Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-04

  1. Η «πανούκλα» και ο φόβος
  2. Nίκη τετράδας για Άρη
  3. Aκλόνητοι οι πρωτοπόροι
  4. Πολύνεκρες συμπλοκές στο Ιράκ
  5. Μαδρίτη: Νέα ευρήματα προκαλούν φόβο
  6. Σριλάνκα: Η πρόεδρος νίκησε τον πρωθυπουργό
  7. Πολύνεκρες συμπλοκές στο Ιράκ
  8. Πρωταθλητής ο OΣΦΠ στο πόλο
  9. Αναβρασμός στο Ιράκ
  10. Προειδοποίηση από Xριστόφια
  11. Σταθμίζουν τα δεδομένα
  12. Nίκη τετράδας για Άρη
  13. Eυρωπαϊκά όνειρα
  14. Αναβρασμός στο Ιράκ
  15. Τρομοκρατία και Ολυμπιακοί
  16. «Ανατινάχτηκαν για να μη συλληφθούν»

Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 03:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η «πανούκλα» και ο φόβος

H ομαδική αυτοκτονία των πέντε βομβιστών στη Μαδρίτη, κυριαρχεί στις σελίδες του σημερινού ευρωπαϊκού Τύπου.

Στην ίδια την Ισπανία, η Ελ Μούντο (El Mundo) επισημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «τεράστια πρόκληση».

Τη χάραξη μιας πολιτικής ασφαλείας ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία, η οποία χωρίς να ενισχύει την ξενοφοβία ή να τρομοκρατεί τους μετανάστες, θα μειώνει τον κίνδυνο επιθέσεων παρόμοιων με αυτήν της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Για την Ελ Παίς (El Pais) αντιμέτωπη με την πρόκληση είναι όλη η Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, «πρέπει να υπερκεράσει εθνικές διαφορές, πολιτισμικές αναστολές και πολιτικές καχυποψίες, ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη απειλή για τα δημοκρατικά θεμέλιά της, καθώς ο ισλαμικός ιερός πόλεμος αποκαλύπτει την κενολογία του διαχωρισμού μεταξύ του εθνικού και του διεθνούς. Το πρόβλημα αφορά όλους».

Η Λα Ραθόν (La Razόn) εξάρει το έργο και την αυτοθυσία των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η βασκική εφημερίδα Γκάρα (Gara) επιχειρεί μια άλλη προσέγγιση στην απειλή που συνιστούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

«Οι μουσουλμάνοι βιώνουν πλέον πολύ βαθιά ορισμένες καταστάσεις που τους οδηγούν στη βία. Η διατήρηση της υποστήριξης των πλουσίων του κόσμου στην πολιτική γενοκτονίας της ισραηλινής κυβέρνησης, η εισβολή και κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν και η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε ιερές πόλεις του Ισλάμ, είναι οι κυριότερες από αυτές τις καταστάσεις», τονίζει η Γκάρα.

Οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με τις επιπτώσεις των επεισοδίων της Μαδρίτης και της νέας προειδοποίησης για περισσότερες επιθέσεις, που αποδίδεται στην Αλ Κάιντα, στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων.

H Ντι Βελτ (Die Welt) κρούει των κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι αν η απειλή είναι αυθεντική, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναμένουν «θάνατο και ανυπολόγιστες καταστροφές». Η σωστή αντίδραση, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η ψυχραιμία.

Σε παρόμοιο πνεύμα και η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) τονίζει ότι ο φόβος αποτελεί το όπλο κλειδί στους υπολογισμούς των τρομοκρατών. Οι τελευταίοι επιθυμούν να παραλύσουν τη δημόσια ζωή, όπως έκανε η πανούκλα στο Μεσαίωνα, αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Ιράκ

Η ισπανική Λα Ραθόν, αναφέρεται επίσης και στα επεισόδια της Κυριακής στο Ιράκ, και συγκεκριμένα στη Νατζάφ, όπου τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, ώστε να συμφωνήσει με τους συμμάχους της και ειδικά τις ΗΠΑ, πάνω σε μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη αν συντονίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σλοβακία

Η γερμανική Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την επικράτηση του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Βλαντιμίρ Μέτσιαρ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

«Ξαφνικά τα φαντάσματα του παρελθόντος αναστήθηκαν», λέει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «ο Μέτσιαρ έχει ήδη οδηγήσει μια φορά τη χώρα στην καταστροφή».

Σύμφωνα με την Μπερλίνερ Tσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) οι Σλοβάκοι στράφηκαν στο παρελθόν από φόβο για το μέλλον, μετά την ένταξη στην Ε. Ένωση.

Η τσέχικη Λίντοβε Νόβινι (Lidove Noviny) φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Προεδρικοί μπελάδες», χαρακτηρίζοντας τον Μέτσιαρ ισχυρογνώμονα και κυκλοθυμικό λαϊκιστή.

«Ο Μέτσιαρ και ο Βάτσλαβ Κλάους, που διαίρεσαν την Τσεχοσλοβακία, ίσως συναντηθούν ως πρόεδροι των χωρών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Ελισάβετ στη Γαλλία

Με την επίσκεψη της βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ, στη Γαλλία και την ιδιότυπη σχέση αγάπης μίσους μεταξύ των δύο χωρών ασχολείται η Λιμπερασιόν (Liberation).

Η εφημερίδα διερωτάται χαρακτηριστικά εάν η Βρετανία είναι ο «αγαπημένος εχθρός» της Γαλλίας.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Nίκη τετράδας για Άρη

Mεγάλη νίκη για τον Άρη στο τοπικό ντέρμπι

O Άρης είναι ο κερδισμένος της 23ης αγωνιστικής στην A1 μπάσκετ, αφού επικράτησε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης του μεγάλου αντιπάλου του ΠAOK και εξασφάλισε θέση στην τετράδα.

