Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-11

  1. Στο 3,2% η ψαλίδα
  2. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
  3. «Νέος εχθρός» για τις ΗΠΑ
  4. Tο κάπνισμα προσβάλλει τη γονιμότητα
  5. Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συνομιλίες
  6. Σε πορεία νίκης ο Κέρι
  7. Συγχώνευση Ερ Φρανς-Κέι Ελ Εμ
  8. Ο Μπους κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής
  9. Δώδεκα νεκροί στη Γάζα
  10. «Στο Βελιγράδι ο Κάρατζιτς»
  11. Επέτειος της ιρανικής επανάστασης
  12. Η Μάικροσοφτ παραδέχεται ατέλειες
  13. Νέα συνάντηση για το Κυπριακό
  14. Eυρωπαϊκή «προίκα» για τη νέα κυβέρνηση
  15. «Mετεγγραφών» συνέχεια
  16. H περίοδος των «μεταγραφών»
  17. Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ
  18. Δώδεκα νεκροί στη Γάζα
  19. Η Μάικροσοφτ παραδέχεται ατέλειες
  20. Δέκα νεκροί στη Γάζα
  21. Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ
  22. Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη
  23. Σε πορεία νίκης ο Κέρι
  24. Κάτω από τη μαντίλα...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 01:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στο 3,2% η ψαλίδα

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Στο 3,2% από 4% υποχώρησε η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στην Πρόθεση Ψήφου στη δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις την προηγούμενη Τρίτη.

Ειδικότερα, στη νέα δημοσκόπηση, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται το 39,1% των ερωτηθέντων έναντι 35,9% που δηλώνουν πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας ανερχόταν στο 4%.

Παράλληλα, το 13,1% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ το 5,8% τάσσεται υπέρ του ΚΚΕ και το 2,9% υπέρ του Συνασπισμού.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Γ. Παπανδρέου με 45,2% και ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής με 43,1%, ενώ ως ικανότερο κόμμα για διακυβέρνηση ξεχωρίζει η ΝΔ με 39,3% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 36%.

Παράλληλα, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 80,7% έναντι 91,3% της Νέας Δημοκρατίας.

Σημαντικό μέρος της έρευνας της Opinion αφιερώθηκε στο προφίλ των αναποφάσιστων (13,1%) από το οποίο προκύπτει ότι ικανότερο κόμμα για τη διακυβέρνηση αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 16,7% έναντι 16,4% της ΝΔ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ψηφίζεται ο Γ. Παπανδρέου (37,3%) έναντι 21,6% του Κ. Καραμανλή, ενώ όσον αφορά στη δημοτικότητα, προηγείται ο Γ. Παπανδρέου με 61,2% και ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής με 51,8%.

Επίσης στο ερώτημα σε ποιο κόμμα αισθάνονται πιο κοντά, το 41,5% των αναποφάσιστων δηλώνει στο ΠΑΣΟΚ, έναντι 27,9% που υποδεικνύει τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, στο ερώτημα για την Παράσταση Νίκης το 43,1% βλέπει νίκη της ΝΔ έναντι ποσοστού 23,9% που τάσσεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 03:06 (Ώρα Λονδίνου)

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Καλωσόρισε τα νέα στελέχη του κόμματος

H κοινοτική επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το ρόλο του εκπροσώπου Τύπου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Στις υπόλοιπες 5 εκλόγιμες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Μάνος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Σωκράτης Κοσμίδης.

Στην τελευταία τιμητική θέση τοποθετήθηκε ο Κώστας Λαλιώτης.

Τις υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνουν οι Ρόζα Βρεττού, Γκίκας Χαρδούβελης, η κ. Φωτεινή Σιάνου, ο Κώστας Κωνσταντινίδης και η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη.

Η χώρα μας για να λύσει σύγχρονα προβλήματα χρειάζεται συνέργεια ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα, μαζί με ικανά και νέα στελέχη του κινήματός μας, φιλοξενεί και διαφορετικές φωνές. Τους φιλοξενεί, σεβόμενο την ιδεολογική τους αυτοτέλεια, δίνοντας σ αυτούς, τη δυνατότητα να εκφραστούν και στην νέα Βουλή. Καλωσορίζουμε και αυτούς, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνάντησαν το κίνημά μας στις κάλπες της 8ης Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 02:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέος εχθρός» για τις ΗΠΑ

«Έντεκα ημέρες, 215 νεκροί», γράφουν οι Τάιμς (Times) απαριθμώντας τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ από την πρώτη Φεβρουαρίου.

«Άραβες τρομοκράτες κατηγορούνται από τις ΗΠΑ για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφέρεται ότι την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που φέρεται να έγραψε ο Ιορδανός παραστρατιωτικός, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στον Οσάμα μπιν Λάντεν καλώντας τον σε βοήθεια για το ξεκίνημα ενός εμφυλίου πολέμου μεταξύ των σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων του Ιράκ.

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι αμερικανικές στρατιωτικές πηγές συνδέουν τις επιθέσεις με την παρουσία στο Ιράκ ομάδας των Ηνωμένων Εθνών η οποία εξετάζει τρόπους για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα.

Η Αμερική ανακαλύπτει έναν νέο «Νούμερο 1» εχθρό, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στην Ιντιπέντεντ (Independent).

