Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-13

  1. Οι πρώτες συλλήψεις στην Ισπανία
  2. Συρία: Συγκρούσεις με θύματα στο γήπεδο
  3. Επικρίσεις ΟΗΕ προς Ιράν
  4. Μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων
  5. Συνομιλίες Καραμανλή - Παπαδόπουλου
  6. Υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα οι Ολυμπιακοί
  7. Τρόμος στη Μαδρίτη - ομπρέλα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα
  8. Ο Σ. Καπράλος νέος γ.γ. των Ολυμπιακών
  9. Στο κυνήγι της Αλ Κάιντα
  10. «Ήμασταν όλοι σε εκείνο το τρένο»
  11. Η Ισπανία θρηνεί τους νεκρούς της
  12. Στο κυνήγι της Αλ Κάιντα
  13. Εκατομμύρια Ισπανοί θρηνούν τους νεκρούς
  14. Ένας χρόνος από τη δολοφονία Τζίντζιτς
  15. Καταγγελίες για το Γουαντάναμο
  16. Εκατομμύρια Ισπανοί θρηνούν τους νεκρούς

Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρώτες συλλήψεις στην Ισπανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας υποσχέθηκε διαφάνεια στις ανακρίσεις

Στα 200 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στη Μαδρίτη, καθώς ένας μεσήλικας άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν πέντε ύποπτους, τρεις Μαροκινούς και δύο Ινδούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άνχελ Αθέμπες σε συνέντευξη τύπου.

Οι ύποπτοι μπορεί να έχουν σχέσεις με ακραίες οργανώσεις στο Μαρόκο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, ανατολικά της Μαδρίτης, γίνονταν οι πρώτες κηδείες θυμάτων.

Συλλήψεις και κινητό τηλέφωνο

Οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν σε διαφορετικές συνοικίες της Μαδρίτης.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι διωκτικές αρχές πιστεύουν πως οι συλληφθέντες είχαν σχέση με την πώληση και παραποίηση κινητού τηλεφώνου που βρέθηκε από την αστυνομία μέσα στην τσάντα που περιείχε βόμβα που δεν εξερράγη.

Ο κ.Αθέμπες υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει το κοινό για κάθε εξέλιξη στις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και διαβεβαίωσε ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για την ταυτότητα τους.

Εθνικό πένθος

Άρχισαν την Κυριακή οι κηδείες των θυμάτων από την πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, ανατολικά της Μαδρίτης αφετηρία των συρμών που ανατινάχθηκαν την Πέμπτη.

Τις κηδείες των θυμάτων παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι

Την Παρασκευή το βράδυ, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας, για να διαμαρτυρηθούν για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Παρά τη δυνατή βροχή, οι Ισπανοί πραγματοποίησαν τις ειρηνικές τους πορείες κρατώντας πανό που καταδίκαζαν την τρομοκρατία καθώς και αναμμένα κεριά, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Στην κεφαλή της πορείας στη Μαδρίτη βρίσκονταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συγκέντρωσε εξαρχής τις υποψίες για την εκτέλεση των πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Μπιλμπάο, χιλιάδες διαδηλωτές τήρησαν μισής ώρας σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και συμπαράστασης στους Ισπανούς πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από χώρες της οποίας προέρχονταν 13 από τα θύματα.

Μεταξύ των πόλεων αυτών ήταν το Μπουένος Άιρες, το Καράκας, το Σαντιάγο, η Πόλη του Μεξικού και η Λίμα.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά σχετικά με τους υπαιτίους των αποτρόπαιων επιθέσεων παραμένουν αναπάντητα.

Οι ισπανικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι την ευθύνη μπορεί να έχει η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό σχετικά με δύο ύποπτους άνδρες που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

Ωστόσο, οι ισπανικές αρχές τονίζουν ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και η εκδοχή για ανάμειξη της Αλ Κάιντα.

Οι αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κρυφτεί σε αποσκευές και ότι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με τηλεφώνημά του μέλος της ΕΤΑ αρνήθηκε την ευθύνη των επιθέσεων για λογαριασμό της οργάνωσης.

Νωρίτερα, μάλιστα, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Κουντς Αλ Αράμπι έλαβε μία επιστολή από την Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις.

