Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-19

  1. ΗΠΑ: Η πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα
  2. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
  3. Συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ
  4. Κυπριακό: «Δύσκολη η λύση»
  5. Αφγανιστάν: Άμαχοι νεκροί από αμερικανική επίθεση
  6. Η εκδίκηση του καπουτσίνο
  7. Συνομιλίες Παπαδόπουλου - Σημίτη
  8. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  9. «Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρά μας!»
  10. Περιοδείες Παπανδρέου - Καραμανλή
  11. Διαδήλωση για εκλογές στη Βαγδάτη
  12. Κερδισμένη η ΑΕΚ
  13. Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ
  14. Μόνιμο θέμα το Ιράκ
  15. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αϊτή
  16. Συνομιλίες για τη Λιβύη στη Βιένη
  17. Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ
  18. Συνομιλίες για τη Λιβύη στη Βιένη
  19. Συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ
  20. Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ
  21. Μόνιμο θέμα το Ιράκ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 00:30 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Η πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα

Αγώνας στήθος με στήθος στην Αϊόβα

Αρχίζει τη Δευτέρα το βράδυ, τοπική ώρα, από την πολιτεία της Αϊόβα ο αγώνας για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο.

Οι υποψήφιοι καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους των οποίων η συμμετοχή προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλη.

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά από λίγες ώρες και η σημασία τους είναι μεγαλύτερη από το πόσοι εκπρόσωποι θα πάρουν μέρος στην εκλογή του Δημοκρατικού υποψήφιου που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αγώνας στην Αϊόβα, την πολιτεία από την οποία παραδοσιακά αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης του υποψήφιου για το προεδρικό αξίωμα, θα είναι «στήθος με στήθος» ανάμεσα στον Χάουαρντ Ντιν, τον Τζον Έντουαρντς, τον Ρίτσαρντ Γκέφαρντ και τον Τζον Κέλι.

Η νίκη για τον Χάουαρντ Ντιν σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται η θέση του ως ενός από τους επικρατέστερους υποψήφιους ενώ χωρίς υψηλό ποσοστό ψήφων μάλλον τερματίζεται ο αγώνας για τον Γερουσιαστή της γειτονικής πολιτείας του Μισούρι, Ρίτσαρντ Γκέφαρντ.

Ο απεσταλμένος του BBC στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Ρομπ Γουάτσον, μεταδίδει ότι αναμένεται 100 χιλιάδες κάτοικοι της Αϊόβα θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου στην πολιτεία του Νιού Χάμσάιρ.

Την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Χάουαρντ Ντιν τονίζοντας ότι ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ «είναι ένας ισχυρός συνήγορος της ειρήνης».


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γίνεται κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο Νταβός

Πάνω από δύο χιλιάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συζητήσουν προβλήματα και θέματα, θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις και θα κάνουν «χρήσιμες» γνωριμίες. Όμως τι ακριβώς είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ιδρύθηκε με σκοπό «να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της εποχής μας».

Στην ουσία είναι μια ευκαιρία για τους ισχυρούς του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Στις συζητήσεις αυτές, που είναι είτε διαλέξεις, είτε εισηγήσεις προς συζήτηση, είτε και εργαστήρια για την εξέταση ειδικών θεμάτων, παίρνουν μέρος και καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, ανώτεροι κληρικοί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το ΠΟΦ είναι μια ευκαιρία να κάνουν οι συμμετέχοντες «χρήσιμες» γνωριμίες και να συναντήσουν φίλους και εχθρούς.

Η κυριότερη εκδήλωση του ΠΟΦ γίνεται κάθε χρόνο στο ορεινό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, αλλά διοργανώνονται και περιφερειακές εκδηλώσεις.

Ποια είναι τα θέματα των συζητήσεων;

Κάθε χρόνο η ατζέντα των συζητήσεων καλύπτει τρέχοντα ζητήματα.

Υπό τον τίτλο «Συνεταιρισμός για την Ευημερία και την Ασφάλεια» θα συζητηθούν θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπερατλαντικές εντάσεις και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας.

Όμως οι συζητήσεις καλύπτουν και άλλα πιο θεωρητικά ή φιλοσοφικά θέματα, όπως για παράδειγμα η δημιουργικότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα και τα βιβλία που διαμόρφωσαν τη σκέψη μας.

Το Φόρουμ δίνει επίσης την ευκαιρία σε πολιτικούς και άλλους επιφανείς να εξαγγείλουν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως έκανε ο Μπιλ Γκέιτς που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια δολλάρια για ιατρικές έρευνες.

Ποιοι συμμετέχουν φέτος;

Ο φετινός κατάλογος των προσκεκλημένων είναι μακρύς και εντυπωσιακός.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που θα πάρουν μέρος είναι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρτσνερ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχείλ Σαακασβίλι και πολλοί άλλοι.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, μετέχει συχνά στο Φόρουμ και φέτος αναμένεται με ενδιαφέρον ο λόγος που θα εκφωνήσει.

Στη δεκαετία του 1990 η κυβέρνηση Κλίντον έστελνε δεκάδες αξιωματούχους στο Νταβός.

Όμως, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διεθνή διάσταση του Φόρουμ αν και φέτος θα μεταβεί στο Νταβός ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων εκτός από κορυφαίους επιχειρηματίες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Φίλιπ Νάιτ ή ο Μάρτιν Σόρελ, είναι και ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Πως άρχισε το ΠΟΦ;

Η έμπνευση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανήκει στον Ελβετό καθηγητή Κλάους Σβαμπ ο οποίος τον Ιανουάριο του 1971 προσκάλεσε διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών στο θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου η ατζέντα της ετήσιας συνάντησης διευρύνθηκε και έτσι άρχισε να προσελκύει επιφανείς πολιτικούς ή επιστήμονες με αποτέλεσμα να αρχίσει να ενδιαφέρει πλέον και ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών.

Το ΠΟΦ λειτουργεί τώρα σαν μια οργάνωση μελών που δεν έχει στόχο το κέρδος.

Τα μέλη που πληρώνουν συνδρομή είναι περίπου 1000 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ όλοι οι υπόλοιποι που δεν προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο μετέχουν δωρεάν.

Τελικά δεν έχει στόχο την προώθηση της παγκοσμιοποίησης;

Στο σημείο αυτό οι απόψεις διίστανται.

Το ΠΟΦ έχει γίνει στόχος των εχθρών της παγκοσμιοποίησης στο παρελθόν και αυτό θα επαναληφθεί και φέτος.

Οι οργανωτές του ΠΟΦ όμως επιμένουν ότι στόχος της εκδήλωσης είναι «η βελτίωση της κατάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο» και υπενθυμίζουν το γεγονός ότι στη δεκαετία του 1990, πολύ πριν εμφανιστεί το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ο ιδρυτής του Φόρουμ καθηγητής Κλάους Σβαμπ είχε προειδοποιήσει κατά της παγκοσμιοποίησης που ωφελεί μόνο τους λίγους.

Μάλιστα μια από τις φετινές συζητήσεις έχει τον τίτλο «Παγκοσμιοποίηση ή Αποπαγκοσμιοποίηση: Τι είναι καλλίτερο για τους φτωχούς του κόσμου;».


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη στη Βαγδάτη

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ είχε συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά τις συνομιλίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το θέμα ήταν πως μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένω Έθνη άμεσα στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο κ.Ανάν είπε πβς ο κ.Μπρέμερ και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ΟΗΕ να στείλει εκπροσώπους του οργανισμού στο Ιράκ οι οποίοι θα εκτιμήσουν επί τόπου τις δυνατότητες διεξαγωγής άμεσων εκλογών.

Ο κ.Ανάν είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός στόχος του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει τον ιρακινό λαό.

Προειδοποίησε όμως ότι αν γίνουν λάθη σε αυτή τη φάση θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος στο μέλλον.

Τα Ηνωμένα Έθνη αποσύρθηκαν από το Ιράκ τον Οκτώβριο μετά από δύο επιθέσεις εναντίον των κεντρικών γραφείων του οργανισμού στη Βαγδάτη.

