Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-08

  1. Απολύσεις;
  2. «Δύσκολο έργο»
  3. Καταστολή διαδήλωσης στη Συρία
  4. Σκληρές μέρες για τη Λέστερ
  5. Επιχειρήσεις πριν την αποχώρηση
  6. Αντίο διαρκείας από τον Παβαρότι
  7. Ορόσημο για το Ιράκ
  8. «Οροφή» στις πωλήσεις χρυσού
  9. Ορόσημο για το Ιράκ
  10. Διαβεβαιώσεις ΕΕ προς Τουρκία
  11. H εντολή στον Καραμανλή
  12. H ώρα της εναλλαγής
  13. Καραμανλής: Πολιτική αλλαγή και ενότητα
  14. «Καμία καθυστέρηση» για το Κυπριακό
  15. Ορόσημο για το Ιράκ
  16. Το κείμενο της συνέντευξης Ερντογάν
  17. Μήνυμα Ερντογάν στη νέα ελληνική κυβέρνηση
  18. Επικρίσεις κατά ΗΠΑ
  19. Μήνυμα Ερντογάν στη νέα ελληνική κυβέρνηση
  20. Βίαια επεισόδια στην Αϊτή
  21. Νέο πολιτικό σκηνικό
  22. Οι προκλήσεις: Ολυμπιάδα και Κυπριακό
  23. «Πειστική νίκη»

Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύσεις;

«Χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν άμεση απόλυση καθώς η νέα συντηρητική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξηλώσει τούς μηχανισμούς του απερχόμενου καθεστώτος» αναφέρει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

« Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει σε αξιωματούχους του παλαιού καθεστώτος που βρίσκονται σε όλα τα υπουργεία και τις κρατικές επιχειρήσεις. Μετά την μεγάλη νίκη του ο κ. Καραμανλής θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ξερίζωμα του κράτους του ΠΑΣΟΚ» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει σχόλιο στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών που εκτιμά ότι η διαδικασία απολύσεων θα ξεκινήσει αμέσως.

«Απολύσεις ακόμα και από σήμερα. Είναι σκληρό» φέρεται να είπε στον ανταποκριτή της Ντέιλι Τέλεγκραφ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αλλά το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως «δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που αντιμετωπίζουν με μεγάλη κυνικότητα τις επερχόμενες απολύσεις. Πρόκειται για αλλαγή φρουράς...κάποιοι υψηλόμισθοι θα φύγουν για να αντικατασταθούν με άλλους

Αναφερόμενη στον νέο ισχυρό άνδρα της ελληνικής πολιτικής ζωής, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο νεώτερος και πλέον άπειρος πρωθυπουργός της Ελλάδος.

«Μετά από επτά χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής κατόρθωσε να... περιθωριοποιήσει τα περισσότερα στελέχη της παλαιάς φρουράς και να πάρει αποστάσεις από την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του" γράφει η εφημερίδα.

«Με την νίκη της Νέας Δημοκρατίας τερματίζεται η εντεκάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζεται από οικονομικά σκάνδαλα» γράφει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Οι Τάιμς (The Times) από την πλευρά τους εκτιμούν πως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει την επίβλεψη των Ολυμπιακών Έργων από το πόστο του υπουργού Πολιτισμού.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Δύσκολο έργο»

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει με την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Κώστας Καραμανλής υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το κυπριακό, προωθεί τον διάλογο με την Τουρκία και επιθυμεί να επισπευσθεί η ολοκλήρωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά προειδοποιεί ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει «τις τεράστιες εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αν θέλει να επιτύχει, υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις στις οποίες δεν πρέπει να υπεκφύγει» λέει η Ντι Βελτ.

Η επίσης γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) συμφωνεί πως η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στην οικονομία.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα επειδή οι Σοσιαλιστές φοβόντουσαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα» λέει η εφημερίδα.

Και προσθέτει ότι πέρα από την αλλαγή της κυβέρνησης υπάρχουν ελπίδες ότι για ανανέωση της πολιτικής κουλτούρας της χώρας, καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν πλέον ηγέτες που γεννήθηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και «τις τραυματικές εμπειρίες του εμφυλίου πολέμου» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Η Αφτενπόστεν (Aftenposten) του Όσλο χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα «ενδιαφέρον» καθώς υποδηλώνει μια «μη σοσιαλιστική τάση στις Μεσογειακές χώρες».

«Η Ισπανία εκλέγει ένα νέο κοινοβούλιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επανεκλέξει τη μη σοσιαλιστική κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια. Η ίδια συντηρητική τάση έφερε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εξουσία, στην Ιταλία» λέει η νορβηγική εφημερίδα.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση, λέει η Αφτενπόστεν, αντιμετωπίζει δύο επείγοντα θέματα: τη θερινή Ολυμπιάδα και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η εφημερίδα λέει πως είναι «ενθαρρυντικό» ότι ο ηττημένος των εκλογών, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε στον αντίπαλό του πλήρη στήριξη στο θέμα της Ολυμπιάδας, κάτι «που σημαίνει πολλά για τη διεθνή φήμη της χώρας» ενόσω οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό «μπαίνουν στην τελική ευθεία».

«Ο γύρω κόσμος θα παρακολουθεί προσεκτικά τη νέα κυβέρνηση» καταλήγει η εφημερίδα του Όσλο.

«Νίκη του λαϊκισμού»

Η Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) της Βιέννης λέει πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Αυστρία και επιτυχία του ακροδεξιού πολιτικού, Γιοργκ Χάιντερ, δείχνει την εκλογική γοητεία «ενός είδους λαϊκισμού χωρίς ρατσισμό» όπως λέει.

Η εφημερίδα λέει πως ο Χάιντερ, που παραμένει στη διακυβέρνηση της Καρινθίας καθώς το Κόμμα Ελευθερίας του οποίου ηγείται κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, υιοθετώντας πρόσφατα στην «μαγική αυτή φόρμουλα».

Η εφημερίδα παρατηρεί πως η Γκάμπι Μπουργκστάλερ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος χρησιμοποίησε παρόμοιες μεθόδους για να κερδίσει τις εκλογές στην επαρχία του Ζάλτσμπουργκ.

«Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει τίποτα το ολοκληρωτικό στον χαρούμενο λαϊκισμό της», λέει η εφημερίδα, «αλλά εξαρτάται από το από πολύ απλό μήνυμα: να λύνονται τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων΄»..

Η αυστριακή εφημερίδα προειδοποιεί πως μια τέτοια προσέγγιση δεν απαντά σε ερωτήματα όπως το πώς μπορεί να ενισχυθεί η οικονομία.

Η Κρίστελιγκ Ντάγκμπλαντ (Kristeligt Dagblad) της Κοπεγχάγης λέει πως η επανεκλογή του Γιοργκ Χάιντερ στην Καρινθία μπορεί στο άμεσο μέλλον να του αυξάνει την επιρροή στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, αλλά «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν η νίκη στις τοπικές εκλογές προοιωνίζει μια νέα περίοδο μεγαλείου για το Κόμμα Ελευθερίας, μακροπρόθεσμα».

«Οι Αυστριακοί φαίνεται να θεωρούν τον Χάιντερ πολύ αμφιλεγόμενο» λέει η δανέζικη εφημερίδα υπενθυμίζοντας πως μετά την εκλογική επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές του 199, η Αυστρία μπήκε σε οδό αντιπαράθεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Με εξαίρεση τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου στην Καρινθία οι Αυστριακοί έχουν επιλέξει τον μόνο λογικό δρόμο για να βγουν από την απομόνωση, ψηφίζοντας οποιοδήποτε άλλο κόμμα, εκτός από το Κόμμα Ελευθερίας» λέει η εφημερίδα της Κοπεγχάγης.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 00:02 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστολή διαδήλωσης στη Συρία

Οι διαδηλωτές ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους

Η αστυνομία της Συρίας διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών που απαιτούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τουλάχιστον επτά άτομα που συμμετείχαν σε καθιστική διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο στη Δαμασκό συνελήφθησαν.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε κατά την επέτειο από την άνοδο του κόμματος Μπάαθ στην εξουσία το 1963.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους και να άρει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν καλέσει για ανάκριση τους διοργανωτές της διαδήλωσης αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα.