Αν και Άραβες σχολιαστές θεωρούν την επιστολή αυθεντική, τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε ένα φορτηγό κοντά στη Μαδρίτη, το οποίο μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Συρία: Συγκρούσεις με θύματα στο γήπεδο

Το κόμμα Μπααθ κυβερνά τη Συρία πάνω από 30 χρόνια

Την Παρασκευή στη διάρκεια του αγώνα για το πρωτάθλημα στην πόλη Καμεσλί ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων Αλ Φατβά και Αλ Τζιχάντ.

Σύμφωνα με το Κουρδικό κόμμα της Συρίας, 9 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και 3 παιδιά, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο γήπεδο. Μερικά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι 5 ως 7 χιλιάδες άτομα παρακολουθούσαν τον αγώνα και μερικοί από τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα κατά των οπαδών της γηπεδούχου.

Το Σάββατο, το πλήθος που παρακολουθούσε κηδεία θυμάτων άρχισε να φωνάζει αντικυβερνητικά συνθήματα και να επιτίθεται εναντίον καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα μερικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίριο του τελωνείου.

Η αστυνομία προσπάθησε πυροβολώντας στον αέρα να διαλύσει το πλήθος, είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν η αστυνομία τραυμάτισε θανάσιμα 5 ανθρώπους.

Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις είναι ασυνήθιστο γεγονός στη Συρία όπου τα τελευταία 30 χρόνια κυβερνά το κόμμα Μπααθ.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 18:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις ΟΗΕ προς Ιράν

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι αποκρύπτει στοιχεία

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων ενέκρινε ψήφισμα το οποίο επικρίνει το Ιράν για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ωστόσο, το ψήφισμα δεν παραπέμπει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα μπορούσε να της επιβάλει κυρώσεις όπως επιθυμούσε η Ουάσινγκτον.

Η Τεχεράνη όμως χαρακτήρισε το ψήφισμα ως «οπισθοδρόμηση» και άφησε να εννοηθεί ότι επιβλήθηκε στο 35μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «επιβλήθηκε ένα ψήφισμα στο συμβούλιο από μια και μοναδική χώρα».

Ο κ.Αμίρ Ζαμανίνια πρόσθεσε ότι το ψήφισμα παρουσιάζει «μια καλόπιστη κατάσταση» ως κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Από την πλευρά του, ο Κένεθ Μπριλ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι το ψήφισμα καθιστά σαφές ότι ο οργανισμός δεν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι συστηματικά αποκρύπτει στοιχεία για το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν τονίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων

Μόλις τρία σημεία εισόδου από το Ιράν θα παραμείνουν ανοιχτά

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, εξήγγειλε νέα μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα αλλοδαπών ακραίων στοιχείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μειώνονται τα σημεία εισόδου κατά μήκος των συνόρων, αφήνοντας μόλις τρία επίσημα περάσματα στη συνοριακή γραμμή Ιράκ-Ιράν.

Παράλληλα, διπλασιάζεται ο αριθμός των σημερινών 8 χιλιάδων συνοριακών φρουρών.

Επίσης, θα υιοθετηθεί ένα νέο σύστημα ταυτοποίησης όσων εισέρχονται ή εγκαταλείπουν το Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ξένοι μαχητές είναι υπεύθυνοι για μια σειρά από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Καραμανλή - Παπαδόπουλου

Στην Αθήνα φτάνει το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, για συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναλυτικά για την έως τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών.

Στη συνέχεια θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τις προοπτικές της κοινής προσπάθειας για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Οι επαφές του Κύπριου προέδρου στην Αθήνα πραγματοποιούνται εν όψει της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, στην οποία θα συμμετάσχουν και η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και υπό τη σκιά του αδιεξόδου στην πρώτη φάση.

Λόγω του αδιεξόδου, τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν ήδη νέα διαδικασία για προώθηση των συνομιλιών.

Την Παρασκευή ο Αλβάρο Ντε Σότο ανακοίνωσε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι προτίθεται να αρχίσει σειρά εντατικών χωριστών διαβουλεύσεων με κάθε πλευρά.

Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε μετά το τέλος της 14ης απευθείας συνάντησής του με τον Ραούφ Ντενκτάς ότι στην ουσία δεν υπάρχει πια ημερήσια διάταξη στις διαπραγματεύσεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήγειρε την Παρασκευή απαιτήσεις για παραμονή όλων των εποίκων στην Κύπρο, για αύξηση του αριθμού των αστυνομικών κατά τουλάχιστον 2.700 στην κάθε πλευρά και για ενίσχυση της διζωνικότητας.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα οι Ολυμπιακοί

Τη συνδρομή της Ατλαντικής Συμμαχίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση πρόκειται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που είχε ήδη ξεκινήσει και η συνδρομή που ζητείται αφορά τους τομείς της εναέριας επαγρύπνησης, της από κοινού επίβλεψης του θαλάσσιου χώρου και της προστασίας από χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό επεισόδιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά:

«Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Ατλαντική Συμμαχία να παράσχει τη συνδρομή της για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως στους τομείς της εναέριας επαγρύπνησης, της από κοινού επίβλεψης του θαλάσσιου χώρου και της προστασίας από χημικό, βιολογικό και ραδιολογικό επεισόδιο».


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τρόμος στη Μαδρίτη - ομπρέλα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οχυρώνεται η Ελλάδα. Ομπρέλα του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μέτρα-ανάσα για τους πολίτες. Πρώτος στόχος η ρύθμιση των πανωτοκίων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βοήθεια από ΝΑΤΟ ζήτησε ο Καραμανλής. Αίτημα στο στρατηγείο των Βρυξελών για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αλλάζουν όλα στη ΝΔ. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της φιλελεύθερης παράταξης.

Η ΑΥΓΗ: Βάζουν το ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς. Κυβερνητική απόφαση με τη συμφωνία του Γ. Παπανδρέου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να φορτώσουμε στους Αμερικανούς την ευθύνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών. Για να μην κυνηγάνε μετά όλοι εμάς αν συμβεί κάποια τρομοκρατική πράξη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το φάντασμα της Αλ Κάιντα πλανάται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα ζήτησε χθες τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τους Ολυμπιακούς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιτόκια. Σε άμεση μείωση προχωρεί η ΕΚΤ. Ασπίδα προστασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΕΘΝΟΣ: Σε τούνελ τρόμου μπαίνει η Ευρώπη. Ο εφιάλτης της Αλ Κάιντα δυναμώνει τις φωνές για πιο σκληρά αστυνομικά μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο «Γκρίζος Λύκος» πάει να κατασπαράξει την Κυπριακή... στάνη! Ο Ρ. Ντενκτάς αρνείται, τώρα την αποχώρηση των εποίκων από τα κατεχόμενα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο ΝΑΤΟ η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά το μακελειό στη Μαδρίτη η Αθήνα ζήτησε τη συνδρομή της Ατλαντικής Συμμαχίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ατζέντα Καραμανλή για την καθημερινότητα. Κυβέρνηση: Γραφειοκρατία, ακρίβεια, ανεργία οι προτεραιότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ΝΑΤΟ ολυμπιονίκης... Επίσημο αίτημα για ασπίδα προστασίας μετά την 11η Μαρτίου.

ΕΣΤΙΑ: Αίσχος με τα έργα. Ημιτελή και με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Εspresso: Θρίλερ στη μάχη Μάκη - Κούγια. Εξόντωση μέχρι τελικής πτώσης. Αγωγές και μια κασέτα που πυκνώνει το μυστήριο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συνδρομή ΝΑΤΟ στους Αγώνες. Ζήτησε η Αθήνα μετά το σοκ της Μαδρίτης με επίσημο αίτημα από Μολυβιάτη. Ανθρώπινη αλυσίδα κατά της βίας σε όλη την Ευρώπη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα μετά το μακελειό. Η επομένη του εφιάλτη.

ΤΑ ΝΕΑ: Πολεμικός συναγερμός για το 2004. Και ερωτηματικά για το ρόλο του ΝΑΤΟ. Αγώνας δρόμου για την Ασφάλεια.

ΝΙΚΗ: «Χορηγός» το ΝΑΤΟ. Στον αέρα μετά τη Μαδρίτη, η ασφάλεια των αγώνων. Επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης να αναλάβει η Συμμαχία την προστασία τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ... για την ασφάλειά μας! Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

The Daily Times: Θρήνος στη Μαδρίτη πανικός στην Ευρώπη. 11 Σεπτεμβρίου 2000, 11 Μαρτίου 2004, δύο τραγωδίες με ημερομηνία 11.

