Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-18

  1. Κερδισμένη η ΑΕΚ
  2. Επείγουσα προσγείωση
  3. Ύποπτοι της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν
  4. Ο Κάρτερ στηρίζει τον Ντιν
  5. Ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ-Σουηδία
  6. Ιδιότυπο ολυμπιακό αγώνισμα προτείνει η ΝΔ
  7. Πάγκαλος: «Δική του περπατησιά ο Γιώργος...»
  8. Ποικιλία θεμάτων
  9. Μείωση εξοπλισμών και δημοσκοπήσεις
  10. «Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρα μας!»
  11. Η Γαλλία επικρίνει τους ισλαμιστές διαδηλωτές
  12. Εδραιώνεται ο ΟΗΕ στη Λιβερία
  13. Απειλή για την ΕΕ οι αλβανικές συμμορίες
  14. Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
  15. Βαγδάτη: Πάνω από 20 νεκροί σε έκρηξη
  16. Έκρηξη στη Βαγδάτη: Τουλάχιστον 17 νεκροί

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 22:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κερδισμένη η ΑΕΚ

Ικανοποιημένος για την απόδοση της ΑΕΚ, o Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ακράτητος-Ολυμπιακός 0-5

Όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος ο Ολυμπιακός πέρασε θριαμβευτικά από τα Άνω Λιόσια, επικρατώντας του ουραγού Ακράτητου με 5-0 χάρη στην αγωνιστική του άνοδο στην επανάληψη. Ευχάριστη έκπληξη για τον Όλεγκ Προτάσοφ, ο Μάρτσιν Κούζμπα, ο οποίος πέτυχε δύο τέρματα, εισερχόμενος στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, ενώ τα υπόλοιπα σημείωσαν οι Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς και Στολτίδης.

Ο Αντώνης Κασδοβασίλης που χρησιμοποίησε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, δεν κράτησε την ομάδα του πίσω με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να δυσκολευθούν στο πρώτο ημίωρο του αγώνα. Αν και επέβαλαν τον ρυθμό τους, δεν μπορούσαν να διασπάσουν την αμυντική διάταξη του Ακράτητου.

Και ενώ ο Ολυμπιακός πίεζε και ο Ακράτητος αντιστεκόταν, στο 38' ο Τζόρτζεβιτς ανετράπη μέσα στην περιοχή από τον Ράπτη, με αποτέλεσμα ο Θεσσαλονικέας Καλόπουλος, να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών και να αποβάλει τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε το πέναλτι και έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Στο δεύτερο μέρος, οι παίκτες του Ολεγκ Προτάσοφ, απαλλαγμένοι από το άγχος προσπάθησαν να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ που θα τους εξασφάλιζε τους τρεις βαθμούς. Ο Προτάσοφ έριξε στο παιχνίδι τους Κούζμπα και Γκώνια στο 63ο λεπτό και δέκα λεπτά αργότερα, ο Πολωνός επιθετικός δεν δυσκολεύθηκε μετά από οργανωμένη επίθεση των πρωταθλητών και πάσα του Ζιοβάνι, να πετύχει το πρώτο του γκολ με τα «ερυθρόλευκα» και να «σφραγίσει» την νίκη του Ολυμπιακού.

Στο 78', ο Ζιοβάνι έχασε μοναδική ευκαιρία καθώς δεν μπόρεσε να σκοράρει σε κενή εστία, σουτάροντας άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Κούζμπα σε ανάλογη φάση πλάσαρε τον Αθανασίου και έκανε το 3-0, ενώ στο 83ο λεπτό ο Ζιοβάνι σκόραρε πετυχαίνοντας το 11ο εφετινό του γκολ. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Σπύρος Βάλλας στο 85' με κοντινή κεφαλιά.

Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 1-0

Με νίκη συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ένας μέτριος Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε δύσκολα του ΟΦΗ με 1-0. Οι «πράσινοι» για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκαν νωθροί και χωρίς σαφή επιθετική ανάπτυξη, την ώρα που οι Κρητικοί πίεσαν στον χώρο του κέντρου και προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ στην αντεπίθεση. Μόλις στο έκτο λεπτό, μετά από σέντρα του Μπασινά, ο Γιάννης Γκούμας με κεφαλιά παραβίασε την εστία των Κρητικών ανοίγοντας το σκορ.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο σε όλο το πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του όμως ο Κώστας Χανιωτάκης ήταν σε καλή μέρα και σταμάτησε εντυπωσιακά στο 28' την κεφαλιά του Σαπάνη, αλλά και στο 42' το πολύ δυνατό σουτ του Μικάελσεν.

Οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν επικίνδυνα χαλαροί στο δεύτερο ημίχρονο και οι παίκτες του Γιώργου Φοιρού ισορρόπησαν το παιχνίδι. Καθώς η ώρα περνούσε και οι «πράσινοι» δεν έδειχναν ικανοί να φτάσουν στο δεύτερο ενώ οι Κρητικοί μετά το 70΄ άρχισαν να πιέζουν την εστία του Νικοπολίδη.

Ο ΟΦΗ προσπάθησε ως τα τελευταία λεπτά να φτάσει στην ισοφάριση, δεν τα κατάφερε όμως και οι «πράσινοι» πήραν, έστω και δύσκολα, τη νίκη και διατήρησαν το απόλυτο στη Λεωφόρο στο φετινό πρωτάθλημα (εννέα νίκες σε ισάριθμους αγώνες).

