Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-07

  1. Ο Τζον Κέρι προηγείται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον
  2. Νέα σελίδα στο ΠΑΣΟΚ
  3. Η πτώση του δολλαρίου απασχολεί τον Όμιλο των 7
  4. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αϊτή
  5. Ιστορική επέμβαση χωρίς αίσιο τέλος
  6. Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  7. Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ
  8. Ιστορική επέμβαση χωρίς αίσιο τέλος
  9. Νέα επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα
  10. «Ιστορική επέμβαση»
  11. Καραμανλής εφ' όλης της ύλης
  12. Ψηφίζουν οι «φίλοι» ως μέλη
  13. Δημοσκόπηση κόλαφος για το Μπλερ
  14. Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-εκλογή Παπανδρέου
  15. Ανακρίσεις μετά το θάνατο 19 Κινέζων στις βρετανικές ακτές
  16. Ανθρωποκυνηγητό στη Μόσχα

Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 00:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζον Κέρι προηγείται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον

Φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Τζον Κέρι

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις προκαταρκτικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Νοέμβριο, ο Τζον Κέρι προηγείται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Μίτσιγκαν.

Ενώ είχε καταμετρηθεί το ένα τρίτο των εκλογικών τμημάτων ο κ.Κέρι λαμβάνει το 44% των ψήφων, δηλαδή προηγείται κατά 16% από τον αντίπαλο του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν.

Δύο άλλοι αντίπαλοι του κ.Κέρι, ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γούσλεϊ Κλαρκ και ο Τζον Έντουαρντς δεν παίρνουν μέρος στις αναμετρήσεις του Σαββάτου.

Η εκστρατεία του Τζον Κέρι έλαβε νέα ώθηση την Παρασκευή όταν ένας από τους πρώην αντιπάλους του ο Ντικ Γκέφαρντ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ.Κέρι.

Οι συνεργάτες του Τζον Κέρι λένε ότι θα κερδίσει και την αναμέτρηση στην πολιτεία Μέιν που γίνεται την Κυριακή.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα σελίδα στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός, διενεργούνται σήμερα Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2004. Μία διαδικασία η οποία ''επικυρώθηκε'' με τις καταστατικές αλλαγές τις οποίες αποφάσισε, το έκτακτο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Το Συνέδριο επικύρωσε ομοφώνως την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη και έτσι θα είναι ο τρίτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά την ίδρυσή του το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τις οποίες ενέκρινε την Παρασκευή το έκτακτο Συνέδριο, ξεπεράστηκε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία χαρακτηριζόταν μη σύννομη η συμμετοχή φίλων του Κινήματος στην ψηφοφορία.

Η εκλογική διαδικασία

Για την σημερινή ψηφοφορία έχουν στηθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, περίπου 1500 κάλπες στις οποίες μπορούν να προσέλθουν και να ψηφίσουν για την ανάδειξη του μοναδικού υποψηφίου Γ. Παπανδρέου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Καθώς θα υπάρχει σύστημα online τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθούν περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής, οπότε και αναμένονται δηλώσεις από τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην διαδικασία θα συμμετάσχουν και ομογενείς από το εξωτερικό (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο).

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν στα δημοτικά διαμερίσματα και σε κοινοτικά διαμερίσματα,.

Η κάλπη θα είναι μία για τα μέλη και μία για τους φίλους. Τα μέλη (περίπου 146.000) θα ψηφίσουν με την επίδειξη της κομματικής τους ταυτότητας, ενώ οι υπόλοιποι με την επίδειξη αστυνομικής τους ταυτότητας και την εγγραφή τους σε ειδικό κατάλογο, που θα συντάσσεται επιτόπου.

Ο έλεγχος της ψηφοφορίας προς αποφυγήν διπλοψηφιών, θα γίνεται από δίκτυο κομπιούτερ με online σύνδεση.

