Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-17

  1. Κόσοβο: Νεκροί από πυρά συναδέλφων
  2. Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς
  3. Ορκίστηκε ο Θαπατέρο
  4. Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς
  5. ΝΑΤΟ στο Ιράκ προτείνει ο Κέρι
  6. Κόσοβο: Νεκροί από πυρά συναδέλφων
  7. Ορκίστηκε ο Θαπατέρο
  8. Ελεύθεροι οι ναυτικοί του «Τάσμαν Σπίριτ»
  9. Ο Κ. Κουκοδήμος νέος Γ.Γ Αθλητισμού
  10. Επίθεση αυτοκτονίας στη Γάζα
  11. Συναίνεση για την Παιδεία
  12. Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ - Βρετανίας
  13. Πιέσεις
  14. Ντέρμπι και φόβοι
  15. Το πλοίο των ναρκωτικών
  16. Εκχώρηση δικαιωμάτων στη Βιρμανία
  17. Τα ΗΕ στο προσκήνιο
  18. Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ - Βρετανίας

Κόσοβο: Νεκροί από πυρά συναδέλφων

Αδιευκρίνοστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα επεισόδια

Τρία μέλη της διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με συναδέλφους τους.

Έντεκα ακόμα μέλη της διεθνούς δύναμης τραυματίστηκαν, στο περιστατικό που σημειώθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Μιτρόβιτσα στα βόρεια της επαρχίας.

Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, δύο από τα θύματα είναι Αμερικανοί υπήκοοι και ένας Ιορδανός.

Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών, η οποία σύμφωνα με μάρτυρες διήρκεσε σχεδόν δέκα λεπτά.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμπλοκή ξεκίνησε μετά από έντονη λογομαχία σχετικά με το Ιράκ.

Τέσσερις Ιορδανοί που υπηρετούν στη δύναμη του ΟΗΕ ανακρίνονται για την υπόθεση.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, που αριθμεί περισσότερα από 3000 μέλη, δήλωσε ότι στη συμπλοκή δε συμμετείχαν Σέρβοι ή Αλβανόφωνοι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Μιτρόβιτσα ήταν στο επίκεντρο των βίαιων επεισοδίων μεταξύ των δύο εθνοτήτων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς

Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι είχε αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς πριν από ένα μήνα, μετά τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν

Νεκρός είναι ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μετά από επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησαν εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε ισραηλινά ελικόπτερα.

Η επίθεση του ισραηλινού στρατού σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας και συγκεκριμένα στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν, ένα οικοδομικό τετράγωνο από την οικία του ηγέτη της Χαμάς και σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ετάφη ο προηγούμενος ηγέτης της οργάνωσης, σείχης Αχμέντ Γιασίν, που επίσης δολοφονήθηκε πριν από ένα μήνα.

Δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές πρόκειται για το γιο του Ραντίσι, Μοχάμεντ, και έναν σωματοφύλακα.

Ο ηγέτης της Χαμάς μεταφέρθηκε αρχικά με πολύ σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα και το θώρακα στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε πέντε λεπτά μετά την άφιξή του.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιχειρήσει και στις 10 Ιουνίου του 2003 να δολοφονήσει τον Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, επίσης σε επίθεση με ελικόπτερα.

Σε αντίποινα, βομβιστές αυτοκτονίας της Χαμάς είχαν σκοτώσει 16 Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ.

Αντιδράσεις

Μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση πολλοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας οργισμένα συνθήματα κατά του Ισραήλ και υποσχόμενοι εκδίκηση, όπως έκανε με ανακοίνωσή της και η ίδια η Χαμάς, τονίζοντας ότι δε θα καμφθεί στον αγώνα της να «καταστρέψει το εβραϊκό κράτος».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανάφερε ότι η Χαμάς έχει δικαίωμα να πάρει εκδίκηση.

Έντονα επικριτικός εναντίον των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία Ραντίσι άμεση συνέπεια της ενθάρρυνσης και μεροληψίας της Ουάσινγκτον υπέρ του Ισραήλ.

Την τοποθέτηση Κορέι απέρριψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στο Ισραήλ κανενός είδους πράσινο φως για την επίθεση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση ως «κρατική τρομοκρατία και άσχημο έγκλημα».

Αντίθετα, ο υπουργός της κυβέρνησης Σαρόν, Ούζι Λαντάου, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική «εξάλειψης των τρομοκρατών».

Η βρετανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, καταδικάζει την επίθεση ως «παράνομη, αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική».