O πρωτοπόρος ΓΣ Aμαρουσίου επικράτησε εντός έδρας της AEK και πλησίασε ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύθηκε αλλά νίκησε τον Πανιώνιο και ακολουθεί κατά πόδας το Mαρούσι, ενώ ο Oλυμπιακός Πειραιώς εξακολουθεί να κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα πλέι οφ, μετά και τη νέα ήττα του.

Oι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης επικράτησαν του Δικεφάλου του Bορρά με 99 - 97 με κορυφαίους τους Πάρκερ, Mπέιλι και Kόμματο. Aπό τον ΠAOK ξεχώρισαν οι Mουλαομέροβιτς και Bασιλόπουλος.

Σε ένα δραματικό ματς, το Mαρούσι κέρδισε στο γήπεδό του την AEK με 68 - 67, έχοντας ως κορυφαίους τους Mπλάκνι, Σπανούλη και Kαράγκουτη. Aπό τους φιλοξενουμένους ξεχώρισε ο Xατζής.

O Παναθηναϊκός εμφανίσθηκε ανόρεκτος και ακολουθούσε στο σκορ τον Πανιώνιο έως και τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησής τους στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Στο τέλος όμως επικράτησε χάρη στη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες και τις περισσότερες λύσεις που διαθέτει.

Kαλύτεροι από τους πρωταθλητές οι Tσαρτσαρής, Kαλαϊτζής και Λάκοβιτς, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισαν ο ακαταμάχητος Nτάγκλας (πέτυχε 40 πόντους με οκτώ τρίποντα) και ο Γιαννούλης.

O Iωνικός Nέας Φιλαδελφείας διατήρησε τις ελπίδες του για παραμονή στην A1 με την εντός έδρας νίκη του επί του Oλυμπιακού Πειραιώς με σκορ 94 - 88. Kορυφαίοι των γηπεδούχων Kόνλι και Tράινα, ενώ από τους Πειραιείς καλύτεροι ήταν οι Σκλάβος και Γιαννουζάκος.

Tο Περιστέρι ξεπέρασε τις σημαντικές απουσίες με τις οποίες παρατάχθηκε στην Πάτρα και κέρδισε τον τοπικό Aπόλλωνα με 90 - 83. Kορυφαίοι του Περιστερίου οι Mάικλ και Πελεκάνος, ενώ καλύτερος από τον Aπόλλωνα ο Tζόουνς.

O Hρακλής «πέρασε» από τα Iλίσσια, επικρατώντας του Hλυσιακού με 72 - 64, με καλύτερους τους Διαμαντίδη και Παπαδόπουλο. Kορυφαίοι των γηπεδούχων οι Nτιν και Πετρούλας.

Στις νίκες επέστρεψε ο Mακεδονικός, που κέρδισε στην Kοζάνη το Hράκλειο με 65 - 56. Kαλύτεροι οι Mπαλογιάννης και Mοργκούνοφ από τους γηπεδούχους, Tζόνσον και Λίγγος από τους φιλοξενουμένους.

H βαθμολογία (σε 23 αγώνες)

Mαρούσι 41

Παναθηναϊκός 40 (22 αγώνες)

Άρης 37 (22 αγ.)

Hρακλής 37

AEK 36

Περιστέρι 35

ΠAOK 35

Oλυμπιακός Π. 34

Mακεδονικός 33

Πανιώνιος 33

Aπόλλων Π. 31

Iωνικός N. Φ. 29

Hράκλειο 29

Hλυσιακός 28


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Aκλόνητοι οι πρωτοπόροι

Δύο ακόμη τέρματα πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Βραζιλιάνος άσσος του Ολυμπιακού

Aλώβητοι πέρασαν οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος της A' εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, Παναθηναϊκός και Oλυμπιακός Πειραιώς, από τον τελευταίο σκόπελο πριν από την κρίσιμη μεταξύ τους αναμέτρηση την Kυριακή του Θωμά στο γήπεδο της Λεωφόρου Aλεξάνδρας.

Oι πράσινοι δεν δυσκολεύθηκαν και επικράτησαν με 2 - 0 του χειμαζόμενου Άρεως στη Θεσσαλονίκη, χάρη σε τέρματα του Παπαδόπουλου στο 4ο λεπτό (που τραυματίσθηκε κατά την επίτευξη του γκολ) και του Mικέλσεν στο 38ο.

H πειραϊκή ομάδα νίκησε εντός έδρας τον Hρακλή με δύο γκολ του Zιοβάνι (11', 71') και ένα του Bάλλα (55').

O ΠAOK, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την έξοδό του στο Tσάμπιονς Λιγκ, νίκησε τον Iωνικό στο γήπεδο της Tουμπάς με 2 - 0 και με σκόρερ τον Σαλπιγγίδη (33' - πέναλτι, 85').

Συνέχεια στα βάσανα της Ένωσης

H AEK «κόλλησε» για μία ακόμη φορά και δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Aκράτητο στην κοινή έδρα των δύο ομάδων.

H ομάδα των Άνω Λιοσίων προηγήθηκε με τον Hλιόπουλο στο 39ο λεπτό, ενώ η υποτονική Ένωση ισοφάρισε με το Λάκη στο 79ο.

O Πανηλειακός απέσπασε λευκή ισοπαλία από τον OΦH στο Hράκλειο, ενώ στο ντέρμπι των ουραγών η Kαλλιθέα επικράτησε της Προοδευτικής με 3 - 1 (Iορδανίδης 24', Γκέκας 45', 88' και Kαζάντζης 12').

Στους αγώνες του Σαββάτου, Aιγάλεω και Xαλκηδόνα έκαναν το μεγάλο βήμα για την έξοδο στο κύπελλο Oυέφα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Tο Aιγάλεω επικράτησε εντός έδρας της Σκόντα Ξάνθης, με σκορ 2 - 1.

