Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-06

  1. Βολές στον Σερ Άλεξ από δύο προέδρους
  2. O κύβος ερρίφθη
  3. Έπαινοι για Ινδία - Πακιστάν
  4. Μεγάλωσε η συμμετοχή μας στην ΕΚΤ
  5. Kρίσιμη συνάντηση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου
  6. Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο
  7. «Ακριβή μου Αθήνα»
  8. Χωρίς εκπρόσωπο ο Μάϊκλ Τζάκσον
  9. Ένας «τρελός» γάμος
  10. Φονικές εκρήξεις στο Αφγανιστάν
  11. Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο
  12. «Ακριβή μου Αθήνα»
  13. Kρίσιμη συνάντηση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου
  14. Aποδοκιμασίες κατά Σημίτη
  15. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  16. Ανακρίσεις για τη Νταϊάνα
  17. Υποσχέσεις συνεργασίας
  18. «Ακριβή μου Αθήνα»
  19. Ήγγικεν η ώρα...
  20. «Επιδόματα πολέμου»
  21. Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο
  22. «Αμερικανοί μισθοφόροι»
  23. Ανακρίσεις για τη Νταϊάνα
  24. Ένα πρωτόγονο ον ίσως έχει το κλειδί του καρκίνου
  25. Προβληματισμός για τα αμερικανικά μέτρα ασφαλείας
  26. «Εγχώρια τρομοκρατία»

Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2004 - 00:09 (Ώρα Λονδίνου)

Βολές στον Σερ Άλεξ από δύο προέδρους

Ο Μοχάμεντ Αλ Φάγιεντ καταγγέλει το Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για προσπάθεια διατάραξης του κλίματος στα αποδυτήρια της Φούλαμ

Ο πρόεδρος της Φούλαμ, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Αιτία η επίμονη τακτική που σύμφωνα με τον κ. Αλ Φαγιέντ ακολουθεί ο Σκωτσέζος τεχνικός στην προσπάθειά του να προσελκύσει στο Ολντ Τράφορντ το Γάλλο επιθετικό της Φούλαμ, Λουί Σαχά.

Ο κ. Αλ Φαγιέντ εμφανώς ενοχλημένος δήλωσε ότι έχει «αηδιάσει» με τον Σερ Άλεξ « που προσπαθεί να διαταράξει την ηρεμία της ομάδας μου και να αποσπάσει την προσοχή των ποδοσφαιριστών».

«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Σερ Αλεξ και όποιον άλλο ενδιαφέρεται. Διαβάστε τα χείλη μου. Ο Σαχά δεν πωλείται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Φούλαμ.

Ο Λουί Σαχά αποτελεί μεταγραφικό στόχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Οι πρωτοπόροι «Μπέμπηδες» είχαν πριν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με πληροφορίες καταθέσει πρόταση ύψους 8 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ) για την απόκτηση του Σαχά, σκόρερ ήδη 14 τερμάτων στη φετινή σεζόν.

Τότε ο προπονητής της Φούλαμ, Κρις Κόλμαν, είχε προειδοποιήσει τους επίδοξους αγοραστές του Γάλλου διεθνή ότι αυτός δεν πρόκειται να μετακινηθεί στην περίοδο μεταγραφών του Ιανουαρίου.

Και το αφεντικό της λονδρέζικης ομάδας συνέχισε: «Από τότε που η Φούλαμ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός έδρας, ο Φέργκιουσον δείχνει σημάδια προϊούσας απελπισίας».

«Προφανώς χρειάζεται να πάρει στην ομάδα του έναν κορυφαίο επιθετικό αλλά δε μπορεί να πάρει το δικό μου παίκτη» κατέληξε

Πυρά και εξ Ολλανδίας

Πρόκειται για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες που οι μέθοδοι του κ. Φέργκιουσον επικρίνονται από ποδοσφαιρικό παράγοντα.

Παράπονα για τις μεθόδους Φέργκιουσον στις μεταγραφές διατύπωσε ο πρόεδρος της Αιντχόφεν

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της PSV Αϊντχόφεν, Χάρι Φαν Ράι κατήγγειλε ότι ο Σκωτσέζος τεχνικό προσκάλεσε την περασμένη εβδομάδα χωρίς την άδεια του συλλόγου του το μεσο-επιθετικό των πρωταθλητών Ολλανδίας Άριεν Ρόμπεν στο προπονητικό κέντρο των «Μπέμπηδων», στο Κάρινγκτον.

Μάλιστα στο ταξίδι αυτό τον παίκτη συνόδευαν η αρραβωνιαστικιά του και οι γονείς του.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι, καθώς δεν γνωρίζαμε πως ένας παίκτης μας ήλθε σε επαφή με κάποια ομάδα και μάλιστα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» δήλωσε ο πρόεδρος της Αϊντχόφεν μιλώντας στην εφημερίδα

Ντέιλι Τέλεγκραφ

.

«Οι σχέσεις μου παραμένουν πολύ καλές με το σύλλογο, όχι όμως και με τον κ. Φέργκιουσον» πρόσθεσε ο κ. Φαν Ράι, που διέγνωσε ομοιότητες στην υπόθεση Ρόμπεν και στις μεθόδους που χρησιμοποίησε στο παρελθόν ο Σερ Άλεξ για να αποσπάσει την υπογραφή άλλων παικτών της Αιντχόφεν, όπως ο Γιαπ Στάαμ και ο Ρουντ Φαν Νίστελρόι.

Και κατέληξε λέγοντας πως το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφερε ο τεχνικός των «Μπέμπηδων» για την απόκτηση του Ρόμπεν «είναι για γέλια».

Ανορθόδοξη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Ρόμπεν στο προπονητικό κέντρο των «Μπέμπηδων»

Ο Ρόμπεν, που έχει αναδειχθεί φέτος ο κορυφαίος νεαρός ποδοσφαιριστής στην Ολλανδία, θεωρείται από το σύλλογό του παίκτης εφάμιλλης με τον Φαν Νίστελρόι αξίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιαπ Στάαμ, στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι ο τεχνικός των «Μπέμπηδων» τον είχε πλησιάσει για να του προσφέρει συμβόλαιο, πριν μιλήσει με τη διοίκηση της τότε ομάδας του, της Αιντχόφεν.

Ανορθόδοξες τακτικές μεπροϊστορία

Στο παρελθόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε κατηγορηθεί από τον πρόεδρο της Σάντερλαντ, Μπομπ Μάρει, για «αχρεία, ποταπή, αναιδή, αλαζονική και αντι-επαγγελματική συμπεριφορά» στη διάρκεια των επαφών για τη μεταγραφή του μέσου Ντέιβιντ Μπέλιον.

Εξάλλου το καλοκαίρι του 2003 ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμαίν, Φρανσίς Γκρέιγ, κατηγόρησε τη διοίκηση των «Μπέμπηδων» για ανορθόδοξη προσπάθεια προσέλκυσης του Βραζιλιάνου άσσου της, Ροναλντίνιο, στο Μάντσεστερ.

Παρόμοια παράπονα για αντικανονική προσέγγιση του ποδοσφαιριστή Ζουλιέν Εσκουντέ είχε διατυπώσει κατά του Σερ Άλεξ και η διοίκηση της γαλλικής ομάδας Ρεν.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

O κύβος ερρίφθη

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επί μακρόν για το μέλλον της κυβέρνησης

Tο ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν την Tρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που προεξοφλείται πως θα αναλάβει την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος.

