Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-29

  1. Στη Bουλή η «αντιτροπολογία»
  2. «Το Κυπριακό οδεύει προς επίλυση»
  3. Αιματηρή έκρηξη στο Αφγανιστάν
  4. Συγγνώμη και παραιτήσεις από BBC
  5. Ιράκ: Ζητείται ασφάλεια
  6. Θυμήθηκε τις «ένδοξες ημέρες» η Καστοριά
  7. Συγγνώμες και παραιτήσεις στο BBC
  8. Οι πρωταγωνιστές
  9. Πιέσεις προς όλες τις πλευρές
  10. Aδιέξοδο μεταξύ ΓΣEE - εργοδοτών
  11. Nεκροί δύο λαθρομετανάστες
  12. Σημίτης - Καραμανλής για τελευταία φορά στη Bουλή
  13. «Τι γράφουν οι Τάιμς»
  14. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  15. «Aποχαιρετιστήρια» κόντρα Σημίτη - Καραμανλή
  16. Συγγνώμες και παραιτήσεις στο BBC
  17. Νέες εκτιμήσεις για τη νόσο των πτηνών
  18. Nεκροί δύο λαθρομετανάστες
  19. Πλήττει το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση «Πόρτο Kαρράς»
  20. Επίθεση κατά περιπόλου
  21. Ανταλλαγή κρατουμένων
  22. Οι πρωταγωνιστές
  23. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  24. Κρίση στις σχέσεις Ταϊβάν - Γαλλίας
  25. Κρίσιμη συνεδρίαση στο BBC
  26. Ανταλλαγή κρατουμένων
  27. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  28. Επίθεση κατά περιπόλου
  29. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  30. Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  31. Ανησυχίες για ιό στο Ίντερνετ
  32. Πόρισμα Χάτον με πολλούς αποδέκτες
  33. Κρίσιμη συνεδρίαση στο BBC
  34. Ερωτηματικά
  35. Νίκη Μπλερ, ήττα του BBC;

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 13:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Bουλή η «αντιτροπολογία»

Tην τροπολογία κατέθεσε στη Bουλή ο N. Xριστοδουλάκης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργείται η επίμαχη τροπολογία για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Kαρράς».

Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στο νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή των συντάξεων του Δημοσίου, το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής την ερχομένη Τρίτη.

Με την ίδια τροπολογία επιλύεται και η διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το διορισμό νέου προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς.

Όπως ορίζει το κείμενο της τροπολογίας, «παρατείνεται από τη λήξη της έως το διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η θητεία του ΔΣ της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς λήγει την 3η Φεβρουαρίου και ότι «εν όψει των επικείμενων εκλογών της 7ης Μαρτίου και προκειμένου να μην υπάρξει κενό διοίκησης στον ενδιάμεσο χρόνο [...] κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί η θητεία του νυν ΔΣ για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών από τη λήξη της».

Yπενθυμίζεται, ότι η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ορισθεί νέα διοίκηση της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς με πενταετή θητεία, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιοι δεν μπορεί να γίνει λίγες εβδομάδες προ των βουλευτικών εκλογών.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Κυπριακό οδεύει προς επίλυση»

«Η λύση για το Κυπριακό είναι κοντά», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο συμφωνίας για την πολιτική επανένωση της Κύπρου, και υπόσχονται να ασκήσουν πιέσεις προς Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ώστε να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την κατάσταση δυσχερή και χρονίζουσα, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οδεύει προς επίλυση.

«Απομένει ακόμα να γίνει πολύ δουλειά» είπε ο κ. Πάουελ «αλλά υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας μπροστά μας που ελπίζουμε να εκμεταλλευθούμε, ώστε στη συνέχεια να διοργανώσουμε δημοψηφίσματα, να επιλύσουμε τα εκκρεμή θέματα, και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά μέχρι την 1η Μαΐου».

Επίσης ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε τον κ. Γκιουλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν επέκταση του καθεστώτος αυτονομίας για τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αν και παραδέχθηκε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαϊου.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση πριν την 1η Μαΐου, λέει ο Κύπριος πρόεδρος

Νωρίτερα ο κύριος Ανάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης πολυμερούς προσπάθειας για την επίτευξη λύσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Ανάν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, και απάντησε ότι ο Κόλιν Πάουελ ήδη έχει μια δουλειά και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα.

Αλλά πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα δέχονταν τη βοήθεια τρίτων κυβερνήσεων «καλών προθέσεων».

Όσο για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του ειδικού εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, που είχε ζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ανάν τάχθηκε αρνητικά.

Συγκεκριμένα είπε ότι ο κ. Ντε Σότο γνωρίζει ενδελεχώς τα θέματα και σε περίπτωση επανάληψης των διακοινοτικών συνομιλιών, λόγο των εξαιρετικά περιορισμένων χρονικών περιθωρίων ο ίδιος επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τον κ. Ντε Σότο.

Ο κ. Ανάν αναμένεται να καλέσει εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο πλευρές με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 21:26 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή έκρηξη στο Αφγανιστάν

Νέες απώλειες είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη κοντά στην πόλη Γκάζνι του Αφγανιστάν, 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αφγανός διερμηνέας τραυματίστηκαν και ένας ακόμα συνάδελφός τους αγνοείται.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ λέει ότι η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που τα θύματα δούλευαν κοντά σε μυστική αποθήκη πυρομαχικών, προσπαθώντας να μεταφέρουν ορισμένα από τα όπλα που εξερράγησαν.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η έκρηξη οφείλεται σε τυχαίο περιστατικό ή σε εχθρική ενέργεια.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ, βορείως της Καμπούλ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά το θάνατο ενός Βρετανού και ενός Καναδού στρατιώτη στην αφγανική πρωτεύουσα από δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα από τα ένδεκα χιλιάδες στρατεύματα της διεθνούς δύναμης ασφαλείας που σταθμεύουν στη χώρα.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 22:11 (Ώρα Λονδίνου)

Συγγνώμη και παραιτήσεις από BBC

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ

Συνεχίζονται οι επιπτώσεις της έκθεσης του Βρετανού δικαστή λόρδου Χάτον για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αυτοκτονία τον κυβερνητικό σύμβουλο, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Μετά τη χθεσινή αποχώρηση του προέδρου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις, την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ειδησεογραφικού οργανισμού Γκρεγκ Ντάικ, εξαιτίας των επικρίσεων που περιείχε το πόρισμα Χάτον για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ΒΒC την υπόθεση.

Την θέση του γενικού διευθυντή θα αναλάβει προσωρινά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας (World Service), Μαρκ Μπάιφορντ.

Την ίδια ώρα μετά από δεύτερη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο λόρδος Ρίτσαρντ Ράιντερ, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου του BBC, εξέφρασε την «άνευ επιφυλάξεων συγγνώμη» του δικτύου για τα λάθη που διαπράχθηκαν.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «δημόσια συγγνώμη» του BBC και τόνισε ότι «το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν».

Τον Γκρεγκ Ντάικ αντικαθιστά προς το παρόν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του BBC

Στο επίκεντρο της υπόθεσης ήταν το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άντριου Γκίλιγκαν, το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνηση Μπλερ ότι εν γνώσει της μεγαλοποίησε τα στοιχεία που δικαιολόγησαν πέρυσι τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πάντως μόλις έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο διευθυντής του BBC, εκατοντάδες εργαζόμενοι του δικτύου στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, το Κάρντιφ και άλλες πόλεις εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και σχημάτισαν διαδηλώσεις ενάντια στην αποχώρηση Ντάικ και υπέρ της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας του BBC.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ζητείται ασφάλεια

Κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράκ προβλέπει ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής

Ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ προβλέπει ότι η αντιστασιακή δράση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής θα κλιμακωθεί, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν τη μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μιλώντας σε αμυντικούς συντάκτες ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πολύ πιθανό να ξεσπάσει στο μέλλον εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει παρόμοιο ενδεχόμενο.

«Νομίζω ότι εάν υπάρξει συνδυασμός ατυχών συμβάντων που θα φέρουν αντιμέτωπες τις εθνοτικές κοινότητες, τότε είναι πιθανό να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει» είπε.

Ο στρατηγός Αμπιζάιντ είπε ότι περιμένει αύξηση της βίας από αντιπάλους των δυνάμεων κατοχής, σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του μπααθικού καθεστώτος και ισλαμικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα ιρακινό κυρίαρχο κράτος που θα απολαμβάνει οποιαδήποτε νομιμότητα ή εξουσία».

Ο στρατηγός Αμπιζάιντ ηγείται της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ έχοντας υπό τις διαταγές του τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εγγυήσεις ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

Στο μεταξύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενδέχεται να επιστρέψουν στο Ιράκ σταδιακά, εάν πεισθούν ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ρος Μάουντεν, δήλωσε ότι όταν επιστρέψει το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ «δεν μπορεί να κάθεται περιορισμένο σε ένα καταφύγιο».

«Είναι τέτοια η φύση των επιχειρήσεών μας που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε ο κ. Μάουντεν.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος επιθέσεων δεν μπορεί να μηδενιστεί «ούτε ακόμα και μέσα στην ίδια τη Νέα Υόρκη», αλλά τόνισε ότι αυτό που περιμένουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι για το προσωπικό τους.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Θυμήθηκε τις «ένδοξες ημέρες» η Καστοριά

Την έκπληξη έκανε η Καστοριά

Η Καστοριά ολοκλήρωσε την έκπληξη και αποσπώντας ισοπαλία με σκορ 1-1 από τον ΠΑΟΚ και σε συνδυασμό με τη νίκη της στο πρώτο αγώνα, πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη είχαν την υπεροχή των κινήσεων στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, όμως οι «γουναράδες» αποδείχθηκαν εξίσου σκληροί με τον αγώνα της Τούμπας και πήραν τη σπουδαία πρόκριση.

