Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-12

  1. Διάσωση Ελλήνων εργατών στη Βρετανία
  2. Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν
  3. ΗΠΑ εναντίον Ιράν
  4. Θετικός ο Ανάν για εκλογές στο Ιράκ
  5. Ισραήλ εναντίον Διεθνούς Δικαστηρίου
  6. Αρχαιολογικοί θησαυροί από όλο τον κόσμο στην Αθήνα
  7. Η Διεθνής Αμνηστεία στην Τουρκία
  8. Θετική ανταπόκριση στις προτάσεις Μπους για πυρηνικά
  9. Στρατηγός του ΟΗΕ καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς
  10. Παρέμβαση ΗΠΑ για τη διάσωση των συνομιλιών για το κυπριακό
  11. Σταθερά μπροστά η ΝΔ
  12. Στηρίζει ΝΔ ο Σαμαράς
  13. Mεταγραφές και δημοσκοπήσεις
  14. Επεισοδιακός αγώνας στη Ριζούπολη
  15. Η Ντίσνεϊ στόχος της Κόμκαστ
  16. Ιράκ: Συνάντηση ΟΗΕ με Σιίτη κληρικό
  17. Δεν παραιτείται ο Αριστίντ
  18. Κλωνοποίηση τριάντα εμβρύων
  19. Δυσμενείς προβλέψεις για το Ιράκ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 03:19 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσωση Ελλήνων εργατών στη Βρετανία

«Ξυλοκοπημένοι, πεινασμένοι και απλήρωτοι: οι Έλληνες διασώζουν τα θύματα του τελευταίου βρετανικού σκανδάλου με εργάτες σε συνθήκες δουλείας» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφερόμενη στην περιπέτεια και διάσωση 54 τσιγγάνων από την Ελλάδα που όπως φαίνεται κακοποιήθηκαν εδώ στη Βρετανία.

Οι 44 άνδρες και 10 γυναίκες μια από αυτές έγκυος τριών μηνών- ήρθαν νόμιμα στη Βρετανία από την περιοχή της Καρδίτσας όπου τους είχαν προσλάβει δύο άνδρες, υποσχόμενοι μισθό 50 ευρώ ημερησίως, τροφή και στέγη για να μαζεύουν λουλούδια στην Κορνουάλη.

Αλλά οι συνθήκες που βρήκαν όταν έφθασαν στη Βρετανία ήταν απάνθρωπες.

Ένοπλοι φρουροί τους ξυλοκοπούσαν, υποχρεώνονταν να εργάζονται δεκάωρες βάρδιες μέσα στη βροχή, έμεναν σε σκηνές και παράγκες όλοι μαζί και τους έδιναν για τροφή κονσέρβες για σκύλους.

Όταν ζήτησαν να πληρωθούν, τους είπαν πως θα πρέπει να πρώτα να ξεχρεώσουν 1500 ευρώ που κόστιζε η μεταφορά τους στη Βρετανία.

Και όταν προσπάθησαν να φύγουν τους απείλησαν ένοπλοι.

Τελικά κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους και μετά από προσπάθειες της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και ενός ελληνορθόδοξου ιερέα στην Κορνουάλη, κατάφεραν να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα στις οικογένειές τους στην Ελλάδα.

Ο βρετανός, ελληνικής καταγωγής, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Μπολντ Λάιν (Bold Line) Άγγελος Χριστόπουλος, φέρεται να έχει δύο συνεργάτες στην Ελλάδα, τον Χρήστο Πελάφτη στον Βόλο και κάποιον άλλο στη Δράμα.

Ο Χριστόπουλος αρνήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε ή απείλησε τους εργάτες και είπε στην Ιντιπέντεντ πως νόμιζε ότι προσλάμβαναν «έμπειρους εργάτες».

Αλλά, είπε, «αυτοί είχαν έρθει για διακοπές και μόλις άρχιζε να βρέχει σταματούσαν να δουλεύουν».

Η βρετανική αστυνομία είπε ότι καθώς κανείς από τους Έλληνες εργάτες δεν έκανε μήνυση, δεν πρόκειται να ασκηθεί δίωξη.

Κίνδυνοι στο Ιράκ

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial times) αναφέρεται σε έκθεση αμερικανικής οργάνωσης αρωγής που κάνει λόγο για κίνδυνο «βαλκανοποίησης» του Ιράκ.

«Η βία στο Ιράκ αυξάνεται» λέει ο κύριος τίτλος της εφημερίδας.

Στις εσωτερικές της σελίδες, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στην υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, της ελληνίδας κοινοτικής επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, η αποχώρηση της Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την αρχή της διάσπασης της διάσπασης για την ομάδα του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Οι τελευταίοι εννέα μήνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά η εφημερίδα, αναμένονται χαοτικοί καθώς πολλοί από τους επιτρόπους ετοιμάζουν τα σχέδιά τους για την καριέρα τους στο μέλλον, ενώ θα προστεθούν άλλοι δέκα νέοι επίτροποι από τις νεοεντασσόμενες χώρες.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επικαλείται έγγραφο που διέρρευσε και δείχνει πως η βρετανική κυβέρνηση ανησυχώντας για το ότι οι βρετανικές εταιρείες δεν παίρνουν συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, έχει αρχίσει παρασκηνιακές πιέσεις προς τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση νοτιοκορεατών επιστημόνων πως κλωνοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) διερωτάται «Θα ακολουθήσουν τώρα [κλωνοποιημένα] μωρά;».


