Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-13

  1. Κλαρκ στο πλευρό Κέρι
  2. «Νέα εποχή» για την Τουρκία
  3. Νέες ρυθμίσεις για Γουαντάναμο
  4. Συμφωνία για συνομιλίες στο Κυπριακό
  5. Συμφωνία για συνομιλίες στο Κυπριακό
  6. Σε πολικό κλοιό η Eλλάδα
  7. Ο ρατσισμός στο βρετανικό ποδόσφαιρο
  8. Το διπλωματικό παρασκήνιο
  9. Στο 3,1% το προβάδισμα της ΝΔ
  10. Σε πολικό κλοιό η Eλλάδα
  11. Kυπριακό και κακοκαιρία
  12. Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη
  13. Το διπλωματικό παρασκήνιο
  14. Αμερικανός στρατιώτης της αλ Κάιντα;
  15. Στρατιώτης της αλ Κάιντα;
  16. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  17. Κλωνοποίηση
  18. Διαρροή του κώδικα των Windows
  19. Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη
  20. Κλείνει για λόγους ασφαλείας το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσ/κη
  21. Κλωνοποίηση

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 22:50 (Ώρα Λονδίνου)

Κλαρκ στο πλευρό Κέρι

Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η υποψηφιότητα Κέρι μετά την υποστήριξη Κλαρκ

Ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Γουέσλι Κλαρκ, εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον Τζον Κέρι.

Ο γερουσιαστής Κέρι είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς έχει κερδίσει τις 12 από τις 14 προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Ο στρατηγός Κλαρκ που διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη εγκατέλειψε την προεκλογική του εκστρατεία μετά τις ήττες που υπέστη στην Βιρζίνια και στο Τενεσί.

Ο στρατηγός Κλαρκ εμφανίσθηκε στο πλευρό του κυρίου Κέρι κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στην πολιτεία του Βισκόνσιν όπου την Τρίτη θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές.

Ο στρατηγός Κλαρκ μίλησε για την ένδοξη στρταιωτική θητεία του κυρίου Κέρι στον πόλεμο στο Βιετνάμ και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την εκλογή του.

Νέα δημοσκόπηση

Μια νέα δημοσκόπηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι η αξιοπιστία του προέδρου Μπους έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ και το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στην χώρα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ουάσιγκτον Ποστ (Washington Post) σχεδόν οι μισοί αμερικανοί πολίτες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τον αμερικανό πρόεδρο.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέα εποχή» για την Τουρκία

του Αλκη Κούρκουλα, Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία θεωρεί ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης αποτελεί τον επίλογο του Κυπριακού προβλήματος

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ουούρ Ζιυάλ, που ανακοίνωσε στην τουρκική τηλεόραση την αποδοχή των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε συνείδηση ότι έγραφε τον επίλογο μίας από τις μακρύτερες συγκρούσεις του 20ου αιώνα.

Η βαθιά ικανοποίηση του Τούρκου διπλωμάτη πρόδιδε ταυτόχρονα και την πεποίθηση του ότι εγκαινιάζει μία Νέα Εποχή για την Τουρκική Δημοκρατία, για την νοτιοανατολική Ευρώπη, για την Εγκύς Ανατολή.

Στη Άγκυρα έχουν συνείδηση ότι η λύση του κυπριακού μέσα από την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε υπογραμμίζει την ικανότητα της Ε.Ε. να υπερβαίνει το άθροισμα των μερών που την αποτελούν .

Στη ικανότητα αυτή της Ε.Ε. υπολογίζουν ιδιαίτερα οι δυναμικές τουρκικές ηγεσίες που πιστεύουν ότι η ένταξη της χώρας τους θα ενισχύει πολλαπλά την Ευρωπαϊκή ταυτότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Η λύση του κυπριακού ενισχύει ακόμα και την εικόνα της Τουρκίας ως παραδείγματος για τον ισλαμικό κόσμο. Μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία ομαλά ενταγμένη σε όλους τους σύγχρονους θεσμούς του πλούσιου δυτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερνογάν, μπόρεσε να αντλήσει δύναμη από τις μεγάλες αυτές ανακατατάξεις, για να ξεπεράσει τις αδράνειες και τις αγκυλώσεις του τούρκικου κράτους. Επωφελείται από τις αλλαγές που συντελούνται καθώς η λύση του κυπριακού θεωρείται μία από τις πράξεις εμπέδωσης της εξουσία της.

Δεν είναι βεβαίως όλοι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την νέα εποχή η να οραματισθούν τις νέες μεγάλες δυνατότητες, που δημιουργούνται.

Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δείχνει να μετρά μικρόψυχα κέρδη και ζημίες από την διαπραγμάτευση που έγινε στην Νέα Υόρκη και να αγνοεί την προειδοποίηση του κ. Ζιάλ ότι η λύση που βρέθηκε αποτελεί νίκη και για τις δυο πλευρές..

Η τούρκικη αντιπολίτευση δεν φαίνεται άλλωστε να συμμερίζεται και την εκτίμηση ότι η τουρκική διπλωματία απηλλάγη από το μεγαλύτερο βάρος σήκωσε στην ιστορία της .

Το κυπριακό είχε δημιουργήσει στρατιές «ειδικών» που σήμερα δεν μπορούν να δουν τις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούνται αλλά βλέπουν την βλάβη που υφίστανται τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα τους .


