Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-09

  1. ΗΠΑ: Από πορτοκαλί σε κίτρινο
  2. Τουρκία: Ένα ακόμη βήμα προς την Ευρώπη
  3. Aνάκρισης συνέχεια για Σαντάμ Χουσεΐν
  4. Αιχμάλωτος πολέμου και επισήμως
  5. Ενός κακού μύρια έπονται
  6. Ελεγχος των τραπεζικών λογαριασμών της Παρμαλάτ
  7. Στο Γουδί ο Παναθηναϊκός
  8. Πέντε νεκροί από έκρηξη στο Ιράκ
  9. Στο 3,1% ο πληθωρισμός
  10. Κ. Καραμανλής: «Συνυπεύθυνος o κ. Παπανδρέου»
  11. Από το Καλέντζι ξεκινάει ο Γ. Παπανδρέου
  12. Νέα εποχή
  13. Αποστολή Αμερικανών στον Άρη
  14. Κ. Καραμανλής: «Συνυπεύθυνος o κ. Παπανδρέου»
  15. Έλπίδες για τους Βρετανούς που κρατούνται στο Γουαντάναμο
  16. Η Λιβύη αποζημιώνει την Γαλλία
  17. Αμερικανική επιχείρηση στην Τικρίτ
  18. Μεταβλητά δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια
  19. Ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρό ευρώ

Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 23:41 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Από πορτοκαλί σε κίτρινο

Στη Νέα Υόρκη τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια

Οι ΗΠΑ πέρασαν σε χαμηλότερη βαθμίδα όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο κίνδυνος των επιθέσεων κατά τη διάρκεια των εορτών πέρασε, λέει η κυβέρνηση, αλλά κάποιες τοποθεσίες όπως και οικονομικά κτίρια παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον και βιομηχανίες όπως η τουριστική.

Οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει το επίπεδο της ετοιμότητάς τους στο πορτοκαλί στις 21 Δεκεμβρίου, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Μονίμως πορτοκαλί

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ανακούφιση που οι γιορτές τελείωσαν χωρίς να επαληθευθούν οι φόβοι των μυστικών υπηρεσιών.

Η Νέα Υόρκη παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 οπότε δέχθηκε το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει ότι υπάρχει πάντα ισχυρή αστυνομική παρουσία στα σημαντικότερα δημόσια κτίρια και ότι οι Νέο-Υορκέζοι έχουν συνηθίσει στην ιδέα του να βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Ένα ακόμη βήμα προς την Ευρώπη

Η Άγκυρα προωθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε στην οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο Τούρκος πρέσβης στο συμβούλιο της Ευρώπης, Νουμάρ Χαζάρ, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει την θανατική καταδίκη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμου.

Το 2002, το τουρκικό κοινοβούλιο είχε συμφωνήσει στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών μόνο σε περιόδους ειρήνης.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου στη Γενεύη αποτελεί μέρος του εκτενούς προγράμματος για την αναβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς όρους για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος του έτους οι Βρυξέλλες αναμένεται να έχουν αποφασίσει εάν η Άγκυρα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2003 - 22:37 (Ώρα Λονδίνου)

Aνάκρισης συνέχεια για Σαντάμ Χουσεΐν

Δύο από τις φωτογραφίες του κρατούμενου από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, Σάνταμ Χουσεΐν

Συνεχίζεται η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά τη σύλληψή του το Σαββάτο, και οι Αμερικανοί λένε ότι ο Ιρακινός πρώην ηγέτης τους έδωσε ήδη πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ανωτάτων στελεχών του καθεστώτος του.

Ο Αμερικανός ταξίαρχος Μαρκ Χέρτλινγκ δήλωσε ότι ανέκυψαν πολύτιμα στοιχεία από την αρχική ανάκριση το βράδυ του Σαββάτου και από έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετό του, κοντά στο Τικρίτ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι δυνάμεις κατοχής μπόρεσαν να εξαρθρώσουν αντιστασιακούς πυρήνες στη Βαγδάτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεχιζόμενη ανάκριση θα αποδώσει περαιτέρω σημαντικούς καρπούς τις επόμενες ημέρες.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είπε ότι ο συλληφθείς Ιρακινός πρώην πρόεδρος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές του.

Μικρό όφελος για Μπους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάντως η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν δεν αύξησε σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, όμως τους έκανε να πιστεύουν ακόμα περισσότερο πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν τελικά θα συλληφθεί, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ.

Το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν τον πόλεμο έφτασε το 62% από 59% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μόνο το 3% των Αμερικανών δήλωσαν πως το γεγονός αυτό θα τους ωθούσε να ψηφίσουν τον Τζορτζ Μπους στις επόμενες εκλογές.