Ιωνικός-ΑΕΚ 0-1

Πιστή στην παράδοση, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Ιωνικό στη Νεάπολη και επέστρεψε στις επιτυχίες. Το ματς κρίθηκε από το γκολ του Γιάννη Οκκά στο 56 και έφερε την Ένωση τέσσερις βαθμούς μακριά από την 3η θέση που διεκδικεί. Ο βελτιωμένος Ιωνικός προσπάθησε πολύ, όμως είχε πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Κορυφαίος του αγώνα ο τερματοφύλακας του Ιωνικού Μπεκιάι.

Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις τάξεις της Ένωσης δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές της και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Αν και εμφανώς ανώτερη η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό της και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την αποχώρηση (λόγω τραυματισμού) του Γεωργέα στο 28'.

Τραγελαφικά γεγονότα συνέβησαν στη Νεάπολη. Οι φίλαθλοι πέρασαν στις εξέδρες με την υπόδειξη του εισιτηρίου και της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ είναι γεγονός πως αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν στις κερκίδες καταφέρνοντας να «σπάσουν» την σχετική απαγόρευση. Πάντως, πολλοί που είχαν πληρώσει εισιτήριο και έφεραν διακριτικά της ΑΕΚ (μπλούζες, κασκόλ, ακόμη και κινητά!) κρατήθηκαν από την αστυνομία εκτός γηπέδου.

Επεισόδια σημειώθηκαν για περίπου 5 λεπτά ανάμεσα σε οπαδούς του Ιωνικού και της ΑΕΚ που βρέθηκαν στην ίδια εξέδρα. Η παρέμβαση της αστυνομίας έδωσε τέλος στο θέμα, όμως δεν έλειψαν οι μικροτραυματισμοί.

Πανηλειακός- Χαλκηδόνα 0-2

Την εκπληκτική πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής συνέχισε η Χαλκηδόνα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου επικράτησε στον Πύργο 2-0 του Πανηλειακού και πήρε μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα της με 3-1 στη Νεάπολη στον πρώτο γύρο και παρέμεινε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Ηρακλή.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και στο 11' άνοιξαν το σκορ με τον Μικέ. Ο Πανηλειακός προσπάθησε να συνέλθει, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Εμπέντε. Η εικόνα του αγώνα φάνηκε να αλλάζει στο 29', όταν ο Χρήστος Μικές αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Σωμαρακάκη και πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια.

Όμως, οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν το αριθμητικό πλεονέκτημα (αποδείχθηκε σημαντική η απουσία του τιμωρημένου Μαρκορά) και μάλιστα βρέθηκαν πίσω με 2-0 στο 36' όταν, σε μια αντεπίθεση, ο Ζαχαρόπουλος με κεφαλιά από σέντρα του Κατεμή νίκησε για δεύτερη φορά τον Κουτσόπουλο.

Προοδευτική-Άρης 0-0

Ο αγώνας ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς ο Γιώργος Κολτσίδας μετά την προθέρμανση κι ενώ οι παίκτες αποχωρούσαν προς τα αποδυτήρια, δέχθηκε επίθεση από παίκτες των γηπεδούχων (όπως καταγγέλλουν οι παράγοντες του Άρη)), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο «Τζάννειο».

Οι γηπεδούχοι διατήρησαν στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου μια σχετική υπεροχή, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να δείξουν γιατί διαθέτουν τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας, αφού δεν κατάφεραν καν να δημιουργήσουν αξιόλογες φάσεις μπροστά στην εστία του Γκίτκου.

Στον αντίποδα οι «κίτρινοι», παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ήταν σαφώς πιο επικίνδυνοι και θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ σε δύο περιπτώσεις: στο έκτο λεπτό ο Κούσας βρέθηκε απέναντι από τον Στρακόσια, που όμως απέκρουσε, ενώ ένα λεπτό αργότερα, από ανάλογη θέση, ο Αμπελάς έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ.

Το δεύτερο 45λεπτο στο γήπεδο της Νίκαιας οι δύο ομάδες ταλαιπώρησαν τη μπάλα και τους φιλάθλους, με τους γηπεδούχους να θέλουν αλλά -σε καμία περίπτωση- να μην μπορούν, τους δε φιλοξενούμενους (στο τελευταίο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- παιχνίδι του Όλε Σκόμποε στον πάγκο τους) να δείχνουν ικανοποιημένοι από την ισοπαλία, που τους επιτρέπει να διατηρούν διαφορά έξι βαθμών από την ζώνη του υποβιβασμού και πέντε από τη 14η θέση, που οδηγεί σε αγώνα μπαράζ.

Πανιώνιος-Ξάνθη 1-0

Με ένα γκολ του Αρκάντιους Κλίμεκ, που είχε μπει σαν αλλαγή, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Πανιώνιος πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Ξάνθης με 1-0, στη Νέα Σμύρνη.

Το παιχνίδι ήταν μέτριο στο πρώτο ημίχρονο, με τους φιλοξενούμενους να φροντίζουν κατά κύριο λόγο την άμυνα τους και τους «κυανέρυθρους» να μην μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογες φάσεις μπροστά στην εστία του Γκραντέλ και να αρκούνται σε μια φλύαρη υπεροχή. Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο μέρος. Οι δύο προπονητές αποφάσισαν να ρισκάρουν και η μπάλα πήγαινε από τη μια περιοχή στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές εκατέρωθεν ευκαιρίες.

