Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-16

  1. Ψάχνοντας τους δράστες
  2. Επιθέσεις στο Ιράκ
  3. Aπειλές και ετοιμότητα έναντι της τρομοκρατίας
  4. Συγκρούσεις στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο
  5. Σύσκεψη για την ασφάλεια του 2004
  6. Aπειλές και ετοιμότητα έναντι της τρομοκρατίας
  7. Επιθέσεις στο Ιράκ
  8. Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
  9. Συμφωνία Κάραζιτς ΗΠΑ;
  10. Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης
  11. Nέες κλήσεις μαρτύρων
  12. Σιράκ και Σρέντερ κατά της τρομοκρατίας
  13. Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης
  14. Aλογοσκούφης με επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους
  15. Σύλληψη κυκλώματος ηρωίνης
  16. Σύσκεψη για την ασφάλεια του 2004
  17. Tην Πέμπτη η νέα Bουλή
  18. Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης
  19. Σε ετοιμότητα η Ευρώπη
  20. Tο νέο σκηνικό μετά τη Mαδρίτη
  21. «Ευτυχισμένοι» οι Ιρακινοί
  22. Σε ετοιμότητα η Ευρώπη...
  23. Σε ετοιμότητα η Ευρώπη
  24. Η «διάλυση» μιας συμμαχίας
  25. «Επικίνδυνοι» συνειρμοί

Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 23:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ψάχνοντας τους δράστες

Στα 201 ανέρχονται τελικά τα θύματα των επιθέσεων στη Μαδρίτη

Κεντρικό ρόλο στις πολύνεκρες επιθέσεις της Μαδρίτης εκτιμάται ότι διαδραμάτισε ο συλληφθείς Τζαμάλ Τζουγκάμ, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από τις αρχές ως έμπιστος του Ιμάντ Γιάρκας, που θεωρείται επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Ισπανία και βρίσκεται στη φυλακή, με την υποψία της συνεργασίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Ελ Παϊς, η αστυνομία πιστεύει ότι έχουν αναγνωρισθεί άλλοι πέντε Μαροκινοί που συνελήφθησαν ως άμεσα εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζουγκάμ αναγνωρίσθηκε από δύο επιβάτες ενός εκ των «τραίνων του θανάτου». Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Στο Μαρόκο η Παλάθιο

Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ μετέβη η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Άννα Παλάθιο, σε μία συμβολική, όπως χαρακτηρίζεται, κίνηση εκδήλωσης της αλληλεγκύης μεταξύ των δύο χωρών που έχουν πληγεί από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Η κ. Παλάθιο παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση στην καθολική εκκλησία της μαροκινής πρωτεύουσας, στην οποία παρέστησαν επίσης μέλη της κυβέρνησης του Μαρόκου.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν σιωπηλή διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, από την οποία είχαν αναχωρήσει οι μοιραίες αμαξοστοιχίες της 11η Μαρτίου. Στα 201 θύματα των επιθέσεων περιλαμβάνονται και 26 κάτοικοι της πόλης.


Τετάρτη 17 Μαρτίου 2004 - 00:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ

Ελάχιστα ειδυλλιακή παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις

Στο Ιράκ συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μελών ξένων αποστολών και επιχειρήσεων. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, με διαφορά λίγων ωρών σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αγνώστων τέσσερις Aμερικανοί ιεραπόστολοι στη Μοσούλη και δύο μηχανικοί, ένας Γερμανός και ένας Ολλανδός κοντά στην πόλη Μουσαγιάμπ, 70 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Μαζί με τους δύο μηχανικούς, που εργάζονταν σε πρόγραμμα υδροδότησης για λογαριασμό εταιρείας από τη Βρέμη, σκοτώθηκαν και οι τρεις Ιρακινοί συνοδοί τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε τα πυρά αγνώστων και τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι σκοτώθηκαν στη Μοσούλη στα βόρεια της χώρας.

Στην ίδια πόλη σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο άγνωστοι σκότωσαν μία ιρακινή, η οποία εργάζονταν ως διερμηνέας για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, καταδίκασε στο Παρίσι τις επιθέσεις εναντίον αόπλων, ενώ η υπουργός Αναπτυξιακής βοήθειας, Χάιντεμαρι Βιτσορεκ-Τσοϊλ, δήλωσε ότι ο θάνατος αθώων ανθρώπων αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης της Γερμανίας να μη συμμετάσχει ως κράτος στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

«Μείνετε στο Ιράκ»

Με αφορμή την εξαγγελία του νικητή των ισπανικών εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ότι θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις της χώρας του από το Ιράκ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα οι ξένες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη χώρα.

«Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό του Ιρακινού λαού», είπε ο κύριος Μπους, μετά από συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν-Πετερ Μπάλκενεντε.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την έκδοση ψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου θα δεσμεύεται η Ισπανία στη διατήρηση των δυνάμεών της στο Ιράκ.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι ένα νέο ψήφισμα θα ήταν δυνατό και ότι η Ουάσιγκτον αναμένει να δει τις προτάσεις της νέας ισπανικής κυβέρνησης.

«Άλλοι θα πάρουν τη θέση των Ισπανών»

Την πεποίθησή του ότι άλλες χώρες θα προθυμοποιηθούν να πάρουν τη θέση της Ισπανίας, αν η νέα κυβέρνηση αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας από το Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Υπάχρουν χώρες που θα αντικαταστήσουν την Ισπανία, δήλωσε στο ΒΒC, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ

Θα υπάρξουν χώρες που θα αντιδράσουν τελείως αντίθετα από την Ισπανία, δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ σε συνέντευξή του στο ΒΒC.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Μαδρίτης είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για να λεχθεί με βεβαιότητα ότι είναι έργο της Αλ Κάιντα. Οι πρώτες πληροφορίες δεν είναι ακριβείς, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Σε άλλες του ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, με αφορμή την επικείμενη επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει πόσο κοντά στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι οι αμερικανικές δυνάμεις.

