Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-06

  1. ΗΠΑ: Και ο Γκέφαρντ υπέρ του Κέρι
  2. Ο Μπους ορίζει την επιτροπή για το Ιράκ
  3. ΗΠΑ: Σε άνοδο η απασχόληση
  4. Nέο συμβόλαιο με το λαό εξαγγέλλει ο Παπανδρέου
  5. Mε 4,5% προηγείται η ΝΔ
  6. Το φεστιβάλ του Βερολίνου
  7. H νέα Ευρώπη
  8. Αποδέχεται την πρόσκληση Ανάν ο Nτενκτάς
  9. Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
  10. Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας
  11. Tο πρόβλημα με την προστασία δεδομένων
  12. Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
  13. Πιέσεις καταγγέλλει ο Nτενκτάς
  14. Kαι επισήμως υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου
  15. Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
  16. Ο Κέι ζητά να διερυνθεί η ανακριτική έρευνα
  17. Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας
  18. Φερχόιγκεν: Λύση πριν την 1η Μαΐου
  19. Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας
  20. Ο Κέι ζητά να διερυνθεί η ανακριτική έρευνα
  21. H αθώωση ενός υπόπτου
  22. Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας
  23. Ο Τένετ προασπίζεται το κύρος της CIA
  24. «Να παραιτηθεί ο Μπλερ»

Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 23:30 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Και ο Γκέφαρντ υπέρ του Κέρι

Ο Τζον Κέρι είναι γερουσιαστής της Μασαχουσέτης

Ο Ντικ Γκέφαρντ, που ανήκει στη φιλελεύθερη πλευρά του Δημοκρατικού κόμματος και έχει στενές σχέσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τζον Κέρι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο.

Ο κ.Γκέφαρντ ήταν και αυτός υποψήφιος για το χρίσμα αλλά αποσύρθηκε από την αναμέτρηση όταν δεν πήγε καλά στις πρώτες προκαταρτικές εκλογές.

Η απόφαση του να υποστηρίξει τον Τζον Κέρι ανακοινώθηκε παραμονή των εκλογών που θα γίνουν στις πολιτείες Μίτσιγκαν, Μέιν και Ουάσινγκτον.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει εκλογές σε 9 πολιτείες και ο Τζον Κέρι αναδείχθηκε πρώτος σε επτά από αυτές.

Ο κ.Γκέφαρντ, μέλος του Κογκρέσου από το Μισούρι, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται έναν ηγέτη «που θα μπορούσε να μπει στον Λευκό Οίκο αύριο και γίνει ένας καλός πρόεδρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ο ηγέτης αυτός είναι ο Τζον Κέρι και είμαι υπερήφανος να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ντικ Γκέφαρντ.

Η πιο σημαντική αναμέτρηση αυτό το Σαββατοκύριακο είναι στην πολιτεία του Μίτσιγκαν όπου ο νικητής θα κερδίσει και τους 128 εκλέκτορες που θα ψηφίσουν στο εθνικό συνέδριο τον Ιούλιο για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών.

Οι αντίπαλοι του Τζον Κέρι για το χρίσμα είναι ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ Χάουαρντ Ντιν, που μέχρι στιγμής δεν έχει κερδίσει σε καμία πολιτεία, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Γούσλεϊ Κλαρκ που κέρδισαν τις εκλογές στη Νότια Καρολίνα και την Οκλαχόμα αντίστοιχα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους ορίζει την επιτροπή για το Ιράκ

Ο πρόεδρος Μπους επέλεξε τα μέλη της επιτροπής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της επιτροπής που θα διερευνήσει τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που είχαν δώσει πριν από τον πόλεμο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Της επιτροπής, που θα έχει εννέα μέλη, θα προεδρεύουν ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης τα στοιχεία για τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Λιβύης και θα υποβάλλει την έκθεση της ως την 31η Μαρτίου του 2005, μετά δηλαδή από τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο.

Όπως είπε ο πρόεδρος Μπους, η επιτροπή «θα εξετάσει τις ικανότητες των μυστικών υπηρεσιών, ειδικότερα τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτουν ενδεχομένως ορισμένες χώρες».

Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για να εισβάλλουν στο Ιράκ τον περασμένο Μάρτιο ήταν η απειλή που αντιπροσώπευαν τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Όμως, όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν στο Ιράκ.

Ένα από τα μέλη της επιτροπής είναι ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν του οποίου η συμμετοχή, σύμφωνα με ανταποκριτές, θεωρείται ότι θετική για την ανεξαρτησία της επιτροπής καθώς αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει τη σύνθεση της.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 20:30 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Σε άνοδο η απασχόληση

Το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας ήταν 5,6% τον Ιανουάριο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 112 χιλιάδες υπαλλήλους τον Ιανουάριο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της απασχόλησης εδώ και τρία χρόνια.

Η άνοδος αυτή της απασχόλησης σημαίνει ότι το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 5,6%.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν τα στοιχεία αυτά απογοητευτικά διότι ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης για να πεισθούν ότι όντως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι αν και σε ορισμένους τομείς, όπως το λιανικό εμπόριο, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις απασχόλησης, σε άλλους τομείς μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας.

«Η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί αλλά δεν υπάρχει μια σαφής τάση αύξησης των θέσεων εργασίας που θα υποδήλωνε σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας» δήλωσε ο Σαλ Γκουατιέρι, επικεφαλής οικονομολόγος του οικονομικού ομίλου ΒΜΟ.

«Είναι σαφές ότι οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό» πρόσθεσε ο κ.Γκουατιέρι.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 76 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης στον τομέα λιανικού εμπορίου, 24 χιλιάδες στον οικοδομικό τομέα, 22 χιλιάδες στον εκπαιδευτικό και στον τομέα υγείας και 21 χιλιάδες στον τομέα αναψυχής.

Παράλληλα όμως χάθηκαν 13 χιλιάδες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, 11 χιλιάδες στον βιομηχανικό τομέα και 22 χιλιάδες στον τομέα επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Ο συγγραφέας και οικονομολόγος Νταγκ Χένγουντ πιστεύει πως οι εργοδότες δεν έχουν επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία.

