Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-10

  1. Στην Αϊτή ο Λατορτί
  2. Προειδοποιήσεις Τεχεράνης
  3. Επιχειρήσεις των Ισραηλινών
  4. «Σημαντική μείωση πυρηνικών στην Ευρώπη»
  5. Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Συρίας ενόψει
  6. Έλλειμμα ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ
  7. Λογιστές οι βιβλιοφάγοι
  8. Διαφθορά στην «αρένα»
  9. Το κρίκετ τους φέρνει πιο κοντά
  10. Προειδοποιήσεις Τεχεράνης
  11. Διακοπή στη δίκη EΛA
  12. Ποικίλες ερμηνείες για το θάνατο Αμπάς
  13. Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»
  14. Aλλαγή σκυτάλης
  15. Eκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση
  16. Προειδοποιήσεις Τεχεράνης
  17. Ιράκ: Αιματηρές εκρήξεις και συμπλοκές
  18. Προειδοποιήσεις Τεχεράνης
  19. Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»
  20. Συνέχεια στη δίκη ΕΛΑ
  21. «Κοιτάμε μπροστά»
  22. Μετρήθηκε η μια στιγμή
  23. Ματιά στην αρχή του χρόνου
  24. H νέα κυβέρνηση
  25. Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική;
  26. Διαμαρτυρόμενοι επιστήμονες
  27. Υπεραμύνεται της CIA ο διευθυντής της

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 23:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Αϊτή ο Λατορτί

Σποραδική αντίσταση από οπαδούς του Αριστίντ συναντούν στην Αϊτή οι διεθνείς δυνάμεις

Δέκα μέρες μετά την αναχώρηση από τη χώρα του πρώην προέδρου, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ,ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής, Ζεράρ Λατορτί, επέστρεψε στην Αϊτή, επιλεγόμενος από το συμβούλιο των «επτά σοφών», να σχηματίσει νέα, μεταβατική κυβέρνηση.

Φθάνοντας στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρανς ο κ. Λατορτί θα πάρει τη θέση του Ιβόν Νεπτούν που είχε διοριστεί από τον Αριστίντ- υπογράμμισε ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές του στη συμφιλίωση, στην αποκατάσταση της τάξης και του συστήματος δικαιοσύνης, καθώς και στην προετοιμασία της διεξαγωγής εκλογών.

Συγχρόνως τόνισε την επιθυμία του να είναι πρωθυπουργός ολόκληρου του λαού

Ο Λατορτί είναι οικονομολόγος και υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λεσλί Μανιγκά. Εγκατέλειψε την Αϊτή όταν ανατράπηκε ο Μανιγκά, το 1988 και εγκαταστάθηκε στη Φλόριδα, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων και τηλεπαρουσιαστής σε αϊτιανό τηλεοπτικό δίκτυο του Μαϊάμι.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αϊτή ανακοίνωσε ότι θα αφοπλίσει οποιονδήποτε στην Αϊτή, ο οποίος δεν έχει λόγους να κρατά στην κατοχή του όπλο.

Προηγουμένως Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ενόπλους στην Πορτ ο Πρενς, οι οποίοι εικάζεται ότι είναι οπαδοί του πρώην προέδρου, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 00:01 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Τεχεράνης

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης αποτελούν εστία τριβής ανάμεσα στο Ιράν και τις δυτικές χώρες

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εάν αυτή και οι ευρωπαϊκές χώρες υποκύψουν στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί.

«Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία [με την ΙΑΕΑ], αλλά για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διμερής», πρόσθεσε ο ιρανός υπουργός.

Ο κ. Χαραζί επανέλαβε ότι βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας).

«Συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις. Διαφορετικά, εάν οι δεσμεύσεις τηρηθούν από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή» είπε.

Πυρηνικοί φυγοκεντρωτές

Ο κ. Χαραζί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αρχίσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου κάτι που χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμά της - μόλις διευθετηθεί η παρούσα κρίση σε σχέση το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Για πρώτη φορά στο μεταξύ το Ιράν παραδέχτηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενεπλάκησαν στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Άμυνας, Αλί Σαμκχανί, δήλωσε ότι ο στρατός κατασκεύασε πυρηνικούς φυγοκεντρωτές, που προορίζονται, όπως είπε, για ειρηνικούς σκοπούς.

Έκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, κάλεσε το Ιράν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Έμα Ούντβιν, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, τόνισε σε δηλώσεις της ότι ο πολιτικός διάλογος και οι διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία εμπορικής συνεργασίας είναι «αλληλένδετα πράγματα».

Το Ιράν έχει κάνει μέχρι τώρα μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία και πρέπει να συνεχίσει αυτή την πορεία, που θα το οδηγήσει να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε η κ. Ούντβιν.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 21:33 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχειρήσεις των Ισραηλινών

Μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά φέρονται ότι ήταν τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης στη Τζενίν

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπως δήλωσαν γιατροί των τοπικών νοσοκομείων.

Οι πέντε που σκοτώθηκαν σε στοχευόμενη ενέργεια, φέρονται ως μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι ισραηλινές δυνάμεις, με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες εισέβαλαν στο στρατόπεδο προσφύγων στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές περικύκλωσαν δύο σπίτια και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με Παλαιστίνιους.

Από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, την οποία επισκέφτηκε την Τετάρτη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, διέψευσε ότι έχει ορισθεί η ημερομηνία της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Δημοσιεύματα προηγουμένως ανέφεραν ότι η συνάντηση είχε καθορισθεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Κουρέια μετέβη από το Όσλο στο Παρίσι, όπου συναντά τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Σημαντική μείωση πυρηνικών στην Ευρώπη»

Πλεόνασμα σε πεζικό και λοιπό στρατιωτικό προσωπικό διαθέτει το ΝΑΤΟ, κατά τον Αμερικανό στρατηγό, Τζέιμς Τζόουνς

Σημαντική θα είναι η μείωση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε ο στρατηγός, Τζέιμς Τζόουνς, απαντώντας σε ερωτήσεις Βέλγων γερουσιαστών.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα δε για την απόσυρση πυρηνικών όπλων, από χώρες στις οποίες αυτά είναι αποθηκευμένα.

Σύμφωνα όμως με το «Bulletin of atomic scientists» («Δελτίο ατομικών επιστημόνων»), επτά ευρωπαϊκές χώρες είχαν ακόμη το 1995 αποθηκευμένες στο έδαφός τους ατομικές βόμβες, που μπορούσαν να μεταφερθούν από πολεμικά αεροπλάνα.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Τουρκία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

ΟΙ εξηγήσεις του στρατηγού Τζόουνς ξεπερνούν πάντως τα στενά όρια απόσυρσης ή μεταφοράς πυρηνικών όπλων, αφού αυτός αναφέρθηκε στη γενικότερη αναδιάταξη των δυνάμεων της χώρας του στο ευρωπαϊκό έδαφος, όπως π.χ. τη δημιουργία νέων βάσεων στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τη δραστική μείωση του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού (35.000) στη Γερμανία.

Στα τέλη του μήνα θα γίνει γνωστή η αναδόμηση σε βάθος του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση , με ειδικές δυνάμεις πιο ελαφρές και πιο γρήγορες, των νέων κινδύνων που δεν είναι η Ρωσία, αλλά η διεθνής τρομοκρατία.

Ο στρατηγός Τζόουνς εξήγησε επίσης ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζουν ακόμη και σήμερα έναν πλεονασματικό αριθμό 177 ταξιαρχιών πεζικού, καθώς και ότι υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια ευρωπαίοι στρατιωτικοί, που χρειάζεται να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40%.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Συρίας ενόψει

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ληφθεί η απόφαση για κυρώσεις κατά της Συρίας, είπε ο Ουίλιαμ Μπερνς (δ)

Η κυβέρνηση Μπους θα ενεργήσει πολύ σύντομα και θα επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα της Μέσης Ανατολής, Ουίλιαμ Μπερνς.

