Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-07

  1. Τα «μαθήματα» της Ρουάντα και του Ιράκ
  2. Ιράκ: Κατακτητές εναντίον διπλής εξέγερσης
  3. Προεδρικό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν
  4. Προεδρικό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν
  5. Υπέρ του σχεδίου το ΠΑΣΟΚ
  6. Μήνυμα Παρισίων προς Άγκυρα
  7. Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ιράκ
  8. Δυσμενείς εκτιμήσεις για την οικονομία
  9. Προς το «Nαι» κλίνει ο ΔHΣY
  10. Aντιπαράθεση για την οικονομία
  11. Πρόβλημα πολυφωνίας
  12. Kυπριακό και οικονομία
  13. Ελεύθερος ο Μοτασάντεκ
  14. Τσέλσι - Μονακό στον ημιτελικό
  15. Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ
  16. Ποινή κάθειρξης σε Ρώσο επιστήμονα
  17. Ανατροπή στη διοίκηση του Ευρωτούνελ
  18. Διάψευση για την ανάπτυξη Αμερικανών στο Πακιστάν
  19. Τροχαία δυστυχήματα: η νέα μάστιγα
  20. Δέκα χρόνια από τη γενοκτονία στη Ρουάντα
  21. Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ
  22. Απτόητος δηλώνει ο Μπους
  23. Στο Κατάρ μεταφέρθηκε ο Σαντάμ

Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 03:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τα «μαθήματα» της Ρουάντα και του Ιράκ

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ρουάντας κατέληξαν οι επιμνημόσυνες τελετές για τα 800 χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας στην αφρικανική χώρα, παρατηρεί η γαλλική Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur).

Όλα ξεκίνησαν, εξηγεί η εφημερίδα, όταν ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, κατηγόρησε στην ομιλία του τη Γαλλία ότι «έχει την αναίδεια να στέλνει εκπρόσωπο στις τελετές, χωρίς να έχει απολογηθεί για το ρόλο της στην προ δεκαετίας γενοκτονία».

Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ρενό Μουσελιέ, αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση των τελετών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αναφερόμενη στο θέμα η Λε Μοντ (Le Monde) σημειώνει ότι το Βέλγιο και η Γαλλία συνέδραμαν σε στρατιωτικό επίπεδο τους θύτες της γενοκτονίας, Χούτου, ενώ η διεθνής κοινότητα δεν ενδιαφέρθηκε για τα τεκταινόμενα, καθώς η Ρουάντα δε συνιστούσε σημαντικό στρατιωτικό ή οικονομικό ενδιαφέρον για καμία χώρα.

«Αυτά είναι τα γεγονότα, για τα οποία η Γαλλία ιδιαίτερα, φαίνεται απρόθυμη να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη», προσθέτει η εφημερίδα.

Η Λε Μοντ διερωτάται κατά πόσο το πάθημα της Ρουάντα έγινε μάθημα για τη διεθνή κοινότητα.

«Αναμφίβολα», γράφει η εφημερίδα, «οι επεμβάσεις στα Βαλκάνια και η ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ακτή Ελεφαντοστού προέκυψαν κατά ένα μέρος και από την εμπειρία της Ρουάντα».

»Από την άλλη πλευρά όμως», προστίθεται, «η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Σουδάν και η αδράνεια της Δύσης δείχνει ότι το μάθημα δεν έχει γίνει συνείδηση».

Ιράκ

Απαισιόδοξη για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Ιράκ εμφανίζεται η Ελ Μούντο (El Mundo) στην Ισπανία.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ είναι εξαιρετικά απίθανο.

Όπως προστίθεται, εξάλλου, οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική δύναμη, ακόμα και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα εκλαμβάνεται από τους Ιρακινούς ως δύναμη κατοχής που πρέπει να πολεμηθεί.

«Στο Ιράκ», καταλήγει το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, «ίσως δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα».

Στο ίδιο πνεύμα, σχετικά με την αποκατάσταση της τάξης στη μεσανατολική χώρα, κινείται και η Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) στην Αυστρία.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι οι Ιρακινοί μαχητές δεν είναι σε θέση να διώξουν τους ξένους στρατιώτες από τη χώρα, αλλά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ειρήνευση στο Ιράκ.

Ο μεγαλύτερος φόβος στο βάθος του χρόνου υπό αυτές τις συνθήκες, γράφει η Σταντάρτ, είναι πλέον ο εμφύλιος πόλεμος.

Αναφερόμενη στη χθεσινή επίθεση των Αμερικανών εναντίον τεμένους στη Φαλούτζα, η γερμανική Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) κάνει λόγο για «λάθος τακτικής», καθώς το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η έξαψη του θυμού ακόμα και των ήπιων μουσουλμάνων.

Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ επισημαίνει τον κίνδυνο γενικευμένης εξέγερσης των Σιιτών του Ιράκ, που θα καταστήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση για τις υπό αμερικανική διοίκηση αμερικανικές δυνάμεις.

Μετανάστες και μειονότητες

Στην Ουγγαρία, η Μαγιάρ Χιρλάπ (Magyar Hirlap) εξετάζει το διαφαινόμενο μέλλον των μειονοτήτων στην Ευρώπη, σε σχέση με την επιθυμία της Βουδαπέστης να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τις ουγγρικές κοινότητες στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι τα εκατομμύρια των μεταναστών που θα εκμεταλλευτούν τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, θα οδηγήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης και όχι αυτονόμησης και διαχωρισμού των μειονοτήτων.

«Οι ευρωπαϊκές διαθέσεις και πολιτικές», αναφέρει η εφημερίδα, «δε θα καθοριστούν από τους Σουηδούς της Φινλανδίας ή τους κατοίκους του νοτίου Τιρόλο στην Αυστρία, παρά από την ανάγκη αξιοποίησης και ομαλής απορρόφησης των εκατομμυρίων μελλοντικών μεταναστών».


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Κατακτητές εναντίον διπλής εξέγερσης

Μάχες σε δυο μέτωπα για τους Αμερικανούς στο Ιράκ

Στο Ιράκ τουλάχιστον 30 στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής και περισσότεροι από 150 Ιρακινοί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα με σφοδρότητα, μέσα και γύρω από πόλεις που έχουν μεταβληθεί σε πεδία μαχών.

Επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ Αμερικανών και Σουνιτών στο κεντρικό Ιράκ είναι η πόλη της Φαλούτζα.

Εκεί σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα μουσουλμανικό τέμενος γεμάτο πιστούς επλήγη με ρουκέτες και βόμβες από αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 40 άτομα.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί αλλά ξένοι ανταποκριτές είδαν αυτοκίνητα να μεταφέρουν τις σορούς των νεκρών από το τζαμί.

Την είδηση επιβεβαίωσε αργότερα Αμερικανός αξιωματικός που ανέφερε επίσης ότι ένας πεζοναύτης μέλος ομάδας ελεύθερων σκοπευτών - σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών κοντά στο τέμενος «Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαμαράι».

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση περικύκλωσης της Φαλούτζα

«Το τέμενος βομβαρδίστηκε από την αμερικανική αεροπορία επειδή είχαν περιχαρακωθεί σε αυτό 40 ένοπλοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι», είπε ο αξιωματικός των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι πέντε Αμερικανοί βρήκαν το θάνατο στη Φαλούτζα, από πυρά ενόπλων που είχαν καταφύγει στο τέμενος.

Μάχες μαίνονται και στην γειτονική πόλη Ραμάντι όπου χθες 12 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο πλέον πολύνεκρο για τις ΗΠΑ επεισόδιο μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Το αμερικανικό επιτελείο στο Ιράκ ανακοίνωσε το θάνατο κόμη δύο στρατιωτών κατά τη διάρκεια ξεχωριστών επιθέσεων στη Βαγδάτη και βορείως της πρωτεύουσας.

