Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-18

  1. Συμφωνία για debates
  2. Τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο
  3. Δραματική αύξηση των νεκρών στο Ιράν
  4. Συνομιλίες για την οικονομία
  5. Από τους Ντουράν Ντουράν στη Μπιγιονσέ
  6. Παραιτήθηκε ο Ντιν
  7. ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι
  8. Τριμερής σύνοδος κορυφής
  9. Zητούν να μην γίνουν δεκτά τα αρχεία της Στάζι
  10. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  11. Aνησυχεί ο Ραούφ Ντενκτάς
  12. Τραγωδία στο Ιράν
  13. O Eρυθρός Σταυρός επικρίνει το Ισραήλ
  14. Nέα επίθεση αυτοκτονίας
  15. Kακοκαιρίας συνέπειες και ντιμπέιτ
  16. Τραγωδία στο Ιράν
  17. ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι
  18. Nέα επίθεση αυτοκτονίας
  19. «Χρονοδιάγραμμα για την ειρήνη»
  20. Nέα επίθεση αυτοκτονίας
  21. ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι
  22. «Η συνάντηση των τριών μεγάλων»
  23. Δυσαρέσκεια στους κόλπους της ΕΕ
  24. «Ραντεβού στο Βερολίνο»

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 00:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για debates

Θα κληθούν να απαντήσουν σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής

Καταρχήν συμφωνία για την τηλεοπτική αναμέτρηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή επιτεύχθηκε κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία για το θεματολογικό πλαίσιο καθώς οι ερωτήσεις που θα γίνουν θα αφορούν στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα αλλά και τη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων σε ένα δεύτερο γύρο από δημοσιογράφους.

Αν προκύπτει μάλιστα ανάγκη για διευκρινίσεις οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να επανέλθουν για να τις λάβουν.

Ο αριθμός των τηλεοπτικών αναμετρήσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί ενώ δεν έγινε συζήτηση και για τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση από τα κόμματα της αριστεράς. "Να αδιαφορήσουν για τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο μονομάχους" κάλεσε τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα.

Με επιστολή του στον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζητά την άμεση σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής.


Τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο

Οι τρεις χώρες προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας παρουσίασαν μια σειρά εκτενών προτάσεων που στόχο έχουν την αναδιάρθρωση της ΕΕ και των οικονομιών της.

Οι Γκέρχαρντ Σρέντερ, Ζακ Σιράκ και Τόνι Μπλερ σε μια άνευ προηγουμένου σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ζήτησαν εκ βάθρων τροποποιήσεις για να γίνουν οι χώρες-μέλη της Ένωσης πιο ανταγωνιστικές.

Οι τρεις συμφωνούν, επίσης, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας νέας θέσης επιτρόπου, του οποίου η αρμοδιότητα θα είναι όλα τα οικονομικά ζητήματα.

Όμως, η τριμερής αυτή συνάντηση προκάλεσε οξεία κριτική από άλλες χώρες της ΕΕ που πιστεύουν ότι στόχος των τριών ηγετών είναι να δημιουργήσουν ένα «διευθυντήριο».

«Διευθυντήριο»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άσκησε έντονη κριτική στην διεξαγωγή της συνόδου υποστηρίζοντας ότι ο χωρισμός σε στρατόπεδα θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κοινότητα.

Όμως ο κ. Σρέντερ, με τη λήξη της συνάντησης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι δεν προσπαθούν «να επιβληθούν σε κανέναν, πόσο μάλλον στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ είπε ότι η συνάντηση των τριών χωρών ήταν πολύ σημαντική σε μια «τόσο δύσκολη εποχή».

Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που επέκριναν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την απόφασή τους να επέμβουν στρατιωτικά στο Ιράκ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, απέρριψε την ιδέα να προστεθεί στο γαλλο-γερμανικό άξονα η Βρετανία, λέγοντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν μια ειδική σχέση.


Δραματική αύξηση των νεκρών στο Ιράν

Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πυροσβέστες

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων, σκοτώθηκαν στο πιο αιματηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία του Ιράν.

Τρένο, το οποίο μετέφερε εύφλεκτα υλικά, ανατινάχτηκε στα βορειο-ανατολικά της χώρας αφήνοντας 295 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας αποκολλήθηκαν, εκτροχιάστηκαν και πέντε από αυτά συνετρίβησαν σε κτίρια και σπίτια που βρίσκονταν κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Περίπου 200 από τους νεκρούς εκτιμάται ότι ήταν εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή Νεϊσαμπούρ για να εξουδετερώσουν τις φλόγες και σκοτώθηκαν από μεγάλη έκρηξη.

Το εμπορικό τρένο μετέφερε πετρέλαιο, λιπάσματα, βαμβάκι και θείο.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας 17 βαγόνια με θείο, έξι βαγόνια με πετρέλαιο, επτά βαγόνια με λιπάσματα και 10 βαγόνια με βαμβάκι αποκολλήθηκαν και κύλησαν από τον σταθμό της περιοχής.

Τα βαγόνια εκτροχιάσθηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες

Εκτροχιάστηκαν και έπιασαν φωτιά στις 0400 τοπική ώρα.

Οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν εξουδετερώσει τις φλόγες όταν σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη, στις 0935 τοπική ώρα.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που οι κάτοικοι της περιοχής νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμική δόνηση.