Την επιβολή κυρώσεων είχε ζητήσει ήδη τον περασμένο Νοέμβριο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους το Κογκρέσο, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο, ενώ, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, νομικοί ασκούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο να αποφασίσει σύντομα τις κυρώσεις, οικονομικής και διπλωματικής φύσης.

Η αμερικανική πλευρά κατηγορεί τη Συρία για υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας, κατοχή τμήματος του Λιβάνου και για πλημμελή περιφρούρηση των συνόρων της με το Ιράκ.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Συρία και το Ιράν ότι επιτρέπουν σε «τρομοκράτες» να περνούν από τα σύνορά τους στο Ιράκ και κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Βαγδάτη τον περασμένο μήνα είχε υπαινιχθεί την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων, τόσο κατά της Συρίας, όσο και κατά του Ιράν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δυνάμεις στη Συρία και το Ιράν δεν επιθυμούν την απελευθέρωση του ιρακινού λαού.

Η Συρία και το Ιράν επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση στα σύνορά τους με το Ιράκ και κλείνουν τα μάτια στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του ιρακινού λαού», είχε τονίσει ο κ. Ράμσφελντ, κατηγορώντας συγχρόνως τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν και τη σιιτική οργάνωση Χεσμπολάχ στο Λίβανο.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Έλλειμμα ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ

Κοντά στο ρεκόρ βρίσκονταν τον Ιανουάριο οι εισαγωγές στις ΗΠΑ

Στα 43,1 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονταν τον Ιανουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, οι εισαγωγές αγγίζουν ένα ιστορικό ρεκόρ. Αναλυτές ανέμεναν να περιορισθεί το έλλειμμα στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά 1,2% μειώθηκαν οι εξαγωγές νωπού κρέατος και πουλερικών -στον συνολικό όγκο των εξαγωγών που ανέρχονταν στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια- εξαιτίας της ασθένειας των τρελών αγελάδων και της γρίπης των πτηνών (έπεσαν κατά 40%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993).

Το παθητικό στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχονταν στα 11,5 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2003 και κατά 6,6% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει το Πεκίνο να προβεί σε διορθωτική κίνηση στην ισοτιμία του κινέζικου νομίσματος έναντι του δολαρίου, θεωρώντας ότι η σημερινή ισοτιμία ευνοεί πέραν του επιτρεπτού τις κινεζικές εξαγωγές.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Λογιστές οι βιβλιοφάγοι

Φίλοι του βιβλίου δηλώνουν οι Βρετανοί, ανεξαρτήτως επαγγέλματος

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους οι εκπρόσωποι του λογιστικού επαγγέλματος αφιερώνουν κατά μέσο όρο παραπάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα για να απολαύσουν το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Μάλιστα αν και θεωρούνται από τους συμπολίτες τους ως ασκούντες ένα βαρετό επάγγελμα, οι λογιστές λένε ότι διαβάζουν περισσότερα ευθυμογραφήματα και έργα σκωπτικού χαρακτήρα από άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης των πλέον μελετηρών επαγγελμάτων έρχονται οι γραμματείς που διαβάζουν κάτι λιγότερο από πέντε ώρες εβδομαδιαίως.

Ακολουθούν στη Τρίτη θέση οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, τέταρτοι οι δημοσιογράφοι, πέμπτοι οι οδηγοί ταξί , έκτοι οι νομικοί και την έβδομη θέση μοιράζονται δάσκαλοι και μάγειροι.

Στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της σχετικής λίστας έρχονται οι κληρικοί, που διαβάζουν βιβλία μόλις για 2 ώρες και 40 λεπτά εβδομαδιαίως, οι οποίοι δίνουν ως δικαιολογία το ότι είναι απασχολημένοι με τα ενοριακά και άλλα πνευματικά τους καθήκοντα.

Ο Επίσκοπος της Οξφόρδης, Αιδεσιμότατος Ρίτσαρντ Χάρις, δήλωσε ότι τα μέλη του κλήρου ξοδεύουν τόσες ώρες διαβάζοντας τη Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά πονήματα που δεν έχουν καιρό για να διαβάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους κανένα βιβλίο.

Οι οδηγοί διαβάζουν οδηγούς

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 ατόμων και κατέληξε σε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι ταξιτζήδες διαβάζουν τους περισσότερους οδηγούς για μαστορέματα, πρόσληψη τεχνικών και άλλων δεξιοτήτων κτλ.), οι κληρικοί διαβάζουν περισσότερο στο μπάνιο ενώ το αγαπημένο αναγνωστήριο των δικηγόρων είναι η τουαλέτα.

Όσο για τα δημοφιλέστερα βιβλία σε όλα τα επαγγέλματα, αυτά είναι ο «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» του Τόλκιν, και η «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστιν.

Όσο για τους δημοσιογράφους το αγαπημένο τους ανάγνωσμα είναι τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ενώ οι ταξιτζήδες αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφθορά στην «αρένα»

Για αποδοχή προμήθειας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ κατηγορείται ο πρόεδρος της ομάδας Μόναχο 1860

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρόεδρος της ομάδας Μόναχο 1860, Κάρλ-Χαϊντς Βίλντμοζερ, μαζί με το γιο του και άλλους δύο συνεργάτες τους, κατηγορούμενοι για δωροληψία, φοροδιαφυγή και συνέργια σε απιστία, σε σχέση με την κατασκευή του νέου, κοινού με την Μπάγιερν σταδίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ο Βίλντμοζερ, ιδιοκτήτης σειράς εστιατορίων και εταιρείας ακινήτων, κατηγορείται ότι εισέπραξε προμήθεια 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας πριν τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου- πληροφορίες στην αυστριακή κατασκευάστρια εταιρεία Αλπίνε για τις προσφορές των ανταγωνιστών της.

Πληροφορίες από το Μόναχο αναφέρουν ότι ο υιός Βίλντμοζερ εμφανίζεται πρόθυμος να ομολογήσει, ενώ ο πατέρας επιμένει ότι είναι αθώος και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί η αθωότητά του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Τις κατηγορίες ωστόσο επιβεβαίωσε με την ομολογία του ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, ο οποίος στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος.

Σοκαρισμένοι εμφανίσθηκαν εκπρόσωποι της Μπάγιερν Μονάχου, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια μαζί με την 1860 και την εταιρεία Αllianz, του γηπέδου «αρένα», αλλά και οι πολυπληθείς φίλαθλοι της ομάδας με τη μεγάλη παράδοση, η οποία κινδυνεύει εφέτος με υποβιβασμό.

Ο δήμαρχος του Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, που ήξερε εδώ και μήνες όπως είπε, για τις μυστικές έρευνες κατά του Βίλντμοζερ, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

Ο κ. Ούντε είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ομάδας, της οποίας προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βαυαρίας, Χάνς Τσέετμαϊερ.


Το κρίκετ τους φέρνει πιο κοντά

Ένα δισεκατομμύριο λάτρεις του κρίκετ αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον τις αναμετρήσεις Πακιστάν - Ινδίας

Στην ινδική χερσόνησο το κρίκετ - εθνικό σπορ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν - φαίνεται να φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τους.

Την Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια αφίχθη στο Πακιστάν η εθνική κρίκετ της Ινδίας, η οποία για πέντε εβδομάδες θα αντιμετωπίζει την ομόλογή της πακιστανική στην καυτή έδρα της.

Πάντως σύμφωνα με αθλητικούς και πολιτικούς συντάκτες η αναμέτρηση Ινδίας - Πακιστάν ξεφεύγει από τα στενά όρια του ευγενούς αγγλικού αθλήματος.

Τα τελευταία 15 χρόνια κανείς Ινδός παίκτης δεν μετέβη στο Πακιστάν, όχι εξαιτίας κάποιων αγωνιστικών διαφορών και προβλημάτων αλλά για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν εδώ και 50 χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά ομαλές, εάν σκεφτεί κανείς ότι τουλάχιστον δύο φορές έφτασαν στα πρόθυρα του γενικευμένου πολέμου.