Επιθυμητή για τους σιίτες η επιστροφή του ΟΗΕ

Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, διαψεύδει με μήνυμά του προς τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραχίμι, ότι εναντιώνεται στην ανάληψη ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Ο Σιστάνι χαρακτηρίζει ψευδείς τις πληροφορίες που τον φέρουν να έχει ενδοιασμούς, κατά θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Aπειλές και ετοιμότητα έναντι της τρομοκρατίας

Προειδοποίηση να μην εκδηλωθεί πανικός απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όλων των δυνάμεων της, όπως είπαν.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών τους συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή νέων επιθέσεων, ενώ ο κ. Σιράκ προειδοποίησε πως η Γαλλία δεν είναι απρόσβλητη από τέτοιες επιθέσεις και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Να βυθίσει τη Γαλλία στον τρόμο απειλεί άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση με την ονομασία «Κομάντο Μοσβάρ Μπαράγιεφ», με επιστολή προς την κυβέρνηση που στάλθηκε στην εφημερίδα Λε Παριζιέν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζακ Εσπεραντιέ.

Οι απειλές συνδέονται με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και απαγορεύει τη μαντίλα στα δημόσια σχολεία, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας.

Ο Μοσβάρ Μπαράγιεφ ήταν ο οργανωτής της επίθεσης και κατάληψης του θεάτρου της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002 από Τσετσένους αυτονομιστές, η οποία έληξε με το θάνατο 129 ανθρώπων. Ο ίδιος σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

«Όχι πανικός»

Προειδοποίηση να μην εκδηλωθεί πανικός απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση ότι η κυβέρνηση θεωρεί σοβαρή την επιστολή, με την οποία εκφράζονται απειλές για χτυπήματα εναντίον γαλλικών στόχων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «ζούμε σε μια χώρα που δεν πρέπει να φοβάται. Έχουμε ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, έχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα, αστυνομικά και οικονομικά, για να παρακολουθούμε το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες».

«Αμετακίνητοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τους συμμάχους να συμπαραταχθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Συμπαράταξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ζητά ο Μπους

Δεν θα πρέπει να αφεθούν «ψυχροί δολοφόνοι» να διαταράξουν τη θέληση του ελεύθερου κόσμου, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στο πρώτο λεπτομερέστερο σχόλιό του για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, να παραμείνουν οι χώρες σθεναρές, ανένδοτες και αποφασισμένες, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι η τρομοκρατία δεν θα έχει καμία επιτυχία.

Ανησυχίες και στη Βρετανία

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανάλογης με εκείνη της Μαδρίτης επίθεσης στη Βρετανία, προβληματίζει την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας.

Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις, δηλώνει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Ο αρχηγός της Βρετανικής αστυνομίας, σερ Τζον Στίβενς, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή του, να βρίσκονται όμως σε επαγρύπνιση για οτιδήποτε ύποπτο.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις.

Ωστόσο, είπε, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες, με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στην αφγανο-πακιστανική μεθόριο

Επιχείρηση εναντίον ανταρτών στα νότια της χώρας πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Πακιστάν

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν πραγματοποίησαν επιχείρηση στα νότια της χώρας, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, εναντίον ανταρτών που θεωρούνται ότι ανήκουν στο δίκτυο Αλ Κάιντα ή στους Ταλεμπάν του Αφγανιστάν.

Στη δύσβατη περιοχή εκτιμάται ότι τοπικοί οπλαρχηγοί έχουν σχηματίσει ανταρτική δύναμη 600 ανδρών και παρέχουν υποστήριξη στους Ταλεμπάν

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο Ισλαμαμπάντ στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 15 αντάρτες, Πακιστανοί και αλλοδαποί, και εννέα πολιτοφύλακες, ενώ τραυματίσθηκαν 15 στρατιώτες.

Οι επιχείρηση έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την έκκληση που απηύθυνε προς την πακιστανική ηγεσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, να εντείνει τις προσπάθειές της για τη σύλληψη εξτρεμιστών στη μεθόριο περιοχή. Ο κ. Πάουελ θα επισκεφτεί το Ισλαμαμπάντ την Τετάρτη.

Παρόμοιες επιχειρήσεις διεξάγουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο νότιο και νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 20:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σύσκεψη για την ασφάλεια του 2004

Στον υπουργό Δημοσίας Tάξεως Γ. Bουλγαράκη το κύριο βάρος της ασφαλείας των Aγώνων

Στις 23 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η άσκηση «Ασπίς Ηρακλέους», στην οποία δοκιμάζεται η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 , όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου την Τρίτη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ένδεκα υπουργοί, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην άσκηση, που άρχισε στις 8 Μαρτίου και αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή χρήση του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού (γίνεται σε διάφορα σημεία της χώρας με τη συμμετοχή πολλών υπηρεσιών), εξετάζονται σενάρια προσομοίωσης, με καταστάσεις που πιθανόν να χρειασθεί να αντιμετωπισθούν, όπως καταλήψεις πλοίων, αεροπλάνων, επίθεση σε συγκεκριμένα κτήρια, μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, που προήδρευσε της συνεδρίασης, δήλωσε μετά το πέρας της ότι το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο θα συνεδριάζει συχνά μέχρι την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για να αντιμετωπίζει τα τρέχοντα θέματα και τις εξελίξεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι έγινε ευρεία ενημέρωση των υπουργών για την άσκηση και διαπιστώθηκε ότι η διεξαγωγή της γίνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 20:56 (Ώρα Λονδίνου)

Aπειλές και ετοιμότητα έναντι της τρομοκρατίας

Προειδοποίηση να μην εκδηλωθεί πανικός απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όλων των δυνάμεων της, όπως είπαν.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών τους συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή νέων επιθέσεων, ενώ ο κ. Σιράκ προειδοποίησε πως η Γαλλία δεν είναι απρόσβλητη από τέτοιες επιθέσεις και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Να βυθίσει τη Γαλλία στον τρόμο απειλεί άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση με την ονομασία «Κομάντο Μοσβάρ Μπαράγιεφ», με επιστολή προς την κυβέρνηση που στάλθηκε στην εφημερίδα Λε Παριζιέν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζακ Εσπεραντιέ.

Οι απειλές συνδέονται με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και απαγορεύει τη μαντίλα στα δημόσια σχολεία, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας.

Ο Μοσβάρ Μπαράγιεφ ήταν ο οργανωτής της επίθεσης και κατάληψης του θεάτρου της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002 από Τσετσένους αυτονομιστές, η οποία έληξε με το θάνατο 129 ανθρώπων. Ο ίδιος σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.

«Όχι πανικός»

Προειδοποίηση να μην εκδηλωθεί πανικός απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση ότι η κυβέρνηση θεωρεί σοβαρή την επιστολή, με την οποία εκφράζονται απειλές για χτυπήματα εναντίον γαλλικών στόχων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «ζούμε σε μια χώρα που δεν πρέπει να φοβάται. Έχουμε ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, έχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα, αστυνομικά και οικονομικά, για να παρακολουθούμε το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες».