«Πολλοί επιχειρηματίες έχασαν πολλά χρήματα με την κατάρρευση των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και διστάζουν να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις προσλαμβάνοντας προσωπικό» είπε στο BBC ο κ.Χένγουντ.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών το Νοέμβριο, αναμφίβολα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα ελπίζει ότι η άνοδος της απασχόλησης όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα επιταχυνθεί.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο συμβόλαιο με το λαό εξαγγέλλει ο Παπανδρέου

Παπανδρέου: Aναλαμβάνω τη μεγάλη πρόκληση

Tην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου «που θα σπάσει τις αλυσίδες με το παλιό και θα φέρει την ανανέωση», πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η υποψηφιότητα εγκρίθηκε στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

O κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του με επίκεντρο τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας του πολίτη και την επένδυση σε παιδεία, υγεία και πολιτισμό.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα του Ανδρέα και του απερχομένου προέδρου Κώστα Σημίτη, ενώ για τη δική του παρουσία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε:

«Έρχομαι σήμερα να αναλάβω τη μεγάλη πρόκληση. Την πορεία στη νέα εποχή, με την ανατροπή για μία κοινωνία αλληλεγγύης και ήθους, για τη νέα οικονομία, για ένα κόμμα διαφορετικό.

»Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη σε σας, η δύναμη που συναντώ σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, είναι δύναμη δικιά μας, του ΠΑΣΟΚ, και με αυτή τη δύναμη ανατρέπουμε την ηττοπάθεια και προχωράμε προς τη νίκη».

O κ. Παπανδρέου επεσήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων:

Για τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος:

«Βλέπω μία ανασφάλεια, του νέου, του διαφορετικού κόσμου που έρχεται. Να ενισχύσουμε την Ευρώπη των αξιών. Να αποκτήσει φωνή και μέσα από τη δική μας ισχυρή συμμετοχή. Να προωθήσουμε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης στα Βαλκάνια. Να ξεπεράσουμε τείχη, που θέλουν να μας χωρίσουν».

Για το Kυπριακό:

«Το 2004 θα ενταθούν οι προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Δεν χωρά η μικροκομματική εκμετάλλευση της σημαντικής αυτής υπόθεσης. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει στις 7 του Μάρτη και για ποιους εμπιστεύεται για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Για τη ΝΔ

«Η ΝΔ ακολούθησε το δρόμο της φοβικής εσωστρέφειας, του μηδενισμού. Εγγύηση είναι η πολιτική μας, εγγύηση είναι η αποτελεσματικότητά μας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή, έχει διεθνές κύρος. Μετά την ισχυρή Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα του ισχυρού πολίτη. Δεσμεύομαι ότι θα φέρω μπροστά τον πολίτη για τη νέα Ελλάδα. Είναι εποχή ανατροπών, η ΝΔ είναι κολλημένη στον 20ο αιώνα».

Για τον τρόπο διακυβέρνησης που επιδιώκει:

«Εμείς είμαστε η νέα εποχή, το κίνημα του 21ου αιώνα. Δεν είχα, δεν έχω, δεν θα έχω ομάδα, παρέα, 'αυλές'. Σας θέλω όλους κοντά μου για τη νέα εποχή. Εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία, θέλουμε την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, ισχυροποιούνται οι δήμοι, το κράτος θα είναι επιτελικό, ο δήμος θα έχει την αρμοδιότητα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Έτσι θα αλλάξουμε τη σχέση του πολίτη και του κράτους».


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Mε 4,5% προηγείται η ΝΔ

Mε ικανοποίηση έκανε δεκτά τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο K. Καραμανλής

Tο μεγαλύτερο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου κατέγραψε δημοσκόπηση της εταιρείας MRB, που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

H μέτρηση αυτή φέρει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και κατά 25,2 μονάδες στην παράσταση νίκης.

Ταυτόχρονα καταγράφει υπεροχή του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου έναντι του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία», αλλά αναδεικνύει τη ΝΔ ως «ικανότερη για τη διακυβέρνηση» από το κυβερνών κόμμα.

Η δημοσκόπηση έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 2000 ατόμων, με ερωτηματολόγιο και κάλπη στο διάστημα από 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η «κάλπη» της MRB δίνει στη ΝΔ 39,2%, στο ΠΑΣΟΚ 34,7%, στο ΚΚΕ 5,6%, στο Συνασπισμό 2,9%, στο ΛΑΟΣ 2% και στο ΔΗΚΚΙ 1,2%. Oι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 8,7% των ερωτηθέντων.

Η ΝΔ προηγείται και στην παράσταση νίκης με 55,9% έναντι 30,7% του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταλληλότερος για την πρωθυπουργία αναδεικνύεται ο Γ. Παπανδρέου με 38,3% έναντι 36,9% του Κ. Καραμανλή.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ικανότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», η ΝΔ λαμβάνει 41,5% έναντι 37,2% του ΠΑΣΟΚ.

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών ψηφοφόρων του της τάξεως του 91,1%, έναντι 75,3% αντιστοίχως του κυβερνώντος κόμματος.

Tέλος, όσον αφορά τις διαρροές ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να «χάνει» το 8,7% των παλαιών του ψηφοφόρων προς τη ΝΔ και το 6% προς τα άλλα κόμματα. Στη ΝΔ οι διαρροές είναι 1,4% προς το ΠΑΣΟΚ και 3,5% προς τα άλλα κόμματα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Το φεστιβάλ του Βερολίνου

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ στην τελετή έναρξης

Περίπου 500 φοιτητές πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά την έναρξη του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία που αποφάσισαν οι δημοτικές αρχές της πόλης.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν το κτίριο στο οποίο έγινε η τελετή έναρξης του φεστιβάλ και το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μαρλέν Ντίτριχ.

Η ηθοποιός Φράνσις Μακντόρμαντ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δεν έδειξε να ενοχλείται από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών.

Αντίθετα ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, επέκρινε τους διαδηλωτές οι οποίοι, όπως είπε, έριχναν διάφορα αντικείμενα εναντίον των προσκεκλημένων.

«Οι ξένοι προσκεκλημένοι μας δεν καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, θα νομίζουν ότι είμαστε ταραχοποιοί που πετούν αντικείμενα» είπε ο κ.Κόσλικ.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα προβληθούν 400 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως από το 54ο φεστιβάλ του Βερολίνου απουσιάζουν ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης.

Ανάμεσα στους απόντες είναι η Νικόλ Κίντμαν η οποία επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους».


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

H νέα Ευρώπη

Από τη Μέττα Τσικρικά και τη Λένα Χουρμούζη

Η οικογένεια της Ευρώπης μεγάλωσε επισήμως στην Αθήνα με φόντο το ναό του Ηφαίστου

Το 1952 το όνειρο της ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου γίνεται πραγματικότητα με τη Συνθήκη των Παρισίων και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

Μέχρι το 1995 προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα εννέα κράτη, τα οποία δημιουργούν την κοινότητα των 370 εκατομμυρίων πολιτών.

