Compact version |
|
Thursday, 9 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-02-16
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 22:26 (Ώρα Λονδίνου) Κάτω από το 3% φέρεται να βρίσκεται πλέον η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων Προβάδισμα της ΝΔ με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας «Metron Analysis», που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Αντέννα". Η δημοσκόπηση έγινε από την επομένη της εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα και έχει συμπεριλάβει την διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και μικρό τμήμα από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39%, το ΠΑΣΟΚ 36,3%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 3,3%, το ΔΗΚΚΙ 1,1%, το ΛΑΟΣ 1,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 13%. Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρίας, που έγιναν στις αρχές Φεβρουαρίου και στις 20 Ιανουαρίου η διαφορά υπέρ της ΝΔ, ήταν 3,7% και 2,2% αντίστοιχα. Ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 45,2% έναντι 42,8% του Κώστα Καραμανλή. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 18,7% ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση η διαφορά ήταν 21,2%, υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 78,2% και της ΝΔ στο 90%. Η αναλογία των μετακινήσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ένα προς 2,7. Οι μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ παραμένουν σχεδόν σταθερές σε ποσοστό 9%, ενώ αυξήθηκαν εκείνες από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ στο 4%. «Οι αναποφάσιστοι» Οι αναποφάσιστοι προέρχονται σε ποσοστό 31,5% από το ΠΑΣΟΚ σε 5,1% από τη ΝΔ σε 12,6% από άλλα κόμματα. Από τους αναποφάσιστους το 36,7% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου έναντι 18,6% του κ. Καραμανλή. Το 38,5% των αναποφασίστων δηλώνει ότι αισθάνεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ και το 26,7% πιο κοντά στη ΝΔ. Το 32% πιστεύει ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και το 12% το ΠΑΣΟΚ. Δημοσκόπηση της ALCO Σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ALCO, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Αlter» η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι της τάξεως του 2,9%. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 40,8% έναντι 37,9% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ 5,4%, Συνασπισμός 3,00%, ΔΗΚΚΙ 0,9%, Λ.Α.Ο.Σ. 1,5%, 'Άλλο κόμμα 1,9%, Δεν ξέρω 7,2%, Λευκό 1,1%, Δεν απαντώ 0,3%. Όσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με ποσοστό 42,2% έναντι 39,9% του Κώστα Καραμανλή. Στην παράσταση νίκης, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 49,9%, ακολουθεί με 31,5% το κυβερνών κόμμα, ενώ το 18,6% των ερωτηθέντων απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου) Η καριέρα του κορυφαίου ποδηλάτη είχε επισκιαστεί τα τελευταία χρόνια από κατηγορίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών Κορυφαίοι ιατροδικαστές στην Ιταλία πραγματοποίησαν νεκροψία στη σορό του σημαντικότερου ποδηλάτη της χώρας, Μάρκο Παντάνι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ρίμινι, το περασμένο Σάββατο. Ο επικεφαλής παθολόγος δήλωσε ότι τα οριστικά πορίσματα θα εκδοθούν σε αρκετές εβδομάδες, ωστόσο τα αρχικά συμπεράσματα κάνουν λόγο για αιμορραγία στο κρανίο και τους πνεύμονες του Ιταλού αθλητή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, αποκλείεται το ενδεχόμενο άσκησης βίας, χωρίς πάντως να μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου. Ο Μάρκο Παντάνι, 34 ετών, θεωρούνταν εθνικός ήρωας στη χώρα του, όπου η ποδηλασία είναι ευρέως διαδεδομένο άθλημα. Ήταν ο τελευταίος ποδηλάτης που κατόρθωσε να κερδίσει δύο από τις σημαντικότερους παγκοσμίως αγώνες, το Γύρο του Παρισιού και το Γύρο της Ιταλίας, την ίδια χρονιά, το 1998. Από τη χρονιά εκείνη, ωστόσο, η καριέρα του επισκιάστηκε από κατηγορίες περί χρήσης αναβολικών ουσιών.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου) Έκκληση για περιορισμό της παγκόσμιας φτώχειας Διπλασιασμό της ετήσιας οικονομικής βοήθειας στα φτωχά κράτη ζήτησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε ξανά τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τα σχέδιά του για διπλασιασμό της βοήθειας προς τα φτωχότερα κράτη του κόσμου. Η έκκληση του κ. Μπράουν έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την παγκοσμιοποίηση στο Λονδίνο, συνδιάσκεψη η οποία διοργανώθηκε για να υπενθυμίσει στους ηγέτες του κόσμου τη δέσμευσή τους να μειώσουν δραματικά τα ποσοστά φτώχειας παγκοσμίως μέχρι το 2015. Ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος κατηγόρησε τις αναπτυγμένες χώρες ότι δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τον περιορισμό της φτώχειας. Ο κ. Μπράουν ζητά το ποσό για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στα φτωχά κράτη να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, από 50 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, επαίνεσε την έκκληση, λέγοντας ότι τα χρήματα που διατίθενται για το σκοπό αυτό δεν αποτελούν δώρο ή φιλανθρωπική πράξη, αλλά επένδυση στο μέλλον των παιδιών του πλανήτη. Νέα σύνοδος με το ίδιο αντικείμενο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 60 κρατών.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 22:02 (Ώρα Λονδίνου) Ιρακινοί οι δράστες της Φαλούτζα Δεκάδες ήταν οι τραυματίες της επίθεσης στη Φαλούτζα Οι υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ, εκτιμούν πλέον ότι για την πολύνεκρη επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Φαλούτζα, το Σάββατο, δεν ευθύνονται ξένοι ισλαμιστές μαχητές, αλλά αποκλειστικά Ιρακινοί. 25 άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση, η οποία οδήγησε και στην απελευθέρωση 20 κρατουμένων. Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, είχε πει την Κυριακή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι η επίθεση οφείλεται σε ξένους μαχητές. Ωστόσο, ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ είπε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών που έγιναν, οι δράστες ήταν Ιρακινοί πολίτες., πιθανότατα υποστηρικτές του προηγούμενου καθεστώτος. Οι Αμερικανοί άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι τους δράστες συνέδραμαν και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου) Δύο Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί Aμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές βομβιστικές επιθέσεις. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική Βαγδάτη και η δεύτερη στην πόλη Μπαγκούμπα, 50 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Κατά την επίθεση στην κεντρική Βαγδάτη, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, τέσσερις Ιρακινοί μικροπωλητές τραυματίστηκαν στη δεύτερη επίθεση, στην Μπακούμπα, όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη. Έκρηξη και σε σχολείο Έκρηξη σημειώθηκε σε σχολείο στην Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο, εκ των οποίων μία μαθήτρια. Τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η έκρηξη έγινε σε δημοτικό σχολείο, σε περιοχή Σιιτών μουσουλμάνων, χωρίς πάντως να έχει διευκρινιστεί εάν το σχολείο ήταν ο στόχος. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε και έναν ακόμη εκρηκτικό μηχανισμό στο σχολείο και κάλεσε ειδική αμερικανική ομάδα για να τον απενεργοποιήσει. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν οπλοφόροι έστησαν ενέδρα στο όχημά τους, νοτίως της Βαγδάτης. Ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι Αμερικανοί πολίτες ήταν μέλη θρησκευτικής οργάνωσης.
Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου) Το θέμα των προσφύγων ή των οικονομικών μεταναστών που καταφεύγουν σε ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται από τα καυτά ζητήματα των καιρών μας. Στο πλαίσιο του γενικού ενδιαφέροντος για το θέμα, ο Τζον Σάντγουορθ του BBC ανακάλυψε μια συγκλονιστική πλευρά. Τους πρόσφυγες που είτε σκοτώνονται είτε ακρωτηριάζονται από νάρκες, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο. «Βρίσκομαι στην ελληνική πλευρά του Έβρου. Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν το ποτάμι, συχνά τη νύχτα, από την απέναντι Τουρκία στην Ελλάδα, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, για να περάσουν το ποτάμι αντιμετωπίζουν μια από τις πιο καλά οχυρωμένες συνοριακές γραμμές», είπε ο απεσταλμένος του BBC. Στη «γη της επαγγελίας» Στο ρεπορτάζ του BBC υπήρχε και η μαρτυρία του Γκούμα, 32 χρόνων, από το Μπουρούντι, ο οποίος είχε τραυματισθεί από νάρκη τον περασμένο Ιανουάριο: «Περάσαμε το ποτάμι μια νύχτα χωρίς φεγγάρι» Οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις για άσυλο έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για άλλες χώρες. Το που πάνε παραμένει άγνωστο Πέτρος Μάστακας, διευθυντής του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες »Είδαμε ένα φράκτη και αποφασίσαμε να τον περάσουμε. Ακούσαμε μια έκρηξη. Νόμιζα ότι με πυροβόλησαν ο φίλος μου σκοτώθηκε επί τόπου, εγώ τραυματίσθηκα σοβαρά». Τα τελευταία 10 χρόνια, 64 πρόσφυγες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στη «γη της επαγγελίας» μέσα από το ναρκοπέδιο. «Μου έδωσαν ένα χαρτί και μου είπαν ότι πρέπει να φύγω από την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα. Τους είπα όχι, δεν έχω πόδια, πως μπορώ να φύγω», ήταν η μαρτυρία ενός άλλου λαθρομετανάστη, του Ρεουάν από το Μαρόκο, 22 χρόνων, ο οποίος δέχθηκε την επίσκεψη της αστυνομίας στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος. Δυσκολίες και παγίδες Πέρα από ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από το ελληνικό κράτος εάν δεν έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα. Νόμιζα ότι με πυροβόλησαν ο φίλος μου σκοτώθηκε επί τόπου, εγώ τραυματίσθηκα σοβαρά Γκούμα, 32 χρόνων Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα παραχώρησε πέρυσι πολιτικό άσυλο σε τρία μόνο άτομα. Ο Νίκος Μαστρακούλης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας είπε στον απεσταλμένο του BBC ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι το ελληνικό κράτος εσκεμμένα δημιουργεί εμπόδια για να μην παραχωρήσει πολιτικό άσυλο. «Ένας πραγματικός πρόσφυγας έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και παγίδες που σημαίνει ότι εύκολα η προσπάθειά του για άσυλο αποτυγχάνει», είπε ο Νίκος Μαστρακούλης. Υποθέσεις για την τύχη τους «Οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις για άσυλο έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για άλλες χώρες. Το που πάνε παραμένει άγνωστο», είπε ο Πέτρος Μάστακας, διευθυντής του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες. «Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την τύχη τους, διότι μόλις συνέλθουν από τα τραύματά τους εξαφανίζονται», είπε ο Πέτρος Μάστακας. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να καθαρίσει τις όχθες του Έβρου από τις νάρκες, αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Στο μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τοςυ πρόσφυγες που καταφέρνουν να περάσουν στα εδάφη της.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου) Προηγείται η ΝΔ στην A' Θεσσαλονίκης Oρφανός και Bενιζέλος προηγούνται μεταξύ των υποψηφίων Mε διαφορά 4,2 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην A' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Mαρτίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kάπα Research, για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος». Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει την προτίμηση του 36,8% των ερωτηθέντων, έναντι 32,6% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,8%, ο Συνασπισμός 3,2%, ο ΛΑΟΣ 2,5% και το ΔΗΚΚΙ 1,4%. Στο ερώτημα της καταλληλότητας για το αξίωμα του πρωθυπουργού, η έρευνα δίνει προβάδισμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή με διαφορά 1,6% (37,9% έναντι 36,3%). Tο 48,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τη μέχρι τώρα πορεία του κ. Καραμανλή , ενώ το 47,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την πορεία του κ. Παπανδρέου. Η έρευνα δείχνει και τα ποσοστά των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων. Από τη ΝΔ προηγούνται οι Γ. Ορφανός, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Ιωαννίδης, Έλενα Ράπτη, Στ. Παπαθεμελής, Στ. Καλαφάτης, Σ. Κούβελας. Από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι Ευ. Βενιζέλος, Άκης Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Γ. Μαγκριώτης, Ν. Γκεσούλης, Εύα Καϊλή. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 10 και 13 Φεβρουαρίου, μετά δηλαδή την εκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ακριβώς την περίοδο κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι συνεργασίες των Στ. Μάνου, Aνδρέα Ανδριανόπουλου, Mαρίας Δαμανάκη και M. Ανδρουλάκη με το ΠΑΣΟΚ. Έγινε σε δείγμα 813 νοικοκυριών στην Α' Θεσσαλονίκης, με προσωπικές συνεντεύξεις και με τη μέθοδο της κάλπης, ως προς την πρόθεση της ψήφου.
Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου) Ο Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον έπρεπε να τελειώσει τη μετάφραση μέσα σε ένα χρόνο Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον από το Μπέντφορντ μετέφρασε στα αρχαία ελληνικά την πρώτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ. Ο κ.Γουίλσον είπε ότι είναι το μεγαλύτερο κείμενο που μεταφράζεται στα αρχαία ελληνικά τα τελευταία 1500 χρόνια και ότι για να το μεταφράσει χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος. Την μετάφραση ζήτησαν οι εκδότες των περιπετειών του μικρού μάγου και η αρχαιοελληνική εκδοχή του «Χαρι Πότερ και η Πέτρα του Φιλόσοφου» θα κυκλοφορήσει φέτος ταυτόχρονα με την μετάφραση στα ιρλανδικά. Ο κ.Γουίλσον είπε ότι διάβασε μια αγγελία στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ που ζητούσε μεταφραστή στα αρχαία ελληνικά και ότι «αυθόρμητα έγραψε στον εκδοτικό οίκο ότι μπορεί να αναλάβει τη μετάφραση». «Πιστεύω πως το σκεπτικό είναι να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία για να ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν αρχαία ελληνικά», είπε ο καθηγητής Γουίλσον ο οποίος πρόσθεσε πως το μοντέλο του για την μετάφραση ήταν «ο Λουκιανός ένας συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα». Ο κ.Γουίλσον είπε ακόμη ότι η μετάφραση είχε και τα ιδιαίτερα της προβλήματα με τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιεί η δημιουργός του Χάρι Πότερ όπως και τα ονόματα που δίνει στους χαρακτήρες της και τα οποία πολλές φορές αντανακλούν μια αίσθηση της προσωπικότητας τους.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου) Ο Φρανσουά Λεοτάρ ήταν υπουργός Αμύνης την δεκαετία του 90 Ο Γάλλος πρώην υπουργός Αμύνης, Φρανσουά Λεοτάρ, και ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ, Ρενώ Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, καταδικάστηκαν για ξέπλυμα χρημάτων. Ο κ. Λεοτάρ καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή. Είναι ο δεύτερος πολιτικός που κατείχε ανώτερο κυβερνητικό αξίωμα, στο κυβερνών κόμμα του προέδρου Ζακ Σιράκ, που, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, κρίνεται ένοχος για διαφθορά. Στις 30 Ιανουαρίου, ο Αλέν Ζυπέ, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροδεξιάς συμμαχίας UMP του προέδρου Ζακ Σιράκ, κρίθηκε ένοχος για παρόμοιες κατηγορίες και έζει ασκήσει έφεση. Ο κ. Λεοτάρ κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποίησε πλαστό τραπεζικό σχήμα για να διοχετεύσει χρήματα στο κόμμα του, το 1995. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ρενώ Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, κρίθηκε ένοχος ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την απάτη. Στον κ. Ντονεντιέ ντε Βαμπρ επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και μπορεί να χάσει την έδρα του στο κοινοβούλιο. Ο κ. Λεοτάρ, που αποχώρησε από την πολιτική το 1998, διετέλεσε απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ήταν υπουργός Πολιτισμού από το 1986-88 και υπουργός Αμύνης την περίοδο 1993-95. Ο κ. Λεοτάρ ήταν αρχηγός της κεντροδεξιάς Ένωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF), που συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό (UMP) του προέδρου Σιράκ.