«Ζήτημα ασφάλειας»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής ή μη του ΟΗΕ στο Ιράκ είναι πρώτα απ΄ όλα ένα ζήτημα ασφάλειας, σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα του ρόλου που του επιφυλάσσεται.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί να αναλάβει ο ΟΗΕ το ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές στο Ιράκ το σχέδιο της 15ης Νοεμβρίου για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή στο Ιράκ θέλει τον ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Στο αμερικανικό σχέδιο αντιτίθενται οι Σιίτες, οι οποίοι ζητούν κυβέρνηση που θα προκύψει από γενικές εκλογές.

Την Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες Σιίτες διαδήλωσαν στη Βαγδάτη ζητώντας να γίνουν εκλογές.

«Διστακτικός ο ΟΗΕ»

Μιλώντας στο BBC ο σύμβουλος του κ. Ανάν, Έντουαρντ Μόρτιμερ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ΟΗΕ είναι διστακτικός καθώς δεν ξέρει τι ρόλο ακριβώς καλείται να διαδραματίσει και υπενθύμισε ότι όταν τέθηκαν από αμερικανικής πλευράς οι όροι για τη μεταβίβαση της εξουσίας, δεν υπήρχε πρόβλεψη για ρόλο του διεθνούς οργανισμού.

Οι συνομιλίες έγιναν μία ημέρα μετά τη πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή στην ιερή πόλη των Σιϊτών Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ,με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 13 άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης που κατοικείται κυρίως από Σιίτες.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: «Δύσκολη η λύση»

Συνέντευξη στην Μέττα Τσικρικά

Στενεύουν τα περιθώρια λύσης, λέει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Πολύ στενός είναι ο χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαΐου, είπε στην ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Η λύση που πρέπει να βρεθεί για να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Γιώργος Ιακώβου, πρέπει όχι μόνο να εξευρεθεί αλλά και να εφαρμοστεί.

Γι αυτό, είπε, πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 30η Μαρτίου ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν τα δημοψηφίσματα που προτείνονται και για τα οποία χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας προετοιμασίας.

«Αν οι Τούρκοι δεν προσέλθουν στο διάλογο μέχρι της 15 Φεβρουαρίου θα ήταν φοβερά δύσκολο να εξευρεθεί λύση μέχρι την 30η Μαρτίου γιατί υπάρχουν αρκετά και περίπλοκα εκκρεμή θέματα» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Διαπραγματεύσεις ουσίας

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επί της ουσίας στο σχέδιο Ανάν, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία είναι αδιευκρίνιστα:

εκείνοι που σχεδίασαν [το σχέδιο Ανάν] ήταν καλοί πολιτικοί, καλοί νομικοί, αλλά όχι καλοί οικονομολόγοι

Γιώργος Ιακώβου

«Δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για να λειτουργήσει το κοινό κράτος. Υπάρχουν περίπου 104 νόμοι που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών () Υπάρχουν τα συντάγματα των δύο πλευρών [που] θα πρέπει να συνάδουν και να συμμορφώνονται με το σύνταγμα του κοινού κράτους. Αυτό δεν έχει γίνει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Αλλά κυρίως, τόνισε ο Γιώργος Ιακώβου, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες της οικονομικής βιωσιμότητας των τριών κρατών -των δύο συνιστώντων και του κοινού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή τράπεζα έχει ήδη πληροφορήσει ότι προτεινόμενο σχέδιο για την κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ακόμα, είπε, τίθενται θέματα περιουσιών και αποζημιώσεων και βεβαίως τα θέματα των εποίκων.

Το πρόβλημα, είπε ο Κύπριος υπουργός , είναι πως στο σχέδιο «έχει μπει πάρα πολύ προσπάθεια για τα πολιτικά θέματα και για τα νομικά θέματα και δεν έχει μπει σχεδόν καθόλου προσπάθεια για τα οικονομικά».

«Προφανώς εκείνοι που το σχεδίασαν ήταν καλοί πολιτικοί, καλοί νομικοί, αλλά όχι καλοί οικονομολόγοι και γι αυτό ανέφερα την οικονομική βιωσιμότητα» είπε.

Η ιστορία του σχεδίου

Η απαιτούμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν δεν έχει γίνει.

Όταν αυτό παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη, υπήρχαν λόγοι, είπε:

«Ο λόγος ήταν ότι οι διάφοροι διαμεσολαβητές έλεγαν στον κ. Κληρίδη αν δεν το υπογράψεις δεν θα μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έλεγαν στους Τούρκους αν δεν το υπογράψετε θα μπουν οι μπουν οι Ελληνοκύπριοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνοι τους» είπε.

Ο κ. Ντενκτάς, συνέχισε ο Κύπριος υπουργός, δεν ενδιαφέρεται αν μπουν οι Ελληνοκύπριοι από μόνοι τους.

Γι αυτό και δεν πήγε να διαπραγματευτεί και δεν υπεγράφη τότε το πρώτο σχέδιο Ανάν στην Κοπεγχάγη.

Υπήρχε ακόμα η θεωρία ότι εάν υπογράψουν οι Ελληνοκύπριοι, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έχει ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί, είπε ο Γιώργος Ιακώβου.

«Αμέσως αποδείξαμε ότι έχουμε το ενδιαφέρον, επανειλημμένα το δηλώσαμε -απόντες και πάλι οι Τούρκοι. Παρά το γεγονός ότι εμείς θέλουμε τη λύση πριν από την 1η Μαΐου δεν έχει τίποτε το μαγικό αυτή η ημερομηνία. Θα συνεχίσουμε και μετά. Το πρόβλημα βασικά είναι για την Τουρκία, όχι για την Κύπρο» » είπε ο κ. Ιακώβου.

Προτιμούμε ένα σχέδιο που είναι πλήρες και συμφωνημένο παρά ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αφγανιστάν: Άμαχοι νεκροί από αμερικανική επίθεση

Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν

Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποίησε αμερικανικό ελικόπτερο στην επαρχία Ουροζγκάν βορείως της πόλης Κανταχάρ.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Τζαν Μοχάμαντ Καν, είπε στο BBC ότι η επίθεση έγινε τη νύχτα του Σαββάτου και ότι σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες, τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Ο Αφγανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι η επίθεση έγινε μια μέρα μετά την ανακάλυψη από αμερικανικές δυνάμεις, που αναζητούσαν αντάρτες, πυρομαχικών σε σπίτι στην περιοχή Τσαρτσίνο που θεωρείται προπύργιο των Ταλεμπάν.

Μια μέρα μετά αμερικανικό ελικόπτερο βομβάρδισε το εν λόγω σπίτι.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την επίθεση.

Τον περασμένο μήνα οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι και 15 παιδιά.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η εκδίκηση του καπουτσίνο

Όσοι κράτησαν τις αποδείξεις της ταμειακής μηχανής μπορεί να ζητήσουν αποζημιώσεις

Ιταλικό δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο σε καφέ μπαρ επειδή εκμεταλλεύθηκε την είσοδο του ευρώ για να αυξήσει την τιμή του καφέ. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση του είδους.

Όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, οι Ιταλοί κατηγορούν τους καταστηματάρχες πως αύξησαν αδικαιολόγητα τις τιμές μετά τον Ιανουάριο του 2002 και την κυκλοφορία του ευρώ.

Τώρα, ιταλός δικαστής έδωσε εντολή σε μπαρ κοντά στη Ρώμη, να πληρώσει 23 λεπτά ως αποζημίωση, επειδή χρέωνε ένα ευρώ για τον καπουτσίνο.

Η ιταλική οργάνωση για την προστασία των καταναλωτών, Κόντακονς (Codacons) χαρακτήρισε την απόφαση «εκδίκηση του καπουτσίνο».

«Ο δικαστής δημιούργησε ένα εξαιρετικά σημαντικό προηγούμενο τώρα όσοι έχουν κρατήσει τις αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές θα ετοιμάσουν εκατομμύρια αγωγές» λέει η Κόντακονς.