Την 1η του Μάη του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της με την είσοδο άλλων δέκα κρατών κι επιπλέον 110 εκατομμυρίων πολιτών.

Το έτος 2004 η Ελλάδα συμπληρώνει 23 χρόνια παρουσίας στους κοινοτικούς θεσμούς και υποδέχεται στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια την Κύπρο.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επιχειρεί να δώσει μια εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που δημιουργεί για την Ελλάδα και την Κύπρο η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ προ των πυλών της Διεύρυνσης

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου Έλληνες κοινοτικοί αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές και διπλωμάτες μάς έδωσαν μια εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται για την ΕΕ με την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών.

Τα προγράμματα 1 - 5 αναλυτικά με ήχο

Η Κύπρος στην ΕΕ

Από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Λευκωσία, Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ένταξη της νήσου της Αφροδίτης έγινε έγκαιρα, δίκαια και ότι η παρουσία των Κυπρίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συμβάλει αρκετά πρωτίστως στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

Τα προγράμματα 6 - 10 αναλυτικά με ήχο

Το οικονομικό θαύμα της Κύπρου

Τι λένε οι αριθμοί για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα είναι η Κύπρος εισφορέας του κοινοτικού προϋπολογισμού, για πόσο καιρό και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους Κύπριους πολίτες. Διαρθρωτικά ταμεία ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας χρειάζονται βοήθεια. Λίγα τα κονδύλια για την Κύπρο, αλλά δεν τίθεται ζήτημα απορρόφησης αυτών, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Και τέλος η «Αχίλλειος Πτέρνα» του αγροτικού και οι ανισότητες γυναικών ανδρών στον τομέα της απασχόλησης.

Τα προγράμματα 11 - 15 αναλυτικά με ήχο

Οι Τουρκοκύπριοι και η ένταξη

Η κυπριακή οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα επηρεάσει η ένταξη τον Κύπριο επιχειρηματία. Οι αλλαγές στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών. Τα προβλήματα της ναυτιλίας, της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και τα οφέλη της ένταξης για τους Τουρκοκυπρίους. «Μοναδική ευκαιρία το σχέδιο Ανάν για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων κατά παρέκκλιση του διεθνούς δικαίου», τονίζει ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ στο αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

Τα προγράμματα 16 - 20 αναλυτικά με ήχο


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αποδέχεται την πρόσκληση Ανάν ο Nτενκτάς

Nτενκτάς: Θα αποφασίσω στη Λευκωσία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αποδέχεται την πρόσκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να μεταβεί στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ωστόσο, ο κ.Ντεκτάς κατέστησε σαφές πως αυτό δεν σημαίνει και αποδοχή των όρων που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως θα επιδώσει στον Κόφι Ανάν, επιστολή που θα αναφέρει τα σημεία στα οποία διαφωνεί.

Προηγουμένως ο κ. Ντενκτάς είχε καταγγείλει την άσκηση ανηλεών πιέσεων προς τις δύο πλευρές του Kυπριακού με στόχο τον πειθαναγκασμό τους σε συμφωνία.

Mιλώντας στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται για επαφές με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Nτενκτάς δήλωσε ότι περιμένει να επιστρέψει στη Λευκωσία για να αποφασίσει εάν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Μας πιέζουν. Δείχνονται ανηλεείς και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας εξαναγκάσουν. Πρόκειται για επιβολή: 'Eλάτε και αποδεχθείτε ή εάν δεν έρθετε θα είσθε υπεύθυνοι'. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Ντενκτάς.

Yπενθυμίζεται, ότι ο ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν κάλεσε τις δύο πλευρές σε νέο γύρο διακοινοτικών συνομιλιών την ερχομένη Tρίτη 10 Φεβρουαρίου, στη Nέα Yόρκη.

Συσκέψεις στην Aθήνα

Eξάλλου, οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό εξετάσθηκαν την Παρασκευή το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Γιαννίτσης έλαβε μέρος στη σύσκεψη, καθώς θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ετοιμότητα Αθηνών και Λευκωσίας να προσέλθουν στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει του σχεδίου Aνάν.

Οι περαιτέρω χειρισμοί του θέματος θα αποφασισθούν τη Δευτέρα σε σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Σημίτη και του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

O Καγγελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραιτήθηκε από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αιτία της παραίτησης είναι οι εσωτερικές έριδες που έχει προκαλέσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Ο Γερμανός Καγγελάρος είπε ότι θέλει να επικεντρωθεί στο κυβερνητικό έργο.

Ο κ. Σρέντερ είπε ότι, σε έκτακτο συνέδριο που θα συγκληθεί στο τέλος Μαρτίου, θα προτείνει να αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ο στενός του σύμμαχος, Φραντζ Μύντεφεριγκ, με τον οποίο έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Μύντεφεριγκ είναι Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

O κ. Σρέντερ είπε πως πιστεύει ότι το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον κ. Μύντεφεριγκ.

Ο κ. Σρέντερ θα παραμείνει στο αξίωμα του Καγγελαρίου της Γερμανίας.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας

Aπό την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι

O πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε Τσετσένους αυτονομιστές για την έκρηξη στον υπόγειο της Μόσχας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τριανταεννέα και πλέον άτομα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν χρειάζεται καμμία επιβεβαίωση και ότι ήταν βέβαιος ότι ο ηγέτης των ανταρτών, Ασλάν Μασχάντωφ, και οι αεροπορικές του δυνάμεις ευθύνονται για την έκρηξη.

Οι ίδιοι οι Τσετσένοι αντάρτες καταδίκασαν την βομβιστική ενέργεια ως έγκλημα και αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους.

Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για την έκρηξη που σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας την πρωΐνή ώρα αιχμής.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού καθώς αναχωρούσε από το σταθμό «Αβτοζαβόντσκαγια» στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά την έκρηξη, που κατέστρεψε όλο το βαγόνι.

Σύννεφα καπνού γέμισαν τη σήραγγα του υπογείου.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον κόσμο να βγαίνει με καταματωμένα πρόσωπα.

Πάνω από τριάντα ασθενοφόρα μετέφεραν τους ασθενείς σε νοσοκομεία σε όλη την πρωτεύουσα.

Τριάντα άτομα νοσηλεύονται για εγκαύματα, κατάγματα και αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού.