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 64ου λεπτού όταν ο Παντελιάδης πήρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ και με ένα ασύλληπτο σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Κυριάκου Τοχούρογλου.

Σε μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της ιστορίας του έφθασε και ο Πατραϊκός.

Η ομάδα του Ανδρέα Ζήκου ηττήθηκε με 1-2 από την Χαλκηδόνα στην Νεάπολη, αλλά πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Αργυρόπουλος ήταν ο εκτελεστής της ομάδα του Γιώργου Παράσχου, η οποία πλήρωσε την αστοχία της, παρά τα δύο τέρματα του Γιώργου Ζαχαρόπουλου.

Ο σκόρερ και αρχηγός του Πατραϊκού μάλιστα πέτυχε το πρώτο τέρμα του στον θεσμό.

Πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου πήρε και η Προοδευτική. Το συγκρότημα του Σούλη Παπαδόπουλου νίκησε στα Άνω Λιόσια 2-1 τον Ακράτητο στην παράταση και κάλυψε την ήττα (0-1) του πρώτου ματς.

Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ηρακλής, Πανιώνιος, Προοδευτική, Καστοριά και Πατραϊκός είναι οι ομάδες που πήραν την πρόκριση για την φάση των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι πέντε πρώτοι είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση τους, με τις τρεις τελευταίες να ολοκληρώνουν την οκτάδα που θα διεκδικήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συγγνώμες και παραιτήσεις στο BBC

Παρελθόν για το BBC ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ

Την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθυντής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, Γκρεγκ Ντάικ, μία ημέρα μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός από τον λόρδο Μπάιρον Χάτον και συντάκτης του πορίσματος για την υπόθεση Κέλι.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ υπογράμμισε ότι «εξαρχής αποκλειστικός στόχος του ήταν η υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας του BBC».

Tο πρωί το διοικητικό συμβούλιο του BBC συνεδρίαζε με αφορμή την υποβολή παραίτησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Η έκθεση του λόρδου Χάτον βρήκε πως η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με ανέντιμο, δόλιο και διπρόσωπο τρόπο στη δημοσιοποίηση του ονόματος του δρ. Κέλι. Βρίσκετε το συμπέρασμα πειστικό ή όχι;

Ναι 36%

Όχι 50%

Δεν ξέρω 15%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Το διοικητικό συμβούλιο του BBC ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του «ζητούν ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για τα λάθη που διεπράχθησαν στο ρεπορτάζ, το οποίο υπαινισσόταν ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «δημόσια συγγνώμη» του BBC και τόνισε ότι «το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην ανεξαρτησία του ΒΒC.

Ο Τόνι Μπλερ κατέληξε απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν και να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν.

Ο Γκάβιν Ντέιβις παραιτήθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός σε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι -συμβούλου της κυβέρνησης που αυτοκτόνησε πέρυσι μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Πορτίλο εξέφρασε στο ΒΒC τη λύπη του για την παραίτηση του Γκρεγκ Ντάικ.

«Εάν το BBC είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη νωρίτερα, τόσο ο Γκρεγκ Ντάικ όσο και ο Γκάβιν Ντέιβις θα μπορούσαν να είχαν διασφαλίσει τις θέσεις τους. Πιστεύω, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα οι επικρίσεις που δέχτηκε το ΒΒC θα αποβούν προς όφελος του οργανισμού», υποστήριξε ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υπουργός Άμυνας, Μάικλ Πορτίλο.

«Ανυπόστατες» καταγγελίες

Μεταξύ άλλων η έκθεση του δικαστή Χάτον, εξέτασε κατηγόριες του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ότι στο ντοσιέ που συνέταξε η κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, παραποίησε εσκεμμένα τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο δικαστής Χάτον αποφάνθηκε ότι η καταγγελία ήταν ανυπόστατη και ότι το σύστημα αρχισυνταξίας του ΒΒC δεν λειτουργεί σωστά.

Ήταν δίκαιο ή άδικο να επιρριφθούν από την έκθεση Χάτον οι περισσότερες ευθύνες για την υπόθεση Κέλι στο BBC;

Δίκαιο 49%

Άδικο 56%

Δεν ξέρω 10%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον απάλλαξε την κυβέρνηση από τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ είπε ότι θέλει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρωταγωνιστές

Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η ανάγνωση του πορίσματος για την υπόθεση Κέλι από τον δικαστή Μπράιαν Χάτον

Προσεκτικός και ακριβής. Ο 73χρονος Βρετανός δικαστής Μπράιαν Χάτον έδωσε, χθες Τετάρτη, την παράσταση της ζωής του, όπως σημειώνουν τα περισσότερα βρετανικά μέσα.

Η ανάγνωση του πορίσματος για την υπόθεση του καθηγητού, Ντέιβιντ Κέλι διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ο λόρδος Μπράιαν Χάτον δεν κόμπιασε στιγμή κατά την ανάγνωση του κειμένου, απέφευγε την οπτική επαφή με το ακροατήριο και δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου το ποτήρι με το νερό που βρισκόταν στο έδρανο της αίθουσας 75 του Ποινικού Δικαστηρίου του Λονδίνου.

Bασικά σημεία του πορίσματος Χάτον

Στο στόχαστρο το BBC

Βασικός αποδέκτης των επικρίσεων του λόρδου Χάτον ήταν το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, BBC. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για την αντίδραση του BBC, την οποία διάβασε από τηλεοράσεως ο διευθυντής του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ.

Το κείμενο

Η πρώτη παραίτηση

Με βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και του δικαστή Μπράιαν Χάτον ο «χορός των απομακρύνσεων» στο ΒΒC ξεκίνησε με την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Καίρια ερωτήματα


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις προς όλες τις πλευρές

«Η λύση για το Κυπριακό είναι κοντά», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η σύναψη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου είναι κοντά.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η αμερικανική ηγεσία θα ασκήσει πιέσεις εξίσου σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκύπριους ώστε η επανένωση να επιτευχθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την άσκηση πιέσεων προς όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε, «το πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι πλέον πλησιάζουμε στη λύση».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έγιναν αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας για άμεση διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά ο γενικός γραμματέας τους, Κόφι Ανάν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς προσπάθειας για την επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Κοινότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Ανάν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, και απάντησε ότι ο Κόλιν Πάουελ ήδη έχει μια δουλειά και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα. Αλλά πρόσθεσε ότι τα Η Ε θα δεχόνταν τη βοήθεια τρίτων κυβερνήσεων «καλών προθέσεων».

Όσο για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του ειδικού εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, που είχε ζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ανάν είπε ότι ο κ. Ντε Σότο γνωρίζει ενδελεχώς τα ζητήματα των συνομιλιών και σε περίπτωση επανάληψης των συνομιλιών, λόγο των στενών χρονικών περιθωρίων ο γενικός γραμματέας επιθυμεί να συνεχίσει ο ίδιος διαμεσολαβητής.

Ο κ. Ανάν αναμένεται να καλέσει εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου Ελλληνοκυρπίους και Τουρκοκυπρίους, με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα.


Aδιέξοδο μεταξύ ΓΣEE - εργοδοτών

Πολυζωγόπουλος: Όρος για την υπογραφή η μείωση του ωραρίου

Tην προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας μελετά η Γενική Συνομοσπονδία Eργατών Eλλάδος μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις της με τις οργανώσεις των εργοδοτών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

H διαφωνία μεταξύ των δύο μερών αφορά τόσο τις αυξήσεις των αποδοχών όσο και τις ώρες εργασίας. H διοίκηση της ΓΣEE κατήγγειλε εμπαιγμό από την πλευρά της εργοδοσίας και συγκάλεσε εκτάκτως τα αρμόδια όργανά της με αντικείμενο την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας.

O πρόεδρος της ΓΣEE Xρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε πως δεν προτίθεται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης των ωρών εργασίας.

Σημειώνεται, ότι το θέμα της καθιέρωσης εβδομάδας 35 εργάσιμων ωρών παραμένει στην επικαιρότητα, αφού ο Συνασπισμός κατέθεσε στη Bουλή σχετική πρόταση νόμου.

Aπό την πλευρά τη κυβέρνησης, ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Nίκος Xριστοδουλάκης τάσσεται υπέρ της επιλεκτικής, πιλοτικής εφαρμογής μειωμένου ωραρίου σε ορισμένες επιεχειρήσεις, ενώ ο υπουργός Eργασίας Δημήτρης Pέππας δήλωσε ότι μπορεί να μειωθεί ο χρόνος εργασίας κατά μία ώρα σε όλες τις επιχειρήσεις, αρκεί να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις υπερωρίες.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Bιομηχανιών επεσήμανε πως το στοιχείο που θα βαρύνει στη στάση του ΣEB είναι η ανάγκη να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΣEE δυσχεραίνονται από το πολιτικό κλίμα και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν τους ερχόμενους μήνες (βουλευτικές και ευρωεκλογές).


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Nεκροί δύο λαθρομετανάστες

Αγωνία για την τύχη των λαθρομεταναστών

Tις σορούς δύο λαθρομεταναστών εντόπισε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Βασιλικών της Εύβοιας ελικόπτερο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων 17 που αγνοούνται.