Η ιδιοκτήτρια του μπαρ, η οποία σχεδιάζει να εφεσιβάλλει την απόφαση, επιμένει ότι απλώς στρογγυλοποίησε την τιμή του καφέ ώστε να έχει να κάνει με ακέραιες μονάδες και να είναι ευκολότερη η τήρηση των λογιστικών της βιβλίων.

Προηγουμένως πουλούσε τον καπουτσίνο 1500 λιρέτες, δηλαδή 77 λεπτά.

«Ευρωπληθωρισμός»

Η στρογγυλοποίηση αυτή είναι παράνομη σχεδόν σε όλες της χώρες της ευρωζώνης στη Γαλλία, όπου οι σχετικοί νόμοι εφαρμόζονται πολύ αυστηρά, ορισμένες τιμές είναι ορισμένες ιδιαίτερα «παράξενες» τιμές.

Εδώ και δύο χρόνια, οπότε και άλλαξαν οι τιμές, οι καταναλωτές επιρρίπτουν τις ευθύνες σε καιροσκόπους μαγαζάτορες.

Στην Ιταλία, όπου υπήρξαν και οι περισσότερες αντιδράσεις, και στην Ελλάδα έχουν γίνει οργανωμένα μποϊκοτάζ κατά του «ευρωπληθωρισμού» ενώ τακτικές είναι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάλεσε τους Ιταλούς καταναλωτές να ερευνούν τις τιμές πριν αγοράζουν ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα με το ευρώ.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Παπαδόπουλου - Σημίτη

«Tαύτιση απόψεων» μεταξύ Aθηνών και Λευκωσίας

Την ετοιμότητα των κυβερνήσεων των Αθηνών και της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό επί τη βάσει του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν επανέλαβαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Oι κ. Παπαδόπουλος και Σημίτης είχαν συνάντηση μιας ώρας στην Aθήνα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών κ. Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Ιακώβου.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη, επισημαίνοντας ότι με τον Κύπριο πρόεδρο συζήτησε τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, δηλαδή των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και των διάφορων πληροφοριών και δηλώσεων από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται και τυπικά την 1η Μαΐου.

«Διαπιστώσαμε ότι όλα προχωρούν απολύτως ικανοποιητικά», επεσήμανε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία επιθυμούν η επίλυση του Kυπριακού να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, με σεβασμό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κοινοτικό κεκτημένο.

«Στην Άγκυρα το 'κλειδί'»

Ο κ. Σημίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διεργασίες που συντελούνται στην Άγκυρα, στα χέρια της οποίας βρίσκεται -όπως ανέφερε- το κλειδί των εξελίξεων.

«Αυτή ελέγχει την κατεχόμενη Κύπρο και καθορίζει τις κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εξακολουθεί να στηρίζει τον Ντενκτάς και την κατοχή. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της και θα υιοθετήσει σύντομα και χωρίς όρους την αποδοχή επανέναρξης των συνομιλιών, ώστε να λυθεί το Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου», σημείωσε ο κ. Σημίτης.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει και εμπράκτως ότι επιθυμεί την επίλυση.

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι η δήλωση περί ταύτισης απόψεων μπορεί να ακούγεται ως κλισέ, όμως αποτυπώνει την αλήθεια.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρά μας!»

Στο Βρετανικό Μουσείο, τα μάρμαρα «εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη ιστορία» λέει ο Μακ Γκρέγκορ

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Έι, κάτω τα χέρια από τα μάρμαρά μας!» ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, γράφει στη Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) ότι η θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Μακ Γκρέγκορ σημειώνει ότι τμήματα του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δέκα ευρωπαϊκά μουσεία - όπως εκείνα του Βατικανού, του Λούβρου, του Μονάχου, της Βιέννης και της Κοπεγχάγης, σε οκτώ διαφορετικές χώρες.

Αφού εξηγήσει ότι πολύ περισσότερα τμήματα βρίσκονται στην Αθήνα από ό,τι στο Λονδίνο, λέει ότι η βασικότερη διαφορά είναι πως στο Βρετανικό Μουσείο τα μάρμαρα αυτά είναι μονίμως εκτεθειμένα δωρεάν για το κοινό σε αντίθεση με την Αθήνα όπου μεγάλο μέρος τους μένει κλεισμένο σε αποθήκες μακριά από τον κόσμο.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου λέει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας και η καταστροφή που έχει προκαλέσει στον Παρθενώνα κάνουν αδύνατη την επανατοποθέτηση των μαρμάρων στο μνημείο και θα πρέπει να εκτεθούν σε ένα μουσείο.

Έτσι, λέει, το μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι στα διαφορετικά οφέλη που θα προκύψουν για το κοινό στην κάθε περίπτωση.

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ αναφέρεται στην νέα εκστρατεία για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα και στις προσωπικότητες που συντάχθηκαν μαζί της, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ.

Η παρουσία τέτοιων πολιτικών προσωπικοτήτων στη συνέντευξη Τύπου για τη νέα εκστρατεία, κάνει σαφή την πολιτικοποίηση ενός θέματος, που για τη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια είναι ουσιαστικά πολιτιστικό, λέει ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Η εκστρατεία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, λέει, καθώς η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε καίριο θέμα την επιστροφή των μαρμάρων «που νόμιμα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».

Οι επικείμενες εκλογές «σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στον Αύγουστο εξηγούν τη σπουδή της εκστρατείας αυτής» λέει διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Το θέμα του μακρόχρονου δανεισμού των μαρμάρων είναι αποπροσανατολιστικό, κατά τον Μακ Γκρέγκορ, αφού όπως λέει, «δεν τέθηκε ποτέ κανένα θέμα επιστροφής ποτέ οποιουδήποτε κομματιού στη Βρετανία αν σταλεί στην Αθήνα».

Καλύτερα στο Λονδίνο

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ πως η επιστροφή των Μαρμάρων ίσως θα βοηθούσε την υποψηφιότητα του Λονδίνου για την Ολυμπιάδα του 2012, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου λέει πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να διαλύσει τις εθνικές συλλογές της απλώς και μόνο «για να κερδίσει ξένη υποστήριξη για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους».

Εν κατακλείδι, λέει ο Μακ Γκρέγκορ τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκτιθέμενα στο Βρετανικό Μουσείο «εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη ιστορία» από αυτή της Αθηναϊκής δημοκρατίας: στο ιστορικό διαχρονικό περιβάλλον που προσφέρουν οι από ποικίλους πολιτισμούς συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Η έκθεση των μαρμάρων στο Λονδίνο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στο κοινό και ελπίζουμε αυτό «να το αναγνωρίσει κάποια μέρα και η ελληνική κυβέρνηση» καταλήγει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, στο άρθρο του στην Σάντεϊ Τάιμς.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδείες Παπανδρέου - Καραμανλή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμφύλιος αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καθαρή απάντηση στις 7 Μαρτίου. Καραμανλής από τον Πύργο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανοίγει πάλι η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ. Ακόμη και με τις «κατασκευασμένες» δημοσκοπήσεις τους... Από 3 - 4% μπροστά σε όλες τις μετρήσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τουρίστας στη Θράκη. Τι έδειξε η πρώτη επαφή του κ. Παπανδρέου με το λαό και τα προβλήματά του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μυστικό γκάλοπ καίει τον Γιώργο. Χάνει το «μεσαίο χώρο». Δεν περπατάει το life style.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο, διώξε τους κλέφτες από το ΠΑΣΟΚ για να ξεβρωμίσει η παράταξη! Να δοθούν γρήγορα όλα τα λεφτά που χρωστάει το κράτος στους αγρότες...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απεταξάμην το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα ιστορικά στελέχη.

ΕΘΝΟΣ: Προσκλητήριο ελπίδας. Γιώργος Παπανδρέου: Λέμε όχι στη μιζέρια και την απαισιοδοξία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όργωσαν καλά και περιμένουν να... θερίσουν! Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι αγρότες στον Κ. Καραμανλή στην Πελοπόννησο και στον Γ. Παπανδρέου στη Θράκη!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μήνυμα νίκης για τη ΝΔ. Λαοθάλασσα σε Ηλεία και Αρκαδία. Ερχόμασθε να χτίσουμε μία καλύτερη κοινωνία, μία ισχυρότερη πατρίδα διεκήρυξε ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έκρηξη της ανεργίας στο 13,2%. Αποκλειστικό: 581.291 οι επίσημα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άλμα Γιώργου στον μεσαίο χώρο. Πώς εξηγείται από τις δημοσκοπήσεις η άνοδός του.