Tην Τετάρτη, οι αμερικανικές δυνάμεις διπλασίασαν την ανταμοιβή που προσφέρουν για τη σύλληψη του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, σε 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο Ζαρκάουι που όντως βρίσκεται στο Ιράκ, προσπαθεί να οργανώσει νέες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού στρατού και των ιρακινών αστυνομικών αρχών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στασιαστές σουνίτες μουσουλμάνους», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Σε αντίθεση, όμως, με αυτό που θέλουν να πιστεύουν οι Αμερικανοί, ο Ζαρκάουι δεν έχει καμία ανώτερη ηγετική θέση στην Αλ Κάιντα, λέει ο δημοσιογράφος.

«Απόλυτα έγκυρες πηγές που γνωρίζουν την Αλ Κάιντα λένε ότι η οργάνωση του μπιν Λάντεν έχει στόχο τους κατακτητές, τους συνεργάτες τους, ξένους που βρίσκονται στο Ιράκ, αλλά όχι μέλη άλλων μουσουλμανικών κοινοτήτων,» γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στην Ιντιπέντεντ.

«24 ώρες στο Ιράκ: 102 νεκροί», γράφει η Γκάρντιαν (Guardian)

Στη Βρετανία, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν ότι μετά από ανακρίσεις αιχμαλώτων Ιρακινών φαίνεται πως υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ αντιφρονούντων και του δικτύου της Αλ Κάιντα. Όμως οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι νωρίς για μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, κρύβεται το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν, σημειώνει η εφημερίδα.

«Το κάπνισμα σκοτώνει»

Το κάπνισμα σκοτώνει πέντε χιλιάδες έμβρυα ετησίως, είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

To κάπνισμα προκαλεί ετησίως μέχρι και πέντε χιλιάδες αποβολές εμβρύων και 12 χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης ευθύνεται για τη μείωση της γονιμότητας. Κάθε χρόνο 120 χιλιάδες άνδρες γίνονται στείροι.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, η οποία ζητά από την κυβέρνηση αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 23:39 (Ώρα Λονδίνου)

Tο κάπνισμα προσβάλλει τη γονιμότητα

Το κάπνισμα προκαλεί αποβολές

Νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Βρετανία αναφέρει ότι το κάπνισμα μπορεί να προσβάλει σοβαρά την ικανότητα αναπαραγωγής ανδρών και γυναικών.

Η έκθεση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου περιγράφει ως αποτρόπαιες και φοβερές τις επιπτώσεις του καπνισματος στην ανδρική και γυναικεία γονιμότητα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι 130.000 άνδρες στη Βρετανία είναι σεξουαλικά ανίκανοι εξαιτίας του καπνίσματος.

Στις άλλες συνέπειες, λέει η έκθεση, συμπεριλαμβάνονται πάνω από τρεις χιλιάδες αποβολές το χρόνο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι γυναίκες έχουν δικαίωμα προστασίας από ανθυγιεινές συνθήκες στον εργασιακό τους χώρο, και όσες εκτίθενται σε περιβάλλον καπνιστών θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα άδειας μετά πλήρων απολαβών καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συνομιλίες

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις τελευταίες επαφές του ο Κόφι Aνάν

Η δεύτερη μέρα των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού έληξε στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, για τρίτη μέρα.

Τη δεύτερη μέρα η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τις δύο πλευρές διήρκεσε 90 λεπτά.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, και οι δύο πλευρές αντιδρούν στους όρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταδίδει το Ρώυτερς, και οι δύο πλευρές διαφωνούν με τον επιδιαιτητικό ρόλο που θέλει να πάρει ο κ. Ανάν επί των σημείων για τα οποία δεν θα επέλθει συμφωνία.

Στη χθεσινή πρώτη μέρα «και οι δύο πλευρές φέρθηκαν αρνητικά», δηλώνει στο Ρώυτερς διπλωμάτης που διατηρεί την ανωνυμία του.

«Ο Ντενκτάς είναι πολύ επικριτικός συνολικά, ενώ ο Παπαδόπουλος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να σημειωθεί πρόοδος», είπε η ίδια πηγή.

«Δεν σκεπτόμαστε να δεχτούμε το σχέδιο όπως είναι αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Ντενκτάς στο τηλεποτικό δίκτυο CNN Tουρκ, στη Νέα Υόρκη.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σε πορεία νίκης ο Κέρι

Ο κ. Κέρι είπε ότι η σύζυγός του αξίζει τον τίτλο της «πρώτης κυρίας»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζει το τοπίο και ο γερουσιαστής Τζον Κέρι του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καθώς σάρωσε στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία Βιρτζίνια ενώ επικράτησε άνετα και στην πολιτεία του Τενεσί.

Μιλώντας μετά τη νίκη του, ο κ. Κέρι είπε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα των προκριματικών είναι ότι οι Αμερικανοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας τους ψηφίζουν υπέρ της πολιτικής αλλαγής.

Στη Βιρτζίνια ο κ. Κέρι έλαβε το 52% των Δημοκρατικών προτιμήσεων, ενώ ο Τζον Έντουαρντς ήλθε δεύτερος με 27% και ο απόστρατος διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ τρίτος με 9%.

Στο Τενεσί τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: 41 % για τον κ. Κέρι, 26% για τον κ. Έντουαρντς και 23% για τον κ. Κλαρκ.

Αυτό σημαίνει ότι ο γερουσιαστής Κέρι διαθέτει πλέον το χρίσμα των Δημοκρατικών σε 12 από τις 14 πολιτείες όπου έχουν διεξαχθεί προκριματικές ψηφοφορίες.