Εδώ κι ένα χρόνο, όμως, διαφαίνεται μια βελτίωση στις διμερείς τους σχέσεις, μια αναθέρμανση.

Οι αγώνες του κρίκετ που ξεκίνησαν την Τετάρτη εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της βελτίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί μετέβη σήμερα στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει τους παίκτες και να τους ευχηθεί καλή τύχη, ενώ εκείνοι του χάρισαν ένα μπαστούνι του κρίκετ με τις υπογραφές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας περιορισμένος αριθμός πιστών οπαδών της εθνικής Ινδίας ακολουθούν την ομάδα στο Πακιστάν.

Το κρίκετ αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στην περιοχή, και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φίλαθλοι αναμένεται να ακούσουν από τα ραδιόφωνα τους ή να δουν τηλεοπτικώς τις μονομαχίες μεταξύ των Πακιστανών και Ινδών αθλητών.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Τεχεράνης

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης αποτελούν εστία τριβής ανάμεσα στο Ιράν και τις δυτικές χώρες

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) εάν αυτή και οι ευρωπαϊκές χώρες υποκύψουν στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί.

«Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία [με την ΔΥΑΕ], αλλά για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διμερής», πρόσθεσε ο ιρανός υπουργός.

Ο κ. Χαραζί επανέλαβε ότι βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας).

«Συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις. Διαφορετικά, εάν οι δεσμεύσεις τηρηθούν από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή» είπε.

Ο κ. Χαραζί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αρχίσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου κάτι που χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμά της - μόλις διευθετηθεί η παρούσα κρίση σε σχέση το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διακοπή στη δίκη EΛA

Έντονη αντίδραση του κατηγορουμένου K. Aγαπίου

Νέα διακοπή της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση EΛA αποφάσισε το δικαστήριο λόγω του αιτήματος της πολιτικής αγωγής που ζήτησε να της παραδοθούν έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά δεν διαθέτουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Όπως ανέφεραν τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής όσο και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, που συντάχθηκαν με το αίτημα των συναδέλφων τους, τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση είναι 3.600 σελίδες, από τις οποίες μόνο οι 1000 αποτελούν αναγνωστέα έγγραφα.

Τα υπόλοιπα -όπως αναφέρθηκε- βρίσκονται στο γραφείο του εφέτη - ειδικού ανακριτή, αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

Το αίτημα της πολιτικής αγωγής υποβλήθηκε, καθώς -όπως ανέφεραν οι συνήγοροι- δεν έχουν στα χέρια τους ούτε κάν το σύνολο των αναγνωστέων εγγράφων.

Το δικαστήριο, με τη σύμφωνο γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας Ελευθερίου Πατσή, έκρινε εύλογο το αίτημα της πολιτικής αγωγής και διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα το πρωί, ώστε να λάβουν γνώση των επίμαχων εγγράφων οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του κατηγορούμενου Κώστα Αγαπίου, ο οποίος σε έντονο ύφος είπε στο δικαστήριο:

«Δεν καταλαβαίνω πώς ξεκινά μία δίκη χωρίς να έχουν πάρει όλοι οι δικηγόροι όλα τα έγγραφα της δικογραφίας. Έχουμε 25 ημέρες τώρα που οι αναβολές δίνονται η μία πίσω από την άλλη για τα έγγραφα αυτά».


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες ερμηνείες για το θάνατο Αμπάς

O πρώην ηγέτης του «Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης», Αμπού Αμπάς

Υποστηρικτές του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη Μοχάμεντ Αμπάς, ο οποίος σχεδίασε την πειρατεία σε ιταλικό κρουαζιερόπλοιο το 1985, λένε ότι ο θάνατός του στο Ιράκ, στα χέρια των αμερικανικών αρχών κατοχής, ισοδυναμεί με δολοφονία.

Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του οποίου ο αποβιώσας είχε χρηματίσει γενικός γραμματέας λέει ότι ο Αμπού Αμπάς υπέφερε από καρδιαγγειακή πάθηση και αρτηριακή υπέρταση.

Κατηγορεί δε τους δεσμώτες του ότι αρνήθηκαν να τού χορηγήσουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή την παραμονή του θανάτου του.

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του λέει ότι ο Αμπού Αμπάς, που είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2003 στη Βαγδάτη, πέθανε από φυσικά αίτια.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Αμπού Αμπάς, χαρακτηρίζοντάς τον «μάρτυρα».

Σε ανακοίνωση που αναμεταδόθηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο κ. Αραφάτ και η παλαιστινιακή ηγεσία αναφέρονται στο θάνατο «ενός εξαίρετου μαχητή και εθνικιστή αρχηγού που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του και της πατρίδας του».


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Την Τρίτη 9 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί.

Όπως είχε προαναγγείλει, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα στηρίζεται σε στελέχη της γενιάς του.

Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μετέχουν δύο γυναίκες, ενώ προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής.

Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης ανέρχονται σε 47.

Για τη θέση του προέδρου της Bουλής προτείνεται η πρώην υπουργός Άννα Ψαρούδα - Mπενάκη.

Πρόεδρος της Βουλής

Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

H σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού

Κώστας Καραμανλής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Αλογοσκούφης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εξωτερικών

Πέτρος Μολυβιάτης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Γιώργος Σουφλιάς

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Ανάπτυξης

Δημήτριος Σιούφας

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Παιδείας

Μαριέτα Γιαννάκου

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Υγείας

Νικήτας Κακλαμάνης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σάββας Τσιτουρίδης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Δικαιοσύνης

Αναστάσιος Παπαληγούρας

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Μεταφορών

Μιχάλης Λιάπης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Δημόσιας Τάξης

Γιώργος Βουλγαράκης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εσωτερικών

Προκόπης Παυλόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Τουρισμού

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

Νικόλαος Τσιαρτσώνης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εργασίας

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»

Tην Tετάρτη συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον K. Καραμανλή

Tο νέο κυβερνητικό σχήμα, που -όπως είχε προαναγγείλει- στηρίζεται σε στελέχη της γενιάς του, αλλά δεν είναι ολιγομελές, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής την Tρίτη το μεσημέρι.

Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μετέχουν δύο γυναίκες, ενώ προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής. Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης ανέρχονται σε 47.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει ως εξής:

Yπουργείο Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

Yπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος

Yφυπουργοί: Θανάσης Νάκος (Δημόσιας Διοίκησης), Απόστολος Ανδρεουλάκος (Εσωτερικών)

Εξωτερικών

Yπουργός: Πέτρος Μολυβιάτης

Yφυπουργοί: Γιάννης Βαληνάκης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Εθνικής Οικονομίας

Yπουργός: Γιώργος Αλογοσκούφης

Yφυπουργοί: Χρήστος Φώλιας, Πέτρος Δούκας, Αδάμ Ρεγκούζας

Eθνικής Aμύνης

Yπουργός: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαμπρόπουλος

Ανάπτυξης

Yπουργός: Δημήτρης Σιούφας

Yφυπουργοί: Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Σαλαγκούδης

Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Yπουργός: Γιώργος Σουφλιάς

Yφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Yπουργός: Μαριέττα Γιαννάκου - Kουτσίκου

Yφυπουργοί: Γιώργος Καλός, Σπύρος Ταλιαδούρος

Μεταφορών

Yπουργός: Μιχάλης Λιάπης

Yφυπουργός: Αναστάσιος Νεράντζης

Εργασίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας)

Yπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Αγγελόπουλος

Υγείας (μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Yπουργός: Νικήτας Κακλαμάνης

Yφυπουργοί: Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Γεωργίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Yπουργός: Σάββας Τσιτουρίδης

Yφυπουργοί: Αλέξανδρος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός

Τουρισμού

Yπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Yφυπουργός: Αναστάσιος Λιάσκος

Δικαιοσύνης

Yπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας

Εμπορικής Ναυτιλίας

Yπουργός: Μανώλης Κεφαλογιάννης

Μακεδονίας - Θράκης

Yπουργός: Νίκος Τσατσιώνης

Αιγαίου (μετονομάζεται σε υπουργείο Aιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)

Yπουργός: Αριστοτέλης Παυλίδης

Δημόσιας Τάξεως

Yπουργός: Γιώργος Βουλγαράκης

Yφυπουργός: Xρήστος Mαρκογιαννάκης

Πολιτισμού

Yπουργός: Κώστας Καραμανλής

Aναπληρώτρια υπουργός: Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Yφυπουργοί: Γιώργος Ορφανός, Πέτρος Τατούλης

Eπικρατείας

Yπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θοδωρής Pουσσόπουλος

Tο υπουργείο Tύπου καταργείται, οι υπηρεσίες του υπάγονται στον πρωθυπουργό και επιβλέπονται από τον υπουργό Eπικρατείας.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής η ΝΔ θα προτείνει την πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Bουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτείνεται για το αξίωμα.

