Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-23

  1. Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Κοσσυφοπέδιο
  2. «Θα δώσουμε ένα καλό μάθημα στο Ισραήλ»
  3. Σε ισόβια ο δολοφόνος της Λιντ
  4. O Mπους «γνώριζε»
  5. Εισπράξεις ρεκόρ
  6. «Aλλαγή ρότας»
  7. Η στρατηγική των ΗΠΑ για την τρομοκρατία
  8. Aνατιμήσεις μετά την κάλπη
  9. «Θα δώσουμε ένα καλό μάθημα στο Ισραήλ»
  10. Οι στόχοι της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς
  11. Το Ισραήλ σε επιφυλακή
  12. Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
  13. Ψήφος εμπιστοσύνης και Mεσανατολικό
  14. Πάουελ και Ράμσφελντ για τρομοκρατία
  15. Διαβουλεύσεις Γ. Παπανδρέου
  16. Ρωσική ναυαρχίδα «μπορεί να εκραγεί»
  17. Το Ισραήλ σε επιφυλακή
  18. Ιράκ: Συνταγματική διελκυστίνδα
  19. «Καταδικάστε τη βία χωρίς μισόλογα»
  20. Διεθνής καταδίκη και οργή
  21. «Κραυγή εκδίκησης»
  22. «Κοντόφθαλμο πλήγμα»

Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Κοσσυφοπέδιο

Τα Ηνωμένα έθνη ανακοίνωσαν πως ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε θανάσιμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αστυνομικός πιστεύεται πως ήταν αλλοδαπός.

Τραυματίστηκε επίσης κι ένας Κοσοβάρος αστυνομικός.

Η επίθεση έγινε στην πόλη Ποντούγεβο.

Πάντως, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Πρίστινα μιλά για δύο νεκρούς και προσθέτει πως στην επίθεση έλαβε μέρος «τουλάχιστον ένας ένοπλος».


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα δώσουμε ένα καλό μάθημα στο Ισραήλ»

Ο κ. Ραντίσι θεωρείται σκληροπυρηνικός

Η νέα ηγεσία της Χαμάς ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του ιδρυτή της οργάνωσης, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Θα πολεμήσει, όπως είπε, το Ισραήλ όπου και με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο Αμπντέλ-αζίζ Ραντίσι, που ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η οργάνωσή του θα δώσει ένα πολύ καλό μάθημα στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί», είπε μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Γάζα, «δεν θα αισθάνονται πουθενά ασφαλείς.»

Το Ισραήλ, είχε τονίσει τη Δευτέρα ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, άνοιξε με τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν τις πύλες της Κολάσεως.

Το Ισραήλ άνοιξε με τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν τις πύλες της Κολάσεως

Αμπντέλ-αζίζ Ραντίσι

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ βρίσκονται σε μέγιστη επιφυλακή, φοβούμενες νέα επίθεση της Χαμάς.

Τα σύνορα του Ισραήλ με τις παλαστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη έχουν σφραγισθεί, εντείνονται οι έλεγχοι και άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις γύρω από τη Γάζα.

Ισραηλινές πυραυλάκατοι άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Τρίτης, αλλά δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξαν θύματα.

Άγνωστος παραμένει και ο στόχος των επιθέσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ βρίσκονται σε μέγιστη επιφυλακή, φοβούμενες νέα επίθεση της Χαμάς

Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του ΒBC στη Μέση Ανατολή, διαφορετική ηγεσία θα έχει η Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει ότι θεωρεί όλους τους ηγέτες της Χαμάς «νόμιμους στόχους».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ'όψιν τις επιπτώσεις των ενεργειών στις οποίες θα προβεί.

Επιθέσεις στο νότιο Λίβανο

Το βράδυ της Τρίτης, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επετέθη εναντίον στόχων στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Πληροφορίες από το Λίβανο αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί επίθεση με πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι επετέθησαν εναντίον ανταρτών που ετοιμάζονταν να επιτεθούν με ρουκέτες, αλλά δεν πρόλαβαν να φέρουν σε πέρας τηνξ αποστολή τους.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ισόβια ο δολοφόνος της Λιντ

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Άνα Λιντ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο 25χρονος ομολόγησε ότι τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι την Λιντ σε ένα πολυκατάστημα της Στοκχόλμης, αλλά προέβαλε λόγους ψυχασθένειας.

Το δικαστήριο, όμως, στηριζόμενο στα αποτελέσματα ψυχιατριακών εξετάσεων, δεν δέχθηκε το επιχείρημα του κατηγορουμένου.

Οι συνήγοροι υπεράπισης του Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς εξετάζουν το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσουν έφεση κατά της ποινής που επεβλήθη στον πελάτη τους.


O Mπους «γνώριζε»

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους επιθυμούσε την πλήρη καταστροφή της αλ Κάιντα

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνησή τους αγνόησε την απειλή του Οσάμα μπιν Λάντεν και της αλ Κάιντα.

Ο νυν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία πληροφορία από τις μυστικές υπηρεσίες ότι αεροπλάνα επρόκειτο να πλήξουν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

«Δεν υπήρχε καμία πληροφορία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου» που να μπορούσε να αποτλέψει τις επιθέσεις δήλωσε στην επιτροπή ο κ. Ράμσφελντ.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Κλίντον, Μάντλιν Ολμπράιτ, είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή της κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση μία σειρά εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της αλ Κάιντα.

«O πρόεδρος Κλίντον και το επιτελείο του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν το λαό μας και να νικήσουν την αλ Κάιντα», δήλωσε η Μάντλιν Ολμπράιτ

«Πιστεύω πως ήταν καλή η δέσμη των μέτρων αυτών», τόνισε η κ. Ολμπράιτ.

Ωστόσο, ο διάδοχός της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους, αντέτεινε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει εκτεταμένα το επιτελείο του κ. Μπους για την απειλή που συνιστούσαν η αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, αλλά δεν είχε προτείνει κανένα οριστικό σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως το υπουργείο του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στόχος μας», διαβεβαίωσε την επιτροπή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «ήταν να καταστρέψουμε την αλ Κάιντα: δεν θέλαμε να την αναχαιτίσουμε ή να μειώσουμε την αποτελεσματικότητά της.»

Με βάση τις καταθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, η επιτροπή έχει ήδη συμπεράνει πως οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους είχε την ευκαιρία να λάβουν «επιθετικά» μέτρα κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά έχασαν την ευκαιρία.

Στόχος επικρίσεων ο πρόεδρος Μπους

Ο πρώην συντονιστής σε θέματα τρομοκρατίας της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Κλαρκ, που θα καταθέσει κι αυτός ενώπιον της επιτροπής, επέκρινε τη Δευτέρα και μάλιστα δριμύτατα τον πρόεδρο Μπους επειδή ολιγώρησε και δεν έλαβε μέτρα κατά της αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρίτσαρντ Κλαρκ «Εναντίον όλων των εχθρών»

«Δεν νομίζω ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Μπους, είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η αλ Κάιντα ή η τρομοκρατία γενικότερα» δήλωσε ο κ. Κλαρκ.

Ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την Τετάρτη, έχει επίσης καταγγείλει ότι, εξαρχής, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήθελε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράκ.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 21:08 (Ώρα Λονδίνου)

Εισπράξεις ρεκόρ

Το Χόλιγουντ τονίζει πως είναι μεγάλη απειλή η πειρατεία

Οι εισπράξεις των κινηματογραφικών εταιρειών του Χόλιγουντ έφτασαν πέρσι τα 10,85 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί διεθνώς η πειρατεία.

H Ένωση Κινηματογραφικών Εταιρειών ΗΠΑ υπολογίζει ότι αυξήθηκαν κατά 5% οι εισπράξεις διεθνώς λόγω της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Οι αμερικανικές κινηματογραφικές εταιρείες δεν κρύβουν, ωστόσο, τις ανησυχίες τους για το πρόβλημα της πειρατείας που αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις σε διάφορες χώρες, όπως π.χ. στη Ρωσία και την Κίνα.

Η πειρατεία αποτελεί μία «αυξανόμενη απειλή» δήλωσε στο BBC ένα ανώτατο στέλεχος της κινηματογραφικής εταιρείας Warner Bros.