Στα κοντινά χωριά ισοπεδώθηκαν σπίτια, μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια των σπιτιών τους, γεγονός που ενδέχεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών.

Σεισμός;

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι τα βαγόνια του τρένου αποκολλήθηκαν εξαιτίας μικρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Το Ιράν είναι σεισμογενής χώρα. Στις 26 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπαμ εξαιτίας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράν επισημαίνει ότι ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρχές είναι πως επετράπη η μεταφορά τόσο διαφορετικών και εξαιρετικά εύφλεκτων υλικών στην ίδια αμαξοστοιχία.

Έκκληση για αίμα

Αυτοκίνητα με μεγάφωνα γυρνούν στις γειτονιές απευθύνοντας έκκληση για αίμα για τους εκατοντάδες τραυματίες.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Φυσικών Καταστροφών είπε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προσέφερε τη βοήθεια του Οργανισμού σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανώτατοι αξιωματούχοι: ο κυβερνήτης της περιοχής, ένας δήμαρχος και ένα ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για την οικονομία

Οι τρεις ηγέτες συζητούν τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας

Στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συζητούν τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβληθούν για να γίνει η Ευρώπη η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο.

Πάντως, ένα απο τα θέματα που απασχολεί τη σύνοδο του Βερολίνου είναι οι προοπτικές που διαγράφονται στον ορίζοντα όσον αφορά την αγορά εργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας πριν αρχίσει η σύνοδος, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην παγκοσμιοποίηση να αποφέρει οφέλη μόνο στους πλουσίους.

Ανησυχίες

Ωστόσο, ολλοί ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους για τη σημασία της συνάντησης των κυρίων Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ που μπορεί να οδηγήσει, όπως φοβούνται, την δημιουργία ενός «διερυθυντηρίου» που θα κατευθύνει την πορεία της Κοινότητας.

Γι'αυτό τον λόγο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους της χώρας του, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ισπανία: «Δεν υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός διευθυντηρίου. Κάτι τετοιο αντιβαίνει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είνια πρακτικό. Νομίζω ότι είναι θεμιτό για τρείς μεγάλες χώρες, για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης να συζητούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Τσάρος της οικονομίας»;

Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται στο Βερολίνο είναι η πρόταση της Βρετανίας που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας θέσεως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στην πρόοδο που έχει ενδεχομένως επιτευχθεί όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στη Λισαβόνα το 2000 για να γίνει η ΕυρωπαΙκή Ένωση η πιο ανταγωνιστική οικονομία μέχρι το 2010.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου)

Από τους Ντουράν Ντουράν στη Μπιγιονσέ

Η Μπιγιονσέ έκανε πολλά βλέμματα να στραφούν πάνω της

Αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής και εκατοντάδες θαυμαστές τους συνέθεσαν το σκηνικό και των φετινών Βρετανικών Βραβείων Μουσικής.

Το ροκ συγκρότημα «The Darkness» αναδείχθηκε «βασιλιάς» της βραδιάς κερδίζοντας τρία βραβεία της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας

Οι Darkness κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ, του καλύτερου βρετανικού συγκροτήματος και του καλύτερου ροκ συγκροτήματος.

Στις μεγάλες νικήτριες κατατάσσεται και η Ντάιντο, με δύο βραβεία: του καλύτερου σίνγκλ και της καλύτερης Βρετανίδας ερμηνεύτριας.

Επίσης, το συγκρότημα Busted και ο Τζάστιν Τίμπερλέικ πήραν από δύο βραβεία, ενώ η απαστράπτουσα Μπιγιονσέ Νόουλς τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ερμηνεύτριας της διεθνούς σκηνής.

Τιμητικό βραβείο για τους Duran Duran

Οι Darkness ήταν όντως ένα από τα πλέον επιτυχημένα συγκροτήματα του 2003 αφού πούλησαν 1.2 εκατομμύρια άλμπουμ στη Βρετανία από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο Τζάστιν Χόκινς είπε: «Είναι ένα πραγματικό προνόμιο, μία τεράστια τιμή και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Πρέπει να παραδεχθώ ότι μάλλον είμαστε το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα».

Η Μπιγιονσέ φορώντας διαμάντια αξίας 150 χιλιάδων λιρών εμφανίστηκε στην σκηνή μέσα από καπνούς για να τραγουδήσει την επιτυχία Crazy In Love, λίγο πριν και η ίδια παραλάβει το βραβείο της.

Απόντες νικητές

Απών από τη μουσική βραδιά ήταν ο Ντάνιελ Μπένινγκφιλντ, ο οποίος αναρρώνει στη Νέα Ζηλανδία μετά από αυτοκινητικό ατύχημα.

Δέχθηκε το βραβείο του καλύτερου Βρετανού ερμηνευτή από το τηλέφωνο.

Η Ντάιντο απείχε από τη βραδιά καθώς προετοιμάζεται για την παγκόσμια περιοδεία της και ηχογραφεί το νέο δίσκο της.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της εξέφρασε την έκπληξή της.

«Ξέρω ότι ψηφίστηκα από το κοινό. Είμαι ευγνωμονούσα.»