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 19:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ρυθμίσεις για Γουαντάναμο

Πολλοί από τους κρατούμενους θα πραμείνουν έγκλειστοι μέχρι το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

Ο υπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξήγγειλε νέες ρυθμίσεις που διέπουν το καθεστώς των κρατουμένων στην βάση Γουαντάναμο της Κούβας,

Ο κύριος Ράμσφελντ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην οποία υπεραμύνθηκε του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας υποσχέθηκε ότι οι υποθέσεις των κρατουμένων θα αξιολογούνται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και οι κρατούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τις δικές τους απόψεις.

Αυτοί που θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να κρατούνται ενώ οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Ο αμερικανός υπουργός επέμεινε ότι οι κρατούμενοι δεν θεωρούνται εγκληματίες αλλά «μαχητές του εχθρού» που κρατούνται όσο διαρκεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Επανέλαβε δε την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι συνεχιζόμενη κράτηση τους συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι οι νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά αποτελούν αποδοχή από την πλευρά του κυρίου Ράμσφελντ ότι πολλοί κρατούμενοι θα παραμείνουν έγκλειστοι για πολλά χρόνια ακόμη.

Περίπου 650 κρατούμενοι από 40 χώρες βρίσκονται υπό κράτηση στην αμερικανική βάση της Κούβας.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για συνομιλίες στο Κυπριακό

Έντονες πιέσεις σε όλες τις πλευρές από τον ΟΗΕ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι Ελληνοκύπριοι και τοι Τουρκοκύπριοι δέχτηκαν το χρονοδιάγραμμα του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν.

Οι δύο πλευρές δέχτηκαν να αρχίσουν συνομιλίες, επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, αποδέχτηκαν το διπλωματικό τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελε την συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες, κάτι που απέρριπτε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο τέλος ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τρεις εκδοχές του κειμένου που προέβλεπε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο αργότερα οι δύο πλευρές δέχτηκαν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου.

Στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιανίτσης είπε ότι ανοίγει νέα ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία υπό τον Άλβαρο ντε Σότο, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των εκκρεμών θεμάτων.

Για όσα ζητήματα δεν επέλθει συμφωνία, ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο, με στόχο την κατάρτιση τελικού κειμένου μέχρι την 29η Μαρτίου.

«Οι δύο πλευρές», είπε ο Γενικός Γραμματέας, «με προσκάλεσαν να ασκήσω τη διακριτική μου ευχέρεια για να ολοκληρώσω το σχέδιο που θα τεθεί στο δημοψήφισμα».

Στη συνέχεια η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, στο βορρά και το νότο, την 21η Απριλίου.

Στις συνομιλίες θα παρίσταται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα παρακολουθεί αν οι προτάσεις που θα υποβάλλονται είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ικανοποίηση Ουάσιγκτον

Ικανοποίηση επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση η οποία εργάσθηκε στο παρασκήνιο για να υπάρξει απεμπλοκή του αδιεξόδου και επίτευξη συμφωνίας για την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Ουάσιγκτον δηλώνει επίσης αισιόδοξη για το μέλλον πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος σημειώνοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς η οποία, όπως τονίζεται, προκάλεσε έκπληξη στους ίδιους τους Αμερικανούς.

Επίσης, η Ουάσιγκτον αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση της τουρκικής πλευράς που τελικά υιοθετήθηκε για συμμετοχή της Ελλάδας και Τουρκίας σε μεταγενέστερη φάση της διαπραγμάτευσης.

Για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πλευρά των Αμερικανών σημειώνεται ότι θα είναι καθαρά τεχνικός και ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση είναι θέμα των δυο πλευρά και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για συνομιλίες στο Κυπριακό

Έντονες πιέσεις σε όλες τις πλευρές από τον ΟΗΕ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι Ελληνοκύπριοι και τοι Τουρκοκύπριοι δέχτηκαν το χρονοδιάγραμμα του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν.

Οι δύο πλευρές δέχτηκαν να αρχίσουν συνομιλίες, επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 19 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, αποδέχτηκαν το διπλωματικό τελεσίγραφο του Γενικόύ Γραμματέα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελε την συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες, κάτι που απέρριπτε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στο τέλος ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τρεις εκδοχές του κειμένου που προέβλεπε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο αργότερα οι δύο πλευρές δέχτηκαν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σε πολικό κλοιό η Eλλάδα

Στα λευκά ντύθηκε ακόμη και ο Παρθενώνας

Πρωτοφανής, τα τελευταία χρόνια, κακοκαιρία πλήττει πολλές περιοχές της Eλλάδας και ιδιαίτερα την Aττική, με σφοδρή χιονόπτωση, θερμοκρασίες υπό το μηδέν και θυελλώδεις ανέμους.

Oι περισσότερες περιοχές της Aθήνας έχουν καλυφθεί από πυκνό χιόνι, ενώ πολλοί οδηγοί έχουν εγκλωβισθεί εδώ και πολλές ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού και τοπικού οδικού δικτύου και ειδικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους.

H κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία των εθνικών οδών Aθηνών - Θεσσαλονίκης, Πατρών - Kορίνθου και Kορίνθου - Tριπόλεως, καθώς και σε πολλές περιοχές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται, πως πολλοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς διαμαρτύρονται για πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην αμέλεια των οδηγών απέδωσε μέρος των προβλημάτων ο υπουργός Eσωτερικών Kώστας Σκανδαλίδης, αφού -όπως ανέφερε- θα έπρεπε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Eκτός από τον αποκλεισμό των δρόμων, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς ο διεθνής αερολιμένας Aθηνών έχει κλείσει και τα δρομολόγια των πλοίων από τα περισσότερα λιμάνια ματαιώθηκαν, όπως και ορισμένα δρομολόγια του OΣE.

H κακοκαιρία έχει προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Aττικής, στην Tήνο και στην Άνδρο, ενώ τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Aνάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Eλλάδα. Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων σημειώνονται λόγω της χιονόπτωσης στο οδικό δίκτυο της Mακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς και της Hπείρου, ακόμη και στις περιφερειακές οδούς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η χιονόπτωση θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το Σάββατο.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ρατσισμός στο βρετανικό ποδόσφαιρο

Η έκθεση της επιτροπής λέει ότι τα συνθήματα ρατσιστικού περιεχομένου έχουν μεωθεί σημαντικά

Επίσημη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ποδοσφαίρου καλεί τις ποδοσφαιρικές αρχές της Βρετανίας να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Η έκθεση της Επιτροπής - η οποία διορίζεται από την κυβέρνηση κάλεσε τα ποδοσφαιρικά σωματεία να απασχολούν περισσότερους μαύρους και Ασιάτες προπονητές, διαιτητές και μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί θετικά βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου καθώς πολλοί περισσότεροι μαύροι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στις βρετανικές ομάδες και τα συνθήματα και οι ύβρεις ρατσιστικού περιεχομένου έχουν μειωθεί.

Υπογραμμίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα έτσι ώστε ο χώρος του ποδοσφαίρου να αντανακλά την βρετανική κοινωνία.

Εξακολουθούν να υπάρχουν λίγοι ποδοσφαιριστές Ασιατικής καταγωγής στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και ελάχιστοι μαύροι και Ασιάτες στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια του ποδοσφαίρου.

Η έκθεση σημειώνει ότι η εικόνα ενός Ασιάτη ποδοσφαιριστή να σηκώνει κάποιο κύπελλο ή ενός μαύρου να γίνεται πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου θα έχει σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις.

Η έκθεση καλεί την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας να προτείνει υποψηφίους από τις μειονότητες στις διάφορες επιτροπές της.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το διπλωματικό παρασκήνιο

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα

Σε διπλωματικό θρίλερ και μαραθώνιο διαπραγματεύσεων εξελίσσονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που παρ'ολίγον να καταρρεύσουν.

Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο ανταποκριτής μας Θανάσης Τσίτσας μεταδίδει:

Μέχρι αργά χθες το βράδυ αμετακίνητη παρέμενε η ελληνοκυπριακή πλευρά στους όρους που έχει θέση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην απάντηση της για σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης.

Το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε οφείλεται στην άρνηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Άγκυρας να αποδεχθούν τις εισηγήσεις που παρουσίασε ο κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος για συμμετοχή της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διάσκεψη με σκοπό να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η συγκατάθεση του συμβουλίου ασφαλείας ώστε να δοθεί η έγκριση στη επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν.

Ο Ραούφ Ντεκτάς είχε προτείνει κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης ένα τουρκικής έμπνευσης σχέδιο που στόχευε στην άρση των επιφυλάξεων για των επιδιαιτητικό ρόλο του Κωφή Έναν και σε θέματα που θα εκκρεμούν μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούσε έντονα στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τετραμερής συνομιλίες ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτάθηκε από τους τούρκους και η παρουσία εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να περιγράψει το κλίμα στις συνομιλίες αποκάλυψε ότι μέχρι αργά το βράδυ η δυο κοινότητες διαπραγματευόντουσαν επί ώρες να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο μιάμισης σελίδας με δεκάδες διαφορές.

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων στον τριακοστό όγδοο όροφο της ένωσης του οργανισμού άρχισε στις τρεις ώρα Νέας Υόρκης και περισσότερο από έντεκα ώρες με την ελληνοκυπριακή πλευρά να δέχεται αφόρητες πιέσεις να συμφωνήσει σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Τελικά οι συνομιλίες διεκόπησαν και θα συνεχιστούν σήμερα.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στο 3,1% το προβάδισμα της ΝΔ

H υπέρ της ΝΔ διαφορά, παρά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, το ευχάριστο μήνυμα για τον K. Καραμανλή

Προβάδισμα της ΝΔ κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και κατά 16,1 μονάδες στην παράσταση νίκης δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Kάπα Research.

H έρευνα έγινε για λογαριασμό της NET, με πανελλαδικό δείγμα 1964 νοικοκυριών, από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή κάλυψε χρονικά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε την ημέρα της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, που περιλαμβάνει πρώην στελέχη της ΝΔ και της αριστεράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης, η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

ΝΔ 40,9%, ΠΑΣΟΚ 37,8%, ΚΚΕ 5,5%, Συνασπισμός 2,5%, ΔΗΚΚΙ 1,8%, ΛΑΟΣ 1,3%, άλλο 0,9%, αναποφάσιστοι 7%, λευκό - άκυρο 1,8%, «δεν απαντώ» 0,4%.

