Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-09

  1. Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς
  2. Μέτρα κατά οπαδών του Κάραντζιτς
  3. Κουρέια: Έκκληση στο «κουαρτέτο» για το τείχος
  4. Ζωντανή μετά από 7 μέρες
  5. Κυπριακό: μάχη τακτικής
  6. Ενώπιον δικαιοσύνης για το τείχος
  7. ΗΠΑ: Συνομωσία της Αλ Κάιντα για το Ιράκ
  8. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  9. Διπλή απεργία στην Ιταλία
  10. Ημέρα πένθους στη Μόσχα
  11. Η Ελλάδα των ναρκών
  12. Ο πόλεμος του οπίου
  13. Νέα πτώση του δολαρίου
  14. Άρχισε η δίκη για τον EΛA
  15. Προς επαναχάραξη των συνόρων του Ισραήλ
  16. Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου
  17. Άρχισε η δίκη για τον EΛA
  18. «Λαμβάνουν θέσεις» Παπαδόπουλος - Nτενκτάς
  19. Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα
  20. H ανάδειξη Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ
  21. Ενώπιον δικαιοσύνης για το τείχος
  22. Πέντε Γκράμι για την Μπιγιονσέ
  23. Τελειώνουν τα τρόφιμα στη Βόρειο Κορέα
  24. Το βρετανικό «FBI»
  25. Ανέκρουσε πρύμναν
  26. Προβλήματα για Σρέντερ και Φίσερ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς

Το «γάντι» στον Τόνι Μπλερ πετάει και πάλι ο πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Δρ. Μπράιαν Τζόουνς.

«Ο Τόνι Μπλερ υποβάθμισε τον διεθνή αγώνα για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων εγείροντας ψεύτικες προσδοκίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ και περιθωριοποιώντας τους ειδικούς για το θέμα», δηλώνει σε νέα συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο καθηγητής Τζόουνς, που υπήρξε ένας από τους μάρτυρες κλειδιά στην έρευνα του δικαστή Χάτον, λέει ακόμα ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης πως το Ιράκ μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση μέσα σε 45 λεπτά ήταν τόσο αφηρημένη που ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν αναφερόταν σε όπλα μικρού βεληνεκούς ή στρατηγικά όπλα.

Όταν η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τον περίφημο πλέον φάκελο για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο Δρ. Τζόουνς λέει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν εντοπίσει πολλές ανακρίβειες σε αυτόν.

Στη συνέντευξή, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση αυτή στο έργο των επιθεωρητών όπλων.

Τονίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι οι έρευνες μιας ζωής για τους κινδύνους των χημικών και βιολογικών όπλων υπονομεύονται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Όμως στον κόσμο είχαν δημιουργηθεί ψεύτικες προσδοκίες ότι τα όπλα βρίσκονταν εκεί. Έτσι τώρα οι πολίτες θα νομίζουν ότι, γενικότερα, δεν υπήρξαν ποτέ κίνδυνοι από όπλα μαζικής καταστροφής και ότι το όλο ζήτημα είναι ένα τέχνασμα.»

Σε άλλα θέματα

Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που γράφει ότι Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν μια κοινή δύναμη αμέσου δράσεως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η νέα ειδική δύναμη θα αναπτύσσεται ταχύτατα σε επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν χώρα σε έρημους, ζούγκλες, όρη και θάλασσες.

Το φιλόδοξο, σχέδιο που θα ανακοινωθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μέρος της κοινής στρατηγικής Βρετανίας και Γαλλίας για αναβάθμιση της άμυνας της ΕΕ.

Στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) διαβάζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ, υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ο αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών επέδειξε μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στο θέμα απ΄ότι οι προκάτοχοί του.

Η δίκη του ΕΛΑ

Σε άρθρο της η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στη δίκη του ΕΛΑ ως τη δεύτερη πιο σημαντική μετά τη δίκη της 17 Νοέμβρη.

Εάν οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση κριθούν ένοχοι τότε αντιμετωπίζουν την ισόβια κάθειρξη, γράφει η εφημερίδα.

«Ο ΕΛΑ ήταν η δεύτερη πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση της Ελλάδας μετά τη 17 Νοέμβρη.»

Οι δύο οργανώσεις ήταν μεταξύ των τελευταίων εναπομεινάντων τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρώπης που είχαν εμπνευστεί, τη δεκαετία του 1970, από το Μαρξισμό, την κοινωνική επανάσταση και τον ένοπλο αγώνα, σημειώνει η εφημερίδα.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 23:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα κατά οπαδών του Κάραντζιτς

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας καταζητείται για εγκλήματα πολέμου

Αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανακοίνωσαν ότι «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία 10 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησαν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραντζιτς, να διαφύγει μέχρις στιγμής τη σύλληψη.

Μεταξύ των 10 είναι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας στην περιοχή της πόλης Πάλε, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, και πρώην μέλος της προεδρίας της Βοσνίας, ο Μιρκο Σάροβιτς ο οποίος απομακρύνθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου του εθνικιστικού Σερβικού Δημοκρατικού κόμματος.

Εναντίον του κ.Κάραντζιτς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βοσνία, Κλίφορντ Μποντ, δήλωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι τα 10 αυτά άτομα παρέχουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον κ.Κάραντζιτς.

Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Άσντάουν, δήλωσε ότι τα μέτρα εναντίον των 10 εντάσσονται στην επιχείρηση κατά του εγκληματικού δικτύου που προστατεύει τον Ράντοβαν Κάραντζιτς και άλλους Σερβοβόσνιους καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Ο λόρδος Άσνταουν είπε επίσης ότι ορισμένα άτομα δωροδοκούν ή ασκούν πιέσεις στην αστυνομία και στα δικαστήρια για να σταματήσουν τις έρευνες εναντίον τους.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 22:44 (Ώρα Λονδίνου)

Κουρέια: Έκκληση στο «κουαρτέτο» για το τείχος

Ο κ. Κουρέια προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για τις παλαιστινιακές θέσεις

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το λεγόμενο «κουαρτέτο για την ειρήνη», δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, για να συζητηθεί το «τείχος ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Μιλώντας στην Ιρλανδία, πρώτο σταθμό της περιοδείας τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ.Κουρέια είπε ότι «το τείχος απειλεί τον κεντρικό στόχο του οδικού χάρτη», του ειρηνευτικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κάλεσε το «κουαρτέτο» να επέμβει, να προβεί άμεσα και δυναμικά σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσει την ανέγερση του τείχους, τονίζοντας ότι το τείχος «θα σκοτώσει την επιλογή των δύο κρατών».

Ο κ.Κουρέια έκανε τις δηλώσεις αυτές στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτι Άχερν, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Άχερν είπε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ χρήσιμες και ότι θα συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στη συνάντηση που θα έχει τον ερχόμενο μήνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας πρόσθεσε πως ο κ.Κουρέια του υποσχέθηκε ότι «η παλαιστινιακή ηγεσία θα επιβεβαιώσει ξανά τη θέση της ότι δέχεται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας».


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ζωντανή μετά από 7 μέρες

Tουρκικά σωστικά συνεργεία

Στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν 3 ώρες να απελευθερώσουν την Γασμίν Γαπράκτσι, 24ων ετών, που εντοπίστηκε, κάτω από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε πριν από μια εβδομάδα, από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και μηχανήματα.

Τα πόδια της είχαν παγιδευτεί κάτω από πτώματα και σύμφωνα με ένα γιατρό μπορεί να έχουν σπάσει αρκετά κόκκαλα στο στήθος της.