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 23:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν

Η παντοδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εδραιωθεί στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, διεκδικώντας δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Ο κ. Πούτιν, μιλώντας σε ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, είπε ότι ο ίδιος έθεσε τέρμα στην αβεβαιότητα που κυριαρχούσε στη χώρα μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ίδιος υποσχέθηκε να βελτιώσει τις ζωές των εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εάν εκλεγεί εκ νέου στη θέση του προέδρου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει με άνεση τους έξι αντιπάλους του κατά τις εκλογές που διεξάγονται στις 14 Μαρτίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι πρόκειται να εφαρμόσει τα δυτικά πρότυπα σκέψης και τους δυτικούς θεσμούς στην ανοικοδόμηση της ρωσικής κοινωνίας.

Τεράστια δημοτικότητα

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τεράστια, καθώς υπέρ του τάσσεται το 70% των ψηφοφόρων.

Υποσχέσεις Πούτιν

Μία νέα περίοδος έχει φθάσει, μία περίοδος κατά την οποία μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερη ποιότητα ζωής

Βλαντιμίρ Πούτιν

Κανένας από τους αντιπάλους του δεν συγκεντρώνει πάνω από το 5% των προτιμήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως φαίνεται να έχει και την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Αυτοί που του ασκούν κριτική πάντως λένε ότι έχει καταφέρει να λάβει υπό τον έλεγχό του πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την ανησυχία του για την έλλειψη ελεύθερων μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 19:57 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ εναντίον Ιράν

Το Ιράν υπογραμμίζει ότι σκοπός του πυρηνικού του προγράμματος είναι η παραγωγή ενέργειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση για το γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, όπως ισχυρίσθηκε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα σχόλια του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, έγιναν ενώ διαρρέουν πληροφορίες πως οι επιθεωρητές όπλων εντόπισαν πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν.

Πιστεύεται ότι οι επιθεωρητές όπλων εντόπισαν σχέδια για έναν φυγοκεντρωτή ουρανίου, από τον οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αναπτύσσεται για λόγους άμυνας, λέγοντας ότι σκοπός του είναι η παραγωγή ενέργειας.

Διαψεύσεις από το Ιράν

Ο Τζον Μπόλτον υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος».

Η αντίδραση του Ιράν

Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους ελέγχους από τους επιθεωρητές όπλων

Καμάλ Χαρατζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

«Θα σκεφθούμε σοβαρά τι θα πράξουμε με το Ιράν», επεσήμανε κατά τη διάσκεψη θεμάτων ασφαλείας στο Βερολίνο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον απαιτεί να εξετασθεί το εν λόγω θέμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαρατζί, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη έχει σχέδια να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους ελέγχους από τους επιθεωρητές όπλων», υπογράμμισε.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικός ο Ανάν για εκλογές στο Ιράκ

Διαδηλωτές οπαδοί του αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα συναίνεσης για τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει πότε μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα.

Ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί, επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ προτιμούν να υπάρξει μία διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση και να γίνουν αργότερα οι εκλογές.

Μία αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί συνομιλίες με ηγέτες του Ιράκ, ανάμεσα στους οποίους και τον αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί.

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον Λαχντάρ Μπραχίμι, επισκέφθηκε τον αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί στην καλά οχυρωμένη κατοικία του στην πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αιματηρά εικοσιτετράωρα

Ο αγιατολά Σιστανί, πνευματικός ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, επικρίνει τα αμερικανικά σχέδια για μεταβίβαση της εξουσίας σε μη εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση και ηγείται της εκστρατείας για διεξαγωγή εκλογών ως τα τέλη Ιουνίου.

Οι τελευταίες επιθέσεις είναι καλύτερα συντονισμένες

Οι συνομιλίες ΟΗΕ αγιατολά πραγματοποιούνται μετά τα πιο αιματηρά εικοσιτετράωρα που γνώρισε το Ιράκ αφ ότου έληξε επίσημα ο πόλεμος.

Στις επιθέσεις αυτοκτονίας της Τρίτης και της Τετάρτης σκοτώθηκαν σχεδόν 100 Ιρακινοί που περίμεναν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για να ενταχθούν στις νέες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που οργανώνονται στη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ κατηγόρησαν για τις επιθέσεις ακραίους ισλαμιστές οι οποίοι, όπως είπαν, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτές για να δείξουν στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι όσο πλησιάζει η ώρα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς θα γίνονται πιο συχνά επιθέσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που πιστεύεται ότι έγραψε ο ακραίος ισλαμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ ο οποίος προτείνει επιθέσεις με στόχο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες του Ιράκ.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ εναντίον Διεθνούς Δικαστηρίου

Η κατασκευή του τείχους συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει συνηγόρους υπεράσπισης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου θα εξετασθεί η προσφυγή εναντίον του τείχους που κτίζεται από την ισραηλινή κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την όλη διαδικασία, λέγοντας ότι δεν εναπόκειται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εξετάσει το θέμα.