Στην πόλη Χαβίτζα, κοντά στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ μια διαδήλωση που γινόταν ενάντια στην αμερικανική επιχείρηση περικύκλωσης της Φαλούτζα πνίγηκε στο αίμα, καθώς 8 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε χέρια Σιιτών ενόπλων η πόλη Κουτ

Στο νότιο Ιράκ ένας Νοτιοαφρικανός μισθοφόρος σκοτώθηκε στην Κουτ από πυρά Σιιτών, λένε πηγές των δυνάμεων κατοχής.

Σιίτες μαχητές υποχρέωσαν σε υποχώρηση τα ουκρανικά στρατεύματα στην Κουτ

Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την βάση τους στην πόλη, την οποία οι οπαδοί του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο επονομαζόμενος «Στρατός του Μεχντί» που αριθμεί 10 χιλιάδες μέλη φαίνεται ότι έχει υπό τον έλεγχό του την πόλη Κούφα και την ιερή σιιτική πόλη της Νατζάφ.

Στην άλλη ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα 8 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων - μεταξύ αυτών και 5 Ιρανοί.

Στο μεταξύ ο μετριοπαθής ηγέτης των Σιιτών, Αλί Σιστανί, απηύθυνε μήνυμα για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης ώστε να αποφευχθεί το χάος και η περαιτέρω αιματοχυσία, όπως είπε.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν

Ένα ξεκάθαρο «Όχι» στο σχέδιο Ανάν πρότεινε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρνητικός απέναντι στο σχέδιο Ανάν για την πολιτική επανένωση της Κύπρου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον ελληνοκυπριακό λαό αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργικότητας, νομιμότητας και βιωσιμότητας που κληρονομεί στην νέα Κύπρο το σχέδιο που προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών, σημειώνοντας ότι κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της λαϊκής εντολής που έχει και σε απόλυτη συνενόηση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Καταφέρθηκε ενάντια στις μεθοδεύσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του επιτελείου του στη Νέα Υόρκη - όταν και έγινε αποδεκτός ο ρόλος επιδιαιτησίας του - και στη Λουκέρνη - όταν έγιναν αποδεκτές 11 νέες τουρκικές απαιτήσεις που δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως στο σχέδιο επίλυσης, όπως είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη Λουκέρνη, περιστοιχιζόμενος από το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον αναπληρωτή του. Κιέραν Πρέντεργκαστ

«Με βαθύτατη θλίψη διαπιστώνω... ότι το τελικό σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Όσοι λένε ότι το τελικό σχέδιο Ανάν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και διαπραγματεύσεων, δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε.

«Ανισομέρεια δικαιωμάτων»

Και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά δικαιώματα που επιζητούσε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης «24 ώρες μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων».

Αντιθέτως - είπε ο κ. Παπαδόπουλος - η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά μετατίθεται στο μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο μέλλον.

[Με το σχέδιο Ανάν] δεν ικανοποιούνται οι Κύπριοι, αλλά η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο

Τάσσος Παπαδόπουλος

«Ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και δίπλα - δίπλα και θα συνεργάζονται στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας επιτυγχάνεται απόλυτα» υποστήριξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, που χαρακτήρισε την πέμπτη εκδοχή του σχεδίου χειρότερη από τις προηγούμενες.

«Μας ζητούν να ακολουθήσουμε τη μέση λύση και να δεχθούμε το σχέδιο όπως έχει... αλλά η μέση λύση δεν είναι να εξισωθεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης με τον παράνομο εισβολέα» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Αλλά η λύση που προτείνεται με βάση το σχέδιο Ανάν δεν είναι μόνο άδικη αλλά και μη λειτουργική», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, με συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του κυπριακού κράτους, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος

«Όχι στους κινδυνολόγους»

Ο κ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να αντικρούσει όσους προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου στο δημοψήφισμα η Κύπρος απειλείται με διεθνή απομόνωση ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιβραβευθεί με αναγνώριση.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε όιτ σε τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσει η αναγνώριση του μορφώματος του κ. Ντενκτάς, τουλάχιστον από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην κοινότητα.

Η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαΐου. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων

Τάσσος Παπαδόπουλος

Όσο για την ανησυχία ότι το Κυπριακό θα τεθεί στο περιθώριο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Είναι δογματισμός και υποδηλεί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής, η άποψη ότι αυτή θάναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.»

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον του γι' αυτούς θα συνεχιστεί.

Ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου θα υποστηρίξει την επιδίωξη της Τουρκίας για εξασφάλιση σύντομης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για μετάλλαξη του Κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία, διζωνική ομοσπονδία που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε κατοίκου» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε: «Οι κίνδυνοι από το "Ναι" είναι πολλοί μεγαλύτεροι και μη αναστρέψιμοι από τους κινδύνους από το "Όχι"».

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και αντ΄αυτού δεν θα παραδώσω κοινότητα υπό την προστασία ξένου ηγεμόνα» είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παπαδόπουλος.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν

στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρνητικός απέναντι στο σχέδιο Ανάν για την πολιτική επανένωση της Κύπρου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον ελληνοκυπριακό λαό αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργικότητας, νομιμότητας και βιωσιμότητας που κληρονομεί στην νέα Κύπρο το σχέδιο που προτείνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών, σημειώνοντας ότι κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της λαϊκής εντολής που έχει και σε απόλυτη συνενόηση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Και καταφέρθηκε ενάντια στις μεθοδεύσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του επιτελείου του στη Νέα Υόρκη και στη Λουκέρνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη Λουκέρνη, περιστοιχιζόμενος από το γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον αναπληρωτή του. Κιέραν Πρέντεργκαστ

«Με βαθύτατη θλίψη διαπιστώνω... ότι το τελικό σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Όσοι λένε ότι το τελικό σχέδιο Ανάν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και διαπραγματεύσεων, δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε.

«Ανισομέρεια δικαιωμάτων»

Και στη συνέχεια διεπίστωσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά δικαιώματα που επιζητούσε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης «24 ώρες μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων».

Αντιθέτως - είπε ο κ. Παπαδόπουλος - η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά μετατίθεται στο μεσοπρόθεσμο ή και μακροπρόθεσμο μέλλον.

«Ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και δίπλα - δίπλα στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας επιτυγχάνεται απόλυτα» υποστήριξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, που χαρακτήρισε την πέμπτη εκδοχή του σχεδίου χειρότερη από τις προηγούμενες.

«Μας ζητούν να ακολουθήσουμε τη μέση λύση και να δεχθούμε το σχέδιο όπως έχει... αλλά η μέση λύση δεν είναι να εξισωθεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης με τον παράνομο εισβολέα» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Αλλά η λύση που προτείνεται με βάση το σχέδιο Ανάν δεν είναι μόνο άδικη αλλά και μη λειτουργική», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Όχι στους κινδυνολόγους»

Ο κ. Παπαδόπουλος επιχείρησε να αντικρούσει όσους προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου στο δημοψήφισμα η Κύπρος απειλείται με διεθνή απομόνωση ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιβραβευθεί με αναγνώριση.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε σε τέτοια ότι ενδεχόμενο αναγνώρισης του μορφώματος του κ. Ντενκτάς δεν πρόκειται να ακολουθήσει, τουλάχιστον από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην κοινότητα.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για μετάλλαξη του Κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία, διζωνική ομοσπονδία που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε κατοίκου» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε: «Οι κίνδυνοι από το "Ναι" είναι πολλοί μεγαλύτεροι και μη αναστρέψιμοι από τους κινδύνους από το "Όχι"».