Τα ψηφοδέλτια πάντως θα είναι δύο ένα λευκό και ένα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 19:57 (Ώρα Λονδίνου)

Η πτώση του δολλαρίου απασχολεί τον Όμιλο των 7

Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του δολλαρίου στο άμεσο μέλλον

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών τραπεζών των 7 πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών, του Ομίλου των 7, έχουν διήμερη συνάντηση στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κύριο θέμα των συνομιλιών πιστεύεται ότι είναι η τιμή του δολλαρίου που έχει πέσει σημαντικά από την τελευταία συνάντηση του Ομίλου των 7, τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για μεγαλύτερη σταθερότητα στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η πτώση της τιμής του δολλαρίου έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εξαγωγών και έχει ενισχύσει το αίτημα για μεγαλύτερη σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν τον περασμένο μήνα ανησυχίες για το ενδεχόμενο η χαμηλή τιμή του δολλαρίου να επιβραδύνει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το δολλάριο έπεσε κατά 9% έναντι του ευρώ και κατά 7% έναντι του ιαπωνικού γεν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις αρχές του 2004 η τιμή του αμερικανικού νομίσματος έπεσε σε επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επενέβη για να αναχαιτίσει την άνοδο του γεν και να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές πουλώντας 7 τρισεκατομμύρια γεν από τα αποθέματα της τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές περιμένουν να δουν αν θα αφαιρεθεί από το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης στη Φλόριντα, η αναφορά στην ανάγκη «για μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες» που μπήκε στο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου μετά από επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αϊτή

Διαδήλωση κατά του προέδρου Αριστίντ

150 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν το Σάββατο στην πόλη Γκονάιβες που είχαν καταλάβει την Πέμπτη ένοπλοι αντίπαλοι του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

Οι αρχές της Αϊτής υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν την τάξη μετά από τις συγκρούσεις με ένοπλους που πυρπόλησαν την Πέμπτη αστυνομικό τμήμα και άφησαν ελεύθερους 100 κρατουμένους.

Το Σάββατο ακούγονταν σποραδικά πυροβολισμοί στην πόλη Γκονάιβες μετά την ανάπτυξη των αστυνομικών.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη αυτή.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές των τελευταίων μηνών.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αριστίντ τον οποίο κατηγορούν ότι κέρδισε με νοθεία τις εκλογές το 2000 και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος Αριστίντ πρότεινε να διεξαχθούν τοπικές εκλογές αλλά επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του που λήγει το 2006.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης προσπαθεί να εμφανιστεί σαν νόμιμη εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Αριστίντ και δεν υποστηρίζει την εξέγερση στην Γκονάιβες.

Οι αντάρτες στην Γκονάιβες είναι μέλη της κάποτε φιλο-κυβερνητικής πολιτοφυλακής «Στρατός Κανιβάλων» που στράφηκε κατά της κυβέρνησης μετά τη δολοφονία ενός ηγέτη της.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική επέμβαση χωρίς αίσιο τέλος

Οι πιθανότητες η Ρεμπέκα Μαρτίνεζ να επιζήσει μετά την εγχείρηση ξεπερνούσαν το 50%, σύμφωνα ιατρούς

Το βρέφος που είχε υποβλήθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του δεύτερου ατροφικού κεφαλιού με το οποίο είχε γεννηθεί τελικά δεν επέζησε.

Η εγχείριση στο Διεθνές Κέντρο Ορθοπαιδικής CURE, στον Άγιο Δομίνικο, διήρκεσε 11 ώρες και 18 γιατροί και οι νοσοκόμες εργάζονταν με βάρδιες.

Επικεφαλής των χειρούργων ήταν ο Χόρχε Λαζάρεφ, διευθυντής του παιδιατρικού νευροχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Ματέλ, ο οποίος είχε διαχωρίσει πέρσι και δύο σιαμαία κοριτσάκια από τη Γουατεμάλα.

Σπάνια περίπτωση

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με κολλημένο στην κορυφή του κρανίου ένα δεύτερο, ατροφικό κεφάλι.

Ήταν υγιές, όμως ο εγκέφαλός της δεν θα αναπτυσσόταν ομαλά παρά μόνο αν οι γιατροί αφαιρούσαν το δεύτερο κεφάλι.

Η περίπτωση της μικρής Ρεμπέκα είναι τόσο σπάνια που σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μόνο άλλα οκτώ παρόμοια περιστατικά «παρασιτικού διδύμου», όπως ονομάζεται.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί εγχείρηση για τη διόρθωση του προβλήματος αφού η Ρεμπέκα ήταν η μοναδική περίπτωση που επέζησε μετά τη γέννηση της.