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου) Μετοχές με αντάλλαγμα τον πρόεδρο Ο Μιχαήλ Χανταρκόβσκι είναι φυλακή από τον Οκτώβριο Ένας από τους βασικούς μετόχους της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Γιούκος, ο Λεονίντ Νεβζλίν, είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δέχονται να εκχωρήσουν τις μετοχές τους στην κυβέρνηση. Η πρόταση υποβάλλεται με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερος ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι. Ο κ. Χανταρκόβσκι πρόκεται να δικαστεί με κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής. Η εταιρεία του κ. Νεβζλίν και των συνεργατών του, Μενατέπ, έχει το 44% των μετοχών της Γιούκος. Ο κ. Νεβζλίν είπε ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν στο ρωσικό κράτος τον έλεγχο της Γιούκος και εκείνοι να διατηρήσουν χαρτοφυλάκια μετοχών. Ο Λεονίντ Νεβζλίν είπε ότι ο ίδιος και άλλοι βασικοί μέτοχοι έκαναν την πρόταση να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με την απελευθέρωση του κ. Χανταρκόβσκι και ενός άλλου υπόδικου μετόχου, του Πλάτον Λεμπέντεφ. Ο κ. Νεβζλίν, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ, αιτιολόγησε την πρότασή του λέγοντας ότι η ζωή και η ελευθερία είναι πιο πολύτιμες από μετοχές. Η πρότασή τους, διευκρίνισε, ισχύει υπό τον όρο ότι πρώτα θα γίνει η απελευθέρωση των δύο.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου) Aπορρίπτεται η αντιπρόταση Παπανδρέου Aντιδράσεις προκαλούν οι αντιπροτάσεις Παπανδρέου Aρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή τηλεοπτικών συζητήσεων ανάμεσα στον ίδιον και τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Yπενθυμίζεται ότι, απαντώντας στην αρχική πρόταση του κ. Καραμανλή για τρεις συζητήσεις μεταξύ των δύο και μία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε πέντε συζητήσεις: Tέσσερεις θεματικές μεταξύ Παπανδρέου - Καραμανλή και μία μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Aπάντηση στην αντιπρόταση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός, εφόσον περιλάβει όλα τα θέματα που απασχολούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι μόνον τους τομείς, τους οποίους αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του. »Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μείνουν εκτός συζήτησης θέματα όπως η υγεία -και γενικότερα το κοινωνικό κράτος-, η διαφάνεια και η διαφθορά, τα οποία απασχολούν τους Έλληνες. »Ο διάλογος με περιορισμούς δεν είναι διάλογος ουσίας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν όποιο θέμα θελήσουν. »Δεν έχουμε αντίρρηση τα ντιμπέιτ να μεταδοθούν μέσω του διαδικτύου και ελεύθερα να υποβληθούν από τους πολίτες ερωτήματα, τα οποία, για λόγους αντικειμενικότητας θα χειριστούν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι». O κ. Pουσσόπουλος προσθέτει, ότι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλισθεί είναι ελεύθερες ερωτήσεις για όλα τα θέματα, χωρίς περιορισμούς και εξειδικεύσεις, και καταλήγει: «Εκείνο όμως το οποίο προξενεί εντύπωση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου, ενώ ζητά διάλογο των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας, αγνοεί την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για διάλογο όλων των πολιτικών αρχηγών ενώπιον των Ελλήνων. Πρόταση την οποία εμείς και επαναφέρουμε». Tο KKE «Διαφωνούμε ριζικά και θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος, τελικά, αναγνωρίζει το δικαίωμα των ντιμπέιτ μόνο ανάμεσα στα δύο κόμματα και αρνείται το αίτημα, που και εμείς υποβάλαμε, για να διενεργηθεί συζήτηση ανάμεσα στους επικεφαλής όλων των κομμάτων, τουλάχιστον της Βουλής και της Ευρωβουλής, ενιαία απ' όλους του τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς». Παραρήγα: Aπαράδεκτη η απάντηση του Γ. Παπανδρέου Aυτό δήλωσε η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την αντιπρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. H κ. Παπαρήγα ζητά, αντί να υπάρχουν ξεχωριστές συνεντεύξεις των επικεφαλής των κομμάτων σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καλύτερα να διενεργηθούν τρεις - τέσσερεις έως και πέντε συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. O Συνασπισμός «Με τη σημερινή του επιστολή ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει και για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε ότι στη 'συμμετοχική του δημοκρατία' υπάρχει θέση μόνο για τη ΝΔ», αναφέρει ανακοίνωση του Συνασπισμού και προσθέτει: «Η αριστερά είναι ανεπιθύμητη και δεν αναγνωρίζεται ούτε ως συνομιλητής. Ο ίδιος, βέβαια, μπορεί να διαλέγει τους συνομιλητές του. Αυταπατάται, όμως, εάν νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό τις δικές του προτιμήσεις». TO ΔHKKI Ως αντιδημοκρατική και αναχρονιστική καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας την αντιπρόταση του κ. Παπανδρέου περί διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων «μόνο μεταξύ των δύο μονομάχων του αντιλαϊκού νεοφιλελεύθερου δικομματικού συστήματος». Ο κ. Τσοβόλας προσθέτει ότι «με αμερικάνικα πρότυπα ο νέος διάδοχος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να περιορίσει την πολυφωνία και να καθιερώσει δύο κόμματα με μία αντιλαϊκή πολιτική και ιδεολογία» Tο ΠΑΣΟΚ «Όλα τα κόμματα συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου και πολιτισμένου διαλόγου», δήλωσε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στην δήλωση του εκπροσώπου Tύπου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές συζητήσεις. H κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής έστειλε μία πρόταση με τη δική του πολιτική άποψη σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθούν τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπανδρέου, μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του, απάντησε με τη δική του πολιτική πρόταση και άποψη. Η βάση αυτής της πρότασης, είναι ότι ο διάλογος πρέπει να είναι θεματικός. Όταν συζητούμε επί παντός επιστητού τότε δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνθήματα. »Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε μία συγκεκριμένη πρόταση με θεματικές ενότητες. Φυσικά δεν είναι δογματική η πρόταση. Μπορούμε να συζητήσουμε, οποιαδήποτε θεματική ενότητα και αυτό θα γίνει ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων». Όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, «το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, και το πρωτότυπο, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προτείνει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους νέους. Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και οι δύο αρχηγοί να μιλήσουν με τους νέους ανθρώπους για το θέμα που τους αφορά: την κοινωνία της πληροφορίας και της τεχνολογίας». «Έχουμε όλοι τη δυνατότητα να συζητήσουμε δημοκρατικά και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ώστε οι συζητήσεις αυτές να δώσουν τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να κατανοήσει σε βάθος τις πολιτικές των κομμάτων», κατέληξε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου) Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου; Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας; Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας; Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική; Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish». Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου. Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη Αθανάσιος Κατσίμπελης Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους. Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα) Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου. Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας. εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα) Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό. Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού Nikolaos (Birmingham) Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα) Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ () Nikolaos (Birmingham, UK) Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό Δημήτρης (Θεσσαλονίκη) 1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν 2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία 3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι 4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη 5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό 6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη. 7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα 8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή 9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής. 10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα. Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη) Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου Δημήτριος Αρζόγλου Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως () Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία) Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό. Δημήτρης (Θεσσαλονίκη) Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά. Νίκος (Βόννη, Γερμανία) Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου Δημήτριος Αρζόγλου Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος Δημήτριος Θεοδοσιάδης Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους. Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε; Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα) The priorities of our nation itemized: l. Keep the state and religion separate 2.Good government with clear-cut goals: (a) one social security system for all citizens (b) one health system for all citizens (c) education to have priority at all levels, with good and updated programs (d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests) (e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy. Ioannis Schinas (Houston, USA) 1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος. 2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε. 3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους. 4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη. 5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός. 6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες. 7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους. 8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. 9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον. 10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες. 10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή. Ειρήνη Μ (Αθήνα) Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο. Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει). Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία. Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα) H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών. Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ). ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων. ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας. Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι) Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα. Ηλίας (Καναδάς) Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα. Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα) All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change: 1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce. δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες) 2. (Finally) separate the church from the state. 3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them. 4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs. 5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing. Manolis Lygounis (San Jose, California, USA) Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο. Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου) Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης Τάσος (Ηράκλειο) Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Αθανάσιος (Ελλάδα) Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης Τάσος (Ηράκλειο) Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών. Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς) Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες . Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο. Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα) Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει. Denis Bechrakis (Canada) Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός. Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου) Oι κ.κ. Βαζπαγί και Μουσάραφ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αρχίσουν συνομιλίες H Iνδία και το Πακιστάν άρχισαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. H πρώτη μέρα των συνομιλιών ολοκληρώθηκε. Οι συνομιλίες -- οι πρώτες εδώ και τρία σχεδόν χρόνια -- διεξάγονται σε επίπεδο σχετικά χαμηλόβαθμων αντιπροσωπειών, προτού περάσουν στα χέρια ανώτερων αξιωματούχων την Τετάρτη. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ μεταδίδει ότι οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ινδία και το Πακιστάν προσήλθαν στις συνομιλίες έχοντας αποδεχτεί ότι η σύγκρουση στο Κασμίρ δεν μπορεί να κριθεί και να κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα. Τα δύο κράτη, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και άλλα θέματα ασφαλείας. Η συνάντηση είναι κλιμάκωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βαζπαγί, έτεινε, κατά τον δικό του χαρακτηρισμό, χείρα φιλίας στο Πακιστάν.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου) Δύο αμερικανοί στρατιώτες νεκροί Aμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές βομβιστικές επιθέσεις. Η μία επίθεση έγινε στην κεντρική Βαγδάτη και η δεύτερη στην πόλη Μπαγκούμπα, πενήντα χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Κατά την επίθεση στην κεντρική Βαγδάτη, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία τέσσερις Ιρακινοί μικροπωλητές τραυματίστηκαν όταν βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη, στην πόλη Μπαγκούμπα. Ο αμερικανός στρατός δήλωσε ότι βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου ανατίναξε την φάλαγγά τους, στην Μπαγκούμπα. Έκρηξη και σε σχολείο Έκρηξη σημειώθηκε σε σχολείο στην Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και πλέον άτομα. Τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η έκρηξη έγινε σε δημοτικό σχολείο, σε περιοχή Σιιτών μουσουλμάνων. Η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε και έναν ακόμη εκρηκτικό μηχανισμό στο σχολείο και κάλεσε ειδική αμερικανική ομάδα για να τον απενεργοποιήσει. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα παιδί είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την έκρηξη. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν οπλοφόροι έστησαν ενέδρα στο όχημά τους, νοτίως της Βαγδάτης. Ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι αμερικανοί πολίτες ήταν μέλη θρησκευτικής οργάνωσης.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου) Aπορρίπτεται η αντιπρόταση Παπανδρέου για τα ντιμπέιτ Aντιδράσεις προκαλούν οι αντιπροτάσεις Παπανδρέου Aρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή τηλεοπτικών συζητήσεων ανάμεσα στον ίδιον και τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Yπενθυμίζεται ότι, απαντώντας στην αρχική πρόταση του κ. Καραμανλή για τρεις συζητήσεις μεταξύ των δύο και μία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε πέντε συζητήσεις: Tέσσερεις θεματικές μεταξύ Παπανδρέου - Καραμανλή και μία μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Aπάντηση στην αντιπρόταση αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός, εφόσον περιλάβει όλα τα θέματα που απασχολούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και όχι μόνον τους τομείς, τους οποίους αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του. »Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μείνουν εκτός συζήτησης θέματα όπως η υγεία -και γενικότερα το κοινωνικό κράτος-, η διαφάνεια και η διαφθορά, τα οποία απασχολούν τους Έλληνες. »Ο διάλογος με περιορισμούς δεν είναι διάλογος ουσίας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν όποιο θέμα θελήσουν. »Δεν έχουμε αντίρρηση τα ντιμπέιτ να μεταδοθούν μέσω του διαδικτύου και ελεύθερα να υποβληθούν από τους πολίτες ερωτήματα, τα οποία, για λόγους αντικειμενικότητας θα χειριστούν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι». O κ. Pουσσόπουλος προσθέτει, ότι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλισθεί είναι ελεύθερες ερωτήσεις για όλα τα θέματα, χωρίς περιορισμούς και εξειδικεύσεις, και καταλήγει: «Εκείνο όμως το οποίο προξενεί εντύπωση είναι ότι ο κ. Παπανδρέου, ενώ ζητά διάλογο των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας, αγνοεί την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για διάλογο όλων των πολιτικών αρχηγών ενώπιον των Ελλήνων. Πρόταση την οποία εμείς και επαναφέρουμε». Tο KKE «Διαφωνούμε ριζικά και θεωρούμε απαράδεκτη την απάντηση του Γ. Παπανδρέου ο οποίος, τελικά, αναγνωρίζει το δικαίωμα των ντιμπέιτ μόνο ανάμεσα στα δύο κόμματα και αρνείται το αίτημα, που και εμείς υποβάλαμε, για να διενεργηθεί συζήτηση ανάμεσα στους επικεφαλής όλων των κομμάτων, τουλάχιστον