Οι Παλαιστίνοι ισχυρίζονται ότι το τείχος νομιμοποιεί την ισραηλινή κατοχή, καθώς κατασκευάζεται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ όμως ισχυρίζεται ότι το τείχος κτίζεται για να αποτραπεί η διέλευση βομβιστών αυτοκτονίας από τη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινή δικαιοσύνη

Το θέμα εξετάζει και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, μετά την προσφυγή μίας ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το τείχος χωρίζει στη μέση ορισμένα από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κέντρο για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Πολιτών στο Ισραήλ θεωρεί ότι το υπόλοιπο τείχος πρέπει να κτισθεί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη και όχι στα κατεχόμενα εδάφη.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κρίνει παράνομη την κατασκευή του τείχους, τότε θα ακολουθήσει μία εκτενής νομική διαδικασία, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να εξετάσει το θέμα στις 23 Φεβρουαρίου.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχαιολογικοί θησαυροί από όλο τον κόσμο στην Αθήνα

Το Βατικανό θα στείλει ρωμαϊκά αντίγραφα ελληνικών έργων τέχνης

Τα μουσεία αρκετών χωρών θα «δανείσουν» αρχαιοελληνικά έργα τέχνης στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας για τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του Νικόλαος Καλτσάς.

Ο κ.Καλτσάς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι τα «έργα αυτά είναι σημαντικά και η έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό λίγο πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας τον Ιούλιο, θα έχει τον τίτλο Αγών».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 235 αγάλματα και αγγεία από 18 ξένα και ελληνικά μουσεία.

Μεταξύ των ξένων μουσείων που θα στείλουν έργα στην Αθήνα είναι το Λούβρο, το Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου και το μουσείο του Βατικανού.

Τα ελληνικά μουσεία θα στείλουν στην Αθήνα 164 εκθέματα.

Τα έργα της έκθεσης θα καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 6500 π.Χ. ως τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

«Η έκθεση είναι μοναδική διότι τα εκθέματα δεν έχουν σχέση μόνο με την άμιλλα στον αθλητικό χώρο, αλλά και στη μουσική, το θέατρο, την ποίηση ή την τέχνη» είπε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας.

Εκτός από τους Ολυμπιακούς αγώνες που άρχισαν το 776 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα γινόντουσαν αγώνες προς τιμήν των 12 θεών του Ολύμπου σε πολλές άλλες περιοχές.

Η έκθεση θα είναι οργανωμένη θεματικά σε τέσσερις ενότητες, μυθολογία, αθλητικοί αγώνες, πνευματικοί αγώνες και νίκη.

Το Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης θα στείλει 3 αγγεία της κλασσικής περιόδου που ανακαλύφθηκαν στη νότια Ιταλία και στα οποία απεικονίζονται επεισόδια από αρχαίες τραγωδίες.

Το Βρετανικό μουσείο θα στείλει επίσης αγγεία της κλασσικής περιόδου, ενώ το Βατικανό θα «δανείσει» ρωμαϊκά αντίγραφα αρχαιοελληνικών έργων τέχνης μεταξύ των οποίων είναι και άγαλμα του Σοφοκλή.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η Διεθνής Αμνηστεία στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστείας

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα- σημείο κλειδί για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ- συζήτησαν σήμερα στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ιρέν Κχαν που επισκέφτηκε την χώρα.

H Ιρέν Κχαν παρουσίασε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για βασανισμό κρατουμένων, εικονικές εκτελέσεις, κρατήσεις υπόπτων που δεν καταγράφονται, αλλά και πιέσεις που ασκεί η αστυνομία σε αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έλαβε εύσημα για τις καλές τις προθέσεις. Όπως εξήγησε όμως στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Οζλέμ Νταλκιράν, αντιπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, «η νομοθετική πρόοδος που παρατηρείται δεν έχει πάντα πρακτικά αποτελέσματα γιατί ορισμένες παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά και ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί παρεμποδίζουν τις αλλαγές».

«Αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» συνέχισε η ίδια «κάποιοι θα καταφέρουν να σαμποτάρουν τις καλές τις προθέσεις».

«Ήμουν και εγώ κρατούμενος»

Ο κ.Ερντογάν συνηθίζει να κατηγορεί τις περισσότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως όταν ο ίδιος βρέθηκε στη φυλακή γιατί διάβασε ένα ποίημα που ενόχλησε το τουρκικό κατεστημένο καμία οργάνωση δεν του συμπαραστάθηκε.

Αυτή τη φορά όμως η Διεθνής Αμνηστία ήταν καλά προετοιμασμένη.

«Η Διεθνής Αμνηστία» εξήγησε η Οζλέμ Νταλκιράν, «είχε αντιμετωπίσει τον Ερντογάν σαν πολιτικό κρατούμενο όταν διώκονταν και του φέραμε και τη σχετική αναφορά που είχαμε εκδώσει τότε. Ο ίδιος λοιπόν μας είπε ότι ακριβώς επειδή και ο ίδιος είχε υποστεί τις συνέπειες της παλαιάς νομοθεσίας θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να τις αλλάξει».

Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε ακόμη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 16:27 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική ανταπόκριση στις προτάσεις Μπους για πυρηνικά

Η Βόρεια Κορέα έχει παραδεχθεί ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επανέλαβε την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ για στενότερη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η διάδοση πυρηνικών όπλων.

Ο κ.Ελ Μπαραντέι είπε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών πυρηνικά όπλα.

Η Κίνα και η Ιαπωνία χαιρέτησαν επίσης την έκκληση του Αμερικανού προέδρου, η οποία έγινε μετά την αποκάλυψη ότι Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας είχε πουλήσει απόρρητες πληροφορίες για πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών είχαν ανακαλύψει ένα νέο σχέδιο για φυγοκεντρωτή στο Ιράν, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στη Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας.

