Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-09

  1. Βομβιστική επίθεση στην Τουρκία
  2. Kρατούνται οι τέσσερις από τους πέντε
  3. Επίθεση σε μασονική στοά στην Κωνσταντινούπολη
  4. «Συμφωνία Αργεντινής ΔΝΤ»
  5. Κινδυνεύει η ζωή του Γ. Κυράστα
  6. Δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία
  7. Συμφωνία Αργεντινής ΔΝΤ
  8. Αργεντινή ΔΝΤ στα πρόθυρα ρήξης
  9. Θα παραιτηθούν οι επιστήμονες
  10. Ανασχηματισμός στη Ρωσία
  11. Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»
  12. Δοκιμή πυρηνικού πυραύλου
  13. Δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία
  14. Στην Aθήνα ο Παπαδόπουλος
  15. Ελεύθεροι 5 Βρετανοί του Γκουαντάναμο
  16. Θετικά σχόλια για νίκη ΝΔ
  17. Νέος πρωθυπουργός στην Αϊτή
  18. Αργεντινή ΔΝΤ στα πρόθυρα ρήξης
  19. Απολύσεις;
  20. «Θερμό ευρωπαϊκό μήνυμα» στη Τουρκία

Βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον χώρο της επίθεσης

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση δύο βομβιστών αυτοκτονίας επετέθησαν σε κτίριο μασονικής στοάς, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κυβερνήτης της πόλης είπε ότι νεκρός είναι και ο ένας βομβιστής ενώ ο άλλος τραυματίστηκε.

Οι βομβιστές πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους στην είσοδο του κτιρίου όπου δινόταν δείπνο με περίπου 40 άτομα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι επιτιθέμενοι έριξαν μέσα στο χώρο και χειροβομβίδες.

Τον περασμένο Νοέμβριο σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 62 άνθρωποι σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δύο εβραϊκών συναγωγών, του προξενείου της Βρετανίας και της βρετανικής τράπεζας ΗSBC.

Ακραίες ισλαμικές οργανώσεις θεωρούν πως η διεθνής οργάνωση των μασόνων υποστηρίζει τις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 00:22 (Ώρα Λονδίνου)

Kρατούνται οι τέσσερις από τους πέντε

Δύο από τους πέντε Βρετανούς κρατούμενους του Γουαντάναμο που επαναπατρίσθηκαν

Με την άφιξή τους σε στρατιωτικό αεροδρόμιο συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα υψηλής ασφαλείας στο Λονδίνο, οι τέσσερις από τους πέντε Βρετανούς που ήταν επί δύο χρόνια έγκλειστοι στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα. Ο πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανάκριση.

Προηγουμένως ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντείβιντ Μπλάνκετ, που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλίες για τη διεθνή ασφάλεια, είπε ότι οι πέντε θα ανακριθούν από την αντιτρομοκρατική αστυνομία στη Βρετανία.

Ο κ. Μπλάνκετ είπε ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την απελευθέρωση των τεσσάρων Βρετανών που παραμένουν κρατούμενοι στο Γουαντάναμο, ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ή του Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Η Βρετανία έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τη διαδικασία του στρατιωτικού δικαστηρίου, που έχει οριστεί για τους κρατούμενους του Γουαντάναμο.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 22:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση σε μασονική στοά στην Κωνσταντινούπολη

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο κτίριο μασονικής στοάς, στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι δύο από τους νεκρούς είναι βομβιστές αυτοκτονίας που διενήργησαν την επίθεση, την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί στη στοά πολλοί άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους επτά., ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο το τουρκικό CCN ότι δύο άνδρες πραγματοποίησαν επίθεση με αυτόματα όπλα μέσα στο κτίριο, αφού προηγουμένως πυροβόλησαν έναν άνδρα του προσωπικού ασφαλείας και στη συνέχεια έριξαν χειροβομβίδες.

Τον περασμένο Νοέμβριο σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 62 άνθρωποι σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δύο εβραϊκών συναγωγών, του προξενείου της Βρετανίας και της βρετανικής τράπεζας ΗSBC.