Επίθεση αυτοκτονίας

Λίγη ώρα νωρίτερα, Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας είχε ανατιναχθεί στην βιομηχανική ζώνη της Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Ερέζ είναι ο κύριος συνοριακός σταθμός μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ίδιος έχασε τη ζωή του, σκοτώνοντας παράλληλα έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυματίζοντας τρεις άλλους. Ο στρατιώτης που σκοτώθηκε, εξέπνευσε λίγη ώρα μετά το περιστατικό στο νοσοκομείο.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, η οποία στη δήλωσή της αναφέρει ότι ο 22χρονος βομβιστής ήταν μέλος της και ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από κοινού με την οργάνωση Χαμάς του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, απαιτώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατά το Ισραήλ.

Δήλωση Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στην Ιρλανδία η οποία προεδρεύει της Ένωσης, τονίζουν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης για τη Μέση Ανατολή είναι ζωντανό, παρά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπους στο σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για μονομερή μερική αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι δε θα δεχθούν καμία άλλη αλλαγή στα σύνορα που προϋπήρχαν του πολέμου των Έξι Ημερών του 1967, παρά μόνο όσες συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι κάθε λύση θα πρέπει να προνοεί για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

Συμπλοκές στη Νιγηρία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία στην πόλη Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία περίπου χιλίων μελών μιας σιίτικης ένοπλης νιγηριανής οργάνωσης, που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, από το στρατό του Ισραήλ.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίστηκε ο Θαπατέρο

Ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού ο κ. Θαπατέρο

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και θριαμβευτής των πρόσφατων γενικών εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο, ορκίστηκε ως νέος πρωθυπουργός της χώρας, σε τελετή που έγινε παρουσία του Ισπανού βασιλιά, Χουάν Κάρλος.

Ο κ. Θαπατέρο είχε εξασφαλίσει μια ημέρα νωρίτερα την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού Κοινοβουλίου.

Μετά την ορκωμοσία, ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών.

Στα κυριότερα υπουργικά πόστα, ο κ. Θαπατέρο τοποθέτησε τον πρώην απεσταλμένο της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ ’νχελ Μορατίνος, ως υπουργό Εξωτερικών, τον Χοσέ Μπόνο στη θέση του υπουργού Αμύνης και τον Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο στο υπουργείο Εσωτερικών, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Θαπατέρο δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να προτείνει συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επιτρέπουν στην κόρη του μονάρχη να στεφθεί βασίλισσα, εφόσον είναι το πρωτότοκο τέκνο της βασιλικής οικογένειας.

Παράλληλα, σε ένα ακόμα μέτρο που συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην ισπανική κοινωνία, ο σοσιαλιστής ηγέτης δεσμεύθηκε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά στη βία που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους τους.

Στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Θαπατέρο έχει τονίσει ότι θα αναστρέψει την πολιτική του συντηρητικού προκατόχου του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Όπως έχει δηλώσει, τα ισπανικά στρατεύματα θα αναπτύσσονται σε χώρες όπως το Ιράκ, μόνο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι περισσότερο φιλοευρωπαϊκή.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς

Ο Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι είχε αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς πριν από ένα μήνα, μετά τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν

Νεκρός είναι, σύμφωνα με τη Χαμάς και νοσοκομειακές πηγές, ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μετά από επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε ισραηλινά ελικόπτερα.

Η επίθεση του ισραηλινού στρατού σημειώθηκε στην πόλη της Γάζας και συγκεκριμένα στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν, ένα οικοδομικό τετράγωνο από την οικία του ηγέτη της Χαμάς και σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ετάφη ο προηγούμενος ηγέτης της οργάνωσης, σείχης Αχμέντ Γιασίν, που επίσης δολοφονήθηκε πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, ενώ στο αυτοκίνητο βρίσκονταν πιθάνότατα τέσσερις επιβάτες.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιχειρήσει και στις 10 Ιουνίου να δολοφονήσει τον Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, επίσης σε επίθεση με ελικόπτερα.

Σε αντίποινα, βομβιστές αυτοκτονίας της Χαμάς είχαν σκοτώσει 16 Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τη νέα ισραηλινή επίθεση πολλοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας οργισμένα συνθήματα κατά του Ισραήλ και υποσχόμενα εκδίκηση.

