Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-08

  1. Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου
  2. Προχωρούν μαζί οι «αιώνιοι»
  3. Ζωντανός μετά από 6 μέρες
  4. Μπους και πόλεμος
  5. Συμφωνία για το δολλάριο
  6. Ο Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά
  7. Μπλιξ: Αμφιβολίες για τις πληροφορίες για το Ιράκ
  8. Συμφωνία για το δολλάριο
  9. Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ
  10. Μπους : έκκληση για το Ιράκ
  11. Νικητής και πάλι ο Κέρι
  12. Έναρξη της δίκης του ΕΛΑ
  13. Από 3,7 μέχρι 4,2% η υπεροχή της ΝΔ
  14. Συνεχίζεται η «πολιορκία» του Τόνι Μπλερ
  15. Νέα σελίδα στο ΠΑΣΟΚ
  16. Από 3,7 μέχρι 4,2% η υπεροχή της ΝΔ
  17. Εκλογή Γ. Παπανδρέου
  18. Η Κουμαρατούνγκα διαλύει τη Βουλή

Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 00:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

Σε 1.013.533 ανήλθαν οι πολίτες- μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ- που συμμετείχαν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η εκπρόσωπος του προεδρείου του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, καταμετρήθηκαν συνολικά 1.013.533 ψηφοδέλτια, από τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε τα 1.011.858, ενώ 1.675 ήταν τα λευκά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Γεννηματά, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν πέρα από κάθε προσδοκία και το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας διαμορφώνει πλέον μια νέα σχέση ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες.

Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας»

Στο Κιλελέρ, τον «τόπο του ιστορικού μαρτυρίου και της πολιτικής μνήμης του ελληνικού αγροτικού κινήματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, υποδέχθηκε τα αποτελέσματα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιερή στιγμή» την ανακοίνωση της βούλησης των πολιτών.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στη εκλογική διαδικασία, αναφέρθηκε στον λόγο που επέλεξε να είναι στο Κιλελέρ αυτή την ημέρα.

"Για εμένα είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας και επέλεξα να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, αυτή την ιερή στιγμή της δημοκρατικής διαδικασίας που ακολουθήσαμε, επέλεξα να βρίσκομαι κοντά σας, γιατί πιστεύω στις παραδόσεις μας, πιστεύω στην ιστορία μας, πιστεύω στους αγώνες μας. Και οι δικοί σας αγώνες αποτελούν όχι απλώς μέρος της ιστορίας, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο. Γι' αυτό είμαι εδώ, κοντά σας. Είναι μια δέσμευση και υπόσχεση να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μαζί. Και σήμερα και αύριο και μετά τις εκλογές, για πολλά χρόνια ακόμα", είπε ο κ.Παπανδρέου.

Ο νέος πλέον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη, μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας και του πολίτη, ενώ για το αποτέλεσμα είπε πως είναι μία εντολή αλλαγής και ανατροπής, μία εντολή για νέους αγώνες.

Απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε για τη σημασία της σημερινής ημέρας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Αλλάζει σελίδα. Ανατέλλει ένας ήλιος διαφορετικός. Είναι ένα βάπτισμα, ένα πείραμα δημοκρατίας που πέτυχε. Απελευθερώνει, ανακαλύπτει, αποκαλύπτει τις δυνάμεις του πολίτη, φωτίζει έναν νέο προορισμό".

Π. Αυγερινός: «Θορυβήθηκε η αντιπολίτευση»

Απάντηση στην αντιπολίτευση για την κριτική που άσκησε στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του κινήματος, Παρασκευάς Αυγερινός, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις περί "φιέστας" και "επικοινωνιακών τρικ" ως δείγμα αναξιόπιστης πολιτικής και καλώντας τους εκφραστές και άλλων πολιτικών να επιχειρήσουν τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αυγερινού έχει ως εξής:

«Θεωρούμε ότι η σημασία του μεγάλου σημερινού πολιτικού γεγονότος, η πανελλήνια εντύπωση που δημιούργησε ο πρωτοφανής αριθμός των φίλων που συστρατεύονται με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, βρήκε ήδη σήμερα το βράδυ τη μέγιστη και οριστική επιβεβαίωσή του. Η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησαν το πόσο θορυβημένα είναι- και εύλογα είναι θορυβημένα- μίλησαν για φιέστα και επικοινωνιακά τρικ. Η θέση αυτή προσβάλει χιλιάδες έλληνες πολίτες, υποτιμά τη νοημοσύνη τους και είναι δείγμα μιας αναξιόπιστης πολιτικής, είναι δείγμα μιας πολιτικής που καταφεύγει στην ειρωνεία του πολίτη, της χαράς του, της θέλησής του να ανταποκριθεί στο πρωτόγνωρο προσκλητήριο του πρώτου μεγάλου ανοιχτού πολιτικού κόμματος. Θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο και χρήσιμο αν οι εκφραστές και άλλων πολιτικών στην Ελλάδα ένιωθαν την ανάγκη της μετάβασης σε μια άλλη εποχή. Ο δρόμος που χαράξαμε δεν έχει επιστροφή».

