Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-13

  1. Κομισιόν κατά υπουργών Οικονομικών
  2. Εκκλησιαστική διαμάχη Σκοπίων-Βελιγραδίου
  3. Με παραίτηση απειλεί ο Χαταμί
  4. «Θα φύγουμε μια μέρα από τη Γάζα»
  5. «Δώστε πίσω τα Ελγίνεια»
  6. Kαι αεροπλανοφόρο των HΠA για τους Oλυμπιακούς
  7. Eπιστολή Aνάν προς Παπαδόπουλο
  8. Η Τράπεζα της Αγγλίας στο εδώλιο
  9. Πρωτοβουλία Καραμανλή για τα MME
  10. Kοινή εμφάνιση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου
  11. H πρώτη δημοσκόπηση
  12. Κομισιόν κατά υπουργών Οικονομικών
  13. Nέο σκηνικό δείχνει δημοσκόπηση
  14. «Στον αέρα» η ασυλία του Μπερλουσκόνι
  15. Κρίσιμη απόφαση για την Κομισιόν
  16. «Στρατηγικό λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ»
  17. Μήνυση κατά της Τράπεζας της Αγγλίας
  18. Μοντερέϊ: «Μία σύνοδος όλο ένταση»
  19. «Αβάσιμοι οι φόβοι για το Sars»
  20. ΗΠΑ: Έρευνα για τις καταγγελίες Ο'Νιλ
  21. «Νέες ελπίδες για την Κύπρο»
  22. «H δίκη, η θητεία και η οικονομία»

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 00:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κομισιόν κατά υπουργών Οικονομικών

Μάχη εξουσίας μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει -και δη με συνοπτικές διαδικασίες-στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία για την παράβαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η απόφαση του Εκοφίν ελήφθη το περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν που φοβάται ότι η παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.

Χώρες «κλειδιά» της Ευρώπης, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συμφώνων, θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός ότι στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί.

Aντιδράσεις

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Χανς Άιχελ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Κομισιόν.

Οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ είναι πλήρως συμβατές με τα κριτήρια της Συνθήκης του Μαάστριχτ και ακολουθούν κατά γράμμα ότι ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης, είπε ο Γερμανός υπουργός.

Ενόψει των εξελίξεων στην ΕΕ και τα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει, θα ήταν καλό τα όργανά της να ακολουθούν γραμμή συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης υπογράμμισε κ. Άιχελ.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Τσάρλι Μακκρέβι, κληθείς να σχολιάσει αν η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επηρεάζει την πρόοδο για το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δήλωσε στο BBC ότι δεν την παρακωλύει, αλλά δεν την κάνει και ευκολότερη.

«Μάχη ισχύος»

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Στρασβούργο λέει ότι το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε μάχη ισχύος μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αφορά όμως και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό το έτος - το τρίτο συνεχόμενο - η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ατασθαλιών επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα.

Όμως το Νοέμβριο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό σχέδιο δράσης.

Εάν η Ευρωπαΐκή Επιτροπή επιλέξει τη δικαστική οδό και κερδίσει τότε δημιουργείται ένα μέτωπο μεταξύ της γραφειοκρατίας και των χωρών μελών.

Εάν η Κομισιόν χάσει, τότε είναι πιθανό να χάσει και το κύρος της», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 23:16 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλησιαστική διαμάχη Σκοπίων-Βελιγραδίου

Στο Μοναστήρι συνελήφθη ο έξαρχος του Σερβικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Ιωάννης

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Ν.Φραγκόπουλου

Μετά την σύλληψη, προ ημερών, του έξαρχου του Σερβικού Πατριαρχείου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), μητροπολίτη Ιωάννη και άλλων έντεκα κληρικών, η διένεξη μεταξύ των εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, λαμβάνει τώρα ευρύτερες διαστάσεις, με την κυβέρνηση των Σκοπίων, να θεωρεί το όλο ζήτημα μείζονος σημασίας και να το συνδέει με την εθνική ταυτότητα των πολιτών και το όνομα του κράτους.

Ο έξαρχος του Σερβικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Ιωάννης, μετά την σύλληψη του από την αστυνομία στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), μαζί με έντεκα ακόμη κληρικούς, κρίθηκε προφυλακιστέος για διάστημα τριάντα ημερών, και αντιμετωπίζει την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού και εθνικού μίσους.

Οι κληρικοί αυτοί συνελήφθησαν σε διαμέρισμα που είχαν μετατρέψει σε λατρευτικό χώρο και την ώρα που τελούσαν θρησκευτική λειτουργία.

Δεύτερη Εκκλησία

Ο μητροπολίτης Ιωάννης αποπέμφθηκε από τις τάξεις της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων το 2002 όταν υποστήριξε την πρόταση για επαναφορά της τελευταίας στους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου, στο οποίο αυτή ανήκε μέχρι το 1967, όταν και αποσχίσθηκε την χρονιά εκείνη, κηρύσσοντας το αυτοκέφαλό της, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρισθεί από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Πέρυσι ορίσθηκε έξαρχος του Σερβικού Πατριαρχείου στην ΠΓΔΜ και τον περασμένο μήνα προχώρησε στον σχηματισμό δεύτερης εκκλησίας στην χώρα, η οποία υπάγεται στο Σερβικό Πατριαρχείο.

Η εκκλησία αυτή ονομάζεται «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», όπως λεγόταν και η Εκκλησία των Σκοπίων, πριν την απόσχισή της από το Σερβικό Πατριαρχείο.

Οι κληρικοί που προσχώρησαν στην «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», θεωρούν την αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», σχισματική και κατασκεύασμα του Τίτο, με σκοπό, την εποχή εκείνη, να ελέγξει τις αντικαθεστωτικές δραστηριότητες της γιουγκοσλαβικής διασποράς, κυρίως στην Αυστραλία και στον Καναδά.

Θεωρείται, ότι η «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επειδή ακριβώς υπάγεται στο Σερβικό Πατριαρχείο, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και να αναγνωρισθεί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο.

Το ενδεχόμενο αυτό με την σειρά του ασφαλώς θα προκαλούσε ισχυρούς «τριγμούς» στους κόλπους της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων.