Τα αποτελέσματα υποχρέωσαν τον συνυποψήφιό του, Γουέσλι Κλαρκ, να αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει τη μάχη για την προεδρία.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συγχώνευση Ερ Φρανς-Κέι Ελ Εμ

H Ερ Φρανς και η Κέι Ελ Εμ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στη συγχώνευση ανάμεσα στην Ελ Φρανς και τον Ολλανδικό αερομεταφορέα, Κέι Ελ Εμ.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία σε όλον τον κόσμο από πλευράς εσόδων.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες δέχτηκαν να εκχωρήσουν 94 σημεία προσγείωσης και απογείωσης σε άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, για να μην έχουν μονοπώλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η κύρια ανησυχία της ήταν διαδρομές ανάμεσα στο Άμστερνταμ και πόλεις στη Γαλλία και την Ιταλία.

Αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη συγχώνευση.

Η Ερ Φρανς και η Κέι Ελ Εμ υπέγραψαν την προκαταρκτική συμφωνία τον Οκτώβριο, για να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 21:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής

Ο πρόεδρος Μπους

Με πτώση της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις και δεχόμενος πιέσεις για το Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής στη ρίζα της.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας ο κ. Μπους είπε ότι σκοπεύει να σταματήσει την κατασκευή, τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων.

Ο κ. Μπους είπε ότι ορισμένα από τα κράτη που αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής είναι κλειστά καθεστώτα, που θέτουν διαφορετικούς κινδύνους και απαιτούν διαφορετική μεταχείριση.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην περίπτωση του Πακιστανού επιστήμονα, Αμντούλ Γκαντίρ Χαν, στον οποίο έδωσε χάρη ο Πακιστανός πρόεδρος, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, όταν ομολόγησε ότι διέρρευσε πυρηνικά μυστικά στη Λιβύη, το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Ο κ. Μπους είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν χώρες να παράγουν υλικά για την κατασκευή ατομικής βόμβας υπό το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούν την ατομική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική περιοχή της πόλης της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 12 Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια διείσδυσης του Ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας.

Η διείσδυση διήρκεσε αρκετές ώρες.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι έκι οπλοφόροι και ένας αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς ο Ισραλινός στρατός προήλαυνε στα ανατολικά της πόλης.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι η επιδρομή είχε στόχο να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά Εβραικών οικισμών στη Γάζα.

Ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι ο Ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να εξουδετερώσει τις μαχητικές Παλαιστινιακές οργανώσεις, ενόψει της ενδεχόμενης εκκένωσης των Εβραικών οικισμών στη Γάζα, όπως πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

Πιστεύεται ότι κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίσθηκαν 18 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας σωματοφύλακας του Σεϊχ Αχμέντ Γιασίμ, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση ορκίσθηκε να πάρει εκδίκηση για τους θανάτους.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο Βελιγράδι ο Κάρατζιτς»

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταζητείται για εγκλήματα πολέμου

Ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου, βρίσκεται στο Βελιγράδι, σύμφωνα με πηγές των ΗΕ.

Στην εν λόγω δήλωση προέβη η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε δήλωσε ότι πληροφορήθηκε για το γεγονός από μία «αξιόπιστη πηγή» στη σερβική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, είπε η κ. Ντελ Πόντε, οι σχέσεις του γραφείου της με τη σερβική κυβέρνηση «πάγωσαν».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, παραμένει ελεύθερος οκτώ χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό επιστεύετο ότι ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης κρυβόταν κάπου στη Βοσνία.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε πιστεύει ότι στο Βελιγράδι βρίσκεται και ο πρώην Σερβοβόσνιος στρατιωτικός διοικητής, Ράτκο Μλάτιτς.

Η ίδια πιστεύει ότι στη Σερβία κρύβονται τουλάχιστον 15 ύποπτοι για αυτό και διακόπτεται η συνεργασία με το Βελιγράδι.

Μία ημέρα πριν ο απεσταλμένος του BBC στο Σεράγεβο, Νικ Χάντον, μετέδωσε ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν λάβει μέτρα εναντίον 10 ατόμων, τα οποία φέρονται να διευκολύνουν και να προστατεύουν τον πρώην ηγέτη.

Οι αμερικανικές αρχές «πάγωσαν» τις καταθέσεις των εν λόγω ατόμων και απαγόρευσαν την είσοδό τους στις ΗΠΑ.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος της ιρανικής επανάστασης

Όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ήταν πιστοί οπαδοί του καθεστώτος

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συμμετείχαν στις τελετές για την 25η επέτειο από την ιρανική επανάσταση, που έριξε το καθεστώς του σάχη και έφερε στην εξουσία τον ισλαμικό φονταμενταλισμό του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Xαταμί, μιλώντας ενώπιον πλήθους στην Τεχεράνη, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Και αυτό γιατί μπορεί να επιλέξει είτε να μιμηθεί τη Δύση και να χάσει την ταυτότητά της είτε να παραμείνει στο δρόμο της ισλαμικής δημοκρατίας, προβαίνοντας όμως σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Διαδηλώσεις και ειδικές τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις.

Οπαδοί του καθεστώτος

Οι περισσότεροι από εκείνους που συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη ήταν πιστοί οπαδοί του καθεστώτος - κρατικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους που μεταφέρθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία.