Επίθεση αυτοκτονίας

Λίγη ώρα νωρίτερα, Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στην βιομηχανική ζώνη της Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Ερέζ είναι ο κύριος συνοριακός σταθμός μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ίδιος έχασε τη ζωή του, σκοτώνοντας παράλληλα έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυματίζοντας τρεις άλλους. Ο στρατιώτης που σκοτώθηκε, εξέπνευσε λίγη ώρα μετά το περιστατικό στο νοσοκομείο.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, η οποία στη δήλωσή της αναφέρει ότι ο 22χρονος βομβιστής ήταν μέλος της και ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από κοινού με την οργάνωση Χαμάς του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, απαιτώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατά το Ισραήλ.

Δήλωση Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στην Ιρλανδία η οποία προεδρεύει της Ένωσης, τονίζουν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης για τη Μέση Ανατολή είναι ζωντανό, παρά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπους στο σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για μονομερή μερική αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι δε θα δεχθούν καμία άλλη αλλαγή στα σύνορα που προϋπήρχαν του πολέμου των Έξι Ημερών του 1967, παρά μόνο όσες συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι κάθε λύση θα πρέπει να προνοεί για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

Συμπλοκές στη Νιγηρία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία στην πόλη Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία περίπου χιλίων μελών μιας σιίτικης ένοπλης νιγηριανής οργάνωσης, που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, από το στρατό του Ισραήλ.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

ΝΑΤΟ στο Ιράκ προτείνει ο Κέρι

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων και το Ιράκ

Ο αντίπαλος του Τζορτζ Μπους για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να παραδώσουν το στρατιωτικό έλεγχο του Ιράκ σε δύναμη του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι η νέα διεθνής δύναμη θα πρέπει να έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών και να τεθεί υπό αμερικανική διοίκηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση Μπους ακολούθησε μια πεισματώδη και μονομερή πολιτική και τώρα έφτασε η ώρα να αφαιρεθεί η αμερικανική ετικέτα από τη στρατιωτική κατοχή του Ιράκ».

Σύμφωνα με τον κ. Κέρι, οι προτεραιότητες για οποιαδήποτε νέα διεθνή αποστολή στο Ιράκ οφείλουν να είναι η διενέργεια εκλογών, η αποκατάσταση των κυβερνητικών υπηρεσιών και η ανόρθωση της οικονομίας.

Οι δηλώσεις Κέρι ακολούθησαν τη θετική τοποθέτηση του προέδρου Μπους επί του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Ιράκ.

Κλείσιμο δρόμων

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ απέκλεισε τμήματα δύο κεντρικών οδικών αρτηριών εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων μαχητών.

Οι δρόμοι είναι η Πρώτη και η Όγδοη λεωφόροι, που οδηγούν από την πρωτεύουσα Βαγδάτη προς βορρά και προς νότο, αντίστοιχα.

Οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι η ενέργειά τους ήταν απαραίτητη, ούτως ώστε να επισκευαστούν ζημιές που έχουν προκαλέσει πρόσφατες επιθέσεις.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αυτόπτες μάρτυρες, Ιρακινοί μαχητές ανατίναξαν δύο γέφυρες στο δρόμο που οδηγεί από τη Βαγδάτη στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Όμηροι

Οι οικογένειες τριών Ιταλών που κρατούνται όμηροι από ενόπλους Ιρακινούς μαγνητοσκόπησαν έκκληση προς τους απαγωγείς, το οποίο παρέδωσαν προς μετάδοση στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Στο σύντομο μήνυμά τους, απευθύνονται στη «θρησκευτική συνείδηση» των απαγωγέων, εκλιπαρώντας τους να μην σκοτώσουν τους αιχμαλώτους τους.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει το βίντεο που έδειχνε τη δολοφονία ενός άλλου Ιταλού ομήρου, του Φαμπρίτσιο Κουατρόκι.

Εξάλλου, ελεύθεροι αφέθησαν στη Βαγδάτη οι εναπομείναντες τρεις Ιάπωνες όμηροι.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κόσοβο: Νεκροί από πυρά συναδέλφων

Αδιευκρίνοστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα επεισόδια

Δύο μέλη της διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με συναδέλφους τους.

Πέντε ακόμα μέλη της διεθνούς δύναμης τραυματίστηκαν, στο περιστατικό που σημειώθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Μιτρόβιτσα στα βόρεια της επαρχίας.

Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, ένα από τα δύο θύματα είναι Αμερικανίδα υπήκοος.

Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών, η οποία σύμφωνα με μάρτυρες διήρκεσε σχεδόν δέκα λεπτά.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, που αριθμεί περισσότερα από 3000 μέλη, δήλωσε ότι στη συμπλοκή δε συμμετείχαν Σέρβοι ή Αλβανόφωνοι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Μιτρόβιτσα ήταν στο επίκεντρο των βίαιων επεισοδίων μεταξύ των δύο εθνοτήτων στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίστηκε ο Θαπατέρο

Ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού ο κ. Θαπατέρο

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και θριαμβευτής των πρόσφατων γενικών εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο, ορκίστηκε ως νέος πρωθυπουργός της χώρας, σε τελετή που έγινε παρουσία του Ισπανού βασιλιά, Χουάν Κάρλος.

Ο κ. Θαπατέρο είχε εξασφαλίσει μια ημέρα νωρίτερα την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού Κοινοβουλίου.

Μετά την ορκωμοσία, ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το μισό νέο υπουργικό συμβούλιο θα στελεχώνεται από γυναίκες.

Ο κ. Θαπατέρο σκοπεύει επίσης να προβεί σε συνταγματικές τροποποιήσεις που θα επιτρέπουν στην κόρη του μονάρχη να στεφθεί βασίλισσα, εφόσον είναι το πρωτότοκο τέκνο της βασιλικής οικογένειας.

Παράλληλα, σε ένα ακόμα μέτρο που συμπληρώνει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην ισπανική κοινωνία, ο σοσιαλιστής ηγέτης δήλωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά στη βία που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους τους.

Στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Θαπατέρο έχει δεσμευθεί ότι θα αναστρέψει την πολιτική του συντηρητικού προκατόχου του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Όπως έχει δηλώσει, τα ισπανικά στρατεύματα θα αναπτύσσονται σε χώρες όπως το Ιράκ, μόνο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι περισσότερο φιλοευρωπαϊκή.


Ελεύθεροι οι ναυτικοί του «Τάσμαν Σπίριτ»

Ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα αφέθηκαν από τις πακιστανικές αρχές οι Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν από τον περασμένο Ιούλιο για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Τάσμαν Σπίριτ», στον κόλπο του Καράτσι.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από διπλωματικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πακιστανικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα κι έτσι οι τέσσερις Έλληνες ναυτικοί μετά από σχεδόν εννέα μήνες κράτησης, αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Έτοιμος να μεταβεί ο ίδιος στο Πακιστάν «προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι ναυτικοί μας θα μπορέσουν να γυρίσουν στην πατρίδα» δήλωσε από το Τούλαμορ της Ιρλανδίας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τις αρχές του Πακιστάν και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 16:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κ. Κουκοδήμος νέος Γ.Γ Αθλητισμού

O Κώστας Κουκοδήμος θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανακοίνωσε ότι ο πρωταθλητής του μήκους θα αναλάβει τη θέση του Γ.Γ.Α., που ήταν κενή μετά τις εκλογές, αντικαθιστώντας τον Κώστα Έξαρχο.

Ο 35χρονος Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη το 1992 (έκτος), μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στους στίβους.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής και παράλληλα Γ.Γ.Α. αν και οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν θα συνεχίσει να «κυνηγάει» το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ή αν θα προτιμήσει να αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα.

Πάντως, η πορεία του γεννημένου στη Μελβούρνη αθλητή είναι γεμάτη με διακρίσεις, καθώς στην 20χρονη σχεδόν καριέρα του, έχει κατακτήσει τα πάντα.

Είναι ο κορυφαίος Έλληνας στο αγώνισμα του μήκους, κατέχοντας το πανελλήνιο ρεκόρ με 8,36μ. από το 1994 στον ανοιχτό ενώ στον κλειστό έχει τη δεύτερη επίδοση όλων των εποχών εντός συνόρων με 8,09μ.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει την πρώτη θέση τους Μεσογειακούς του 1991 και τη δεύτερη στους ίδιους αγώνες το 1997 ενώ ήταν τέταρτος στο παγκόσμιο κλειστού επίσης το 1991.

Την αμέσως επόμενη χρονιά ήταν πέμπτος στο παγκόσμιο Κύπελλο χρονιά κατά την οποία κατέλαβε την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1994 ήταν δεύτερος στο Ευρωπαϊκό κλειστού και τρίτος στην αντίστοιχη διοργάνωση του ανοιχτού.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στη Γάζα

Το πέρασμα Ερέζ είναι το πλέον πολυσύχναστο μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας

Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στην βιομηχανική ζώνη της Ερέζ, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Ερέζ είναι το κύριο πέρασμα από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ίδιος έχασε τη ζωή του, τραυματίζοντας παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες, έναν εκ των οποίων σοβαρά.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία ισλαμική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, η οποία στη δήλωσή της αναφέρει ότι ο 22χρονος βομβιστής ήταν μέλος της και ότι η επίθεση σχεδιάστηκε από κοινού με την οργάνωση Χαμάς.

Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, απαιτώντας την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατά το Ισραήλ.

Δήλωση Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στην Ιρλανδία η οποία προεδρεύει της Ένωσης, τονίζουν ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως οδικός χάρτης για τη Μέση Ανατολή είναι ζωντανό, παρά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπους στο σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για μονομερή μερική αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι δε θα δεχθούν καμία άλλη αλλαγή στα σύνορα που προϋπήρχαν του πολέμου των Έξι Ημερών του 1967, παρά μόνο όσες συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι κάθε λύση θα πρέπει να προνοεί για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

Συμπλοκές στη Νιγηρία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία στην πόλη Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία περίπου χιλίων μελών μιας σιίτικης ένοπλης νιγηριανής οργάνωσης, που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, από το στρατό του Ισραήλ.


Συναίνεση για την Παιδεία

Συναίνεση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις του στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, ζητεί η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, που προαναγγέλλει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή» η υπουργός η παιδεία χρειάζεται αλλαγές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα διεθνή δεδομένα. Συγκεκριμένα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση εξαγγέλλει τη βελτίωση των αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς και τη διεύρυνση και ποιοτική βελτίωση του ολοήμερου σχολείου. Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναγγέλλει την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, από εννέα που είναι σήμερα, την αλλαγή των βιβλίων, την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών και την επέκταση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση προγραμματίζεται η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΕ σε Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός τους ρόλος και παράλληλα να αυξηθεί η απασχολησιμότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαγγέλλει την ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και τη βελτίωση των υποδομών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Επίσης, στα σχέδια της υπουργείου Παιδείας εντάσσεται η ενίσχυση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, ώστε να υιοθετούνται οι προτάσεις τους και να βελτιώσουν το επίπεδο του παρεχόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Ακόμη, γίνεται λόγος για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, με αυστηρούς κανόνες και όρους ώστε να γίνουν στο πλαίσιο και της δημιουργίας του ενιαίου ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου έως το 2010.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ - Βρετανίας

Με την έκτακτη συνάντηση του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ στο Λευκό Οίκο για το θέμα του Ιράκ ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ κατάφερε να πείσει το Τζορτζ Μπους πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να πείσει τους αντιπάλους του Τόνι Μπλερ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ακόμη επιρροή προς την Ουάσινγκτον.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ «έστησαν ένα σόου αλληλεγγύης» στο θέμα του Ιράκ, εμμένοντας στη θέση ότι είναι αποφασισμένοι να επιφέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

Έπειτα από τις έκτακτες συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για το Ιράκ, σύμφωνα με το άρθρο.

Ένας χρόνος μετά

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνει ότι ενώ πριν από ένα χρόνο οι δύο ηγέτες είχαν διχάσει ουσιαστικά τα Ηνωμένα Έθνη τώρα τους προσφέρουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

Έπειτα από το πλέον αιματηρό δεκαπενθήμερο στο Ιράκ, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να κατευθύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ

Γκάρντιαν (Guardian)

Ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε πως η προεκλογική του εκστρατεία δεν πρόκειται να περιορίσει το ρόλο της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για το Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης στη χώρα τους για το εν λόγω θέμα.

Έπειτα από το πλέον αιματηρό δεκαπενθήμερο στο Ιράκ, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να κατευθύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ, η οποία αναμένεται να γίνει στις 30 Ιουνίου.

Τέλος η Τάιμς (Times) σχολιάζει ότι έπειτα από ένα χρόνο ανυποχώρητης στάσης για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε τελικά να παραχωρήσει κεντρικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με το άρθρο, η πορεία του Ιράκ θα είναι καθοριστικής σημασίας και για το μέλλον των δύο ηγετών, όταν φθάσουν κοντά σε εκλογές.

Ολυμπιάδας συνέχεια

Η Τάιμς (Times) συνεχίζει και σήμερα τις αναφορές της στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Η βρετανική εφημερίδα, σε δύο πρωτοσέλιδά της αυτή την εβδομάδα, κατηγόρησε την Ελλάδα για ανεπάρκεια στα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Βρετανού πρέσβυ στην Αθήνα, Σερ Ντέιβιντ Μάντεν, και του υπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Βουλγαράκη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ για το θέμα της ασφάλειας κατά τους αγώνες.