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και αντ΄αυτού δεν θα παραδώσω κοινότητα υπό την προστασία ξένου ηγεμόνα» είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παπαδόπουλος.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ του σχεδίου το ΠΑΣΟΚ

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης από το Γ. Παπανδρέου

Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Στη σχετική δήλωση προέβη ο κ. Παπανδρέου ύστερα από μακρά σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του και στην οποία πήραν μέρος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην Επίτροποι στην ΕΕ και τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου.

Ανακοινώνοντας το «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και θα σταθεί δίπλα για την αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων ή την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι χρέος του Κινήματος να γνωστοποιήσει τη θέση του καθώς εξελίσσονται οι διεργασίες στην Κύπρο, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θέλει να υποδείξει λύση και κάλεσε όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να αφήσουν τους Κυπρίους ελεύθερους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των πρωτοβουλιών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συστήσει ειδική επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου, εφόσον εγκριθεί ως λύση του Κυπριακού.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι αποφεύγει να λάβει θέση, τροφοδοτώντας ένα κλίμα εθνικής ηττοπάθειας.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 19:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Παρισίων προς Άγκυρα

Αρνητικός σε ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Αλέν Ζιπέ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μακροπρόθεσμη, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα του θα εξετάσει με «δικαιοσύνη, απαιτητικότητα και επαγρύπνηση» το θέμα αυτό.

Μάλιστα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν δίστασε να αποκλείσει «υπό τις παρούσες συνθήκες» την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αλέν Ζιπέ, ηγέτη της συντηρητικής παράταξης του προέδρου Σιράκ, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στο ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πριν το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Ζιπέ, που έχει χρηματίσει πρωθυπουργός και αποτελεί έναν εκ των στενών συμβούλων του κ. Σιράκ είπε ότι «χώρες που βρίσκονται στην περιφέρεια της κοινότητας των 25 κρατών μελών δεν μπορούν να ενταχθούν γιατί σε τέτοια περίπτωση η συνοχή της ΕΕ θα «αραίωνε».

«Αδύνατη η ένταξη, προς το παρόν»

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία μεταδόθηκε από το τρίτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, ο κ. Μπαρνιέ επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να μιλάμε, προς το παρόν, για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Κοινότητα σε κοντινή ημερομηνία ή βραχυπρόθεσμα».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί που αναφέρονται σε παρόμοιο ενδεχόμενο δεν λένε την αλήθεια».

Ο κ. Μπαρνιέ, που χρημάτισε επί σειράν ετών κοινοτικός επίτροπος, πρόσθεσε ότι το ζήτημα που εξετάζεται βραχυπρόθεσμα είναι η έκθεση που ετοιμάζει η Κομισιόν για την Τουρκία, την οποία και θα υποβάλει στα κράτη μέλη στα τέλη του 2004.

Η έκθεση αυτή θα αξιολογεί πως και πότε η Άγκυρα θα μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Όσον αφορά την κυβέρνηση της Γαλλίας, η συμπεριφορά μας θα εξακολουθήσει να είναι ακριβοδίκαιη, απαιτητική και επαγρυπνώσα, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με κράτη -μέλη που σέβονται όλα τα κριτήρια της ένταξής τους» είπε ο κ. Μπαρνιέ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Προς το «Nαι» κλίνει ο ΔHΣY

Tο ΠΓ του Δημοκρατικού Συναγερμού, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Aνάν για το Kυπριακό. Θετική εισήγηση από το Γλαύκο Kληρίδη.

Τουρκία: Διττή ερμηνεία του σχεδίου Ανάν

Η στάση της Μόσχας στο Κυπριακό

Διεργασίες στη Λευκωσία για το δημοψήφισμα

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Παπαδόπουλος με AKEΛ, ΔHKO, EΔEK

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Σταθμίζουν τα δεδομένα

Oι ζυμώσεις στην Kύπρο και την Eλλάδα εν όψει του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό στις σελίδες του κυριακάτικου ελληνικού Tύπου.

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ιράκ

Μάχες σε δυο μέτωπα για τους Αμερικανούς στο Ιράκ

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μέσα και στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα μεταξύ Αμερικανικών δυνάμεων κει ένοπλων σουνιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στις συγκρούσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών φέρεται να είπε ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν ένα τζαμί στην πόλη και σκότωσαν περίπου 40 αντάρτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Μέχρι στιγμής η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι μάχες όμως συνεχίζονται και στην γειτονική πόλη Ραμαντί όπου της Τρίτη 12 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην πιο πολύνεκρο για τους Αμερικανούς επεισόδιο μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην πόλη Χαβίτζα, κοντά στο Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας, 8 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της αμερικανικής επιχείρησης στην Φαλούτζα.

Μάχες με σιίτες

Εν τω μεταξύ ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι θα συντρίψει τις ένοπλες ομάδες των σιιτών που πρόσκεινται στον μουσουλμάνο κληρικό Μοκτάντα Σαντρ.

Ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του θα επιτεθούν και θα διαλύσουν την παραστρατιωτική οργάνωση Στρατός του Μαχντί .

Ο στρατηγός Κίμιτ κάλεσε τον Μοκτάντα Σαντρ να παραδοθεί για να αποτραπεί «περισσότερη αιματοχυσία».

Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την βάση τους στην πόλη Κουτ και σύμφωνα με πληροφορίες οι οπαδοί του Σαντρ έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους την πόλη.

Στην Καρμπάλα την ιερή πόλη των σιιτών 8 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αυτών και 5 Ιρανοί.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσμενείς εκτιμήσεις για την οικονομία

«Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει» η Kομισιόν

«Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η επίτευξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης έχει μετατεθεί».

Με αυτόν τον τίτλο αρχίζει το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που συνοδεύουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 3% ως ποσοστό του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος το 2003 και αναμένεται να φτάσει το 3,2% το 2004 και το 2,8% το 2005.

Ωστόσο, σε υποσημείωσή της η Επιτροπή διευκρινίζει ότι αυτά τα στοιχεία βασίζονται στην κοινοποίηση που έγινε από τις ελληνικές αρχές στις 30 Μαρτίου, τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Γιούροστατ και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρούνται προσωρινά και ενδέχεται να αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα ακόμη με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής που ενέκρινε η ολομέλεια των επιτρόπων κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2004, ενώ αναμένεται μία μείωση των ρυθμών αυτών για το 2005.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε στο 4,2% το 2003, ενώ προβλέπεται να μειωθεί στο 4% το 2004 και στο 3,3% το 2005.

Xρέος και ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά το χρέος του ελληνικού δημοσίου, η έκθεση σημειώνει ότι το 2003 έκλεισε στο 103% του ΑΕΠ και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 102,8% το 2004 και στο 101,7% το 2005.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kομισιόν, τo 2003 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 9,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και προβλέπεται να μειωθεί στο 8,4% το 2004 και στο 8% το 2005, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και θα ανέλθει στο 3,4% το 2004 για να αυξηθεί ελαφρά στο 3,5% το 2005.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή στα σχόλια της, κινητήρια δύναμη των ρυθμών ανάπτυξης το 2004 στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η ισχυρή εσωτερική ζήτηση και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ο υψηλός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα συνεχισθεί, αν και σε χαμηλότερο βαθμό από το 2003, καθώς οι επενδύσεις που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εξακολουθούν να υλοποιούνται το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αναμενόμενη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος από το 2004, τα μειωμένα επιτόκια και η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας.