Η ίδια πάντως δήλωνε καθώς την μετέφεραν στο νοσοκομείο «μην ανησυχείτε είμαι καλά».

Ο σύζηγος της κ.Γαπράκτσι και το ενός έτους παιδί τους είχαν διασωθεί, μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.

Θαύμα και την Κυριακή

Μια μέρα νωρίτερα είχε βρεθεί ζωντανός ένας νεαρός 16 ετών, ο Μουχάμετ Καλέμ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότιο Μουχάμετ Καλέμ σώθηκε χωρίς νερό ή τροφή, επειδή είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε τσιμεντοκολώνες.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή αλλά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων είπαν ότι προσέλκυσε την προσοχή τους κουνώντας μία πλαστική σωλήνα.

Αργότερα στο νοσοκομείο ο Μουχάμετ περιέγραψε τη δοκιμασία του και είπε ότι έκλεγε συνέχεια αλλά επαναλάμβανε στον εαυτό του «θα μεσ σώσουν».

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκαν και τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη τα συντρίμμια αν και οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες είναι ελάχιστες.

Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

Η πολυκατοικία είχε 36 διαμερίσματα.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη επικριθεί για την κακή κατασκευή των κτιρίων της, που ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό των νεκρών σε σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Έξι άτομα σκοτώθηκαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη όταν κατέρρευσε το ξύλινο σπίτι τους.

Τον Μάιο του 2003, μετά από σεισμό εντάσεως 6.4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, κατέρρευσε φοιτητική εστία στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 φοιτητές.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 17:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: μάχη τακτικής

Ο Κόφι Ανάν θεωρείται ο τρίτος παίκτης

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ένα αίσθημα συγκρατημένης ανησυχίας, και όχι αισιοδοξίας, επικρατεί στην Κύπρο ενόψει της συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο πλευρών για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, η συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών συνοδεύεται από τη βεβαιότητα πως αύριο στη Νέα Υόρκη θα γίνει ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, όπως επισημαίνουν και οι περισσότερες στήλες των εφημερίδων, μία από τις οποίες αναφέρεται σε «σκληρό πόκερ».

Είναι δε αλήθεια, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, πως την Τρίτη ενώπιον του Κόφι Ανάν θα διεξαχθεί μια μάχη τακτικής με παίκτες πού υπερβαίνουν τους δύο.

Ο γενικός γραμματέας, με την προσκλητήρια επιστολή του, έθεσε όρους πού δεν είναι συνήθεις στη διεθνή διπλωματία.

Εν ολίγοις, κάλεσε τα μέρη να αρχίσουν συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν για κάποιες ημέρες και αν συμφωνήσουν καλώς.

Ο τρίτος παίκτης

Αν όχι, τότε θεωρείται ως συμφωνία το υπάρχον σχέδιο του γενικού γραμματέα με κάποιες συμπληρώσεις που θα κάνει ο ίδιος ο Κόφι Ανάν κατά την κρίση του.

Στη συνέχεια το σχέδιο πάει σε δημοψηφίσματα απευθείας στους πολίτες την 21η Απριλίου.

Ως εκ τούτου, για κάθε πλευρά το πρώτο ζητούμενο είναι αν πράγματι υπάρχει βούληση για την επίλυση του Κυπριακού.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι αν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στους όρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας.

Πάνω σε αυτά τα δύο θα δοθεί η μάχη τακτικής. Αν αυτή η μάχη ουσίας και εντυπώσεων οδηγήσει σε αποδοχή των όρων και από τις δύο πλευρές, τότε αυτός που θα έχει κερδίσει την πρώτη μάχη θα είναι ο τρίτος παίκτης: ο Κόφι Αναν δηλαδή, ο οποίος θα μπορεί να θεωρεί ότι ξεκίνησε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού χωρίς επιστροφή.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον δικαιοσύνης για το τείχος

Η κατασκευή του τείχους συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου τείχους που έχει κτισθεί στη Δυτική Όχθη.

Για το εν λόγω θέμα προσέφυγε στη δικαιοσύνη μία ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ισχυρίζεται ότι το τείχος είναι παράνομο γιατί έχει κτισθεί σε κατεχόμενα εδάφη.

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί τις ερχόμενες εβδομάδες και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καλείται να αποφασίσει εάν το τείχος παραβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Την Κυριακή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μπορεί να αλλάξουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή του τείχους, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι Παλαιστίνιοι.

Κατεχόμενα εδάφη

Η ισραηλινή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το τείχος είναι απαραίτητο, καθώς εμποδίζει τους Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη.

Το τείχος χωρίζει στη μέση ορισμένα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Οι Παλαιστίνιοι όμως επιμένουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νομιμοποίησης της κατοχής, το οποίο παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κέντρο για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Πολιτών στο Ισραήλ θεωρεί ότι το υπόλοιπο τείχος πρέπει να κτισθεί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη και όχι στα κατεχόμενα εδάφη.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κρίνει παράνομη την κατασκευή του τείχους, τότε θα ακολουθήσει μία εκτενής νομική διαδικασία, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εξετάσει το θέμα στις 23 Φεβρουαρίου.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Συνομωσία της Αλ Κάιντα για το Ιράκ

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Ιορδανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν έγγραφο το οποίο πιστεύουν ότι έγραψε μέλος της Αλ Κάιντα και το οποίο αναφέρεται σε σχέδια για την υποδαύλιση αισθημάτων εχθρότητας ανάμεσα στις διάφορες μουσουλμανικές κοινότητες του Ιράκ με στόχο να συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι συγγραφέας του εγγράφου είναι ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι ο οποίος θεωρείται ότι είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα και έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην πατρίδα του, την Ιορδανία.

Στις 17 σελίδες του εγγράφου υπάρχει αναφορά στην αποτυχία της προσπάθειας εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και επίσης υπάρχει η πρόταση να ενθαρρυνθεί η διένεξη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων για να διασωθεί η ιρακινή αντίσταση.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ είναι Σιίτες μουσουλμάνοι που υπέστησαν διώξεις από τον Σαντάμ Χουσείν που είναι Σουνίτης.

Τμήματα του εν λόγω εγγράφου εξετάσθηκαν από την εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς (New York Times) και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του εγγράφου από τον στρατηγό Μαρκ Κίμιτ.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι επιθέσεις εναντίον Σιιτών θα προκαλέσει μέλη της κοινότητας τους να επιτεθούν εναντίον Σουνιτών με αποτέλεσμα να εξοργιστούν και να ενταχθούν στην Αλ Κάιντα.

Ο συγγραφέας του ντοκουμέντου προσθέτει πως τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα και πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας από τους Αμερικανούς στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, μεταβίβαση που θα ολοκληρωθεί ως την 30η Ιουνίου.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας.

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή απεργία στην Ιταλία

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται συνεχώς διαδηλώσεις και απεργίες στην Ιταλία

Οι γιατροί και οι πιλότοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στην Ιταλία, προκαλώντας για άλλη μια φορά χάος στη χώρα.

Οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις ματαιώθηκαν, καθώς στην απεργία συμμετέχουν 150.000 γιατροί.

Επιπλέον, ο εθνικός αερομεταφορέας Αλιτάλια (Alitalia) αναγκάσθηκε να ματαιώσει 160 πτήσεις.

Οι διαδηλώσεις γίνονται εναντίον των εργατικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χάος και αναστάτωση

Τα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι έχουν προκαλέσει χάος στη χώρα και τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Περίπου 160 πτήσεις της Αλιτάλια (Alitalia) έχουν ματαιωθεί

Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν μόνο οι μονάδες έκτακτων περιστατικών.

