Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-28

  1. Με το βλέμμα στη Λουκέρνη
  2. «Δύσκολες μέρες για τον Σιράκ»
  3. Νέα επιτυχία για Ερντογάν
  4. Κυπριακό: Νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν
  5. Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
  6. ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής
  7. Νέο σχέδιο καταθέτει ο Ανάν
  8. Μίλερ: «Κοντά σε λύση»
  9. Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας
  10. Στη Λουκέρνη
  11. Ο Έρικσον ανανεώνει το συμβόλαιο
  12. Προβάδισμα για ΑΕΚ
  13. «Απαρηγόρητος» ο Θορπ
  14. Γαλλία: Άνοδος της κεντροαριστεράς
  15. «Θριαμβευτής» ο Σαακασβίλι
  16. Απειλές Χαμάς κατά ΗΠΑ
  17. Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
  18. Στα δικαστήρια για το «Θείο Πάθος»
  19. Το «χάος» της Αθήνας
  20. Τρίμηνη αναβολή εκλογών στο Αφγανιστάν
  21. Αναβολή συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου
  22. Εκλογές στην Γεωργία

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004 - 02:56 (Ώρα Λονδίνου)

Με το βλέμμα στη Λουκέρνη

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι οι Μουσουλμάνοι είναι τα νέα θύματα του φόβου των Βρετανών για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι Μουσουλμάνοι της χώρας είναι αγανακτισμένοι και αισθάνονται αδικημένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν συχνά οι αρχές.

Εκπρόσωποι και δικηγόροι της μουσουλμανικής μειονότητας καταγγέλλουν στην εφημερίδα ότι λαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό παραπόνων από ανθρώπους «που ποτέ δεν είχαν προβλήματα με την αστυνομία, αλλά που πλέον τους σταματούν για έρευνες στα αυτοκίνητά τους, στο αεροδρόμια ή πραγματοποιούνται έρευνες στα σπίτια τους».

«Ο Μασούντ Σατζαρέχ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων αναφέρει ότι η δράση της αστυνομίας κατά των Μουσουλμάνων αυξήθηκε δραματικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Πρόσφατα, η οργάνωση κυκλοφόρησε 500 χιλιάδες φυλλάδια για να ενημερώσει τη μουσουλμανική μειονότητα για τα δικαιώματά της.

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση που δείχνει ότι εάν οι Βρετανοί καλούνταν σήμερα στις κάλπες θα ψήφιζαν το κόμμα των Συντηρητικών και όχι το κυβερνών κόμμα του Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Συντηρητικοί θα ελάμβαναν το 39% των ψήφων, ενώ οι Εργατικοί το 34%. Παρόμοια δημοσκόπηση τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 40% θα ψήφιζε τους Συντηρητικούς ενώ το 35% τους Εργατικούς.

Πάντως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, οι Βρετανοί θεωρούν τον Τόνι Μπλερ με ποσοστό 32%, ενώ ο κ. Χάουαρντ των Συντηρητικών ακολουθεί με ποσοστό 29%.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πολιτική και νομική κρίση καθώς εισαγγελέας λέει ότι ο Σαρόν πρέπει να δικαστεί για δωροδοκία», γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Αν και ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ επιμένει ότι είναι αθώος, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης ή ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τον καλούν να παραιτηθεί.

Κυπριακό

Σύσσωμος, σχεδόν, ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο σχόλιό της η εφημερίδα Τάιμς (Times) γράφει ότι δεδομένης της συναισθηματικής αξίας που έχει για τους Έλληνες η επίλυση του Κυπριακού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται υπό πίεση ώστε να μην προβεί σε πολλές παραχωρήσεις σε αυτό το πρώτο τεστ της πολιτικής του δύναμης.

Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει αναγκαία την αλλαγή στάσης της Τουρκίας προς τον Ραούφ Ντενκτάς τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για κάθε αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Τώρα ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ερντογάν έχουν μόλις τρεις ημέρες για να βρουν μια λύση για το διαιρεμένο νησί, εάν φυσικά τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

«Και οι δύο ηγέτες έχουν λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή», γράφει η εφημερίδα.

«Ο 48χρονος κ. Καραμανλής έφερε μαζί του στη Λουκέρνη μια ισχυρή εντολή για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αφού ανέλαβε την εξουσία αυτό το μήνα μετά από μια σειρά πολιτικές γκάφες που διέπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

«Οι δύο ηγέτες πρέπει να πουλήσουν δύο πράγματα στις δύο κοινότητες», λένε διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα: «εμπιστοσύνη και το συναίσθημα ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχασε και δεν πουλήθηκε».

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει πως αναλυτές επισημαίνουν ότι αν και το ειρηνευτικό σχέδιο θα διατηρήσει το πνεύμα μιας χαλαρής ομοσπονδίας μεταξύ δύο κρατών, ο κύριος Ανάν αναγκάστηκε να τροποποιήσει τις λεπτομέρειες, μετά από έξι εβδομάδες συνομιλιών.

Σκοπός των αλλαγών είναι ο εφησυχασμός των Τουρκοκυπρίων που φοβούνται πως θα αδικηθούν σε σχέση με τους αριθμητικά περισσότερους και πλουσιότερους Ελληνοκύπριους.


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004 - 03:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Δύσκολες μέρες για τον Σιράκ»

Οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και το αποτέλεσμά τους απασχολούν πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) δεν κατάφερε να προβλέψει το ποσοστό ήττας του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Γαλλίας.

Λίγο πριν βγουν τα πρώτα αποτελέσματα, η εφημερίδα έγραφε ότι η κυβέρνηση «έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή».