Tο 51,6% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τις εκλογές της 7ης Mαρτίου θα κερδίσει η ΝΔ, το 35,5% προβλέπει πως θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 12,8% απάντησε «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

Στους αναποφάσιστους πολλές από τις ελπίδες του Γ. Παπανδρέου

Mεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία το 42,1% των ερωτηθέντων, ενώ αντιστοίχως το 40% θεωρεί καταλληλότερο τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία μεταξύ Γ. Παπανδρέου και K. Καραμανλή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 44,3% και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 39,6%.

H ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν οι αναποφάσιστοι (7% του συνόλου) δείχνει ότι το 26,5% της μερίδας αυτής των ερωτηθέντων θα επιλέξει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 37,4% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και άλλου κόμματος, το 13,5% μεταξύ ΝΔ και άλλου κόμματος και τι 12,5% μεταξύ μικροτέρων κομμάτων.

Tο 27,7% των αναποφάσιστων απάντησε ότι το πιθανότερο είναι να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το 10% ΝΔ, το 3% ΚΚΕ, το 4,5% Συνασπισμό και το 2% ΛΑΟΣ.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σε πολικό κλοιό η Eλλάδα

Στα λευκά ντύθηκε ακόμα και ο Παρθενώνας

Πρωτοφανής, τα τελευταία χρόνια, κακοκαιρία πλήττει πολλές περιοχές της Eλλάδας και ιδιαίτερα την Aττική, με σφοδρή χιονόπτωση, θερμοκρασίες υπό το μηδέν και θυελλώδεις ανέμους.

Oι περισσότερες περιοχές της Aθήνας έχουν καλυφθεί από πυκνό χιόνι, ενώ πολλοί οδηγοί έχουν εγκλωβισθεί εδώ και πολλές ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού και τοπικού οδικού δικτύου και ειδικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους.

H κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία των εθνικών οδών Aθηνών - Θεσσαλονίκης, Πατρών - Kορίνθου και Kορίνθου - Tριπόλεως, καθώς και σε πολλές περιοχές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται, πως πολλοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς διαμαρτύρονται για πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην αμέλεια των οδηγών απέδωσε μέρος των προβλημάτων ο υπουργός Eσωτερικών Kώστας Σκανδαλίδης, αφού -όπως ανέφερε- θα έπρεπε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Eκτός από τον αποκλεισμό των δρόμων, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς ο διεθνής αερολιμένας Aθηνών έχει κλείσει και τα δρομολόγια των πλοίων από τα περισσότερα λιμάνια ματαιώθηκαν, όπως και ορισμένα δρομολόγια του OΣE.

H κακοκαιρία έχει προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές της Aττικής, στην Tήνο και στην Άνδρο, ενώ τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Aνάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Eλλάδα. Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων σημειώνονται λόγω της χιονόπτωσης στο οδικό δίκτυο της Mακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς και της Hπείρου, ακόμη και στις περιφερειακές οδούς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η χιονόπτωση θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το Σάββατο.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Kυπριακό και κακοκαιρία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παρεμβολές θανάτου. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Νεκρώνονται οι επικοινωνίες πύργου ελέγχου αεροσκαφών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Απόφαση συνείδησης από τον Αντώνη. Στηρίζει για άλλη μία φορά τον Kαραμανλή. Αντιστάθηκε στις «σειρήνες» και επιστρέφει στη ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον αέρα 40.000 συνταξιούχοι. Άδεια τα ταμεία ασφαλισμένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ κ.α. Στο ΤΑΠ - ΟΤΕ το έλλειμμα ξεπερνά τα 100 δισ. δρχ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Φρειδερίκη» η Μάργκαρετ. Η... αρχηγομήτωρ ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κυβέρνηση ΝΔ με 47% και με τον Σαμαρά στη μάχη. Νέα δημοσκόπηση μετά τις «φιέστες Γιώργου» με 20% διαφορά στην παράσταση νίκης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγόρασε 2.500 τόνους λιπάσματα και έδωσε ακάλυπτες επιταγές! Ο βουλευτής της ΝΔ Ηλ. Φωτιάδης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απροσδόκητη ομοφωνία εν μέσω της προεκλογικής οξύτητας... και, παρά ταύτα, εθνική συμφωνία για την Κύπρο. Γ. Παπανδρέου - Κ. Καραμανλής στηρίζουν λύση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χιονοστιβάδα αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Βασιλακόπουλος εγκαινιάζει τον κύκλο των παραιτήσεων.

ΕΘΝΟΣ: Γιατί είπα το «ναι» σε Γιώργο - ΠΑΣΟΚ. Συνέντευξη: Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εφ΄όλης της ύλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προς το παρόν συνοριοφύλακας, αύριο, έχει ο... Κώστας! Καθαρή και ανυστερόβουλη η στήριξη του Α. Σαμαρά στη ΝΔ δηλώνει ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βλάπτει σοβαρά το ΠΑΣΟΚ ο... νεοφιλελευθερισμός. Κρίση: αποχωρήσεις στελεχών και οργή στη βάση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολονύχτιο θρίλερ για Κύπρο. Μάχη για 4μερή ή 5μερή με συμμετοχή της ΕΕ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με εγγύηση Ευρώπης η λύση για την Κύπρο. Απάντηση Λευκωσίας - Αθήνας σε πρόταση - παγίδα της Άγκυρας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Άσπρη μέρα στην Ελλάδα. Χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θρίλερ στον ΟΗΕ για την Κύπρο. Το ναυάγιο μάλλον απεφεύχθη - μάχη για τη λύση.