Kατά τη δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών στην κατοικία του κ. Σημίτη, εκτιμάται πως συζητήθηκαν τόσο πολιτικά όσο και διαδικαστικά ζητήματα που άπτονται της επικείμενης αλλαγής φρουράς.

Eξερχόμενος της συναντήσεως, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δώσει ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη, σημειώνοντας ότι αυτές θα γίνουν ούτως ή άλλως γνωστές την Tετάρτη στο διάγγελμα που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο και την κοινή συνεδρίαση της κυβερνητικές επιτροπής και του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν αποκλείεται τελικώς να προκριθεί η λύση της αποχώρησης του κ. Σημίτη όχι μόνον από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, επισήμως δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό ως προς τις ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού.

Tο πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που φέρει τον κ. Σημίτη αποφασισμένο να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις βουλευτικές εκλογές, εγκαταλείποντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, την οποία προεξοφλείται πως θα αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, που θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές, πιθανότατα έως τις 14 Μαρτίου.

Oι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου

«Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και ελπίδες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του κόμματος και αυτό είναι κάτι που με εκφράζει», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα μηνύματα που έρχονται από τη λαϊκή βάση είναι πρωτόγνωρα... μυνήματα αισιοδοξίας και ελπίδας για μία νέα πορεία

Γ. Παπανδρέου

Και πρόσθεσε ότι «θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης, ότι «τα μηνύματα που έρχονται από τη λαϊκή βάση είναι πρωτόγνωρα, είναι μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας για μία νέα πορεία και σε αυτά τα μηνύματα» όπως ανέφερε «θα ανταποκριθούμε».

Ενώ σημείωσε η συζήτηση δεν περιορίσθηκε μόνο σε πολιτικά θέματα είχε και ανθρώπινες στιγμές πολύ σημαντικές τόσο για τον ίδιο όσο και, πολύ περισσότερο, για τον κ. Σημίτη.

Aντίδραση ΝΔ

Για επικοινωνιακά τρικ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος μετά την συνάντηση των κ. Σημίτη και Παπανδρέου σημειώνοντας, ότι «αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα τα οποία γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από χαμόγελα και επικοινωνιακά τρικ».

Ο κ. Ρουσσόπουλος ανέφερε, πως η συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Eξωτερικών θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα ακόμη σημείο προς την ήττα του ΠΑΣΟΚ, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί όχι γιατί του έλειπε ακόμη ένα περιτύλιγμα, αλλά γιατί απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

«Οι νέοι θέλουν ελπίδα και προοπτική, οι άνεργοι δουλειά, οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες και στήριξη και οι συνταξιούχοι σεβασμό και αναγνώριση από την πολιτεία. Όλοι ξέρουν ποιοι τους τα στέρησαν όλα αυτά".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ πρόσθεσε ότι η πολιτική του κόμματός του και μόνο μία νέα διακυβέρνηση εγγυώνται λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, ενώ επανέφερε το αίτημα για εκλογές τον Φεβρουάριο:

«Στις κάλπες θα δοθεί η πραγματική απάντηση από τους Έλληνες που πιστεύουν σε αξίες και ξέρουν ποιοι, όταν τους κοιτούν στα μάτια, μπορούν να λένε τις μεγάλες αλήθειες και ποιοι, πίσω από επικοινωνιακά τρικ, προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα του τόπου».

Πυρετός συσκέψεων

Tο πρωί της Tρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συσκέψεως, ο κ. Xυτήρης απέφυγε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησης, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Ο κ. Χυτήρης περιορίσθηκε να αναφέρει πως στη σύσκεψη εξετάσθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όλες οι εξελίξεις των επομένων ημερών, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας των εκλογών.

Tέλος, ο υφυπουργός Tύπου σημείωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Σημίτη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο την Tετάρτη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 22:13 (Ώρα Λονδίνου)

Έπαινοι για Ινδία - Πακιστάν

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επαίνεσε την Ινδία και το Πακιστάν για την απόφασή τους να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες για όλες τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένου και του διαφιλονικούμενου από τις δύο πυρηνικές αντιπάλους εδάφους του Κασμίρ.

«Πρόκειται για θαυμάσια είδηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα επιδείξουν σοφία και ηγετική πυγμή για την προώθηση του διαλόγου, κάτι που θα αποβεί επωφελές για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως είπε.

Οι δηλώσεις Ανάν γίνονται μία ημέρα μετά τη συμφωνία Ινδίας και Πακιστάν για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την επίλυση των διμερών διαφορών.

Ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι «γράφεται ιστορία» με τη συμφωνία, δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής στην Αγκρα της Ινδίας.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί με τον στρατηγό Μουσάραφ, η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής για τη Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC).

Αμοιβαία κατανόηση

Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι συμφώνησαν να αρχίσουν διάλογο τον Φεβρουάριο του 2004.

«Οι δύο ηγέτες έχουν την πεποίθηση ότι η επανάληψη ενός σύνθετου διαλόγου θα οδηγήσει στην ειρηνική διευθέτηση όλων των διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένου του Τζαμού και Κασμίρ», αναφέρει η δήλωση.

Ο κ. Μουσάραφ έπλεξε το εγκώμιο του Ινδού ομολόγου του, λέγοντας ότι η «ενόραση και η διαλλακτικότητά του κ. Βατζπαγί» έστρωσαν το δρόμο για τη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές έφτασαν στο χείλος του πολέμου το 2002, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στο ινδικό κοινοβούλιο, στο Δελχί, επίθεση για την οποία η Ινδία κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από το Πακιστάν ομάδες αυτονομιστών του Κασμίρ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 19:04 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλωσε η συμμετοχή μας στην ΕΚΤ

H ελληνική συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυξήθηκε σε 2,16%

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου:

Αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2004 η συμμετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος(ΑΕΠ) της Ελλάδας.

Επίσης παρόμοια αύξηση σημείωσε και η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Ολλανδίας και Βρετανίας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας οι αυξήσεις αυτές ήταν για την Ελλάδα από 2,06% του κεφαλαίου της ΕΚΤ σε 2,16%, για την Ιρλανδία από 0,85% σε 1,02%, και για την Ολλανδία από 4,28% σε 4,43%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση πάντως εμφανίζει η Βρετανία της οποίας η συμμετοχή από 14,68% ανέβηκε στο 15,98%, δείγμα της ευημερούσας οικονομίας της χώρας σε σύγκριση προς τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η συμμετοχή των δύο τελευταίων στο κεφάλαιο της ΕΚΤ μειώθηκε από 24,49% σε 23,40% για τη Γερμανία και από 16,83% σε 16,52% για τη Γαλλία.

Πρόκειται για την πρώτη πενταετή αναθεώρηση της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, που είχε προσδιοριστεί για πρώτη φορά το 1998.

Η αύξηση της συμμετοχής στο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυτών των τεσσάρων χωρών από 1ης Ιανουαρίου εφέτος δείχνει την καλή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κατά την παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ --και αυτά που δεν συμμετέχουν στην ΟΝΕ και το ευρώ-- είναι μέτοχοί της.

