Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-19

  1. Μπους: λυπάται για την αποχώρηση
  2. Αύξηση των ασφαλίστρων για γυναίκες οδηγούς
  3. Βρέθηκε χαμένο «διαμάντι» του Χόλιγουντ
  4. Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση
  5. Ένταση στη δίκη ΕΛΑ
  6. Δύο νέα θέατρα στο Λονδίνο
  7. Η Χαμάς όρισε διάδοχο του Αλ Ραντίσι
  8. «Χρυσοί» Ταμπάκος- Μάρας
  9. Αναζήτηση εγγυήσεων για το σχέδιο Ανάν
  10. Αναμονή για την έκθεση Ανάν
  11. Εν αναμονή του Κ. Ανάν
  12. Ανοιχτοί λογαριασμοί
  13. Σε κρίσιμη κατάσταση ο Μαραντόνα
  14. Διώξεις για τα επεισόδια
  15. Ιράκ: Νέες ανησυχίες για δυνάμεις κατοχής
  16. Στη Bουλή η οικονομία
  17. Επιμένουν στο «όχι»
  18. «Στη Λεωφόρο του τίτλου»
  19. Πολύνεκρο Σαββατοκύριακο στο Ιράκ
  20. Όρκοι εκδίκησης για τον Ραντίσι
  21. Ιράκ: Αποχωρούν οι Ισπανοί
  22. Δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  23. Αποχωρεί η Ισπανία από το Ιράκ

Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: λυπάται για την αποχώρηση

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται εξωτερική βοήθεια στα καθήκοντά τους, λέει ο κ. Μπρέμερ

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια σύντομης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε να γίνει συντονισμένα η αποχώρηση των 14.000 στρατιωτών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι άλλοι στρατιώτες.

Ο Ισπανός υπουργός Αμύνης, Χοσέ Μπόνο είπε ότι η διαδικασία της αποχώρησης έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ο Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς τους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανών στρατιωτών μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την αποχώρηση των δυνάμεών της, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι Ισπανοί στρατιώτες από το Ιράκ

Ο Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς τους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανών στρατιωτών μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την αποχώρηση των δυνάμεών της, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι η αμερικανοβρετανική συμμαχία θα επιδιώξει να εγκριθεί νέο ψήφισμα για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα προσδώσει κεντρικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνες τους την προστασία της χώρας μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παράδοση της εξουσίας από τις κατοχικές δυνάμεις σε ιρακινά χέρια.

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνισε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια του Ιράκ είναι πολλές και χρήζουν εξωτερικής βοήθειας.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των ασφαλίστρων για γυναίκες οδηγούς

Η βρετανική αρμόδια αρχή θεωρεί ότι ο κανονισμός παραβλέπει την πραγματικότητα

Aντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία ο κοινοτικός κανονισμός για την εξομοίωση των ασφαλίστρων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αν εγκριθεί ο κανονισμός οι γυναίκες οδηγοί μπορεί να πληρώνουν 30% επιπλέον ασφάλιστρα, επισημαίνει η αρμόδια υπηρεσία του Σίτυ του Λονδίνου.

Ο Κάλουμ Μακάρθυ, πρόεδρος της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών είπε ότι «τον απασχολεί πολύ» ο κοινοτικός Κανονισμός Ίσης Μεταχείρισης.

Ο κανονισμός θα απαγορεύει στους ασφαλιστές να έχουν για τις γυναίκες διαφορετικά ασφάλιστρα από τους άνδρες.

Η βρετανική αρχή επισημαίνει επίσης ότι θα αυξηθούν γενικά τα ασφάλιστρα.

Παράλληλα εκτιμάται ότι και οι ασφαλιστές θα χρειαστούν επιπλέον ένα δισεκατομύριο λίρες για να καλυφθούν από τις απώλειες.

Τον Ιούνιο η συζήτηση

Ο κανονισμός που είναι έργο της Ελληνίδας Επιτρόπου για την Άννας Διαμαντοπούλου, αναμένεται να συζητηθεί την 1η Ιουνίου από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Στόχος του κανονισμού είναι να απαγορεύσει τις διακρίσεις στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο κ. Μακάρθυ είπε ότι δεν είναι κατά της εξάλειψης των διακρίσεων, πιστεύει όμως ότι οι προτεινόμενες αλλαγές «ξεπερνούν την πραγματικότητα».

Είναι κλαστική τακτική των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν διαφορετικά ασφάλιστρα, ανάλογα με το φύλο.

Ένα κλασικό, π.χ., κριτήριο για τις ασφάλειες ζωής και τα επιδόματα είναι το προσδόκιμο ζωής, το οποίο αν σταματήσει να λαμβάνεται υπόψιν θα αυξήσει τα ασφάλιστρα για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, αν αγνοηθεί για τις ασφάλειες ζωής ο παράγων του προσδόκιμου ζωής, τα ασφάλιστρα που πληρώνει μια γυναίκα 40 ετών θα αυξηθούν κατά 16%, ενώ ενός άνδρρα θα μειωθούν κατά 8%.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκε χαμένο «διαμάντι» του Χόλιγουντ

Ανακαλύφθηκε ταινία του γνωστού καρδιοκατακτητή, χαμένη για δεκαετίες

Την κλασική βουβή ταινία «Πέρα από τα βράχια» (Beyond the Rocks) του Ροδόλφο Βαλεντίνο που θεωρούταν χαμένη για εβδομήντα πέντε χρόνια ανακάλυψε το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός κινηματογραφικός αστέρας και η Γκλόρια Σβάνσον, ανήκε σε ιδιωτική συλλογή που πέρασε στα χέρια του μουσείου έπειτα από το θάνατο του συλλέκτη της, κατοίκου της πόλης Χάαρλεμ.

Η συλλογή αυτή, που περιλαμβάνει πάνω από δύο χιλιάδες ταινίες, περιήλθε στην κατοχή του μουσείου το 2000, αλλά οι αρχειοθέτες καθυστέρησαν να ανακαλύψουν την ταινία του Βαλεντίνο επειδή ο συλλέκτης είχε οργανώσει το υλικό του κατά περίεργο τρόπο.

Το «Πέρα απ' τα Βράχια» γυρίστηκε το 1922, είναι η μόνη ταινία που ο Βαλεντίνο και η Σβάνσον συμπρωταγωνιστούν και διασώζεται σε γενικά καλή κατάσταση.

Το φιλμ αυτό είναι ένα ρομαντικό μελόδραμα έξι πράξεων και διάρκειας 81 λεπτών, στο οποίο μια γυναίκα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν μεγαλύτερό της άντρα, ερωτεύεται όμως τον γοητευτικό Βαλεντίνο κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος.

Το Ολλανδικό Μουσείο Κινηματογράφου ανακοίνωσε πως θα αποκαταστήσει πλήρως την κόπια της ταινίας που διασώζεται, και κάλεσε Ολλανδούς συνθέτες να γράψουν τη μουσική της υπόκρουση, η οποία θα παιχθεί ζωντανά στο Φεστιβάλ του Άμστερνταμ του χρόνου.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου αναμένουν ότι το νέο τους εύρημα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των σινεφίλ, των κινηματογραφικών αρχείων απ' όλο τον κόσμο, καθώς και της εταιρείας παραγωγής της ταινίας, της Παραμάουντ, και σχεδιάζει να προωθήσει την ταινία για διεθνή διανομή.

Ο Ροδόλφο Βαλεντίνο γεννήθηκε το 1895 από μεσοαστούς Ιταλούς γονείς.

Ο Βαλεντίνο πήγε στη Νέα Υόρκη το 1913 και έγινε διάσημος στις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέσα από τις ρομαντικές ταινίες που πρωταγωνιστούσε.

Η Γκλόρια Σβάνσον, γνωστή από την ενσάρκωση της ηρωίδας Νόρμα Ντέσμοντ στην ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Σάνσετ Μπούλεβαρ» (Sunset Boulevard), ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της δεκαετίας του 1920.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση

Το σχέδιο Ανάν, τα δημοψηφίσματα και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν το Κυπριακό στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, τον τελευταίο καιρό.

Αν ήταν στο χέρι σας να δώσετε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Ποιος είναι για σας ο συμβολισμός της 1ης Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πώς βλέπετε την Κύπρο σε δέκα χρόνια από τώρα;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία! ΟΧΙ!

Κώστας (Λεμεσός, Κύπρος)

1. Οποιος κάνει τον κόπο να αναζητήσει από την επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα κείμενα των συμφωνιών Κορυφής του 1977, 1979, τα σημεία του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, αλλά ακόμη και το σχέδιο Μπ.Μπ.Γκάλι, θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα στοιχεία του "Ανάν-5" είχαν ζητηθεί από την Ελληνική/ Ελληνοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, που λάμβανε υπόψη του την κατάσταση που διαμόρφωσε η εισβολή του 1974. Είναι άχαρο τούτην την ώρα να ανασκαλεύει κανείς την ιστορία αλλεπάλληλων λαθών της πλευράς μας στην Κύπρο, αλλά δεν φτάσαμε στη Λουκέρνη έτσι εν αιθρία. Το Μπουργκενστόκ είναι ο τελευταίος (;) σταθμός μιας πορείας που ξεκίνησε το 1963, όσο κι αν δεν μας αρέσει να το ομολογούμε. Με το Σύνταγμα του 1960, αλλά και τις Συνθήκες Εγγυήσεων, το μεν τουρκοκυπριακό στοιχείο αναδείχθηκε σε συνιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δε παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας-όπως και της Ελλάδας και Μ. Βρετανίας-επιβλήθηκε ως στοιχείο της ισορροπίας! Ελλήνων/Τούρκων στη νήσο. Η εμπειρία έδειξε ότι αυτό στάθηκε η βασική αιτία για τα δεινά των τελευταίων ετών. Μια αποτελεσματική λύση αυτό θα έπρεπε πρωτιστως να αντιμετωπίζει. Δηλαδή, μια Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση της διζωνικότητας-δικοινοτικότητας, αλλά χωρίς εγγυήσεις των "Μητέρων-πατρίδων"-αποδείχθηκαν κακές μητριές-με επιτήρηση εφαρμογής της λύσης, για ορισμένο χρονικό διάστημα από το Σ.Α-ΟΗΕ και την Ε.Ενωση, έως ότου αποκατασταθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ ε/κ και τ/κ.

2. Η 1η Μαΐου συμβολίζει το πέρασμα σε μιαν άλλη εποχή, που αφήνει πίσω της τις τραυματικές εμπειρίες της Ζυρίχης-Λονδίνου και εν μέρει αναθεωρεί τα τετελεσμένα του 1974.

3. Εάν η Κύπρος ενταχθεί εν συνόλω στη Ε.Ε το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό, καθώς ο δυναμισμός των ε/κ θα συμπληρωθεί από την δίψα για μια καλύτερη ζωή των τ/κ. Αν ενταχθεί τελικώς μόνον η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία-ελεύθερος νότος, κατεχόμενος βορράς-η Κύπρος θα αντιμετωπίσει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και θα δεί να μετατρέπεται η "πράσινη γραμμή" σε ευρωτουρκική συνοριακή γραμμή. Τέλος, οι ε/κ θα πρέπει να εννοήσουν ότι οι αποφάσεις τους επηρρεάζουν τον σύνολο Ελληνισμό, όπως πολύ καλά μπορούν να βεβαιώσουν οι Κωνσταντινουπολίτες, θύματα των τουρκικών διωγμών του 1955-56, 1963-64 και 1974.

Δημήτρης Χατζηδημητρίου (Ελλάδα)

Εμπρός βαθύ καί πίσω ρέμα. Ο Χ Ι Ο Χ Ι

Δημήτριος (Γερμανία)

Η Β.Κυπρος ειναι κατεχομενο εδαφος απο δυναμεις Ε Ι Σ Β Ο Λ Η Σ των Τουρκων. Αυτο οποιος το ξεχνα ή κανει πως το ξεχνα ειναι εθνικος μειοδοτης και ασχετος απο αξιες και ιδανικα. Ο Αναν θα προτεινε κατι αναλογο και για την πατριδα του αραγε;

Δημοσθένης (Στοκχόλμη, Σουηδία)

I dream of new-born Republic of Cyprus, a state with a democratic government elected from all the inhabitants of the country after the principle of one man, one vote. A state where human rights, such as freedom of movement, are not restricted in any way. A state without boundaries dividing it. One constitution, one government, one flag. A free, independent state with no treaties of guarantee, no guarantee powers, no foreign armies, a completely demilitarized state. A true modern european state, and not a protectorate of any kind.

C.K. (Germany)

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΙΚΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Nikos

Α) θα προσπαθούσα να "πείσω" με επιχειρήματα και τις 2 πλευρές πως είναι προς το συμφέρον τους να αποδεχθούν με απόλυτη πλειοψειφία το ΝΑΙ 'ετσι ώστε να λυθεί Οριστικά ένα "υπάρχον πρόβλημα - ένα αγκάθι που ταλανίζει την Κύπρο και τους ανθρώπους της τα τελευταία 30 χρόνια.Όμοίως όμως ταλανίζει και την Παγκόσμια Κοινότητα.

Β) Η 1η Μαίου θα σηματοδοτήσει μία ΝΕΑ αναπτυξιακή εποχή για την Κύπρο που θα την βρεί ενταγμένη πλέον στην Μεγάλη και Δυνατή Ευρώπη.

Γ) Η Κύπρος σε 10 χρόνια και άτω από την αναπτυξιακή της πορεία μέσα από την ΕΟΚ .."πιθανόν" να είναι η ΕΛΒΕΤΙΑ της Μεσογείου...

T.Α.

Με δεδομένη την ιστορία και την πολιτική κατάσταση στο νησί οι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: - η αποκατάσταση μίας ενιαίας νομικής προσωπικότητας για το νησί - η επιστροφή ενός τμήματος τουλάχιστο των εδαφών στους διωγμένους ε/κ και η επιστροφή των περιουσιών, ή ενός σοβαρού μέρους τους, για τους ε/κ και τ/κ που διώχθηκαν λόγω της πολιτικής κατάστασης στο νησί από το 1963 - η διασφάλιση του αισθήματος ασφαλείας για τ/κ (κυρίως) και ε/κ. - η εγγύηση για την μακροχρόνια λειτουργία του νέου κράτους.

Νομίζω πως το σχέδιο Ανάν όλα αυτά τα εξασφαλίζει, ευνοώντας μάλιστα την ε/κ πλευρά. Δέκα χρόνια μετά, αν μεν ψηφισθεί το σχέδιο Ανάν, νομίζω πως η Κύπρος θα είναι ένα "ελληνικό" σε μεγάλο βαθμό, νησί, με τους τ/κ να έχουν περιορισθεί de facto στη θέση μίας ευημερούσας μειονότητας. -Αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν, φαντάζομαι πως θα προκύψει μία συνομοσπονδία της Δημοκρατίας της Κύπρου με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, με αλλιωμένο τον πληθυσμό του νησιού υπέρ των Τούρκων και με ισχυρή τ/κ μειονότητα στο νότιο τμήμα. Στην περίπτωση αυτή το βιοτικό επίπεδο στο νότο θα πάψει να βελτιώνεται, αντίθετα από το βορρά που θα επωφεληθεί κατά το μέγιστο τμήμα από την ένταξη στην ΕΕ

Νίκος Ράπτης (Αθήνα)

I would like Cypurs to be offered a solution which will be fair and viable. I would not approve of a plan which endangers human rights for the great majority of Cypriots: the Greek Cypriots. On this basis, ANY just solution, should take into account this fact. Greek Cypriots ARE a majority living on the land of their ancestors. People are afraid to state this fact in case they are seen as trying to undermine the rights of the minority. Those rights MUST be protected too, but for a VIABLE solution the majority must not be suppressed. After all, politicians should see that many of the problems in Cyprus stem from the non-viability of the Zurich agreement in 58, which suppressed the rights of the Greek majority. The Anan plan suppresses these even more by providing equal number of representatives from both ethnic communities; Where is the one man one vote concept of democracy? An even greater mistake is to keep the Turkish Army on the island. ! Cyprus needs to be an independent republic, not a protectorate.

Maria Daniel (Birmingham, UK)

ΝΑΙ ή ΟΧΙ Μετά από 30 χρόνια συνεχής προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Αν φυσικά ήταν ξεκάθαρο το σωστό από το λάθος ή το επικίνδυνο από το ασφαλές δεν θα ετίθετο θέμα διλήμματος. Έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές και στόχος μας είναι να αποφασίσουμε πια είναι η λιγότερο ζημιογόνα για την Κύπρο. ()

Η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία ήταν ένας από του σοβαρούς οδυνηρούς συμβιβασμούς που έχουμε αποδεχθεί το 1977 και συνεπώς όλα τα σχέδια που ακολούθησαν βασίζονταν σε αυτή την υποχώρηση. Σίγουρα θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφερόμουν και στους δικούς μας κατά καιρό λανθασμένους χειρισμούς στο Κυπριακό, για να βρεθούμε σήμερα μπροστά στο Σχέδιο Αννάν 5. Με την κατάθεση του Σχεδίου Αννάν, βγήκε στην επιφάνεια η άγνοια που επικρατεί στο κοινό για το Κυπριακό πρόβλημα, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης αλλά και στην απάθεια που διακατέχει την πλειοψηφία του λαού η οποία προήλθε ως επακόλουθο της ευμάρειας των τελευταίων χρόνων. Η άγνοια αυτή είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία του λαού να εκπλαγεί με πολλές από τις πρόνοιες του Σχεδίου οι οποίες είναι βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας Ομοσπονδίας. Σαφέστατα, το κοινό δεν ενημερώθηκε ή δεν προετοιμάστηκε για το πόσο οδυνηρός θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Πολλοί κάνουν σύγκριση του Σχεδίου Αννάν, με ένα ιδανικό δίκαιο Σχέδιο λύσης, και επιζητούν συνθήκες που με τα σημερινά δεδομένα χαρακτηρίζονται εξωπραγματικές. Το κοινό δίνει έμφαση στο επιθυμητό και όχι στο εφικτό. Δυστυχώς, πολλές είναι και οι επιπόλαιες διχοτομικές τοποθετήσεις οι οποίες πηγάζουν από την απογοήτευση για το μη εφικτό, αλλά κυρίως πηγάζουν από τον ρατσισμό που επικρατεί έντονα στην κοινωνία μας.

Συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι έχουν εκμεταλλευθεί την άγνοια του λαού και έχουν προβεί εδώ και μήνες σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία δεμονοποίησης του Σχεδίου Αννάν, προβάλλοντας και υπερτονίζοντας τα αρνητικά στοιχεία και εκμηδενίζοντας τις θετικές πλευρές του Σχεδίου. Έχουν επωφεληθεί από τα δυνατά αισθήματα ανασφάλειας του λαού αναπτύσσοντας έμμεσα την θέση ότι το Όχι είναι η ασφαλής διέξοδος από αυτό το δίλημμα. Υποκειμενικές τοποθετήσεις εναντίον του σχεδίου είχαμε και από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε., τα οποία φρόντιζαν να εξάγεται ένα ετεροβαρές συμπέρασμα υπέρ του Όχι. Αναβίωσαν εθνικιστικά συνθήματα και αισθήματα, με έναν πρωτόγνωρο κεραυνοβόλο έρωτα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σημαία της, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν την περιφρονούσαν και την χλεύαζαν. Δυστυχώς, από αυτό το χορό του παραλόγου δεν έλειψε ούτε και η εκκλησία της Κύπρου, που αντί να καθησυχάζει το κοινό, το παρότρυνε σε κινητοποιήσεις ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των διεργασιών στην Λουκέρνη. Η εκκλησία απέτυχε για ακόμη μια φορά να βοηθήσει τον λαό να παραμείνει ψύχραιμος και νηφάλιος.