Το δεύτερο κεφάλι είχε μερικώς διαμορφωμένα χαρακτηριστικά, εγκέφαλο, αυτιά, μάτια και χείλη.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Το αυτοκίνητο στο οποίο , σύμφωνα με τις πληροφορίες , επέβαιναν τρία στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών και στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ. Τουλάχιστον 9 άτομα τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση σ΄ένα από τους κεντρικούς δρόμους της Γάζας στόχο είχε - «ανώτατο τρομοκράτη».

Ο Αζίζ Μαχμούτ Σάμι , βοηθός ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ τραυματίσθηκε σοβαρά και εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Το αγόρι που έχασε τη ζωή του, ο Ταρίκ Σούσι, επέστρεφε από το σχόλειο στο σπίτι του όταν έγινε η επίθεση.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Σάμι, ένα άσπρο Πεζό, καταστράφηκε τελείως.

Ο εξάδελφος του θύματος και ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Αμντουλάχ Σάμι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία ευθύνεται για αρκετές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ

Οι Σιίτες του Ιράκ απαιτούν άμεσες εκλογές

Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών έφθασε στο Ιράκ για να διερευνήσει αν είναι δυνατή η διεξαγωγή άμεσων εκλογών και να συζητήσει την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ως την 30η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί να επιλεχθούν τα μέλη της ιρακινής κυβέρνησης από περιφερειακές συνελεύσεις, όμως οι Σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, απαιτούν την διεξαγωγή άμεσων εκλογών.

Κύριο έργο της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ είναι να διαπιστώσει αν όντως είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών και για τον σκοπό αυτό θα έχει διαβουλεύσεις με Ιρακινούς ηγέτες και τις διορισμένες από τις ΗΠΑ αρχές.

Είναι η πρώτη αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Βαγδάτη τον περασμένο Αύγουστο.

Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και ανάμεσα στα θύματα ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική επέμβαση χωρίς αίσιο τέλος

Οι πιθανότητες η Ρεμπέκα Μαρτίνεζ να επιζήσει μετά την εγχείρηση ξεπερνούσαν το 50%, σύμφωνα ιατρούς

Το βρέφος που είχε υποβλήθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του δεύτερου ατροφικού κεφαλιού με το οποίο είχε γεννηθεί τελικά δεν επέζησε.

Η εγχείριση στο Διεθνές Κέντρο Ορθοπαιδικής CURE, στον Άγιο Δομίνικο, διήρκεσε 11 ώρες και 18 γιατροί και οι νοσοκόμες εργάζονταν με βάρδιες.

Επικεφαλής των χειρούργων ήταν ο Χόρχε Λαζάρεφ, διευθυντής του παιδιατρικού νευροχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Ματέλ, ο οποίος είχε διαχωρίσει πέρσι και δύο σιαμαία κοριτσάκια από τη Γουατεμάλα.

Σπάνια περίπτωση

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με κολλημένο στην κορυφή του κρανίου ένα δεύτερο, ατροφικό κεφάλι.

Ήταν υγιές, όμως ο εγκέφαλός της δεν θα αναπτυσσόταν ομαλά παρά μόνο αν οι γιατροί αφαιρούσαν το δεύτερο κεφάλι.

Η περίπτωση της μικρής Ρεμπέκα είναι τόσο σπάνια που σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μόνο άλλα οκτώ παρόμοια περιστατικά.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί εγχείρηση για τη διόρθωση του προβλήματος.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα

Το αυτοκίνητο στο οποίο , σύμφωνα με τις πληροφορίες , επέβαιναν τρία στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε την πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα αγόρι ηλικίας 14 ετών, να τραυματισθεί σοβαρά ένας φρουρός ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με τραύματα τουλάχιστον 9 άτομα.

Ο ισραηλινός ανακοίνωσε ότι η επίθεση σ΄ένα από τους κεντρικούς δρόμους της Γάζας στόχο είχε - «ανώτατο τρομοκράτη».

Ο Αζίζ Μαχμούτ Σάμι , βοηθός ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ τραυματίσθηκε σοβαρά και οι ιατροί είπαν ότι έχασε το ένα πόδι του.