Οι τουρκικές αρχές είχαν θεωρήσει τότε υπεύθυνους για τις επιθέσεις Τούρκους ισλαμιστές, που είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα και προέβηκαν σε 69 συλλήψεις.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Συμφωνία Αργεντινής ΔΝΤ»

Αγώνα έδιδε μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πληροφορίες από το Μπουένος Άιρες αναφέρουν ότι η Αργεντινή κατάφερε την ύστατη στιγμή να έλθει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την αποπληρωμή δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Η Αργεντινή είχε απειλήσει ότι δεν θα κατέβαλλε το οφειλόμενο ποσό εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδεχόταν ότι η χώρα έχει σημειώσει οικονομική πρόοδο--κάτι που θα της άνοιγε το δρόμο για τη χορήγηση νέων δανείων.

Κυβερνητική πηγή της Αργεντινής δήλωσε η προσωρινή γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αν Κρούγκερ, υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ, ότι θα συστήσει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού της να εγκρίνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταία, επιτρέποντας έτσι τη χορήγηση νέων δανείων στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, καμία πλευρά δεν θέλησε την Τρίτη το βράδυ να σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες αυτές.

Εάν δεν κατέληγαν οι δύο πλευρές σε συμφωνία και η Αργεντινή δεν προχωρούσε στην αποπληρωμή του δανείου, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη απλήρωτη οφειλή στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θα είχε δε ως αποτέλεσμά να διακοπούν όλες οι πιστώσεις προς την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Κινδυνεύει η ζωή του Γ. Κυράστα

O Γιάννης Κυράστας

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του δίνει ο Γιάννης Κυράστας. Από την Παρασκευή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Ευρωκλινική» με βαριά μορφής σηψαιμία.

Το θετικό είναι πως δεν έχουν πειραχθεί ζωτικά όργανα, όπως έδειξε η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε. Αυτό τώρα που περιμένουν οι γιατροί είναι να αντιδράσει ο οργανισμός του στην φαρμακευτική αγωγή.

Όλα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο Γιάννης Κυράστας ανέβασε υψηλό πυρετό.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν διέγνωσαν ουρολοίμωξη και του συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή. Όμως η κατάσταση του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κόσμου για προσφορά αίματος. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης τουλάχιστον 60 άτομα βρέθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία

Σέρβοι παραστρατιωτικοί γιορτάζουν την πτώση του Βούκοβαρ

Αρχσε την Τρίτη στη Σερβία η πρώτη μεγάλη δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Σε ειδικό δικαστήριο στο Βελιγράδι δικάζονται έξι άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για τον φόνο περίπου 200 αμάχων στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας το Νοέμβριο του 1991.

Οι έξι άνδρες άκουσαν σιωπηλοί τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τα ονόματα των 192 θυμάτων.

Μόνον ένας απ'αυτούς πήρε τον λόγο για να τονίσει πως είναι αθώος: όπως είπε, το 1991 ήταν ένας απλός οδηγός που αργότερα έγινε αξιωματικός του στρατιού.

Κατηγορείται πως ήταν ο επικεφαλής μιας τοπικής σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία μετέφερε τους Κροάτες από ένα νοσοκομείο του Βούκοβαρ, όταν έπεσε η πόλη, σ'ενα κοντινό αγρόκτημα και τους σκότωσε.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων σχεδιάζουν ν'αποδείξουν την αθωότητα των πελατών τους

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, Νικ Θορπ, μεταδίδει ότι απουσίαζαν από τη δίκη οι συγγενείς των θυμάτων και οι δικηγόροι: πολλοί δεν ήθελαν να επισκεφθούν τη γη των πρώην εχθρών τους.

Ο Νικ Θορπ παρατηρεί επίσης ότι θα πρέπει να ικανοποίησε την σερβική κοινή γνώμη το γεγονός ότι η δίκη γίνεται στο Βελιγράδι, γιατί πολλοί Σέρβοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι στη διάθεση του οποίου έθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζει, ενοχοποιούν τους έξι κατηγορούμενους.