Νέα Δημοκρατία: «Δικό τους το αποτέλεσμα»

Ήλθε η ώρα να πάμε στην ουσία, να μιλήσουμε πολιτικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Δική τους η διαδικασία, δικό τους και το αποτέλεσμα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε σήμερα την τελετή ανάδειξης του νέου του προέδρου. Δική τους η διαδικασία, δικοί τους οι κατάλογοι αυτών που ψήφισαν, δικοί τους οι μηχανισμοί ελέγχου, δικό τους και το αποτέλεσμα».

«Ευχόμαστε στον κ. Παπανδρέου καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Τώρα όμως, ήρθε η ώρα να πάμε στην ουσία. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πολιτικά. Τον καλούμε, από αύριο κιόλας, να προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών» είπε ο κ.Ρουσόπουλος.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 00:15 (Ώρα Λονδίνου)

Προχωρούν μαζί οι «αιώνιοι»

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Ξάνθη με 4-1 και διατήρησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Παρά το ευρύ σκορ η νίκη των πρωταθλητών Ελλάδας ήρθε πολύ δύσκολα. Οι παίκτες του Όλεγκ Προτάσοφ μπορεί να ήταν ανώτεροι των αντιπάλων τους σε όλη την διάρκεια του αγώνα, ωστόσο χρειάστηκε να ισοφαριστούν, προκειμένου να περάσουν στην αντεπίθεση. Ο Γεωργιάδης ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, ενώ τα υπόλοιπα τρία τέρματα σημείωσαν οι Στολτίδης, Ζιοβάνι και Καφές. Το γκολ της Ξάνθης ο Δημητριάδης. Κορυφαίοι του Ολυμπιακού οι Μαυρογενίδης, Στολτίδης.

Με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο κορυφαίο παίκτη στον αγωνιστικό χώρο της Νεάπολης, ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από τη Νίκαια, επικρατώντας δύσκολα, του Ιωνικού με 2-1 και διατηρήθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Πάθος και δύναμη τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο παιχνίδι, ενώ οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο από το 60 λόγω αποβολής του Μινχ , ο οποίος είχε πετύχει την ισοφάριση για τον Παναθηναϊκό με πέναλτι στο 13ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Ο Παπαδόπουλος με κεφαλιά πέτυχε το νικητήριο γκολ για τους «πράσινους».Το γκολ του Ιωνικού ο Γκούντμαν.

Οι άριστες καιρικές συνθήκες, τα 9 χειμερινά «μετεγγραφικά» αποκτήματα και το «δώρο» της ΑΕΚ, «γέμισαν» την Τούμπα μετά από πολύ καιρό. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά νίκησε με άνεση 3-0 τον Πανηλειακό χάρη στα γκολ των Σαλπιγγίδη (27΄), Κούτση (44΄) και Μαλαδένη (πανηγυρίσθηκε περισσότερο από όλα) και ανέβασε στους 7 τους βαθμούς της διαφοράς από το Αιγάλεω και στους 8 από την Ένωση, βάζοντας ακόμη πιο γερά τα θεμέλια για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Πιο κακό ξεκίνημα στον πάγκο της ΑΕΚ δε μπορούσε να φανταστεί ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου. Δεν ήταν τόσο η ήττα από τον Πανιώνιο (0-1) στα Άνω Λιόσια, όσο ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο ήρθε. Οι «κιτρινόμαυροι» έχασαν αμέτρητες ευκαιρίες για γκολ, σημαδεύοντας τέσσερις (!) φορές τα δοκάρια ωστόσο, έφυγαν ηττημένοι από το γήπεδο. Στην πρώτη, και προτελευταία, ευκαιρία της στον αγώνα, η ομάδα του Γιόζεφ Μπουμπένκο πέτυχε το γκολ της νίκης με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Παρόντι στο 80ο λεπτό.

Πολύ σημαντική νίκη για τον Ηρακλή, που επικράτησε με 2-1 του Αιγάλεω και με 32 βαθμούς διατηρήθηκε στην 7η θέση πλησιάζοντας στους τέσσερις την ομάδα του Γ. Χατζάρα (36). Αρκετά καλό ματς, με τις ομάδες να αποδίδουν ωραίο ποδόσφαιρο. Για τους νικητές σκόραραν οι Ξενίδης (8), Φοφόνκα (34), ενώ ο Αλεξόπουλος (3) αρχικά είχε δώσει προβάδισμα στους φιλοξενούμενους.

Συνεχίζει την πορεία προς την Ευρώπη η Χαλκηδόνα, η οποία πέρασε νικηφόρα και από την Καλλιθέα, επικρατώντας της τοπικής ομάδας με 3-2 Ο Σκαρμούτσος δημιούργησε το πρώτο γκολ της Καλλιθέας και πέτυχε το δεύτερο, ενώ ο Άντερσον σημείωσε το νικητήριο τέρμα της ομάδας του Παράσχου. Σκόραρε και πάλι ο Ζαχαρόπουλος.

Ζωντανός στο κυνήγι της παραμονής στην Α΄Εθνική έμεινε ο Ακράτητος, ο οποίος επικράτησε της Προοδευτικής 1-0 στα Λιόσια. Οι γηπεδούχοι ήταν σαφώς ανώτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ενώ κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, με γκολ από τα αποδυτήρια του Σκούφαλη.