ΕΣΤΙΑ: Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μεγάλη ευκαιρία για ανανέωση της ΝΔ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέντε αγκάθια για τον Γ. Παπανδρέου. Οφείλει να τα αντιμετωπίσει τάχιστα και αποτελεσματικά.

METRORAMA: Παρεμβαίνει η Κομισιόν για τους συμβασιούχους. Στο σκαμνί η Ελλάδα για τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

ΤΑ ΝΕΑ: Τρεις ρήξεις για ειρήνη, ισότητα, ανάπτυξη. Προσωπικές δεσμεύσεις Γιώργου από τη Θράκη.

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας ανεβάζει τους τόνους. Πυρά Καραμανλή κατά Παπανδρέου.

Προεκλογική κίνηση

Η CITY PRESS γράφει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου αξιοποίησε την περιοδεία του στη Θράκη για να στείλει το μήνυμα σε επίπεδο συμβολισμού και ουσίας ότι πρόκειται να αλλάξει το 'παλιό' ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «χωρίς να γνωρίζει (καθ' ομολογίαν του) τα προβλήματα, ο Γ. Παπανδρέου περιόδευσε στη Θράκη. Άκουσε την αγωνία των πολιτών, αλλά έπεσε και σε αντιφάσεις για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι «μπορεί η αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα να εμφανίσθηκε από τα ΜΜΕ ως 'βελούδινη' καθώς φέρει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όμως η αλήθεια είναι ότι και σύγχυση αρμοδιοτήτων υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σε τρεις μεγάλες ρήξεις -μείωση εξοπλισμών, εξασφάλιση ξένων επενδύσεων και ολοκλήρωση της ισοπολιτείας- προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θράκη, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες προσωπικές δεσμεύσεις».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι «έντονη αυτοκριτική και ριζικές αλλαγές στο κόμμα, στο ύφος και στο ήθος άσκησης της εξουσίας, αρχίζοντας από την 8η Φεβρουαρίου, ημερομηνία εκλογής του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, εξήγγειλε από την Ξάνθη ο Γ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στην περιοχή».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «με καλοστημένες φιέστες που είχε ετοιμάσει το κομματικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «τις προτεραιότητες της ΝΔ για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος παρουσίασε σε μεγάλη συγκέντρωση στον Πύργο Ηλείας ο Κ. Καραμανλής».

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «τεράστια ευκαιρία για την περαιτέρω ανανέωση της ΝΔ με καταξιωμένα πρόσωπα, αποτελεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τουλάχιστον στις εκλόγιμες θέσεις, ο κ. Καραμανλής οφείλει να τοποθετήση προσωπικότητες υψηλού κύρους».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «το πρώτο σαφές δείγμα της νέας τακτικής της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Κ. Καραμανλή τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αρκαδία, όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «κορυφώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Κ. Καραμανλής. Κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου και το καθεστώς του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρούν να περιορίσουν τη δυναμική της ΝΔ και να γκρεμίσουν την Αριστερά».

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «επικεντρωμένη στον άνθρωπο και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι πολίτες στη χώρα μας ήταν η ομιλία του Κώστα Καραμανλή χθες στην Τρίπολη, όπου μίλησε μπροστά σε ένα πολυπληθές και ιδιαίτερα θερμό ακροατήριο».

Το METRORAMA αναφέρει ότι «προβάδισμα της ΝΔ με 41,1% έναντι 35,5% του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας 'Ρας'. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Γ. Παπανδρέου με 40,1% έναντι 39,3% του Κώστα Καραμανλή».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «υψηλή διείσδυση στον μεσαίο χώρο επιτυγχάνει ο Γ. Παπανδρέου, όπως δείχνει ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, που αυτοκατατάσσονται στον χώρο αυτό, δηλώνουν θετικοί προς το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παράλληλα αυξάνει την επιρροή του στην Αριστερά».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «καθαρή νίκη της ΝΔ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις. Μέσα από τις τρεις αυτές νέες μετρήσεις (μία που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα 'Καθημερινή' και άλλες δύο που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες) φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι η ψαλίδα της διαφοράς υπέρ της ΝΔ».

H ESPRESSO τονίζει ότι «ο χορός των δημοσκοπήσεων καλά κρατεί. Μέρα με τη μέρα, η μία εταιρία μετά την άλλη δημοσιοποιεί τα στοιχεία των ερευνών της και σαν ασανσέρ, ανεβοκατεβάζει τα ποσοστά των κομμάτων και μαζί τις διαθέσεις των στελεχών τους».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι «σκεπτικισμό προκαλούν στο κυβερνών κόμμα τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρίας Rass, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωση για εκλογές στη Βαγδάτη

Πιέσεις για διεξαγωγή εκλογών δέχεται ο Πολ Μπρέμερ

Δεκάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στην Βαγδάτη ζητώντας τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του κυριότερου σιίτη κληρικού, του Αγιατιολάχ Σιστάνι, ο οποίος έχει επικρίνει τα αμερικανικά σχέδια για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς ως το τέλος Ιουνίου.

Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει το διορισμό και όχι την εκλογή μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Πολλοί σιίτες, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ενότητα πληθυσμού στο Ιράκ, ανησυχούν ότι οι επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών θα τους περιθωριοποιήσουν.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ετοιμάζεται να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο Μπρέμερ ελπίζει να αποσπάσει τη στήριξη του Ανάν στα αμερικανικά σχέδια, έτσι ώστε να μειώσει τις πιέσεις που δέχεται από τους σιίτες.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Κερδισμένη η ΑΕΚ

Όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος ο Ολυμπιακός πέρασε θριαμβευτικά από τα Άνω Λιόσια, επικρατώντας του ουραγού Ακράτητου με 5-0 χάρη στην αγωνιστική του άνοδο στην επανάληψη.

Ευχάριστη έκπληξη για τον Όλεγκ Προτάσοφ, ο Μάρτσιν Κούζμπα, ο οποίος πέτυχε δύο τέρματα, εισερχόμενος στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, ενώ τα υπόλοιπα σημείωσαν οι Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς και Στολτίδης.

Ο Αντώνης Κασδοβασίλης που χρησιμοποίησε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, δεν κράτησε την ομάδα του πίσω με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να δυσκολευθούν στο πρώτο ημίωρο του αγώνα.

Αν και επέβαλαν τον ρυθμό τους, δεν μπορούσαν να διασπάσουν την αμυντική διάταξη του Ακράτητου.

Και ενώ ο Ολυμπιακός πίεζε και ο Ακράτητος αντιστεκόταν, στο 38' ο Τζόρτζεβιτς ανετράπη μέσα στην περιοχή από τον Ράπτη, με αποτέλεσμα ο Θεσσαλονικέας Καλόπουλος, να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών και να αποβάλει τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε το πέναλτι και έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Στο δεύτερο μέρος, οι παίκτες του Όλεγκ Προτάσοφ, απαλλαγμένοι από το άγχος προσπάθησαν να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ που θα τους εξασφάλιζε τους τρεις βαθμούς.

Ο Προτάσοφ έριξε στο παιχνίδι τους Κούζμπα και Γκώνια στο 63ο λεπτό και δέκα λεπτά αργότερα, ο Πολωνός επιθετικός δε δυσκολεύθηκε μετά από οργανωμένη επίθεση των πρωταθλητών και πάσα του Ζιοβάνι, να πετύχει το πρώτο του γκολ με τα «ερυθρόλευκα» και να «σφραγίσει» την νίκη του Ολυμπιακού.

Στο 78', ο Ζιοβάνι έχασε μοναδική ευκαιρία καθώς δεν μπόρεσε να σκοράρει σε κενή εστία, σουτάροντας άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Κούζμπα σε ανάλογη φάση πλάσαρε τον Αθανασίου και έκανε το 3-0, ενώ στο 83ο λεπτό ο Ζιοβάνι σκόραρε πετυχαίνοντας το 11ο εφετινό του γκολ.

Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Σπύρος Βάλλας στο 85' με κοντινή κεφαλιά.

Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 1-0

Με νίκη συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ένας μέτριος Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε δύσκολα του ΟΦΗ με 1-0.

Οι «πράσινοι» για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκαν νωθροί και χωρίς σαφή επιθετική ανάπτυξη, την ώρα που οι Κρητικοί πίεσαν στον χώρο του κέντρου και προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ στην αντεπίθεση.

Μόλις στο έκτο λεπτό, μετά από σέντρα του Μπασινά, ο Γιάννης Γκούμας με κεφαλιά παραβίασε την εστία των Κρητικών ανοίγοντας το σκορ.

Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον έλεγχο σε όλο το πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του όμως ο Κώστας Χανιωτάκης ήταν σε καλή μέρα και σταμάτησε εντυπωσιακά στο 28' την κεφαλιά του Σαπάνη, αλλά και στο 42' το πολύ δυνατό σουτ του Μικάελσεν.

Οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν επικίνδυνα χαλαροί στο δεύτερο ημίχρονο και οι παίκτες του Γιώργου Φοιρού ισορρόπησαν το παιχνίδι.

Καθώς η ώρα περνούσε και οι «πράσινοι» δεν έδειχναν ικανοί να φτάσουν στο δεύτερο ενώ οι Κρητικοί μετά το 70΄ άρχισαν να πιέζουν την εστία του Νικοπολίδη.

Ο ΟΦΗ προσπάθησε ως τα τελευταία λεπτά να φτάσει στην ισοφάριση, δεν τα κατάφερε όμως και οι «πράσινοι» πήραν, έστω και δύσκολα, τη νίκη και διατήρησαν το απόλυτο στη Λεωφόρο στο φετινό πρωτάθλημα (εννέα νίκες σε ισάριθμους αγώνες).

Ιωνικός - ΑΕΚ 0-1

Πιστή στην παράδοση, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Ιωνικό στη Νεάπολη και επέστρεψε στις επιτυχίες.

Το ματς κρίθηκε από το γκολ του Γιάννη Οκκά στο 56 και έφερε την Ένωση τέσσερις βαθμούς μακριά από την 3η θέση που διεκδικεί.

Ο βελτιωμένος Ιωνικός προσπάθησε πολύ, όμως είχε πρόβλημα στην τελική προσπάθεια. Κορυφαίος του αγώνα ο τερματοφύλακας του Ιωνικού Μπεκιάι.

Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στις τάξεις της Ένωσης δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές της και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο.

Αν και εμφανώς ανώτερη η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό της και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την αποχώρηση (λόγω τραυματισμού) του Γεωργέα στο 28'.

Τραγελαφικά γεγονότα συνέβησαν στη Νεάπολη.

Οι φίλαθλοι πέρασαν στις εξέδρες με την υπόδειξη του εισιτηρίου και της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ είναι γεγονός πως αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν στις κερκίδες καταφέρνοντας να «σπάσουν» την σχετική απαγόρευση.

Πάντως, πολλοί που είχαν πληρώσει εισιτήριο και έφεραν διακριτικά της ΑΕΚ (μπλούζες, κασκόλ, ακόμη και κινητά!) κρατήθηκαν από την αστυνομία εκτός γηπέδου.

Επεισόδια σημειώθηκαν για περίπου 5 λεπτά ανάμεσα σε οπαδούς του Ιωνικού και της ΑΕΚ που βρέθηκαν στην ίδια εξέδρα.

Η παρέμβαση της αστυνομίας έδωσε τέλος στο θέμα, όμως δεν έλειψαν οι μικροτραυματισμοί.

Πανηλειακός - Χαλκηδόνα 0-2

Την εκπληκτική πορεία της στο φετινό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής συνέχισε η Χαλκηδόνα.

Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου επικράτησε στον Πύργο 2-0 του Πανηλειακού και πήρε μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα της με 3-1 στη Νεάπολη στον πρώτο γύρο και παρέμεινε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Ηρακλή.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και στο 11' άνοιξαν το σκορ με τον Μικέ.

Ο Πανηλειακός προσπάθησε να συνέλθει, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Εμπέντε.

Η εικόνα του αγώνα φάνηκε να αλλάζει στο 29', όταν ο Χρήστος Μικές αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Σωμαρακάκη και πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια.

Όμως, οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν το αριθμητικό πλεονέκτημα (αποδείχθηκε σημαντική η απουσία του τιμωρημένου Μαρκορά) και μάλιστα βρέθηκαν πίσω με 2-0 στο 36' όταν, σε μια αντεπίθεση, ο Ζαχαρόπουλος με κεφαλιά από σέντρα του Κατεμή νίκησε για δεύτερη φορά τον Κουτσόπουλο.

Προοδευτική - Άρης 0-0

Ο αγώνας ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς ο Γιώργος Κολτσίδας μετά την προθέρμανση κι ενώ οι παίκτες αποχωρούσαν προς τα αποδυτήρια, δέχθηκε επίθεση από παίκτες των γηπεδούχων (όπως καταγγέλλουν οι παράγοντες του Άρη), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο «Τζάννειο».

Οι γηπεδούχοι διατήρησαν στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου μια σχετική υπεροχή, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να δείξουν γιατί διαθέτουν τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας, αφού δεν κατάφεραν καν να δημιουργήσουν αξιόλογες φάσεις μπροστά στην εστία του Γκίτκου.

Στον αντίποδα οι «κίτρινοι», παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ήταν σαφώς πιο επικίνδυνοι και θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ σε δύο περιπτώσεις: στο έκτο λεπτό ο Κούσας βρέθηκε απέναντι από τον Στρακόσια, που όμως απέκρουσε, ενώ ένα λεπτό αργότερα, από ανάλογη θέση, ο Αμπελάς έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ.

Το δεύτερο 45λεπτο στο γήπεδο της Νίκαιας οι δύο ομάδες ταλαιπώρησαν τη μπάλα και τους φιλάθλους, με τους γηπεδούχους να θέλουν αλλά -σε καμία περίπτωση- να μην μπορούν, τους δε φιλοξενούμενους (στο τελευταίο -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- παιχνίδι του Όλε Σκόμποε στον πάγκο τους) να δείχνουν ικανοποιημένοι από την ισοπαλία, που τους επιτρέπει να διατηρούν διαφορά έξι βαθμών από την ζώνη του υποβιβασμού και πέντε από τη 14η θέση, που οδηγεί σε αγώνα μπαράζ.

Πανιώνιος - Ξάνθη 1-0

Με ένα γκολ του Αρκάντιους Κλίμεκ, που είχε μπει σαν αλλαγή, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Πανιώνιος πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Ξάνθης με 1-0, στη Νέα Σμύρνη.

Το παιχνίδι ήταν μέτριο στο πρώτο ημίχρονο, με τους φιλοξενούμενους να φροντίζουν κατά κύριο λόγο την άμυνα τους και τους «κυανέρυθρους» να μην μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογες φάσεις μπροστά στην εστία του Γκραντέλ και να αρκούνται σε μια φλύαρη υπεροχή.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο μέρος. Οι δύο προπονητές αποφάσισαν να ρισκάρουν και η μπάλα πήγαινε από τη μια περιοχή στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές εκατέρωθεν ευκαιρίες.

Η Ξάνθη άγγιξε το γκολ τρία λεπτά πριν τη λήξη. Ο Καζάκης με ωραία προσπάθεια μπήκε στην περιοχή, έκανε το παράλληλο γύρισμα από κοντά, ο Ντρόμπνι απέκρουσε προσωρινά και στη συνέχεια το σουτ του Παβιό, σταμάτησε στα σώματα των αμυντικών.

Ο Πανιώνιος... χρωστούσε μια ευκαιρία και την έκανε στο 92': ο Κλίμεκ κυνήγησε μια φάση μέσα στην περιοχή και με διπλή προσπάθεια κατάφερε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στο δίχτυα του Γκραντέλ, χαρίζοντας στην ομάδα του μια δραματική νίκη.