Η δίκη αυτή, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC, θ'αποτελέσει «τέστ» για τη σερβική δικαιοσύνη.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι οι σερβικές αρχές θα παρακολουθούν προσεκτικά τη δίκη των έξι ανδρών για να αποδείξουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δρούσαν ανεξάρτητα χωρίς να λαμβάνουν εντολές από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 05:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Αργεντινής ΔΝΤ

Η Αργεντινή απειλούσε να μην πληρώσει

Πληροφορίες από το Μπουένος Άιρες αναφέρουν ότι η Αργεντινή συμφώνησε να καταβάλει την καταβολή πληρωμής ύψους 3 δισ. δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από τη μεριά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχτηκε να αποδεχτεί ότι η Αργεντινή έχει σημειώσει οικονομική πρόοδο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στη χορήγηση νέων δανείων.

Κυβερνητική πηγή της Αργεντινής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερς ότι η χώρα θα καταβάλει την οφειλόμενη πληρωμή.

Η κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Ρώυτερς, είπε ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ανν Κρούγκερ, είπε στον πρόεδρο της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ, ότι θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο πιστωτών να εγκρίνει αναθεώρηση του δανείου.

Στο Μποϋένος Άιρες έγιναν σήμερα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει προθεσμία για την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του δανείου.

Ο προέδρος Κίρχνερ, είχε δηλώσει ότι θα καταβάλει τη δόση, μόνο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικροτήσει την οικονομική πρόοδο της Αργεντικής και εγκρίνει και νέα δάνεια.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 05:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αργεντινή ΔΝΤ στα πρόθυρα ρήξης

Η Αργεντινή απειλεί να μην πληρώσει

Τελικές διαπραγματεύσεις γίνονται στην Αργεντική ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει προθεσμία να αποπληρώσει μεγάλο μέρος δανείου.

Η δόση που πρέπει να καταβάλει η Αργεντινή είναι τρία δισεκατομμύρια δολλάρια. Αν η Αργεντινή δεν καταβάλλει τα χρήματα την Τρίτη, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απλήρωτη οφειλή στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο προέδρος της Αργεντικής, Νέστορ Κίρχνερ, δήλωσε ότι θα καταβάλει τη δόση, μόνο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικροτήσει την οικονομική πρόοδο της Αργεντικής και εγκρίνει και νέα δάνεια.

Αν η Αργεντινή δεν καταβάλλει τα χρήματα την Τρίτη, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απλήρωτη οφειλή στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποτέλεσμά της θα είναι να διακοπούν όλες οι πιστώσεις προς το Μπουένος Άιρες.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Θα παραιτηθούν οι επιστήμονες

«Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς έρευνα», διαμαρτύρονται οι επιστήμονες

Στη Γαλλία, περίπου 1.000 κορυφαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι θα παραιτηθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της επιστήμης.

Συνολικά, 990 επιστήμονες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις να καταργηθούν τα κονδύλια για την έρευνα και να δοθούν σε ορισμένα άλλα ταμεία με στόχο το εμπορικό όφελος.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, μία ομάδα που αποκαλείται «Ερευνητές σε Κρίση», υπογραμμίζουν ότι περισσότεροι από 65.000 επιστήμονες έχουν υπογράψει μία αίτηση που ζητά από τη γαλλική κυβέρνηση να στηρίξει την έρευνα στη χώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει τρία δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά οι επιστήμονες που διαμαρτύρονται λένε ότι αυτά τα χρήματα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες πιστεύεται ότι θα κρίνουν τη δημοτικότητα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον επιστημονικό κλάδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της γαλλικής βιομηχανίας.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασχηματισμός στη Ρωσία

Σε 17 μείωσε τους υπουργούς τους ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ριζική αναδόμηση του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν μείωσε τον αριθμό των υπουργών από 30 σε 17.

