Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-30

  1. Παραιτήθηκε και ο Γκίλιγκαν
  2. Μπους ζητά εξηγήσεις για τα όπλα του Ιράκ
  3. Μείον ένα έργο του Ελ Γκρέκο
  4. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  5. Στο μικροσκόπιο ο Αμπράμοβιτς
  6. Το Ισραήλ αμφισβητεί τη Χάγη
  7. Δεκαοκτώ μήνες με αναστολή στον Ζιπέ
  8. Συνομιλίες ζητά ο Παπαδόπουλος
  9. «Μετάθεση» Γ. Βαρβιτσιώτη στην ευρωβουλή
  10. «Τι γράφουν οι Τάιμς»
  11. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  12. Οι νέες δημοσκοπήσεις
  13. Χωρίς «μεγάλο παιχνίδι» το Κύπελλο
  14. Παραδοχές των ΗΠΑ για το Ιράκ
  15. Μειώνονται οι ελπίδες για τους λαθρομετανάστες
  16. Κάθειρξη για τον «κανίβαλο του Ρότενμπουργκ»
  17. Παραδοχές των ΗΠΑ για το Ιράκ
  18. Εισβολή στη Βηθλεέμ
  19. Επικηρύχθηκε ο ιός «ΜάιΝτουμ»
  20. Υπέρ της ανεξαρτησίας του BBC
  21. «Μονομερές» το πόρισμα
  22. Προσπάθεια να διασωθεί η ανεξαρτησία

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε και ο Γκίλιγκαν

Ανέλαβε ευθύνη για σημεία του επίμαχου ρεπορτάζ αλλά μίλησε και για "αδικία"

Ο Άντριου Γκίλιγκαν, ο δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε στο επίκεντρο της «κόντρας» κυβέρνησης- BBC για τα όπλα του Ιράκ παραιτήθηκε.

Ο κύριος Γκίλιγκαν ήταν ο ρεπόρτερ που μετέδωσε τις αμφιλεγόμενες κατηγορίες ότι η Βρετανική κυβέρνηση είχε επέμβει για να διογκώσει τον κίνδυνο που συνιστούσαν τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο βρετανός δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι ορισμένα στοιχεία του επίμαχου ρεπορτάζ ήταν εσφαλμένα και ζήτησε συγνώμη.

Πρόσθεσε ότι η αποχώρηση του έγινε οικειοθελώς αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι το BBC στο σύνολο του έγινε «θύμα σοβαρής αδικίας».

Τα δυο πλέον ανώτερα στελέχη του BBC παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους μετά την δημοσίευση του πορίσματος του δικαστή Χάτον που άσκησε έντονη κριτική στην αρχισυνταξία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

Ο προσωρινός γενικός διευθυντής του BBC, Μαρκ Μπάϊφορντ, υποσχέθηκε ότι θα θέσει σε εφαρμογή νέες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και αμεροληψία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 19:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους ζητά εξηγήσεις για τα όπλα του Ιράκ

Ο πρόεδρος Μπους απέφυγε να πάρει θέση για την αναγκαιότητα ανεξάρτητης έρευνας

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θέλει να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, σε αντίθεση με ότι αναφερόταν στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο.

Ο κύριος Μπους πάντως δεν θέλησε να απαντήσει εάν θα υποστηρίξει αυτούς που ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για τους λόγους που οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να κάνουν σωστή διάγνωση του κινδύνου.

Ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, ο γερουσιαστής Τζον Μακέϊν, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για ανεξάρτητη έρευνα για τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρώην επιθεωρητής όπλων στο Ιράκ Ντέϊβιντ Κέϊ που έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν υπάρχουν «σημαντικά» αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, υποστηρίζει και αυτός τις εκκλήσεις για την διενέργεια έρευνας.

Την Πέμπτη, η σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράϊς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο μπορεί να ήταν λανθασμένες.

Πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση για την προσφυγή στα όπλα ήταν επιβεβλημένη καθώς όπως είπε το Ιράκ αποτελούσε «διογκούμενο» κίνδυνο.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μείον ένα έργο του Ελ Γκρέκο

Το Φεβρουάριο ξεκινάει έκθεση αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του Ελ Γκρέκο

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αρνήθηκε να δανείσει πίνακα του Ελ Γκρέκο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ενόψει της έκθεσης που διοργανώνεται το Φεβρουάριο στη βρετανική πρωτεύουσα με έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Οι υπεύθυνοι του ελληνικού μουσείου υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης του πίνακα.

Ο πίνακας του Ελ Γκρέκο «όρος Σινά» φιλοτεχνήθηκε το 1570 και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μεγάλης δικαστικής διαμάχης.

Ο Ελβετός Γιόραμ Ντόιτς δηλώνει ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος του έργου, το οποίο εκλάπη από αξιωματούχους της ναζιστικής Γερμανίας.

Το έργο Τέχνης ανήκει από το 1990 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και αγοράστηκε έναντι 480.000 λιρών.

Ο διευθυντής του ελληνικού μουσείου που εδρεύει στο Ηράκλειο, Αλέξης Καλοκαιρινός δήλωσε στο BBC ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον πίνακα και να εμπλακεί σε μια νέα δικαστική μάχη με τον κ. Ντόιτς.

Ο Έλληνας διευθυντής πρόσθεσε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έπειτα από έρευνες διαπίστωσε ότι ο πίνακας ουδέποτε εκλάπη από Ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γιόραμ Ντόιτς με δικαστική εντολή επιχείρησε να κατασχέσει τον πίνακα κατά τη διάρκεια έκθεσης με έργα του Ελ Γκρέκο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

There is no question that the best solution is to immediately return the marbles. The longer they stay in the British Museum the more they seriously damage the image of the British cultural interests...

Solon Thanos (Germany)

The Parthenon Marbles should be returned to Greece as soon as the Acropolis Museum is (finally) built. Accordingly, all credit should be given to the United Kingdom for its generosity and its effort to preserve and secure the marbles and to 'keep them in trust' for the Greek Republic, as us Greeks would not have been able to do that since the 19th century when they were taken.

As a gesture of friendship and appreciation for what the British people have done, all British citizens, as well as Greek citizens, should be entitled to free admittance to the New Acropolis Museum. I honestly can not believe that England, an absolutely democratic State, would not adhere to our legitimate, both legally and historically, claim.

Vasilis (London, UK)

When something is not yours, you must RETURN IT BACK!

Stavros Stavrou (Nicosia, Cyprus)

Τα γλυπτά της Ακρόπολης πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης

Nίκος (Ελλάς)

Θα περίμενε κανείς, ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή, Η "Γηρεά Αλβιών" να φανεί πιο μεγαλόψυχη και να κάνει την αξιοπρεπή χειρονομία της επιστροφής των μαρμάρων στη θέση τους και στο χώρο τους.