Σίγουρα οι απόψεις διίστανται, αλλά κάποια γεγονότα και δεδομένα παραμένουν ως εξής: 1. Η Νέα Τάξης Πραγμάτων και τα Άγγλο-αμερικανικά συμφέροντα δημιουργούν συνεχής συνθήκες μη ευνοϊκές για την πλευρά μας. 2. Το Σχέδιο Αννάν δεν είναι η ιδανική λύση, έχοντας πολλά αρνητικά στοιχεία αλλά και θετικά. 3. Η Τουρκία θεωρεί το Σχέδιο Αννάν ως συμβιβασμό. 4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προτρέπει να το δεχθούμε, προειδοποιώντας μας για τις χρονικές συνέπειες. 5. Η Η.Π.Α. αλλά και ο Ο.Η.Ε. μας έχουν πολλάκις διατυπώσει την θέση ότι μπροστά μας έχουμε την λύση του Σχεδίου Αννάν ή καμία λύση. 6. Η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία των Ελληνικών κομμάτων έχουν ταχθεί είτε ξεκάθαρα είτε έμμεσα υπέρ του Σχεδίου Αννάν. 7. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επιζητούν άμεσα λύση και διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Αννάν. 8. Αναμφίβολα η Τουρκία θα κερδίσει από ένα ΝΑΙ των Τουρκοκυπρίων και ένα Όχι από εμάς. 9. Κανείς εκτός από εμάς δεν θα κατηγορήσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν μας έδωσαν το σωστό σχέδιο. 10. Η Τουρκία έχει ήδη διακηρύξει ότι θα επιδιώξει πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους όπου είναι δυνατή αλλά συνάμα και εμπορική αναγνώριση εκμεταλλευόμενη την αναμενόμενη αναβαθμισμένη πολιτική της θέση. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πιο πάνω γεγονότα δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό στον βαθμό που παρουσιάστηκαν οι προσωπικές απόψεις διαφόρων. Είναι ξεκάθαρο ότι το κοινό δεν ενημερώθηκε αντικειμενικά για τις βασικές πτυχές του σχεδίου και δυστυχώς, δεν απομένει αρκετός χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η συναισθηματική ανασφάλεία αλλά και οι οικονομικές ευαισθησίες του κοινού έχουν επικρατήσει της λογικής και του ρεαλισμού, ιδιαίτερα και μετά το υποκειμενικό διάγγελμα του Προέδρου το οποίο διακατεχόταν φανερά με υπερβολική συναισθηματική φόρτιση. ()

Συνεπώς, υπό τις περιστάσεις και εκτός απρόοπτου αναβολής, τα αποτελέσματα της 24ης Απριλίου μπορούν να προβλεφθούν εύκολα και ας ελπίσουμε ότι οι προβλέψεις για τις αρνητικές συνέπειες του Όχι δεν θα επαληθευθούν. Σίγουρα το μεγαλύτερο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο χρόνος συνεχίζει να τρέχει εναντίον μαςενώ με τις πρόνοιες του σχεδίου Αννάν θα μπορούσαμε να τον αντιστρέψουμε υπέρ μας. Κάποιοι που βλέπουν ευρω-όνειρα θα ξυπνήσουν άσχημα

Μιχάλης Πούρος (Λευκωσία, Κύπρος)

I would go for a bizonal federation with strong decentralization, within the EU. I would let all the Turkish settlers willing to be Cypriots stay in Cyprus, in the hope that if they bolster the Turkish Cypriot numbers, individual rights can take the place of communal rights that ultimately infringe on individual rights. I would get rid of all guarantees from Greece, Turkey and UK. I would toss out the British Bases and have Cyprus join Nato so that a joint Nato base where Turkish troops could operate. I would make Greek and Turkish compulsory in all schools. I would make the state completely secular. I would recognize the Turkish and Greek heritage of Cyprus by having the state promote and develop Turkish and Greek culture. I would NOT have communal rights that infringe individual rights. I would have a program in the form of the affirmative action programs in the US, for as long as this was required, in order to integrate society and give equal opportunity to Turkish Cypriots. I would form and truth and reconciliation commission to investigate the crimes of the past decades. This is very important becaues for too long the people who have committed crimes on both sides have stayed on the main stage and ran the show to a large extent.

Elena (Flynn, Australia)

YES to the Annan plan! Yes to redrawing the boundary to reflect Greek-Cypriots` demographic, yes to incremental repopulation of the north, yes to a bizonal federation, and yes to a Unified Cyprus Republic!

Mehmet Ad-Din (Dipkarpaz, North Cyprus)

Πιστεύω ότι ο ελληνισμός στην Κύπρο έχει τη διάθεση να ζήσει ειρηνικά με το τουρκικό στοιχείο. Όμως το σχέδιο Ανάν δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το σχέδιο Ανάν αντί να ενώνει διαιρεί, αντί να φέρνει μαζί Έλληνες και Τούρκους της Κύπρου τους χωρίζει. Είμαι της άποψης ότι η Αμερική και η Αγγλία προσπαθούν να ικανοποιήσουν τόσο το νέοϊσλαμικό κράτος του Ερτογάν όσον και το βαθύ κεμαλικό κράτος δίνοντας από τη μια την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο σαν βάση από την άλλη. Φάινεται ότι, οι Κούρδοι θα ανακυρήξουν κράτος στο Ιράκ (με τις ευλόγίες της Αμερικής) οπότε και θα πρέπει να εξευμενιστεί η Τουρκία. Το εξιλαστήριο θύμα δεν είναι άλλο από την Κύπρο. Γι' αυτό και θα πρέπει να βρωντοφωνάξουμε ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν.

Πάνος Ανδρέου (Λευκωσία, Κύπρος)

Το δικαίωμα των Κύπριων Ελλήνων να ψηφίσουν "όχι" είναι αναφαίρετο αν νομίζουν ότι η de jure διχοτόμηση (με αναγνώριση από άλλες χώρες του ψευδοκράτους, ενδεχομένως και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι προτιμότερη ως λύση. Ας μην θεωρούν όμως ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι περισσότερο κυρίως την ώρα που το "οχι" θα κανει Τουρκία και Τουρκοκύπριους να κερδίζουν τη συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Θέλουν ηρωικό "ζάλογγο", είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Μη περιμένουν όμως να βγουν άθικτοι από το σάλτο.

Άρης (Νόττινγχαμ, Βρετανία)

Ή με το ναι ή με το όχι το νησί θα παραμείνει διχοτομημένο. Με το ναι θα υπάρχει δυσλειτουργία στη λήψη αποφάσεων. Καλλίτερο λοιπόν το όχι.

Πέτρος Μουτεβέλης (Αθήνα)

Κατάρα σε όλους τους πολιτικάντηδες της Κύπρου (και της Ελλάδος), που ενώ μας γέμιζαν τα μυαλά τόσα χρόνια με συνθήματα και εξαγγελίες από βάθρα "τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια", "την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω", "όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους", "καμία λύση χωρίς την απομάκρυνση των εποίκων", την ίδια στιγμή προέβαιναν κάθε φορά σε νέες υποχωρήσεις και σε νέους συμβιβασμούς. Δεχτήκαν τα πάντα, ναι τα πάντα, και την παραμονή των εποίκων, και την άφεση αμαρτιών της Τουρκίας και την εξίσωση του 85% των Ελλήνων με το 13% των Τουρκοκυπρίων. Στα διεθνή έδρανα έμοιαζαν με βωβούς, ακούγοντας όσα τους έλεγαν οι ξένοι και κουνώντας συγκατανεύοντας το κεφάλι. ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπαν την αλήθεια στο λαό. Ουδέποτε γιατί η αλήθεια πονούσε. Αντ αυτού μιλούσαν για τον αγώνα της Κύπρου (πιο αγώνα;). Η πολιτική του «καλού παιδιού» απέτυχε παταγωδώς Και έρχονται τώρα οι ηλίθιοι να ζητούν από τον περήφανο Κυπριακό λαό να ψηφίσει ναι; Γιατί; Για να τους δώσει άφεση αμαρτιών! ; Για να κατευνάσει τις τύψεις τους; Ο Κυπριακός λαός θα ψηφίσει όχι και ταυτόχρονα θα στείλει σπίτια τους Κληρίδηδες, Αναστασιάδηδες, Βασιλείου, Χριστόφιες κλπ (ο κατάλογος είναι απεριόριστος). ΟΧΙ γιατί ο Λαός είναι υπεράνω από αυτούς. Θα πει ΟΧΙ γιατί ονειρεύεται τη μέρα που πραγματικά θα ζήσει μαζί με τους Τουρκοκύπριους, που δεν θα υπάρχουν σύνορα και κρατίδια, που οι πραγματικοί φταίχτες θα πληρώσουν (και όχι ο απλός κοσμάκης), που οι ξένοι θα είναι ξένοι στην Κύπρο και όχι συνιδιοκτήτες. Ο Κυπριακός Λαός ονειρεύεται την μέρα που θα ψηφίζει τους αντιπροσώπους του όχι με βάση την εθνική ή θρησκευτική του ταυτότητα αλλά βάση την αξιοσύνη του καθενός. Γι αυτό θα πει ΟΧΙ στο ρατσιστικό σχέδιο των ΗΠΑ και των σκυλιών της.

Κυριάκος (Λευκωσία, Κύπρος)

Θέλουμε μια Κύπρο ανόθευτη και λειτουργική και μονιασμένη. Το σχέδιο Ανάν δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις

Δημήτρης (Ορεστιάδα)

ΟΧΙ στη νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης ΟΧΙ στην δολοφονία της ελπίδας, για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη Μια τριχοτομημένη Κύπρος, αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ, διεθνές προτεκτοράτο με μόνο «κυρίαρχο» κράτος εκείνο των αμερικανοβρετανικών κατασκοπευτικών βάσεων, με απαγορευμένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ενός λαού στην κυριαρχία, την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία, είναι θετικό γεγονός αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και είναι απόλυτα αρνητικό όχι μόνο για τον Κυπριακό λαό (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) αλλά και για τους λαούς όλους του κόσμου. Η νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής, η νομιμοποίηση των παράνομων εποικισμών, η αγνόηση των αγνοουμένων, η νομιμοποίηση του ρατσιστικού διαχωρισμού, η νομιμοποίηση των παρεμβάσεων και της επιβολής της θέλησης των ξένων, η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με προώθηση της ευρωδιχοτόμησης, στο ιδιότυπο μόρφωμα του αμερικανοβρετανικού σχεδίου Ανάν, συνιστά ευρύτερη νομιμοποίηση του «δικαίου» της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, το Ιράκ, την Παλαιστίνη κ.λ.π.

Το καθεστώς που προωθείται, δια μέσου «ελεγχόμενων κρίσεων», θα αναγάγει το «διεθνή παράγοντα» σε αποκλειστικό αφεντικό του νησιού. Η λειτουργική και δίκαιη λύση μπορεί να προκύψει αν αντιμετωπιστεί το Κυπριακό σαν πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αν αφεθούν οι πολίτες του νησιού να διευθετήσουν τις διαφορές τους χωρίς ξένες επεμβάσεις, εκβιασμούς και επιδιαιτησίες.

Μόνο μια Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την πρόοδο για το λαό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καμιά εγγύηση δεν παρέχει για ένα τέτοιο μέλλον. Θα συμπορεύεται με τις ΗΠΑ, με όποιες διαφοροποιήσεις που δεν θα εξυπηρετούν το συμφέρον του κυπριακού λαού αλλά τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ο κυπριακός λαός πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις και τους εκβιασμούς, να αντλήσει δύναμη από την ιστορική μνήμη και εμπειρία, να αποτρέψει εκείνα τα τεχνάσματα της αναβολής που στόχο έχουν να «καταπιεί» ο λαός το καθεστώς της διχοτόμησης, της εξάρτησης και της υποτέλειας, να καταδικάσει τον εθνικισμό και τον «κοσμοπολίτικο ευρωδιεθνολαγνισμό», λέγοντας ένα ισχυρό και συνειδητό «ΟΧΙ». Το μέλλον δεν ανήκει στους φοβισμένους και τους οσφυοκάμπτες, αλλά σε εκείνους που αναδεικνύονται νικητές στο επίπεδο των αξιών, της ηθικής, της αξιοπρέπειας και του οράματος για έναν κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης.

Διονύσης Γεωργόπουλος (Αργοστόλι)

Αν γίνει δεκτό το σχέδιο Αναν θα δημιουργηθεί ένα προτεκτοράτο όπου οι δύο λαοί δεν θα μπορέσουν συμβιώσουν αρμονικά. θα δημιουργηθούν εντάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Το νέο κράτος δεν θα μπορέσει να διοικηθεί με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό την συνεχή απειλή της για επέμβαση Τουρκίας. Σε 24 ώρες μπορούν να επαναφέρουν τα στρατεύματα που θα αποσύρουν. Ενώ θα έχει διαλυθεί η εθνοφρουρά? Ποιός θα αντιπαρατεθεί στρατιωτικά μαζί τους το ΝΑΤΟ ? Και ένα ερώτημα που περιμένω απάντηση Επί 30 χρόνια κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Τι άλλαξε τώρα ποιά γεωπολιτικά συμφέροντα εξυπηρετούνται με την παρούσα λύση και εκβιάζεται το ΝΑΙ. Πως και γιατί έγινε ξαφνικά από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των Αμερικάνων?

Θωμάς Γατσέλος (Ελλάδα)

Διαπιστώνω με μεγάλη λύπη πόσο τα οράματα όλων μας έχουν καταπατηθεί και διακυβέβονται από ανθρώπους που έχασαν την πίστη τους στον Ελληνισμό. Οι παραδόπιστοι, οι Ιούδες και οι δειλοί έγιναν προύχοντες και εξουσιάζουν τα πάντα και περιπαίζουν τους πάντας. Γι'αυτούς δεν πρόκειται να πω πλέον λέξη διότι μου προκαλούν από καιρό τέράστια αηδία. Θα μιλήσω μόνο για τον Λαό μας και τις τύχες του.

Το κύριο μάθημα που μπορούμε να αντλήσουμε απο την σημερινή εποχή είναι ένα και μόνο. Οι μεν διεθνείς ταραξίες αμοίβονται οι δε σόφρωνες καταπατούνται. Με βάση αυτό το σκεπτικό πιστεύω ότι ήλθε ο καιρός να σηκώσουμε ξανά τα βάρη μας και να εφαρμόσουμε και πάλι την σκληρή τακτική της ανυπόταξης στην οποία μας αναγκάζουν οι ξένοι και εντόπιοι δοσίλογοι παράγοντες. Νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας επιβάλλουν τις όποιες θελήσεις τους, προστρέχοντας σε απειλές, σε πιέσεις, σε αδιάντροπες οικονομικές προτάσεις εξαγοράς συνειδήσεως και ίσως αύριο και στην βία όπως έχουν πλέον συνηθήσει. Εδώ πρόκειται περί ελευθερίας, περί θυμάτων αλλά και περι μέλλοντος. Δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουμε συνεχώς και αδιάλειπτα στην θέληση των άλλων, γιατί θα χάσουμε οριστικά ό,τι μας απόμεινε από αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Δεν ξεχνώ τον απαγχονισμό του φίλου μου και συμμαθητή Μιχάλη Καραολή. Δεν ξεχνώ τις χιλιάδες θύματα των κατα καιρούς έχθροπραξιών.

Δεν ξεχνώ τους προδότες της ιδιαίτερης πατρίδος μου που έγιναν η αιτία των δεινών που γνώρισε το 1974 και ίσως γνωρίσει ακόμα το νησί μας. Δεν ξεχνώ τους 1619 εξαφανισθέντες αδελφούς μου που προσπαθούν όλοι αυτοί οι ανίκανοι να τους καταθάψουν με μια κονδυλιά στο βάθος μιάς γενικής εγκληματικής αμνησίας. Οχι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω γιατί το ωφείλω στην συνείδησή μου, το ωφείλω στα θύματα και στα αδέλφια μου, γιατί το ωφείλω στον Θεό μου και στην πατρίδα μου.

Δεν προτείνω πόλεμο εναντίον οιουδήποτε γιατί θα αποβεί τελικά εις βάρος μας. Ζητώ να κυρηχθεί Πανελληνική αντίστασις σε κάθε γωνιά της γής εναντίον κάθε επιβολής από την οποία διακινδυνεύει η υπόστασης και η ελευθερία ολόκληρου του Κυπριακού Λαού. Αντιστέκομαι γιατί έτσι πιστεύω ότι θα νικήσω την δικαίωση των αγώνων μας για να επιτευχθεί μια δίκαια συμβίωση με τους γείτωνές μας Τούρκους. Εάν και αυτοί πιστεύουν πραγαματικά σε μιά τέτοια εξέλιξη προς την ευημερία όλων τότε υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια αποκατάσταση της νομιμότητος στο νησί μας. Την λύση θα την βρούν μεταξύ τους οι Κύπριοι, όλοι οι Κύπριοι.

Οι υπόλοιποι να κυτάξουν τα δικά τους χάλια, τον δικό τους ξεπεσμό και να φύγουν όλοι από το νησί. Σήμερα δεν συστείνω τίποτε άλλο εκτός από ένα ισχυρότατο ΟΧΙ στο εγκληματικό αυτό σχέδιο ΑΝΑΝ, οποιοδήποτε κι'αν είναι το πολιτικό κόστος. Ενας ελεύθερος Λαός μπρός σε τέτοιες εξευτελιστικές απειλές και πιέσεις, εχει και το κουράγιο να πετάξει τα 400 αργύρια και τις 9000 σελίδες του σχεδίου Ανάν στα μούτρα αυτών που τις συνέταξαν. Τότε ας δούμε όλους αυτούς τους διεθνείς απατεώνες τι θα κάνουν; Θα μας κυρήξουν πόλεμο; Θα μας πνίξουν στην φτώχεια; Θέλουν να μας εξευτελίσουν; Τότε θα δούν και αυτοί από τι ατσάλι μας γέννησαν οι μάννες μας.

Αλκιβιάδης Μανιάς (Γενεύη, Ελβετία)

We Greeks think we know history, but we dont. We forget that the Cyprus problem is our fault, we started attacking the Turkish minority, we tried a genocide, with the help of the Greek dictatorship, and when the Turkish government find occasion, came and occupied, all with great pleasure of the American powers. It is never only fault of one side, it is fault of both sides. So we Greeks have to stop get so excited like kids and talk about selling our language and tradition and blablabla. Greeks and Turkish are the same people, we have to calm down and help each other. Mostly we Greeks have to grow up. NAI.

Αποστόλης (Σουηδία)

Ποτέ δεν είναι αργά για να καταλάβουμε ποιό είναι το με απόλυτη πλειοψηφία ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί σε μία τέτοιου είδους αναμέτρηση διεθνών δυνάμεων. Μιλάω για την στρατιωτική ισχύ. Με αυτήν κατελήφθη το ένα τρίτο της νήσου. Με αυτήν διατηρείται η κατοχή του. Με αυτήν γίνεται διαπραγμάτευση για νομιμοποίηση και επέκτασή της. Με τις παρούσες συνθήκες, λύση στο Κυπριακό απλά δεν υπάρχει. Κι αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν δύο λαοί με διαφορετική θρησκεία, διαφορετική γλώσσα, διαφορετικό πολιτισμό και διαφορετική καταγωγή.

Η προτεραιότητά μου θα ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος του νησιού, ούτως ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η υπάρχουσα κατάσταση. Η 1η Μαΐου σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελεύθερη Κύπρο. Την απόδειξη της αξίας των Ελληνοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στα πιο προηγμένα και πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Η Κύπρος σε δέκα χρόνια από τώρα θα έχει ελάχιστες διαφορές. Το βορειοκυπριακό μόρφωμα θα έχει αναγνωριστεί από λίγες κυβερνήσεις κρατών. Το ελεύθερο τμήμα της νήσου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βαδίζει συνεχώς μπροστά και ακόμη θα προσπαθεί να ανακτήσει τις χαμένες βόρειες πατρίδες.