Επικρίσεις κατά του Ιωάννη

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στα Σκόπια, θεωρεί τον μητροπολίτη Ιωάννη «προδότη» ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει στην χώρα «παράλληλη» εκκλησία, με την υποστήριξη κυρίως της σερβικής, αλλά και της ελληνικής εκκλησίας.

Η πρώτη, όπως σχολιάζουν τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην ΠΓΔΜ, ενώ η δεύτερη θέλει να αποφύγει την πιθανότητα να αναγνωρισθεί η Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονική», όπως αυτοαποκαλείται σήμερα.

Το όλο ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την πρόσφατη απόφαση του ένα τρίτου των μοναχών της ΠΓΔΜ, να αποποιηθούν την Εκκλησία των Σκοπίων και να προσχωρήσουν στους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου.

Το τελευταίο αυτό γεγονός έχει θορυβήσει ιδιαίτερα, τόσο τους επικεφαλής της Εκκλησίας, όσο και την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία ανακοίνωσε ότι «η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα της εκκλησίας είναι ζήτημα μείζονος σημασίας καθώς συνδέεται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 22:43 (Ώρα Λονδίνου)

Με παραίτηση απειλεί ο Χαταμί

Για «εξτρεμιστές» έκανε λόγο ο πρόεδρος Χαταμί

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν, εκλαμβάνοντας άνοιχτά τη μορφή αντιπαράθεσης μεταρρυθμιστών-συντηρητικών.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, ο αντιπρόεδρος της χώρας και οι κυβερνήτες των επαρχιών απείλησαν με παραίτηση αν δεν ανακληθεί η απόφαση του Συμβουλίου Θεματοφυλάκων του Συντάγματος - αποτελείται από κληρικούς και νομικούς- βάσει της οποίας αποκλείονται από τις λίστες υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές του Φεβρουαρίου 80 βουλευτές της σημερινής βουλής, που ανήκουν στην πτέρυγα των μεταρρυθμιστών, καθώς και χιλιάδες άλλοι υποψήφιοι.

Μεταξύ εκείνων που έχουν αποκλεισθεί από τις λίστες είναι ο αδελφός του προέδρου Χαταμί με τη σύζυγός του, εγγονή του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χομενεϊ.

Ο πρόεδρος Χαταμί κατηγόρησε τις συντηρητικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από το Συμβούλιο ότι έχουν στόχο την προεδρία. «Εξτρεμιστές», είπε, επιχειρούν να καταστρέψουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 21:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα φύγουμε μια μέρα από τη Γάζα»

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει συχνά ο Αριέλ Σαρόν

Την πιθανότητα να αποσυρθούν οι Ισραηλινοί από Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μιλώντας σε στρατιώτες.

«Ελπίζω ότι θα έλθει η μέρα που δεν θα είμαστε άλλο υποχρεωμένοι να παραμείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας και οι στρατιώτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλλα περισσότερο σημαντικά πράγματα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στη Λωρίδα της Γάζας ζουν 7000 Εβραίοι έποικοι, ενώ και άλλες φορές ο κ. Σαρόν έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την περιοχή.

Νεκροί και από τις δύο πλευρές

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι από πυρά Παλαιστινίων σε δρόμο κοντά στον ισραηλινό οικισμό του Ταλμόν στη Ραμάλα σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός και τραυματίσθηκε ένας άλλος.

Νωρίτερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ένας Παλαιστίνιος, ενώ συνελήφθησαν έξι Παλαιστίνιοι.

«Καταστροφή της παλαιστινιακής οικονομίας»

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και τα μέτρα περιορισμού της διακίνησης που λαμβάνει το Ισραήλ «γονατίζουν» την οικονομία, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχέρ Μάσρι, ο οποίος έκανε γνωστό ότι συνάπτονται δάνεια για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 40% του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι άνεργοι, ενώ το 60% ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Δώστε πίσω τα Ελγίνεια»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Γλυπτά πρέπει να είναι στην Αθήνα», τονίζει ο Ρόμπιν Κουκ

Με άρθρο του στην εφημερίδα

Ίβνιγκ Στάνταρντ

ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων ο κ. Κουκ σημειώνει ότι προκύπτει ένα συνειδησιακό πρόβλημα για τους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου.

Δεν είναι το ίδιο να ανθίστανται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των Μαρμάρων, με το να αγνοούν τη θέληση του βρετανικού λαού, τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται ότι διαφυλάσσουν, σημειώνει ο πρώην υπουργός.

Αυξάνονται με την επιστροφή των Γλυπτών, οι προοπτικές του Λονδίνου να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, υποστηρίζει ο Ρόμπιν Κουκ

Ο κ. Κουκ εκφράζει την άποψη ότι η Βρετανία ριψοκινδυνεύει την επιτυχία της υποψηφιότητας του Λονδίνου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και υπογραμμίζει πόσο θετικό αντίκτυπο θα είχε για την παρουσίαση της Βρετανίας ως χώρα που προωθεί την πολιτιστική συνεργασία- αν η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουελ, ανακοίνωνε την επιστροφή των Μαρμάρων στην πατρίδα τους.

«Άδειο βάθρο»

Αντίθετα, προσθέτει στο άρθρο του ο κ. Κούκ, θα ήταν «καταστροφική» η έναρξη της εκστρατείας υπέρ της υποψηφιότητας του Λονδίνου, αν κάθε αξιωματούχος που έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ξεναγείται από τους Έλληνες διοργανωτές στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα έχει ένα μακρύ, άδειο βάθρο, στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκ τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα Μάρμαρα πρέπει να είναι στην Αθήνα, αφού σχεδιάσθηκαν ως συστατικό στοιχείο του Παρθενώνα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει ότι κατά παράδοξο τρόπο η επιστροφή των μαρμάρων θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης σε ελληνικές αρχαιότητες στο Λονδίνο και υποδεικνύει την ελληνική πρόταση για την έκθεση στη βρετανική πρωτεύουσα γλυπτών και ευρημάτων ανασκαφών που δεν έχουν δειχθεί ποτέ εκτός Ελλάδος.