Εβδομήντα ακόμη άτομα νοσηλεύτηκαν για μικροτραυματισμούς και βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε το έθνος να συσπειρωθεί κατά της τρομοκρατίας, την οποία και αποκάλεσε την «πανώλη» του 21ου αιώνα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 14:08 (Ώρα Λονδίνου)

Tο πρόβλημα με την προστασία δεδομένων

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Σουφλιάς στο ψυγείο! Βόμβα Κώστα Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαλάει η φιέστα. «Συνέδριο» για τρεις! Η σιωπή... είναι χρυσός;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις: Ψηφίσθηκε με αλλαγές το νομοσχέδιο. Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκβιασμός με ψηφοφορία παρωδία. Αρχίζει σήμερα το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Γκάλοπ και TV «καίνε» τον Γιώργο. Σταθερά μπροστά (+4,5%) η ΝΔ και σε νέα δημοσκόπηση.

Η ΑΥΓΗ: Αντισυνταγματική η διαδικασία εκλογής του Γ. Παπανδρέου. Απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χάνει ο κόσμος τις συντάξεις του μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του Καραμανλή για το ασφαλιστικό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φίμωτρο Καραμανλή στους βουλευτές της ΝΔ. Απαγορεύει να εκφράζουν προσωπικές απόψεις στα τηλεπαράθυρα. Οργισμένος από τα συνεχή στραβοπατήματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον αέρα το συνέδριο. Χαλάει η φιέστα του Γιώργου Παπανδρέου.

ΕΘΝΟΣ: Ιστορική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ κλείνει τη σελίδα της μεταπολίτευσης και ανοίγει από σήμερα τη σελίδα της νέας εποχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εξήρε το... έργον του, χωρίς να κοκκινίζει χθες, στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπροστά η ΝΔ 4,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. 25,2% και στην παράσταση νίκης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εμπλοκή στην... παρωδία εκλογής διαδόχου. Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων: Παράνομη η διαδικασία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξαφνικά θέμα με την εκλογή από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΕΞΠΡΕΣ: Η σειρά των Βρυξελλών! Απαγορευμένο θέμα το Ασφαλιστικό.

ΕΣΤΙΑ: Παράνομη η ψηφοφορία. Απόφασις της αρχής προσωπικών δεδομένων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θύελλα στη ΝΔ για τους φόρους στις καταθέσεις. Δεύτερο κρούσμα πολυγλωσσίας στη Ρηγίλλης προκαλεί σύγχυση στην αγορά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κόλαφος για Παπανδρέου. Στον αέρα η ψηφοφορία της Κυριακής. Η αρχή προστασίας δεδομένων απαγορεύει τη διαδικασία δημιουργίας αρχείου «φίλων».

ΚΕΡΔΟΣ: Ακλόνητο στα ύψη παραμένει το ευρώ. Αμετάβλητα τα ευρωπαϊκά επιτόκια, πιθανότατα για όλο το 2004.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στη νέα εποχή εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Το έκτακτο συνέδριο ανοίγει το δρόμο στον Γ. Παπανδρέου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εκτός νόμου η ψηφοφορία των «φίλων». Βόμβα στα σχέδια ανάδειξης του Γ. Παπανδρέου.

METRORAMA: Υποδοχή με απεργία για τη νέα κυβέρνηση. Κατεβάζει ρολά η ΓΣΕΕ στις 31/3 για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Έλεγχος για το χρέος τώρα κάθε τρεις μήνες. Πιο αυστηρά κριτήρια με σχέδιο κανονισμού του συμβουλίου ΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Γκάφες, ψέματα και κρυφά χαράτσια από τη ΝΔ. Φόροι σε σπίτια, καταθέσεις, ρέπος.

ΝΙΚΗ: Το συνέδριο του Γιώργου. Από το ΠΑΣΟΚ στη δημοκρατική παράταξη. Ριζικές αλλαγές σε όλα. Αφετηρία νέας εκλογικής νίκης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέντευξη Παπανδρέου - οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ: Δεν κρύβεται πλέον το αντιλαϊκό πρόσωπο του δικομματισμού.

CITY PRESS: Εμφύλιος για συντάξεις και φόρους. Άνω - κάτω η Ρηγίλλης για το οικονομικό πρόγραμμα.

THE DAILY TIMES: Ανοιχτός πόλεμος κατά Γιώργου. Χ. Τρικούπη: Πολιτικά τα κίνητρα που στοχεύουν το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στις 4,5 μονάδες η διαφορά.

Η ΧΩΡΑ: 740 ευρώ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το δεσμευτικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «δεν είναι μία απλή αλλαγή ηγεσίας το εγχείρημα που δρομολογεί το σημερινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που ουσιαστικά συντελείται αυτή την ώρα είναι η μετάβαση σε μία νέα πολιτική εποχή, η αφετηρία μιας ανατροπής που φιλοδοξεί όχι απλώς να σημαδέψει, αλλά και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι, όμως, και μία -ιστορικά- φυσιολογική εξέλιξη. Συνεχίζει κι επιβεβαιώνει τον κυρίαρχο μεταπολιτευτικά ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «μία νέα εποχή ξεκινά σήμερα για το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να λάβει από την κοινωνία εντολή να πραγματοποιήσει τις αλλαγές, τις τομές και τις ρήξεις που έχει εξαγγείλει με στόχο τη μετάβαση όχι μόνο του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του συνόλου της πολιτικής ζωής, σε μία καινούργια εποχή, με μία 'νέα μεταπολίτευση', όπως λέγεται χαρακτηριστικά».

Η DAILY NEWS σημειώνει ότι «σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του εκτάκτου συνεδρίου. Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων αποφάσισε πως είναι παράνομη η έντυπη και έγγραφη καταγραφή στοιχείων όσων θα ψηφίσουν στις 8 Φεβρουαρίου ως 'φίλοι' του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα προέκυψε ύστερα από ενέργειες του Μ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίες όμως τελικά προκαλούν έντονα ερωτήματα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει κανονικά την Κυριακή στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, με καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του και θα προστατεύσει απολύτως τα προσωπικά δεδομένα όσων προσέλθουν στις κάλπες. Αυτό ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε ξαφνικά με την απόφαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία αρχείων φίλων του κόμματος και κατηγορεί ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, που έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις εναντίον του».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «στον αέρα βρίσκεται από χθες η περιβόητη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έκρινε πως η σχετική διαδικασία παραβιάζει τις διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι «τον πυρήνα της κυριακάτικης ψηφοφορίας για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου τινάζει στον αέρα με απόφασή της η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η καταγραφή των φίλων -των μη μελών- του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ότι καταπατά τη συνταγματική επιταγή της μυστικότητας της ψήφου, δηλαδή ποιο κόμμα στηρίζουν αυτοί οι πολίτες».