Γιώργος Δεληκάρης (Ελλάς)

Τα μαρμαρα του Παρθενωνος βρισκονται παρανομα στο Βρεττανικο Μουσειο. Ειναι προιον της δραστηριοτητος ενος γνωστου αρχαιοκαπηλου του λορδου Ελγιν. Καποτε οι Βρεττανοι θα παυσουν να συμπεριφερονται κατ'αυτο τον τροπο και θα υποχρεωθουν να σεβαστουν τη Διεθνη Νομιμοτητα. Η απο μερους των συνεχιζομενη παρακρατηση ξενων εργων τεχνης πληττει ευλογα το κυρος της Βρεττανιας.

Ησίοδος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα γλυπτά της Ακρόπολης πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Διαφωνώ με την αντίληψη που καλλιεργείται ότι τα έργα τέχνης της αρχαίας Ελλάδας ανήκουν αποκλειστικά σε μας, τους Νεοέλληνες. Η παράδοση της αρχαίας Ελλάδας ανήκει σ' όλη την ανθρωπότητα.

Η επιστροφή των γλυπτών είναι αναγκαία προκειμένου να έχει ο επισκέπτης της Ακρόπολης τη δυνατότητα να δει όλα τα σπουδαία έργα τέχνης συγκεντρωμένα και όχι διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντά. Η εθνικιστική ρητορεία δε με αφορά.

Νίκος (Ελλάς)

The Marbles were taken by Elgin during Turkish occupation of Greece. The Greeks (owners of the Parthenon Marbles) Never agreed for them to be removed. Only a few years after he removed them Greece regained their freedom, but the marbles were NEVER returned. Many have promised their return but in vain. IT IS UNFAIR! The Marbles must be returned to Greece.

Joa Moira (UK)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

The Marbles were made by Phedias for the Athenian public. Whether Lord Elgin removed them for the right or wrong reasons is no longer significant. The Marbles still remain part of Greece's national symbol. The Greeks had fought wars for the Parthenon.

The Parthenon is embedded throughout Greek history. It is their heritage and should therefore be reunited with the 2500year old standing Parthenon Temple and remaining sculptures in Greece.

Joanna Kallis (Cyprus)

Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει. Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος πρέπει να επέμβει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Nίκος Καρανικόλας

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους.

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

Marbels should be reunited and reattached in the Parthenon, the temple will have a totaly different view if it's reunited! We should ask all museums that have pieces of the Parthenon to return them in the effort to reunify the temple.

Dimitris (London, UK)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα διότι έχουμε μία καθαρή περίπτωση κλοπής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα από μέρους της Αγγλίας. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μία πολύ σημαντική οικονομική πηγή μιας και πολλοί άνθρωποι θα επισκεφθούν την Ελλάδα και γι αυτούς τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς που παράνομα εκλάπησαν.

Γιώργος (Μ. Βρετανία)

Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Ξέρουμε να εκτιμάμε πολύ καλύτερα από τους Βρετανούς την ηθική και πολιτισμική αξία των αρχαίων μας θησαυρών. Γι αυτό και διατηρούμε έναν από τους μακροβιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Για τους Βρετανούς τα Μάρμαρα δεν είναι παρά ένα απόκτημα. Για εμάς όμως είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι αυτό είναι προς τιμήν μας. Να επιστραφούν.

Nίκος (Λονδίνο, Μ. Βρετανία)

If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH.

Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days.

What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks.

Alexandros Shailos (Phoenix, USA)

The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses.

Christos Papa (Paphos, Cyprus)

Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν.

Παύλος Στάινερ (Ελβετία)

The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...)

Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum

Stelios Pardalakis (London, UK)

We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy?

George Gasparakis (Crete, Greece)

The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back.

Ioannis Ifantidis (London, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United!

Stelios Pardalakis (London, UK)

Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα.

Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς)

TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou.

Ιoannis Schinas (Houston, USA)

Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο...

Γάλλος (Ελλάς)

Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους».

Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς)

2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο.

3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του;

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. ()

Julia Vass (Cambridge, UK)

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη.

Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς)

Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες.

Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς)

They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late.

Esmi Tsakiraki (London, UK)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν

Julia Vass (Cambridge, UK)

It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return.

Νίκος Γ. (Ελλάς)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης.

Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα;

Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Give the "elgin marbles" back to Greece!

C.K. (Germany)

Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece.

Tassos Zervakis (Darien, USA)

Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK.

George Tsuchnikas (UK)

Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization.

The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it.

Manolis Lygounis (San Jose, USA)

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 13:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο μικροσκόπιο ο Αμπράμοβιτς

Έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Λονδίνου Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς στη Σιβηρία ζήτησε η Υπηρεσία Λογιστικών Ελέγχων της Ρωσίας.

Οι επιθεωρήσεις της ρωσικής υπηρεσίας θα επικεντρωθούν στην περίοδο που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς διετέλεσε κυβερνήτης της επαρχίας Τσουκότκα της Σιβηρίας.

Η Υπηρεσία Λογιστικών Ελέγχων διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα έλεγχο ρουτίνας, ο οποίος δε συνδέεται με τη αγορά της Τσέλσι από τον Ρώσο επιχειρηματία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας, Σεργκέι Στεπάσιν χαρακτήρισε «ντροπή», το γεγονός ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει επιλέξει να διαθέτει την περιουσία του για την αγορά ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό αντί να προσπαθεί να απαλύνει τη φτώχια και την ανισότητα στη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ρώσου επιχειρηματία δήλωσε ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν έχει να κρύψει τίποτε και ότι έχει επενδύσει από την προσωπική του περιουσία για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της Τσουκότκα.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ αμφισβητεί τη Χάγη

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος αφορά αυτούς και τους Παλαιστινίους

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αμφισβητεί το δικαίωμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αποφανθεί για τη νομιμότητα της ανέγερσης του «τείχους ασφαλείας» κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα στο δικαστήριο, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Χάγη δεν έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το ζήτημα.

«Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο δεν θα έπρεπε και δεν μπορεί να χειριστεί το πολιτικό αυτό ζήτημα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μόνο με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συνέρχεται στις 23 Φεβρουαρίου για να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ανέγερσης του «τείχους ασφαλείας».

Το δικαστήριο συνέρχεται έπειτα από αίτημα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το «τείχος ασφαλείας» είναι απαραίτητο για να σταματήσει η διέλευση των βομβιστών αυτοκτονίας.

Στο μεταξύ ο πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του σκοπεύει να προβεί σε απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών με στόχο να τους ανταλλάξει αργότερα με Παλαιστίνιους κρατουμένους.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκαοκτώ μήνες με αναστολή στον Ζιπέ

Σε μια κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Αλέν Ζιπέ

Φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δέκα χρόνια επέβαλε γαλλικό δικαστήριο στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος κατηγορείτο για διαφθορά.

Ο Αλάν Ζιπέ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του στη γαλλική εθνοσυνέλευση και να ξεχάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Γαλλίας.