Oι λαθρομετανάστες, μαζί με άλλους 26 που εντοπίσθηκαν ήδη σε βραχονησίδα, βρέθηκαν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, όταν το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε βυθίσθηκε από εισροή υδάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας, το ιστιοφόρο σκάφος -αγνώστων λοιπών στοιχείων- βυθίσθηκε ενώ έπλεε κοντά στη βραχονησίδα Πεταλιοί, μεταξύ Ραφήνας και Καρύστου, όπου επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και οι άνεμοι έφθαναν τα εννέα μποφόρ.

Η βύθιση του σκάφους έγινε σχεδόν αμέσως γνωστή από παραπλέον εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες.

Oι 26 από τους λαθρομετανάστες κατάφεραν να να βγουν κολυμπώντας στη βραχονησίδα, όπου τους εντόπισε ομάδα βατραχανθρώπων, και θα μεταφερθούν με σκάφος στο Μαρμάρι και στη συνέχεια οδικώς στην Κάρυστο.

Οι έρευνες διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία εξ αιτίας της πυκνής βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σημίτης - Καραμανλής για τελευταία φορά στη Bουλή

Σημίτης: Xυδαιότητες και υπερβολές από ΝΔ

H τελευταία κοινοβουλευτική «μονομαχία» Κώστα Σημίτη - Κώστα Καραμανλή διεξήχθη το βράδυ της Tετάρτης, με την υπόθεση της τροπολογίας για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Kαρράς» να κυριαρχεί στη συζήτηση.

O κ. Σημίτης, που μίλησε για τελευταία φορά στη Bουλή ως πρωθυπουργός, κατηγόρησε τη ΝΔ πως οι αντιδράσεις της στην υπόθεση «Πόρτο Kαρράς» χαρακτηρίσθηκαν από χυδαιότητες και υπερβολές.

O πρωθυπουργός επεσήμανε πως ο ίδιος σε όσες περιπτώσεις τέθηκε ζήτημα ηθικής τάξεως για μέλη του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ακαριαία και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πράξει το ίδιο για αντίστοιχες περιπτώσεις στελεχών του κόμματός του.

Eντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Σημίτη, ότι την απόφαση για την αποπομπή των βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία και του πρώην υφυπουργού Oικονομίας Xρήστου Πάχτα από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ την έλαβε η ο ίδιος.

H εντύπωση που είχε δημιουργηθεί έως τώρα από τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι τη διαδικασία απομάκρυνσης των «δέκα» ξεκίνησε από τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

O K. Καραμανλής

Eπίθεση κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση «Πόρτο Kαρράς» και κατά του κ. Παπανδρέου για την απουσία του από τη Bουλή εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Καραμανλής: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

«H συμμετοχική δημοκρατία αρχίζει και τελειώνει στο κοινοβούλιο και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα και τους μονολόγους των κομματικών εκδηλώσεων», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Aναφερόμενος στο θέμα της Σιθωνίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπληξε το κύρος του Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:

«Το σύστημα εξουσίας υποτάχθηκε σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

O κ. Καραμανλής κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό, πως αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία, γεγονός που -κατά τον πρόεδρο της ΝΔ- συνιστά ομολογία αποτυχίας.

Tέλος, απαντώντας τις αιτιάσεις του κ. Σημίτη περί εμπλοκής στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

H Aλέκα Παπαρήγα

Δεν υπάρχει διαφορά πολιτικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανέφερε μιλώντας στη συνεδρίαση η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας:

Παπαρήγα: Pήξη με τα μεγάλα συμφέροντα

«Απορρίπτουμε το κυβερνητικό έργο συνολικά. Δεν πιστεύουμε στη ΝΔ. Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο ανταγωνισμός δεν είναι ουσιαστικός, δεν υπάρχει διαφορά στα προγράμματα και την πολιτική. Είναι θέμα διαχείρισης. Είμασθε κατά της πολιτικής διαλόγου και συναίνεσης και υπέρ μιας πολιτικής ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα».

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε μεν κατάπτυστη την τροπολογία για το «Πόρτο Kαρράς», αλλά επεσήμανε ότι όλη η συζήτηση περιορίσθηκε στο θέμα της τροπολογίας και αναρωτήθηκε «μόνο με την τροπολογία θα ασχολούμασθε; Τι γίνεται με την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, της γης, των νησιών, των ορεινών όγκων, των οικοσυστημάτων και τμήματος της παιδείας της χώρας μας;».

H ΓΓ του KKE χαρακτήρισε ακόμα ημίμετρα και ασπιρίνες τα μέτρα που εξαγγέλλει η NΔ.

O N. Kωνσταντόπουλος

Tην ύπαρξη πανίσχυρων εξωθεσμικών κέντρων κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, που χαρακτήρισε τη συζήτηση θέατρο το παραλόγου.

O πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις Σημίτη, ότι επί των ημερών τους άνοιξε ο δρόμος για την πρωτοφανή εξουσία εξωθεσμικών κέντρων και οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων που καθορίζουν τις εξελίξεις.

O κ. Kωνσταντόπουλος ανέφερε, πως, αντίθετα προς όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, δεν έχει επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και φορολογική δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι «η διαφθορά θέριεψε τα προβλήματα διαπλοκής, διάβρωσης και αναξιοπιστίας».

O Γ. Παπανδρέου

Mιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τη ΝΔ να αναλάβει πρωτοβουλία αυτοκάθαρσης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τις ευθύνες του στην περίπτωση της επίμαχης τροπολογίας για το «Πόρτο Kαρράς».

Σχετικά με τις αποπομπές βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι μπορεί κάποιους να αδίκησε, προσθέτοντας ότι «η αδικία αποκαθίσταται, η ηθική όμως βλάβη των οραμάτων της παράταξης δεν αποκαθίσταται ποτέ».

O υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεχείρησε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους που ανήκουν στην κεντροδεξιά, αναφέροντας ότι οι σκέψεις και οι ιδέες τους «αποτελούν για μας οξυγόνο».


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Τι γράφουν οι Τάιμς»

Του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Μπορεί οι ξένες εφημερίδες να ξέρουν καλύτερα;

Έρευνες, εκθέσεις, προβλέψεις, ρεπορτάζ, δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις, ποσοστά. Όλα αυτά γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στην προεκλογική Eλλάδα.

Aνάμεσα στο πλήθος των στοιχείων που επιχειρούν να αναλύσουν το πολιτικό παρόν και να ανιχνεύσουν το εκλογικό μέλλον και ορισμένες εκθέσεις οίκων του εξωτερικού που ειδικεύονται στις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αλλά και απλά ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού.

Τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού διαμορφώνουν τις απόψεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων του εξωτερικού για τα ελληνικά πράγματα, δεν είναι όμως απαραιτήτως περισσότερο έγκυρα.

Ωστόσο, στην Eλλάδα γίνονται συχνά δεκτά από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη ως εξαιρετικά έγκριτα - και γι' αυτό και αναδημοσιεύονται.

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων

Πρόσφατα, σχολιάζοντας έκθεση του βρετανικού οίκου αναλύσεων Economist Intelligence Unit που έφερε στο φως το BBC (η οποία προέβλεπε εκλογική επικράτηση της ΝΔ), ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ρητορικά το αυτονόητο: «Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν εκείνοι στο Λονδίνο καλύτερα από εμάς, που είμασθε εδώ και τα ζούμε;».

Kαι όμως, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο, που φθάνουν να δημοσιεύονται ακόμη και εκθέσεις... παγκοσμίως αγνώστων οίκων για τις εξελίξεις στην Eλλάδα και, βέβαια, να τυχαίνουν και πολιτικής εκμεταλλεύσεως, αναλόγως των συμπερασμάτων τους.

Tι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να «στήνουν αυτί» για να αφουγκρασθούν «τι λένε οι ξένοι για τα δικά μας»;

Ίσως να είναι ένα είδος επαρχιωτισμού. Δηλαδή, μία τάση να δεχόμασθε με αυταρέσκεια αυτό καθ' αυτό το γεγονός ότι «οι ξένοι» ασχολούνται μαζί μας. «Γράφουν για μας οι Tάιμς του Λονδίνου, μεταδίδει ρεπορτάζ για την Eλλάδα το BBC ή το CNN, άρα είμασθε και εμείς στη λέσχη των μεγάλων»...

Oι θεωρίες συνωμοσίας

Ίσως πάλι να είναι η μεγάλη, έστω και φθίνουσα, διάδοση των θεωριών συνωμοσίας, ενός συστήματος που εξηγεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις παρακάμπτοντας το στάδιο του ορθολογικού ελέγχου - δηλαδή, του ελέγχου που θα απέκλειε τις περισσότερες από τις προτεινόμενες εκδοχές - ερμηνείες ως μη ρεαλιστικές.

Παπανδρέου ή Καραμανλής; Την απάντηση δεν θα τη δώσουν τα ξένα ΜΜΕ

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας, καθώς εισάγει και τον ξένο παράγοντα λίγο - πολύ ως κύριο κέντρο αποφάσεων για όσα γίνονται στην Eλλάδα.

Παρεμβάσεις μπορεί να γίνονται, σίγουρα δε οι διάφοροι ξένοι παράγοντες θα έχουν προτιμήσεις, αναλόγως των συμφερόντων τους. Όμως, η δυνατότητά τους να επηρεάζουν τις εξελίξεις είναι ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση με τα προ τεσσαρακονταετίας ισχύοντα.