Ανησυχίες και στη Βρετανία

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανάλογης με εκείνη της Μαδρίτης επίθεσης στη Βρετανία, προβληματίζει την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας.

Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις, δηλώνει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Ο αρχηγός της Βρετανικής αστυνομίας, σερ Τζον Στίβενς, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή του, να βρίσκονται όμως σε επαγρύπνιση για οτιδήποτε ύποπτο.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις.

Ωστόσο, είπε, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες, με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ

Ελάχιστα ειδυλλιακή παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις

Στο Ιράκ συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μελών ξένων αποστολών και επιχειρήσεων. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, με διαφορά λίγων ωρών σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αγνώστων τέσσερις Aμερικανοί ιεραπόστολοι στη Μοσούλη και δύο μηχανικοί, ένας Γερμανός και ένας Ολλανδός κοντά στην πόλη Μουσαγιάμπ, 70 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Μαζί με τους δύο μηχανικούς, που εργάζονταν σε πρόγραμμα υδροδότησης για λογαριασμό εταιρείας από τη Βρέμη, σκοτώθηκαν και οι τρεις Ιρακινοί συνοδοί τους, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε τα πυρά αγνώστων και τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι σκοτώθηκαν στη Μοσούλη στα βόρεια της χώρας.

Στην ίδια πόλη σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο άγνωστοι σκότωσαν μία ιρακινή, η οποία εργάζονταν ως διερμηνέας για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, καταδίκασε στο Παρίσι τις επιθέσεις εναντίον αόπλων, ενώ η υπουργός Αναπτυξιακής βοήθειας, Χάιντεμαρι Βιτσορεκ-Τσοϊλ, δήλωσε ότι ο θάνατος αθώων ανθρώπων αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασης της Γερμανίας να μη συμμετάσχει ως κράτος στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

«Μείνετε στο Ιράκ»

Με αφορμή την εξαγγελία του νικητή των ισπανικών εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ότι θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις της χώρας του από το Ιράκ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα οι ξένες δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη χώρα.

«Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό του Ιρακινού λαού», είπε ο κύριος Μπους, μετά από συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν-Πετερ Μπάλκενεντε.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την έκδοση ψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου θα δεσμεύεται η Ισπανία στη διατήρηση των δυνάμεών της στο Ιράκ.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι ένα νέο ψήφισμα θα ήταν δυνατό και ότι η Ουάσιγκτον αναμένει να δει τις προτάσεις της νέας ισπανικής κυβέρνησης.

Επιθυμητή για τους σιίτες η επιστροφή του ΟΗΕ

Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, διαψεύδει με μήνυμά του προς τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Λαχτάρ Μπραχίμι, ότι εναντιώνεται στην ανάληψη ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Ο Σιστάνι χαρακτηρίζει ψευδείς τις πληροφορίες που τον φέρουν να έχει ενδοιασμούς, κατά θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 17:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Την Δευτέρα οι Ισραηλινοί είχαν επιτεθεί και πάλι στη Γάζα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Φαίνεται πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί.

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν πως από την επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας, έχουν τραυματιστεί αρκετοί.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες μια κατοικία, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για επίθεση σε αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο του στρατού για ένταση των προγραμμάτων δολοφονιών ακραίων Παλαιστινίων, καθώς και την αποστολή αρμάτων μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή δέκα Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο λιμάνι Αζντόντ.

Κατά τους Ισραηλινούς η επιχείρηση είχε οργανωθεί στη Γάζα.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Κάραζιτς ΗΠΑ;

Η Λιλιάνα Ζέλαν Κάραζιτς λέει πως ο άνδρας της μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχολογικά να ζει υπό καταδίωξη

Η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραζιτς, είπε στο BBC ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει συμφωνία με τον σύζυγό της επιτρέποντάς του να φύγει ελεύθερος με αντάλλαγμα να αποσυρθεί από την πολιτική.

Η Λιλιάνα Ζέλαν Κάραζιτς είπε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να συλλάβουν τον σύζυγό της προσβάλλουν τη συμφωνία που έκανε ο σύζυγός της το 1996 με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Χόλμπρουκ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Η Λιλιάνα Ζέλαν Κάραζιτς λέει πως κατά τη γνώμη της τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις καταγγελίες της υπάρχουν αλλά δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα.

Ο Ράντοβαν Κάραζιτς καταζητείται, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη επιχείρηση εδώ και ενάμισι χρόνο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επέδραμαν στο σπίτι της Κάραζιτς, στο Πάλε, αναζητώντας τον σύζυγό της.

Η οικογένεια του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων έχει μηνύσει το ΝΑΤΟ απαιτώντας αποζημίωση 15.000 δολαρίων για τις ζημίες που σημειώθηκαν κατά την επιχείρηση.

Η Λιλιάνα Ζέλαν Κάραζιτς και η κόρη της, Σόνια, έχουν κατηγορηθεί ότι βοηθούν τον Ράντοβαν Κάραζιτςκαι πρόσφατα δόθηκε εντολή να παγώσουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τους απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στις ΗΠΑ.

Η Λιλιάνα Ζέλαν Κάραζιτς λέει ότι είναι σαφές πως «ως μέλη της οικογενείας θα κάναμε τα πάντα για να τον προστατεύσουμε».

«Αλλά δεν είμαστε σε θέση να το παράσχουμε καμιά προστασία» είπε η Κάραζιτς που σημείωσε πως τελευταία φορά που είδε τον σύζυγό της ήταν πριν περίπου τέσσερα χρόνια.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης

Η ισπανική αστυνομία αναζητά ίχνη των βομβιστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία της Ισπανίας αναγνώρισε την ταυτότητα των έξι Μαροκινών που πιστεύεται πως πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης σε τρένα, στη Μαδρίτη.

Η εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρει πως οι πέντε παραμένουν ελεύθεροι ενώ ο ένας βρίσκεται υπό κράτηση.

Δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν αμέσως πριν τις επιθέσεις που σκότωσαν 200 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ισπανική αστυνομία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει πως υπάρχουν υποψίες ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνδέονται με τον γνωστό ακραίο ισλαμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, Ιορδανό που καταζητείται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού.