Η Ξάνθη άγγιξε το γκολ τρία λεπτά πριν τη λήξη. Ο Καζάκης με ωραία προσπάθεια μπήκε στην περιοχή, έκανε το παράλληλο γύρισμα από κοντά, ο Ντρόμπνι απέκρουσε προσωρινά και στη συνέχεια το σουτ του Παβιό, σταμάτησε στα σώματα των αμυντικών.

Ο Πανιώνιος... χρωστούσε μια ευκαιρία και την έκανε στο 92': ο Κλίμεκ κυνήγησε μια φάση μέσα στην περιοχή και με διπλή προσπάθεια κατάφερε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στο δίχτυα του Γκραντέλ, χαρίζοντας στην ομάδα του μια δραματική νίκη.

Αιγάλεω-ΠΑΟΚ 0-0

Ντέρμπι για γερά νεύρα διεξήχθη στο Αιγάλεω, ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες που εντυπωσιάζουν με την απόδοσή τους στο φετινό πρωτάθλημα, αγωνίστηκαν σκληρά για το θετικό αποτέλεσμα αλλά τελικά έμειναν στο 0-0, παρουσιάζοντας όμως καλό θέαμα.

Η αναστάτωση πάντως που έχει προκληθεί από την απόφαση για την μη χορήγηση εισιτηρίων στους φιλοξενούμενους οπαδούς, συνεχίστηκε και στο Αιγάλεω με την αστυνομία να λαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ' ότι στα προηγούμενα παιχνίδια.

Δέκα διμοιρίες αστυνομικών βρέθηκαν στο Αιγάλεω προκειμένου να διαφυλάξουν την τάξη αλλά και να εμποδίσουν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να μπουν στο γήπεδο.

Τελικά, 400 φίλαθλοι των φιλοξενουμένων... ντύθηκαν Αιγαλεώτες και βρέθηκαν στις κερκίδες μαζί με τους γηπεδούχους χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Μοιρασμένες ήταν οι καλές στιγμές για τους δύο αντιπάλους... Οι γηπεδούχοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να πιέσουν αλλά και ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πάρει από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο 5', έπειτα από το σουτ του Ψωμά, η μπάλα κόντραρε στον Κούτση και άλλαξε πορεία ενώ στο 17' ήταν η σειρά του Μπάρκογλου να απειλήσει αλλά το μονοκόμματο σουτ που επιχείρησε έδιωξε με υπερένταση ο Τοχούρογλου. Η μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ χάθηκε στο 36', όταν η κεφαλιά του Γιασεμάκη που βρέθηκε απέναντι σε κενή εστία, κατέληξε άουτ. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, ο Σαλπιγγίδης επιχείρησε δυνατό σουτ αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος.

Στην επανάληψη ήταν η σειρά των γηπεδούχων να απειλήσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν κάποιο τέρμα. Στο 60' και ύστερα από χτύπημα φάουλ του Μπάρκογλου, ο Αγρίτης βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Τοχούρογλου αλλά δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά ενώ στο 75' ο Φωτάκης βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ηρακλής-Καλλιθέα 2-0

Το σερί του Ματς Γίνγκμπλαντ συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Με τον Σουηδό στον πάγκο του, ο Ηρακλής μετράει πέντε νίκες και μόλις μία ισοπαλία στους έξι τελευταίους αγώνες, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Καλλιθέας, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 17ης αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 2-0 της αθηναϊκής ομάδας, στην Πολίχνη και συνέχισαν την συγκομιδή βαθμών.

Αντίθετα, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, όσον αφορά τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την παραμονή στην "μεγάλη" κατηγορία βρίσκεται η Καλλιθέα. Κολλημένη στους 11 βαθμούς, βρίσκεται τρίτη από το τέλος, στον βαθμολογικό πίνακα και αν δεν ανακάμψει άμεσα, δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Τα γκολ οι Κουχάρσκι στο 45΄και Μαχλάς στο 63ο λεπτό.

Βαθμολογία

(Σε 17 αγώνες)

Ολυμπιακός 41

Παναθηναϊκός 40

ΠΑΟΚ 36

Αιγάλεω 32

ΑΕΚ 32

Ηρακλής 26

Χαλκηδόνα 26

Πανιώνιος 25

ΟΦΗ 19

Ιωνικός 18

Ξάνθη 16

Άρης 16

Πανηλειακός 15

Καλλιθέα 11

Προοδευτική 10

Ακράτητος 7


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 21:01 (Ώρα Λονδίνου)

Επείγουσα προσγείωση

Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια έχουν εντατικοποιηθεί

Αεροπλάνο των αερογραμμών Ντέλτα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Ιρλανδία, καθώς υπήρχαν φόβοι για βομβιστική επίθεση.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από τη Γερμανία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πτήση 27 των αερογραμμών Ντέλτα ξεκίνησε από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Ατλάντα, αλλά αναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάνον της δυτικής Ιρλανδίας.

Οι 147 επιβάτες και μέλη του πληρώματος αποβιβάσθηκαν από το αεροπλάνο προκειμένου οι γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας.