Ιωάννης Ευφραιμίδης (Κηφισιά Αττικής)

Η κατάσταση στην νήσο της Κύπρου είναι απίστευτη. Το ελληνοκυπριακό κομμάτι μετά από αγώνες και προσωπικές θυσίες που έπρεπε να γίνουν μετά από την τραγική και αιματοβαμμένη ιστορία, κατάφερε να πετύχει την ικανοποίηση των κριτηρίων για την ΕΕ. Δίπλα, μια περιοχή που θέλει να λέγεται όχι μόνο κράτος αλλά και δημοκρατία κινείται στα όρια της ύπαρξης έχοντας ένα κατά κεφαλή εισόδημα απελπιστικά χαμηλό. Πώς μπορούν να δεχτούν οι "εταίροι" μας ένα κρατίδιο, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα γειτονικό με σκοπό να εισέλθει στην ΕΕ, την στιγμή που μόνο του δεν θα έμπαινε τα επόμενα 100 χρόνια, και που μάλιστα βασίζει την ύπαρξή του σε στρατιωτική εισβολή; Πώς είναι δυνατόν όχι μόνο να εξεφτιλίζεται τόσο πολύ η διαφαινόμενη θέληση του κυπριακού λαού και να γίνονται εντονότατες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να αναστραφεί τεχνητά; Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί υγιής συνομιλία και συμφωνία με την βοήθεια εκβιασμών (αναγνώρισης του βορείου τμήματος της Κύπρου σε περίπτωση "όχι"); Η κατάσταση φαίνεται πλέον ανησυχητική.

Alexandros Sklavos (Kaiserslautern, Germany)

The only solution for Cyprus is the withdrawal of all foreign forces from the island (Turkish occupation forces, British military bases, Greek military contingent), the abolition of the guarantor rights for Greece, Turkey and Britain (all three attacked and/or failed to protect the island's independence) and the establishment of a federal state in full compliance with the common law of the European Union. America must stop meddling in the affairs of an EU newcomer (Cyprus) and the EU should acquire a spine to ensure this is the case.

Kostas Georgiou (Cyprus)

Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν τα εμπλεκόμενα μέρη ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους (με ειλικρίνεια) μεταξύ τους ή όταν η Διεθνής Κοινή Γνώμη αντιληφθεί τις θέσεις αυτές.

1. Οι Τούρκοι αδιαφορούν για τα συμφέροντα των Τ/Κ και το μόνο που θέλουν είναι να διευρύνουν την στρατιωτική κατοχή στο νησί με τελικό στόχο την πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία. Το 1960 άνοιξε ο δρόμος, το 1974 έγινε το πρώτο βήμα. Το σχέδιο Ανάν και η αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας με τους όρους που βάζει ευνοεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Τουρκίας.

2. Οι Τ/Κ καταλαβαίνουν ότι γίνονται πιόνια των Τούρκων και εδώ και πολύ καιρό βλέπουν τα Τουρκικά στρατεύματα σαν στρατεύματα κατοχής αλλά τα ανέχονται όλα γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη και φοβούνται τους Ε/Κ.

3. Οι Ε/Κ δεν θέλουν καμμιά επαφή με τους Τ/Κ και προτιμούν να χωριστεί η Κύπρος σε δυο ανεξάρτητα κράτη. Δεν θέλουν όμως ούτε και την ένωση με την Ελλάδα. Φοβούνται ότι μετά την διάσπαση το Βόρειο τμήμα θα προσαρτηθεί στην Τουρκία και ότι θα εξαναγκαστούν και αυτοί να ενωθούν με την Ελλάδα. Επιθυμούν και θα βολευτούν με μια διάσπαση που θα προκύψει με ευθύνη των Τ/Κ και της Τουρκίας και την οποία οι Ε/Κ θα καταγγέλουν αλλά θα τους οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Ε/Κ κράτος με την ονομασία Κύπρος πάνω σε ένα διαιρεμένο νησί.

4. Οι Έλληνες γνωρίζουν όλα τα παραπάνω και προσπαθούν να βοηθήσουν τους Ε/Κ αλλά και να αποτρέψουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Τουρκίας.

Δημήτρης Κρυσταλλίδης

Απαξιώ να απαντήσω στο ερώτημα σας, διότι λέτε ΄'λαμβάνοντας υπ'όψιν τα δεδομένα', που είναι η πάγια θέση των τούρκων. Επειδή δηλαδη, με την δύναμη των όπλων επέβαλαν κάποια δεδομένα, πρέπει να τα δεχτούμε? Που πάει το διεθνές δίκαιο?

Mich Apost

The people on this Earth had fought for the right to be able to have the freedom to vote. It is apart of the human rights. Now Turkey waves the sword of force "If the Greek Cypriots vote No she is threatening to do what is already doing and USA has taken it upon itself to support what ever Turkey wishes to do. I and million of others wander what USA would do if Turkey was not in such a strategic place .During the cold war Turkey play the tune and America danced that is opened its coffers for years and years, now Little Cyprus has to vote the way Turkey wants and this is called free elections in the twenty first century and under the protection of USA is called Democracy. God help us

Sophia (UK)

I believe that only the two endogenous communities of Cyprus can find a viable solution. Anyone who is not either a Greek-Cypriot and/or a Turkish Cypriot should leave the negotiating table. Only those who have deep island roots, deserve to address solutions to communal problems.

Provided that all outside influence ceases immediately, I would provide for a two-step approach. First the Greek Cypriot part of the island will join the EU (since already underway), with the Turkish Cypriot part joining the EU two years later, in order to allow for the orderly withdrawal of foreign troops, bases e.t.c. The E.U. will become the guarantor of the Turkish Cypriots rights(arguably the minority), as well as the protector of all citizens' rights for the new united state of Cyprus. Responding to the question of where I see Cyprus in ten years, I hope to see it become a new robust democracy of the two united communities.

Dean Plassaras (USA)

Being refugee from Asia Minor and knowing what it means to live under, or with Turks, I would rather have a divided Cyprus provided there is a fairer distribution of land. The Anan plan legitimizes an illegal occupation and gives the Greeks a summer night's dreams of hopes. The Turks never obeyed the U.N for more then 30 years nor they'll be good Europeans. See what happened two the Greek inhabitants of the Islands of Imbros and Tenedos 12000 once 400-500 now or Constantinople and Smyrna from 360.000 only 6000 left. Their lives and well being guaranteed by the Lauzane Convention. The U.N and European Union have become tools of World Domination for the U.S and the Anglosaxons and they are pushing this murky plan in order to turn Cyprus to an attack base against Middle East countries, with whom Cypriots have no bone to pick. Let Greek and Turkish Cypriots live separate and in peace. Let the Americans the Anglosaxons and their coalition willing bring Democracy and Freedom in The Middle East like they did in Iraq. If that's what they want and not their oil.

Nicolas Ioannides (London, Canada)

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΠΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΩΝ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΘΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΓΙΑΤΙ? ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ? ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΑΞΟΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.

ΑΣ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΙΣΗΣΤΟ ΜΕΛΩΝ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η¨ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ?ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΟ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟ ΣΧΕΔΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΟΡΙΣΟΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.

Ζήσης Θειακός (Δερύνεια, Κύπρος)

Μίσος, αίμα, πόνος ανακατωμένα με την ιστορική μνήμη συνθέτουν ένα κυπριακό σκηνικό στο οποίο η έννοια της δικαιοσύνης στον πολιτικό στίβο έχει χαθεί από την εποχή της θουκυδίδειας διένεξης μεταξύ των Μηλίων και των Αθηναίων. Εθελοτυφλισμοί ιστορικού εθνι(κι)σμού εμφανίστηκαν και πρόσφατα όπως επί παραδείγματι στο Μακεδονικό. Θυμάμαι το παλμό της νεολαίας στην Πατησίων διατρανώνοντας τα δίκαια μας και τους δημοσιογραφικούς τίτλους αναπαραγωγής τους. Μικροπολιτική-οί, εθνικισμός και ΜΜΕ ήταν και τότε κουβάρι καλό πλεγμένο και αξεδιάλυτο. 13 χρόνια μετά η ιστορία φαντάζει πιο απλή: να αφήναμε την ιστορία και να πιάναμε την οικονομία για να κατακτούσαμε γλωσσικά, πολιτιστικά τη Μακεδονία (τα Σκόπια για τους Ελλαδίτες). Κατά πώς ιστορεί ο ποιητικός Καβάφης ο ελληνισμός δεν βγήκε ποτέ ωφελημένος περιχαρακωμένος μέσα σε στενά κρατικά ή γεωγραφικά όρια. Γι αυτό και ανέτρεχε με ηδονική νοσταλγία στην ελληνιστική εποχή, όπου φυλές υπαρκτές και ανύπαρκτες ήταν ανακατωμένες με την ελληνική όμως να προεξέχει.

Αν η κυρίως Ελλάδα είναι προς αποφυγή αυτό είναι που πρέπει να σκεφτούν οι Κύπριοι, ξεχνώντας τη στιγμή και βλέποντας πέρα από τον Πενταδάκτυλο. Να μη γίνει το Κυπριακό ένα άλλο Μακεδονικό. Αν ο ορίζοντας φαίνεται συννεφιασμένος είναι, γιατί στη μεγαλόνησο διακυβεύονται όχι μόνον τα ιδανικά της ανθρωπότητας, όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης κοντά 50 χρόνια πριν , αλλά και της ευρωπαϊκότητας και του ελληνισμού. Τον ορίζοντα σκοτεινιάζουν οι απειλές, οι βιασύνες, οι ρητορικές μεγαλοστομίες, η ελλαδική παθογένεια του πολιτικού συστήματος, η μειωμένη δημοκρατικότητα του ναι και του όχι, μα πάνω από όλα το υπαρξιακό δράμα 50 ετών που δεν απαντιέται μέσα σε μια μέρα μόνον με μια ψήφο και μάλιστα για όλες τις πτυχές του βίου. Γιαυτό και η στιγμή δεν θα σηκώσει το πολύχρονο βάρος, δεν θα αντέξει την ιστορία και θα λυγίσει.

Αχιλλέας Ντελλής (Γλασκώβη, Σκοτία)

I read with dismay what my fellow Greek Cypriots are writing here, which echoes what most of them are thinking back in Cyprus. There is a lot of pseudo-patriotic, fanatical, ignorant, arrogant rhetoric being uttered, by misguided, misinformed and blinded so called patriots. Turkey invaded Cyprus because some idiots staged a coup and wanted Enosis with Greece -let's not bury our heads in the sand.

This is the best chance we have of a solution and we are turning it down because "we are the sons of our ancestors" etc etc. It's this sort of non-sensical inflamatory attitude that has got us where we are now. A "no" vote means the Turks keep all the occupied parts for ever, their state is recognised internationally and we are left to lick our wounds. Don't be under any misconception that the international community will ever again bother with us. Be aware that what you vote on the 24th is THE FINAL CHAPTER ON CYPRUS. GOD BLESS CYPRUS.

Mary (Surrey, UK)

Η λύση που προσφέρει το σχέδιο είναι άδικη και οδυνηρή για τους Ελληνοκύπριους. Οδυνηρή ήταν όμως και η συνθήκη της Λοζάννης. Αν όμως ο Βενιζέλος δεν υπέγραφε τότε, η Μακεδονία θα είχε σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο Μουσουλμάνους. κάνοντας δυσκολότερη την αποκατάσταση των προσφύγων. Αν το σχέδιο Annan ήταν βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, τότε θα συμφωνούσα με την υπερψήφιση του. Μπορεί όμως να είναι βιώσιμο ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι όταν αδυνατεί το κυβερνητικό συμβούλιο να πάρει απόφαση, θα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο; Είναι δυνατόν τις, αμιγώς πολιτικές, αποφάσεις της εκτελεστικής να τις παίρνει ένα διορισμένο δικαστικό σώμα, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, του οποίου μάλιστα τρία μέλη δε θα είναι καν Κύπριοι;

Νίκος Β. (Αθήνα)

Ειμαι Ε/Κ και μονιμος κατοικος Κυπρου. Η προσωπικη μου αποψη και η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι οποιο δηποτε σχεδιο λυσης θα πρεπει να το διαπραγματευθουν οι μονιμοι κατοικοι της Κυπρου που ειναι Οι Ε/Κ και Τ/Κ. Και το σπουδαιοτερο να μην υπαρχουν ξενες επεμβασεις ουτε απο τη Ελλαδα, και πολυ περισσοτερο ουτε απο τη Τουρκια. Η Βρεττανια και οι Η.Π.Α. θα μπορουσα να παιξουν το ρολο του καθοδηγητη. Ο δε ρολος του Ο.Η.Ε. θα μπορουσε να καθοριστικος επιβαλλοντας διεθνεις ασφαλιστικες δικλυδες για εφαρμογη των συνφωνηθεντων.

Επισης για το διαμερισμα Καρπασιας λογω ειδικων ιδιαιοτερωτιτων θα μπορουσα να εισηγηθω να παραμεινη υπο ειδικο καθεστως τουλαχιστο δοκιμαστικα για μια πενταετια, και επι πλεον Ο Ο.Η.Ε. θα μπορουσε να εποπτευη τα λειτουργικα του καθηκοντα στη περιοχη. Με λιγα λογια η Κυπρος θα αντιμετωπιζοταν ως ενα ενιαιο ανεξαρτητο,και κυριαρχο Κρατος, με μια οντοτητα, και ΟΧΙ σαν ενα προτεκτορατο της Τουρκιας οπως παρουσιαζεται στο Σχεδιο ΑΝΑΝ. Η Κυπρος για να επιβιωση και Ευημεριση θα πρεπει να παραμεινη μακρυα απο ξενες επμβασεις, να Αποστρατικοποιηθη και ολοι οι Κατοικοι της Ε/Κ Τ/Κ, Αρμενιοι, Μαρωνιτες και αλλες Μειονοτητες να ζουν ειρηνικα.

ΟΧΙ στο Σχεδιο Α Ν Α Ν ναι στη επιλυση του Κυπριακου προβληματος που για 30 τοσα χρονια βασανειζη και ταλανειζη τη τυχη του Κυπριακου Λαου

Στέλιος Γενεθλίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Απο τη στιγμη που οπως φαινεται υπερισχυσει το οχι (πραγμα που εκ των πραγματων συνεπαγεται την ακυρωση μιας στρατηγικης 30 ετων), νομιζω οτι προτιμοτερο ειναι να στραφουμε στη λυση, που παρα πολλοι συζητουν κατ΄ ιδιαν και ελαχιστοι (οπως ο Στ. Μανος) δημοσια.

Οριστικη διχοτομηση, εναντι εδαφικων ανταλλαγματων και με προβλεψη για την επιστροφη ενος αριθμου προσφυγων, αν και μαλλον λιγοι γεροντες θα θελησουν να επιστρεψουν υπο τ/κ διοικηση. Μια λυση, που μας προτεινεται απο το 1960 και αδυνατω να καταλαβω για ποιο λογο την απορριπτουμε συνεχως. Ισως ειμαστε αυτοι που πρωτοι θα επρεπε να την προτεινουν, δεδομενης και της μεγαλης γεννητικοτητας του τουρκικου στοιχειου. Και αν μεχρι το 1974 υπηρχε η "ελπιδα" της οριστικης κυριαρχιας των ε/κ στο νησι, σημερα κατι τετοιο ειναι ανεφιτκο. Στα πλαισια μιας ομοσπονδιας ακομη και το ποιο μικρο ομοσπονδο κρατος διατηρει σημαντικα δικαιωματα, κατι που φαινεται οτι αγνοουν ή θελουν να αγνοουν οι οπαδοι της "ενωμενη! ς Κυπρου", που την ωρα της αληθειας κανουν πισω απο οτι φαινεται.

Την ιδεα της υπαρξης 2 εντελως ανεξαρτητων κρατων αποδεχεται και η πλειοψηφια των ε/κ, οπως αποκαλυπτεται απο κρυφες δημοσκοπησεις. Δεν ειναι παραλογο. Παραλογο ειναι να πιστευεις οτι οι αντιπαλοι που υπερισχυσαν στρατιωτικα θα σου παραδωσουν τα παντα, μονο και μονο χαριν οικονομικων ανταλλαγματων.

Γιάννης (Ελλάδα)

Μια από τις βασικές διαφορές του σύγχρονου κόσμου του 21ου αιώνα, από παλαιότερες εποχές, είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουμε και να αντιμετωπίζουμε εχθρούς και αντιπάλους αλλά πρέπει να ψάχνουμε και να δημιουργούμε φίλους. Για μένα βασική λοιπόν πρωτεραιότητα είναι το πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τους Τούρκους από εχθρούς, φίλους. Πιστεύω ότι το σχέδιο Ανάν μας προσφέρει αυτό το πλαίσιο, και γι'αυτό το υποστηρίζω. Η 1η του Μάη δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιβεβαίωση ότι η Κύπρος μπαίνει στο κλαπ των χωρών που ηγούνται της νέας εποχής, και άρα έχει κάθε δυνατότητα να παίξει το παιχνίδι της νέας αυτής εποχής. Εχει τη δυνατότητα να ψάξει και να δημιουργήσει φίλους αντί να ψάχνει και να αντιμετωπίζει εχθρούς και αντιπάλους που πολλές φορές αποδεικνύονται απλά ανύπαρκτα φαντάσματα.

Παύλος Λιασίδης (Λευκωσία, Κύπρος)

Όλοι οι έποικοι να φύγουν. Η μόνη εγγυήτρια δύναμη να είναι η Ευρωπαΐκή Ένωση. Στρατό να έχει μόνο η Ε.Ε.

Γιώργος Διβάρης (Ελλάδα)

Πάνω από 20 χρόνια, προσφέρουμε στην Τουρκία αμαχητί, πράγματα που στον υπόλοιπο κόσμο παίρνονται μόνον με πόλεμο. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο Κυπριακό και σε 10 χρόνια θα συνεχίσει να είναι ένα πρόβλημα για τον ελληνισμό που μόνον απογοήτευση θα προσφέρει. Αν ήταν στο χέρι μου, θα επέστρεφα όλες τις περιουσίες των Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων της Κύπρου και θα αποζημίωνα τους Τούρκους εποίκους για να επιστρέψουν εκεί από όπου ήλθαν. Στη συνέχεια θα ίδρυα ένα κράτος πραγματικά δίκαιο για όλους τους πολίτες του (πραγματικά ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει τέτοιο κράτος). Πραγματικά δίκαιη λύση θα μπορούσε να βρεθεί μόνον με απευθείας διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δυστυχώς όμως η πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους δεν εκφράζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά μάλλον των εποίκων και της Τουρκίας, άρα δίκαιη λύση δύσκολα μπορεί να προκύψει.

Η 1η Μαϊου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης κίνησης. Εάν όμως αυτή η κίνηση είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα Αμερικανών και άλλων ισχυρών, στην πράξη θα ακυρωθεί. Άκουσα πρόσφατα Κύπριο πολιτικό να δηλώνει ότι μόνος σύμμαχός μας είναι το δίκαιο. Κρίμα, για να είμαστε αποτελεσματικοί θα έπρεπε να έχουμε σύμμαχο και κάποιον ισχυρό, τα συμφέροντα του οποίου θα ήταν συντονισμένα με τα δικά μας. Το δίκαιο στις μέρες μας δεν έχει και μεγάλη πέραση.

Νικόλας

Με θλίβουν τα όσα ακουω σχετικά με την εξέλιξη του Κυπριακού. Οι ιστορικά λανθασμένες πολιτικές επιλογές της Κύπρου ως προς στα συνεχώς εναλλασσόμενα δεδομένα, την έφεραν τελικά σε δυσμενή θέση. Η πρόταση της νέας συνθήκης από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν είναι και η καλύτερη. Όμως, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της, να μπει στο «νέο πολιτικό παιχνίδι» και να δει τα πράγματα με τα νέα δεδομένα. Και τα οποία δεν είναι κατ ανάγκη και η καταστροφή της. Να μπει και να αφήσει την εξέλιξη να κάνει το νέο της σκηνικό.