Duran Duran για πάντα

Ο Τζάστιν Τίμπερλέικ απένειμε το τιμητικό βραβείο της Σημαντικότερης Συμβολής στη Μουσική στους Duran Duran.

Κρατώντας το βραβείο στα χέρια του, ο αρχηγός του συγκροτήματος Σάιμον Λε Μπον είπε: «Αυτό το συγκρότημα οφείλει τα πάντα σε αυτή τη χώρα και στη μεγάλη βρετανική μουσική σκηνή».

«Με την απονομή αυτού του βραβείου μας δώσατε κύρος. Μας τιμήσατε προσφέροντας μας μια θέση μεταξύ αυτών που υπήρξαν πηγή έμπνευσης για μας.»


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 18:58 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Ντιν

Ο Ντιν ανακοινώνει την αποχώρησή του

Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητά του αποσύρεται αλλά ο αγώνας για αλλαγή συνεχίζεται.

«Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι με το να ορθώνει κανείς το ανάστημά του και να λέει την αλήθεια μπορεί να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων», είπε.

Η απόφαση του πρώην κυβερνήτη έμοιαζε αναπόφευκτη αφού στις προκριματικές εκλογές του Γουϊσκόνσιν αναδείχθηκε τρίτος.

Περικυκλωμένος από ένα πλήθος οπαδών του, ο κ. Ντιν απέφυγε να εκδηλώσει συμπαράσταση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμα μια νίκη για τον Κέρι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι κέρδισε και την ψηφοφορία στην πολιτεία Γουϊσκόνσιν.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει κερδίσει σε 15 από τις 17 ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από μέλη των Δημοκρατικών.

«Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία των καταμετρήσεων και γίνει σαφές τι θέλουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, θα εργασθούμε όλοι μαζί για να απομακρύνουμε το άτομο που πρέπει να απομακρυνθεί, δηλαδή τον Τζορτζ Μπους. Και αυτό θα γίνει», υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι

O Tζον Κέρι κερδίζει τις προκριματικές στο Γουϊσκόνσιν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι κέρδισε και την ψηφοφορία στην πολιτεία Γουϊσκόνσιν.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει κερδίσει σε 15 από τις 17 ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από μέλη των Δημοκρατικών.

«Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία των καταμετρήσεων και γίνει σαφές τι θέλουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, θα εργασθούμε όλοι μαζί για να απομακρύνουμε το άτομο που πρέπει να απομακρυνθεί, δηλαδή τον Τζορτζ Μπους. Και αυτό θα γίνει», υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.

Η στάση του Χάουαρντ Ντιν

Στις προκριματικές εκλογές του Γουϊσκόνσιν, δεύτερος ήλθε ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς, και τρίτος ο Χάουαρντ Ντιν.

Η προσοχή όλων έχει στραφεί τώρα στη συνέντευξη τύπου που θα δόσει το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Ντιν.

Όπως εικάζεται, ο Χάουαρντ Ντιν ενέχεται ν'ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ντιν δεν λεχει δηλώσει μέχρι στιγμής ποιον από τους άλλους δύο υποψηφίους μπορεί να υποστηρίξει, αλλά στο παρελθόν δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό του για τον γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τριμερής σύνοδος κορυφής

Η σύνοδος των τριών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα όπου πραγματοποιείται μία, κατά τα φαινόμενα, πρωτοφανής σύνοδος κορυφής των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας με συμμετοχή και μελών των υπουργικών τους συμβουλίων.

Οι τρείς Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποδείξουν ότι ανέτειλε μια νέα εποχή συνεργασίας μετά τις έντονες διαμάχες που προκάλεσαν ο πόλεμος στο Ιράκ, αφ'ενός, και το Ευρωπαικό Σύνταγμα, αφ'ετέρου.

«Διευθυντήριο»

Όμως, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ανησυχία: πολλοί πιστεύουν ότι οι τρεις μεγάλες αυτές χώρες προσπαθουν να δημιουργήσουν ένα είδος «διευθυντηρίου».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για παράδειγμα, άσκησε έντονη κριτική στην διεξαγωγή της συνόδου υποστηρίζοντας ότι ο χωρισμός σε στρατόπεδα θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κοινότητα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρόου απορρίπτει τις κατηγορίες: «Δεν υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός διευθυντηρίου. Κάτι τετοιο αντιβαίνει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είνια πρακτικό. Νομίζω ότι είναι θεμιτό για τρείς μεγάλες χώρες, για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης να συζητούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Μια νέα εποχή

Όπως επισημαίνει ένας από τους αναλυτές του ΒBC, η τριμερής σύνοδος θεωρείται από πολλούς ως μιά νέα σελίδα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος Σιράκ και ο καγκελάριος Σρέντερ δέχονται τώρα ότι οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τα πρωτεία στην Ευρώπη, να παραμείνουν οι κινητήριες δυνάμεις, πρέπει να προσαρμοσθούν στην νέα πραγματικότητα της διευρυμένης Ευρωπιακής Ενωσης.