Ωστόσο, το Ιράν ισχυρίστηκε το Νοέμβριο ότι είχε αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ρομπ Γουάτσον του BBC επισημαίνει ότι η στιγμή που επέλεξε ο πρόεδρος Μπους να κάνει τις δηλώσεις του δείχνει ότι είχε και πολιτικούς στόχους υπ όψιν του, δηλαδή να επανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία στον ζωτικής σημασίας τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Όμως, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει επίσης πως οι δηλώσεις του κ.Μπους είναι ριζοσπαστικές διότι ζήτησε την ενίσχυση των διεθνών συνθηκών για τα πυρηνικά ώστε να μην μπορούν ορισμένες χώρες να παράγουν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατηγός του ΟΗΕ καταθέτει στη δίκη Μιλόσεβιτς

Ο Σλομποντάν Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία

Ο πρώην διοικητής της δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη άρχισε την κατάθεση του στη δίκη του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς.

Ο στρατηγός Φιλίπ Μοριγιόν ήταν διοικητής της δύναμης προστασίας του ΟΗΕ (Unprofor) από τον Σεπτέμβριο του 1992 ως τον Ιούλιο του 1993, μια περίοδο κατά την οποία μαίνονταν οι μάχες στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στα πλαίσια επιχειρήσεων «εθνικών εκκαθαρίσεων».

Ο κ.Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Η κατηγορούσα αρχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προσπαθεί να αποδείξει ότι ο κ.Μιλόσεβιτς έλεγχε τις σερβικές δυνάμεις στη Βοσνία και συνεπώς ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις τους.

Ο στρατηγός Μοριγιόν είχε υποσχεθεί στο μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, την οποία πολιορκούσαν τον Μάρτιο του 1993 οι σερβικές δυνάμεις ότι δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ.

Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του στρατηγού Μοριγιόν από τη διοίκηση της Unprofor, οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 και σκότωσαν ως και 7 χιλιάδες μουσουλμάνους.

Ο στρατηγός Μοριγιόν καταθέτει «ανοιχτών των θυρών» του δικαστηρίου και παρουσία δύο αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε αντίθεση, ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γούσλεϊ Κλαρκ κατέθεσε «κεκλεισμένων των θυρών» μετά από συμφωνία η οποία έδινε στην αμερικανική κυβέρνηση το δικαίωμα να λογοκρίνει τα πρακτικά της κατάθεσης του.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέμβαση ΗΠΑ για τη διάσωση των συνομιλιών για το κυπριακό

Ντενκτάς, Ανάν, Παπαδόπουλος

Το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ είχε μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν καταλυτικές.

Εξερχόμενος από την έδρα των ΗΕ μετά το τέλος τις δεύτερης κοινής συνάντησης που διάρκεσε μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν εξέφρασε την αισιοδοξία του.

Ο κ. Ανάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνομιλούμε και όσο συνομιλούμε σημειώνουμε πρόοδο, δεν θα τους είχα ζητήσει να επιστρέψουν αν δεν ήλπιζα σε μια θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση για τη σύγκλιση τετραμερούς συνάντησης με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 26 Μαρτίου στη περίπτωση που έως την συγκεκριμένη ημερομηνία οι δύο ηγέτες δεν συμφωνήσουν για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει γίνει και στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά, αλλά τώρα επιχειρήθηκε να αναβαθμιστεί μέσω του ΟΗΕ ώστε να μπορέσουν να παρακαμφθούν τα ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ο γενικός γραμματέας και να συνεχιστούν οι συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στην Λευκωσία.

Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται επίσης ως μια κίνηση που είχε φανερό αρωγό τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει σαν μακροπρόθεσμο στόχο η όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού να φύγει από τα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με απρόβλεπτες όμως συνέπειες και για τις δύο κοινότητες.

Η πρόταση για την τετραμερή συνάντηση που καλείται σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφασίσει ως τις τρεις το απόγευμα, ώρα Νέα Υόρκης, αν συμφωνεί ή όχι, έγινε κάτω από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τριβές καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, να απείλησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι θα τον αντικαταστήσει από διαπραγματευτή σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει με την πρόταση, ενώ τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διέρρεαν από το πρωί ότι ο κ. Ντεκτάς απείλησε σε κάποια στιγμή και με παραίτηση.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθερά μπροστά η ΝΔ

«Aέρα» 5,5% δίνει η δημοσκόπηση στη ΝΔ και τον K. Καραμανλή

Aυξημένη εμφανίζεται η υπέρ της ΝΔ διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

H μέτρηση διενεργήθηκε τηλεφωνικώς, με δείγμα 1.200 ατόμων, στο πλαίσιο της κυλιόμενης έρευνας για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι και καλύπτει χρονικά και την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 33,1% (έναντι 32,7% την περασμένη εβδομάδα), το ΠΑΣΟΚ 28,6% (έναντι 28,5%), το KKE 4,2,%, ο Συνασπισμός 2%, το ΔHKKI 0,7% και ο ΛAOΣ 0.4%.

Mε βάση της αναγωγές που κάνει η εταιρεία, δεδομένου ότι στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, εκτιμά ότι σε συνθήκες εκλογών το αποτέλεσμα θα διαμορφωνόταν ως εξής:

ΝΔ 47%, ΠΑΣΟΚ 41,5%, KKE 6,5%, Συνασπισμός 2,5%, ΔHKKI 1%, ΛAOΣ 0,5%.

Στην «παράσταση νίκης», η ΝΔ προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες (47% έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ).

Στο ερώτημα «ποια μπορεί αν είναι η καλύτερη κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου ή ΝΔ με Καραμανλή», οι απαντήσεις είναι: ΝΔ 39%, ΠΑΣΟΚ 34%, καμία 27%.