Εκπρόσωπος των ιρλανδικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι στο αεροδρόμιο έφθασε μία ειδική ομάδα για την απενεργοποίηση βομβών.

Το αεροσκάφος Μπόινγκ 767-300 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σάνον το μεσημέρι της Κυριακής, τρεις ώρες μετά την απογείωσή του από τη Φρανκφούρτη.

Η αστυνομία της Ιρλανδίας είπε ότι η προσγείωση έγινε για λόγους ασφαλείας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ύποπτοι της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

Ο στρατός της χώρας πραγματοποιεί συνέχεια επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα

Οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν στο Καράτσι επτά άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Σεϊχ Ρασίντ Αχμέντ, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι πέντε άνδρες και δύο γυναίκες.

Δύο από τους πέντε άνδρες είναι αιγυπτιακής καταγωγής και πιστεύεται ότι οι δύο γυναίκες είναι σύζυγοί τους.

Το Σάββατο, ο ηγέτης της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, υποσχέθηκε ότι θα εντοπισθούν όλα τα μέλη της Αλ Κάιντα και όλοι οι Ταλιμπάν που μπορεί να κρύβονται στο Πακιστάν.

Σύμμαχος των ΗΠΑ

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μία επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων που αναζητούσαν μία ομάδα εγκληματιών στο Καράτσι.

Έχουμε εντοπίσει επίσης όπλα και χειροβομβίδες εκεί που έμεναν οι συλληφθέντες

Σεϊχ Ρασίντ Αχμέντ, υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν

Οι πακιστανικές αρχές διερευνούν τώρα εάν αυτοί που συνελήφθησαν σχεδίαζαν επίθεση στη χώρα.

Το Πακιστάν είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκστρατεία για τον εντοπισμό της Αλ Κάιντα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της χώρας έχει συλλάβει περισσότερους από 500 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όλοι τους έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές για ανακρίσεις.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κάρτερ στηρίζει τον Ντιν

Ο Χάουαρντ Ντιν έχει θέσει υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό υποψήφιο Χάουαρντ Ντιν, ενώ αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Κατά το συνέδριο των Δημοκρατικών στην Άιοβα, ο κ. Κάρτερ ανέβηκε στο βήμα στο πλάι του κ. Ντιν.

Αν και υπογράμμισε ότι δεν υποστηρίζει επισήμως κανέναν υποψήφιο των Δημοκρατικών, ωστόσο επαίνεσε τον Χάουαρντ Ντιν για το κουράγιο που επέδειξε όταν τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ.

Ο κ. Κάρτερ χαρακτήρισε τον κ. Ντιν ως έναν σημαντικό υποστηρικτή της ειρήνης, λέγοντας ότι ο πόλεμος αποδεικνύεται ότι είναι η παρατεταμένη εικόνα μιας τραγωδίας.

Ο κ. Ντιν, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής του πρώην Αμερικανού προέδρου στο παρελθόν, τον ευχαρίστησε για τα σχόλιά του.

Μάλιστα, μετά την ομιλία του στην Άιοβα, ο κ. Ντιν ταξίδεψε για να συναντήσει τον Τζίμι Κάρτερ στη Τζόρτζια.

Την προεκλογική τους εκστρατεία έχουν αρχίσει και οι άλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, αν και το κόμμα δεν έχει ορίσει ακόμη τον επίσημο υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ-Σουηδία

Η φωτογραφία βρίσκεται πάνω σε μία βάρκα που επιπλέει σε κόκκινο υγρό

Το Ισραήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ζημιές που προκάλεσε ο Ισραηλινός πρέσβυς στη Σουηδία σε αμφιλεγόμενο έργο Τέχνης.

Το επίμαχο έργο Τέχνης παρουσίαζε τη φωτογραφία μίας Παλαιστίνιας που προέβη σε επίθεση αυτοκτονίας.

Ο Ισραηλινός πρέσβυς, Ζβι Μάζελ, προκάλεσε ζημιές στο έργο του καλλιτέχνη Ντρορ Φέιλερ και εκδιώχθηκε από το μουσείο.

Ο Ντρορ Φέιλερ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο Ζβι Μάζελ δεν φαίνεται να συμφωνεί με την ελευθερία έκφρασης.

Το φαινόμενο του αντισημιτισμού είναι πολύ σοβαρό. Πιστεύω ότι η ενέργεια του Ισραηλινού πρέσβυ ήταν η σωστή

Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός του Ισραήλ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ούτε ο ίδιος συμφωνεί με τις επιθέσεις αυτοκτονίας και πως το έργο του είχε σκοπό να μεταδώσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης.

Ο Ζβι Μάζελ είπε όμως ότι το έργο ήταν απλώς «μία έκκληση σε γενοκτονία».

Η ισραηλινή κυβέρηση ζήτησε από τη σουηδική κυβέρνηση να απομακρύνει το έργο, το οποίο παρουσιάζει τη φωτογραφία πάνω σε μία βάρκα που επιπλέει σε κόκκινο υγρό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ζήτησε από τον κ. Μάζελ να δώσει εξηγήσεις για την ενέργειά του.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 14:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ιδιότυπο ολυμπιακό αγώνισμα προτείνει η ΝΔ

O προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής

Ευκαιρία για τους Έλληνες να εμπλουτίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με νέα ιδανικά και αξίες και να προβάλουν τη νέα σύγχρονη αντίληψη της Ελλάδας που μπορεί να προσφέρει πολλά στον κόσμο και κυρίως στο χώρο του Πολιτισμού χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 από τη χώρα μας.