Αιγάλεω - ΠΑΟΚ 0-0

Ντέρμπι για γερά νεύρα διεξήχθη στο Αιγάλεω, ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον ΠΑΟΚ.

Οι δύο ομάδες που εντυπωσιάζουν με την απόδοσή τους στο φετινό πρωτάθλημα, αγωνίστηκαν σκληρά για το θετικό αποτέλεσμα αλλά τελικά έμειναν στο 0-0, παρουσιάζοντας όμως καλό θέαμα.

Η αναστάτωση πάντως που έχει προκληθεί από την απόφαση για την μη χορήγηση εισιτηρίων στους φιλοξενούμενους οπαδούς, συνεχίστηκε και στο Αιγάλεω με την αστυνομία να λαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα απ' ότι στα προηγούμενα παιχνίδια.

Βαθμολογία (σε 17 αγώνες)

Ολυμπιακός 41

Παναθηναϊκός 40

ΠΑΟΚ 36

Αιγάλεω 32

ΑΕΚ 32

Ηρακλής 26

Χαλκηδόνα 26

Πανιώνιος 25

ΟΦΗ 19

Ιωνικός 18

Ξάνθη 16

Άρης 16

Πανηλειακός 15

Καλλιθέα 11

Προοδευτική 10

Ακράτητος 7

Δέκα διμοιρίες αστυνομικών βρέθηκαν στο Αιγάλεω προκειμένου να διαφυλάξουν την τάξη αλλά και να εμποδίσουν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να μπουν στο γήπεδο.

Τελικά, 400 φίλαθλοι των φιλοξενουμένων... ντύθηκαν Αιγαλεώτες και βρέθηκαν στις κερκίδες μαζί με τους γηπεδούχους χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Μοιρασμένες ήταν οι καλές στιγμές για τους δύο αντιπάλους. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να πιέσουν αλλά και ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πάρει από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο 5', έπειτα από το σουτ του Ψωμά, η μπάλα κόντραρε στον Κούτση και άλλαξε πορεία ενώ στο 17' ήταν η σειρά του Μπάρκογλου να απειλήσει αλλά το μονοκόμματο σουτ που επιχείρησε έδιωξε με υπερένταση ο Τοχούρογλου.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ χάθηκε στο 36', όταν η κεφαλιά του Γιασεμάκη που βρέθηκε απέναντι σε κενή εστία, κατέληξε άουτ. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, ο Σαλπιγγίδης επιχείρησε δυνατό σουτ αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος.

Στην επανάληψη ήταν η σειρά των γηπεδούχων να απειλήσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν κάποιο τέρμα.

Στο 60' και ύστερα από χτύπημα φάουλ του Μπάρκογλου, ο Αγρίτης βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Τοχούρογλου αλλά δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά ενώ στο 75' ο Φωτάκης βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ηρακλής - Καλλιθέα 2-0

Το σερί του Ματς Γίνγκμπλαντ συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Με τον Σουηδό στον πάγκο του, ο Ηρακλής μετράει πέντε νίκες και μόλις μία ισοπαλία στους έξι τελευταίους αγώνες, ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Καλλιθέας, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 17ης αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 2-0 της αθηναϊκής ομάδας, στην Πολίχνη και συνέχισαν την συγκομιδή βαθμών.

Αντίθετα, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, όσον αφορά τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την παραμονή στην «μεγάλη» κατηγορία βρίσκεται η Καλλιθέα. Κολλημένη στους 11 βαθμούς, βρίσκεται τρίτη από το τέλος, στον βαθμολογικό πίνακα και αν δεν ανακάμψει άμεσα, δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό.

Τα γκολ οι Κουχάρσκι στο 45΄και Μαχλάς στο 63ο λεπτό.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ

Η τελευταία πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη ήταν η τελευταία σε μία «θανάσιμη εκστρατεία» που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο και έχει ως στόχο προφανώς τον καθένα, Ιρακινό ή ξένο που σχετίζεται με την κατοχή του Ιράκ.

Ο κεντρικός στόχος φαίνεται να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η εφημερίδα, Ιντιπέντεντ.

Η ίδια στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στην εξαγορά από τους αδελφούς Μπάρκλεϊ, του ομίλου Χόλιγκερ Ιντερνάσιοναλ, που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Ντέιλι Τέλεγκραφ και Σάντεϊ Τέκελγκραφ, καθώς και το περιοδικού Σπεκτέιτορ.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται επίσης εκτενώς στην κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην ενέργεια του πρεσβευτή της χώρας στη Στοκχόλμη να προκαλέσει, επικαλούμενος την κατηγορία του αντισημιτισμού, ζημίες σε έργο τέχνης που εκτίθεται στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η ίδια η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει μεν το θέμα της εξαγοράς του εκδοτικού ομίλου στον οποίο ανήκει στην πρώτη σελίδα, στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της όμως, εστιάζει στο ορατό ενδεχόμενο να αλλάξει το συντηρητικό κόμμα την πολιτική του στο ζήτημα των αμφιλεγόμενων διδάκτρων για τα πανεπιστήμια, πριν τις επόμενες εκλογές.

Σε ότι αφορά το Ιράκ η εφημερίδα γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται στη μείωση των δυνάμεών τους στη χώρα κατά το ένα πέμπτο, ενώ σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη δίνεται έμφαση στην γενικά θετική αποδοχή που τυγχάνει, όπως γράφει, το νέο ιρακινό δηνάριο, το οποίο «προκαλεί ένα κύμα αισιοδοξίας».

«Οι δίδυμοι αδελφοί Μπάρκλεϊ σφιχταγκαλιάζουν την Τέλεγκραφ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν , η οποία, στο σχόλιό της για το ίδιο θέμα, υπενθυμίζει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των επιχειρηματιών να κρατήσουν εν ζωή άλλα φύλλα στο παρελθόν.

Η ίδια εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις στους δέκα Βρετανούς δεν θέλουν να έχουν γείτονες Ασιάτες ή μαύρους Βρετανούς.

«Λεπτό στρώμα πάγου»

Το θέμα της εξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οποία σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες του Νταβός ( θα αρχίσουν την Πέμπτη) θα διεξαχθούν «πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου», καθώς αναμένεται να επικεντρωθούν στους φόβους για την πτώση του δολαρίου και τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με το Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να θέσει υπό πίεση τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αποστείλουν στο Ιράκ έναν μεσολαβητή, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση της αντίστασης που προβάλουν οι Σιϊτες στα αμερικανικά σχέδια για τη μετάβαση της εξουσίας.

Η επιθυμητή λύση για την κυβέρνηση Μπους είναι ο μέχρι πρότινος απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, γράφει η εφημερίδα.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μόνιμο θέμα το Ιράκ

Η μετάβαση του Αμερικανού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τζορτζ Μπους και η ανακοίνωση της συνάντησής του στη συνέχεια με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εξαφάνισαν κάθε αυταπάτη ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεϊν ήταν ένα αποφασιστικό χτύπημα των Αμερικανών κατά της ιρακινής αντίστασης, γράφει η γερμανική εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουγκ.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φράνκφουρτερ Ρούντσαου εκφράζει το φόβο ότι δεν είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των Αμερικανών για τη μετάβαση της εξουσίας στον Ιρακινό λαό.

«Κάθε φορά που ο αγιατολάχ Σιστάνι, ο κληρικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στους Σιίτες του Ιράκ, ζητά από την ταπεινή του κατοικία στο Ναντσάφ περισσότερη δημοκρατία, ο Αμερικανός «αντιβασιλεύς» Πολ Μπρέμερ πρέπει να ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Λευκό Οίκο τη νέα αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον για το Ιράκ», σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Η Ζϊντντόϊτσε Τσάιτουγκ του Μονάχου επισημαίνει ότι μισό χρόνο πριν την προγραμματιζόμενη μεταβίβαση της εξουσίας, εισέρχεται στην αποφασιστική φάση η αντιπαράθεση για το Σύνταγμα του Ιράκ, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζουν οι Σιίτες της χώρας.