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία», ο κ. Παπανδρέου προηγείται 45% έναντι 37% του κ. Καραμανλή, ενώ 18% απάντησε «κανένας».

Tέλος, στο ερώτημα «ποιός μπορεί να ανανεώσει περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου» οι απαντήσεις είναι: Κ. Καραμανλής 37%, Γ. Παπανδρέου 35%, κανείς 12%.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στηρίζει ΝΔ ο Σαμαράς

Σαμαράς: Yπέρβαση δεν σημαίνει κατάργηση κάθε ιδεολογικής διαφοράς

Την υποστήριξή του προς τη ΝΔ εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Mαρτίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Eγώ και οι φίλοι μου σε ολόκληρη την Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές θα υποστηρίξουμε τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, όπως κάναμε και στις προηγούμενες. Άλλωστε το διακήρυξα σε ανύποπτο χρόνο και θα κρατήσω το λόγο μου όπως κάνω πάντα.

»Θα υποστηρίξω τη ΝΔ, όχι μόνο γιατί έδωσα το λόγο μου, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η συνείδησή μου, αυτό υπαγορεύουν οι αρχές μου και αυτό θεωρώ χρήσιμο για τον τόπο».

Ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμές για τη στάση των πρώην στελεχών της ΝΔ Aνδρέα Ανδριανόπουλου και Στέφανου Μάνου, που συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος πάντοτε μιλούσε για υπέρβαση και αξιοπιστία και πρόσθεσε:

«Yπέρβαση σημαίνει μεταξύ άλλων ξεπέρασμα των παλιών ιδεολογικών διαφορών, όχι όμως και κατάργηση κάθε ιδεολογικής διαφοράς και αξιοπιστία σημαίνει ότι ο πολιτικός πρέπει να τηρεί το λόγο του. Σήμερα ορισμένοι ανακάλυψαν καθυστερημένα την υπέρβαση, αλλά ξέχασαν τελείως την αξιοπιστία».

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης ανέφερε ότι πιστεύει στην ανάπτυξη, αλλά απορρίπτει την κοινωνική αναλγησία και σημείωσε:

«Θέλω την κυβέρνηση κοντά στο λαό, αλλά το κράτος μακριά από το κόμμα. Υπερασπίζομαι τις φιλελεύθερες ιδέες, αλλά θεωρώ αδιαπραγμάτευτη την κοινωνική αλληλεγγύη και πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και όχι αντίθετα».

Kαταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι θα υποστηρίξει τη ΝΔ, γιατί «το μεγάλο ζητούμενο σήμερα δεν είναι να διαχειρισθούμε την κρίση, αλλά να την ξεπεράσουμε οριστικά» και πρόσθεσε «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, στις 8 Μαρτίου ξεκινάμε τη μάχη για το αύριο».

Με μία λακωνική δήλωση αντέδρασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη δήλωση υποστήριξης του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης προς τη ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν έχω σχόλιο, αλλά ισχύουν όλα όσα έχω πει».


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Mεταγραφές και δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αμηχανία στην εκλογική βάση και τα κομματικά επιτελεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10 μέτρα ανάσα για την καθημερινότητα του πολίτη. Η «χάρτα» του Καραμανλή για το Λεκανοπέδιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βόμβα στο ΠΑΣΟΚ οι Μάνος - Ανδριανόπουλος. Άνω - κάτω τα στελέχη, οι οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τσίρκο το ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου διόρισε βουλευτές τους 4 και τους έσωσε από τη δοκιμασία του σταυρού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΔ: Οι 1.266 που θα στελεχώσουν το κράτος. Τα ονόματα της νέας διακυβέρνησης.

Η ΑΥΓΗ: Πάγωσε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ. Για τη νεοφιλελεύθερη παράταξη με Μάνο - Ανδριανόπουλο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άθλια προβοκάτσια κατά Μάνου - Ανδριανόπουλου με στόχο τον Γιώργο Παπανδρέου από τον αποτυχημένο υπουργό του Σημίτη Νίκο Χριστοδουλάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψηφοδέλτιο ανατροπής με διεύρυνση προς δεξιά και αριστερά. Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε χθες τους υποψηφίους Επικρατείας. Κλείνει πάλι η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γροθιά νίκης. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν πέφτουν στις παγίδες. Καθαρό προβάδισμα 3,2 μονάδων για τη ΝΔ.

ΕΘΝΟΣ: Καθρέφτης οι «12» για το νέο σκηνικό. Ψηφοδέλτιο Επικρατείας: Νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ από την αμφίπλευρη διεύρυνση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εντός, εκτός και επί τα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς. Θα στηρίξει την Νέα Δημοκρατία, χωρίς συμμετοχή, όμως, στο ψηφοδέλτιό της ο Μεσσήνιος πολιτικός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αχταρμάς το ΠΑΣΟΚ. Σε ασύντακτο ασκέρι το μετέβαλε ο Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θύελλα στο ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό στριπτίζ. Μεταγραφές: Άφαντα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, απειλούν με... μποϊκοτάζ οι νομαρχιακές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρίσκο με προσδοκίες. Μούδιασμα στη βάση, ελπίδες στη δεξιά δεξαμενή.

ΕΞΠΡΕΣ: Πολιτικές δονήσεις... Μετά τις πρόσφατες «ηχηρές» συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: Πολιτική εξαπάτησις η επιχειρούμενη μεταμφίεσης του ΠΑΣΟΚ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανάπτυξη - ρεκόρ με 4,7%. Το 2003 ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά την τελευταία 25ετία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς οφέλη το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία για Παπανδρέου. Και τάση ανόδου της ΝΔ καταγράφει το βαρόμετρο VPRC το διήμερο 9 - 10/2.