«Και ο Ελγίν υπέρ της επιστροφής»

Τελιεώνοντας ο κ. Κουκ υπογραμμίζει ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι μία σταθερή χώρα και εταίρος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και ο λόρδος Ελγίν αν ζούσε ίσως να αναγνώριζε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα.

Είναι πλέον καιρός, η κυβέρνηση, που σ΄ αυτό το θέμα «κρύβεται», επικαλούμενη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γλυπτών, να αποδεχτεί την επιστροφή τους, με αντάλλαγμα μιας παγκοσμίου κλάσης έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στην Βρετανία, η οποία δεν θα κάνει μόνο καλό στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και στην ολυμπιακή υποψηφιότητα του Λονδίνου, καταλήγει ο Ρόμπιν Κουκ.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το «χρυσό κορίτσι» των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Στην «ενεργό δράση» επανέρχεται η τριπλή Ολυμπιονίκης, Μάριον Τζόουνς , μετά την εγκυμοσύνη της και τη γέννηση του γιου της.

Η συμβία του Τιμ Μοντγκόμερι, κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ των 100 μέτρων, γέννησε τον Ιούνιο ένα αγοράκι.

Η Αμερικανίδα δρομέας θα λάβει μέρος σε αγώνες κλειστού στίβου στη Νέα Υόρκη στις 6 Φεβρουαρίου (60 μέτρα), ενώ ανακοίνωσε ότι θέλει να τρέξει την ίδια απόσταση και στο Γραν Πρι του Μπίρμιγκχαμ, δύο εβδομάδες αργότερα.

Νομίζω πως είναι καιρός να επιστρέψω στο στίβο με την πρώτη ευκαιρία, δήλωσε η Μάριον Τζόουνς, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή της στα μίτιγκ συμπληρώνουν την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο μάνατζερ της αθλήτριας δήλωσε ότι η Τζόουνς προετοιμάζεται για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς στις κούρσες των 100, 200 και 4x400 μέτρων.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Kαι αεροπλανοφόρο των HΠA για τους Oλυμπιακούς

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

O αριθμός των πεζοναυτών θα ορισθεί στην πορεία

Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, μερικά ακόμη πλοία συνοδείας, στα οποία θα βρίσκονται πεζοναύτες, καθώς και ορισμένα πολεμικά άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα ναυλοχούν στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά του Πειραιά κατά το δεκαπενθήμερο των Ολυμπιακών Aγώνων τον προσεχή Αύγουστο, με στόχο την ασφάλεια των Aγώνων.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ΝΑΤΟ, δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα ο αριθμός των πεζοναυτών που θα μεταφέρουν τα αμερικανικά πολεμικά.

Αυτό θα φανεί μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων που έχουν προγραμματισθεί γι' αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σε αυτό το στολίσκο, του οποίου η σύνθεση τελεί υπό διαπραγμάτευσιν, θα συμμετάσχουν και πλοία άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, η συμμετοχή και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στη δύναμη έχει ως στόχο να αντιμετωπισθεί η αρνητική στάση της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των Αμερικανών και γι' αυτό προτιμάται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ να γίνει υπό τη συμμαχική σημαία.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιστολή Aνάν προς Παπαδόπουλο

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιστολών για το Kυπριακό

Δέσμευση για διαπραγματεύσεις προς ολοκλήρωση του δικού του σχεδίου και παραπομπή στη συνέχεια του σχεδίου σε προκαθορισμένης ημερομηνίας δημοψηφίσματα ζητά εκ νέου ο ΓΓ του OHE Κόφι Aνάν, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο.

Η επιστολή Ανάν έρχεται ως απάντηση σε επιστολή που είχε αποστείλει προς το ΓΓ ο Kύπριος Πρόεδρος στις 17 Δεκεμβρίου, με την οποία ο κ. Παπαδόπουλος εξέφραζε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, όποτε το κρίνει σκόπιμο ο ΓΓ.

Στην επιστολή εκείνη, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμαινε ότι ίσως να ήταν σκόπιμο να επανεξετασθεί το αίτημα του κ. Ανάν για προκαθορισμό ημερομηνίας για τα δημοψηφίσματα, αφού θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως για να υποβληθεί το σχέδιο σε δημοψηφίσματα θα πρέπει πρώτα να επέλθει συμφωνία επ' αυτού, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες για ποιο πράγμα ψηφίζουν.

Όπως επίσης επιβεβαίωσε η κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή και προς τον Aμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και σε αυτήν την επιστολή ο Kύπριος Πρόεδρος εκφράζει την πλήρη ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να σχολιάζει την υιοθετηθείσα από τον κ. Μπους θέση για αποδοχή των δεσμεύσεων πού ζητά ο ΓΓ του OHE.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τράπεζα της Αγγλίας στο εδώλιο

H κατάρρευση της BCCI το 1991 προκάλεσε σοκ στον τραπεζικό κλάδο

Για πρώτη φορά στην 300χρονη ιστορία της, η Τράπεζα της Αγγλίας λογοδοτεί ενώπιον του δικαστηρίου για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάρρευση της τράπεζας BCCI το 1991, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Μ. Βρετανίας κάθεται στο εδώλιο μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον της η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte & Touche.

H δίκη άρχισε την Τρίτη σε δικαστήριο του Λονδίνου και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω της πολυπλοκότητάς της θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Deloitte που είχε αναλάβει την εκκαθάριση της BCCI διεκδικεί από την Τράπεζα της Αγγλίας αποζημίωση 1 δισ. λιρών.

Η εταιρεία-που εκπροσωπεί 6.500 Βρετανούς καταθέτες της ΒCCI- κατηγορεί την Τράπεζα της Αγγλίας ότι δεν έλαβε μέτρα για την προστασία του επενδυτικού κοινού, καθώς η BCCI κατέρρευσε υπό το βάρος κολοσσιαίων χρεών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαριών, την περίοδο που η Κεντρική Τράπεζα είχε την εποπτεία του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Deloitte ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε λανθασμένα άδεια λειτουργίας στην BCCI και στη συνέχεια δεν την ανακάλεσε εγκαίρως.

Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η υπόθεση θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ασκείται από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά από την Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Financial Services Authority)

Το ιστορικό

Η BCCI ιδρύθηκε το 1991 από ομάδα Πακιστανών επιχειρηματιών.