Ο πρόεδρος της Ένωση Κινηματογραφικών Εταιρειών ΗΠΑ, Τζακ Βαλέντι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε δύο ή τρία χρόνια από τώρα θα καταστεί δυνατό να τεθεί κι αυτό το πρόβλημα υπό κάποιο έλεγχο σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Με τη μαγεία της τεχνολογίας, με τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα θα μπορέσουμε ν'αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Βαλέντι.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Aλλαγή ρότας»

Ανήσυχος για την κατάσταση του στόλου ήταν αρχικά ο ναύαρχος Κουρογιέντοφ (δεξιά)

Ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού υποστηρίζει τώρα πως είχε παρερμηνευθεί η δήλωση που έκανε για την κατάσταση ενός από τα πιο ισχυρά πλοία που διαθέτει η χώρα του, της ναυαρχίδας του Βόρειου Στόλου «Μέγας Πέτρος».

Ο ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ είχε δηλώσει πως διέταξε την επιστροφή του πυρηνοκίνητου καταδρομικού στο λιμάνι γιατί η κατάστασή του ήταν επικίνδυνη.

Τώρα, όμως, ο α ναύαρχος Κουρογιέντοφ αρνείται ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του πλοίου συνιστούν απειλή και, όπως δηλώνει, ο «Μέγας Πέτρος» χρειάζεται μόνο γενικές επισκευές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας έχει πληγεί από σειρά περιστατικών, μετά το καταστροφικό δυστύχημα στο πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, το 2000.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως επειδή το πολεμικό ναυτικό δεν λαμβάνει όσα κονδύλια κρίνει η ηγεσία του πως χρειάζεται, ενδέχεται οι αρχικές δηλώσεις του ναύαρχου Κουρογιέντοφ να εντάσσονται στα πλαίσια μια εκστρατείας για την αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η κυβέρνηση για τις ανάγκες του στόλου.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 19:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η στρατηγική των ΗΠΑ για την τρομοκρατία

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους επιθυμούσε την πλήρη καταστροφή της αλ Κάιντα

Ανώτατοι αξιωματούχοι διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων άρχισαν να καταθέτουν ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όπως φάνηκε από τις καταθέσεις τους, πιστεύουν πως ήταν ορθός ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισαν την απειλή που συνιστούσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο αλ Κάιντα.

Ο νυν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν εγνώριζε πως επρόκειτο να γίνει σύντομα επίθεση κατά της χώρας του.

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Κλίντον, Μάντλιν Ολμπράιτ, είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή της κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση μία σειρά εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της αλ Κάιντα.

«Πιστεύω πως ήταν καλή η δέσμη των μέτρων αυτών», τόνισε η κ. Ολμπράιτ.

Ωστόσο, ο διάδοχός της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους, αντέτεινε πως κανένα τέτοιο σχέδιο δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως το υπουργείο του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με βάση τις καταθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, η επιτροπή έχει ήδη συμπεράνει πως οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους είχε την ευκαιρία να λάβουν «επιθετικά» μέτρα κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά έχασαν την ευκαιρία.

Στόχος επικρίσεων ο πρόεδρος Μπους

Ο πρώην συντονιστής σε θέματα τρομοκρατίας της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Κλαρκ, που θα καταθέσει κι αυτός ενώπιον της επιτροπής, επέκρινε τη Δευτέρα και μάλιστα δριμύτατα τον πρόεδρο Μπους επειδή ολιγώρησε και δεν έλαβε μέτρα κατά της αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Ρίτσαρντ Κλαρκ «Εναντίον όλων των εχθρών»

«Δεν νομίζω ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπους, είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η αλ Κάιντα ή η τρομοκρατία γενικότερα» δήλωσε ο κ. Κλαρκ.

Ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έχει επίσης καταγγείλει ότι, εξαρχής, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήθελε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράκ.

Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Ράμσφελντ δεν ήθελε να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που θεωρείται η βάση της αλ Κάιντα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αρκετοί στόχοι.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Aνατιμήσεις μετά την κάλπη

Kυβερνητική παρέμβαση για τα κυκλώματα της αγοράς προαναγγέλλει ο Γ. Παπαθανασίου

Μετεκλογικές αυξήσεις μέχρι και 4% διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) Παντελής Παντελιάδης, αν και -όπως δήλωσε- σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και το 7%.

Οι περισσότερες αυξήσεις μετεκλογικά έχουν καταγραφεί στην κατηγορία των «μη τροφίμων», ενώ σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, με εξαίρεση το λάδι τις ελιές που οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και το 7% λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και το 4%.

«Καμία βιομηχανία δεν αντέχει την αναστολή των αυξήσεων επ' άπειρον», σχολίασε ο κ. Παντελιάδης, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, σχετικά με τις αυξήσεις που έχουν αρχίσει και εμφανίζονται μετεκλογικά στα προϊόντα.

Πρόσθεσε ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε επιβράδυνση των ανατιμήσεων λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης και η αγορά πλέον ανακτά τους δικούς της ρυθμούς, «αλλά όταν παρεμβαίνεις στη λειτουργία της, το βρίσκεις μπροστά σου στη συνέχεια», κατέληξε.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, σχετικά με την εξέλιξη των τιμών κατά την περίοδο του Πάσχα, ανέφεραν στον υφυπουργό ότι ο ανταγωνισμός θα επηρεάσει τις τιμές πτωτικά σε ό,τι αφορά στα νωπά προϊόντα, ενώ ενδέχεται να διαμορφωθούν οι τιμές του αρνιού φθηνότερα και από πέρυσι.

Παπαθανασίου: Σκληρά μέτρα

Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει σκληρά μέτρα στην αγορά, εάν έως ότου αποδώσει η πολιτική της, διαπιστώσει συμπεριφορές αισχροκέρδειας, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, επισκεπτόμενος τη Βαρβάκειο αγορά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περάσει σαφές μήνυμα προς τους επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα εντείνει τους ελέγχους και θα επιδείξει «εξαιρετική αυστηρότητα τόσο σε θέματα τήρησης των κανόνων υγιεινής, όσο και στην επαρκή πληροφόρηση του καταναλωτή».

Γνωστοποίησε επίσης ότι προχωρά ήδη στη χαρτογράφηση της αγοράς κρέατος και νωπών λαχανικών και στην αναλυτική μελέτη των αντικρουόμενων συμφερόντων, ώστε με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων να πατάξει τα κυκλώματα.

Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διατυπώνοντας αιχμές σε βάρος των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της ίδιας της αρχής, αναφέροντας ότι «ασχολήθηκαν μόνο με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων και απέφυγαν επιμελώς την ουσιαστική παρέμβασή τους στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανασίου, μέχρι σήμερα η επιτροπή απέρριψε μόνο δύο υποθέσεις, ενώ πάνω από 300 καταγγελίες για συμπράξεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό εκκρεμούν.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα δώσουμε ένα καλό μάθημα στο Ισραήλ»

Τριήμερο πένθος έχουν κηρύξει οι Παλαιστίνιοι

Η νέα ηγεσία της Χαμάς ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του ιδρυτή της οργάνωσης, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Θα πολεμήσει, όπως είπε, το Ισραήλ όπου και με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο Αμπντέλ-αζίζ Ραντίσι, που ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η οργάνωσή του θα δώσει ένα πολύ καλό μάθημα στο Ισραήλ.

«Οι Ισραηλινοί», είπε, «δεν θα αισθάνονται πουθενά ασφαλείς.»

Το Ισραήλ, τόνιασε ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, άνοιξε με τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν τη Δευτέρα, τις πύλες της Κολάσεως.

Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του ΒBC στη Μέση Ανατολή, διαφορετική ηγεσία θα έχει η Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει ότι θεωρεί όλους τους ηγέτες της Χαμάς «νόμιμους στόχους».


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Οι στόχοι της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς

Του Πάνου Χαρίτου από τη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία του Σείχη Γασίν

Δεύτερη μέρα από τη στιγμή της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Σείχη Άμεντ Γιασίν και η Γάζα εξακολουθεί να πενθεί για το χαμό του.

Τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά, στους δρόμους της πόλης κυματίζουν παντού οι πράσινες σημαίες της Χαμάς και στο σημείο της ταφής του πνευματικού πατέρα της ισλαμικής οργάνωσης - που αμφισβητήθηκε από τη δύση τα τελευταία δυο χρόνια και εντάχθηκε από την Ουάσιγκτον στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία σχηματίζουν ουρές, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής, σε αυτόν που οι Παλαιστίνιοι της Γάζας χαρακτηρίζουν σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Η επιλογή της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας με την εκτέλεση του ηγέτη της Χαμάς, δεν αποτέλεσε έκπληξη, απλούστατα κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει, ότι τελικά το Ισραήλ θα προχωρούσε σε μια ενέργεια που κλιμάκωνε ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στον ευρύτερο χώρο της μέσης ανατολής.