ΚΕΡΔΟΣ: Τα πανωτόκια, λόγω εκλογών, και πάλι στο προσκήνιο. «Ανοικτό» θεωρεί το θέμα και ο Κ. Καραμανλής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο ΠΑΣΟΚ «δείχνει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πολυσυλλεκτική και αμφίπλευρη διεύρυνση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν αλλάζει το προβάδισμα της ΝΔ. Μικρής αποτελεσματικότητας η επικοινωνιακή επίθεση.

METRORAMA: «Κολλημένη» η ψαλίδα σε νέα δημοσκόπηση. Σταθερά μπροστά ΝΔ - Παπανδρέου. Βελτιωμένη η εικόνα του Κ. Καραμανλή.

ΤΑ ΝΕΑ: Ντέρμπι ξανά με γκάλοπ - διεύρυνση. Μειώνεται συνεχώς το προβάδισμα ΝΔ.

ΝΙΚΗ: Κρίση ταυτότητας. Στη δίνη των μεταγραφών τα δύο κόμματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εγκαταλείψτε τους τώρα! Σκληρή αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

CITY PRESS: Τολμηρή λίστα Επικρατείας. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει τη στρατηγική της ανατροπής.

THE DAILY TIMES: Μάχες χαρακωμάτων επικρατείας. ΠΑΣΟΚ: Με Δαμανάκη, Ανδρουλάκη, Μάνο, Ανδριανόπουλο και τους «πράσινους» Διαμαντοπούλου, Κοσμίδη. Ιδεολογικό μωσαϊκό στις εκλόγιμες θέσεις.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βράχος η Νέα Δημοκρατία χωρίς να αλλάζει ιδεολογία.

Η ΧΩΡΑ: Βαβυλωνία. Μετά τις μετακινήσεις Μάνου, Ανδριανόπουλου και Παπαθεμελή.

Δημοσκοπήσεις

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «ελαφρά μείωση εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion που παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Η ΝΔ συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 39,1% των ερωτηθέντων έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ».

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι «σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τις δύο τελευταίες ημέρες της μέτρησης, αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η διαφορά μειώθηκε κι άλλο, στο 2,8%. Σημαντική υπεροχή καταγράφεται για το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των αναποφάσιστων, που φθάνουν στο 13,1%».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «το εκλογικό σώμα δείχνει να μη συγκινείται από τις πολιτικές ακροβασίες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η VPRC για λογαριασμό του Σκάι 100,3. Δείχνει ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση του ΚΚΕ και κάμψη για τον Συνασπισμό και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 09:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισοδιακός αγώνας στη Ριζούπολη

Το πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της διαιτησίας του κ. Σπυρόπουλου.

Ο διαιτητής από την Φθιώτιδα έδωσε αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των πρωταθλητών στο 61' της αναμέτρησης.

Επιπλέον στο 76' σε μια φάση που ο Κωστούλας «έβγαλε» τον αγκώνα του προσπαθώντας να χτυπήσει τον Κλίμεκ, ο κ. Σπυπόπουλος αντί να αποβάλει τον αμυντικό των «ερυθρολεύκων», που είχε ήδη μια κίτρινη κάρτα, επέλεξε να δείξει απευθείας κόκκινη στον επιθετικό του Πανιωνίου λόγω εξύβρισης.

Ο αγώνας στη συνέχεια διεκόπη για 10 λεπτά, με τον γενικό αρχηγό του Πανιωνίου, Γιώργο Δέδε, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να μαζέψει τους παίκτες της ομάδας του και να αποχωρήσει.

Η «εισβολή» του παράγοντα των Νεοσμυρνιωτών στον αγωνιστικό χώρο όμως ανάγκασε τον κ. Σπυρόπουλο να τον αποβάλει με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στο γήπεδο.

Όσο για τον αγώνα, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 1-0 με το πέναλτι το οποίο κέρδισε και εκτέλεσε ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Πατραϊκός Παναθηναϊκός 0-1

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον αγώνα αλλά όχι στις εντυπώσεις

Χωρίς να ικανοποιήσει ιδιαίτερα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου επικρατώντας 1-0 του Πατραϊκού στο Αίγιο.

Ο Μικάελσεν ήταν ο σκόρερ του αγώνα, από τους «πράσινους» ξεχώρισαν οι Ντεμπά και Επαλέ, ενώ ανεβασμένος παρουσιάστηκε ο Γκονζάλες.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ντίσνεϊ στόχος της Κόμκαστ

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η Κόμκαστ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί να προβλήματα της Ντίσνεϊ

Η Ντίσνεϊ είναι ο στόχος επιθετικής προσφοράς εξαγοράς από την μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης, Κόμκαστ.

Η Κόμκαστ απεκάλυψε ότι προσέγγισε την Ντίσνεϊ με ανεπίσημη προσφορά για την αγορά της ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Μια ένωση των δύο αυτών εταιρειών θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο στον κόσμο όμιλο στον χώρο της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, ενώ η Ντίσνεϊ δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα εξετάσει την προσφορά, η Κόμκαστ ανακοίνωσε ότι ο γενικός διευθυντής της Ντίσνεϊ, Μάικλ Έισνερ, είναι «απρόθυμος» να αρχίσει συνομιλίες για την συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Η Κόμκαστ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε επίσημη και αναπόφευκτα μεγαλύτερη προσφορά.