Ο Αλέν Ζιπέ κατηγορείται για παράνομη διαχείριση δημοτικών κονδυλίων προς όφελος του κεντροδεξιού κόμματος του Συναγερμού για τη Δημοκρατία, την εποχή που δήμαρχος των Παρισίων ήταν ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

«Ο Αλέν Ζιπέ είναι ο πιο πιστός συνεργάτης του Ζακ Σιράκ Ωστόσο, η πολιτική του καριέρα κρέμεται πλέον από μια κλωστή. Ο Αλέν Ζιπέ βοήθησε προεκλογικά όσο κανείς άλλος τον Ζακ Σιράκ. Ως εκ τούτου εθεωρείτο ο φυσικός διάδοχος του Σιράκ στην προεδρία», επισημαίνει από το Παρίσι η Κάρολαϊν Γουάιτ, και προσθέτει, «αυτή η στενή συνεργασία εν πολλοίς οδήγησε τον Ζιπέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Αλέν Ζιπέ κατηγορείται ότι επέτρεψε άτομα του κόμματός του να εργάζονται ως δημοτικοί υπάλληλοι, την περίοδο που ο ίδιος είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του Δήμου».

Ο Αλέν Ζουπέ αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες και δηλώνει ότι είχε άγνοια για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος, τις οποίες προσπάθησε να σταματήσει το 1993.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα υπάρξουν νέα ερωτηματικά για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση αυτή ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος προς το παρόν ως πρόεδρος έχει ποινική ασυλία.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες ζητά ο Παπαδόπουλος

Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου

Την άμεση έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με κ. Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι καιρός για ουσιαστικές συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι χάθηκε αρκετός χρόνος σε διάφορα παιγνίδια δημοσίων σχέσεων και πρόσθεσε ότι η έκκλησή του προς τον κ. Ανάν είναι πως το Κυπριακό αξίζει ακόμη μία προσπάθεια.

«Η ουσία είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με την ελπίδα να καταλήξουν έγκαιρα, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αρνήθηκε σε καμία περίπτωση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όταν αρχίσουν οι συνομιλίες, υπάρξει πρόοδος και οι δύο πλευρές επιδείξουν το απαραίτητο πνεύμα.

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις συνομιλίες, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για παράπλευρο θέμα και όχι για την ουσία της διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Ο ΓΓ θέλει να ακούσει και τους τέσσερεις»

Ο κ. Ανάν απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, αλλά διπλωματική πηγή του ΟΗΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας τη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου, η οποία κράτησε 40 λεπτά, τη χαρακτήρισε καλή και εποικοδομητική. Πρόσθεσε όμως, ότι ο ΓΓ θέλει να ακούσει τις απόψεις και των τεσσάρων πλευρών.

Η ίδια πηγή εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ακόμα έτοιμα, αλλά είναι πιο κοντά στην ανακοίνωση ημερομηνίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η πηγή δήλωσε ότι ο ΓΓ συμφώνησε με τον Κύπριο Πρόεδρο να έχουν νέα επικοινωνία μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η πηγή του ΟΗΕ ανέφερε ότι το πλαίσιο αρχών που έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται εκτός συζήτησης και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Πρόσθεσε δε, ότι στη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου δεν τέθηκε σε καμμία περίπτωση ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, αφού ο ΓΓ δεν έχει ακούσει ακόμη τις απόψεις των δύο από τις τέσσερεις πλευρές που εμπλέκονται στο κυπριακό, δηλαδή της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με την πηγή του ΟΗΕ, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα της συμπλήρωσης των κενών του σχεδίου Ανάν.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Μετάθεση» Γ. Βαρβιτσιώτη στην ευρωβουλή

«Από άλλη θέση θα συνεχίσει να προσφέρει ο Γ. Βαρβιτσιώτης»

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, πολιτικός κύρους και ιδιαίτερης προσφοράς στην πατρίδα και την παράταξη, καλείται να επιτελέσει το καθήκον του από μία άλλη θέση.

Και πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης «με το κύρος του και την πείρα του σε ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας διατελέσει επί δεκαετίες αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα κληθεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας από τη θέση του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του προσεχούς Ιουνίου».

Η απόφαση για «μετάθεση» του κ. Βαρβιτσιώτη στην ευρωβουλή ακολουθεί την ανακοίνωση της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από τη Βουλή.

Έτσι, κλείνει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά την παρουσία «ιστορικών» στελεχών της ΝΔ στη νέα Βουλή και την ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Τι γράφουν οι Τάιμς»

Του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Μπορεί οι ξένες εφημερίδες να ξέρουν καλύτερα;

Έρευνες, εκθέσεις, προβλέψεις, ρεπορτάζ, δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις, ποσοστά. Όλα αυτά γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στην προεκλογική Eλλάδα.

Aνάμεσα στο πλήθος των στοιχείων που επιχειρούν να αναλύσουν το πολιτικό παρόν και να ανιχνεύσουν το εκλογικό μέλλον και ορισμένες εκθέσεις οίκων του εξωτερικού που ειδικεύονται στις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αλλά και απλά ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού.

Τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού διαμορφώνουν τις απόψεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων του εξωτερικού για τα ελληνικά πράγματα, δεν είναι όμως απαραιτήτως περισσότερο έγκυρα.

Ωστόσο, στην Eλλάδα γίνονται συχνά δεκτά από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη ως εξαιρετικά έγκριτα - και γι' αυτό και αναδημοσιεύονται.

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων

Πρόσφατα, σχολιάζοντας έκθεση του βρετανικού οίκου αναλύσεων Economist Intelligence Unit που έφερε στο φως το BBC (η οποία προέβλεπε εκλογική επικράτηση της ΝΔ), ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ρητορικά το αυτονόητο: «Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν εκείνοι στο Λονδίνο καλύτερα από εμάς, που είμασθε εδώ και τα ζούμε;».

Kαι όμως, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο, που φθάνουν να δημοσιεύονται ακόμη και εκθέσεις... παγκοσμίως αγνώστων οίκων για τις εξελίξεις στην Eλλάδα και, βέβαια, να τυχαίνουν και πολιτικής εκμεταλλεύσεως, αναλόγως των συμπερασμάτων τους.

Tι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να «στήνουν αυτί» για να αφουγκρασθούν «τι λένε οι ξένοι για τα δικά μας»;

Ίσως να είναι ένα είδος επαρχιωτισμού. Δηλαδή, μία τάση να δεχόμασθε με αυταρέσκεια αυτό καθ' αυτό το γεγονός ότι «οι ξένοι» ασχολούνται μαζί μας. «Γράφουν για μας οι Tάιμς του Λονδίνου, μεταδίδει ρεπορτάζ για την Eλλάδα το BBC ή το CNN, άρα είμασθε και εμείς στη λέσχη των μεγάλων»...