Μυστικοί πράκτορες

Όμως, οι διοργανωτές είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πτοηθούν και ότι θα συνεχίσουν ακάθεκτοι τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο, κατά τις διαδηλώσεις οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές, ενώ στους δρόμους κυκλοφορούσαν και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι φορούσαν δερμάτινα μπουφάν, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Ένας άνδρας κρατούσε ένα πανό που έγραφε «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους και τους αντιρρησίες συνείδησης», το οποίο γρήγορα έσχισαν οι αστυνομικοί.

Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της διαδήλωσης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον βασικό διοργανωτή, Άτκαμ Νέσε.

Διαμαρτυρία ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτυρήθηκαν για την κράτηση επί μία ώρα από τη συριακή αστυνομία, αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος παρακολουθούσε την καθιστική εκδήλωση.

Η, έστω και σύντομη, κράτηση διπλωματών, αποτελεί σαφή παραβίαση των συνθηκών της Βιέννης για το καθεστώς των διπλωματικών αποστολών και του προσωπικού τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Οι υπεύθυνοι της συριακής αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη για την ενέργεια, «η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της διπλωματικής πρακτικής», πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές μέρες για τη Λέστερ

Κοντά στον υποβιβασμό παραμένει η Λέστερ, που αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα

Να παραιτηθεί από τη θέση του μάνατζερ ήταν πρόθυμος ο Μίκι Άνταμς, η διοίκηση της Λέστερ όμως τον στηρίζει και έτσι παραμένει στη θέση του.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση στην Ισπανία οι ποδοσφαιριστές της αγγλικής ομάδας, Πολ Ντικόι (αρχηγός), Φράνκ Σινκλέρ και Κιθ Γκιλέπσι, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο, μετά από καταγγελίες τριών γυναικών ότι εισήλθαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους με σκοπό να τις κακοποιήσουν σεξουαλικά.

Αν αποδειχθεί η ενοχή τους, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 14 χρόνια.

Οι δικηγόροι των τριών παικτών και η διοίκηση της Λέστερ ευελπιστούν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και θα επιστρέψουν σύντομα στη Βρετανία.

Ο κ. Άνταμς δήλωσε πως θεώρησε ηθική του υποχρέωση να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης, η οποία δεν την έκανε αποδεκτή.

«Το ευκολότερο θα ήταν να φύγω από αυτή την ομάδα και από αυτή την κατάσταση, δεν έχω δραπετεύσει όμως ποτέ στη ζωή μου από κάτι», δήλωσε ο μάνατζερ της Λέστερ.

Aνακοίνωση παιχτών

Οι παίχτες της ομάδας εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι μετά τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η ομάδα κινδυνεύει με υποβιβασμό- στην Πρέμιερσιπ.

Σημειώνουν ακόμη ότι μετά από συμβουλές των νομικών τους εκπροσώπων δεν είναι σε θέση να ασχολιόσουν τις κατηγορίες εναντίον ορισμένων συμπαικτών τους.

Το μόνο που μπορούν να επαναλάβουν είναι ότι θα συνεχίσουν να διακηρύσσουν την αθωότητά τους ενάντια στις κατηγορίες εναντίον τους.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχειρήσεις πριν την αποχώρηση

Έντονη καταδίκη από τον Κόφι Ανάν, των επιχειρήσεων στη Γάζα

Το Ισραήλ σχεδιάζει την επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να θέσει εκτός μάχης «όσο το δυνατόν περισσότερος τρομοκράτες», μετέδωσε ο στρατιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Στη Σαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έθεσαν υπό πυρ κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί 115 Παλαιστίνιοι.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του στρατού σε δύο στρατόπεδα προσφύγων στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας 15 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Στο Λονδίνο, μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, ζήτησε τον τερματισμό του «κύκλου της βίας», όπως είπε.

Τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο των 15 εξέφρασε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, ο οποίος ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να εγκαταλείψει την υπέρμετρη χρήση βίας.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο διαρκείας από τον Παβαρότι

Δάσκαλος μουσικής θέλει να γίνει μετά το τέλος της καριέρας του ο Λουτσιάνο Παβαρότι

Με παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησαν το Σάββατο το βράδυ τον διάσημο τραγουδιστή της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι 4.000 πιστοί θαυμαστές του στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Ο 68χρονος καλλιτέχνης τραγούδησε το Σάββατο την «Τόσκα» σε μία από τις τρεις παραστάσεις( οι άλλες την Τετάρτη και το Σάββατο), με την οποία αποχαιρετά τη σκηνή, στην οποία εμφανίσθηκε σε 373 παραστάσεις και σε 20 ρόλους, από το ντεμπούτο του το 1968.

Ο Παβαρότι προγραμματίζει μια σειρά αποχαιρετιστήριων παραστάσεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, όταν θα έχει γίνει 70 χρόνων.

Μετά το τέλος της καριέρας του θέλει να διδάξει, όπως έχει δηλώσει, μουσική και να διαθέσει περισσότερο χρόνο στη γυναίκα του Νικολέτα και την ενός χρόνου κόρη του Αλίτσε. Από τον πρώτο του γάμο ο κ. Παβαρότι έχει άλλες τρεις ενήλικες κόρες.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ορόσημο για το Ιράκ

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ έχει διορισθεί από τις δυνάμεις κατοχής

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ υπέγραψε το προσωρινό σύνταγμα της χώρας, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για την πορεία της χώρας.

Τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προωθήσουν το προσωρινό σύνταγμα, το οποίο πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα προς τον εκδημοκρατισμό της.

Τις αντιρρήσεις τους για το κείμενο του συντάγματος είχαν εκφράσει οι αντιπρόσωποι των σιιτών μουσουλμάνων.

Η υπογραφή του προσωρινού συντάγματος είχε προγραμματισθεί για την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανεβλήθη δύο φορές τόσο λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων όσο και λόγω των αιματηρών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Ιράκ.

Τη στιγμή όμως που υπογραφόταν το προσωρινό Σύνταγμα ακούγονταν εκρήξεις στη Βαγδάτη.

«Προοδευτικό σύνταγμα»

Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Ιράκ θα έχει ένα πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, ένα πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο

Προβλέπεται η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών

Το Ισλάμ θα λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθετική εξουσία

Οι γυναίκες θα αποτελούν το 25% της εθνοσυνέλευσης

Οι Κούρδοι θα παραμείνουν αυτόνομοι

Στην τελετή υπογραφής του προσωρινού συντάγματος - θα ισχύει μέχρι να γίνουν εκλογές στη χώρα και να θεσπισθεί οριστικό σύνταγμα- συμμετείχε και ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Ο κ. Μπρέμερ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρόκειται για το πιο προδευτικό Σύνταγμα στη Μέση Ανατολή.

Θετικός αντίκτυπος

Θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο είχε η σημερινή υπογραφή στη Βαγδάτη του προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ,Τζορτζ Μπους, συνεχάρη τους Ιρακινούς για το σύνταγμα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την μετάβαση της εξουσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εγκαθίδρυση κυρίαρχης κυβέρνησης στο Ιράκ στα τέλη Ιουνίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μελετά το κείμενο του συντάγματος «με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Αναν, Φρεντ Έκχαρντ.