Eπί πλέον, η όποια παρέμβαση, π.χ. των HΠA, υπέρ κάποιου πολιτικού κόμματος γίνεται σε βάθος χρόνου - έξη εβδομάδες προ των εκλογών δεν μπορεί ο κ. Tόμας Mίλερ να ασκήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική επιρροή. Στο κάτω - κάτω, μόνον οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ό,τι ψηφίσουν εκείνοι θα βγάλει η κάλπη...

Oι θεωρίες της συνωμοσίας, και στην Ελλάδα και αλλού, ασκούν μία γοητεία, εκτός των άλλων, διότι λειτουργούν ως προσωπικό άλλοθι, απαλλάσσουν όσους τις ασπάζονται από το φορτίο της ευθύνης: «Δεν βαριέσαι, ό,τι και να κάνουμε εμείς, το παιχνίδι είναι στημένο».

Έτσι, αν ύστερα από μία τετραετία, έχω μετανιώσει που ψήφισα τον κ. Σημίτη, το βάρος για το λάθος, όπως τώρα αντιλαμβάνομαι την τότε επιλογή μου, είναι πολύ μικρότερο στις πλάτες μου - αφού ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται «αλλού»...

Έλλειψη αξιοπιστίας

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων.

Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τις δημοσκοπήσεις;

Όταν οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πολιτικών δημοσκοπήσεων έχουν γνωστούς και στενούς πολιτικούς δεσμούς -κάποιος έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, κάποιος άλλος σύμβουλος του κ. Σημίτη-, φυσικό είναι ο μέσος «πονηρεμένος» αναγνώστης να αντιμετωπίζει τα ευρήματα των ερευνών τους με δυσπιστία.

Όταν ο καθένας γνωρίζει πως τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους -ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας- ως πολιορκητικοί κριοί, ώστε να απολαμβάνουν οι όμιλοι στους οποίους ανήκουν προνομιακό καθεστώς στην κατανομή των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες τους (αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές) είναι επιφυλακτικοί.

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας

Όταν, τέλος, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να συνδέσουν το όνομα και το πρόσωπό τους με κάποιο πολιτικό κόμμα, ορισμένοι με την ελπίδα να πάρουν κάποτε μία θέση στα ψηφοδέλτιά του, όταν είναι πλέον κοινή πρακτική να καλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και δημοσιογράφοι «του ΠΑΣΟΚ» και «της ΝΔ», που ευχαρίστως παίζουν αυτόν το ρόλο, όταν διακεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστό ότι τακτικά μετέχει στον «πρωινό καφέ» του κ. Σημίτη, όταν ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ -και υποψήφιος βουλευτής- εργαζόταν έως την προηγουμένη της αναλήψεως των καθηκόντων αυτών ως πολιτικός συντάκτης, τότε τι εικόνα να σχηματίσει ο τηλεθεατής για την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό των εκπροσώπων του Tύπου;

Eπαρχιωτισμός, θεωρίες συνωμοσίας και μειωμένη αξιοπιστία των μέσων. Tα δύο πρώτα ίσως να υποχωρήσουν σταδιακά στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων. Για το τελευταίο, ορισμένοι κάτι μπορούν να κάνουν, ο καθένας στο προσωπικό του μέτρο.

Έως τότε, ας έχουμε το νου μας να δούμε τι έγραψε η Mοντ, για να μάθουμε εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και μην αγωνιούμε τη νύκτα των εκλογών...


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

The Marbles were taken by Elgin during Turkish occupation of Greece. The Greeks (owners of the Parthenon Marbles) Never agreed for them to be removed. Only a few years after he removed them Greece regained their freedom, but the marbles were NEVER returned. Many have promised their return but in vain. IT IS UNFAIR! The Marbles must be returned to Greece.

Joa Moira (UK)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

The Marbles were made by Phedias for the Athenian public. Whether Lord Elgin removed them for the right or wrong reasons is no longer significant. The Marbles still remain part of Greece's national symbol. The Greeks had fought wars for the Parthenon.

The Parthenon is embedded throughout Greek history. It is their heritage and should therefore be reunited with the 2500year old standing Parthenon Temple and remaining sculptures in Greece.

Joanna Kallis (Cyprus)

Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει. Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος πρέπει να επέμβει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Nίκος Καρανικόλας

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους.

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

Marbels should be reunited and reattached in the Parthenon, the temple will have a totaly different view if it's reunited! We should ask all museums that have pieces of the Parthenon to return them in the effort to reunify the temple.

Dimitris (London, UK)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα διότι έχουμε μία καθαρή περίπτωση κλοπής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα από μέρους της Αγγλίας. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μία πολύ σημαντική οικονομική πηγή μιας και πολλοί άνθρωποι θα επισκεφθούν την Ελλάδα και γι αυτούς τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς που παράνομα εκλάπησαν.

Γιώργος (Μ. Βρετανία)

Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Ξέρουμε να εκτιμάμε πολύ καλύτερα από τους Βρετανούς την ηθική και πολιτισμική αξία των αρχαίων μας θησαυρών. Γι αυτό και διατηρούμε έναν από τους μακροβιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Για τους Βρετανούς τα Μάρμαρα δεν είναι παρά ένα απόκτημα. Για εμάς όμως είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι αυτό είναι προς τιμήν μας. Να επιστραφούν.

Nίκος (Λονδίνο, Μ. Βρετανία)

If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH.

Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days.

What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks.

Alexandros Shailos (Phoenix, USA)

The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses.

Christos Papa (Paphos, Cyprus)

Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν.

Παύλος Στάινερ (Ελβετία)

The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...)

Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum

Stelios Pardalakis (London, UK)

We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy?

George Gasparakis (Crete, Greece)

The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back.

Ioannis Ifantidis (London, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United!

Stelios Pardalakis (London, UK)

Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα.

Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς)

TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou.

Ιoannis Schinas (Houston, USA)

Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο...

Γάλλος (Ελλάς)

Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους».

Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς)

2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο.

3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του;

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. ()

Julia Vass (Cambridge, UK)

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη.

Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς)

Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες.

Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς)

They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late.

Esmi Tsakiraki (London, UK)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν

Julia Vass (Cambridge, UK)

It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return.

Νίκος Γ. (Ελλάς)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης.

Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα;

Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Give the "elgin marbles" back to Greece!

C.K. (Germany)

Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece.

Tassos Zervakis (Darien, USA)

Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK.

George Tsuchnikas (UK)

Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization.

The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it.

Manolis Lygounis (San Jose, USA)

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Aποχαιρετιστήρια» κόντρα Σημίτη - Καραμανλή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Υπάρχει πρωθυπουργός; Βρήκε ξαφνικά τη λαλιά του.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δέσμευση Καραμανλή στη Βουλή: Θα δώσουν λόγο για όσα έχουν κάνει.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λερναία Ύδρα τα σκάνδαλα. Μετά το «Πόρτο Καρράς», στο φως 3 νέες υποθέσεις διαφθοράς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η θλιβερή αυλαία του ΠΑΣΟΚ. Πρωθυπουργική εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή.

Η ΑΥΓΗ: Αλλαγή - αριστερά. Χωρίς τις υπεσχημένες αποκαλύψεις η συζήτηση στη Βουλή. Ομοιότητα θέσεων Σημίτη - Καραμανλή, παρά τους διαξιφισμούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάνδαλο: 40 δισ. τον χρόνο αρπάζουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι από τους καταναλωτές. 6,5 δισ. έχουν φάει τα Ταμεία της ΕΣΗΕΑ από την «Αυριανή».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Να τελειώνουμε μ' αυτά! Νέο μοντέλο κόμματος και κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει πίσω τις λασπολογίες και τις ύβρεις. Σύγκρουση με το κατεστημένο εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο... ιός Πάχτα θέρισε 99 τροπολογίες και ένα νομοσχέδιο. Πανικόβλητοι αποσύρουν όλα τα ρουσφέτια.

ΕΘΝΟΣ: Γ. Παπανδρέου: Δεσμεύομαι. Επίθεση στα κατεστημένα - όραμα για το μέλλον.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτός άφησε όλα τα... λουλούδια να ανθίσουν γύρω του! Κ. Καραμανλής προς Κ. Σημίτη, σε σχέση με την υπόθεση Πάχτα, την διαφθορά και την διαπλοκή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο εδώλιο όλοι οι κλέφτες. Από κόσκινο όλες οι ύποπτες συμβάσεις. Το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν θα μείνει ατιμώρητο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόρτο... Άκης. Το νέο σκάνδαλο έμεινε στη μέση. Βουλή: Απεσύρθη άρον - άρον το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 82% πάσχει η πολιτική ζωή. Γκάλοπ - υπόθεση Πάχτα: Σύμπτωμα γενικού φαινομένου.

ΕΞΠΡΕΣ: Απουσίαζε το 'νέο' ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

ΕΣΤΙΑ: Προσβολή του Κοινοβουλίου. Επιδεικτική απουσία του κ. Γ. Παπανδρέου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Π. Σόλμπες: Είναι ισχυρή η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Επαινετικά σχόλια του κοινοτικού επιτρόπου για την ελληνική οικονομία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο μοιραίος κ. Πάχτας επιδείνωσε δραματικά τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Διεύρυνση διαφοράς υπέρ ΝΔ δείχνει το βαρόμετρο της VPRC.

ΚΕΡΔΟΣ: Εκρηκτικό το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Κατά 70% αυξήθηκε το Νοέμβριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αναποφάσιστη» η κυβέρνηση για το 39ωρο. Διαφωνία υπουργών για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το τελευταίο χειροκρότημα. Ύστατη προσπάθεια Σημίτη να υπερασπισθεί τα έργα του.