Δραστηριοποιούνταν σε 60 χώρες και η εποπτεία της είχε «μοιραστεί» μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας, του Λουξεμβούργου και των νησιών Καϊμάν, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικές δυσκολίες κατά την διαδικασία εκκαθάρισής της.

Κατά τη δεκαετία του 1980 προέκυψαν στοιχεία που συνέδεαν την BCCI με τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταφορές όπλων σε αραβικές χώρες και καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοβουλία Καραμανλή για τα MME

Καραμανλής: Mία και ενιαία η δημοκρατία

Παρέμβαση προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε σχέση με τη στάση των μέσων ενημέρωσης εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Mαρτίου.

O κ. Καραμανλής και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Γιάννη Λασκαρίδη, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του Συντάγματος για τα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε, ότι η δημοκρατία δεν χωρίζεται σε τηλεοπτική και άλλη, αλλά είναι μία και ενιαία και έχει ιδιαίτερη σημασία να διασφαλίσουμε την ποιότητά της.

Πρόσθεσε δε, πως «αν το επιτύχουμε αυτό, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατακτήσουμε ένα υψηλό πολιτικό πολιτισμό».

Η κίνηση του κ. Καραμανλή αποτελεί συνέχεια της χθεσινής επιστολής του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", όπου τόνισε πως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν σημαντικό έργο, ενώ επεσήμανε πως χρειάζεται η συμπαράσταση της πολιτείας.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Kοινή εμφάνιση Σημίτη - Γ. Παπανδρέου

Γ. Παπανδρέου: Aνταποκρινόμασθε στα αιτήματα των πολιτών

Aισιοδοξία για τις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ επικράτησε στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υποψήφιος πρόεδρος του Kινήματος Γιώργος Παπανδρέου με τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών και πιθανόν να είναι και η τελευταία έως τις εκλογές της 7ης Mαρτίου.

Kατά την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επαφές του με τους πολίτες κατά τις επισκέψεις του στην περιφέρεια, στις οποίες -όπως είπε- άκουσε τους προβληματισμούς και την αγωνία των πολιτών, στους οποίους διέκρινε διάθεση «όχι απλά να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά να καταθέσουν την ψυχή τους για την δημοκρατική παράταξη».

O κ. Παπανδρέου ανέφερε πως η ΝΔ διακατέχεται από πανικό, που είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει «σε άτακτη αναθεώρηση της εκλογικής της στρατηγικής».

Aναφερόμενος στα αιτήματα των πολιτών, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, ότι υπάρχει ένα αίτημα για ανανέωση παντού και πρόσθεσε πως στο αίτημα αυτό «εμείς ανταποκρινόμασθε».

O υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ότι «την επόμενη τετραετία θα υπάρξει μία νέου τύπου διακυβέρνηση, σε μία ανοιχτή κοινωνία με συμμετοχική δημοκρατία. Η αρχή είναι ο ενεργός πολίτης να διαθέτει τα όπλα που τον βοηθούν να φέρει την αλλαγή στη ζωή του».

Σχετικά με τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως η καθημερινότητα δεν ζητά άλλο κομματικό σχηματισμό, αλλά συνέργιες, συμμετοχή και συνευθύνη.

O K. Σημίτης

Βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία νέα τετραετία στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο κ. Σημίτης, καλώντας τους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε μεγάλη και συνεχή κινητοποίηση μέχρι τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι το ΠΑΣΟΚ ανανεώνεται και εκφράζει τη δυναμική αλλαγής και μεταρρύθμισης της κοινωνίας. Αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα, σημείωσε ότι αποτελεί τομή και ότι «διασφαλίζει τη συνέχεια ενός σύγχρονου και ισχυρού ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που έρχονται».


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 16:23 (Ώρα Λονδίνου)

H πρώτη δημοσκόπηση

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Τα πάντα για το Δημόσιο. Όλη η εγκύκλιος για τους νέους μισθούς και τα επιδόματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Συστράτευση με Αβραμόπουλο και Ανδριανόπουλο. Όλοι μαζί για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Μήνυμα Καραμανλή για αγώνα πόρτα - πόρτα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Καραμανλής καλεί Γιωργάκη: Πάρε θέση για τα προβλήματα του τόπου! Αλλά το ΠΑΣΟΚ και η Διαπλοκή στα ΜΜΕ συνεχίζουν το γελοίο ριάλιτι!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Γιώργο, θα χάσεις το λιγότερο με... 2,4 μονάδες. Το μήνυμα των Σημιτικών, μέσω Πασχαλίδη, στον Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Στην πρώτη γραμμή της ΝΔ. Αβραμόπουλος, Ανδριανόπουλος (και Σαμαράς;) συστρατεύονται για τη μεγάλη μάχη. Η επιστολή Καραμανλή στον Γιώργο.

Η ΑΥΓΗ

: Ο "αέρας" του Γ. Παπανδρέου φέρνει σύννεφα στο ΠΑΣΟΚ. Γ. Πασχαλίδης: Πολύ άρωμα και στυλ αλλά λείπει η πολιτική ουσία.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Βουλιάζουν Καραμανλής και ΝΔ. Απίστευτη τούμπα στο πολιτικό σκηνικό.

ΤΟ ΒΗΜΑ

: Πρόγραμμα με εκπλήξεις ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου. Πηγαίνει στο Λονδίνο για Κυπριακό και Γλυπτά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Επίδομα στους άνεργους πτυχιούχους από την κυβέρνηση Καραμανλή χωρίς προϋπηρεσία και ένσημα.

ΕΘΝΟΣ

: Ντέρμπι με απαίτηση για ριζικές αλλαγές. Γκάλοπ: Στο οριακό 2,4% η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Άρχισαν τα όργανα για το εξωπέταγμα του Σημίτη. Με διευθυντή της... «συμφωνικής ορχήστρας» τον κ. Γεώργιο Κουρή και την "Αυριανή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Στην κόψη του ξυραφιού η κυβερνητική παράταξη. Η πρώτη επίθεση στον Γ. Παπανδρέου από τον υπουργό Ναυτιλίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Ούτε ψήφο δεν έχασε η Νέα Δημοκρατία. Γκάλοπ ALCO - Alter: Μπροστά 2,4% παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Πρώτο γκάλοπ δείχνει ντέρμπι. Στο 2,4% η διαφορά υπέρ ΝΔ, καταλληλότερος (+6,8%) ο Γιώργος.