Traffic News: Μάκης κατά Νίκου. Άγρια επίθεση. Δεν με κάλυψε όταν ήμουν στον Alpha και τώρα κάλεσες τον Κούγια.

Η ΧΩΡΑ: Ντροπή. Έφαγαν δισ. και άφησαν μισά τα έργα της Ολυμπιάδας. Καταπέλτης ο Σουφλιάς μετά την αυτοψία στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών. Η υπόθεση του τρένου με τα εκρηκτικά στο Στρυμόνα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάος και οργή στη Μαδρίτη. Γιγάντια διαδήλωση δύο εκατομμυρίων Ισπανών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σ. Καπράλος νέος γ.γ. των Ολυμπιακών

Ο Σπύρος Καπράλος, μέχρι πρότινος Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» και στενός συνεργάτης της Γιάννας Αγγελοπούλου, είναι ο νέος γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με επέλεξε για τη θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Καπράλος.

«Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για την επιτυχία αυτής της μεγάλης εθνικής υπόθεσης.

»Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της 'Αθήνα 2004' Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια και για την άριστη συνεργασία μας.

»Ευχαριστώ ακόμα τους συναδέλφους μου στη Διοίκηση και όλους τους εργαζόμενους της Οργανωτικής Επιτροπής με τους οποίους δουλέψαμε σκληρά μαζί και θα συνεχίσουμε μέχρι την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων».

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, δήλωσε ότι με τον Σπύρο Καπράλο συνεργάστηκε άριστα τόσο στη διεκδίκηση των Αγώνων, όσο και στην προετοιμασία της διοργάνωσης από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα.

Ποιος είναι ο νέος γενικός γραμματέας

Ο Σπύρος Καπράλος γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας.

Έχει διατελέσει Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Β.Α., Πρόεδρος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Αστήρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Balkan Investments, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνών, μετά από μία δεκαετή τραπεζική σταδιοδρομία ως Αντιπρόεδρος της Bankers Trust Company (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μιλάνο).

Βαλκανιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στην Κολύμβηση, συμμετείχε με την Ελληνική ομάδα Υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Άντζελες.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Ήθους από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου με την αποχώρησή του από τους αθλητικούς στίβους.

Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1993.

Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κολύμβησης και της Τεχνικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Επιπλέον, διετέλεσε Διευθυντής Αθλητισμού της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, από την ίδρυσή της.

Από τον Ιούνιο του 2000, είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Σήμερα, κατέχει και τη θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στο κυνήγι της Αλ Κάιντα

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναζητούν στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχει ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, με σκοπό την καταστροφή υποδομών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς και τη σύλληψη ηγετικών στελεχών τους.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, ότι η επιχείρηση που ονομάζεται «Ορεινή Καταιγίδα», αποτελεί συνέχιση προηγούμενων επιχειρήσεων που περιελάμβαναν περιπολίες και μικρής κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις.

Δε διευκρίνισε, ωστόσο, το χαρακτήρα της νέας επιχείρησης. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχηγοί της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επιθέσεις σε δύο ανατολικές επαρχίες, ενώ πρόσθεσε ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ είναι ασφαλής.

Δήλωσε δε ότι δεν έχει πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Ήμασταν όλοι σε εκείνο το τρένο»

Με φωτογραφίες από την εντυπωσιακή διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

Οι Τάιμς του Λονδίνου (Times) έχουν ως τίτλο «Εκατομμύρια ενώνονται απέναντι στον τρόμο». Το ρεπορτάζ των ανταποκριτών της εφημερίδας ξεκινά με την αναφορά στο θάνατο ενός βρέφους επτά μηνών, που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Πέμπτης στους 199.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ισπανική ιστορία και μία γιγαντιαία και λυτρωτική απόρριψη της τρομοκρατίας από τους Ισπανούς».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι για πρώτη φορά φερόμενο μέλος της ΕΤΑ αρνείται την ευθύνη της επίθεσης.

Σε κύριο άρθρο τους, εξάλλου, οι Τάιμς κάνουν λόγο για ένα «εφιαλτικό σενάριο για κάθε αντιτρομοκρατική υπηρεσία».

Με τον ερωτηματικό τίτλο «Ο νέος άξονας του Κακού;» ο συντάκτης αναφέρεται στο ενδεχόμενο οι βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης να είναι προϊόν συνεργασίας της ΕΤΑ με ισλαμιστές εξτρεμιστές..