Αν και στο Ισραήλ σε δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε, το 60% των ερωτηθέντων φέρονται να τοποθετήθηκαν θετικά για την επιλογή της εκτέλεσης Σείχη Γιασίν, ξένοι παρατηρητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την φερεγγυότητα της εν λόγω αποτύπωσης της διάθεσης της κοινής γνώμης.

Ακόμα και για κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει την περιοχή, γίνεται αμέσως κατανοητό ότι οι Ισραηλινοί πολίτες κρατούν αποστάσεις για ότι συνέβη την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Η Ιερουσαλήμ θυμίζει πόλη που για κάποιο λόγο στέκει κουμπωμένη.

Οι πολίτες αποφεύγουν τις εξόδους, οι καφετέριες στέκουν αδειανές, ενώ στα μαγαζιά το μόνο που υποδηλώνει τη λειτουργία τους, είναι οι ειδικοί φρουροί με τους ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονται στις εισόδους σε αναζήτηση Παλαιστίνιων βομβιστών.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τους πολίτες των δυο πλευρών απορημένους. Το ερώτημα που περιφέρεται από χείλη σε χείλη, είναι το «γιατί». Όλοι γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει.

Τα αντίποινα των Παλαιστίνιων, η απάντηση του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας, η κλιμάκωση των επιχειρήσεων, η πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολά και η επέκταση της κρίσης βόρεια της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης.

Η πρώτη που ένοιωσε το καμπανάκι του κινδύνου, ήταν η Παλαιστινιακή Αρχή. Εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει σαφείς εντολές στους άνδρες της Φατάχ στη Γάζα.

Εφόσον συνταχθούν με τις ισλαμικές οργανώσεις και πολεμήσουν κατά του ισραηλινού στρατού στην Γάζα, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα επιβιώσει στο εσωτερικό των Παλαιστίνιων και θα κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι πλέον ενισχύει ανοιχτά τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Εφόσον επιχειρήσει να κρατήσει ισορροπίες, τότε θα αμφισβητηθεί ανοιχτά από τις ισλαμικές οργανώσεις οι οποίες τουλάχιστον στη λωρίδα της Γάζας χαίρουν της εμπιστοσύνης περίπου του 78% των πολιτών.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Αριέλ Σαρόν αποδεικνύει ότι η επιλογή της εκτέλεσης του ηγέτη της Χαμάς, στόχευε παραπέρα από την φυσική εξαφάνιση του Σείχη Άχμεντ Γιασίν.

Στόχευε, πολύ περισσότερο στην αποσταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει εάν το πέτυχε ή όχι.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ σε επιφυλακή

Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι για τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε συναγερμό και ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εισχώρησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μία ημέρα μετά τη δολοφονική επιχείρηση κατά του ιδρυτή της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι στρατιώτες εισέβαλαν στη Γάζα για να προστατεύσουν παρακείμενους εβραϊκούς οικισμούς και πόλεις από αυτοσχέδιες ρουκέτες που εξαπολύθηκαν εναντίον τους από την περιοχή.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ απέκλεισε τις πόλεις της Δυτικής Όχθης ενώ στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία προσπαθεί στήνοντας οδοφράγματα και φυλάκια ελέγχου να αποτρέψει ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Επίσης εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις ισραηλινές πρεσβείες του στο εξωτερικό.

Η Γάζα παραμένει ήσυχη, καθώς οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για δεύτερη μέρα το θάνατο του Γιασίν.

Η Χαμάς έχει υποσχεθεί να εκδικηθεί τον φόνο του ηγέτη της.

Πάντως παρά τις συνεχιζόμενες διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, το Ισραήλ εμμένει στην πολιτική «εξόντωσης των τρομοκρατών» όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, που χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς «στρατηγικό εχθρό του Ισραήλ».

Εκρήξεις στη Γάζα

Νωρίτερα, σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Παραμένει άγνωστο το πού οφείλονται οι εκρήξεις, αλλά ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ακραίοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε θωρακισμένο όχημά τους και έβαλαν με όλμο στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, κοντά στην πόλη της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να απάντησαν στα πυρά.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι κοινωνίες και τα κράτη στην τρομοκρατία;

Υπάρχει αποτελεσματική άμυνα κατά της τρομοκρατίας;

Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;

Και κατά πόσο γίνονται τα κράτη, τρομοκράτες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Δυστυχώς βιώνουμε έναν πόλεμο ο οποίος θα μείνει στην ιστορία το ίδιο όσο οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Για μια φορά ακόμη οι θρησκευτικές συγκρούσεις δημιουργούν και θα δημιουργούν εκατόμβες νεκρών. Οι μάζες πιστεύω δεν έχουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουν οι λίγοι που εκμεταλλεύονται τους πολλούς και βρίσκουν άνανδρους και άτιμους τρόπους να λύσουν τις διαφορές τους.

Λεωνίδας Τσαούσης

Όταν απειλείται ο τρόπος ζωής των Ισλαμικών λαών όταν κράτη και άτομα χάνουν τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και όταν η Δύση καταπιέζει άλλες κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κι εθνότητες, είναι λογικό να εμφανίζεται η τρομοκρατία

Νικόλαος Κόραβος (Θεσσαλονίκη)

Το ενδιαφέρον αλλά και τρομακτικό σημείο στην Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα είναι ότι δεν πρόκειται αναγκαστικά για μια ομάδα φτωχών, απελπισμένων ανθρώπων αλλά για άτομα με επαρκές εισόδημα για να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και να οργανώνουν επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη (ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν είναι πολυεκατομμυριούχος).

Άποψή μου είναι ότι η καταπίεση που υφίστανται οι Αραβικές χώρες (αλλά και άλλες, ίσως ακόμη και η Ελλάδα) από τη Δύση δεν είναι μόνο οικονομική: είναι κυρίως πολιτική, πολιτιστική και κατ' επέκταση ψυχολογική. Όταν απειλείται ο τρόπος ζωής των Ισλαμικών λαών από τους κανόνες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, όταν κράτη και άτομα χάνουν τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και όταν η Δύση μέσα από μια αυτοδιαφήμιση αποκτά ένα ψεύτικο κύρος και έτσι καταπιέζει άλλες κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κι εθνότητες, είναι λογικό να εμφανίζεται η τρομοκρατία.

Η λύση είναι μια: διαφορετικό οικονομικό σύστημα και επίσης σεβασμός στη διαφορετικότητα, την εθνική, γλωσσική και θρησκευτική συνείδηση του καθενός. Δυστυχώς, ο σύγχρονος κοσμοπολιτισμός και η προβολή της οικονομίας της αγοράς και του κέρδους ως μοναδικών αξιών καταπιέζει πρωτίστως την ψυχολογία των ανθρώπων, άλλων περισσότερο (Ισλαμικοί λαοί) κι άλλων λιγότερο.

Με άλλα λόγια, η τρομοκρατία είναι ένα καρκίνωμα του δυτικού συστήματος. Η Δύση μοιάζει με έναν ασθενή, ο οποίος αφού πρώτα καπνίζει σαν φουγάρο παθαίνει καρκίνο και μετά κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του και αντί να κόψει το κάπνισμα προτιμά διαρκείς εγχειρήσεις και αμφιβόλου αποτελέσματος θεραπείες...

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη)

«Όποιος σπέρνει άνεμους θερίζει θύελλες». Δυστυχώς για αυτούς τους ανθρώπους ο θάνατος με αυτόν τον τρόπο είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης που πιστεύουν πως έχουν. Πιστεύω πως αν πάψει η εκμετάλλευση των ισλαμικών χωρών και προχωρήσει η σωστή ανάπτυξη τους θα πάψουν να υπάρχουν οι λόγοι ύπαρξης τέτοιων εξτρεμιστικών εκδηλώσεων.

Ευάγγελος Σιώμος (Θεσσαλονίκη)

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με την καταιγιστική συχνότητα και τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχουν λάβει, αποτελούν το σύγχρονο πρόσωπο του πολέμου. Ο αριθμός των ανθρωπίνων θυμάτων αυξάνεται δραματικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον ζουν με το φόβο ενός νέου αδίστακτου χτυπήματος.

Καταλήγουμε... να πολεμούμε την τρομοκρατία με την τρομοκρατία, τη βία με τη βία, το αίμα με το αίμα.