METRORAMA: Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για τη διαφθορά. «Αποχαιρετιστήρια» κόντρα Καραμανλή - Σημίτη, απόντος του Γ. Παπανδρέου.

ΤΑ ΝΕΑ: Κήρυξε πόλεμο στο κομματικό κατεστημένο. Γιώργος: «Kανείς μόνιμος στην καρέκλα του».

ΝΙΚΗ: «Τολμήστε και εσείς». Μήνυμα Γ. Παπανδρέου προς ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συζήτηση στη Βουλή: Στην ίδια αντιλαϊκή πορεία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

CITY PRESS: Παπανδρέου: Ξεκινάω την ηθική επανάσταση. Στη Θεσσαλονίκη ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ χάραξε πορεία υπέρβασης του κόμματός του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής κυριάρχησε στη Βουλή. Αυλαία Σημίτη με διχαστικό λόγο.

Η ΧΩΡΑ: Άρον - άρον μαζεύουν τις τελευταίες αμαρτίες τους μετά το σκάδαλο Πάχτα και την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Συζήτηση στη Βουλή

Το METRORAMA γράφει ότι «στην αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην τροπολογία Πάχτα επικεντρώθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η τελυταία για τον Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι «'τυπική' μπορεί να θεωρείται για τη Νέα Δημοκρατία η περαιτέρω εκλογική διαδικασία μέχρι την 7η Μαρτίου. Χθες, ο Κ. Καραμανλής πραγματοποίησε μία ακόμα πρωθυπουργική παρουσία και με την ομιλία του απλά σηματοδότησε την έναρξη της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τη ΝΔ, καθώς όλοι τη χαρακτήρισαν ως προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι «η τελευταία παράσταση του Κ. Σημίτη στη Βουλή δεν είχε ούτε λάμψη, ούτε χειροκρότημα. Ο Κ. Καραμανλής 'αποχαιρέτισε' τον πρωθυπουργό που φεύγει με συντριπτικά επιχειρήματα για το χάος που αφήνει πίσω του την ίδια στιγμή που ο διάδοχος μιλούσε στη... Θεσσαλονίκη αποφεύγοντας να πιει το 'πικρό ποτήρι'. Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως ξεκαθάρισε ότι από τις 8 Μαρτίου όλες οι συμβάσεις θα ελεχθούν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, «ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε δριμύτατο 'κατηγορώ' σε σχέση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά λέγοντας στον απερχόμενο πρωθυπουργό ότι αυτός ήταν που άφησε 'όλα αυτά τα λουλούδια να ανθίσουν γύρω του'. Μάταια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαντήσει 'σκληρά' στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μόνο το οποίο κατάφερε ήταν να κατηγορήσει τη ΝΔ για μηδενισμό, καταστροφολογία και σκανδαλολογία, κανόνας μία συνολική αποτίμηση του έργου των κυβερνήσεών του».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «ο κ. Καραμανλής ξεσκέπασε το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Αποκάλυψε τα δίπλα βιβλία και τα κρυφά συρτάρια. Έκανε επίθεση στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας: 'Δεκατέσσερα χρόνια κάλυπτε όλα τα εγκλήματα του καθεστώτος'. Έβαλε τον Κ. Σημίτη στη θέση του όταν ο τελευταίος κατηγορούσε τη ΝΔ ότι δεν στήριξε σε μεγάλες υποθέσεις την κυβέρνηση. 'Φωτιά' και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «ολοφάνεροι έγιναν χτες στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή οι δύο δρόμοι για την πορεία της χώρας. Από τη μία ο πρωθυπουργός, παρά και ενάντια στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και στη γενικότερη λαϊκή αποδοκιμασία της μέχρι σήμερα πορείας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κυρίως άσκησε κριτική στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία της ΝΔ χρωματίζοντάς τη με αρκετή δόση κινδυνολογίας. Στην ίδια πλευρά τοποθετήθηκε και ο Κ. Καραμανλής. Η ουσιαστική αντιμετώπιση και η λύση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαιτούν μία ριζικά διαφορετική πολιτική ενάντια στην ολιγαρχία και προς όφελος των εργαζομένων».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε η εξουσία της ΝΔ θα αλλάξουν τους άξονες της πολιτικής Σημίτη -την προσχώρηση στον νεοφιλελευθερισμό, το δικομματικό σύστημα, την ταλάντευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή αυτονομία-, τόνισε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «απαράδεκτη από πάσης πλευράς και απόψεως ήταν η επιδεικτική απουσία του Γ. Παπανδρέου από την χθεσινή, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στοιχειώδης σεβασμός προς τον θεσμό του κοινοβουλίου επέβαλλε ο εν δυνάμει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να είναι παρών στη συζήτηση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συγγνώμες και παραιτήσεις στο BBC

Παρελθόν για το BBC ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ

Την παραίτηση του υπέβαλε ο διευθυντής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, Γκρεγκ Ντάικ, μία ημέρα μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός από τον λόρδο Μπάιρον Χάτον και συντάκτης του πορίσματος για την υπόθεση Κέλι.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ υπογράμμισε ότι «εξαρχής αποκλειστικός στόχος του ήταν η υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας του BBC».

Tο πρωί το διοικητικό συμβούλιο του BBC συνεδρίαζε με αφορμή την υποβολή παραίτησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Η έκθεση του λόρδου Χάτον βρήκε πως η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με ανέντιμο, δόλιο και διπρόσωπο τρόπο στη δημοσιοποίηση του ονόματος του δρ. Κέλι. Βρίσκετε το συμπέρασμα πειστικό ή όχι;

Ναι 36%

Όχι 50%

Δεν ξέρω 15%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Το διοικητικό συμβούλιο του BBC «ζητούν ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για τα λάθη που διεπράχθησαν στο ρεπορτάζ, το οποίο υπαινισσόταν ότι η κυβέρνηση παραποίησε στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη «δημόσια συγγνώμη» του BBC και τόνισε ότι «το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην ανεξαρτησία του ΒΒC.

Ο Τόνι Μπλερ κατέληξε απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν και να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν.

Ο Γκάβιν Ντέιβις παραιτήθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός σε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι -συμβούλου της κυβέρνησης που αυτοκτόνησε πέρυσι μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

Μεταξύ άλλων η έκθεση του δικαστή Χάτον, εξέτασε κατηγόριες του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ότι στο ντοσιέ που συνέταξε η κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, παραποίησε εσκεμμένα τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο δικαστής Χάτον αποφάνθηκε ότι η καταγγελία ήταν ανυπόστατη και ότι το σύστημα αρχισυνταξίας του ΒΒΣ δεν λειτουργεί σωστά.

Ήταν δίκαιο ή άδικο να επιρριφθούν από την έκθεση Χάτον οι περισσότερες ευθύνες για την υπόθεση Κέλι στο BBC;

Δίκαιο 49%

Άδικο 56%

Δεν ξέρω 10%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον απάλλαξε την κυβέρνηση από τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ είπε ότι θέλει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εκτιμήσεις για τη νόσο των πτηνών

Ασθενής με τη νόσο των πουλερικών στο Βιετνάμ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη έξαρση της νόσου των πουλερικών πιθανότατα να εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, πολύ νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Η δήλωση του ΠΟΥ έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές σ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς σημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύεται ευρέως.

Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο των πτηνών, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας εντοπίστηκαν στη Νότιο Κορέα τον Δεκέμβριο.

Η αξιωματούχος Μαρία Τσενγκ του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός έλαβε δείγματα πριν από δύο εβδομάδες, τα οποία χρονολογούνται από τον Απρίλιο.

Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχουν ίχνη του Η5Ν1 που προκαλεί την ασθένεια των πουλερικών.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Nεκροί δύο λαθρομετανάστες

Η απόγνωση και η αβεβαιότητα διαδέχεται τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση

Tις σορούς δύο λαθρομεταναστών εντόπισε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Βασιλικών της Εύβοιας ελικόπτερο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων 17 που αγνοούνται.

Oι λαθρομετανάστες, μαζί με άλλους 26 που εντοπίσθηκαν ήδη σε βραχονησίδα, βρέθηκαν στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, όταν το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε βυθίσθηκε από εισροή υδάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας, το ιστιοφόρο σκάφος -αγνώστων λοιπών στοιχείων- βυθίσθηκε ενώ έπλεε κοντά στη βραχονησίδα Πεταλιοί, μεταξύ Ραφήνας και Καρύστου, όπου επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και οι άνεμοι έφθαναν τα εννέα μποφόρ.

Η βύθιση του σκάφους έγινε σχεδόν αμέσως γνωστή από παραπλέον εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες.

Oι 26 από τους λαθρομετανάστες κατάφεραν να να βγουν κολυμπώντας στη βραχονησίδα, όπου τους εντόπισε ομάδα βατραχανθρώπων, και θα μεταφερθούν με σκάφος στο Μαρμάρι και στη συνέχεια οδικώς στην Κάρυστο.

Οι έρευνες διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία εξ αιτίας της πυκνής βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήττει το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση «Πόρτο Kαρράς»

Διευρύνθηκε η υπέρ της ΝΔ διαφορά

Άμεσες συνέπειες για το προεκλογικό σκηνικό είχε η υπόθεση της τροπολογίας για το «Πόρτο Kαρράς», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για το ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Tα ευρήματα της μέτρησης επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα άλλης δημοσκόπησης, που έγινε το Σαββατοκύριακο από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Aντέννα, αφού δείχνουν πως η υπόθεση της τροπολογίας ενίσχυσε την εκλογική δυναμική της ΝΔ.