Το ενδεχόμενο μία καλά οργανωμένη και με μακρόχρονη δράση οργάνωση που δρα αποκλειστικά στα όρια ενός κράτους, να έχει συνάψει συμμαχία με ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο δε θα ήταν σωστό να αποκλειστεί χωρίς εξέταση, σημειώνει ο συντάκτης.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, οι επιθέσεις φέρουν χαρακτηριστικά τόσο της ΕΤΑ όσο και της Αλ Κάιντα, ενώ στην υπόθεση αυτή συνηγορεί και η «θεωρία του πληγωμένου θηρίου».

Δεν αποκλείεται δηλαδή, όπως σημειώνεται, η ΕΤΑ μετά από τα σημαντικά πλήγματα που έχει υποστεί από τις ισπανικές αρχές να αναζήτησε νέες συνεργασίες που θα διεύρυναν ξανά το πεδίο δράσης της.

Σε άλλο άρθρο, εξάλλου, ο συντάκτης διερωτάται εάν η Μαδρίτη αποτέλεσε «θέατρο εκδίκησης για το χαμένο αραβικό βασίλειο της Ιβηρικής», εξετάζοντας την εκδοχή οι επιθέσεις να ήταν έργο της Αλ Κάιντα.

«Απηυδισμένοι, φοβισμένοι και αψηφώντας τον τρόμο πορεύθηκαν κατά εκατομμύρια», αναφέρει η ανταπόκριση της Γκάρντιαν (Guardian) από τη Μαδρίτη.

Η συντάκτρια της εφημερίδας μεταφέρει το κλίμα οργής και κυρίως συγκίνησης που επικράτησε χθες σε όλη την Ισπανία.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά τα ραδιόφωνα της χώρας μετέδιδαν τραγούδια όπως το Knocking On Heavens Door του Μπομπ Ντίλαν και το Bloody Sunday των U2, δείχνοντας τη θλίψη αλλά και την αποφασιστικότητα των Ισπανών να αντιταχθούν στην τρομοκρατία.

Στις υπόλοιπες σελίδες που αναφέρονται στο θέμα και συγκεκριμένα στην ερώτηση ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι πως τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων δε συμφωνούν απόλυτα με αυτά προηγούμενων επιθέσεων τόσο της ΕΤΑ όσο και της Αλ Κάιντα.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι παρά την άρνησή της, η ΕΤΑ εξακολουθεί να θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Σε συνάρτηση με τις εκλογές της Κυριακής και μεταφέροντας το κλίμα από τη χώρα των Βάσκων, ανταποκριτής της Γκάρντιαν τονίζει ότι εφόσον αποδειχθεί ότι υπεύθυνη είναι η ΕΤΑ, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ φαίνεται να δικαιώνεται για τη σκληρή του στάση απέναντι στην τρομοκρατία και συνεπακόλουθα να αμβλύνεται η αντίδραση στη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο του Ιράκ, όπως ίσως εκφραζόταν μέσω της κάλπης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η εφημερίδα, το πλήγμα για το κυβερνών κόμμα θα είναι τεράστιο.

Ως απότοκο των επιθέσεων στη Μαδρίτη, χαρακτηρίζει η ανταποκρίτρια της Γκάρντιαν στην Αθήνα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε κύριο άρθρο της, εξάλλου, η Γκάρντιαν παρομοιάζει την 11η Μαρτίου με την 11η Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι το σύνθημα «είμαστε όλοι Αμερικανοί», τώρα αντικαθίσταται από το «είμαστε όλοι Ισπανοί». Και πρόκειται για ένα σύνθημα, υποστηρίζει η εφημερίδα, που πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο, καθώς το χτύπημα είναι αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η αλληλεγγύη που πρέπει να δείχνουμε σε παρόμοιες περιπτώσεις ως συνάνθρωποι όπως έγινε και με τις ΗΠΑ- είναι δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει όμως να είναι ακόμα πιο δυνατή. Είτε η σημαία μας είναι η ευρωπαϊκή είτε η εθνική, κυματίζει μεσίστια», καταλήγει ο συντάκτης της Γκάρντιαν.