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) σημειώνει ότι «ένα πραγματικό παλιρροιακό κύμα» έδωσε τη νίκη στην αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών.

Χάρη στην αύξηση των «ψήφων διαμαρτυρίας», σε σχέση με τον πρώτο γύρο, η Αριστερά εξάλειψε τη Δεξιά σε 20 από τις 22 περιφέρειες της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα.

«Τώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στον (πρόεδρο) Ζακ Σιράκ», σημειώνει η Λε Φιγκαρό.

«Την αρχή του τέλους» για τον Ζακ Σιράκ, βλέπει η Λιμπερασιόν (Liberation).

«Η καταστροφή της 28ης Μαρτίου σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Zακ Σιράκ. Ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) τονίζει ότι η «ταπεινωτική ήττα του κόμματος του Ζακ Σιράκ αναμένεται να κοστίσει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους τις θέσεις τους».

Η εφημερίδα αποδίδει τη συντριβή της κυβέρνησης στο υψηλό ποσοστό ανεργίας και στη μείωση των δαπανών για το δημόσιο τομέα.

Στη Γερμανία η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) γράφει ότι οι ημέρες για τον κ. Σιράκ είναι μετρημένες, καθώς, όπως λέει, είναι άνθρωπος των λόγων και όχι των έργων.

Μία ακόμα γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ (Die Welt) συμφωνεί ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Η εφημερίδα προβλέπει ότι η ήττα για το κυβερνών κόμμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες ημέρες.


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004 - 03:56 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επιτυχία για Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Με σημαντική νίκη στη Λουκέρνη

Με μια σημαντική πολιτική νίκη στις αποσκευές του μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Ελβετία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεκαεφτά μήνες μετά την αναρρίχηση στην εξουσία, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατάφερε να αυξήσει την δύναμή του (αυτή τη φορά σε τοπικές εκλογές) από το 34% σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Ο λαός ενέκρινέ το έργο της κυβέρνησής μας» δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επιβεβαιώνοντας την πολιτική σημασία της νίκης.

Αν και διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σαρωτική νίκη με τουλάχιστον 50%, το κόμμα του Ερντογάν κατάφερε άνετη νίκη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Αναμενόμενη απώλεια η Σμύρνη που αποτελεί ένα από τα λίγα σημαντικά τρόπαια του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και διαχειρίζεται ο Ντενίζ Μπαϊκάλ εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του καθώς μετά την ήττα αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι η νίκη της Κυριακής ισοδυναμεί με έγκριση του έργου της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά ακόμη και στην εξωτερική πολιτική.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι οι εκλογές θα ενίσχυαν τη φωνή του Ερντογάν απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο, τον γραφειοκρατικό μηχανισμό αλλά και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν η σαρωτική επιτυχία που ανέμεναν ορισμένοι είναι σίγουρα μια ακόμη μεγάλη νίκη του Τούρκου πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι και από την αναμέτρηση δεν έλειψαν τα επεισόδια κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας που αυτή τη χρονιά στοίχισαν τη ζωή εννέα ανθρώπων.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 23:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: Νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν

του ανταποκριτή μας στη Λουκέρνη Πάρη Ποταμίτη

Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Στις 12 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα, επιδίδει ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν την τέταρτη και τελευταία εκδοχή τού σχεδίου του γιά επίλυση τού Κυπριακού.

Μετά από έξι ημερών τετραμερείς διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας της Τουρκίας των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, τα ΗΕ έχοντας μετρήσει θέσεις και αντιδράσεις καταθέτουν το δικό τους σχέδιο αφού μέχρι τώρα όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των μερών αλλά ούτε και ουσιαστική διαπραγμάτευση έγινε.

Η πραγματική διαπραγμάτευση θα αρχίσει τώρα στη βάση τού τροποποιημένου σχεδίου Αναν , σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό πού υπάρχει οι δύο ημερες πού ακολουθούν και ιδίως οι νύχτες, θα είναι ώρες μακρών,σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάληξη σε μιά συμπεφωνημένη λύση.

Η άφιξη χθές βράδυ τού πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και η αναμενόμενη γιά το απόγευμα άφιξη τού τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν,θεωρούνται από τον Κόφι Αναν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης γιά την επίτευξη συμφωνίας.

Σε περίπτωση αποτυχίας κατάληξης σε συμπεφωνημένο κείμενο θα εναπόκειται πλέον στον γγ. να αποφασίσει να προχωρήσει ο ίδιος σε συμπλήρωση του κειμένου, όπως προνοείται από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, πριν στείλει την τελική συμφωνία σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια κατάληξης σε λύση είναι η τουρκική απαίτηση γιά μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία διακίνησης ,ελευθερία εγκατάσταση και περιουσίας.

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και μάλιστα επικυρωμένες από τα κοινοβούλια των 24 πλέον κρατών μελών της Ενωσης, συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη έχει καταστήσει σαφές ότι η απαίτηση γιά παρεκκλίσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διηνεκές, υπερβαίνουν τη δική της κόκκινη γραμμή,έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Είναι γι΄αυτό πού ο ρόλος της Κοινότητας η οποία αναμένεται να εκπροσωπηθεί εδώ στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης διά τού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν, κρίνεται ως άκρως σημαντικός.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 23:30 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Ενισχύεται η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας καθώς το κόμμα του αναμένεται να κατακτήσει ευρεία νίκη στις δημοτικές εκλογές

Το "Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης", του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε στις σημερινές δημοτικές εκλογές, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με ποσοστό ψήφων, περίπου 40%.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην καταμέτρηση του 20% περίπου των ψήφων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το "Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα", κύριος αντίπαλος του κυβερνώντος, υποχωρεί στο 12% των ψήφων.