Ο Ρώσος προέδρος τοποθέτησε τον Ρώσο πρέσβυ στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκέι Λαβρώφ, ως τον νέο υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ίγκορ Ιβανώφ, αναβαθμίζεται στη θέση του Γραμματέα του προεδρικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ο κ. Πούτιν έκανε αναδιορισμό και των βασικών υπουργών του, εν είδει ανασχηματισμού, μετά την αποπομπή, τον περασμένο μήνα του πρωθυπουργού, Μιχαήλ Κασιάνοφ.

Στη θέση τους παραμένουν ο υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Ιβανώφ, ο υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κούδριν, και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Έτσι στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν φιλελεύθεροι υπουργοί, γεγονός που χαιρετίζουν οι επιχειρηματίες.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»

Tην Tετάρτη συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον K. Καραμανλή

Tο νέο κυβερνητικό σχήμα, που -όπως είχε προαναγγείλει- στηρίζεται σε στελέχη της γενιάς του, αλλά δεν είναι ολιγομελές, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής την Tρίτη το μεσημέρι.

Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μετέχουν δύο γυναίκες, ενώ προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής. Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης ανέρχονται σε 46.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει ως εξής:

Yπουργείο Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

Yπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος

Yφυπουργοί: Θανάσης Νάκος (Δημόσιας Διοίκησης), Απόστολος Ανδρεουλάκος (Εσωτερικών)

Εξωτερικών

Yπουργός: Πέτρος Μολυβιάτης

Yφυπουργοί: Γιάννης Βαληνάκης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Εθνικής Οικονομίας

Yπουργός: Γιώργος Αλογοσκούφης

Yφυπουργοί: Χρήστος Φώλιας, Πέτρος Δούκας, Αδάμ Ρεγκούζας

Eθνικής Aμύνης

Yπουργός: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαμπρόπουλος

Ανάπτυξης

Yπουργός: Δημήτρης Σιούφας

Yφυπουργοί: Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Σαλαγκούδης

Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Yπουργός: Γιώργος Σουφλιάς

Yφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Yπουργός: Μαριέττα Γιαννάκου - Kουτσίκου

Yφυπουργοί: Γιώργος Καλός, Σπύρος Ταλιαδούρος

Μεταφορών

Yπουργός: Μιχάλης Λιάπης

Yφυπουργός: Αναστάσιος Νεράντζης

Εργασίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας)

Yπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Αγγελόπουλος

Υγείας (μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Yπουργός: Νικήτας Κακλαμάνης

Yφυπουργοί: Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Γεωργίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Yπουργός: Σάββας Τσιτουρίδης

Yφυπουργοί: Αλέξανδρος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός

Τουρισμού

Yπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Yφυπουργός: Αναστάσιος Λιάσκος

Δικαιοσύνης

Yπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας

Εμπορικής Ναυτιλίας

Yπουργός: Μανώλης Κεφαλογιάννης

Μακεδονίας - Θράκης

Yπουργός: Νίκος Τσατσιώνης

Αιγαίου (μετονομάζεται σε υπουργείο Aιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)

Yπουργός: Αριστοτέλης Παυλίδης

Δημόσιας Τάξεως

Yπουργός: Γιώργος Βουλγαράκης

Πολιτισμού

Yπουργός: Κώστας Καραμανλής

Aναπληρώτρια υπουργός: Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Yφυπουργοί: Γιώργος Ορφανός, Πέτρος Τατούλης

Eπικρατείας

Yπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θοδωρής Pουσσόπουλος

Tο υπουργείο Tύπου καταργείται, οι υπηρεσίες του υπάγονται στον πρωθυπουργό και επιβλέπονται από τον υπουργό Eπικρατείας.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής η ΝΔ θα προτείνει την πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Bουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτείνεται για το αξίωμα.

Tέλος, τη θέση του επιτρόπου στην EE θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Σταύρος Δήμας.