Τη Δευτέρα όμως αναβλήθηκαν 90.000 εγχειρήσεις και 600.000 ιατρικές εξετάσεις.

Εξαιτίας της απεργίας των πιλότων, χιλιάδες τουρίστες έχουν παραμείνει στα αεροδρόμια της Ρώμης, καθώς έχουν αναβληθεί 60 διεθνείς πτήσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματισθεί νέες απεργίες και κινητοποιήσεις και από άλλες ομάδες εργαζομένων.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα πένθους στη Μόσχα

Με λουλούδια στολίσθηκαν όλα τα νεκροταφεία

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων από την πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Μόσχας.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Δευτέρα και χιλιάδες ρωσικές σημαίες κυμάτισαν από άκρη σε άκρη της ρωσικής πρωτεύουσας.

Από την έκρηξη στο μετρό της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκαν 39 άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότερα από 100.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται αυτονομιστές αντάρτες από την Τσετσενία.

Φόβοι μετακίνησης

Πολλοί κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας αποφεύγουν πλέον να μετακινούνται με το μετρό.

Τα νεκροταφεία γέμισαν από συγγενείς και φίλους των θυμάτων

Στο σταθμό του μετρό όπου πραγματοποιήθηκε η έκρηξη την Παρασκευή καταφθάνουν ακόμη άτομα για να αφήσουν λουλούδια.

Ορισμένοι μάλιστα αφήνουν εκεί κεριά, φωτογραφίες και γλυκά για τους νεκρούς.

Τα κρατικά κανάλια ματαίωσαν όλες τις ψυχαγωγικές εκπομπές και τις χιουμοριστικές ταινίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα των ναρκών

Το θέμα των προσφύγων ή των οικονομικών μεταναστών που καταφεύγουν σε ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται από τα καυτά ζητήματα των καιρών μας.

Στο πλαίσιο του γενικού ενδιαφέροντος για το θέμα, ο Τζον Σάντγουορθ του BBC ανακάλυψε μια συγκλονιστική πλευρά.

Τους πρόσφυγες που είτε σκοτώνονται είτε ακρωτηριάζονται από νάρκες, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.

«Βρίσκομαι στην ελληνική πλευρά του Έβρου. Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν το ποτάμι, συχνά τη νύχτα, από την απέναντι Τουρκία στην Ελλάδα, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, για να περάσουν το ποτάμι αντιμετωπίζουν μια από τις πιο καλά οχυρωμένες συνοριακές γραμμές», είπε ο απεσταλμένος του BBC.

Στη «γη της επαγγελίας»

Στο ρεπορτάζ του BBC υπήρχε και η μαρτυρία του Γκούμα, 32 χρόνων, από το Μπουρούντι, ο οποίος είχε τραυματισθεί από νάρκη τον περασμένο Ιανουάριο: «Περάσαμε το ποτάμι μια νύχτα χωρίς φεγγάρι»

Οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις για άσυλο έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για άλλες χώρες. Το που πάνε παραμένει άγνωστο

Πέτρος Μάστακας, διευθυντής του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες

»Είδαμε ένα φράκτη και αποφασίσαμε να τον περάσουμε. Ακούσαμε μια έκρηξη. Νόμιζα ότι με πυροβόλησαν ο φίλος μου σκοτώθηκε επί τόπου, εγώ τραυματίσθηκα σοβαρά».

Τα τελευταία 10 χρόνια, 64 πρόσφυγες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στη «γη της επαγγελίας» μέσα από το ναρκοπέδιο.

«Μου έδωσαν ένα χαρτί και μου είπαν ότι πρέπει να φύγω από την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα. Τους είπα όχι, δεν έχω πόδια, πως μπορώ να φύγω», ήταν η μαρτυρία ενός άλλου λαθρομετανάστη, του Ρεουάν από το Μαρόκο, 22 χρόνων, ο οποίος δέχθηκε την επίσκεψη της αστυνομίας στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος.

Δυσκολίες και παγίδες

Πέρα από ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από το ελληνικό κράτος εάν δεν έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Νόμιζα ότι με πυροβόλησαν ο φίλος μου σκοτώθηκε επί τόπου, εγώ τραυματίσθηκα σοβαρά

Γκούμα, 32 χρόνων

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα παραχώρησε πέρυσι πολιτικό άσυλο σε τρία μόνο άτομα.

Ο Νίκος Μαστρακούλης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας είπε στον απεσταλμένο του BBC ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι το ελληνικό κράτος εσκεμμένα δημιουργεί εμπόδια για να μην παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

«Ένας πραγματικός πρόσφυγας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και παγίδες που σημαίνει ότι εύκολα η προσπάθειά του για άσυλο αποτυγχάνει», είπε ο Νίκος Μαστρακούλης.

Υποθέσεις για την τύχη τους

«Οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις για άσυλο έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για άλλες χώρες. Το που πάνε παραμένει άγνωστο», είπε ο Πέτρος Μάστακας, διευθυντής του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

«Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την τύχη τους, διότι μόλις συνέλθουν από τα τραύματά τους εξαφανίζονται», είπε ο Πέτρος Μάστακας.

Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να καθαρίσει τις όχθες του Έβρου από τις νάρκες, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.

Στο μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τοςυ πρόσφυγες που καταφέρνουν να περάσουν στα εδάφη της.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πόλεμος του οπίου

Επί Ταλιμπάν η παραγωγή οπίου απαγορευόταν αυστηρά

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απευθύνει νέες εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητας, ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ο Αφγανός πρόεδρος απηύθυνε τις εν λόγω εκκλήσεις κατά τη διεθνή διάσκεψη στην Καμπούλ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ο Χαμίντ Καρζάι υπογράμμισε ότι το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, το κύρος και την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών πιθανόν διοχετεύονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κατακόρυφη αύξηση

Πιστεύεται ότι το 90% της ηρωίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη προέρχεται από τις παπαρούνες που καλλιεργούνται στο Αφγανιστάν.

Η αφγανική κυβέρνηση χρειάζεται 300 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Ο Χαμίντ Καρζάι έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια παπαρούνας για την παραγωγή οπίου, αλλά μετά την πτώση των Ταλιμπάν, η παραγωγή οπίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Περίπου το 7% των κατοίκων στο Αφγανιστάν πιστεύεται ότι ασχολείται με το εμπόριο οπίου, κερδίζοντας τα ίδια περίπου χρήματα που λαμβάνει η χώρα από τη διεθνή βοήθεια.

Ο πρόεδρος της χώρας πιστεύει ότι η φτώχεια οδηγεί πολλούς Αφγανούς στην παραγωγή και το εμπόριο οπίου.

Η αφγανική κυβέρνηση ζητά από τη διεθνή κοινότητα 300 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πτώση του δολαρίου

Το δολάριο σημείωσε πτώση στη συναλλαγματική του ισοτιμία με το ευρώ και το ιαπωνικό γεν

Νέα πτώση στη συναλλαγματική του ισοτιμία με άλλα νομίσματα σημείωσε το δολάριο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να ανακοπεί η πτωτική του πορεία.

Το δολάριο σημείωσε πτώση παρά τις προειδοποιήσεις του ομίλου των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Οι υπουργοί Οικονομικών του ομίλου, οι οποίοι συναντώνται τις επόμενες ημέρες στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την αστάθεια που επικρατεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι υπουργοί κατεδίκασαν τις αμερικανικές αρχές γιατί ενεθάρρυναν την πτωτική πορεία του δολαρίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και δύο εβδομάδες.