Το 45% των ερωτηθέντων τόνισαν πως έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν το σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ το 43% απάντησαν πως θα ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν το 68% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως μια μέρα θα συλληφθεί και ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του μήνα ήταν 41%.

Η δημοσκόπηση έγινε χθες Κυριακή σε δείγμα 664 ενηλίκων Αμερικανών με ποσοστό λάθους τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αιχμάλωτος πολέμου και επισήμως

Σημαντικά έγγραφα βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Σαντάμ

Η ΗΠΑ κήρυξαν πλέον και επισήμως το Σαντάμ Χουσεΐν αιχμάλωτο πολέμου.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ τέθηκε σε αυτό το νομικό στάτους αφού «υπήρξε αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων του παλαιού καθεστώτος».

Ο ταγματάρχης, Μάικλ Σέιβερς, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, ο οποίος συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις το Δεκέμβριο, θα αντιμετωπιστεί όπως ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης.

Διευκρίνισε όμως ότι οι συνθήκες κράτησής του δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν - ο οποίος κρατείται σε άγνωστη περιοχή και ανακρίνεται από τη CIA - δεν συνεργάζεται με τους Αμερικανούς.

Όμως, η σύλληψη του πρώην δικτάτορα έφερε αποτελέσματα «σημαντικότερα απ΄ότι περιμέναμε», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν κατονομάζεται.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έλαβαν πληροφορίες από έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Σαντάμ Χουσεΐν και πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον υποστηρικτών του πρώην δικτάτορα.

Συλλήψεις

Ο Πολ Μπρέμερ ενημέρωσε τον Τόνι Μπλερ για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανάκριση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, ο κ. Μπρέμερ φέρεται να δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ δεν έχει αποκαλύψει καμία πληροφορία χρήσιμη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Όμως, οι αμερικανικές αρχές δεν βιάζονται. Προσπαθούν να τον κάνουν να αισθανθεί ότι μπορεί να μιλήσει ενώ βρίσκεται αιχμάλωτος», φέρεται να είπε ο Πολ Μπρέμερ.

Από την ημέρα της σύλληψής του στις 13 Δεκεμβρίου, κοντά στη γενέτειρά του Τικρίτ, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν συνεργάζεται με τους Αμερικανούς ανακριτές του, λένε πληροφορίες.

Όμως ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κρυψώνα του περιείχαν σημαντικές πληροφορίες.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς είπε ότι οι συλλήψεις εκατοντάδων Ιρακινών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα ήταν το αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ενός κακού μύρια έπονται

Οι κάτοικοι της Μπαμ θα χρειαστούν τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας για τα επόμενα χρόνια

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η ανοικοδόμηση της πόλης Μπαμ στο Ιράν που επλήγη από καταστροφικό σεισμό τον περασμένο μήνα, θα στοιχίσει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που μοιράστηκε στις αντιπροσωπείες των 50 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη δωρητών για το Ιράν, η οποία διεξάγεται στη Γενεύη.

Η δυστυχία για τους κατοίκους της Μπαμ μόλις άρχισε

Ηνωμένα Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός ζητούν άμεσα την συγκέντρωση 73 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι επιζώντες.

Πιστεύεται ότι ο φονικός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 χιλιάδες ανθρώπους και άφησε άστεγους περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους της Μπαμ.

«Ελπίδες κομμάτια»

Την Πέμπτη, η προσοχή του πλανήτη στράφηκε και πάλι στα συντρίμμια της κατεστραμμένης πόλης, όταν 13 ημέρες μετά το σεισμό, ανασύρθηκε ζωντανός ένας άνδρας.

Το μισό προσωπικό των νοσοκομείων χάθηκε στο σεισμό

Τα σωστικά συνεργεία λένε τώρα ότι οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζωντες είναι σχεδόν μηδενικές, όμως καλούν τη διεθνή κοινότητα να μη ξεχάσει τη Μπαμ.

«Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η ανοικοδόμηση της Μπαμ θα μπορούσε να στοιχίσει μακροπρόθεσμα από 700 εκατομμύρια μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δολάρια», αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι 30 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν μόνο για την αποκατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης.

Οι μισοί από τους εργαζόμενους στον τομέα αυτόν σκοτώθηκαν στο σεισμό.

Δυστυχία

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεντρώσει 74 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των επιζώντων.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν συνάντησα ανθρώπους που να έχουν χάσει τόσα μέλη της οικογένειάς τους, όσα οι κάτοικοι της Μπαμ. Περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες», λέει αξιωματούχος του Οργανισμού.

«Προτεραιότητά μας είναι να βρεθεί στέγη. Οι άνθρωποι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να ζουν σε αντίσκηνα. Πρέπει επίσης να αποκατασταθεί το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης και πρέπει να βρεθεί ένα εισόδημα για αυτούς τους ανθρώπους.»