Εύκολο απόγευμα είχε ο ΟΦΗ απέναντι στον Άρη. Οι Κρητικοί πήραν τη νίκη με 3-0 παίζοντας καλά μόνο για ένα ημίχρονο. Πρωταγωνιστές για την ομάδα του Γιώργου Φοιρού ήταν οι Ντεγιάνοφ με δυο γκολ και ο Άλεξ Ολιβέιρα, ο οποίος μεταμόρφωσε θετικά την αγωνιστική εικόνα των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο. Κακός ο Άρης, που δεν απείλησε τους γηπεδούχους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 20 αγώνες)

Ολυμπιακός 50

Παναθηναϊκός 49

ΠΑΟΚ 43

Αιγάλεω 36

ΑΕΚ 35

Ηρακλής 32

Χαλκηδόνα 32

Πανιώνιος 30

ΟΦΗ 23

Ξάνθη 22

Ιωνικός 19

Άρης 19

Πανηλειακός 15

Καλλιθέα 12

Ακράτητος 11

Προοδευτική 10


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ζωντανός μετά από 6 μέρες

Tουρκικά σωστικά συνεργεία

Ένας νεαρός 16 ετών, ο Μουχάμετ Καλέμ, βρέθηκε ζωντανός στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε την περασμένη Δευτέρα στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότιο Μουχάμετ Καλέμ σώθηκε χωρίς νερό ή τροφή, επειδή είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε τσιμεντοκολώνες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή αλλά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων είπαν ότι προσέλκυσε την προσοχή τους κουνώντας μία πλαστική σωλήνα.

Αργότερα στο νοσοκομείο ο Μουχάμετ περιέγραψε τη δοκιμασία του και είπε ότι έκλεγε συνέχεια αλλά επαναλάμβανε στον εαυτό του «θα μεσ σώσουν».

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκαν και τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη τα συντρίμμια αν και οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες είναι ελάχιστες.

Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

Η πολυκατοικία είχε 36 διαμερίσματα.

Οι μέχρι στιγμής διασωθέντες πιστεύεται ότι κατοικούσαν στους πάνω ορόφους της πολυκατοικίας.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη επικριθεί για την κακή κατασκευή των κτιρίων της, που ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό των νεκρών σε σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Έξι άτομα σκοτώθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη όταν κατέρρευσε το ξύλινο σπίτι τους.

Τον Μάιο του 2003, μετά από σεισμό εντάσεως 6.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, κατέρρευσε φοιτητική εστία στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 φοιτητές.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 20:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έστειλε ένα «σκληρό» μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο κ.Μπους αυτοχαρακτηρίστηκε «πρόεδρος του πολέμου και είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους πρέπει να είναι η χρήση της αμερικανικής δύναμης στον κόσμο.

Η εμφάνιση του σ αυτή τη συνέντευξη γίνεται σε μια στιγμή που η δημοτικότητα του έχει πέσει κάτω από το 50%.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, ο οποίος το Σάββατο κέρδισε τις εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προηγείται του κ.Μπους κατά 5 ως 7 ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ο κ.Μπους υπεραμύνθηκε της εισβολής στο Ιράκ λέγοντας ότι ήταν «ένας αναγκαίος πόλεμος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν αποκάλεσε τον Σαντάμ Χουσείν «άμεση απειλή» αλλά υποστήριξε ότι θα ήταν πολύ αργά αν οι ΗΠΑ περίμεναν να γίνει ο κίνδυνος πιο άμεσος.

«Είμαι ένας πρόεδρος του πολέμου. Λαμβάνω αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής έχοντας τον πόλεμο στο μυαλό μου» είπε ο κ.Μπους και πρόσθεσε «διαβλέπω τους κινδύνους και έχει σημασία για όλους μας να τους αντιμετωπίζουμε».

Ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε επίσης των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ είχε ή ανέπτυσσε όπλα μαζικής καταστροφής λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν απόλυτα εδραιωμένες πληροφορίες» για ένα δικτατορικό καθεστώς σαν αυτό του Σαντάμ Χουσείν.

Όταν ο δημοσιογράφος Τιμ Ράσερτ επεσήμανε ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο κ.Μπους απάντησε ότι «αυτό που δεν ήταν λάθος ήταν το γεγονός ότι είχε την ικανότητα να κατασκευάσει τέτοιου είδους όπλα».

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά σε μια ή δύο ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε εκδηλώσεις, δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις τύπου.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 19:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για το δολλάριο

Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του δολλαρίου στο άμεσο μέλλον

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών τραπεζών των 7 πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών, του Ομίλου των Επτά, είχαν διήμερη συνάντηση στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν η τιμή του δολλαρίου που έχει πέσει σημαντικά από την τελευταία συνάντηση του Ομίλου των Επτά, το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας άσκησε πίεση για μεγαλύτερη σταθερότητα στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ δέχθηκαν ότι η τιμή του δολλαρίου δεν θα πρέπει να πέσει περισσότερο έναντι του ευρώ και του ιαπωνικού γεν.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης υπογράμμιζε επίσης ότι «έχει ενισχυθεί σημαντικά η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Επίσης υπήρχε αναφορά στο «ανεπιθύμητο της υπερβολικής και άτακτης διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως συμφωνία ότι η τιμή του δολλαρίου έχει πέσει αρκετά αλλά θα πρέπει να επιτραπεί η ελεύθερη διακύμανση της τιμής του κινεζικού νομίσματος .