Μετά την επανάσταση ήρθε στην εξουσία ο Αγιατολάχ Χομεϊνί

Κατά τις τελετές ακούσθηκαν συνθήματα για «θάνατο της Αμερικής» και κάηκαν ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

Οι οπαδοί του καθεστώτος κρατούσαν πανό με φωτογραφίες του «πατέρα της επανάστασης», Αγιατολάχ Χομεϊνί, και του νυν πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Xαμενεϊ.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν χειροκρότησαν μετά την ομιλία του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμεντ Xαταμί.

Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της χώρας άσκησε κριτική εναντίον της ανώτατης πνευματικής ηγεσίας γιατί απαγόρευσε σε 2.500 μεταρρυθμιστές να κατέβουν ως υποψήφιοι στις εκλογές.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μάικροσοφτ παραδέχεται ατέλειες

Η Μάικροσοφτ προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι σοβαρή

Η εταιρία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ένα ψεγάδι στα λειτουργικά της προγράμματα μπορεί να γίνει αιτία για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η Μάικροσοφτ προειδοποίησε ότι ένα σημαντικό ελάττωμα στην τελευταία εκδοχή των Γουίντοους (Windows) μπορεί να επιτρέψει σε «παραβιαστές» απόρρητων προγραμμάτων των Η/Υ να εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα εκατομμύρια χρηστών.

Σε ανακοινωθέν της, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής λογισμικού υλικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ατέλειες στις εκδοχές των Γουίντοους (Windows) ΝΤ, 2000, XP και Server 2003.

Η Μάικροσοφτ καλεί μάλιστα τους χρήστες να προμηθευτούν δωρεάν ένα πρόγραμμα ασφαλείας από την ιστοσελίδα της εταιρίας.

Το ψεγάδι στα λειτουργικά προγράμματα της Μάικροσοφτ δεν έχει πάντως καμία σχέση με τους τελευταίους ηλεκτρονικούς ιούς που έκαναν την εμφάνισή τους από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

«Πολύ σοβαρό» θέμα

Ωστόσο, εξαιτίας αυτού του ελαττώματος, οι «παραβιαστές» απόρρητων προγραμμάτων των Η/Υ θα μπορούσαν να εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, να κλέψουν φακέλους και να καταστρέψουν στοιχεία.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή αδυναμία της Μάικροσοφτ που έχουμε εντοπίσει ποτέ

Μαρκ Μάιφρετ

Ο Μαρκ Μάιφρετ από την εταιρία για την ηλεκτρονική προστασία δεδομένων Ιάι Ντίτζιταλ Σεκιούριτι (eEye Digital Security), η οποία ανακάλυψε το ελάττωμα, δήλωσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

«Πρόκειται για την πιο σοβαρή αδυναμία της Μάικροσοφτ που έχουμε εντοπίσει ποτέ», είπε ο κ. Μάιφρετ.

Η Μάικροσοφτ ζητά από όλους τους χρήστες να προμηθευτούν το δωρεάν πρόγραμμα ασφαλείας αμέσως.

Η τελευταία αποκάλυψη γίνεται ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας, Μπιλ Γκέιτς, αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την ασφάλεια των Η/Υ σε διάσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα συνάντηση για το Κυπριακό

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις τελευταίες επαφές του ο Κόφι Aνάν

Χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος έληξε αργά το βράδι της Τρίτης στη Νέα Υόρκη η συνάντηση που είχε ο Κόφι Ανάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Στη συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και 40 λεπτών, συμμετείχαν και όλα τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Πάντως η προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό πριν την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εξανεμισθεί, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Ανάν το απόγευμα της Τετάρτης - τοπική ώρα.

Πριν από τη συνάντηση είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ντενκτάς και Eρντογάν

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι οι χθεσινές συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές αλλά επισημαίνουν ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του κ. Ανάν στο Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο:

«Ελπίζουμε ότι μετά από μία νύκτα και ένα πρωϊνό περισυλλογής, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσεγγίσουμε λύση», σημείωσε ο κ. Ντε Σότο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει ουδεμία πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Eυρωπαϊκή «προίκα» για τη νέα κυβέρνηση

Kύριος στόχος της Kομισιόν η ενίσχυση των νέων μελών

Το σημαντικότατο ποσό των 26,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της κατά την επταετία 2007 - 2013.

Ύστερα από μία μακρά και έντονη αντιπαράθεση των μελών της, η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει στις χώρες - μέλη της Kοινότητας μία σοβαρή αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προοπτικών κατά την περίοδο 2007 - 2013.

Στόχος είναι να βοηθήσει τις δέκα νέες χώρες - μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να καλύψουν την τεράστια απόσταση που τις χωρίζει στον οικονομικό τομέα από τις σημερινές 15 κοινοτικές χώρες.

Όπως σημειώνει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η προτεινόμενη αύξηση ευνοεί και πολλές από τις σημερινές χώρες - μέλη, ιδιαίτερα δε την Ελλάδα.

H Eλλάδα μπορεί να εισπράξει από τα διαρθρωτικά ταμεία της κοινότητας (περιφερειακό, κοινωνικό, συνοχής κ.λπ.) πλέον των 24 δισ. ευρώ και ακόμη 2,5 δισ. ευρώ από το νέο ταμείο για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της υπαίθρου, για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομών, την αναδιάρθρωση της γεωργίας, προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, δια βίου μάθησης, καθώς και άμεσες παραγωγικές επενδύσεις.