Η εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ κάθε χώρας-μέλους πραγματοποιείται βάσει δύο παραγόντων: κατά 50% από τον πληθυσμό της κάθε χώρας στο συνολικό κοινοτικό πληθυσμό και κατά 50% από το ΑΕΠ (κάθε χώρας) επί του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Kρίσιμη συνάντηση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου

Kαι την ημερομηνία των εκλογών συζήτησε ο K. Σημίτης με τους συνεργάτες του

Tο βράδυ της Tρίτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τελική σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία οι δύο άνδρες θα οριστικοποιήσουν το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν αποκλείεται τελικώς να προκριθεί η λύση της αποχώρησης του κ. Σημίτη όχι μόνον από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, επισήμως δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό ως προς τις ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού.

Tο πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που φέρει τον κ. Σημίτη αποφασισμένο να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις βουλευτικές εκλογές, εγκαταλείποντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, την οποία προεξοφλείται πως θα αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, που θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα έως την 14η Μαρτίου.

Tο πρωί της Tρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συσκέψεως, ο κ. Xυτήρης απέφυγε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησης, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Ο κ. Χυτήρης περιορίσθηκε να αναφέρει πως στη σύσκεψη εξετάσθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όλες οι εξελίξεις των επομένων ημερών, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας των εκλογών.

Tέλος, ο υφυπουργός Tύπου σημείωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Σημίτη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο την Tετάρτη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο

Χαρτονόμισμα γουάν και η κινεζική σημαία

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει δύο από τις σημαντικότερες τράπεζες της χώρας με 35 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το χρηματιστήριο.

Η επιθυμία από την πλευρά των επενδυτών για επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κυμαίνεται στο επίπεδο του 8%.

Ο τραπεζικός τομέας όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την διάθεση πολλών δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί.

Οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες της Κίνας υπολογίζουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των δανείων είναι - «κακά δάνεια» - όπως χαρακτηρίζονται, είναι δηλ. δάνεια που οι εταιρείες που τα έχουν πάρει δεν είναι σε θέσηι να τα αποπληρώσουν.

Πολύ υψηλότερος ο κακός δανεισμός

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κακός δανεισμός στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι υπολογίζουν οι κινεζικές τράπεζες.

Η κρατική Τράπεζα της Κίνας και η Κινεζική Τράπεζα Ανοικοδόμησης πήραν από το κράτος 45 δισεκατομμύρια δολάρια - 35 δισεκατομμύρια ευρώ - χρήματα που προέρχονται από τα αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

Η ενίσχυση αυτή θα περιορίσει το ποσοστό των «κακών δανείων» στο επίπεδο του 10% του συνολικού δανεισμού, θα πρέπει όμως το ποσοστό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο πριν οι κινεζικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακριβή μου Αθήνα»

Μία από τις γιγαντοαφίσες για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Πολύ ακριβή για τις τσέπες των Ευρωπαίων θεωρείται από πολλούς Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες η διαμονή στην Αθήνα του 2004, όπως μετέδωσε το πρόγραμμα Today του BBC.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό ταξιδιωτικά γραφεία της Βρετανίας αρνούνται να πουλήσουν στους πελάτες τους πακέτα διακοπών για την Αθήνα ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο, οπότε και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες - καθώς όπως λένε οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων έχουν ξεπεράσει το 100%. Ένα από αυτά τα πρακτορεία είναι και το Σάνβιλ.

«Οπωσδήποτε δεν διαφημίζουμε πακέτα για την Αθήνα για το μήνα Αύγουστο. Εάν κάποιος επιμένει να επισκεφθεί την Αθήνα, υπάρχουν ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά αισθανόμαστε αμήχανα όταν θα πρέπει να χρεώσουμε τους πελάτες μας 400 με 600 λίρες (περίπου 600 με 800 ευρώ) για τρεις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν απλά ανέβηκαν τρεις και τέσσερις φορές. Ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, υπάρχουν όμως στα περίχωρα», είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Σάνβιλ.

«Φθηνότερα τα ξενοδοχεία από το Σίδνεϊ»

Από την Αθήνα, το λόγο έλαβε ο κ. Πολ Αναστάση, ο οποίος μίλησε στο ΒΒC, ως εκπρόσωπος της δημάρχου Αθηναίων.,κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

«Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και του γεγονότος ότι η Αθήνα δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, το μέσο κόστος διαμονής έχει διπλασιασθεί. Όμως οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι τα ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με αυτά του Σίδνεϊ και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», είπε ο κ. Πολ Αναστάζι.


Χωρίς εκπρόσωπο ο Μάϊκλ Τζάκσον

Η φωτογραφία του Μάϊκλ Τζάκσον στον αστυνομικό σταθμό της Σάντα Μπάρμπαρα

Ο κύριος εκπρόσωπος τύπου του Μάικλ Τζάκσον υπέβαλε την παραίτησή του επειδή όπως είπε διεφώνησε με τον στενό κύκλο του Τζάκσον σε «θέματα στρατηγικής».

Ο Στίουαρτ Μπάκερμαν απόφασισε να παραιτηθεί μία μέρα μετά τη μετάδοση τηλεοπτικής συνέντευξης του Τζάκσον στις ΗΠΑ.

«Παραιτούμαι επειδή έχω διαφορές σε ό,τι αφορά την ακολουθητέα τακτική», παρατήρησε ο Μπάκερμαν σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ.

Μάϊκλ Τζάκσον, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ασέλγεια εις βάρος μικρών παιδιών στις αρχές του μηνός, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι του CBS ότι δεν έτυχε «καλής μεταχείρισης από την αστυνομία».

Ο αστέρας της μουσικής ποπ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα όταν τον συνέλαβαν.

Ο Τζάκσον είπε ακόμη ότι είναι αποδεκτό γι'αυτόν να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με μικρά παιδιά και ότι θα προτιμούσε «να κόψει τις φλέβες του» αντί να ασελγήσει εις βάρος ενός παιδιού.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας «τρελός» γάμος

«Ασπασμός» της Σπίρς από τη Μαντόνα

Ο άνδρας που παντρεύτηκε την Μπρίντνεϊ Σπιρς έκανε δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε στον «γάμο έκπληξη» με την παιδική του φίλη - γάμος που κατέληξε σε διαζύγιο μετά από 55 ώρες.

Ο Τζέϊσον Αλεξάντερ παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίρς το Σάββατο το πρωϊ μετά από μία νύχτα-διασκέδασης μαζί της στο Λας Βέγκας.

Σχεδόν αμέσως μετά οι δικηγόροι της Σπιρς κατέφυγαν στα δικαστήρια για να ζητήσουν την ακύρωση του γάμου.

Ο Τζέϊσον Αλεξάντερ είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Access Hollywood ότι ο γάμος ήταν - «μία τρέλα της στιγμής».

Και πρόσθεσε : «αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό ... κάτι το τρελό ... παντρευτήκαμε λοιπόν .... σύντομα όμως αντιληφθήκαμε ότι κάναμε λάθος ...».

«Ο γάμος είναι παρελθόν», είπε ο δικηγόρος της Σπιρς Ντέϊβιντ Τσέσνοφ μετά την ακύρωση του γάμου από δικαστήριο του Λας Βέγκας.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικές εκρήξεις στο Αφγανιστάν

Μακελλειό προκάλεσαν οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Κανταχάρ

Δύο βομβιστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν σήμερα κοντά σε στρατιωτική βάση, στην Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δεκατρία άτομα.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και οκτώ μαθητές από δύο παρακείμενα σχολεία.