Προτού καν ανοίξουν οι κάλπες άρχισαν τα επεισόδια, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί τους δυο μεγάλους δήμους της χώρας - την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Η αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένη στην Τουρκία, αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να φέρει προς ψήφιση σχέδιο νόμου που θα δίνει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και αυτονομία στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η ενίσχυση της θέσης του Τούρκου πρωθυπουργού θα του επιτρέψει να προωθήσει την πολιτική του στο θέμα της Κύπρου.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

ΟΠΕΚ: Μείωση της παραγωγής

Τις κάνουλες θέλει να κλείσει ο ΟΠΕΚ, αντιδρούν οι ΗΠΑ

Τη μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την πρώτη Απριλίου προτείνει ο ΟΠΕΚ.

Αντιδρούν όμως ορισμένες χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ οι οποίες ανησυχούν επειδή οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ακολουθούν ανοδική πορεία.

Στις αρχές του μηνός η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει σχεδόν τα $40 το βαρέλι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό οι παραγωγοί να αντιδράσουν στην πρόταση για περικοπή της παραγωγής και να επιδιώξουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών.

Την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε κλείσει στα $35,73 το βαρέλι και στο Λονδίνο στα $31,99.

«Θα πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος να θέλεις να περιορίσεις την παραγωγή όταν οι τιμές κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», υπογράμμισε ο Άνταμ Σιεμίνξι της Deutsche Bank στο Λονδίνο.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί η παραγωγή είναι μία από τις αιτίες για την άνοδο των τιμών.

Μία άλλη αιτία είναι οι έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια, ενώ στην αύξηση των τιμών συμβάλλουν οι αγορές που κάνουν οι ΗΠΑ για να αναπληρώσουν τα περιορισμένα αποθέματά τους σε «μαύρο χρυσό».


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο σχέδιο καταθέτει ο Ανάν

Λουκέρνη, Πάρης Ποταμίτης

Αμοιβαίες υποχωρήσεις προς τις δυο πλευρές περιέχουν οι νέες προτάσεις Ανάν

Με κέρδη και ζημίες και για τις δύο πλευρές θα είναι το τέταρτο και τελικό σχέδιο Ανάν το οποίο αναμένεται να επιδοθεί την Δευτέρα στις πλευρές, αφού όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ η επίδοση δεν πρόκειται να γίνει την Κυριακή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να αποκομίσει κάποιας μορφής κέρδη στο κεφάλαιο των περιουσιών, στα θέματα λειτουργικότητας και της δραστικής μείωσης των μεταβατικών περιόδων.

Αντίθετα, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να αποκομίσει κέρδη στο θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, στο θέμα της μείωσης του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν, σε θέματα ενίσχυσης της διζωνικότητας και στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Μεγάλα ερωτηματικά παραμένουν το θέμα των εποίκων και το εδαφικό και στις δύο του πτυχές.

Δηλαδή στο ποσοστό εδάφους που θα επιστραφεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, τα υπό επιστροφή εδάφη να τεθούν αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει προτάσεις για το εδαφικό ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επεξεργάζονται φόρμουλες γιά τη διοίκηση των υπό επιστροφή εδαφών.

Όπως για παράδειγμα να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη την ευθύνη των εδαφών αυτών αλλά να εξουσιοδοτήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να ασκεί τη διοίκηση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Ανάν οργανώνει κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, κοκτέιλ, όπως δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία ο εκπρόσωπος των ΟΗΕ Στεφάν Ντιούζαρικ, με καλεσμένες και τις τέσσερεις αντιπροσωπείες που παίρνουν μέρος στις διευρυμένες διαπραγματεύσεις.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου)

Μίλερ: «Κοντά σε λύση»

Την εκτίμηση του ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού προβλήματος διατυπώνει με συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση είναι εφικτή.

Ο κ. Mίλερ δεν θέλησε να προδικάσει την πορεία του Kυπριακού, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μετάβαση των πρωθυπουργών Kώστα Kαραμανλή και Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν στην Eλβετία, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν λύση.

O κ. Mίλερ αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των Oλυμπιακών Aγώνων, τις σχέσεις Eλλάδας - HΠA, την κατάσταση στο Kόσοβο και τη Mέση Aνατολή.

«Πιστεύω ότι με πολύ σκληρή δουλειά και προσπάθεια, οι Oλυμπιακοί Aγώνες θα είναι ασφαλείς», είπε.

O πρέσβης των Hνωμένων Πολιτειών στην Aθήνα, Tόμας Mίλερ, χρημάτισε συντονιστής του State Department για το Kυπριακό, ενώ έχει επίσης διατελέσει επιτετραμμένος στην Eλλάδα, υπεύθυνος Mεσανατολικών Θεμάτων στο State Department από το 1992 μέχρι το 1994 και πρέσβης στη Bοσνία.


Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

του Λευτέρη Αδειλίνη, Λευκωσία

Γιατί αντιδρούν οι Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν

O Αλβάρο ντε Σότο και ο Γκίντερ Φερχόϊγκεν που λαμβάνουν μέρος στις κρίσιμες συνομιλίες στη Λουκέρνη

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, με αποκορύφωμα τις «τετραμερείς» συνομιλίες της Λουκέρνης, στην Ελβετία. Οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα προς τους πολιτικούς για καθοδήγηση, αλλά και αυτή τους η προσπάθεια μέχρι τώρα αποδεικνύεται άκαρπη. Τα δημοψηφίσματα για έγκριση της λύσης πλησιάζουν και η γνώση του περιεχομένου του σχεδίου είναι τουλάχιστον πλημμελής. Και η άγνοια οδηγεί τον κόσμο με μαθηματική ακρίβεια στην άρνηση κι όχι στη συναίνεση.

