηγική του κόμματός του δεν αλλάζει, "όποια πυροτεχνήματα και αν κατασκευάσει το κυβερνών κόμμα", κατηγορώντας τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι "προσπαθούν με ένα επικοινωνιακό μπαράζ έκτακτων γεγονότων να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία".

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, αφού οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα ίδια προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και θα συνεχίσει να λέει με τόλμη, υπευθυνότητα και ρεαλισμό τις θέσεις του.

Συνέντευξη Παπανδρέου

Eν τω μεταξύ, την πρώτη του συνέντευξη από τότε που διεφάνη πως πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Έθνος της Kυριακής".

Παπανδρέου: Xρονιά προκλήσεων το 2004

O κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας, οι οποίοι -όπως σημείωσε-, ανεξαρτήτως τού τι έχουν πετύχει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια.

Yπενθυμίζεται, ότι την Tετάρτη αναμένεται να κάνει γνωστές τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με το μέλλον του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.


H αντίδραση του Καραμανλή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Αυξήσεις, τέλη και κυκλοφοριακό. Τι φέρνει το 2004 στους Θεσσαλονικείς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Επιδοτήσεις για παλιές και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι προϋποθέσεις και τα χορηγούμενα ποσά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Κάντε εκλογές τον Φεβρουάριο. Διαλέξτε όποιον αρχηγό θέλετε, δήλωσε ο Κ. Καραμανλής στο Ναύπλιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Κριτής υπουργών ο αδελφός του Γιώργου! Έπιασε πάλι δουλειά η οικογένεια Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Ρίχνει το... γάντι στον Γιώργο ο Καραμανλής. Κεραυνοί από το Ναύπλιο: "Τα μεγάλα συμφέροντα αποφασίζουν για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Να πάμε σε εκλογές το Φεβρουάριο".

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Συνάντηση Γιώργου με Χριστόδουλο για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Κέρδη έως 300 ευρώ το μήνα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ο νέος χάρτης σε μισθολόγιο και συντάξεις.

ΕΘΝΟΣ

: Ποιοι θα κερδίσουν από τις αλλαγές στη φορολογία. 2004: Τι φέρνει για ακίνητα, αυτοκίνητα, μαθητές, αγρότες και επιχειρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Διώχνει τους... καλικάντζαρους από την καμινάδα του ΠΑΣΟΚ. Ριζικές ανατροπές, στο εσωτερικό του κόμματος, προετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου μετά τα Θεοφάνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Δύο κέντρα εξουσίας. Με δυαρχία προς τις εκλογές το κυβερνών κόμμα. Στο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου, πρωθυπουργός ο Σημίτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Εκλογές το Φεβρουάριο ζητεί ο Καραμανλής. Νέα Δημοκρατία: Ό,τι κι αν κάνουν δεν θα ανακόψουν το ρεύμα νίκης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Αγιασμός των ΠΑΣΟΚων... Αύριο, ανήμερα των Φώτων, Σημίτης καλεί Γιώργο.

ΕΣΤΙΑ

: Η στάσις Στεφανόπουλου. Το 2000 μίλησε για "συνταγματική ανωμαλία".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

: Οι 48 ώρες των κρίσιμων αποφάσεων. Αύριο ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαδοχής.

ΤΑ ΝΕΑ

: Αλλαγή κλίματος βλέπουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αντίστροφη μέτρηση για διαδοχή, εκλογές.

Η ΧΩΡΑ

: Τα αγκάθια και οι παγίδες στο δρόμο του Γιώργου. Βαρώνοι, διαπλεκόμενοι, οικονομικά συμφέροντα και αρχιλαμόγια, που εξέθρεψε ο εκσυγχρονισμός, τον χρειάζονται σαν ασπίδα για να μείνουν στο απυρόβλητο και να συνεχίσουν το ξεζούμισμα.

Kυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ

επισημαίνουν ότι "αλλαγή στο πολιτικό κλίμα διαπιστώνει η Χαριλάου Τρικούπη με την αναγγελία και μόνο των θεαματικών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τα μηνύματα ότι η αλλαγή είναι πλέον ορατή παντού διασταυρώνονται και από τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους το ΠΑΣΟΚ αλλά και μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αναφέρουν ότι δύο τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, μία για λογαριασμό μέσου ενημέρωσης καταγράφουν προβάδισμα του ΠΑΣOΚ έναντι της ΝΔ στην προοπτική ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

σημειώνει ότι "με την ανάληψη της ηγεσίας, θα συγκροτήσει Επιτροπή Υποστήριξης από προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ. Θα τροποποιήσει ψηφοδέλτια αν χρειασθεί. Θα δώσει έμφαση στο προεκλογικό πρόγραμμα στους τομείς Υγείας, Παιδεία και Δημόσιας Διοίκησης. Ετοιμάζει εκπλήξεις για την προεκλογική εκστρατεία, που το βάρος της θα αναλάβει ο ίδιος. Νέα δυναμική με τέσσερις κινήσεις επιδιώκει να δημιουργήσει στο κυβερνών κόμμα αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

γράφει ότι "σύμφωνα με το σχεδιασμό ο κ. Παπανδρέου: Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητά του σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Θα απευθυνθεί 'σε όλη τη δημοκρατική παράταξη' και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Θα έχει βαρύνοντα λόγο τόσο στην κατάρτιση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όσο και στα ψηφοδέλτια. Θα έχει επαφές με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η

ESPRESSO

προσθέτει ότι "η καθαρά προεκλογική του τακτική θα θυμίζει έντονα την προεκλογική εκστρατεία των δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Περιοδείες με πούλμαν και έντονη χρήση της τεχνολογίας, θα τον φέρουν σε άμεση επαφή με όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού".

Η

TRAFFIC NEWS

αναφέρει ότι "με διάγγελμα του Κώστα Σημίτη την Τετάρτη μπαίνουν στην τελική ευθεία οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που δρομολογήθηκαν τις τελευταίες ημέρες".

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

γράφει ότι "χωρίς πολιτικά προσόντα είναι η πλειονότητα του υπουργικού συμβουλίου. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο αδελφός του υπουργού Εξωτερικών Ν. Παπανδρέου στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της επέλασης των Παπανδρέου στην ηγεσία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Μήνυμα» Μπιν Λάντεν

Αναφορά στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται στο νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν

Νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σε αυτό υπάρχει αναφορά στη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, από τις αμερικανικές αρχές στις 13 Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε εντός των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Στο μήνυμα ο καταζητούμενος Σαουδάραβας καλεί τους μουσουλμάνους να διεξάγουν ιερό πόλεμο.

Τους προτρέπει επίσης να πολεμήσουν με όπλα και όχι με διάλογο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.

Επίσης ζητά από τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν τις συνωμοσίες που, όπως λέει, εξυφαίνονται εναντίον τους.

Παράλληλα, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου ότι υποστήριξαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Το μήνυμα αναφέρεται και στο Μεσανατολικό, τονίζοντας τους «κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή», κάνοντας αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως Σύμφωνο της Γενεύης.

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της γνησιότητας της μαγνητοταινίας από ανεξάρτητη πηγή.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Για χρόνια ίσως ο στρατός στο Ιράκ»

Θα παραμείνουν για πολύ ακόμη οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, εκτιμά ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο

Το ενδεχόμενο παραμονής των στρατευμάτων της Βρετανίας «για χρόνια» στο Ιράκ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε δηλώσεις του στο BBC, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στη Βασόρα.

«Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σίγουρα όμως πρόκειται για χρόνια και όχι για μήνες», είπε ο κ. Στρο, χωρίς να αποκλείσει την παράταση της στάθμευσης των βρετανικών δυνάμεων μέχρι το 2006 ή το 2007.

Ο κ. Στρο σημείωσε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία «κενού ασφάλειας».

«Όχι στη δημιουργία ςκουρδικού κράτους»

Η Συρία αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της κρατικής οντότητας του Ιράκ και της δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Αντιτίθεται στη δημιουργία κουρδικού κράτους η Συρία

«Το μέλλον του Ιράκ είναι συνδεδεμένο με το μέλλον όλων μας», είπε ο κ. Ασάντ, οι δηλώσεις του οποίου αλ Ασάντ έγιναν την παραμονή της επίσκεψής του στην Τουρκία, την πρώτη που πραγματοποιεί ηγέτης της Συρίας μετά από 58 χρόνια.