Οι πόροι αυτοί θα είναι η «προικοδότηση» από την Ευρώπη της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και η οποία θα κληθεί, αφ' ενός μεν να διαπραγματευθεί και να υπερασπισθεί αυτές τις προτάσεις της Κομισιόν και αφ' ετέρου να σχεδιάσει το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο οποίο θα ενσωματωθούν αυτοί οι πόροι.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Mετεγγραφών» συνέχεια

«Kόσμος πάει κι' έρχεται» στα δύο μεγάλα κόμματα

Tη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Tετάρτη ο Mίμης Aνδρουλάκης, πρώην κορυφαίο στέλεχος του KKE.

O κ. Aνδρουλάκης προστίθεται έτσι στις «μετεγγραφές» στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος της πρώην προέδρου του Συνασπισμού Mαρίας Δαμανάκη, καθώς και των πρώην υπουργών σε κυβερνήσεις της ΝΔ Aνδρέα Aνδριανόπουλου και Στέφανου Mάνου.

Eκτός των δύο ιστορικών στελεχών του πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού, με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργασθεί και ο βουλευτής Eπικρατείας Γ. Ψαχαρόπουλος, ο οποίος το 2000 είχε εκλεγεί ως συνεργαζόμενος με τη ΝΔ, μαζί με τον κ. Mάνο.

Tη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Kωνσταντίνος Mητσοτάκης για τη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα των κ. Aνδριανόπουλου και Mάνου, που διετέλεσαν κορυφαίοι υπουργοί στις κυβερνήσεις του κατά την περίοδο 1990 - 1993.

O κ. Mητσοτάκης δήλωσε: «Tο μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι λυπάμαι διπλά για την εξέλιξη αυτή».

Eξάλλου, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη ΝΔ του πρώην υπουργού σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή, έγινε γνωστό πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν και δύο στελέχη της Δημοκρατικής Aναγέννησης, του κόμματος του κ. Παπαθεμελή.

Πρόκειται για την κ. Έλενα Χόρτη και τον κ. Γιώργο Σπανό, που θα εκτεθούν στην Α' και στη Β' περιφέρεια Αθηνών αντιστοίχως.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

H περίοδος των «μεταγραφών»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλάζουν φανέλα. Μπαράζ «μεταγραφών» στο κυνήγι της ψήφου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άλλαξε ο ΜΑΝΟλιός, τέρμα ο σοσιαλισμός! Σοκ στη βάση του ΠΑΣΟΚ από τη... σύμπλευση με Μάνο, Ανδριανόπουλο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ιδού το ανάκτορο της κ. Μπουρμπούλια. «Πόθεν έσχες» κυρία ανακρίτρια;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μασκαράτα Γιώργου με Μάνο - Ανδιανόπουλο. Ηλεκτροσόκ στο ΠΑΣΟΚ, αναβρασμός στις οργανώσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο Βατερλό με... Μάνος Travel. Ηφαίστειο το ΠΑΣΟΚ για τις μεταγραφές. Ο απελπισμένος Γιώργος ψωνίζει από τα αζήτητα του υπό πτώχευση νεοφιλελευθερισμού.

Η ΑΥΓΗ: Τα παιδιά της Αλλαγής! Επίσημος γάμος του ΠΑΣΟΚ με τον νεοφιλελευθερισμό κατόπιν... εκλογής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Προσχώρησε στο Γιώργο η αφρόκρεμα της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρη πλέον η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συνεργασίες - έκπληξη. Μάνος και Ανδριανόπουλος με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαθεμελής με το κόμμα του πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Ανατρέπεται το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανοίγματα απελπισίας από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σοκ στο ΠΑΣΟΚ από την επιστράτευση των υπουργών του Κ. Μητσοτάκη.

ΕΘΝΟΣ: Έριξε τα τείχη. Ραγδαίες εξελίξεις μετά το μεγάλο «ναι» των Μάνου και Ανδριανόπουλου στο προσκλητήριο του Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θεμέλιος λίθος στον αγώνα της ΝΔ ο Παπαθεμελής. Ανακοινώθηκε και επισήμως η συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Δημοκρατική Αναγέννηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κοροϊδεύει ο Γιωργάκης. Μιλάει απαξιωτικά για τους βαρόνους και τα στελέχη «που κούρασαν και κουράστηκαν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρύψαλα η βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ. Μεταγραφές: «Πάγωσε» η βάση με την προσχώρηση Μάνου - Ανδριανόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τσίτωσε τη διεύρυνση. Ο Γιώργος παίρνει Μάνο, Ανδριανόπουλο, Δαμανάκη, Ανδρουλάκη.

ΕΞΠΡΕΣ: Εντυπωσιακές εξελίξεις. Στο προσκήνιο οι προσχωρήσεις στελεχών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ με σφραγίδα Μάνου, Ανδριανόπουλου. Ο Γ. Παπανδρέου καταλύει το κόμμα του Ανδρέα και δημιουργεί το δικό του ετερόκλητο σχήμα.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Φιλελεύθερο» άνοιγμα του Γιώργου. Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν ο Στ. Μάνος και ο Α. Ανδριανόπουλος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γκρεμίζει από τώρα το ΠΑΣΟΚ. Σε εφαρμογή το σχέδιο του Γ. Παπανδρέου.