«Στο νήμα»

Στη διαδικασία εκλογής του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών και αντιπάλου του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αναφέρεται η ελβετική Νόιε Τσιρχερ Τσάιτουγκ, σημειώνοντας ότι η έκβαση της κούρσας των τεσσάρων υποψηφίων θα κριθεί στην Αϊόβα «στο νήμα».

Η εφημερίδα της Ζυρίχης αναφέρεται επίσης στην τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητο του αραβικής καταγωγής νομάρχη, Αϊσά Ντερμούς στη Νάντ, σημειώνοντας ότι υπέστησαν πλήγμα οι προσπάθειες του προέδρου, Ζακ Σιράκ, στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης των ξένων στη γαλλική κοινωνία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται εκτενώς οι γαλλικές εφημερίδες.

Η Φιγκαρό γράφει ότι οι υποψίες για τους δράστες της επίθεσης στρέφονται κατά ακροδεξιών κύκλων και φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, ενώ η Φρανς Σουαρ καθιστά επίσης εξτρεμιστικούς κύκλους υπεύθυνους για την ενέργεια κατά του νομάρχη, τον οποίο χαρακτηρίζει «σύμβολο των επιθυμιών για ενσωμάτωση».

Στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στην Ισπανία αναφέρεται η εφημερίδα Ελ Μούντο, προβάλλοντας της δηλώσεις του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόματος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο, ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνον αν το κόμμα του ξεπεράσει σε ψήφους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

«Προσφέρει μια καλή υπηρεσία στη δημοκρατία επιλέγοντας να μη ηγηθεί κυβερνήσεως συνασπισμού αν δεν επικρατήσει επί του Λαϊκού Κόμματος», γράφει η εφημερίδα.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αϊτή

Να παραιτηθεί καλεί τον πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ η αντιπολίτευση

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ ο Πρενς , όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της χώρας, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Ο ανταποκριτής του BBC, που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις, μετέδωσε ότι κάποια στιγμή στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί σε κτίρια, άρχισαν να πυροβολούν προς το πλήθος των διαδηλωτών.

Τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών οργανώνει η «Δημοκρατική Διακήρυξη», συνασπισμός δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Αριστίντ για νοθεία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το Μάιο του 2000, και για διαφθορά.

Σε αποτυχία έχουν καταλήξει προσπάθειες της οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών να συμφιλιώσουν τα αντίπαλα μέρη.

Ο πρόεδρος Αριστίντ έχει ακόμη δύο χρόνια από την πεντάχρονη θητεία του να κυβερνήσει- προκήρυξε προσφάτως εκλογές μέσα σε έξι μήνες, χωρίς όμως να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για τη Λιβύη στη Βιένη

Διάσταση απόψεων μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και των ΗΠΑ για τις αρμοδιότητες στον έλεγχο της Λιβύης

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι και μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικης Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται τη Δευτέρα στη Βιένη για να συζητήσουν το θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων της Λιβύης.

Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν διαφορές, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της Λιβύης περί εγκατάλειψης του προγράμματος για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Όπως μεταδίδει από την πρωτεύουσα της Αυστρίας η ανταποκρίτρια του BBC, Μπέθανι Μπελ, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και των ΗΠΑ, σε σχέση με τις αρμοδιότητες επίβλεψης της διαδικασίας .

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιμένει ότι είναι η μόνη αρμόδια να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της Λιβύης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι σαφώς τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση, όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία - που είχαν συνάψει την εν λόγω συμφωνία με τη Λιβύη - έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Οι απόψεις των δύο πλευρών διίστανται ακόμα και για το κατά πόσο η Λιβύη ήταν κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους για να καταστεί δυνατή η συνάντηση της Βιέννης , σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ

Η τελευταία πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη ήταν η τελευταία σε μία «θανάσιμη εκστρατεία» που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο και έχει ως στόχο προφανώς τον καθένα, Ιρακινό ή ξένο που σχετίζεται με την κατοχή του Ιράκ.

Ο κεντρικός στόχος φαίνεται να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η εφημερίδα,

Ιντιπέντεντ

.

Η ίδια στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στην εξαγορά από τους αδελφούς Μπάρκλεϊ, του ομίλου Χόλιγκερ Ιντερνάσιοναλ, που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες

Ντέιλι Τέλεγκραφ

και

Σάντεϊ Τέκελγκραφ

, καθώς και το περιοδικού

Σπεκτέιτορ

.

Η

Ιντιπέντεντ

αναφέρεται επίσης εκτενώς στην κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην ενέργεια του πρεσβευτή της χώρας στη Στοκχόλμη να προκαλέσει, επικαλούμενος την κατηγορία του αντισημιτισμού, ζημίες σε έργο τέχνης που εκτίθεται στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η ίδια η

Ντέιλι Τέλεγκραφ

αναφέρει μεν το θέμα της εξαγοράς του εκδοτικού ομίλου στον οποίο ανήκει στην πρώτη σελίδα, στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της όμως, εστιάζει στο ορατό ενδεχόμενο να αλλάξει το συντηρητικό κόμμα την πολιτική του στο ζήτημα των αμφιλεγόμενων διδάκτρων για τα πανεπιστήμια, πριν τις επόμενες εκλογές.

Σε ότι αφορά το Ιράκ η εφημερίδα γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται στη μείωση των δυνάμεών τους στη χώρα κατά το ένα πέμπτο, ενώ σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη δίνεται έμφαση στην γενικά θετική αποδοχή που τυγχάνει, όπως γράφει, το νέο ιρακινό δηνάριο, το οποίο «προκαλεί ένα κύμα αισιοδοξίας».

«Οι δίδυμοι αδελφοί Μπάρκλεϊ σφιχταγκαλιάζουν την

Τέλεγκραφ

», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας

Γκάρντιαν

, η οποία, στο σχόλιό της για το ίδιο θέμα, υπενθυμίζει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των επιχειρηματιών να κρατήσουν εν ζωή άλλα φύλλα στο παρελθόν.

Η ίδια εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις στους δέκα Βρετανούς δεν θέλουν να έχουν γείτονες Ασιάτες ή μαύρους Βρετανούς.

«Λεπτό στρώμα πάγου»

Το θέμα της εξαγορά της

Ντέιλι Τέλεγκραφ

δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

, η οποία σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες του Νταβός ( θα αρχίσουν την Πέμπτη) θα διεξαχθούν «πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου», καθώς αναμένεται να επικεντρωθούν στους φόβους για την πτώση του δολαρίου και τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με το Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να θέσει υπό πίεση τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αποστείλουν στο Ιράκ έναν μεσολαβητή, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση της αντίστασης που προβάλουν οι Σιϊτες στα αμερικανικά σχέδια για τη μετάβαση της εξουσίας.

Η επιθυμητή λύση για την κυβέρνηση Μπους είναι ο μέχρι πρότινος απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, γράφει η εφημερίδα.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για τη Λιβύη στη Βιένη

Διάσταση απόψεων μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και των ΗΠΑ για τις αρμοδιότητες στον έλεγχο της Λιβύης

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι και μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικης Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται τη Δευτέρα στη Βιένη για να συζητήσουν το θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων της Λιβύης.

Μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν διαφορές, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της Λιβύης περί εγκατάλειψης του προγράμματος για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Όπως μεταδίδει από την πρωτεύουσα της Αυστρίας η ανταποκρίτρια του BBC, Μπέθανι Μπελ, έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και των ΗΠΑ, σε σχέση με τις αρμοδιότητες επίβλεψης της διαδικασίας .

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιμένει ότι είναι η μόνη αρμόδια να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της Λιβύης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι σαφώς τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση, όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία - που είχαν συνάψει την εν λόγω συμφωνία με τη Λιβύη - έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Οι απόψεις των δύο πλευρών διίστανται ακόμα και για το κατά πόσο η Λιβύη ήταν κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους για να καταστεί δυνατή η συνάντηση της Βιέννης , σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη στη Βαγδάτη

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ συναντάται με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί το αμερικανικό σχέδιο για την παράδοση της εξουσίας του σε ιρακινούς και το ενδεχόμενο επιστροφής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μετά από πέντε μήνες απουσίας.