Το άρθρο αναφέρει ότι και άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν ένοπλους φρουρούς στην Αθήνα, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ισπανία.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αναπληρωτές-Πώς θα γίνουν 1.775 διορισμοί.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Συναγερμός για το ντέρμπι! Πολεμική ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συγχωροχάρτι για κάρτες, δάνεια, ακάλυπτες επιταγές.

Η ΑΥΓΗ: Κινήσεις τελευταίας στιγμής από ΟΗΕ και Ευρώπη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμουν ο Τάσσος και τα λαμόγια για το ξέπλυμα των κλεμμένων του Μιλόσεβιτς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παγώνει η οικοδομή λόγω των...πάρκινγκ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καλοκαιρινό δώρο στους συμβασιούχους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για τα πανωτόκια.

ΕΘΝΟΣ: Φωτιά από τα καρτέλ στις τιμές καυσίμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βούλωσε τα στόματα Εχθρών και Φίλων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανθελληνικό παραλήρημα για την Ολυμπιάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ράλι πιέσεων στον ΟΗΕ για "ναι".

ΕΣΠΡΕΣΣΟ: Ερωτική αντιζηλία και ξύλο στη φάρμα.

ΕΣΤΙΑ: Απέκρυπταν τα ελλείμματα-Ο Καραμανλής αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι αλλαγές στην Παιδεία.

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Δημοψήφισμα στην Κύπρο!

Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξάνουν οι πιέσεις-Προειδοποιήσεις για αναγνώριση Τουρκοκυπριακού κράτους.

Η ΝΙΚΗ: Μπαράζ πιέσεων-ΗΠΑ και Βρετανία τα δίνουν όλα για το "ναι".

ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο μετά-Ανάν ψάχνουν Αθήνα-Λευκωσία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμάκωση πιέσεων από Αμερικανοβρετανούς.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πώς τον έσυρε στο "ναι".

Traffic: Ξεπέρασες τα όρια-Ξέσπασμα Ανδρέα κατά Μουρατίδη.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις-Αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στους αγρότες.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα κριτήρια της μονιμοποίησης-''Καυτή πατάτα'' το θέμα των συμβασιούχων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέρμα στην οικονομία της παραπλάνησης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ντέρμπι και φόβοι

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια των τελευταίων ετών, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται στην Λεωφόρο σε ένα ματς «δίχως αύριο».

Οι «πράσινοι» καλούνται να σπάσουν την κυριαρχία του Ολυμπιακού για πρώτη φορά μετά το 1996.

Με αποκλειστικά δικούς του φιλάθλους στις εξέδρες της, αήττητης εδώ και 19,5 μήνες, «Λεωφόρου» και με τον «αέρα» των δύο βαθμών, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που ήταν και τον Απρίλιο του '96.

Με τη διαφορά ότι τότε περίμενε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για να νικήσει και να «αγκαλιάσει» την κορυφή (όπως κι έγινε χάρη σε γκολ του Μπορέλι) ενώ τώρα φιλοξενεί τον Ολυμπιακό τον οποίο έχει κερδίσει, στη διάρκεια των «πέτρινων» χρόνων, μόλις δύο φορές σε 17 μεταξύ τους συναντήσεις.

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Λούβαρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αποχώρηση των «ερυθρολεύκων», προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα των παικτών και της αποστολής γενικότερα.

Οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν να υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανάλογη με αυτή του παιχνιδιού στον πρώτο γύρο στη Ριζούπολη, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Φανατισμός στα δύο στρατόπεδα

Σε μια κατάμεστη από οπαδούς Ριζούπολη, που συμπαραστάθηκαν στους παίκτες αλλά και καταφέρθηκαν κατά της απόφασης της αθλητικής ηγεσίας να μην πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα της Κυριακής, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την Παρασκευή την τελευταία του προπόνηση ενόψει του ντέρμπι.

Αποθεώθηκαν ο Ν. Αλέφαντος και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού

Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου υπήρχαν πανό που είχαν κρεμάσει οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι, με βολές κατά της νέας κυβέρνησης και των κ.κ. Ορφανού, Βουλγαράκη και Καραμανλή, με αφορμή, τη μη χορήγηση εισιτηρίων στο μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής.

«Καραμανλή είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα», «δε μας δώσατε εισιτήρια, δε σας δίνουμε ψήφους», ήταν μερικά από τα πανό.

Στον αγωνιστικό τομέα, ο Αλέφαντος θα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τους Γιάννου, Βάλλα, Ανατολάκη, Βενετίδη και Πάντο (υπάρχουν σκέψεις και για τον Μαυρογενίδη) στην άμυνα, Στολτίδη, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς και Γεωργάτο στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ Ζιοβάνι και Καστίγιο θα είναι για ακόμη μία φορά το επιθετικό δίδυμο.