Oι θεωρίες συνωμοσίας

Ίσως πάλι να είναι η μεγάλη, έστω και φθίνουσα, διάδοση των θεωριών συνωμοσίας, ενός συστήματος που εξηγεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις παρακάμπτοντας το στάδιο του ορθολογικού ελέγχου - δηλαδή, του ελέγχου που θα απέκλειε τις περισσότερες από τις προτεινόμενες εκδοχές - ερμηνείες ως μη ρεαλιστικές.

Παπανδρέου ή Καραμανλής; Την απάντηση δεν θα τη δώσουν τα ξένα ΜΜΕ

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας, καθώς εισάγει και τον ξένο παράγοντα λίγο - πολύ ως κύριο κέντρο αποφάσεων για όσα γίνονται στην Eλλάδα.

Παρεμβάσεις μπορεί να γίνονται, σίγουρα δε οι διάφοροι ξένοι παράγοντες θα έχουν προτιμήσεις, αναλόγως των συμφερόντων τους. Όμως, η δυνατότητά τους να επηρεάζουν τις εξελίξεις είναι ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση με τα προ τεσσαρακονταετίας ισχύοντα.

Eπί πλέον, η όποια παρέμβαση, π.χ. των HΠA, υπέρ κάποιου πολιτικού κόμματος γίνεται σε βάθος χρόνου - έξη εβδομάδες προ των εκλογών δεν μπορεί ο κ. Tόμας Mίλερ να ασκήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική επιρροή. Στο κάτω - κάτω, μόνον οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ό,τι ψηφίσουν εκείνοι θα βγάλει η κάλπη...

Oι θεωρίες της συνωμοσίας, και στην Ελλάδα και αλλού, ασκούν μία γοητεία, εκτός των άλλων, διότι λειτουργούν ως προσωπικό άλλοθι, απαλλάσσουν όσους τις ασπάζονται από το φορτίο της ευθύνης: «Δεν βαριέσαι, ό,τι και να κάνουμε εμείς, το παιχνίδι είναι στημένο».

Έτσι, αν ύστερα από μία τετραετία, έχεις μετανιώσει που ψήφισες τον κ. Σημίτη, το βάρος για το λάθος, όπως τώρα αντιλαμβάνεσαι την τότε επιλογή σου, είναι πολύ μικρότερο στις πλάτες σου - αφού ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται «αλλού»...

Έλλειψη αξιοπιστίας

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων.

Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τις δημοσκοπήσεις;

Όταν οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πολιτικών δημοσκοπήσεων έχουν γνωστούς και στενούς πολιτικούς δεσμούς -κάποιος έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, κάποιος άλλος σύμβουλος του κ. Σημίτη-, φυσικό είναι ο μέσος «πονηρεμένος» αναγνώστης να αντιμετωπίζει τα ευρήματα των ερευνών τους με δυσπιστία.

Όταν ο καθένας γνωρίζει πως τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους -ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας- ως πολιορκητικοί κριοί, ώστε να απολαμβάνουν οι όμιλοι στους οποίους ανήκουν προνομιακό καθεστώς στην κατανομή των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες τους (αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές) είναι επιφυλακτικοί.

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας

Όταν, τέλος, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να συνδέσουν το όνομα και το πρόσωπό τους με κάποιο πολιτικό κόμμα, ορισμένοι με την ελπίδα να πάρουν κάποτε μία θέση στα ψηφοδέλτιά του, όταν είναι πλέον κοινή πρακτική να καλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και δημοσιογράφοι «του ΠΑΣΟΚ» και «της ΝΔ», που ευχαρίστως παίζουν αυτόν το ρόλο, όταν διακεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστό ότι τακτικά μετέχει στον «πρωινό καφέ» του κ. Σημίτη, όταν ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ -και υποψήφιος βουλευτής- εργαζόταν έως την προηγουμένη της αναλήψεως των καθηκόντων αυτών ως πολιτικός συντάκτης, τότε τι εικόνα να σχηματίσει ο τηλεθεατής για την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό των εκπροσώπων του Tύπου;

Eπαρχιωτισμός, θεωρίες συνωμοσίας και μειωμένη αξιοπιστία των μέσων. Tα δύο πρώτα ίσως να υποχωρήσουν σταδιακά στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων. Για το τελευταίο, ορισμένοι κάτι μπορούν να κάνουν, ο καθένας στο προσωπικό του μέτρο.

Έως τότε, ας έχουμε το νου μας να δούμε τι έγραψε η Mοντ, για να μάθουμε εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και μην αγωνιούμε τη νύκτα των εκλογών...


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

When something is not yours, you must RETURN IT BACK!

Stavros Stavrou (Nicosia, Cyprus)

Τα γλυπτά της Ακρόπολης πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης

Nίκος (Ελλάς)

Θα περίμενε κανείς, ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή, Η "Γηρεά Αλβιών" να φανεί πιο μεγαλόψυχη και να κάνει την αξιοπρεπή χειρονομία της επιστροφής των μαρμάρων στη θέση τους και στο χώρο τους.

Γιώργος Δεληκάρης (Ελλάς)

Τα μαρμαρα του Παρθενωνος βρισκονται παρανομα στο Βρεττανικο Μουσειο. Ειναι προιον της δραστηριοτητος ενος γνωστου αρχαιοκαπηλου του λορδου Ελγιν. Καποτε οι Βρεττανοι θα παυσουν να συμπεριφερονται κατ'αυτο τον τροπο και θα υποχρεωθουν να σεβαστουν τη Διεθνη Νομιμοτητα. Η απο μερους των συνεχιζομενη παρακρατηση ξενων εργων τεχνης πληττει ευλογα το κυρος της Βρεττανιας.

Ησίοδος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα γλυπτά της Ακρόπολης πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Διαφωνώ με την αντίληψη που καλλιεργείται ότι τα έργα τέχνης της αρχαίας Ελλάδας ανήκουν αποκλειστικά σε μας, τους Νεοέλληνες. Η παράδοση της αρχαίας Ελλάδας ανήκει σ' όλη την ανθρωπότητα.

Η επιστροφή των γλυπτών είναι αναγκαία προκειμένου να έχει ο επισκέπτης της Ακρόπολης τη δυνατότητα να δει όλα τα σπουδαία έργα τέχνης συγκεντρωμένα και όχι διασκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντά. Η εθνικιστική ρητορεία δε με αφορά.

Νίκος (Ελλάς)

The Marbles were taken by Elgin during Turkish occupation of Greece. The Greeks (owners of the Parthenon Marbles) Never agreed for them to be removed. Only a few years after he removed them Greece regained their freedom, but the marbles were NEVER returned. Many have promised their return but in vain. IT IS UNFAIR! The Marbles must be returned to Greece.

Joa Moira (UK)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

The Marbles were made by Phedias for the Athenian public. Whether Lord Elgin removed them for the right or wrong reasons is no longer significant. The Marbles still remain part of Greece's national symbol. The Greeks had fought wars for the Parthenon.