«Η δυστυχία για τους κατοίκους της Μπαμ μόλις άρχισε.»


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 16:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεγχος των τραπεζικών λογαριασμών της Παρμαλάτ

Εντείνονται οι αστυνομικές έρευνες για το σκάνδαλο της Παρμαλάτ

Εφοδο στα γραφεία της Bank of America στο Μιλάνο πραγματοποίησε η ιταλική αστυνομία.

Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για το οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει τον ιταλικό κολοσσό Παρμαλάτ.

Την ίδια στιγμή ο Τζιοβάνι Μπόνιτσι, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, το όνομα του οποίου αναφέρεται στο ένταλμα συλήψεως που έχει εκδόσει η ιταλική δικαιοσύνη, αφίχθηκε στο Μιλάνο από την Βενεζουέλα και αναμένεται να παραπεμφθεί στον τακτικό αντακριτή.

Η αστυνομία του Μιλάνο θέλει να ανακρίνει τον κ. Μπονίτσι, διευθυντή της Παρμαλάτ στο Καράκας, για τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρίας στα νησιά Καιμάν, για τις οποίες ο Μπονίτσι ήταν, στο παρελθόν, υπεύθυνος.

Η Μπονλάτ, θυγατρική της Παρμαλάτ στα νησιά Καιμάν, κατηγορείται ότι χρησίμευε ως βιτρίνα για να καλύπτει τις μεταβιβάσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ιταλία σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Γουδί ο Παναθηναϊκός

«Η πολιτεία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να αποκτήσει το δικό του σπίτι στο Γουδί. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να δώσει την οριστική του απάντηση».

Μ' αυτή τη δήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανήγγειλε ουσιαστικά τη συμφωνία του Παναθηναϊκού (Ερασιτέχνη και ΚΑΕ) με τον υπουργό Πολιτισμού για το θέμα του γηπέδου.

«Υπάρχει πλέον κάτι χειροπιαστό. Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού για το Γουδί είναι θετική και θα βοηθήσει ολόκληρο τον Παναθηναϊκό. Όλα τα τμήματα θα βρουν στέγη στις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί.

»Η Λεωφόρος είχε κάποιες αδυναμίες οι οποίες δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Όσον αφορά το κόστος, θα πρέπει να βρούμε πρώτα το χώρο και μετά θα δούμε για το κόστος. Ελπίζουμε πως η πολιτεία θα βοηθήσει την προσπάθεια του Παναθηναϊκού». δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Έτσι, το αίτημα για ανακατασκευή της Λεωφόρου εγκαταλείπεται από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αποκάλυψε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και τη Δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης για το γήπεδο των «πράσινων».


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε νεκροί από έκρηξη στο Ιράκ

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη στη Μπακούμπα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κεντρικό Ιράκ από βόμβα που εξεράγη σε Σιίτικο τέμενος.

Η βόμβα εξεράγη την Παρασκευή, λίγο πριν το τέλος των προσευχών στην Μπακούμπα, πόλη Σουνιτών που βρίσκεται περίπου 65 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Δεκάδες πιστοί τραυματίσθηκαν από την έκρηξη.

Αναλυτές θεωρούν την ενέργεια αυτή απάντηση στην μεγάλη επιχείρηση που είχαν, νωρίτερα, εξαπολύσει στο Τικρίτ οι αμερικανικές δυνάμεις.

Εκκαθαρίσεις στο Τικρίτ

Ο επικεφαλής της επιχείρησης δήλωσε ότι στην διάρκεια της 5ωρης διάρκειας της συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Την Πέμπτη, ένα αμερικανικό ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος δέχθηκαν επίθεση. Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην πόλη Φαλούτζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η δεύτερη επίθεση έγινε εναντίον αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους το οποίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης λίγα λεπτά μετά την απογείωση του. Είναι πιθανό το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους αέρος.

Η επιχείρηση στο Τικρίτ είναι η Τρίτη που πραγματοποιεί στην πόλη αυτή η 4η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν ανακαλύφθηκαν κρυμμένα όπλα.

Εξάλλου, στη Βαγδάτη ρουκέτες έπληξαν ξενοδοχείο στο οποίο μένουν στελέχη ξένων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στο 3,1% ο πληθωρισμός

Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, από 3,3% που μετρήθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα στοιχεία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η υποχώρηση του πληθωρισμού οφείλεται στην πτώση των τιμών των καυσίμων και στο «πάγωμα» των τιμών των σουπερμάρκετ που εφαρμόστηκε στο τελευταίο τετράμηνο του 2003.

Υποχώρηση, επίσης έως το 3,1% εμφάνισε και ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου 2003, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, από αύξηση 3,5% που είχε παρουσιάσει ο δείκτης το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία προέκυψαν απευθείας από τη σύγκριση του δείκτη τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου 2003 με το Δ.Τ.Κ. Δεκεμβρίου 2002, καθώς δεν υπάρχουν τα στοιχεία για το Νοέμβριο.