Με άρθρα που καταδικάζουν τις επιθέσεις ως «παράλογη και βάρβαρη πράξη» και εκθειάζουν «τις σιωπηλές φωνές διαμαρτυρίας» των Ισπανών διαδηλωτών και με τίτλο «Ένα έθνος θρηνεί» κυκλοφορεί η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες των προσωπικών άρθρων συντακτών της και φωτογραφία της «Γκερνίκα», του γνωστού πίνακα του Πικάσο, με τον τίτλο «Ατότσα», από το όνομα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Μαδρίτης που έγινε στόχος επίθεσης.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται επίσης εκτενώς στις χθεσινές διαδηλώσεις «θυμού» στην Ισπανία.

Σε πολλά άρθρα οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας εξάρουν τους Ισπανούς που «περήφανοι αψηφούν τους τρομοκράτες». Όπως σημειώνεται, εξάλλου, οι βόμβες έπληξαν τους επιβάτες των ισπανικών τρένων, αλλά το χτύπημα ήταν εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φέρουν τον τίτλο «Ήμασταν όλοι σε εκείνο το τρένο», προσθέτοντας ότι εκατομμύρια Ισπανοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του μακελειού της Μαδρίτης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ισπανικές αρχές αναζητούν πέντε υπόπτους, μέλη της ΕΤΑ, η οποία καταδικάζεται από τους ίδιους τους Βάσκους.

Γιάννα Αγγελοπούλου

Η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί συνέντευξη της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ο συντάκτης της εφημερίδας σημειώνει ότι η κα. Αγγελοπούλου κρίθηκε αναγκαία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για την οργάνωση της Ολυμπιάδας, λόγω του δυναμισμού και της σκληρότητάς της, χαρακτηριστικά που αναπόφευκτα, όπως σημειώνεται, έχουν οδηγήσει σε συγκρίσεις με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο συντάκτης χαρακτηρίζει την προετοιμασία της Ολυμπιάδας εφάμιλλη με τη διεξαγωγή ενός πολέμου, σημειώνοντας στο σημείο αυτό ότι η ασφάλεια ήταν από την αρχή προτεραιότητα στην ατζέντα της κας. Αγγελοπούλου.

Η ίδια η πρόεδρος του Αθήνα 2004 δηλώνει ότι σχεδιάζονται ασκήσεις ασφαλείας καθώς επιθυμεί το κοινό να αισθάνεται ασφαλές κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Στη συνέχεια ο συντάκτης αναφέρεται σε ορισμένα από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός για αυτά είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ.

Επαινώντας την κα. Αγγελοπούλου για τις ηγετικές της ικανότητες, ο συντάκτης σημειώνει ότι ένα επιπλέον προτέρημά της είναι το παρουσιαστικό που θυμίζει Σοφία Λόρεν και ο αέρας της, με τον οποίο σαγηνεύει τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η κα. Αγγελοπούλου απαντώντας στο σχόλιο του συντάκτη ότι ίσως συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, λέει ότι το καθήκον που έχει επωμιστεί είναι σημαντικό και δεν της αφήνει περιθώριο να σκέφτεται τίποτα άλλο.

Τσάμπιονς Λιγκ

Στις αθλητικές σελίδες τους οι Τάιμς προβάλλουν την κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία ανέδειξε ως αντιπάλους τις λονδρέζικες Τσέλσι και Άρσεναλ. «Ας ξεκινήσει η μάχη», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του ρεπορτάζ.

Παρόμοιος ο τίτλος και της Γκάρντιαν: «Το παιχνίδι αρχίζει».


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ισπανία θρηνεί τους νεκρούς της

Οι Ισπανοί διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας

Στα 200 έφτασε ο αριθμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στη Μαδρίτη, καθώς ένας μεσήλικας άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η ταφή των πρώτων 40 θυμάτων ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες με μία από τις κύριες τελετές να πραγματοποιείται στην πόλη Αλκάλα δε Ενάρες, αφετηρία των συρμών που ανατινάχθηκαν προχθές.