Μαργαρίοτα Μπέη (Αθήνα)

Οι καταστροφικές συνέπειες όμως δεν περιορίζονται στα παραπάνω: Από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά για την κατασκευή και αγορά εξοπλισμών με σκοπό την «πρόβλεψη» τρομοκρατικών επιθέσεων, δημιουργείται πολιτική και οικονομική αστάθεια, εγείρονται πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Οι σύγχρονοι τρομοκράτες-οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν πολύπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα είτε μεταχειρίζονται σαν όπλα μαζικής καταστροφής «ειρηνικά» μέσα, όπως τα αεροσκάφη- διαφεύγουν της σύλληψης και παραδειγματικής τιμωρίας τους και συνεχίζουν να γράφουν τον κύκλο του αίματος.

Οι ηγέτες, στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν την τρομοκρατία, προκαλούν μία φαυλότητα, καθώς επιστρατεύουν μέσα και οργανώσεις που απλά εξοργίζουν τους τρομοκράτες, με φυσικό επακόλουθο τις εκ νέου επιθέσεις και τον άδικο χαμό αθώων πολιτών. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, τα οποία τίθενται πάνω από την αξία των ανθρωπίνων ζωών.

Καταλήγουμε έτσι να πολεμούμε την τρομοκρατία με την τρομοκρατία, τη βία με τη βία, το αίμα με το αίμα.

Όμως, όπως δείχνουν τα παγκόσμια γεγονότα, πρόκειται για τον πλέον αναποτελεσματικό τρόπο πάταξης του φαινομένου, εφόσον οι τρομοκράτες φέρονται διατεθειμένοι να αποτελειώσουν το βδελυρό έργο τους. Οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αδύναμοι μπροστά στην παγγήινη απειλή. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ζήτημα της Ασφάλειας έχει έλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό και οι συζητήσεις επί του ζητήματος πρόκειται να ενταθούν, ειδικά αναφορικά με την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο εφιάλτης υφίσταται...

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η ενημέρωσή μας στο θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι πλήρης, λόγω αντικειμενικών αιτίων. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ' όψιν αυτή την παράμετρο και κρίνοντας μόνο αυτά που μαθαίνουμε θα έλεγα ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι να εκλείψουν οι αιτίες που την προκαλούν. Αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και εύκολο.

Πρέπει να έχουν οι πολίτες όλων των χωρών του κόσμου την αίσθηση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ισονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα πρέπει να αισθάνονται ότι απολαμβάνουν των ίδιων ευκαιριών για απόκτηση υλικών και μη αγαθών.

Κώστας (Αθήνα)

Φταίμε όλοι, γιατί δε μιλήσαμε, δεν εμποδίσαμε με τα κορμιά μας, τότε που έπρεπε τους Δυνατούς

Φιλίτσα (Αθήνα)

Μήπως γνωρίζουμε τα αληθή αίτια της τρομοκρατίας και τους σκοπούς που εξυπηρετούν; Ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατία και τι πράγματι επιδιώκει; Με την πρόφαση του/των τιμωρού/ών, μήπως επιδιώκουν μία παγκόσμια θρησκευτική, αν όχι και ατομική, επιβολή; Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με άτομα ψυχοπαθή, όπως τον Χίτλερ;

Κωνσταντίνος (Ελλάδα)

Η τρομοκρατία μπορεί να σταματήσει μόνο όταν σταματήσουνε οι αναπτυγμένες χώρες να εκμεταλλεύονται και να επιτίθενται στους αδύναμους () Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Ο δυτικός κόσμος ευθύνεται για όλα αυτά. Εμείας είμαστε οι τρομοκράτες.

Αντρέας Οικονόμου (Ελλάδα)

Τα θέλανε όλα και τα ήθελαν αμέσως. Μπήκαν σε χώρες και δεν ξαναβγήκαν. Οι Δυνατοί. Ποτέ δεν κατάλαβαν, πως η ανθρώπινη ψυχή δεν πουλιέται, δεν σκλαβώνεται, το φρόνημα δεν υποστέλλεται και η ταπείνωση δε συγχωρείται. Οι Δυνατοί. Πληρώνουν τώρα και πληρώνουμε όλοι το τίμημα της αλαζονείας των Δυνατών. Δε μας αρέσει. Το ξέρω, είναι αποτρόπαιο, γιατί συμβαίνει σε εμάς.

Συγνώμη συνάνθρωποι. Ξέρουμε ότι ήσαστε πιο δυνατοί από μας, γιατί έχετε πια ξεπεράσει τα όρια και το φόβο του θανάτου. Φταίμε όλοι, γιατί δε μιλήσαμε, δεν εμποδίσαμε με τα κορμιά μας, τότε που έπρεπε τους Δυνατούς. Δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα από σας. Μην σας ξεγελούν οι ψευδεπίγραφες εικόνες. Ζητούσαμε δικαιοσύνη για μας και σας είχαμε ξεχάσει. Καθίστε λίγο και σκεφτείτε και σεις, πώς να αποδυναμώσουμε πιο αποτελεσματικά τους Δυνατούς. Μην σκοτώνετε αθώους. Γίνεστε έτσι το ίδιο άδικοι και σκληροί με τους Δυνατούς.

Φιλίτσα (Αθήνα)

Όσο τα κράτη θα παράγουν βία και όσο θα υπάρχει η τεραστία ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χωρες, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυσιάζονται ανόητα σκοτώνοντας αθώους και εισπράττοντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ας πολεμήσουμε τα αιτία της τρομοκρατίας, όχι τους τρομοκράτες (έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε)

Δημήτρης Μπίνος (Θεσσαλονίκη)

If the US, the UK and the rest of their allies really wanted to "fight" terrorism they could easily stop it by solving a few diplomatic problems (Israel-Palestine) and just by helping a few countries to shape up their democracy but definitely democracy can not be established by military, as they say they are doing in Iraq. It takes years and decades for people to learn to live democratically. What the US is actually doing, in my opinion, is "breeding" terrorism, which will allow them simply to survive. Let us not forget that the US economy is based in a big percentage on business that one way or the other are involved with big military projects. So since the Cold war is over... how will the US economy survive? Perhaps with the so call "War on Terror".

Dimitris Koukoulakis (UK)

If the US, the UK and the rest of their allies really wanted to "fight" terrorism they could easily stop it by solving a few diplomatic problems (Israel-Palestine) and just by helping a few countries to shape up their democracy

Dimitris Koukoulakis (UK)

Το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Μαρτίου ήταν η αφορμή να δούμε βίαιη ανατροπή στην διαμόρφωση της πολιτικής «εξελίξεως» μιας χώρας. Δηλαδή, η τρομοκρατία, έγινε η αιτία για να γίνει ένα άκρως σοβαρό πολιτικό ατόπημα εκ μέρους των σοσιαλιστών και με αφορμή το γεγονός αυτό παρασύρθηκε ένας ολόκληρος λαός, σε μια πρωτοφανή διαδήλωση διαμαρτυρίας. Ναι στη διαμαρτυρία. Αλλά, όχι σε περίοδο απαγορευμένων πολιτικών εκδηλώσεων λόγω των εθνικών εκλογών. Ήταν σε λάθος χρόνο. Και εδώ το σοσιαλιστικό συναίσθημα μπήκε πριν από την λογική. Ήταν ένα ακόμα λάθος τους. Καπάκι στο θέμα σήμερα, έλληνας δημοσιογράφος μεγάλου ειδησεογραφικού οχήματος ΜΜΕ, του ιδίου χώρου, των σοσιαλιστών δηλαδή, διερωτήθηκε: [στο κατά πόσον θα πρέπει οι έλληνες στρατιώτες οι υπηρετούντες στο Κόσοβο και όχι μόνο, να φέρουν την ελληνική σημαία στο μανίκι τους]. Με την αιτιολογία ότι: [έχοντας εμφανή την εθνικότητά τους, γίνονται στόχος των τρομοκρατών]. Αν πράγματι, η τρομοκρατία κατορθώσει να γίνει πολιτικός μοχλός, για αλλαγή της κεντρικής πολιτικής διαχείρισης, φοβάμαι ότι οδηγούμε σε ένα νέο πολιτικό, αυτή την φορά, μεσαίωνα.

Γιεώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Behind every attack there is a reason. The explosion of terrorism has a reason. In my opinion, it's the reaction of the weaker people against a powerful nation (USA) which ignores the international laws for the sake of building a powerful empire. Imagine one day your house is attacked by American soldiers, your wife is raped and your children are killed. What would you do? Maybe here is the answer to terrorism.