H διαφορά υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου -σύμφωνα με την έρευνα της VPRC- διευρύνθηκε, φθάνοντας τις 4,3 ποσοστιαίες μονάδες από 3,2 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 48% έναντι 23% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι ποσοστού 31% που προτιμούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Kαταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ικανότερος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προώθηση της ανανέωσης της πολιτικής ζωής ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε, πως η ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις «δεν είναι πολιτικά αξιόπιστη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποδίδει απλά μία ρευστή ένδειξη».


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά περιπόλου

Περίπολος Αμερικανών στην Μπακούμπα του Ιράκ

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην Μπακούμπα του Ιράκ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Η έκρηξη είχε στόχο μέλη της ιρακινής Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, η οποία εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν την πρωινή τους περίπολο στην πόλη.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αύξηση των επιθέσεων κατά μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην Μπακούμπα.

Η Μπακούμπα βρίσκεται στο επονομαζόμενο «σουνιτικό τρίγωνο» και θεωρείται προπύργιο της αντίστασης των Ιρακινών κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Πριν από δύο εβδομάδες αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Μπακούμπα.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλαγή κρατουμένων

Δύο αεροσκάφη με Άραβες κρατουμένους και τις σορούς Ισραηλινών αφίχθησαν στην Κολωνία

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλου

Ολοκληρώνεται αυτή την ώρα, στο αεροδρόμιο της Κολωνίας αλλά και στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, η ανταλλαγή κρατούμενων μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά, η μεγαλύτερη στο είδος της τα 24 χρόνια, η οποία έγινε δυνατή μετά από μακροχρόνιες διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας.

Συνολικά το Ισραήλ απελευθερώνει 463 κρατουμένους ενώ η Χεζμπολά, επέστρεψε τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών και του επιχειρηματία Εχανάν Τανεμπάουμ, που κρατούσε όμηρο εδώ και τρία χρόνια.

Στο αεροδρόμιο της Κολωνίας προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τα ξημερώματα, ένα γερμανικό στρατιωτικά αεροπλάνο, που μετάφερε από τον Λίβανο, τον ισραηλινό επιχειρηματία και τις τρεις σορούς των στρατιωτών και ένα άλλο από το Τελ Αβιβ, στο οποίο επέβαιναν 63 Άραβες μέλη της Χεζμπολά, ανάμεσα τους και δυο ηγετικά στελέχη, αλλά και ο Γερμανός Στίβεν Σμίρεκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο Ισραήλ για τρομοκρατική δράση.

Μετά την αναγνώριση των σορών των τριών στρατιωτών από Ισραηλινούς ιατρούς, άρχισε η ανταλλαγή των αιχμάλωτων , παράλληλα στην Γερμανία αλλά και την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, όπου λεωφορεία μετέφεραν 400 Παλαιστινίους, σε συνοριακούς σταθμούς έλεγχου.

Η ανταλλαγή αυτή έγινε δυνατή, μετά τις μακροχρόνιες προσπάθειες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικά του επικεφαλής τους, Γκίντερ Ουρλάου.

Η Γερμανία έχει παραδοσιακά ειδικές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, πράγμα που όπως λένε στο Βερολίνο , έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη σημερινή ανταλλαγή αιχμάλωτων, καθώς η Τεχεράνη επηρεάζει αποφασιστικά την πολιτική της Χεζμπολά.

Η Γερμανία παίζει εδώ και δεκαετίες, σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στην Μέση Ανατολή.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρωταγωνιστές

Μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η ανάγνωση του πορίσματος για την υπόθεση Κέλι από τον δικαστή Μπράιαν Χάτον

Προσεκτικός, ακριβής και υπό έλεγχο. Ο 73χρονος Βρετανός δικαστής Μπράιαν Χάτον έδωσε, χθες Τετάρτη, την παράσταση της ζωής του, όπως σημειώνουν τα περισσότερα βρετανικά μέσα.

Η ανάγνωση του πρίσματος για την υπόθεση του καθηγητού, Ντέιβιντ Κέλι διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ο λόρδος Μπράιαν Χάτον δεν κόμπιασε ούτε στιγμή κατά την ανάγνωση του κειμένου, απέφευγε την οπτική επαφή με το ακροατήριο και δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου το ποτήρι με το νερό που βρισκόταν στο έδρανο της αίθουσας 75 του Ποινικού Δικαστηρίου του Λονδίνου.

Bασικά σημεία του πορίσματος Χάτον

Στο στόχαστρο το BBC

Βασικός αποδέκτης των επικρίσεων του λόρδου Χάτον ήταν το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, BBC. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για την αντίδραση του BBC, την οποία διάβασε από τηλεοράσεως ο διευθυντής του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ.

Το κείμενο

Η πρώτη παραίτηση

Με βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και του δικαστή Μπράιαν Χάτον ο «χορός των απομακρύνσεων» στο ΒΒC ξεκίνησε με την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Καίρια ερωτήματα


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και έως 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν βρισκόταν στην κατοικία του την ώρα της έκρηξης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα καμικάζι.

Η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το λεωφορείο και να σπάσουν τα τζάμια πολλών κτιρίων κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την περιοχή γύρω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Αντιδράσεις Παλαιστινίων

Η ισλαμική οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Νωρίτερα, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι η «επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ είναι μια φυσική αντίδραση και εντάσσεται στο πλαίσιο των εγκλημάτων που διαπράττουν οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής, με τελευταία την σιωνιστική χθεσινή επίθεση στην περιοχή Αλ Ζαϊτούν της Γάζας που στοίχισε τη ζωή οκτώ Παλαιστινίων».

Ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε την επίθεση.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο φαύλος κύκλος της βίας θα μπορούσε να σπάσει μόνο με την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Χθες, Τετάρτη οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

Η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου, κοντά στο Τελ Αβίβ.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση στις σχέσεις Ταϊβάν - Γαλλίας

Παλαιότερη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ με τον Ταϊβανέζο ομόλογό του, Τσεν Σούι Μπιάν

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με τη Γαλλία, διαμαρτυρόμενη για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ταϊβάν, Γου Σι Κουν η προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη δύο Ταϊβανέζων υπουργών στη Γαλλία ακυρώθηκε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας απεκάλεσε «σοβαρό λάθος» τα σχέδια της Ταϊβάν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενίσχυση ή μη της αμυντικής θωράκισης της νήσου.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δε συνάδουν με το πνεύμα της «ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Η Γαλλία, όπως η πλειονότητα των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποδέχεται την αρχή της «μίας Κίνας», η οποία θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη συνεδρίαση στο BBC

Παραίτηση και καίρια ερωτήματα από τον πρόεδρο του ΔΣ του BBC, Γκάβιν Ντέιβις

Σε ατμόσφαιρα κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο του BBC συνεδριάζει την Πέμπτη, μετά την υποβολή παραίτησης του προέδρου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Ο Ντέιβις παραιτήθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός σε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι -συμβούλου της κυβέρνησης που αυτοκτόνησε πέρυσι μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

Η έκθεση του λόρδου Χάτον βρήκε πως η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με ανέντιμο, δόλιο και διπρόσωπο τρόπο στη δημοσιοποίηση του ονόματος του δρ. Κέλι. Βρίσκετε το συμπέρασμα πειστικό ή όχι;

Ναι 36%

Όχι 50%

Δεν ξέρω 15%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Μεταξύ άλλων η έκθεση του δικαστή Χάτον, εξέτασε κατηγόριες του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ότι στο ντοσιέ που συνέταξε η κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, παραποίησε εσκεμμένα τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο δικαστής Χάτον αποφάνθηκε ότι η καταγγελία ήταν ανυπόστατη και ότι το σύστημα αρχισυνταξίας του ΒΒΣ δεν λειτουργεί σωστά.

Ήταν δίκαιο ή άδικο να επιρριφθούν από την έκθεση Χάτον οι περισσότερες ευθύνες για την υπόθεση Κέλι στο BBC;

Δίκαιο 49%

Άδικο 56%

Δεν ξέρω 10%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον απάλλαξε την κυβέρνηση από τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ είπε ότι θέλει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ.

Ερωτήματα Ντέιβις

Καίρια ερωτήματα θέτει, στην επιστολή της παραίτησής του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις.

Ήταν η έκθεση Χάτον συγκάλυψη;

Ναι 49%

Όχι 40%

Δεν ξέρω 11%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Πρώτον, λέει, τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο δικαστής Χάτον πώς συμβιβάζονται με το σύνολο των καταθέσεων της ανακριτικής έρευνας;

Δεύτερον, όταν ο δικαστής Χάτον επέκρινε το ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν γιατί δεν έλαβε υπόψη τα αντίστοιχα πράγματα που είχε δηλώσει ο καθηγητής Κέλι στην δημοσιογράφο του BBC, Σούζαν Ουότς, που σημειωτέον αποδείκνυαν ότι δεν είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να έχει ο Σαντάμ Χουσεΐν όπλα μαζικού ολέθρου;

Νομίζετε πως θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για τους λόγους που έδωσε η κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ;

Ναι 70%

Όχι 27%

Δεν ξέρω 2%

Δημοσκόπηση:Evening Standard (28/01/04)

Τρίτον, η κριτική του δικαστή Χάτον στο ΒBC γιατί δεν έλαβε υπόψη τις σφοδρές επιθέσεις που δεχόταν το BBC από την κυβέρνηση για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ;

Και τέταρτον, όταν ο δικαστής Χάτον λέει ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση ανώνυμων πηγών, αυτό έχει νομική βάση και αν εφαρμοστεί δεν θα επαπειλήσει την ελευθερία του τύπου; είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει ο Γκάβιν Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλαγή κρατουμένων

Δύο αεροσκάφη με Άραβες κρατουμένους και τις σορούς Ισραηλινών αφίχθησαν στην Κολωνία

Στη Δυτική Όχθη ξεκίνησε η απελευθέρωση εκατοντάδων Αράβων κρατουμένων στο πλαίσιο της περίπλοκης και αμφιλεγόμενης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοσυριακής ισλαμικής οργάνωσης, Χεζμπολά.