Μαζικές διαδηλώσεις

Περίπου οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 199 ατόμων και τον τραυματισμό σχεδόν 1400, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρά τη δυνατή βροχή, οι Ισπανοί πραγματοποίησαν τις ειρηνικές τους πορείες κρατώντας πανό που καταδίκαζαν την τρομοκρατία καθώς και αναμμένα κεριά, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Στην κεφαλή της πορείας στη Μαδρίτη βρίσκονταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συγκέντρωσε εξαρχής τις υποψίες για την εκτέλεση των πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Μπιλμπάο, χιλιάδες διαδηλωτές τήρησαν μισής ώρας σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και συμπαράστασης στους Ισπανούς πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από χώρες της οποίας προέρχονταν 13 από τα θύματα.

Μεταξύ των πόλεων αυτών ήταν το Μπουένος Άιρες, το Καράκας, το Σαντιάγο, η Πόλη του Μεξικού και η Λίμα.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά σχετικά με τους υπαιτίους των αποτρόπαιων επιθέσεων παραμένουν αναπάντητα.

Οι ισπανικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι κύρια ύποπτος είναι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό σχετικά με δύο ύποπτους άνδρες που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

Οι αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κρυφτεί σε αποσκευές και ότι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με τηλεφώνημά του μέλος της ΕΤΑ αρνήθηκε την ευθύνη των επιθέσεων για λογαριασμό της οργάνωσης.

Νωρίτερα, μάλιστα, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Κουντς Αλ Αράμπι έλαβε μία επιστολή από την Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις.

Αν και Άραβες σχολιαστές θεωρούν την επιστολή αυθεντική, τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε ένα φορτηγό κοντά στη Μαδρίτη, το οποίο μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στο κυνήγι της Αλ Κάιντα

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναζητούν στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν

Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχει ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, με σκοπό την καταστροφή υποδομών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς και τη σύλληψη ηγετικών στελεχών τους.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, ότι η επιχείρηση που ονομάζεται «Ορεινή Καταιγίδα», αποτελεί συνέχιση προηγούμενων επιχειρήσεων που περιελάμβαναν περιπολίες και μικρής κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις.

Δε διευκρίνισε, ωστόσο, το χαρακτήρα της νέας επιχείρησης. Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχηγοί της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια Ισπανοί θρηνούν τους νεκρούς

Οι Ισπανοί διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας

Περίπου οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 199 ατόμων και τον τραυματισμό σχεδόν 1400, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρά τη δυνατή βροχή, οι Ισπανοί πραγματοποίησαν τις ειρηνικές τους πορείες κρατώντας πανό που καταδίκαζαν την τρομοκρατία καθώς και αναμμένα κεριά, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Στην κεφαλή της πορείας στη Μαδρίτη βρίσκονταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συγκέντρωσε εξαρχής τις υποψίες για την εκτέλεση των πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Μπιλμπάο, χιλιάδες διαδηλωτές τήρησαν μισής ώρας σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και συμπαράστασης στους Ισπανούς πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από χώρες της οποίας προέρχονταν 13 από τα θύματα.

Μεταξύ των πόλεων αυτών ήταν το Μπουένος Άιρες, το Καράκας, το Σαντιάγο, η Πόλη του Μεξικού και η Λίμα.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά σχετικά με τους υπαιτίους των αποτρόπαιων επιθέσεων παραμένουν αναπάντητα.

Οι ισπανικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι κύρια ύποπτος είναι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό σχετικά με δύο ύποπτους άνδρες που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

Οι αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κρυφτεί σε αποσκευές και ότι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με τηλεφώνημά του μέλος της ΕΤΑ αρνήθηκε την ευθύνη των επιθέσεων για λογαριασμό της οργάνωσης.

Νωρίτερα, μάλιστα, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Κουντς Αλ Αράμπι έλαβε μία επιστολή από την Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις.

Αν και Άραβες σχολιαστές θεωρούν την επιστολή αυθεντική, τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε ένα φορτηγό κοντά στη Μαδρίτη, το οποίο μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.


Παρασκευή 12 Μαρτίου 2004 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας χρόνος από τη δολοφονία Τζίντζιτς

Ο Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου 2003

Φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, απέτισαν χιλιάδες Σέρβοι πολίτες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αποκάλυψε τιμητική πλακέτα και κατέθεσε στεφάνι στο σημείο της δολοφονίας του Σέρβου μεταρρυθμιστή ηγέτη, έξω από το γραφείο του στο Βελιγράδι.