Οι δείκτες για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα προκύψει και ο μέσος πληθωρισμός για το 2003.


Κ. Καραμανλής: «Συνυπεύθυνος o κ. Παπανδρέου»

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής

Την εκτίμηση ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα στην ουσία συνιστά συνέχιση της ίδιας πολιτικής, διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής.

Επιπλέον, ζήτησε τη διενέργεια αρκετών τηλεοπτικών debate με τη συμμετοχή του ίδιου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», επισήμανε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι το τελευταίο χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο, όπως είπε, επιχειρεί «να κρύψει τα όσα έκανε, να κρύψει τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε, να ξεπεράσει με επικοινωνιακό τρόπο τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να παρουσιαστεί με ένα καινούργιο πρόσωπο».

Όπως επισήμανε, η απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ομολογία ήττας και αποτυχίας.

«Ο κ. Σημίτης, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση, ότι οδεύει σε μια συντριπτική εκλογική ήττα, αποφεύγει να θέσει εαυτόν και την πολιτική του σε κρίση στον ελληνικό λαό», επισήμανε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

«Έχουμε ένα κόμμα που βρίσκεται για είκοσι και περισσότερα χρόνια στην εξουσία, με μια πολύ μικρή διακοπή. Το κόμμα αυτό χάραξε, εφάρμοσε κάποιες πολιτικές. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ορατά στους πολίτες.

»Οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση, δυσαρέσκεια και αποστρέφονται αυτή την πολιτική. Αυτό είναι πασιφανές σε όλους. Ποια αλλαγή πολιτικής μπορεί να φέρει σε ένα κόμμα μια ηγεσία, ένας άλλος αρχηγός, ο οποίος, επί είκοσι χρόνια, συμμετέχει στην κυβέρνηση.

»Αυτός ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι στην στενή ηγετική ομάδα, δεν διαφώνησε ποτέ με καμία επιλογή και στήριξε ενθέρμως όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν;», σημείωσε.

Στην «πρώτη γραμμή» η Ντόρα

Τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών του Μαρτίου συζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη

«Θα δώσω τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την παράταξή μου» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Όπως επισήμανε η κ. Μπακογιάννη αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα των εκλογών.

«Η προεκλογική περίοδος άρχισε, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί τη μεγάλη πραγματική αλλαγή διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Καραμανλή - Έβερτ

Με το Μιλτιάδη Έβερτ συναντήθηκε το πρωί στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Έβερτ μετά τη συνάντηση δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ανησυχία στο κόμμα για κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός του κόμματος είναι σε ετοιμότητα και σε διάταξη εκλογικής μάχης και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Σε ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι είναι αγωνιστής και πως γνωρίζει που θα είναι υποψήφιος, όμως δεν προτίθεται να το αποκαλύψει.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Από το Καλέντζι ξεκινάει ο Γ. Παπανδρέου

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου

Ιδιωτική επίσκεψη στο νομό Αχαΐας και στη γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου, το Καλέντζι, θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τα αδέλφια του.

Την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσουν σε συγκέντρωση των νέων υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και οι δυο τους θα βρεθούν μαζί σε περιοδεία στην Κρήτη, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου.

Το πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν σήμερα το μεσημέρι οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα εποχή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Οι 100 πρώτες ημέρες του Καραμανλή. ''Έτσι θα κυβερνήσω'' λέει ο πρόεδρος της ΝΔ. Αποκαλυπτική συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): ''Άντε γεια'' σύντροφοι και συντρόφισσες! Υπέβαλε την παραίτησή του από αρχηγός στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Παρών ο Πάουελ. Απών ο Λαλιώτης. Μια παρέμβαση και μια απουσία με νόημα σημάδεψαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Σάλος από την παρέμβαση Πάουελ στα εσωτερικά της Ελλάδος. ''Ο Γιώργος είναι πολύ καλός φίλος. Έχουμε κάνει πολλά μαζί τα τελευταία χρόνια, του εύχομαι καλή τύχη'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η ΑΥΓΗ

: Εικονική δημοκρατία. ΠΑΣΟΚ: Αρνούνται τη συζήτηση, φοβούνται τη διαφωνία.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Να μην βγαίνουν στα κανάλια οι παλιές φάτσες. Ο λαός αγκάλιασε το νέο ηγέτη του. Τα αλλάζει όλα ο Γιώργος σε κόμμα, κυβέρνηση, θεσμού και πρόσωπα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

: ''Η μεγάλη ευκαιρία για μια νέα πολιτική''. Προσκλητήριο στους νέους από τον Γ. Α. Παπανδρέου. Στις 8 Φεβρουαρίου εκλέγεται ο νέος ηγέτης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Κώστας Καραμανλής: Έτσι θα αλλάξει η Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία ανέλυσε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσει ως πρωθυπουργός.