«Kατοικος Bρυξελλών» ο Στ. Δήμας

Tέλος, τη θέση του επιτρόπου στην EE θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Σταύρος Δήμας.

O κ. Καραμανλής θα ορκισθεί την Tετάρτη στις 11 το πρωί και αμέσως μετά θα ορκισθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός της κ. Πάλλη - Πετραλιά και του κ. Στυλιανίδη, οι οποίοι θα ορκισθούν μόλις ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα για τη σύσταση των θέσεών τους, καθότι οι θέσεις τους δεν προβλέπονται σήμερα.

Mετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή, ενώ στις 12.30 θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Aλλαγή σκυτάλης

Eυφορία αλλά και αίσθημα ευθύνης στη νέα κυβέρνηση

Tα ηνία της διακυβέρνησης της Eλλάδας ανέλαβε η νέα κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Tην Tρίτη το πρωί ορκίσθηκε ο νέος πρωθυπουργός παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλου.

Aκολούθησε η ορκωμοσία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, εκτός της υπουργού αναπληρώτριας Πολιτισμού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, του υπουργού Tουρισμού Δημήτρη Aβραμόπουλου και των υφυπουργών Eξωτερικών Eυριπίδη Στυλιανίδη και Tουρισμού Aναστασίου Λιάσκου, των οποίων οι θέσεις θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθούν νομοθετικά.

Mετά την τελετή της ορκωμοσίας, ο κ. Καραμανλής μετέβη στο Mέγαρο Mαξίμου, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη για την παράδοση - παραλαβή.

Mόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωσή του από τον κ. Σημίτη και επευφημούμενος από ομάδες συγκεντρωμένων, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Bουλή, όπου είχαν βρίσκονταν ήδη τα μέλη της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια άρχισε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Tη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ακολουθήσουν οι πρώτες δηλώσεις του κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού, ενώ οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα επισκεφθούν τα υπουργεία τους προκειμένου να παραλάβουν από τους προκατόχους τους και να αναλάβουν επισήμως τα νέα τους καθήκοντα.


Eκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με ορίζοντα το Σεπτέμβριο. Κατ' ευθείαν «στα βαθιά» η νέα κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα διακυβέρνηση. Νέα πρόσωπα. Νέο όραμα. Η κυβέρνηση της Νέας Ελλάδας. Προτεραιότητα και ο Τουρισμός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυβέρνηση για τον λαό όχι για τους διαπλεκόμενους. Νέα πρόσωπα, σύγχρονη νοοτροπία, αποτελεσματικό σχήμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 46 εργάτες στη μάχη της καθημερινότητας. Κ. Καραμανλής: «Δεν μοιράζω υπουργεία, αλλά δουλειά». Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Πολιτισμού για την υπόθεση της Ολυμπιάδας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κυβέρνηση με πυγμή Καραμανλή. Σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο θριαμβευτής των εκλογών. Γυναίκα πρόεδρος της Βουλής για πρώτη φορά: η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Η ΑΥΓΗ: Τα οικονομικά στους «κεντρώους», τα κοινωνικά στους «λαϊκό-δεξιούς». Πολυμελής και η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί Σημίτη άφηνες τους κολλητούς σου και κλέβανε; Τα ήξερε όλα ο τέως πρωθυπουργός για το πλιάτσικο που γινόταν, γιατί όλοι του τα γράφαμε και του τα λέγαμε...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπουργοί εξαμηνίτες. Θα δίνουν εξετάσεις ως το φθινόπωρο. Ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή με 47 συνολικώς μέλη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσωπο. Από σήμερα ξεκινά η μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

ΕΘΝΟΣ: Τι σήμα στέλνει με τους «46» ο Καραμανλής. Πολυπληθής με νέους και από 26 νομούς η νέα κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκληρή δουλειά και τέστ αξιοσύνης για 46 μαχητές! Ο Κ. Καραμανλής «βάφτισε» το νέο υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας: Δεν μοιράζω Υπουργεία, μοιράζω δουλειά!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυβέρνηση ευθύνης από τον Κ. Καραμανλή. Ο Καραμανλής συγκρότησε ένα σχήμα λειτουργικό, αποτελεσματικό και δυναμικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυβέρνηση... εργατικών. Καραμανλής: Θα ζητήσει σκληρή δουλειά, τόλμη και ήθος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συντηρητική κυρία ετών 53". ΝΔ: 47 πρόσωπα στο «ευέλικτο και ολιγομελές σχήμα».

ΕΞΠΡΕΣ: Σχήμα εμπιστοσύνης... Στις θέσεις - κλειδιά στελέχη με εμπειρία και αξιοπιστία της απολύτου προσωπικής επιλογής του Κ. Καραμανλή.

ΕΣΤΙΑ: Μετά τους Aγώνες η ολιγομελής κυβέρνησις. Ο κ. Καραμανλής ξεκινά κατ' ανάγκην με 47μελές σχήμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβέρνηση ισορροπιών από τον Κ. Καραμανλή. Πολυμελές σχήμα με 47 υπουργούς και υφυπουργούς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κυβέρνηση εργασίας. Το μήνυμα των επιλογών Καραμανλή. Ομοιογενές σχήμα, λαϊκό, μακριά από τη διαπλοκή με προτεραιότητα τον πολίτη.

ΚΕΡΔΟΣ: Οι βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου. Σημαντική πρόκληση η διαχείριση δημόσιου χρέους και ελλείμματος.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σφραγίδα Καραμανλή στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα στις 11 η ορκωμοσία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κυβέρνηση χωρίς περίοδο χάριτος. Αναγκαστικά πολυπρόσωπο το νέο υπουργικό συμβούλιο.

METRORAMA: Επιλογές με μηνύματα από τον Κ. Καραμανλή. Τους στόχους και τις προτεραιότητες του «σκιαγραφεί» η νέα κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πάνοπλο το επιτελείο της κυβέρνησης στην οικονομία. Η αγορά προσδοκά την υλοποίηση της δεσμεύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Ισορροπίες παζάρια και δεξιά βαρίδια. Μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση... 47 ατόμων.

ΝΙΚΗ: Κυβέρνηση ισορροπιών. Κατώτερο των προσδοκιών το υπουργικό συμβούλιο. Ο Καραμανλής δεν τόλμησε μικρό σχήμα, ρήξεις και αποκλεισμό των ακροδεξιών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εναλλαγή διαχείρισης υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ορκίζεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

CITY PRESS: Τα 5 κριτήρια Καραμανλή. Τι δείχνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

THE DAILY TIMES: Και η προσπάθεια χειροκροτείται. Φιλόδοξη αλλά χωρίς νέες ιδέες η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ. Με 19 υπουργούς και 26 υφυπουργούς εξαιρετικά πολυπρόσωπο το νέο σχήμα Καραμανλή.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανίσχυρη κυβέρνηση Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ: Ισχυρή ομάδα Καραμανλή. Πιάνει δουλειά η κυβέρνηση διαφάνειας και ανθρωπιάς. Ορκίζονται σήμερα και 27 υφυπουργοί.