Στα ευχάριστα για τον Νίκο Αλέφαντο η επιστροφή του Λάμπρου Χούτου στις προπονήσεις, ο οποίος θα συμπεριληφθεί κανονικά στην αποστολή για τη Λεωφόρο.

Στη Παιανία ο Ιτζάκ Σουμ είδε τον Λουτσιάν Σαμαρτεάν να τίθεται οριστικά νοκ άουτ καθώς δεν ξεπέρασε το πρόβλημα στο γόνατο από το παιχνίδι του ημιτελικού με την ΑΕΚ.

Αυτό που δόθηκε ως μήνυμα από τη διοίκηση στους παίκτες ήταν ότι «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, βρίσκονται στο πλευρό τους, σαν μια γροθιά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Με ανακοίνωση του ο ΠΣΑΤ, συνέστησε στους οπαδούς των δυο ομάδων ψυχραιμία και ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι αντάξιο της ιστορίας των δύο συλλόγων.

Δρακόντεια μέτρα

Τα μέτρα στο γήπεδο της Λεωφόρου θα είναι δρακόντεια. Ανάμεσα στους φιλάθλους θα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 ένστολοι θα βοηθήσουν σε όλους τους τομείς για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Οι φίλαθλοι που έχουν προμηθευτεί εισιτήριο (έχουν ήδη εξαντληθεί) θα πρέπει να το δείχνουν στις ζώνες των αστυνομικών γύρω από το γήπεδο, ενώ η ευρύτερη περιοχή θα έχει αποκλειστεί από το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην Λεωφόρο θα δώσουν το παρών 3 εισαγγελείς, ενώ οι εξέδρες που βρίσκονται πάνω από τους πάγκους και την «φυσούνα» θα είναι κενές στις πρώτες σειρές.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Το πλοίο των ναρκωτικών

Μεγάλες ποσότητες κοκαϊνης και ηρωίνης εντοπίσθηκαν στη ναυαρχίδα του πολεμικού ναυτικού της Κολομβίας, Γκλόρια.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την περιήγηση που αναμενόταν να κάνει στο πλοίο ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κολομβία.

Το πλοίο, το οποίο είναι το σύμβολο του στόλου της Κολομβίας, επρόκειτο να πραγματοποιήσει ταξίδι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Κολομβία είχε διοργανώσει το ταξίδι για να προωθήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Πλήγμα για τις δυνάμεις ασφαλείας

Πρόκειται για ένα από τα πολλά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα και προκαλούν πλήγματα στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας.

Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να δει το πλοίο να βυθίζεται παρά να αισθανθεί τέτοιον εξευτελισμό

Ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Κολομβίας

Ο πρόεδρος της χώρας, ’λβαρο Ουρίμπε, τόνισε ότι το περιστατικό σπιλώνει την αξιοπρέπεια της Κολομβίας και διέταξε να τεθούν σε διαθεσιμότητα και τα 75 μέλη του πληρώματος.

Συνολικά εντοπίσθηκαν 16,5 κιλά ηρωίνης και 10 κιλά κοκαϊνης μέσα στο μηχανοστάσιο του ιστορικού πλοίου.

Η εν λόγω ποσότητα θα απέφερε στους εμπόρους εκατομμύρια δολάρια εάν επωλείτο στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Εκχώρηση δικαιωμάτων στη Βιρμανία

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό

Η στρατιωτική εξουσία στη Βιρμανία επέτρεψε στο κόμμα της αντιπολίτευσης, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, να ανοίξει και πάλι τα κεντρικά της γραφεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Ρανγκούν.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε ότι τα γραφεία θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία από σήμερα.

Ωστόσο, τα γραφεία του κόμματος στις άλλες πόλεις της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Τα γραφεία είχαν κλείσει τον περασμένο Μάιο και η ηγέτης του κόμματος, ’ουνγκ Σαν Σου Κι, συνελήφθη, όταν ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς της και υποστηρικτές της εξουσίας.

Ελπίδες για απελευθέρωση

Η ’ουνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90 σε κατ' οίκον περιορισμό.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχουν απελευθερωθεί, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η στρατιωτική ηγεσία μπορεί να απελευθερώσει και την ’ουνγκ Σαν Σου Κι.

Τα δύο μέλη του κόμματος που απελευθερώθηκαν πρόκειται να παραστούν στη διάσκεψη για την παρουσίαση του προτεινόμενου Συντάγματος της χώρας.