«Ζήτημα ασφάλειας»

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής ή μη του ΟΗΕ στο Ιράκ είναι πρώτα απ΄ όλα ένα ζήτημα ασφάλειας, σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα του ρόλου που του επιφυλάσσεται.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί να αναλάβει ο ΟΗΕ το ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές στο Ιράκ το σχέδιο της 15ης Νοεμβρίου για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή στο Ιράκ θέλει τον ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Στο αμερικανικό σχέδιο αντιτίθενται οι Σιίτες, οι οποίοι ζητούν κυβέρνηση που θα προκύψει από γενικές εκλογές.

«Διστακτικός ο ΟΗΕ»

Μιλώντας στο BBC ο σύμβουλος του κ. Ανάν, Έντουαρντ Μόρτιμερ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο ΟΗΕ είναι διστακτικός καθώς δεν ξέρει τι ρόλο καλείται να διαδραματίσει και υπενθύμισε ότι όταν τέθηκαν από αμερικανικής πλευράς

οι όροι για τη μεταβίβαση της εξουσίας, δεν υπήρχε πρόβλεψη για ρόλο του διεθνούς οργανισμού.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μία ημέρα μετά τη πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή στην ιερή πόλη των Σιϊτών Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ,με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 13 άνθρωποι.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης που κατοικείται κυρίως από Σιίτες.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 03:35 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαγορά της Ντέιλι Τέλεγκραφ

Η τελευταία πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη ήταν η τελευταία σε μία «θανάσιμη εκστρατεία» που άρχισε τον περασμένο Αύγουστο και έχει ως στόχο προφανώς τον καθένα, Ιρακινό ή ξένο που σχετίζεται με την κατοχή του Ιράκ.

Ο κεντρικός στόχος φαίνεται να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η εφημερίδα,

Ιντιπέντεντ

.

Η ίδια στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στην εξαγορά από τους αδελφούς Μπάρκλεϊ, του ομίλου Χόλιγκερ Ιντερνάσιοναλ, που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες

Ντέιλι Τέλεγκραφ

και

Σάντεϊ Τέκελγκραφ

, καθώς και το περιοδικού

Σπεκτέιτορ

.

Η

Ιντιπέντεντ

αναφέρεται επίσης εκτενώς στην κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην ενέργεια του πρεσβευτή της χώρας στη Στοκχόλμη να προκαλέσει, επικαλούμενος την κατηγορία του αντισημιτισμού, ζημίες σε έργο τέχνης που εκτίθεται στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η ίδια η

Ντέιλι Τέλεγκραφ

αναφέρει μεν το θέμα της εξαγοράς της στην πρώτη σελίδα, στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της όμως, εστιάζει στο ορατό ενδεχόμενο να αλλάξει το συντηρητικό κόμμα την πολιτική του στο ζήτημα των αμφιλεγόμενων διδάκτρων για τα πανεπιστήμια, πριν τις επόμενες εκλογές.

Σε ότι αφορά το Ιράκ η εφημερίδα γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσανατολίζονται στη μείωση των δυνάμεών τους στη χώρα κατά το ένα πέμπτο, ενώ σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη δίνεται έμφαση στην γενικά θετική αποδοχή που τυγχάνει, όπως γράφει, το νέο ιρακινό δηνάριο, το οποίο «προκαλεί ένα κύμα αισιοδοξίας».

«Οι δίδυμοι αδελφοί Μπάρκλεϊ σφιχταγκαλιάζουν την

Τέλεγκραφ

», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας

Γκάρντιαν

, η οποία, στο σχόλιό της για το ίδιο θέμα, υπενθυμίζει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των επιχειρηματιών να κρατήσουν εν ζωή άλλα φύλλα στο παρελθόν.

Η ίδια εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι τέσσερις στους δέκα Βρετανούς δεν θέλουν να έχουν γείτονες Ασιάτες ή μαύρους Βρετανούς.

«Λεπτό στρώμα πάγου»

Το θέμα της εξαγορά της

Ντέιλι Τέλεγκραφ

δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

, η οποία σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες του Νταβός ( θα αρχίσουν την Πέμπτη) θα διεξαχθούν «πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου», καθώς αναμένεται να επικεντρωθούν στους φόβους για την πτώση του δολαρίου και τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχετικά με το Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να θέσει υπό πίεση τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αποστείλουν στο Ιράκ έναν μεσολαβητή, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση της αντίστασης που προβάλουν οι Σιϊτες στα αμερικανικά σχέδια για τη μετάβαση της εξουσίας.

Η επιθυμητή λύση για την κυβέρνηση Μπους είναι ο μέχρι πρότινος απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, γράφει η εφημερίδα.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μόνιμο θέμα το Ιράκ

Η μετάβαση του Αμερικανού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τζορτζ Μπους και η ανακοίνωση της συνάντησής του στη συνέχεια με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εξαφάνισαν κάθε αυταπάτη ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεϊν ήταν ένα αποφασιστικό χτύπημα των Αμερικανών κατά της ιρακινής αντίστασης, γράφει η γερμανική εφημερίδα

Μπερλίνερ Τσάιτουγκ.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η

Φράνκφουρτερ Ρούντσαου

εκφράζει το φόβο ότι δεν είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των Αμερικανών για τη μετάβαση της εξουσίας στον Ιρακινό λαό.

«Κάθε φορά που ο αγιατολάχ Σιστάνι, ο κληρικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στους Σιίτες του Ιράκ, ζητά από την ταπεινή του κατοικία στο Ναντσάφ περισσότερη δημοκρατία, ο Αμερικανός «αντιβασιλεύς» Πολ Μπρέμερ πρέπει να ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Λευκό Οίκο τη νέα αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον για το Ιράκ», σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Η

Ζϊντντόϊτσε Τσάιτουγκ

του Μονάχου επισημαίνει ότι μισό χρόνο πριν την προγραμματιζόμενη μεταβίβαση της εξουσίας, εισέρχεται στην αποφασιστική φάση η αντιπαράθεση για το Σύνταγμα του Ιράκ, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζουν οι Σιίτες της χώρας.

«Στο νήμα»

Στη διαδικασία εκλογής του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών και αντιπάλου του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αναφέρεται η ελβετική

Νόιε Τσιρχερ Τσάιτουγκ

, σημειώνοντας ότι η έκβαση της κούρσας των τεσσάρων υποψηφίων θα κριθεί στην Αϊόβα «στο νήμα».

Η εφημερίδα της Ζυρίχης αναφέρεται επίσης στην τοποθέτηση βόμβας κάτω από το αυτοκίνητο του αραβικής καταγωγής νομάρχη, Αϊσά Ντερμούς στη Νάντ, σημειώνοντας ότι υπέστησαν πλήγμα οι προσπάθειες του προέδρου, Ζακ Σιράκ, στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης των ξένων στη γαλλική κοινωνία.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται εκτενώς οι γαλλικές εφημερίδες.

Η

Φιγκαρό

γράφει ότι οι υποψίες για τους δράστες της επίθεσης στρέφονται κατά ακροδεξιών κύκλων και φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, ενώ η

Φρανς Σουαρ

καθιστά επίσης εξτρεμιστικούς κύκλους υπεύθυνους για την ενέργεια κατά του νομάρχη, τον οποίο χαρακτηρίζει «σύμβολο των επιθυμιών για ενσωμάτωση».

Στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στην Ισπανία αναφέρεται η εφημερίδα

Ελ Μούντο

, προβάλλοντας της δηλώσεις του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόματος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο, ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνον αν το κόμμα του ξεπεράσει σε ψήφους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

«Προσφέρει μια καλή υπηρεσία στη δημοκρατία επιλέγοντας να μη ηγηθεί κυβερνήσεως συνασπισμού αν δεν επικρατήσει επί του Λαϊκού Κόμματος», γράφει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.