Η αρχική προσφορά ήταν 54,1 δισεκατομμύρια σε μετοχές και 11,9 δισεκατομμύρια δολλάρια για την ανάληψη των χρεών της Ντίσνεϊ.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση της τιμής της μετοχής της Ντίσνεϊ κατά 9,9% σε σύγκριση με τη τιμή που είχε όταν έκλεισε το χρηματιστήριο την Τρίτη.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η Κόμκαστ, η οποία μέχρι τώρα ειδικευόταν στη διανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων και δικτύων, αποβλέπει στην τηλεόραση ABC, τους καλωδιακούς σταθμούς και τα κινηματογραφικά στούντιο Ντίσνεϊ και Μίραμαξ καθώς και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Ντίσνεϊ.

Αν η Κόμκαστ όντως προχωρήσει σε επιθετική πρόταση εξαγοράς ο γενικός διευθυντής της Ντίσνεϊ θα έρθει σε δύσκολη θέση.

Ο κ.Έισνερ αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από τους μετόχους της Ντίσνεϊ διότι δεν κατάφερε να ανανεώσει την εντυπωσιακά επικερδή συμφωνία διανομής με την εταιρεία Πίξαρ.

Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που είχε δημιουργήσει η Πίξαρ για την Ντίσνεϊ έφεραν στα ταμεία της πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Η αποτυχία ανανέωσης του συμβολαίου με την Πίξαρ ήταν ο λόγος που τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Ντίσνεϊ, Ρόι Ντίσνεϊ και Στάνλεϊ Γκολντ προσπαθούν να πείσουν τους μετόχους να απομακρύνουν τον κ.Έισνερ.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Συνάντηση ΟΗΕ με Σιίτη κληρικό

Διαδηλωτές οπαδοί του αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών με επικεφαλής τον Λακντάρ Μπραχίμι επισκέφθηκε τον αγιατολά Αλί αλ-Σιστανί στην καλά οχυρωμένη κατοικία του στην πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο αγιατολά Σιστανί, πνευματικός ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, επικρίνει τα αμερικανικά σχέδια για μεταβίβαση της εξουσίας σε μη εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση και ηγείται της εκστρατείας για διεξαγωγή εκλογών ως τέλη Ιουνίου.

Οι συνομιλίες ΟΗΕ αγιατολά πραγματοποιούνται μια μέρα μετά από ένα από τα πιο αιματηρά εικοσιτετράωρα που γνώρισε το Ιράκ αφ ότου έληξε επίσημα ο πόλεμος.

Στις επιθέσεις αυτοκτονίας της Τρίτης και της Τετάρτης σκοτώθηκαν σχεδόν 100 Ιρακινοί που περίμεναν να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για να ενταχθούν στις νέες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που οργανώνονται στη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ κατηγόρησαν για τις επιθέσεις ακραίους ισλαμιστές οι οποίοι, όπως είπαν, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτές για να δείξουν στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι όσο πλησιάζει η ώρα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς θα γίνονται πιο συχνά επιθέσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που πιστεύεται ότι έγραψε ο ακραίος ισλαμιστής Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ ο οποίος προτείνει επιθέσεις με στόχο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες του Ιράκ.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν παραιτείται ο Αριστίντ

Η κατάσταση είναι επιδεινούμενη, λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ ορκίστηκε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι το τέλος της θητείας του, παρά το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα του.

«Θα εγκαταλείψω το παλάτι στις 7 Φεβρουαρίου 2006», είπε ο πρόεδρος Αριστίντ σε αυτούς που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Την Τετάρτη, τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σεντ Μαρκ, ανεβάζοντας των αριθμό των θανάτων από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στους 47.

Παράλληλα, ομάδα των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει πιθανές διεξόδους από την κρίση.

Η ανταποκρίτρια του BBC στα Ηνωμένα Έθνη, Σουζάνα Πράις, λέει ότι η ομάδα μελετά τους πιο βασικούς τομείς, όπως υγεία, παιδεία και σίτιση, προκειμένου να είναι έτοιμο ένα σχέδιο αμέσου δράσεως σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 250 χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να πεινάσουν, εάν οι κλειστοί δρόμοι δεν ανοίξουν αμέσως.

Αμερικανικές ανησυχίες

Οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν θορυβηθεί από την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή και ζητούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το κύμα της βίας που απλώνεται σε ολόκληρη την Αϊτή και φυσικά λυπούμαστε για τις ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι κάηκαν 20 σπίτια που ανήκαν σε υποστηρικτές του προέδρου της χώρας.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του κ. Αριστίντ γιατί λένε ότι κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές με νοθεία.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 07:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κλωνοποίηση τριάντα εμβρύων

Η μέθοδός τους είναι η πλέον δύσκολη και προηγμένη.

Επιστήμονες στη Νότιο Κορέα κλωνοποίησαν 30 έμβρυα για να εξασφαλίσουν κύτταρα, τα οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών.

Ο καθηγητής Γου Σουκ Χουάνγκ και οι συνεργάτες του, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, πήραν γενετικό υλικό από φυσιολογικά κύτταρα γυναικών και το συνδύασαν με τα ωάριά τους.

Τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν αναπτύχθηκαν για να παραχθούν τα λεγόμενα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου ή ιστού.

Στόχος είναι η χρησιμοποίηση των νέων κυττάρων για να αντικατασταθούν τα άρρωστα κύτταρα ασθενών με προβλήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

«Το εγχείρημά μας ανοίγει το δρόμο για τη χρήση αυτών των ειδικά ανεπτυγμένων κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Χοιυάνγκ.