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτησιν τη δημοκρατικότητα της όλης κίνησης του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει εσπευσμένα, χωρίς αντίλογο, τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του και να την περιβάλει με μανδύα της μαζικής συμμετοχής. Να σημειωθεί ότι η απόφαση διαδοχής είναι προϊόν διαβούλευσης των κ. Σημίτη - Παπανδρέου και ο τελευταίος έλαβε πρωτοβουλίες χωρίς καν να έχει χρισθεί πρόεδρος του κόμματος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

O Καγγελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραιτήθηκε από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αιτία της παραίτησης είναι οι εσωτερικές έριδες που έχει προκαλέσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Ο κ. Σρέντερ είπε ότι θα προτείνει την υποψηφιότητα της προεδρίας των Σοσιαλδημοκρατών στον στενό του σύμμαχο Φραντζ Μύντεφεριγκ, με τον οποίο έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Μύντεφεριγκ είναι Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

O κ. Σρέντερ είπε πως πιστεύει ότι το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον κ. Μύντεφεριγκ.

Ο κ. Σρέντερ θα παραμείνει στο αξίωμα του Καγγελαρίου της Γερμανίας.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις καταγγέλλει ο Nτενκτάς

Nτενκτάς: Θα αποφασίσω στη Λευκωσία

Tην άσκηση ανηλεών πιέσεων προς τις δύο πλευρές του Kυπριακού με στόχο τον πειθαναγκασμό τους σε συμφωνία κατήγγειλε ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς.

Mιλώντας στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται για επαφές με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Nτενκτάς δήλωσε ότι περιμένει να επιστρέψει στη Λευκωσία για να αποφασίσει εάν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Μας πιέζουν. Δείχνονται ανηλεείς και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας εξαναγκάσουν. Πρόκειται για επιβολή: 'Eλάτε και αποδεχθείτε ή εάν δεν έρθετε θα είσθε υπεύθυνοι'. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ. Ντενκτάς.

Yπενθυμίζεται, ότι ο ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν κάλεσε τις δύο πλευρές σε νέο γύρο διακοινοτικών συνομιλιών την ερχομένη Tρίτη 10 Φεβρουαρίου, στη Nέα Yόρκη.

Συσκέψεις στην Aθήνα

Eξάλλου, οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο Κυπριακό εξετάσθηκαν την Παρασκευή το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Γιαννίτσης έλαβε μέρος στη σύσκεψη, καθώς θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ετοιμότητα Αθηνών και Λευκωσίας να προσέλθουν στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού επί τη βάσει του σχεδίου Aνάν.

Οι περαιτέρω χειρισμοί του θέματος θα αποφασισθούν τη Δευτέρα σε σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Σημίτη και του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου)

Kαι επισήμως υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου

Nίκη του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ο K. Σημίτης

Ομοφώνως εγκρίθηκε από το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου του κινήματος.

Λίγο νωρίτερα, οι 4.650 σύνεδροι ενέκριναν την τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος, ώστε η εκλογή του προέδρου να γίνεται από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την προγραμματική διακήρυξη για την τετραετία 2004 - 2008.

Σε ομιλία του, ο πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης έκανε ένα απολογισμό της «οκταετίας που άλλαξε την Ελλάδα», πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του νέου αρχηγού του κινήματος.

«Κλείνει μία οκταετία που άλλαξε την Ελλάδα. Δεν θα αναφερθώ σε αριθμούς. Στα οκτώ αυτά χρόνια, χρησιμοποίησα πολύ αριθμούς και μεγέθη, γιατί πιστεύω ότι οι αριθμοί και τα αντικειμενικά μεγέθη είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στην υπερβολή και τη δημαγωγία στην πολιτική.

»Οι αριθμοί μερικές φορές κουράζουν. Αλλά πιο πολύ, κουράζει και μάλιστα εκνευρίζει, η υπερβολή και η δημαγωγία - γιατί περιέχει ψεύδη και υποκρισία», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

O κ. Σημίτης ανέφερε, ότι «τα αποτελέσματα της προσπάθειας που συνετελέσθη τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι απτά:

Οικονομική σταθερότητα, κύρος για την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εθνική αυτοπεποίθηση και νοοτροπία οργάνωσης και προγραμματισμού που αρχίζει να κυριαρχεί στην κοινωνία».

Tέλος, ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ για προχειρότητα και εξέφρασε αισιοδοξία για τις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ.

Διένεξη για την προστασία δεδομένων

Αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και την απόφαση που εξέδωσε για την ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη του κινήματος, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Ο κ. Ρουσσόπουλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ από μόνο του ζήτησε γνωμάτευση, «αναγνωρίζοντας προφανώς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα νομιμότητας».

Pουσσόπουλος: Δεν σέβεται τους θεσμούς το ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η ανεξάρτητη αρχή προστασίας δεδομένων έκρινε παράνομη αυτή τη διαδικασία και το ΠΑΣΟΚ τότε κατηγόρησε την αρχή γιατί η απόφαση δεν του άρεσε και δήλωσε ότι θα κάνει αυτό που νομίζει πως είναι νόμιμο».

Σημείωσε ακόμη, πως το κυβερνών κόμμα με τη συμπεριφορά του δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν σέβεται τους κατοχυρωμένους από το Σύνταγμα θεσμούς και παραβιάζει τις αποφάσεις του.

«Xαρακτηριστικό της νοοτροπίας του συστήματος ΠΑΣΟΚ είναι η ευκολία με την οποία ταυτίζει το κόμμα με το κράτος, αφού στην εκλογή της Κυριακής δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κρατικά καταστήματα για καθαρά εσωκομματικές υποθέσεις. Αυτό δεν είναι νέο ύφος ούτε νέο ήθος, αυτό είναι απλώς το ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζει», κατέληξε ο κ. Pουσσόπουλος.

Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υφυπουργός Tύπου Tηλέμαχος Xυτήρης δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αναφορικά με την εκλογή του κ. Γιώργου Παπανδρέου την Κυριακή, και πρόσθεσε:

«Θα γίνει σεβαστή και η απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θα γίνει προπάντων σεβαστό το Σύνταγμά μας. Αλίμονο, εάν ήταν διαφορετικά»,

O κ. Xυτήρης εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει μεγάλο πλήθος φίλων του κινήματος, το οποίο θα προστρέξει να ψηφίσει για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου».