To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του την υπογραφή του συντάγματος, «αποφασιστικό βήμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό».

Ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, τόνισε πάντως σε δηλώσεις του ότι το προσωρινό σύνταγμα καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία ενός μόνιμου συντάγματος και υπογράμμισε ότι δεν θα έχει καμία νομιμότητα, οποιοσδήποτε νόμος ετοιμάζεται για τη μεταβατική περίοδο.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Οροφή» στις πωλήσεις χρυσού

«Ασφαλές καταφύγιο» για επενδυτές

Η συμφωνία μεταξύ των 15 Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θέτει ως οροφή στην πώληση χρυσού τους 500 τόνους ετησίως, αποτελεί παράταση της συμφωνίας του 1999 (μέχρι το 2009) και αποσκοπεί στο να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την τιμή του ευγενούς μετάλλου.

Η Βρετανία που είχε υπογράψει τη συμφωνία του 1999 δεν υπέγραψε την παράτασή της, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπλερ έχει δεσμευτεί να μη πωλήσει χρυσό στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τη συμφωνία υπέγραψε η Ελβετία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ενώ δεν την υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Ο χρυσός είναι για τους επενδυτές το «ασφαλές καταφύγιο» σε εποχές οικονομικής αστάθειας, όπως σημερινή του αδύναμου δολαρίου, ενώ οι 15 υπογράφοντες εκτιμούν ότι θα παραμείνει ένα σημαντικό στοιχείο των παγκόσμιων χρηματιστικών αποθεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πωλήσει χρυσό, αντιμετωπίζοντας γι αυτό αρνητικές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, η Ελβετία και πέντε χώρες της ΕΕ: Η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ορόσημο για το Ιράκ

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ έχει διορισθεί από τις δυνάμεις κατοχής

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ υπέγραψε το προσωρινό Σύνταγμα της χώρας, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για την πορεία της χώρας.

Τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προωθήσουν το προσωρινό Σύνταγμα, το οποίο πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα προς τον εκδημοκρατισμό της.

Τις αντιρρήσεις τους για το κείμενο του Συντάγματος είχαν εκφράσει οι αντιπρόσωποι των σιιτών μουσουλμάνων.

Η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος είχε προγραμματισθεί για την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανεβλήθη δύο φορές τόσο λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων όσο και λόγω των αιματηρών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Ιράκ.

Τη στιγμή όμως που υπογραφόταν το προσωρινό Σύνταγμα ακούγονταν εκρήξεις στη Βαγδάτη.

«Προοδευτικό Σύνταγμα»

Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Ιράκ θα έχει ένα πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, ένα πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο

Προβλέπεται η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών

Το Ισλάμ θα λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθετική εξουσία

Οι γυναίκες θα αποτελούν το 25% της εθνοσυνέλευσης

Οι Κούρδοι θα παραμείνουν αυτόνομοι

Στην τελετή υπογραφής του προσωρινού Συντάγματος συμμετείχε και ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρόκειται για το πιο προδευτικό Σύνταγμα στη Μέση Ανατολή.

Το προσωρινό Σύνταγμα θα ισχύει μέχρι να γίνουν εκλογές στη χώρα και να θεσπισθεί οριστικό Σύνταγμα.

Οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ έχουν δηλώσει ότι η εθνική κυριαρχία στη χώρα θα αποκατασταθεί στις 13 Ιουνίου.

Θετικός αντίκτυπος

Θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο είχε η σημερινή υπογραφή στη Βαγδάτη του προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς τον Ιούνιο.

Μεταξύ άλλων, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του την υπογραφή, "αποφασιστικό βήμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό".

Ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, τόνισε πάντως σε δηλώσεις του ότι το προσωρινό σύνταγμα καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία ενός μόνιμου συντάγματος και υπογράμμισε ότι δεν θα έχει καμία νομιμότητα, οποιοσδήποτε νόμος ετοιμάζεται για τη μεταβατική περίοδο.


Διαβεβαιώσεις ΕΕ προς Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φάνηκε ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε αποφασισμένη να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «χωρίς καθυστέρηση» εάν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει τις προσπάθειες για να ικανοποιήσει τα αναγκαία κριτήρια.

Η ιρλανδική προεδρία υπογράμμισε επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει ουσιαστικά το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την τουρκική κυβέρνηση ότι εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει το Δεκέμβριο ότι η Τουρκία ικανοποιεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν.

Ο κ. Κάουεν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της κοινότητας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, με τον επίτροπο για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ.

Ικανοποίηση για μεταρρυθμίσεις

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Διαβεβαιώσεις από ιρλανδική προεδρία

Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας χωρίς προκαταλήψεις. Θα βασισθούμε σε γεγονότα και αποδείξεις

Μπράιαν Κάουεν

Ο κ. Κάουεν επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας χωρίς προκαταλήψεις. Θα βασισθούμε σε γεγονότα και αποδείξεις», υπογράμμισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Εάν οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν αποδώσουν καρπούς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενταχθεί μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

H εντολή στον Καραμανλή

Στεφανόπουλος: «Όλοι σας συγχαίρουν, φίλοι και αντίπαλοι»

Eντολή σχηματισμού κυβερνήσεως έλαβε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

Tη Δευτέρα το μεσημέρι, ο νέος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο, ο οποίος -όπως του είπε ενώπιον των εκπροσώπων του Tύπου- τον διορίζει πρωθυπουργό, «σύμφωνα με την εντολή και την ψήφο του ελληνικού λαού».

Aπευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Όλοι σας συγχαίρουν, φίλοι και αντίπαλοι».

Ο κ. Στεφανόπουλος πρόσθεσε ότι τα προεδρικά διατάγματα θα είναι όλα έτοιμα και θα υπογραφούν με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραμανλής, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα ανακοινωθεί την Tρίτη και η ορκωμοσία θα γίνει την Tετάρτη.

Aποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε:

«Οι πολίτες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή. Aρχίζουμε αμέσως δουλειά, κοιτώντας μπροστά».

Παραιτήθηκε ο Σημίτης

Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος δέχθηκε τον πρόεδρο της Bουλής Aπόστολο Kακλαμάνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Bουλή (NΔ 165 έδρες, ΠΑΣΟΚ 117, KKE 12, Συνασπισμός 6).

Aκολούθως, τον κ. Στεφανόπουλο επισκέφθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Σημίτης: «Kαλή επιτυχία στη ΝΔ»

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικές αλλαγές που σημειώθηκαν να συμβαδίσουν με το καλό του τόπου και «η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ελληνικού λαού για το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ενδεικτικά την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε πως «ό,τι και αν ψήφισε ο καθένας, όλοι οι πολίτες, εύχονται να πετύχει η νέα κυβέρνηση».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία που είχε μαζί τους και ανέφερε πως θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου ορκισθεί νέα κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με το διάδοχό του, πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα τον ειδοποιήσει μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να παραλάβει την πρωθυπουργία.

«Καλή επιτυχία στη ΝΔ και στο έργο που αναλαμβάνει», κατέληξε ο κ. Σημίτης.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

H ώρα της εναλλαγής

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυβέρνηση τετραετίας. Θρίαμβος του Κ. Καραμανλή, καθαρή εντολή για μεγάλες αλλαγές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρωθυπουργός της νέας Ελλάδας: «Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο κέντρο της πολιτικής μας».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καλημέρα γαλάζια Ελλάδα. Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίαμβος 46,12%. Ο Καραμανλής πανίσχυρος πρωθυπουργός. Επιτέλους, πολιτική αλλαγή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σαρωτική νίκη Καραμανλή - 167 έδρες. Ο κυρίαρχος λαός γκρέμισε καθεστώς και Γιώργο.