METRORAMA: Διπλωματικό θρίλερ. Την ώρα της λύσης δείχνει το... ρολόι της διπλωματίας για το Κυπριακό.

ΤΑ ΝΕΑ: Τεστ «Κύπρος» για τη νέα κυβέρνηση. Προς λύση εξπρές μετά τις πιέσεις. Αντεπίθεση Γιώργου με 5 ντιμπέιτ.

ΝΙΚΗ: Προς τελική λύση. Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών μέχρι 26 Μαρτίου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έρχεται καταιγίδα σε υγεία - πρόνοια. Νέα αντιλαϊκά σχέδια στα συρτάρια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

THE DAILY TIMES: Παγκόσμιες πιέσεις για συνέχιση του διαλόγου. Αποφεύχθηκε την ύστατη ώρα οριστική εμπλοκή. Νέα Υόρκη: Με μεγάλη καθυστέρηση οι χτεσινές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νίκη Καραμανλή η συμπαράταξη Σαμαρά.

Η ΧΩΡΑ: Μαζί πριν και μετά τις εκλογές. Ο Σαμαράς στηρίζει τον Καραμανλή και τη ΝΔ.

Κυπριακό

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «καταλυτικές είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς έπειτα από ένα 48ωρο αδιεξόδου αλλά και έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από νωρίς χθες το πρωί οι ενδείξεις για απεμπλοκή άρχισαν να πολλαπλασιάζονται».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «σε διαπράγμευση για γερά νεύρα εξελίχθηκαν οι συνομιλίες τη νύχτα για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Αντί για απευθείας έγιναν στις 10 το βράδυ χωριστές, με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ τον Τ. Παπαδόπουλο και τον Ρ. Ντενκτάς που επέμεναν σε 5μερή και 4μερή αντιστοίχως συνάντηση για επίλυση των διαφορών».

Η DAILY TIMES σημειώνει ότι «προβληματισμός επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αργά τη νύχτα, ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραουφ Ντενκτάς είχαν προσέλθει σε διαφορετικές αίθουσες του 38ου ορόφου του ΟΗΕ προκειμένου να έχουν νέες ξεχωριστές συναντήσεις με τον γγ του ΟΗΕ».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές θα είναι το Κυπριακό, καθώς ρόλο στις διαπραγματεύσεις επίλυσης θα έχουν Ελλάδα και Τουρκία».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν στο πώς πρέπει να γίνουν οι 'διαπραγματεύσεις'. Η ελληνική κυβέρνηση είπε το 'yes', κλιμακώνοντας την προσπάθεια να σύρει στην απαράδεκτη διαδικασία και τους Ελληνοκυπρίους».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, «τη συμφωνία Αθήνας και Λευκωσίας στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο Κυπριακό ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για τις εξελίξεις».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης οι οποίες συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ φαίνεται ότι 'στρώνουν' το έδαφος για μία τελική λύση του Κυπριακού».

Kακοκαιρία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών ζητά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο στη χώρα».

Η TRAFFIC NEWS αναφέρει «απόκριες με χιόνια... Σε ολόκληρη τη χώρα από χθες σημειώθηκε ραγδαία επιδείνωση του καιρού και εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα».

ΤΟ METRORAMA προσθέτει ότι «στα λευκά έχει ντυθεί από χθες όλη η Αττική, ενώ η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το χιόνι έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στις εθνικές οδούς αλλά ακόμα και σε κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «σφοδρή κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες χιονοπτώσεις και πάγο στους δρόμους αναμένεται και σήμερα στη χώρα που χθες 'εκπορθήθηκε' από τον χιονιά ακόμη και στην Αττική».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη

Έντονες πιέσεις σε όλες τις πλευρές από τον ΟΗΕ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών διακόπηκαν μετά από διπλωματικό μαραθώνιο 12 ωρών οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Εξερχόμενος από το χώρο των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι διαβουλεύσεις του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, θα συνεχισθούν μετά από διάλειμμα ολίγων ωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανάν έδωσε στις δυο πλευρές κείμενο μιάμισης σελίδας που θέτει το πλαίσιο της διαδικασίας, τα χρονοδιαγράμματα και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά σε αρκετά σημεία του παραμένουν έντονες διαφωνίες.

Κατά τη χθεσινή τρίτη μέρα των συνομιλιών, διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν τις διαβουλεύσεις μαραθώνιες και δύσκολες, καθώς επί έξη και πλέον ώρες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χρειάστηκε να συναντηθεί ξεχωριστά με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ακολούθησε κοινή τριμερής συνάντηση, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν εκ νέου κατ΄ ιδίαν επαφές των αξιωματούχων του ΟΗΕ με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με τις αντιπροσωπείες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας και Τουρκίας που βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια.

Ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, χαρακτήρισε «καλό το ότι συνομιλούν ακόμα» και προέβλεψε ότι πρόκειται «να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου για όσο διάστημα χρειαστεί».