ΕΘΝΟΣ

: Ρίχνει τα τείχη ανοίγει την πόρτα στους πολίτες. Με ανατροπές και τομές το ξεκίνημα του Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Έστω και ...κηπουροί στον κήπο του, στο Καστρί! Σύμφωνα με την παγία αρχή του... γλειψίματος, οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ, τρέχουν τώρα πίσω απ' τον Γιωργάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Θέλει αιχμάλωτο τον Γ. Παπανδρέου ο Σημίτης. Δυναμικό ''παρών'' του πρωθυπουργού πριν και μετά τις εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Καραμανλής: Καλώ τον Παπανδρέου σε ανοιχτό διάλογο. Συνέντευξη: Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Στόχος του πέρα απ' το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος μιλάει για ''μεγάλη δημοκρατική παράταξη''.

ΕΣΤΙΑ

: Ιδεολογική αντεπίθεσις. Μονόδρομος τώρα για την Νέα Δημοκρατία.

Espresso

: Η ταραχώδης ζωή μου με πολλούς επώνυμους. Οι πικάντικες αποκαλύψεις της Ματούλας σε βιβλίο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

:Διάδοχος υπό κηδεμονίαν. Πασιφανής η προσπάθεια Σημίτη να τον περιορίσει- Δειλή εμφάνιση Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ

: Υποψηφιότητα για το ...νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσμα Γ. Παπανδρέου προς τους νέους κι όσους έχουν κριτική αντίληψη για την πολιτική.

ΤΑ ΝΕΑ

: Ελάτε να τ' αλλάξουμε όλα. Προσκλητήριο Γιώργου στους νέους.

ΝΙΚΗ

: Νέο ξεκίνημα. Παρένθεση η οκταετία Σημίτη. Με προσκλητήριο στη νεολαία, στους αγρότες και σε όλη την κοινωνία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: Η λαϊκή οικογένεια ακριβοπληρώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Traffic News

: Μοντέλα γύριζαν τσόντες στη Βουλγαρία. Λεσβιακοί έρωτες και σκληρό πορνό. Τις εκβιάζουν να στείλουν κόπιες και στην Ελλάδα.

Η ΧΩΡΑ

: Καραμανλής: Έτσι θα κυβερνήσω. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαράζει τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.

City Press

: Πρώτη εκλογή από τη βάση. Η κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα αποφάσισε την αλλαγή του καταστατικού.

MetroRAMA

: Αλλαγή σκυτάλης. Στις 8/2 η εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην αντεπίθεση περνάει η ΝΔ: ''Δεν υπάρχουν μεσσίες ή ήρωες''.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Διαγωνισμός άνευ ορίων! ΑΣΕΠ: Όλη η προκήρυξη σε 20 σελίδες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

: Δυναστεία: Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου ήδη αναλαμβάνει κομματικές ευθύνες και πρωτοβουλίες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: Προέλαση της Νέας Δημοκρατίας. Επέλαση ΠΑΣΟΚ με νέο αρχηγό και νέες λαϊκές πρωτοβουλίες.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

επισημαίνει ότι ''σε ριζικές και μεγάλες ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα, οδηγεί η παράδοση της σκυτάλης από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ρίχνει τα τείχη και δημιουργεί συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον''.

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

προσθέτει ότι ''στη ''μεγάλη δημοκρατική παράταξη'' θα απευθυνθεί πριν από τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι στόχος του είναι να υπερβεί το ΠΑΣΟΚ και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Η ανανέωση σε πρόσωπα και δομές του κόμματος είναι ο δεύτερος στόχος του και αναμένεται να πάρει σαρωτική μορφή μετά τις εκλογές. Ειδική αναφορά έκανε χθες στη νεολαία αλλά και σε εκλογικά στρώματα με παραδοσιακή σχέση με το ΠΑΣΟΚ''.

ΤΑ ΝΕΑ

ισχυρίζονται ότι ''ολοκληρωμένο πακέτο με την πρότασή του για το νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας θα παρουσιάσει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου. Πακέτο με το οποίο θα σηματοδοτήσει το πέρασμα από την ''ισχυρή Ελλάδα'', που ήταν το σύνθημα του Κώστα Σημίτη στον ''ισχυρό πολίτη''. Για τα νέα πρόσωπα θα δώσει επίσης στίγμα αμέσως μετά την εκλογή του από τη βάση, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο θα καταρτίσει και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι οι ''νέες ιδέες θέλουν και νέα πρόσωπα'' αναφερόμενοι και στο τι μέλλει γενέσθαι μετά τις εκλογές εάν εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου''.