«Ασθενές δολλάριο»

Η πτώση της τιμής του δολλαρίου έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εξαγωγών και έχει ενισχύσει το αίτημα για μεγαλύτερη σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν τον περασμένο μήνα ανησυχίες για το ενδεχόμενο η χαμηλή τιμή του δολλαρίου να επιβραδύνει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το δολλάριο έπεσε κατά 9% έναντι του ευρώ και κατά 7% έναντι του ιαπωνικού γεν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις αρχές του 2004 η τιμή του αμερικανικού νομίσματος έπεσε σε επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επενέβη για να αναχαιτίσει την άνοδο του γεν και να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές πουλώντας 7 τρισεκατομμύρια γεν από τα αποθέματα της τον Ιανουάριο.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης στη Φλόριντα, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει ανάγκη - «για μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Mε αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ αναμένουν να αυξηθεί όγκος των αμερικανικών εξαγωγών πρός την Κίνα και να μειωθεί το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα αυτή.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά

Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον έπρεπε να τελειώσει τη μετάφραση μέσα σε ένα χρόνο

Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον από το Μπέντφορντ μετέφρασε στα αρχαία ελληνικά την πρώτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ.

Ο κ.Γουίλσον είπε ότι είναι το μεγαλύτερο κείμενο που μεταφράζεται στα αρχαία ελληνικά τα τελευταία 1500 χρόνια και ότι για να το μεταφράσει χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος.

Την μετάφραση ζήτησαν οι εκδότες των περιπετειών του μικρού μάγου και η αρχαιοελληνική εκδοχή του «Χαρι Πότερ και η Πέτρα του Φιλόσοφου» θα κυκλοφορήσει φέτος ταυτόχρονα με την μετάφραση στα ιρλανδικά.

Ο κ.Γουίλσον είπε ότι διάβασε μια αγγελία στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ που ζητούσε μεταφραστή στα αρχαία ελληνικά και ότι «αυθόρμητα έγραψε στον εκδοτικό οίκο ότι μπορεί να αναλάβει τη μετάφραση».

«Πιστεύω πως το σκεπτικό είναι να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία για να ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν αρχαία ελληνικά», είπε ο καθηγητής Γουίλσον ο οποίος πρόσθεσε πως το μοντέλο του για την μετάφραση ήταν «ο Λουκιανός ένας συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα».

Ο κ.Γουίλσον είπε ακόμη ότι η μετάφραση είχε και τα ιδιαίτερα της προβλήματα με τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιεί η δημιουργός του Χάρι Πότερ όπως και τα ονόματα που δίνει στους χαρακτήρες της και τα οποία πολλές φορές αντανακλούν μια αίσθηση της προσωπικότητας τους.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 17:08 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλιξ: Αμφιβολίες για τις πληροφορίες για το Ιράκ

«Η Βρετανια και οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία» λέει ο Χανς Μπλιξ

Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ είπε στο BBC ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δραματοποίησαν τις πληροφορίες για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσείν για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματα υπέρ του πολέμου.

Ο Χας Μπλιξ είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC ότι οι συντάκτες του βρετανικού φακέλου για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ενήργησαν ως πωλητές προσπαθώντας να «υπερβάλλουν τη σημασία» των προϊόντων τους.

Ωστόσο, ο κ.Μπλιξ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε «κακές προθέσεις», πρόσθεσε όμως ότι «οι πολίτες της Δύσης αναμένουν μεγαλύτερη ειλικρίνεια από τους ηγέτες και πολιτικούς τους».

Οι κυβερνήσεις και της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ανακοινώσει την έναρξη ερευνών για την ακρίβεια των πληροφοριών των μυστικών τους υπηρεσιών.

Ο κ.Μπλιξ είπε ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσαν μεγαλύτερη απ ότι έπρεπε σημασία στους ισχυρισμούς Ιρακινών αντικαθεστωτικών.

Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ κάλεσε τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να γνωστοποιήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα προγράμματα όπλων του Ιράκ που ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει.

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, δήλωσε στο πρόγραμμα του BBC ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς γνώριζαν οι υπουργοί του και ο ίδιος για τα όπλα του Ιράκ.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 19:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για το δολλάριο

Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του δολλαρίου στο άμεσο μέλλον