της Βουλής και της Ευρωβουλής, ενιαία απ' όλους του τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς». Παραρήγα: Aπαράδεκτη η απάντηση του Γ. Παπανδρέου Aυτό δήλωσε η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την αντιπρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. H κ. Παπαρήγα ζητά, αντί να υπάρχουν ξεχωριστές συνεντεύξεις των επικεφαλής των κομμάτων σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καλύτερα να διενεργηθούν τρεις - τέσσερεις έως και πέντε συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. O Συνασπισμός «Με τη σημερινή του επιστολή ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει και για όποιον ακόμη δεν κατάλαβε ότι στη 'συμμετοχική του δημοκρατία' υπάρχει θέση μόνο για τη ΝΔ», αναφέρει ανακοίνωση του Συνασπισμού και προσθέτει: «Η αριστερά είναι ανεπιθύμητη και δεν αναγνωρίζεται ούτε ως συνομιλητής. Ο ίδιος, βέβαια, μπορεί να διαλέγει τους συνομιλητές του. Αυταπατάται, όμως, εάν νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό τις δικές του προτιμήσεις». TO ΔHKKI Ως αντιδημοκρατική και αναχρονιστική καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας την αντιπρόταση του κ. Παπανδρέου περί διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων «μόνο μεταξύ των δύο μονομάχων του αντιλαϊκού νεοφιλελεύθερου δικομματικού συστήματος». Ο κ. Τσοβόλας προσθέτει ότι «με αμερικάνικα πρότυπα ο νέος διάδοχος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να περιορίσει την πολυφωνία και να καθιερώσει δύο κόμματα με μία αντιλαϊκή πολιτική και ιδεολογία» Tο ΠΑΣΟΚ «Όλα τα κόμματα συμφωνούμε στην ανάγκη ενός οργανωμένου και πολιτισμένου διαλόγου», δήλωσε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στην δήλωση του εκπροσώπου Tύπου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές συζητήσεις. H κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής έστειλε μία πρόταση με τη δική του πολιτική άποψη σχετικά με το πώς πρέπει να οργανωθούν τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπανδρέου, μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του, απάντησε με τη δική του πολιτική πρόταση και άποψη. Η βάση αυτής της πρότασης, είναι ότι ο διάλογος πρέπει να είναι θεματικός. Όταν συζητούμε επί παντός επιστητού τότε δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνθήματα. »Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε μία συγκεκριμένη πρόταση με θεματικές ενότητες. Φυσικά δεν είναι δογματική η πρόταση. Μπορούμε να συζητήσουμε, οποιαδήποτε θεματική ενότητα και αυτό θα γίνει ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων». Όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, «το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, και το πρωτότυπο, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προτείνει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους νέους. Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και οι δύο αρχηγοί να μιλήσουν με τους νέους ανθρώπους για το θέμα που τους αφορά: την κοινωνία της πληροφορίας και της τεχνολογίας». «Έχουμε όλοι τη δυνατότητα να συζητήσουμε δημοκρατικά και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ώστε οι συζητήσεις αυτές να δώσουν τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να κατανοήσει σε βάθος τις πολιτικές των κομμάτων», κατέληξε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 12:06 (Ώρα Λονδίνου) Eνστάσεις στη δίκη για τον EΛA Oριστικά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη Mε ενστάσεις που αφορούν την αρμοδιότητα του δικαστηρίου συνεχίζεται η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον EΛA ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων. Tη Δευτέρα, με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης που υπέβαλε η πλευρά του κατηγορουμένου Χρήστου Τσιγαρίδα, με το οποίο δεν συντάχθηκαν οι κατηγορούμενοι Αγγελέτος Κανάς και Κώστας Αγαπίου. Στη συνέχεια υπεβλήθη ένσταση από το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κανά Αλέξη Κούγια περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο συνήγορος υποστήριξε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης από τριμελές εφετείο κακουργημάτων και όχι από μεικτό ορκωτό δικαστήριο προσβάλλει την αρχή της ισότητας των πολιτών και ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε μεικτό ορκωτό. Με την ένσταση συντάχθηκε και η πλευρά του κ. Τσιγαρίδα. Η συνήγορός του κ. Μαρίνα Δαλιάνη υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του εντολέα της αφορούν πολιτικά αδικήματα και ως εκ τούτου πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να υπαχθούν στις αρμοδιότητες του μεικτού ορκωτού. Όπως υποστήριξε η κ. Δαλιάνη, ο νόμος που εκχωρεί αρμοδιότητα εκδίκασης παρόμοιων υποθέσεων στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων είναι αντισυνταγματικός. Η διαδικασία συνεχίζεται.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόντρα για τα ντιμπέιτ. Ανέβασαν τους τόνους οι δυο μονομάχοι. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κυβέρνηση σε χειμερία νάρκη. Χωρίς νερό και ρεύμα περιοχές της Αττικής. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» χιλιάδες πολίτες. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντριβή περιμένει το ΠΑΣΟΚ!... Tέσσερα νέα γκάλοπ στέλνουν μαύρα μαντάτα στον Γιωργάκη. Χαριστική βολή για το κυβερνών κόμμα οι Μάνος - Ανδριανόπουλος. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παιδί της συναλλαγής ο Γιώργος. Ο Κώστας Καραμανλής καταγγέλλει από την Πάτρα σκοτεινό παρασκήνιο από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» με εξωθεσμικά κέντρα. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ιστορική γκάφα του Γιώργου. Πέντε νέα γκάλοπ αποτυπώνουν το σκηνικό της ήττας. Παγιώνεται από 3% εως και 5,5% η σταθερή κυριαρχία της ΝΔ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πού είναι ο Σημίτης; Γιατί εξαφανίστηκε; Ποιός είναι ο πρωθυπουργός στην χώρα; Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες αυξήσεις σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Δεσμεύσεις Καραμανλή για πρόγραμμα ουσιαστικής μεταρρύθμισης. ΕΘΝΟΣ: Η πράσινη αντεπίθεση των 20 ημερών. Από την Κρήτη ξεκινάει σήμερα η μάχη της τελικής ευθείας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Λοξή μακεδονική φάλαγγα» από τον Κ. Καραμανλή. Δεν ξέρουν πια τι να πουν. Ποδοπάτησαν την ιδεολογία τους, δηλώνει για τους ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δανεισμός - μαμούθ. Μέσα σε δύο μήνες δανείσθηκαν περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Απ' όπου βρουν αρπάζουν λεφτά. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς νερό, αεροδρόμιο και κυβέρνηση. Κακοκαιρία: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πληρώσει το... πρόστιμο της καθημερινότητας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιατί πήρα τους «2». Γιώργος: Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, δεν αλλάζουμε ταυτότητα. ΕΣΤΙΑ: Μετέωρο το ΠΑΣΟΚ. Με Μάνο - Ανδριανόπουλο οδηγείται σε διάσπαση. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κόλλησαν και στα ντιμπέιτ! Τέσσερα θεματικά, τρία μέσω τηλεοράσεως και ένα μέσω διαδικτύου, πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, πρόταση που απέρριψε η ΝΔ. METRORAMA: Παζάρι για τους όρους τηλεοπτικού διαλόγου. Περιορισμούς ζητά ο Γ. Παπανδρέου. Έντονη αντίδραση από την Αριστερά. ΤΑ ΝΕΑ: Πετά το γάντι με 5 διλήμματα σε Καραμανλή. Επιθετική πολιτική από Γιώργο. CITY PRESS: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα. Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ στις 3 μονάδες. Ο Παπανδρέου κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά πάσχει σε επίπεδο οργάνωσης και τακτικής. THE DAILY TIMES: Ο Πρωτόπαπας κρίνει την κυβέρνηση. «Είχαμε μία κυβέρνηση που δεν ήταν στα 'πάνω' της». Αποκαλυπτική συνέντευξη του τέως υπουργού Τύπου. Η ΧΩΡΑ: «Εμείς δεν έχουμε αφεντικά». Σφοδρά πυρά Καραμανλή κατά των εργολάβων - συνεταίρων του ΠΑΣΟΚ. Κακοκαιρία Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «λίγες ώρες χιονόπτωσης ήταν αρκετές για να μας αφήσουν επί 3 ημέρες χωρίς αεροδρόμιο και χωρίς νερό. Την ίδια στιγμή, η απούσα κυβέρνηση έριχνε τις ευθύνες στους πολίτες και ο Γ. Παπανδρέου εμφανιζόταν ικανοποιημένος». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «τεράστια προβλήματα άφησε πίσω του ο παγετός σε πολλές περιοχές της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, παρόλο που ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στη χώρα μετά την ύφεση της σφοδρής κακοκαιρίας. Εύβοια και Κρήτη έχουν στην κυριολεξία παγώσει, ενώ πολλές περιοχές της πρωτεύουσας ταλαιπωρούνται από τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση». Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι «σε διεθνή διασυρμό εξελίχθηκε το κλείσιμο του ολοκαίνουργιου και πολυδιαφημισμένου αεροδρομίου των Σπάτων. Το χιόνι ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις, ταλαιπώρησε το επιβατικό κοινό και παραλίγο να προκαλέσει τραγωδία εξαιτίας του πρόχειρου καθαρισμού της πίστας». Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει: «Pωτάμε: Έχει πρωθυπουργό η χώρα; Και αν έχει, ποιός είναι; Ο Γιώργος ή ο Σημίτης; Και αν είναι ο Σημίτης, γιατί έχει εξαφανιστεί, σε μία περίοδο που ο τόπος εδώ και τρεις - τέσσερεις μέρες δοκιμάζεται από την πρωτοφανή, ομολογουμένως, κακοκαιρία που έχει πλήξει τη χώρα και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, διότι όπως πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις η κρατική μηχανή διαλύεται. Σκεφτόμαστε, αν -ο μη γένοιτο- ξεσπούσε κανένας πόλεμος τι θα γινόταν και... ανατριχιάζουμε». Η ESPRESSO εκτιμά ότι «ο καιρός τρελάθηκε! Φαινόμενα όπως οι σφοδρές χιονοθύελλες, οι επίμονες θερμοκρασίες υπό το μηδέν το χειμώνα και από την άλλη αφόρητος καύσωνας το καλοκαίρι έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συχνά. Ο λόγος δεν είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά κάτι νέο, που, όπως λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει να συνηθίσουμε να ακούμε και να βιώνουμε: το κλίμα αστικού τύπου». Δημοσκοπήσεις Η CITY PRESS αναφέρει ότι «σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ στις 3 μονάδες. Ο Παπανδρέου κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά πάσχει σε επίπεδο οργάνωσης και τακτικής. Πιο άνετος ο Καραμανλής της μετά Σημίτη περιόδου. Η Αριστερά αντιστέκεται σθεναρά στην πολιτική 'γοητεία' του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα άφησε ουσιαστικά ανυπεράσπιστους τους συνεργαζόμενους». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι «την απρόσκοπτη πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ από τις 'μεταγραφές' των κ. Ανδριανόπουλου και Μάνου, ανέδειξαν με απόλυτη σαφήνεια οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο». Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, «τάσεις αποσυσπείρωσης στη βάση του κυβερνώντος κόμματος μετά τις μεταγραφές των κ. Μάνου, Ανδριανόπουλου, Ανδρουλάκη και της κ. Μαρίας Δαμανάκη καταγράφονται σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη χθεσινή μέρα». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου) Έξαρση της νόσου των πουλερικών Εκατομμύρια πουλερικά έχουν σφαχθεί Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε ένα ακόμη κρούσμα της νόσου των πουλερικών. Πρόκειται για έναν έφηβο στα βόρεια της χώρας. Έτσι, στο Βιετνάμ τα κρούσματα ανέρχονται σε 21, από τα οποία 14 έχουν πεθάνει. Παράλληλα, η Κίνα επιβεβαίωσε άλλα επτά κρούσματα της νόσου των πουλερικών, και μια ακόμη περίπτωση που δεν είναι επιβεβαιωμένη. To κινεζικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη της νόσου στις επαρχίες Χουμπέι, Γκουαντόγκ και Θιβέτ, ενώ τα ύποπτα κρούσματα είναι στην επαρχία Τζιλίν. Συνολικά στην Κίνα έχει επιβεβαιωθεί η νόσος σε 41 σημεία, ενώ υποψίες υπάρχουν για εννέα ακόμη περιοχές. Την ίδια στιγμή αξιωματούχος στην Ταϋλάνδη επιβεβαίωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η νόσος επανεμφανίστηκε σε 14 σημεία, οκτώ επαρχιών της Ταυλάνδης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς, εξετάσεις στην Ταϋλάνδη έδειξαν ότι και μια λεοπάρδαλη πέθανε από την ίδια νόσο. Η νόσος των πουλερικών έχει οδηγήσει στο θάνατο 21 άτομα στο Βιετνάμ και στην Ταϋλάνδη και σε σφαγή δεκάδες εκατομμύρια πουλερικών σε όλη την Ασία.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου) Δύο αμερικανοί στρατιώτες νεκροί Aμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη Ένα παιδί σκοτώθηκε και δύο άλλα δύο τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε σχολείο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η έκρηξη έγινε σε δημοτικό σχολείο, σε περιοχή Σιιτών μουσουλμάνων. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές βομβιστικές επιθέσεις. Η μία επίθεση έγινε στην κεντρική Βαγδάτη και η δεύτερη στην πόλη Μπαγκούμπα, πενήντα χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Κατά την επίθεση στην κεντρική Βαγδάτη, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία τέσσερις Ιρακινοί μικροπωλητές τραυματίστηκαν όταν βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη, στην πόλη Μπαγκούμπα. Ο αμερικανός στρατός δήλωσε ότι βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου ανατίναξε την φάλαγγά τους, στην Μπαγκούμπα. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν οπλοφόροι έστησαν ενέδρα στο όχημά τους, νοτίως της Βαγδάτης. Ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι αμερικανοί πολίτες ήταν μέλη θρησκευτικής οργάνωσης.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου) 4+1«ντιμπέιτ» ζητάει ο Γ. Παπανδρέου Θεματική αντιπαράθεση προτείνει ο Γ. Παπανδρέου Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου απαντά σε αντίστοιχη επιστολή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για τα «ντιμπέιτ», προτείνοντας τη διεξαγωγή τεσσάρων διαφορετικών τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς και μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο κομμάτων. Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Κον Κώστα Καραμανλή Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας Αγαπητέ κύριε Καραμανλή, (Αγαπητέ Κώστα) Μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχω την ευχαρίστηση να απαντήσω στην επιστολή που μου απευθύνατε σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Δεν θα επικεντρωθώ στα αυτονόητα που αφορούν την ουδέτερη λειτουργία του Κράτους για την τήρηση του Συντάγματος. Η έγκυρη και πλήρης ενημέρωση των πολιτών απαιτεί έναν ευρύ πολιτισμένο και ολοκληρωμένο διάλογο και γι' αυτό το λόγο προτείνω να διεξαχθούν οι εξής συζητήσεις στην τηλεόραση: 1. Για την εξωτερική πολιτική 2. Για την οικονομία και την ανάπτυξη 3. Για την παιδεία και την απασχόληση 4. Για τους νέους και τις νέες τεχνολογίες μέσω του Διαδικτύου 5. Επιπλέον προτείνω μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων μας Για τις παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να συζητήσουν άμεσα εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες μας, ώστε να οριστικοποιηθούν το περιεχόμενο και οι κανόνες διεξαγωγής αυτών των συζητήσεων. Με τιμή Γιώργος Α. Παπανδρέου»
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία «Ο Κόφι Ανάν πέτυχε ένα διπλωματικό επίτευγμα», υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» , αναφέρομενη στο ρόλο που διαδραμάτισε ο γγ. των ΗΕ στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό. «Τώρα απομένει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει η «Ντερ Στάνταρντ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία άσκησε πιέσεις στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ώστε μία ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου. «Για άλλη μία φορά η ΕΕ που συχνά δέχεται κριτική έδειξε τι είναι στην πραγματικότητα: μία εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο», γράφει η «Ντερ Στάνταρντ». Η «Ντερ Στάνταρντ» όμως φοβάται ότι η αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσει να ισχύει για αρκετό χρονικό διάστημα και μόνο οι μετέπειτα γενιές θα μπορέσουν να χαρούν - «του καρπούς της ειρήνης στην Κύπρο». Οι φόβοι των Ελληνοκυπρίων Η γερμανική «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» θεωρεί ότι πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, πολλοί Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο το πρόχειρο σχέδιο συντάγματος του Κόφι Ανάν να νομιμοποιήσει το διαχωρισμό του νησιού σε δύο αυτόνομα κράτη. «Το σχέδιο Ανάν υποθετικά διασφαλίζει την πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, κανένας όμως δεν γνωρίζει πως το πολύπλοκο συνταγματικό δημιούργημα θα λειτουργήσει στην πράξη», γράφει η «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου». Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης έχουν δίκιο όταν απορρίπτουν την πολιτική της κυβέρνησης που δεν έχει αντίρρηση η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, υπογραμμίζει η «Ντι Βελτ» στη Γερμανία. Μία μέρα μετά την έναρξη της επίσημης επίσκεψης της κ. Αντζελα Μέρκελ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Άγκυρα, η εφημερίδα αναρωτιέται γιατί ορισμένα στελέχη του κόμματος του οποίου ηγείται η κ. Μέρκελ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. «Η Τουρκία είναι μία προβληματική περίπτωση που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη ικανότητα της ΕΕ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση», τονίζει η «Ντι Βελτ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την υποστήριξη που έχει από τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. «Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πει στοιυς Τούρκους συνομιλητές της ότι η προσφορά του καγκελαρίου είναι ανέντιμη. Δεν μπορείς από τη μία να υποστηρίζεις την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και από την άλλη να αρνείσαι να πουλάς τανκς στη χώρα αυτή επειδή δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει η «Ντι Βελτ». Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» επικρίνει τον καγκελάριο Σρέντερ επειδή αγνοεί το γεγονός - «ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης». «Η ένταξη της Τουρκίας θα αλλάξει ουσιαστικά την ΕΕ και θα την υποχρεώσει ριζικά να αλλάξει τις προοπτικές της», παρατηρεί ο συντάκτης της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου) Γκολ για Ντέμη ήττα για Ατλέτικο Μαδρίτης Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν πιστός στο ραντεβού του με τα δίχτυα, όμως η Ατλέτικο δεν είχε την δυναμική για να αντέξει στο «Καμπ Νου» όπου ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα με 3-1. Ο Έλληνας επιθετικός ισοφάρισε στο 21 το γκολ του Σαβιόλα (11), όμως η προβληματική αμυντική λειτουργία των Μαδριλένων έδωσε το δικαίωμα στους Καταλανούς να «τελειώσουν» το ματς στο πρώτο μέρος με τους Ροναλντίνιο (24) και Γκαρθία (43). Στην Ολλανδία, με τον Γιάννη Αναστασίου να «ανοίγει» το σκορ στο 12ο λεπτό και να πετυχαίνει το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα του Άγιαξ, ο «Αίαντας» νίκησε την Φόλενταμ 2-0 και πέρασε και πάλι στη πρώτη θέση. Ακολούθησε ένα ακόμα γκολ στα τελευταία λεπτά με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκάλασεκ, που διαμόρφωσε έτσι το τελικό 2-0 για τους πρωτοπόρους της Casino Eredivisie.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου) Oι κ.κ. Βαζπαγί και Μουσάραφ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αρχίσουν συνομιλίες H Iνδία και το Πακιστάν άρχισαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Οι συνομιλίες μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για συνολικές διαπραγματεύσεις για το Κασμίρ και άλλα εκκρεμή ζητήματα που δημιουργούν ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ μεταδίδει ότι οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ινδία και το Πακιστάν προσήλθαν στις συνομιλίες έχοντας αποδεχτεί ότι η σύγκρουση στο Κασμίρ δεν μπορεί να κριθεί και να κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα. Οι συνομιλίες -- οι πρώτες εδώ και τρία σχεδόν χρόνια -- διεξάγονται σε επίπεδο σχετικά χαμηλόβαθμων αντιπροσωπειών, προτού περάσουν στα χέρια ανώτερων αξιωματούχων την Τετάρτη. Τα δύο κράτη, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και άλλα θέματα ασφαλείας. Η συνάντηση είναι κλιμάκωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχαρί Βαζπαγί, έτεινε, κατά τον δικό του χαρακτηρισμό, χείρα φιλίας στο Πακιστάν.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου) 4+1«ντιμπέιτς» ζητάει ο Γ. Παπανδρέου Θεματική αντιπαράθεση προτείνει ο Γ. Παπανδρέου Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου απαντά σε αντίστοιχη επιστολή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για τα «ντιμπέιτς», προτείνοντας τη διεξαγωγή τεσσάρων διαφορετικών τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς και μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο κομμάτων. Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Κον Κώστα Καραμανλή Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας Αγαπητέ κύριε Καραμανλή, (Αγαπητέ Κώστα) Μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχω την ευχαρίστηση να απαντήσω στην επιστολή που μου απευθύνατε σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Δεν θα επικεντρωθώ στα αυτονόητα που αφορούν την ουδέτερη λειτουργία του Κράτους για την τήρηση του Συντάγματος. Η έγκυρη και πλήρης ενημέρωση των πολιτών απαιτεί έναν ευρύ πολιτισμένο και ολοκληρωμένο διάλογο και γι' αυτό το λόγο προτείνω να διεξαχθούν οι εξής συζητήσεις στην τηλεόραση: 1. Για την εξωτερική πολιτική 2. Για την οικονομία και την ανάπτυξη 3. Για την παιδεία και την απασχόληση 4. Για τους νέους και τις νέες τεχνολογίες μέσω του Διαδικτύου 5. Επιπλέον προτείνω μία συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων μας Για τις παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να συζητήσουν άμεσα εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες μας, ώστε να οριστικοποιηθούν το περιεχόμενο και οι κανόνες διεξαγωγής αυτών των συζητήσεων. Με τιμή Γιώργος Α. Παπανδρέου»
Αθήνα 2004: Ανησυχίες για την ασφάλεια Δύο τουρίστες στις στήλες του Ολυμπίου Διός Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, το 52 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι πιθανή μία τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ τέσσερις στους 10 φρονούν ότι πιθανότερος στόχος μιας τέτοιας επίθεσης θα είναι Αμερικανοί αθλητές. Ορισμένοι Αμερικανοί αθλητές, μεταξύ των οποίων και μέλη της εθνικής ομάδας μπάσκετ, δήλωσαν στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ άλλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας. Πάντως, το σχετικό τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες από το Λας Βέγκας ανέφερε τη νύχτα του Σαββάτου ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να διαθέσει 750 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία των Αγώνων και πως αξιωματούχοι της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι πεπεισμένοι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των 560 Αμερικανών αθλητών που θα έλθουν στην Αθήνα. «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή κατά της αμερικανικής ομάδας ή κατά των Αγώνων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής,Τζιμ Σερ, και πρόσθεσε: «είναι προφανές, όμως, ότι ο κόσμος έχει αλλάξει κι υπάρχουν ανησυχίες στον τομέα της ασφαλείας. Γνωρίζουμε, σε τελευταία ανάλυση, ότι κανένα περιβάλλον δεν είναι 100 τοις εκατό ασφαλές». Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ελβετός επιθεωρητής Ντένις Οσβαλντ δηλωσε χθες σε εφημερίδα της πατρίδας του ότι η μόνη του μεγάλη ανησυχία για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας αφορά την οροφή του κυρίως Ολυμπιακού Σταδίου. «Αλλά οι Αγώνες μπορούν, αν χρειαστεί, να γίνουν και χωρίς αυτή την οροφή», δήλωσε στην εφημερίδα «ΣόνταγκςΤσάιτούνγκ» ο κ. Όσβαλντ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και πως η οργανωτική επιτροπή τήρησε το χρονοδιάγραμμά της τους τελευταίους 18 μήνες.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου) Εξομάλυνση με προβλήματα υδροδότησης Σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος», Αποκαθίσταται σταδιακά η κατάσταση που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, κυρίως στη βόρειο-ανατολική Αττική, όπου ο πάγος στους δρόμους και τα προβλήματα στην υδροδότηση εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Έκκληση για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης νερού απηύθυνε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία επισκέφθηκε την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που ανέκυψαν στην παροχή νερού από την υπερκατανάλωση των τελευταίων δύο ημερών, εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας. «Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, να αποφύγουν με κάθε τρόπο την άσκοπη χρήση νερού και ειδικότερα με λάστιχο για την απομάκρυνση του πάγου και του χιονιού από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις βεράντες, τις αυλές, τα αυτοκίνητα» είπε η κα Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ που παρουσίασε η κα Παπανδρέου, η χθεσινή ζήτηση ανήλθε σε 2.100.000 κυβικά μέτρα, όταν η μέση κατανάλωση αυτή την περίοδο είναι 1.000.000 κμ και η ιστορικά υψηλότερη κατανάλωση που έχει καταγραφεί σε περίοδο καύσωνα ήταν 1.480.000 κμ. Την περίοδο του παγετού του 2002 η μέγιστη κατανάλωση ήταν 1.380.000 κμ. Η αύξηση στην κατανάλωση νερού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι οι καταναλωτές αφήνουν ανοικτές τις βρύσες για την αποφυγή παγετού, αλλά και στα προβλήματα των υδραυλικών συστημάτων πολλών κατοικιών, εξήγησε η υπουργός. Ανοικτό το οδικό δίκτυο Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Αττικής εκτός από ορισμένα σημεία όπου ακόμα υπάρχουν δυσχέρειες. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία. Επίσης ανοιχτή είναι η Αττική Οδός και κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και στη παλαιά εθνική Αθηνών - Θηβών. Σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος», όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς και δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων. Πάντως, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 155 πτήσεις, από τις συνολικά 340, που είχαν προγραμματισθεί. Όπως καταγγέλλουν ορισμένες αεροπορικές εταιρίες, οι διάδρομοι που έχουν διανοιχτεί στην πίστα του αεροδρομίου δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να τροχοδρομήσουν τα μεγάλου τύπου αεροσκάφη. Ενδεικτικό είναι ότι το πρωί της Κυριακής, το φτερό ενός Air Βus 330 των Κυπριακών Αερογραμμών, μετά την προσγείωσή του, χτύπησε σε όγκο χιονιού, που είχε συγκεντρωθεί στην άκρη του διαδρόμου, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική τεχνική βλάβη, και να προκληθεί αναστάτωση στους επιβάτες. Όπως διαπιστώθηκε, το αεροσκάφος, που προερχόταν από τη Λάρνακα, δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει την πτήση των 12:00 για Λάρνακα, και οι επιβάτες έπρεπε να περιμένουν νέο αεροσκάφος, από την Κύπρο.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου) Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Έχει, κατά τα φαινόμενα, αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Σερβία και καθίσταται έτσι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του δικαζόμενου στη Χάγη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Υποψήφιος πρωθυπουργός θα είναι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που ηγήθηκε του συνασπισμού των κομμάτων ο οποίος ανέτρεψε πριν από τέσσερα χρόνια τον κ. Μιλόσεβιτς. Η άρση του αδιεξόδου επετεύχθη μετά την απόφαση που έλαβε, με μεγάλη πλειοψηφία το κεντρικό συμβούλιο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κινήματος, Βουκ Ντράσκοβιτς, ήταν σαφώς αντίθετος. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλές λεπτομέρειες, η τελευταία αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι θα σχηματισθεί κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με την υποστήριξη στη Βουλή, αλλά όχι με την συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα, του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο κ. Κοστούνιτσα φαίνεται ότι θ'ανέλθει στην εξουσία χωρίς πολλούς από τους παλαιούς του συμμάχους και χάρις στην υποστήριξη των παλαιών του εχθρών!
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 07:02 (Ώρα Λονδίνου) Στρατιωτική περίπολος στο Κασμίρ Άρχισε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, μία διαδικασία που, όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές, μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση των προβλημάτων που χωρίζουν το Πακιστάν και την Ινδία. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το ζήτημα του Κασμίρ. Ινδοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Ισλαμαμπάντ, για τριήμερες συνομιλίες με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. "Είναι συνομιλίες για συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν αξιωματούχοι κι όχι υπουργοί. Κι όμως έχουν τεράστια σημασία", τονίζει ο Πολ Άντερσον ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ. Είναι είναι οι πρώτες διαπραγματεύσεις που γίνονται μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών, πριν από τρία χρόνια στην πόλη Άγρα της Ινδίας, με βασική διαφορά, αυτή τη φορά, ότι έχει αλλάξει η στάση και των δύο πλευρών, όπως δείχνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης των οκτώ τελευταίων μηνών. Τηρείται, επιπλέον, η εκεχειρία στη γραμμή αντιπαράθεσης που χωρίζει τα δύο τμήματα του Κασμίρ. Η Ινδία αναγνωρίζει επίσης ότι το Πακιστάν κατάφερε να σταματήσει τη διείσδυση ακραίων παραστρατιωτικών στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ, ενώ το Πακιστάν δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την υπόσχεση της Ινδίας να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δικές της δυνάμεις ασφαλείας στο υπο πακιστανικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 05:32 (Ώρα Λονδίνου) Ιράκ: Έτοιμοι να συμβιβασθούν οι Αμερικανοί Ο Πολ Μπρέμερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί αλλαγές στο μηχανισμό μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, παραμένει ωστόσο αποφασισμένη να συστήσει ένα μεταβατικό συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση, είπε ότι είναι πιθανό να γίνουν τροποποιήσεις στο ισχύον σχέδιο για για το διορισμό του συμβουλίου από τοπικές συνελεύσεις. Οι τροποποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διοργάνωση μιας εθνικής συνδιάσκεψης ή τη διεξαγωγή μερικών εκλογών -όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Μπρέμερ. Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα μπορούσε να διαπραγματεύθεί την επίσπευση των γενικών εκλογών στο Ιράκ κατά ένα περίπου μήνα, από την προγραμματισμένη ημερομηνία του ενός περίπου χρόνου από σήμερα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν είναι εφικτό να διοργανωθούν άμεσες γενικές εκλογές μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως έχει ζητήσει η κοινότητα των Σιιτών του Ιράκ. Ο Πολ Μπρέμερ εκτίμησε ότι παρόμοιο θα είναι και το συμπέρασμα του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι. Η έκθεση του Αλγερινού διπλωμάτη σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών τους αμέσως προσεχείς μήνες στο Ιράκ, αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία «Ο Κόφι Ανάν πέτυχε ένα διπλωματικό επίτευγμα», υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» , αναφέρομενη στο ρόλο που διαδραμάτισε ο γγ. των ΗΕ στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό. «Τώρα απομένει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει η «Ντερ Στάνταρντ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία άσκησε πιέσεις στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ώστε μία ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου. «Για άλλη μία φορά η ΕΕ που συχνά δέχεται κριτική έδειξε τι είναι στην πραγματικότητα: μία εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο», γράφει η «Ντερ Στάνταρντ». Η «Ντερ Στάνταρντ» όμως φοβάται ότι η αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσει να ισχύει για αρκετό χρονικό διάστημα και μόνο οι μετέπειτα γενιές θα μπορέσουν να χαρούν - «του καρπούς της ειρήνης στην Κύπρο». Οι φόβοι των Ελληνοκυπρίων Η γερμανική «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» θεωρεί ότι πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, πολλοί Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο το πρόχειρο σχέδιο συντάγματος του Κόφι Ανάν να νομιμοποιήσει το διαχωρισμό του νησιού σε δύο αυτόνομα κράτη. «Το σχέδιο Ανάν υποθετικά διασφαλίζει την πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, κανένας όμως δεν γνωρίζει πως το πολύπλοκο συνταγματικό δημιούργημα θα λειτουργήσει στην πράξη», γράφει η «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου». Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν δίκιο όταν απορρίπτουν την πολιτική της κυβέρνησης που δεν έχει αντίρρηση η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, υπογραμμίζει η «Ντι Βελτ» στη Γερμανία. Μία μέρα μετά την έναρξη της επίσημης επίσκεψης της κ. Αντζελα Μέρκελ του Χρηστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Άγκυρα, η εφημερίδα αναρωτιέται γιατί ορισμένα στελέχη του κόμματος του οποίου ηγείται η κ. Μέρκελ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. «Η Τουρκία είναι μία προβληματική περίπτωση που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη ικανότητα της ΕΕ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση», τονίζει η «Ντι Βελτ». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την υποστήριξη που έχει από τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. «Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πει στοιυς Τούρκους συνομιλητές της ότι η προσφορά του καγκελαρίου είναι ανέντιμη. Δεν μπορείς από τη μία να υποστηρίζεις την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και από την άλλη να αρνείσαι να πουλάς τανκς στη χώρα αυτή επειδή δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει η «Ντι Βελτ». Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» επικρίνει τον καγκελάριο Σρέντερ επειδή αγνοεί το γεγονός - «ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης». «Η ένταξη της Τουρκίας θα αλλάξει ουσιαστικά την ΕΕ και θα την υποχρεώσει ριζικά να αλλάξει τις προοπτικές της», παρατηρεί ο συντάκτης της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».
|