Ioannis Katramados (UK)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν. Φτώχια, κοινωνική αδικία, εξευτελισμός ατομικός η εθνικός όπως γίνεται στους Παλαιστίνιους, αγραμματοσύνη, θρησκευτικός φανατισμός, και άλλες ανώμαλες για τα δεδομένα της εποχής μας καταστάσεις γεννοβολούν συνεχώς νέους τρομοκράτες, οι οποίοι κάτω από κανονικές συνθήκες θα πάσχιζαν για ζωή και χαρά. Λύσεις σαν και αυτές που προσπαθούν να δώσουν ο Μπους και η παρέα του εκτρέφουν και διευρύνουν την τρομοκρατία

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Ο «αποφασισμένος» άνθρωπος, είναι ανίκητος από οποιαδήποτε πολεμική μηχανή. Ας το λάβουν αυτό επιτέλους υπ' όψιν τους οι «ισχυροί» του κόσμου μας και ας πάψουν να δημιουργούν με τον τρόπο που όλοι μάθαμε, κι άλλους.. απελπισμένους...

Σπύρος Βικάττος (Αθήνα)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Σε εμάς τους κοινούς θνητούς, που τίθεται αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι δύσκολη γιατί, κατ αρχήν είμαστε βέβαιοι ότι, ο εχθρός είναι απροσδιόριστος και έτσι δεν μπορεί να χτυπηθεί ην «πηγή». Αυτό είναι φυσικός κανόνας και σ αυτόν στηρίζεται ο ανταρτοπόλεμος από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην συνέχεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί, αν η ιδεολογία ή οι αρχές της τρομοκρατίας είναι οι θρησκευτικές διαφορές, οι διαφορές ηθών και εθίμων, δηλαδή πολιτιστικές, ή είναι κάποια βεντέτα, που ξεκινάει από αθετήσεις υποσχέσεων και σύγκρουση συμφερόντων. Σίγουρα δεν είναι η φτώχεια του τρίτου κόσμου, αλλά και σίγουρα είναι το μίσος εναντίον των Εβραίων.

Ειδικά ως προς την απροσδιοριστία του εχθρού βλέπουμε πλέον ότι, σκόρπισαν οι πυρήνες μετά από την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, την εξόντωση πολλών τρομοκρατών στην «πηγή» και την σύλληψη άλλων τόσων, που πήγαν στην αιχμαλωσία. Οι επιζήσαντες σκόρπισαν λοιπόν και αναπαράγονται σε πολλά σημεία της Γης. Οι Αμερικανοί βλέπουν σαν δεξαμενή τρομοκρατών μέχρι και την γειτονική μας Αλβανία, την οποία είχε επισκεφθεί προ ετών 2 φορές ο Μπιν Λάντεν.

πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων... ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Επί πλέον σήμερα οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει το στυλ των επιθέσεών τους. Δεν συμμετέχουν σωματικά στις ανατινάξεις, ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έτσι οι ίδιοι, «μάστορες πλέον με μία τουλάχιστον εμπειρία στο ενεργητικό τους», επανέρχονται και σε νέα προσπάθεια, σε αντίθεση ακόμα με τους Παλαιστινίους, που αν δεν σκοτωθούν δεν το . . . ευχαριστιούνται.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που δεν χωρούν στον φιλόξενο χώρο σας, δείχνουν και μία ακόμα τάση-συσχετισμό. Δείχνουν την προσπάθεια της τρομοκρατίας να αναβαθμισθεί σε ρυθμιστή της διεθνούς πολιτικής και ένα από τα παράσημα που κέρδισε, είναι η ανατροπή στις εκλογές της Ισπανίας. Οι αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναμένεται να είναι ανάλογες με την πάροδο του χρόνου και ειδικά, αν οι χώρες αυτές συμμετέχουν στον πόλεμο στο Ιράκ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία από μόνα τους δείχνουν ότι, πρέπει χάριν της παγκόσμιας τάξης και ασφάλειας να διαχωρίζονται οι «αμνοί από τα ερίφια», - πράγμα που οι σημερινοί κουλτουριάρηδες σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλούν ρατσισμό, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. - το πρώτο που πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων είναι ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει, επειδή «η εμπιστοσύνη προς κάθε τι άγνωστο μπορεί να είναι καλή, αλλά ο έλεγχος είναι πολύ καλύτερος».

Το δεύτερο είναι η ενασχόληση των πολιτικών στο θέμα της τρομοκρατίας με την αντιμετώπισή της σε πολιτική και ανθρωπιστική βάση. Η τότε Μεγάλη Βρετανία ήξερε πώς να κρατήσει σε επίπεδο φιλικό τις αποικίες της ανά τον κόσμο επί αιώνες και η ιστορία μπορεί να βοηθήσει τους σημερινούς πολιτικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες.

Το τρίτο και τελευταίο είναι πλέον το «μαστίγιο». Αλλά τώρα, που ο εχθρός είναι σε όλες τις χώρες του κόσμου και περιμένει το μήνυμα για δραστηριοποίηση, είναι δύσκολο το μαστίγιο να μην χτυπήσει και αμέτοχους αθώους. Το γράφει εξ άλλου αν δεν κάνω λάθος - και η Αλ Χάγιατ, που εκδίδεται στο Λονδίνο. Γράφει λοιπόν ότι, η Αλ Κάϊντα τίθεται στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του ... G.Bush επειδή είναι ο ... ηλιθιότερος Πρόεδρος, καθώς κάνει τον Πλανητάρχη με την ισχύ των όπλων και όχι με την σοφία!

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στις μέρες μας ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή. Ακόμα και άνθρωποι που φαινομενικά δείχνουν ν' αψηφούν το θάνατο για κάποιον «ιερό» σκοπό έχουν κατακτηθεί από το φόβο ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια ζωή που το καθημερινό πρόγραμμα της περιλαμβάνει «πολιτισμένες σφαγές δυτικού τύπου». Μ' άλλα λόγια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτή τους η απόγνωση είναι που οδηγεί σε τυφλά χτυπήματα ως απάντηση στις κατευθυνόμενες βόμβες που χρησιμοποιούνται από επικίνδυνα τυφλούς ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι οι λαοί στην ιστορία το μόνο μάθημα που έχουν πάρει από, την ασκούμενη πάνω τους βία, είναι πως να τη χρησιμοποιούν όταν έρθει η σειρά τους εναντίον άλλων λαών.

ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας μπορεί να σταματήσει άμεσα. Υπάρχουν τεράστιες πολιτισμικές διάφορές και η έλλειψη σεβασμού γι' αυτές τροφοδοτεί απλόχερα τον κύκλο. Ίσως τελικά η βία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, να είναι ο καταλύτης της ιστορίας.

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Φρένο ίσως μπορεί να μπει, αλλά όχι ABS, ούτε ESP ούτε ASP. Ο πλήρης έλεγχος είναι εξορισμού αδύνατος, ακόμη και στο απλούστερο μηχανικό σύστημα. Πόσο μάλλον στις ανθρώπινες κοινωνίες και δη στις παρειές αυτών, που κάνουν πράξεις απόγνωσης όπως η αυτοχειρία!

Διαχωρίζω τον αυτόχειρα από τον κοινό εξτρεμιστή, αποδίδοντας στον πρώτο το ελαφρυντικό της απουσίας ιδίου συμφέροντος. Από την άλλη, σπάνια εμφανίζονται κράτη-αυτόχειρες. Τα δε σύγχρονα και ισχυρά κράτη, δηλώνουν πλέον απροκάλυπτα ότι την ισχύ τους θα την αξιοποιήσουν για ίδιο συμφέρον και όχι για υπεράσπιση παγκόσμια αποδεκτών αρχών όπως στο παρελθόν. Εκεί λοιπόν βρίσκονται οι πραγματικοί τρομοκράτες, αυτοί που θέλουν να επιτύχουν κάτι υπό το κράτος του φόβου.

Δυστυχώς μια κατάσταση κράτους του φόβου είναι αξιοποιήσιμη με πάρα πολλούς τρόπους και για αυτό το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές.

Νικόλας

«... Μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;»

το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές

Νικόλας

Απάντηση: Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούνε στην πόλωση και το φανατισμό ενάντια στους Αγγλοσάξονες; Φτώχεια, πείνα, ένδεια και μη σεβασμός της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή από τους δυτικούς μόνο εφ΄ όσον συμφωνεί, κατά βάση, με το δικό τους σύστημα αξιών. Η Ελλάδα το ζει πού καλά διότι έλαχε να βρίσκεται γεωπολιτικοστρατιωτικά και γεωπολιτικοπολιτισμικά στο όριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής από τον καιρό του Ομήρου και των Ελληνο-Περσικών πολέμων έως τα σήμερα. Ο Αγγλοσάξονας ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτή την ισοτιμία στη διαφορετικότητα, μόνο ανάγκα πραγμάτων και ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία. Ψάξτε τα της αποικιοκρατίας και θα το απαντήσετε το ερώτημα.