Νωρίτερα, σε στρατιωτική αεροπορική βάση της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε η παράδοση ομάδας μελών της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολά που κρατούνταν από το Ισραήλ.

Τα δύο αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε βάση της Κολωνίας.

Το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από τη Βηρυτό, μετέφερε τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών και του επιχειρηματία, Ελχανάν Τάνενμπαουμ.

Οι σοροί παραδόθηκαν σε Γερμανό διαμεσολαβητή.

Το δεύτερο αεροσκάφος αφίχθη από το Ισραήλ με μια ομάδα περίπου 30 Άραβες κρατουμένους και έναν Γερμανό πολίτη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από φυλακή του Τελ Αβίβ.

Οι κρατούμενοι είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και έως 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν βρισκόταν στην κατοικία του την ώρα της έκρηξης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα καμικάζι.

Η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το λεωφορείο και να σπάσουν τα τζάμια πολλών κτιρίων κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την περιοχή γύρω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Αντιδράσεις Παλαιστινίων

Η έκρηξη σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ επρόκειτο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη φιλοσυριακή ισλαμική οργάνωση, Χεζμπολά.

Καμμία οργάνωση δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι η «επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ είναι μια φυσική αντίδραση και εντάσσεται στο πλαίσιο των εγκλημάτων που διαπράττουν οι σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής, με τελευταία την σιωνιστική χθεσινή επίθεση στην περιοχή Αλ Ζαϊτούν της Γάζας που στοίχισε τη ζωή οκτώ Παλαιστινίων».

Ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε την επίθεση.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο φαύλος κύκλος της βίας θα μπορούσε να σπάσει μόνο με την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Χθες, Τετάρτη οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

Η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου, κοντά στο Τελ Αβίβ.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά περιπόλου

Περίπολος Αμερικανών στην Μπακούμπα του Ιράκ

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην Μπακούμπα του Ιράκ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Η έκρηξη είχε στόχο μέλη της ιρακινής Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, η οποία εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν την πρωινή τους περίπολο στην πόλη.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αύξηση των επιθέσεων κατά μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην Μπακούμπα.

Η Μπακούμπα βρίσκεται στο επονομαζόμενο «σουνιτικό τρίγωνο» και θεωρείται προπύργιο της αντίστασης των Ιρακινών κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Πριν από δύο εβδομάδες αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην Μπακούμπα.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην Ιερουσαλήμ πιστεύεται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Γίνεται λόγος για αρκετά θύματα.

Περισσότερα σε λίγο.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και έως 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν βρισκόταν στην κατοικία του την ώρα της έκρηξης.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δράστης της επίθεσης ήταν γυναίκα καμικάζι.

Η έκρηξη ήταν μεγάλης ισχύος με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το λεωφορείο και να σπάσουν τα τζάμια πολλών κτιρίων κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Η αστυνομία έχει ήδη αποκλείσει την περιοχή γύρω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Η έκρηξη σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ επρόκειτο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη φιλοσυριακή ισλαμική οργάνωση, Χεζμπολά.

Καμμία οργάνωση δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου, κοντά στο Τελ Αβίβ.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για ιό στο Ίντερνετ

Εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με ένα νέο ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών με την ονομασία MyDoom, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στο Ίντερνετ.

Εταιρεία που ασχολείται με την ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη Φιλανδία, υπολογίζει πως ο ιός τύπου σκουλήκι (worm)- ευθύνεται για περίπου 20-30% της κίνησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) παγκοσμίως στην προσπάθειά του να μολύνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα στοιχεία του MyDoom

From: Τυχαία διεύθυνση

To: Διεύθυνση παραλήπτη

Subject: Τυχαίες λέξεις

Μήνυμα: Διάφορα μηνύματα όπως «Mail transaction failed, Partial message is available»

Attachment: Εικονίδιο αρχείου κειμένου. Τυχαία ονομασία με κατάληξη with ZIP, BAT, CMD, EXE, PIF ή SCR.

Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στο συνημμένο αρχείο, ο ιός ανοίγει το Notepad, γεμάτο με τυχαίους χαρακτήρες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) άρχισε έρευνες για να εντοπίσει Αυτούς που προγραμμάτισαν τον ιό.

Αναλυτές λένε πως ο MyDoom και η παραλλαγή του, MyDoom B, που καλύπτονται εμφανιζόμενοι ως συνήθη μηνύματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι μεταξύ των πιο καταστροφικών ιών που έχουν δημιουργηθεί.

Ανταποκριτής του BBC λέει πως υπάρχουν ανησυχίες ότι ο ιός είναι προγραμματισμένος να επιτεθεί στον κύριο δικτυακό τόπο της γιγαντιαίας εταιρείας λογισμικού Μάικροσοφτ (Microsoft).


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πόρισμα Χάτον με πολλούς αποδέκτες

Επικρίσεις κατά του BBC, απαλλαγή της κυβέρνησης περιέχει το πόρισμα Χάτον

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του Βρετανού δικαστή Χάτον, που παρουσίασε σήμερα τα πορίσματα της έρευνάς του για το τί οδήγησε στην αυτοκτονία τον κυβερνητικό εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ρεπορτάζ του BBC που κατηγορούσε την κυβέρνηση - και ειδικότερα τον τότε πρωθυπουργικό σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας Άλιστερ Κάμπελ- ότι μεγαλοποίησε πέρυσι τα στοιχεία που διέθετε για το ιρακινό οπλοστάσιο ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα του πολέμου, ρεπορτάζ το οποίο είχε ως πηγή το δόκτορα Κέλι.

Ο λόρδος Χάτον είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, έκανε μια σοβαρότατη και αστήρικτη καταγγελία ότι η κυβέρνηση Μπλερ προσέθεσε έναν ισχυρισμό, εν γνώσει της λανθασμένο και παρά τις αντιρρήσεις των μυστικών υπηρεσιών, μέσα στα στοιχεία του «φακέλου για το Ιράκ», ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Χάτον επέκρινε και τα στελέχη της αρχισυνταξίας του BBC γιατί δεν κατάλαβαν ότι οι σημειώσεις που κράτησε ο ρεπόρτερ από τη συνάντησή του με τον δόκτορα Κέλι δεν στήριζαν τη σοβαρότερη από τις καταγγελίες του.

Επίσης κριτική δέχθηκε και το διευθυντικό συμβούλιο που ασκεί εποπτεία στο BBC, γιατί - σύμφωνα με το πόρισμα έσφαλε όταν δεν ερεύνησε περαιτέρω τις πηγές του ρεπορτάζ του κ. Γκίλιγκαν.

Απαλλαγή της κυβέρνησης Μπλερ

Ο κύριος Χάτον αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι θα ήταν απίθανο να πιστέψει κανείς ότι η ταυτότητα του κυβερνητικού συμβούλου δεν θα αποκαλυπτόταν, μετά τη συνάντησή του με τον Άντριου Γκίλιγκαν.

O Βρετανός πρωθυπουργός δεν ευθύνεται για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δρ Κέλι στα ΜΜΕ, λέει η έκθεση Χάτον

Αλλά ο κύριος Χάτον είπε ότι το υπουργείο Άμυνας - εργοδότης του δόκτορα Κέλι -έσφαλε στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα μετά την αποκάλυψη.

Ο Βρετανός δικαστής είπε ότι οι προϊστάμενοί του έφεραν το δόκτορα Κέλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κοινοποιώντας του αιφνιδιαστικά ότι το όνομά του θα γινόταν γνωστό.

Ο Λόρδος Χάτον είπε ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με ακρίβεια πώς ο δόκτωρ Κέλι πήρε την μοιραία για τη ζωή του απόφαση.

Πάντως ο κύριος Χάτον κατέληξε λέγοντας ότι ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υπηρέτησε πιστά τη χώρα του σε όλη του τη ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για τη διαρροή της έκθεσής του σε εφημερίδα, 24 ώρες πριν τη δημοσίευσή της.

Άμεσες επιπτώσεις του πορίσματος

«Το BBC αναγνωρίζει ότι ορισμένοι καίριοι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Άντριου Γκίλιγκαν στο πρόγραμμα Today στις 29 Μαΐου του 2003 ήταν εσφαλμένοι και ζητούμε συγγνώμη για το γεγονός αυτό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού οργανισμού Γκρεγκ Ντάικ.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC

Ο ίδιος τόνισε ότι ουδέποτε το BBC είπε στους τελευταίους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από τη μετάδοση του επίμαχου ρεπορτάζ ότι «ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ψεύδεται».

Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος Άλιστερ Κάμπελ δήλωσε ότι όπως δείχνει το πόρισμα Χάτον, αυτός έλεγε την αλήθεια και όχι το BBC, ζήτησε δε «παραιτήσεις από το ΒΒC σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή του οργανισμού μέχρι τους αρχισυντάκτες και το συγγραφέα του επίμαχου ρεπορτάζ

Ήδη εξαιτίας της υπόθεσης αυτής υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις, λέγοντας ότι στη Βρετανία υπάρχει μια τιμημένη παράδοση, δηλαδή αυτή που βρίσκονται στην κορυφή ενός οργανισμού να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τα λάθη του.