Μιλώντας την Κυριακή το πρωί από την Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Καραμανλής πρότεινε μάλιστα ένα ιδιότυπο ολυμπιακό «αγώνισμα», βασισμένο σε μια ιδέα του δημοσιογράφου Κώστα Καβαθά.

Πρόκειται για έναν αγώνα με διθέσια οχήματα, που θα κινούνται με καθαρές μορφές ενέργειας δηλαδή ηλιακή, ηλεκτρική και υδρογόνου, αφετηρία του οποίου θα είναι η Αρχαία Ολυμπία και τέρμα η εκάστοτε ολυμπιακή πόλη. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα σταλεί ένα μήνυμα για καθαρό περιβάλλον μέσα στο πνεύμα των Ολυμπιακών.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πάγκαλος: «Δική του περπατησιά ο Γιώργος...»

Ο Θόδωρος Πάγκαλος

«Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ακόμη και την εποχή που ζούσε ο πατέρας του, είχε δική του περπατησιά. Κατά καιρούς είχε διατυπώσει ρηξικέλευθες απόψεις που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που πίστευε ο πατέρας του και οι οπαδοί μας εκείνη την εποχή», αναφέρει ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Όπως και εγώ, έτσι και ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει μία αισθητική επιφύλαξη, επειδή και σήμερα αναμετρόνται ένας Παπανδρέου με έναν Καραμανλή. Αλλά τι να κάνει, δεν μπορεί να αλλάξει το όνομά του», προσθέτει ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει επιτυχημένη την οκταετία Σημίτη και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν «άριστος» πρόεδρος της Κομισιόν.

Στις κατηγορίες ότι τον κ. Παπανδρέου επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι βαρόνοι των ΜΜΕ, ο Θ. Πάγκαλος απαντά:

«Αυτό το γελοίο επιχείρημα προέρχεται από τη Ν.Δ. Δεν επιλέγουν οι δημοσιογράφοι μόνοι τους αυτή την κατεύθυνση [...] Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται από τους Αμερικανούς, δεν σημαίνει τίποτε άλλο, παρά το ότι κατάφερε να περάσει από τις συμπληγάδες, τις οποίες εγώ απέτυχα να περάσω» δήλωσε, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν.

«Ο Γιώργος συγκεντρώνει στοιχεία από τις δύο σχολές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη», δηλώνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, και προσθέτει:

«Έχει σύγχρονη αντίληψη, έχει μια διεθνή διάσταση των πραγμάτων και η σκέψη του κινείται έξω από την εσωστρεφή πολιτική αντίληψη.

Έχει συνειδητοποιήσει ότι οι εσωτερικές δυνάμεις πρέπει να εκφρασθούν ουσιαστικά και ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται μέσα από κλειστά γραφεία γύρω από τραπέζια κάποιου αριθμού αβγοκεφάλων».


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικιλία θεμάτων

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, αντιμετωπίζει πρόταση μομφής για το θέμα των ελλείψεων ζωτικών υλικών για τα βρετανικά στρατεύματα κατά την εισβολή στο Ιράκ, λέει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday).

Τη Δευτέρα ο βρετανός υπουργός θα συναντηθεί με τη χήρα ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ τρεις μέρες πριν το θάνατό του του είχε δοθεί διαταγή να επιστρέψει την αλεξίσφαιρη στολή του.

Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα πιστεύεται πως θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον Τζεφ Χουν, καθώς διαπιστώνει ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, όπως αλεξίσφαιρα.

Η Ομπσέρβερ (The Observer) αναφέρει πως έχει ξεσπάσει μια μεγάλη διατλαντική διαμάχη με αφορμή το θέμα της παχυσαρκίας.

Επιστημονικά στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταγγέλλουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εμποδίζει τον αγώνα για να σταματήσει η εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Η Σάντει Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) αποκαλύπτει το «κλειδί για τη σεξουαλική ευτυχία» των γυναικών.

Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτροδίων που ερεθίζει τους αστραγάλους με ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος της εφημερίδας.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση εξοπλισμών και δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Ακίνητα 40 περιοχές που συμφέρει να αγοράσετε τώρα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συγνώμη από τους αγρότες ζήτησες Γιώργο;.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Πρόσωπα-έκπληξη στις λίστες της ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Με εντυπωσιακή πρωτοβουλία ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας. Πρόταση Παπανδρέου προς την Άγκυρα. Μείωση εξοπλισμών, μεγαλύτερη ανάπτυξη.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τα 4 κρυφά όπλα του Κώστα Καραμανλή.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Τι σχεδιάζει ο Γιώργος και το επιτελείο του, μετά τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων. 4 Κρίσιμες αποφάσεις.

Espresso της Κυριακής: Νατάσσα - Άντα. Δύο κυρίες αντιμέτωπες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Θα ξεχαστεί με τον καιρό θα ξεχαστεί!... Πριν ακόμη ο Γ. Παπανδρέου εγκατασταθεί στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή.