Eρωτηθείς γιατί, σύμφωνα με ορισμένους, η διαδικασία είναι παράτυπη, ο υφυπουργός σημείωσε:

«Είναι μία πρωτόγνωρη πράξη αυτή που γίνεται. Το ότι απευθυνόμασθε απευθείας στον πολίτη, δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Και υπάρχουν και κόμματα που φοβούνται τη φωνή του πολίτη. Εμείς δεν την φοβόμασθε. Εμείς στηριζόμασθε ακριβώς σε αυτό».

Σημειώνεται, ότι η αρχή προστασίας δεδομένων εξέδωσε απόφαση, βάσει της οποίας είναι παράνομη η τήρηση αρχείου με τα στοιχεία όσων προσέλθουν στην ψηφοφορία της Kυριακής και δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Σρέντερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Έκτακτη επικαιρότητα

O Καγγελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρτν Σρέντερ, παραιτήθηκε από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αιτία της παραίτησης είναι οι εσωτερικές έριδες που έχει προκαλέσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Ο κ. Σρέντερ μεταβίβασε την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών στον στενό του σύμμαχο Φραντζ Μύντεφεριγκ, με τον οποίο έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου.

O κ. Σρέντερ είπε ότι πιστεύει ότι το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον κ. Μύντεφεριγκ.

Ο κ. Σρέντερ θα παραμείνει στο αξίωμα του Καγγελαρίου της Γερμανίας.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κέι ζητά να διερυνθεί η ανακριτική έρευνα

Ο Ντέιβιντ Κέι υποστηρίζει ότι πρέπει να διευρυνθεί η ανακριτική έρευνα για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών

O πρώην αμερικανός επιθεωρητής όπλων στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, υπαινίχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να παρέβλεψε ορισμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Κέι είπε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που ορίστηκε από τον προέδρο Μπους για να ερευνήσει την ακρίβεια των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει παράλληλα να ερευνήσει αν ορισμένα στοιχεία αλλοιώθηκαν από την πολιτική ηγεσία.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο κ. Κέι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, Τζόρτζ Τένετ.

Ο κ. Τένετ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, υπεραμύνθηκε του ρόλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο κ. Τένετ παραδέχτηκε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, όσον αφορά την εκτίμηση της κατάστασης στο Ιράκ, πριν τον πόλεμο, τόνισε όμως ότι η υπηρεσία του δεν απεφάνθη ποτέ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν συνιστούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος δεν ήταν άμεσος

Ο κ. Κέι είπε ότι τα σχόλια του διεθυντή της CIA, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανέλυε σωστά τα μηνύματα που δεχόταν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι παρόλο που ο κ. Κέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν σωστή η απόφαση της εισβολής στο Ιράκ, τα σχόλιά του θα χρησιμοποιηθούν από τους Δημοκρατικούς, στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

«Οι αναλυτές μας δεν είπαν ποτέ ότι επρόκειτο για άμεσο κίνδυνο. Έδωσαν στους πολιτικούς μας, μια αντικειμενική εκτίμηση για το καθεστώς ενός στυγνού δικτάτορα που προσπαθούσε, ακατάπαυστα, να μας εξαπατήσει αναπτύσσοντας οπλικά προγράμματα τα οποία είχαν την ικανότητα να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Κανείς δεν μας είπε τι να πούμε και πως να το πούμε» τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της CIA.

Όπως εκτιμούν αναλυτές ο κ. Τένετ από τη μια κάλυψε την κυβέρνηση Μπους σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει την CIA, από την άλλη, όμως, την άφησε, εν μέρει, έκθετη, λέγοντας πως για τις μυστικές υπηρεσίες η απειλή που συνιστούσε το καθεστώς της Βαγδάτης δεν ήταν άμεση.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας

Aπό την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι

Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για την έκρηξη που σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας την πρωΐνή ώρα αιχμής.

Ρώσοι πυροσβέστες είπαν ότι πάνω από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ότι πολλά άτομα έχουν τραυματισθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού καθώς αναχωρούσε από το σταθμό «Αβτοζαβόντσκαγια» στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά την έκρηξη, που κατέστρεψε όλο το βαγόνι.

Σύννεφα καπνού γέμισαν τη σήραγγα του υπογείου.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον κόσμο να βγαίνει με καταματωμένα πρόσωπα.

Πάνω από τριάντα ασθενοφόρα μετέφεραν τους ασθενείς σε νοσοκομεία σε όλη την πρωτεύουσα.

Τριάντα άτομα νοσηλεύονται για εγκαύματα, κατάγματα και αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού.

Εβδομήντα ακόμη άτομα νοσηλεύτηκαν για μικροτραυματισμούς και βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε το έθνος να συσπειρωθεί κατά της τρομοκρατίας, την οποία και αποκάλεσε την «πανώλη» του 21ου αιώνα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: Λύση πριν την 1η Μαΐου

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις τελευταίες επαφές του ο K. Aνάν

Ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, είπε ότι κατά τη γνώμη θα υπάρξει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου πρίν από την 1η Μαΐου του 2004.

«Η άποψη μου είναι ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν ότι θα υπάρξει διακανονισμός», είπε ο κ. Φερχόιγκεν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιούλ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε την ηγεσία των Eλληνοκυπρίων και των Tουρκοκυπρίων σε συνομιλίες για το Kυπριακό στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα του OHE στη Nέα Yόρκη.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο κ. Aνάν απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο και τον ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς, προσκαλώντας τους να έρθουν στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου 2004 για «να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιό του».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι «να θέσουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004, την (κατάλληλη) ώρα, ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004».

Ο ΓΓ έγραψε επίσης στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας τους να στείλουν αντιπροσώπους για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, ο κ. Ανάν κινήθηκε για να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία λόγω των πρόσφατων «ενθαρρυντικών επαφών» για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη.

Στις επιστολές του, ο ΓΓ απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να λειτουργήσουν με την αναγκαία πολιτική βούληση για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα.

Διαβουλεύσεις στη Λευκωσία

Συνεχείς συσκέψεις έχει από το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με στενούς του συνεργάτες και εκπροσώπους κομμάτων, ενώ είχε συνάντηση και με τον πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο.

Aντικείμενο των επαφών του κ. Παπαδόπουλου είναι το περιεχόμενο της επιστολής - πρόσκλησης που έλαβε από τον ΓΓ του OHE για επανέναρξη των συνομιλιών και οι εξελίξεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο τριήμερο.

Οι επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν νωρίς το πρωί, με συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα πρεσβευτή, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και στη συνέχεια με τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανεμένετο μέχρι το απόγευμα να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Eπιφυλάξεις από Nτενκτάς

Επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα να αρχίσουν συνομιλίες για το Kυπριακό στις 10 Φεβρουαρίου εμφανίσθηκε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα.