The Parthenon is embedded throughout Greek history. It is their heritage and should therefore be reunited with the 2500year old standing Parthenon Temple and remaining sculptures in Greece.

Joanna Kallis (Cyprus)

Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει. Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος πρέπει να επέμβει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Nίκος Καρανικόλας

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στο τόπο καταγωγής τους.

Γεώργιος Δημητριάδης (Αθήνα, Ελλάς)

Marbels should be reunited and reattached in the Parthenon, the temple will have a totaly different view if it's reunited! We should ask all museums that have pieces of the Parthenon to return them in the effort to reunify the temple.

Dimitris (London, UK)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα διότι έχουμε μία καθαρή περίπτωση κλοπής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα από μέρους της Αγγλίας. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μία πολύ σημαντική οικονομική πηγή μιας και πολλοί άνθρωποι θα επισκεφθούν την Ελλάδα και γι αυτούς τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς που παράνομα εκλάπησαν.

Γιώργος (Μ. Βρετανία)

Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Ξέρουμε να εκτιμάμε πολύ καλύτερα από τους Βρετανούς την ηθική και πολιτισμική αξία των αρχαίων μας θησαυρών. Γι αυτό και διατηρούμε έναν από τους μακροβιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Για τους Βρετανούς τα Μάρμαρα δεν είναι παρά ένα απόκτημα. Για εμάς όμως είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι αυτό είναι προς τιμήν μας. Να επιστραφούν.

Nίκος (Λονδίνο, Μ. Βρετανία)

If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH.

Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days.

What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks.

Alexandros Shailos (Phoenix, USA)

The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses.

Christos Papa (Paphos, Cyprus)

Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν.

Παύλος Στάινερ (Ελβετία)

The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...)

Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum

Stelios Pardalakis (London, UK)

We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy?

George Gasparakis (Crete, Greece)

The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back.

Ioannis Ifantidis (London, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United!

Stelios Pardalakis (London, UK)

Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα.

Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς)

TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou.

Ιoannis Schinas (Houston, USA)

Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο...

Γάλλος (Ελλάς)

Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους».

Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς)

2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο.

3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του;

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. ()

Julia Vass (Cambridge, UK)

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη.

Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς)

Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες.

Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς)

They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late.

Esmi Tsakiraki (London, UK)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν

Julia Vass (Cambridge, UK)

It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return.

Νίκος Γ. (Ελλάς)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης.

Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα;

Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Give the "elgin marbles" back to Greece!

C.K. (Germany)

Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece.

Tassos Zervakis (Darien, USA)

Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK.

George Tsuchnikas (UK)

Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization.

The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it.

Manolis Lygounis (San Jose, USA)

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Οι νέες δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πουλούσαν οικόπεδα στον Όλυμπο! Ποινική δίωξη σε μέλη εταιρείας αποστράτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η ρύθμιση της ΝΔ για τα πανωτόκια. Εξαγγελία Καραμανλή από τη Φθιώτιδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντριβή ΠΑΣΟΚ δείχνουν 3 γκάλοπ! Προσπαθούν να «θάψουν» τις δημοσκοπήσεις, που τώρα δεν τους συμφέρουν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλαδεύουν τον Άκη για το ξενοδοχείο στη Ρόδο. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νίκη ΝΔ +6% μετά το θέμα Πάχτα. Κατέρρευσαν τα επικοινωνιακά τρικ, ανοίγει θεαματικά πάλι η ψαλίδα.

Η ΑΥΓΗ: Στροφή του Γ. Παπανδρέου για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Νέο πακέτο ασαφών ιδεών για την παιδεία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήγαν να φιμώσουν την «Αυριανή» για να σταματήσει τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα. Το δεξιό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ έστησε διατεταγμένη απεργία και έστειλε τραμπούκους να κάψουν τα φύλλα της εφημερίδας μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Παιδεία, απασχόληση οι πρώτοι μας στόχοι». Θα αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων για τα ΑΕΙ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανοίγει η ψαλίδα. Κερδίζει ψήφους η Νέα Δημοκρατία. Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου στο Συνέδριο. Το κρίσιμο 3ήμερο της λαϊκής εντολής για αλλαγές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βάστηξε τα... μπόσικα της Νέας Δημοκρατίας! Δεύτερος και καταϊδρωμένος ο Ν. Χριστοδουλάκης για την τροποποίηση της... τροποποίησης της τροπολογίας!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα γυρίζει τώρα ο Γιωργάκης. Μέσα σε μία εβδομάδα πήρε πίσω όσα είχε δηλώσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μέτρα - ανάσα για τους αγρότες. Καραμανλής: Εγκάρδια συνομιλία με τους ανθρώπους της υπαίθρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόρτο - Χαμός σε όλη τη χώρα. Μπάχαλο πολυνομίας και αλληλοακυρώσεων.

ΕΞΠΡΕΣ: Ρήξη με το καλημέρα! Εργοδότες - εργαζόμενοι. Με 3,2% αύξηση απάντησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις στο 8% της ΓΣΕΕ.

ΕΣΤΙΑ: Τροπολογίες επ' αμοιβή! Έτσι συντάχθηκε ο περιβόητος «Κουτσονόμος».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εμπλοκή για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ απειλεί με πανελλαδική απεργία αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετρήσεις ενοχλούν. Προκαλούν ανάρμοστη παρέμβαση Πρωτόπαπα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι «παράπλευρες» συνέπειες της τροπολογίας Πάχτα. Τα πορίσματα δύο νέων τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κόλαφος Μπαρνιέ για το Γ' ΚΠΣ. Δεν εισπράξαμε 2,5 δισ. ευρώ, χάσαμε 468 εκατ. ευρώ.

METRORAMA: Τα «τσούγκρισαν» για αυξήσεις και 39ωρο. Δεν τα βρήκαν ΓΣΕΕ - εργοδότες για τη συλλογική σύμβαση του 2004.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η ΓΣΕΕ απειλεί με απεργίες μετά το «όχι σε όλα» του ΣΕΒ. ΜΕ +3,2% απαντούν οι εργοδότες στο αίτημα για +8%.

ΤΑ ΝΕΑ: Τολμά και για τα ναρκωτικά. Γιώργος: «Όχι φυλακή για απλή χρήση κάνναβης».

ΝΙΚΗ: «Ελάτε μαζί μου». Προσκλητήριο Παπανδρέου προς τους αγρότες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικομματικές τροπολογίες εξυπηρέτησης του κατεστημένου. Σωρός οι αμαρτωλές υποθέσεις.

CITY PRESS: Αλλαγή σκηνικού υπέρ ΝΔ. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να απορροφήσει το σοκ Πάχτα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πολύ ψηλά η Νέα Δημοκρατία - πολύ χαμηλά το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την τραγωδία Πάχτα.