Ανησυχίες για τις εξαγωγές

Το δολάριο σημείωσε πτώση στη συναλλαγματική του ισοτιμία με το ευρώ και το ιαπωνικό γεν.

Το δολάριο πέφτει συνεχώς σε σχέση με το ευρώ

Πιστεύεται πάντως ότι η πτωτική πορεία του δολαρίου μπορεί να οφείλεται στις αποφάσεις του ομίλου των επτά, τον Σεπτέμβριο του 2003, όταν ζητήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Πιστεύεται ότι η πτωτική πορεία του αμερικανικού δολαρίου οφείλεται στα ελλείμματα της χώρας, αλλά και στα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η πτωτική πορεία του δολαρίου έχει ανησυχήσει τις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν, καθώς πιστεύεται ότι οι εξαγωγές τους δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικές.

Πιστεύεται ότι η πτωτική πορεία του αμερικανικού δολαρίου ενισχύει τις αμερικανικές εξαγωγές και κατά συνέπεια δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαθεί δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 2001.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η δίκη για τον EΛA

Aναστασάκη, Kανάς, Aγαπίου, Tσιγαρίδας

Την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της οργάνωσης του ΕΛΑ κήρυξε τη Δευτέρα το πρωί η πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, κάθισαν στο εδώλιο, αφού προηγουμένως γνωστοποίησαν μέσω της προέδρου ότι δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν.

Όταν οι πέντε κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, ο Κώστας Αγαπίου ήταν ο μόνος που δήλωσε «παρών και απών» και αρνήθηκε την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, που εσφαλμένα -όπως ανέφερε- του αποδίδουν.

Συνολικά στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 80 απόπειρες ανθρωποκτονιών και 76 εκρήξεις, που αποδίδονται στον Eπαναστατικό Λαϊκό Aγώνα, ορισμένες από τις οποίες από κοινού με την οργάνωση «1η Μάη».

Μεταξύ αυτών, η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βενάρδου το 1989, η δολοφονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης το 1994 και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου το 1987.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός από το Χρήστο Τσιγαρίδα, αρνούνται από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση.

Ο κ. Τσιγαρίδας υποστηρίζει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για άλλα μέλη ή για συγκεκριμένες ενέργειες.

Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όσα από τα θύματα της οργάνωσης επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από συνηγόρους.

Οι μάρτυρες οι οποίοι έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για να καταθέσουν ανέρχονται γύρω στους 400, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης παραμένει ακόμη ανοιχτός. Η πρώτη ημέρα της δίκης αναμένεται να αναλωθεί με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Προς επαναχάραξη των συνόρων του Ισραήλ

Έως και 17.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναχάραξης των συνόρων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σκέφτεται να παραδώσει στους Παλαιστινίους περιοχές των Αράβων του Ισραήλ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών από τη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή ηγεσία υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή μόνο με τη συγκατάθεση των Αράβων του Ισραήλ και κάτω από μια νέα ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ όσον αφορά την πρότασηγια διάλυση 17 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Θετική ήταν επίσης η αντίδραση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να αποχωρήσει το Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη για να μπορέσει να επέλθει πραγματικά η ειρήνη στην περιοχή.

Δριμεία ήταν ωστόσο η κριτική των κομμάτων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζουν τους εποίκους.

Ο Εφί Ετάμ του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος δήλωσε ότι το σχέδιο διάλυσης των οικισμών είναι η «αρχή του τέλους της κυβέρνησης Σαρόν».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε το σχέδιο του «επίπονο, αλλά ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ».

Εντός του μήνα ο Αριέλ Σαρόν μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 00:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου

Σε 1.020.145 ανήλθαν οι πολίτες -μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ- που συμμετείχαν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος, όπως ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την επιτροπή, καταμετρήθηκαν συνολικά 1.020.145 ψηφοδέλτια, από τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε τα 1.017.085, ενώ 3.060 ήταν τα λευκά και τα άκυρα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του προεδρείου του εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν πέρα από κάθε προσδοκία και το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας διαμορφώνει πλέον μια νέα σχέση ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες.

Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας»

Στο Κιλελέρ, τον «τόπο του ιστορικού μαρτυρίου και της πολιτικής μνήμης του ελληνικού αγροτικού κινήματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, υποδέχθηκε τα αποτελέσματα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιερή στιγμή» την ανακοίνωση της βούλησης των πολιτών.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στη εκλογική διαδικασία, αναφέρθηκε στον λόγο που επέλεξε να είναι στο Κιλελέρ αυτή την ημέρα.

"Για εμένα είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας και επέλεξα να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, αυτή την ιερή στιγμή της δημοκρατικής διαδικασίας που ακολουθήσαμε, επέλεξα να βρίσκομαι κοντά σας, γιατί πιστεύω στις παραδόσεις μας, πιστεύω στην ιστορία μας, πιστεύω στους αγώνες μας. Και οι δικοί σας αγώνες αποτελούν όχι απλώς μέρος της ιστορίας, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο. Γι' αυτό είμαι εδώ, κοντά σας. Είναι μια δέσμευση και υπόσχεση να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μαζί. Και σήμερα και αύριο και μετά τις εκλογές, για πολλά χρόνια ακόμα", είπε ο κ.Παπανδρέου.

Ο νέος πλέον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη, μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας και του πολίτη, ενώ για το αποτέλεσμα είπε πως είναι μία εντολή αλλαγής και ανατροπής, μία εντολή για νέους αγώνες.

Απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε για τη σημασία της σημερινής ημέρας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Αλλάζει σελίδα. Ανατέλλει ένας ήλιος διαφορετικός. Είναι ένα βάπτισμα, ένα πείραμα δημοκρατίας που πέτυχε. Απελευθερώνει, ανακαλύπτει, αποκαλύπτει τις δυνάμεις του πολίτη, φωτίζει έναν νέο προορισμό".

Π. Αυγερινός: «Θορυβήθηκε η αντιπολίτευση»

Απάντηση στην αντιπολίτευση για την κριτική που άσκησε στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του κινήματος, Παρασκευάς Αυγερινός, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις περί "φιέστας" και "επικοινωνιακών τρικ" ως δείγμα αναξιόπιστης πολιτικής και καλώντας τους εκφραστές και άλλων πολιτικών να επιχειρήσουν τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αυγερινού έχει ως εξής:

«Θεωρούμε ότι η σημασία του μεγάλου σημερινού πολιτικού γεγονότος, η πανελλήνια εντύπωση που δημιούργησε ο πρωτοφανής αριθμός των φίλων που συστρατεύονται με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, βρήκε ήδη σήμερα το βράδυ τη μέγιστη και οριστική επιβεβαίωσή του. Η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησαν το πόσο θορυβημένα είναι- και εύλογα είναι θορυβημένα- μίλησαν για φιέστα και επικοινωνιακά τρικ. Η θέση αυτή προσβάλει χιλιάδες έλληνες πολίτες, υποτιμά τη νοημοσύνη τους και είναι δείγμα μιας αναξιόπιστης πολιτικής, είναι δείγμα μιας πολιτικής που καταφεύγει στην ειρωνεία του πολίτη, της χαράς του, της θέλησής του να ανταποκριθεί στο πρωτόγνωρο προσκλητήριο του πρώτου μεγάλου ανοιχτού πολιτικού κόμματος. Θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμο και χρήσιμο αν οι εκφραστές και άλλων πολιτικών στην Ελλάδα ένιωθαν την ανάγκη της μετάβασης σε μια άλλη εποχή. Ο δρόμος που χαράξαμε δεν έχει επιστροφή».