ΕΞΠΡΕΣ

: Ο Κ. Καραμανλής πιέζει για απαντήσεις τον Γ. Παπανδρέου για τα "καυτά" θέματα της οικονομίας.

ΕΣΤΙΑ

: Πολιτισμένη αντιπαράθεσις. Επιστολή ορόσημο Καραμανλή προς Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Κανάλια σε παροξυσμό. Με την υπερπροβολή Παπανδρέου, οι διαπλεκόμενοι μιντιάρχες νοθεύουν τον προεκλογικό αγώνα.

ΚΕΡΔΟΣ

: Παρέμβαση Καραμανλή στο θέμα της Γενικής. Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για το νέο στρατηγικό επενδυτή.

Ο ΛΟΓΟΣ

: Κάλεσμα στους νέους... "Σημαία" της ΝΔ το ήπιο πολιτικό κλίμα. Γ. Παπανδρέου: "Σας θέλω κοντά σε αυτή την πορεία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

: Η εγκατάλειψη και οι φιέστες... Η δραματική αντίθεση της προεκλογικής περιόδου.

METRORAMA

: "Μυστικές επαφές" για Αιγαίο και Κύπρο; "Περίεργο" άρθρο της "Σαμπάχ" εν μέσω κινητικότητας για το Κυπριακό.

ΤΑ ΝΕΑ

: Στα ίσα φέρνει τη διαφορά ο Γιώργος.

ΝΙΚΗ

: Οι νέοι μαζί με τον Παπανδρέου. Ενθουσιασμός από τη Ν. ΠΑΣΟΚ. Θερμή υποδοχή και από τους βουλευτές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: Να ηττηθούν όσοι ευθύνονται. Χρειάζεται προεκλογική αντιπαράθεση για πραγματικά προβλήματα.

CITY PRESS

: Πρόταση για 35ωρο. Ο Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά να βάλει στο κυβερνητικό πρόγραμμά του το σταδιακό πέρασμα στην 35ωρη εβδομάδα εργασίας.

Η ΧΩΡΑ

: Πρόκληση Καραμανλή για έντιμο και καθαρό προεκλογικό αγώνα χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ρίχνει το γάντι στον Παπανδρέου για νέο ήθος στην πολιτική ζωή.

Δημοσκόπηση ALCO

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

γράφει ότι "εντυπωσιακή μεταστροφή υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση (ALCO για τον Alter), που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι μόλις 2,4 μονάδες υπέρ της ΝΔ (39,7%, 37,3% ΠΑΣΟΚ), ενώ η ίδια εταιρία τον Σεπτέμβριο εμφάνιζε τη διαφορά στις 6,7 μονάδες υπέρ της ΝΔ. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου με 46,3% θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κ. Καραμανλή(39,5%). Παράλληλα όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θέλει από τον Γιώργο άλλη πολιτική".

Το

ΕΘΝΟΣ

σημειώνει ότι "εκλογικό ντέρμπι, με εντυπωσιακό καμ μπακ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απαίτηση των ψηφοφόρων για ριζικές αλλαγές καταγράφει το πρώτο πανελλαδικό γκάλοπ με κάλπη που διενήργησε η ALCO, μετά τις εξελίξεις, και παρουσίασε το βράδυ χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alter. Δείχνει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για δημιουργία ρεύματος νίκης για το κυβερνών κόμμα, αναδεικνύει τον Γ. Παπανδρέου να υπερτερεί του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αλλά και για το ποιος μπορεί να εκφράσει την αλλαγή, ενώ εντυπωσιακή είναι η διάθεση και η απαίτηση των ψηφοφόρων για ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ".

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

εκτιμά ότι "η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter εμφανίζει τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 2,4%. Αυτό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ήταν στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, κάτι που δεν θα έμενε έτσι επ' αόριστον και σίγουρα όχι την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, Τα μεγάλα κόμματα συσπειρώνουν τους οπαδούς τους λίγο πριν από την κάλπη. Αυτή καθαυτή η δημοσκόπηση, λοιπόν, δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας".

Ο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

σημειώνει ότι "παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, η ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο τις δυνάμεις της και με τη νέα δημοσκόπηση, στην οποία παρουσιάζεται αξιοσημείωτη σταθερότητα των διαρροών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Κομισιόν κατά υπουργών Οικονομικών

Μάχη εξουσίας μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει -και δη με συνοπτικές διαδικασίες-στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία για την παράβαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η απόφαση του Εκοφίν ελήφθη το περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν που φοβάται ότι η παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.

Χώρες «κλειδιά» της Ευρώπης, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συμφώνων, θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός ότι στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί.

«Μάχη ισχύος»

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Στρασβούργο λέει ότι το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε μάχη ισχύος μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αφορά όμως και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό το έτος - το τρίτο συνεχόμενο - η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ατασθαλιών επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα.

Όμως το Νοέμβριο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό σχέδιο δράσης.

Εάν η Ευρωπαΐκή Επιτροπή επιλέξει τη δικαστική οδό και κερδίσει τότε δημιουργείται ένα μέτωπο μεταξύ της γραφειοκρατίας και των χωρών μελών.

Εάν η Κομισιόν χάσει, τότε είναι πιθανό να χάσει και το κύρος της», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο σκηνικό δείχνει δημοσκόπηση

Aναδιάταξη του προεκλογικού σκηνικού, με διατήρηση πάντως των βασικών τάσεων, προκύπτει από την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργείται με τη μέθοδο τη κάλπης μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση, που έγινε από τις 7 έως τις 12 Ιανουαρίου από την εταιρεία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alter με δείγμα 2.000 ατόμων, δείχνει πως το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έχει περιορισθεί στις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με ποσοστό 3,7%.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, οι ψήφοι των ερωτηθέντων κατανέμονται ως εξής: ΝΔ 39,7%, ΠΑΣΟΚ 37,3%, ΚΚΕ 5%, Συνασπισμός 2,5%, ΔΗΚΚΙ 1,6%, ΛΑΟΣ 1,4%, λευκό 1,8%, δεν γνωρίζω 9,2%, δεν απαντώ 0,2%.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης («ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές»), η ΝΔ λαμβάνει 42,5% και το ΠΑΣΟΚ 38,8%.

O υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία» με ποσοστό 46,3% έναντι 39,5%, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πιο πιθανό να πετύχει μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό από ό,τι μία κυβέρνηση ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Καραμανλή.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Στον αέρα» η ασυλία του Μπερλουσκόνι

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για τον Ιταλό πρωθυπουργό

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε τον αμφιλεγόμενο νόμο που παρείχε ασυλία στον πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η ακύρωση του νόμου που είχε εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο τον περασμένο χρόνο ανοίγει το δρόμο για την επανάληψη της δίκης του κ. Μπερλουσκόνι που αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς που συνδέονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος παραβίαζε την θεμελιώδη συνταγματική αρχή ότι όλοι οι Ιταλοί είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγορρείται ότι δωροδόκησε δικαστές στη διάρκεια της εξαγοράς μιας επιχείρησης το 1985, εννέα χρόνια πριν αναλάβει για πρώτη φορά την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Για τις κατηγορίες αυτές, ο κ. Μπερλουσκόνι προσήχθη σε δίκη στο Μιλάνο.

Η δίκη διεκόπη τον Ιούνιο και θα επαναληφθεί με νέους δικαστές.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είχε ισχυριστεί ότι η δίκη του είχε πολιτικά κίνητρα, προσθέτοντας ότι «οι αριστεροί δικαστές του Μιλάνου προσπαθούν να τον υπονομεύσουν».

Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εναντίον του ως «επιστημονική φαντασία».


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη απόφαση για την Κομισιόν

Μάχη εξουσίας μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει σήμερα εάν θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία για την παράβαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η απόφαση του Εκοφίν ελήφθη το περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν που φοβάται ότι η παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.

Χώρες «κλειδιά» της Ευρώπης, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συμφώνων, θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός ότι στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί.

«Μάχη ισχύος»

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Στρασβούργο λέει ότι το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε μάχη ισχύος μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αφορά όμως και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό το έτος - το τρίτο συνεχόμενο - η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ατασθαλιών επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα.

Όμως το Νοέμβριο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό σχέδιο δράσης.

Εάν η Ευρωπαΐκή Επιτροπή επιλέξει τη δικαστική οδό και κερδίσει τότε δημιουργείται ένα μέτωπο μεταξύ της γραφειοκρατίας και των χωρών μελών.

Εάν η Κομισιόν χάσει, τότε είναι πιθανό να χάσει και το κύρος της», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 12:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Στρατηγικό λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ»

Η έκθεση απηχεί τις απόψεις αυτών που ήταν κατά του πολέμου στο Ιράκ

Στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που έχει κηρύξει ο Τζορτζ Μπους αμφισβητείται και πάλι, αυτή τη φορά από επίσημη στρατιωτική πηγή .

Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης, Πολ ο Νιλ, ότι η εισβολή στο Ιράκ ηταν μέσα στα σχεδια του κ. Μπους πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - τώρα και το Αμερικανικό Στρατιωτικό Κολέγιο Πολέμου χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ «στρατηγικό λάθος».

Στην ίδια έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Τζέφρι Ρέκορντ, επισημαίνεται ακόμα ότι ο πόλεμος της κυβέρνησης Μπους εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας ίσως αποδειχθεί ατελέσφορος.

Υποστηρίζει ότι προβάλλοντας μια σειρά απειλών, από το δίκτυο της Αλ Κάιντα μέχρι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε μια σειρα ανέφικτων στρατιωτικών στόχων.

Η αντίδραση του Πενταγώνου

Το Πεντάγωνο έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι απόψεις αυτές δεν εκφράζει τον αμερικανικό στρατό.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει οτι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της έκθεσης.

Υποστηρίζουν οτι περιέχει τις προσωπικές απόψεις του συντάκτη και δεν εκφράζουν κάποια επίσημη θέση.

Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι τις θέσεις του καθηγητή Ρέκορντ συμμερίζονται και κάποια απο τα μέλη του αμερικανικού στρατού, καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.

Έρευνα για τις καταγγελίες Ο' Νιλ

Στο μεταξύ, με τη διεξαγωγή έρευνας απαντά η αμερικανική κυβέρνηση στις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ.

Στο βιβλίο του που κυκλοφορεί την Τρίτη στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τον ισχυρισμό αυτό επανέλαβε ο κ Ο' Νιλ και σε συνέντευξη στο έγκυρο πολιτικό πρόγραμμα του CBS 60 λεπτά.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ο πρώην υπουργός στηρίζει τις καταγγελίες του σε απόρρητα κρατικά έγγραφα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως το πρόγραμμα του CBS πρόβαλε και σειρά απορρήτων εγγράφων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μέλος του οποίου ήταν και ο Πολ Ο' Νιλ στα δυο χρόνια που διετέλεσε υπουργός.

H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τον ανακριτή να διερευνήσει με ποίο τρόπο βρέθηκαν τα εν λόγω έγγραφα στο πρόγραμμα 60 Λεπτά.

Προσεκτικός ο Τζορτζ Μπους

Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του.

«Θα πρέπει, πρωτίστως, να πω ότι εκτιμώ τον πρώην υπουργό Ο' Νιλ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος.

Υπηρέτησε την κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αμερικανική οικονομία.

Ο κ. Ο' Νιλ ήταν παρών στην κυβέρνηση όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που άλλαξαν την έως τότε εικόνα που είχα διαμορφώσει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

«Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού δικαιώνουν όλα όσα λέγαμε γι αυτή την κυβέρνηση εδώ και καιρό», σχολίασε ο Γούεσλι Κλαρκ, ένας εκ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυση κατά της Τράπεζας της Αγγλίας

H κατάρρευση της BCCI το 1991 προκάλεσε σοκ στον τραπεζικό κλάδο

Για πρώτη φορά στην 300χρονη ιστορία της, η Τράπεζα της Αγγλίας λογοδοτεί ενώπιον του δικαστηρίου για το ρόλο που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο της κατάρρευσης της τράπεζας BCCI το 1991.