Η Βρετανία, από την άλλη πλευρά, με τη φιλοαμερικανική της στάση και τις πιο πρακτικές ιδέες της, βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πρόκειται να ενταχθούν σύντομα στην Κοινότητα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες που συνήψαν οι τρείς χώρες στα θέματα της στρατιωτικής συνεργασίας και στην μείωση του προϋπολογισμού της Κοινότητας αποδεικνύει ότι οι τρείς χώρες υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Zητούν να μην γίνουν δεκτά τα αρχεία της Στάζι

Σειρά ενστάσεων στη δίκη για τον EΛA

Να κηρυχθούν άκυρα και να μην ληφθούν υπ' όψιν ως αποδεικτικό υλικό ορισμένα έγγραφα της δικογραφίας, ιδίως όσα προέρχονται από τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας (Στάζι), ζήτησε στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον EΛA ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα Σταμάτης Καμπάνης.

Ο συνήγορος ζήτησε ακόμη από το δικαστήριο να μην δεχθεί ως έγκυρα και όσα ανάλογα έγγραφα προσκομιστούν ενδεχομένως από μάρτυρες της υπόθεσης, καθώς -όπως ανέφερε- «δεν γνωρίζουμε την προέλευση το κύρος αλλά και τον τρόπο που έχουν συλλεγεί».

Η πλευρά Τσιγαρίδα υπέβαλε επίσης αίτημα για παραγραφή του αδικήματος της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αίτημα που στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο ΕΛΑ παραμένει αδρανής από το 1995, όταν το αδίκημα διωκόταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη του ΕΛΑ έως και τη σύλληψή τους, καθώς η οργάνωση θεωρήθηκε ενεργός, αφού η κατάληξη της τελευταίας της προκήρυξης το 1995 ήταν η φράση «ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο κ. Καμπάνης υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα για παραγραφή και των κατηγοριών για συμμετοχή σε εκρήξεις, για τις οποίες -όπως υποστήριξε- έχει παρέλθει δεκαπενταετία.

Νωρίτερα, η πλευρά των κατηγορουμένων Ειρήνης Αθανασάκη, Μιχάλη Κασσίμη και Χρήστου Τσιγαρίδα υποστήριξε την ένσταση για αοριστία του κατηγορητηρίου, με την οποία όμως δεν συντάχθηκε ο Αγγελέτος Κανάς.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ, γι' αυτό θα «επέβαλλα» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.....Και όταν το «οικοδόμημα» γίνονταν υγιές, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

1)Θα δήλωνα ότι όπως στο δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας οι βουλευτές περνούσαν τις δοκιμασίες έτσι και όλοι οι νέοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν με πραγματικά στοιχεία ότι αξίζουν να είναι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

2) Θα δήλωνα ότι σ αυτό που επιβάλλεται να επιδοθούμε με μεγάλο ζήλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τους υπάρχοντες πόρους και ιδιαίτερα τουρισμός και γεωργία και κτηνοτροφία. Η Ελληνική γη είναι πλούσια σε ήλιο σε νερά και θάλασσα. Αυτό που της λείπει είναι μόνο Άνδρες και γυναίκες με αρετές και τόλμη να αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

Διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι και το άντεξαν γιατί πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ο.Ν.Ε θα σταματούσε η εποχή της λιτότητας και θα ζούσαν καλύτερα ,εξαπατήθηκαν όμως από όλους ,και όταν λέω όλους εννοώ και τους 300 της Ελληνικής βουλής. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μπουν στο κοινοβούλιο για προσωπικό τους όφελος μόνο.

Τώρα μετά από όλα αυτά που σας γράφω γίνετε πασιφανές το πόσο σημαντική θα ήταν η τρίτη εξαγγελία. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία μια παιδεία που θα δημιουργεί πρώτα πολίτες που θα γνωρίζουν την ιστορία τους διότι λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, πολίτες που θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένη κρίση δηλ. όπως οι Αρχαίοι Ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας. ()

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου Εστέβες (Γερμανία)

Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου.

Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους.

Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα)

Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας.

εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό.

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού

Nikolaos (Birmingham)

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ ()

Nikolaos (Birmingham, UK)

Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή

κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν

2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία

3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι

4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη

5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό

6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη.

7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα

8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή

9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής.

10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας

Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ()

Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία)

Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό.

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νίκος (Βόννη, Γερμανία)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Aνησυχεί ο Ραούφ Ντενκτάς

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη στη Λευκωσία εκφράζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θέτει 6 όρους για την επιτυχία των συνομιλιών.

Οι όροι που θέτει είναι: η αναγνώριση δυο κυρίαρχων ιδρυτικών κρατών, η διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, η μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί ειδικές ρυθμίσεις για την μετακίνηση πληθυσμών, την ύπαρξη μιας μεταβατικής περιόδου για τις οικονομικές ρυθμίσεις και αλλαγές στο κοινοτικό κεκτημένο.

Μόνο έτσι, αναφέρει ο κ. Ντενκτάς, θα αποφευχθούν τα επεισόδια του 1963 που ακολούθησαν τις ιδιαίτερα περίπλοκες συμφωνίες του '60 για το Κυπριακό.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο, ως γνωστόν, αφορά μεταξύ άλλων το δικαίωμα εγκατάστασης στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως οι σχετικές αλλαγές θα γίνουν νόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να μην αλλάξουν στο μέλλον.

Ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν θα υπογράψει το σχέδιο Ανάν σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι του ακόμη και αν έχει εγκριθεί από τους Τουρκοκύπριους με δημοψήφισμα.

Η ανησυχία που εκφράζει στην συνέντευξή του, πάντως, δεν φαίνεται να συνάδει με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα.