Η ΑΥΓΗ: Ψήφος απόρριψης των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ. Οι δεξιές πολιτικές έφεραν τη ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εγκληματίας ο Σημίτης. Ο Γιώργος, που γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ από πολύ μεγαλύτερη πανωλεθρία, να βγει να καταγγείλει και να διώξει τους υπεύθυνους για την... ξεφτίλα!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Καθαρή εντολή στον Κώστα Καραμανλή για αλλαγή πολιτικής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα κυβέρνηση χρόνια προβλήματα. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν λάθη του ΠΑΣΟΚ. Καθαρή νίκη της ΝΔ - πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.

ΕΘΝΟΣ: Εντολή στον Κ. Καραμανλή. Μήνυμα ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. Βουβό ποτάμι λαϊκής δυσαρέσκειας έδωσε εκπληκτικά μεγάλη νίκη στη ΝΔ και τιμώρησε την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανάσταση για τη χώρα. Ο λαός με την ψήφο του ξεβρωμίζει την Ελλάδα. Συντριπτική νίκη της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γκρεμοτσακίστηκε, επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία! Μετά από 20 χρόνια σκανδάλων, πολιτικής αλητείας και παρανοϊκής αλαζονείας...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής πανίσχυρος και ενωτικός. Εκλογές: Ανεπανάληπτος θρίαμβος της ΝΔ. Σοκ και δέος στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Γιώργο, χάσαμε...». Ολική επαναφορά ΝΔ. Κυβέρνηση Καραμανλή με 165 έδρες.

ΕΞΠΡΕΣ: Δημοκρατική νίκη ΝΔ - Καραμανλή. Με εντυπωσιακή διαφορά 6,1%.

ΕΣΤΙΑ: Συντριπτική νίκη της ΝΔ. Η άνετη πλειοψηφία στην Βουλή διευκολύνει τον Καραμανλή.

ESPRESSO: Κυρίαρχος! Ο Καραμανλής πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ΝΔ. Η ευχή του πατέρα του. Οι πρώτες του κινήσεις. Οι ευτυχισμένες στιγμές με τη Νατάσα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καθαρή νίκη, μεγάλες ευθύνες. Διαβεβαιώσεις Κ. Καραμανλή για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μεγάλη ανατροπή. Συνθήκες '81 διαμορφώνονται υπέρ Καραμανλή. Ιστορική νίκη της ΝΔ. Λαϊκή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο «τιμόνι» της χώρας ο Κώστας Καραμανλής. 47%: Εντυπωσιακή νίκη της NΔ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Η εμπιστοσύνη του λαού στον Κ. Καραμανλή. Κώστας Καραμανλής: Όλοι μαζί ενωμένοι προχωράμε.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Νίκη - εντολή για τομές σε οικονομία και κράτος. Άνετη εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ με 167 βουλευτές.

ΤΑ ΝΕΑ: Ψήφος τιμωρίας για τα λάθη της τετραετίας. Καθαρή εντολή στη ΝΔ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Θάψανε το ΠΑΣΟΚ! Τα τραγικά λάθη της ηγεσίας έφεραν την συντριβή!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση - συσπείρωση για τη λαϊκή συμμαχία κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές. Έρχονται δύσκολες μέρες.

CITY PRESS: Κώστας Καραμανλής: «Προχωράμε όλοι μαζί». Ενωτική ομιλία - διάγγελμα στο Ζάππειο.

THE DAILY TIMES: Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ και εκτός προβλέψεων. Μεγάλη νίκη του Καραμανλή +6,29%.

TRAFFIC NEWS: Κέρδισε την αγάπη εκατομμυρίων Ελλήνων. Με τον καθαρό λόγο του και τον αγώνα κατά των οργανωμένων συμφερόντων. Σάρωσε ο Κώστας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γιορτάζει η δημοκρατική Ελλάδα. Νίκη λαού νίκη της NΔ. Ο Κώστας Καραμανλής αρχιτέκτονας της διπλής αυτής νίκης.

Η ΧΩΡΑ: Ο Καραμανλής στο τιμόνι της Ελλάδος. Θρίαμβος της NΔ. Σαρώθηκαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της διαπλοκής.

Kυβερνητική αλλαγή

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «η ευχερής επικράτηση της ΝΔ στις χθεσινές εκλογές επιτρέπει στον Κ. Καραμανλή να σχηματίσει ανέτως την κυβέρνηση, με την οποία θα αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επί των οποίων άλλωστε στηρίχθηκε η προεκλογική στρατηγική του, αλλά και τα κρίσιμα θέματα εθνικού χαρακτήρα, όπως η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας - επί των οποίων πάντως η νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ, στο σχόλιό του, γράφει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχασε. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει για έναν πολιτικό μεταμορφισμό, μιλώντας διαρκώς για αλλαγή για την αναγκαιότητα να αλλάξουν όλα και για το νέο που έρχεται. Με μια γλώσσα εξαιρετικά αόριστη, πλήρη όμως συνθημάτων του παρελθόντος που ανάγονται στον πατέρα του και φυσικό ηγέτη της παράταξης».

Η DAILY TIMES σημειώνει ότι «την αναγκαιότητα επίσπευσης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων επισημαίνουν στη νέα κυβέρνηση τόσο το υψηλό δημόσιο χρέος όσο και οι αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος προϋπολογισμού. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ολυμπιακών έργων καθώς και η 'ακινησία' των προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ που βρίσκονται σε εξέλιξη ωθούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τέσσερις αποκρατικοποιήσεις».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αποκάλυψε ότι τα λαϊκά στρώματα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στράφηκαν προς τη ΝΔ, η οποία αποτελεί αποτελεί πλέον τη 'μεγάλη ελπίδα' για την επίλυση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά για τον πρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, το ηγετικό προφίλ του οποίου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα είναι η 'επόμενη μέρα' των εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται δύσκολο να αμφισβητηθεί ευθέως από τα κορυφαία στελέχη, καθώς έχει συμπληρώσει μόλις ένα μήνα στην ηγεσία».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, «η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε για μία ακόμα φορά ισχυρό το μπλοκ των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη αλλαγή που έχουμε είναι η αλλαγή του τιμονιέρη της αντιλαϊκής συντηρητικής πολιτικής, της πολιτικής υπέρ της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ο δικομματισμός καλά κρατεί για την ώρα».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί προσωπική νίκη του Κ. Καραμανλή. Στο χθεσινό φύλλο, από τις στήλες αυτές, τονίζαμε πως ο 'παράγων Καραμανλής' έχει αποδειχθεί κομβικός για τις τύχες της ΝΔ. Και τούτο όχι μόνο λόγω της προσωπικότητάς του, που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης. Αλλά, κυρίως, διότι ενέταξε την προσωπική του εικόνα σε μία συγκεκριμένη στρατηγική που είχε ένα κύριο στόχο: να αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόμματός του».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «το βουβό ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας έδωσε μία εντυπωσιακά μεγάλη νίκη στη ΝΔ, τιμωρώντας ταυτόχρονα την αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ. Το εκλογικό σώμα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κώστα Καραμανλή».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, «καθαρή εντολή στη ΝΔ έδωσαν οι ψηφοφόροι, που ταυτόχρονα τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα λάθη της τελευταίας κυβερνητικής τετραετίας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε συναινετικός, ενώ και ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για δημιουργική αντιπολίτευση».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «στην άνοδο της ΝΔ στην εξουσία με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι επιλογές του Γ. Παπανδρέου και το εκλογικό σύστημα. Η εντυπωσιακά καθαρή και μεγάλη ήττα του Γ. Παπανδρέου φέρνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με λιγότερους από 120 βουλευτές, τον αριθμό που απαιτείται για να μπλοκάρει το 2005 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ ο τόπος και οι κοινωνικοί αγώνες μπαίνουν σε νέα περίοδο».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «σε μία παρατεταμένη περίοδο δοκιμασίας, στην οποία θα δεσπόζουν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, μπαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη στις χθεσινές εθνικές εκλογές».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «σε ένα κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς χωρίς αντιπροέδρους, το οποίο ενδεχομένως να ορκιστεί και αύριο, δεδομένου ότι πιέζουν τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, φαίνεται να έχει καταλήξει ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Καραμανλής: Πολιτική αλλαγή και ενότητα