Αντώνης Πιστάλκας

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφος εμπιστοσύνης και Mεσανατολικό

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελέας στο πανεπιστήμιο. Σάλος από τις καταγγελίες για χρηματισμό καθηγητή στο Μακεδονίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυξήσεις σε στρατό και σώματα ασφαλείας. Για εν ενεργεία και απόστρατους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καταργούνται οι νόμοι της διαπλοκής. Καθοριστικές αποφάσεις του Προκόπη Παυλόπουλου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβονται σπατάλες κλείνουν τα παράθυρα του ΑΣΕΠ. Προειδοποίηση Αλογοσκούφη: Το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα απειλούν την οικονομία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις με νέο σύστημα. «Καταργούνται» μόρια, αλλά και «προτεραιότητες». Αλλαγή ρόλου για το ΑΣΕΠ.

Η ΑΥΓΗ: Ο εγκληματίας Σαρόν πυροδοτεί τη Μέση Ανατολή. Όλοι, πλην ΗΠΑ, καταδικάζουν τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μία γριά 80 χρονών έκοβε τα πλαστά τιμολόγια στο υπουργείο Εξωτερικών. Πώς έστησαν οι απατεώνες την κομπίνα με τα... γιαούρτια στην σύνοδο κορυφής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ευρώπη φοβάται την τυφλή οργή των Αράβων. Λάδι στη φωτιά της τρομοκρατίας η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαρκής τρόμος. H ανθρωπότητα στο έλεος του φανατισμού. Αναζωπυρώνει την τυφλή βία η στυγνή δολοφονία Γιασίν.

ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν οι πόρτες για 2.575 προσλήψεις σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, δήμους και οργανισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Γιαούρτωμα» στον Σημίτη από την «Αυριανή»! Κάποτε, η κυβέρνησή του και αυτός φώναζαν «το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο για τον Μιχαλόπουλο»... Τώρα τι γίνεται;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξηλώστε το κράτος του ΠΑΣΟΚ. Ζητεί ο κόσμος που ψήφισε τη ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγκόσμιος τρόμος... Γάζα: Η δολοφονία Γιασίν πυροδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Εκδίκηση» σε κάθε γωνιά της γης. Δολοφονία - μπουρλότο του ηγέτη της Χαμάς.

ΕΞΠΡΕΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία συνεπάγεται μεγάλους περιορισμούς.

ΕΣΤΙΑ: Απομένουν 143 ημέρες. Τεράστιοι οι κίνδυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διεθνής καταδίκη, πλην ΗΠΑ. Αποδοκίμασαν ΕΕ και ΟΗΕ τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέτ Γιασίν.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λάδι στη φωτιά του φανατισμού η εκτέλεση Γιασίν. Κλίμα ανασφάλειας διακατέχει τον δυτικό κόσμο. Οργή των Αράβων, απειλές εκδίκησης Αλ Κάιντα.

ΚΕΡΔΟΣ: Η παγκόσμια αναταραχή πλήττει τις αγορές. Κλιμάκωση γεωπολιτικής ρευστότητας με κίνδυνο εκτροπής στη Μέση Ανατολή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης... στη νέα κυβέρνηση. Στο «φόντο» της πρώτης κοινοβουλευτικής «κόντρας» Καραμανλή - Παπανδρέου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το λάθος. Ο Σαρόν σκότωσε τον Γιασίν. Το Ισραήλ ανατίναξε κάθε ελπίδα συνεννόησης.

METRORAMA: Ριζικές οι αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων. Νέα δεδομένα και για προαγωγές και αξιολογήσεις στο Δημόσιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εμπιστοσύνη από τη Βουλή στη ΝΔ για το πρόγραμμα. Δέσμευση Καραμανλή για λύσεις στην τετραετία.

ΤΑ ΝΕΑ: Ντόμινο τρόμου προκαλεί ο Σαρόν. Με αντίποινα παντού απειλεί η Αλ Κάιντα.

ΝΙΚΗ: Μήνυμα λιτότητας αλλά μετά τις ευρωεκλογές. Το στίγμα της κυβέρνησης μετά τις προγραμματικές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σύνοδος κορυφής ΕΕ : Εαρινή επίθεση κατά εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

CITY PRESS: Τα δύσκολα από Οκτώβριο. Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης (165 υπέρ,135 κατά) η κυβέρνηση Καραμανλή.

THE DAILY TIMES: Ο Σαρόν πλήγωσε την παγκόσμια ειρήνη. Θρήνος και οργή σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως. Με τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν.

Η ΧΩΡΑ: ΑΣΕΠ: 6.463 νέες προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους και ΔΕΚΟ. Τα δικαιολογητικά μέχρι τέλος Μαρτίου.

Κυβέρνηση - ψήφος εμπιστοσύνης

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «καθαρή εντολή για να εφαρμόσει από σήμερα το κυβερνητικό της πρόγραμμα πήρε χθες στη Βουλή η νέα κυβέρνηση. Σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με 165 'ναι'. Πολιτικά 'χαμένος' της βραδιάς ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φυγομάχησε αρκούμενος στην αντιπολίτευση του Κ. Σημίτη και των στελεχών του».

Η CITY PRESS γράφει ότι «παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη χθες βράδυ στη Βουλή για 'ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση της οικονομίας' και 'δημοσιονομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες', όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα ασχοληθεί με τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που έφθειραν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά το φθινόπωρο».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «ό,τι είπαμε, είπαμε για τις παροχές. Καιρός τώρα για περικοπές δαπανών και για 'σφικτή' οικονομική πολιτική. Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει περιοριστική οικονομική πολιτική στο όνομα των δημοσίων ελλειμμάτων έκανε σαφή χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομιλία του στη Βουλή με την οποία έδωσε μία πρώτη γεύση για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στον χώρο της οικονομίας».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «νέα πολιτική λιτότητας προανήγγειλε με την παρέμβασή του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης».

Mέση Aνατολή

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Αχμάτ Γιασίν με την προσωπική καθοδήγηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν απειλεί να πνίξει στο αίμα όλο τον κόσμο».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «έτοιμη για ολική έκρηξη είναι πλέον η Μέση Ανατολή μετά τη χθεσινή νέα εγκληματική ενέργεια του Σαρόν που διέταξε τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Γιασίν. Με τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν από πυραύλους που έριξαν τα ισραηλινά ελικόπτερα Απάτσι, ο Σαρόν πυροδοτεί προκλητικά ανεξέλεγκτες και εκρηκτικές εξελίξεις που απειλούν τους λαούς της περιοχής».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «κλυδωνισμούς στις αγορές δημιουργεί ο νέος κύκλος γεωπολιτικής αστάθειας. Όλα τα ξένα χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες ως και 2,30% το δολάριο υποχώρησε, ο χρυσός ανέβηκε, ενώ η Σοφοκλέους κυριολεκτικά κατέρρευσε. Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο ΟΟΣΑ συνιστώντας μέτρα θωράκισης των αγορών απέναντι στις επιπτώσεις της τρομοκρατίας».

Η DAILY TIMES, στο άρθρο της, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τα όρια της αλλοφροσύνης ξεπερνά ο Αριέλ Σαρόν με ενέργειες σαν αυτή της δολοφονίας ενός πνευματικού ηγέτη κληρικού και ανάπηρου Παλαιστίνιου. Με άνανδρες επιθέσεις από όπου και εάν προέρχονται δεν καταπολεμάται η τρομοκρατία, απεναντίας τρέφεται και γιγαντώνεται».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Πάουελ και Ράμσφελντ για τρομοκρατία

Ο Ρίτσαρντ Κλαρκ καταγγέλλει πως το Ιράκ είχε γίνει έμμονη ιδέα του πρόεδρου Μπους

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρουσιάζονται στην ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο πρώην συντονιστής σε θέματα τρομοκρατίας της κυβέρνησης, Ρίτσαρντ Κλαρκ, που θα καταθέσει την Τρίτη, ενώπιον της επιτροπής, επέκρινε δριμύτατα, την Δευτέρα, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους επειδή ολιγώρησε και δεν έλαβε μέτρα κατά της αλ Κάιντα πριν τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

«Δεν νομίζω ότι η ομάδα που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπους, είχε κατανοήσει την απειλή που συνιστούσε η αλ Κάιντα ή η τρομοκρατία γενικότερα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλαρκ.

Ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στην εξεταστική επιτροπή, έχει επίσης καταγγείλει ότι, εξαρχής, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήθελε να χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο Ιράκ.

Λέγεται μάλιστα ότι ο. Ράμσφελντ δεν ήθελε να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που θεωρείται η βάση της αλ Κάιντα, γιατί εκεί δεν υπάρχουν αρκετοί στόχοι.