O κ. Καραμανλής θα ορκισθεί την Tετάρτη στις 11 το πρωί και αμέσως μετά θα ορκισθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός της κ. Πάλλη - Πετραλιά και του κ. Στυλιανίδη, οι οποίοι θα ορκισθούν μόλις ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα για τη σύσταση των θέσεών τους, καθότι οι θέσεις τους δεν προβλέπονται σήμερα.

Mετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή, ενώ στις 12.30 θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δοκιμή πυρηνικού πυραύλου

O πύραυλος Σαχίν 2

Το Πακιστάν έκανε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι οι γειτονικές χώρες είχαν προειδοποιηθεί για τη δοκιμή του πυραύλου Σασίν-2, η οποία ήταν απολύτως επιτυχής, όπως μετέδωσε ο παρουσιαστής ειδήσεων της πακιστανικής τηλεόρασης.

Ο εν λόγω πύραυλος έχει βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να φθάσει με ευκολία στόχους στην Ινδία.

Η πυραυλική δοκιμή πραγματοποιείται ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις ότι ο επιστήμονας που ανέπτυξε το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν, Δόκτωρ Έι Κιου Χαν, έχει πουλήσει την τεχνολογία και σε άλλες χώρες.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ιαπωνία, η οποία χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η δοκιμή δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις του Πακιστάν με την Ινδία, οι οποίες έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ήρθε σε δύσκολη θέση μετά τις αποκαλύψεις για την πώληση τεχνολογίας από τον πυρηνικό επιστήμονα της χώρας, επεσήμανε ο ανταποκριτής του BBC.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία

Γιουγκλοσλάβοι στρατιώτες στο Βούκοβαρ κατά τη δεκαετία του 90

Αρχίζει σήμερα στη Σερβία η πρώτη μεγάλη δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Σε ειδικό δικαστήριο στο Βελιγράδι παρουσιάζονται σήμερα έξι άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία περίπου 200 Κροατών κρατουμένων.

Πιστεύεται ότι οι έξι άνδρες ήταν μέλη σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποίησε τις δολοφονίες στην πόλη Βούκοβαρ της Κροατίας το Νοέμβριο του 1991.

Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί αρχικώς εναντίον οκτώ ανδρών, αλλά ο ένας από αυτούς αυτοκτόνησε και ο άλλος έγινε μάρτυρας κατηγορίας.

Αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων χορηγήθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη, το οποίο εκδικάζει τις υποθέσεις των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και των πολιτικών ηγετών.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι οι σερβικές αρχές θα παρακολουθούν προσεκτικά τη δίκη των έξι ανδρών για να αποδείξουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δρούσαν ανεξάρτητα χωρίς να λαμβάνουν εντολές από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Aθήνα ο Παπαδόπουλος

Παπαδόπουλος: Kαμμία καθυστέρηση

Eπίσκεψη στην Aθήνα προγραμματίζει ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

O κ. Παπαδόπουλος θα έχει την πρώτη συνάντησή του με το νέο πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνεργασθούν επί των ανοιχτών θεμάτων στις συνομιλίες για το Kυπριακό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνάντηση με τον κ. Καραμανλή έχει ζητήσει και ο ειδικός αντιπρόσωπος του του ΓΓ του OHE Άλβαρο Nτε Σότο και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την Πέμπτη.

Ο Kύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως η αλλαγή διακυβέρνησης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δημιουργήσει οποιαδήποτε καθυστέρηση στις διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού, διασκεδάζοντας έτσι πληροφορίες που έφεραν την κυβέρνηση της ΝΔ να ζητά πίστωση χρόνου προκειμένου να προετοιμαστεί για την τετραμερή συνάντηση της 22ας Μαρτίου.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι 5 Βρετανοί του Γκουαντάναμο

Kρατούμενοι στο Γουντάναμο

Πέντε Βρετανοί κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, θα επαναπατριστούν σήμερα στην Βρετανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι οι πέντε Βρετανοί δεν συνιστούν πλέον κίνδυνο.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντείβιντ Μπλάνκετ, που έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλίες για τη διεθνή ασφάλεια, είπε ότι οι πέντε θα ανακριθούν από την αντιτρομοκρατική αστυνομία στη Βρετανία.