METRORAMA: «Μεταγραφικό» παζάρι. Μάνος - Ανδριανόπουλος η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία ΝΔ - Παπαθεμελή.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Χωρίς ξένες επενδύσεις αν δεν αλλάξουν οι θεσμοί παρά την ύπαρξη των ισχυρών κινήτρων

ΕΣΤΙΑ: Αδιανόητη συνεργασία. Μάνος - Ανδριανόπουλος στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ!

ΤΑ ΝΕΑ: Κίνηση ματ με Μάνο, Ανδριανόπουλο στη μάχη του μεσαίου χώρου.

ΝΙΚΗ: Σοσιαλφιλελευθερισμός. Μάνος - Ανδριανόπουλος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεύρυνση φτώχειας και εκμετάλλευσης στην ΕΕ. Αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση της Βουλής.

CITY PRESS: Φιλελεύθερο άνοιγμα με Μάνο, Ανδριανόπουλο. Εντυπωσιακή κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά το σκηνικό και τους υπολογισμούς.

THE DAILY TIMES: Ειδικός απεσταλμένος του Γιώργου στον Σαμαρά. Και ο Καραμανλής ζήτησε άρση veto από τον Μητσοτάκη. Διπλό παζάρι ως αργά χτες το βράδι. Οι κινήσεις με Παπαθεμελή, Μάνο, Ανδριανόπουλο αλλάζουν τα δεδομένα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παπαθεμελή εσείς; Μάνο - Ανδριανόπουλο εμείς! Γκολ ΝΔ - φάουλ ΠΑΣΟΚ.

Η ΧΩΡΑ: Αχρωματοψία στα ανοίγματα των κομμάτων. Διεύρυνση αριστερά και δεξιά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Mετακινήσεις στελεχών

Η CITY PRESS γράφει ότι «ενισχυμένος από το ένα εκατομμύριο ψήφους με τις οποίες αναδείχθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να ξετυλίγει μία εντυπωσιακή στρατηγική στο πλαίσιο των συνεχών πολιτικών ανατροπών. Έκανε θεαματικό άνοιγμα στο φιλελεύθερο χώρο, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, στελέχη με μεγάλη ακτινοβολία στην ευρύτερη κεντροδεξιά. Η πρωτοβουλία Παπανδρέου έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δείχνουν να προσαρμόζονται στη νέα εποχή».

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «η ένταξή τους θα είναι η κατάληξη μιας εντυπωσιακής πρωτοβουλίας η οποία αλλάζει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό και ουσιαστικά επαναχαράσσει τον πολιτικό χάρτη της χώρας».

Στο άρθρο της, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν σημεία προσέγγισης και συμφωνίας στον πολιτικό φιλελευθερισμό, τον οποίο άλλωστε εξέφραζε και μάλιστα με ριζοσπαστικό τρόπο η προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Είναι προφανές ότι η συνεργασία που ανακοινώθηκε χθες είναι εκλογική και όχι ιδεολογική και θα περιοριστεί σε θέματα, όπου είναι δυνατή η προσέγγιση».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων τριών δεκαετιών, δείχνει να σβήσει στα χέρια του νέου ηγεμόνα του, μετά και την αναγγελθείσα χθες απρόσμενη συνεργασία του με τους κήρυκες του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού, τους κ. Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, στο σχόλιό της, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Πίστεψαν στα λόγια του αρχηγού χωρίς να έχουν εγγυήσεις ότι τα οράματά τους μπορούν ανθήσουν στο κρατικιστικό τέλμα του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος κάνουν λάθος, για το οποίο σύντομα θα μετανιώσουν».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι «μεταγραφές από τα αζήτητα του... κατηραμένου νεοφιλελεύθερου χώρου πραγματοποίησε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Βράζει η βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος που έμαθαν την 'ιστορία' από την τηλεόραση. Εν τω μεταξύ, ο Λαλιώτης έπιασε ήδη δουλειά στη Χαριλάου Τρικούπη».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, «οι μάσκες έπεσαν πιο γρήγορα. Η πλήρης ταύτιση των πολιτικών προγραμμάτων και θέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απεικονίζει πλέον ακόμα πιο ξεκάθαρα και σε επίπεδο προσώπων. Καμία απολύτως έκπληξη δεν αισθανόμαστε. Απλώς, οι πολιτικές συγγένειες εκφράζονται πιο καθαρά και στα ψηφοδέλτια αυτών των κομμάτων».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «σε αποκαλυπτική κίνηση μετάλλαξης των πολιτικοϊδεολογικών χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ και της φυσιογνωμίας της 'μεγάλης δημοκρατικής παράταξης' προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου δύο ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «μέλος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης είναι από χθες ο Στέλιος Παπαθεμελής. Πρόκειται για ακόμη έναν εκπρόσωπο της ευρύτερης δημοκρατικής πλευράς, που αποφασίζει να συμπορευτεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πιστεύοντας τα οράματα και τις φιλοδοξίες του ίδιου και του κόμματός του για μία καλύτερη, πιο ανθρώπινη και πιο προοδευτική Ελλάδα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «μήνυμα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με όλους τους πολίτες που έχουν αρχές έστειλε χθες ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνοντας την εκλογική συνεργασία του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «θεμέλιος λίθος στον αγώνα της ΝΔ ο Παπαθεμελής. Την εκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «σαν να μην έφθαναν οι μουρμούρες για τη συνεργασία με τον κ. Παπαθεμελή, το απόγευμα άρχισαν και γκρίνιες γιατί η ΝΔ 'έχασε μέσα από τα χέρια της' τους κκ Μάνο και Ανδριανόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μία μερίδα στελεχών της ΝΔ με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι κακώς ναυάγησαν οι διαβουλεύσεις με τους δύο υπουργούς. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για το ζήτημα αυτό στον κ. Κ. Καραμανλή, όταν επισκέφθηκαν πρόσφατα μαζί το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ

Οι τραυματίες είναι δεκάδες

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 47 άνθρωποι.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από κέντρο στρατολογίας του Νέου Ιρακινού Στρατού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί.