O κ. Ντενκτάς κατηγόρησε τον κ. Ανάν ότι «οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση για να τον ξεφορτωθεί» - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φαινομενική διάσταση θέσεων Ντενκτάς - Eρντογάν

«Νόμιζαν ότι θα φύγω από τη μέση, αλλά όταν είδαν ότι αυτό δεν συνέβη αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν και σε εμένα», πρόσθεσε ο Tουρκύπριος ηγέτης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρης Xατζηστεφάνου, φαινομενικά οι δηλώσεις Ντενκτάς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική του Τούρκου πρωθυπουργού Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Αθήνα και τη Λευκωσία για την επίλυση του Kυπριακού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι δηλώσεις Ντενκτάς προκάλεσαν αρκετά ερωτήματα σε Τούρκους αναλυτές που πίστευαν ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στην Άγκυρα υπήρξε απόλυτη σύμπνοια.

Iκανοποίηση στην Aθήνα

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ανακοίνωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε «τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Aνάν, με στόχο την ανεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

Σε λύση ελπίζει ο K. Καραμανλής

Eξάλλου, πλήρης ομοφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στις Bρυξέλλες, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε εκεί με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

O κ. Καραμανλής ανέφερε ότι επανέλαβε στον κ. Γκιουλ την πάγια θέση της ΝΔ για στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν και την αναζήτηση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία του ΓΓ του OHE για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αυτή τη φορά να καταλήξει σε λύση.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας

Aπό την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι

Έκρηξη σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας την ώρα της πρωϊνής αιχμής.

Ρώσοι πυροσβέστες είπαν ότι πάνω από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ότι πολλά άτομα έχουν τραυματισθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού καθώς αναχωρούσε από το σταθμό «Αβτοζαβόντσκαγια» στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά την έκρηξη, που κατέστρεψε όλο το βαγόνο.

Σύννεφα καπνού γέμισαν τη σήραγγα του υπογείου.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον κόσμο να βγαίνει με καταματωμένα πρόσωπα.

Πάνω από τριάντα ασθενοφόρα μετέφεραν τους ασθενείς σε νοσοκομεία σε όλη την πρωτεύουσα.

Τριάντα άτομα νοσηλεύονται για εγκαύματα, κατάγματα και αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού.

Εβδομήντα ακόμη άτομα νοσηλεύτηκαν για μικροτραυματισμούς και βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε το έθνος να συσπειρωθεί κατά της τρομοκρατίας, την οποία και αποκάλεσε την «πανώλη» του 21ου αιώνα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κέι ζητά να διερυνθεί η ανακριτική έρευνα

Ο Ρίτσαρντ Κέι υποστηρίζει ότι πρέπει να διευρυνθεί η ανακριτική έρευνα για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών

O πρώην αμερικανός επιθεωρητής όπλων στο Ιράκ, Ντέιβιντ Κέι, υπαινίχθηκε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να παρέβλεψε ορισμένα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Κέι είπε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που ορίστηκε από τον προέδρο Μπους για να ερευνήσει την ακρίβεια των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει παράλληλα να ερευνήσει αν ορισμένα στοιχεία αλλοιώθηκαν από την πολιτική ηγεσία.

Τα σχόλια αυτά έκανε ο κ. Κέι μετά τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, Τζόρτζ Τένετ.

Ο κ. Τένετ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, υπεραμύνθηκε του ρόλου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο κ. Τένετ παραδέχτηκε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, όσον αφορά την εκτίμηση της κατάστασης στο Ιράκ, πριν τον πόλεμο, τόνισε όμως ότι η υπηρεσία του δεν απεφάνθη ποτέ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν συνιστούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος δεν ήταν άμεσος

Ο κ. Κέι είπε ότι τα σχόλια του διεθυντή της CIA, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανέλυε σωστά τα μηνύματα που δεχόταν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι παρόλο που ο κ. Κέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν σωστή η απόφαση της εισβολής στο Ιράκ, τα σχόλιά του θα χρησιμοποιηθούν από τους Δημοκρατικούς, στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών.

«Οι αναλυτές μας δεν είπαν ποτέ ότι επρόκειτο για άμεσο κίνδυνο. Έδωσαν στους πολιτικούς μας, μια αντικειμενική εκτίμηση για το καθεστώς ενός στυγνού δικτάτορα που προσπαθούσε, ακατάπαυστα, να μας εξαπατήσει αναπτύσσοντας οπλικά προγράμματα τα οποία είχαν την ικανότητα να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Κανείς δεν μας είπε τι να πούμε και πως να το πούμε» τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της CIA.

Όπως εκτιμούν αναλυτές ο κ. Τένετ από τη μια κάλυψε την κυβέρνηση Μπους σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει την CIA, από την άλλη, όμως, την άφησε, εν μέρει, έκθετη, λέγοντας πως για τις μυστικές υπηρεσίες η απειλή που συνιστούσε το καθεστώς της Βαγδάτης δεν ήταν άμεση.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

H αθώωση ενός υπόπτου

Ο ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται με την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου στο Αμβούργο

Πολλές εφημερίδες σχολιάζουν την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για τον Μαροκινό που είχε προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι ήταν αναμεμειγμένος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Μαροκινός αθωώθηκε επειδή δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» το δικαστήριο υποστήριξε ότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων - «οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δώσουν πληροφορίες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

«Η αθώωση συνιστά ανάσχεση στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες θα μπορούσαν να δικάζονται σε ποινικά δικαστήρια και όχι σε στρατιωτικά όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ», γράφει η «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν».

«Πράξη δολιοφθοράς»

«Ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα σαν πράξη δολιοφθοράς στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν τα γερμανικά δικαστήρια σαν μέρος του άξονα του κακού» , υπογραμμίζει η «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Σύμφωνα όμως με τη γερμανική εφημερίδα η Ουάσινγκτον φέρει την ευθύνη για τις αμφιβολίες του δικαστηρίου όσον αφορά την ενοχή του Αμπντελγκάνι Μζουντί.

«Η Ουάσινγκτον είναι ένοχη επειδή αποφάσισε να κατακρατήσει αποδεικτικά στοιχεία και επειδή θεώρησε ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα», γράφει η «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Θαρραλέα απόφαση»

Η «ΝτιΤαγκεστσάιτουνγκ» καλωσορίζει την απόφαση του δικαστηρίου στο Αμβούργο την οποία τη χαρακτηρίζει - «θαρραλέα».