Το αγόρι που έχασε τη ζωή του , ο Ταρίκ Σούσι , επέστρεφε από το σχόλειο στο σπίτι του όταν έγινε η επίθεση.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Σάμι , ένα άσπρο Πεζό , καταστράφηκε τελείως.

Ο Αμντουλάχ Σάμι , στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ , σύμφωνα με τις πληροφορίες , δεν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική επέμβαση»

Οι πιθανότητες η Ρεμπέκα Μαρτίνεζ να επιβιώσει μετά την εγχείρηση ξεπερνούν το 50%

Χειρούργοι ιατροί στη Δομινικανή Δημοκρατία «έγραψαν ιστορία» όταν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επέμβαση για την αφαίρεση του δεύτερου, ατροφικού κεφαλιού, από ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε με μια από τις σπανιότερες ανωμαλίες.

Η εγχείριση στο Διεθνές Κέντρο Ορθοπαιδικής CURE, στον Άγιο Δομίνικο, διήρκεσε 10 ώρες και 18 γιατροί και οι νοσοκόμες εργάζονταν με βάρδιες.

Επικεφαλής των χειρούργων ήταν ο Χόρχε Λαζάρεφ, διευθυντής του παιδιατρικού νευροχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Ματέλ, ο οποίος είχε διαχωρίσει πέρσι και δύο σιαμαία κοριτσάκια από τη Γουατεμάλα.

Σπάνια περίπτωση

Το κοριτσάκι γεννήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με κολλημένο στην κορυφή του κρανίου ένα δεύτερο, ατροφικό κεφάλι.

Ήταν υγιές, όμως ο εγκέφαλός της δεν θα αναπτυσσόταν ομαλά παρά μόνο αν οι γιατροί αφαιρούσαν το δεύτερο κεφάλι.

Η περίπτωση της μικρής Ρεμπέκα είναι τόσο σπάνια που σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί μόνο άλλα οκτώ παρόμοια περιστατικά.

Στις επτά προηγούμενες περιπτώσεις κανένα από τα «παρασιτικά δίδυμα» δεν επέζησε.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί εγχείρηση για τη διόρθωση του προβλήματος.

Ο πατέρας της Ρεμπέκα είναι ράπτης και μετά την επέμβαση δήλωσε ότι αυτός και η γυναίκα είναι πολύ ευτυχείς για την επιτυχία της εγχείρισης.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής εφ' όλης της ύλης

Καραμανλής: «Δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις»

Προειλημμένη απόφαση, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα, την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι, το πρόγραμμα του κόμματος του δουλεύτηκε εδώ και δύο χρόνια σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που έγινε μέσα σε ένα μήνα τελείως πρόχειρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, πρόκειται για πρόχειρη συρραφή παλαιών πολιτικών και δεσμεύσεων.

Απέδωσε την κριτική που ασκήθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ «στη μακρά χείρα του ΠΑΣΟΚ και των προεκτάσεών του στο σύστημα», «φωτογραφίζοντας» τα ΜΜΕ.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των φορολογιών σε οποιοδήποτε επίπεδο, αφού όπως είπε η όλη φιλοσοφία του προγράμματος είναι ακριβώς η μείωση της φορολογίας

«Ναι μεν αλλά» για ρέπος

Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική επικράτησης της ΝΔ ενώ αναφερόμενος στο θόρυβο, που έγινε σχετικά με την φορολόγηση των ρέπος, ανέφερε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του Γιώργου Σουφλιά και τόνισε ότι, η φιλοσοφία του προγράμματός του οδηγεί στη μείωση της φορολογίας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία για τα ρέπος σημειώνοντας ότι, «αν φτάσουμε στο σημείο να εξισωθεί με το 15% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων μιλάμε για τέσσερα ευρώ για ποσό ρέπος 10.000.000 δρχ».

«Ουσιαστικά μιλάμε περί όνου σκιάς», υποστήριξε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι, σε άλλες χώρες η φορολογία είναι υψηλότερη ενώ σημείωσε, πως με το ενιαίο νόμισμα τα κεφάλαια κινούνται πάρα πολύ εύκολα.

Απαντώντας στις επικρίσεις της κυβέρνησης σημείωσε, πως δεν νομιμοποιείται να μιλάει για επενδύσεις αφού οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις»

Σε ότι, αφορά τα ομόλογα ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι, θα αυξηθεί η φορολογία καθώς αφορά τους πολλούς αλλά και την ανάγκη χρηματοδότησης του χρέους του κράτους.