Ένας άνδρας συνελήφθη κοντά στο σημείο των εκρήξεων που συγκλόνισαν την πόλη.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η δεύτερη βόμβα εξερράγη την ώρα που πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο της πρώτης έκρηξης.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δράστες των επιθέσεων, οι αφγανικές αρχές επιρρίπτουν σε αντάρτες προσκείμενους στους Ταλεμπάν την ευθύνη τόσο για τη σημερινή δίδυμη βομβιστική ενέργεια όσο και για σειρά επιθέσεων και απαγωγών που σημειώνονται στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε τους αυτουργούς των επιθέσεων τρομοκράτες και εχθρούς της ειρήνης και της ευημερίας.


Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο

Χαρτονόμισμα γουάν και η κινεζική σημαία

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει δύο από τις σημαντικότερες τράπεζες της χώρας με 35 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το χρηματιστήριο.

Η επιθυμία από την πλευρά των επενδυτών για επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κυμαίνεται στο επίπεδο του 8%.

Ο τραπεζικός τομέας όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την διάθεση πολλών δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί.

Οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες της Κίνας υπολογίζουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των δανείων είναι - «κακά δάνεια» - όπως χαρακτηρίζονται, είναι δηλ. δάνεια που οι εταιρείες που τα έχουν πάρει δεν είναι σε θέσηι να τα αποπληρώσουν.

Πολύ υψηλότερος ο κακός δανεισμός

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κακός δανεισμός στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι υπολογίζουν οι κινεζικές τράπεζες.

Η κρατική Τράπεζα της Κίνας και η Κινεζική Τράπεζα Ανοικοδόμησης πήραν από το κράτος 45 δισεκατομμύρια δολάρια - 35 δισεκατομμύρια ευρώ - χρήματα που προέρχονται από τα αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

Η ενίσχυση αυτή θα περιορίσει το ποσοστό των «κακών δανείων» στο επίπεδο του 10% του συνολικού δανεισμού, θα πρέπει όμως το ποσοστό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο πριν οι κινεζικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακριβή μου Αθήνα»

Μία από τις γιγαντοαφίσες για του Ολυμπιακούς της Αθήνας

Πολύ ακριβή για τις τσέπες των Ευρωπαίων θεωρείται από πολλούς Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες η διαμονή στην Αθήνα του 2004, όπως μετέδωσε το πρόγραμμα Today του BBC.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό ταξιδιωτικά γραφεία της Βρετανίας αρνούνται να πουλήσουν στους πελάτες τους πακέτα διακοπών για την Αθήνα ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο, οπότε και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες - καθώς όπως λένε οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων έχουν ξεπεράσει το 100%. Ένα από αυτά τα πρακτορεία είναι και το Σάνβιλ.

«Οπωσδήποτε δεν διαφημίζουμε πακέτα για την Αθήνα για το μήνα Αύγουστο. Εάν κάποιος επιμένει να επισκεφθεί την Αθήνα, υπάρχουν ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά αισθανόμαστε αμήχανα όταν θα πρέπει να χρεώσουμε τους πελάτες μας 400 με 600 λίρες (περίπου 600 με 800 ευρώ) για τρεις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν απλά ανέβηκαν τρεις και τέσσερις φορές. Ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, υπάρχουν όμως στα περίχωρα», είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Σάνβιλ.

«Φθηνότερα τα ξενοδοχεία από το Σίδνεϊ»

Από την Αθήνα, το λόγο έλαβε ο κ. Πολ Αναστάση, ο οποίος μίλησε στο ΒΒC, ως εκπρόσωπος της δημάρχου Αθηναίων.,κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

«Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και του γεγονότος ότι η Αθήνα δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, το μέσο κόστος διαμονής έχει διπλασιασθεί. Όμως οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι τα ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με αυτά του Σίδνεϊ και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», είπε ο κ. Πολ Αναστάζι.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Kρίσιμη συνάντηση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου

Kαι την ημερομηνία των εκλογών συζήτησε ο K. Σημίτης με τους συνεργάτες του

Tο βράδυ της Tρίτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τελική σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία οι δύο άνδρες θα οριστικοποιήσουν το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν αποκλείεται τελικώς να προκριθεί η λύση της αποχώρησης του κ. Σημίτη όχι μόνον από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, επισήμως δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό ως προς τις ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού.

Tο πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που φέρει τον κ. Σημίτη αποφασισμένο να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως τις βουλευτικές εκλογές, εγκαταλείποντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, την οποία προεξοφλείται πως θα αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, που θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές, πιθανότατα στις 15 Mαρτίου.

Tο πρωί της Tρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συσκέψεως, ο κ. Xυτήρης απέφυγε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησης, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Ο κ. Χυτήρης περιορίσθηκε να αναφέρει πως στη σύσκεψη εξετάσθηκαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όλες οι εξελίξεις των επομένων ημερών, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας των εκλογών.

Tέλος, ο υφυπουργός Tύπου σημείωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Σημίτη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο την Tετάρτη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 16:14 (Ώρα Λονδίνου)

Aποδοκιμασίες κατά Σημίτη

Eπίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο T. Xυτήρης

Συνθήματα αποδοκιμασίας εις βάρος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σημάδεψαν τον εορτασμό των Θεοφανίων στον Πειραιά, ενώ ακολούθησε δημόσια διένεξη σχετικά με το ποιος οργάνωσε αυτήν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, μετά την εορταστική τελετή στο δημαρχείο Πειραιώς, εξερχόμενος του μεγάρου ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από ομάδα συγκεντρωμένων.

O υφυπουργός Tύπου Tηλέμαχος Xυτήρης επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στη ΝΔ, δηλώνοντας:

«Οι εγκάθετοι της δεξιάς βρήκαν τη μέρα να ασχημονήσουν σε βάρος του πρωθυπουργού. Πρόκειται για το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς που προσπαθεί επιμελώς να κρύψει ο κ. Καραμανλής. Ο ελληνικός λαός όμως το βλέπει και θα δώσει την απάντησή του στις εκλογές».

Aπαντώντας στον Xυτήρη, ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος διέψευσε τους ισυχρισμούς του υφυπουργού, με την ακόλουθη δήλωση:

«Oι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του πρωθυπουργού το πρωί στον Πειραιά προήλθαν από απολυμένους της εταιρείας Λιπασμάτων. Λυπούμασθε που ο κ. Χυτήρης τους επιτέθηκε και φραστικά, αντί να τους ζητήσει συγγνώμη για την κυβερνητική πολιτική, η οποία τους οδήγησε στην φτώχεια και στην ανεργία».

Ο κ. Ρουσόπουλος παρουσίασε φωτογραφία συγκεντρωμένων, σημειώνοντας ότι αποτελεί αψευδή μάρτυρα των όσων λέει η ΝΔ, και κάλεσε τον κ. Χυτήρη να ζητήσει συγγνώμη και από τους απολυμένους, αλλά και από τη ΝΔ.

Tι δήλωσαν οι απολυμένοι

Aκολούθησε δήλωση - διάψευση της επιτροπής αγώνα και του σωματείου των απολυμένων της εταιρείας Λιπασμάτων:

«Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων διαμαρτυρόμασθε έντονα και διαψεύδουμε κατηγορηματικά τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου, που μας εμπλέκει στο επεισόδιο του δημαρχείου του Πειραιά και δηλώνουμε ότι:

»Συγκεντρωθήκαμε σήμερα και φωνάξαμε συνθήματα για τα αιτήματά μας πριν τη θρησκευτική τελετή των Φώτων και κοντά στο χώρο της τελετής στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά τη λήξη της τελετής διαλυθήκαμε και αποχωρήσαμε. Έτσι κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να βρεθήκαμε στο δημαρχείο του Πειραιά.