Η ΧΩΡΑ: 38 μείνανε... Ο Καραμανλής οδηγεί τη ΝΔ σε εκλογικό θρίαμβο. Σε άτακτη υποχώρηση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα πανικόβλητη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Δημοσκοπήσεις - εκτιμήσεις

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «το σκάνδαλο Πάσχα και ό,τι επακολούθησε κόβει οριστικά το... βήχα του ΠΑΣΟΚ που ήλπιζε με επικοινωνιακά τρικ να ανατρέψει το κλίμα. Αυτό προκύπτει από το εβδομαδιαίο εκλογικό βαρόμετρο του 'Σκάι' σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC. Η ΝΔ προηγείται με 4,3 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και με 25 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει ανέλθει πλέον σε 4,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 3,2 την προηγούμενη εβδομάδα), με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 0,8% και τη ΝΔ να ενδυναμώνεται κατά 0,3%. Όταν, ωστόσο, γίνει η προβολή αυτή της διαφοράς βάσει των διευκρινίσεων απαντήσεων (χωρίς δηλαδή να λογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι λευκές και οι άκυρες ψήφοι) φτάνει τις 6 ποσοστιαίες μονάδες. Με άλλα λόγια, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε ποσοστό της τάξεως του 47% έναντι 41% του ΠΑΣΟΚ».

H ESPRESSO γράφει ότι «στα επίπεδα της προ Γιώργου εποχής τείνει να αυξηθεί και πάλι η διαφορά ασφαλείας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως αποτυπώνεται σε μία σειρά δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ή θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν έχασε ψήφο η ΝΔ από την επικοινωνιακή καταιγίδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντιθέτως τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «διευρύνεται ημέρα με την ημέρα η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες εμπιστεύονται το ήθος, τον προγραμματικό λόγο και τις δεσμεύσεις Καραμανλή για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη και πάταξη της διαφθοράς, γυρίζοντας την πλάτη στις πολιτικές του χθες και την επικοινωνιακή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

H CITY PRESS εκτιμά ότι «τα γκάλοπ δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να απορροφήσει το 'σοκ Πάχτα'. Ανοίγει θεαματικά η ψαλίδα στην παράσταση νίκης (48% ΝΔ έναντι 23% ΠΑΣΟΚ). Η κοινή γνώμη εγκρίνει τους χειρισμούς Παπανδρέου, ταυτόχρονα όμως κρατάει αποστάσεις».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «κόλαφος για το παιχνίδι των εντυπώσεων που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να παίξει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα, αποδεικνύεται το 'σκάνδαλο Πάχτα'.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «πλήγμα επέφερε στο ΠΑΣΟΚ η υπόθεση της 'τροπολογίας της Χαλκιδικής', αλλά η υπόθεση του νικητή των εκλογών είναι ακόμα ανοικτή. Τουλάχιστον τα στοιχεία αυτά δείχνει η τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση της V-PRC, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού 'Σκάι'».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, «αυξημένη διαφορά υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης εμφανίζει τηλεφωνική έρευνα της VPRC που διενεργήθηκε μετά την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα, την οποία άλλο γκάλοπ, της Opinion αυτή τη φορά εμφανίζει ως σύμπτωμα γενικού φαινομένου της πολιτικής ζωής».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς «μεγάλο παιχνίδι» το Κύπελλο

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδος.

Η κληρωτίδα ανέδειξε δύο σημαντικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο με το πρώτο παιχνίδι στην Ριζούπολη.

Στο άλλο σημαντικό ματς της φάσης των «οκτώ», η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή με το πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Ένωσης.

Πατραϊκός - Παναθηναϊκός και Προοδευτική - Καστοριά, είναι τα άλλα δυο ζευγάρια.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 4 και 11 Φεβρουαρίου, ενώ οι επαναληπτικοί τους θα διεξαχθούν στις 27 και 17 Μαρτίου.

Τα ζευγάρια της φάσης των οκτώ του κυπέλλου Ελλάδoς:

Πατραϊκός - Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός - Πανιώνιος

ΑΕΚ - Ηρακλής

Προοδευτική - Καστοριά


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδοχές των ΗΠΑ για το Ιράκ

Η Κοντολίζα Ράις επέμενε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν απολύτως δικαιολογημένος

Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ορισμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ μπορεί να ήταν λάθος.

Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπους υποστήριζε ότι στο Ιράκ βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής και θα εντοπισθούν.

Όμως, η σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, έδωσε σειρά συνεντεύξεων στις οποίες παραδέχεται ότι μπορεί να υπήρχαν λαθεμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εισβάλουν στο Ιράκ ήταν ότι η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Όμως, εννέα μήνες μετά το τέλος του πολέμου δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής.

Νομίζω ότι υπάρχει διαφορά από αυτά που γνωρίζαμε με αυτά που είδαμε στην πράξη

Κοντολίζα Ράις

Πριν από λίγες ημέρες, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομάδας των επιθεωρητών όπλων, ο Ντέιβιντ Κέι, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θέμα.

Ο ίδιος παραιτήθηκε, λέγοντας ότι απογοητεύτηκε από τις έρευνες και επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος έχει έρθει σε δύσκολη θέση, αλλά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιμένει ότι μπορούν να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής μετά τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Κέι.

Σύννεφα εμφυλίου πολέμου

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στο Ιράκ, στρατηγός Αμπιζάιντ προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση της βίας και των επεισοδίων στο Ιράκ παρά τη σχετική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Αμερικανός στρατηγός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ.

Η αμερικανική ηγεσία σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία σε επιλεγμένη ιρακινή αρχή τον Ιούλιο.

Ο στρατηγός Αμπιζάιντ υποστήριξε, επίσης, ότι είναι αβέβαιο εάν οι εκπαιδευμένες από τους Αμερικανούς ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορέσουν να επιβάλουν την τάξη χωρίς τη βοήθεια τρίτων.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι εντός των ημερών θα στείλει ομάδα στο Ιράκ για να εξετάσει την πιθανότατα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μειώνονται οι ελπίδες για τους λαθρομετανάστες

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών θα συνεχισθούν

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό των 17 λαθρομεταναστών που την Πέμπτη το πρωί βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, όταν το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε από την Τουρκία, βυθίσθηκε μετά από προσάραξη στην βραχονησίδα Πεταλιοί της Εύβοιας.

