Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-07

  1. Οι προκλήσεις: Ολυμπιάδα και Κυπριακό
  2. Καραμανλής: Πολιτική αλλαγή και ενότητα
  3. Mε 6,5% μπροστά η ΝΔ
  4. Αναζωπύρωση της κρίσης στην Αιτή
  5. Οι Παλαιστίνιοι θάβουν τους νεκρούς τους
  6. Aποδοχή ήττας από Παπανδρέου
  7. Υπό την απειλή των «σπάμερς»
  8. «Ενας καφές την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
  9. Έκρηξεις συγκλονίζουν τη Βαγδάτη
  10. Ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός της Λιβύης
  11. Eυρύ προβάδισμα ΝΔ
  12. Ρώσος ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας
  13. Ζωντανή μετάδοση αποτελεσμάτων
  14. Όχι στο σχέδιο Ανάν λένε οι Ελληνοκύπριοι
  15. Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία
  16. Σε αφοπλισμό προβαίνει η Λιβύη
  17. Ιράκ: Συμβιβασμός για το Σύνταγμα
  18. Αιματηρή ισραηλινή επιδρομή
  19. «Οι στενές επαφές» του Τόνι Μπλερ
  20. Η ώρα της κάλπης

Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προκλήσεις: Ολυμπιάδα και Κυπριακό

«Οι συντηρητικοί τερματίζουν μια δεκαετία σοσιαλισμού στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που λέει πως ο Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίζει «τη διπλή πρόκληση να επιταχύνει τα καθυστερημένα Ολυμπιακά έργα και να επισφραγίσει μιαν ειρηνευτική συμφωνία για επανένωση στης Κύπρου».

Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) «η Ολυμπιάδα αντιμετωπίζει νέες καθυστερήσεις μετά την [πολιτική] ανατροπή στις ελληνικές εκλογές».

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως «παρά τις διαβεβαιώσεις της Νέας Δημοκρατίας» η μεταβίβαση των εξουσιών στη νέα κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στα έργα.

Από την άλλη, η Ντέιλι Τέλεγκραφ λέει πως το εκλογικό αποτέλεσμα «θα έχει πιθανότατα σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) πιστεύει πως η σαφής πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο «της δίνει τη δυνατότητα να πάρει σκληρή γραμμή στις προβληματικές προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα της Αθήνας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου».

Ο Κώστας Καραμανλής, που «δεν έχει αναλάβει υπουργική θέση στο παρελθόν» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με την Ολυμπιάδα και το Κυπριακό, και σημειώνει πως ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει «μόλις δύο εβδομάδες πριν την διορία της 22ας Μαρτίου που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

Ο Κώστας Καραμανλής, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «έχει διατηρήσει σχέσεις με την τουρκική ηγεσία από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά θα πρέπει να πείσει την κυβέρνηση της Άγκυρας πως οι συντηρητικοί θα συνεχίσουν την πολιτική επαναπροσέγγισης που άρχισαν οι σοσιαλιστές».

Ο νέος πρωθυπουργός, λέει η βρετανική εφημερίδα θα πρέπει να διορίσει υπουργούς που θα σχετίζονται με τις ολυμπιακές προετοιμασίες και ιδιαιτέρως, όπως λέει, υπουργό Άμυνας και Δημόσιας Τάξης- που «θα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των δυτικών συμμάχων της Ελλάδας».

Αλλά και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προβλέπει προβλήματα σημειώνοντας πως «με εξαίρεση τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας οι περισσότεροι που ήταν διορισμένοι από τους σοσιαλιστές αναμένεται να παραιτηθούν παρά να συνεργαστούν με μια συντηρητική κυβέρνηση».

Η Τάιμς (The Times) παρατηρεί πως η προεκλογική εκστρατεία «δεν άγγιξε τα σοβαρά θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής».

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν «τη διάλυση της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ και των στενών φίλων του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου» λέει η εφημερίδα.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει ένα «τεράστιο έργο», λέει η Τάιμς, που σημειώνει πως πέρα από τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών αγώνων «τα δημόσια ελλείμματα της Ελλάδας αυξάνονται, η ανεργία της χώρας φτάνει το 11%» και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει «σε στέρεμα των κοινοτικών κονδυλίων».


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: Πολιτική αλλαγή και ενότητα

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε ο K. Καραμανλής

Tην καθολική αξίωση για πολιτική αλλαγή επισφράγισε η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της Kυριακής, δήλωσε ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης και νέος πρωθυπουργός της Eλλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, ότι έλαβε σαφή εντολή «ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά», προσθέτοντας ότι η νέα διακυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για τον ίδιον και το κόμμα το και πρόσθεσε:

«Bρίσκομαι στην πολιτική για να προσφέρω και, τώρα που η βούληση των πολιτών εκφράσθηκε, δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους και να τηρήσω την συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει».

Ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στην παιδεία, τον πολιτισμό, σε μία νέα οικονομική πολιτική για ανάπτυξη, ευημερία και περισσότερες δουλειές για όλους, σε μία νέα αγροτική πολιτική, ώστε να γίνει ο Έλληνας αγρότης ανταγωνιστικός, σε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο που θα λειτουργεί μία διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, θα είναι κοινωνικό στο πλευρό του πολίτη και με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι θα εργασθεί για μία δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να τελέσει η Eλλάδα τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eνωτικά μηνύματα

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, ότι δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες και δεσμεύθηκε ότι θα κυβερνήσει με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ταπεινότητα και τόλμη, ενώ πολλές φορές έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν:

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κερδισμένη είναι η δημοκρατία και η Ελλάδα η οποία μας καλεί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για ένα αύριο με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Ο νέος πρωθυπουργός ανέφερε, ότι σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και με άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τους ζήτησε να συνεργασθούν στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

«Κανένας δεν περισσεύει και όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε πραγματικότητα την εμπιστοσύνη, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες των πολιτών. Μαζί ανοίγουμε μία νέα σελίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Eκτός του κ. Παπανδρέου, το νικητή των εκλογών συνεχάρησαν για την εκλογική νίκη του κόμματός του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Oλυμπιακών Aγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Eντωμεταξύ, από την ώρα που δημοσιεύθηκαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου και διεφάνη η ευρεία εκλογική νίκη της ΝΔ, οπαδοί του κόμματος άρχισαν να πανηγυρίζουν στους δρόμους της Aθήνας και άλλων πόλεων. Oι πανηγυρισμοί συνεχίζονταν και μετά τα μεσάνυκτα.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 22:01 (Ώρα Λονδίνου)

Mε 6,5% μπροστά η ΝΔ

Nέος πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής

Mε εξήμισυ ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, με καταμετρημένο το εν πέμπτον των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το KKE φαίνεται να ξεπερνά το 5% και ο Συνασπισμός βρίσκεται μόλις κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει την είσοδο στη νέα Bουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα της επικράτειας στο 20,45% έχουν ως εξής:


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζωπύρωση της κρίσης στην Αιτή

Τρείς νεκροί και πολλοί τραυματίες στην Αιτή

Νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν στην πρώτευουσα της Αιτής, Πορτ-Ο-Πρένς.

Τουλάχιστον τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον 10.000 διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως οι δράστες ήταν μέλη ένοπλων συμμοριών, των Chimeres, που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι ένοπλοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου είχαν ως ορμητήριο τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας Ισπανός δημοσιογράφος.

Αρκετοί είναι και οι τραυματίες


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Παλαιστίνιοι θάβουν τους νεκρούς τους

Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους 14 νεκρούς της ισραηλινής εισβολής

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στην μαζική κηδεία των θυμάτων της ισραηλινής επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω της 14 νεκρούς.

Μεταξύ των απλών παλαιστινίων ήταν και δεκάδες μασκοφόροι ένοπλοι μέλη των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επιδρομές στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα αλ Μπουρέιτζ και Νουσειράτ στόχευαν στην ανακάλυψη κρησφύγετων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οι επιδρομές

Ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα επέδραμαν, την Κυριακή το πρωί, στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας 14 νεκρούς.

Δέκα από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς.

Στην επιδρομή έλαβαν μέρος και ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι είχαν ακροβολισθεί στις στέγες των σπιτιών.

Ανακοινώσεις για αποχώρηση

Η τελευταία επιδρομή γίνεται ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αντιφάσεις»

Ενώ μιλάνε για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφουν την περιοχή

Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου

Παλαιστίνιοι γιατροί αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 τραυματίες νοσηλεύονται και πως ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στην περιοχή Ερέζ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 21:15 (Ώρα Λονδίνου)

Aποδοχή ήττας από Παπανδρέου

Aλλαγές στο ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Επιτυχία στο έργο του ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο νικητή των βουλευτικών εκλογών, πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή.

Mιλώντας λίγη ώρα αφ' ότου διεφάνη πως η ΝΔ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ευρεία διαφορά, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι, από την αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις προσπάθειες για την επίλυση των εθνικών κομμάτων, ιδίως του Kυπριακού, για την επιτυχημένη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων και για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, ότι το κόμμα του θα σταθεί αντίθετο «σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων του ελληνικού λαού και κυρίως στην προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού κράτους, σε εκδηλώσεις ρεβανσισμού, επανίδρυσης του κομματικού κράτους ή αυταρχισμού».

Στη δήλωση που έκανε στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου ανεγνώρισε την ήττα του κόμματός του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Καραμανλή, επιτυχία η οποία -όπως ανέφερε- θα πρέπει να αποβεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

O κ. Παπανδρέου ανέλαβε τη δέσμευση να ακολουθήσει «ποιοτική πολιτική, η οποία όμως θα είναι ασυμβίβαστη». Θα ελέγχει -σημείωσε- την κυβέρνηση και παράλληλα θα υπάρχει παραγωγή νέων ιδεών και προτάσεων.