Η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte & Touche που ανέλαβε την εκκαθάριση της BCCI έχει μηνύσει την Τράπεζα της Αγγλίας από την οποία διεκδικεί αποζημίωση 1 δισ. λιρών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε άδεια λειτουργίας στην BCCI που κατέρρευσε υπό το βάρος κολοσσιαίων χρεών σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας.

Ως αποτέλεσμα, οι πιστωτές και οι καταθέτες της τράπεζας έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Deloitte -που εκπροσωπεί 6.500 Βρετανούς καταθέτες- κατηγορεί την Τράπεζα της Αγγλίας ότι δεν έλαβε μέτρα για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έδωσε λανθασμένα άδεια λειτουργίας στην BCCI και στη συνέχεια δεν την ανακάλεσε εγκαίρως.

Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η υπόθεση θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου στην Μεγάλη Βρετανία.

Το ιστορικό

Η BCCI ιδρύθηκε το 1991 από ομάδα Πακιστανών επιχειρηματιών.

Δραστηριοποιούνταν σε 60 χώρες και η εποπτεία της είχε «μοιραστεί» μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας, του Λουξεμβούργου και των νησιών Καϊμάν, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικές δυσκολίες κατά την διαδικασία εκκαθάρισής της.

Κατά τη δεκαετία του 1980 προέκυψαν στοιχεία που συνέδεαν την BCCI με τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταφορές όπλων σε αραβικές χώρες και καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μοντερέϊ: «Μία σύνοδος όλο ένταση»

Ένα πόστερ κατά της πολιτικής του προέδρου Μπους που έκανε την εμφάνισή του στη σύνοδο του Μοντερέϊ

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής των Αμερικανικών Κρατών άρχισαν στο Μοντερέϊ του Μεξικού.

Σ' αυτή συμμετέχουν 30 και πλέον ηγέτες χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Βασικά θέματα της συνόδου : η οικονομία και η ασφάλεια.

Τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο θα απασχολήσουν οι εμπορικές σχέσεις και η κατάργηση των περιορισμών στη διεξαγωγή του εμπορίου, η τρομοκρατία και η διαφθορά.

Πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης Μπους για την παροχή προσωρινών αδειών εργασίας σε εκατομμύρια παράνομους Μεξικανούς εργάτες στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι εργασίες της συνόδου μπορεί να επηρεασθούν από τις διαφορές της Ουάσινγκτον με τους ηγέτες ορισμένων αριστερών κυβερνήσεων στην περιοχή.

Πριν την έναρξη της συνόδου οι αντιπροσωπείες των διαφόρων χωρών είχαν δυσκολίες να συμφωνήσουν σε μία κοινή ατζέντα και σ΄ένα πρόχειρο σχέδιο για το τελικό ανακοινωθέν.

Οι ΗΠΑ ήθελαν η σύνοδος να επικεντρωθεί στα θέματα που έχουν σχέση με το εμπόριο, την ασφάλεια και τη διαφθορά, ενώ η Βραζιλία επεδίωκε η σύνοδος να ασχοληθεί και με κοινωνικά ζητήματα.


«Αβάσιμοι οι φόβοι για το Sars»

Έλεγχοι για την ασθένεια της άτυπης πνευμονίας στην Κίνα

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι φόβοι στην Κίνα για τον ιό Sars είναι υπερβολικοί.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ΑP ότι είναι ακόμη δύσκολο να γίνουν έλεγχοι για την άτυπη πνευμονία και υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει σωστή διάγνωση σε άτομα που μπορεί να πάσχουν μόνο από ένα απλό κρυολόγημα.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον Μπομπ Ντίεζ μετά τις πληροφορίες ότι στην πόλη Σεζέν της νότιας Κίνας έγινε λανθασμένη διάγνωση και ότι άτομο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είχε προσβληθεί από το θανατηφόρο ιό στην πραγματικότητα έπασχε από πνευμονία.

Στις αρχές του μηνός η Κίνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας μετά από πολλούς μήνες χωρίς να έχει εκδηλωθεί η ασθένεια στη χώρα αυτή.


ΗΠΑ: Έρευνα για τις καταγγελίες Ο'Νιλ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο' Νιλ απεκάλυψε μυστικά έγγραφα στη διάρκεια συνέντευξης στο CBS

Με τη διεξαγωγή έρευνας απαντά η αμερικανική κυβέρνηση στις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ.

Στο βιβλίο του που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τον ισχυρισμό επανέλαβε ο κ Ο' Νιλ και σε συνέντευξη στο έγκυρο πολιτικό πρόγραμμα του CBS 60 λεπτά.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ο πρώην υπουργός στηρίζει τις καταγγελίες του σε απόρρητα έγγραφα του δημοσίου.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως το πρόγραμμα του CBS προέβαλε και σειρά απορρήτων εγγράφων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μέλος του οποίου ήταν και ο Πολ Ο' Νιλ στα δυο χρόνια που διετέλεσε υπουργός.

H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τον ανακριτή να διερευνήσει με ποίο τρόπο βρέθηκαν τα εν λόγω έγγραφα στο πρόγραμμα 60 Λεπτά.

Προσεκτικός ο Τζορτζ Μπους

Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του.

«Θα πρέπει, πρωτίστως, να πω ότι εκτιμώ τον πρώην υπουργό Ο' Νιλ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος. Υπηρέτησε την κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αμερικανική οικονομία.

Ο κ. Ο' Νιλ ήταν παρόν στην κυβέρνηση όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που άλλαξαν την έως τότε εικόνα που είχα διαμορφώσει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

«Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού δικαιώνουν όλα όσα λέγαμε γι αυτή την κυβέρνηση εδώ και καιρό», σχολίασε ο Γούελσλι Κλαρκ, ένας εκ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 03:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέες ελπίδες για την Κύπρο»

«Επανένωση της Κύπρου; Υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία μετά τη στροφή του Ντενκτάς», ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Ντάνιελ Χάουντεν επισημαίνει ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς είναι τώρα πρόθυμος να αρχίσει συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά με βάση το σχέδιο Ανάν ενώ πρίν μερικούς μήνες το είχε απορρίψει λέγοντας ότι - «είναι απαράδεκτο επειδή θα οδηγήσει στην κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων που είναι η πλουσιότερη και μεγαλύτερη κοινότητα στο νησί» .