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε ο K. Καραμανλής

Tην καθολική αξίωση για πολιτική αλλαγή επισφράγισε η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της Kυριακής, δήλωσε ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης και νέος πρωθυπουργός της Eλλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, ότι έλαβε σαφή εντολή «ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά», προσθέτοντας ότι η νέα διακυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για τον ίδιον και το κόμμα το και πρόσθεσε:

«Bρίσκομαι στην πολιτική για να προσφέρω και, τώρα που η βούληση των πολιτών εκφράσθηκε, δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους και να τηρήσω την συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει».

Ο νέος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στην παιδεία, τον πολιτισμό, σε μία νέα οικονομική πολιτική για ανάπτυξη, ευημερία και περισσότερες δουλειές για όλους, σε μία νέα αγροτική πολιτική, ώστε να γίνει ο Έλληνας αγρότης ανταγωνιστικός, σε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο που θα λειτουργεί μία διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, θα είναι κοινωνικό στο πλευρό του πολίτη και με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι θα εργασθεί για μία δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να τελέσει η Eλλάδα τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eνωτικά μηνύματα

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε, ότι δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες και δεσμεύθηκε ότι θα κυβερνήσει με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ταπεινότητα και τόλμη, ενώ πολλές φορές έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν:

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Κερδισμένη είναι η δημοκρατία και η Ελλάδα η οποία μας καλεί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για ένα αύριο με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Ο νέος πρωθυπουργός ανέφερε, ότι σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και με άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, τους ζήτησε να συνεργασθούν στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

«Κανένας δεν περισσεύει και όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε πραγματικότητα την εμπιστοσύνη, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες των πολιτών. Μαζί ανοίγουμε μία νέα σελίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Eκτός του κ. Παπανδρέου, το νικητή των εκλογών συνεχάρησαν για την εκλογική νίκη του κόμματός του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Oλυμπιακών Aγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Eντωμεταξύ, από την ώρα που δημοσιεύθηκαν οι δημοσκοπήσεις εξόδου και διεφάνη η ευρεία εκλογική νίκη της ΝΔ, οπαδοί του κόμματος άρχισαν να πανηγυρίζουν στους δρόμους της Aθήνας και άλλων πόλεων. Oι πανηγυρισμοί συνεχίζονταν και μετά τα μεσάνυκτα.


«Καμία καθυστέρηση» για το Κυπριακό

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ο πρόεδρος της Κύπρου δηλώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις

Η αλλαγή στη διακυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρόκειται να δημιουργήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη για τις θέσεις, εισηγήσεις και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η αγαστή συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας όπως και η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν.

«Οι στενές μας σχέσεις όλο αυτό τον καιρό τόσο με την απερχόμενη κυβέρνηση όσο και με τη νέα κυβέρνηση είναι για μας ικανοποιητική διαβεβαίωση για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επικοινώνησε ήδη από χθες το βράδυ με τον Κώστα Καραμανλή στον οποίο μάλιστα απηύθυνε και επιστολή.

Επίσκεψη στην Αθήνα

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η στενή και αρμονικότατη συνεργασία που είχαμε στο παρελθόν, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί με πρώτιστο στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής, βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη περίοδό του», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται εντός των επομένων ημερών να επισκεφθεί την Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου επικοινώνησε επίσης με τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τη στήριξη που προσέφεραν στην Κύπρο.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ορόσημο για το Ιράκ

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ έχει διορισθεί από τις δυνάμεις κατοχής

Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ υπέγραψε το προσωρινό Σύνταγμα της χώρας, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για την πορεία της χώρας.

Τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προωθήσουν το προσωρινό Σύνταγμα, το οποίο πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τη χώρα προς τον εκδημοκρατισμό της.

Τις αντιρρήσεις τους για το κείμενο του Συντάγματος είχαν εκφράσει οι αντιπρόσωποι των σιιτών μουσουλμάνων.

Η υπογραφή του προσωρινού Συντάγματος είχε προγραμματισθεί για την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανεβλήθη δύο φορές τόσο λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων όσο και λόγω των αιματηρών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στο Ιράκ.

Τη στιγμή όμως που υπογραφόταν το προσωρινό Σύνταγμα ακούγονταν εκρήξεις στη Βαγδάτη.

«Προοδευτικό Σύνταγμα»

Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή τραυματίες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το Ιράκ θα έχει ένα πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, ένα πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο

Προβλέπεται η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των θρησκευτικών ελευθεριών

Το Ισλάμ θα λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθετική εξουσία

Οι γυναίκες θα αποτελούν το 25% της εθνοσυνέλευσης

Οι Κούρδοι θα παραμείνουν αυτόνομοι

Στην τελετή υπογραφής του προσωρινού Συντάγματος συμμετείχε και ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρόκειται για το πιο προδευτικό Σύνταγμα στη Μέση Ανατολή.

Το προσωρινό Σύνταγμα θα ισχύει μέχρι να γίνουν εκλογές στη χώρα και να θεσπισθεί οριστικό Σύνταγμα.

Οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ έχουν δηλώσει ότι η εθνική κυριαρχία στη χώρα θα αποκατασταθεί στις 13 Ιουνίου.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Το κείμενο της συνέντευξης Ερντογάν

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Επίσημη επίσκεψη στην Aθήνα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Pετζέπ Ταγίπ Eρντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα του (28 Mαρτίου), όπως ανέφερε στο BBC.

Aκούστε τη συνέντευξη Ερντογάν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Mιλώντας στον ανταποκριτή της Eλληνικής Yπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρη Xατζηστεφάνου, ο κ. Eρντογάν έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Aθήνα και να γίνει έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας του μετά τον Tουργκούτ Oζάλ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Eλλάδα.

Σε συνέντευξή του προς την Eλληνική Yπηρεσία του BBC, ο Tούρκος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Mαρτίου, όπως συνεργάσθηκε και με την απερχόμενη, ενώ σημειώνει πως προσβλέπει στη συνεργασία της νέας κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Kυπριακού και στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες σχετικά με τα ζητήματα του Aιγαίου.

BBC: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στη νέα ελληνική κυβέρνηση;

Eρντογάν: Τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Το γεγονός ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν υπογραφεί 22 συμφωνίες και πρωτόκολλα αποδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Και πριν από τις ελληνικές εκλογές, με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και ο ελληνικός λαός στηρίζουν την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα έχει ως προτεραιότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την υπάρχουσα συνεργασία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση, όπως ακριβώς κάναμε και με την προηγούμενη .

BBC: Πριν από μερικές εβδομάδες δηλώσατε ότι οι εκλογές στην Eλλάδα ίσως έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τώρα τι αναμένετε για το θέμα αυτό;

Eρντογάν: Όπως γνωρίζετε οι σχέσεις μας με την γειτονική Ελλάδα οικοδομούνται στη βάση μιας νέας κατανόησης και συνεργασίας. Οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης. Τον περασμένο Απρίλιο, εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντηθήκαμε στο Βελιγράδι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Συζητήσαμε και το Κυπριακό και προτείναμε, ως δύο εγγυήτριες δυνάμεις, να συνεισφέρουμε για μία δίκαιη και σταθερή ειρήνη.