Η ΕΠΟΧΗ: Η Αριστερά με όρους χειραγώγησης των πολιτών. Η αριστερά με όρους κινήματος στις εκλογές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πολιτική επιστρέφει η εικόνα ξεθωριάζει. Έρευνα της RASS δίδει προβάδισμα στη ΝΔ.

Το ΚΑΡΦΙ της Κυριακής: Τί δείχνουν τα Γκάλοπ. Του ρίχνει στ' αφτιά σε 10 σημεία.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Γκάλοπ 4,3% η διαφορά υπέρ της ΝΔ. Σταθερό προβάδισμα.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Τεστ αξιοπιστίας για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Νόμος τώρα για 35ωρο και συμβασιούχους.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Χρειάζονται αλλαγές Γιώργο και στα ψηφοδέλτια.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιώργου ανάβασις. Ρουκέτα ειρήνης από τη Θράκη:Εδώ και τώρα συμφωνία με Τουρκία για λιγότερα όπλα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεργία-Κοινωνική Ασφάλιση. Αντεργατική υποθήκη με δύο νομοσχέδια.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Τα σχέδια του Γ. Παπανδρέου με παραταξιακή και όχι κομματική ''λογική''.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Συνειδητή επιλογή οι αμαρτωλοί κώδικες που αμνηστεύαν τις απάτες στο Χρηματιστήριο.

ΝΙΚΗ: Παλλαϊκή υποδοχή του Γιώργου στη Θράκη. Εντυπωσιακά μηνύματα από την περιοδεία στην περιφέρεια.

Traffic News Κυριακής: Στα πράσα γνωστός ποδοσφαιριστής. Έπαιζε μπάλα σε ξένο κρεβάτι.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Σφαγή στο ΠΑΣΟΚ, φούσκα η ενότητα. Δημοσκοπήσεις: Τα «υπόγεια» στοιχεία που δημιουργούν αναταραχή.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Πολιτικό βαρόμετρο για τις εκλογές. Το μυστικό της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρα μας!»

Στο Βρετανικό Μουσείο, τα μάρμαρα «εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη ιστορία» λέει ο Μακ Γκρέγκορ

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έι, κάτω τα χέρια από τα μάρμαρά μας!» ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, γράφει στη Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) ότι η θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Μακ Γκρέγκορ σημειώνει ότι τμήματα του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δέκα ευρωπαϊκά μουσεία - όπως εκείνα του Βατικανού, του Λούβρου, του Μονάχου, της Βιέννης και της Κοπεγχάγης, σε οκτώ διαφορετικές χώρες.

Αφού εξηγήσει ότι πολύ περισσότερα τμήματα βρίσκονται στην Αθήνα από ό,τι στο Λονδίνο, λέει ότι η βασικότερη διαφορά είναι πως στο Βρετανικό Μουσείο τα μάρμαρα αυτά είναι μονίμως εκτεθειμένα δωρεάν για το κοινό σε αντίθεση με την Αθήνα όπου μεγάλο μέρος τους μένει κλεισμένο σε αποθήκες μακριά από τον κόσμο.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου λέει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας και η καταστροφή που έχει προκαλέσει στον Παρθενώνα κάνουν αδύνατη την επανατοποθέτηση των μαρμάρων στο μνημείο και θα πρέπει να εκτεθούν σε ένα μουσείο.

Έτσι, λέει, το μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι στα διαφορετικά οφέλη που θα προκύψουν για το κοινό στην κάθε περίπτωση.

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ αναφέρεται στην νέα εκστρατεία για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και στις προσωπικότητες που συντάχθηκαν μαζί της, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ.

Η παρουσία τέτοιων πολιτικών προσωπικοτήτων στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα εκστρατεία, κάνει σαφή την πολιτικοποίηση ενός θέματος, που για τη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια είναι ουσιαστικά πολιτιστικό, λέει ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, λέει, καθώς η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε καίριο θέμα την επιστροφή των μαρμάρων «που νόμιμα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Οι επικείμενες εκλογές «σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στον Αύγουστο εξηγούν τη σπουδή της εκστρατείας αυτής» λέει διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Το θέμα του μακρόχρονου δανεισμού των μαρμάρων είναι αποπροσανατολιστικό, κατά τον Μακ Γκρέγκορ, αφού όπως λέει, «δεν τέθηκε ποτέ κανένα θέμα επιστροφής ποτέ οποιουδήποτε κομματιού στη Βρετανία αν σταλεί στην Αθήνα».

Καλύτερα στο Λονδίνο

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ πως η επιστροφή των Μαρμάρων ίσως θα βοηθούσε την υποψηφιότητα του Λονδίνου για την Ολυμπιάδα του 2012, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου λέει πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να διαλύσει τις εθνικές συλλογές της απλώς και μόνο «για να κερδίσει ξένη υποστήριξη για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους».

Εν κατακλείδι, λέει ο Μακ Γκρέγκορ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκτιθέμενα στο Βρετανικό Μουσείο «εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη ιστορία» από αυτή της Αθηναϊκής δημοκρατίας: στο ιστορικό διαχρονικό περιβάλλον που προσφέρουν οι από ποικίλους πολιτισμούς συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Η έκθεση των μαρμάρων στο Λονδίνο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στο κοινό και ελπίζουμε αυτό «να το αναγνωρίσει κάποια μέρα και η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, στο άρθρο του στην Σάντεϊ Τάιμς.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γαλλία επικρίνει τους ισλαμιστές διαδηλωτές

Η Γαλλία απαγορεύει στις μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν τη μαντίλα στα σχολεία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νίκολας Σαρκοζί, επέκρινε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την ισλαμική μαντίλα και άλλα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία.