Συμφωνία υπάρχει και είναι μάλιστα καθολική. Το μέλλον της Κύπρου, όλοι λένε, κρίνεται αυτές τις μέρες στην Λουκέρνη της Ελβετίας, στο χιονισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Μπούργκενστοκ, όπως κρινόταν και σαράντα πέντε χρόνια πριν, σε μια άλλη ελβετική πόλη, τη Ζυρίχη. Από τότε άλλαξαν πολλά. Οι διεθνείς συγκυρίες, οι πρωταγωνιστές, οι ίδιοι οι άνθρωποι. Εκείνο που δεν άλλαξε είναι η εσωστρέφεια, η καχυποψία για τις προθέσεις της «άλλης πλευράς» κι μια βαθύτατη επιφύλαξη για την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης. Της συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σ ένα νησί που αριθμεί συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σ ένα νησί που μπαίνει την 1η Μαϊου στην Ευρώπη. Σ έναν τόπο που ελάχιστοι δείχνουν να έχουν διδαχθεί από τα τιτάνια σφάλματα του παρελθόντος.

Τα δημοψηφίσματα

Ανεξάρτητα από το πού και το πώς θα καταλήξουν οι «τετραμερείς» διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι πολίτες των δύο κοινοτήτων, όπως συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου, θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το τελικό σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Το αργότερο μέχρι τις 25 Απριλίου. Το μέγα ζήτημα που απασχολεί τους ξένους μεσολαβητές, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η πλημμελής έως ανύπαρκτη ενημέρωση και στις δύο πλευρές για τις πρόνοιες του σχεδίου. Και η άγνοια όπως όλοι γνωρίζουμε οδηγεί πολύ εύκολα στην πόλωση και την απόρριψη ιδιαίτερα όταν οι συνέπειες δεν γίνονται αντιληπτές.

Πρόβλημα ενημέρωσης για το περιεχόμενο του σχεδίου υπάρχει και στις δύο κοινότητες. Οι Τουρκοκύπριοι, όμως, δείχνουν, στην πλειονότητά τους, έτοιμοι να δεχθούν τη λύση, διότι τη σκέψη τους καθοδηγεί η πεποίθηση ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα βγουν από την οικονομική μιζέρια και την απομόνωση. Ακριβώς αντίθετη είναι η διάθεση των Ελληνοκυπρίων.

Αγνοούν το σχέδιο οι Ελληνοκύπριοι

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων τάσσεται κατά του σχεδίου Ανάν. Και θα «έριχνε οχι δαγκωτό» αν τα δημοψηφίσματα διεξάγονταν τώρα. Η στάση τους δεν καθορίζεται από το εύρος της ενημέρωσης που έχουν για το ίδιο το σχέδιο. Καθορίζεται από τον άκρατο αρνητισμό που διαπνέει μέρος της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα είναι ένα στρυφνό και περίπλοκο νομικό κείμενο. Για να αντιληφθεί κανείς ακριβώς τι προβλέπει πρέπει να έχει ευρύτατες κι εξειδικευμένες γνώσεις. Επομένως, οι πολίτες βασίζονται στην ηγεσία τους και στα μέσα ενημέρωσης για να σχηματίσουν γνώμη. Κι εδώ είναι που ξεκινά το πρόβλημα.

Από τη στιγμή που επιδόθηκε στις δύο πλευρές το σχέδιο Ανάν, το Νοέμβριο του 2003, η ενημέρωση για το περιεχόμενό του ήταν ελάχιστη. Οι περισσότεροι πολιτικοί διάκειντο και διάκεινται αρνητικά, αλλά καλύπτονταν πίσω από τη μαγική φράση «δεχόμαστε το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση». Με άλλα λόγια το απορρίπτουμε, ως έχει, αλλά δεν έχουμε αντίρρηση να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε δραστικά για να το φέρουμε στα μέτρα μας. Αυτή είναι η στάση τους και μέχρι σήμερα. Αυτά ακούει ο κόσμος από τους ηγέτες του. Μια δεύτερη ανάγνωση της ακατάσχετης κινδυνολογίας ορισμένων πολιτικών, οδηγεί τους πολίτες στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το σχέδιο Ανάν, ως έχει, είναι «καταστροφικό» και δεν πρέπει να περάσει. Κανείς δεν λέει του απλού πολίτη, ότι βασικές πρόνοιες του σχεδίου είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν από τις ηγεσίες των Ελληνοκυπρίων (στις Συμφωνίες Κορυφής του 77 και 79). Κανείς δεν είπε, για τριάντα χρόνια τώρα ότι η ήττα του 1974, κι η κατοχή, άλλαξαν τα δεδομένα. Ότι η επιστροφή όλων των προσφύγων στο βορά δεν θα είναι πλέον δυνατή. Αντίθετα με ανάλογη συνθηματολογία ψηφοθηρούσαν ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι το πόθο του πρόσφυγα να επιστρέψει στο σπίτι του. Και κανείς δεν λέει τώρα το προφανές. Ότι για να «δουλέψει» η λύση χρειάζεται πάνω απ όλα η καλή θέληση όλων.