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του, πως δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις, σημείωσε, πως το ΠΑΣΟΚ δεν κατάργησε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ αναγνωρίζοντας ότι, ήταν επώδυνη ενώ τόνισε ότι, το πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό έχει κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2001 και «δεν άνοιξε μύτη».

Σχετικά με το ασφαλιστικό ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί έγινε ντόρος όπως είπε για κάτι, που δεν ισχύει και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως «κόμμα - σύστημα, που η μακρά του χείρα συντόνισε την επίθεση» κάνοντας λόγο για συγχορδία με αφορμή τα έξι πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, για κατεστημένο και προέκταση του συστήματος αλλά πρόσθεσε ότι, δεν έχει αντιπαράθεση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε τον ενοχλεί η κριτική.

«Μυαλό δεν έβαλαν»

Ωστόσο τόνισε, πως του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι, δεν έγινε καμία άλλη αναφορά στις τόσες λεπτομέρειες, που περιείχε το πρόγραμμα της ΝΔ ενώ υποστήριξε, πως ο βασικός κορμός της κυβέρνησής του και η δομή της θα αποτελείται από ανθρώπους της γενιάς του.

Αποκάλεσε καθήκον και χρέος του προς την ιστορία και τη συνείδησή του να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ένα στέλεχος, όπως τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ και σημείωσε, πως η ανανέωση έχει γίνει πράξη στη ΝΔ τόσο σε ότι, αφορά το πρόσωπό του όσο και στους βουλευτές, που έχουν εκλεγεί.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίζουν οι «φίλοι» ως μέλη

Κανονικά θα διεξαχθεί την Κυριακή, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, από μέλη και φίλους του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε τον περιορισμό που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ψηφοφορία για την εκλογή του πρόεδρου του Κινήματος με την τροποποίηση του άρθρου 22 του καταστατικού, προκειμένου οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να εξομοιώνονται με τα μέλη ως προς το δικαίωμα της εκλογής πρόεδρου.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο ορίζεται ότι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, «είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και εγγράφονται στους οικείους καταλόγους των οργανώσεών του.

Οι φίλοι του Κινήματος έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή του Προέδρου του, εξομοιούμενοι κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτού με τα μέλη».

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με απόφαση της, έκρινε ότι η καταγραφή προσωπικών στοιχείων σε βάση δεδομένων (έντυπη ή ηλεκτρονική) όσων ψηφίσουν ως φίλοι του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εκλογής πρόεδρου, δεν είναι σύννομη και οδηγεί, εν όψει των επικείμενων εκλογών, σε παραβίαση της συνταγματικής αρχής της μυστικότητας της ψήφου.

«Η συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου ορισμένου κόμματος, κατά τρόπο δημόσιο, συνδέεται κατά την κοινή πείρα με την αποκάλυψη πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

»Η συμμετοχή αυτή μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ή έστω στην εντύπωση -ιδίως στις μικρές κοινωνίες- ότι όσοι δεν πήραν μέρος στην σχετική διαδικασία δεν προτίθενται να ψηφίσουν κατά τις εθνικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα», τονίζεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Η εκλογική διαδικασία

Την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ τις ίδιας μέρας, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος.

Για την διαδικασία θα στηθούν τέσσερις χιλιάδες κάλπες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό όπου υπάρχουν ομογενείς (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο).

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν στα δημοτικά διαμερίσματα και σε κοινοτικά διαμερίσματα,.

Η κάλπη θα είναι μία για τα μέλη και μία για τους φίλους. Τα μέλη (περίπου 146.000) θα ψηφίσουν με την επίδειξη της κομματικής τους ταυτότητας, ενώ οι υπόλοιποι με την επίδειξη αστυνομικής τους ταυτότητας και την εγγραφή τους σε ειδικό κατάλογο, που θα συντάσσεται επιτόπου.

Ο έλεγχος της ψηφοφορίας προς αποφυγήν διπλοψηφιών, θα γίνεται από δίκτυο κομπιούτερ με on line σύνδεση.