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το διπλωματικό παρασκήνιο

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα

Παρολίγο να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που εξελίσσονται σε διπλωματικό θρίλερ και μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο ανταποκριτής μας Θανάσης Τσίτσας μεταδίδει:

Μέχρι αργά χθες το βράδυ αμετακίνητη παρέμενε η ελληνοκυπριακή πλευρά στους όρους που έχει θέση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην απάντηση της για σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης.

Το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε οφείλεται στην άρνηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Άγκυρας να αποδεχθούν τις εισηγήσεις που παρουσίασε ο κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος για συμμετοχή της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διάσκεψη με σκοπό να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η συγκατάθεση του συμβουλίου ασφαλείας ώστε να δοθεί η έγκριση στη επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν.

Ο Ραούφ Ντεκτάς είχε προτείνει κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης ένα τουρκικής έμπνευσης σχέδιο που στόχευε στην άρση των επιφυλάξεων για των επιδιαιτητικό ρόλο του Κωφή Έναν και σε θέματα που θα εκκρεμούν μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούσε έντονα στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τετραμερής συνομιλίες ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτάθηκε από τους τούρκους και η παρουσία εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να περιγράψει το κλίμα στις συνομιλίες αποκάλυψε ότι μέχρι αργά το βράδυ η δυο κοινότητες διαπραγματευόντουσαν επί ώρες να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο μιάμισης σελίδας με δεκάδες διαφορές.

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων στον τριακοστό όγδοο όροφο της ένωσης του οργανισμού άρχισε στις τρεις ώρα Νέας Υόρκης και περισσότερο από έντεκα ώρες με την ελληνοκυπριακή πλευρά να δέχεται αφόρητες πιέσεις να συμφωνήσει σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Τελικά οι συνομιλίες διεκόπησαν και θα συνεχιστούν σήμερα.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανός στρατιώτης της αλ Κάιντα;

Ο Άντερσον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αργότερα ασπάστηκε τον Ισλαμισμό

Στρατιώτης της αμερικανικής εθνοφρουράς συνελήφθη κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να πουλήσει στρατιωτικές πληροφορίες στην οργάνωση αλ Κάιντα.

Ο στρατιώτης Ράιαν Άντερσον, που κρατείται σε στρατιωτική βάση της πολιτείας Ουάσινγκτον, συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση του αμερικανικού στρατού του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο μεταδίδει ότι ο συλληφθείς δεν έχει διοχετεύσει πληροφορίες, αλλά κατηγορείται ότι προσπαθούσε να έλθει σε επαφή με την αλ Κάιντα μέσω του Ίντερνετ.

Η μονάδα στην οποία υπηρετεί ο Άντερσον ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να μεταβεί στο Ιράκ και οι πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση ο συλληφθείς πιθανόν να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης στο Σιάτλ ο συλληφθείς είναι 26 χρόνων, έχει ασπασθεί το Ισλάμ και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον το 2002.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο σχολιάζει ότι το περιστατικό μπορεί να προξενήσει νέες ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη, που ήδη έχει εμφανιστεί επιφυλακτική σχετικά με την αξιοπιστία των μουσουλμάνων Αμερικανών στρατιωτών.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατιώτης της αλ Κάιντα;

Ο Άντερσον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αργότερα ασπάστηκε τον Ισλαμισμό

Ένα μέλος της αμερικανικής εθνοφρουράς συνελήφθη κατηγορούμενο ότι προσπάθησε να πουλήσει στρατιωτικές πληροφορίες στην οργάνωση αλ Κάιντα.

Ο στρατιώτης Ράιαν Άντερσον, που κρατείται σε στρατιωτική βάση της πολιτείας Ουάσινγκτον, συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση του αμερικανικού στρατού του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο συλληφθείς δεν έχει διοχετεύσει οποιαδήποτε πληροφορία αλλά κατηγορείται ότι προσπαθούσε να έλθει σε επαφή με την αλ Κάιντα μέσω του Ίντερνετ.

Η μονάδα στην οποία υπηρετεί ο Άντερσον ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να μεταβεί στο Ιράκ και οι πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση ο συλληφθείς πιθανόν να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης στο Σιάτλ ο συλληφθείς είναι 26 χρόνων, έχει ασπασθεί το Ισλάμ και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον το 2002.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει πως το περιστατικό μπορεί να προξενήσει νέες ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη, που ήδη έχει εμφανιστεί επιφυλακτική σχετικά με την αξιοπιστία των μουσουλμάνων Αμερικανών στρατιωτών.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κλωνοποίηση

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung)χαιρετίζει την είδηση πως επιστήμονες στη Νότια Κορέα κλωνοποίησαν 30 ανθρώπινα έμβρυα για να πάρουν κύτταρα που θα βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει πως η διεθνής κοινή γνώμη είναι διχασμένη σχετικά με το θέμα, αλλά σημειώνει πως πολλές χώρες κάνουν διάκριση μεταξύ της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης με την οποία διαφωνούν, και της θεραπευτικής που ίσως βοηθήσει να σώσει ζωές.

«Τα πειράματα στη Νότια Κορέα, λέει η γερμανική εφημερίδα, δείχνουν πως κάνουν το σωστό».

Αλλά η εφημερίδα σημειώνει και τα «εξαιρετικά δύσκολα ηθικά ερωτήματα» που εγείρει η θεραπευτική κλωνοποίηση.

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ανησυχεί πως οι εξελίξεις αυτές μπορεί να επιταχύνουν την άφιξη του πρώτου κλωνοποιημένου μωρού.