Η κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματισθεί στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο αναμένεται να επιζητήσει την καθοδήγηση της Άγκυρας στο θέμα της Κύπρου, συνεχίζει ο ανταποκριτής της «Ιντιπέντεντ» .

Πιέσεις από την Άγκυρα

Ξένοι διπλωμάτες, γράφει ο Ντάνιελ Χάουντεν, ελπίζουν ότι η Τουρκία θα ασκήσει πιέσεις για παραχωρήσεις από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων ώστε να συντελεσθεί η επανένωση του νησιού πρίν από την 1η Μαΐου του 2004.

Οι προοπτικές πάντως για την επίλυση του προβλήματος πρίν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ευοίωνες, οι τελευταίες όμως δηλώσεις του κ. Ραούφ Ντενκτάς δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοδίας , σημειώνει ο ανταποκριτής της «Ιντιπέντεντ» στην Αθήνα.

Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας ο Ντάνιελ Χάουντεν γράφει:

«Η θέση της Άγκυρας δεν είναι σαφής. Οι πρόσφατες επικρίσεις για την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντένκτας συνοδεύθηκαν από δηλώσεις υπέρ του Τουρκοκυπρίου ηγέτη ως του βασικού διαπραγματευτή στο Κυπριακό».

Κάτω από την πίεση της Άγκυρας το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του κ. Ταλάτ συμφώνησε να συνεργασθεί με το μικρό Δημοκρατικό Κόμμα του Σρεντάρ Ντενκτάς, γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Η Τουρκία άσκησε πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνική ενότητας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όμως του κ. Μουσταφά Ακιντζί αρνήθηκε να συνεργασθεί με το δεξιό κόμμα του κ. Σρεντάρ Ντενκτάς, παρατηρεί η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Η προοπτική επίλυσης στο προσκήνιο

Η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα Έλενα Σμιθ γράφει ότι αναμένεται η Άγκυρα να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Κυπριακό πρίν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσινγκτον στις 26 Ιανουαρίου.

Στις προτάσεις αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες - «τροποποιήσεις του σχεδίου Ανάν».

«Αν η Κύπρος ενταχθεί στην Κοινότητα χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό τότε η Άγκυρα θα περιέλθει σε πολύ δυσάρεστη θέση. Τουρκικές δυνάμεις θα κατέχουν μέρος του εδάφους της ΕΕ», υπογραμίζει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν».

Όπως γράφει η «Γκάρντιαν», οι αναλυτές ελπίζουν ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει ένα διακανονισμό του προβλήματος, είναι πολύ πιθανό οι δύο πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

«H δίκη, η θητεία και η οικονομία»

Η «Σιντσβένσκα Νταγκμπλάντετ» του Μάλμο εκτιμά ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη καταδικασθεί για το φόνο της Λιντ ο Σέρβος Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς.

«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αυτόπτες μάρτυρες και μία ομολογία», παρατηρεί η σουηδική εφημερίδα.

«Το δικαστήριο τώρα έχει τώρα μία καλή βάση για να ξεδιαλύνει τι ακριβώς συνέβη στα πολυκαταστήματα NK, εκείνο το μοιραίο απόγευμα του Σεπτεμβρίου πέρσι», γράφει η εφημερίδα.

Πάντως η εφημερίδα του Μάλμο δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι το δικαστήριο θα μπορέσει να προσδιορίσει τα κίνητρα για τη δολοφονία της Λιντ από τον Μιχαήλοβιτς.

«Το γεγονός ότι η Σουηδή υπουργός των Εξωτερικών είχε υποστηρίξει τον βομβαρδισμό της Σερβίας από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ το 1999 ίσως να δημιούργησε αισθήματα μίσους και εκδίκησης στον Μιχαήλοβιτς», σημειώνει η «Σιντσβένσκα Νταγκμπλάντετ».

Η στρατιωτική θητεία στη Γερμανία

Οι γερμανικές εφημερίδες προβληματίζονται με την αναμενόμενη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας στη Γερμανία.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε» εκτιμά ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η μετατροπή του γερμανικού στρατού σε επαγγελματικό στρατό είναι - «ζήτημα χρόνου».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Στρουκ έχει επανειλημμένα τονίσει την προτίμησή του γιά ένα στρατό εθελοντών και ότι η υπουργός Ρενάτε Σμίντ, αρμόδια για θέματα που αφορούν την οικογένεια, έχει ζητήσει τη σύνταξη μελέτης για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, στην περίπτωση που καταργηθεί η στρατιωτική θητεία και κατ' επέκταση - «η υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών πρός την κοινότητα».

Οι γερμανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι σήμερα όπως έχουν τα πράγματα η προσφορά υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο είναι υποχρεωτική για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» παρατηρεί ότι η επιθυμία μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος για τη διατήρηση της κοινωνικής εργασίας - «δεν είναι λόγος για τη συνέχιση του συστήματος της στρατιωτικής θητείας».

Ανάμεικτες απόψεις για την οικονομία

Στη Γαλλία η «Λε Μοντ» είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας.

Η αισιοδοξία της βασίζεται στις θετικές απαντήσεις όσον αφορά τα προγράμματα επενδύσεων για το 2004 που έδωσαν στην εφημερίδα 40 μεγάλες εταιρείες.

«Η οικονομική ανάπτυξη γίνεται και πάλι αισθητή και οι περισσότεροι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον», γράφει η εφημερίδα.

Προειδοποιεί πάντως η «Λε Μοντ» ότι οι μεγάλες εταιρείες που εκπροσωπούνται στο χρηματιστήριο και πιο συγκεκριμένα στον δείκτη Cac 40 - «παίζουν τώρα στη διεθνή σκηνή και τις μεγαλύτερες επενδύσεις θα τις κάνουν στο εξωτερικό και όχι στη Γαλλία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.