Από το νέο αποτέλεσμα που θα προκύψει και με τα νέα δεδομένα, τα οποία είναι προβλέψιμα, τότε; ναι, να αντιδράσει. Τότε; για το αύριο ή το μεθαύριο; Μεσολαβεί μια νύχτα. Χάθηκαν τόσες και τόσες, τι έγινε να χαθούν και μερικές άλλες; Το σημείο ενδιαφέροντος είναι: να μην χάσει το «πλεονέκτημα». Να είναι δηλαδή «συμμετέχουσα» στο νέο σχέδιο. Επομένως, πρέπει να πει Ναι! στο σχέδιο Ανάν. ()

Παπακωνσταντίνου Γεώργιος(Αθήνα)

Why the word Democracy is out of any message of politicians around the world for solutions about Cyprus. Future is always better with Democracy. People in Cyprus are wise in answering NO to Annan-USA plan.

Θωμάς Βαρμαξίζης (Αθήνα)

Aυτό που ήθελαν να πετύχουν οι Αμερικάνοι το πέτυχαν. Αφού η Αμερική ενδιαφέρετε τόσο πολυ για την στρατηγική θέση της Κύπρου και το ίδιο ενδιαφέρετε και η δύδημη αδερφή της η Αγγλία σχεδίασαν ένα σχεδιο ύπουλο και σατανικό πριν φθάσει ο καιρός να γίνει η σύσκεψη για το που θα δοθούν οι ολυμπιακοι αγώνες.Κ () Τώρα βλέπουμε καθαρά με το ζήτημα της Κύπρου .Ούτε πέντε μήνες πρίν απο τους ολυμπιακούς και έχοντας κάνει τόσες δαπάνες αλλα πέρνοντας τοσα δάνεια τα οποία ο λαός θα κλιθει να πληρώσει έχουν αρχίσει, και τωρα κλημακόνωνται οι πιέσεις για τους ολυμπιακούς η κυβέρνιση η Ελληνική δέν μπορεί να πάρει την θέση που πραγματικά θέλει γιατί με την ολυμπιάδα της βάλανε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, από την αλλη η Αγγλία επιρεάζοντας και άλλους εταίρους δεχθηκαν να μπει και η Κύπρος στην Ε.Ε ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ να λυθεί το Κyπριακό έτσι και οι Κύπριοι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ειναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα.

Έφτασε στο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος να έχει την ίδια στάση απέναντι στο δημοψήφισμα με τον βιαστή της Κύπρου. Αν πεί πάλη ΝΑΙ θα είναι άδικο για τους Εληνοκυπρίους θα πληρώσουν στους κατοχικούς αποζημίωση για την κατοχή που τους έγινε, και συνχρονως θα συμπράξουν και στα σχέδια των αμερικάνων και των Άγγλων. Πάντα πίστευα οτι το Κυπριακό σαν το Παλαιστινιακό δεν πρόκειται να λυθεί. Αυτή την στηγμή μου κάνει εντύπωση γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος κόπτετε τόσο πολύ οτι θέλει την λύση του Κυπριακού ενω σε λίγους μήνες όπως φένεται απο τις δημοσκοπήσεις οτι θα χάσει την Προεδρία ,αυτό αν πρεπει να μας κάνει να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι οτι απο την δυαδική παγγόσμια δύναμη ισως στο σατανικό μιαλό τους να υπάρχει ενα πιο σατανικό σχέδιο που τα μυαλά των νορμάλ ανθρώπων να μην μπορει αυτή την στιγμή να το συλάβει για να προστατευθεί απο μια μεγαλύτερη καταστροφή. Ψηχρεμία και απο εδώ και πέρα πιό προσεκτικοί σε οτι προτίνουν οι σε εισαγωγικά φίλοι μας.

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου (Γερμανία)

Το μελον της Κυπρου διαγραφετε λαμπρο κατ'εμενα. Το ΟΧΙ πρεπει να δοθη δυνατο καθαρο προς ολους. Η Κυπρος πρεπει σαν κρατος δημοκρατικο ανεξαρτιτο να σευαστη τους αγωνες της και να σινεχιση τον αγωνα της η λυσις (νικη) θα ελθη με τον χρωνο που πιεζει ασφυχτικα τους δυναστες της. Σε 10 χρονια βλεπω τιν Κυπρο με μεγαλειτερο πολιτικο λογο στα διεθνη θεματα απο τιν Τουρκια.

Νικόλαος Μπενέτης (New York, USA)

1.Turkey has to withdraw from Cyprus completly.

2.The Turkish Settlers go back to Turkey.

3. Turkey should pay for those people that will never get their homes back along with an apology.

4. The Turkish-Cypriots sould accsept the fact that they are a minority. The reason that the greeks see them as a minority is because they are.

5. The Presidential Consil should have not have the "Veto" right. If the two sides have equal seats on the senate and proportional represantation in the lower house, things will be fair.

Doros Evangelides (New York, USA)

Αν αφίνανε τις δυο κοινότητες να αποφασίσουν για την τύχη τους και το μέλλον τους θα ήταν ότι πρέπει. Οσο οι "προστάτες" και "εγγυητές" ανακατεύονται αποτέλεσμα δεν θα έχομε. Την 1η Μαίου η Κύπρος μπαίνει στη θέση που της έπρεπε από χρόνια. Δεν υπάρχει συμβολισμός γι αυτό. Με το σχέδιο που προσπαθούν να επιβάλουν βάζουν την Τουρκία ρυθμιστή εκεί που πρέπει να μην έχει δικαώμα ούτε για τουρισμό να πηγαίνει. Ή ιστορία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως "μπέσα" δεν υπάρχει στην πολιτική αυτού του κράτους, τι μπορούμε να περιμένομε ύστερα από δέκα χρόνια; όταν θα έχουν πληρωθεί τα σπασμένα από τα θύματα και δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν τίποτα οι μεγάλοι του κόσμου αφού θα έχει επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα η Τουρκία, όπως καλή ώρα την τελευταία τριακονταετία.

Εδοσε καμιά εξήγηση κανένας από τους μέντωρες του σχεδίου για την αδιαφορία της Τουρκίας στα πολλαπλά και για το ίδιο πράγμα ψυφίσματα του ΟΗΕ; Πως να περιμένομε τώρα να τηρήσει αυτά που θα υποσχεθεί χωρίς να υπογράψει; Ας δοκιμάσομε την συγκατοίκηση κι ας τους αφίσομε να βρούν το δρόμο τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση πιασμένοι χέρι χέρι. Αλλωστε γι αυτό λένε ΝΑΙ οι Τουρκοκύπριοι, για να γλητώσουν από τους μεγάλους αδελφούς τους που τους κρατούν στην εποχή που οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν μόνο στις φωτογραφίες.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

The Cyprus problem exists today due to the Turkish invasion. The international community (IC) looked the other way when the crime, of this invasion, was being committed. They looked the other way as ethic cleansing, and murder was taking place. By the way, the western civilization, that we are part of, strongly condemns those types of crimes unless the perpetrator is Turkish or Jewish. How hypocritical! Today the IC comes with a plan to reunite the people of Cyprus. Why now? The reason is the EU. The IC has something to gain, for their Turkish friends, and in the process some sort of incentive is given to the Cypriots.

The Anan plan, however, establishes a society based on ethnic division. It creates a country that gives its citizens different rights and roles. The division it establishes is a cancer that will grow and destroy the new country. Discrimination will flourish. A country, after all, is supposed to have unity, equality and common goals. Another point of concern is that a Creek living under TCy control will not have political rights, to run for office in the community they live. This is a very troubling provision, totally inconsistent with the EU principles! I congradulate Mr. Anan and DeSoto, they worked very hard and they put up with people that had different agendas. I question their motivation and final product. I think a NO vote will be damaging to the Greeks and GCy. I believe there will be a chance for yet another plan better balanced and with less division. If I had to vote, I would vote NO. One last point, if instead of being Cyprus it was Israel, isnt true that the plan would have allowed all the refugees to return on the date the plan was signed?

Anthony Mouzakis (Canton MI, USA)

() Συναισθηματικά φορτισμένος, όπως όλοι οι Έλληνες και ειδικά αυτοί, που έζησαν το Κυπριακό από το 1950 και μετά, δεν μπορώ να δεχθώ ένα σχέδιο, που θα μετατρέψει μέσα σε μία νύχτα δύο χωρισμένους λαούς με διαφορετικές γλώσσες, προέλευση, πολιτισμούς και θρησκείες σε ένα, καθυποτάσσοντας τους μέν στους δε, ή κατά περίπτωσιν τους μέν στους δε ή τους δε στους μέν και μάλιστα με ξένους διορισμένους δικαστές, που πολύ λίγο θα ενδιαφέρονται για την ουσία και πολύ για τα συμφέροντα. Η προσπάθεια που έγινε με ενεργούμενο τον Ανάν, περισσότερο μοιάζει με βιασμό παρά με καλοπροαίρετη ενέργεια. Πράγμα βέβαια που δεν κρύβεται πλέον πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται και ενισχύονται καθημερινά.

Είχα διαβάσει σε κάποιο άλλο φόρουμ ότι, οι λόγοι που φάνηκαν πιο έντονα στην Λουκέρνη ήταν (1) η άρον-άρον προετοιμασία ελευθέρου πεδίου για αμερικανικές διελεύσεις, σταθμεύσεις κ.λ.π., δηλαδή βάσεις ανάλογες των αγγλικών στο νησί, (2) την δημιουργία κάποιας «πινακίδας» για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., που στους περισσότερους λαούς είναι ανεπιθύμητη, (3) το κυνήγι αυτού που θα «πληρώσει το μάρμαρο», δηλαδή την μείωση τη διαφοράς του κατά κεφαλήν εισοδήματος υπέρ των τουρκοκυπρίων και (4) την κάποια ρητή υποχρέωση των Αμερικανών έναντι των Κούρδων για την δημιουργία Κράτους στον χώρο της τουρκικής επικράτειας σε αντάλλαγμα της συμμετοχής τους στον πόλεμο εναντίον του Σαντάμ.

Δεν διάβασα στην θέση αυτή κάποιες αντιρρήσεις επειδή φαίνεται λογική. Έτσι, το να καταδικασθούν δύο διαφορετικοί λαοί σε παρα φύσιν συμβίωση μόνο και μόνο για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι, στους οποίους μπορώ να προσθέσω και άλλους, όπως τις αμερικανικές εκλογές, που σε αντίθεση με την ζημιά στο Ιράκ, το «λυσιμο» του Κυπριακού μπορεί να ευνοήσει τον Μπούς, γιατί πρέπει να διαφέρει από την μέχρι σήμερα συμβίωση των δύο λαών με την διαχωριστική γραμμή μέσα από την Λευκωσία; Οι ευαισθησίες αυτές αφορούν ασφαλώς αυτούς που έχουν μπεί στον χορό των μεγάλων αποφάσεων.

() Σήμερα και όχι μόνο από σήμερα, αλλά από τότε που άρχισε το Κυπριακό, δεν πληρώνει ο ελληνισμός μόνο για το 8% του κυπριακού εδάφους που κατέχει η Αγγλία αλλά και για όλα τα συμφέροντα, που δημιούργησε η κατοχή της Κύπρου υπο την προτροπή και το «βλέμμα του Βούδα».

Το φόρουμ θέλει να ξέρει για τον συμβολισμό της 1ης Μαϊου. Δεδομένων ακόμα των συνδυασμών (α) ΟΧΙ-ΟΧΙ, (β) ΝΑΙ-ΟΧΙ, (γ) ΟΧΙ-ΝΑΙ και γιατί όχι (δ) ΝΑΙ-ΝΑΙ [όλα παίζονται ακόμα] ο συμβολισμός, όποιος και άν είναι την στιγμή αυτή, είναι πάρα πολύ πρόωρος. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

"Τιμη σε κεινους που στην ζωη τους ορισαν να φυλανε Θερμοπυλες..." ΟΧΙ

Αντιγόνη Ρεθεμιώτισα (Μυλοπόταμος)

The plan shows disregard for all the UN Resolutions. It is, therefore, very unfortunate that the UN Secretary has turned his back on all the Resolutions and has come up with a plan that rewards the invaders of a democratically elected country. Many might say that Turkey invaded after the Greeks attempted a coup. Let us bear in mind that those involved were tried and jailed, whereas the invaders are still treated as heroes in Turkey. The Plan will send a message round the world that if a state invades another and stays for some decades, despite worldwide condemnation, the UN will help them keep as many of the spoils as possible. ()

Constantine Louis (London, UK)

The Annan Plan is not a solution for Cyprus. Its a way to get Turkey out of the awkward position of occupying part of an EU member come May 1st. The Cyprus problem will be resolved only when all foreign powers (Greece, Turkey, UK, USA) stop trying to impose their will on the people of Cyprus and let them make their own decisions. If they are to peacefully live together they cannot be forced into an agreement.

Stelios H. (Los Angeles, USA)

my solution will be a completely disarmed cyrpus, no greek, turkish and of course no british army in the island...illussions... we forgot what is right or wrong long time ago. As a greek cypriot I would vote NO right now, we need more time although we know by now that American and British politics prefare to make the Turks happy!! suddenly we are the "bad" ones...and the UN resolutions about the turkish occupation????

Josephine (Cyprus)

There is only one solution. Let Cyprus be an independent state and prosper within the European Union fundamental laws and principles. The Annan plan has been nothing but an absurd and humiliating document offered to the Cypriot people (GK and TR) by UN the so called human rights shield. For the very first time in the history of man-kind the violator becomes a humanitarian for the sake of the super-powers interest. If the plan goes through, in 10 years time, we would have only succeeded in allowing the Turkish government to become even more ruthless.

Saying NO does not indicate a vote against unification (and certainly not against peace). It only means that you vote for more just solution that will be the only security of long lasting peace and prosperity on the Island. It seems to me that once again we will say No just to prove that we are still the sons of our ancestors. Bowing our head will only mean that this is not over yet! Cyprus becoming part of Europe is simply imperative. The Cypriots have already offered too much to the world, their membership is only a sign of gratitude. Let's hope that the hypocrites of this world will not try to make a bargain out of it. ()

Tasos Savva (Sydney, Australia)

Return to the pro summer 1973 conditions. No armed forces of any short or country on the island. Maintain a police force to meet the needs for the country. UN, EU and NATO will guarantee the nations security.

Alexis Livadaros (Duluth, MN, USA)

Η μονη λυση ειναι η Κυπριακη Δημοκρατια πληρες μελος της Ευρωπαικης Ενωσης με την Τουρκοκυπριακη μειονοτητα να ζη και να προοδευη με πληρη δικαιωματα και ασφαλεια ως Ευρωπαιοι πολιτες. Ολα τα αλλα ειναι παιχνιδια του ξενου παραγοντα που θελει την νησο ομηρο για τα δικα του συμφεροντα. Αυτο πρεπει να ειναι ο στοχος των Κυπριων γενικα καθως και της Ελλαδας.

Γιάννης Σουβατζής (Αθήνα)

OXI OXI OXI. Η 1η μαιου συμβολιζει την δικαιωση των προσπαθειων της κυπρου για προσχωρηση σαν πληρες και ισοτιμο μελος της ΕΕ.Αυτο της δινει τιο δικαιωμα πλεον για να χειριζεται απο θεση ισχυος την διαπραγματευση του προβληματος εισβολης και κατοχης εδαφους της απο χωρα η οποια επιθυμει την εναρξη διαπαραγμετευσεων για ενταξη στην ΕΕ. Τυχον εγκαταλειψη αυτου του διαπραγμευτικου χαρτιου μας αφοπλιζει σαν δημοκρατια.Σε δεκα χρονια θεωρω οτι η Τουρκια θα εχει πλεον αντιληφθη οτι δεν ισχυει το δια πυρος και σιδηρου αλλα οτι πρεπει να σεβεται ολες τις αρχες πανω στις οποιες ειναι δομημενη η ΕΕ.

Λάκης Γαλιούρης (Θεσσαλονίκη)

YES to the plan. As simple as this.

Thanos Nakos (Greece)

I keep hearing the argument "With all the guarantees and the army which will stay in Cyprus, what would stop Turkey from invading again?" What we Greek Cypriots tend to forget is that Turkey did not invade Cyprus "just like that" but the invasion followed 11 years of inter-communal fighting and a coup initiated by the Greek junta. Does anyone REALLY think that we have learned nothing from the past and that we would attempt something similar? Or is there anyone that finds the term "enosis" still relevant when Cyprus is a member-state of the EU? I am not stupid enough to believe that the plan is fair. And I accept that it gives Turkey everything it wants. But it also gives Cypriots the chance to reunite their country, and it allows for some of the injustice going on for 41 years (from 1963) to be undone. The fact that Turkey's interests are secured through this plan, is an extra guarantee for me that Turkey will want to honour the agreement.

By saying no, we are not only alienating ourselves from the UN, the EU and all other international organisations, more importantly we are tragically giving the wrong message to the Turkish Cypriots. It is common knowledge that the certain outcome of the vote will be a no from the Greek Cypriots. And because democracy means respecting the view of the majority, I will accept that choice and live with it. I can't help but wonder however, if this would have been the attitude of some of the no-supporters if the outcome was yes...

Andreas (Lefkosia, Cyprus)

The decision of their future belongs only to Cyprus people, and olny to them. Let them decide without trying to pressure them. Blackmail is not the best answer.

Nickolas Pekatos (Washington, USA)

The Anan plan is not based on democratic principles therefore it should be rejected.

George Komodikis (New Rochelle, New York, USA)

Το σχεδιο Αναν εμπεριεχει καποια θετικα στοιχεια τα οποια δεν πρεπει να περασουν απαρατηρητα. Είναι αυτονόητο να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες, παρόλα αυτά το σχέδιο προβλέπει την επανένωση του νησιού και την κοινή της πορεία υπό την ομπρελά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό από μόνο του είναι κάτι το οποίο ευχόμασταν από τότε που άρχισαν οι πρωτοβουλίες για διάλογο.

Προσωπικά βλέπω δυο μεγαλα αγκαθια στο ολο σχέδιο, η παραμονή των τούρκικων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί καθώς και η παραμονή μεγάλου αριθμού τούρκων έποικων. Η αλήθεια όμως είναι πως δύσκολα θα ξανά βρεθεί τέτοια ευκαιρία για λύση, και θα πρέπει οι Κύπριοι να σκεφτούν με σύνεση τι θα ψηφίσουν. Το "ναι" θα πληγώσει ενδεχομένως την περηφάνια των ελλήνων αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε, από την άλλη πάλι πιστεύω ότι η διχοτόμηση είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε περίπτωση που ο λαός πει "όχι".

Ένα είναι σίγουρο ότι ο ελληνισμος δεν τελειώνει εδω, ειναι καιρος να διορθοσουμε τα τραγικά λάθη που κάναμε πριν 30 και πλέον χρόνια, επιβάλλεται στο εξής με κοινή πολιτική να μάθουμε από λάθη του παρελθόντος και να αναδείξουμε τον ελληνισμό και τις άξιες μας.

Ανδρέας Καβαλιέρος (Φινλανδία)

Τό θεωρώ αστείο, διαβάζοντας και τό σχέδιο Annan,να δώσω εγώ λύση, προσωπικά το βρίσκω ανεκτό(το σχέδιο). Θα ήθελα βέβαια να καθορίζει τα αρχικά βήματα της διαδρομής ποιό τετελεσμένα. Οσο περισσότερα αφήνονται στούς πολιτικούς τόσο ποιό αβέβαια δρομολογούνται. Γιά μένα η 1η Μαΐου θα ειναι η αρχή της de facto διχοτόμησης της Κύπρου.

Γιώργος Πλούμας (Σάμος)

The Cyprus issue has never been examined under the spectrum of the international real-politic theories. Therefore, it could never been functional, as far as the Cyprus-Turkish and Cyprus-Greek Community are concerned. During the last half of the 20th century, the international community examined the Cyprus issue, based on strictly political and ethnic criteria. What Turkey had to say, how Greece is going to respond etc etc. The main consequence of this narrow-minded orientation has been the creation of a fait accompli in the political status quo of Cyprus. There is a large percentage who is convinced that whatever begins with war, ends with war. Lets just hope, that history will not be repeated this time.