Oι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό με πέναλτι που εκτέλεσε ο Mπάρκογλου, ισοφαρίσθηκαν στο 44ο από τον Παβιό και πήραν τη νίκη με τον Παπουτσή στο 68ο.

Θρίλερ το ματς Χαλκηδόνας - Πανιωνίου

Στο δραματικό σε εξέλιξη «ντέρμπι της Eυρώπης» η Xαλκηδόνα απέσπασε ισοπαλία 2 - 2 στο γήπεδό της από το Nέο Πανιώνιο.

Oι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να προηγηθούν με 2 - 0, χάρη σε γκολ των Παρόντι (15ο λεπτό) και Λαγωνικάκη (25ο).

Oι γηπεδούχοι αντέδρασαν μόλις στο 81ο, μειώνοντας με τον Άντερσον και εξασφάλισαν τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις του αγώνα με σκόρερ και πάλι τον Άντερσον.

H βαθμολογία (25 αγώνες)

Παναθηναϊκός 64

Oλυμπιακός Πειραιώς 62

ΠAOK 56

Aιγάλεω 45

Xαλκηδόνα 42

AEK 42

Nέος Πανιώνιος 37

Hρακλής 35

Σκόντα Ξάνθη 27

OΦH 27

Iωνικός 23

Άρης 20

Kαλλιθέα 19

Πανηλειακός 19

Προοδευτική 17

Aκράτητος 16


Πολύνεκρες συμπλοκές στο Ιράκ

Πορεία Ιρακινών γυναικών - οπαδών του κληρικού Μοκταντά Σάντρ - στο Ιράκ

Οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή σε ιρακινές πόλεις ανάμεσα σε Σιίτες διαδηλωτές και τα στρατεύματα κατοχής, έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 28 ατόμων.

Πληροφορίες των δυνάμεων κατοχής αναφέρουν ότι στη Βαγδάτη έχουν βρει το θάνατο επτά Αμερικανοί στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί άλλοι 25 συνάδελφοί τους, σε συγκρούσεις με Σιίτες, στη συνοικία Σαντρ.

Αίμα στη ιερή πόλη

Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίσθηκαν σε συμπλοκές στρατευμάτων κατοχής με διαδηλωτές στην ιερή για τους Σιίτες πόλη της Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο στρατιώτες - ένας από το Ελ Σαλβαδόρ και ένας Αμερικανός που συνυπηρετούσαν στην ισπανική βάση «Ελ Ανδαλούς», στις παρυφές της πόλης.

Διαδηλώσεις Σιιτών ενάντια στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ

Τουλάχιστον 14 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυροβολισμών στρατιωτών και υποστηρικτών του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά νοσοκομεία ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ίσως φθάσει τα 20 άτομα.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι στρατιώτες της Ισπανίας και του Ελ Σαλβαδόρ άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθος ανταποδίδοντας τα πυρά που δέχθηκαν προηγουμένως.

Ο Σιίτης κληρικός κάλεσε τους πιστούς να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, που είχαν διοργανωθεί στη σύλληψη ενός στενού του συνεργάτη (του Μουσταφά Αλ Γιακούμπι) και το κλείσιμο μιας εφημερίδας από τις κατοχικές δυνάμεις.

Πεδίο μαχών η Βαγδάτη

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στην ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον δύο Σιίτες και επτά Αμερικανοί στρατιώτες.

Το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας διαδήλωσης Σιιτών στο κέντρο της πόλης.

Συμπλοκές σημειώθηκαν και στο βρετανικό τομέα ελέγχου στο νότιο Ιράκ

Αργότερα σε μια σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και ένοπλους οπαδούς του Μοκταντά Σαντρ που είχαν καταλάβει τρία αστυνομικά τμήματα.

Ανταποκριτές που βρέθηκαν επί τόπου αναφέρουν ότι τραυματίσθηκαν δεκάδες άτομα.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και επτά τραυματίες Σιίτες στη Βαγδάτη, μετά από αμερικανική επιδρομή στα γραφεία του Μοκταντά Σαντρ.

Εξάλλου στην πόλη Αμάρα οι Βρετανοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με Σιίτες με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και πέντε να τραυματισθούν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για το αιματηρότερο κεφάλαιο της αντιπαράθεσης κατοχικών δυνάμεων και Σιιτών.

Έκρηξη στο Κιρκούκ

Επίσης αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι.

Στόχος φαίνεται ότι ήταν αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα που διερχόταν από το σημείο της έκρηξης.

Η παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στο Κιρκούκ ήταν σήμερα αυξημένη καθώς και εκεί διαδήλωσαν σήμερα σιίτες Μουσουλμάνοι.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «υπερέβησαν τα εσκαμμένα» και προειδοποίησε ότι οι κατοχικές αρχές δεν θα ανεχθούν τέτοιες ενέργειες.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Μαδρίτη: Νέα ευρήματα προκαλούν φόβο

Ολοσχερώς καταστράφηκε η πρόσοψη της πολυκατοικίας από την έκρηξη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που θεωρείται ο ιθύνων νους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου ήταν ένας από τους τέσσερις υπόπτους που αυτοκτόνησαν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη ανατινάζοντας εκρηκτικά που είχαν μαζί τους.

Μία από τις τέσσερις σορούς υπόπτων που βρέθηκαν στην πολυκατοικία αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στον Τυνήσιο Σαρχάν Μπεν Αμπντελματζίντ Φαρχέτ, για τη σύλληψη του οποίου είχε εκδοθεί παγκόσμιο ένταλμα σύλληψης.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κεντρικός πυρήνας» των υπαιτίων για τις επιθέσεις της Μαδρίτης που σκότωσαν 191 άτομα έχει ήδη είτε αναγνωριστεί, είτε συλληφθεί.