Μαροκινοί επίσημοι βοηθούν τους Ισπανούς στις έρευνες, ενώ η κυβέρνηση του Μαρόκου οργάνωσε στην Ταγγέρη, διαδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, οι μαροκινές αρχές επιδιώκουν να κάνουν σαφές πως η χώρα δεν δίνει καταφύγιο και δεν υποστηρίζει, τρομοκράτες.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Nέες κλήσεις μαρτύρων

Eπί υπουργίας Στ. Παπαθεμελή παρέλαβε το υπουργείο Δημοσίας Tάξεως τα έγγραφα της Στάζι

Παπαθεμελής, Nηστικάκης, Γιαλουρίδης και Mπόση θα κληθούν να καταθέσουν στη δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση EΛA.

Συγκεκριμένα, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Aθηνών, που εκδικάζει την υπόθεση του EΛA, αποφάσισε να καλέσει σε κατάθεση τους Στέλιο Παπαθεμελή, πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξεως, Μιχάλη Νηστικάκη, πρώην αρχηγό της Eλληνικής Aστυνομίας, Χριστόδουλο Γιαλουρίδη, καθηγητή Πανεπιστημίου, και Μαίρη Μπόση, ως μελών παλαιότερης επιτροπής για την τρομοκρατία, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γιώργου Μαύρου.

Στη συνεδρίαση της Tρίτης συνεχίσθηκε η εξέταση του μάρτυρα Βασίλη Ζήση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος, εφέτης, Γρηγόρης Μάμαλης επεσήμανε στο μάρτυρα ότι για να ενισχύσει την άποψή του περί ενοχής του Κώστα Αγαπίου επικαλείται στοιχεία που είχαν συλλεγεί κατά τη διάρκεια ενός δικτατορικού καθεστώτος και αφορούσαν την αντιστασιακή δράση του κατηγορουμένου, δράση που τον τιμά.

Aπαντώντας, ο κ. Ζήσης σημείωσε ότι η κατάθεσή του παραπέμπει στα αρχεία της αστυνομίας.

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος της Αθανασάκη Δημήτρης Τσοβόλας να μην αναγνωσθούν έγγραφα των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών («Στάζι»), «ώστε να μην νομιμοποιήσει το δικαστήριο «χαρτιά μυστικών υπηρεσιών».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα αποφαίνεται για κάθε έγγραφο χωριστά, εφόσον αμφισβητείται η γνησιότητά του.

Tην Tετάρτη θα συνεχισθεί η εξέταση του κ. Ζήση.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σιράκ και Σρέντερ κατά της τρομοκρατίας

Σιράκ και Σρέντερ δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν την τρομοκρατία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και όλων των δυνάμεων της, όπως είπαν.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών τους συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή νέων επιθέσεων.

Αλλά, ο Ζακ Σιράκ προειδοποίησε πως η Γαλλία δεν είναι απρόσβλητη από τέτοιες επιθέσεις και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Ετοιμότητα και στο Λονδίνο

Ανάλογα σχόλια έκανε στο Λονδίνο ο αρχηγός της Βρετανικής αστυνομίας, σερ Τζον Στίβενς, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του αλλά να παραμένει σε επιφυλακή για ο,τιδήποτε ύποπτο.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις.

Ωστόσο, είπε, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.


Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης

Η ισπανική αστυνομία αναζητά ίχνη των βομβιστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία της Ισπανίας αναγνώρισε την ταυτότητα των έξι Μαροκινών που πιστεύεται πως πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης σε τρένα, στη Μαδρίτη.

Η εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρει πως οι πέντε παραμένουν ελεύθεροι ενώ ο ένας βρίσκεται υπό κράτηση.

Δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν αμέσως πριν τις επιθέσεις που σκότωσαν 200 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ισπανική αστυνομία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει πως υπάρχουν υποψίες ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνδέονται με τον γνωστό ακραίο ισλαμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, Ιορδανό που καταζητείται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού.

Μαροκινοί επίσημοι βοηθούν τους Ισπανούς στις έρευνες, ενώ η κυβέρνηση του Μαρόκου οργάνωσε στην Ταγγέρη, διαδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, οι μαροκινές αρχές επιδιώκουν να κάνουν σαφές πως η χώρα δεν δίνει καταφύγιο και δεν υποστηρίζει, τρομοκράτες.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Aλογοσκούφης με επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους

Tακτικές επαφές με επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους θα έχει ο Γ. Aλογοσκούφης

Kαι από τη συμπεριφορά των ίδιων των φορολογουμένων θα εξαρτηθεί η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και η διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

O υπουργός χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη «σπονδυλική στήλη» της οικονομίας και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που τους απασχολούν και ότι ο ίδιος επανέλαβε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας.

«Θα ήθελα απλώς να επαναλάβω -πρόσθεσε ο υπουργός- ότι στις διαδικασίες της αναμόρφωσης φορολογικού συστήματος θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να έχουν υπ' όψιν τους ότι και οι ίδιοι κρίνονται σήμερα, διότι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και η διαδικασία φορολογικών ελέγχων θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά των ίδιων των φορολογουμένων».

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη ο πρόεδρος της ένωσης των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣEBE) Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε:

«Συζητήσαμε σήμερα με τον υπουργό ζητήματα που απασχολούν την ύπαρξη και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, όπως είναι το ωράριο των καταστημάτων, η ύπαρξη συντονισμού πολιτικών, και η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα συντονίζει τις πολιτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

»Η ανταπόκριση ήταν θετική, θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της θετικής ανταπόκρισης, με σάρκα και οστά, με εφαρμοσμένες πολιτικές».

Εξάλλου, ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα φορολογικού χαρακτήρα, εν όψει και των αλλαγών του φορολογικού καθεστώτος το φθινόπωρο, καθώς και ζητήματα που αφορούν το παραεμπόριο, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχουν συχνές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρόμοιες συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων θα πραγματοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη κυκλώματος ηρωίνης

Kατασχέθηκαν πάνω από επτά κιλά ηρωίνης

Οργανωμένο κύκλωμα λαθρεμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι διακινούσαν από την Αλβανία στην Eλλάδα μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, εξάρθρωσε -σύμφωνα με ανακοίνωσή της- η υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών της Ασφαλείας Αττικής.