»Οι απολυμένοι των Λιπασμάτων δεν έχουν δει ως τώρα από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική υποστήριξη, και γι' αυτό ποτέ δεν θα φώναζαν σύνθημα υπέρ ενός από αυτά. Αντίθετα, και σήμερα απαιτούν από όλα τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση για το αίτημά τους που είναι η αποκατάστασή τους και η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Aνταπαντώντας στον κ. Pουσσόπουλο, ο κ. Xυτήρης δήλωσε:

«Ο κ. Ρουσσόπουλος και η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι. Στις ασχημίες των εγκαθέτων της ΝΔ σήμερα το πρωί στον Πειραιά σε βάρος του πρωθυπουργού προστέθηκαν τα ψέματα του κ. Ρουσσόπουλου.

»Ο κ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να ρίξει αλλού τις ευθύνες, αλλά έγινε καταγέλαστος από την ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα του σωματείου των 'Λιπασμάτων'. Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Δίκαιη δίκη, αιχμάλωτος πολέμου, πιθανοί τρόποι άσκησης δίωξης, θανατική ποινή, αμερικανική προπαγάνδα, προσωρινή ηγεσία στο Ιράκ. Σαντάμ Χουσείν, Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ κ.λ.π.

Ποιος όμως θα σβήσει από το μυαλό μου τις εικόνες με τα ακρωτηριασμένα παιδιά από το στρατό του Σαντάμ και τα έξυπνα όπλα του Μπους Τζούνιορ;;;

Mαρία Σ. (Ηράκλειο Κρήτης)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Σε ουδέτερη χώρα με δικαστές που θα εκλέξει ο γγ του ΟΗΕ εξουσιοδοτημένος από τα κράτη μέλη. (...)

Μαίρη Πίνη (Ελλάς)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μάνος (Αθήνα)

Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη.

Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή.

Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. ()

Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας)

The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί.

George Bissias (Houston, Texas, USA)

Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο.

Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας".

Tassos (Ελλάδα)

O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι.

Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.

He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας.

Μάνος (Αθήνα)

Να κρεμαστεί απ τη γλώσσα.

Nikos M. (Toronto,Canada)

Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa.

So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg?

Time is on your side please do not rush do it right this time ()

Peter Stavropoulos (Australia)

Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever.

I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of.

Now how that is supposed to happen, is not really that important.

Far West justice will do, as will any other.

What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924.

President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει?

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος)

Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!!

Sophie (Toronto, Canada)

Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam!

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator.

οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν;

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front?

The above questions point to the U.S.

How will they be held responsible for the placing and support of this dictator?

The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money".

The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite.

() Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun.

Sophie (Toronto, Canada)

()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. ()

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά.

Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι.

Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει.

() Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει.

Γιώργης (Οινούσσες)

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!!

Yiannis B. (Montreal, Canada)

"Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της.

Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ.

Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ.

Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους».

Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden;

Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα.

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά.

Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη.

()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου.

Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. ()

Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα)

()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ?

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό.

Σπυρέλης

"Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ;

Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν;

Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;"

Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... ()

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Να τον αφήσουν ελεύθερο

Jimmys

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well.

Thomas Vardalas (Athens)

[Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ.

Σταύρος (Αθήνα)

Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του.

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!!

Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη)

Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές....

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία)

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people

Οδυσσέας (Αθήνα)

Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν;

Νικόλας (Ελλάδα)

Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά!

Φωτεινή (Ελλάδα)

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι.

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Ανακρίσεις για τη Νταϊάνα

H επίσημη δικαστική έρευνα για το θάνατο της Νταϊάνα άρχισε την Τρίτη

Οι επίσημες ανακρίσεις για το θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, και του Ντόντι αλ Φαγιέντ άρχισαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα δικαστικής έρευνας που έγινε στη Γαλλία ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε το ζεύγος ήταν μεθυσμένος και την ώρα του δυστυχήματος σε υπόγεια διάβαση στο Παρίσι το 1997 είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Ο πρώην οικονόμος της Νταϊάνα Πολ Μπάρελ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να παραδώσει στον ανακριτή επιστολή στην οποία η Νταϊάνα ισχυρίζεται ότι κάποιος σχεδίαζε να την σκοτώσει.

Ο ρόλος του Καρόλου

Η βρετανική εφημερίδα Ντέϊλι Μίρορ αποκαλύπτει την ταυτότητα του ατόμου που κατονομάζει η Νταϊάνα στην επιστολή της.

Σύμφωνα με την επιστολή της Νταϊάνα αυτός που ήθελε να τη σκοτώσει ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη που να στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Η επιστολή που έγραψε η Νταϊάνα, δέκα μήνες πριν από το θάνατό της, δημοσίευεται σε βιβλίο του Μπάρελ που κυκλοφόρησε πέρσι χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το όνομα του ανθρώπου που σύμφωνα με τη πριγκίπισσα της Ουαλίας ήθελε να τη σκοτώσει.

Ο πατέρας του Ντόντι, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Χάροντς, Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, επιμένει ότι ο θάνατος της Νταϊάνα και του υιού του ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας και επιδιώκει να συσταθεί ειδική επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 16:49 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις συνεργασίας

Υπόσχεση για κοινή προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή έδωσε ο πρόεδρος Άσαντ

Τουρκία και Συρία δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην Άγκυρα - την πρώτη του είδου της από την δεκαετία του 1940.

Μιλώντας πριν την έναρξη των συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νεχντέτ Σεζέρ, ο κ. Άσαντ είπε ότι οι δύο χώρες κινούνται μαζί για να ξεφύγουν από ένα κλίμα δυσπιστίας προς μία ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της Συρίας πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Δαμασκός πρέπει να δημιουργήσουν πλέον μια ατμόσφαιρα σταθερότητας στη θέση των μέχρι πρότινος ασταθών διμερών τους σχέσεων.

Η επίσκεψη Άσαντ σηματοδοτεί τη σταθερή βελτίωση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, που βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου προ εξαετίας, όταν η Τουρκία κατηγόρησε τη Συρία ότι παρείχε καταφύγιο σε Κούρδους αυτονομιστές.

Ενάντιοι στην κουρδική αυτονομία

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι και οι δύο χώρες έχουν ευάριθμες κουρδικές μειονότητες και ότι καμία από τις δύο δεν επιθυμεί οι Κούρδοι στο γειτονικό Ιράκ να αποκτήσουν ευρεία αυτονομία, στο υπό επεξεργασία ιρακινό Σύνταγμα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του αντιτίθεται όχι μόνο στη δημιουργία κουρδικής κρατικής οντότητας αλλά και σε κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Ακριβή μου Αθήνα»

Μία από τις γιγαντοαφίσες για του Ολυμπιακούς της Αθήνας

Πολύ ακριβή για τις τσέπες των Ευρωπαίων θεωρείται από πολλούς Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες η διαμονή στην Αθήνα του 2004, όπως μετέδωσε το πρόγραμμα Today του BBC.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό ταξιδιωτικά γραφεία της Βρετανίας αρνούνται να πουλήσουν στους πελάτες τους πακέτα διακοπών για την Αθήνα ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο, οπότε και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες - καθώς όπως λένε οι αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων έχουν ξεπεράσει το 100%. Ένα από αυτά τα πρακτορεία είναι και το Σάνβιλ.