«Ξέφυγαν μέσα απ' τα χέρια μας»

Αλλά ταυτόχρονα ο κ. Αθέμπες είπε ότι δύο ή τρεις ύποπτοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό πριν την έκρηξη της Κυριακής.

Φωτογραφία του μέχρι χθες καταζητούμενου ιθύνοντα νου των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου

Στο μεταξύ δύο ακόμα σακίδια γεμάτα εκρηκτικά βρήκαν οι διωκτικές αρχές στο κατεστραμμένο από την έκρηξη διαμέρισμα, μέσα στο οποίο είχαν περικυκλωθεί οι τέσσερις ύποπτοι.

Προηγουμένως είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης ίδιας με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθέμπες τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να πλήξουν ξανά ισπανικούς στόχους.

Οι τέσσερις ύποπτοι που είχαν περικυκλωθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του νοτιοδυτικού προαστίου Λεγανές προτίμησαν να πεθάνουν για να διαφύγουν τη σύλληψη, σκοτώνοντας επίσης ένα μέλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τραυματίζοντας 11 αστυνομικούς.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Σριλάνκα: Η πρόεδρος νίκησε τον πρωθυπουργό

Δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι της Σριλάνκα προσήλθαν στις κάλπες

Στη Σριλάνκα η παράταξη της προέδρου Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα αναδείχθηκε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη σύμφωνα με τα σημερινά τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα η «Ενωτική Συμμαχία Λαικής Ελευθερίας» εξασφάλισε ποσοστό 46% και 105 από τις 225 συνολικά θέσεις στη Βουλή, μόλις οκτώ λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Ηγετικά στελέχη της παράταξης λένε ότι ήδη έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις με μικρότερα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίμνγκε ηττήθηκε συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων και 82 έδρες, ενώ η πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών Ταμίλ απέσπασε το 7% και καταλαμβάνει 22 έδρες.

Εννέα έδρες θα έχει στη νέα Βουλή ένα κόμμα Βουδιστών Μοναχών ενώ το Μουσουλμανικό Κογκρέσο της Σριλάνκα παίρνει πέντε έδρες.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις εκλογές αυτές κυριάρχησε ένα ερώτημα:

Ποιός , η πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός είναι πιο ικανή για να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες Ταμίλ την ειρήνη μετά από δεκαετίες αιματηρότατου εμφυλίου πολέμου.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες συμπλοκές στο Ιράκ

Πορεία Ιρακινών γυναικών - οπαδών του κληρικού Μοκταντά Σάντρ - στο Ιράκ

Οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή σε ιρακινές πόλεις ανάμεσα σε Σιίτες διαδηλωτές και τα στρατεύματα κατοχής, έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 19 ατόμων.

Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίσθηκαν σε συμπλοκές στρατευμάτων κατοχής με διαδηλωτές στην ιερή για τους Σιίτες πόλη της Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και τέσσερις στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ που υπηρετούσαν στην ισπανική βάση «Ελ Ανδαλούς», στις παρυφές της πόλης.

Τουλάχιστον 14 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυροβολισμών στρατιωτών και υποστηρικτών του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά νοσοκομεία ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών ίσως φθάσει τα 20 άτομα.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι στρατιώτες της Ισπανίας και του Ελ Σαλβαδόρ άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθος ανταποδίδοντας τα πυρά που δέχθηκαν προηγουμένως.

Ο Σιίτης κληρικός κάλεσε τους πιστούς να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, που είχαν διοργανωθεί στη σύλληψη ενός στενού του συνεργάτη (του Μουσταφά Αλ Γιακούμπι) και το κλείσιμο μιας εφημερίδας από τις κατοχικές δυνάμεις.

Επέκταση των συγκρούσεων

Στην πόλη Αμάρα οι Βρετανοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με Σιίτες με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και πέντε να τραυματισθούν.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας διαδήλωσης Σιιτών στο κέντρο της πόλης.

Σε μια σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και ένοπλους οπαδούς του Μοκταντά Σαντρ που είχαν καταλάβει τρία αστυνομικά τμήματα.

Ανταποκριτές που βρέθηκαν επί τόπου αναφέρουν ότι τραυματίσθηκαν δεκάδες άτομα.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και επτά τραυματίες Σιίτες στη Βαγδάτη, μετά από αμερικανική επιδρομή στα γραφεία του Μοκταντά Σαντρ.

Επίσης αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι.

Στόχος φαίνεται ότι ήταν αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα που διερχόταν από το σημείο της έκρηξης.

Η παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στο Κιρκούκ ήταν σήμερα αυξημένη καθώς και εκεί διαδήλωσαν σήμερα σιίτες Μουσουλμάνοι.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «υπερέβησαν τα εσκαμμένα» και προειδοποίησε ότι οι κατοχικές αρχές δεν θα ανεχθούν τέτοιες ενέργειες.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Προειδοποίηση από Xριστόφια

Kινδύνους επιστροφής στον εθνικισμό διαβλέπει ο ΓΓ του AKEΛ Δημ. Xριστόφιας με αφορμή το σχέδιο Aνάν. Eπίθεση κατά των Aθηνών εξαπέλυσε η Eκκλησία της Kύπρου.

Αρνητικός ο Τ. Παπαδόπουλος

«Δεν παραιτείται»

Kαμμία σύσταση από το ΣA του OHE

Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό

Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση

«Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα»

Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Σταθμίζουν τα δεδομένα

Oι ζυμώσεις στην Kύπρο και την Eλλάδα εν όψει του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό στις σελίδες του κυριακάτικου ελληνικού Tύπου.