Ως μέλη της σπείρας συνελήφθησαν τέσσερεις Αλβανοί υπήκοοι, ενώ κατασχέθηκαν επτά κιλά και 196 γραμμάρια ηρωίνης, 9.400 ευρώ και ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Oι συλλήψεις έγιναν βάσει πληροφοριών ότι Αλβανός υπήκοος, που φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος, εισήγαγε με τους συνεργάτες του ηρωίνη, την οποία έκρυβε σε υπόγειο στην περιοχή του Ζωγράφου και στη συνέχεια προμήθευε διάφορους μικρεμπόρους που τη διακινούσαν σε περιοχές της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι συλλήψεις αποτελούν ισχυρό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ηρωίνης, που δρουν στα πρότυπα της ιταλικής μαφίας σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να έχει ζήσει στην Ιταλία και να είναι εφοδιασμένος με ταυτότητα και άδεια παραμονής αλλοδαπού από τις αρχές της Γένοβας.

Οι τέσσερεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τη σύλληψη και άλλων συνεργατών τους.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σύσκεψη για την ασφάλεια του 2004

Στον υπουργό Δημοσίας Tάξεως Γ. Bουλγαράκη το κύριο βάρος της ασφαλείας των Aγώνων

Με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τις σχετικές διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις συνεδριάζει για πρώτη φορά την Tρίτη το μεσημέρι το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο με τη νέα του σύνθεση.

Στη συνεδρίαση, που θα γίνει στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι για την πορεία της άσκησης «Aσπίς Hρακλέους», η οποία άρχισε στις 8 Μαρτίου και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην άσκηση εξετάζονται σενάρια προσομοίωσης με καταστάσεις που πιθανόν να χρειασθεί να αντιμετωπισθούν, όπως κατάληψη πλοίων, αεροπλάνων, επίθεση σε συγκεκριμένα κτήρια, μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Στη συνεδρίαση του οργάνου μετέχουν οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Υγείας, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Επικρατείας, Πολιτισμού, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Oλυμπιακών Aγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου, ο αρχηγός της Eλληνικής Αστυνομίας και οι διευθυντές της ΕΥΠ και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Tην Πέμπτη η νέα Bουλή

H Άννα Ψαρούδα - Mπενάκη αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Bουλής

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 11 το πρωί θα κηρυχθεί η έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου και θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Mαρτίου.

Oι βουλευτές θα δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ενώ την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του προεδρείου της Bουλής, δηλαδή του προέδρου, πέντε αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξη γραμματέων.

Από τα μέλη του προεδρείου, ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προτείνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης (KKE). Tα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου υποδεικνύονται από την πλειοψηφία (ΝΔ).

Μέχρι στιγμής, η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι της βουλευτού της ΝΔ Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη για την προεδρία της Βουλής.

Εφόσον -όπως αναμένεται- εκλεγεί, η κ. Μπενάκη θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κοινοβουλίου, από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα γίνει το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού με τοποθετήσεις των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.


Αναγνωρίστηκαν οι βομβιστές της Μαδρίτης

Η ισπανική αστυνομία αναζητά ίχνη των βομβιστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία της Ισπανίας αναγνώρισε την ταυτότητα των έξη Μαροκινών που πιστεύεται πως πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης σε τρένα, στη Μαδρίτη.

Η εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρει πως οι πέντε παραμένουν ελεύθεροι ενώ ο ένας βρίσκεται υπό κράτηση.

Δύο από τους αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν αμέσως πριν τις επιθέσεις που σκότωσαν 200 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ισπανική αστυνομία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει πως υπάρχουν υποψίες ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνδέονται με τον γνωστό ακραίο ισλαμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, Ιορδανό που καταζητείται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού.

Μαροκινοί επίσημοι βοηθούν τους Ισπανούς στις έρευνες, ενώ η κυβέρνηση του Μαρόκου οργάνωσε στην Ταγγέρη, διαδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, οι μαροκινές αρχές επιδιώκουν να κάνουν σαφές πως η χώρα δεν δίνει καταφύγιο και δεν υποστηρίζει, τρομοκράτες.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ετοιμότητα η Ευρώπη

Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη αλλάζουν τα δεδομένα ασφάλειας στην Ευρώπη

Σειρά έκτακτων συναντήσεων με θέμα την ασφάλεια πραγματοποιούνται στην Δυτική Ευρώπη τις επόμενες μέρες καθώς παγιώνονται οι υπόνοιες ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη βρίσκεται δάκτυλος ακραίων Ισλαμιστών.

Ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών συναντώνται στην Μαδρίτη για να συζητήσουν την πορεία των ερευνών και να συμφωνήσουν σε μέτρα για την βελτίωση της συνεργασίας τους.

Σε πολιτικό επίπεδο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσημα την άποψη ότι η Αλ Κάιντα είχε ανάμειξη στις επιθέσεις. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση αν όντως αποδειχθεί ότι η Αλ-Κάιντα ήταν αναμεμειγμένη τότε η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέου τύπου απειλή για την ασφάλεια της.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, ο αμερικανικός οργανισμός σιδηροδρόμων Αμτρακ βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ ο Ζακ Σιράκ, έχει διατάξει την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους.

Μέτρα στην Ευρώπη

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη έχουν προκαλέσει έντονη διαφωνία στη Γερμανία ως προς τα μέτρα ασφαλείας, με την αντιπολίτευση να ζητά να εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με αυτά των αεροδρομίων και στους σιδηροδρόμους.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίθεση (στο Λονδίνο). Είναι πολύ πιθανό ότι σχεδιάζουν κάποια επίθεση όπως μιλάμε.

Υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας

Παρόμοια μέτρα λαμβάνει και η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέϊβιντ Μπλάνκετ:

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίθεση. Είναι πολύ πιθανό ότι σχεδιάζουν κάποια επίθεση όπως μιλάμε. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη αυξήθηκε ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών λόγω του πολέμου στο Ιράκ


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Tο νέο σκηνικό μετά τη Mαδρίτη

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μόνιμοι στο δημόσιο 75.000 συμβασιούχοι. Θα γίνουν μέχρι τις ευρωεκλογές με νέα κριτήρια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μποναμάς 5% στους συνταξιούχους. Αυξήσεις στις συντάξεις μέσω... Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διασυρμός για το σκάνδαλο του νέου αεροδρομίου. Η «Σάντεϊ Τέλεγραφ» και το BBC αποκαλύπτουν το όργιο της σπατάλης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γραμμή SOS για ράντζα - φακελάκια. Το πρώτο βήμα από το υπουργείο Υγείας για τις πληγές των νοσοκομείων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 29.300 προσλήψεις εντός δύο μηνών. Οι αιτήσεις, οι προθεσμίες, οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες.