Αναφερόμενος σε όσα προηγήθηκαν των εκλογών, ανέφερε ότι όταν αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώριζε το παρελθόν και τα λάθη που είχαν γίνει, καθώς και ότι είχε επέλθει κόπωση στο εκλογικό σώμα γι' αυτό και ζήτησε να γίνουν αλλαγές.

O κ. Παπανδρέου διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο χρόνος από την αλλαγή της ηγεσίας έως τις εκλογές ήταν λίγος για να πεισθεί ο ελληνικός λαός για την αξιοπιστία της νέας πρότασης και εξέφρασε βεβαιότητα ότι τελικά ο ελληνικός λαός θα πεισθεί και ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναδιεκδικήσει και πάλι με αξιοπιστία την κυβέρνηση.

Προαναγγέλλοντας αλλαγές στο κόμμα του, επεσήμανε ότι θα γίνουν μεγάλες ανατροπές και τομές, οι οποίες θα αποβούν προς όφελος του τόπου, και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι για τον ίδιον μία νέα αρχή.

Nωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Καραμανλή, στον οποίο ευχήθηκε «καλή δύναμη».

O εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος δήλωσε, πως ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να έχουν κλίμα συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου ήθους, που πρέπει να διακρίνει την επόμενη πολιτική περίοδο, λέγοντάς του: «Εγώ προσβλέπω και στη δική σου συνεργασία».

Δηλώσεις Σημίτη

«Ο ελληνικός λαός στη σημερινή αναμέτρηση έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μία εναλλαγή που θα επιτρέψει στο λαό να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη στην άσκηση της εξουσίας», δήλωσε σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σημίτης: Δημιουργικός ο ρόλος μας και στην αντιπολίτευση

Ο κ. Σημίτης ευχήθηκε στη ΝΔ «να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εντολή που έλαβε και να εργασθεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας» και πρόσθεσε, ότι «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου, θα συνεχίσουμε υπό τις νέες συνθήκες να διασφαλίζουμε με την προσπάθειά μας, όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, να συνεχισθεί η πρόοδος και η μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας».

«Σε μία δημοκρατία, όλοι έχουν ρόλο -επεσήμανε ο κ. Σημίτης-, ο δικός μας ρόλος θα είναι δημιουργικός, να συντείνει στην προσπάθεια να πάει η Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά».


Σάββατο 06 Μαρτίου 2004 - 18:00 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό την απειλή των «σπάμερς»

Oι χρήστες χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να μεταβληθούν σε «σπάμερς»

«Ίσως να είσθε παραλήπτες ανεπιθύμητων μηνυμάτων και αν δεν είσθε προσεκτικοί είναι πιθανό να είσθε υπεύθυνοι για τη ραγδαία εξάπλωσή τους».

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι πολέμιοι των πειρατών του διαδικτύου - των λεγόμενων «χάκερς».

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των ανεπιθύμητων μηνυμάτων -των «σπαμς» όπως λέγονται στη διεθνή γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών -διαδίδονται μέσω των υπολογιστών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Το φαινόμενο είναι άκρως ανησυχητικό αν αναλογισθούμε ότι ο «ταπεινός» υπολογιστής που έχουμε στο δωμάτιό μας μπορεί να μετατραπεί σ'ένα σταθμό αναμετάδοσης «σπαμς» από ένα ή περισσότερους διαδικτυακούς ιούς.

Τηλεχειρισμός των «σπαμς»

Οι πειρατές του διαδικτύου - οι λεγόμενοι «χάκερς» - αντί αδράς αμοιβής επινοούν ιούς που εντοπίζουν «ευπρόσβλητους» ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι υπολογιστές αυτοί προστίθενται σ'ένα δίκτυο PC που μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή για την εξάπλωση των «σπαμς».

Η τάση αυτή για την επιστράτευση των «αθώων» κατά άλλα ηλεκτρονικών υπολογιστών «οικιακής χρήσεως» άρχισε με τον ιό Sobig που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε τον Ιανουάριο του 2003.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε με την εμφανίση ιών όπως ο Sinit, o Fizzer και ο MyDoom.

O ΜyDoom καταφθάνει ως συνημένο αρχείο και εάν ανοιχστεί στένει μηνύματα που τον πολλαπλασίαζουν προς κάθε κατεύθυνση, επιτρέποντας παράλληλα τη ν πρόσβαση στον υπολογιστή που τον φιλοξενεί.

Ιοί όπως ο MyDoom εγκαθίστανται στον υπολογιστή και επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο του μηχανήματος.

«Δεν μπορεί να είσαι ένας αποτελεσματικός σπάμερ αν δεν ελέγχεις εν αγνοία των χρηστών ένα εκτεταμένο δίκτυο υπολογιστών» , είπε στο BBC ο Τζόε Στίουαρτ, ερευνητής της εταιρείας Lurhq.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 18:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενας καφές την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Ο καφές κάνει καλό, λένε ιταλοί επιστήμονες

Ο καφές εσπρέσο είναι η πρωινή ρουτίνα για κάθε Ιταλό.