Η κυβέρνησή μας σε στενή επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία για τη λύση του ζητήματος. Παρουσίασα τις θέσεις μας στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός και στον πρόεδρο των HΠA Tζορτζ Μπους στις 28 Ιανουαρίου. Και οι δύο χαιρέτισαν την θετική προσέγγισή μας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί. Μετά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, οι αποστολές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου και της Τουρκίας, που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη, στις 10 Φεβρουαρίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των συνομιλιών.

Αφού σας εξήγησα όμως όλα αυτά, πρέπει να συμπληρώσω και το εξής: Αυτό που περιμένουμε από την κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι ότι θα συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στις υπάρχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης για το νησί.

Θέλουμε από τη νέα κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι θετικές εξελίξεις για την Κύπρο αναπόφευκτα θα αντικατοπτριστούν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για το κυπριακό .

BBC: Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας εάν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα;

Eρντογάν: Όπως σας είπα, η Τουρκία θέλει μία δίκαιη και σταθερή λύση για την Κύπρο. Για το λόγο αυτό η κυβέρνησή μας έλαβε τη διπλωματική πρωτοβουλία μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου για την επανέναρξη των συνομιλιών στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι όμως αδύνατο να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση ανεξαρτήτως του κόστους. Η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να προστατεύει τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πρέπει να ξεκινήσει μία νέα εποχή, στην οποία και οι δύο πλευρές θα ζουν με άνεση, ευημερία και συνεργασία, μία εποχή που θα αντανακλά την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Αν η Νότια Κύπρος πει όχι στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου. Κατ' αρχάς θα πρέπει να αρθεί το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Bορείου Κύπρου .

BBC: Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα προκύψουν για εσάς ορισμένα πρακτικά προβλήματα. Λόγου χάριν πώς θα αντιδράσετε αν σας ζητηθεί να ανοίξει μία ελληνοκυπριακή πρεσβεία στην Άγκυρα ή αν κάποιοι χαρακτηρίσουν τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί δυνάμεις κατοχής επί ευρωπαϊκού εδάφους;

Eρντογάν: Εμείς ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης για την Κύπρο θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα μέχρι την 1η Μαΐου με την καλή θέληση και των δύο πλευρών .

BBC: Και αν είναι ο κ. Pαούφ Ντενκτάς αυτός που θα πει όχι στο δημοψήφισμα, τι θα συμβεί;

Eρντογάν: Γι' αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο .

BBC: Υπάρχουν σημάδια τριβών στις σχέσεις σας με τον κ. Ντενκτάς. Πώς ήταν το κλίμα στην τελευταία συνάντησή σας στην Άγκυρα;

Eρντογάν: Συμφωνήσαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει ανάλογη καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης. Μου παρουσίασε τις θέσεις του για το ζήτημα και, όπως γνωρίζετε, στις 22 Μαρτίου θα γίνει η τετραμερής συνάντηση. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί τότε .

BBC: Οι επαφές του ελληνικού και του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών για το Αιγαίο φαίνεται να δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα. Ποια βλέπετε να είναι η συνέχεια με τη νέα ελληνική κυβέρνηση; Είσθε λόγου χάριν έτοιμοι για παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης;

Eρντογάν: Η διαδικασία διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1999 με τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών είχε θετικές επιπτώσεις και για το ζήτημα του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόταση της Τουρκίας, ξεκίνησε από το τέλος του 2000 σειρά συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά τη διαδικασία αυτή υπήρξε συμφωνία σε 11 ΜΟΕ μεταξύ των πολιτικών διευθυντών και των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Στόχος αυτής της διαδικασίας, που συνεχίζεται ακόμη, είναι η μείωση του κινδύνου εμπλοκής και η αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή του Αιγαίου. Ελπίζουμε πως ότι έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής θα ενισχυθεί με την αποδοχή και νέων μέτρων.

Όπως γνωρίζετε, παράλληλα με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του Τούρκου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, την 1η Φεβρουαρίου του 2002, και στην Κωσταντινούπολη, στις 12 Φεβρουαρίου 2002, έχουν ξεκινήσει 'διερευνητικές επαφές' μεταξύ των γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών για τις διαφορές του Αιγαίου. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, οι επαφές αυτές διακόπηκαν προσωρινά λόγω των εκλογών στην Ελλάδα.

Δεν θεωρούμε ότι το Αιγαίο αποτελεί μία περιοχή στην οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το Αιγαίο είναι μία κοινή θάλασσα που φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά και που ενισχύει τις ρίζες της τουρκοελληνικής φιλίας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η Τουρκία θέλει ειλικρινά να βρεθεί μία δίκαιη και σταθερή λύση που θα στηρίζεται στην κοινή θέληση των δύο πλευρών. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από το σημείο όπου βρίσκονται .

BBC: Υπάρχει κάποιο ζήτημα στις διαφορές του Αιγαίου το οποίο θεωρείτε σημαντικότερο για την Τουρκία;

Eρντογάν: Υπάρχει σειρά αλληλοσυνδεόμενων ζητημάτων για το Αιγαίο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν θα ήταν λοιπόν σωστό να πούμε ότι κάποια διαφορά είναι πιο σημαντική ή πιο επείγουσα. Θέλω να τονίσω ότι αναζητούμε μία λύση για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, δεν αρκεί να δίνουμε έμφαση σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα.

Θέλω να υπογραμμίσω, ότι η Τουρκία επιθυμεί την εξεύρεση λύσης που θα στηρίζεται στην αμοιβαία συναίνεση και των δύο πλευρών. Η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά την εξεύρεση λύσης και ελπίζουμε ότι η στάση μας αυτή θα βρει ανταπόκριση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση .


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Ερντογάν στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ιδιαίτερα θερμό μήνυμα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και στο Αιγαίο στέλνει μέσω της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη νέα κυβέρνηση o πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση όπως ακριβώς κάναμε και με την προηγούμενη» είπε ο Ερντογάν και αποκάλυψε ότι θα είναι ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί την Αθήνα μετά τον Τουργκούτ Οζάλ.

Aκούστε τη συνέντευξη Ερντογάν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

«Ελπίζουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος «ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ως προτεραιότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την υπάρχουσα συνεργασία» μεταξύ των δυο χωρών.

Κυπριακό και σχέσεις με Ντενκτάς

Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «σε στενή επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη λύση του ζητήματος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου» συμπλήρωσε «να συμβάλλει θετικά και εποικοδομητικά στις υπάρχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης για το νησί».

«Θέλουμε από τη νέα κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι θετικές εξελίξεις για την Κύπρο αναπόφευκτα θα αντικατοπτριστούν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν τελικά το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση «η ΕΕ και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Καταρχάς» είπε ο ίδιος «θα πρέπει να αρθεί το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

«Δεν είναι δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση ανεξαρτήτως του κόστους» και συμπλήρωσε ότι «η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να προστατεύει τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Όταν πάντως ερωτήθηκε τι θα συμβεί αν είναι ο Ντενκτάς αυτός που θα πει όχι στο δημοψήφισμα, απάντησε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον τουρκοκύπριο ηγέτη

Κληθείς να σχολιάσει τα σημάδια τριβής που παρατηρούνται μεταξύ της κυβέρνησής του και του Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν είπε ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη συμφώνησαν στο γεγονός ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει ανάλογη καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης».

Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση μετά τις 22 Μαρτίου όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η λεγόμενη τετραμερής διάσκεψη με την παρουσία και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αιγαίο: «Θάλασσα φιλίας»

Αναφερόμενος στις διαφορές του Αιγαίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θεωρεί πως το Αιγαίο «αποτελεί μια περιοχή στην οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«Το Αιγαίο» είπε «είναι μια κοινή Θάλασσα που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά και που ενισχύει τις ρίζες της τουρκο-ελληνικής φιλίας. Υπό αυτό το πρίσμα η Τουρκία θέλει ειλικρινά να βρει μια δίκαιη και σταθερή λύση που θα στηρίζεται στην κοινή θέληση των δυο πλευρών. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από το σημείο από όπου διεκόπησαν λόγω των εκλογών στην Ελλάδα».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις κατά ΗΠΑ

Πολλές ενέργειες των αμερικανών στρατιωτών παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες λέει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έντονα επικρίνονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, σε έκθεση που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), που εδρεύει στη Νέας Υόρκη, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ασκούν υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των συλλήψεων με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον χίλιοι Αφγανοί και άλλοι πολίτες έχουν συλληφθεί από το 2002.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κρατούμενοι υποβάλλονται συχνά σε στέρηση ύπνου, ακραίες θερμοκρασίες και ξυλοδαρμούς.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες, αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως το Αφγανιστάν είναι εμπόλεμη ζώνη.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Ερντογάν στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το Αιγαίο είναι μια κοινή θάλασσα που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ιδιαίτερα θερμό μήνυμα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και στο Αιγαίο στέλνει μέσω της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη νέα κυβέρνηση o πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση όπως ακριβώς κάναμε και με την προηγούμενη» είπε ο Ερντογάν και αποκάλυψε ότι θα είναι ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί την Αθήνα μετά τον Τουργκούτ Οζάλ.

Aκούστε τη συνέντευξη Ερντογάν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

«Ελπίζουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος «ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ως προτεραιότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την υπάρχουσα συνεργασία» μεταξύ των δυο χωρών.

Κυπριακό και σχέσεις με Ντενκτάς

Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «σε στενή επαφή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για τη λύση του ζητήματος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση που προκύπτει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου» συμπλήρωσε «να συμβάλλει θετικά και εποικοδομητικά στις υπάρχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και σταθερής λύσης για το νησί».

«Θέλουμε από τη νέα κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι θετικές εξελίξεις για την Κύπρο αναπόφευκτα θα αντικατοπτριστούν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν τελικά το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση «η ΕΕ και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Καταρχάς» είπε ο ίδιος «θα πρέπει να αρθεί το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

«Δεν είναι δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «να δεχτούμε οποιαδήποτε λύση ανεξαρτήτως του κόστους» και συμπλήρωσε ότι «η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να προστατεύει τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Όταν πάντως ερωτήθηκε τι θα συμβεί αν είναι ο Ντενκτάς αυτός που θα πει όχι στο δημοψήφισμα, απάντησε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον τουρκοκύπριο ηγέτη

Κληθείς να σχολιάσει τα σημάδια τριβής που παρατηρούνται μεταξύ της κυβέρνησής του και του Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν είπε ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη συμφώνησαν στο γεγονός ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει ανάλογη καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης».

Πάντως ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση μετά τις 22 Μαρτίου όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η λεγόμενη τετραμερής διάσκεψη με την παρουσία και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αιγαίο: «Θάλασσα φιλίας»

Αναφερόμενος στις διαφορές του Αιγαίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θεωρεί πως το Αιγαίο «αποτελεί μια περιοχή στην οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«Το Αιγαίο» είπε «είναι μια κοινή Θάλασσα που φέρνει τις δυο χώρες πιο κοντά και που ενισχύει τις ρίζες της τουρκο-ελληνικής φιλίας. Υπό αυτό το πρίσμα η Τουρκία θέλει ειλικρινά να βρει μια δίκαιη και σταθερή λύση που θα στηρίζεται στην κοινή θέληση των δυο πλευρών. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό και από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από το σημείο από όπου διεκόπησαν λόγω των εκλογών στην Ελλάδα».


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Βίαια επεισόδια στην Αϊτή

Οι διαδηλωτές επιρρίπτουν ευθύνες για τους πυροβολισμούς στους παραστρατιωτικούς που υποστηρίζουν τον Αριστίντ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών που πανηγύριζαν για την απομάκρυνση του πρόεδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας Ισπανός δημοσιογράφος.

Συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από το προεδρικό μέγαρο, επευφημούσε τους ηγέτες των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην παραστρατιωτικού ηγέτη, Λουί Σαμπλέν, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζει τον Αριστίντ άνοιξαν πυρ από μια γειτονική παραγκούπολη.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε στο ΒΒC ότι τρεις αμερικανοί πεζοναύτες απάντησαν στα πυρά αλλά δεν προέβησαν σε συλλήψεις.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό των ομάδων που υποστηρίζουν τον Αριστίντ και των αντιπάλων του δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο πολιτικό σκηνικό

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι» είπε ο Κώστας Καραμανλής

Η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που εξασφαλίζει 165 έδρες στη νέα Βουλή και η οριακή εξασφάλιση του 3% για την είσοδό του στη Βουλή, του Συνασπισμού, ολοκληρώνουν την εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Συνασπισμός «μπαίνει» στη νέα Βουλή, με ποσοστό λίγο πάνω από το 3% και έξι έδρες.

Η Νέα Δημοκρατία, κερδίζει τις επτά από τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μόνο μία, αυτή της Ζακύνθου, όπου συγκεντρώνει το 43,32% των ψήφων έναντι 42,91% της ΝΔ, με καταμετρημένο το 98,08% των ψήφων.

Αποτελέσματα (96,63% τμημάτων)

ΝΔ 45,51% - 165 έδρες

ΠΑΣΟΚ 40,58% - 117 έδρες

ΚΚΕ 5,81% - 12 έδρες

ΣΥΝ 3,21% - 6 έδρες

ΛΑΟΣ 2,17%

ΔΗΚΚΙ 1,77%

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Κερδισμένες και χαμένες έδρες

Από τέσσερις βουλευτικές έδρες στη Β΄Αθηνών και την Αττική κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και από τρεις σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης και την Αιτωλοακαρνανία. Το ΠΑΣΟΚ χάνει από δύο έδρες σε Β΄ Θεσσαλονίκης, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Α΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κερδίζει από μία έδρα σε Ροδόπη, Ξάνθη, Πιερία, Γρεβενά, Ιωάννινα, Άρτα, Λάρισα, Μαγνησία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ηλεία, Εύβοια, Σάμο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι.

Από δύο έδρες κερδίζει σε Αχαΐα, Β΄ Πειραιά και Λέσβο.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει από μία έδρα στους εξής νομούς: Ροδόπης, Ξάνθης, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Γρεβενών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ηλείας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αττικής, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Σάμου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου.

Το ΚΚΕ χάνει από μία έδρα στη Β΄ Θεσσαλονίκης, την Αιτωλοακαρνανία, τη Β΄ Πειραιά και τη Λέσβο, ενώ κερδίζει από μία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Τέλος, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίζει μία έδρα στη Β΄ Αθηνών και χάνει μία στη Β΄Πειραιά.