Αναμένεται πως οι δύο Αμερικανοί υπουργοί θα υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης και θα απορρίψουν τις καταγγελίες ότι δεν έλαβαν την απειλή της αλ Κάιντα στα σοβαρά.

Πρόκειται για μια ακροαματική διαδικασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λέει ανταποκριτής του BBC, καθώς πρόκειται να καταθέσουν και δύο πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον: η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν.

Και οι δύο πρόκειται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είχαν προειδοποιήσει τη νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες αγνοήθηκαν.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις Γ. Παπανδρέου

Tην τακτική εν όψει των ευρωεκλογών συζήτησαν Παπανδρέου - Bενιζέλος

Συναντήσεις με κομματικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχε ο πρόεδρος του Kινήματος Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο είχε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με την εκλογική τακτική του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση και με όλους τους βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με τις περιφέρειές τους και άκουσε τα αιτήματά τους, καθώς και τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουν ότι πρέπει να ασκηθεί η αντιπολίτευση και το πώς πρέπει να προωθηθούν οι αλλαγές στο Κίνημα.

O κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με τον γραμματέα διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινό, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων - μελών) στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν θέματα των ευρωεκλογών και της γενικότερης πορείας των σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

Eν τω μεταξύ, εξελέγη το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Γραμματέας εξελέγη ο πρώην υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας με 65 ψήφους και μέλη οι Θ. Κολιοπάνος (43), Π. Κατσιλιέρης (35), Μ. Καρχιμάκης (34), Νόρα Κατσέλη (31), Δ. Λιντζέρης (28) και Κ. Σπηλιόπουλος (24).


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσική ναυαρχίδα «μπορεί να εκραγεί»

Ανήσυχος για την κατάσταση του στόλου ο ναύαρχος Κουρογιέντοφ (δεξιά)

Η ναυαρχίδα του Βόρειου στόλου της Ρωσίας διατάχθηκε να επιστρέψει στο λιμάνι επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο να βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα, είπε ο αρχηγός του ρωσικού στόλου.

Ο ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ είπε ότι η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου «μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή».

Όπως είπε, αυτό ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς το πλοίο είναι εξοπλισμένο με πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας έχει πληγεί από σειρά περιστατικών, μετά το καταστροφικό δυστύχημα στο πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, το 2000.

Ο ναύαρχος Κουρογιέντοφ είπε ότι διέταξε το σκάφος να επιστρέψει στο λιμάνι, μετά από επιθεώρηση που έκανε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων στη θάλασσα του Μπάρεντς.

«Τα σημεία του πλοίου που επισκέπτονται οι ναύαρχοι είναι μια χαρά, αλλά εκεί όπου δεν πηγαίνουν, όλα βρίσκονται σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και με αυτό εννοώ και την κατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα» είπε ο Ρώσος ναύαρχος.

«Είναι αυτή η συμπεριφορά των διοικητών σχετικά με τη συντήρηση των πλοίων που οδηγεί στην κατάρρευση του στόλου» είπε ο αρχηγός του ρωσικού στόλου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η κίνηση αυτή μπορεί να συνδέεται με διαφωνίες του ναύαρχου Κουρογιέντοφ και άλλων ανώτατων αξιωματικών, ή να εντάσσεται στα πλαίσια μια εκστρατείας για την αύξηση των κυβερνητικών κονδυλίων για τον στόλο.

Ο Μεγάλος Πέτρος ελλιμενίζεται συνήθως στο Μουρμάνσκ, στα βόρεια, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιο λιμάνι έχει καταπλεύσει τώρα.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ σε επιφυλακή

Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι για τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε συναγερμό και ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εισχώρησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μία ημέρα μετά τη δολοφονική επιχείρηση κατά του ιδρυτή της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι οι στρατιώτες εισέβαλαν στη Γάζα για να προστατεύσουν παρακείμενους εβραϊκούς οικισμούς και πόλεις από αυτοσχέδιες ρουκέτες που εξαπολύθηκαν εναντίον τους από την περιοχή.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ απέκλεισε τις πόλεις της Δυτικής Όχθης ενώ στην Ιερουσαλήμ η αστυνομία προσπαθεί στήνοντας οδοφράγματα και φυλάκια ελέγχου να αποτρέψει ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Επίσης εντάθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις ισραηλινές πρεσβείες του στο εξωτερικό.

Η Γάζα παραμένει ήσυχη, καθώς οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για δεύτερη μέρα το θάνατο του Γιασίν.

Η Χαμάς έχει υποσχεθεί να εκδικηθεί τον φόνο του ηγέτη της.

Πάντως παρά τις συνεχιζόμενες διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, το Ισραήλ εμμένει στην πολιτική «εξόντωσης των τρομοκρατών» όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, που χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς «στρατηγικό εχθρό του Ισραήλ».


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Συνταγματική διελκυστίνδα

Ενάντια στο προσωρινό Σύνταγμα τάσσεται ο ηγέτης των Σιιτών Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί

Ο πνευματικός ηγέτης των Σιϊτών του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να μην επικυρώσουν το προσωρινό Σύνταγμα της χώρας.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη για τους περισσότερους Ιρακινούς την ενδεχόμενη διεθνή στήριξη ή επικύρωση του κειμένου που έχει καταρτίσει το διορισμένο από τις ΗΠΑ κυβερνητικό συμβούλιο.

Μια τέτοια ενέργεια θα επέφερε επικίνδυνες παρενέργειες, προεδοποίησε ο Αγιατολάχ Σιστανί.

Μάλιστα ο Σιίτης κληρικός απείλησε να μην συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου στη Βαγδάτη για να βοηθήσει τις προσπάθειες σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο Αγιατολάχ Σιστανί υπόσχεται να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη μόνο εφόσον

το προσωρινό Σύνταγμα δεν είναι δεσμευτικό για τη σύνθεση της μελλοντικής Εθνοσυνέλευσης του Ιράκ

και δεν γίνει καμία αναφορά από ψηφίσματα του ΟΗΕ στο κείμενο αυτό.

Σύμφωνα με τον Αγιατολάχ Σιστανί η σύνθεση της τριμελούς ιρακινής προεδρίας - όπως αναφέρεται στο προσωρινό Σύνταγμα - με έναν Σουνίτη, έναν Σιίτη και έναν Κούρδο - θα ενισχύσει τις διακοινοτικές τριβές και θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταδικάστε τη βία χωρίς μισόλογα»

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν συνέχιση των επεισοδίων

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, άσκησε δριμεία κριτική στους Αλβανόφωνους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου γιατί δεν καταδίκασαν απερίφραστα τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην υπό διεθνή προστασία σερβική επαρχία ο κ. Ντε Χουπ Σέφερ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον της σερβικής κοινότητας «ντροπιαστικές», τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να προωθήσουν τον αγώνα των Αλβανών για ανεξαρτησία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους ο επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χολκέρι, και ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OΑΣΕ), Σολομόν Πάσι.

Η Δευτέρα είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ως ημέρα πένθους για τα 28 θύματα της εθνοτικής βίας, και πέρασε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Την περασμένη εβδομάδα ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια σε πόλεις και χωριά του διεθνούς προτεκτοράτου, με αφορμή τον πνιγμό δύο παιδιών της αλβανικής κοινότητας στην πόλη Μιτρόβιτσα.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής καταδίκη και οργή

Σε μάρτυρα έχει μεταβληθεί για πολλούς Άραβες ο δολοφονηθείς πνευματικός ηγέτης της Χαμάς

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Μέση Ανατολή μία ημέρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η Χαμάς ορκιζόταν εκδίκηση και ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εκδίκησης ενώ μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πυροβολούσαν στον αέρα.

Μεγάλες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες, ενώ η ισραηλινή ενέργεια έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΗΠΑ: Επικρίνουν, δεν καταδικάζουν

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε εκατέρωθεν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, κατηγόρησε το φονευθέντα για διοργάνωση τρομοκρατικών πράξεων, αλλά παράλληλα προέβλεψε ότι ο θάνατος του Σείχη Γιασίν δεν προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία.

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε πάντως ότι πριν την επιχείρηση εξόντωσης η Ουάσινγκτον δεν είχε λάβει οποιαδήποτε προειδοποίηση από το Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην εναντίωσή της σε οργανώσεις όπως η Χαμάς και στην αντίθεσή της στην τακτική των προσεκτικά επιλεγμένων στόχων που ακολουθεί το Ισραήλ.