Νέα Δημοκρατία: «Δικό τους το αποτέλεσμα»

Ήλθε η ώρα να πάμε στην ουσία, να μιλήσουμε πολιτικά δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Δική τους η διαδικασία, δικό τους και το αποτέλεσμα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε σήμερα την τελετή ανάδειξης του νέου του προέδρου. Δική τους η διαδικασία, δικοί τους οι κατάλογοι αυτών που ψήφισαν, δικοί τους οι μηχανισμοί ελέγχου, δικό τους και το αποτέλεσμα».

«Ευχόμαστε στον κ. Παπανδρέου καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Τώρα όμως, ήρθε η ώρα να πάμε στην ουσία. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πολιτικά. Τον καλούμε, από αύριο κιόλας, να προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών» είπε ο κ.Ρουσόπουλος.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η δίκη για τον EΛA

Kανάς, Aγαπίου, Aθανασάκη

Την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της οργάνωσης του ΕΛΑ κήρυξε τη Δευτέρα το πρωί η πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, κάθισαν στο εδώλιο, αφού προηγουμένως γνωστοποίησαν μέσω της προέδρου ότι δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν.

Όταν οι πέντε κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, ο Κώστας Αγαπίου ήταν ο μόνος που δήλωσε «παρών και απών» και αρνήθηκε την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, που εσφαλμένα -όπως ανέφερε- του αποδίδουν.

Συνολικά στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 80 απόπειρες ανθρωποκτονιών και 76 εκρήξεις, που αποδίδονται στον Eπαναστατικό Λαϊκό Aγώνα, ορισμένες από τις οποίες από κοινού με την οργάνωση «1η Μάη».

Μεταξύ αυτών, η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βενάρδου το 1989, η δολοφονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης το 1994 και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου το 1987.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός από το Χρήστο Τσιγαρίδα, αρνούνται από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση.

Ο κ. Τσιγαρίδας υποστηρίζει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για άλλα μέλη ή για συγκεκριμένες ενέργειες.

Στο δικαστήριο δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όσα από τα θύματα της οργάνωσης επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από συνηγόρους.

Οι μάρτυρες οι οποίοι έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για να καταθέσουν ανέρχονται γύρω στους 400, ενώ ο κατάλογος των μαρτύρων υπεράσπισης παραμένει ακόμη ανοιχτός. Η πρώτη ημέρα της δίκης αναμένεται να αναλωθεί με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Λαμβάνουν θέσεις» Παπαδόπουλος - Nτενκτάς

Eυγνωμοσύνη Παπαδόπουλου προς Aθήνα για την ένταξη στην ΕΕ

Πλήρη σύμπνοια και ταύτιση τόσο στα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και στα θέματα ουσίας διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Aκολούθως, ο κ. Παπαδόπουλος αναχωρεί με προορισμό τη Nέα Yόρκη, όπου θα συμμετάσχει στο νέο γύρο συνομιλιών για το Kυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν.

Όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, στόχος παραμένει η συνολική λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την πρόσκληση του κ. Ανάν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έκρινε επιβεβλημένη τη σημερινή συζήτηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι στενό το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρόκειται να το χειρισθεί η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Άλλωστε -υπενθύμισε- η ανανέωση της λαϊκής εντολής για το εθνικό θέμα είναι και ο λόγος για τον οποίο προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι «η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι πραγματικά επιθυμούν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μία λύση, που θα επιτρέψει την άρση της τουρκικής κατοχής και την ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

O κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί πάγια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση του ΓΓ για διαβουλεύσεις για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει σοβαρή και ογκώδης προσπάθεια».

O Kύπριος Πρόεδρος εξέφρασε εκ μέρους του κυπριακού λαού ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο για το μέγα επίτευγμα της ένταξης.

«Χωρίς την προσπάθεια της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα ήταν στην ευτυχή θέση να καταστεί ισότιμο μέλος της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Eρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής επιδιαιτησίας κατά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Σημίτης απάντησε:

«Δεν φοβόμαστε τίποτε. Προτείνουμε λογικά πράγματα. Αυτά που ζητούμε εξυπηρετούν την λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, μία λύση δίκαιη που μπορεί να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα και που θα οδηγήσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις στην περιοχή».

Στη Nέα Yόρκη ο Nτενκτάς

Έφθασε την Kυριακή το βράδυ στη Nέα Yόρκη ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Kυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν.

Γραπτή απάντηση στην επιστολή του K. Aνάν αναμένεται να δώσει ο P. Nτενκτάς

Mιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντενκτάς δεν θέλησε να αναφερθεί στη διαδικασία, στα χρονοδιαγράμματα και τους όρους που θέτει ο ΓΓ. Ανέφερε μόνο ότι η σημερινή μέρα θα είναι μέρα αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιθανό να ζητήσει να δει τον κ. Aνάν πριν από την καθορισμένη συνάντηση της Tρίτης, η οποία θα σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και τη δέσμευση των δυο πλευρών στους όρους του ΓΓ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντενκτάς θα επιδιώξει να επιδώσει γραπτώς την απάντησή του στην επιστολή του κ. Ανάν, ζητώντας διευκρινήσεις και εκφράζοντας αντιρρήσεις σε αρκετά σημεία των όρων που έχει θέσει ο ΓΓ.

Tον ηγέτη των Tουρκοκυπρίων συνοδεύουν ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους και ηγέτης της αντιπολίτευσης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο υπουργός Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς Εργκούν Ολγκιούν και Μουμτάζ Σοϊσάλ.

Εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ.

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος έχει συνομιλίες στην Aθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία και ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Nέα Yόρκη.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα

Πραγματικά αριστουργήματα περιλαμβάνονται στις συλλογές του λονδρέζικου μουσείου

Το μουσείο «Βικτόρια και Άλμπερτ» του Λονδίνου πρόκειται να εγκαινιάσει έκθεση με ισλαμικά έργα τέχνης, χάρη σε χορηγία σαουδαραβικής επιχείρησης, ύψους 5,4 εκατομμυρίων στερλινών.

Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει θησαυρούς από τη συλλογή ισλαμικών έργων του Μουσείου, που ανέρχονται σε 10 χιλιάδες εκθέματα, προερχόμενα κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Τα χρήματα της χορηγίας θα επιτρέψουν στο λονδρέζικο μουσείο να βγάλει τα πραγματικά αυτά αραβουργήματα από τις αποθήκες και να μετατρέψει μία από τις πτέρυγές του σε έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα περιλαμβάνει χαλιά, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, έργα από γυαλί, ψηφιδωτά και άλλα έργα.

Η διοίκηση του μουσείου λέει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά χρημάτων στην ιστορία του.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται ανεκτίμητης αξίας έργα όπως

το ιρανικό χαλί Αρνταμπίλ του 16ου αιώνα

γλυπτά από ελεφαντόδοντα που προέρχονται από την αραβική περίοδο της Ισπανίας

έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί στη μεσαιωνική Αίγυπτο

κεραμικά τεχνοτροπίας Ιζνίκ από την οθωμανική Τουρκία

ψηφιδωτά του 14ου αιώνα από το Ουζμπεκιστάν

χειρόγραφα περσικού Κορανίου του 11ου αιώνα.