Δήλωση Α. Παπαρήγα

Την ικανοποίηση της για την αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ, κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στη δήλωσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι «ο δικομματισμός καλά κρατεί», και ότι και σε αυτές τις εκλογές, αναδείχθηκε το ισχυρό μπλοκ του δικομματισμού που σηματοδοτείται από την αλλαγή «τιμονιέρη» της συντηρητικής πολιτικής με τη νίκη της ΝΔ. Το δυσάρεστο είναι, επισήμανε η κ. Παπαρήγα, ότι η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος εκφράστηκε με την μετακίνηση προς τη ΝΔ με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού. «Η ψήφος διαμαρτυρίας πήγε στη ΝΔ» παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Δήλωση Ν. Κωνσταντόπουλου

"Παρά τις αντίθετες προβλέψεις ο ΣΥΝ πέτυχε την είσοδο του στη βουλή. Ευχαριστώ όλους όσοι μας εμπιστεύθηκαν. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι χρέος για εμάς και τιμή. Θα αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των εκλογέων. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ. Αλλαγή στην κυβέρνηση δε σημαίνει και αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές" ανέφερε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στη δήλωση του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δήλωση Γ. Καρατζαφέρη

Ικανοποιημένος για την επίδοση του κόμματός του στις εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το κόμμα του θα μπορέσει να διεκδικήσει πολύ περισσότερα.

Ο κ. Καρατζαφέρης συνεχάρη τους νικητές της εκλογικής μάχης, αλλά επεσήμανε ότι «οι συμπληγάδες της πόλωσης και οι μηχανισμοί του συστήματος, σαγήνεψαν 9 στους 10 ψηφοφόρους».

Δήλωση Δ. Τσοβόλα

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Καραμανλή, για τη εκλογή του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο κυβερνητικό έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας και πρόσθεσε «θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, όλους τους συνεργάτες μου, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΚΙ, που στάθηκαν όρθιοι σε αυτόν τον αδυσώπητο δικομματικό αγώνα, με βομβαρδισμούς από στημένες, όπως αποδείχθηκε δημοσκοπήσεις, αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους. Εμείς, δώσαμε αγώνα συνείδησης και καθήκοντος. Χάθηκε η εκλογική μάχη, αλλά κερδίσαμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας και συνεχίσαμε τον αγώνα συνείδησης και καθήκοντος. Ο αγώνας συνεχίζεται για το ΔΗΚΚΙ».


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προκλήσεις: Ολυμπιάδα και Κυπριακό

«Οι συντηρητικοί τερματίζουν μια δεκαετία σοσιαλισμού στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που λέει πως ο Κώστας Καραμανλής αντιμετωπίζει «τη διπλή πρόκληση να επιταχύνει τα καθυστερημένα Ολυμπιακά έργα και να επισφραγίσει μιαν ειρηνευτική συμφωνία για επανένωση στης Κύπρου».

Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) «η Ολυμπιάδα αντιμετωπίζει νέες καθυστερήσεις μετά την [πολιτική] ανατροπή στις ελληνικές εκλογές».

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως «παρά τις διαβεβαιώσεις της Νέας Δημοκρατίας» η μεταβίβαση των εξουσιών στη νέα κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στα έργα.

Από την άλλη, η Ντέιλι Τέλεγκραφ λέει πως το εκλογικό αποτέλεσμα «θα έχει πιθανότατα σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) πιστεύει πως η σαφής πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο «της δίνει τη δυνατότητα να πάρει σκληρή γραμμή στις προβληματικές προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα της Αθήνας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου».

Αλλά η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως τα «ισχυρά, ελεγχόμενα από τους σοσιαλιστές, συνδικάτα έχουν κάνει ήδη σαφές πως προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες διασπαστικές κινήσεις» αν εκλεγούν οι συντηρητικοί.

Ο Κώστας Καραμανλής, που «δεν έχει αναλάβει υπουργική θέση στο παρελθόν» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με την Ολυμπιάδα και το Κυπριακό, και σημειώνει πως ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει «μόλις δύο εβδομάδες πριν την διορία της 22ας Μαρτίου που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό».

Ο Κώστας Καραμανλής, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, «έχει διατηρήσει σχέσεις με την τουρκική ηγεσία από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά θα πρέπει να πείσει την κυβέρνηση της Άγκυρας πως οι συντηρητικοί θα συνεχίσουν την πολιτική επαναπροσέγγισης που άρχισαν οι σοσιαλιστές».

Ο νέος πρωθυπουργός, λέει η βρετανική εφημερίδα θα πρέπει να διορίσει υπουργούς που θα σχετίζονται με τις ολυμπιακές προετοιμασίες και ιδιαιτέρως, όπως λέει, υπουργό Άμυνας και Δημόσιας Τάξης- που «θα μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των δυτικών συμμάχων της Ελλάδας».

Αλλά και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προβλέπει προβλήματα σημειώνοντας πως «με εξαίρεση τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας οι περισσότεροι που ήταν διορισμένοι από τους σοσιαλιστές αναμένεται να παραιτηθούν παρά να συνεργαστούν με μια συντηρητική κυβέρνηση».

Η Τάιμς (The Times) παρατηρεί πως η προεκλογική εκστρατεία «δεν άγγιξε τα σοβαρά θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής».

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν «τη διάλυση της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ και των στενών φίλων του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου» λέει η εφημερίδα.

Ο Κώστας Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει ένα «τεράστιο έργο», λέει η Τάιμς, που σημειώνει πως πέρα από τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή ασφαλών Ολυμπιακών αγώνων «τα δημόσια ελλείμματα της Ελλάδας αυξάνονται, η ανεργία της χώρας φτάνει το 11%» και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσει «σε στέρεμα των κοινοτικών κονδυλίων».


Δευτέρα 08 Μαρτίου 2004 - 03:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Πειστική νίκη»

Ευρωπαϊκός Τύπος και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρονται στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και την νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.

«Διαγράφεται καθαρή νίκη των συντηρητικών» είναι ο τίτλος της Λα Βανγκάρδια (La Vanguardia) της Βαρκελώνης που σημειώνει πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παραδέχτηκε την ήττα του κόμματος του με καταμετρημένο μόλις το 2% των ψήφων.

«Οι Έλληνες σοσιαλιστές παραδέχονται την ήττα τους» αναφέρει ο τίτλος της παρισινής Λε Μοντ (Le Monde).

«Στο άμεσο μέλλον η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου και την ολοκλήρωση των, σοβαρά καθυστερημένων, έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» λέει η γαλλική εφημερίδα.

Διεθνή πρακτορεία

«Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα πέτυχε μια πειστική νίκη», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, και προσθέτει, «ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της αλλαγής εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάχυτη δυσφορία του ελληνικού λαού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και τα σκάνδαλα περί διαφθοράς».

«Σαρωτική», χαρακτηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες (AP) τη νίκη της ελληνικής συντηρητικής παράταξης, η οποία όπως επισημαίνει το τηλεγράφημα, σημαίνει «ότι δόθηκε ένα τέλος στη δεκαετή και πλέον επικράτηση των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα και ότι η διαχείριση των προβληματικών ολυμπιακών έργων περνάει πλέον σε νέα χέρια».

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες το δίλημμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους ήταν ξεκάθαρο: είτε θα έμεναν πιστοί στο σοσιαλιστικό κατεστημένο είτε θα προσανατολίζονταν προς τους συντηρητικούς, των οποίων ο αρχηγός ουδέποτε είχε αναλάβει κάποιο κυβερνητικό πόστο.

«Οι Σοσιαλιστές τιμωρήθηκαν», αναφέρει το τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες και καταλήγει πως «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα που έβριθε σκανδάλων, αναποτελεσματικό και το οποίο διακατεχόταν από πολιτική αλαζονεία».

Στο προφίλ του Κώστα Καραμανλή αναφέρεται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).

«Όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του πολλοί έκαναν λόγο για ξεκάθαρη περίπτωση νεποτισμού. Την Κυριακή ο Καραμανλής έγινε, ωστόσο, ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο οποίος γεννήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο πρώτος που έβαλε τέρμα στη δεκαετή σοσιαλιστική εξουσία» λέει το διεθνές πρακτορείο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.