Eπιδείνωση στα δημοσιονομικά

Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «παρά την ισχυρή ανάπτυξη, η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκε αισθητά, καθώς η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 τέθηκε πλήρως εκτός τροχιάς».

Σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, «εάν και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει σε κάποιους έκτακτους παράγοντες, όπως η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες, η υπέρβαση των στόχων υποδηλώνει μία έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες (κοινωνικές παροχές και μισθοί στο δημόσιο τομέα), ενώ μειωμένα εμφανίζονται επίσης σε σχέση με τις προβλέψεις τα έσοδα του προϋπολογισμού».

Στα σχόλιά της, η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού του 2003 χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα, κάτι που -όπως εκτιμά- θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004.

H Kομισιόν αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι εάν δεν μεταβληθεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προβλέπεται μία «περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης το 2004».

Αυτό -όπως εξηγεί η Επιτροπή- οφείλεται στις επιπτώσεις για το 2004 του υψηλότερου από τα αναμενόμενα δημοσιονομικού ελλείμματος το 2003, στις επιπτώσεις του κοινωνικού πακέτου του 2003 που εκτιμάται ότι έφτασαν το 1% του ΑΕΠ το 2004 (δηλαδή, υποεκτιμήθηκαν στις προβλέψεις των δαπανών), αλλά και στη μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεδομένων των πρόσφατων φορολογικών μεταρρυθμίσεων.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Προς το «Nαι» κλίνει ο ΔHΣY

Σημαντική κρίνεται η παρέμβαση του Γλ. Kληρίδη

Υπέρ της αποδοχής του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό τάσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι άρνηση στο σχέδιο Ανάν θα έχει φοβερές επιπτώσεις για την Κύπρο και θα φαινόταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο λαοί δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να ζήσουν αρμονικά.

Αυτό -προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης- θα είχε αρκετές συνέπειες στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήταν καταλυτική η παρέμβαση του κ. Κληρίδη, η οποία -όπως σημείωσε- έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα.

Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από όσο υπολογιζόταν, γεγονός που θεωρείται ως ένδειξη ότι το «Nαι» πέρασε ευκολότερα από όσο αναμενόταν.

Eξάλλου, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις αναχώρησε στις τη Mεγάλη Tετάρτη το πρωί από την Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης είχε τη Mεγάλη Tρίτη χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων εν όψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου επί του τελικού σχεδίου Ανάν.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και χωρίς εντάσεις πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του και η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

Tέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίζεται να κλίνει προς την αποδοχή του σχεδίου Aνάν.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου)

Aντιπαράθεση για την οικονομία

Συζήτηση στη Bουλή για τα δημοσιονομικά ζητά ο Γ. Aλογοσκούφης

Aντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ γίνεται η κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά.

O υπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Aλογοσκούφης χαρακτήρισε πολύ δυσάρεστη τη δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη, γεγονός που -σύμφωνα με τον υπουργό- επιβεβαιώνει η έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

Ο υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ανεύθυνη διαχείριση και πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διαδικασία της δημοσιονομικής απογραφής «δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση».

Ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το διοικητή της Tραπέζης της Eλλάδος Nίκο Γκαργκάνα, ο κ. Aλογοσκούφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ, λαμβάνοντας υπ' όψιν τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Nωρίτερα, ο υπουργός είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η Kομισιόν υπολογίζει στο 3% το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου για το 2003 και παράλληλα προβλέπει ότι το 2004 θα ξεπεράσει το όριο του 3% και θα φθάσει το 3,2%.

Παράλληλα, επέσεισε τον κίνδυνο επιβολής των προβλεπόμενων από τις συνθήκες κυρώσεων εκ μέρους της Kομισιόν.

O κ. Aλογοσκούφης επεσήμανε, ότι στόχος του είναι η καλύτερη οικονομική διαχείριση, η περιστολή των δαπανών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά όχι μέσω επιβολής νέων φόρων, ενώ έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Bουλή με αντικείμενο την οικονομική απογραφή.

H αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Καλοδεχούμενη είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη δημοσιονομική απογραφή, διότι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι απογραφή θέλει, για να είναι ξεκάθαρο τι παρέλαβε και με τι θα συγκριθεί, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται όμως, ότι η κυβέρνηση της NΔ, με τη λεγόμενη «απογραφή», αναζητά μία φτηνή δικαιολογία και ένα πρόσχημα για να απαξιώσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για να αναστείλει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και για να προχωρήσει σε περικοπές και πολιτικές λιτότητας, που υποκρύπτονται πάντα πίσω από τις μεγαλόστομες φιλολαϊκές διακηρύξεις της.

«Η κυβέρνηση στο βωμό των μικροκομματικών της σκοπιμοτήτων, επιβαρύνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας προβλήματα για τη χώρα και στο πλαίσιο της EE. Οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η ευθύνη της είναι να κυβερνήσει και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόβλημα πολυφωνίας

Eπικρίσεις και για το ρόλο δημοσιογράφων διατυπώνει το EΣP

Διευκρινήσεις για την αντικειμενικότητα στην προβολή των κομμάτων και τη διασφάλιση της πολιτικής πολυφωνίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ζητά το Eθνικό Συμβούλιο Pαδιοτηλεόρασης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΕΤ, Alter, Star και Μακεδονία ΤV και καλεί τους εκπροσώπους τους σε ακρόαση.

Για τα άλλα κανάλια εθνικής εμβέλειας το EΣP καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έκαναν «σαφέστατη προσπάθεια να σεβασθούν την πολιτική πολυφωνία, παρά τις αδυναμίες του νόμου», δήλωσε σήμερα το μέλος του συμβουλίου Ροδόλφος Μορώνης.

O κ. Mορώνης παρουσίασε στην ολομέλεια του EΣP εισηγητική έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία της Media Services για την περίοδο από 7 Iανουαρίου έως 7 Mαρτίου και βάσει της οποίας το συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην παραπάνω απόφαση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του κ. Μορώνη, ο Aντέννα τήρησε «λογική αναλογία στην κατανομή χρόνου μεταξύ των κομμάτων» και πως «στο δεύτερο μισό της περιόδου αυτής δόθηκε αρκετός χρόνος στο ΔΗΚΚΙ, ώστε στο σύνολο τής υπό εξέτασιν περιόδου να αποσπάσει ποσοστό κοντά στην εκλογική του δύναμη».

Το Μega χαρακτηρίστηκε από «σταθερώς ελαφρά προτίμηση προς το κυβερνών κόμμα και περιορισμό των παρουσιάσεων των μικρότερων κομμάτων».

Ο Alpha, «αν εξαιρέσει κανείς το χαμηλό ποσοστό παρουσιάσεων του ΔΗΚΚΙ κατά την περίοδο από 7 Iανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου, ο σταθμός είναι φανερό ότι κατέβαλε επιτυχή προσπάθεια να τηρήσει αναλογική ισότητα και πάντως να επιδιώξει πολυφωνία τους τελευταίους μήνες».

Η ΝΕΤ κατά την προεκλογική περίοδο «δεν τήρησε τις απαιτούμενες αναλογίες ούτε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ούτε μεταξύ των δύο άλλων κομμάτων της Βουλής, ενώ αφιέρωσε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στο κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΔHKKI)».