«Οπωσδήποτε δεν διαφημίζουμε πακέτα για την Αθήνα για το μήνα Αύγουστο. Εάν κάποιος επιμένει να επισκεφθεί την Αθήνα, υπάρχουν ξενοδοχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά αισθανόμαστε αμήχανα όταν θα πρέπει να χρεώσουμε τους πελάτες μας 400 με 600 λίρες (περίπου 600 με 800 ευρώ) για τρεις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Οι τιμές δεν διπλασιάστηκαν απλά ανέβηκαν τρεις και τέσσερις φορές. Ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, υπάρχουν όμως στα περίχωρα», είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Σάνβιλ.

«Φθηνότερα τα ξενοδοχεία από το Σίδνεϊ»

Από την Αθήνα, το λόγο έλαβε ο κ. Πολ Αναστάζι, ο οποίος μίλησε στο ΒΒC, ως εκπρόσωπος της δημάρχου Αθηναίων.,κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

«Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και του γεγονότος ότι η Αθήνα δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, το μέσο κόστος διαμονής έχει διπλασιασθεί. Όμως οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι τα ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με αυτά του Σίδνεϊ και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών», είπε ο κ. Πολ Αναστάζι.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ήγγικεν η ώρα...

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

Η ΑΥΓΗ: Η παράσταση αρχίζει... ΠΑΣΟΚ: Γνωστή η υπόθεση και το τέλος του έργου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φώτα νέας πορείας. Πρόγραμμα 4ετίας και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ. Πώς αντιδρά η ΝΔ. Κ. Σημίτης - Γ. Παπανδρέου αποφασίζουν το απόγευμα τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εικονολατρία στο ΠΑΣΟΚ. Επιχειρείται ύψωση συμβόλων μέσω ΜΜΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμερα η συνάντηση. Αύριο η εξαγγελία. Τα σενάρια της... "τελευταίας στιγμής".

ΝΙΚΗ: Άνεμος αλλαγής. Eν αναμονή της συνάντησης Σημίτη - Παπανδρέου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στη μάχη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φώτα της ΔΕΗ σε όλα τα αυθαίρετα. Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για την ηλεκτροδότηση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγιάζει τα ύδατα μιλώντας για σκοτεινές δυνάμεις ο Χριστόδουλος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Επιδόματα πολέμου»

Αμερικανοί στρατιώτες στο Κιρκούκ

Με επιδόματα ύψους έως και 10 χιλιάδων δολαρίων προσπαθεί ο αμερικανικός στρατός να πείσει τους στρατιώτες του να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις θερμές περιοχές του πλανήτη.

Το αμερικανικό υπουργείο προσφέρει τα χρήματα σε όσους στρατιώτες υπηρετούν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Κουβέιτ, και των οποίων η θητεία έχει λήξει, ελπίζοντας πως θα τους πείσει να υπογράψουν παράταση της θητείας τους για άλλα τρία χρόνια.

Επιπλέον όσοι στρατιώτες σχεδίαζαν να φύγουν μέσα στους επόμενους μήνες επιβλήθηκε αναβολή της αποχώρησής τους.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν την συνοχή και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ, το Κουβέιτ και στο Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο δεν πείθει

Το Πεντάγωνο μπορεί να διοικεί την ισχυρότερη πολεμική μηχανή που πλανήτη αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να κάνει άνετα όλα όσα θέλει, επισημαίνει ο Τζόναθαν Μάρκους του BBC.

Αυτό που μετράει είναι οι μάχιμες μονάδες και εκεί είναι που η αμερικανική μηχανή πάσχει. Από τις 31 μάχιμες ταξιαρχίες που διαθέτουν οι αμερικανοί, 18 είναι ήδη αναπτυγμένες ή ετοιμάζονται να αναπτυχθούν ή μόλις έχουν επιστρέψει από τις αποστολές τους.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός περνάει μια περίοδο αναδιοργάνωσης - γεγονός που ήδη δημιουργεί εντάσεις καθώς οι στρατιώτες πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους και υλικό.

Παράταση του χρόνου θητείας

Ο αμερικανικός στρατός είναι εθελοντικός και ούτε οι στρατιώτες ούτε οι οικογένειες τους βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική περαιτέρω παραμονής τους στο Ιράκ. Γι' αυτό και το υπουργείο προσφέρει αυτά τα χρήματα. Αλλά βεβαίως όλα αυτά είναι εκτός του αρχικού σχεδίου, λέει ο Τζόναθαν Μάρκους.

Η αναδιοργάνωση του αμερικανικού στρατού υποτίθεται πως θα τον έκανε ικανό να αντιμετωπίσει να πολεμήσει και να κερδίσει γρήγορα, σχεδόν κάθε αντίπαλο.

Αυτό λειτούργησε στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά οι αμερικανοί ήλπιζαν πως στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες για την διατήρηση της ειρήνης και την ασφάλεια σε άλλες χώρες. Αντ' αυτού, το βάρος τώρα πέφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό σημαίνει παράταση του χρόνου θητείας, επιστρατεύσεις εφέδρων και η τοποθέτηση πεζοναυτών σε καθήκοντα ειρηνευτών.

Το Πεντάγωνο είχε μια βασική αρχή, πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να διεξάγει επιτυχώς δύο μέτριας έκτασης πολέμους, ταυτόχρονα.

Αυτό τώρα μοιάζει περισσότερο με φαντασία, καθώς οι στρατηγοί του πενταγώνου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις σημαντικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων στο Ιράκ, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια, καταλήγει ο Τζόναθαν Μάρκους του ΒΒC.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ετοιμάζεται η Κίνα για το χρηματιστήριο

Χαρτονόμισμα γουάν και η κινεζική σημαία

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει δύο από τις σημαντικότερες τράπεζες της χώρας με 35 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το χρηματιστήριο.

Η επιθυμία από την πλευρά των επενδυτών για επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες είναι έντονη καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας κυμαίνεται στο επίπεδο του 8%.

Ο τραπεζικός τομέας όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την διάθεση πολλών δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί.

Οι τέσσερις σημαντικότερες τράπεζες της Κίνας υπολογίζουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των δανείων είναι - «κακά δάνεια» - όπως χαρακτηρίζονται, είναι δηλ. δάνεια που οι εταιρείες που τα έχουν πάρει δεν είναι σε θέσηι να τα αποπληρώσουν.

Πολύ υψηλότερος ο κακός δανεισμός

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κακός δανεισμός στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι υπολογίζουν οι κινεζικές τράπεζες.

Η κρατική Τράπεζα της Κίνας και η Κινεζική Τράπεζα Ανοικοδόμησης πήραν από το κράτος 45 δισεκατομμύρια δολάρια - 35 δισεκατομμύρια ευρώ - χρήματα που προέρχονται από τα αποθέματα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα.

Η ενίσχυση αυτή θα περιορίσει το ποσοστό των «κακών δανείων» στο επίπεδο του 10% του συνολικού δανεισμού, θα πρέπει όμως το ποσοστό αυτό να μειωθεί ακόμη περισσότερο πριν οι κινεζικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο χρηματιστήριο, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Αμερικανοί μισθοφόροι»

Αμερικανοί στρατιώτες στο Κιρκούκ

Με επιδόματα ύψους έως και 10 χιλιάδων δολαρίων προσπαθεί ο αμερικανικός στρατός να πείσει τους στρατιώτες του να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις θερμές περιοχές του πλανήτη.