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών τραπεζών των 7 πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών, του Ομίλου των Επτά, είχαν διήμερη συνάντηση στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν η τιμή του δολλαρίου που έχει πέσει σημαντικά από την τελευταία συνάντηση του Ομίλου των Επτά, το Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας άσκησε πίεση για μεγαλύτερη σταθερότητα στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η πτώση της τιμής του δολλαρίου έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εξαγωγών και έχει ενισχύσει το αίτημα για μεγαλύτερη σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν τον περασμένο μήνα ανησυχίες για το ενδεχόμενο η χαμηλή τιμή του δολλαρίου να επιβραδύνει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το δολλάριο έπεσε κατά 9% έναντι του ευρώ και κατά 7% έναντι του ιαπωνικού γεν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις αρχές του 2004 η τιμή του αμερικανικού νομίσματος έπεσε σε επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας έναντι της βρετανικής στερλίνας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επενέβη για να αναχαιτίσει την άνοδο του γεν και να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές πουλώντας 7 τρισεκατομμύρια γεν από τα αποθέματα της τον Ιανουάριο.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης στη Φλόριντα, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει ανάγκη - «για μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Mε αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ αναμένουν να αυξηθεί όγκος των αμερικανικών εξαγωγών πρός την Κίνα και να μειωθεί το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα αυτή.


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ

Οι Σιίτες του Ιράκ απαιτούν άμεσες εκλογές

Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο Ιράκ για να διερευνήσει αν είναι δυνατή η διεξαγωγή άμεσων εκλογών και να συζητήσει την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ως την 30η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί να επιλεχθούν τα μέλη της ιρακινής κυβέρνησης από περιφερειακές συνελεύσεις, όμως οι Σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, απαιτούν την διεξαγωγή άμεσων εκλογών.

Κύριο έργο της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ είναι να διαπιστώσει αν όντως είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών και για τον σκοπό αυτό θα έχει διαβουλεύσεις με Ιρακινούς ηγέτες και τις διορισμένες από τις ΗΠΑ αρχές.

Είναι η πρώτη αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Βαγδάτη τον περασμένο Αύγουστο.

Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και ανάμεσα στα θύματα ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους : έκκληση για το Ιράκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται και πάλι να υποστηρίξει ότι έλαβε την ορθή απόφαση όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Παράλληλα σε μία σπάνια για τα τηλεοπτικά δεδομένα παρουσίαση στην οποία ο κ. Μπους θα απαντά και σε ερωτήσεις ακροατών, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις Αμερικανικές οικογένειες που ανησυχούν για τις απώλειες στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου σύμφωνα με αποσπάσματα του τηλεοπτικού προγράμματος (talk shaw) στο οποίο συμμετέχει ο κ. Μπους και τα οποία κυκλοφόρησαν πρίν τη μετάδοση από το τηελοπτικό δίκτυο του NBC, ο προέδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ο επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ.

Ο κ. Τένετ πρόσφατα είχε υποστηρίξει ότι με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσίων ουδέποτε η CIA είχε ισχυρισθεί ότι ο κίνδυνος από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ήταν άμεσος.

Στη συνέντευξη του κ. Μπους - διάρκειας μίας ώρας στο NBC - εγείρεται και το θέμα της στρατιωτικής θητείας του Αμερικανού προέδρου την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής και πάλι ο Κέρι

Ο Κέρι κυριαρχεί στην «κούρσα» για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι εξασφάλισε το 50% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και στο Μίτσιγκαν.

Ο αντίπαλός του, ο κ. Χάουαρντ Ντιν κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ο κ. Κέρι έχει κερδίδει 9 από τις 11 προκριματικές αναμετρήσεις και θεωρείται ένα από τα «μεγάλα φαβορί» στην «κούρσα» για το Λευκό Οίκο το Νοέμβριο.

«Οι μέρες του προέδρου Μπους είναι μετρημένες και η αλλαγή βρίσκεται μπροστά μας», είπε ο γερουσιαστής Κέρι κατά τη διάρκεια δείπνου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βιρτζίνια.

Η μάχη μεταφέρεται στο Νότο

Δύο όμως από τους αντιπάλους του κ. Κέρι, ο Γουέσλεϊ Κλάρκ και ο Τζον Έντουαρντς δεν επεδιώξαν να κερδίσουν την εκλογική αναμέτρηση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και προτίμησαν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις εκλογές που θα γίνουν στις νότιες πολιτείες την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον Ρομπ Γουότσον, οι κ. Κλαρκ και Έντουαρντς προσπαθούν να αποδείξουν ότι χωρίς την υποστήριξη του Νότου το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Έναρξη της δίκης του ΕΛΑ

Ξεκινάει την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ΕΛΑ, περίπου δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίκης της «17 Νοέμβρη».

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι, οι Αγγελέτος Κανάς, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, αντιμετωπίζοντας ένα βαρύ κατηγορητήριο.

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα είναι η Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη με αναπληρωτή πρόεδρο τον Γρηγόρη Μάμαλη.

Τακτικά μέλη η Ζωή Κομποτιάνη και Δημήτρης Μουστάκας, με αναπληρωτές τους Κωνσταντίνο Φράγκο και Γιώργο Αδαμόπουλο.

Εισαγγελέας έδρας ο Ελευθέριος Πάτσης με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Βουμπίρη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία θα εξεταστούν συνολικά 83 υποθέσεις της περιόδου 1986-1995 με περισσότερες από 200 κατηγορίες.