Έλεγχος «κατόπιν εορτής»

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή απόφαση των πρώην υπουργών Tύπου Χρήστου Πρωτόπαπα και Eσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη καθόριζε ότι ο έλεγχος της ανεξάρτητης αρχής στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας έπρεπε να ασκηθεί επί του συνόλου των προγραμμάτων, μετά δηλαδή από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του κ. Μορώνη αφορούν τις παρουσίες και τους χρόνους παρουσίας πολιτικών στα προγράμματα και όχι στα δελτία ειδήσεων, παρά μόνο στο βαθμό που περιλάμβαναν «παράθυρα» συζήτησης με πολιτικά και άλλα πρόσωπα ή μετέδιδαν ζωντανά δραστηριότητες ή δηλώσεις πολιτικών.

«Παρά το γεγονός ότι οι χρόνοι που διετέθησαν στα κόμματα από κάθε τηλεοπτικό σταθμό δίνουν μία εικόνα του τρόπου με τον οποίο τήρησαν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις ως προς την πολυφωνία -αναφέρει η έκθεση- εντούτοις δεν είναι και απολύτως αποκαλυπτικοί του βαθμού αντικειμενικότητας των τηλεοπτικών σταθμών».

Η έκθεση σχολιάζει επίσης τη συμπεριφορά δημοσιογράφων, «αρκετοί από τους οποίους αποφάσισαν να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα και να προτάξουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις».

«Παρά το γεγονός ότι κάποιοι απ' αυτούς ήσαν βασιλικότεροι του βασιλέως, στις καταγραφές απέφυγα να τους χρεώσω σε κόμματα από, κακώς, πιθανότατα, νοούμενη, συντεχνιακή αλληλεγγύη», καταλήγει το κείμενο.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Kυπριακό και οικονομία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4 μέτρα για τα νοσοκομεία. Θεσσαλονίκη: Αλλάζει το σύστημα εφημεριών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυθαίρετα: Όλες οι αλλαγές σε δόμηση, νομιμοποιήσεις, πρόστιμα. Κοινωνική ευαισθησία με σεβασμό στην έννομη τάξη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δίκες εξπρές για τους «λαδιάρηδες» του Δημοσίου. Αποφασισμένος ο Προκ. Παυλόπουλος να καθαρίσει το σάπιο κράτος από τη ρεμούλα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωτόκια τέλος και μειώσεις φόρων για τα εισοδήματα του 2004. Ο Γ. Αλογοσκούφης εξαγγέλλει το πρώτο πακέτο μέτρων στις αρχές Μαΐου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι κροίσοι του... ΣΔΟΕ! Η έκθεση των οργίων στα χέρια του Καραμανλή.

Η ΑΥΓΗ: ΑΚΕΛ: «Ναι» στην επανένωση. Εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου προς την ΚΕ υπέρ του σχεδίου Ανάν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακουμπάει τον Σμπώκο ο εισαγγελέας. Μαζί με πολλά άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πλειοψηφία υπέρ του «Nαι» διαμορφώνεται στην Κύπρο. Ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοι δικαιούνται τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Όλα τα ονόματα σε είκοσι σελίδες.

ΕΘΝΟΣ: Πράσινο φως για... νηστεία και ετεροχρονισμό παροχών. Κυβέρνηση: Σφράγισε την πολιτική λιτότητας και περικοπών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τιμή και η ευθύνη στα χέρια του κυπριακού λαού! Π. Μολυβιάτης: Η χώρα μας ούτε έχει την δυνατότητα, ούτε την επιθυμία να επιβάλει λύση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στην τσιμπίδα της δικαιοσύνης πολιτικοί και στρατιωτικοί για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι: Φως στο τοπίο με 10 απαντήσεις. Δημόσιο: Αποκατάσταση απολυθέντων 1990 - 93. Πότε θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα πρώτα «Nαι», ενώ ο Ερντογάν επαίρεται για επιτυχίες του στη Λουκέρνη.

ΕΞΠΡΕΣ: Αναμένεται προειδοποίηση. Σήμερα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητοι λαϊκιστές. Ο πρώτος μήνας του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λιτότητα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Η δημοσιονομική απογραφή για το έλλειμμα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προειδοποιούν οι Βρυξέλλες: Η οικονομία μας προ καθεστώτος επιτήρησης.

ΚΕΡΔΟΣ: Στα όρια συναγερμού η ελληνική οικονομία. Σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής θα παρουσιασθούν τα στοιχεία της απογραφής.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ενωτικό το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των ζυμώσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση. Σήμερα το κρίσιμο διάγγελμα του Κύπριου προέδρου.

METRORAMA: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχονται για διαφθορά. Δαφέρμος: «Υπερβολικά» περιουσιακά στοιχεία στα χέρια κρατικών λειτουργών. Παυλόπουλος: Όλοι ανεξαιρέτως οι επίορκοι θα υποστούν τις κυρώσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Έκτακτη σύσκεψη για ελλείμματα και χρέος. Στον Καραμανλή Αλογοσκούφης και Γκαργκάνας.

ΤΑ ΝΕΑ: Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση, λέει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΑΚΕΛ δείχνει «Ναι».

ΝΙΚΗ: Ευρωπαϊκή λύση. Σε πλεονεκτική θέση η Λευκωσία μετά την ένταξη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ - ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου για τους συμβασιούχους: Δικαίωμα όλων η εργασία.

CITY PRESS: Σταδιακή στροφή από τις παροχές στη λιτότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2004 στο 3,2% του ΑΕΠ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η αλήθεια για την οικονομία στη Βουλή. Συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως.

Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει με κληρονομιές και γονικές παροχές. Απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενώ επέρχεται ουσιαστική ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Κυπριακό

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν αναμένεται να εξηγήσει σε διάγγελμα ήπιων τόνων σήμερα το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Χθες συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος έχει στα χέρια του έκθεση διπλωματών που αποτελεί θετική εισήγηση. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει λάβει την τελική απόφασή του και θα προχωρήσει, ανεπηρέαστος από τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ και της ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην ανακοίνωση της αρνητικής εισήγησης εν όψει του δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, «με την αναμενόμενη υπερψήφιση του Σχεδίου και από το δεύτερο μεγάλο κόμμα της Κύπρου, τον Δημοκρατικό Συναγερμό του κ. Ν. Αναστασιάδη (έλαβε 34% στις τελευταίες εκλογές), και την ήδη εκφρασθείσα υιοθέτηση του σχεδίου από άλλα, μικρότερα κόμματα, διαμορφώνεται μία ισχυρή πλειοψηφία άνω του 70% των Ελληνοκυπρίων, η οποία ενδέχεται να υιοθετήσει την προτεινόμενη λύση, εφόσον τηρήσει την κομματική γραμμή».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «η θέση του ΑΚΕΛ διευκολύνει ανάλογη προσέγγιση του άλλου μεγάλου ελληνοκυπριακού κόμματος, του ΔΗΣΥ. Μπροστά σε δίλημμα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απόψε θα απευθύνει διάγγελμα και θεωρείται βέβαιο ότι θα περιγράψει ή ακόμη και θα μιλήσει ευθέως υπέρ του 'Όχι'. Η Κομισιόν και η Ευρωβουλή μελετούν πρωτοβουλίες για να απαντήσουν στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «τελευταία θα πάρει θέση η κυβέρνηση για το σχέδιο Ανάν. Γεγονός που ώθησε το ΠΑΣΟΚ -θα ανακοινώσει πιθανόν και σήμερα τη θέση του για το σχέδιο- να την κατηγορήσει ότι ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «κλιμακώνονται καθημερινά οι κάθε λογής έξωθεν πιέσεις σε βάρος των Κυπρίων, ώστε να αποδεχτούν το 'σχέδιο Ανάν'. Σήμερα το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος θα ανακοινώσει με διάγγελμα τη θέση του. Καμμία ανακοίνωση δεν έγινε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΓ του ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άντρος Κυπριανού διέψευσε πληροφορίες που μεταδόθηκαν σχετικά με τις τάσεις που επικράτησαν».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «προτού καλά - καλά συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές, οι θρασύτατοι τέως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επεξέτειναν το κατηγορητήριο στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το Κυπριακό. Και αντί να απολογούνται για τον μονόδρομο στον οποίο οδήγησαν οι ίδιοι την υπόθεση, εγκαλούν τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για απουσία διπλωματικών πρωτοβουλιών και απραξία στην Λουκέρνη!».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «έμμεση, αλλά σαφή θέση υπέρ του 'Nαι' στο σχέδιο Ανάν παίρνει σήμερα ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην 'Ε'. Αναγνωρίζει ότι το σχέδιο έχει και μειονεκτήματα, αλλά τονίζει ότι ενδεχόμενο 'Όχι' μπορεί να οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Χαρακτηρίζει 'αυταπάτη' ότι ο χρόνος δουλεύει για μας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερος ο Μοτασάντεκ