Ο Σαρκοζί είπε ότι οι διαδηλώσεις θα αυξήσουν τις εντάσεις, τις παρεξηγήσεις και την οργή.

Στο Παρίσι διαδήλωσαν περίπου πέντε χιλιάδες άτομα αλλά οι κύριοι ηγέτες των μουσουλμάνων αποστασιοποιήθηκαν από τις διαδηλώσεις.

Ορισμένοι ανησυχούν πως αυτές θα ενισχύσουν τη θέση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Εδραιώνεται ο ΟΗΕ στη Λιβερία

Οι κυανόκρανοι έχουν γίνει δεκτοί με αισθήματα ανακούφισης μετά τα 20 χρόνια εμφυλίου

Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ άρχισαν να εργάζονται για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών στην απομακρυσμένη πόλη Ζουέντρου, στην καρδιά της Ζούγκλας της Λιβερίας, προπύργιο των ανταρτών.

Οι περίπου χίλιοι Αιθίοπες κυανόκρανοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους και τους αντάρτες που λένε πως θέλουν να αφοπλιστούν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης είναι ενδεικτική του τεράστιου έργου που έχει μπροστά του ο ΟΗΕ: το νοσοκομείο δεν έχει νερό, ηλεκτρικό, κουζίνα και γιατρούς.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία άρχισε to 2003 μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας τερματισμού του εμφυλίου πολέμου και την εξορία του πρώην προέδρου Τσαρλς Τέιλορ.

Οι κυανόκρανοι είχαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της χώρας, Μονροβία, αλλά δεν είχαν φτάσει στις επαρχιακές περιοχές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στην ανατολική Λιβερία αποδεικνύει ότι η ειρηνευτική διαδικασία προχωρά.


Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2003 - 23:52 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλή για την ΕΕ οι αλβανικές συμμορίες

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Οι Αλβανοί και Ισπανοί κακοποιοί «διαπρέπουν» στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Οι αλβανικές συμμορίες κακοποιών συνιστούν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δολοφονώντας όλους τους άλλους ανταγωνιστές τους.

Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωαστυνομίας (Europol) για την εγκληματικότητα (εξαιρούνται οι τρομοκρατικές πράξεις) στις χώρες-μέλη της ΕΕ κατά το 2003.

Σύμφωνα με την έκθεση, το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται σταθερά μέσα στην ΕΕ.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στις 25 κοινοτικές χώρες 4.000 εγκληματικές συμμορίες με τουλάχιστον 40.000 μέλη.

Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός τους ήταν 3.000 και τα μέλη τους 3.000.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλβανικών συμμοριών είναι η ακραία βία που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους «επιχειρηματικούς» στόχους τους, δηλαδή τη φυσική εξόντωση των ανταγωνιστών τους

Έκθεση Εuropol

Οι Ευρωπαίοι κακοποιοί, εξάλλου, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στη διεθνή δικτύωσή τους με «συναδέλφους» τους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Τουρκία, το Βιετνάμ κλπ.

Σχεδόν όλες οι συμμορίες διατηρούν δεσμούς με καθοδηγητικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ολλανδία.

«Εξειδίκευση»

Οι Ισπανοί κακοποιοί ασχολούνται ιδιαίτερα με το εμπόριο κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ οι Ιταλοί επικεντρώνουν τη δράση τους στη σωματεμπορία.

Οι Αλβανοί ασχολούνται τόσο με τα ναρκωτικά όσο και με το εμπόριο ανθρώπων και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ακραία βία που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους «επιχειρηματικούς» στόχους τους, δηλαδή τη φυσική εξόντωση των ανταγωνιστών τους για να τους πάρουν τις αγορές τους.

Οι εγκληματικές οργανώσεις της Ρωσίας -διαπιστώνει η Γιούροπολ- είναι πολύ ισχυρές και ασχολούνται κυρίως με το λεγόμενο οικονομικό έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τους οικονομικούς εκβιασμούς και την παράνομη μετανάστευση.

Οι συμμορίες της Τουρκίας έχουν κατά κανόνα...οικογενειακό χαρακτήρα και ασχολούνται με τις εισαγωγές ηρωίνης, ενώ οι Αλβανοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα και αρτιότερα οργανωμένα δίκτυα πώλησής τους.

Οι εγκληματικές οργανώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ειδικεύονται στο οικονομικό έγκλημα, στην κλοπή ή αναπαραγωγή ψεύτικων πιστωτικών καρτών, στην πλαστογραφία ταυτοτήτων,διαβατηρίων κλπ. και στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων (ευρώ).