Η

ΒΡΑΔΥΝΗ

γράφει ότι ''παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος μετά και την τυπική παραίτηση χθες του Κώστα Σημίτη από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος επιχειρεί να καταγράψει το δικό του διακριτικό ηγετικό στίγμα στην κεντρική πολιτική σκηνή''.

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

τονίζει ότι ''την ώρα που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κ. Πάουελ δηλώνει ''παρών'' στην προεκλογική εκστρατεία του διαδόχου, ο Κ. Λαλιώτης ήταν απών από την ανακήρυξή του ως μόνου υποψήφιου προέδρου από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής''.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή Αμερικανών στον Άρη

Ο Μπους προτείνει την αποστολή επανδρωμένου διαστημόπλοιου στον Άρη

Την επόμενη εβδομάδα προτίθεται ο Τζορτζ Μπους να ανακοινώσει προτάσεις που προβλέπουν την αποστολή Αμερικανών στον πλανήτη Άρη αλλά και στη Σελήνη.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν πως οι προτάσεις Μπους θα αναφέρονται και στην δημιουργία ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού στην Σελήνη.

Επόμενος στόχος του κ. Μπους είναι η ενίσχυση του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, μετά από μια σειρά αποτυχίες που έπληξαν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, με κυρίαρχη την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου.

Η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, στον οποίο η ΝΑΣΑ κατόρθωσε να προσγειώσει δορυφόρο, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν την επόμενη δεκαετία.

Οι ανταποκριτές εντάσσουν και αυτή την πρόταση του προέδρου Μπους στο πλαίσιο της εκστρατείας επανεκλογής του.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Κ. Καραμανλής: «Συνυπεύθυνος o κ. Παπανδρέου»

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής

Την εκτίμηση ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα στην ουσία συνιστά συνέχιση της ίδιας πολιτικής, διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής.

Επιπλέον, ζήτησε τη διενέργεια αρκετών τηλεοπτικών debate με τη συμμετοχή του ίδιου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», επισήμανε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι το τελευταίο χαρτί του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο, όπως είπε, επιχειρεί «να κρύψει τα όσα έκανε, να κρύψει τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε, να ξεπεράσει με επικοινωνιακό τρόπο τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να παρουσιαστεί με ένα καινούργιο πρόσωπο».

Όπως επισήμανε, η απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ομολογία ήττας και αποτυχίας.

«Ο κ. Σημίτης, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση, ότι οδεύει σε μια συντριπτική εκλογική ήττα, αποφεύγει να θέσει εαυτόν και την πολιτική του σε κρίση στον ελληνικό λαό», επισήμανε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

«Έχουμε ένα κόμμα που βρίσκεται για είκοσι και περισσότερα χρόνια στην εξουσία, με μια πολύ μικρή διακοπή. Το κόμμα αυτό χάραξε, εφάρμοσε κάποιες πολιτικές. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ορατά στους πολίτες.

»Οι πολίτες εκφράζουν αγανάκτηση, δυσαρέσκεια και αποστρέφονται αυτή την πολιτική. Αυτό είναι πασιφανές σε όλους. Ποια αλλαγή πολιτικής μπορεί να φέρει σε ένα κόμμα μια ηγεσία, ένας άλλος αρχηγός, ο οποίος, επί είκοσι χρόνια, συμμετέχει στην κυβέρνηση.

»Αυτός ο οποίος τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι στην στενή ηγετική ομάδα, δεν διαφώνησε ποτέ με καμία επιλογή και στήριξε ενθέρμως όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν;», σημείωσε.

Στην «πρώτη γραμμή» η Ντόρα

Τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών του Μαρτίου συζήτησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη

«Θα δώσω τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την παράταξή μου» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Όπως επισήμανε η κ. Μπακογιάννη αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα των εκλογών.

«Η προεκλογική περίοδος άρχισε, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί τη μεγάλη πραγματική αλλαγή διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Καραμανλή - Έβερτ

Με το Μιλτιάδη Έβερτ συναντήθηκε το πρωί στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Έβερτ μετά τη συνάντηση δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ανησυχία στο κόμμα για κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός του κόμματος είναι σε ετοιμότητα και σε διάταξη εκλογικής μάχης και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Κώστα Καραμανλή για τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Σε ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι είναι αγωνιστής και πως γνωρίζει που θα είναι υποψήφιος, όμως δεν προτίθεται να το αποκαλύψει.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου)

Έλπίδες για τους Βρετανούς που κρατούνται στο Γουαντάναμο

Ενδεχόμενο απελευθέρωσης των πρώτων από τους 9 Βρετανούς κρατούμενους του Γουντάναμο

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη αρμόδιο για εγκληματίες πολέμου, η Ουάσινκτον έχει μετριάσει τους όρους που έθετε για την απελευθέρωση των πρώτων από τους εννέα κρατούμενους Βρετανούς στη βάση Γουντάναμο.