We should not spend any more time. There are Cypriots who need to know what happened to the veterans of Attilas. As long as these veterans are considered to be "Missing in Action", the Phantom of Misstrust will be among Cyprus. On the other hand, the Greek-Cypriot Community will soon be a member-state of European Union. Greece and Cyprus should now join forces in order to create a real-politic strategic and diplomatic orientation, for the benefit of two nations with common history and heritage. The Common Defense Dogma can now take flesh and blood; not with the power of arms, but with the power of international law. Greeks have shown their greatness in battlefields for centuries now. Let us now show our skills and greatness in a different battlefield; this of international relations!

Thomas N. Vardalas (Athens)

Στο φόρουμ αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γράψει κανείς. Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι θα έπρεπε το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης να διαπραγματευτούν μεταξύ τους επιτροπές από τις δύο κοινότητες του νησιού, και να καταλήξουν σε κάποιο κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχουν παρεμβάσεις ούτε από την Ελλάδα, πολύ περισσότερο όμως ούτε από την Τουρκία, τη Βρετανία και, κυρίως, τις ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ θα μπορούσε απλώς να επιβλέπει τη διαδικασία. Οι συζητήσεις ίσως θα ήταν μακροχρόνιες, αλλά θα κατέληγαν κάπου. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα αντιμετωπιζόταν ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, κι όχι σαν προτεκτοράτο τύπου Βοσνίας ή Κοσόβου, ούτε σαν στρατιωτική βάση των μεγάλων δυνάμεων, χωρίς εξωτερική πολιτική, χωρίς άμυνα, χωρίς ενιαία οικονομία. Εν πάση περιτώσει, το νησί ανήκει στους Κυπρίους πολίτες: αυτοί ας αποφασίσουν τι ακριβώς λύση επιθυμούν.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

There is only one priority and that is to let Cyprus be an independent state. The Annan plan has been nothing but a ludicrous and hummiliating agreement offered to the Greek-Cypriots. For the very first time in the history of man-kind the violator becomes a humanitarian for the sake of the super-powers interest. If the plan goes through, in 10 years time, we would have only succeeded in allowing the Turkish government to become even more ruthless. Saying no does not mean you vote against unification. It only means that you vote for justice. Once again we may have to say No just to prove that we are still the sons of our ancestors. Bowing our head will only mean that this is not over yet! Cyprus becoming part of Europe is simply imperative. The Cypriots have already offered too much to the world, their membership is only a sign of gratitude. Let's hope that the hypocrites of this world will not try to make a bargain out of it.

Νικόλας (Μάντσεστερ, Βρετανία)

Το έθνος μας διαθέτει πλούσια ιστορία,ίσως την πλουσιότερη στον κόσμο.Υπάρχουν άπειρα αποσπάσματα(Ισοκράτης,Δημοσθένης)που αναφέρονται στην επαίσχυντο Ανταλκίδειο ειρήνη, την οποίαν διεπραγματεύθη μετά των βαρβάρων ο Λάκων ναύαρχος Ανταλκίδας το 386 π.Χ. - Τα άρθρα της ειρήνης(δηλαδή του σχεδίου Αννάν της εποχής), ευνοούσαν τον Μέγα Βασιλέα της Περσίας(κάτι σαν τον πλανηταρχη Μπούς).Τα παράλια της Ιωνίας ΚΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ παρεδίδοντο στους βαρβάρους,ενώ επιδιαιτητής και των ελλαδικών πραγμάτων ανεγνωρίζετο ο βασιλεύς της Περσίας. Είναι τόσες πολλές οι ομοιότητες με το σήμερα, ώστε καμμία εντύπωσι δεν προξενεί η αμερικανική θέλησις να εδραιωθεί(μέσω των συμμάχων της Τούρκων)στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,εν όψει των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.Μέσω του σχεδίου Αννάν η Κύπρος αφοπλίζεται και συν τω χρόνω καθίσταται προτεκτοράτο ελεγχόμενο από τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της εις την περιοχή.Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να δεχτή λύσι του Κυπριακού στην βάσι ξένων συμφερόντων. Η είσοδος στην Ε.Ε. σηματοδοτεί μία νέα εποχή και θα δώση ευκαιρίες για μία πιό ζυγισμένη λύσι, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων.Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα υφίστανται οι συνθήκες για μία πιό δίκαια, βιώσιμη και λειτουργική λύσι του Κυπριακού.

Τάσος Ευσταθίου (Πειραιάς, Ελλάς)

H AΣΦΑΛΕΙΑ,ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ,Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ,Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Η ΚΥΠΡΟΣ, ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η 1η μαιου συμβολιζει την δικαιωση των προσπαθειων της κυπρου για προσχωρηση σαν πληρες και ισοτιμο μελος της ΕΕ.Αυτο της δινει τιο δικαιωμα πλεον για να χειριζεται απο θεση ισχυος την διαπραγματευση του προβληματος εισβολης και κατοχης εδαφους της απο χωρα η οποια επιθυμει την εναρξη διαπαραγμετευσεων για ενταξη στην ΕΕ. Τυχον εγκαταλειψη αυτου του διαπραγμευτικου χαρτιου μας αφοπλιζει σαν δημοκρατια.Σε δεκα χρονια θεωρω οτι η Τουρκια θα εχει πλεον αντιληφθη οτι δεν ισχυει το δια πυρος και σιδηρου αλλα οτι πρεπει να σεβεται ολες τις αρχες πανω στις οποιες ειναι δομημενη η ΕΕ.

Έφη Δημητρίου (Κύπρος)

It is Understandable that Turkish and Cypriots once they used to co-exist in the same country without any problems. But now with Anan's final plan, we can see that Greek-Cypriots are treated by Turkey and Anans final plan with no respect. Cyprus is obedient under Greece and it will never accept no Turkey government. What Turkey asks from us. To sale our self and our history to them? To forget who we are and what we have lived so far because they decided one day in 1974 to attack Cyprus? Cypriots will never accept any proposal that asks from as to sell our country and our self to Turkey. Turkish are the intruders not us. I know that it is not fair for us this final proposal. And I dare to say that is our turn now as United Cypriots to say NO. Greece first said No and now is our turn to do so. We are a great country with great history and courage. I request from all Cypriots to be patient. To say No and wait till 1st of May that we will enter the European Union to put our demands to the Turks. If they want to enter as well in the European Union they need to follow our demands regarding our possessed by them properties. Wait and be patient.

Μιχάλης Μιτσίνγκας (Λεμεσός, Κύπρος)

As a Cypriot who has to vote in less than two weeks i can not see a clear future, whichever way I choose to go. I would like to see Cyprus as one country and maybe this plan can offer that in the long term; however I feel I have no guarantees that this will work. I would like to believe that the 1st of May and our official entrance in the EU will be some sort of guarantee that our basic human rights will be met and that this plan can work and will be safeguarded, but I am disappointed to say that the EU and all involved have shown me no indication of this....

Ανδρέας (Λεμεσός, Κύπρος)

Αν αφήνανε τις δυο κοινότητες να αποφασίσουν για την τύχη τους και το μέλλον τους θα ήταν ότι πρέπει. Οσο οι "προστάτες" και "εγγυητές" ανακατεύονται αποτέλεσμα δεν θα έχομε. Την 1η Μαίου η Κύπρος μπαίνει στη θέση που της έπρεπε από χρόνια. Δεν υπάρχει συμβολισμός γι αυτό. Με το σχέδιο που προσπαθούν να επιβάλουν βάζουν την Τουρκία ρυθμιστή εκεί που πρέπει να μην έχει δικαίωμα ούτε για τουρισμό να πηγαίνει. Ή ιστορία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως "μπέσα" δεν υπάρχει στην πολιτική αυτού του κράτους, τι μπορούμε να περιμένομε ύστερα από δέκα χρόνια; όταν θα έχουν πληρωθεί τα σπασμένα από τα θύματα και δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν τίποτα οι μεγάλοι του κόσμου αφού θα έχει επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα η Τουρκία, όπως καλή ώρα την τελευταία τριακονταετία. Εδοσε καμιά εξήγηση κανένας από τους μέντορες του σχεδίου για την αδιαφορία της Τουρκίας στα πολλαπλά και για το ίδιο πράγμα ψηφίσματα του ΟΗΕ; Πως να περιμένομε τώρα να τηρήσει αυτά που θα υποσχεθεί χωρίς να υπογράψει; Ας δοκιμάσομε την συγκατοίκηση κι ας τους αφίσομε να βρούν το δρόμο τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση πιασμένοι χέρι χέρι. Αλλωστε γι αυτό λένε ΝΑΙ οι Τουρκοκύπριοι, για να γλητώσουν από τους μεγάλους αδελφούς τους που τους κρατούν στην εποχή που οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν μόνο στις φωτογραφίες.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Ελλάς)

Η λύση που προσφέρει το σχέδιο είναι άδικη και οδυνηρή για τους Ελληνοκύπριους. Οδυνηρή ήταν όμως και η συνθήκη της Λοζάννης. Αν όμως ο Βενιζέλος δεν υπέγραφε τότε, η Μακεδονία θα είχε σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο Μουσουλμάνους. κάνοντας δυσκολότερη την αποκατάσταση των προσφύγων. Αν το σχέδιο Ανάν ήταν βιώσιμο, σε βάθος χρόνου, τότε θα συμφωνούσα με την υπερψήφιση του. Μπορεί όμως να είναι βιώσιμο ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι όταν αδυνατεί το κυβερνητικό συμβούλιο να πάρει απόφαση, θα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο; Είναι δυνατόν τις, αμιγώς πολιτικές, αποφάσεις της εκτελεστικής να τις παίρνει ένα διορισμένο δικαστικό σώμα, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, του οποίου μάλιστα τρία μέλη δε θα είναι καν Κύπριοι;

Nίκος (Καρέας, Ελλάς)

Ειμαι Ε/Κ και μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Η προσωπική μου άποψη και η ταπεινή μου γνώμη ειναι οτι οποιοδήποτε σχέδιο λύσης θα πρέπει να το διαπραγματευθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου που είναι Οι Ε/Κ και Τ/Κ. Και το σπουδαιότερο να μην υπάρχουν ξένες επεμβάσεις ούτε από τη Ελλάδα, και πολύ περισσότερο ούτε από τη Τουρκία. Η Βρετανία και οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του καθοδηγητή. Ο δε ρόλος του Ο.Η.Ε. Θα μπορούσε να καθοριστικός επιβάλλοντας διεθνείς ασφαλιστικές δικλείδες για εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επισης για το διαμέρισμα Καρπασίας λόγω ειδικών ιδιαιτεροτήτων θα μπορούσα να εισηγηθώ να παραμείνει υπό ειδικό καθεστώς τουλάχιστον δοκιμαστικά για μια πενταετία, και επι πλέον Ο Ο.Η.Ε. θα μπορούσε να εποπτεύει τα λειτουργικά του καθήκοντα στη περιοχή. Με λίγα λογια η Κύπρος θα αντιμετωπιζόταν ως ενα ενιαίο ανεξάρτητο και κυρίαρχο Κρατος, με μια οντότητα, και ΟΧΙ σαν ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας όπως παρουσιάζεται στο Σχέδιο ΑΝΑΝ. Η Κύπρος για να επιβίωση και Ευημερήσει θα πρέπει να παραμείνει μακριά από ξένες επεμβάσεις, να Αποστρατικοποιηθη και ολοι οι Κατοικοι! της, Ε/Κ Τ/Κ, Αρμενιοι, Μαρωνιτες και αλλες Μειονότητες να ζουν ειρηνικά. Ο Χ Ι στο Σχέδιο Α Ν Α Ν ναι στη επίλυση του Κυπριακου προβλήματος που για 3ο τοσα χρονια βασανίζει και ταλανίζει τη τύχη του Κυπριακού Λαού

Στέλιος Γενεθλίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Απο τη στιγμη που οπως φαινεται υπερισχυσει το οχι (πραγμα που εκ των πραγματων συνεπαγεται την ακυρωση μιας στρατηγικης 30 ετων), νομιζω οτι προτιμοτερο ειναι να στραφουμε στη λυση, που παρα πολλοι συζητουν κατ΄ ιδιαν και ελαχιστοι (οπως ο Στ. Μανος) δημοσια. Οριστικη διχοτομηση, εναντι εδαφικων ανταλλαγματων και με προβλεψη για την επιστροφη ενος αριθμου προσφυγων, αν και μαλλον λιγοι γεροντες θα θελησουν να επιστρεψουν υπο τ/κ διοικηση. Μια λυση, που μας προτεινεται απο το 1960 και αδυνατω να καταλαβω για ποιο λογο την απορριπτουμε συνεχως. Ισως ειμαστε αυτοι που πρωτοι θα επρεπε να την προτεινουν, δεδομενης και της μεγαλης γεννητικοτητας του τουρκικου στοιχειου. Και αν μεχρι το 1974 υπηρχε η "ελπιδα" της οριστικης κυριαρχιας των ε/κ στο νησι, σημερα κατι τετοιο ειναι ανέφικτο. Στα πλαισια μιας ομοσπονδιας ακομη και το πιο μικρο ομοσπονδο κρατος διατηρει σημαντικα δικαιωματα, κατι που φαινεται οτι αγνοουν ή θελουν να αγνοουν οι οπαδοι της "ενωμενης Κυπρου", που την ωρα της αληθειας κανουν πισω απο οτι φαινεται. Την ιδεα της υπαρξης 2 εντελως ανεξαρτητων κρατων αποδεχεται και η πλειοψηφια των ε/κ, οπως αποκαλυπτεται απο κρυφες δημοσκοπησεις. Δεν ειναι παραλογο. Παραλογο ειναι να πιστευεις οτι οι αντιπαλοι που υπερισχυσαν στρατιωτικα θα σου παραδωσουν τα παντα, μονο και μονο χαριν οικονομικων ανταλλαγματων.

Γιάννης (Ελλάδα)

Το σχεδιο αναν δεν εξασφαλιζει πληρως-την μονομερη επέμβαση της Τουρκιας, έχει την ευχέρεια μεσω του σινιστωτος κρατηδιου-να επεμβη και να διαφυλάξη την ασφάλεια της ενωμένης ΚΥΠΡΟΥ. Η επιστοφή των προσφύγων θα είναι εξίσου με το ιδιο πράγμα σαν «πολιτικοι πρόσφυγες». Το ενδεχόμενο αποζημιώσεων δεν θεμελιώνεται, αλλα μεσω μόνο προσφυγών απο ειδικό δικαστήριο-του τουρκικού κρατιδίου -εφόσον εγκριθεί- με ποίου το δικαίωμα-αν εγω ζώ στο τουρκικό κρατίδιο-να μην μπορούν τα παιδία μου να μάθουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Ανώνυμος (Κύπρος)

Μια από τις βασικές διαφορές του σύγχρονου κόσμου του 21ου αιώνα, από παλαιότερες εποχές, είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουμε και να αντιμετωπίζουμε εχθρούς και αντιπάλους αλλά πρέπει να ψάχνουμε και να δημιουργούμε φίλους. Για μένα βασική λοιπόν προτεραιότητα είναι το πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τους Τούρκους από εχθρούς, φίλους. Πιστεύω ότι το σχέδιο Ανάν μας προσφέρει αυτό το πλαίσιο, και γι' αυτό το υποστηρίζω. Η 1η του Μάη δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιβεβαίωση ότι η Κύπρος μπαίνει στο κλαμπ των χωρών που ηγούνται της νέας εποχής, και άρα έχει κάθε δυνατότητα να παίξει το παιχνίδι της νέας αυτής εποχής. Έχει τη δυνατότητα να ψάξει και να δημιουργήσει φίλους αντί να ψάχνει και να αντιμετωπίζει εχθρούς και αντιπάλους που πολλές φορές αποδεικνύονται απλά ανύπαρκτα φαντάσματα.

Παύλος Λιασίδης (Λευκωσία, Κύπρος)

Πάνω από 20 χρόνια, προσφέρουμε στην Τουρκία αμαχητί, πράγματα που στον υπόλοιπο κόσμο παίρνονται μόνον με πόλεμο. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο Κυπριακό και σε 10 χρόνια θα συνεχίσει να είναι ένα πρόβλημα για τον ελληνισμό που μόνον απογοήτευση θα προσφέρει. Αν ήταν στο χέρι μου, θα επέστρεφα όλες τις περιουσίες των Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων της Κύπρου και θα αποζημίωνα τους Τούρκους εποίκους για να επιστρέψουν εκεί από όπου ήλθαν. Στη συνέχεια θα ίδρυα ένα κράτος πραγματικά δίκαιο για όλους τους πολίτες του (πραγματικά ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει τέτοιο κράτος). Πραγματικά δίκαιη λύση θα μπορούσε να βρεθεί μόνον με απευθείας διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δυστυχώς όμως η πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους δεν εκφράζει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά μάλλον των εποίκων και της Τουρκίας, άρα δίκαιη λύση δύσκολα μπορεί να προκύψει. Η 1η Μαϊου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης κίνησης. Εάν όμως αυτή η κίνηση είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα Αμερικανών και άλλων ισχυρών, στην πράξη θα ακυρωθεί. Άκουσα πρόσφατα Κύπριο πολιτικό να δηλώνει ότι μόνος σύμμαχός μας είναι το δίκαιο. Κρίμα, για να είμαστε αποτελεσματικοί θα έπρεπε να έχουμε σύμμαχο και κάποιον ισχυρό, τα συμφέροντα του οποίου θα ήταν συντονισμένα με τα δικά μας. Το δίκαιο στις μέρες μας δεν έχει και μεγάλη πέραση.

Νικόλας (Ελλάς)

Με θλίβουν τα όσα ακουω σχετικά με την εξέλιξη του Κυπριακού. Οι ιστορικά λανθασμένες πολιτικές επιλογές της Κύπρου ως προς στα συνεχώς εναλλασσόμενα δεδομένα, την έφεραν τελικά σε δυσμενή θέση. Η πρόταση της νέας συνθήκης από τον ΓΓ του ΟΗΕ, δεν είναι και η καλύτερη. Όμως, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της, να μπει στο «νέο πολιτικό παιχνίδι» και να δει τα πράγματα με τα νέα δεδομένα. Και τα οποία δεν είναι κατ ανάγκη και η καταστροφή της. Να μπει και να αφήσει την εξέλιξη να κάνει το νέο της σκηνικό. Από το νέο αποτέλεσμα που θα προκύψει και με τα νέα δεδομένα, τα οποία είναι προβλέψιμα, τότε; ναι, να αντιδράσει. Τότε; για το αύριο ή το μεθαύριο; Μεσολαβεί μια νύχτα. Χάθηκαν τόσες και τόσες, τι έγινε να χαθούν και μερικές άλλες; Το σημείο ενδιαφέροντος είναι: να μην χάσει το «πλεονέκτημα». Να είναι δηλαδή «συμμετέχουσα» στο νέο σχέδιο. Επομένως, πρέπει να πει Ναι! στο σχέδιο Ανάν. Και μπράβο στον Καραμανλή που μπήκε και έπαιξε ένα τόσο δύσκολο πολιτικό παιχνίδι. Τελικά αποδεικνύεται ότι είναι σπουδαίο παιδί.

Γεώργιος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Why the word Democracy is out of any message of politicians around the world for solutions about Cyprus. Future is always better with Democracy. People in Cyprus are wise in answering NO to Annan-USA plan.

Θωμάς Βαρμαξίζης (Αθήνα, Ελλάς)

Βρήκα τη λύση στο Κυπριακό,δώστε στους Τούρκους και τ'άλλο το μισό.