Το αμερικανικό υπουργείο προσφέρει τα χρήματα σε όσους στρατιώτες υπηρετούν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Κουβέιτ, και των οποίων η θητεία έχει λήξει, ελπίζοντας πως θα τους πείσει να υπογράψουν παράταση της θητείας τους για άλλα τρία χρόνια.

Επιπλέον όσοι στρατιώτες σχεδίαζαν να φύγουν μέσα στους επόμενους μήνες επιβλήθηκε αναβολή της αποχώρησής τους.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν την συνοχή και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ, το Κουβέιτ και στο Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο δεν πείθει

Το Πεντάγωνο μπορεί να διοικεί την ισχυρότερη πολεμική μηχανή που πλανήτη αλλά είναι σαφές ότι δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να κάνει άνετα όλα όσα θέλει, επισημαίνει ο Τζόναθαν Μάρκους του BBC.

Αυτό που μετράει είναι οι μάχιμες μονάδες και εκεί είναι που η αμερικανική μηχανή πάσχει. Από τις 31 μάχιμες ταξιαρχίες που διαθέτουν οι αμερικανοί, 18 είναι ήδη αναπτυγμένες ή ετοιμάζονται να αναπτυχθούν ή μόλις έχουν επιστρέψει από τις αποστολές τους.

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός περνάει μια περίοδο αναδιοργάνωσης - γεγονός που ήδη δημιουργεί εντάσεις καθώς οι στρατιώτες πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους και υλικό.

Παράταση του χρόνου θητείας

Ο αμερικανικός στρατός είναι εθελοντικός και ούτε οι στρατιώτες ούτε οι οικογένειες τους βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική περαιτέρω παραμονής τους στο Ιράκ. Γι' αυτό και το υπουργείο προσφέρει αυτά τα χρήματα. Αλλά βεβαίως όλα αυτά είναι εκτός του αρχικού σχεδίου, λέει ο Τζόναθαν Μάρκους.

Η αναδιοργάνωση του αμερικανικού στρατού υποτίθεται πως θα τον έκανε ικανό να αντιμετωπίσει να πολεμήσει και να κερδίσει γρήγορα, σχεδόν κάθε αντίπαλο.

Αυτό λειτούργησε στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά οι αμερικανοί ήλπιζαν πως στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τις αρμοδιότητες για την διατήρηση της ειρήνης και την ασφάλεια σε άλλες χώρες. Αντ' αυτού, το βάρος τώρα πέφτει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό σημαίνει παράταση του χρόνου θητείας, επιστρατεύσεις εφέδρων και η τοποθέτηση πεζοναυτών σε καθήκοντα ειρηνευτών.

Το Πεντάγωνο είχε μια βασική αρχή, πως θα έπρεπε να είναι σε θέση να διεξάγει επιτυχώς δύο μέτριας έκτασης πολέμους, ταυτόχρονα.

Αυτό τώρα μοιάζει περισσότερο με φαντασία, καθώς οι στρατηγοί του πενταγώνου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις σημαντικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων στο Ιράκ, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια, καταλήγει ο Τζόναθαν Μάρκους του ΒΒC.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακρίσεις για τη Νταϊάνα

H επίσημη δικαστική έρευνα για το θάνατο της Νταϊάνα άρχισε την Τρίτη

Οι επίσημες ανακρίσεις για το θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας, και του Ντόντι αλ Φαγιέντ άρχισαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα δικαστικής έρευνας που έγινε στη Γαλλία ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε το ζεύγος ήταν μεθυσμένος και την ώρα του δυστυχήματος σε υπόγεια διάβαση στο Παρίσι το 1997 είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Ο πρώην οικονόμος της Νταϊάνα Πολ Μπάρελ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να παραδώσει στον ανακριτή επιστολή στην οποία η Νταϊάνα ισχυρίζεται ότι κάποιος σχεδίαζε να την σκοτώσει.

Ο ρόλος του Καρόλου

Η βρετανική εφημερίδα Ντέϊλι Μίρορ αποκαλύπτει την ταυτότητα του ατόμου που κατονομάζει η Νταϊάνα στην επιστολή της.

Σύμφωνα με την επιστολή της Νταϊάνα αυτός που ήθελε να τη σκοτώσει ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη που να στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Η επιστολή που έγραψε η Νταϊάνα, δέκα μήνες πριν από το θάνατό της, δημοσίευεται σε βιβλίο του Μπάρελ που κυκλοφόρησε πέρσι χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το όνομα του ανθρώπου που σύμφωνα με τη πριγκίπισσα της Ουαλίας ήθελε να τη σκοτώσει.

Ο πατέρας του Ντόντι, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Χάροντς, Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, επιμένει ότι ο θάνατος της Νταϊάνα και του υιού του ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας και επιδιώκει να συσταθεί ειδική επιτροπή για να ερευνήσει το θέμα.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα πρωτόγονο ον ίσως έχει το κλειδί του καρκίνου

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει σε νέες μεθόδους θεραπείας

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα πρωτόγονο σκουλήκι γονίδιο που μπορεί να αποδειχθεί αποκαλυπτικό για την εξέλιξη της ασθένειας του καρκίνου στον άνθρωπο.

Το γονίδιο αυτό είναι παρόμοιο με το ανθρώπινο γονίδιο BRCA1 το οποίο είναι γνωστό ότι αναχαιτίζει την εξέλιξη καρκίνου του μαστού και της ωοθήκης επιδιορθώνοντας τυχόν ζημιές στο DNA. Οι επιστήμονες όμως δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο λειτουργούσε το εν λόγω γονίδιο.

Η έρευνα των επιστημόνων του Καρκινικού Ερευνητικού Κέντρου (Cancer Research UK) που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας θεραπείας του καρκίνου.

Ο δόκτωρ Σάιμον Μπάουλτον του Καρκινικού Ερευνητικού Κέντρου είπε ότι η ανακάλυψη ήταν απροσδόκητη και ελπιδοφόρα.

«Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν γνωρίζουμε ότι τα γονίδια BRCA έχουν σχέση με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών αλλά δεν γνωρίζαμε με ποιο τρόπο. Στα κύτταρα του σκουληκιού μπορούμε να κάνουμε λεπτομερή γενετική ανάλυση, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε στα πιο σύνθετα ανθρώπινα κύτταρα» είπε ο δόκτωρ Μπάουλτον.

Το σκουλήκι στο οποίο ανακαλύφθηκε το γονίδιο έχει λιγότερα από 1000 κύτταρα, ζει στο χώμα και το μήκος του δεν ξεπερνάει το ένα χιλιοστό.

Όμως όπως και ο άνθρωπος αναπτύσσεται από έμβρυο και έχει πεπτικό και νευρικό σύστημα και δέρμα.

Επιπλέον, έχουμε κάποιο κοινό πρόγονο έτσι το 40% των γονιδίων του είναι στενά συνδεδεμένα με τα δικά μας.