Μόνο δύο όμως αφορούν ανθρωποκτονίες: του εισαγγελέα Αν. Βερνάρδου το 1989 από την 1η Μάη (με την οποία συνεργάσθηκε αργότερα ο ΕΛΑ) και του αστυνομικού Απ. Βέλιου από έκρηξη σε λεωφορείο των ΜΑΤ στον Περισσό το 1991.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Από 3,7 μέχρι 4,2% η υπεροχή της ΝΔ

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με κάλπη, από τις 29 Ιανουαρίου, έως τις 6 Φεβρουαρίου, για το «Έθνος της Κυριακής», από την Μέτρον Ανάλυσις, δείχνει διαφορά 3,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι μόνο το ένα έκτο των ερωτηθέντων γνώριζε τα γεγονότα που ακολούθησαν, την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις έγινε σε δείγμα 1596 ατόμων.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτιμά το 37,2% των ερωτηθέντων, έναντι 40,9% που επιλέγει ΝΔ, 5,3% το ΚΚΕ, 2,8% ΣΥΝ, 1,1% ΔΗΚΚΙ και 1,6% ΛΑΟΣ.

Ένα κρίσιμο μέγεθος 8,4% των ερωτηθέντων συνεχίζει να δηλώνει αναποφάσιστο.

Με ποσοστό 1,6% προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα το 45,4% των ερωτηθέντων επιλέγει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έναντι 43,8% που προτιμά τον Κώστα Καραμανλή.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα εμπιστεύεστε για την διακυβέρνηση της χώρας» το ΠΑΣΟΚ επιλέγεται από το 39,9% των ερωτηθέντων, έναντι 41% που προτιμά τη ΝΔ.

Στα ίδια με προηγούμενες δημοσκοπήσεις επίπεδα παραμένει η διαφορά στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα», το 31,9% άπαντα το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 53,1% θεωρεί ότι θα κέρδιζε η ΝΔ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην έρευνα δεν περιλαμβάνεται ο απόηχος του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του διαστήματος κατά το οποίο διενεργήθηκε, ενώ μόνον το 1/6 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα όσα μεσολάβησαν μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται η πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος θα συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση του κλίματος, ενώ στελέχη της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι και η νέα δημοσκόπηση πιστοποιεί ότι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοτικό εύρημα της δημοσκόπησης που αφορά την διαδικασία εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Το 54,2% δηλώνει ότι θα έπρεπε η διαδικασία καθολικής εκλογής από τη βάση να υιοθετηθεί και από τα άλλα κόμματα, το 24,1% απαντά ότι δεν θα έπρεπε, ενώ 21,8% δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση της RASS

Σύμφωνα με άλλη πανελλήνια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία RASS για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, με τη μέθοδο της κάλπης, από 26 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1414 ατόμων, η ΝΔ υπερέχει του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 4,3%.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δείχνει 39% ΝΔ, 34,7% ΠΑΣΟΚ, 5,8 ΚΚΕ, 2,7% ΣΥΝ, 1,1% ΔΗΚΚΙ, 2% ΛΑΟΣ, ενώ 14,7% δεν απαντούν.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το 34,1% εκτιμάει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και 51,5% η ΝΔ.

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» τα ποσοστά είναι : Κ. Καραμανλής 39,2%, Γ. Παπανδρέου 38,6%, Αλέκα Παπαρήγα 2,4%, Νίκος Κωνσταντόπουλος 1,3%, Γ. Καρατζαφέρης 1,3% και Δ. Τσοβόλας 0,9%.

Στο ερώτημα «ποιος είναι πιο ειλικρινής στο λαό», οι απαντήσεις είναι 34% Γ. Παπανδρέου και 33,6% Κ. Καραμανλής.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η «πολιορκία» του Τόνι Μπλερ

Την παραίτηση Μπλερ ζητά η αντιπολίτευση

«Το επιχείρημα των 45 λεπτών καταρρίπτεται», ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος της «Ιντιπέντεντ».

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι 6 μήνες πρίν από τον πόλεμο τρείς φορές ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε ενημερωθεί για τα οπλικά συστήματα της Βαγδάτης και ότι σε μία από τις σχετικές εκθέσεις οι ειδικοί καθιστούσαν σαφές ότι οι πληροφορίες για τα χημικά ή βιολογικά όπλα του Ιράκ ήταν «αντιφατικές» και «σποραδικές».

Οι αποκαλύψεις, σημειώνει ο Άντι Μακσμίθ της «Ιντιπέντεντ», έρχονται να προστεθούν στο «μυστήριο» που αφορά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπλερ ισχυρίσθηκε ότι όταν άρχισε ο πόλεμος πίστευε πως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικού ολέθρου που ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει μέσα σε 45 λεπτά της ώρας.

«Άλλη ήταν η πραγματικότητα»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Μυστικών Υπηρεσιών Τζον Σκάρλετ και ο υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν γνώριζαν ότι η περίοδος των 45 λεπτών είχε σχέση με τα συμβατικά όπλα του Ιράκ.