Χάρης Αποστόλου (Αθήνα, Ελλάς)

Το μελον της Κυπρου διαγραφεται λαμπρο κατ'εμενα. Το ΟΧΙ πρεπει να δοθη δυνατο καθαρο προς ολους. Η Κυπρος πρεπει σαν κρατος δημοκρατικο ανεξαρτιτο να σεβαστη τους αγωνες της και να συνεχίσει τον αγωνα της η λυσις (νικη) θα ελθη με τον χρόνο που πιεζει ασφυχτικα τους δυναστες της. Σε 10 χρονια βλεπω την Κυπρο με μεγαλύτερο πολιτικο λογο στα διεθνη θεματα απο την Τουρκια.

Νικόλαος Μπενέτης (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

1.Turkey has to withdraw from Cyprus completely. 2. The Turkish Settlers go back to Turkey. 3. Turkey should pay for those people that will never get their homes back along with an apology. 4. The Turkish-Cypriots should accept the fact that they are a minority. The reason that the Greeks see them as a minority is because they are. 5. The Presidential Council should have not have the "Veto" right. If the two sides have equal seats on the senate and proportional representation in the lower house, things will be fair.

Δώρος Ευαγγελίδης (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

The Cyprus problem exists today due to the Turkish invasion. The international community (IC) looked the other way when the crime, of this invasion, was being committed. They looked the other way as ethic cleansing, and murder was taking place. Today the IC comes with a plan to reunite the people of Cyprus. Why now? The reason is the EU. The IC has something to gain, for their Turkish friends, and in the process some sort of incentive is given to the Cypriots. The Anan plan, however, establishes a society based on ethnic division. It creates a country that gives its citizens different rights and roles. The division it establishes is a cancer that will grow and destroy the new country. Discrimination will flourish. A country, after all, is supposed to have unity, equality and common goals. Another point of concern is that a Creek living under TCy control will not have political rights, to run for office in the community they live. This is a very troubling provision, totally inconsistent with the EU principles! I congratulate Mr. Anan and DeSoto, they worked very hard and they put up with people that had different agendas. I question their motivation and final product. I believe there will be a chance for yet another plan better balanced and with less division. If I had to vote, I would vote NO. One last point, if instead of being Cyprus it was Israel, isnt true that the plan would have allowed all the refugees to return on the date the plan was signed?

Anthony Mouzakis (USA)

Θα ήθελα να πώ πολλά για την Κύπρο. Τόσα πολλά, που να μην χωρούν στο σημερινό φόρουμ. Θα τα έλεγα χωρίς καμία πρόβλεψη, επειδή δεν είμαι βέβαιος, αν κανείς κατάφερε να διαβάσει, να καταλάβει, να συνειδητοποιήσει και να κρίνει έστω και μόνο τα 180 προκαταρκτικά άρθρα του σχεδίου Ανάν. Οι γνώσεις ενός κοινού νού δεν φθάνουν για νομικές και πολύπλοκες ερμηνείες και ως εκ τούτου δεν φθάνουν για προβλέψεις, που θα έχουν σχέση με την λειτουργία ενός κράτους με βάση το σχέδιο. Πολύ λιγότερο με την λειτουργία του ύστερα από 10 χρόνια. Συναισθηματικά φορτισμένος, όπως όλοι οι Έλληνες και ειδικά αυτοί, που έζησαν το Κυπριακό από το 1950 και μετά, δεν μπορώ να δεχθώ ένα σχέδιο, που θα μετατρέψει μέσα σε μία νύχτα δύο χωρισμένους λαούς με διαφορετικές γλώσσες, προέλευση, πολιτισμούς και θρησκείες σε ένα, καθυποτάσσοντας τους μέν στους δε, ή κατά περίπτωσιν τους μέν στους δε ή τους δε στους μέν και μάλιστα με ξένους διορισμένους δικαστές, που πολύ λίγο θα ενδιαφέρονται για την ουσία και πολύ για τα συμφέροντα Εγώ, που ζώ στην Ελλάδα και βλέπω όχι μόνο τον Μπούς αλλά και τον Μπλέρ να σπεύδουν στις συμβουλές προς Κυπρίους, φέρνω στον νού μου παλιές στιγμές, που έζησα στο σπίτι μου, στο υπόγειο, στο οποίο οι γονείς μου έκρυβαν, όπως τόσοι και τόσοι Έλληνες εκείνη την εποχή, τρείς Βρετανούς αλεξιπτωτιστές για να σωθούν από την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς. Σήμερα και όχι μόνο από σήμερα, αλλά από τότε που άρχισε το Κυπριακό, δεν πληρώνει ο ελληνισμός μόνο για το 8 % του κυπριακού εδάφους που κατέχει η Αγγλία αλλά και για όλα τα συμφέροντα, που δημιούργησε η κατοχή της Κύπρου υπο την προτροπή και το «βλέμμα του Βούδα». Το φόρουμ θέλει να ξέρει για τον συμβολισμό της 1ης Μαϊου. Δεδομένων ακόμα των συνδυασμών (α) ΟΧΙ-ΟΧΙ, (β) ΝΑΙ-ΟΧΙ, (γ) ΟΧΙ-ΝΑΙ και γιατί όχι (δ) ΝΑΙ-ΝΑΙ [όλα παίζονται ακόμα] ο συμβολισμός, όποιος και άν είναι την στιγμή αυτή, είναι πάρα πολύ πρόωρος.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

"Τιμη σε κεινους που στην ζωη τους ορισαν να φυλανε Θερμοπυλες..." ΟΧΙ

Αντιγόνη (Μυλοπόταμος Κρήτης, Ελλάς)

The plan shows disregard for all the UN Resolutions. It is, therefore, very unfortunate that the UN Secretary has turned his back on all the Resolutions and has come up with a plan that rewards the invaders of a democratically elected country. Many might say that Turkey invaded after the Greeks attempted a coup. Let us bear in mind that those involved were tried and jailed, whereas the invaders are still treated as heroes in Turkey. The Plan will send a message round the world that if a state invades another and stays for some decades, despite worldwide condemnation, the UN will help them keep as many of the spoils as possible.

Constantine Louis (London, UK)

The Annan Plan is not a solution for Cyprus. Its a way to get Turkey out of the awkward position of occupying part of an EU member come May 1st. The Cyprus problem will be resolved only when all foreign powers (Greece, Turkey, UK, USA) stop trying to impose their will on the people of Cyprus and let them make their own decisions. If they are to peacefully live together they cannot be forced into an agreement.

Στέλιος (Λος Άντζελες, ΗΠΑ)

Return to the pro summer 1973 conditions. No armed forces of any short or country on the island. Maintain a police force to meet the needs for the country. UN, EU and NATO will guarantee the nations security.

Αλέξης Λιβαδάρος (ΗΠΑ)

Λέμε ΟΧΙ στο σχέδιο Αναν γιατί θέλουμε να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ψηφίζουμε ΟΧΙ γιατί προσδοκούμε στην μετατροπή της Κύπρου από πεδίο αντιπαράθεσης Τουρκίας Ελλάδας σε γέφυρα ειρήνης φιλίας συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Ας βοηθήσουμε το ΟΧΙ να είναι βροντερό για λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη της ποθητής λύσης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Τούρκους της Κύπρου.

Χρίστος Χαραλάμπους (Αθήνα, Ελλάς)

Anan plan does not even deserve discussions. It's unacceptable, and actually, it proposes a constitution that could not work even in the last century. Both sides should reject it without hesitation. For Turkey is sounds good, but for the citizens of Cyprus is a nightmare!

Κώστας Χαχολιάδης (Λεμεσός, Κύπρος)

Ευχαριστώ για το βήμα έκφρασης γνώμης. Διερωτώμαι εάν ο ΓΓ Αναν αποφάσισε παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, έλαβε υπ' όψιν τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονταν σε πλήρη απόσυρση των ξένων στρατευμάτων? Η Ελλάδα που ¨υποστηρίζει¨ την Κύπρο γιατί δέχεται το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και δεν το καταγγέλλει. Σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας αυτόματα ο Αναν θα έπρεπε είτε να απορρίψει τις τουρκικές επεμβατικές απαιτήσεις εφ' όσον δεν θα είχαν σαν αντίβαρο τις αντίστοιχες ελληνικές, είτε θα έβαζε στο παιγνίδι την ¨προστασία¨ από τον ΟΗΕ ή τον Ευρωπαϊκό στρατό. Διότι ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ Κυρίαρχο Κράτος έχει στο έδαφος του δυνάμεις τρίτων χωρών για να το προστατεύουν (από τί ??) Ας είναι καλά η Ελλάδα που πάντα ΣΩΖΕΙ την Κύπρο... Άραγε έστω και την ύστατη ώρα θα μπορούσε η Ελλάς στη Βουλή να ΜΗΝ επικυρώσει για αυτόν τον λόγο (για τις εγγυήσεις)? Εξ άλλου η Τουρκία ήδη από πολύ ενωρίς έχει κρατήσει για τον εαυτό της το δικαίωμα απόρριψης στη βουλή της άσχετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εδώ χρειαζόμαστε ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Εάν αυτές προέλθουν από την Ελλάδα θα περάσουν ευκολότερα στο διεθνές σύστημα.

Νικόλας Μαντουρίδης (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση στη δίκη ΕΛΑ

Αντέδρασε σε σχόλια της προέδρου ο Χρ. Τσιγαρίδας

Με την εξέταση της Σοφίας Κυριακίδου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση του ΕΛΑ.

Η μάρτυς, που καταθέτει για τέταρτη ημέρα, επανέλαβε την απόλυτη βεβαιότητά της για τη συμμετοχή στην οργάνωση του πρώην συζύγου της Αγγελέτου Κανά και της Ειρήνης Αθανασάκη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελισάβετ Μπρίλη επεσήμανε στην μάρτυρα ότι ενώ στην ανάκριση είχε αναγνωρίσει με σιγουριά τον Κώστα Αγαπίου ως τον «Γιάννη» του ΕΛΑ, στο δικαστήριο δήλωσε ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις.

Μάλιστα, η κ. Μπρίλη συνέστησε στη μάρτυρα να είναι προσεκτική σε όσα ισχυρίζεται.

Στην αίθουσα σημειώθηκε ένταση, όταν με αφορμή τον διάλογο που γινόταν μεταξύ της προέδρου και της κ. Κυριακίδου για τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις του ΕΛΑ πριν από κάθε χτύπημα, παρενέβη ο Χρήστος Τσιγαρίδας.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι πριν από κάθε ενέργεια ο ΕΛΑ ειδοποιούσε με δύο ή και με τρία τηλεφωνήματα.

Η πρόεδρος απάντησε: «Από πρώτο χέρι τα ξέρετε».

Ο κατηγορούμενος ανταπάντησε ότι του καταλογίζει άμεση γνώση, κάτι που όπως ανέφερε- δεν ισχύει.

Εν τω μεταξύ, σε διάλειμμα της δίκης η κ. Κυριακίδου κατηγόρησε τρεις δημοσιογράφους ότι χρηματίζονται από συνήγορο υπεράσπισης για να τηρούν ευνοϊκή στάση απέναντι στην εντολέα του.

Οι δημοσιογράφοι γνωστοποίησαν ότι θα στραφούν δικαστικώς εναντίον της μάρτυρος, ενώ το ζήτημα έγινε γνωστό και στο δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να κινήσει αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος της κ. Κυριακίδου, καθώς το συμβάν έλαβε χώρα σε διακοπή της δίκης.

Η διαδικασία συνεχίζεται.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο νέα θέατρα στο Λονδίνο

Σε δύο θεατρικά στούντιο θα μεταμορφωθεί το ιστορικό Γουάιτχολ

Δύο θεατρικές σκηνές θα προστεθούν στο δυναμικό της «Θεατροχώρας» όπως αποκαλείται η περιοχή Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με στόχο να φιλοξενήσουν μικρότερες παραγωγές και να προσελκύσουν νεότερης ηλικίας κοινό.

Το τεχνοτροπίας «αρτ ντεκό» κτίριο του Θεάτρου Γουάιτχολ κοντά στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ θα χωριστεί για το σκοπό αυτό σε δύο σκηνές, εκατό και τετρακοσίων θέσεων αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος του θεατρικού ομίλου στον οποίο ανήκουν τα θέατρα, Χάουαρντ Πάντερ, δήλωσε:

«Ελπίζουμε ότι τα δύο νέα αυτά θέατρα θα προσελκύσουν νεότερους θεατές και θα δώσουν νέα ώθηση στη θεατρική σκηνή του Γουέστ Εντ».

Οι νέοι χώροι θα είναι ανάλογοι σε στυλ και μέγεθος με το περίφημο θέατρο Σουόν (Swan) στην πόλη Στράτφορντ Απόν Έιβον, γενέτειρα του Σαίξπηρ.

Θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό τον Αύγουστο με το μιούζικαλ «Σίμπλι Χέβενλι» (Simply Heavenly), που μέχρι τότε θα παίζεται σε γνωστό θέατρο της Βρετανικής πρωτεύουσας.

Η πρώτη παραγωγή του θεάτρου, το Μάιο, θα είναι ο «Οθέλλος» του Σαίξπηρ από τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company).

Το θέατρο Γουάιτχολ άνοιξε για πρώτη φορά το 1930 και έγινε γνωστό από τα τολμηρά μιούζικαλ και τις φαρσοκωμωδίες που ανέβασε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του 1950.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η Χαμάς όρισε διάδοχο του Αλ Ραντίσι

Τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη για τον Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς όρισε τον αντικαταστάτη του ηγέτη της, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Ραντίσι, ο οποίος δολοφονήθηκε το Σαββάτο από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα.

Αν και για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώθηκε ποιος διαδέχεται στην κορυφή της οργάνωσης τον Αλ Ραντίσι, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες εκ των οποίων προέρχονται από ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ισμαήλ Χανίγια, γνωστό και ως Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ.

Στο μεταξύ τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στα παλαιστινιακά εδάφη προς τιμήν του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ, είπε ότι το Ισραήλ σκοτώνοντας τον Ραντίσι έκανε ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία.

Η προοπτική εκεχειρίας θα διευκολυνόταν εάν είχαμε ένα ενιαίο μέτωπο, είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να διαμορφώσει μια κοινή ηγεσία με τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Κίνητρα και συνέπειες της δολοφονίας

Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο δόκτωρ Μάγκνους Ράνστροπ, διευθυντής του Κέντρου για την τρομοκρατία και πολιτική βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους της Σκωτίας, είπε ότι το Ισραήλ προχώρησε στην δολοφονική επιχείρηση, όχι τόσο για λόγους ασφαλείας, αλλά μάλλον για πολιτικούς λόγους σε μια προσπάθεια να διαλύσει την προσπάθεια της Χαμάς να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και να βρει μια πολιτική θέση στη μέσα στην Γάζα, μετά την απόσυρση των ισραηλινών από την περιοχή.

Όσο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της οργάνωσης Χαμάς, ο δόκτορας Ράνστορπ εξέφρασε την άποψη πως η ηγεσία και η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχουν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στο να βγουν έξω από τη Γάζα που είναι ερμητικά αποκλεισμένη τα τελευταία χρόνια.

«Η Χαμάς θα έχει δυσκολίες να δραστηριοποιηθεί στην ισραηλινή επικράτεια, αλλά αυτό δεν αποκλείει άλλες οργανώσεις που δεν συνδέονται άμεσα με την Χαμάς να κάνουν επιχειρήσεις κατά ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό», σημείωσε ο δόκτωρ Μάγκνους Ράνστροπ, διευθυντής του Κέντρου για την τρομοκρατία και πολιτική βία στο πανεπιστήμιο του Σαντ Άντριους.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Χρυσοί» Ταμπάκος- Μάρας

Ο Βλάσης Μάρας

Νέα σημαντικές επιτυχίες για την ελληνική γυμναστική. Το χρυσά μετάλλια στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας κατέκτησαν οι έλληνες πρωταθλητές, Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους και ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο.

Ο Ταμπάκος βαθμολογήθηκε στον τελικό του αγωνίσματος με 9,775 βαθμούς, και έδειξε έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια βαθμολογία με τον έλληνα πρωταθλητή συγκέντρωσε και ο ρώσος Αλεξάντερ Σαφόσκιν, ενώ τρίτος ήταν ο ιταλός Ματέο Μοράντι με 9,750 βαθμούς.

«Ήταν ο πιο δυνατός αγώνας που έχω συμμετάσχει ποτέ. Το επίπεδο των αθλητών ήταν πολύ υψηλό. Ήμουν έτοιμος για την πρώτη θέση αν και δεν έχω φτάσει ακόμη στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση του προγράμματος», δήλωσε ο Δημοσθένης Ταμπάκος αμέσως μετά τον αγώνα και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, μετά από αυτό του Δημοσθένη Ταμπάκου στους κρίκους.

Ο έλληνας πρωταθλητής εκτέλεσε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα και συγκέντρωσε 9,787 βαθμούς. Τους ίδιους βαθμούς με τον Μάρα συγκέντρωσε και ο Σλοβένος Αριάζ Πεγκάν, ενώ στην 3η θέση του βάθρου βρέθηκε ο Κριστόφ Σχάρερ από την Ελβετία.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζήτηση εγγυήσεων για το σχέδιο Ανάν

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης ή διαφωνίας της Λευκωσίας στις ενέργειες του γ.γ. του ΟΗΕ, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επιδιώξει σύμφωνα με πληροφορίες ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν όσον αφορά το προτεινόμενο από τον ίδιο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα, λέγοντας ότι για το δημοψήφισμα καλείται να αποφασίσει ο ίδιος ο κυπριακός λαός

«Είναι θέμα τού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εάν θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εάν θα ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα είτε διαφωνίας είτε παρέμβασης από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης στις ενέργειες του κ. Ανάν.

Παράλληλα όμως ο κ. Χρυσοστομίδης υπέδειξε ότι αυτό πού παραμένει ξεκάθαρο είναι η δήλωση τού προέδρου τού Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση στα δημοψηφίσματα είναι θέμα τού κυπριακού λαού.

Η σημασία μιας ενδεχόμενης υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της προτεινόμενης λύσης και ιδίως το ενδεχόμενο να δοθούν από το διεθνή οργανισμό κάποιες εγγυήσεις ως προς την εφαρμογή της λύσης, κατέστη κρίσιμη μετά και τη δήλωση τού γ.γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ότι η «παροχή των αναγκαίων εγγυήσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανεπιφύλακτο ΝΑΙ και από το ΑΚΕΛ».

Η διαφαινόμενη στροφή τού κόμματος αυτού έγινε περισσότερο ορατή με τη διευκρίνηση τού κ. Χριστόφια ότι το ΑΚΕΛ θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων έστω και αν αυτές δεν εντάσσονται κάτω από το κεφάλαιο επτά τού καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ήταν καθολική απαίτηση οι όποιες εγγυήσεις να τεθούν κάτω από το συγκεκριμένο κεφάλαιο αφού σε μιά παρόμοια περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη θα είχαν δικαίωμα ακόμη και στρατιωτικού εξαναγκασμού εφαρμογής των συμφωνηθέντων αν μία των πλευρών παρέβαινε τις υποχρεώσεις της.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμονή για την έκθεση Ανάν

Ρουσσόπουλος: Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα όσα θα πει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεδομένου ότι κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στην παροχή πρόσθετων εγγυήσεων είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Ο κ. Ρουσσόπουλος σημείωσε ότι αν υπάρξει έκθεση του Κόφι Ανάν με αυτό το περιεχόμενο, η ελληνική κυβέρνηση θα την αποτιμήσει θετικά, ενώ διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της έκθεσης, ούτε το πότε αυτή θα συζητηθεί.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανή μια τέτοια συνάντηση, η οποία πάντως δεν θα έχει ατζέντα, προθέτοντας ότι η πραγματοποίησή της αποτελεί τη συνέπεια μιας σχέσης μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Ερντογάν που χρονολογείται από διετίας.

«Η Ελλάδα, εξάλλου, επιθυμεί σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν «Όχι» να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό επιθυμεί επίσης η κυπριακή ηγεσία, επεσήμανε ο κ. Ρουσσόπουλος.