Το μέγεθος της κουρδικής μειονότητας στη Συρία υπολογίζεται στο ένα με ενάμισι εκατομμύριο.

Το Σάββατο ο προεδρεύων του 25μελους κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράν, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κουρδικής μειονότητας, δήλωσε ότι έχει γίνει μεν αποδεκτή η αρχή της ομοσπονδίας για τη μελλοντική κρατική συγκρότηση της χώρας, υπογράμμισε όμως συγχρόνως ότι υπάρχουν πολλές μορφές ομοσπονδίας και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πει αυτή τη στιγμή, ποια θα είναι εκείνη που θα εφαρμοσθεί τελικά στο Ιράκ.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέo κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Κίνα

Το αιλουροειδές μοσχογαλή έχει συνδεθεί με τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Εντείνονται οι ανησυχίες για επανεμφάνιση της άτυπης πνευμονίας στην Νοτιοανατολική Ασία, καθώς οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού που καταγράφεται εδώ και μήνες, ενώ ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε και στις Φιλιππίνες.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα SARS στην Κίνα -το πρώτο από το επίσημο τέλος της επιδημίας τον περασμένο Ιούλιο- αφορά έναν άνδρα 32 χρονών, τεχνικό τηλεόρασης από την επαρχία του Γκουανγκντόνγκ στα νότια της χώρας.

Οι αρχές της χώρας, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να θανατώσουν 10.000 αιλουροειδή, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη μετάδοση της άτυπης πνευμονίας.

Το αιλουροειδές μοσχογαλή (civet) που μοιάζει με μικρή γάτα -και έχει συνδεθεί με τον θανατηφόρο ιό- θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά στην Κίνα και το εμπόριό του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Χονγκ-Κονγκ, ιός που εντοπίστηκε στα ζώα αυτά φέρει ομοιότητες με ιό SARS που εντοπίστηκε σε άνθρωπο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπογράμμισε ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στους τρόπους μετάδοσης του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τον περασμένο χρόνο περίπου 800 άνθρωποι σε διάφορες χώρες -κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας- έχασαν τη ζωή τους από την πρώτη επιδημία της άτυπης πνευμονίας.

Ύποπτο κρούσμα στις Φιλιππίνες

Την ίδια στιγμή, μια Φιλιππινέζα που είχε επισκεφθεί το Χονγκ-Κονγκ υποβάλλεται σε εξετάσεις και βρίσκεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Μανίλα καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχει προσβληθεί από τον SARS.

Κατά το 2003, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανέφερε 12 κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας, δυο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Μήνυμα» Μπιν Λάντεν

Αναφορά στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται στο νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν

Νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σε αυτό υπάρχει αναφορά στη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, από τις αμερικανικές αρχές στις 13 Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε εντός των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Στο μήνυμα ο καταζητούμενος Σαουδάραβας καλεί τους μουσουλμάνους να διεξάγουν ιερό πόλεμο.

Τους προτρέπει επίσης να πολεμήσουν με όπλα και όχι με διάλογο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.

Επίσης ζητά από τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν τις συνωμοσίες που, όπως λέει, εξυφαίνονται εναντίον τους.

Παράλληλα, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου ότι υποστήριξαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Το μήνυμα αναφέρεται και στο Μεσανατολικό, τονίζοντας τους «κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή», κάνοντας αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως Σύμφωνο της Γενεύης.

Προβληματισμός για την αυθεντικότητα

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της γνησιότητας της μαγνητοταινίας από ανεξάρτητη πηγή,ενώ η αμερικανική πλευρά προβληματίζεται για την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στη μυστική υπηρεσία CIA, θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο ημέρες για να διαπιστωθεί αν όντως το μήνυμα που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα είναι πραγματικά από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της βρετανίας, Τζακ Στρο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αυθεντικό το μήνυμα, σημιώνοντας ότι υπάρχουν γι αυτό «βάσιμες υποθέσεις».


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για την άτυπη πνευμονία

Το αιλουροειδές μοσχογαλή έχει συνδεθεί με τον ιό της άτυπης πνευμονίας

Οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να θανατώσουν 10.000 αιλουροειδή, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη μετάδοση της άτυπης πνευμονίας.