Κατά τα φαινόμενα όμως κανένας δεν έσπευσε να εημερώσει τον κ. Μπλερ, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ ζήτησε από τον λόρδο Μπάτλερ, τον επικεφαλής της επιτροπής που διεξάγει την επίσημη έρευνα για τα όπλα του Ιράκ, να εξετάσει γιατί μία ουσιατική πληροφορία δεν μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό πριν ληφθεί η απόφαση για την αποστολή βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Κατάσκοπος η Βρετανία»

Σύμφωνα με την «Ομπσέρβερ» η Βρετανία «κατασκόπευε» του συμμάχους της στα ΗΕ πριν αρχίσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η τακτική αυτή - «που στόχο είχε τουλάχιστον ένα από τα μόινιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» - συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Οι συμφωνίες αυτές απαγορεύουν αυστηρά τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες εις βάρος των διπλωματικών αποστολών των ΗΕ στη Νέα Υόρκη , υπογραμμίζει το πρωτοσέλιδο άρθρο της «Ομπσέρβερ».

Οι πληροφορίες που η Βρετανία διοχέτευε στις ΗΠΑ στόχο είχαν να εξομαλύνουν το έδαφος για ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα προέβλεπε την προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ, τονίζει η «Ομπσέρβερ».


Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα σελίδα στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός, διενεργούνται σήμερα Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2004. Μία διαδικασία η οποία «επικυρώθηκε» με τις καταστατικές αλλαγές τις οποίες αποφάσισε, το έκτακτο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Το Συνέδριο επικύρωσε ομοφώνως την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη και έτσι θα είναι ο τρίτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά την ίδρυσή του το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ τις οποίες ενέκρινε την Παρασκευή το έκτακτο Συνέδριο, ξεπεράστηκε το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία χαρακτηριζόταν μη σύννομη η συμμετοχή φίλων του Κινήματος στην ψηφοφορία.

Η εκλογική διαδικασία

Για την σημερινή ψηφοφορία έχουν στηθεί σ' ολόκληρη τη χώρα, περίπου 1500 κάλπες στις οποίες μπορούν να προσέλθουν και να ψηφίσουν για την ανάδειξη του μοναδικού υποψηφίου Γ. Παπανδρέου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Καθώς θα υπάρχει σύστημα online τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθούν περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής, οπότε και αναμένονται δηλώσεις από τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην διαδικασία θα συμμετάσχουν και ομογενείς από το εξωτερικό (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο).

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν στα δημοτικά διαμερίσματα και σε κοινοτικά διαμερίσματα.

Η κάλπη θα είναι μία για τα μέλη και μία για τους φίλους. Τα μέλη (περίπου 146.000) θα ψηφίσουν με την επίδειξη της κομματικής τους ταυτότητας, ενώ οι υπόλοιποι με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και την εγγραφή τους σε ειδικό κατάλογο, που θα συντάσσεται επιτόπου.

Ο έλεγχος της ψηφοφορίας προς αποφυγήν διπλοψηφιών, θα γίνεται από δίκτυο κομπιούτερ με online σύνδεση.

Τα ψηφοδέλτια πάντως θα είναι δύο ένα λευκό και ένα με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Από 3,7 μέχρι 4,2% η υπεροχή της ΝΔ

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με κάλπη, από τις 29 Ιανουαρίου, έως τις 6 Φεβρουαρίου, για το «Έθνος της Κυριακής», από την Μέτρον Ανάλυσις, δείχνει διαφορά 3,7 μονάδων υπέρ της ΝΔ, στην πρόθεση ψήφου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι μόνο το ένα έκτο των ερωτηθέντων γνώριζε τα γεγονότα που ακολούθησαν, την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις έγινε σε δείγμα 1596 ατόμων.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτιμά το 37,2% των ερωτηθέντων, έναντι 40,9% που επιλέγει ΝΔ, 5,3% το ΚΚΕ, 2,8% ΣΥΝ, 1,1% ΔΗΚΚΙ και 1,6% ΛΑΟΣ.

Ένα κρίσιμο μέγεθος 8,4% των ερωτηθέντων συνεχίζει να δηλώνει αναποφάσιστο.

Με ποσοστό 1,6% προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα το 45,4% των ερωτηθέντων επιλέγει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έναντι 43,8% που προτιμά τον Κώστα Καραμανλή.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα εμπιστεύεστε για την διακυβέρνηση της χώρας» το ΠΑΣΟΚ επιλέγεται από το 39,9% των ερωτηθέντων, έναντι 41% που προτιμά τη ΝΔ.

Στα ίδια με προηγούμενες δημοσκοπήσεις επίπεδα παραμένει η διαφορά στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα», το 31,9% άπαντα το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 53,1% θεωρεί ότι θα κέρδιζε η ΝΔ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην έρευνα δεν περιλαμβάνεται ο απόηχος του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του διαστήματος κατά το οποίο διενεργήθηκε, ενώ μόνον το 1/6 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα όσα μεσολάβησαν μετά την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται η πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος θα συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση του κλίματος, ενώ στελέχη της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι και η νέα δημοσκόπηση πιστοποιεί ότι η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποιοτικό εύρημα της δημοσκόπησης που αφορά την διαδικασία εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Το 54,2% δηλώνει ότι θα έπρεπε η διαδικασία καθολικής εκλογής από τη βάση θα έπρεπε να υιοθετηθεί και από τα άλλα κόμματα, το 24,1% απαντά ότι δεν θα έπρεπε, ενώ 21,8% δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση της RASS

Σύμφωνα με άλλη πανελλήνια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία RASS για τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, με τη μέθοδο της κάλπης, από 26 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1414 ατόμων, η ΝΔ υπερέχει του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 4,3%.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δείχνει 39% ΝΔ, 34,7% ΠΑΣΟΚ, 5,8 ΚΚΕ, 2,7% ΣΥΝ, 1,1% ΔΗΚΚΙ, 2% ΛΑΟΣ, ενώ 14,7% δεν απαντούν.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, το 34,1% εκτιμάει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και 51,5% η ΝΔ.