Ελεύθερος με περιορισμούς μέχρι της επανάληψη της δίκης ο Μαροκινός ύποπτος

Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει καταδικασθεί για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αφέθηκε ελεύθερος από γερμανικό δικαστήριο.

Δικαστήριο του Αμβούργου διέταξε την επανάληψη της δίκης του Μαροκινού Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ - ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2003 είχε καταδικασθεί σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Η καταδίκη του ανετράπη τον περασμένο μήνα όταν το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι η καταδίκη του Μοτασάντεκ ήταν άδικη καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την κατάθεση ενός μάρτυρα που θεωρείτο "κλειδί" στην όλη υπόθεση και ο οποίος κρατείται από τις αμερικανικές αρχές.

Το δικαστήριο στο Αμβούργο επανέλαβε όμως ότι ο Μοτασάντεκ εξακολουθεί να θεωρείται ένοχος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και του απαγόρευσε την έξοδο από την πόλη.

Ο Μοτασάντεκ κατηγορείται ότι βοήθησε τρεις από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου να καταστρώσουν τα σχέδια τους για τις επιθέσεις όταν αυτοί ζούσαν στο Αμβούργο.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τσέλσι - Μονακό στον ημιτελικό

Τη Μονακό θα αντιμετωπίσει στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης η Τσέλσι

Εκτός τετράδας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έμειναν τα θεωρούμενα ως φαβορί των χθεσινών αναμετρήσεων για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο ντέρμπι του Λονδίνου, μετά τον απκλεισμό της από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το κύπελλο Αγγλίας, η Άρσεναλ έπεσε θύμα του ενθουσιασμού της Τσέλσι των Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Κλαούντιο Ρανιέρι.

Στο Μονακό η ομώνυμη ομάδα απέκλεισε τη βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης, ανατρέποντας το σε βάρος της 4-2 του πρώτου αγώνα και το 1-0 της αρχής του επαναληπτικού.

Άρσεναλ - Τσέλσι 1-2

Το γκολ του Γουέιν Μπρίτζες στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης του Χάιμπουρι, μεταξύ της Άρσεναλ και της Τσέλσι χάρισε στην ομάδα του δυτικού Λονδίνου τη νίκη με 2-1 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώτος αγώνας στο Στάμφορντ Μπριτζ είχε λήξει ισόπαλος με 1-1.

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, οι κανονιέρηδες ήταν αυτοί που πανηγύρισαν πρώτοι, μετά το τέρμα που σημείωσε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Ισπανός επιθετικός, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες.

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, με σουτ από τη μεγάλη περιοχή ο Φρανκ Λάμπαρντ ισοφάρισε για την Τσέλσι, πριν το νικητήριο τέρμα του Μπρίτζες.

Μονακό Ρεάλ 3-1

Αντίπαλος της Τσέλσι στους τέσσερις της διοργάνωσης δε θα είναι όπως ανέμεναν οι περισσότεροι η Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι Μαδριλένοι δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν το 4-2 του Σαντιάγκο Μπερναμπέου επί της Μονακό, χάνοντας με 3-1 στον επαναληπτικό του Λουί ΙΙ.

Η Ρεάλ, ωστόσο, προηγήθηκε με γκολ του Ραούλ, που ισοφαρίστηκε λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου από τον Ζιουλί.

Ο πρώην σέντερ φορ της Ρεάλ, Μοριέντες, έδωσε το προβάδισμα στους Μονεγάσκους με την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Το 3-1 που χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ σημείωσε και πάλι ο Ζιουλί στο 66ο λεπτό.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ

Δύο αμερικανικά συντάγματα πεζοναυτών περικύκλωσαν την πόλη Φαλούτζα

Στο Ιράκ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε δύο μέτωπα ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και ένοπλους Ιρακινούς, Σουνίτες και Σιίτες, προκαλώντας απώλειες σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Αργά το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι 12 Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, όταν η βάση τους δέχθηκε επίθεση «αντικατοχικών δυνάμεων» στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης.

Η πόλη κατοικείται στην πλειοψηφία της από Σουνίτες μουσουλμάνους.

Πολιορκία της Φαλούτζα

Στα περίχωρα της επίσης σουνιτικής πόλης Φαλούτζα σε μείζονα μάχη εξελίσσεται η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που άρχισε με διακηρυγμένο στόχο τη σύλληψη των υπαιτίων για τη δολοφονία και το διαμελισμό τεσσάρων Αμερικανών μισθοφόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και μέσα σε συνοικίες της πόλης, που έχει περικυκλωθεί από δύναμη 2 χιλιάδων πεζοναυτών, που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 30 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, συνολικά 52 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη. Περισσότεροι από εκατό φέρονται να είναι οι τραυματίες.

Συγκρούσεις με Σιίτες

Τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε αμερικανική επιχείρηση στη σιιτική συνοικία Σαντρ, στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, ενώ τρεις ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους από προηγούμενες μάχες.

Εξάλλου, πέντε Ιρανοί και τρεις Ιρακινοί υποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, έπεσαν νεκροί από τα πυρά Αμερικανών στην Καρμπάλα.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν χθες και σε άλλες πόλεις του νοτίου Ιράκ. Στη Νασιρίγια, σε μάχες μεταξύ Σιιτών και ιταλικών στρατευμάτων κατοχής, έχασαν τη ζωή τους 15 Ιρακινοί.

Στην πόλη Κουτ, νότια της Βαγδάτης, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από πυρά Ιρακινών.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Μοκταντά Σαντρ δήλωνε ότι η εξέγερση των οπαδών του Σιίτη κληρικού θα συνεχισθεί μέχρι να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από τις κατοικημένες περιοχές και απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή κάθειρξης σε Ρώσο επιστήμονα

Ο Σουτιάγκιν αρνείται τις κατηγορίες ότι έδινε κρατικά μυστικά στην CIA

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε στρατοδικείο στη Μόσχα τον Ιγκόρ Σουτιάγκιν που κρίθηκε ένοχος κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος επιστήμονας κατηγορείται ότι παρέδιδε κρατικά μυστικά στη CIA που καλυπτόταν πίσω από βρετανική εταιρεία.

Η καταδίκη του Σουτιάγκιν έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την ακαδημαϊκή κοινότητα στη Ρωσία , λέγει ο ανταποκριτής του BBC.

Πολλοί ρώσοι ερευνητές ενισχύουν τους πενιχρούς τους μισθούς παρέχοντας πληροφορίες σε εταιρείες από τη Δύση.

Ο μισθός του Σουτιάγκιν ήταν 100 δολάρια το μήνα.

Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά και υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία απολύτως πρόσβαση σε κρατικά μυστικά.