Nέα κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ομοιογενή κυβέρνηση, με λαϊκά χαρακτηριστικά και αναφορές στην κοινωνία, με γεωγραφική εκπροσώπηση, αντιδιαπλεκόμενη, χωρίς τις μεγάλες 'βεντέτες', αλλά με σαφή προσανατολισμό στην παραγωγή έργου, παρουσίασε χθες ο νέος πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι «κυβέρνηση ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικότητας, βασισμένη κατά μεγάλο μέρος στη 'γενιά των σαραντάρηδων', ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «η ρήση Καραμανλή είναι σαφής: 'Δεν μοιράζω υπουργεία, αλλά δουλειά'. Ανέθεσε, λοιπόν, σε 46 εργάτες να διεκπεραιώσουν υποθέσεις που χρονίζουν, να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, στο σχόλιό του, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο, χωρίς δεσμεύσεις και βαρίδια, με πλήρη ελευθερία κινήσεων. Μία κυβέρνηση που έρχεται να ενώσει το λαό σε μία κρίσιμη περίοδο, παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων και σημαντικών εθνικών αποφάσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «κυβέρνηση ελπίδας και προοπτικής σχημάτισε ο Κώστας Καραμανλής. Ο άνεμος ανανέωσης πνέει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλείται να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι το ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο έχει διακηρύξει ο κ. Καραμανλής θα προκύψη το φθινόπωρο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η 47μελής κυβέρνησις που ορκίζεται σήμερα είναι σχήμα ανάγκης».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «το μεγάλο στοίχημα της Ολυμπιάδας αναλαμβάνει να κερδίσει ο Κώστας Καραμανλής, διατηρώντας υπό την εποπτεία του το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Φρέσκιες ιδέες και νέοι άνθρωποι στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «με μία κυβέρνηση - μαμούθ 47 προσώπων, επιρροής του Κώστα Καραμανλή και με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινάει τη 'νέα διακυβέρνηση' της χώρας η NΔ. Στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από 'ανθρώπους της γενιάς του', όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ο μέρος όρος ηλικίας των 19 υπουργών και 27 υφυπουργών είναι τα 53 έτη».

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «υπουργοί υπό προθεσμία θεωρούνται οι 44 βουλευτές και οι δυο εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες, οι οποίοι επελέγησαν από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την πρώτη -και πάντως όχι ολιγομελή- κυβέρνησή του, που ορκίζεται σήμερα και αναλαμβάνει καθήκοντα. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με αλλαγές της τελευταίας στιγμής και 'καραμπόλες' που άφησαν εκτός αρκετούς».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «αρκετά δεξιά... βαρίδια περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση Καραμανλή, που ανακοινώθηκε χθες αργά το μεσημέρι, ύστερα από πολλά παζάρια. Η διάθεση για τήρηση ισορροπιών είναι εμφανής - το κυβερνητικό σχήμα αντίθετα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι 47μελές».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «ο κ. Καραμανλής ανέθεσε σε στελέχη με κεντρώο προφίλ τα παραγωγικά υπουργεία και σε στελέχη που εκφράζουν τη 'λαϊκή δεξιά' τα υπουργεία κοινωνικής πολιτικής και άμυνας - δημόσιας τάξης, ενώ δεν συμπεριέλαβε κανέναν από τους 'βαρόνους' και 'έκοψε' στελέχη που κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκτιμά ότι εξετέθησαν το προηγούμενο διάστημα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «το πέρασμα της διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν συνιστά πολιτική αλλαγή, αλλά εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών των διεθνών ιμπεριαλιστών κέντρων. Όπως είναι αναμενόμενο, η αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση».

Σύμφωνα με την DAILY TIMES, 'φράγμα' στα σχέδια του Κώστα Καραμανλή για ένα ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο αποδείχθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αν και η προσπάθειά του χειροκροτείται. Η νέα κυβέρνηση κρίνεται ως φιλόδοξη, αλλά δυστυχώς δεν έχει νέες ιδέες».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «το στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αναμένεται να δώσουν σήμερα τα στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου της, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ενώ η αγορά και οι πολίτες αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν εκφραστεί προεκλογικά».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Τεχεράνης

Απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΥΑΕ

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) εάν αυτή και οι ευρωπαϊκές χώρες υποκύψουν στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί.

«Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία [με την ΔΥΑΕ], αλλά για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διμερής», πρόσθεσε ο ιρανός υπουργός.

Ο κ. Χαραζί επανέλαβε ότι βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας).

«Συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις. Διαφορετικά, εάν οι δεσμεύσεις τηρηθούν από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή» είπε.

Ο κ. Χαραζί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αρχίσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου κάτι που χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμά της - μόλις διευθετηθεί η παρούσα κρίση σε σχέση το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Αιματηρές εκρήξεις και συμπλοκές

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Δύο Αμερικανοί που εργάζονταν στο Ιράκ και οι Ιρακινοί διερμηνείς τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα από πυρά αγνώστων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Πολωνίας.

Ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία των δύο Αμερικανών και των διερμηνέων τους.

Οι δράστες της επίθεσης παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί και ζήτησαν από τα θύματα να σταματήσουν σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης.

Θύματα και θύτες οι Σιίτες

Στο μεταξύ βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων σιιτικής οργάνωσης σημειώθηκε στην πόλη Μπακούμπα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Από την έκρηξη στο κέντρο της πόλης προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην έδρα του Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

Στην πόλη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να μπουν σε κτίριο που στέγαζε ένοπλη οργάνωση Σιιτών.

Στη συνέχεια αλεξιπτωτιστές των ιταλικών δυνάμεων κατοχής επέδραμαν στο κτίριο και προέβησαν σε συλλήψεις.

Εξάλλου ανταποκριτής του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Τεχεράνης

Απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΥΑΕ

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) εάν αυτή και οι ευρωπαϊκές χώρες υποκύψουν στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί.

«Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία [με την ΔΥΑΕ], αλλά για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι διμερής», πρόσθεσε ο ιρανός υπουργός.

Ο κ. Χαραζί επανέλαβε ότι βασίζεται στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας). Αμερικανούς:

«Συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις. Διαφορετικά, εάν οι δεσμεύσεις τηρηθούν από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή» είπε.

Ο κ. Χαραζί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αρχίσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου κάτι που χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμά της - μόλις διευθετηθεί η παρούσα κρίση σε σχέση το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πολυμελής κυβέρνηση «σαραντάρηδων»

Tην Tετάρτη συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον K. Καραμανλή

Tο νέο κυβερνητικό σχήμα, που -όπως είχε προαναγγείλει- στηρίζεται σε στελέχη της γενιάς του, αλλά δεν είναι ολιγομελές, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής την Tρίτη το μεσημέρι.

Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μετέχουν δύο γυναίκες, ενώ προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής. Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης ανέρχονται σε 46.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ Θοδωρής Pουσσόπουλος, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει ως εξής:

Yπουργείο Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

Yπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος

Yφυπουργοί: Θανάσης Νάκος (Δημόσιας Διοίκησης), Απόστολος Ανδρεουλάκος (Εσωτερικών)

Εξωτερικών

Yπουργός: Πέτρος Μολυβιάτης

Yφυπουργοί: Γιάννης Βαληνάκης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Σκανδαλάκης

Εθνικής Οικονομίας

Yπουργός: Γιώργος Αλογοσκούφης

Yφυπουργοί: Χρήστος Φώλιας, Πέτρος Δούκας, Αδάμ Ρεγκούζας

Eθνικής Aμύνης

Yπουργός: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γιάννης Λαμπρόπουλος

Ανάπτυξης

Yπουργός: Δημήτρης Σιούφας

Yφυπουργοί: Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Σαλαγκούδης

Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Yπουργός: Γιώργος Σουφλιάς

Yφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Yπουργός: Μαριέττα Γιαννάκου - Kουτσίκου

Yφυπουργοί: Γιώργος Καλός, Σπύρος Ταλιαδούρος

Μεταφορών

Yπουργός: Μιχάλης Λιάπης

Yφυπουργός: Αναστάσιος Νεράντζης

Εργασίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας)

Yπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Yφυπουργοί: Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Αγγελόπουλος

Υγείας (μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Yπουργός: Νικήτας Κακλαμάνης

Yφυπουργοί: Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Γεωργίας (μετονομάζεται σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Yπουργός: Σάββας Τσιτουρίδης

Yφυπουργοί: Αλέξανδρος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός

Τουρισμού

Yπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Yφυπουργός: Αναστάσιος Λιάσκος

Δικαιοσύνης

Yπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας

Εμπορικής Ναυτιλίας

Yπουργός: Μανώλης Κεφαλογιάννης

Μακεδονίας - Θράκης

Yπουργός: Νίκος Τσατσιώνης

Αιγαίου (μετονομάζεται σε υπουργείο Aιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής)

Yπουργός: Αριστοτέλης Παυλίδης

Δημόσιας Τάξεως

Yπουργός: Γιώργος Βουλγαράκης

Yφυπουργός: Xρήστος Mαρκογιαννάκης

Πολιτισμού

Yπουργός: Κώστας Καραμανλής

Aναπληρώτρια υπουργός: Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Yφυπουργοί: Γιώργος Ορφανός, Πέτρος Τατούλης

Eπικρατείας

Yπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θοδωρής Pουσσόπουλος

«Kατοικος Bρυξελλών» ο Στ. Δήμας

Tο υπουργείο Tύπου καταργείται, οι υπηρεσίες του υπάγονται στον πρωθυπουργό και επιβλέπονται από τον υπουργό Eπικρατείας.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής η ΝΔ θα προτείνει την πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Bουλής Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που προτείνεται για το αξίωμα.

Tέλος, τη θέση του επιτρόπου στην EE θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Σταύρος Δήμας.

O κ. Καραμανλής θα ορκισθεί την Tετάρτη στις 11 το πρωί και αμέσως μετά θα ορκισθούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός της κ. Πάλλη - Πετραλιά και του κ. Στυλιανίδη, οι οποίοι θα ορκισθούν μόλις ετοιμαστούν τα προεδρικά διατάγματα για τη σύσταση των θέσεών τους, καθότι οι θέσεις τους δεν προβλέπονται σήμερα.

Mετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση - παραλαβή, ενώ στις 12.30 θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.


Συνέχεια στη δίκη ΕΛΑ

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με κατάθεση του δημοσιογράφου, Βασίλη Ζήση

Ξαναρχίζει την Τετάρτη, μετά τη διακοπή λόγω των εκλογών, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού.

Η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα μετατέθηκε για μετά τις βουλευτικές εκλογές, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την κατάθεση του δημοσιογράφου, Βασίλη Ζήση.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεση του και να ερωτηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Κοιτάμε μπροστά»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου

«Κοιτάμε μπροστά, στο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στη Χαριλάου Τρικούπη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εκλογολόγος Στράτος Φαναράς, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Γείτοντας, ο Νίκος Αθανασάκης και ο συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Χάρης Παμπούκης.

Στη σύσκεψη έγινε διαχρονική ανάλυση των δεδομένων των δημοσκοπήσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο να αναδιατάξει γρήγορα τις δυνάμεις του, προκειμένου να είναι έτοιμο να ασκήσει την αντιπολιτευτική του τακτική.

Βενιζέλος : «Ευθύνες για την ήττα»

Αιχμές για επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο αφήνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναγνωρίζει ότι βασική αιτία της εκλογικής ήττας είναι λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία καταλογίζει ευθύνες σε όλους, δεν εξαιρεί τον Γιώργο Παπανδρέου και σε ερώτηση αν ήταν λάθος η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά απαντά: «Είναι πολύ νωρίς να γίνουν τέτοιες εκτιμήσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο πολίτης εκτιμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη σαφήνεια, τη συνέπεια και την καθαρότητα των θέσεων».

Τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει νεωτερική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ για το αίτημα προς τον Γιώργο Παπανδρέου να τα αλλάξει όλα, σχολιάζει: «Το "άλλαξε τα όλα" είναι μια γοητευτική πρόταση. Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα προς τα που και προς τι».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μετρήθηκε η μια στιγμή

Ακόμα ακριβέστερα ρολόγια υπόσχεται η εξέλιξη αυτή

Χρησιμοποιώντας σύντομους παλμούς ενός λέιζερ ώστε να παράγουν εικόνες ηλεκτρονίων που εγκαταλείπουν τα άτομα, κατάφεραν να καταγράψουν χρονικό διάστημα 100 αττοδευτερολέπτων.

Για να καταλάβει κανείς πόσο μικρό διάστημα είναι αυτό, αρκεί να αναλογιστεί πως αν 100 αττοδευτερόλεπτα μεγεθύνονταν ώστε να διαρκούν ένα δευτερόλεπτο, στην ίδια κλίμακα, ένα δευτερόλεπτο θα γινόταν 300 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην Αυστρία, χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνική για να καταγράψουν τη δυναμική των ηλεκτρονίων στα άτομα. Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Νέιτσουρ (Nature).

Οι επιστήμονες επιτάχυναν τα ηλεκτρόνια τροχιά γύρω από τον πυρήνα των ατόμων έτσι ώστε αυτά να εγκαταλείψουν την τροχιά τους και να αποκολληθούν.

Την ίδια ώρα χρησιμοποίησαν μια συσκευή λέιζερ για να καταγράψουν τη συμπεριφορά των ηλεκτρονίων.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να μετρήσουν το μικρότερο ποτέ χρονικό διάστημα που έχει ποτέ καταγραφεί.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για μια ακριβέστερη μέτρηση του χρόνου.

Τα υπάρχοντα ατομικά ρολόγια είναι εξαιρετικά ακριβή και μετρούν τον χρόνο καταγράφοντας το πόσες φορές τα άτομα του καισίου αλλάζουν την ενεργειακή τους κατάσταση.

Αυτές οι μεταβολές, που τις αποκαλούν «τικ», σημειώνονται στις συχνότητες των μικροκυμάτων.

Αλλά οι επιστήμονες επιδιώκουν να μετρήσουν αυτά τα «τικ» χρησιμοποιώντας οπτικά μέσα, με τη βοήθεια λέιζερ.

Αυτό πιστεύεται πως θα οδηγήσει σε σταθερότερα και συνεπώς ακριβέστερε ρολόγια.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ματιά στην αρχή του χρόνου

Από την Γη, η περιοχή του διαστήματος που φωτογράφισε το Χαμπλ φαίνεται άδεια

Μια πρωτοφανή εικόνα του σύμπαντος στις αρχές της δημιουργίας του, αποκάλυψαν οι αστρονόμοι που χειρίζονται το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Οι επιστήμονες της Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (ΝΑΣΑ) αποκάλυψαν μια φωτογραφία του Χαμπλ στην οποία απεικονίζονται περί τις 10.000 γαλαξίες.

Η φωτογραφία ελήφθη μετά από προσπάθειες τεσσάρων μηνών και είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που υπάρχει.

Σε αυτήν καταγράφεται φως που άρχισε το ταξίδι του προς τη Γη λίγο μετά τη δημιουργία του σύμπαντος περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η βαθιά ματιά του Χαμπλ

Το Χαμπλ χρειάστηκε 400 περιστροφές για να δημιουργήσει την εικόνα

Η κάμερα ACS πήρε εκθέσεις διαρκείας περίπου 21΄λεπτών η κάθε μία

Ο συνολικός χρόνος έκθεσης αντιστοιχεί σε 11,3 ημέρες

Το φως από τα πλέον απόμακρα σημεία εντοπίστηκε σε ρυθμούς ενός φωτονίου το λεπτό

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είπε ότι είναι σαν λαβαίνει κανείς μια κάρτα από τα απώτατα όρια του σύμπαντος, σχεδόν από την αρχή του χρόνου.