Οι περισσότεροι αρθρογράφοι επιασημαίνουν ότι λύση του Κυπριακού θα δώσει ισχυρή ώθηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξαίρεση αποτελεί η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σύμφωνα με την οποίαν η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου συνδέουν τώρα και τις διαφορές στο Αιγαίο με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Ιράν

Το τρένο μετέφερε πετρέλαιο, θειάφι και βαμβάκι

Η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει ότι περίπου 180 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 400 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε τρένο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, μεταξύ των νεκρών είναι ο κυβερνήτης της περιοχής, ένας δήμαρχος και ένα ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πέντε χωριά υπέστησαν σοβαρές ζημίες.

Το τρένο που εξερράγη μετέφερε πετρέλαιο, βαμβάκι και θείο.

Η τραγωδία συνέβη στην επαρχία Χορασάν, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη Νεϊσαμπούρ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το τρένο είχε 17 βαγόνια που μετέφεραν θείο, 6 βαγόνια με πετρέλαιο, 7 βαγόνια με λιπάσματα και 10 βαγόνια με βαμβάκι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπενθυμίζεται, είχε καταστραφεί από σεισμό η ιστορική πόλη Μπαμ--πάνω από 40.000 κάτοικοι είχαν βρει τότε το θάνατο.


O Eρυθρός Σταυρός επικρίνει το Ισραήλ

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος θα το προστατεύσει από τους βομβιστές

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επέκρινε εντονώτατα την κατασκευή, από το Ισραήλ, τείχους ασφαλείας μήκους 700 χιλιομέτρων στη Δυτική Όχθη.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που σπανίως σχολιάζει ανοιχτά την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, αναφέρει ότι, αν και σέβεται το δικαίωμα του Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία του, το τείχος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας.

Oι παρατηρητές του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ επισημαίνουν ότι στα σημεία όπου το τείχος περνά μέσα από κατεχόμενα εδάφη χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο νερό, στις υγειονομικές υπηρεσίας και στην παιδεία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το τείχος είναι αναγκαίο, γιατί έτσι ανακόπτονται όσοι θέλουν να εξαπολύσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός του.

Σε λίγες μέρες, το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα εξετάσει τη νομιμότητα του τείχους.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα επίθεση αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 11 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε εναντίον πολωνικού στρατοπέδου στην πόλη Χίλα, που βρίσκεται νοτίως της Ιρακινής πρωτευούσης.

Αξιωματούχοι του συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσαν ότι 44 Ιρακινοί και 58 ξένοι στρατιώτες-μέλη του συνασπιασμού τραυματίσθηκαν--μεταξύ των οποίων είναι Ούγγροι, Πολωνοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Όπως είπαν, μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Ένα φορτηγό που μετέφερε, σύμφωνα με στρατιωτικούς εκπροσώπους, περίπου 700 κιλά εκρηκτικών υλών, ανατινάχτηκε στην περίμετρο του στρατοπέδου, όταν οι φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Ένα άλλό φορτηγό έπεσε σε τσιμεντένιο τείχος και ανατινάχτηκε κι αυτό.

Ένας Πολωνός στρατηγός δήλωσε πως επρόκειτο για «συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε.

Περίπου 10.000 Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ, για να συνδράμουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας Πολωνός στρατιωτικός είχε σκοτωθεί σε επίθεση.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Kακοκαιρίας συνέπειες και ντιμπέιτ

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ντόμινο στην εκπαίδευση. Τα πάνω κάτω φέρνει η «τροπολογία Χατζηδάκη».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Tρία μέτρα για τη θωράκιση της χώρας. Την ίδρυση φορέα πολιτικής προστασίας εξήγγειλε ο Καραμανλής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έχει πρωθυπουργό η χώρα; Πού βρίσκεται ο κ. Σημίτης; ρωτάει ο Κ. Καραμανλής. Δεν πάγωσε η κακοκαιρία τους πολίτες, αλλά η ανευθυνότητα και η αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άγριος πόλεμος Λαλιώτη - Μάνου. Ξέσπασε εμφύλιος... Επικρατείας στο ΠΑΣΟΚ για τους «συνοδοιπόρους».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νίκη 100%. Τα άγνωστα στοιχεία των δημοσκοπήσεων «μιλάνε» με σιγουριά για κυβέρνηση ΝΔ. Τα ποσοστά που σκορπούν απογοήτευση στη Μαυρομιχάλη.

Η ΑΥΓΗ: Παπανδρέου κατά αριστεράς. Η «συμμετοχική δημοκρατία» έχει χώρο μόνο για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να καταργηθούν τα διόδια της Αττικής Οδού για ένα μήνα. Να πληρώσουν κάτι και οι κλεφτοεργολάβοι. Μπράβο στον εισαγγελέα που επενέβη για αεροδρόμιο, Αττική Οδό και ΕΥΔΑΠ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι «κρυφές» ψήφοι των δημοσκοπήσεων. Τι δείχνει η ανάλυση των απαντήσεων στις σφυγμομετρήσεις. Οι αδιευκρίνιστοι πιθανό όπλο του ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λογοδοτούν τώρα στη δικαιοσύνη, στις 7 Μαρτίου στο λαό. Παρέμβαση εισαγγελέα για Σπάτα, ΕΥΔΑΠ, Αττική και Εθνική Οδό.