Η ΑΥΓΗ: Οι Ισπανοί καταδίκασαν τους φιλοπόλεμους. Ο νικητής Χ. Θαπατέρο θα ανακαλέσει τον στρατό από το Ιράκ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λαμόγιο ο Νεκτάριος. Δέκα δισ. καπέλο σε μία μόνο προμήθεια!!! Μεγάλη ληστεία στο ΙΚΑ με στημένους διαγωνισμούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευρωπαϊκός συναγερμός για να αντιμετωπισθεί η Αλ Κάιντα. Φόβοι στην Αθήνα για ισλαμικούς πυρήνες εν υπνώσει.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιες αλλαγές φέρνει ο ΦΠΑ στα ακίνητα. Τι εκτιμούν για τις τιμές οι παράγοντες της κτηματαγοράς.

ΕΘΝΟΣ: Στο φουλ οι μηχανές για 4.479 προσλήψεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Κληρονόμησε» ένα δισ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων. Σε... 1.000.000.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπόλογος στο διευθυντήριο. Εγκλωβισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στις προεκλογικές επιλογές του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχονται τώρα αλλαγές στις ΔΕΚΟ. Οι κομματικοί μάνατζερ του ΠΑΣΟΚ παραλύουν την κρατική μηχανή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρήγμα στην ανίερη συμμαχία. Ισπανική αποχώρηση από Ιράκ.

ΕΞΠΡΕΣ: Συναινετική πορεία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους κοινωνικούς εταίρους.

ΕΣΤΙΑ: Οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν κατά 545.000! Τα νέα ερωτήματα μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Σοφοκλέους στη δίνη των διεθνών αγορών. Πτώση του Γενικού Δείκτη 2,33% με τζίρο μόλις 126 εκατ. ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σοκ ανασφάλειας βιώνει η Ευρώπη. Αναζητεί αντίδοτο στην έξαρση του τρόμου.

ΚΕΡΔΟΣ: Η νέα πολιτική για αγορά και τιμές. Ο Γ. Παπαθανασίου σχεδιάζει την κατάργηση των αγορανομικών διατάξεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναμονή για τις προγραμματικές δηλώσεις. Φακέλους προτεραιοτήτων ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τους υπουργούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πανελλήνιες τέλος για τη Β' Λυκείου. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος.

METRORAMA: Αλλάζει το εξεταστικό σύστημα από το 2005. Πανελλαδικές τέλος για τη Β' Λυκείου - λιγότερα μαθήματα για την Γ' Λυκείου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Έκκληση για «χρυσή τομή» στις αυξήσεις των μισθών. Ο υπουργός Οικονομίας απευθύνεται στους προέδρους ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

ΤΑ ΝΕΑ: Απότομη προσγείωση για Β' Λυκείου. Μετατίθεται για το 2006 η μείωση των μαθημάτων.

ΝΙΚΗ: Παρέλαση επωνύμων. Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων το Μαξίμου. Καμμία πολιτική με ρίσκο μέχρι τις Ευρωεκλογές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλίμα τρόμου για νέα αντιδημοκρατικά μέτρα με αφορμή το μακελειό της Μαδρίτης.

CITY PRESS: Οι πρώτες αλλαγές στην Παιδεία. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε χθες το σταδιακό περιορισμό των εξετάσεων.

THE DAILY TIMES: Άμεση απειλή κατά της Αμερικής. Οι εκλογές μετά οκτώ μήνες, το κρίσιμο χρονικό σημείο. Πρόβα τζενεράλε για την Αλ Κάιντα η σφαγή της Μαδρίτης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση Καραμανλή σε απογείωση από τις πρώτες μέρες. Τώρα, ανακαλύπτουν την πολιτική του σοβαρότητα και τις πολλές δυνατότητές του Έλληνες και ξένοι.

Η ΧΩΡΑ: Κάθαρση στις εφορίες. Μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Οικονομικών με τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ισπανία - Ευρώπη - φόβοι βομβιστικών ενεργειών

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «εντυπωσιακή ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας προκάλεσαν με την ψήφο τους προχθές οι Ισπανοί τιμωρώντας τον πρόθυμο σύμμαχο του Μπους Χ. Μ. Αθνάρ και αναδεικνύοντας στην κυβέρνηση τους σοσιαλιστές του Θαπατέρο. Τρίτη δύναμη με περίπου 5% η Ενωμένη Αριστερά».

Το METRORAMA σημειώνει ότι «τη διαβεβαίωση ότι θα αποσύρει άμεσα τους περίπου 1.300 Ισπανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ έδωσε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας κηρύσσει η Ευρώπη. Υπό τη βαριά σκιά της σφαγής στη Μαδρίτη -τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα 'τρένα του θανάτου'- οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ εντείνουν τη συνεργασία τους για την εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσης κατά της Αλ Κάιντα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «πληθωρισμός φόβου και ανησυχίας, ταραχή και εγρήγορση μαζί, αναπροσαρμογή πολιτικών και προβληματισμός μέγας για το μέλλον, συνοδεύουν την Ευρώπη μετά την τραγωδία της Μαδρίτης και την πολιτική ανατροπή που επήλθε στην Ισπανία από τη δράση των ισλαμιστών τρομοκρατών».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευτυχισμένοι» οι Ιρακινοί

Βάσει της δημοσκόπησης οι Ιρακινοί προσαρμόζονται στη νέα τους ζωή

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Ιράκ ίσως να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για τον Αμερικανό πρόεδρο και το Βρετανό πρωθυπουργό.

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, ο ιρακινός λαός είναι περισσότερο ευτυχισμένος και αισιόδοξος για το μέλλον του Ιράκ, απ όσο υπήρξε πριν από τον πόλεμο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2500 ενηλίκων και δείχνει ότι οι καθημερινές επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος.

Τα αποτελέσματά της δίνουν μια πιο σαφή εικόνα της καθημερινής ζωής των Ιρακινών, τους οποίους φαίνεται να απασχολεί περισσότερο το θέμα της καθημερινής σίτισης τους και η αναδιάρθρωση της οικονομίας παρά το θέμα της ασφάλειας.

Το 70% δήλωσε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στη ζωή τους, ενώ μόλις το 29% αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι άσχημα.