Μέγιστη απόδειξη

Υπήρξαν και στο παρελθόν ανάλογοι ισχυρισμοί για δημιουργία εμβρυακών κλώνων με στόχο την ανάπτυξη βλαστοκυττάρων. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς αμφισβητήθηκαν.

Καμία ομάδα, πάντως, δεν είχε ανακοινώσει τη δημιουργία τόσων πολλών εμβρυϊκών κλώνων και την παραγωγή βλαστικών κυττάρων.

Το εγχείρημά μας ανοίγει το δρόμο για τη χρήση αυτών των ειδικά ανεπτυγμένων κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις

Καθηγητής Χουάνγκ

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας εξετάστηκαν εξονυχιστικά από ανεξάρτητους επιστήμονες, πριν δημοσιευθούν σε οποιοδήποτε επιστημονικό περιοδικό.

«Πρόκειται για τους πιο εξελιγμένους εμβρυϊκούς κλώνους που έχουν ποτέ δημιουργηθεί, είπε ο καθηγητής Χουάνγκ.

Η ομάδα λέει ότι ζήτησε την έγκριση επιτροπής βιο-ηθικής και έλαβε γραπτώς τη συγκατάθεση των γυναικών που δώρισαν τα κύτταρά τους, πριν συνεχίσουν το έργο τους.


Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2004 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσμενείς προβλέψεις για το Ιράκ

Παρά τις συνεχόμενες επιθέσεις στο Ιράκ, η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι η στρατηγική αυτών που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική γιατί οι Ιρακινοί θέλουν να διατηρήσουν την νέο αποκτηθείσα ελευθερία τους.

«Καθώς ο χρόνος περνάει», σημειώνει η εφημερίδα, «όλο και περισσότεροι Ιρακινοί εκτιμούν την αξία της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας τους, παρά την αιματοχυσία».

Όμως το κείμενο προειδοποιεί για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα..

Στην Ισπανία η Ραζόν (La Razon) γράφει ότι αρκετοί παράγοντες συντελούν στο νέο κύμα βίας στο Ιράκ.

«Εάν η διεθνής τρομοκρατία εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή τότε ίσως να τεθούν σε κίνδυνο τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ομαλοποίηση της χώρας, την ώρα μάλιστα που η προεκλογική εκστρατεία -που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ- περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών του Τζορτζ Μπους».

Την Τετάρτη πέντε Ισπανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στη βάση τους και η Ελ Μούντο (El Mundo) καλεί τη Μαδρίτη να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

«Όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ προκάλεσε την πτώση του προέδρου Τζόνσον, έτσι και ο πόλεμος στο Ιράκ μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπους», γράφει η Λιμπερασιόν.

Σύμφωνα με την άποψη της γαλλικής εφημερίδας, τα προβλήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν προκλήθηκαν από τις δυσκολίες της στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ αλλά από τις ψεύτικες δεσμεύσεις.

«Το να κηρύσσει κανείς έναν πόλεμο κατά λάθος για να καταστρέψει ανύπαρκτα οπλοστάσια και όπλα μαζικής καταστροφής, ισοδυναμεί με παραπλάνηση της κοινής γνώμης, πράγμα ανεπίτρεπτο για μια δημοκρατία», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) σημειώνει ότι η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ προκαλεί όσα αγωνίζεται να καταπνίξει.

Ενώ τώρα οι σύμμαχοι μοιάζουν περισσότερο ικανοί να προστατεύουν τους εαυτούς τους, δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ιρακινών δυνάμεων στις οποίες ελπίζουν για τη δική τους αποχώρηση από το Ιράκ, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Αυτό σημαίνει ότι η απελευθέρωση του Ιράκ δεν έφερε ειρήνη στην χώρα όπως είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί.»

Δημοσιογραφικά λάθη και στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο διευθυντής ειδήσεων του κρατικού καναλιού 2 παραιτήθηκε την Τετάρτη ενώ απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, επειδή μετέδωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέν Ζιπέ επρόκειτο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς. Την ίδια ώρα ο κ. Ζιπε δήλωνε σε αντίπαλο κανάλι ότι πρόθεσή του είναι να παραμείνει στα πολιτικά δρώμενα.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) θεωρεί ότι η κρίση που ξέσπασε στο BBC με τις παραιτήσεις διοικητικών στελεχών του οργανισμού δημιούργησε προηγούμενο στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα επικρίνει την νοοτροπία της ταχύτατης ενημέρωσης στην οποία ενέδωσαν τα διοικητικά στελέχη του γαλλικού καναλιού.

Στο σχόλιό της η Νουβέ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) γράφει ότι ο παρουσιαστής του δελτίου έκανε ένα «πολύ βλακώδες λάθος», αλλά την επομένη απολογήθηκε γι΄ αυτό.

Η απολογία του ήταν μια σημαντική κίνηση, σχολιάζει η εφημερίδα, «που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ» στη γαλλική τηλεόραση.

Η Φιγκαρό (Figaro) εξηγεί πως στα μέσα ενημέρωσης επικρατεί «ένας αγώνας ταχύτητας για νέες ειδήσεις», και ότι για να ανακοινώσει ένα κανάλι πρώτο μια είδηση χρειάζεται να πάρει κάποιο ρίσκο.

«Η λανθασμένη ανακοίνωση για τη σταδιακή αποχώρηση του Αλέν Ζιπέ από την πολιτική σκηνή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε σοβαρή κρίση στα κρατικά κανάλια», γράφει η Φιγκαρό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.