Η δίκη του σκοπευτή που φέρεται να πυροβόλησε τον Ζόραν Τζίντζιτς, καθώς και δώδεκα ακόμα ανδρών που κατηγορούνται για συνεργία στη δολοφονία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας Τζίντζιτς, ο πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, Μίλοραντ Λούκοβιτς,, διαφεύγει ακόμα της σύλληψης.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες για το Γουαντάναμο

Δύο πρώην κρατούμενοι καταγγέλουν τις συνθήκες στο Γουαντάναμο

Νέες καταγγελίες για τις απάνθρωπες συνθήκες στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα έκανε ένας από τους πέντε Βρετανούς κρατούμενους που επέστρεψαν πρόσφατα στη χώρα τους.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ταρέκ Ντεργκούλ είπε ότι ο πρώην κρατούμενος υπέστη βασανιστήρια, ότι ανακρίθηκε υπό την απειλή όπλου και ότι οι συνθήκες κράτησης του ήταν απάνθρωπες.

Η οικογένεια του Ταρέκ Ντεργκούλ, που είναι 26 ετών, υποστηρίζει ότι η κράτηση του στο Γουαντάναμο επηρέασε σοβαρά την «ψυχική του υγεία».

Ο κ. Ντεργκούλ συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στο Αφγανιστάν με την υποψία ότι είχε ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Επέστρεψε στη Βρετανία την περασμένη Τρίτη και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Λίγες ώρες πριν από τις καταγγελίες του κ.Ντεργκούλ, ένας άλλος πρώην κρατούμενος στο Γουαντάναμο, ο Τζαμάλ αλ Χαρίθ, είχε ισχυριστεί ότι οι φύλακες στη βάση κακοποιούσαν και ταπείνωναν τους κρατούμενους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι είναι απίθανο οι κρατούμενοι να υφίστανται κακομεταχείριση στο Γουαντάναμο διότι οι Αμερικανοί δεν συνηθίζουν να φέρονται άσχημα σε ανθρώπους που είναι υπό την επίβλεψη τους.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια Ισπανοί θρηνούν τους νεκρούς

Οι Ισπανοί διαδήλωσαν κατά της τρομοκρατίας

Περίπου οχτώ εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της Ισπανίας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στην ισπανική πρωτεύουσα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 198 ατόμων και τον τραυματισμό σχεδόν 1400, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρά τη δυνατή βροχή, οι Ισπανοί πραγματοποίησαν τις ειρηνικές τους πορείες κρατώντας πανό που καταδίκαζαν την τρομοκρατία καθώς και αναμμένα κεριά, όπου το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Στην κεφαλή της πορείας στη Μαδρίτη βρίσκονταν μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η πολιτική ηγεσία της χώρας και κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις πόλεις της χώρας των Βάσκων, προπύργιο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συγκέντρωσε εξαρχής τις υποψίες για την εκτέλεση των πολύνεκρων επιθέσεων.

Στο Μπιλμπάο, χιλιάδες διαδηλωτές τήρησαν μισής ώρας σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και συμπαράστασης στους Ισπανούς πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές πόλεις της Λατινικής Αμερικής, από χώρες της οποίας προέρχονταν 13 από τα θύματα.

Μεταξύ των πόλεων αυτών ήταν το Μπουένος Άιρες, το Καράκας, το Σαντιάγο, η Πόλη του Μεξικού και η Λίμα.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Την ίδια ώρα τα ερωτηματικά σχετικά με τους υπαιτίους των αποτρόπαιων επιθέσεων παραμένουν αναπάντητα.

Οι ισπανικές αρχές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι κύρια ύποπτος είναι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό σχετικά με δύο ύποπτους άνδρες που εθεάθησαν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται από σιδηροδρομικούς συρμούς της Μαδρίτης το πρωί της Πέμπτης.

Οι αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κρυφτεί σε αποσκευές και ότι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειριστήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα Γκάρα, με τηλεφώνημά του μέλος της ΕΤΑ αρνήθηκε την ευθύνη των επιθέσεων για λογαριασμό της οργάνωσης.

Νωρίτερα, μάλιστα, η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ Κουντς Αλ Αράμπι έλαβε μία επιστολή από την Αλ Κάιντα, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη για τις επιθέσεις.

Αν και Άραβες σχολιαστές θεωρούν την επιστολή αυθεντική, τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε ένα φορτηγό κοντά στη Μαδρίτη, το οποίο μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.