Με το πρώτο φως της ημέρας ένα ελικόπτερο και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος άρχισαν και πάλι να «χτενίζουν» τη θαλάσσια περιοχή από τους Πεταλιούς μέχρι το Μαρμάρι και την Κάρυστο, ενώ τουλάχιστον 30 λιμενικοί των ειδικών δυνάμεων ερευνούν τη βραχονησίδα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού αντιναύαρχο Χρήστο Δελημιχάλη, οι έρευνες θα συνεχισθούν μέχρις ότου εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Υπενθυμίζεται, ότι 26 λαθρομετανάστες πρόλαβαν και βγήκαν στη στεριά, στους Πεταλιούς, όπου και περισυλλέγησαν, ενώ έχουν βρεθεί οι σοροί δύο ατόμων.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κάθειρξη για τον «κανίβαλο του Ρότενμπουργκ»

Σε κάθειρξη καταδικάστηκε ο «κανίβαλος του Ρότενμπουργκ»

Δικαστήριο στη Γερμανία έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία τον 42χρονο Άρμιν Μάιβες, ο οποίος ομολόγησε ότι πριν από τρία χρόνια σκότωσε και έφαγε μέλη του Μπρεντ Γιούργκεν Μάες με τη συγκατάθεσή του.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο κάθειρξη οκτώ ετών και έξι μηνών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 42χρονος ειδικός σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είχε «ταπεινά κίνητρα».

Η κατηγορούσα αρχή εισηγήθηκε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επικαλούμενη ότι το θύμα ήταν διανοητικά ασταθές.

«Η εν λόγω δίκη έχει συγκλονίσει και παράλληλα συνεπάρει τη γερμανική κοινή γνώμη», επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC Ρέι Φάρλονγκ, ο οποίος παρακολούθησε τη δίκη στο Κάσελ της Γερμανίας.

Και προσθέτει, «Ο 42χρονος κατηγορούμενος ομολόγησε το έγκλημα του ενώπιον του δικαστηρίου, λέγοντας ότι επρόκειτο για την εκπλήρωση ενός παιδικού του ονείρου, καθώς από μαθητής φανταζόταν να τρώει τους συμμαθητές του. Ομάδα, πάντως, εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έχει «σώας τας φρένας» για να δικαστεί».

«Υπεράνω υποψίας»

«Κανίβαλος του Ρότενμπουργκ» είναι ο χαρακτηρισμός που έχουν δώσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στον Άρμιν Μάιβες.

Ο πρότερος βίος του Μάιβες δεν μπορούσε με τίποτα να προδικάσει τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Γνωστοί και φίλοι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο ήσυχο, χαμηλών τόνων κι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ο Άρμιν Μάιβες μεγάλωσε στο Κάσελ μαζί με την μητέρα του, η οποία φέρεται να ήταν μια άκρως αυταρχική προσωπικότητα.

Η μητέρα του κατηγορουμένου επενέβαινε σε κάθε φάση της ζωής του. Τον ακολουθούσε στα ραντεβού του και έβγαινε μαζί με τον γιο της στις εξόδου του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Κατά την έναρξη της δίκης ο κατηγορούμενος δήλωσε το βαθύτερο κίνητρο της πράξης του πηγάζει από την τεράστια επιθυμία του να αποκτήσει τον μικρότερο αδελφό που δεν είχε ποτέ.

Ο Μάιβες εντόπισε το θύμα του μέσα από το διαδίκτυο και οι γερμανικές αρχές ανακάλυψαν ότι είχε έρθει σε επικοινωνία με 200 ανθρώπους που μοιράζονταν τις ίδιες φαντασιώσεις με τον καταδικασθέντα.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδοχές των ΗΠΑ για το Ιράκ

Η Κοντολίζα Ράις επέμενε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν απολύτως δικαιολογημένος

Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ορισμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ μπορεί να ήταν λάθος.

Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος Μπους υποστήριζε ότι στο Ιράκ βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής και θα εντοπισθούν.

Όμως, η σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, έδωσε σειρά συνεντεύξεων στις οποίες παραδέχεται ότι μπορεί να υπήρχαν λαθεμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να εισβάλουν στο Ιράκ ήταν ότι η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Όμως, εννέα μήνες μετά το τέλος του πολέμου δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής.

Νομίζω ότι υπάρχει διαφορά από αυτά που γνωρίζαμε με αυτά που είδαμε στην πράξη

Κοντολίζα Ράις

Πριν από λίγες ημέρες, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομάδας των επιθεωρητών όπλων, ο Ντέιβιντ Κέι, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θέμα.

Ο ίδιος παραιτήθηκε, λέγοντας ότι απογοητεύτηκε από τις έρευνες και επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος έχει έρθει σε δύσκολη θέση, αλλά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιμένει ότι μπορούν να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής μετά τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Κέι.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Εισβολή στη Βηθλεέμ

Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη της Δυτικής Όχθης, Βηθλεέμ, σε αντίποινα για την επίθεση που επέφερε το θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 50.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λεωφορείο κοντά στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός από προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Βηθλεέμ.

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού έχει σκοπό τη σύλληψη υπόπτων και τη κατεδάφιση του σπιτιού του βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης, περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν εισέλθει στη Βηθλεέμ.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Η έκρηξη έλαβε χώρα ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και την εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολά.

Ο ισραηλινός στρατός απομακρύνθηκε από τη Βηθλεέμ πέρυσι και παρέδωσε τον έλεγχο στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Επικηρύχθηκε ο ιός «ΜάιΝτουμ»

Ένα στα πέντε ηλεκτρονικά μηνύματα μετέφεραν τον ιό MyDoom

Το ποσό των 250.000 δολαρίων προσφέρει η εταιρεία λογισμικού «Μάικροσοφτ» σε όσους προσφέρουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του δημιουργού του νέου ιού που προσβάλλει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φέρει την ονομασία «Μάι Ντουμ» (MyDoom).

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού καλεί όσους πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ή την Ίντερπολ.

«Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πιέσεις σε όσους ασχολούνται με τη δημιουργία ιών στο διαδίκτυο για να ξεσκεπάσουν από μόνοι τους, τους φίλους τους. Θέλουμε να τους κάνουμε να σταματήσουν από μόνοι τους την εξάπλωση του ιού», δήλωσε στο BBC ο Σον Σάντγουελ, εκπρόσωπος της Μάικροσοφτ.

Χρηματική ανταμοιβή για την παροχή πληροφοριών προσέφερε επίσης η εταιρεία SCO.

Ο ιός MyDoom εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο ιό που έχει ποτέ εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

Την Πέμπτη, αμερικανική εταιρεία διαπίστωσε ότι ένα στα πέντε ηλεκτρονικά μηνύματα στο διαδίκτυο μετέφεραν τον εν λόγω ιό, ενώ άλλη εταιρεία υποστήριξε ότι μέσα σε μία ημέρα μισό εκατομμύριο ηλεκτρονικοί υπολογιστές μολύνθηκαν από τον MyDoom.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών εκτιμούν ότι επίκειται επίθεση του ιού κατά των εταιρειών «Μάικροσοφτ» και CSO.

«Δεν γνωρίζω επακριβώς τα κίνητρα αυτών των ανθρώπων. Φαντάζομαι, πάντως, ότι θέτουν υψηλούς στόχους. Εμείς είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη ηλεκτρονική σελίδα στον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και εμείς είμαστε εύκολος και ένας από τους μεγαλύτερους στόχους, υποστήριξε ο Σον Σάντγουελ.