Διεθνής καταδίκη της ενέργειας

Την ίδια στιγμή πάντως, ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τις σοβαρότατες ανησυχίες τους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

«Ετυμηγορία της ανθρωπότητας: Θάνατος στον Αριέλ Σαρόν», σύνθημα σε πανώ διαδήλωσης στο Πακιστάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι αυτή αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν συμβάλει ούτε κατ ελάχιστον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η δολοφονία Γιασίν έχει υποδαυλίσει ακόμη περισσότερο τη διχόνοια, ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για ένα νέο, ακόμη πιο καταστροφικό, κύμα βίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χαρακτήρισε τη δολοφονία ως «αχρεία πράξη βαρβαρότητας».

Εισβολή στη Γάζα, ρουκέτες από Λίβανο

Στο μεταξύ ισραηλινά άρματα μάχης έχουν εισβάλει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση γίνεται σε αντίποινα για μία επίθεση με ρουκέτες από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

Την ίδια ώρα κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, η ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε αντίποινα.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 03:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Κραυγή εκδίκησης»

Η δολοφονία του ιδρυτή της οργάνωσης Χαμάς από το Ισραήλ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Σε όλους σχεδόν τους τίτλους η λέξη που κυριαρχεί είναι η «εκδίκηση».

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει τίτλο «Η κραυγή της εκδικητικότητας» και γράφει για το κύμα διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε η ισραηλινή ενέργεια, πιθανολογώντας κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης.

Η χειρουργικής ακρίβειας θανάτωση του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν δείχνει την αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Μεσανατολικού μέσω του «οδικού χάρτη για την ειρήνη» και το μόνο που καταφέρνει είναι η ενίσχυση της ριζοσπαστικής Χαμάς, αποφαίνεται η εφημερίδα.

Ο επί σειράν ετών ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, σημειώνει ότι με την ενέργεια αυτή το Ισραήλ «παραβίασε τον άγραφο κώδικα της βάρβαρης αντιπαράθεσης που επέτρεπε στα αντίπαλα στρατόπεδα να σκοτώνουν στρατιώτες της άλλης πλευράς αμάχους, βομβιστές, εξτρεμιστές αλλά όχι την πολιτική ή την πνευματική τους ηγεσία».

Και επισημαίνει ότι η ισραηλινή άποψη που παρουσιάζει τον ιδρυτή της Χαμάς ως «εμπνευστή του τρόμου» παραλείπεται μια σημαντικότατη λεπτομέρεια, ότι το ίδιο το Ισραήλ επί συντηρητικής κυβέρνησης Νετανιάχου συμφώνησε στην αποφυλάκισή του.

«Άλγεβρα της δολοφονίας»

«Η ημέρα του θανάτου και της εκδίκησης» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των Τάιμς (The Times), που προβλέπουν ανταποδοτικά πλήγματα σε βάρος του Ισραήλ οσονούπω.

«Το κάλεσμα για αιματηρή εκδίκηση» προβάλει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία φιλοξενεί την άποψη Παλαιστίνιου πανεπιστημιακού ότι ο Σεΐχης Γιασίν θα επιφέρει περισσότερους θανάτους Ισραηλινών μετά το θάνατό του παρά όσο ζούσε.

Η αρχισυνταξία της εφημερίδας στο άρθρο της αδυνατεί να αντιληφθεί τη λογική της δολοφονίας αυτής - «άλγεβρα της δολοφονίας» την ονομάζει, και αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε τώρα να εξοντώσει τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς.

«Πετρέλαιο στη φωτιά»

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι η ισραηλινή ενέργεια γνώρισε τη διεθνή καταδίκη και αποφαίνονται ότι ο Αριέλ Σαρόν που είχε το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης «έριξε περισσότερο πετρέλαιο στη φωτιά».

Και αναφέρεται στις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις της ισραηλινής πολιτικής για γενικευμένη αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους.

Οι εξωδικαστικές δολοφονίες δεν αντιβαίνουν μόνο στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην έννοια της έννομης τάξης, έναν από τους πυλώνες της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με τους συντάκτες της εφημερίδας.

Εξάλλου η ενέργεια τινάζει στον αέρα την επερχόμενη αραβική διάσκεψη στην Τύνιδα, η οποία Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι θα καταδίκαζε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, θα αγκάλιαζε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και θα στήριζε την πορεία ειρήνευσης με το Ισραήλ, συμπεραίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Υποκρισία και απομόνωση

Τέλος η συντηρητικών πεποιθήσεων Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph) ασχολείται με το θέμα από άλλη σκοπιά, επισημαίνοντας την «υποκρισία» ορισμένων Βρετανών πολιτικών ανδρών που καταδίκασαν την επιχείρηση κατά του Σεΐχη Γιασίν ενώ πρόσφατα έδωσαν το πράσινο φως για την δολοφονία των ηγετών του Ιράκ, των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα κ.ο.κ.

Αλλά η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι χωρίς να δείχνει καμία συμπάθεια για τον φονευθέντα «κληρικό δημαγωγό που αφιέρωσε τη ζωή του στην αυτοπυρπόληση του έθνους του», εντούτοις αναγνωρίζει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα περισσότερο απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα παρά ποτέ.


«Κοντόφθαλμο πλήγμα»

Με τις επιπτώσεις της ισραηλινής επιχείρησης εξόντωσης του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν ασχολείται το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική εφημερίδα Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι το Ισραήλ σκότωσε το μοναδικό άνθρωπο που μπορούσε να συγκρατήσει την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Ο Γιασίν ήταν κήρυκας του τρόμου, αλλά - αν και σχεδόν τυφλός εντούτοις διέβλεπε τις ρεαλιστικές συνιστώσες της πολιτικής» σημειώνει η εφημερίδα, και προβλέπει ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το Ισραήλ ενίσχυσε την τρομοκρατία που θέλει να εξουδετερώσει.

Για την Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει τελικά εάν η τακτική προσεκτικά επιλεγμένων δολοφονιών μπορεί να έχει θέση σε μια δημοκρατία.

«Η αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κράτους αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ ολοένα και λιγοστεύουν, εν μέρει εξαιτίας των βαρβάρων μεθόδων που χρησιμοποιεί για να υπερασπίσει την ύπαρξή του» σημειώνει η εφημερίδα.

«Κοντόφθαλμη στρατηγική»

Στη Βιέννη η Ντι Πρέσε (Die Presse) θεωρεί ότι η δολοφονική επιχείρηση δεν ήταν αποτέλεσμα ψυχρού πολιτικού σχεδιασμού, αλλά εξαιτίας της ισραηλινής «επιθυμίας για τυφλή εκδίκηση».

«Πρόκειται για κοντόφθαλμη ενέργεια που εμπεριέχει το σπόρο της βίας και θα αποβεί εις βάρος των εμπνευστών της» προβλέπει η αυστριακή εφημερίδα.

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Λα Λιμπρ Μπελζίκ (La Libre Belgique), που συμπεραίνει ότι η «κοντόφθαλμη στρατηγική οδηγεί σε ανοικτό πόλεμος».

Προβλέπει δε ότι ο μαρτυρικός θάνατος του Σεΐχη Γιασίν θα κάνει πολύ περισσότερους ανθρώπους να στραφούν στην τρομοκρατία, ενώ οι μαχητές της Χαμάς δεν θα αργήσουν να βρουν έναν νέο ηγέτη εξίσου σκληροπυρηνικό με τον φονευθέντα κληρικό.

«Διαιώνιση της σύγκρουσης»

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τη δολοφονία αποτέλεσμα της απροθυμίας του διεθνούς παράγοντα να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίλυση του Μεσανατολικού, υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 25 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ Αιγύπτου.

«Σε τι ωφελεί η δημιουργία ενός ακόμη μάρτυρα εκτός από τη διαιώνιση της αιματοχυσίας για άλλα 25 χρόνια» αναρωτιέται η Λιμπερασιόν.

H ελβετική Ντερ Τάγκες Aνζάιγκερ (Der Tages Anzeiger) ερωτά μήπως η επιχείρηση κατά του Σεΐχη Γιασίν αποτελούσε πρόβα για ανάλογη ενέργεια κατά του Γιασέρ Αραφάτ το μέλλον του οποίου εξαρτάται από την ένταση των αντιδράσεων στην ισραηλινή ενέργεια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η συμπατριώτισσα της, Λε Ταν (Les Temps), επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι μόνο παράνομες, δεν δημιουργούν μόνο περισσότερους επίδοξους καμικάζι, αλλά φιμώνουν και τους μετριοπαθείς Άραβες και Μουσουλμάνους, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι υπάρχει εναλλακτικό μονοπάτι σε αυτό των βομβιστών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.