Το αιλουροειδές μοσχογαλή (civet) που μοιάζει με μικρή γάτα -και έχει συνδεθεί με τον θανατηφόρο ιό- θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά στην Κίνα και το εμπόριό του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Χονγκ-Κονγκ, ιός που εντοπίστηκε στα ζώα αυτά φέρει ομοιότητες με ιό SARS που εντοπίστηκε σε άνθρωπο.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπογράμμισε ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στους τρόπους μετάδοσης του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τον περασμένο χρόνο περίπου 800 άνθρωποι σε διάφορες χώρες -κυρίως της Νοτιοανατολικής Ασίας- έχασαν τη ζωή τους από την πρώτη επιδημία της άτυπης πνευμονίας.

Ύποπτο κρούσμα στις Φιλιππίνες

Την ίδια στιγμή, μια Φιλιππινέζα που είχε επισκεφθεί το Χονγκ-Κονγκ υποβάλλεται σε εξετάσεις και βρίσκεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Μανίλα καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχει προσβληθεί από τον SARS.

Κατά το 2003, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανέφερε 12 κρούσματα του ιού της άτυπης πνευμονίας, δυο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Μήνυμα» Μπιν Λάντεν

Αναφορά στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται στο νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν

Νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σε αυτό υπάρχει αναφορά στη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, από τις αμερικανικές αρχές στις 13 Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε εντός των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Στο μήνυμα ο καταζητούμενος Σαουδάραβας καλεί τους μουσουλμάνους να διεξάγουν ιερό πόλεμο.

Τους προτρέπει επίσης να πολεμήσουν με όπλα και όχι με διάλογο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.

Επίσης ζητά από τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν τις συνωμοσίες που, όπως λέει, εξυφαίνονται εναντίον τους.

Παράλληλα, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου ότι υποστήριξαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Το μήνυμα αναφέρεται και στο Μεσανατολικό, τονίζοντας τους «κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή», κάνοντας αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως Σύμφωνο της Γενεύης.

Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της γνησιότητας της μαγνητοταινίας από ανεξάρτητη πηγή.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 06:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ

Εκφράζονται φόβοι ότι τα νέα μέτρα θα αυξήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού

Νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία ακόμη προσπάθεια να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να φωτογραφίζουν και να κρατούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ορισμένων ταξιδιωτών μόλις φτάνουν στη χώρα

Τα στοιχεία αυτά θα αποθηκεύονται στη συνέχεια σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και θα χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ταξιδιωτών.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν για όλους εκείνους που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον κανόνα εξαιρούνται οι Βρετανοί και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τα εν λόγω μέτρα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Αντιδράσεις

Τα νέα μέτρα όμως έχουν ήδη προκαλέσει και σοβαρότερες αντιδράσεις.

Στη Βραζιλία, δικαστήριο αποφάσισε ότι τα εν λόγω μέτρα παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της χώρας, εξάλλου, διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τα νέα μέτρα και άρχισε να φωτογραφίζει τους Αμερικανούς που καταφθάνουν στα διεθνή αεροδρόμια της Βραζιλίας.

Ο Τιμ Έντγκαρ από την Αμερικανική Ένωση για τα Δικαιώματα των Πολιτών δήλωσε ότι «Και πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όσοι έρχονταν στη χώρα υπόκεινταν σε ελέγχους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Βέβαια, η ασφάλεια στα σύνορα είναι σημαντικό θέμα, αλλά πιο σημαντικό είναι να εντοπισθούν ποιοί σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πολιτών.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 04:04 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ στο Ιράκ και οι FT για Σημίτη

Η αιφνίδια επίσκεψη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Ιράκ κυριαρχεί στον βρετανικό τύπο της Δευτέρας, ενώ ειδικά οι

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

φιλοξενούν ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κέριν Χόουπ αναφέρει ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Σημίτη ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «στοχεύει στην αύξηση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών -που βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις- ενόψει των βουλευτικών εκλογών που μάλλον θα γίνουν στις 14 Μαρτίου».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι ο κ. Σημίτης και η ομάδα των εκσυγχρονιστών πιστώνεται την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

«Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, όμως, ο πρωθυπουργός υφίσταται πιέσεις για να αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε έναν νεώτερο ηγέτη όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει τη στήριξη τόσο των εκσυγχρονιστών όσο και των σκληροπυρηνικών Σοσιαλιστών που αποτελούσαν την εκλογική βάση του πατέρα του...»

«Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, ο κ. Σημίτης αφήνει άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για μια ανώτερη θέση στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση», καταλήγει η εφημερίδα.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μπλερ στο Ιράκ

«Τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το 2006» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

που αναφέρεται στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Βασόρα.

Στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Τα καλά νέα του κ. Μπλερ πριν την καταιγίδα», η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη ενίσχυσε το προφίλ του πρωθυπουργού πριν τη δημοσιοποίηση -την επόμενη εβδομάδα- της έκθεσης του δικαστή Χάτον για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Η

Ιντιπέντεντ (Independent)

παρατηρεί ότι ο τόνος των δηλώσεων του κ. Μπλερ στο Ιράκ έδειξε ότι δεν διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος.

«Η προσέγγιση του πρωθυπουργού θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική εάν επιδείκνυε μετριοπάθεια και προσκαλούσε αυτούς που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο να τείνουν χείρα βοηθείας ώστε οι Ιρακινοί να αναλάβουν οι ίδιοι τις τύχες τους...»

H

Γκάρντιαν (Guardian)

γράφει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν μείωσε την απειλη από τα όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε έκανε εν μια νυκτί τον κόσμο ασφαλέστερο.

«Κοιτάξτε τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη...», λέει χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος δεν σημαίνει ότι η αλλαγή ενός καθεστώτος δια της βίας είναι τώρα ένας αποδεκτός κανόνας με νομική και ηθική κατοχύρωση και σίγουρα το Ιράκ δεν δημιουργεί προηγούμενο για μελλοντική δράση, όπως είπε ο κ. Μπλερ στη Βασόρα», καταλήγει.

Tέλος, το σχετικό άρθρο των

Τάιμς (Times)

τιτλοφορείται «Κερδίστε την ειρήνη», λέει ο Μπλερ στα στρατεύματα στη Βασόρα.


Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2004 - 04:39 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τις πτήσεις

Η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων υπό το πρίσμα του πολύνεκρου δυστυχήματος στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και των φόβων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι το κύριο θέμα που θίγει ο ευρωπαϊκός τύπος της Δευτέρας.

Η γαλλική

Λιμπερασιόν (Liberation)

σημειώνει ότι «τη στιγμή που το ενδεχόμενο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος έχει γίνει έμμονη ιδέα, αποτελεί ειρωνεία ότι το δυστύχημα στην Ερυθρά Θάλασσα υπενθύμισε τους συνήθεις κινδύνους των αερομεταφορών».

Η βελγική

Λα Λιμπρ Μπελζίκ (La Libre Belgique)

διερωτάται πώς είναι δυνατόν η ασφάλεια να είναι -όπως γράφει- «εν πολλοίς προαιρετική» κατά την χορήγηση αεροπορικών αδειών, τη στιγμή που οι άνθρωποι θυσιάζουν την ίδια τους την ελευθερία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Τελικά, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων», καταλήγει.

Η γερμανική

Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung)

υποπτεύεται ότι υπάρχουν απώτερα κίνητρα πίσω από τις πρόσφατες ακυρώσεις πτήσεων λόγω των ανησυχιών για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

«Ο νέος χρόνος άρχισε με μια τρομοκρατική υστερία που θυμίζει τις πρώτες εβδομάδες μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου...Η κυβέρνηση Μπους μπορεί να δικαιολογήσει πιο εύκολα τις αμφισβητήσιμες μεθόδους που χρησιμοποιεί για την εξάλειψη της διεθνούς τρομοκρατίας σε μια ατμόσφαιρα φόβου», παρατηρεί μεταξύ άλλων.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική

Α-Μπε-Θε (ABC)

που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε απομόνωση λόγω των υπερβολικών μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν.

Προσθέτει δε ότι η τραγωδία στην Ερυθρά Θάλασσα πυροδοτεί φόβους και εντάσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται πεπεισμένη ότι η αλ Κάιντα σχεδιάζει επίθεση στο εγγύς μέλλον.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.