Ο ιός καταφθάνει ως συνημμένο αρχείο. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί στέλνει μηνύματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ παράλληλα εγκαθίσταται στον υπολογιστή που τον φιλοξενεί.

Στόχος των δημιουργών των ιών να σταματήσει η λειτουργία σε όσους έχουν λογισμικά των εταιρειών Μάικροσοφτ και SCO.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ της ανεξαρτησίας του BBC

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του BBC, μετά τη δεύτερη παραίτηση στην ηγεσία του οργανισμού λόγω του πορίσματος Χάτον.

Μετά την αποχώρηση του προέδρου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις, την παραίτηση του υπέβαλε και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ.

Η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζόουελ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ορισμένων βουλευτών ότι η κριτική που ασκήθηκε από το δικαστή Χάτον θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία του BBC.

Ο Γκρεγκ Ντάικ, αποχωρώντας, υπογράμμισε ότι το γεγονός πως παραιτείται δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι αποδέχεται όσα είπε ο δικαστής Χάτον.

Παράλληλα, εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για την «ανεπιφύλακτη απολογία» του λόρδου Ρίτσαρντ Ράιντερ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προέδρου του BBC.

Ανησυχίες αναλυτών και βουλευτών

Πάντως, ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την παραίτηση του Γκρεγκ Ντάικ όσο και για τη δημόσια συγνώμη του λόρδου Ράιντερ.

Ο Τόνι Μπλερ ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα για τη δημόσια συγνώμη

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια του Γκρεγκ Ντάικ σημαίνουν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει τέρμα στην υπόθεση και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να έχει να πει περισσότερα για το πόρισμα του δικαστή Χάτον.

Όμως, η κ. Τζάουελ ζήτησε και από τις δύο πλευρές να θέσουν τέρμα στην αντιπαράθεση και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Παρ' όλα αυτά όμως, ορισμένοι αναλυτές και βουλευτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το πόρισμα Χάτον θα μπορούσε να πλήξει στο μέλλον την ανεξαρτησία του BBC.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση στην εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι οι Βρετανοί πολίτες που εμπιστεύονται το BBC (31%) είναι τρεις φορές περισσότεροι από εκείνους που εμπιστεύονται την κυβέρνηση (10%).

Το υπόλοιπο 49% όμως δεν εμπιστεύεται καμία από τις δύο πλευρές.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 03:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Μονομερές» το πόρισμα

«Μονομερές» χαρακτηρίζουν το πόρισμα Χάτον οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες, αν και επιρρίπτουν ευθύνες στο BBC, υπογραμμίζουν ότι το όλο θέμα θα έχει επιπτώσεις και στην κυβέρνηση Μπλερ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) φιλοξενεί μία δημοσκόπηση που αποκαλύπτει ότι το 56% των ψηφοφόρων στη Βρετανία θεωρεί ότι το πόρισμα Χάτον ήταν μία «προσπάθεια συγκάλυψης» των πραγματικών προβλημάτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν «στάχτη στα μάτια» το πόρισμα Χάτον, το οποίο καταβαραθρώνει το BBC και αποενοχοποιεί τη βρετανική κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση όμως φιλοξενεί και η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian), η οποία υπογραμμίζει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη «δυσπιστία» εναντίον της κυβέρνησης.

Πολιτικές πιέσεις

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι πολίτες που εμπιστεύονται το BBC είναι τρεις φορές περισσότεροι από εκείνους που εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, έπειτα από έντονες πολιτικές πιέσεις.

Οι πολίτες που εμπιστεύονται το BBC είναι τρεις φορές περισσότεροι από εκείνους που εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση στη Γκάρντιαν (Guardian)

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι ενώ παραιτείται η ηγεσία του BBC, οι εργαζόμενοι του οργανισμού εξεγείρονται.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι του BBC έχουν εξαγριωθεί για το γεγονός ότι το πόρισμα Χάτον προκάλεσε και δεύτερη παραίτηση, αυτή του γενικού διευθυντή του οργανισμού, Γκρεγκ Ντάικ.

Έρευνα για τις μυστικές υπηρεσίες

Για «τεράστιο πλήγμα» του BBC κάνει λόγο η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Πάντως, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Γκρεγκ Ντάικ, λέγοντας ότι μετά από αυτό μπορεί να τεθεί τέρμα στην αντιπαράθεση του BBC με την κυβέρνηση.

Τέλος, η Τάιμς (Times) υποστηρίζει ότι πρόκειται να διεξαχθεί μία νέα έρευνα, αυτή τη φορά για να διαπιστωθεί εάν ήταν ακριβή τα στοιχεία των βρετανικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η νέα έρευνα θα εξανεμίσει τις ελπίδες της κυβέρνησης Μπλερ ότι το όλο θέμα θα τελείωνε με το πόρισμα του δικαστή Χάτον.


Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2004 - 04:27 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθεια να διασωθεί η ανεξαρτησία

Τη μελλοντική σχέση του BBC με τη βρετανική κυβέρνηση προσπαθούν να διερευνήσουν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η ελβετική Λε Ταμπ (Le Temps) γράφει ότι το BBC, έχοντας πλέον μείνει «σοκαρισμένο, ακέφαλο και διασυρμένο», προσπαθεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ και οι στενοί συνεργάτες του κατάφεραν να επιτύχουν τη συνθηκολόγηση που ονειρεύονταν.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρει ότι αυτή είναι η χειρότερη κρίση του BBC από τότε που ο οργανισμός είχε προκαλέσει την οργή του Άντονι Ίντεν κατά τη διένεξη της διώρυγας Σουέζ το 1956.

Πάντως, το άρθρο υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, το BBC επέδειξε και την ανεξαρτησία του και τον επαγγελματισμό του, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε.

«Μονομερής» ο Χάτον

Η γερμανική Ντι Τάγκετσαιτουνγκ (Die Tageszeitung) υπογραμμίζει ότι το πόρισμα Χάτον είναι εμφανώς μονομερές, γεγονός που πλήττει την εγκυρότητά του.

Ο Τόνι Μπλερ και οι στενοί συνεργάτες του κατάφεραν να επιτύχουν τη συνθηκολόγηση που ονειρεύονταν

Λε Ταμπ (Le Temps)

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι εάν ήθελε να διασώσει την αξιοπιστία του, ο δικαστής Χάτον θα συμπεριελάμβανε έστω και μία μικρή νύξη εναντίον της κυβέρνησης.

Η ισπανική Λα Βανγκαρδία (La Vanguardia) καταλήγει σε τρία συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι η βρετανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν, αν και αυτό δεν έγινε σκοπίμως από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δεύτερον, ότι το BBC έχει ευθύνες γιατί δεν διασταύρωσε την είδηση και τρίτον ότι είναι αναγκαίο να βελτιώσει ο οργανισμός τη σχέση του με την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.