Αλλά εδω και πολλά χρόνια, ο καφές, το αγαπημένο πρωινό αφέψημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Δύση, ήταν στο στόχαστρο των επιστημόνων.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, κάλεσε τους συμπατριώτες του να καταναλώνουν λιγώτερο καφέ, λόγω των προβλημάτων υγείας που προκαλεί.

Τώρα, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.

«Ξεχάστε όλες τις τρομακτικές ιστορίες γύρω από τον καφέ» διαμηνύει η Ιταλίδα Διαιτολόγος Κιάρα Τρομπέτι από το Ινστιτούτο Ουμάνιτας Γκαβαζένι.

«Υπάρχουν ισχυροί επιστημονικοί λόγοι που μας ωθούν στο συμπέρασμα ότι αντίθετα από όσα πιστεύαμε ως σήμερα, ο καφές κάνει καλό στην υγεία» δηλώνει η Ιταλίδα επιστήμων και προσθέτει:

«Όσο πιο δυνατός είναι ο καφές, τόσο το καλύτερο».

Γι αυτό και η κ. Τρομπέτι συνιστά στους συμπατριώτες της να πίνουν εσπρέσο και να αποφεύγουν τον μη-ιταλικό στιγμιαίο καφέ.

Επιστημονικές αποδείξεις

Αν και η ίδια η Ιταλίδα διαιτολόγος λέει πως δεν πίνει ποτέ καφέ επειδή σιχαίνεται τη γεύση του, εν τούτοις προβάλλει επιστημονικά επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή της.

Ο καφές περιέχει τανίνη και αντι-οξειδωτικούς παράγοντες, ουσίες που προστατεύουν την καρδιά και τις αρτηρίες.

Επιπλέον, ο καφές καταπραύνει τους πονοκεφάλους και προστατεύει το ήπαρ αφού όπως έχει αποδειχθεί προλαμβάνει την κίρωση και τις πέτρες στη χολή.

Οι θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες του καφέ δεν σταματούν εδώ:

Μειώνει τις κρίσεις άσθματος και βελτιώνει το κυκλοφοριακό, λέει η Ιταλίδα γιατρός.

Τα μειονεκτήματα

Παρά τις θετικές του ιδιότητες ο καφές έχει και τις... αρνητικές του παρενέργιες:

Προκαλεί υπερδιέγερση, ταχυπαλμία και στομαχικά προβλήματα.

Ακόμα και η Δρ Τρομπέτι προειδοποιεί ότι κανείς δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από τρία, το πολύ τέσσερα φλυτζάνια καφέ την ημέρα.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξεις συγκλονίζουν τη Βαγδάτη

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε το κέντρο της Βαγδάτης

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης.

Στόχος τους φαίνεται ότι ήταν το αρχηγείο της υπό αμερικανική διοίκηση, Συμμαχίας που βρίσκεται στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πάντως η αμερικανική διοικηση δεν έχει ανακοινώσει αν υπήρξαν απώλειες.

Ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι ο ουρανός της Βαγδάτης σκεπάστηκε με καπνούς ενώ οι φλόγες από τα καιόμενα αυτοκίνητα κα κτίρια ήταν ορατές από πολύ μακρυά.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πολύ κοντά στο κτίριο στο οπόιο την Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί το νέο, προσωρινό σύνταγμα της χώρας.

Στην τελετή θα παραβρεθούν τα 25 μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου που έχει συγκροτήσει η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός της Λιβύης

Η απόφαση του συνταγματάρχη Γκαντάφι το Δεκέμβριο έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο που μεταφέρει τα υπολείμματα της πυρηνικής τεχνολογίας της Λιβύης βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολοκληρώνεται, έτσι η διαδικασία αφοπλισμού της Λιβύης, η οποία ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ηγέτη της Μουαμάρ Γκαντάφι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Λίβυος ηγέτης είχε, τότε, ανακοινώσει την αναστολή όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ήταν μια ιστορική απόφαση που εξέπληξε αλλά δεν προκατέλαβε την Δύση.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Λιβύη έχει καταστρέψει τα πολεμοφόδια του χημικού οπλοστασίου της.

Το πλοίο πιστεύεται ότι μεταφέρει 500 τόνους οπλικών συστημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Σκούντ.

Μυστικές συνομιλίες

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στο Μουαμάρ Γκαντάφι και τους πρώην εχθρούς του, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η αποστολή των οπλικών συστημάτων της Λιβύης στην Ουάσινγκτον είναι μία ακόμη ένδειξη για την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε δύο ορκισμένους εχθρούς του παρελθόντος, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Το καθεστώς της Λιβύης ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να καταστρέψει όλες τις ποσότητες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνταγματάρχης Γκαντάφι προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 17:42 (Ώρα Λονδίνου)

Eυρύ προβάδισμα ΝΔ

Προς την πρωθυπουργία φαίνεται να οδεύει ο K. Καραμανλής

Nίκη της ΝΔ με σαφή διαφορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά τμήματα στις βουλευτικές εκλογές, που ολοκληρώθηκαν στις 7 το απόγευμα της Kυριακής.

Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα έξιτ πολ, που διενεργήθηκαν από τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς, φέρουν τη ΝΔ να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστά που κυμαίνονται από έως 41,1% και 48% των ψήφων, έναντι ποσοστών από 37,6% έως 42,5% που φέρεται να λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται, ότι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αυτές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αισθητά μεγαλύτερες από εκείνες των αντίστοιχων δημοσκοπήσεων στις εκλογές του 2000, οι περισσότερες εκ των οποίων διαψεύσθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα.

Eκτός των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, στη νέα Bουλή θα μετέχει και το KKE (τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται μεταξύ 5% και 6,2%), ενώ ο Συνασπισμός φαίνεται πως θα περάσει αγωνιώδη εκλογική βραδιά, αφού τα ποσοστά του βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο του 3%.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ρώσος ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας

Ο Ρώσος δισεκατομυριουχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, πλουσιώτερος άνθρωπος της Βρετανίας

Με 7.2 δισ στερλίνες προσωπική περιουσία ο Ρώσος δισεκατομυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδος Τσέλσι του Λονδίνου, αναδεικνύεται στον πλουσιώτερο άνθρωπο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο 37χρονος Ρώσος είναι πρώτος στον κατάλογο των πλουσιώτερων ανθρώπων της Βρετανίας το 2004 που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Mail on Sunday.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι 300 πλουσιώτεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες που έχουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Βρετανία.

Σε αυτούς φιγουράρουν 29 κροίσοι και 196 αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι.

Ο κατάλογος των πλουσιωτέρων ανθρώπων της Βρετανίας είναι προιόν δίμηνης έρευνας μιας πολυάριθμης ομάδας της Mail on Sunday.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κολοσιαία περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι επενδυμένη σε μετοχές στην πετρελαική βιομηχανία, τις αερομεταφορές και στην φαρμακοβιομηχανία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Mail on Sunday, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ιδιοκτήτης δύο θαλαμηγών αξίας 150 εκατ.στερλινών, δύο ελικοπτέρων και ενός ιδιωτικού τζέτ αξίας 35 εκατ. καθώς και σπίτια στο Λονδίνο και το Σάσεξ της Ν.Αγγλίας συνολικής αξίας 60 εκατ. στερλινών.

Η αξία της Τσέλσι, ιδιοκτησίας του Ρώσου κροίσου, ανέρχεται σε 260 εκατ, στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 140 εκατ. στερλινών που επενδύθηκε σε μεταγραφές.

Το ποσό αυτό δαπανήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο, τότε δηλ. που έγινε η αγορά της Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς, έσως σήμερα.

Το σημαντικώτερο, όμως, μήνυμα που δίνει η Mail on Sunday είναι πως οι πλούσιοι της Βρετανίας, γίνονται κάθε χρόνο πλουσιώτεροι και πως σε μια χώρα διάσημη για τις ταξικές της διαφορές, η πλούσια οικογένεια δεν είναι ,πλέον, απαραίτητο πρόκριμα συσώρευσης πλούτου.


Ζωντανή μετάδοση αποτελεσμάτων

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη ζωντανή ροή των επίσημων αποτελεσμάτων από τις ελληνικές εκλογές.

Ένα νέο παράθυρο θα ανοίξει και θα συνδεθείτε με τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας.

Σημειώστε πως το BBC δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι στο σχέδιο Ανάν λένε οι Ελληνοκύπριοι

Η πλειοψηφία παρουσιάζεται απαισιόδοξη για την προοπτική λύσης του Κυπριακού

Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα απέρριπτε το σχέδιο Ανάν, αν διεξαγόταν σήμερα το δημοψήφισμα για την έγκρισή του.

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Πολίτης» και «Σημερινή».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ray Consultants για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», το 62% των πολιτών θα απαντούσε αρνητικά στο δημοψήφισμα, έναντι 24% που θα ψήφιζε «ναι».

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι το ποσοστό διαφοροποιείται μόνο στην περίπτωση που προτρέψουν υπέρ της θετικής ψήφου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση και το κόμμα το οποίο υποστηρίζει ο κάθε ψηφοφόρος.

Τα ποσοστά αρνητικής ψήφου κατά κόμμα είναι: ΑΚΕΛ 54%, ΔΗΣΥ 70%, ΔΗΚΟ 61% και ΕΔΕΚ 67%.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος παρουσιάζεται απαισιόδοξη για την προοπτική λύσης του Κυπριακού, με το 63% να εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται δεν θα οδηγήσουν σε λύση.

Ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα

Οι πολίτες σε ποσοστό 31% θεωρούν το θέμα της ασφάλειας ως τον πλέον σημαντικό παράγοντα στην περίπτωση διευθέτησης. Η βιωσιμότητα της λύσης, ιεραρχείται ως σημαντικός παράγοντας από το 26% και ακολουθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την AC Nielsen για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» προκύπτει ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους πολίτες, ενώ ένα νέο σχέδιο που θα ενσωματώνει τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα είχε την έγκριση του εκλογικού σώματος.

Eνθουσιώδη υποδοχή στην Άγκυρα επεφύλαξαν στο Pαούφ Nτενκτάς οπαδοί του

Αναλυτικά, το 53% θα ψήφιζε κατά του σχεδίου, έναντι 19% που θα ψήφιζε υπέρ. Επίσης, το 82% συμφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου στις συνομιλίες, ενώ 9% διαφωνεί και 9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege, για λογαριασμό της εφημερίδας «Σημερινή», το 54% των ψηφοφόρων απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, ενώ μόλις το 11% θα ψήφιζε «ναι».

Παράλληλα, το 40,8% θεωρεί ότι το σχέδιο ευνοεί τους Τουρκοκυπρίους, το 20,5% ότι ευνοεί την Τουρκία και μόλις 0,8% ότι ευνοεί την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, το 12,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μπορούσε, σε περίπτωση λύσης, να ζήσει κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ το 89% εκφράζει έντονη ανησυχία για την παραμονή των εποίκων στην Κύπρο, μετά τη λύση.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία

Κανονικά άνοιξαν οι κάλπες στις 7 το πρωί σε όλη την Ελλάδα, η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα και θα ολοκληρωθεί στις 7μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες.

Παράταση θα δοθεί μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν συγκεντρωμένοι ψηφοφόροι έξω από εκλογικά τμήματα.

Η ψηφοφορία άρχισε στην ώρα της, κανονικά, στις 7 το πρωί, εκτός λίγων περιπτώσεων, που οφείλονται στην καθυστερημένη προσέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων.

Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχονται περίπου σε 9.800.000 εκ των οποίων οι 545.000 είναι νέοι ψηφοφόροι.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι, οι οποίοι θα ψηφίσουν και θα δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε άλλο εκλογικό τμήμα.

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Με το που θα κλείσουν οι κάλπες στις 7μ.μ. οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων που θα κάνουν εταιρίες έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί στις 9.30-10.00 το βράδυ.

Η ψήφος των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ψήφισε στις 11.30 στον Πειραιά. «Σήμερα αποφασίζουμε για το αύριο, για την οικονομία, για το Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα χρειάζεται πρόοδο με ασφάλεια, εμπειρία και γνώση», είπε ο κ. Σημίτης απερχόμενος από το εκλογικό κέντρο και κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, την ίδια ώρα ψήφισε στη Λάρισα. «Ήρθα εδώ, στην καρδιά της αγροτιάς να ασκήσω το δικαίωμά μου. Όπως γνωρίζετε είμαι υποψήφιος και εδώ στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη. Και είναι βεβαίως το ύψιστο δικαίωμα και καθήκον του κάθε πολίτη η ψήφος.

Είναι βασικό συστατικό στοιχείο της συμμετοχικής δημοκρατίας», δήλωσε υπό τις επευφημίες συγκεντρωμένων φίλων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου, που μίλησε για «θετικά μηνύματα από όλη την Ελλάδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ψήφισε νωρίς το πρωί στο 410ο εκλογικό τμήμα στον Αγιο Ελευθέριο της Θεσσαλονίκης. «Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία. Σήμερα το λόγο έχουν οι πολίτες. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους» είπε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ψηφοφορίας συνέχεια

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, προσήλθε λίγο μετά τις 12.00 στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Π. Ράλλη 184, στη Νίκαια, όπου ψήφισε. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «από τη Δευτέρα μας περιμένουν αγώνες» και πως «χρειαζόμαστε το ΚΚΕ να είναι δυνατό, ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στην πόλη και την ύπαιθρο, των ριζοσπαστικών δυνάμεων που δεν βολεύονται με την πλουτοκρατία, τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ψήφισε στο 5ο ενιαίο λύκειο Αθηνών, στα Εξάρχεια. «Η ψήφος στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ψήφος συνείδησης και ελπίδας για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια διαφορετική Ελλάδα. Είναι ταυτόχρονα αντίσταση σε νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές, δικομματικές πολιτικές. Και είναι και δύναμη ενότητας για μια μεγάλη παράταξη της Αριστεράς. Εύχομαι όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας ψήφισε στο 5ο δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης. «Η ψήφος στο ΔΗΚΚΙ είναι ψήφος ψυχής. Και αυτό κάναμε και εμείς. Κατάθεση ψυχής. Είναι σίγουρο ότι έχουμε κερδίσει το σημαντικότερο, που είναι η αξιοπρέπειά μας και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Από κει και πέρα ο λαός αποφασίζει» είπε ο κ. Τσοβόλας.