Οι όροι που είχε θέσει προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεπαν την απ αόριστον κράτηση των εν λόγω ατόμων σε βρετανικές φυλακές.

Ο Πιέρ Ρίτσαρντ Πρόσπερ δήλωσε πως οι κρατούμενοι μπορεί να αποφυλακισθούν μόνο αν η βρετανικές διωκτικές άρχές εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους.

Οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωμάτουχοι δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε από το Φόριν 'Οφις.

Το ενδεχόμενο πιθανού επαναπατρισμού των κρατουμένων, οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, ανέκυψε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οργανώσεις ανθρωπίων δικαιωμάτων, στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λιβύη αποζημιώνει την Γαλλία

Ο Καντάφι εμπεδώνει οριστικά τους δεσμούς του με την Δύση

Από ένα εκατ. δολάριο θα αποζημιωθούν από την Λιβύη οι συγγενείς των 170 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης κατά γαλικού επιβατικού αεροπλάνου το 1989.

Ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μάρκ δήλωσε ότι έχουν διευθετηθεί όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες του πακέτου αποζημιώσεων.

Το κλείσιμο και αυτής της υπόθεσης πιστεύεται ότι θα συντελέσει στην πλήρη αποκατάσταση των δεσμών της Λιβύης με την Δύση.

Η κυβέρνηση της Λιβύης συναίνεσε, τελικά,στην καταβολή του ποσού των 170 εκατ. δολαρίων προς τους Γάλλους παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά του αεροπλάνου της εταιρίας UTA, που τινάχθηκε στον αέρα πάνω από τη Σαχάρα.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανική επιχείρηση στην Τικρίτ

Αμερικανοί στρατιώτες στη διάρκεια επιχείρησης

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας οι αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης δήλωσε ότι διήρκεσε 5 ώρες και ότι συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Την Πέμπτη, ένα αμερικανικό ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος δέχθηκαν επίθεση. Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην πόλη Φαλούτζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η δεύτερη επίθεση έγινε εναντίον αμερικανικού επιβατικού αεροσκάφους το οποίο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης λίγα λεπτά μετά την απογείωση του. Είναι πιθανό το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους αέρος.

Η επιχείρηση στο Τικρίτ είναι η Τρίτη που πραγματοποιεί στην πόλη αυτή η 4η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν ανακαλύφθηκαν κρυμμένα όπλα.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη ρουκέτες έπληξαν ξενοδοχείο στο οποίο μένουν στελέχη ξένων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 05:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταβλητά δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπλερ, που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα τα ΑΕΙ να έχουν διαφορετικά δίδακτρα ως το όριο των 3 χιλιάδων λιρών, για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, είναι το θέμα που κυριαρχεί στις σημερινές βρετανικές εφημερίδες.

«Οι πτυχιούχοι θα ξεπληρώνουν χρέη ως τα 30 τους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (

Daily Telegraph

) η οποία σε άρθρο του συντάκτη της υπογραμμίζει ότι «η μόνη λύση για την επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι η οικονομική τους ανεξαρτησία».

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (

Guardian

) προβλέπει ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο παρά τις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Παιδείας, Τσαρλς Κλαρκ, για να καθησυχάσει τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των διδάκτρων στην συνέχιση των σπουδών φοιτητών από τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις.

Πάντως ο συντάκτης της εφημερίδας πιστεύει ότι «αν και τα σχέδια της κυβέρνησης δεν λύνουν όλα τα προβλήματα, γενικά είναι μια σοβαρή, πρακτική λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων».

Θετικά κρίνει τις προτάσεις και ο συντάκτης της εφημερίδας Τάιμς (

Times

). «Το πακέτο Κλαρκ διασφαλίζει τις αρχές και βοηθάει τους φτωχούς» είναι ο υπότιτλος του σχολίου που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο υπουργός Παιδείας «έχει δίκιο να επιμένει ότι οι προτάσεις του είναι πακέτο και δεν υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους τροποποιήσεις».

«Ξανά Παπανδρέου»

Ο συντάκτης της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (

Financial Times

) σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «το Πασόκ έπαιξε το καλλίτερο του χαρτί επιτρέποντας στον πιο αγαπητό πολιτικό της χώρας, τον Γιώργο Παπανδρέου, να το οδηγήσει στις εκλογές.

Σύμφωνα όμως με τον υπότιτλο του άρθρου «η συνέχιση της παραμονής του Πασόκ στην εξουσία εμπεριέχει κινδύνους».

Ο συντάκτης της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πλέκει το εγκώμιο του Κώστα Σημίτη που εξασφάλισε την ομαλή διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος του.