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας

Σχολιάζοντας επ αυτού δήλωση του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, που δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση δίδει λευκή επιταγή στην κυπριακή, ο κ. Ρουσσόπουλος παρατήρησε πως «προφανώς ο πρώην υπουργός αγνοεί την ανωτέρω συλλογιστική στην οποία αναφέρθηκε και διερωτήθη αν επομένως ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί από την Ελλάδα να προβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα προβάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ότι «επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν «Όχι», ο κ. Ρουσσόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες πάντα σε συνεργασία με την κυπριακή.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή του Κ. Ανάν

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις έως και 42%! Νερό: Από 1η Ιουνίου μέχρι τα τέλη 2006. Τα μικρομεσαία νοικοκυριά θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για φθηνά και καλά σπίτια. Προσιτή στέγη σε αναβαθμισμένες περιοχές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτουν κομματικά στελέχη! Άρχισαν τα όργανα. Όλοι εναντίον Γ. Παπανδρέου για τις λανθασμένες επιλογές του.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβονται οι άδειες αρχίζουν αποσπάσεις. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακοινώνει το σχέδιο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σφυρί σπίτια - οικόπεδα για τα πανωτόκια. Οι τράπεζες αρνούνται να παγώσουν τους πλειστηριασμούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 41.000 δισ! έχουμε πληρώσει από το 1974 για βόμβες, τάνκς και αεροπλάνα!!! Οι Έλληνες... πεινάνε και οι Κύπριοι ευημερούν!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλα τα επιδόματα του ΙΚΑ για τις μητέρες.

ΕΘΝΟΣ: Σχεδιάζουν ταμείο - γίγα με όλα τα επικουρικά. Συντάξεις: Διάλογο με τις διοικήσεις ξεκινά το υπουργείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για... λουκούμι μας σερβίρει το σχέδιο Aνάν, ο Πάουελ. Το δημοψήφισμα καταφθάνει, οι αμερικανικές πιέσεις για το «ναι» εντείνονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινήσεις κορυφής σε βάρος του Γ. Παπανδρέου, ενώ οι Ε. Βενιζέλος - Κ. Λαλιώτης ετοιμάζουν δυναμικές παρεμβάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το ΟΧΙ αν είναι λάθος μπορεί να διορθωθεί. Αποκλειστική συνέντευξη: Ο Πρόεδρος της Κύπρου μιλά στον «Ε. Τ.»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΗΕ: Όργιο για τις «εγγυήσεις». 2 μέτωπα: Aνάν, ΗΠΑ, Βρετανία - Ρωσία, Κίνα, Γαλλία.

ΕΣΤΙΑ: Αθήνα 1896. Αγώνας για το τράμ! Με στόχο να φθάση στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Υποχωρεί το «όχι» ενόψει εγγυήσεων ΟΗΕ. Νέες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

METRORAMA: Ντέρμπι μέσα, πόλεμος έξω... «Άρωμα» τίτλου για τον ΠΑΟ στη σκιά θλιβερών επεισοδίων.

ΤΑ ΝΕΑ: Β' δημοψήφισμα στο βάθος του... «Όχι». Έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα, Λευκωσία, ΟΗΕ.

CITY PRESS: Πιέσεις για να περιοριστεί το «Όχι». Σχέδιο Aνάν 5.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι βάζουν φωτιά στα καύσιμα. Σε επίπεδο ρεκόρ οι τιμές της βενζίνης. Συναγερμός στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα κυκλώματα της αγοράς.

Κυπριακό

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «νέα πρωτοβουλία αναμένεται σήμερα από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Aνάν, ο οποίος θα παρουσιάσει έκθεση με τις προσπάθειές του από τη Νέα Υόρκη έως και την Λουκέρνη και θα ζητήσει ψήφισμα για το σχέδιό του για τη λύση του Κυπριακού».

Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι «στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι εξελίξεις για το Κυπριακό, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Aνάν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα την έκθεση με τις προσπάθειές του από τη Νέα Υόρκη έως τη Λουκέρνη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ψήφισμα για το σχέδιό του».

Σύμφωνα με το METRORAMA, «καθοριστική για το Κυπριακό είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε, η τελευταία πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο με τις εξελίξεις να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας».

Η CITY PRESS προσθέτει ότι «αντιμέτωποι με ένα βροντερό Όχι που θα δημιουργήσει διεθνοπολιτικές εξελίξεις, οι Αμερικανοί και όσοι συνεργάζονται με αυτούς εμφανίζονται να εγγυώνται τη σωστή εφαρμογή του αμφιλεγόμενου σχεδίου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «αποφασισμένος να ζητήσει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προτεινόμενη λύση με ψήφισμά του φέρεται ότι είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Aνάν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να πείσουν τις Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, που δυσφορούν ανοιχτά από τις συνεχιζόμενες πιέσεις».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «τρία αιτήματα που διασφαλίζουν περισσότερο την προτεινόμενη λύση στο Κυπριακό υποβάλλει σήμερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι AΒαν για το Κυπριακό, μεταξύ των οποίων να υιοθετήσει το ΣΑ την προτεινόμενη λύση και να μετατραπεί η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ σε Ειρηνευτική Αποστολή στην Κύπρο».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «το τελευταίο του χαρτί θα παίξει σήμερα ο Κόφι Aνάν στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τα αιτήματα του προέδρου της κυπριακής βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «πέντε ημέρες πριν το ιστορικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ενώ οι διεθνείς πιέσεις είναι συνεχείς και σταθερές υπέρ του Ναι, η κυπριακή κοινή γνώμη εμφανίζεται να κλίνη μεν υπέρ του Όχι αλλά με ποσοστό μικρότερο από ό,τι προ ημερών».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, «δεύτερο δημοψήφισμα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, αν το πρώτο έχει ως αποτέλεσμα το Όχι με σχετικά μικρή διαφορά, συζητείται έντονα στο παρασκήνιο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των ΝΕΩΝ από διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Ο Σεϊταρίδης (Α) και ο Μπασινάς (Δ) πανηγυρίζουν το πρώτο γκόλ του Παναθηναϊκού

Μετά από ωραίο παιχνίδι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 2-2 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

Οι πράσινοι παραμένουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με δύο βαθμούς διαφορά από την ομάδα του Πειραιά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας.

Το ματς στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους γηπεδούχους.

Μόλις στο 7' λεπτό ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι, σε ατομική προσπάθεια του Δημήτρη Παπαδόπουλου, ο οποίος απέφυγε τον Στολτίδη και ανατράπηκε από τον Βάλλα.

Ο διαιτητής Γιώργος Δούρος καταλόγισε την ποινή, την οποία εκτέλεσε εύστοχα ο Άγγελος Μπασινάς και έγραψε το 1-0 για τους γηπεδούχους.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στο 20' ο Χαλκιάς έσωσε την εστία του Παναθηναϊκού σε κοντινό πλασέ του Χούτου, μετά από πρώτο σουτ του Στολτίδη, ενώ στο 29' και πάλι ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων απέκρουσε σε κόρνερ την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Ανατολάκη.

Το γκολ της ισοφάρισης για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 44' μετά από αρκετές χαμένες ευκαιρίες.

Ο Γρηγόρης Γεωργάτος εκτέλεσε φάουλ, ο Ζιοβάνι έπιασε κεφαλιά, την οποία απέκρουσε ενστικτωδώς ο Χαλκιάς και στη συνέχεια ο Άκης Στολτίδης προώθησε τη μπάλα προς το τέρμα.

Η μπάλα έφυγε κάτω από το σώμα του Χαλκιά και -σύμφωνα με την υπόδειξη του βοηθού διαιτητή Γαλανού- πέρασε τη νοητή γραμμή του τέρματος πριν την απομακρύνει ο Μόρις.

Έτσι ο διαιτητής Δούρος κατακύρωσε τέρμα υπέρ των Πειραιωτών.

Στην επανάληψη οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να πετύχουν την ανατροπή.

Στο 54' ο Γεωργάτος εκτέλεσε φάουλ με πάσα στο ύψος της μεγάλης περιοχής του Παναθηναϊκού και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με σουτ - κεραυνό νίκησε τον Χαλκιά και έγραψε το 1-2.

Όμως στο 73' οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ζιοβάνι με απευθείας κόκκινη κάρτα. Ο βραζιλιάνος επιθετικός κλώτσησε τον Κυργιάκο εκτός φάσης.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό και εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική υπεροχή οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση.

Ο Παπαδόπουλος πάσαρε στον Κωνσταντίνου, ο οποίος σούταρε εξ επαφής και ο Ανατολάκης έσωσε τον Ολυμπιακό.

Ότι δεν πέτυχαν οι γηπεδούχοι στο 74' το πέτυχαν στο 81'. Ο Γιάννης Γκούμας με σουτ από το ύψος του πέναλτι ισοφάρισε σε 2-2.

Εντυπωσιακή νίκη Ηρακλή

Αποδίδοντας 30 λεπτά εντυπωσιακού ποδοσφαίρου, ο Ηρακλής πήρε εύκολα τη νίκη με 3-0 επί του ΠΑΟΚ.

Οι παίκτες του Ματς Γίνγκμπλαντ προηγήθηκαν από νωρίς με τον Μίετσελ και πριν ο «Δικέφαλος» προλάβει να αντιδράσει οι γηπεδούχοι σημείωσαν δύο ακόμη τέρματα με τους Μαχλά και Μουράτι.

Ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου, κάτι που κατάφερε έστω και δύσκολα.

Αυτό πάντως δεν βοήθησε τους παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη, οι οποίοι παρά τον έλεγχο που είχαν δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια σημαντική ευκαιρία μπροστά στην εστία του Κελπέκη.

Υψηλή απόδοση η ΑΕΚ

Εντυπωσιακό ματς διεξήχθη γήπεδο της Νίκαιας στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Προοδευτική κι αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πως όταν οι παίκτες της "Ένωσης" δεν έχουν άγχος μπορούν να φθάσουν σε απόδοση υψηλών απαιτήσεων.

Οι θεατές που αποφάσισαν να περάσουν το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο της Προοδευτικής σίγουρα δεν το μετάνιωσαν, καθώς είδαν έξι γκολ στη νίκη 4-2 της ομάδας του Ιλιε Ντουμιτρέσκου, δύο δοκάρια, ένα χαμένο πέναλτι και πολλές χαμένες ευκαιρίες κι από τις δύο ομάδες.

Τα γκολ για την ΑΕΚ οι Τσιάρτας, Μπορμπόκης, Λυμπερόπουλος και Ίβιτς. Για την Προοδευτική σκόραραν οι Καζάντζης και Φραντζέσκος.

«Σφράγισε» το ΟΥΕΦΑ το Αιγάλεω

Το Αιγάλεω κατάφερε να πάρει πολύτιμη νίκη εναντίον της Χαλκηδόνας με 1-0 και τους τρεις βαθμούς, οι οποίοι σφραγίζουν την έξοδο του στο Κύπελλο UEFA.

Παρά το γεγονός ότι η Χαλκηδόνα είχε την κατοχή και τις ευκαιρίες, η ομάδα του Χατζάρα έφυγε νικήτρια από το γήπεδο της Νεάπολης.

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, το Αιγάλεω ανέβασε την απόδοση του και κατάφερε να σημειώσει το πολύτιμο γκολ με τον Αγρίτη.

Πλέον το Αιγάλεω έφτασε στους 48 βαθμούς και παρέμεινε στην 4η θέση ενώ η Χαλκηδόνα έμεινε στους 42 βαθμούς και στην 6η θέση.

Κινδυνεύει ο Άρης

Ο Πανιώνιος επικράτησε με 2-1 του Άρη και διατήρησε τις ελάχιστες ελπίδες του για έξοδο στο Κύπελλο UEFA, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης που πλέον μάχεται για τη σωτηρία της.

Οι «κυανέρυθροι» ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και πήραν δίκαια τη νίκη.

Στο 56 ο Παρόντι έκανε τη σέντρα μετά από φάουλ, ο Ραγκουέλ πήρε την μπάλα και την έδωσε στον Τζιώλη, ο οποίος με πλασέ άνοιξε το σκορ από κοντά (1-0). Στο 64 εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Παρόντι, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Δέλλιου (2-0).

Στο 71 ο Λαγωνικάκης υπέπεσε σε πέναλτι και ο Κυζερίδης ευστοχώντας από τα 11 βήματα μείωσε για την ομάδα του σε 2-1.

«Καταιγίδα» η Καλλιθέα

Με εκπληκτική άνεση πέρασε η Καλλιθέα από τον Πύργο και τον Πανηλειακό τον οποίο και διέσυρε με 5-0.

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή έκαναν ότι ήθελαν στις αντεπιθέσεις απέναντι στην αδύναμη άμυνα των γηπεδούχων, καθώς εκείνοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα, ωστόσο «κατάφεραν» να περιοριστούν τελικά σε παθητικό ρόλο.

Χατ τρικ για τους θριαμβευτές ο Φάνης Γκέκας, ενώ Σκαρμούτσος και Νταμιάνοβιτς σημείωσαν τα υπόλοιπα τέρματα του αγώνα.

Ξύπνησε αργά ο Ακράτητος

Ο Ακράτητος που βρίσκεται στα πρόθυρα του υποβιβασμού βρήκε την δύναμη να κάνει ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του και να πάρει μεγάλη βαθμολογική ανάσα.

Το παιχνίδι των Άνω Λιοσίων μεταξύ των γηπεδούχων και του Ιωνικού, ήταν ακόμη ένας τελικός στη μάχη που δίνουν οι ομάδες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις τις βαθμολογίας, να παραμείνουν στην κατηγορία.

Νικήτρια στην συγκεκριμένη μάχη ήταν η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ που υποχρέωσε σε βαριά ήττα με 3-0 τον Ιωνικό.

Αντίθετα, ο Ιωνικός εμφανίστηκε αποσυντονισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ήταν μια ομάδα στην οποία τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά, τόσο στην άμυνα όσο και την επίθεση. Τα γκολ οι Χριστοδούλου και Στεφανίδης(2).

Νίκησε η Ξάνθη

Ματς χωρίς ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτό της Ξάνθης ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον ΟΦΗ και το τελικό 1-0 δίνει μόνο ηθική ικανοποίηση στους γηπεδούχους που ξεπέρασαν κατά τρεις βαθμούς τους Κρητικούς.

Οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου, έκλεισαν από νωρίς τους φιλοξενούμενους στην περιοχή τους που είχαν για κορυφαίο τον νεαρό πορτιέρο, Μιχάλη Σηφάκη.

Ο γκολκίπερ της ομάδας του Ηρακλείου νικήθηκε δύο λεπτά πριν από το τέλος του α' μέρους, όταν ο Δημητριάδης εκμεταλλεύτηκε την σέντρα του Παπαδημητρίου και με κεφαλιά έδωσε προβάδισμα στην Ξάνθη.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 65

2. Ολυμπιακός 63

3. ΠΑΟΚ 56

4. Αιγάλεω 48

5. ΑΕΚ 45

6. Χαλκηδόνα 42

7. Πανιώνιος 40

8. Ηρακλής 38

9. Ξάνθη 30

10. ΟΦΗ 27

11. Ιωνικός 23

12. Καλλιθέα 22

13. Άρης 20

14. Πανηλειακός 19

-Ακράτητος 19

16. Προοδευτική 17


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Μαραντόνα

Πολλοί θαυμαστές του «Ντιεγκίτο» συγκεντρώθηκαν στο νοσοκολείο και προσεύχονται για την ανάρρωσή του

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο μεγαλύτερος - κατά πολλούς - ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο 43χρονος άσσος της Αργεντινής, εισήχθη το βράδυ της Κυριακής στην εντατική μονάδα ιδιωτικής κλινικής του Μπουένος Άιρες, παρουσιάζοντα υψηλή πίεση και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Λίγη ώρα πριν είχε παρακολουθήσει αγώνα της παλιάς ομάδας του, της Μπόκα Τζούνιορς.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Αργεντινή ανέφεραν πως ο Μαραντόνα -που εδώ και χρόνια κάνει προσπάθειες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά - είχε πάρει υπερβολική δόση.

Οι φίλαθλοι της Νάπολι και της Αργεντινής τον λατρεύουν, οι εχθροί τους τον θαυμάζουν

Ποδοσφαιρόφιλος για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Αλλά οι γιατροί του αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις φήμες αυτές.

Είπαν μόνο ότι αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστικής συσκευής και ότι οι προοπτικές ανάρρωσης του είναι «μετρίως ευνοϊκές».

Συγκίνηση για το «Ντιεγκίτο»

Έξω από την κλινική έχουν συγκεντρωθεί πολλοί συγγενείς και φίλοι και πλήθος κόσμου με φωτογραφίες του Μαραντόνα στην περίοδο της ακμής του.

Ένα πανό έγραφε «Ντιέγκο, η Αργεντινή σε αγαπά» ενώ τα αυτοκίνητα που περνούν μπροστά από την κλινική κορνάρουν.

Το 2000 στην Ουρουγουάη ο Μαραντόνα είχε εισαχθεί με σοβαρά καρδιακά προβλήματα λόγω υπερβολικής δόσης κοκαΐνης.

Έκτοτε άρχισε μια μακροχρόνια θεραπεία για απεξάρτηση στην Κούβα, φιλοξενούμενος του προσωπικού του φίλου, προέδρου Φιντέλ Κάστρο.

Αλλά μετά την επιστροφή ενός υπέρβαρου Μαραντόνα στην Αργεντινή, πολλές φήμες ανέφεραν πως είχε αρχίσει και πάλι χρήση ναρκωτικών.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φιλάθλους

Στην 20χρονη καριέρα του κέρδισε πρωταθλήματα στην Ιταλία και στην Αργεντινή και οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 1986.

Η άρτια τεχνική του κατάρτιση σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους του, τη μαχητικότητά του και τις εμπνεύσεις του έσπερναν τον πανικό στους αντιπάλους, καθώς πολλές φορές τρίπλαρε 4-5 αντιπάλους υπό μορφή κούρσας μετ' εμποδίων για να σημειώσει ένα τέρμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο ποδοσφαιριστής που οδήγησε την ομάδα της Νάπολι, για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση ενός σκουντέτο το 1987, δύο χρόνια αργότερα στην κορυφή της ευρωπαϊκής διοργάνωσης του Κυπέλλου Ουέφα, ενώ το 1990 στάθηκε ο εμπνευστής του δεύτερου πρωτάθληματος Ιταλίας για τους Ναπολιτάνους.

Το 2000 μοιράστηκε με τον Πελέ, τον τίτλο της ΦΙΦΑ, για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Η πολυτάραχη ζωή του έδωσε την έμπνευση για ένα μιούζικαλ ενώ οι θαυμαστές του, ακόμα και χρόνια μετά την αποχώρηση του από τα γήπεδα, αριθμούν δεκάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, από το Βιετνάμ ως την Ισλανδία.

Όπως είχε πει ο ίδιος, επόμενος στόχος του ήταν να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους που θα φέρουν την ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Διώξεις για τα επεισόδια

Εκτεταμένα επεισόδια πριν από το ντέρμπι

Στον εισαγγελέα οδηγούνται τη Δευτέρα έξι άτομα που συνελήφθησαν την Κυριακή στην περιοχή των Αμπελοκήπων, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού Ολυμπιακού Πειραιώς.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όταν συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια και συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει, ότι κατά τα επεισόδια τραυματίσθηκαν 12 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αργότερα έφυγαν για τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίσθηκαν και δύο πολίτες.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Νέες ανησυχίες για δυνάμεις κατοχής

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται εξωτερική βοήθεια στα καθήκοντά τους, λέει ο κ. Μπρέμερ

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνες τους την προστασία της χώρας μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παράδοση της εξουσίας από τις κατοχικές δυνάμεις σε ιρακινά χέρια.

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνισε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια του Ιράκ είναι πολλές και χρήζουν εξωτερικής βοήθειας.