Η χορηγία θα επιτρέψει επίσης στο Μουσείο να διοργανώσει περιοδεύουσα έκθεση των έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Χορηγός της έκθεσης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Χάρτγουελ, που έχει την έδρα της στην Οξφόρδη αλλά αποτελεί θυγατρική του ομίλου «Αμπντούλ Λατίφ Τζαμίλ».

Η καινούργια γκαλερί που θα στεγάσει την έκθεση από το 2006 θα ονομάζεται «Γκαλερί Τζαμίλ Ισλαμικής Τέχνης» προς τιμή του εκλιπόντος ιδρυτή του ομίλου.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

H ανάδειξη Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πράσινο φως από 1.000.000 πολίτες. Εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Γ. Παπανδρέου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανατροπή στο ασφαλιστικό σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ. Ξανά στο τραπέζι συντάξεις και όρια ηλικίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άβε Καίσαρ Γιωργάκη... Ψήφισαν εξαναγκαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα 16χρονα παιδιά τους, οι καλοβολεμένοι από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πορεία νίκης με αέρα 5 μονάδων. Ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις σε Ντίσελντορφ, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Με ποιους θα κυβερνήσει η ΝΔ. Τα ονόματα της εξουσίας. Καραμανλής: Σηκώστε σημαίες ελληνικές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελείωσε το σάπιο ΠΑΣΟΚ. Καταργούνται πρασινοφρουροί, βαρώνοι και λαμόγια. 1.011.858 κόσμου έδωσε εντολή στον Γιώργο για την δημιουργία της νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημήτρης Αβραμόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ μαέστρος στην παραπλάνηση.

ΕΘΝΟΣ: Εντολή για αλλαγή και νίκη. 1.020.145 πολίτες άνοιξαν τον δρόμο στον Γιώργο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος ήρθε... πρώτος! Xθες στις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παράσταση για έναν ρόλο - θυμηδία για το σταλινικό αποτέλεσμα. Κάλπες στο ΠΑΣΟΚ με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς εκλογικούς καταλόγους, με μέλη «φαστ φουντ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλή ψήφισε ο λαός. Πορεία νίκης: Μέγα πλήθος και πάθος στην περιοδεία του προέδρου της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκατομμυριούχος! Ο Γιώργος ξύπνησε το ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: Κακόγουστη «φιέστα» η χθεσινή ψηφοφορία - παρωδία του ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 1.000.000 οι φίλοι του Γιώργου. Και επισήμως από χθες πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

METRORAMA: «Δαγκωτό» στον Γιώργο.1.011.858 μέλη και φίλοι. Συγκινημένος από τη «γιορτή του πολίτη» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

ΤΑ ΝΕΑ: Έχω εντολή ρήξης με 1.017.085 «ναι». Ο Γιώργος μιλάει στα ΝΕΑ μετά την εκλογή.

CITY PRESS: 1.011.858 εντολές για ανατροπή. Πρωτοφανής η συμμετοχή μελών και φίλων για την ανάδειξη στην ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου.

THE DAILY TIMES: Εντυπωσιακή λαϊκή συμμετοχή. Απρόσμενο 99,84% υπέρ του νέου αρχηγού.

Η ΧΩΡΑ: Έλα να τα πούμε μπροστά στον λαό. Ο Καραμανλής ρίχνει το γάντι στον Παπανδρέου για διάλογο στην TV. Περιμένω απάντηση για να κάνουμε 3 δημόσιες συζητήσεις.

Ψηφοφορία - ΠΑΣΟΚ

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «εντολή και αλλαγές και ανατροπές με στόχο τη νίκη στις 7 Μαρτίου έλαβε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου συμμετοχή πάνω από 1.000.000 πολιτών για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα για ανατροπές στην κοινωνία και στο κόμμα, που απέστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί πλέον το πιο ισχυρό 'χαρτί' στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης».

Η CITY PRESS προσθέτει ότι «ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση εκλογή του ηγέτη από τη βάση για να παρακάμψει τον κομματικό μηχανισμό και τους 'βαρόνους' του κυβερνητικού κόμματος. Έδειξε το δρόμο τον οποίον θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα και η ΝΔ με βάση ένα πρότυπο που κερδίζει έδαφος διεθνώς. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διεκδίκησε και πέτυχε τη διεύρυνση της βάσης του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με την ESPRESSO, «πέρα από την αθρόα συμμετοχή ωστόσο, το ακόμη περισσότερο ενθαρρυντικό στοιχείο στη διαδικασίας εκλογής του Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον αποτιμήθηκε από τους συνεργάτες του, ήταν το πάθος του κόσμου που ψήφισε».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει προηγούμενο αυτή η λαϊκή εκδήλωση - γιορτή η πανηγυρική ψηφοφορία σε ολόκληρη τη χώρα. Τέτοια πάνδημη και αυθόρμητη κινητοποίηση όλων των γενεών, εφήβων, νέων, ανδρών, γυναικών έως και υπερηλίκων, δεν γνώρισε κανένα κόμμα έως τώρα. Απογοητεύτηκαν όσοι ήθελαν και θέλουν τον πολίτη στον καναπέ απλό θεατή και ακροατή των απόψεών τους όσοι τον θέλουν αδιάφορο και παθητικό και όχι ενεργό μέλος της κοινωνίας, με θέση και άποψη με μαχητική παρουσία στα συμβαίνοντα. Δημιουργεί για τη νέα ηγεσία η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση πρόσθετες ευθύνες και δεσμεύσεις για τις αλλαγές και τις ανατροπές που υποσχέθηκε. Το κάλεσμα γέννησε ελπίδες και προσδοκίες γι αυτό και ανταποκρίθηκε με τόσο ενθουσιασμό η λαϊκή βάση. Και η ηγεσία δεν πρέπει να την απογοητεύσει».

Η DAILY TIMES προσθέτει ότι «το Κιλελέρ, τον τόπο που αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αγροτιά, επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου για να πληροφορηθεί τα ποσοστά της εκλογικής διαδικασίας που τον ανέδειξαν αδιαμφισβήτητο νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Με 1.011.858 ψήφους και το πρωτοφανές ποσοστό του 99,84% ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε 'ιερή στιγμή' την ανακοίνωση της βούλησης των πολιτών».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «ισχυρή λαϊκή εντολή από ένα και πλέον εκατομμύριο πολίτες, έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα σύνθετα δεδομένα της νέας εποχής! Η πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα συμμετοχή του λαού σε μία διαδικασία ανάδειξης πολιτικού ηγέτη, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής για το σάπιο και κουρασμένο ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε οριστικά τον κύκλο του».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η επικοινωνιακή καταιγίδα Νο 2 του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή - παρωδία του νέου αρχηγού του. Με τη μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες επιχείρησαν να δραστηριοποιήσουν τους οπαδούς του ΠΑΟΣΚ ενόψει εκλογών και να κλέψουν την παράσταση επικοινωνίας. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό».

Κατά την ΕΣΤΙΑ, «όλη η Ελλάδα διεπίστωσε χθες πώς εξευτελίζεται η έννοια της δημοκρατικής ψηφοφορίας: Ένας υποψήφιος, ένα ψηφοδέλτιο (συν λευκό) κατ' όνομα 'εκλογικά κέντρα', δήθεν 'εφορευτικές επιτροπές' χωρίς αντικείμενο, ακόμη και παραβάν»!