Τα ψηφοδέλτια πάντως θα είναι δύο ένα λευκό και ένα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας θα γίνει η καταμέτρηση και με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής τα στοιχεία θα καταχωρούνται σε Η/Υ, προκειμένου να δίνεται on line στην κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Υπολογίζεται, ότι δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, θα γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσκόπηση κόλαφος για το Μπλερ

Την παραίτηση Μπλερ ζητά η αντιπολίτευση

Το πρόβλημα αναξιοπιστίας που έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και την έκθεση Χάτον γίνεται σαφές από τη δημοσκόπηση του οργανισμού NOP που έγινε για την «Ιντιπέντεντ».

Το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κ. Μπλερ οφείλει να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ενώ το 54% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός εξαπάτησε το εκλογικό σώμα σε ό,τι αφορά την απειλή από την πλευρά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του οργανισμού NOP το Συντηρητικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 36%, το κυβερνών Εργατικό Κόμμα το 35% και το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών το 24%.

Από την άλλη μεριά το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 37%, αν την αρχηγία του κόμματος αναλάβει ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γκόρτντον Μπράουν.

Σε αυτή την περίπτωση το Συντηρητικό Κόμμα συγκεντρώνει το 36% και οι Φελεύθεροι Δημοκράτες το 22%.

Τα ποντίκια της Αθήνας

Στις εσωτερικές σελίδες της «Γκάρντιαν» , η Έλενα Σμιθ , η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην ελληνική πρωτεύουσα , «διαμαρτύρεται» για την αύξηση του αριθμού των ποντικών στο «κλεινόν άστυ».

Σύμφωνα με τη Σμιθ το πρόβλημα οφείλεται στην «εξαφάνιση» της γάτας από τους αθηναϊκούς δρόμους.

Οι γάτες αλλά και οι σκύλοι «έχουν αφανισθεί» , λέγει η Σμιθ , επειδή εν όψει των Ολυπμπιακών του 2004 οι αρχές έχουν αρχίσει μία «σύντονη εκστρατεία» για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων τετράποδων.

Η συνήθεια να δηλητηριάζονται γάτες και σκύλοι χωρίς αφεντικά δεν είναι νέα , γράφει η Σμιθ , η συνήθεια όμως αυτή μερικούς μήνες πρίν από τους αγώνες έχει λάβει μία «δυσάρεστη ένταση», σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Γκάρτνιαν»στην Αθήνα.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-εκλογή Παπανδρέου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Και επισήμως η αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ. Άρση Βαρών σε συνέδριο για τρεις».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Υιέ μου το Κόμμα σου! Η... βασιλομήτωρ Μάργκαρετ παρέδωσε το Στέμμα στον ..."καταλληλότερο"!»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Με τη Χάρτα Σημίτη και επώδυνα μέτρα το κυβερνητικό πρόγραμμα του Γιώργου. Συντάξεις και ωράριο στο στόχαστρο του νέου ΠΑΣΟΚ».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Πάχτα όλα στο πρόγραμμα του Γιώργου. Καταπέλτης ο Καραμανλής χθες βράδυ στον ΑΝΤ1».

Η ΑΥΓΗ: «Η ομιλία Παπανδρέου και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. "Αυθαίρετη" πολιτική κρύβουν τα ωραία συνθήματα».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Μετά το ιστορικό συνέδριο όλοι στις κάλπες».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε χθες πρόγραμμα νέας τετραετίας. Οι έξι μεγάλοι στόχοι μου».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Δεν βάζουν μυαλό με τίποτα. Πρόγραμμα Παχταρμάς.

ΕΘΝΟΣ: «Νέα εποχή Γιώργος Παπανδρέου. Συνέδριο ΠΑΣΟΚ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Γοητευμένος ο Κ. Σημίτης που... μας απογοήτευσε!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ο Γ. Παπανδρέου με το πρόγραμμά του για την οικονομία ανατρέπει 8ωρο-Ασφαλιστικό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Έπεσαν οι μάσκες. Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ:Ιδού οι πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ανατροπές και ανθρώπινο πρόσωπο υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου». Νέα αρχή».

ΕΣΤΙΑ: «Ευτελισμός της δημοκρατίας. Σωρεία παραβιάσεων για την εκλογή Γ. Παπανδρέου».