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» τα ποσοστά είναι : Κ. Καραμανλής 39,2%, Γ. Παπανδρέου 38,6%, Αλέκα Παπαρήγα 2,4%, Νίκος Κωνσταντόπουλος 1,3%, Γ. Καρατζαφέρης 1,3% και Δ. Τσοβόλας 0,9%.

Στο ερώτημα «ποιος είναι πιο ειλικρινής στο λαό», οι απαντήσεις είναι 34% Γ. Παπανδρέου και 33,6% Κ. Καραμανλής.


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 10:41 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογή Γ. Παπανδρέου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Που σας συμφέρει να επενδύσετε σήμερα. Φθηνά σπίτια σε ακριβές περιοχές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο της νέας νοθείας. Πληθυσμός 10.964.080 - Εκλογείς 9.785.000!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τάζει και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ το καθεστώς. Το πρόγραμμα του νέου αρχηγού κατεδαφίζει τους θεσμούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ο Γ. Παπανδρέου από σήμερα ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Ψήφος ανατροπής. Το ΠΑΣΟΚ ζει ημέρες του '81.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Σήμερα το πάρτι στις 7... το δάκρυ για το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Γκάλοπ: Οι τελευταίες επιπτώσεις της «υπόθεσης Πάχτα» οι πρώτες επιπτώσεις της «ομολογίας Σουφλιά». Αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση της διαφοράς.

Espresso της Κυριακής: Έδειραν μέχρι λιποθυμίας τοπ τραγουδίστρια!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Δεν έχουν ούτε... ορθή ούτε ανάποδη. Μήπως μας έχουν περάσει για... χαμηλά γαϊδούρια;

Η ΕΠΟΧΗ: Οι αβάσταχτες ομοιότητες του δικομματισμού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έκπληξη από Αριστερά. Αποσυσπειρώνει ΠΑΣΟΚ το Ασφαλιστικό.

Το ΚΑΡΦΙ της Κυριακής: Μήνυμα ΠΑΣΟΚ. Όλοι στην πρώτη κάλπη.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Με τα φορολογικά κίνητρα της ΝΔ. Κέρδος 200% για τους μικρομεσαίους.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ψευδεπίγραφες οι διαδικασίες του Γ. Παπανδρέου. Προεκλογικό σόου και όχι συμμετοχική δημοκρατία.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξήλωσε Γιώργο σήμερα την κλίμα του Σημίτη.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο φίλος στην κάλπη φαίνεται. Ο Γ. Παπανδρέου ζητά «πράσινο φως» από 400.000 πολίτες με στόχο να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει τη νίκη στο νήμα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαύρο στο δικομματισμό. Ψηφίζουμε ΚΚΕ χτίζουμε τη λαϊκή συμμαχία.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τον Γιώργο. Πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Σήμερα το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου.

ΝΙΚΗ: Στις κάλπες χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Πρόβα εκλογών.

Traffic News Κυριακής: Η σκληρότερη μονομαχία Ανδρέας εναντίον Γρηγόρη.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής:«Πόρτο-Γιώργος» η νέα αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ! Πρόκληση: Επαναφέρουν τις τροπολογίες Πάχτα και Άκη.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Απρόβλεπτες οι συνέπειες από την πυρκαγιά στη «Διάνα». Τρόμος πάνω από την πόλη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κίνδυνος πάνω από την πόλη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ. Τοξικό νέφος κάλυψε χθες τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κουμαρατούνγκα διαλύει τη Βουλή

Η διένεξη της προέδρου Κουμαρατούνγκα με τον πρωθυπουργό Βικραμασίνγκε αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας

Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα αποφάσισε να διαλύσει τη Βουλή και να προετοιμάσει το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του κοινοβουλίου πρόκειται να διεξαχθούν στις 2 Απριλίου, περίπου τέσσερα χρόνια πριν λήξει κανονικά η θητεία της σημερινής Βουλής.

Η κ. Κουμαραντούνγκα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικραμασίνγκε από τότε που το κόμμα του τελευταίου συγκέντρωσε την πλειοψηφία και πέτυχε τον έλεγχο της Βουλής το Δεκέμβριο του 2001.

Η πολιτική διαμάχη μεταξύ της προέδρου και του πρωθυπουργού έχει υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

«Το μήλο της έριδος»

Η διένεξη αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

Τον περασμένο Νοέμβριο τον έλεγχο του υπουργείου ανέλαβε η κ. Κουμαρατούνγκα όταν αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Βικραμασίνγκε ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Τίγρεις Ταμίλ αν δεν ελέγχει το υπουργείο Άμυνας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.