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι «δημόσιους υπαλλήλους που πιέστηκαν από το εργασιακό τους περιβάλλον να βαφτιστούν και να ψηφίσουν ως 'φίλοι',16χρονα τέκνα κομματικών μελών που ξεσηκώθηκαν για να στηρίξουν την 'ηγεμονία' του νέου αρχηγού, αλλοδαπούς που 'τους είπαν να πάνε να ψηφίσουν με τις πράσινες κάρτες τους' και κομματικά μέλη που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν γιατί 'έπρεπε' να το κάνουν, επιστράτευσε η Χαριλάου Τρικούπη για να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς χθες πήρε μεν και επίσημα τον τίτλο του προέδρου, ωστόσο έχει μπροστά του τη σημαντικά μεγάλη διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ αλλά και το γεγονός ότι πλέον θα πρέπει να καταθέτει προτάσεις και πρόγραμμα και να υπερβεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον κόσμο από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

Λαϊκή εντολή προς τον ίδιον ώστε να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου τη θετική ψήφο των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έλαβαν μέρος στη χθεσινή ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του ως προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει στα ΝΕΑ ότι «στηρίζεται στη δύναμη των πολιτών για να προχωρήσει στις ρήξεις που έχει ήδη προδιαγράψει και τονίζει ότι οι αλλαγές που επιχειρεί δεν έχουν ορίζοντα τις εκλογές».

Για τις ίδιες τις εκλογές εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα κερδίσει και σημειώνει ότι η δυναμική που έχει δημιουργήσει η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο έχει τα χαρακτηριστικά «ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον δικαιοσύνης για το τείχος

Η κατασκευή του τείχους συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου τείχους που έχει κτισθεί στη Δυτική Όχθη.

Για το εν λόγω θέμα προσέφυγε στη δικαιοσύνη μία ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ισχυρίζεται ότι το τείχος είναι παράνομο γιατί έχει κτισθεί σε κατεχόμενα εδάφη.

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί τις ερχόμενες εβδομάδες και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καλείται να αποφασίσει εάν το τείχος παραβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Την Κυριακή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μπορεί να αλλάξουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή του τείχους, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι Παλαιστίνιοι.

Κατεχόμενα εδάφη

Η ισραηλινή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το τείχος είναι απαραίτητο, καθώς εμποδίζει τους Παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη.

Το τείχος χωρίζει στη μέση ορισμένα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Οι Παλαιστίνιοι όμως επιμένουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νομιμοποίησης της κατοχής, το οποίο παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κέντρο για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Πολιτών στο Ισραήλ θεωρεί ότι το υπόλοιπο τείχος πρέπει να κτισθεί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη και όχι στα κατεχόμενα εδάφη.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κρίνει παράνομη την κατασκευή του τείχους, τότε θα ακολουθήσει μία εκτενής νομική διαδικασία, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εξετάσει το θέμα στις 23 Φεβρουαρίου.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε Γκράμι για την Μπιγιονσέ

Η Μπιγιονσέ διακρίνεται για την εκρηκτική σκηνική παρουσία της

Την βραδιά των μουσικών βραβείων Γκράμι έκλεψε η Μπιγιονσέ που ανέβηκε πέντε φορές στην σκηνή για να παραλάβει τα βραβεία της.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς και ο Λούθερ Βάντρος, που αν και είναι σοβαρά άρρωστος και δεν παρευρέθηκε στην απονομή, έλαβε τέσσερα βραβεία Γκράμι.

Στη καθιερωμένη ετήσια μουσική εκδήλωση τιμήθηκαν και οι εκλιπόντες Τζορτζ Χάρισον και Τζόνι Κάας.

Η Μπιγιονσέ έλαβε μεταξύ άλλων το βραβείο της καλύτερης τραγουδίστριας της κατηγορίας R&B (Rhythms and Blues). Το τραγούδι της Crazy in Love κρίθηκε το καλύτερο τραγούδι της σχετικής κατηγορίας.

«Είναι απίστευτο», είπε, «κλήθηκα να τραγουδήσω και αυτό ήταν αρκετό για μένα. Νοιώθω μεγάλη τιμή»

Η πρώην τραγουδίστρια του συγκροτήματος Destinys Child τραγούδησε μαζί με τον Πρινς το τραγούδι Purple Rain, τιμώντας την επέτειο των 20 χρόνων από τη γέννηση του τραγουδιού και της ταινίας.

Ένα μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στους Μπιτλς και στα 40 χρόνια από την ημέρα που εισέβαλαν στα αμερικανικά τσαρτς.

Το βραβείο του θρυλικού συγκροτήματος παρέλαβαν οι χήρες των Τζορτζ Χάρισον και Τζον Λένον.

Μεταξύ των νικητών ήταν επίσης ο Έμινεμ, ο Στινγκ και η Κάιλι Μινόγκ.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Τελειώνουν τα τρόφιμα στη Βόρειο Κορέα

Προτεραιότητα θα έχουν τα ορφανοτροφεία

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματά του σε τρόφιμα στη Βόρειο Κορέα.

Ο Οργανισμός λέει ότι τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν επειδή μειώθηκε κατακόρυφα ο ρυθμός των επιδοτήσεων του προγράμματος.

Υπολογίζεται ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δεν θα τρέφεται πλήρως μέχρι να φτάσουν οι νέες προμήθειες τον Απρίλιο.

Μέχρι τότε τρόφιμα θα διανέμονται μόνο σε περίπου εκατό χιλιάδες άτομα, δηλαδή στις ομάδες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη: εγκύους και παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στην Πιόνγκ-Γιάνγκ, Μασούντ Χάιντερ, λέει ότι η ποσότητα των τροφίμων είναι πολύ μικρή για να λαμβάνουν τρόφιμα όλες οι οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ο κ. Χάιντερ είπε ότι ο εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν και θα υποφέρουν όλο το χειμώνα μέχρι να φτάσουν οι νέες παρτίδες τον Απρίλιο.

Όμως ο ΟΗΕ δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του προγράμματος στη Βόρειο Κορέα, καθώς ανάλογες ελλείψεις αναμένεται να παρουσιαστούν και πάλι από τον Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες για τη μείωση των επιδοτήσεων στη αρνητική πολιτική εικόνα της χώρας αναφερόμενος πιθανός στις πυρηνικές φιλοδοξίες της βορείου Κορέας - και στην κούραση των δωρητών καθώς η χώρα λαμβάνει βοήθεια εδώ και εννέα χρόνια.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Το βρετανικό «FBI»

Η νέα υπηρεσία θα αναλαμβάνει περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών

Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να ανακοινώσει τη συγχώνευση αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Στις υπηρεσίες που συγχωνεύονται συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Αντιμετώπιση Εγκλημάτων και παρακλάδια των τελωνειακών και μεταναστευτικών αρχών.

Η δημιουργία του νέου σώματος θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον έλεγχο και τον περιορισμό εγκλημάτων όπως είναι η παράνομη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών.

Το σώμα αυτό δεν θα ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας και με ανθρωποκτονίες.

Ο κ. Μπλερ σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, πρόκειται να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση αστυνομικών αρχών που έχει γίνει από το 1964, όταν δηλαδή σχεδιάστηκαν τα 43 σώματα ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα.

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να απασχολήσει μέχρι και πέντε χιλιάδες νέους εργαζόμενους, καθήκον των οποίων θα είναι να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα.

Η Ένωση Αξιωματούχων της Αστυνομίας ζητάει πάντως από τον κ. Μπλερ να δεσμευθεί ότι το νέο σώμα δεν θα χρησιμοποιεί «αμερικάνικού τύπου» επιχειρήματα περί διαχωρισμού των αρχών σε ομοσπονδιακές και μη.