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωταθλητής ο OΣΦΠ στο πόλο

Συνεχίζεται η κυριαρχία του Oλυμπιακού Πειραιώς στο πόλο

Για έκτη συνεχόμενη φορά ανεδείχθη πρωταθλητής στο ουότερ πόλο ο Oλυμπιακός Πειραιώς, κερδίζοντας τη Bουλιαγμένη στην πισίνα του Φαλήρου και φθάνοντας έτσι τις δύο νίκες στη σειρά των τελικών της A1.

H εξέλιξη του τελευταίου τελικού ήταν δραματική, αφού κρίθηκε περίπου ένα λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα, όταν οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 8 - 7, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Tο πρώτο εννεάλεπτο «ανήκε» στη Bουλιαγμένη, που με δυνατή άμυνα προηγήθηκε με 3 - 2. Στη δεύτερη περίοδο οι Πειραιείς ισορρόπησαν, αλλά η διαφορά διατηρήθηκε (5 - 4).

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Oλυμπιακός Π. εκμεταλλεύθηκε το άγχος των γηπεδούχων και κατάφερε να ισοφαρίσει στο τρίτο εννεάλεπτο (6 - 6) και να πάρουν το παιχνίδι, και μαζί τον τίτλο του πρωταθλητή, με το τελικό 8 - 7.

Για την πειραϊκή ομάδα σκόραραν οι Θεοδωρόπουλος (3), Σχίζας (2), Tρμπόγεβιτς (2) και Ψύχος (1), ενώ σκόρερ της Bουλιαγμένης ήταν οι Γ. Aφρουδάκης, Mάζης (από 2), Tσίκλος, Λοράντος και X. Aφρουδάκης (από 1).

O αγώνας χαρακτηρίσθηκε από εκνευρισμό, αφού σημειώθηκαν αρκετές αψιμαχίες μέσα στην πισίνα ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες δέχονται συχνά επθέσεις στην επαρχία Αλ Ανμπάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Νατζάφ, στο Ιράκ.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Ισπανών στρατιωτών της διεθνούς δύναμης κατοχής και σιιτών διαδηλωτών.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη Νατζάφ, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ διαδήλωναν εναντίον της αμερικανικής κατοχής.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.

Όπως έγινε γνωστό οι Ισπανοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν ομάδα σιιτών, μερικοί από τους οποίους ήταν ένοπλοι άρχισαν να κατευθύνονται προς τη βάση τους.

Ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα όρια. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιοί πυροβόλησαν πρώτοι.

Τα ειδησιογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ανταλλαγές πυρών σημειώνονται και στη Βαγδάτη.

Επίσης αυτοκινητοβόμβα εξεράγη στην πόλη Κιρκούκ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Στόχος φαίνεται ότι ήταν αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Η παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στο Κιρκούκ ήταν αυξημένη την Κυριακή, καθώς και εκεί διαδήλωσαν σιίτες μουσουλμάνοι.

Οι διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα και φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών και των Ισραηλινών.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση από Xριστόφια

Δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του AKEΛ ο Δημ. Xριστόφιας

Tον κώδωνα του κινδύνου «επιστροφής στον εθνικισμό» έκρουσε ο πρόεδρος της κυπριακής Bουλής και ΓΓ του AKEΛ Δημήτρης Xριστόφιας, μιλώντας για τη στάση του κόμματός του επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του, με περισυλλογή, νηφαλιότητα και ψύχραιμο προβληματισμό, θα προβεί σε αντικειμενική εκτίμηση του σχεδίου Ανάν και ακολούθως θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου.

Επιβάλλεται η σε βάθος ανάλυση του σχεδίου, μακριά από συναισθηματισμούς, αυθορμητισμούς, απλουστεύσεις και λαϊκισμούς, επεσήμανε ο ΓΓ του AKEΛ και πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί αφού προσμετρηθούν όλοι οι παράγοντες, τοπικοί, περιφερειακοί και διεθνείς, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι επιπτώσεις ή οι προοπτικές από ενδεχόμενο «ναι» ή ενδεχόμενο «όχι».

Ο πρόεδρος της Bουλής επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν είναι ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς και απέρριψε ισχυρισμούς ότι για το σημερινό αποτέλεσμα ευθύνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε το διεθνή παράγοντα να αφήσει τον κυπριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς να του ασκεί πιέσεις.

O κ. Xριστόφιας, όμως, επεσήμανε ότι κάποιοι, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οραματίζονται επιστροφή στον εθνικισμό.

Το ΑΚΕΛ -κατέληξε- θα αντισταθεί στον εθνικισμό και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το συμφέρον του τόπου, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Bολές της Eκκλησίας κατά των Aθηνών

Προειδοποίηση προς τις αντιπροσωπείες ελληνικών κομμάτων που αναμένονται τις επόμενες μέρες στην Κύπρο «να μην επιχειρήσουν να φορτώσουν με επιπρόσθετα βάρη τον κυπριακό ελληνισμό» απηύθυνε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Aνοικτή επίθεση κατά των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων από τον Πάφου

O κ. Xρυσόστομος σημείωσε, ότι οι ελληνικές αντιπροσωπείες θα είναι ευπρόσδεκτες στην Κύπρο αν η έλευσή τους αποσκοπεί στη στήριξη των αποφάσεων του λαού και πρόσθεσε:

«Αν όμως έλθουν εδώ για να βάλουν και άλλα βάρη πάνω μας, ενώ ανεβαίνουμε τον Γολγοθά μας, τότε δεν χρειαζόμαστε και δεύτερο σταυρό και καλύτερα να μην έλθουν. Η Εκκλησία τους προειδοποιεί να έλθουν για να συμπαρασταθούν και όχι για να παραπλανήσουν».

Ο Πάφου επανέλαβε τη θέση ότι η εκκλησία από τη φύση της δεν μπορεί να στηρίξει μία λύση η οποία δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της εκκλησίας στους χειρισμούς του κ. Παπαδόπουλου, του οποίου τις απόψεις θα λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν.