Η οικογένεια του καθηγητή Κέλι εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για να εγγυηθεί ότι κανένα άλλο άτομο δεν θα υποστεί όσο υπέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη συνεδρίαση στο BBC

Παραίτηση και καίρια ερωτήματα από τον πρόεδρο του ΔΣ του BBC, Γκάβιν Ντέιβις

Σε ατμόσφαιρα κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο του BBC συνεδριάζει την Πέμπτη, μετά την υποβολή παραίτησης του προέδρου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Ο Ντέιβις παραιτήθηκε μετά τις δριμείες επικρίσεις που δέχτηκε ο οργανισμός σε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι -συμβούλου της κυβέρνησης που αυτοκτόνησε πέρυσι μετά από ενημέρωση δημοσιογράφων σχετικά με τα όπλα του Ιράκ.

Μεταξύ άλλων η έκθεση του δικαστή Χάτον, εξέτασε κατηγόριες του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ότι στο ντοσιέ που συνέταξε η κυβέρνηση για τα όπλα του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, παραποίησε εσκεμμένα τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο δικαστής Χάτον αποφάνθηκε ότι η καταγγελία ήταν ανυπόστατη και ότι το σύστημα αρχισυνταξίας του ΒΒΣ δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον απάλλαξε την κυβέρνηση από τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ είπε ότι θέλει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ.

Ερωτήματα Ντέιβις

Καίρια ερωτήματα θέτει, στην επιστολή της παραίτησής του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις.

Πρώτον, λέει, τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο δικαστής Χάτον πώς συμβιβάζονται με το σύνολο των καταθέσεων της ανακριτικής έρευνας;

Δεύτερον, όταν ο δικαστής Χάτον επέκρινε το ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν γιατί δεν έλαβε υπόψη τα αντίστοιχα πράγματα που είχε δηλώσει ο καθηγητής Κέλι στην δημοσιογράφο του BBC, Σούζαν Ουότς, που σημειωτέον αποδείκνυαν ότι δεν είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να έχει ο Σαντάμ Χουσεΐν όπλα μαζικού ολέθρου;

Τρίτον, η κριτική του δικαστή Χάτον στο ΒBC γιατί δεν έλαβε υπόψη τις σφοδρές επιθέσεις που δεχόταν το BBC από την κυβέρνηση για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ;

Και τέταρτον, όταν ο δικαστής Χάτον λέει ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση ανώνυμων πηγών, αυτό έχει νομική βάση και αν εφαρμοστεί δεν θα επαπειλήσει την ελευθερία του τύπου; είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει ο Γκάβιν Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2004 - 04:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά

Στο πρωτοσέλιδο των Τάιμς (The Times) δημοσιεύεται μια φωτογραφία από την είσοδο των κεντρικών γραφείων του BBC μέσα στη χιονοθύελλα που έπληξε χτες το Λονδίνο, με κύριο τίτλο «Η θύελλα των κατηγοριών παγώνει το BBC».

Στο κύριο σχόλιο της σύνταξης η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Γκάβιν Ντέιβις.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) με τίτλο «Το BBC σε κρίση, ο Μπλερ καθαρός» σημειώνει πως ο Γκάβιν Ντέιβις αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έκθεσης Χάτον.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) συμφωνεί πως «Μια κρίση διατρέχει το BBC» αλλά δεν είναι καθόλου κολακευτική για τον λόρδο Χάτον λέγοντας πως η έκθεσή του «είναι εντυπωσιακά μονομερής».

Και η Ντέιλι Μέιλ (The Daily Mail) επικρίνει το πόρισμα της επιτροπής Χάτον αναφέροντας πως η έκθεση «δεν καταφέρνει να θέσει την υπόθεση με την οποία ασχολείται στο ευρύτερο πλαίσιο των τεράστιων αρετών του BBC και δεινής φαυλότητας της κυβέρνησης».

Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία του τάφου του Ντέιβιντ Κέλι, τυλιγμένου στο χιόνι.

Η Ντέιλι Εξπρές (The Daily Express) δημοσιεύει μια φωτογραφία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, να χαμογελά με ένα φωτοστέφανο στο κεφάλι του.

Αλλά σε δριμύ κύριο σχόλιο της σύνταξης, η εφημερίδα διερωτάται γιατί η έκθεση δεν αντιμετώπισε τα στοιχειώδη ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των στοιχείων από τις μυστικές υπηρεσίες που δημοσιεύτηκαν πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης της σελίδας λευκό. Στη μέση υπάρχει η λέξη «Συγκάλυψη» ακολουθούμενη από ένα ερωτηματικό.


Νίκη Μπλερ, ήττα του BBC;

Ο Τόνι Μπλερ, λέει η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro), «σημείωσε τη δεύτερη νίκη του σε 24 ώρες αν και όλοι στην αρχή της εβδομάδας προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο».

Ο Μπλερ, εξηγεί, «βγαίνει σχετικά αλώβητος» από την έκθεση Χάτον, ένα δικαστή με «ακηλίδωτη υπόληψη» όπως λέει η εφημερίδα, που σημειώνει πως η έκθεση «πλήττει σκληρά το BBC».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) στέκεται ιδιαίτερα στην όλη διαδικασία.

«Η έρευνα του λόρδου Χάτον, λέει η γαλλική εφημερίδα, σε συνδυασμό με τη συζήτηση στο κοινοβούλιο μεταξύ του Τόνι Μπλερ και των αντιπάλων του και η συγνώμη και παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC όλα αυτά σε απευθείας μετάδοση από το ίδιο το BBC- ισοδυναμούν με ένα μάθημα ζωντανής δημοκρατίας που θα θέλαμε, αλλά δεν ελπίζουμε ιδιαίτερα, να αποτελέσει έμπνευση για την γαλλική πολιτική».

Η Λιμπερασιόν εκφράζει την ελπίδα η διαμάχη μεταξύ του «περήφανου BBC» και του «αβύθιστου Μπλερ» δεν θα γίνει «το δέντρο που θα κρύψει το δάσος» των όπλων μαζικής καταστροφής που δεν έχουν βρεθεί στο Ιράκ.

«Η αξιοπιστία των μυστικών υπηρεσιών «έχει τρωθεί σοβαρά από το πόρισμα του λόρδου Χάτον» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Τα όπλα του Ιράκ

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (Die Welt) δεν εκπλήσσεται που ο Τόνι Μπλερ παραμένει στη θέση του, αφού, όπως λέει, «δεν είναι στην αρμοδιότητα των επιτροπών να ρίχνουν κυβερνήσεις».

Αλλά προειδοποιεί πως τα ευρήματα του λόρδου Χάτον δεν αφήνουν εκτός κριτικής τον Βρετανό πρωθυπουργό επειδή, όπως υπογραμμίζει, «ο πόλεμος στο Ιράκ και το τι έγινε κατά την προετοιμασία του δεν απετέλεσαν αντικείμενο της έρευνας».

Και η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) υποβαθμίζει την πολιτική σημασία του πορίσματος λέγοντας πως στην Ευρώπη κανείς δεν έχει βγάλει αθωωτική απόφαση [για τον Μπλερ] σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ».

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) πιστεύει ότι κανείς δεν βγήκε αλώβητος.

«Το BBC, που χαίρει τόσης εκτίμησης, δεν έλεγξε με την απαραίτητη προσοχή τους ισχυρισμούς [του ανταποκριτή του] σχετικά με την υπερβολή της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ» λέει η εφημερίδα.

Αλλά, προσθέτει, ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί πλέον να προσποιείται πως το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης εν αγνοία του.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει πως η έκθεση Χάτον δεν απαντά στο «ερώτημα που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά» αν δηλαδή το Ιράκ διέθετε ή όχι χρησιμοποιήσιμα όπλα μαζικής καταστροφής.

Διδάγματα

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) λέει πως το δίδαγμα για το BBC είναι πως όσοι κατηγορούν μια κυβέρνηση για κάτι τόσο σοβαρό πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι για τις πληροφορίες τους.

Το BBC, λέει, επλήγη σοβαρότατα από την υπόθεση, αλλά θα πρέπει κανείς να μην αγνοήσει την μεγαλύτερη εικόνα.

«Όπως ήταν λάθος στο παρελθόν, καθώς γνωρίζουμε πλέον, να υπερασπίζεται κανείς κατηγορηματικά το BBC, έτσι θα ήταν λάθος τώρα να θεωρηθεί συνολικά υπεύθυνο το BBC, επειδή ένας ανταποκριτής του στο κυνήγι της είδησης, αστόχησε, και επειδή οι προϊστάμενοί του δεν εκπλήρωσαν επαρκώς τα καθήκοντά τους», λέει η γερμανική εφημερίδα.

Στην Ελβετία η Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως «δικαίως το BBC χαίρει εκτίμησης σε όλο τον κόσμο για τις αυστηρές και πλούσιες ανταποκρίσεις του».

Αλλά σε αυτή την περίπτωση» είναι αδύνατον να μη συμφωνήσει κανείς» με τις επικρίσεις του λόρδου Χάτον σχετικά με «μια ιεραρχία που ενεπλάκη σε μια επίμονη κοκορομαχία με την κυβέρνηση χωρίς να φροντίσει να εξακριβώσει την αλήθεια των καταγγελιών ενός ανταποκριτή της» αναφέρει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.