ΕΘΝΟΣ: Ιστορικό βήμα για επούλωση της εθνικής πληγής. Κυπριακό: Αρχίζει αύριο η τελική φάση των συνομιλιών με στόχο τη λύση εως την 21η Απριλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Κολοκυθόσουπα» το... μενού για το «ντιμπέιτ» από ΠΑΣΟΚ. Ενώ η ΝΔ επιμένει να τεθούν όλα τα θέματα στον τηλεοπτικό διάλογο, το κυβερνών κόμμα τα στρίβει...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινήσεις απελπισίας. Ο Γ. Παπανδρέου παίζει το τελευταίο χαρτί του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κρύβει η αθέατη πλευρά των γκάλοπ. Εκλογές: Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των κομμάτων δείχνουν την πραγματικότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιδού η Ρόδος. Έριξε γάντι ο Γιώργος στον Καραμανλή: Ανήκει στο χθες. «Έρχεται μία νέα γενιά πολιτικών».

ΕΞΠΡΕΣ: Φωνάζει» το πρόβλημα! Νέο καμπανάκι για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.

ΕΣΤΙΑ: Ύποπτες μεταβολές στον εκλογικό πληθυσμό. Στην Φλώρινα οι εγγεγραμένοι αυξήθηκαν κατά 45%!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το θρίλερ των έργων απειλεί τους Αγώνες. Και οι «Αθάνατοι» δεν βλέπουν να γίνεται ο θόλος Καλατράβα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αδιέξοδο εν όψει... για τα ντιμπέιτ. Νέα συνάντηση σήμερα, με αντιπροτάσεις...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εισαγγελέας για το άχρηστο κράτος. Αυτεπάγγελτη παρέμβαση για το χάος με τα χιόνια.

METRORAMA: Ευθύνες για το «χάος» αναζητά ο εισαγγελέας. Και πολιτική κόντρα για τα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οδικά έργα από ιδιώτες αμέσως μετά τις εκλογές. Έτοιμο το πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ ανεξάρτητα του αποτελέσματος.

ΤΑ ΝΕΑ: Τα 4 μυστικά που κρίνουν τις εκλογές. Τι δείχνουν τα γκάλοπ.

ΝΙΚΗ: Ιδού η Ρόδος. Κρήτη - Κύπρος - Δωδεκάνησα. Συνθήκες νίκης για το ΠΑΣΟΚ μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις του Γιώργου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετοιμάζουν αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μετεκλογικός μποναμάς.

CITY PRESS: Επιστροφή στις προεκλογικές υπερβολές. Ο Καραμανλής επενδύει στις συνέπειες της κακοκαιρίας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνουν μάχη εντυπώσεων και αδυνατούν να συμφωνήσουν για τους όρους των τηλεοπτικών αναμετρήσεων.

THE DAILY TIMES: Χοντρό το παιχνίδι στην αρένα των δημοσκοπήσεων. Όλα τα μέσα για τις εντυπώσεις που θα κρίνουν τις εκλογές. Ακονίζουν τα ξίφη τους για τα ντιμπέιτ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο εισαγγελέας ψάχνει... τον κακό μας τον καιρό. Γίναμε Τανγκανίκα.

Η ΧΩΡΑ: Φασισμός στα μέσα ενημέρωσης. Φιμώνουν τη ΝΔ, αποκλείουν και χλευάζουν τα άλλα κόμματα από την TV. Φωτίζεται το αποκρουστικό πρόσωπο της διαπλοκής.

Κακοκαιρία - εισαγγελική παρέμβαση

ΤΟ METRORAMA αναφέρει ότι «έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην υδροδότηση του λεκανοπεδίου στην κυκλοφορία στις εθνικές οδούς και στη λειτουργία του αεροδρομίου 'Ελ. Βενιζέλος' λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «όλα αυτά πιστοποιούν τις σοβαρότατες ευθύνες του κράτους του ΠΑΣΟΚ και την ανευθυνότητα του εξαφανισμένου για... επικοινωνιακούς λόγους πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τις ημέρες της κακοκαιρίας».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, «στη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν οι εργολάβοι της Αττικής Οδού, η διοίκηση του αεροδρομίου των Σπάτων και οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ για τις εγκληματικές παραλείψεις καθυστερήσεις και έλλειψη σεβασμού καθώς και την αθέτηση βασικών συμβατικών υποχρεώσεων προς το κράτος».

Τηλεοπτικές συζητήσεις αρχηγών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «συμφωνία για τη διεξαγωγή τριών τηλεοπτικών αναμετρήσεων μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξει σήμερα στη νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «επαναβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ό,τι αφορά τους όρους διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς η συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κ. Αθανασάκη και Ρουσόπουλου, χθες, δεν κατέληξε σε απόφαση».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «ο κ. Παπανδρέου πεισματικά επιμένει στο 'δικομματικό ντιμπέιτ', αποκαλύπτοντας πως εννοεί την περίφημη 'συμμετοχική δημοκρατία' του. Η στάση του κ. Παπανδρέου υπαγορεύεται, εκτός των άλλων, από τον φόβο ότι η κριτική της αριστεράς για το νεοφιλελεύθερο άνοιγμά του βρίσκει απήχηση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «περιορισμό της θεματολογίας στην αναμενόνενη τηλεοπτική αναμέτρηση, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, επιδιώκει το κυβερνών κόμμα, όπως αποδεικνύεται από την συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της NΔ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Ιράν

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (ΙRNA) μετέδωσε ότι 200 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και 350 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε τρένο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε χωριά υπέστησαν σοβαρές ζημίες.