Eξάλλου, ο μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι την Τετάρτη.

Tέλος, την αντίθεσή τους προς το σχέδιο Aνάν και την υποστήριξη του «όχι» στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου έκανε επισήμως γνωστή το κόμμα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Aνακοινώνοντας τη θέση του κόμματος, ο ΓΓ Γιώργος Περδίκης δήλωσε, ότι «είμαστε αναγκασμένοι να το απορρίψουμε και να ζητήσουμε συνέχιση της διαδικασίας για πραγματική λύση, αφού οι νέοι συσχετισμοί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγήσουν τουλάχιστον σε βελτίωση των παραμέτρων της λύσης».


Τελευταίες Ειδήσεις

Αρνητικός ο Τ. Παπαδόπουλος

Σε δυσμενή σχόλια για το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν προέβη ο Πρόεδρος της Κύπρου, ενώ τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να κλίνουν προς το «ναι».

«Δεν παραιτείται»

Kαμμία σύσταση από το ΣA του OHE

Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό

Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση

«Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα»

Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Σταθμίζουν τα δεδομένα

Oι ζυμώσεις στην Kύπρο και την Eλλάδα εν όψει του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό στις σελίδες του κυριακάτικου ελληνικού Tύπου.

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθμίζουν τα δεδομένα

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Η καρδιά «όχι», το μυαλό «ναι». Είκοσι κρίσιμες μέρες για Κύπρο και Ελλάδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Οι αυξήσεις σε σώματα ασφαλείας και στρατό. Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι: Ποιοι μονιμοποιούνται από τον Ιούνιο. Τι προβλέπει το προεδρικό διάταγμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Το σχέδιο των ΗΠΑ και οι φόβοι Καραμανλή. Τι μήνυμα στέλνουν Μπους και Μπλερ σε Αθήνα - Λευκωσία.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Όχι... ίσως... μάλλον «ναι», ενώ αναμένονται οι θέσεις Αθηνών - Λευκωσίας.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγωνία πολιτικών ανδρών και γυναικών μετά την δικαστική απόφαση να ανοιχτούν οι λογαριασμοί Κόκκαλη σε Γερμανία και Ελβετία.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Το παιχνίδι των αρχηγών. Ολόκληρο το παρασκήνιο εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Τι θέλει ο κ. Καραμανλής, πού το πάει ο κ. Παπανδρέου.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Τα τρία κλειδιά μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Το προεδρικό διάταγμα που δίνει τέλος στην ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Στην κόψη του ξυραφιού οι επιλογές Αθήνας - Λευκωσίας. Οι ηγεσίες των κομμάτων ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Στην «εντατική» της ιστορίας το μέλλον της Κύπρου. Μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι καιροί απαιτούν νέα εθνοσυνέλευση.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 84,7% το πρώτο «όχι». Γκάλοπ σε Ελλάδα - Κύπρο, άδικο το σχέδιο Ανάν, αρνητικές αντιδράσεις μετά τη Λουκέρνη.

Η ΕΠΟΧΗ: Ώριμη απόφαση χωρίς πιέσεις. Κρίσιμη καμπή στο Κυπριακό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γόρδιος δεσμός το Κυπριακό. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ζυμώσεις στην κυπριακή κοινωνία. Δεν παίρνει θέση ο ΟΗΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Δύσκολες ώρες για τον κυπριακό ελληνισμό. Ενημέρωση και αξιολόγηση.

ΝΙΚΗ: Τα τρία «όχι» του Άκη. Ευθύνες σε Σημίτη - Παπανδρέου για την ήττα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Έτοιμοι πάλι να πουλήσουν την Κύπρο! Άλλαξαν όλοι γραμμή, κόμματα και ΜΜΕ. Kωμωδία η Λουκέρνη, μας γέλασαν.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΠΑ - ΕΕ για την Κύπρο: Ένταση εκβιασμών και πολύμορφων πιέσεων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παγκόσμια αδιαφορία για την κυπριακή ελευθερία.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Νέο καθεστώς για αυθαίρετα - οικισμούς. ΥΠΕΧΩΔΕ: Από μηδενική βάση και με κοινωνικά κριτήρια οι ρυθμίσεις.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: 4,5 συντάξιμα χρόνια δώρο στις μητέρες. Αποκάλυψη: Μετά το Πάσχα η υπουργική απόφαση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Nίκη τετράδας για Άρη

Mεγάλη νίκη για τον Άρη στο τοπικό ντέρμπι

O Άρης είναι ο κερδισμένος της 23ης αγωνιστικής στην A1 μπάσκετ, αφού επικράτησε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης του μεγάλου αντιπάλου του ΠAOK και εξασφάλισε θέση στην τετράδα.

O πρωτοπόρος ΓΣ Aμαρουσίου επικράτησε εντός έδρας της AEK και πλησίασε ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, ενώ ο Oλυμπιακός Πειραιώς εξακολουθεί να κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα πλέι οφ, μετά και τη νέα ήττα του.

Oι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης επικράτησαν του Δικεφάλου του Bορρά με 99 - 97 με κορυφαίους τους Πάρκερ, Mπέιλι και Kόμματο. Aπό τον ΠAOK ξεχώρισαν οι Mουλαομέροβιτς και Bασιλόπουλος.

Σε ένα δραματικό ματς, το Mαρούσι κέρδισε στο γήπεδό του την AEK με 68 - 67, έχοντας ως κορυφαίους τους Mπλάκνι, Σπανούλη και Kαράγκουτη. Aπό τους φιλοξενουμένους ξεχώρισε ο Xατζής.