Το 56% λέει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη τώρα απ ότι ήταν πριν τον πόλεμο.

Περίπου οι μισοί Ιρακινοί (49%) πιστεύουν ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν μια σωστή κίνηση, ενώ το 41% πιστεύει ότι η εισβολή ταπείνωσε τη χώρα.

Πολιτικές προσδοκίες

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος του πολέμου στο Ιράκ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρακινών προτιμά ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και όχι ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από το προσωρινό σύνταγμα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση - που έγινε για λογαριασμό του ΒBC και άλλων δημοσιογραφικών οργανισμών - το 81% των Ιρακινών προτιμά ένα ενιαίο κράτος.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ιρακινών (79%) θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ενωμένη, ενώ μόλις το 20% επιθυμεί τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης είναι ότι μόνο το 15% πιστεύει ότι τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, έκθεση επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου επικρίνει τον βρετανικό στρατό για την αποτυχία του να αναδείξει τοπικούς ηγέτες που θα βοηθούσαν την ομαλοποίηση της κατάστασης στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του, στα νότια της χώρας.

Η έκθεση της επιτροπής Άμυνας υπογραμμίζει ότι ο βρετανικός στρατός δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια για να εκπληρώσει τον τεράστιο -όπως τον αποκαλεί - στόχο της ανοικοδόμησης της χώρας.


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ετοιμότητα η Ευρώπη...

Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη αλλάζουν τα δεδομένα ασφάλειας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία της Ισπανίας αναγνώρισε έξι Μαροκινούς που πιστεύεται ότι πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από χίλιοι.

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, επικαλούμενη αξιωματούχο ασφαλείας, γράφει ότι ένας από τους έξι υπόπτους έχει ήδη συλληφθεί.

Λέγεται ότι τον φερόμενο ως δράστη αναγνώρισαν δύο διασωθέντες τον οποίο είχαν δει στο τρένο λίγο πριν την έκρηξη.

Συνομιλίες για την ασφάλεια

Σειρά έκτακτων συναντήσεων με θέμα την ασφάλεια πραγματοποιούνται στην Δυτική Ευρώπη τις επόμενες μέρες καθώς παγιώνονται οι υπόνοιες ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη βρίσκεται δάκτυλος ακραίων Ισλαμιστών.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίθεση (στο Λονδίνο). Είναι πολύ πιθανό ότι σχεδιάζουν κάποια επίθεση όπως μιλάμε.

Υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας

Ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών συναντώνται στην Μαδρίτη για να συζητήσουν την πορεία των ερευνών και να συμφωνήσουν σε μέτρα για την βελτίωση της συνεργασίας τους.

Σε πολιτικό επίπεδο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσημα την άποψη ότι η Αλ Κάιντα είχε ανάμειξη στις επιθέσεις. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση αν όντως αποδειχθεί ότι η Αλ-Κάιντα ήταν αναμεμειγμένη τότε η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέου τύπου απειλή για την ασφάλεια της.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, ο αμερικανικός οργανισμός σιδηροδρόμων Αμτρακ βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ ο Ζακ Σιράκ, έχει διατάξει την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους.

Μέτρα στην Ευρώπη

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη έχουν προκαλέσει έντονη διαφωνία στη Γερμανία ως προς τα μέτρα ασφαλείας, με την αντιπολίτευση να ζητά να εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με αυτά των αεροδρομίων και στους σιδηροδρόμους.

Παρόμοια μέτρα λαμβάνει και η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέϊβιντ Μπλάνκετ:

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίθεση. Είναι πολύ πιθανό ότι σχεδιάζουν κάποια επίθεση όπως μιλάμε. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη αυξήθηκε ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών λόγω του πολέμου στο Ιράκ


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ετοιμότητα η Ευρώπη

Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη αλλάζουν τα δεδομένα ασφάλειας στην Ευρώπη

Σειρά έκτακτων συναντήσεων με θέμα την ασφάλεια πραγματοποιούνται στην Δυτική Ευρώπη τις επόμενες μέρες καθώς παγιώνονται οι υπόνοιες ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη βρίσκεται δάκτυλος ακραίων Ισλαμιστών.

Ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών συναντώνται στην Μαδρίτη για να συζητήσουν την πορεία των ερευνών και να συμφωνήσουν σε μέτρα για την βελτίωση της συνεργασίας τους.

Σε πολιτικό επίπεδο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσημα την άποψη ότι η Αλ Κάιντα είχε ανάμειξη στις επιθέσεις. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση αν όντως αποδειχθεί ότι η Αλ-Κάιντα ήταν αναμεμειγμένη τότε η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέου τύπου απειλή για την ασφάλεια της.

Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, ο αμερικανικός οργανισμός σιδηροδρόμων Αμτρακ βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, ενώ ο Ζακ Σιράκ, έχει διατάξει την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας στους γαλλικούς σιδηροδρόμους.

Μέτρα στην Ευρώπη

Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη έχουν προκαλέσει έντονη διαφωνία στη Γερμανία ως προς τα μέτρα ασφαλείας, με την αντιπολίτευση να ζητά να εφαρμοστούν μέτρα ανάλογα με αυτά των αεροδρομίων και στους σιδηροδρόμους.

Παρόμοια μέτρα λαμβάνει και η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέϊβιντ Μπλάνκετ:

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίθεση. Είναι πολύ πιθανό ότι σχεδιάζουν κάποια επίθεση όπως μιλάμε. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι επιβάτες υποβάλλονται σε ελέγχους, ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη αυξήθηκε ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών λόγω του πολέμου στο Ιράκ


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 03:30 (Ώρα Λονδίνου)

Η «διάλυση» μιας συμμαχίας

«Η Ισπανία αποσύρεται από τη συμμαχία του πολέμου», είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Μία ημέρα μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ο Χοσέ Θαπατέρο έδωσε το σύνθημα για σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική της Ευρώπης και τις διατλαντικές σχέσεις.»

«Ο κ. Θαπατέρο κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί μια επαναστατική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για να σταματήσει την απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.»

Επίσης κατέστησε σαφές ότι θα ακολουθήσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική και ότι θα επιδιώξει μια καλή συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, επισημαίνει η εφημερίδα.