Το τρένο που εξερράγη μετέφερε πετρέλαιο, βαμβάκι και θείο.

Η τραγωδία συνέβη στην επαρχία Χορασάν, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη Νεϊσαμπούρ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα να μεταφέρουν τους τραυματίες, που ανέρχονται σε εκατοντάδες, στις πόλεις Μασάντ και Νεϊσαμπούρ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τρένο είχε 17 βαγόνια που μετέφεραν θείο, 6 βαγόνια με πετρέλαιο, 7 βαγόνια με λιπάσματα και 10 βαγόνια με βαμβάκι.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι

O Tζον Κέρι κερδίζει τις προκριματικές στο Γουϊσκόνσιν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι κέρδισε και την ψηφοφορία στην πολιτεία Γουϊσκόνσιν.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει κερδίσει σε 15 από τις 17 ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από μέλη των Δημοκρατικών.

«Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία των καταμετρήσεων και γίνει σαφές τι θέλουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, θα εργασθούμε όλοι μαζί για να απομακρύνουμε το άτομο που πρέπει να απομακρυνθεί, δηλαδή τον Τζορτζ Μπους. Και αυτό θα γίνει», υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.

Στις προκριματικές εκλογές του Γουϊσκόνσιν, δεύτερος ήλθε ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζον Έντουαρντς, και τρίτος ο Χάουαρντ Ντιν.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα επίθεση αυτοκτονίας

Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι έγινε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον πολωνικού στρατοπέδου στην πόλη Χίλα, που βρίσκεται νοτίως της Ιρακινής πρωτευούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί και τραυματίσθηκαν οκτώ Πολωνοί στρατιώτες.

Μεταξύ των νεκρών είναι, πιστεύεται, και οι δύο δράστες,

Πολωνός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν στην επίθεση δύο παγιδευμένα φορτηγά τα οποία οδήγησαν στην είσοδο του στρατοπέδου.

Οι φρουροί άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του ενός φορτηγού το οποίο εξερράγη--το άλλο έπεσε σ'έναν τοίχο και εξερράγη επίσης.

Περίπου 10.000 Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ, για να συνδράμουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας Πολωνός στρατιωτικός είχε σκοτωθεί σε επίθεση.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Χρονοδιάγραμμα για την ειρήνη»

Οι αντιπροσωπείες της Ινδίας και του Πακιστάν στις συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ

Η Ινδία και το Πακιστάν αναμένεται την Τετάρτη να αποδεχθούν ένα χρονοδιάγραμμα για την ειρήνη καθώς και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για τη γεφύρωση των χρόνιων διαφορών τους.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων των Εξωτερικών των δύο χωρών πρόκειται να συναντηθούν στην Ισλαμαμπάντ για να εγκρίνουν μία συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από συνομιλίες δύο ημερών.

Οι συνομλίες αυτές θεωρούνται «ιστορική τομή» στις σχέσεις των δύο χωρών που μέχρι πρόσφατα ήταν σχέσεις αμοιβαίας εχθρότητας και δυσπιστίας.

Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας κοινοποιήθηκε μετά τις πρώτες επίσημες συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έπειτα από τρία χρόνια.

Οι συνομιλίες αποσκοπούν να επιλύσουν αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως είναι το πρόβλημα του Κασμίρ.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών είπαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ασχοληθούν ταυτόχρονα με την επίλυση όλων των προβλημάτων και να επιδιώξουν να διευθετήσουν ορισμένα από τα δευτερεύοντα ζητήματα πριν προχωρήσουν στα περισσότερα περίπλοκα προβλήματα όπως είναι το θέμα του Κασμίρ.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα επίθεση αυτοκτονίας

Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε εναντίον πολωνικού στρατοπέδου στην πόλη Χίλα, που βρίσκεται νοτίως της Ιρακινής πρωτευούσης, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων και οι δύο δράστες, και να τραυματισθούν οκτώ Πολωνοί στρατιώτες.

Πολωνός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα στην επίθεση.

Περίπου 10.000 Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται στο Ιράκ, για να συνδράμουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας Πολωνός στρατιωτικός είχε σκοτωθεί σε επίθεση.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Νικητής και πάλι ο Κέρι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζον Κέρι κέρδισε και την ψηφοφορία στην πολιτεία Γουϊσκόνσιν, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει κερδίσει σε 15 από τις 17 ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από μέλη των Δημοκρατικών.

«Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία των καταμετρήσεων και γίνει σαφές το θέλημα των κατοίκων αυτής της χώρας θα εργασθούμε όλοι μαζί για να απομακρύνουμε το άτομο που πρέπει να απομακρυνθεί, δηλαδή τον Τζορτζ Μπους. Και αυτό θα γίνει», υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Η συνάντηση των τριών μεγάλων»

Οι κύριοι Μπλέρ, Σρέντερ και Σιράκ θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική

Έντονη κριτική για την «κατ' ιδίαν συνάντηση» που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο άσκησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι ο χωρισμός σε στρατόπεδα θα δημιουργήσει προβλήματα στην κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι τις απόψεις του ενστερνίζονται και άλλοι ηγέτες της ΕΕ.