«Θα είμαστε η έκπληξη. Το βράδυ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, που ψήφισε στο 2ο δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου.

Σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Πατραίων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στις 10.30 το πρωί. «Πιστεύω ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα πάνε όλα καλά» δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος κατά την αποχώρησή του.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ψήφισε στα Χανιά. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «ο τόπος περνά σήμερα μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση και για αυτό οι εκλογές πού γίνονται, είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ο λαός προσδοκά και απαιτεί, μια πολιτική αλλαγή, η οποία νομίζω ότι θα είναι, το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Νέα Δημοκρατία, να πάρει από την πρώτη καταμέτρηση τις δύο έδρες στα Χανιά.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αφοπλισμό προβαίνει η Λιβύη

Η απόφαση του συνταγματάρχη Γκαντάφι το Δεκέμβριο έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο που μεταφέρει τον τελευταίο πυρηνικό εξοπλισμό της Λιβύης βρίσκεται ήδη καθ' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα αφοπλισμού της Λιβύης μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του συνταγματάρχη Γκαντάφι τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να πάψει να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Λιβύη έχει καταστρέψει τα πολεμοφόδια του χημικού οπλοστασίου της.

Το πλοίο πιστεύεται ότι μεταφέρει 500 τόνους οπλικών συστημάτων της Λιβύης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Μυστικές συνομιλίες

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στο Μουαμάρ Γκαντάφι και τους πρώην εχθρούς του, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η αποστολή των οπλικών συστημάτων της Λιβύης στην Ουάσινγκτον είναι μία ακόμη ένδειξη για την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε δύο ορκισμένους εχθρούς του παρελθόντος, λέει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.

Το καθεστώς της Λιβύης ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να καταστρέψει όλες τις ποσότητες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνταγματάρχης Γκαντάφι προσπαθεί να επαναφέρει τη χώρα στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Συμβιβασμός για το Σύνταγμα

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ έχει διορισθεί από τις δυνάμεις κατοχής

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι υπήρξε συμβιβασμός ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου της χώρας για το προσωρινό Σύνταγμα.

Η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος είχε αναβληθεί έπειτα από τις αντιρρήσεις που είχαν προβάλει μέλη της κοινότητας των σιιτών μουσουλμάνων.

Το πράσινο φως για τη συμβιβαστική λύση πιστεύεται ότι έδωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων, Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρόκειται για το πιο προδευτικό Σύνταγμα στη Μέση Ανατολή.

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε ότι η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα.

Αποκατάσταση εθνικής κυριαρχίας

Η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος ανεβλήθη την Παρασκευή, όταν αντιπρόσωποι των σιιτών προέβαλαν αντιρρήσεις και ζήτησαν να γίνουν αλλαγές στο κείμενο.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Ιράκ θα έχει ένα πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, ένα πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο

Προβλέπεται η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών

Το Ισλάμ θα λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθετική εξουσία

Οι γυναίκες θα αποτελούν το 25% της εθνοσυνέλευσης

Οι Κούρδοι θα παραμείνουν αυτόνομοι

Το προσωρινό Σύνταγμα θα ισχύει μέχρι να γίνουν εκλογές στη χώρα και να θεσπισθεί οριστικό Σύνταγμα.

Οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ έχουν δηλώσει ότι η εθνική κυριαρχία στη χώρα θα αποκατασταθεί στις 13 Ιουνίου.

Οι σιίτες ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούν να ασκούν βέτο οι Κούρδοι και οι σουνίτες μουσουλμάνοι.

Το προσωρινό Σύνταγμα αναμένεται να ισχύει τουλάχιστον για μία διετία, μέχρι την εκπόνηση ενός πιο οριστικού Συντάγματος από μία ιρακινή εθνοσυνέλευση που θα έχει εκλεγεί από το λαό.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή ισραηλινή επιδρομή

Στην επιδρομή συμμετείχαν και ελεύθεροι σκοπευτές

Ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα επέδραμαν εναντίον προσφυγικών καταυλισμών στη Γάζα, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 14 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάμεσα στους νεκρούς πιστεύεται ότι είναι αρκετά μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και ένα οκτάχρονο παιδί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοπός της επιδρομής ήταν ο εντοπισμός πυρήνων των εξτρεμιστικών οργανώσεων που διοργανώνουν επιθέσεις εναντίον των εβραϊκών οικισμών.

Στην επιδρομή έλαβαν μέρος και ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι άνοιξαν πυρ από τις στέγες των σπιτιών.