Επι τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα που άρχισαν να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στα νοσοκομεία της πόλης.

Η επίθεση της Τετάρτης σημειώθηκε στις 07.40 τοπική ώρα.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις συμμαχικές δυνάμεις», είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Κλιμάκωση της βίας

Η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί πλήγμα και για τις προσπάθειες δημιουργίας νέων θεσμών στο νέο Ιράκ, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση σε διάστημα 24 ετών.

Χθες, αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ισκανταρίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Το πρόσφατο κύμα βίας προκαλεί ανησυχίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αιματηρή εκστρατεία εναντίον όσων συνεργάζονται με τις αρχές κατοχής στο Ιράκ.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική περιοχή της πόλης της Γάζας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 Παλαιστινίους στην πόλη της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυροβολισμών μετά την εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων στην ανατολική περιοχή της πόλης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τελευταία 24ωρα, οι Παλαιστίνιοι ανέμεναν τέτοιου είδους επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε προτείνει να εκκενωθούν οι εβραϊκοί οικισμοί στη Γάζα.

Οι ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Ένας από τους νεκρούς ήταν αστυνομικός.

Πιστεύεται ότι κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίσθηκαν 18 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας σωματοφύλακας του Σεϊχ Αχμέντ Γιασίμ, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση ορκίσθηκε να πάρει εκδίκηση για τους θανάτους.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μάικροσοφτ παραδέχεται ατέλειες

Η Μάικροσοφτ προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι σοβαρή

Η εταιρία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ένα ψεγάδι στα λειτουργικά του προγράμματα μπορεί να γίνει αιτία για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η Μάικροσοφτ προειδοποίησε ότι ένα σημαντικό ελάττωμα στην τελευταία εκδοχή των Γουίντοους (Windows) μπορεί να επιτρέψει σε «παραβιαστές» απόρρητων προγραμμάτων των Η/Υ να εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα εκατομμύρια χρηστών.

Σε ανακοινωθέν της, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής λογισμικού υλικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ατέλειες στις εκδοχές των Γουίντοους (Windows) ΝΤ, 2000, XP και Server 2003.

Η Μάικροσοφτ καλεί μάλιστα τους χρήστες να προμηθευτούν δωρεάν ένα πρόγραμμα ασφαλείας από την ιστοσελίδα της εταιρίας.

Το ψεγάδι στα λειτουργικά προγράμματα της Μάικροσοφτ δεν έχει πάντως καμία σχέση με τους τελευταίους ηλεκτρονικούς ιούς που έκαναν την εμφάνισή τους από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

«Πολύ σοβαρό» θέμα

Ωστόσο, εξαιτίας αυτού του ελαττώματος, οι «παραβιαστές» απόρρητων προγραμμάτων των Η/Υ θα μπορούσαν να εισβάλουν στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, να κλέψουν φακέλους και να καταστρέψουν στοιχεία.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή αδυναμία της Μάικροσοφτ που έχουμε εντοπίσει ποτέ

Μαρκ Μάιφρετ

Ο Μαρκ Μάιφρετ από την εταιρία για την ηλεκτρονική προστασία δεδομένων Ιάι Ντίτζιταλ Σεκιούριτι (eEye Digital Security), η οποία ανακάλυψε το ελάττωμα, δήλωσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

«Πρόκειται για την πιο σοβαρή αδυναμία της Μάικροσοφτ που έχουμε εντοπίσει ποτέ», είπε ο κ. Μάιφρετ.

Η Μάικροσοφτ ζητά από όλους τους χρήστες να προμηθευτούν το δωρεάν πρόγραμμα ασφαλείας αμέσως.

Η τελευταία αποκάλυψη γίνεται ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας, Μπιλ Γκέιτς, αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την ασφάλεια των Η/Υ σε διάσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δέκα νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική περιοχή της πόλης της Γάζας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δέκα Παλαιστινίους στην πόλη της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπήρξαν ανταλλαγές πυροβολισμών μετά την εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων στην ανατολική περιοχή της πόλης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τελευταία 24ωρα, οι Παλαιστίνιοι ανέμεναν τέτοιου είδους επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε προτείνει να εκκενωθούν οι εβραϊκοί οικισμοί στη Γάζα.

Οι ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Ένας από τους νεκρούς ήταν αστυνομικός.

Πιστεύεται ότι κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίσθηκαν 18 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας σωματοφύλακας του Σεϊχ Αχμέντ Γιασίμ, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση ορκίσθηκε να πάρει εκδίκηση για τους θανάτους.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ

Οι τραυματίες είναι δεκάδες

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από κέντρο στρατολογίας του Νέου Ιρακινού Στρατού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί.

Επι τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα που άρχισαν να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στα νοσοκομεία της πόλης.

Η επίθεση της Τετάρτης σημειώθηκε στις 07.40 τοπική ώρα.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις συμμαχικές δυνάμεις», είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Κλιμάκωση της βίας

Η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί πλήγμα και για τις προσπάθειες δημιουργίας νέων θεσμών στο νέο Ιράκ, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση σε διάστημα 24 ετών.