«Οι πολιτικές πιέσεις ήταν τεράστιες να βρεθεί ένοχος ο Αμντλγκάνι Μζουντί», παρατηρεί ο συντάκτης της «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ».

Από την άλλη μεριά η εφημερίδα εκφράζει τη λύπη της επειδή το δικαστήριο δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία για να αποδείξει την ενοχή ή την αθωότητα του Μζουντί.

Όπως τονίζει η «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» το γεγονός ότι δικαστήριο αποφάσισε να μη καταδικάσει τον Μαροκινό επειδή δεν υπήρχαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία - «δεν είναι μία ευχάριστη απόφαση αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος της κατηγορίας εις βάρος του Μζουντί».

«Ο Μζουντί είχε κατηγορηθεί ότι ήταν αναμεμειγμένος στο φόνο τριών χιλιάδων ανθρώπων», σημειώνει η εφημερίδα.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο μετρό της Μόσχας

Aπό την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 άνθρωποι

Έκρηξη σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας την ώρα της πρωϊνής αιχμής.

Ρώσοι πυροσβέστες είπαν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ότι πολλά άτομα έχουν τραυματισθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του συρμού καθώς αυτός έφευγε από το σταθμό «Αφτοζαντόφσκαγια» στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν να εκδηλώνεται πυρκαγιά μετά την έκρηξη και ότι πυκνοί καπνοί να βγαίνουν από την υπόγεια σήραγγα κοντά στη στάση του μετρό «Αφτοζαντόφσκαγια».

Πενήντα και πλέον ασθενοφόρα έχουν σταλεί στην περιοχή και Ρώσοι αξιωματούχοι είπανότι εκατοντάδες επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά δεν αποκλείεται όμως να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας.

Νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τένετ προασπίζεται το κύρος της CIA

Τζορτζ Τένετ: Δεν είπαμε ποτέ ότι ο κίνδυνος ήταν τόσο άμεσος

Τoν ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο του Ιράκ υπεραμύνθηκε χθες ο Τζορτζ Τένετ, διευθυντής της CIA σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινκτον.

Ο κ. Τένετ παραδέχτηκε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, όσον αφορά την εκτίμηση της κατάστασης στο Ιράκ, πριν τον πόλεμο, τόνισε όμως ότι η υπηρεσία του δεν απεφάνθη ποτέ ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν συνιστούσε άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

«Οι αναλυτές μας δεν είπαν ποτέ ότι επρόκειτο για άμεσο κίνδυνο. Έδωσαν στους πολιτικούς μας, μια αντικειμενική εκτίμηση για το καθεστώς ενός στυγνού δικτάτορα που προσπαθούσε, ακατάπαυστα, να μας εξαπατήσει αναπτύσσοντας οπλικά προγράμματα τα οποία είχαν την ικανότητα να πλήξουν τα συμφέροντά μας. Κανείς δεν μας είπε τι να πούμε και πως να το πούμε» τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της CIA.

Όπως εκτιμούν αναλυτές ο κ. Τένετ από τη μια κάλυψε την κυβέρνηση Μπους σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει την CIA, από την άλλη, όμως, την άφησε, εν μέρει, έκθετη, λέγοντας πως για τις μυστικές υπηρεσίες η απειλή που συνιστούσε το καθεστώς της Βαγδάτης δεν ήταν άμεση.


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 01:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Να παραιτηθεί ο Μπλερ»

Την παραίτηση Μπλερ ζητά η αντιπολίτευση

«Oι Τόρις επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού», ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα «Τάιμς».

Η «Τάιμς» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να παραιτηθεί ενώ ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ αμφισβήτησε αν ο πρωθυπουργός έχει καλή μνήμη σε ό,τι αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τους επικριτές του κ. Μπλερ - «ότι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία» .

Όπως γράφει η «Τάιμς», οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μπλερ ομολόγησε ότι ο ισχυρισμός πως το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά δεν αφορούσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Μπλερ αντιλήφθηκε την πραγματικότητα όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής - «μετά τον πόλεμο όταν άρχισε η έρευνα των επιτροπών του κοινοβουλίου».

Ο κ. Χάουαρντ τόνισε ότι πριν αποφασίσει την προσφυγή στα όπλα ο κ. Μπλερ - «έπρεπε να είχε κάνει τα ουσιαστικά ερωτήματα».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε τα ουσιαστικά ερωτήματα πριν αποφασίσει τον πόλεμο αυτό - «ήταν σοβαρή παράλειψη καθήκοντος» - με αποτέλεσμα ο κ. Μπλερ - «να είναι υποχρεωμένος να επανεξετάσει τη θέση του» - σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ισχυρισμός των 45 λεπτών»

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν είπε ότι «η εκτίμηση των 45 λεπτών» που είχε συμπεριληφθεί στο περιώνυμο πλέον ντοσιέ για τα όπλα του Ιράκ - «δεν ήταν ένα σημαντικό θέμα» - όταν η Βρετανία αποφάσισε να εισβάλλει στο Ιράκ.

«Ο Χουν απορρίπτει τον ισχυρισμός των 45 λεπτών ως μη σημαντικό θέμα», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν».

Κατά τον κ. Χουν το ζήτημα αυτό δεν ήταν τεράστιας σημασίας και γι αυτό ακριβώς κ.Χουν δεν είπε στον πρωθυπουργό ότι «η εκτίμηση των 45 λεπτών» αφορούσε τα όπλα μικρού βεληνεκούς , σημειώνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Στο κοινοβούλιο ο κ. Χουν υποστήριξε ότι είχε πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες που είχε και ο πρωθυπουργός, εν τούτοις ο κ. Μπλερ ρώτησε τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για «τον ισχυρισμό των 45 λεπτών» μετά τη δημοσίευση του ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ το Σεπτέμβριο του 2002.

«Δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες»

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ δίνει μάχη για να ανακτήσει την αξιοπιστία του για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ» βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους όταν ο πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε ότι - «την περίοδο του πολέμου δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ».

«Ο καυγάς για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τα χημικά και βιολογικά όπλα του Ιράκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά αναζωπυρώθηκε και πάλι όταν ο κ. Μπλερ παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε πως η εκτίμηση των 45 λεπτών αναφερόταν στα όπλα μικρού βεληνεκούς», γράφει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Όπως γράφει η «Τέλεγκραφ» ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τσαρλς Κένεντι χαρακτήρισε «απίστευτη την αποκάλυψη» ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι είδους όπλα μαζικής καταστροφής διέθετε το Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.