Η εικόνα αυτή θα επιτρέψει μια καλύτερη κατανόηση του πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, καταγράφοντας ένα σημείο καμπής από την εποχή που τα πρώτα αστέρια αρχίζουν να θερμαίνουν ένα ψυχρό και σκοτεινό σύμπαν.

Η ιστορική αυτή εικόνα αποτελείται στην πραγματικότητα από τον συνδυασμό δύο φωτογραφιών που ελήφθησαν από δύο διαφορετικά όργαν του Χαμπλ: την

Εξελιγμένη Κάμερα για Παρατηρήσεις (Advanced Camera for Surveys - ACS) και την Κάμερα Περιοχής κοντά στις Υπέρυθρες και Πολυαντικειμενικό Φασματογράφο (Near Infrared Camera and Multi-object Spectrometer NICMOS).

Το επίκεντρο της εικόνας βρισκόταν στον αστερισμό της Καμίνου, κάτω από τον αστερισμό του Ωρίωνα, σε μια περιοχή του διαστήματος που, αν την παρατηρήσει κανείς με τηλεσκόπιο από τη Γη, φαίνεται άδεια.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

H νέα κυβέρνηση

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η νέα κυβέρνηση. Οι υπουργοί και υφυπουργοί του Κώστα Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κυβέρνηση με ήθος. Πρόσωπα και προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες, όρεξη για δουλειά... Ολιγομελής και ευέλικτη η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανανέωση επέβαλαν οι ψηφοφόροι. Από τους 165 της ΝΔ οι 55 εκλέχτηκαν πρώτη φορά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι 300 της Βουλής. Εκλογές 2004: Σταυροί στο... μέτωπο. Ποιοί δεν εκλέγονται, ποιοί ελπίζουν.

Η ΑΥΓΗ: Πρώτο τεστ για τη ΝΔ, σοκ από την ήττα στο ΠΑΣΟΚ. Ανακοινώνεται σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να παραιτηθεί από βουλευτής ο Σημίτης. Να μας αδειάσει την γωνιά αυτός που ευθύνεται για το μεγάλο στραπάτσο της παράταξης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυβέρνηση με μπλου τζιν! Ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιλέγει σήμερα τους συνεργάτες του. Τα κριτήρια για υπουργούς και υφυπουργούς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αρχίζουμε δουλειά κοιτάζοντας μπροστά. Σαφές μήνυμα του Κώστα Καραμανλή προς βουλευτές και στελέχη.

ΕΘΝΟΣ: Διπλή τιμωρία για αλαζονεία και παραλείψεις. Ποιές κατηγορίες πολιτών εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ. Ποιούς αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τώρα καλείται να περάσει τον... Ρουβίκωνα! Στόχος του Κ. Καραμανλή η άμεση αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων που του κληρονομεί το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους για την ήττα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχονται μεγάλες αλλαγές - νέα πρόσωπα. Καραμανλής: Έτοιμος για πρόγραμμα 100 ημερών με τολμηρά μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έπαιξε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ανάλυση: Γιατί κέρδισε άνετα η ΝΔ.

ΕΞΠΡΕΣ: Μεγάλες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση, που παρουσιάζεται σήμερα.

ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις μεγάλων τομών. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού.

ESPRESSO: Οι πρώτες 24 ώρες του Κώστα και της Νατάσας. Τι αποφάσισαν για το Μαξίμου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κρίσιμο τεστ σήμερα με τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτσι ψήφισαν οι Έλληνες. Ανανέωση, αλλά και εκπλήξεις. Εκτός 2 υπουργοί,10 υφυπουργοί.

ΚΕΡΔΟΣ: Ποια ονόματα «παίζουν» για τη νέα κυβέρνηση. Σύγχρονη και ευέλικτη κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Καραμανλής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Προσωπικό «στοίχημα» του Κ. Καραμανλή οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δείγμα γραφής η νέα κυβέρνηση. Ανακοινώνονται σήμερα τα ονόματα - αύριο η ορκωμοσία.

METRORAMA: Ανανέωση παντού. «Άνεμο» αλλαγών σε όλο το πολιτικό σκηνικό φέρνει η λαϊκή ετυμηγορία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αίτημα απελευθέρωσης από την παρέμβαση του κράτους. Ο παραγωγικός κόσμος εκθέτει τις απόψεις του.

ΤΑ ΝΕΑ: Νέο ΠΑΣΟΚ έβγαλε (και) η κάλπη. 49 νέοι βουλευτές, εκτός 2 υπουργοί, 10 υφυπουργοί.

ΝΙΚΗ: «Ψάχνεται» το ΠΑΣΟΚ. Τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου αναμένουν οι κορυφαίοι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ μπροστά! Άγγιξε το 6% το ποσοστό του ΚΚΕ. Λαϊκή συσπείρωση και αγώνες.

CITY PRESS: Κυβέρνηση με εκπλήξεις. Σήμερα ανακοινώνεται η σύνθεση της κυβέρνησης Καραμανλή.

THE DAILY TIMES: Κυβέρνηση Ολυμπιακών Αγώνων συγκροτεί ο Καραμανλής. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στους Αγώνες τροποποιούν τους σχεδιασμούς του νέου πρωθυπουργού.

TRAFFIC NEWS: Πότε γέμισαν δάκρυα τα γαλάζια μάτια της Νατάσας. Όλο το παρασκήνιο από τη μεγάλη νύχτα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κυβέρνηση αλλαγής σχηματίζει ο Καραμανλής για να αρχίσει δουλειά κοιτάζοντας μπροστά.

Η ΧΩΡΑ: Κυβέρνηση άμεσης δράσης με στόχο να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Τα πρώτα μέτρα που θα πάρει ο Καραμανλής.

Σύνθεση νέας κυβέρνησης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «πολλά και ποικίλα τα προβλήματα που ο Κ. Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός. Προβλήματα που του 'κληρονομεί' το ΠΑΣΟΚ. Πέρα λοιπόν από τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι, τον Κώστα Καραμανλή απασχολεί πρωτίστως η άμεση υλοποίηση των προτεραιοτήτων διακυβέρνησης που είχε θέσει ο ίδιος με επιμονή, προεκλογικά».

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «μετά την ισχυρή και καθαρή εντολή διακυβέρνησης που έδωσε ο ελληνικός λαός την Κυριακή στη NΔ, ο Κώστας Καραμανλής πέρασε χθες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και πήρε και επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «στο τρίπτυχο συναίνεση, εθνικά θέματα (Κυπριακό, Ολυμπιακοί Αγώνες) και καθημερινότητα ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες του εξετάσεις ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετακομίζοντας από τη Ρηγίλλης στο Μέγαρο Μαξίμου».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «πρώτη δοκιμασία για τον Κ. Καραμανλή αποτελεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία ανακοινώνει σήμερα και ορκίζεται αύριο. Συνάμα η επιλογή των προσώπων και οι ισορροπίες που θα σχηματιστούν αποτελούν και το πρώτο δείγμα γραφής για τον τόνο που θέλει να δώσει στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός».

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του θα βασιστεί, όπως όλα δείχνουν, ο Κώστας Καραμανλής για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού, στο νέο σχήμα θα υπάρχουν σημαντικές εκπλήξεις».

Η DAILY TIMES προσθέτει ότι «κυβέρνηση με δεκαέξι υπουργούς, κυρίως της γενιάς του, θα σχηματίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για ευέλικτο και ολιγομελές σχήμα».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «εντολή για μεγάλες τομές, συνιστά η προχθεσινή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το καθαρό ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία αποδίδει την βούληση του εκλογικού σώματος για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις τις οποίες διεκήρυξε ο κ. Καραμανλής όχι μόνον κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά καθ' όλη την τελευταία τετραετία».