Επικρατεί σύγχυση

Σε λίγες εβδομάδες οι κάτοικοι της Κύπρου θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη λύση στα δημοψηφίσματα. Στρέφοντας το βλέμμα προς την ηγεσία για καθοδήγηση, οι Ελληνοκύπριοι νιώθουν απόλυτα συγχυσμένοι και ανήμποροι να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί επιφυλακτική αλλά ιδιαίτερα προσεκτική στάση. Τονίζει ότι στόχος του είναι η λύση, αλλά με βελτιωμένο το σχέδιο Ανάν σε θέματα λειτουργικότητας του κοινού ομοσπονδιακού κράτους. Το περιβάλλον του, όμως, οι στενοί συνεργάτες του, οι προσωπικοί του φίλοι ακόμα και υπουργοί του, καλούν εμμέσως πλην σαφώς τον κόσμο να απορρίψει το σχέδιο. Η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών είναι ότι ο πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος. Δεν μπορεί, όμως, να το πει ανοιχτά και «φανερώνει» τις σκέψεις του μέσω τρίτων.

Απόλυτα αρνητικά μηνύματα λαμβάνουν οι πολίτες και από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών. Οι περισσότεροι καναλάρχες τάσσονται σαφώς κατά της λύσης, είτε για ιδεολογικούς είτε για οικονομικούς λόγους. Έχουν αποφασίσει, πριν ακόμα τελειώσει η διαπραγμάτευση, και έχουν δώσει τις ανάλογες εντολές στους απεσταλμένους τους στη Λουκέρνη. Η στοιχειώδης αντικειμενικότητα που απαιτείται σε κρίσιμες στιγμές είναι ανύπαρκτη. Ως αποτέλεσμα, η γραμμή που περνά «προς τα έξω» ωθεί τον κόσμο προς το «όχι».

«Κλειδί» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελική θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου θα είναι βαρύνουσα και θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του «ναι» ή του «όχι» στο δημοψήφισμα. Βαρύνουσα θα είναι και η τελική στάση των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ. Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα, και με την απροθυμία του κόσμου να «αποκρυπτογραφήσει» μόνος του το σχέδιο, η προσοχή στρέφεται και πάλι στους πολιτικούς. Αν φύγουν από τη Λουκέρνη λέγοντας ότι κέρδισαν κάποιες ή και τις περισσότερες από τις διεκδικήσεις τους, τότε το αρνητικό σήμερα κλίμα θα ανατραπεί. Αν επιλέξουν το «ναι μεν αλλά», την προσφιλή στάση τους όλα αυτά τα χρόνια, τότε η λύση θα εισπράξει ένα μεγάλο «όχι» από τους Ελληνοκύπριους. Κανείς δεν αναλογίζεται ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Όπως μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις των σφαλμάτων που ακολούθησαν την ανεξαρτησία του 1960.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Λουκέρνη

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Νέες αποδοχές σε Στρατό και Σώματα Ασφαλείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Νομοσχέδια - σκούπα για προβλήματα καθημερινότητας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέλος στις δίκες για ΚΟΚ και Αγορανομία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φορολογικές αλλαγές για τους μικρομεσαίους.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Αλλάζουν όλα σε δάση-συνεταιρισμούς.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: 10 δισ. ευρώ ο εφιάλτης του κ. Αλογοσκούφη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολυμπιακούς αγώνες και όχι... Γυμναστικές Επιδείξεις.

ΕΣΠΡΕΣΣΟ: Τραγουδίστρια αποπειράθηκε ν' αυτοκτονήσει.

Η ΕΠΟΧΗ: Αυταρχισμός σε ενισχυμένες δόσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Κυριαρχία Καραμανλή, παρακμή ΠΑΣΟΚ.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις-Πόσο αυξάνονται σε όλα τα ταμεία από 1ης Ιουλίου.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Παζάρι στη Λουκέρνη.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί Σημίτη ψωνίζεις μόνο από τους Γερμανούς;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ελβετική ρουλέτα - Κυπριακό - Διπλωματική μάχη στη Λουκέρνη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 31 Μάρτη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο σχέδιο από τον Κόφι Ανάν.

TRAFFIC: Την έπιασε στο νυφικό κρεβάτι με ποδοσφαιριστή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Η Κύπρος δεν αυτοκτονεί...

ΝΙΚΗ: Μπροστά στην Ιστορία - Σήμερα στη Λουκέρνη για το Κυπριακό ο Καραμανλής.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Προσλήψεις - Τι αλλάζει στο Δημόσιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μπαίνουν στη «μάχη» για Κυπριακό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ολυμπιακές περιπέτειες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Έρικσον ανανεώνει το συμβόλαιο

Ο Σουηδός τεχνικός προτίμησε την Εθνική Αγγλίας από τα εκατομμύρια της Τσέλσι

Μετά από μήνες αβεβαιότητας ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, ανανέωσε το συμβόλαιο του με την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για δύο ακόμη χρόνια.

Ο Σουηδός προπονητής θα βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας μέχρι το καλοκαίρι του 2008 όταν και θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Γερμανία.

Ο κ. Έρικσον του οποίου το αρχικό συμβόλαιο έληγε το 2006 αναγκάσθηκε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του καθώς τις τελευταίες μέρες εντάθηκε η φημολογία για το μέλλον του.

Ο κ. Έρικσον «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό να έχει μυστική συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον. Στον βρετανικό τύπο είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, είχε προσφέρει μεγάλο συμβόλαιο για να δεσμεύσει τον Σουηδό τεχνικό.

Άλλες φήμες συνέδεαν τον κ. Έρικσον με την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο κ. Έρικσον μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου του εξέφρασε την χαρά του και πρόσθεσε ότι η θέση του προπονητή της Εθνικής Αγγλίας αποτελεί για αυτόν «μεγάλη τιμή».