«Τα σχόλια του δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναβιώσει τις σχέσεις των τριών φίλων, τότε δηλαδή που ο κ. Αθνάρ στεκόταν στο πλευρό της αμερικανικής και βρετανικής ηγεσίας», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Πιέσεις στον Μπλερ

«Ο Ισπανός πρωθυπουργός εντείνει τις πιέσεις που δέχεται ο Μπλερ», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον Βρετανό ομόλογό του, Τονι Μπλερ, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορείτε να οργανώνετε έναν πόλεμο με ψέματα».

Ο «χαμηλών τόνων» νεοεκλεγείς πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι η επιτυχία του ήταν αποτέλεσμα του πολέμου και της υπόσχεσής του ότι θα αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ δήλωσε ότι η απόφαση του ισπανικού λαού είναι σεβαστή, ενώ οι δύο ηγέτες δεν αναμένεται να συναντηθούν μέσα στον επόμενο μήνα, διάστημα εξαιρετικά μεγάλο για δύο συμμαχικές κυβερνήσεις, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία ενίσχυσε τους επικριτές του κ. Μπλερ στη Βρετανία. Κατηγορείται για υπερβολική έκθεση της χώρας του στον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από ακραία ισλαμικά στοιχεία», γράφει η Ιντιπέντεντ.

«Η Μαδρίτη πρόκληση για τον Μπλερ», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός απέσυρε αμέσως τη στήριξη που παρείχε η Μαδρίτη στις κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Θαπατέρο χαρακτήρισε καταστροφικό τον πόλεμο αλλά και την κατοχή του Ιράκ.

«Η Βρετανία τώρα φοβάται ότι οι τρομοκράτες θα συμπεράνουν πως οι επιθέσεις στη Μαδρίτη έστρεψαν τους πολίτες εναντίον της φιλο-αμερικανικής κυβέρνησης του κ. Αθνάρ. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας που πλησιάζουν».

Που είναι ο Ράντοβαν;

Η σύζυγος του πλέον καταζητούμενου άνδρα στην Ευρώπη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, μιλά σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα Τάιμς (Times).

Η Λιλιάνα Ζέλεν Κάρατζιτς δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκεται ο σύζυγός της.

«Μακάρι να ήξερα», λέει η Λιλιάνα Κάρατζιτς, «όμως καλύτερα που δεν γνωρίζω».

«Είναι σαφές ότι τα μέλη της οικογένειας του θα κάναμε τα πάντα για να τον προστατεύσουμε. Όμως δεν είμαστε σε θέση να του παρέχουμε προστασία».

Η ίδια επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να έλθει σε επαφή μαζί του:

«Φανταστείτε πόσες φορές ήθελα να επικοινωνήσω μαζί του τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Κάρατζιτς κατηγορείται μεταξύ άλλων για τη σφαγή της Σρεμπρενίτσα, όπου επτά χιλιάδες Μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν τον Ιούλιο του 1995.

Η σύζυγός του πάντως απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας ότι το δικαστήριο της Χάγης διαθέτει σημαντικά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είχε δώσει σαφείς οδηγίες στο στρατό να ακολουθήσει όσα προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.

Η Λιλιάνα Κάρατζιτς δηλώνει ακόμη ότι ο Ράνοβαν Κάρατζιτς προδόθηκε από τις ΗΠΑ.

«Ο Ράντοβαν μου είχε πει ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Χόλμπρουκ μια συμφωνία κυρίων, όπως τη χαρακτήριζε. Η συμφωνία προέβλεπε πως εάν ο Ράντοβαν παραιτούνταν από πρόεδρος των Σερβοβοσνίων, από την προεδρία του κόμματός του και αποσυρόταν από τα κοινά δεν θα διωκόταν από το δικαστήριο της Χάγης».


Τρίτη 16 Μαρτίου 2004 - 04:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Επικίνδυνοι» συνειρμοί

Στη Γερμανία, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκφράζει την ανησυχία ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις ενδέχεται να ενθαρρυνθούν από την αντίληψη ότι οι επιθέσεις στη Μαδρίτη έριξαν την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» την άποψη ότι τα κράτη μπορούν να αποφύγουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις όταν αποστασιοποιούνται από τις ΗΠΑ.

«Η άποψη αυτή οδηγεί τη Δύση σε μια βαθιά κρίση γιατί υιοθετεί τη λογική των τρομοκρατών», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο προσθέτει πάντως ότι η ετυμηγορία των Ισπανών ψηφοφόρων είναι «κατανοητή» μετά την «απαράδεκτη παραπλανητική πολιτική» που ακολούθησε η κυβέρνηση Αθνάρ.

Όμως «είναι ανησυχητικό για τη δημοκρατία το γεγονός ότι απόφαση ελήφθη μετά τις επιθέσεις», καταλήγει η εφημερίδα.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse).

H εφημερίδα κατακρίνει τη λογική ότι «αδίστακτοι δολοφόνοι μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας».

«Μια τυφλή επίθεση τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές ήταν αρκετή για να κάνει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν ειρηνόφιλους υποψηφίους που έχουν υιοθετήσει μια κατευναστική στάση σε αυτόν τον πόλεμο των πολιτισμών», σχολιάζει η εφημερίδα.

Η άλλη άποψη

«Η ιδέα ότι η Αλ Κάιντα έριξε την ισπανική κυβέρνηση προκαλεί την προσοχή αλλά είναι λανθασμένη», γράφει στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard).

Οι ψηφοφόροι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ όχι εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων αλλά εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής αξιοπρέπειας μετά τις επιθέσεις, σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα.

Στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Zeneve) θεωρεί ότι η νίκη του κ. Θαπατέρο είναι ένα υπέροχο νέο.

Και αυτή η εφημερίδα σημειώνει ότι το εκλογικό σώμα της Ισπανίας δεν ενέδωσε στην τρομοκρατία αλλά επέλεξε μια «πιο ευφάνταστη, λιγότερο αλαζονική και λιγότερο στρατιωτική πολιτική η οποία θα συνδυάσει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας με καλύτερες προοπτικές για τον αραβικό κόσμο».

«Αλλαγή στιλ»

Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) προβλέπει μια αλλαγή του πολιτικού προφίλ της Ισπανίας, υπό τον κ. Θαπατέρο.

Σχολιάζει ότι η διακυβέρνησή του θα είναι πιο «συγκαταβατική» από αυτή του προκατόχου του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τον οποίο χαρακτηρίζει «αλαζόνα και άκαμπτο».

Όσο για την απομάκρυνση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι στην πράξη θα είναι δύσκολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.