«Μέχρι στιγμής», λέει η γερμανική εφημερίδα, «τα νοτιοκορεάτικα πειράματα δεν θεράπευσαν κανένα αλλά απλώς έχουν δώσει στον κόσμο κλωνοποιημένα έμβρυα και στην αίρεση των Ρέλιανς οδηγίες για το πώς να τα κατασκευάσουν».

Στην Αυστρία η Ντι Πρέσε (Die Presse) εκτιμά πως ακόμα και μια παγκόσμια απαγόρευση κλωνοποίησης με στόχο την αναπαραγωγή δεν θα ήταν αποτελεσματική, διότι «αν κάτι είναι τεχνικά δυνατό, στο τέλος θα γίνει».

Έτσι, εκτιμά η αυστριακή εφημερίδα «πρέπει να προετοιμαστούμε για την άφιξη του πρώτου κλώνου».

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) υπογραμμίζει πως οι επιστήμονες που εμπλέκονται σε αυτά τα πειράματα «δεν είναι ούτε τσαρλατάνοι ούτε τρελοί» και έχουν τη στήριξη των κυβερνήσεων τους.

Η Ασία, λέει η εφημερίδα «βρίσκεται στη διαδικασία να αναλάβει δυναμικά την πρωτοπορία στο χώρο της βιοτεχνολογίας και γενετικής» κυρίως «επειδή δεν παραλύει από τη θρησκευτική κληρονομιά που χρωματίζει τις συζητήσεις για τα θέματα αυτά σε Αμερική και Ευρώπη».

Γεράματα

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) εκφράζει την κατάπληξή της για την εμφάνιση των ηγετών της Βρετανίας και της Γερμανίας μετά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο την Πέμπτη το βράδυ.

«Τα σημάδια των σκληρών δοκιμασιών που πέρασαν τους τελευταίους μήνες είναι εμφανή στον Τόνι Μπλερ και στον Γκέρχαρντ Σρέντερ» λέει η εφημερίδα.

Ο Μπλερ είχε «¨ρουφηγμένα μάγουλα και τα χαρακτηριστικά του ήταν τεντωμένα» ενώ ο Σρέντερ είχε «μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια».

«Η εικόνα των νεαρών επαναστατών αποτελεί παρελθόν» λέει η Λε Τεμπ.

«Και οι δύο άνδρες έχουν χάσει την υποστήριξη στα κόμματά τους και η δημοτικότητά τους έχει καταβαραθρωθεί» εκτιμά η ελβετική εφημερίδα.

Αστυνόμευση πυρηνικών

Ικανοποιημένη με τις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχετικά με την αντιμετώπιση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων εμφανίζεται η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt).

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αμερικανική πρωτοβουλία θα παγιώσει το παρόν σύστημα του διαχωρισμού των κρατών σε τρεις κατηγορίες: τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι νόμιμα πυρηνικές δυνάμεις, τις 40 χώρες που είναι σε θέση να παράγουν πυρηνική τεχνολογία και τις υπόλοιπες.

Τα αμερικανικά σχέδια αντιβαίνουν στα προγράμματα ελέγχων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, λέει Ντι Βελτ.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υποβάλλονται σε ελέγχους και δεν εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας» λέει η εφημερίδα που όμως εκτιμά ότι «η πρόθεση των ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο παγκόσμιου σερίφη» θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο.


Διαρροή του κώδικα των Windows

Τα Windows χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών Μάικροσοφτ (Microsoft) είπε ότι μέρος του κώδικα του λειτουργικού της συστήματος Windows που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, διέρρευσαν στο Ίντερνετ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τομ Πίλα, είπε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο μέρος του κώδικα έχει διαρρεύσει και πόσοι απέκτησαν πρόσβαση σε αυτόν.

Όπως λένε οι ειδικοί, η διαρροή αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας των υπολογιστών καθώς χάκερς θα μπορούσε να εκμεταλλευθούν τον κώδικα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν τα Windows.

Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος, ορισμένες εταιρείες να αντιγράψουν μέρη του κώδικα τωνWindows και να τα χρησιμοποιήσουν σε παρόμοια προγράμματα.

Η εταιρεία δεν έχει εντοπίσει την πηγή της διαρροής και έχει επικοινωνήσει για το θέμα με τις αρχές.

Ο Πίλα είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η διαρροή οφείλεται στο δίκτυο της Microsoft.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ο κώδικας που διέρρευσε προέρχεται από τα Windows 2000 και τα Windows NT.

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που ανακοίνωσε η Μάικροσοφτ αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη είχε ανακοινώσει πως ένα πρόβλημα σε ορισμένες εκδόσεις των Windows επέτρεπε σε χάκερς την πρόσβαση σε υπολογιστές.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 04:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη

Έντονες πιέσεις σε όλες τις πλευρές από τον ΟΗΕ

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας, αλλά και εκπροσώπων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τις διαβουλεύσεις μαραθώνιες και δύσκολες, καθώς επί έξη και πλέον ώρες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χρειάστηκε να συναντηθεί ξεχωριστά με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ακολούθησε κοινή τριμερής συνάντηση, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν εκ νέου κατ΄ ιδίαν επαφές των αξιωματούχων του ΟΗΕ με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές με τις αντιπροσωπείες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας και Τουρκίας που βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια.

Ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, χαρακτήρισε «καλό το ότι συνομιλούν ακόμα» και προέβλεψε ότι πρόκειται «να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου για όσο διάστημα χρειαστεί».


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 03:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κλείνει για λόγους ασφαλείας το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσ/κη

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Απόκη

Κλειστό θα παραμείνει την Παρασκευή 13/2 το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη λόγω απροσδιόριστης απειλής σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το κλείσιμο του προξενείου επιβεβαίωσε με δήλωση της η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μπρέντα Γκρίνμπεργκ αναφέροντας ως αιτία την ύπαρξη απειλής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες η εν λόγω απειλή άξιζε, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, για να παραμείνει μια ημέρα κλειστό το προξενείο.

Επίσης, αρμόδια πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο του προξενείου δεν σχετίζεται με τις ακυρώσεις των πτήσεων της British Airways προς την Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά πληροφορίες φέρουν την απειλή να σχετίζεται με τρομοκρατία.


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κλωνοποίηση

Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung)χαιρετίζει την είδηση πως επιστήμονες στη Νότια Κορέα κλωνοποίησαν 30 ανθρώπινα έμβρυα για να πάρουν κύτταρα που θα βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει πως η διεθνής κοινή γνώμη είναι διχασμένη σχετικά με το θέμα, αλλά σημειώνει πως πολλές χώρες κάνουν διάκριση μεταξύ της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης με την οποία διαφωνούν, και της θεραπευτικής που ίσως βοηθήσει να σώσει ζωές.

«Τα πειράματα στη Νότρια Κορέα, λέει η γερμανικής εφημερίδα, δείχνουν πως κάνουν το σωστό».

Αλλά η εφημερίδα σημειώνει και τα «εξαιρετικά δύσκολα ηθικά ερωτήματα» που εγείρει η θεραπευτική κλωνοποίηση.

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ανησυχεί πως οι εξελίξεις αυτές μπορεί να επιταχύνουν την άφιξη του πρώτου κλωνοποιημένου μωρού.

«Μέχρι στιγμής», λέει η γερμανική εφημερίδα, «τα νοτιοκορεάτικα πειράματα δεν θεράπευσαν κανένα αλλά απλώς έχουν δώσει στον κόσμο κλωνοποιημένα έμβρυα και στην αίρεση των Ρέλιανς οδηγίες για το πώς να τα κατασκευάσουν».

Στην Αυστρία η Ντι Πρέσε (Die Presse) εκτιμά πως ακόμα και μια παγκόσμια απαγόρευση κλωνοποίησης με στόχο την αναπαραγωγή δεν θα ήταν αποτελεσματική, διότι «αν κάτι είναι τεχνικά δυνατό, στο τέλος θα γίνει».

Έτσι, εκτιμά η αυστριακή εφημερίδα «πρέπει να προετοιμαστούμε για την άφιξη του πρώτου κλώνου».

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) υπογραμμίζει πως οι επιστήμονες που εμπλέκονται σε αυτά τα πειράματα «δεν είναι ούτε τσαρλατάνοι ούτε τρελοί» και έχουν τη στήριξη των κυβερνήσεων τους.

Η Ασία, λέει η εφημερίδα «βρίσκεται στη διαδικασία να αναλάβει δυναμικά την πρωτοπορία στο χώρο της βιοτεχνολογίας και γενετικής» κυρίως «επειδή δεν παραλύει από τη θρησκευτική κληρονομιά που χρωματίζει τις συζητήσεις για τα θέματα αυτά σε Αμερική και Ευρώπη».

Γεράματα

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) εκφράζει την κατάπληξή της για την εμφάνιση των ηγετών της Βρετανίας και της Γερμανίας μετά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο την Πέμπτη το βράδυ.

«Τα σημάδια των σκληρών δοκιμασιών που πέρασαν τους τελευταίους μήνες είναι εμφανή στον Τόνι Μπλερ και στον Γκέρχαρντ Σρέντερ» λέει η εφημερίδα.

Ο Μπλερ είχε «¨ρουφηγμένα μάγουλα και τα χαρακτηριστικά του ήταν τεντωμένα» ενώ ο Σρέντερ είχε «μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια».

«Η εικόνα των νεαρών επαναστατών αποτελεί παρελθόν» λέει η Λε Τεμπ.

«Και οι δύο άνδρες έχουν χάσει την υποστήριξη στα κόμματά τους και η δημοτικότητά τους έχει καταβαραθρωθεί» εκτιμά η ελβετική εφημερίδα.

Αστυνόμευση πυρηνικών

Ικανοποιημένη με τις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχετικά με την αντιμετώπιση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων εμφανίζεται η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt).

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αμερικανική πρωτοβουλία θα παγιώσει το παρόν σύστημα του διαχωρισμού των κρατών σε τρεις κατηγορίες: τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι νόμιμα πυρηνικές δυνάμεις, τις 40 χώρες που είναι σε θέση να παράγουν πυρηνική τεχνολογία και τις υπόλοιπες.

Τα αμερικανικά σχέδια αντιβαίνουν στα προγράμματα ελέγχων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας, λέει Ντι Βελτ.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υποβάλλονται σε ελέγχους και δεν εμπιστεύονται την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας» λέει η εφημερίδα που όμως εκτιμά ότι «η πρόθεση των ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο παγκόσμιου σερίφη» θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.