Ο κ. Έρικσον υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα του θα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και μετά -είπε- θα στρέψει την προσοχή του προς το παγκόσμιο Κύπελλο του 2008.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα για ΑΕΚ

Μετά από ένα δραματικό ματς, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας έμειναν στο 2-2 και πλέον η πρόκριση στον τελικό θα κριθεί στον επαναληπτικό αγώνα στις 7 Απριλίου.

Τα τέρματα των «πρασίνων» πέτυχαν οι Μπασινάς (29' πέναλτι) και Ολισαντέμπε (+90'), ενώ για την ΑΕΚ, που τελείωσε το ματς με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Κρέγκ και Πέτκοφ, σκόραραν οι Κατσουράνης (21') και Λάκης (87').

Το παιχνίδι είχε δύναμη, πάθος και τέσσερα γκολ προσφέροντας ταυτόχρονα πολλές συγκινήσεις και στους οπαδούς των δύο ομάδων που συνυπήρχαν μετά από πολύ καιρό στις κερκίδες ενός γηπέδου.

O Παναθηναϊκός αν και είχε την κατοχή της μπάλας δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί και αν εξαιρέσει δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου δεν είχε κάτι άλλο να δείξει εντός αγωνιστικού χώρου.

Από την άλλη η ΑΕΚ συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνταγή με την συμπαγή άμυνα πήρε ένα ακόμη καλό αποτέλεσμα σε ντέρμπι.

Η «Ένωση» έκλεισε το ημίχρονο μένοντας με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Πέτκοφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ πάνω στον Γκονζάλες.

Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τον γηπεδούχο ήρθε στο 73' όταν σε κεφαλιά του Κωνσταντίνου η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Η μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ στο 78' όταν ο Λάκης βγήκε μόνος απέναντι στον Νικοπολίδη, που έξω από την περιοχή του πρόλαβε να απομακρύνει, ενώ στο 85' ο Νικοπολίδης επενέβη σωτήρια και σε ψηλοκρεμαστό πλασέ του Οκκά.

Η τρίτη ευκαιρία ήταν και τυχερή για την ΑΕΚ. Στο 87' ο Λυμπερόπουλος βρήκε τον Οκκά, αυτός ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς έβγαλε καταπληκτική ασίστ στον Λάκη, που πλάσαρε υποδειγματικά γράφοντας το 1-2.

Η ΑΕΚ τελείωσε τον αγώνα με εννέα παίκτες λόγω αποβολής του Κρέικ (κορυφαίος της ΑΕΚ) με δεύτερη κίτρινη όταν ζητούσε επίμονα να περάσει στον αγώνα και τον αγνοούσε ο τέταρτος διαιτητής Καζναφέρης και μέσα στην αναταραχή ο Κρέικ έπεσε πάνω στον Καζναφέρη και τον έριξε κάτω.

Ο τέταρτος υπέδειξε την κίτρινη και ο Μπριάκος την έδειξε.

Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε να το εκμεταλλευτεί και να ισοφαρίσει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με ωραίο σουτ του Ολισαντέμπε.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Απαρηγόρητος» ο Θορπ

Toυ ανταποκριτή μας στο Σύδνεϊ Γιώργου Διαμαντούλη

Ο Θορπ είναι Ολυμπιονίκης στα 400μ και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ.

Η διεθνής κολυμβητική κοινότητα είναι διχασμένη σχετικά με τον αποκλεισμό από τα 400 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών της Αθήνας, του Αυστραλού κολυμβητή Ίαν Θορπ.

Ο Θορπ το Σάββατο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό πριν από την επίσημη έναρξη του αγωνίσματος στην Ολυμπιακή πισίνα του Σίδνει .

Είναι Ολυμπιονίκης στα 400μ και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ.

Ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας κ.Τζον Ντέβιτ δήλωσε απογοητευμένος από τον αποκλεισμό του ΘΟΡΠ που δε θα λάβει μέρος στο αγαπημένο του αγώνισμα (400 μ. ελεύθερο) αλλά οι κανόνες του αθλήματος πρέπει να τηρηθούν.

Ο επικεφαλής των αυστραλών προπονητών κολύμβησης κ. Νη Νάγκετ είπε ότι οι κανονισμοί που διέπουν το άθλημα προβλέπουν ρητά ότι ενας αθλητής πρέπει να τερματίσει στους πρώτους δύο από τους αγώνες που κρίνουν την συμμετοχή στην Ολυμπιακή ομάδα για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Ο Θορπ θα έχει τώρα τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του σε άλλα αγωνίσματα που έχει προεπιλέξει.

Ο μέγας αντίπαλος του Θορπ Ολλανδός κολυμβητής πιέτερ Βαν Χουγκενμπαντ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του συναθλητή του είναι παιδαριώδης αλλά και υποτιμητικός για έναν αυστραλό ήρωα στον οποίο θα έπρεπε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: Άνοδος της κεντροαριστεράς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος Σιράκ προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Τα κόμματα της κεντροαριστεράς πέτυχαν σημαντική νίκη στο δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών.

Δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας μεταδόθηκαν από τη γαλλική τηλεόραση δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους οι Κομουνιστές και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων έναντι του 37,5% της κεντροδεξιάς και του 12,5% της ακροδεξιάς του Λεπέν.

Στον πρώτο γύρο, στις 21 Μαρτίου, η αριστερά (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Πράσινοι) βρέθηκε μπροστά με ποσοστό 40% έναντι 34% του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η ακροδεξιά του Ζαν Μαρί Λεπέν διατήρησε τις δυνάμεις της στο 16%. Η αποχή ανήλθε στο 40% περίπου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Παρίσι τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν οδυνηρή ήττα για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Οι δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν μία δπκιμασία για την κυβέρνηση που υποστηρίζει τον κ. Σιράκ.

Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου, ο πρωθυπουργός Πιέρ Ραφαρέν έσπευσε να δηλώσει ότι - «η κυβέρνηση καλείται να μάθει το μάθημά της» - παράλληλα όμως τόνισε - «ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχισθούν επειδή απλούστατα είναι αναγκαίες».


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Θριαμβευτής» ο Σαακασβίλι

Ο μεγαλός νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία Μιχαήλ Σαακασβίλι μαζί με τη σύζυγό του

Οι συμαχικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι καταλαμβάνουν το συνολικό αριθμό των 150 εδρών στο κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το Εθνικό Κίνημα - Δημοκρατικό Μέτωπο του προέδρου Σαακασβίλι συγκεντρώνει το 78,6% των ψήφων σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Ρουστάβι-2.

Κανένα άλλο κόμμα από τα 16 που συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει πλέον του 7% των ψήφων - το όριο δηλ. που θα του επέτρεπε την εκπροσώπηση του στη νέα Βουλή.

Η εκλογική διαδικασία επισκιάσθηκε από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και του ηγέτη της ημιαυτόνομης περιοχής της Αζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε.

Είχαν εκφρασθεί φόβοι ότι ο κ. Αμπασίντζε, ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί τη διακυβέρνηση από την Τυφλίδα, ίσως επεδίωκε με άνομα μέσα να επηρεάσει το εκλογικό απότέλεσμα υπέρ του κόμματος του.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές Χαμάς κατά ΗΠΑ

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο εχθρό του Ισλάμ.

Ο νέος ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπτελαζίζ Ραντίζι, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του προέδρου Μπους τον οποίο χαρακτήρισε «εχθρό του Ισλάμ».

Σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, ο κ. Ραντίζι είπε ότι δεν τον εξέπληξε το βέτο που πρόβαλε η Ουάσιγκτον στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε την δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της οργάνωσης Σεΐχη Γιασίν.

Ο κ. Ραντίζι τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κηρύξει πόλεμο κατά του θεού και ο θεός πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, του προέδρου Μπους και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην πόλη της Γάζας πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις απειλές του ηγέτης της Χαμάς.

Σημειώνουν ότι στο παρελθόν τόσο ο κ. Ραντίζι όσο και άλλα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχει προβεί σε σφοδρές λεκτικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Ραντίζι ανέλαβε την αρχηγία της Χαμάς μετά την δολοφονία του Σεΐχη Γιασίν από πυραύλους του ισραηλινού στρατού.

Αμέσως μετά την δολοφονία του θρησκευτικού τους ηγέτη, μέλη της Χαμάς απείλησαν αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως ο κ. Ραντίζι λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογράμμιζε ότι μόνο οι Ισραηλινοί είναι στόχος της Χαμάς.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Ενισχύεται η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας καθώς το κόμμα του αναμένεται να κατακτήσει ευρεία νίκη στις δημοτικές εκλογές

Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Τουρκία όπου αναμένεται ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα σημειώσει μεγάλη νίκη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρήσει τους δυο μεγάλους δήμους της χώρας - την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Παράλληλα δίνει μάχη για να κατακτήσει τον δήμο της Σμύρνης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού θα κατακτήσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ενώ θα ακολουθήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που θα κατακτήσει περίπου το 20%.

Η αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένη στην Τουρκία, αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να φέρει προς ψήφιση σχέδιο νόμου που θα δίνει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και αυτονομία στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η ενίσχυση της θέσης του Τούρκου πρωθυπουργού θα του επιτρέψει να προωθήσει την πολιτική του στο θέμα της Κύπρου.


Σάββατο 27 Μαρτίου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Στα δικαστήρια για το «Θείο Πάθος»

Ο Τζιμ Γκαβιεζέλ υποδύεται τον Ιησού στην ταινία του Γκίμπσον «Τα Πάθη του Χριστού»

Τρεις Εβραίοι αδελφοί αποφάσισαν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη για να πετύχουν την απαγόρευση στη Γαλλία της ταινίας του Μελ Γκίμπσον «Τα Πάθη του Χριστού».

Οι αδελφοί Πατρίκ, Ζαν- Μαρκ και Τζεράρντ Μπενλολό ζήτησαν από Γάλλο δικαστή να απαγορεύσει στη Γαλλία την αμφιλεγόμενη ταινία του Μελ Γκίμπσον επειδή όπως υποστηρίζουν υποδαυλίζει τη βία κατά των Εβραίων.

Το έργο έχει επικριθεί για αντισημιτισμό. Ο Γκίμπσον κατηγορείται ότι επιρρίπτει απόλυτα την ευθύνη στους Εβραίους για τη θανάτωση του Ιησού.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει τη διανομή της ταινίας στη Γαλλία ισχυριζόνται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το έργο του Γκίμπσον θα προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα και ότι θα στρέψει την κοινή γνώμη κατά των Εβραίων.

«Υπάρχει τόσο βίαιος αντισημιτισμός στην Ευρώπη ώστε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την προβολή της ταινίας», είπε στο δικαστήριο ο Πατρίκ Μπενλόλο.

Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά τους κατά της προβολής της ταινίας του Γκίμπσον, οι τρεις αδελφοί κατέθεσαν ορισμένες από τις κριτικές του έργου που κυκλοφόρησαν στον αμερικανικό τύπο.

Ο δικαστής είπε ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τις κριτικές αυτές ως αποδεικτικά στοιχεία κατά του έργου.