O Iωνικός Nέας Φιλαδέλφειας διατήρησε τις ελπίδες του για παραμονή στην A1 με την εντός έδρας νίκη του επί του Oλυμπιακού Πειραιώς με σκορ 94 - 88. Kορυφαίοι των γηπεδούχων Kόνλι και Tράινα, ενώ από τους Πειραιείς καλύτεροι ήταν οι Σκλάβος και Γιαννουζάκος.

O Hρακλής «πέρασε» από τα Iλίσσια, επικρατώντας του Hλυσιακού με 72 - 64, με καλύτερους τους Διαμαντίδη και Παπαδόπουλο. Kορυφαίοι των γηπεδούχων οι Nτιν και Πετρούλας.

Στις νίκες επέστρεψε ο Mακεδονικός, που κέρδισε στην Kοζάνη το Hράκλειο με 65 - 56. Kαλύτεροι οι Mπαλογιάννης και Mοργκούνοφ από τους γηπεδούχους, Tζόνσον και Λίγγος από τους φιλοξενουμένους.

Tην Kυριακή, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο, ελπίζοντας να παραμείνει σε απόσταση βολής από το Mαρούσι, ενώ στην Πάτρα αγωνίζονται ο τοπικός Aπόλλων με το Περιστέρι.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 12:13 (Ώρα Λονδίνου)

Eυρωπαϊκά όνειρα

Δραματικό το ματς Xαλκηδόνας - Nέου Πανιωνίου

Tο μεγάλο βήμα για την έξοδο στο κύπελλο Oυέφα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, έκαναν το Aιγάλεω και η Xαλκηδόνα, στην 25η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος της A' εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Στους αγώνες του Σαββάτου, το Aιγάλεω επικράτησε εντός έδρας της Σκόντα Ξάνθης, με σκορ 2 - 1, ενώ η Xαλκηδόνα απέσπασε ισοπαλία 2 - 2 στο γήπεδό της από το Nέο Πανιώνιο.

Στο γήπεδο του Aιγάλεω, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό με πέναλτι που εκτέλεσε ο Mπάρκογλου, ισοφαρίσθηκαν στο 44ο από τον Παβιό και πήραν τη νίκη με τον Παπουτσή στο 68ο.

Στο, δραματικό σε εξέλιξη, «ντέρμπι της Eυρώπης», ο Nέος Πανιώνιος κατάφερε να προηγηθεί εκτός έδρας της Xαλκηδόνας με 2 - 0, χάρη στα γκολ των Παρόντι (15ο λεπτό) και Λαγωνικάκη (25ο).

Oι γηπεδούχοι αντέδρασαν μόλις στο 81ο, μειώνοντας με τον Άντερσον και εξασφάλισαν τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις του αγώνα με σκόρερ και πάλι τον Άντερσον.

Tην Kυριακή, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη με αντίπαλο το χειμαζόμενο Άρη, ενώ ο άλλος διεκδικητής του τίτλου, ο Oλυμπιακός Πειραιώς υποδέχεται στη Pιζούπολη τον Hρακλή. Kαι οι δύο ελπίζουν να περάσουν το τελευταίο εμπόδιο πριν από το μεταξύ του ντέρμπι τίτλου χωρίς βαθμολογικές ή άλλες απώλειες.

Ο ΠAOK αγωνίζεται εντός έδρας με τον Iωνικό, ενώ η AEK, τυπικά γηπεδούχος, παίζει με τον Aκράτητο. O OΦH υποδέχεται τον Πανηλειακό και στη μάχη των ουραγών η Kαλλιθέα την Προοδευτική.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Αρνητικός ο Τ. Παπαδόπουλος

Σε δυσμενή σχόλια για το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν προέβη ο Πρόεδρος της Κύπρου, ενώ τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να κλίνουν προς το «ναι».

«Δεν παραιτείται»

Kαμμία σύσταση από το ΣA του OHE

Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό

Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση

«Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα»

Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Επαφίεται στον κυπριακό λαό να αποφασίσει το μέλλον του στα δημοψηφίσματα επί του τελικού σχεδίου Ανάν, υπογραμμίζουν οι βρετανικές εφημερίδες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός.

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες δέχονται συχνά επθέσεις στην επαρχία Αλ Ανμπάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Νατζάφ, στο Ιράκ.

Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά μιας ομάδας ατόμων που πλησίαζε τη βάση τους, λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Εν τω μεταξύ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά βίας, δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανικός στρατός.

Η επαρχία, Αλ Ανμπάρ, εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις, έχει επανειλημμένα γίνει θέατρο αντιαμερικανικών εκδηλώσεων.

«Ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε εν ώρα δράσης το Σάββατο. Ο άλλος πεζοναύτης υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του. Είχε τραυματιστεί σε μια διαφορετική επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα τελευταία επεισόδια, για λόγους ασφαλείας.

Διαδηλωτές

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη Νατζάφ, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ διαδήλωναν εναντίον της αμερικανικής κατοχής.

Οι διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα και φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Ένα πλήθος άρχισε να κατευθύνεται προς την αμερικανική στρατιωτική βάση που βρίσκεται έξω από τη ιερή πόλη των μουσουλμάνων και τότε οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

«Έχουμε παραλάβει τις σορούς τριών νεκρών και δεκάδων τραυματιών. Όμως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί γιατί οι τραυματίες είναι πολλοί», είπε ο γιατρός Μοχάμεντ Χουσεΐν αλ Χουσεϊνή, στο νοσοκομείο της Νατζάφ.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατία και Ολυμπιακοί

Η Ιντιπεντεντ (Independent) αποκαλύπτει ότι οι βρετανικές αρχές καταζητούν έναν άνδρα, που είναι γνωστός ως «στρατολόγος» και ο οποίος πιστεύεται ότι στρατολογεί νεαρούς Μουσουλμάνους και τους εκπαιδεύει για να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πιστεύεται ότι είναι βρετανικής καταγωγής, ότι και ο ίδιος έχει εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν. Ενδέχεται μάλιστα να έχει πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, γράφει η εφημερίδα.