Χθες, αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ισκανταρίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Το πρόσφατο κύμα βίας προκαλεί ανησυχίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αιματηρή εκστρατεία εναντίον όσων συνεργάζονται με τις αρχές κατοχής στο Ιράκ.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Βαγδάτη

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

Αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από κέντρο στρατολογίας του Νέου Ιρακινού Στρατού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί.

Επι τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα που άρχισαν να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες στα νοσοκομεία της πόλης.

Η επίθεση της Τετάρτης σημειώθηκε στις 07.40 τοπική ώρα.

«Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 25 νεκρούς, όλοι Ιρακινοί. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις συμμαχικές δυνάμεις», είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Κλιμάκωση της βίας

Η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί πλήγμα και για τις προσπάθειες δημιουργίας νέων θεσμών στο νέο Ιράκ, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση σε διάστημα 24 ετών.

Χθες, αυτοκινητοβόμβα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ισκανταρίγια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Το πρόσφατο κύμα βίας προκαλεί ανησυχίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αιματηρή εκστρατεία εναντίον όσων συνεργάζονται με τις αρχές κατοχής στο Ιράκ.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σε πορεία νίκης ο Κέρι

Ο κ. Κέρι είπε ότι η σύζυγός του αξίζει τον τίτλο της «πρώτης κυρίας»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζει το τοπίο και ο γερουσιαστής Τζον Κέρι του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καθώς σάρωσε στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία Βιρτζίνια ενώ επικράτησε άνετα και στην πολιτεία του Τενεσί.

Μιλώντας μετά τη νίκη του, ο κ. Κέρι είπε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα των προκριματικών είναι ότι οι Αμερικανοί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας τους ψηφίζουν υπέρ της πολιτικής αλλαγής.

Στη Βιρτζίνια ο κ. Κέρι έλαβε το 52% των Δημοκρατικών προτιμήσεων, ενώ ο Τζον Έντουαρντς ήλθε δεύτερος με 27% και ο απόστρατος διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ τρίτος με 9%.

Στο Τενεσί τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: 41 % για τον κ. Κέρι, 26% για τον κ. Έντουαρντς και 23% για τον κ. Κλαρκ.

Αυτό σημαίνει ότι ο γερουσιαστής Κέρι διαθέτει πλέον το χρίσμα των Δημοκρατικών σε 12 από τις 14 πολιτείες όπου έχουν διεξαχθεί προκριματικές ψηφοφορίες.

Τα αποτελέσματα υποχρέωσαν τον συνυποψήφιό του, Γουέσλι Κλαρκ, να αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει τη μάχη για την προεδρία.


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 03:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κάτω από τη μαντίλα...

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά σχολεία της χώρας απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) πιστεύει ότι η γαλλική απόφαση είναι απόρροια της διαφορετικής διάθεσης απέναντι στο Ισλάμ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πριν από τις επιθέσεις, ο κόσμος έτεινε να αγνοεί τη συχνά «επιθετική» τάση των μουσουλμάνων να αντιστέκονται στις Δυτικές αξίες. Όμως σήμερα, οι κίνδυνοι αυτής της «εμμονής» είναι πολύ πιο σαφείς στο υποσυνείδητο των ανθρώπων.

«Η απαγόρευση της μαντίλας είναι η έκφραση αυτής της αλλαγής νοοτροπίας», τονίζει η Ντι Βελτ.

Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε (Die Presse) γράφει ότι η νομοθεσία παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Το επιχείρημα ότι το κράτος πρέπει να προστατεύσει μια μερίδα πολιτών από τη θρησκευτική επιρροή μιας άλλης μερίδας, αποκαλύπτει μια ανησυχητική ερμηνεία της ανεξαρτησίας των πολιτών», σχολιάζει η εφημερίδα

Σύμφωνα με το άρθρο, η απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων συνιστά καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών, τις οποίες, όμως, εγγυάται το σύνταγμα.

Στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) κάνει λόγο για νομοθετική παράνοια πίσω από την οποία κρύβεται η πολιτική αδυναμία της Γαλλίας.

Για την εφημερίδα το ζητούμενο δεν είναι εάν η νομοθεσία είναι λανθασμένη ή σωστή αλλά το γεγονός ότι στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες παρατηρείται μια πληθώρα νόμων.

«Αυτές τις ημέρες ψηφίζονται νόμοι για τα πάντα και πάνω απ όλα για το τίποτα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Νέοι επίτροποι

Στη Γαλλία η Λε Μοντ (Le Monde) χαιρετίζει τους δέκα νέους Ευρωπαίους επιτρόπους, των οποίων τα ονόματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και οι οποίοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις Βρυξέλλες το Μάιο, αμέσως μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το διαφορετικό τους υπόβαθρο, μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία: να γίνουν ένθερμοι Ευρωπαίοι, με το δικό τους βέβαια τρόπο και όχι απαραίτητα με τον τρόπο των ιδρυτών της ΕΕ, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

«Για τα νέα μέλη η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ουσιαστικά είναι η ένταξη στη Δύση.»

Αυτός είναι και ο λόγος, πιστεύει η εφημερίδα, που τα νέα μέλη ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τον αγγλοσαξονικό άξονα παρά με την «παλαιά Ευρώπη»

.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.