Espresso: «Βούλευμα με βαριές κατηγορίες. Κατασκευαστής με πληρωμένους φονιάδες "καθάρισε" επιχειρηματία!»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Παράκαμψη του νόμου και "προκάτ" φιέστα αρχηγισμού».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Γ. Παπανδρέου το όραμά μου...»

ΤΑ ΝΕΑ: «Επανάσταση με πρόγραμμα. 10 Μεγάλες ανατροπές από Γιώργο. Ολο το κείμενο της Προγραμματικής Διακήρυξης».

ΝΙΚΗ: «Επικοινωνιακό "μπαράζ" από το ΠΑΣΟΚ. Ομόφωνη εκλογή».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Συμμετοχική κοροϊδία για νέα αντιλαϊκά μέτρα. ΠΑΣΟΚ της πλουτοκρατίας».

The Daily Times: «Πρεμιέρα θριάμβου του νέου άρχοντα. Γιώργος Παπανδρέου είμαστε το κόμμα της ανατροπής».

Traffic news: «Περίεργη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη. Τους έδωσαν λάθος μωρό στην κλινική».

Η ΧΩΡΑ: «Συνέντευξη: Το όραμα Καραμανλή για τη Νέα Εποχή. Θα κυβερνήσω με νέους ανθρώπους».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Από τους μηχανικούς της Χαλκιδικής Έκθεση-Βόμβα για την τροπολογία Πάχτα».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Δια βοής το χρίσμα στον Γιώργο Παπανδρέου».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Τρίτος κύκλος του ΠΑΣΟΚ. Νέα εποχή ...με ενοχή».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 17:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακρίσεις μετά το θάνατο 19 Κινέζων στις βρετανικές ακτές

Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν επιζώντες

Η αστυνομία διερευνά τα αίτια του θανάτου 19 Κινέζων που παρασύρθηκαν από την παλίρροια καθώς μάζευαν θαλάσσια κυδώνια.

Το δυστύχημα έγινε σε μια πολύ επικίνδυνη ακτή της Αγγλίας, στον κόλπο Μόρκαμπ.

Δεκατέσσεροι άλλοι Κινέζοι και δύο άτομα που χαρακτηρίζονται Ευρωπαίοι επιβίωσαν.

Η αστυνομία συνεργάζεται με την Κινέζικη πρεσβεία, για να προσδιοριστεί αν οι νεκροί ήσαν παράνομοι μετανάστες.

Ο κόλπος Μόρκαμπ περιέχει κυδώνια και όστρακα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων.

Για την συλλογή των κυδωνιών χρειάζεται ειδική άδεια.

Πολλά άτομα, χωρίς άδεια, οργανωμένα σε ομάδες, συλλέγουν κυδώνια παράνομα.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των εργοδοτών των θυμάτων.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό στη Μόσχα

Παροχή πρώτων βοηθειών μετά την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις στη Μόσχα για τον εντοπισμό των υπευθύνων της βομβιστικής επίθεσης στον υπόγειο σιδηρόδρομο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 39 άνθρωποι.

Οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν αν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή αν εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σ' ένα από τα βαγόνια του συρμού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι υπεύθυνοι για τη βομβιστική επίθεση είναι Τσετσένοι αυτονομιστές.

Την επίθεση όμως, που είναι μία από τις χειρότερες από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος Πούτιν το 2.000, καταδίκασε η ηγεσία των Τσετσένων.

Αβεβαιότητα για την έκρηξη

Ο ανταποκριτής του BBC στη ρωσική πρωτεύουσα Ανγκους Ρόξμπεργκ μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμη σαφές για το πώς έγινε η έκρηξη στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας την ώρα της πρωινής αιχμής.

Ο αντιεισαγγελέας της Μόσχας Βλαντιμίρ Γιουντίν είπε - «ότι κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη είναι αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας» - ενώ ο αντιδήμαρχος της πόλης Βαλέρι Σαντσέφ είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 5 κίλα εκρηκτικών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης φαίνονται δύο γυναίκες που ίσως να είχαν ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση.

Παράλληλα όμως η αστυνομία κυκλοφόρησε τη φωτογραφία - σκίτσο ενός ανδρός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ίσως ήταν αναμεμειγμένος στην επίθεση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν αν επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.