Ισπανική αποχώρηση

Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι ζήτησε την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση του ισπανικού λαού, ενώ παράλληλα δεν βλέπει τον ΟΗΕ να αναλαμβάνει πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι Ισπανοί στρατιώτες από το Ιράκ

«Υπό αυτές τις συνθήκες, πήρα την απόφαση να δώσω εντολή για την επιστροφή των στρατιωτών μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς τους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανών στρατιωτών μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την αποχώρηση των δυνάμεών της, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Δευτέρας επίθεση με ρουκέτα δέχθηκε η πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τα όσα λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν είναι γνωστό εάν η επίθεση έχει προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Εξάλλου σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι αμερικανικές δυνάμεις φαίνεται να μειώνουν την παρουσία τους στην πολιορκημένη πόλη Νατζάφ και φαίνονται διατεθειμένοι να καθυστερήσουν την επιχείρηση για τη σύλληψη του Μοκταντά αλ Σαντρ.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 12:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Bουλή η οικονομία

Nέα οικονομική πολιτική εξαγγέλλει ο K. Καραμανλής

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο του σώματος Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιαζόταν «συστηματικά και μεθοδευμένα» μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας, ότι κρίσιμα μεγέθη «αποκρύπτονταν επίμονα», ότι τα ελλείμματα εμφανίζονταν μειωμένα και ότι «αντί δημοσιονομικής εξυγίανσης, η χώρα βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα».

Αφού υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για δημοσιονομική απογραφή για ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής.

Προσθέτει δε, ότι η αναπτυξιακή πολιτική που θα εφαρμοσθεί «δημιουργεί τις συνθήκες για νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης» και έχει ως «βασικούς άξονες μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, ένα νέο πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων, μία ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης».

Τέλος, αναφέρει: «Με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, τόσο για την κατάσταση της οικονομίας, όσο και για τις πολιτικές της για την οικονομία και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

Το άρθρο 143 προβλέπει αγορεύσεις του πρωθυπουργού, των πρoέδρων των κoινoβoυλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπoυργών, ενώ η διαδικασία oλoκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφoφoρία, σε μία συνεδρίαση.

Με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα.


Κυριακή 18 Απριλίου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Επιμένουν στο «όχι»

Tο «όχι» να εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα

Μικρές μετατοπίσεις στις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων έναντι του σχεδίου Aνάν, που δεν επηρεάζουν όμως σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Το «όχι» στο σχέδιο Ανάν συγκεντρώνει το 65,5% στην Κύπρο και το 54% στην Ελλάδα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση έγινε στην Ελλάδα και την Κύπρο, το διάστημα 15 και 16 Απριλίου -διάστημα που περιλαμβάνει και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η έρευνα έχει γίνει με βάση και τους πρόσφυγες και τους γηγενείς.

Υπέρ του «όχι» τάσσεται το 64,5% των προσφύγων και το 66,9% των γηγενών.

Υπέρ του «ναι» το 21,3% των προσφύγων και το 19, 8% των γηγενών, ενώ «δεν απαντώ/δεν έχω διαμορφώσει άποψη» λέει το 14,2% των προσφύγων και το 13,3% του γηγενούς πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, υπέρ του «όχι» δηλώνει το 54% των Ελλήνων, υπέρ του «ναι» το 28,8% και δεν έχω αποφασίσει/δεν απαντώ δηλώνει το 17,2%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «όχι» να εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα.

Υπάρχει μεν μια μικρή μετατόπιση υπέρ του «ναι», που δεν καταφέρνει, ωστόσο, να καλύψει τη μεγάλη διαφορά από το «όχι».

Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, αποδέσμευση των ψηφοφόρων από τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα κόμματα που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.


Σάββατο 17 Απριλίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Στη Λεωφόρο του τίτλου»

Σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια των τελευταίων ετών, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται στην Λεωφόρο σε ένα ματς «δίχως αύριο».

Οι «πράσινοι» καλούνται να σπάσουν την κυριαρχία του Ολυμπιακού για πρώτη φορά μετά το 1996.

Με αποκλειστικά δικούς του φιλάθλους στις εξέδρες της, αήττητης εδώ και 19,5 μήνες, «Λεωφόρου» και με τον «αέρα» των δύο βαθμών, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που ήταν και τον Απρίλιο του '96.

Με τη διαφορά ότι τότε περίμενε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για να νικήσει και να «αγκαλιάσει» την κορυφή (όπως κι έγινε χάρη σε γκολ του Μπορέλι) ενώ τώρα φιλοξενεί τον Ολυμπιακό τον οποίο έχει κερδίσει, στη διάρκεια των «πέτρινων» χρόνων, μόλις δύο φορές σε 17 μεταξύ τους συναντήσεις.

Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Λούβαρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αποχώρηση των «ερυθρολεύκων», προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα των παικτών και της αποστολής γενικότερα.

Οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν να υπάρχει μια ατμόσφαιρα ανάλογη με αυτή του παιχνιδιού στον πρώτο γύρο στη Ριζούπολη, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου, τόνισε πως ο Παναθηναϊκός θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Φανατισμός στα δύο στρατόπεδα

Σε μια κατάμεστη από οπαδούς Ριζούπολη, που συμπαραστάθηκαν στους παίκτες αλλά και καταφέρθηκαν κατά της απόφασης της αθλητικής ηγεσίας να μην πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα της Κυριακής, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την Παρασκευή την τελευταία του προπόνηση ενόψει του ντέρμπι.

Αποθεώθηκαν ο Ν. Αλέφαντος και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού

Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου υπήρχαν πανό που είχαν κρεμάσει οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι, με βολές κατά της νέας κυβέρνησης και των κ.κ. Ορφανού, Βουλγαράκη και Καραμανλή, με αφορμή, τη μη χορήγηση εισιτηρίων στο μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής.

«Καραμανλή είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα», «δε μας δώσατε εισιτήρια, δε σας δίνουμε ψήφους», ήταν μερικά από τα πανό.

Στον αγωνιστικό τομέα, ο Αλέφαντος θα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τους Γιάννου, Βάλλα, Ανατολάκη, Βενετίδη και Πάντο (υπάρχουν σκέψεις και για τον Μαυρογενίδη) στην άμυνα, Στολτίδη, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς και Γεωργάτο στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ Ζιοβάνι και Καστίγιο θα είναι για ακόμη μία φορά το επιθετικό δίδυμο.

Στα ευχάριστα για τον Νίκο Αλέφαντο η επιστροφή του Λάμπρου Χούτου στις προπονήσεις, ο οποίος θα συμπεριληφθεί κανονικά στην αποστολή για τη Λεωφόρο.

Στη Παιανία ο Ιτζάκ Σουμ είδε τον Λουτσιάν Σαμαρτεάν να τίθεται οριστικά νοκ άουτ καθώς δεν ξεπέρασε το πρόβλημα στο γόνατο από το παιχνίδι του ημιτελικού με την ΑΕΚ.

Αυτό που δόθηκε ως μήνυμα από τη διοίκηση στους παίκτες ήταν ότι «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, βρίσκονται στο πλευρό τους, σαν μια γροθιά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Με ανακοίνωση του ο ΠΣΑΤ, συνέστησε στους οπαδούς των δυο ομάδων ψυχραιμία και ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι αντάξιο της ιστορίας των δύο συλλόγων.

Δρακόντεια μέτρα

Τα μέτρα στο γήπεδο της Λεωφόρου θα είναι δρακόντεια. Ανάμεσα στους φιλάθλους θα υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 ένστολοι θα βοηθήσουν σε όλους τους τομείς για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Οι φίλαθλοι που έχουν προμηθευτεί εισιτήριο (έχουν ήδη εξαντληθεί) θα πρέπει να το δείχνουν στις ζώνες των αστυνομικών γύρω από το γήπεδο, ενώ η ευρύτερη περιοχή θα έχει αποκλειστεί από το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην Λεωφόρο θα δώσουν το παρών 3 εισαγγελείς, ενώ οι εξέδρες που βρίσκονται πάνω από τους πάγκους και την «φυσούνα» θα είναι κενές στις πρώτες σειρές.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο Σαββατοκύριακο στο Ιράκ

Οι Σιίτες θεωρούν ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς απέβησαν άκαρπες

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν νέες συγκρούσεις, αυτή τη φορά στην πόλη Χουσαϊμπάχ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Αμερικανικές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα περίπου 150 μαχητών που έφεραν αυτόματα όπλα και εκτοξευόμενες χειροβομβίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν, ενώ από την άλλη πλευρά τουλάχιστον 25 μαχητές έχασαν τη ζωή τους.

Όπως πιστεύεται, πολλοί από τους ενόπλους ήταν αλλοδαποί που εισήλθαν στο Ιράκ από τα σύνορα με τη Συρία.

Εξάλλου, έξι ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε τρία περιστατικά στην πόλη αλ-Ντιβανίγια, στην επαρχία Ανμπάρ, όπου βρίσκεται η Φαλούτζα και στη Βαγδάτη.

Περισσότεροι από 80 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τον τελευταίο μήνα μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας.

Αδιέξοδο στη Νατζάφ

Εκπρόσωπος της κοινότητας των Σιιτών δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σιίτες και τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Νατζάφ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η κοινότητα των Σιιτών στη Νατζάφ πιστεύει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σχεδιάζουν επιδρομή στην πόλη και δηλώνουν έτοιμοι να αντεπιτεθούν.

Οι οπαδοί του σκληροπυρηνικού ηγέτη των Σιιτών, Μοκτάντα αλ-Σαντρ, δηλώνουν ότι οι συνομιλίες τους με εκπροσώπους των αμερικανικών δυνάμεων απέβησαν άκαρπες.

Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές δυνάμεις, που αριθμούν 2500 στρατιώτες έξω από την πόλη, έχουν εισακούσει τις εκκλήσεις των Σιιτών και δεν έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στη Νατζάφ.

Προειδοποιήσεις Μπρέμερ

Ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνες τους την προστασία της χώρας από τους αντάρτες μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα έχει πραγματοποιηθεί η παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνισε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια του Ιράκ είναι πολλές και χρήζουν εξωτερικής βοήθειας.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Όρκοι εκδίκησης για τον Ραντίσι

Πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούσαν τις σημαίες της Χαμάς

Στο κοιμητήριο των Μαρτύρων στην Πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε η κηδεία του αρχηγού της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ υποστήριξε ότι το Ισραήλ σκοτώνοντας τον Ραντίσι δυσκόλεψε επιπλέον την προοπτική συμφωνίας για εκεχειρία.

Στην κηδεία και στη νεκρώσιμη πομπή παρέστησαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που φώναζαν συνθήματα εκδίκησης κατά των Ισραηλινών.

Ο τάφος του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι βρίσκεται δίπλα στον τάφο του, επίσης, δολοφονηθέντος πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν.

Εκπρόσωπος της Χαμάς διευκρίνισε ότι έχει ήδη οριστεί ο αντικαταστάτης του Ραντίσι στην ηγεσία της οργάνωσης, ωστόσο η ταυτότητά του δε θα δημοσιοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Για το μέλλον της οργάνωσης μίλησε στο BBC ο εκπρόσωπός της Χαμάς, δρ. Μαμούντ Ζαχάρ

«Πιστεύω ότι αυτή η χρονική στιγμή είναι από τις πλέον δύσκολες για τον παλαιστινιακό λαό. Αλλά η ιστορία μάς λέει, ότι θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο μόνο απελευθερώνοντας την πατρίδα μας. Επομένως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη γραμμή μας και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα πετύχουμε το στόχο μας», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μαμούντ Ζαχάρ.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ραντίσι πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν.

Ανυποχώρητος ο Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του για το θάνατο του Ραντίσι και διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά ηγετών ισλαμικών οργανώσεων θα συνεχιστούν. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ηγεσίας, Αβί Πάζνερ υποστήριξε ότι πλέον η Χαμάς είναι μια αποδυναμωμένη οργάνωση

«Πιστεύω ότι εξολοθρεύοντας την ακραία αυτήν ηγεσία θα αποδυναμώσουμε τη Χαμάς και δεν χωρεί καμμία αμφιβολία ότι έστω και μακροπρόθεσμα το Ισραήλ θα είναι πιο ασφαλές», είπε ο Αβί Πάζνερ.

Η διεθνής κοινότητα με εξαίρεση τις ΗΠΑ πάντως καταδίκασε τη δολοφονία. Έντονη κριτική άσκησε ο επίτροπος αρμόδιος για Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν

«Με αυτό τον τρόπο προωθείται το τέλος του αιματοκυλίσματος και του χάους; Όχι βέβαια. Τουναντίον τέτοιες ενέργειες φανατίζουν τον κόσμο και υπονομεύουν την αυτοσυγκράτηση. Μόνο με μετριοπαθείς ενέργειες θα μπορέσουμε να βρούμε την πολιτική βούληση για να δώσουμε ένα τέλος σε όλα αυτά», τόνισε ο Βρετανός επίτροπος.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Αποχωρούν οι Ισπανοί

Η αποχώρηση των 1300 Ισπανών στρατιωτών θα γίνει «όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή αποχώρησης των στρατευμάτων της χώρας από το έδαφος του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχώρηση θα γίνει «με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Όπως τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση του ισπανικού λαού.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η γνωστοποίηση των λεπτομερειών της απόσυρσης της απόσυρσης των στρατευμάτων. Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ βρίσκονται 1300 στρατιώτες.

Ο κ. Θαπατέρο, που ορκίστηκε χθες, μετά τη νίκη του πριν από ένα μήνα στις ισπανικές γενικές εκλογές, είχε δεσμευθεί ότι οι Ισπανοί στρατιώτες θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους εφόσον τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναλάμβαναν τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της μεταπολεμικής κατοχής του Ιράκ.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, φέρεται να είπε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων θα γίνει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Αισθητή απουσία

Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι οι Ισπανοί στρατιώτες κατέχουν σημαντικό ρόλο μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και ειδικά στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ.

Τα στρατεύματα της Ισπανίας στην πόλη δέχονται σχεδόν καθημερινά πυρά αυτομάτων όπλων και όλμων από οπαδούς του ακραίου κληρικού, Μοκταντά αλ-Σαντρ.

Με τις ΗΠΑ να χρειάζονται χιλιάδες ακόμα στρατιώτες ως ενίσχυση στο ιρακινό έδαφος, η αποχώρηση των Ισπανών θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

«Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για το νέο σύνταγμα της Ευρώπης», ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα «Τάιμς».

Το δημοψήφισμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του 2005, αν επανεκλεγεί το Εργατικό κόμμα, γράφει η «Τάιμς».

Το δημοψήφισμα ίσως είναι μία από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις του πρωθυπουθργού Μπλέρ εφόσον αποφασίσει να παραιτηθεί και να παραδώσει τη σκυτάλη στον υπουργό των Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, μετά την επανεκλογή του Εργατικού κόμματος, επισημαίνει η «Τάιμς».

Γενναία και ορθή απόφαση παράλληλα όμως μία απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους, γράφει ο αρθρογράφος της «Τέλεγκραφ».

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός για τις αρχές του διακινδυνεύει το πολιτικό του μέλλον, μία πράξη που κάθε δημοκράτης θα πρέπει να επιδοκιμάσει τονίζει το κύριο άρθρο της «Τέλεγκραφ».

«Ο Μπλερ θα κάνει στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» - ο πηχυαίος τίτλος της «Ιντιπέντεντ».

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ενώ τα τρία σημαντικότερα κόμματα προετοιμάζονται να αρχίσουν την εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές της 10ης Ιουνίου, σημειώνει η «Ιντιπέντεντ»

Η αλλαγή της πολιτικής Μπλερ οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπουργός των Εξωτερικών Ζακ Στρο και ο υπουργός των Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, υποστήριξαν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, συνεχίζει η «Ιντιπέντεντ».

Ο κ. Μπλερ έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση υπήρχε κίνδυνος να γίνει όμηρος των Τόρις στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρεί η «Ιντιπέντεντ».

«Ασφαλιστική κάλυψη για τους Ολυμπιακούς»

«Η απειλή των Αγώνων αναγκάζει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναζητήσει ασφάλιση 100 εκατομμυρίων λιρών», είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος των «Τάιμς» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που απέσπασε η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί ασφαλιστική κάλυψη για το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

«Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα που θα έχει ασφαλιστεί για το ενδεχόμενο ακύρωσής της», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει «ότι η ΔΟΕ επιβεβαίωσε, χθες βράδυ, πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ασφαλιστική κάλυψη των Αγώνων ύψος 100 και πλέον εκατομμυρίων λιρών τόσο για το ενδεχόμενο της ολικής όσο και της μερικής ακύρωσης».

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ, πάντως, υποστήριξε στους «Τάιμς» ότι η εν λόγω απόφαση δεν σημαίνει ότι η επιτροπή έχει πάψει να πιστεύει στις δυνατότητες των Ελλήνων.

«Αυτή είναι η γραμμή μας, με την οποία η ΔΟΕ διαχειρίζεται τυχόν κινδύνους που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή το ένα και βασικό μέλημα της επιτροπής», τόνισε η Ζιζέλ Ντέιβις, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η εφημερίδα περιλαμβάνει, επίσης, εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών για το ύψος ενός τέτοιου ασφαλίστρου, μετά τις επιθέσεις τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη.

Οι «Τάιμς» επικαλούμενες πηγή εντός της ΔΟΕ σημειώνουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν είναι σε θέση να διοργανώσει τους Αγώνες, τότε δεν έχει οριστεί κάποια «αντικαταστάτρια» πόλη.

Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα, εμμένουν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ έχει εδώ και καιρό εκφράσει την άποψη ότι είναι υπέρ της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των μελλοντικών Αγώνων κατά του ενδεχομένου ακύρωσής των.

Καυστικό, επίσης, το σκίτσο της βρετανικής εφημερίδας στο σχετικό άρθρο, το οποίο δείχνει δύο τουρίστες να κοιτούν κάποια αρχαία μνημεία και να σχολιάζουν λέγοντας: «τώρα καταλαβαίνω τι εννοούν ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει ούτε στη μέση».


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχωρεί η Ισπανία από το Ιράκ

Η απόφαση του πρωθυπουργού Θαπατέρο να διατάξει την απομάκρυνση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ - είναι το κύριο θέμα των ισπανικών εφημερίδων.

Την απόφαση καλωσορίζει η «Ελ Μούντο» η οποία παράλληλα έχει ένα «μήνυμα συμφιλίωσης» προς το Λαϊκό Κόμμα που όταν ήταν στην κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή ισπανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Η χαρά μεγάλης μερίδας του πληθυσμού είναι ευνόητη θα είναι όμως ανεύθυνη τακτική η ενθάρρυνση της εχθρότητας κατά του Λαϊκού Κόμματος το οποίο έχει ήδη καταβάλει το πολιτικό τίμημα μετά το λάθος που έκανε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ», γράφει η «Ελ Μούντο».

Η «Ελ Παΐς» χαιρετίζει την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει εποικοδομητικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει τον κ. Θαπατέρο που έχει υποσχεθεί ότι θα εργασθεί για τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η «Λα Ραθόν» ωστόσο εκτιμά ότι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος - «χάνει μία μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσει το έθνος να ορθοστατήσει».

Εξάλλου η «ΑΒC» εκφράζει τις ανησυχίες της για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει η επιστροφή των ισπανικών δυνάμεων.

«Ο επαναπατρισμός σημαίνει μία νέα εξωτερική πολιτική, μία πολιτική η οποία θα αποφασίζεται σύμφωνα με τις αντιδράσεις που προκαλεί. Η πολιτική αυτή θα εφαρμόζεται όχι σε συνεργασία με τους συμμάχους μας και με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Ισπανία ανήκει. Είναι μία πολιτική που οδηγεί τη χώρα στην οπισθοδρόμηση και στη διπλωματική απομόνωση» , υπογραμμίζει η «ABC».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.