Ο κ. Μπλάνκετ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την απελευθέρωση των τεσσάρων Βρετανών που απομένουν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

Η Βρετανία έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τη διαδικασία του στρατιωτικού δικαστηρίου που έχει οριστεί για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 04:13 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικά σχόλια για νίκη ΝΔ

Του Θάναση Τσίτσα, Νέα Υόρκη

Σε κρίσιμη χρονική στιγμή η αλλαγή κυβέρνησης, λένε οι αμερικανικές εφημερίδες

Θετικά αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ την πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι μπορεί τελικά να αποβεί προς όφελος της Ελλάδας γιατί η αλλαγή σκυτάλης γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία όπου δρομολογούνται οι εξελίξεις στο Κυπριακό και κρίνεται η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες, όπως η Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) και η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ (Wall Street Journal) δικαιολογούν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ως μια «τιμωρία» των Ελλήνων σοσιαλιστών, καθώς «πολλοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίθει διαφθοράς, ανικανότητας και πολιτικής αλαζονείας, λόγω της μακρόχρονης παραμονής του στην εξουσία».

Όπως επισημαίνουν στις ανταποκρίσεις τους, πολλά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώνουν σοβαρές καθυστερήσεις, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει άμεσα να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δικτύου ασφαλείας, ύψους 800 εκ δολαρίων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως τονίζεται, θα έχει «σημαντική και θετική επίδραση» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, αλλά και στην πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, μια πολιτική που εγκαινίασε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και που ο νέος πρωθυπουργός Κώστας .Καραμανλής έχει υποσχεθεί να συνεχίσει.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρωθυπουργός στην Αϊτή

Ο ανατραπείς πρόεδρος έχει πιστούς οπαδούς στην Αϊτή

Η Αϊτή ετοιμάζεται να αποκτήσει νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με σχέδιο που έχουν εγκρίνει οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, ένα συμβούλιο επτά προσωπικοτήτων από την Αϊτή θα διορίσει έναν πρωθυπουργό που θα σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αντικαταστήσει τον Υβόν Νεπτιούν που είχε διοριστεί από τον ανατραπέντα πρόεδρο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο επιχειρηματίας Μισέλ Σμαρκ που είχε διατελέσει πρωθυπουργός υπό τον πρόεδρο Αριστίντ, ο απόστρατος στρατηγός Εράρντ Αμπραάμ που είχε παραιτηθεί από την εξουσία το 1990 για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ζεράρ Λατόρτ.

Τη Δευτέρα ορκίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος Μπονιφάς Αλεξάντρ.

Ο νέος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε τον λαό να μην πάρει τον νόμο στα χέρια του.

Έξω από το κτίριο όπου γινόταν η τελετή ορκωμοσίας του, διαδήλωναν εκατοντάδες οπαδοί του προέδρου Αριστίντ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ανατραπέντος προέδρου.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 05:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αργεντινή ΔΝΤ στα πρόθυρα ρήξης

Η Αργεντινή απειλεί να μην πληρώσει

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ, συναντάται με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει προθεσμία να αποπληρώσει μεγάλο μέρος δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν η Αργεντινή δεν καταβάλλει τα χρήματα την Τρίτη, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απλήρωτη οφειλή στην ιστορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποτέλεσμά της θα είναι να διακοπούν όλες οι πιστώσεις προς το Μπουένος Άιρες.

Η Αργεντινή πρόκειται να πληρώσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια αλλά το Μπουένος Άιρες έχει απειλήσει να μην καταβάλλει τα χρήματα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδεσμεύσει άλλα, νεότερα δάνεια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη δυσανασχετεί με τη στάση της Αργεντινής στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές, τους οποίους το Μπουένος Άιρες λέει ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε τη Δευτέρα στην κυβέρνηση νέα πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αργεντινή δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη θέση της.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύσεις;

«Χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν άμεση απόλυση καθώς η νέα συντηρητική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξηλώσει τούς μηχανισμούς του απερχόμενου καθεστώτος» αναφέρει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

« Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει σε αξιωματούχους του παλαιού καθεστώτος που βρίσκονται σε όλα τα υπουργεία και τις κρατικές επιχειρήσεις. Μετά την μεγάλη νίκη του ο κ. Καραμανλής θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ξερίζωμα του κράτους του ΠΑΣΟΚ» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει σχόλιο στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών που εκτιμά ότι η διαδικασία απολύσεων θα ξεκινήσει αμέσως.