Η CITY PRESS επισημαίνει ότι «άμεσοι στόχοι της νέας κυβέρνησης, που θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη σύνθεσή της, είναι η προσπάθεια να κλείσει με κάποιου είδους αποδεκτή λύση το Κυπριακό, η επιτάχυνση της Oλυμπιακής προετοιμασίας, η παραπέρα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μία προωθημένη κοινωνική πολιτική και η προετοιμασία σε διάστημα μηνών της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με το METRORAMA, «βασικός πυρήνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα είναι η γενιά των σαραντάρηδων, η οποία θα πλαισιώνεται βέβαια από στελέχη με μεγάλη εμπειρία σε κρίσιμους τομείς».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 03:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική;

«Σκληροπυρηνικός στα θέματα της Κύπρου αναλαμβάνει την ελληνική εξωτερική πολιτική» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σχολιάζοντας την ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον «διπλωμάτη της ψυχροπολεμικής εποχής» Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο Μολυβιάτης, λέει η εφημερίδα, είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με αναλυτή, που μίλησε στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο διορισμός του, «αυξάνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να επιδείξει την ευελιξία που απαιτείται για να διαμορφωθεί μια διευθέτηση αποδεκτή και από τους Τουρκοκύπριους και από τους Ελληνοκύπριους».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ήταν σφοδρός επικριτής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για προσέγγιση με την Τουρκία.

Και υπενθυμίζει πως σε άρθρο του σε εφημερίδα, ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε καταγγείλει την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αυτή «δεν κατάφερε να αποβεί σε όφελος της χώρας και τείνει να μας οδηγεί σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις».

Ολυμπιάδα

«Ο ηγέτης αναλαμβάνει το ολυμπιακό στοίχημα» είναι ο τίτλος άρθρου της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που σημειώνει ότι ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει προσωπικά τις προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα «εν μέσω φόβων πως σημαντικά ολυμπιακά στάδια δεν θα είναι έτοιμα μέχρι τον Αύγουστο».

Η απόφαση αυτή «εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη νέα του κυβέρνηση σε μεγάλους πολιτικούς κινδύνους, κάνοντας αδύνατον να απαλλαγούν της ευθύνης αν τα στάδια δεν είναι έτοιμα μέσα στις προθεσμίες» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σημειώνει ακόμα τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας καθώς «υπάρχουν ανησυχίες ότι οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι επαρκείς».

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να προστατεύσει την ολυμπιάδα» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) που αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες αν θα ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια», λέει η εφημερίδα, «που θα φέρει τη συμμαχία να παρέχει αεροπλάνα παρακολούθησης και επιμελητειακή υποστήριξη για τους αγώνες».

Οι προετοιμασίες για την ασφάλεια των αγώνων «έχουν αρχίσει να μοιάζουν με στρατιωτική επιχείρηση» λέει η Γκάρντιαν.

Στο επίκεντρο των μεγάλων ασκήσεων που αρχίζουν την Τετάρτη, λέει η Γκάρντιαν, βρίσκονται «καταστροφικά σενάρια, όπως μια επίθεση με βρώμικη βόμβα [σσ: βόμβα με ραδιενεργό υλικό]».


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 04:18 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμαρτυρόμενοι επιστήμονες

Η Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην παραίτηση σχεδόν 1.000 διευθυντών ερευνητικών εργαστηρίων από τα διοικητικά καθήκοντα τους και άνω των 1.100 επιστημόνων που ήταν επικεφαλείς σε ερευνητικές ομάδες καθώς και στη διαδήλωση που οργάνωσαν στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για τα ανεπαρκή επίπεδα των κονδυλίων που διατίθενται για την έρευνα.

«Για την ώρα η απόφαση των διευθυντών των εργαστηρίων παραμένει συμβολική, αλλά θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει πλήρως την ερευνητική μηχανή» λέει η εφημερίδα.

«Οι παραιτήσεις ήταν μια συμβολική χειρονομία που έχει στόχο να βραχυκυκλώσει τη διοικητική μηχανή χωρίς να τιμωρήσει την ίδια την ερευνητική εργασία» συμφωνεί η Λε Φιγκαρό (Le Figaro).

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το 82% του κόσμου να υποστηρίζει τους ερευνητές «η διαμάχη αυτή πήρε ακόμα εντονότερη πολιτική χροιά, όταν την Τρίτη οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους» λέει η γαλλική εφημερίδα.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) εκτιμά ότι η κυβέρνηση «επέλεξε την αντιπαράθεση» ακριβώς επειδή οι παραιτήσεις δεν επηρεάζουν άμεσα το ερευνητικό έργο.

Η εφημερίδα απορρίπτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν ότι «πρόκειται για φτηνά παζαρέματα» λέγοντας πως η διατύπωση αυτή υποδηλώνει πως μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει «ένα τεράστιο χάσμα».

Μετανάστευση

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα δείξουν αν οι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μια διακομματική συμφωνία.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι το θέμα εξελίσσεται σε «μαραθώνιο» λόγω της στάσης των Πρασίνων σχετικά με την προστασία των προσφύγων και την πρόσβαση στην γερμανική αγορά εργασίας.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) λέει πως οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα.

«Αν επιτρέψουν τις διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν όπως επιθυμούν τα μέλη του κόμματος θα υπήρχε κίνδυνος έντονης διαμάχης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού» λέει η εφημερίδα.

Από την άλλη, αν οι διαπραγματευτές των Πρασίνων συμφωνήσουν με τη θέση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών, Ότο Σίλι, τα μέλη του κόμματος θα στραφούν εναντίον τους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Φόρος ζάχαρης και λίπους

Η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) διαφωνεί με πρόταση βουλευτών για την επιβολή φόρου στα τρόφιμα με υψηλά ποσοστά λιπαρών και σακχάρων και καλεί τους Ελβετούς σε ετοιμότητα για να αντισταθούν σε περίπτωση που προταθεί κάποιο τέτοιο νομοσχέδιο.

Αν η κοινωνία πρόκειται να «στιγματίσει τους χοντρούς και τους παχύσαρκους επειδή η υγεία τους είναι εύθραυστη και η υγειονομική φροντίδα τους ακριβή, τότε ας αρχίσουμε να φορολογούμε και τους αθλούμενους που συνεχώς τραυματίζονται απαιτώντας ακριβές θεραπείες» λέει η εφημερίδα.

«Και μια και μπήκαμε στη λογική αυτή», συνεχίζει η εφημερίδα, «ας φορολογήσουμε και τους φτωχούς επειδή οι κοινωνικές παροχές που τους δίνονται κοστίζουν πολύ».

«Αν θες να θεραπεύσεις μιαν ασθένεια, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις τις αιτίες της» υπογραμμίζει η ελβετική εφημερίδα.


Τετάρτη 10 Μαρτίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

Υπεραμύνεται της CIA ο διευθυντής της

Οι όποιες λανθασμένες εντυπώσεις διορθώθηκαν, λέει ο Τένετ

Των μυστικών υπηρεσιών αλλά και της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, υπεραμύνθηκε ο Τζορτζ Τένετ, διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου.

Ο Τένετ είπε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν παρερμήνευσε πληροφορίες που της παρείχαν οι υπηρεσίες Ασφαλείας σχετικά με το Ιράκ, κάλεσε μάλιστα τους πάντες να κάνουν υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιθεωρήσεων για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο διευθυντής της CIA εξωθήθηκε στο παραπάνω σχόλιο μετά την σφοδρή επίθεση που δέχτηκε από τον γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι ο οποίος απεκάλεσε τον πρόεδρο Μπους πολεμοκάπηλο.

Πάντως, ο Τένετ δεν αρνήθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η πληροφόρηση της CIA για το Ιράκ, προ του πολέμου, δεν ήταν και τόσο αξιόπιστη κι αυτό εξ αιτίας της στρατηγικής που είχε υιοθετήσει ο Σαντάμ Χουσεΐν υποκρινόμενος ότι όντως διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Και είπε ότι όπου υπήρχαν λανθασμένες εντυπώσεις, σύντομα διορθώθηκαν.

Το επιχείρημα του Τζορτζ Τένετ δεν φάνηκε να έπεισε πολλά μέλη της επιτροπής.

Μάλιστα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν χαρακτήρισε «φιάσκο» τις πληροφορίες της CIA για τα όπλα του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.