Ισχυρίζεται ότι το υλικό που έδιδε στους Βρετανούς ήταν διαθέσιμο σε όλους του ενδιαφερόμενους και ότι ουδέποτε είχε υποψιασθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκόπευε για λογαριασμό της CIA.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την δίκη Σουτιάγκιν ως άδικη. Οι ανταποκριτές σημειώνουν ότι στην Ρωσία εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας επανέρχονται σε μεθόδους που χρησιμοποιήσουν κατά κόρον κατά την διάρκεια της Σοβιετικής εποχής.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατροπή στη διοίκηση του Ευρωτούνελ

Τα χρέη της εταιρείας ανέρχονται στα δέκα δισ. δολάρια

Επεισοδιακή αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή συνάντηση των μετόχων της εταιρίας που διαχειρίζεται το Ευρωτούνελ που ενώνει την Γαλλία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Η πλειοψηφία τους, αποτελούμενη κυρίως από οργισμένους Γάλλους μετόχους, θα καταψηφίσει το διοικητικό συμβούλιο απαιτώντας την άμεση παραίτηση του.

Επικεφαλείς της κίνησης είναι οι Γάλλοι μέτοχοι που είναι κυριολεκτικά οργισμένοι από την καταβαράθρωση των μετοχών της εταιρίας και την συσσώρευση χρέους ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μέτοχοι ζητούν την άμεση παρέμβαση των κυβερνήσεων Βρετανίας και Γαλλίας με στόχο την παραγραφή μέρους του χρέους.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Διάψευση για την ανάπτυξη Αμερικανών στο Πακιστάν

Οργισμένη ήταν η πακιστανική αντίδραση στο ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε ότι σχεδιάζει επιχείρηση ανάπτυξης στρατευμάτων στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν με απώτερο στόχο τον εντοπισμό και σύλλληψη ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα, που έχουν βρει καταφύγιο στα απομονωμένα χωριά της περιοχής.

Με την ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει έκθετο τον πρέσβη της χώρας στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Καλιλζάντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν ο στρατός του Πακιστάν δεν μπορέσει να συλλάβει τα στελέχη της Αλ Κάιντα, τότε θα πρέπει να αναμένεται επέμβαση των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αντέδρασε οργισμένα στις απειλές του Αμερικανού πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ τόνισε ότι οι στρατιώτες της χώρας του είναι απολύτως ικανοί να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι έχουν ήδη θυσιάσει τις ζωές τους.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Τροχαία δυστυχήματα: η νέα μάστιγα

1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους

Τα τροχαία ατυχήματα έχουν λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις σε διεθνές επίπεδο, ώστε να προκαλούν αριθμό θανάτων εφάμιλλο με το AIDS αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρας Υγείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός που αυξάνεται επικίνδυνα.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εύκολα και με σχετικά χαμηλό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ.

Κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 50 εκ. πάσχουν από μόνιμες αναπηρίες εξ αιτίας τροχαίων ατυχημάτων.

Στις αναπτυγμένες χώρες, αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, τα δυστυχήματα προκαλούν το θάνατο των οδηγών και επιβατών ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θύματα των τροχαίων πέφτουν και άλλοι χρήστες των δρόμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν μέτρα έως το 2020, θα διπλασιαστούν τα θύματα των τροχαίων.

Ο καθηγητής Εϊένε Κρουγκ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόληψης των Τραυματισμών και της Βίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, υπογράμμισε ότι κατ εξοχήν θύματα των τροχαίων ατυχημάτων είναι παιδιά, έφηβοι, και νεαροί ενήλικες, δηλαδή ο ενεργός ηλικιακά πληθυσμός.

Η ΠΟΥ ζητά τη λήψη αυστηρών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας και την κατανάλωση αλκοόλ από οδηγούς.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Δέκα χρόνια από τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Γαλλίας για το ρόλο της στη γενοκτονία στη Ρουάντα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε

Η Ρουάντα αποτίει φόρο τιμής της γενοκτονίας του 1994: περίπου 800.000 μέλη της φυλής Τούτσι και μετριοπαθή στελέχη της φυλής Χούτου σκοτώθηκαν από τις πολιτοφυλακές των Χούτου.

Η σφαγή άρχισε όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο Χαμπιαριμάνα στις 6 Απριλίου 1994 από ρουκέτες που είχαν ριφθεί από το έδαφος.

Τις επόμενες 100 μέρες ακραία στελέχη της φυλής Χούτου, που υποστήριζαν την κυβέρνηση, άρχισαν τη συστηματική σφαγή της φυλής Τούτσι, που αποτελούσε τη μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, και επίσης μελών της φυλής Χούτου που εθεωρούντο αντίπαλοι της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνέβαλε στην προετοιμασία της γενοκτονίας.

Όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC στη Ρουάντα, Μαρκ Ντόιλ, οι Γάλλοι είχαν εκπαιδεύσει τους πολιτοφύλακες της φυλής Χούτου: «τους έδειξαν πώς να σκοτώνουν».

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, υποστηρίζει ότι η Γαλλία έχει βαμμένα τα χέρια της στο αίμα

Η Γαλλία, πάντως, αρνείται κάθε ανάμιξη στις μαζικές αυτές σφαγές.

Μάλιστα, έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης που διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι οι αντάρτες της φυλής Τούτσι, που κυβερνούν τώρα τη Ρουάντα, είχαν ρίψει τις ρουκέτες κατά του αεροοπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο Χαμπιαριμάνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Καγκάμε, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στονανταποκριτή του BBC, χαρακτηρίζει «γελοίους» τους ισχυρισμούς αυτούς που στόχο έχουν, όπως υποστηρίζουν, να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από το ρόλο που έπαιξε το Παρίσι στη γενοκτονία.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα στο Ιράκ

Δύο αμερικανικά συντάγματα πεζοναυτών περικύκλωσαν την πόλη Φαλούτζα

Στο Ιράκ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε δύο μέτωπα ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και ένοπλους Ιρακινούς, Σουνίτες και Σιίτες, προκαλώντας απώλειες σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Αργά το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι 12 Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, όταν η βάση τους δέχθηκε επίθεση «αντικατοχικών δυνάμεων» στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης.

Η πόλη κατοικείται στην πλειοψηφία της από Σουνίτες μουσουλμάνους.

Πολιορκία της Φαλούτζα

Στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα σε μείζονα μάχη εξελίσσεται η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που άρχισε με διακηρυγμένο στόχο τη σύλληψη των υπαιτίων για τη δολοφονία και το διαμελισμό τεσσάρων Αμερικανών μισθοφόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και μέσα σε συνοικίες της πόλης, που έχει περικυκλωθεί από δύναμη 2000 πεζοναυτών, που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, 30 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο 24ωρο.

Τρεις πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο σε διαφορετικές επιθέσεις σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης και τέσσερις συνάδελφοί τους στην επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης σε μάχες με Σουνίτες.

Η επαρχία Ανμπάρ αποτελεί το «τρίγωνο των Σουνιτών» όπου βρίσκονται οι πόλεις της Φαλούτζα και του Ραμαντί - προπύργια της ιρακινής αντίστασης.

Αίμα στο νότιο Ιράκ

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και στο νότιο Ιράκ μεταξύ Σιιτών και ιταλικών στρατευμάτων κατοχής στην πόλη της Νασιρίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 Ιρακινοί.