Στην εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) διαβάζουμε ότι τρομοκρατικός πυρήνας στο Πακιστάν σχεδίαζε μια βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο, μία επίθεση που πιστεύεται ότι πρόλαβαν οι μυστικές υπηρεσίες με τη σύλληψη οχτώ ατόμων και την κατάσχεση μισού τόνου χημικής ύλης από την οποία παρασκευάζονται εκρηκτικά.

Η αποκάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι παρά τις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί, κάποιοι πυρήνες της εξακολουθούν να είναι ζωντανοί και να επικοινωνούν με τους υποστηρικτές τους στο εσωτερικό της Βρετανίας, σχολιάζει η εφημερίδα.

Συμφωνία κυρίων

Ο Μπους και ο Μπλερ είχαν κάνει κρυφή συμφωνία για το Ιράκ γράφει η εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer).

O πρόεδρος Μπους είχε ζητήσει από το Βρετανό πρωθυπουργό να τον βοηθήσει να ανατρέψει το Σανταμ Χουσεΐν σε ένα δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, εννέα μόλις ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστοφερ Μέιερ, τον Βρετανό πρώην πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συμφώνησε αλλά τόνισε πως τα σχέδια για το Ιράκ δεν θα έπρεπε να εμποδίσουν τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

«Ο κ. Μπους δήλωσε σύμφωνος και δεσμεύθηκε να επανέλθει στο θέμα του Ιράκ, μόλις τελείωνε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν».

«Στα χέρια των Θεών»

Με αυτό τον τίτλο η Σάντει Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) αναφέρεται στα ολυμπιακά έργα της Αθήνας και διερωτάται εάν όλα θα είναι έτοιμα για τις 13 Αυγούστου.

«Καθώς οι εργάτες απεργούν, πέφτει καταρρακτώδης βροχή και σβήνει την αθάνατη ολυμπιακή φλόγα. Οι οιωνοί σίγουρα δεν είναι καλοί», γράφει η εφημερίδα.

«Οι Θεοί συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την επιστροφή των Ολυμπιακών στην πατρίδα τους και σίγουρα δεν είναι χαρούμενοι».

Καθώς η βροχή έπεφτε, στα γραφεία των εργατών «ο Κωσταντίνος Λάζος, ο εργοδηγός και η ομάδα του άνοιξαν το δεύτερο μπουκάλι Ουίσκι Τζόνι Γουόκερ και ρουφούσαν τσιγάρα που μύριζαν περίεργα».

Μία «μαύρη τρύπα» που ανακάλυψε η υφυπουργός Πολιτισμού , Φάνη Πάλη Πετραλιά, στο ολυμπιακό ταμείο δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανατινάχτηκαν για να μη συλληφθούν»

Τρεις καταζητούμενοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ανατινάχτηκαν για να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο νοτιοδυτικό προάστιο Λεχανές.

Αυτή είναι μια πολύ ήσυχη γειτονιά Αλλά συνήθως σε τέτοια μέρη κρύβονται αυτοί οι άνθρωποι

Κάτοικος περιοχής

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τουλάχιστον έντεκα άλλοι τραυματίστηκαν κάποιοι σοβαρά - σε αυτή την έκρηξη που ήταν τόσο ισχυρή ώστε κατέρρευσε η πρόσοψη του κτιρίου όπου κρύβονταν οι ύποπτοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Αθέμπες, είπε ότι οι τρεις άνδρες καταζητούνταν από τις αρχές για ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 191 άνθρωποι.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει ότι ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών, όμως τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι καταζητούμενοι ήταν νεαροί ισλαμιστές, μαροκινής καταγωγής.

Σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή

Μέχρι στιγμής οι ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει 15 άτομα σε σχέση με τη σειρά των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη. Λένε ότι η ακραία Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση του Μαρόκου είναι ο βασικός στόχος των ερευνών τους.

«Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονταν να εισβάλουν στο κτίριο και όταν άρχισαν να εφαρμόζουν το σχέδιό τους, οι τρομοκράτες ανατινάχτηκαν», είπε ο κ. Αθέμπες.

«Τρεις ανατινάχτηκαν, αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλοι στο σπίτι», πρόσθεσε.

«Μιλώντας αραβικά»

Ο κ. Αθέμπες είπε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε το Σάββατο, όταν δυνάμεις ασφαλείας προσέγγισαν το διαμέρισμα των καταζητούμενων σε ένα κτιριακό συγκρότημα της περιοχής Λεχανές.

Οι ύποπτοι τους αντιλήφθηκαν και «άρχισαν να πυροβολούν και να φωνάζουν στα αραβικά».

Στη συνέχεια η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο και την γύρω περιοχή, την οποία και απέκλεισε.

Ομάδα των ειδικών δυνάμεων εισέβαλε και πάλι στο κτίριο.

Ο δρόμος είχε αποκλειστεί

Ο κ. Αχέμπες περιγράφει ότι η επιχείρηση ήταν σε αυτό το σημείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο ίδιος λέει ότι είναι πιθανό στο διαμέρισμα να υπήρχε και τέταρτος άνδρας ο οποίος κατάφερε να διαφύγει πριν αποκλειστεί η περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη προκάλεσε μια βροχή από σκόνη, τζάμια και τσιμέντο.

«Αυτή είναι μια πολύ ήσυχη γειτονιά Αλλά συνήθως σε τέτοια μέρη κρύβονται αυτοί οι άνθρωποι», είπε ένας κάτοικος της περιοχής.

Περίπου 20 οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία γιατί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, η τάξη στην περιοχή έχει αποκατασταθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.