Η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε συλλήψεις, αλλά σε άλλες περιπτώσεις ο ρόλος της μπορεί να περιορίζεται σε αυτόν της παροχής πληροφοριών σε τοπικές αρχές.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 03:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ανέκρουσε πρύμναν

Ανέκρουσε πρύμναν ο Τζορτζ Μπους και παραδέχθηκε ότι κάποιες από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ ήταν λανθασμένες, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα του στον πόλεμο στο Ιράκ, σε μια σπάνια ωριαία τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Ωστόσο ο κ. Μπους είπε ότι ακόμα και εάν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε τη δυνατότητα να τα κατασκευάσει και ότι δεν θα μπορούσε να είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Στη Βρετανία, η πίεση προς το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να αποκαλύψει όσα γνώριζε τις παραμονές του πολέμου για το οπλοστάσιο του Ιράκ αυξήθηκε, μετά τις αποκαλύψεις του Χανς Μπλιξ, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, ο οποίος τον παρομοίασε με έμπορο που υπερβάλει για τη σημασία της πραμάτειας του», σχολιάζει η Ιντιπέντεντ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών μεγαλώνει την αγωνία του Τόνι Μπλερ, σχολιάζουν και οι Τάιμς (Times).

«Από τους πολιτικούς, από τους ηγέτες της Δύσης, περιμένουμε κάτι παραπάνω λίγο περισσότερη ειλικρίνεια», δήλωσε ο κ. Μπλιξ στο BBC, σβήνοντας τις ελπίδες του κ. Μπλερ να ξεφύγει γρήγορα από τα ερωτηματικά που έχει αφήσει ο πόλεμος στο Ιράκ.

«Οι υπουργοί του σχεδιάζουν να επικεντρώσουν την προσοχή των πολιτών σε εσωτερικά θέματα, και εάν ερωτώνται για το Ιράκ να προσπαθούν να τονίζουν μόνο όσα θετικά προέκυψαν για τη χώρα από αυτόν», γράφουν οι Τάιμς.

Γέφυρες με την Τεχεράνη

Στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων διαβάζουμε και για την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στο Ιράν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εστεμμένου στο Ιράν μετά την πτώση του Σαχ.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε στο Ιράν το βράδυ της Κυριακής σε μια επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μετά την επίσκεψη έκπληξη του Αμερικανού προέδρου στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τη Βασόρα, στο Ιράκ, όπου βρίσκονται βρετανικά στρατεύματα.

«Αν και Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επίσκεψη αυτή δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα , θα ερμηνευθεί από κάποιους σαν σημάδι βελτίωσης των σχέσεων της Βρετανίας με το θρησκευτικό καθεστώς της Τεχεράνης.»

Η Γκάρντιαν για τον «Γιωργάκη»

O αμερικανοτραφής διάδοχος μιας πολιτικής δυναστείας υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τον κυνισμό, καθώς προσπαθεί να οδηγήσει το κόμμα του και τη χώρα του σε μια νέα εποχή, σχολιάζει η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).

Ο κ. Παπανδρέου διεξάγει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα. Εναντίον του παλαιού ΠΑΣΟΚ και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας

Γκάρντιαν

Στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, ο Ντέιβιντ Χερστ και η Έλενα Σμιθ περιγράφουν: «Κάθονταν εκεί, στα μπροστινά καθίσματα. Χασμουριόντουσαν και στριφογυρνούσαν. Οι βαρόνοι του κόμματος, που μεγάλωσαν και βάρυναν μετά από δύο δεκαετίες εξουσίας και πατροναρίσματος στην Ελλάδα, έριχναν κλεφτές ματιές δεξιά και αριστερά.»

«Κάτι νέο ήταν στον αέρα και δεν τους άρεσε. Ο λόγος του ανθρώπου που έγινε γνωστός ως Γιωργάκης πήγαινε καλά. Όμως οι λέξεις στόχευαν τόσο εκείνους όσο και την αντιπολίτευση. Διαφάνεια, ειλικρίνεια, κυβέρνηση συμμετοχής, ένα κράτος που εργάζεται για το καλό των πολιτών.»

Ο γεννημένος στις ΗΠΑ εγγονός και υιός πρωθυπουργών προέρχεται από μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας, σχολιάζει η εφημερίδα. « Ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, πριν από 30 χρόνια».

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου ηγήθηκε μιας ήρεμης επανάστασης στη βαλκανικές σχέσεις της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τους δημοκρατικούς αντιπάλους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, βελτιώνοντας τις σχέσεις με την Άγκυρα και υποστηρίζοντας το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου, σημειώνει η Γκάρντιαν.

Ο ήπιων τόνων πιθανός πρωθυπουργός έθεσε έναν πολύ υψηλό στόχο: να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα.

«Πολλοί λένε ότι στην υπάρχουσα πολιτική νοοτροπία επικρατούν η διαφθορά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.»

«Ο κ. Παπανδρέου διεξάγει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα. Εναντίον του παλαιού ΠΑΣΟΚ και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.»


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα για Σρέντερ και Φίσερ

Πολλές γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν την απόφαση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να παρατηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλ- δημοκρατικού κόμματος.

Η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) διερωτάται εάν η απόφαση αυτή θα σημάνει καταστροφή ή ανανέωση για το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι καμία από τις δύο εκδοχές δεν είναι δυνατή.

«Πρόκειται για προσωπική αποτυχία κάποιου που είχε συνηθίσει να ανακοινώνει τις αποφάσεις του με λέξεις όπως θέλω να γίνουν τα εξής», σχολιάζει η εφημερίδα.

Προσθέτει ότι ο διάδοχος του κ. Σρέντερ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόμματος και θα αναδειχθεί σε πιο δυνατό πολιτικό από τον καγκελάριο, ακόμα κι αν η πρόθεσή του δεν είναι αυτή.

Κάτω από τον τίτλο «Το λάθος του Σρέντερ», η εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt) υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή εγείρει ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του καγκελάριου.

Προβλήματα για τον Φίσερ;

Και πάλι στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για ένα λόγο που εκφώνησε σχετικά με θέματα ασφαλείας.

Η εφημερίδα κατηγορεί τον υπουργό ότι διατηρεί τις υπερατλαντικές διαφωνίες για τον πόλεμο στο Ιράκ ζωντανές με το να επιμένει ότι τα γεγονότα τον δικαίωσαν.

Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση του Γιόσκα Φίσερ να αποκλείσει την ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Το άρθρο καταλήγει αναγνωρίζοντας ότι η άρνηση αυτή μπορεί να σώσει την κυβέρνηση συνασπισμού από πολλές εσωτερικές έριδες, όμως στο τέλος το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα θα είναι μεγαλύτερο.

Εργατικό δυναμικό

Στο δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ και δύο σλοβάκικες εφημερίδες, αγγίζουν το ακανθώδες ερώτημα της μετανάστευσης.

Η Ναρόντνα Ομπρόντα (Narodna Obroda) στο σχόλιό της μιλάει για μια Σλοβακία χωρίς Σλοβάκους.

Μόλις η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, εξηγεί, πολλοί Σλοβάκοι θα προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό για πιο καλοπληρωμένες δουλειές.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα λέει ότι η Σλοβακία θα γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες ξένους και θα παραμείνει ένας «μεταβατικός σταθμός στο δρόμο για τον δυτικό παράδεισο».

Η Πράβντα (Pravda) επικρίνει την απόφαση των χωρών μελών να κλείσουν την πόρτα τους σε εργάτες από τα νέα μέλη.

«Αυτή η απαγόρευση επιβεβαιώνει ότι αυτό που θα περιμένουμε από τη Δύση δεν είναι βοήθεια.»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.