Η προβολή του έργου στη Γαλλία θα αρχίσει την επόμενη Τετάρτη και ο δικαστής αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφασή του τη Δευτέρα.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Το «χάος» της Αθήνας

Για «χάος» όσον αφορά τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνει λόγο η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday).

Σε ανταπόκριση της από την Αθήνα η εφημερίδα απαριθμεί τα προβλήματα τα ημιτελή έργα και εκτιμά ότι η εμπειρία της Αθήνας «θέτει υποψηφιότητα του Λονδίνου σε κίνδυνο».

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ μεταφέρει δηλώσεις «ανώτατου αξιωματούχου της ΔΟΕ» που φέρεται να δηλώνει ότι «εάν η Αθήνα χάσει το τραίνο της ολοκλήρωσης των έργων» τότε η ΔΟΕ θα είναι «απρόθυμη» να εμπιστευθεί την διοργάνωση των αγώνων σε μια πόλη όπως το Λονδίνο όπου τα Ολυμπιακά έργα θα «αρχίσουν σχεδόν από μηδενική βάση».

«Δεν θέλουμε να βιώσουμε ξανά τις καθυστερήσεις της Αθήνας» δηλώνει ο αξιωματούχος της ΔΟΕ που δεν κατονομάζεται.

Τρομοκρατία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) τα σχέδια προστασίας της Βρετανίας από επίθεση με «βρώμικη βόμβα» είναι ελαττωματικά και αποτελούν «καταστροφική απειλή» για την ασφάλεια της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα εμπιστευτικού μνημονίου που απέστειλε ανώτατος σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης στον Τόνι Μπλερ, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.

Το μνημόνιο προειδοποιεί ότι το σχέδιο για την δημιουργία προστατευτικών τείχων γύρω από τα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας «απειλείται» λόγω «έλλειψης πόρων».

Σβεν Γκόραν Ερικσον

Την τιμητική του έχει ο Σουηδός προπονητής της Εθνικής Αγγλίας καθώς η φωτογραφία του βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

Αφορμή οι προθέσεις του καθώς εντείνονται οι φήμες ότι ο κ. Ερικσον θα εγκαταλείψει την Εθνική το καλοκαίρι με προορισμό τον πάγκο της Τσέλσι.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ γράφει ότι σύμφωνα με φήμες η ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει προσφέρει στον Ερικσον πενταετές συμβόλαιο ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Ομπσέρβερ (Observer) σημειώνει ότι ο Ερικσον δεν έχει προσφορά μόνο από την Τσέλσι αλλά και από την Ρεάλ Μαδρίτης.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τρίμηνη αναβολή εκλογών στο Αφγανιστάν

Τον Σεπτέμβριο αντι για τον Ιούνιο οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι οι εκλογές στην χώρα -οι πρώτες μετά τη πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν - θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο - με καθυστέρηση δηλαδή τριών μηνών.

Ο κύριος Καρζάι αρνήθηκε ότι πρόκειται περί καθυστέρησης λέγοντας ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με τα Ηνωμένα Έθνη προέκυψε ότι ο ΟΗΕ δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την διοργάνωση της εκλογικής διαδικασίας τον Ιούνιο.

Ο Αφγανός ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν ταυτόχρονα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Αφγανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι ο αρχικός στόχος για την διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο δεν ήταν ρεαλιστικός λόγω των συγκρούσεων και της ανασφάλειας που επικρατούν σε πολλά σημεία της χώρας.

Πολλές περιοχές στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας θεωρούνται πολύ επικίνδυνες ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους του ΟΗΕ.

Η εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, μέχρι στιγμής, μόνο το 15% των ψηφοφόρων έχουν γραφεί στους καταλόγους.

Ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει την διεξαγωγή των εκλογών είναι το γεγονός ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν καθυστερεί.


Αναβολή συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου

Εντονες διαφωνίες μεταξύ αραβικών κρατών για Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες

Αναβλήθηκε η σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Δευτέρα στην Τύνιδα.

Το υπουργείο εξωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι εκφράσθηκαν «σημαντικές διαφωνίες σε σειρά θεμάτων» μεταξύ των αραβικών κρατών.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στην πρωτοβουλία για την προώθηση αραβικού ειρηνευτικού σχεδίου με το Ισραήλ αλλά και στις αμερικανικές πιέσεις για περισσότερη δημοκρατία στην περιοχή.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πολλές Αραβικές χώρες εκτιμούν ότι μετά την δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Σείχη Χασίν από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι η αναβολή της συνόδου θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην περιοχή.

Πρόσθεσε δε ότι όλες οι Αραβικές χώρες έχουν ευθύνη για την απόφαση.

Ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Ραμάλα προειδοποίησε ότι η αναβολή της συνόδου θα ενθαρρύνει το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων.


Κυριακή 28 Μαρτίου 2004 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στην Γεωργία

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Γεωργία με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ευρεία νίκη για τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

ΟΙ υποστηρικτές του προέδρου ελπίζουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα επιδράσει θετικά την συνοχή της χώρας καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις προθέσεις της υπο-απόσχισης επαρχίας της Αζαρίας.

Ο κ. Σαακασβίλι έχει προειδοποιήσει ότι θα αναγκασθεί να λάβει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αποσχιστικές βλέψεις της ηγεσίας της Αζαρίας ή τυχόν ενέργειες που θα υπονομεύουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Για αυτόν τον σκοπό έστειλε τον πρωθυπουργό της χώρας στην Αζαρία για να επιβλέψει την εκλογική διαδικασία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Τιφλίδας και Αζαρίας οδήγησε πρόσφατα την χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και ανεξάρτητοι παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές η κρίση θα ενταθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.