Ο δόκτωρ Μπάουλτον είπε ότι «αν και το σκουλήκι αυτό ακολούθησε ένα διαφορετικό μονοπάτι εξέλιξης από το δικό μας πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν να συγκρίνουν το γενετικό του υλικό με αυτό του ανθρώπου για να εντοπίσουν τα γονίδια που μοιάζουν».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στο σκουλήκι το γονίδιο BRCA1 λειτουργεί μαζί με ένα άλλο το BARD1, με παρόμοιο τρόπο που τα δύο γονίδια λειτουργούν στον άνθρωπο. Διακόπτοντας τη λειτουργία των δύο γονιδίων και εκθέτοντας το σκουλήκι σε ραδιενεργό ακτινοβολία οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα γονίδια αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδιορθώνοντας ζημιές που προκλήθηκαν στα κύτταρα.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τα αμερικανικά μέτρα ασφαλείας

Την άρνηση των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών να δεχθούν «ιπτάμενους σερίφιδες» στις πτήσεις τους και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγχονται τα δακτυλικά αποτυπώματα ταξιδιωτών που φτάνουν στα αμερικανικά αεροδρόμια και λιμάνια σχολιάζουν πολλές βρετανικές εφημερίδες.

«Διαβατήριο για την Αμερική: Οι ΗΠΑ διατάσουν έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων των επισκεπτών» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπένταντ (

Independent

).

Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι το ταξιδιωτικό γραφείο Τόμας Κουκ, το οποίο οργανώνει 40 πτήσεις για την Αμερική κάθε εβδομάδα, αρνήθηκε να δεχθεί «ιπτάμενους σερίφιδες» και μάλιστα απείλησε ότι αν εμφανιστεί ένοπλος φύλακας σε πτήση η πτήση θα ματαιωθεί.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (

Guardian

) λέει ότι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου των Βρετανών πιλότων θα συναντήσουν σήμερα τον υπουργό Συγκοινωνιών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν ότι η ύπαρξη ένοπλων σερίφιδων στις επιβατικές πτήσεις θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Έχει όπλα μαζικής καταστροφής η Συρία;

«Δεν θα καταστρέψουμε τα όπλα μαζικής καταστροφής αν δεν πράξει το ίδιο και το Ισραήλ, λέει ο Άσαντ» σύμφωνα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (

Daily Telegraph

).

Ο πρόεδρος Άσαντ της Συρίας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στη Ντέιλι Τέλεγκραφ κατά την οποία επεσήμανε ότι είναι λογικό για τη Συρία «να αναζητήσει τρόπους άμυνας» και πρόσθετε ότι «δεν είναι δύσκολο να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας τονίζει στη συνέντευξη ότι «επιθυμία του είναι όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, να απαλλαγούν από τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτουν».

Η συνέντευξη του προέδρου Άσαντ δημοσιεύεται την παραμονή της επίσκεψης του στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με αναλυτές είναι ένδειξη της βελτίωσης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Νερό για όπλα»

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Γκάρντιαν δημοσιεύει άρθρο για την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στα πλαίσια της οποίας η Τουρκία θα προμηθεύει νερό στο Ισραήλ και το Ισραήλ όπλα στην Τουρκία.

«Οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Ζέκι Τσακάν, αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες και στρατηγικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» σημειώνει ο Τζον Βιντάλ της Γκάρντιαν.

Το Ισραήλ θα ναυπηγήσει στόλο γιγαντιαίων τάνκερ που θα μεταφέρουν 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο από την Τουρκία στα ισραηλινά λιμάνια.

«Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει υπερδύναμη στην περιοχή καθώς είναι η μόνη χώρα με σημαντικούς υδάτινους πόρους» επισημαίνει το άρθρο που υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα ήδη προμηθεύει νερό στους Τουρκοκύπριους και θέλει να πουλήσει νερό στη Μάλτα, τους Ελληνοκύπριους, στην Κρήτη και στην Ιορδανίας.


Τρίτη 06 Ιανουαρίου 2004 - 04:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Εγχώρια τρομοκρατία»

Την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις χαμηλού κόστους, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γεωργία και την εμφάνιση «ευρωπαϊκής τρομοκρατίας» σχολιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας

Ο γαλλόφωνος τύπος εξακολουθεί να εξετάζει τις παραμέτρους της συντριβής, το Σάββατο, του αιγυπτιακού αεροσκάφους τσάρτερ που κόστισε τη ζωή σε 113 Γάλλους πολίτες.

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (

Le Monde

) τονίζει ότι πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα στις πτήσεις χαμηλού κόστους και εκφράζει αποδοκιμασία για «το γεγονός η ανάγκη για ασφάλεια έπεται της αναζήτησης για ακόμη πιο ελκυστικές τιμές».

Παρά το γεγονός ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι το πιο ασφαλές μέσο συγκοινωνίας η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή καθώς οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων συνεχίζουν να πέφτουν και ο αριθμός των πτήσεων συνεχίζει να αυξάνεται.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Λε Φιγκαρό (

Le Figaro

) επισημαίνει πόσο δύσκολο θα είναι για τις οικογένειες των Γάλλων θυμάτων να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Οι εκλογές στη Γεωργία

Δύο γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γεωργία και καταλήγουν σε διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (

Frankfurter Rundschau

) πιστεύει πως η αναμενόμενη σαρωτική νίκη του Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν οφείλεται μόνο στη δημοτικότητα του αλλά και στις «εκλογικές διαδικασίες» καθώς, όπως επισημαίνει «λιγότεροι Γεωργιανοί είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις εκλογές που είχαν γίνει το Νοέμβριο».

Η εφημερίδα Ντι Τάγκεσζάιτουνγκ (

Die Tageszeitung

) πιστεύει πως θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το αποτέλεσμα είναι ένδειξη πως οι εκλογές δεν έγιναν με δίκαιο τρόπο.

«Η τεράστια υποστήριξη προς τον κ.Σαακασβίλι δεν ήταν αποτέλεσμα νοθείας αλλά της ελπίδας για μια νέα αρχή για τη χώρα» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Τρομοκρατία στην Ευρώπη

Η γερμανική εφημερίδα Ντερ Τάγκεσπιγκελ (

Der Tagesspiegel

) εκφράζει την άποψη ότι οι επιστολές-βόμβες που στάλθηκαν σε Ευρωβουλευτές και Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι τα μόνα δείγματα επανεμφάνισης της «εγχώριας ευρωπαϊκής τρομοκρατίας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι έχουν γίνει εμπρηστικές επιθέσεις από «φανατικούς όψιμους κομμουνιστές» όπως τους χαρακτηρίζει, ενώ νέο-ναζιστές προετοίμαζαν επίθεση εναντίον του προέδρου της Γερμανίας.

Η εφημερίδα απορεί για την εξέλιξη αυτή και αναρωτιέται αν «η ισλαμική τρομοκρατία ενθαρρύνει άλλους εξτρεμιστές ή αν η παγκοσμιοποίηση και οι κοινωνικές περικοπές δημιουργούν τόση πικρία και επιθετικότητα που είναι αναπόφευκτη η εμφάνιση τρομοκρατίας και από τον Αριστερό και από τον Δεξιό χώρο».

Η ισπανική εφημερίδα

ABC

θεωρεί τις επιστολές-βόμβες «ένδειξη της επανεμφάνισης της αναρχικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη».

Φτώχεια στην Ελβετία

Η εφημερίδα Τάγκες-Αντζάιγκερ (

Tages-Anzeiger

) απευθύνει έκκληση στον πολιτικό κόσμο της Ελβετίας να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το πρόβλημα της φτώχειας μετά την δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 10% τον περασμένο χρόνο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι ένας υπολογισμός και λέει ότι «στην Ελβετία μετράμε τις αγελάδες που βόσκουν αλλά όχι τους φτωχούς» και καλεί τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων να επέμβει για τον καλλίτερο συντονισμό των οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της φτώχειας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.