Ανακοινώσεις για αποχώρηση

Η τελευταία επιδρομή γίνεται ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αντιφάσεις»

Ενώ μιλάνε για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφουν την περιοχή

Σαέμπ Ερεκάτ, μέλος παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου

Παλαιστίνιοι γιατροί αναφέρουν ότι τουλάχιστον 50 τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν υπήρξαν θύματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατός έχει αρχίσει ήδη να αποχωρεί.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στην περιοχή Ερέζ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι στενές επαφές» του Τόνι Μπλερ

Με τους ισχυρισμούς ενός πρώην στενού προσώπου της οικογένειας Μπλερ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε στενή σχέση με μία φίλη της Σερί Μπλερ ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) θεωρεί ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί θα φέρουν σε δύσκολη θέση την οικογένεια Μπλερ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πίτερ Φόστερ, ο άνδρας που κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο με την αγορά σπιτιών της Σερί Μπλερ, ισχυρίζεται ότι η πρώην ερωμένη του και φίλη της Σερί Μπλερ, Κάρολ Σάπλιν, είχε στενή σχέση με τον Τόνι Μπλερ και του ασκούσε πολύ σημαντική επιρροή.

Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) θεωρεί ότι ο Πίτερ Φόστερ, ο οποίος έχει καταδικασθεί για διάφορες απάτες στο παρελθόν, προσπαθεί να προωθήσει ουσιαστικά το βιβλίο του για τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και η Κάρολ Σάπλιν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Εκτιμήσεις

O Πίτερ Φόστερ, ο οποίος έχει καταδικασθεί για διάφορες απάτες στο παρελθόν, προσπαθεί να προωθήσει ουσιαστικά το βιβλίο του για τη Ντάουνινγκ Στριτ

Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times)

Η Ομπσέρβερ (Observer) πιστεύει ότι ο Πίτερ Φόστερ επιθυμεί να στοιχειώσει τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πίτερ Φόστερ πιστεύει ότι με το νέο του βιβλίο μπορεί να ρίξει τον Τόνι Μπλερ από τη θέση του πρωθυπουργού.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Πίτερ Φόστερ, η Κάρολ Σάπλιν ήταν ερωτευμένη με τον Τόνι Μπλερ.

Από την άλλη πλευρά, το δημοσίευμα φιλοξενεί τη δήλωση ενός Βρετανού αξιωματούχου της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Πίτερ Φόστερ είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να γίνει πλούσιος.

«Ο Λε Πεν των Αθηνών»

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) φιλοξενεί εκτενές άρθρο στο Γιώργο Καρατζαφέρη, αποκαλώντας τον «Λε Πεν των Αθηνών».

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα

Ακόμη και οι κινήσεις του σώματός του, κάνουν το Γιώργο Καρατζαφέρη να μοιάζει με τον Ζαν Μαρί Λεπέν

Ομπσέρβερ (Observer)

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, υπογραμμίζει ότι ένας ακροδεξιός πολιτικός ο οποίος εκφράζει ακραίες απόψεις για τους μετανάστες μπορεί να είναι ανάμεσα στους νικητές των εκλογών.

Η Έλενα Σμιθ εξηγεί ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και το κόμμα του ΛΑΟΣ μπορεί να κερδίσει θέσεις στο κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει συγκεντρώσει ανέλπιστα μεγάλο αριθμό οπαδών.

Το άρθρο τονίζει ότι ακόμη και οι κινήσεις του σώματός του, κάνουν το Γιώργο Καρατζαφέρη να μοιάζει με τον Ζαν Μαρί Λεπέν, τον πρώτο ακροδεξιό που ψηφίσθηκε σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας.


Κυριακή 07 Μαρτίου 2004 - 06:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της κάλπης

Περισσότεροι από 9.800.000 ψηφοφόροι, προσέρχονται την Κυριακή 7 Μαρτίου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκλέγοντας νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή.

Οι κάλπες, άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ δεν χρειάζεται εκλογικό βιβλιάριο που έχει καταργηθεί.

Στην εκλογική αναμέτρηση θα συμμετάσχουν πάνω από 545.000 νέοι ψηφοφόροι. Ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει πανέτοιμος για αυτό το σημαντικό γεγονός.

Τα αποτελέσματα των έξιτ πολς (exit polls) θα μεταδοθούν αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10.30 το βράδυ.

Ξένοι δημοσιογράφοι

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών και Τύπου έκαναν συστάσεις στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη πληροφορίες για δημοσκοπήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες ή για αποτελέσματα των έξιτ πολς που πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν πριν από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Επίσης, διευκρίνισαν ότι υπήρξε συνεννόηση με τον Σύλλογο των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων προκειμένου να μην κυκλοφορήσουν πληροφορίες για μετρήσεις των έξιτ πολς πριν από τις 7 το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ώστε να συγχρονιστούν στην ώρα με τη ΝΕΤ προκειμένου να μην δοθούν νωρίτερα από τις 7 τα αποτελέσματα των έξιτ πολς.

Περισσότεροι από χίλιοι ξένοι δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα καλύψουν τις ελληνικές εκλογές.

Στο χώρο του Ζαππείου έχουν εγκαταστήσει τον εξοπλισμό τους και τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ παρούσες θα είναι και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.