Ενώ το απόγευμα έληξε η δίωρη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι Σιίτες δίνοντας την ευκαιρία στα ιταλικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν την περιοχή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας του δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Στην πόλη Κουτ, νότια της Βαγδάτης, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από πυρά Ιρακινών.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Μοκταντά Σαντρ δήλωνε ότι η εξέγερση των οπαδών του Σιίτη κληρικού θα συνεχισθεί μέχρι να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από τις κατοικημένες περιοχές και απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Αρκετοί Ιρακινοί έχασαν την ζωή τους και στις σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου το βράδυ της Τρίτης ακούγονταν εκρήξεις για τρίτη συνεχή ημέρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της σιιτικής εξέγερσης την Κυριακή περισσότεροι από 100 Ιρακινοί και περίπου 30 στρατιώτες των κατοχικών στρατευμάτων έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Απτόητος δηλώνει ο Μπους

Αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έχουν οι εξελίξεις στο Ιράκ

Απτόητος δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παρά τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ. Σε γραπτή δήλωσή του από το ράντσο του στο Τέξας, μετά από σύσκεψη με συμβούλους του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την παρούσα κατάσταση στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν το έργο τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος υποσχέθηκε στους διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ότι θα λάβουν όποια ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό κριθεί αναγκαία.

Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ, βρίσκονται περί τις 135 χιλιάδες Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι μάλιστα τελούν «υπό ασυνήθιστα υψηλό βαθμό συναγερμού», κατά τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, λόγω αναδιανομής των δυνάμεων στην ιρακινή επικράτεια.

Ο κ. Ράμσφελντ, επίσης, σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, προανήγγειλε ότι η τριακοστή Ιουνίου, ημέρα μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, δε σημαίνει απαραίτητα και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Δηλώσεις Μπλερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι η ενίσχυση της αποφασιστικότητας της συμμαχίας να θεμελιώσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Οι δηλώσεις Μπλερ έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον προσωρινό υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, στο Λονδίνο.

Ο κ. Ζεμπαρί απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι αναταραχές στο Ιράκ σηματοδοτούν τη βύθιση της χώρας στο χάος.

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, ο κ. Μπλερ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Δημοσκοπήσεις

Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ είχαν άμεσο αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ.

Παρά την άπλετη χρηματοδότησή του - τον περασμένο μήνα ο Τζορτζ Μπους δαπάνησε πάνω από 40 εκ. δολάρια σε προεκλογικά διαφημιστικά σποτ -, χθεσινή δημοσκόπηση του Κέντρου Έρευνας Πιού αποκαλύπτει ότι μόνο το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόερος έχει την κατάλληλη επάρκεια για το αξίωμα του.

Από τον Ιανουάριο η δημοτικότητα του κ. Μπους μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται δε ότι η έρευνα διεξήχθη πριν το Σαββατοκύριακο, όταν δηλαδή ξεκίνησε η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ.

Τις εξελίξεις στο Ιράκ εκμεταλλεύθηκαν οι Δημοκρατικοί που εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά του προέδρου.

Ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι αποκάλεσε το Ιράκ «Βιετνάμ του Τζορτζ Μπους» καλώντας τον αμερικανικό λαό να καταψηφίσει τον πρόεδρο, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος για το προεδρικό αξίωμα, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τον κ. Μπους το χειρότερο μεταπολεμικό πρόεδρο των ΗΠΑ.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Κατάρ μεταφέρθηκε ο Σαντάμ

Σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Κατάρ μεταφέρθηκε μυστικά ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Βαγδάτη, Ρόμπερτ Φισκ, μεταδίδει ότι η μυστική μεταφορά του πρώην ηγέτη του Ιράκ, υπαγορεύθηκε από φόβους των ΗΠΑ ότι εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στη χώρα ίσως γινόταν κάποια απόπειρα εντυπωσιακής απελευθέρωσης του Σαντάμ Χουσείν.

Προηγούμενη πιθανή τοποθεσία κράτησής του θεωρούνταν η μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, στο δρόμο προς την Τικρίτ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, οι Αμερικανοί δεν ενημέρωσαν ούτε τη βασιλική οικογένεια του εμιράτου του Κατάρ για την υψηλής μυστικότητας μεταφορά, ούτε τις υπηρεσίες ασφαλείας της αραβικής χώρας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ανακρίσεων, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν είναι συνεργάσιμος, δίνοντας ασαφείς απαντήσεις στους Αμερικανούς ανακριτές.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον φαίνεται εξαιρετικά διστακτική να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος, Ταρέκ Αζίζ, πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ως αιτία της διστακτικότητας αυτής, ο Ρόμπερτ Φισκ βλέπει το γεγονός ότι οι δύο κρατούμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την υποστήριξη που παρείχε ο Λευκός Οίκος στο κόμμα Μπάαθ τη δεκαετία του 1980, με τις όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στη δημοτικότητα του επιτελείου του προέδρου Μπους.

«Η μέρα που έληξε η αμερικανική κατοχή»

Με την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ ασχολούνται οι Τάιμς (Times), τονίζοντας ότι οι υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις πασχίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο πόλεων που τάσσονται στο πλευρό εξτρεμιστών Σιιτών.

Η εφημερίδα σημειώνει τις μάχες που διεξήχθησαν το τελευταίο 48ωρο σε πολλές ιρακινές πόλεις, όπως η Ραμαντί, η Φαλούτζα, η Καρμπάλα, η Ντιβανίγια, η Νασιρίγια, η Κουτ, η Αμάρα, η Βασόρα και η Βαγδάτη.

Οι Τάιμς επισημαίνουν τις ανησυχίες Αμερικανών πολιτικών, οι οποίοι, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, κάνουν λόγο για επαπειλούμενη απώλεια ελέγχου της κατάστασης στο Ιράκ.

Σε άρθρο της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά και να συνοδευτεί από απόσυρση των στρατιωτών.

Σε ρεπορτάζ, εξάλλου, από τη Νατζάφ δίνεται η εικόνα μιας πόλης εξεγερμένης, υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ. Ο χαρακτηριστικός τίτλος του ρεπορτάζ είναι: «Η μέρα που έληξε η αμερικανική κατοχή».

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρεται στις ανησυχίες του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ ίσως αποτελέσει τροχοπέδη στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία.

Ακόμα και ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προειδοποιούν πλέον για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη στο Ιράκ, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, εντείνει την αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) προβάλλει τη δήλωση του Τόνι Μπλερ ότι η Βρετανία δε θα εγκαταλείψει εκφοβισμένη το Ιράκ.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του υπαρχηγού του Μοκτάντα αλ-Σαντρ, Αμπντούλ Σετάρ αλ-Μπεχαντίλι, σύμφωνα με τον οποίο η μόνη απάντηση στο «αμερικανικό πρόβλημα» είναι η βία.

Ο διοικητής του λεγόμενου «Στρατού Μεχντί» δηλώνει ότι καθημερινώς στρατολογούνται νέα μέλη, σε όλο το Ιράκ.

Ρούπερτ Μέρντοκ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχουν ως κύριο θέμα τους την απόφαση του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοκ, να εγγράψει την εταιρεία του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μεταφέροντάς την από την Αυστραλία στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή, εξηγεί η εφημερίδα υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της εταιρείας διακινείται στην αμερικανική αγορά.

Αποτροπή επίθεσης με χημικά στο Λονδίνο

Όλες οι εφημερίδες , εξάλλου, αναφέρονται στην αποκάλυψη ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν επίθεση με χημικές ουσίες στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά από υποκλοπή τηλεφωνημάτων υπόπτων τρομοκρατών στη Βρετανία και το Πακιστάν, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη σχεδίου επίθεσης, είτε στον υπόγειο σιδηρόδρομο της βρετανικής πρωτεύουσας, είτε σε κάποιο μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα σχέδια βρίσκονταν ακόμη στο αρχικό στάδιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.