«Απολύσεις ακόμα και από σήμερα. Είναι σκληρό» φέρεται να είπε στον ανταποκριτή της Ντέιλι Τέλεγκραφ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αλλά το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως «δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που αντιμετωπίζουν με μεγάλη κυνικότητα τις επερχόμενες απολύσεις. Πρόκειται για αλλαγή φρουράς...κάποιοι υψηλόμισθοι θα φύγουν για να αντικατασταθούν με άλλους

Αναφερόμενη στον νέο ισχυρό άνδρα της ελληνικής πολιτικής ζωής, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ο νεώτερος και πλέον άπειρος πρωθυπουργός της Ελλάδος.

«Μετά από επτά χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής κατόρθωσε να... περιθωριοποιήσει τα περισσότερα στελέχη της παλαιάς φρουράς και να πάρει αποστάσεις από την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του» γράφει η εφημερίδα.

«Με την νίκη της Νέας Δημοκρατίας τερματίζεται η εντεκάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζεται από οικονομικά σκάνδαλα» γράφει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Η Τάιμς (The Times) εκτιμά πως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ο πιο κατάλληλος να αναλάβει την επίβλεψη των Ολυμπιακών Έργων από το πόστο του υπουργού Πολιτισμού.

Σε δισέλιδο αφιέρωμα, η Τάιμς παρομοιάζει τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Τόνι Μπλερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προσπάθησε να κάνει την μεγάλη ανατροπή σε ένα μόλις μήνα, μια διαδικασία που πήρε χρόνια στον Τόνι Μπλερ.

Το άρθρο των Τάιμς υποστηρίζει ότι σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και της Νέας Δημοκρατίας προς το κέντρο.

«Ο Κώστας Καραμανλής εγκατέλειψε τη θατσερική ρητορεία της δεκαετίας του 90 για χάρη ενός πιο παραδοσιακού οικονομικού μοντέλου. Μια πολύ καλά μελετημένη κίνηση που απευθυνόταν στους κεντρώους αλλά και τους αριστερούς ψηφοφόρους» λέει η Τάιμς.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 03:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Θερμό ευρωπαϊκό μήνυμα» στη Τουρκία

Του Άρη Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Θερμό μήνυμα έλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κρίσιμες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της ευρωπαϊκής τρόικας είχαν την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Τουρκία, υποστήριζαν Τούρκοι αναλυτές, φάνηκε να λαμβάνει ένα ιδιαίτερα θερμό μήνυμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες είχε και το κυπριακό και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει πιο δυναμικά για την εξεύρεση λύσης.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα στρέφει πλέον το βλέμμα της για την επίλυση του Κυπριακού στην τετραμερή διάσκεψη -δηλαδή μετά την είσοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας- κάτι που είχε υποστηρίξει και στην συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρόλα αυτά ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξέφρασε στο BBC ορισμένες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρακτικά έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος εκτιμούσε ως πιθανότερο το σενάριο να δοθεί τελική λύση μόνο ύστερα και από την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επεσήμαναν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι, παραδόξως, οι επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Τουρκία ίσως επιταχύνουν τις εξελίξεις στο κυπριακό.

«Τώρα όλοι τα βάζουν με το κόμμα μας» μας εξήγησε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού φωτογραφίζοντας τον Ραούφ Ντενκτάς.

Και ο ίδιος εξήγησε ότι οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται σαρωτική επικράτηση του κόμματος του Ερντογάν, θα δικαιώσουν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.