«Ο κ.Σημίτης μετέτρεψε την Ελλάδα από μόνιμα προβληματικό, σε συνεπές μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βελτίωσε τις σχέσεις της χώρας του με τις άλλες χώρες μέλη της κοινότητας ενώ ο κ.Παπανδρέου καλλιέργησε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και προώθησε την προσέγγιση με την Τουρκία. Παράλληλα η Ελλάδα από οικονομικός κίνδυνος έγινε πειθαρχημένο μέλος της ευρωζώνης» επισημαίνει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

Αμέσως μετά όμως, ο συντάκτης της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνει ότι τελευταία ο κ.Σημίτης φάνηκε σαν να απέφευγε την αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων όπως τη λύση του ασφαλιστικού. Παράλληλα «προτίμησε να πουλήσει κρατικές μετοχές σε επικερδείς οργανισμούς κοινής ωφελείας παρά να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων» λέει το άρθρο που επισημαίνει ακόμη ότι «ο κ.Σημίτης δεν προχώρησε αρκετά στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο συντάκτης της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προβλέπει ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι σώμα με σώμα και θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή ο οποίος αν χάσει «δεν θα έχει το ελαφρυντικό ότι μόλις ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του».

Πάντως, καταλήγει το άρθρο του συντάκτη της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «ο νικητής των εκλογών θα πληρώσει τη νίκη του έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».


Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 03:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκά επιτόκια και ισχυρό ευρώ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της και οι επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της ευρωζώνης το ισχυρό ευρώ απασχολούν τον ευρωπαϊκό τύπο.

Επιτόκια και η δημοτικότητα του ευρώ

Η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (

Die Welt

) επικροτεί την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην μειώσει τα επιτόκια της παρά τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει η άνοδος της τιμής του ευρώ.

Η Ντι Βελτ δέχεται ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά αλλά επισημαίνει ότι παράλληλα θα γίνουν πιο φθηνές οι πρώτες ύλες από τις χώρες που συναλλάσσονται σε δολλάρια.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να παράγονται με μικρότερο κόστος τα προς εξαγωγή προϊόντα και έτσι αντισταθμίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία» πιστεύει η γερμανική εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ αμφιβάλει γενικά για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεδομένων των «τάσεων που επικρατούν στην αγορά».

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί και η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (

Die Tageszeitung

) η οποία υπογραμμίζει «η τιμή του ευρώ ανεβαίνει, και λοιπόν; οι ειδικοί θα πρέπει να πανηγυρίζουν αντί να διαμαρτύρονται, ισχυρό ευρώ σημαίνει ότι οι πολίτες της ευρωζώνης έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδεύουν».

Πάντως με τις απόψεις αυτές διαφωνεί μια άλλη γερμανική εφημερία. Η Φράνκφουρτερ Ρουντσάου (

Frankfurter Rundschau

).

«Ούτε οι εργοδότες ούτε οι καταναλωτές θα είναι ευχαριστημένοι. Η μείωση των επιτοκίων θα έκανε φθηνότερα τα τραπεζικά δάνεια και αυτό θα διευκόλυνε και τις επενδύσεις και την κατανάλωση» γράφει η γερμανική εφημερίδα που κατηγορεί της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για «έλλειψη ευελιξίας διότι προτεραιότητα της είναι η σταθερότητα των τιμών».

Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (

Le Figaro

) επισημαίνει ότι αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τιμή του ευρώ έναντι του δολλαρίου οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα αναγκαστούν να μειώσουν το κέρδος τους για να διατηρήσουν το μερίδιο τους στην αγορά.

Η ευρωπαϊκή έκδοση της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιούν (

International Herald Tribune

) διαβλέπει ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες «θα αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά αν συνεχιστεί η άνοδος του ευρώ διότι μπορεί να κινδυνεύσει η ανάκαμψη της οικονομίας».

Η εφημερίδα πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια έπρεπε να είχαν μειωθεί. Το ερώτημα, γράφει, είναι «αν η Ευρώπη θα παραμείνει αδρανής να παρακολουθεί τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της».

Η δημοτικότητα του ευρώ

Η γαλλική εφημερίδα Νουβέλ Ομπσρβατέρ (

Nouvel Observateur

) καταλήγει στο συμπέρασμα μετά από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της, ότι οι Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από το ευρώ.

Η πλειοψηφία των Γάλλων «πιστεύει ότι η καθιέρωση του κοινού νομίσματος είχε αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους προσωπικά και στην αγορά εργασίας».

«Σημάδι αυτών των δύσκολων καιρών είναι το γεγονός ότι οι χώρες που δεν εντάχθηκαν στην ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το ευρώ, επιφυλάξεις απόλυτα δικαιολογημένες δεδομένου ότι η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία απολαμβάνουν εντυπωσιακά καλή υγεία σε σύγκριση με την οικονομική υγεία της ευρωζώνης» λέει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.