Η διάσκεψη είναι ένα από τα επτά βήματα που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει η στρατιωτική ηγεσία για να προβεί στον εκδημοκρατισμό της χώρας.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 10:22 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ΗΕ στο προσκήνιο

Οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η στάση τους εξακολουθεί να είναι ενιαία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε χθες ότι επιθυμεί να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο, μετά την έκτακτη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ και να προβούν κανονικά στη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Τόνι Μπλερ ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουν στις πιέσεις που ασκούνται στο Ιράκ».

Απαγωγών συνέχεια

Την ίδια στιγμή, οι δύο εναπομείναντες Ιάπωνες αιχμάλωτοι στο Ιράκ απελευθερώθηκαν το πρωί του Σαββάτου.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δυό τους παραδόθηκαν από τους απαγωγείς τους στην ιαπωνική αντιπροσωπία που βρισκόταν σε μουσουλμανικό τέμενος στη Βαγδάτη.

Ο Κιθ Μάθιου Μόπιν δεν ήθελε να πάει στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, οι απαγωγείς ενός Αμερικανού στρατιώτη στο Ιράκ κυκλοφόρησαν ένα βίντεο, το οποίο προβλήθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο στρατιώτης αναφέρει ότι το όνομά του είναι Κιθ Μάθιου Μόπιν και είναι περικυκλωμένος από μασκοφόρους ενόπλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κρατούν και άλλους ομήρους και ζητούν την απελευθέρωση Ιρακινών αιχμαλώτων.

Στο βίντεο, ο Αμερικανός στρατιώτης τονίζει ότι δεν ήθελε να έρθει στο Ιράκ και ότι προτιμούσε να μείνει με τη γυναίκα του και το νεογέννητό τους παιδί.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι η εικόνα ενός φανερά φοβισμένου Αμερικανού στρατιώτη πρόκειται να σοκάρει την αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Νέες καταγγελίες

Ενώ ο πρόεδρος Μπους συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, νέες καταγγελίες ταράζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα νέο βιβλίο του, με τίτλο «Σχέδιο επίθεσης», ο δημοσιογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ, Μπομπ Γούντγουορντ, ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Μπους είχε ζητήσει από τους συμβούλους του να καταστρώσουν ένα σχέδιο πολέμου εναντίον του Ιράκ τον Νοέμβριο του 2001.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είχε σχεδιασθεί ταυτόχρονα με την επέμβαση στο Αφγανιστάν, όταν δηλαδή η Ουάσινγκτον διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη πως θα ακολουθούσε τη διπλωματική οδό με τη Βαγδάτη.

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ενισχύσει τη θέση όσων ασκών κριτική στο Λευκό Οίκο, ισχυριζόμενοι ότι ο πρόεδρος Μπους ήταν αποφασισμένος να προβεί σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ πάση θυσία.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ - Βρετανίας

Με την έκτακτη συνάντηση του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ στο Λευκό Οίκο για το θέμα του Ιράκ ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ κατάφερε να πείσει το Τζορτζ Μπους πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να πείσει τους αντιπάλους του Τόνι Μπλερ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ακόμη επιρροή προς την Ουάσινγκτον.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ «έστησαν ένα σόου αλληλεγγύης» στο θέμα του Ιράκ, εμμένοντας στη θέση ότι είναι αποφασισμένοι να επιφέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα.

Έπειτα από τις έκτακτες συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για το Ιράκ, σύμφωνα με το άρθρο.

Ένας χρόνος μετά

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνει ότι ενώ πριν από ένα χρόνο οι δύο ηγέτες είχαν διχάσει ουσιαστικά τα Ηνωμένα Έθνη τώρα τους προσφέρουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ.

Έπειτα από το πλέον αιματηρό δεκαπενθήμερο στο Ιράκ, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να κατευθύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ

Γκάρντιαν (Guardian)

Ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε πως η προεκλογική του εκστρατεία δεν πρόκειται να περιορίσει το ρόλο της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για το Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης στη χώρα τους για το εν λόγω θέμα.

Έπειτα από το πλέον αιματηρό δεκαπενθήμερο στο Ιράκ, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να κατευθύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ, η οποία αναμένεται να γίνει στις 30 Ιουνίου.

Τέλος η Τάιμς (Times) σχολιάζει ότι έπειτα από ένα χρόνο ανυποχώρητης στάσης για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε τελικά να παραχωρήσει κεντρικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με το άρθρο, η πορεία του Ιράκ θα είναι καθοριστικής σημασίας και για το μέλλον των δύο ηγετών, όταν φθάσουν κοντά σε εκλογές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.