Αλλαγή διάρθρωσης

Σημειώνεται τέλος ότι η διάρθρωση των συμμοριών μεταβάλλεται σταδιακά παίρνοντας τη μορφή μικρών ομάδων χωρίς ιεραρχική δομή, πράγμα που δυσκολεύει τις διωκτικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενώ παλαιότερα κάθε εγκληματική οργάνωση είχε ένα «αντικείμενο ενασχόλησης» (όπως λ.χ. τα ναρκωτικά), οι σημερινές έχουν επεκτείνει τη δράση τους σε ποικίλους τομείς.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 21:28 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Από όλες τις χώρες τουυ κόσμου συγκεντρώθηκαν άνθρωποι στη Βομβάη

Δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στη Βομβάη της Ινδίας, στο εξαήμερο 4ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, των πρωτοβουλιών κατά της παγκοσμιοποίησης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ασία από τις 16 ως τις 21 Ιανουαρίου.

Tι είναι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Το Φόρουμ είναι η διάσκεψη ομάδων και ατόμων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, υπό το σύνθημα: « Είναι δυνατός ένας διαφορετικός κόσμος».

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, λίγο πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη συνάντηση των επιφανών στελεχών του πολιτικού και οικονομικού κόσμου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το Φόρουμ στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου για τη συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, έναντι της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» των δυτικών χωρών.

Το πρώτο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε το 2001. Οι διοργανωτές ευελπιστούν να διευρύνουν τη βάση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, με την πραγματοποίηση του Φόρουμ εφέτος στη Βομβάη της Ινδίας.

Τοπικά παρακλάδια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ εμφανίσθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν πάνω από 300 σε 20 χώρες, μεταξύ άλλων στην Κολομβία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Ποιες ομάδες συμμετέχουν

Στα φόρουμ συμμετέχουν πλήθος πολιτικών, μη κυβερνητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως επίσης θρησκευτικές και αντικαπιταλιστικές ομάδες.

Ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό φόρουμ, εκτός από την ΑΤΤΑC, την Οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης, είναι το Πανινδικό Συνδικαλιστικό Συνέδριο, η Χριστιανική Βοήθεια, η Επαναστατική Ένωση Γυναικών του Αφγανιστάν και η οργάνωση αγροτών, Βία Καμπεσίνα.

Ομιλητές θα είναι η ιρανή αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σιρίν Εμπαντί,η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2003, ο Ινδός συγγραφέας, Αρουντάτι Ρόι, ο Γάλλος ακτιβιστής κατά της παγκοσμιοποίησης, Ζοζέ Μποβέ, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον και ο Βολιβιανός ηγέτης των ιθαγενών, Έβο Μοράλες.

Τι θα συζητηθεί στο Φόρουμ

Θα εξετασθεί μια τεράστια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων μιλιταρισμός και πόλεμος, βιώσιμη και δημοκρατική ανάπτυξη, εργατικά δικαιώματα και θρησκεία, πολιτισμός και ταυτότητα.

Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις θα συνοδευτούν από θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, χορούς και περιοδικές εκθέσεις.

Παρά την πλατειά συμφωνία μεταξύ των αντιπροσωπειών σε πολλά ζητήματα, έχει εμφανισθεί ήδη ένα εναλλακτικό φόρουμ.

Η «Βομβάη-Αντίσταση 2004», δημιουργήθηκε ως αντιπολίτευση προς το φόρουμ από αριστερές οργανώσεις, που θεωρούν ότι το κεντρικό φόρουμ δεν είναι αρκετά αριστερό.

Ορισμένοι ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης έχουν ασκήσει κριτική, κάνοντας λόγο για έλλειμμα «συγκεκριμένων αποτελεσμάτων»

Η Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας του βιβλίου « Nο Logo», κατήγγειλε ότι το τελευταίο φόρουμ «καπελώθηκε» από τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς.

Εναντίον του τελευταίου φόρουμ ασκήθηκε επίσης κριτική για την αποδοχή χορηγίας από πολυεθνικούς ομίλους, όπως τη Φορντ.

Στο φετινό φόρουμ δεν υπάρχουν χορηγοί.

Η κριτική που ασκείται στο φόρουμ από φορείς έξω από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, επικεντρώνεται στο ότι εκείνοι που συμμετέχουν σ αυτό θα πρέπει να έχουν ευρύτερη οπτική των θεμάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Βαγδάτη: Πάνω από 20 νεκροί σε έκρηξη

Τα θύματα πιστεύεται πως εργάζονταν με τις δυνάμεις κατοχής

Έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στη Βαγδάτη έξω από το αρχηγείο των Αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των δυνάμεων κατοχής σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς Ιρακινοί- ενώ τουλάχιστον 60 άλλοι τραυματίστηκαν.

Τα περισσότερα θύματα πιστεύεται πως εργάζονταν στο αρχηγείο και την ώρα της έκρηξης περίμεναν στην ουρά για να πάνε στη δουλειά τους.

Αρκετά αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις δύο κύριες γέφυρες του ποταμού Τίγρη.

Το αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής βρίσκεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν από τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν ως ανάκτορο.

Η τελευταία μεγάλη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Βαγδάτη, είχε σημειωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε έκρηξη έξω από πολυσύχναστο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη: Τουλάχιστον 17 νεκροί

Τουλάχιστον 17 Ιρακινοί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επρόκειτο για βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην κύρια είσοδο του αρχηγείου.

Αρκετά αυτοκίνητα έχουν πάρει φωτιά. Αμερικανικά θωρακισμένα και στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο.

Το αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής βρίσκεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν από τον Σαντάμ Χουσεΐν ως ανάκτορο, στο κέντρο της Βαγδάτης,

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.