Η τριμερής αυτή συνάντηση θεωρείται μία νέα σελίδα στην ΕΕ, λέει ο αναλυτής του BBC.

Η Γαλλία και η Γερμανία πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν η κινητήριος δύναμη στην Ευρώπη.

Η Βρετανία από την άλλη πλευρά, με τη φιλοαμερικανική της στάση και τις πιο πρακτικές ιδέες της, βρίσκεται πιο κοντά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πρόκειται να ενταχθούν σύντομα στην κοινότητα.

Οι τρεις τους θέλουν να προωθήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η συμμαχία τους προκαλεί ανησυχίες στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας που δεν επιθυμούν καθοδήγηση από μεγάλες δυνάμεις.

Επιπλέον, μετά την αντιπαράθεση των τριών για το Ιράκ είναι δύσκολο για πολλούς να πιστέψουν ότι οι ηγέτες των τριών χωρών μπορούν να συμπεριφερθούν ως φίλοι, καταλήγει ο αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων του BBC.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 03:32 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσαρέσκεια στους κόλπους της ΕΕ

«Δυσαρέσκεια στους κόλπους της ΕΕ καθώς η Ιταλία και η Ισπανία καταγγέλλουν τη σύνοδο κορυφής» - ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας «Τάιμς».

Εν όψει της συνάντησης των κυρίων Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο , ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να δηλώσει ότι: « Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από κάποιο διευθυντήριο».

Η «Τάιμς» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ανώτατος Ισπανός διπλωμάτης είπε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» ότι ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ: «δεν έχει την επιθυμητή υποστήριξη από τον Τόνι Μπλερ στις διαπραγματεύσεις για την κατανομή των εξουσιών όπως αυτές θα προβλέπονται από το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Η Ισπανία εξάλλου προετοιμάζεται να παραπέμψει τη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να αμφισβητήσει το σχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ που θα επιτρέψει στους κατοίκους του Γιβραλτάρ να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως ψηφοφόροι εκλογικής περιφέρειας της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής

Η σύνοδος κορυφής του Βερολίνου συνιστά την πλέον φιλόδοξη προσπάθεια για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής , υπογραμμίζει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Η σύνοδος του Βερολίνου είναι η πρώτη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης Μπλερ, η Βρετανία να αποδεχθεί ορισμένες θέσεις που ήδη έχουν γίνει δεκτές από τη Γερμανία και τη Γαλλία , γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

«Εξετάζουμε την πιθανότητα να μετακινηθούμε από ορισμένες ευκαιριακές συμμαχίες σε μία στρατηγική συμμαχία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε ένα ορισμένο τίμημα παράλληλα όμως θα αποκομίσουμε και οφέλη», ανέφερε Βρετανός αξιωματούχος στη «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ μεταβαίνουν στο Βερολίνο σήμερα για μία σύνοδο κορυφής των «τριών μεγάλων» της ΕΕ πριν τη διεύρυνση της Κοινότητας την 1η Μαΐου , γράφει η «Γκάρντιαν».

Ορισμένοι ελπίζουν - ενώ άλλοι φοβούνται - ότι η συνάντηση είναι συμβολική και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο στο μέλλον θα λειτουργεί η Κοινότητα , σημειώνουν οι συντάκτες της «Γκάρντιαν».

«Αν οι τρείς ηγέτες συμφωνήσουν, τότε είναι πιθανό πως η Ευρώπη θα είναι περισσότερο ενωμένη» , δήλωσε πριν τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ζακ Στρό.


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2004 - 04:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Ραντεβού στο Βερολίνο»

Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» επισημαίνει ότι συναντήσεις σαν τη σημερινή είναι αναγκαίες για την πρόωθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Αν επιδιώξουμε να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των 15 χωρών μελών αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Όταν όμως η Γερμανία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με ένα μικρό αριθμό χωρών, οι χώρες που δεν έχουν προσκληθεί διαμαρτύρονται», γράφει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διεύρυνση της γαλλογερμανικής συνεργασίας με τη συμμετοχή της Βρετανίας θα πρέπει να διασκεδάσει τους φόβους για τις πραγματικές προθέσεις του «δίδυμου Σρέντερ-Σιράκ».

Εξάλλου η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» υποστηρίζει την πρόταση για ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής στους κόλπους της Κοινότητας.

Στη Γαλλία, η «Λιμπερασιόν» εκτιμά ότι οι διαφορές στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ δημιουργούν την ανάγκη για μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική καθώς επίκειται η διεύρυνση της Κοινότητας με την ένταξη άλλων δέκα χωρών τήν 1η Μαΐου.

Στη Σουηδία η «Σιντσβένσκα Νταγκμπλάντεντ» του Μάλμο γράφει πως στο Βερόλινο ορισμένοι θεωρούν ότι - «θα χορέψουν οι μεγάλοι ελέφαντες».

Υπάρχει σημαντική δόση αλήθειας στην εκτίμηση ότι οι τρείς ηγέτες που θα συναντηθούν στο Βερολίνο αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους και ότι θέλουν να κατακτήσουν πόντους στη διεθνή σκηνή , επισημαίνει η εφημερίδα του Μάλμο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.