Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-29

  1. Ημέρα γιορτής με επιφυλάξεις
  2. Η Google πουλάει μετοχές
  3. Κατάθεση Μπους και Τσένεϊ για την 11η Σεπτεμβρίου
  4. Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι Αμερικανοί
  5. Aπογοήτευση Aνάν
  6. Ανακαλύπτοντας την Τροία
  7. Καταθέσεις για την 11η Σεπτεμβρίου
  8. Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι αμερικανικές δυνάμεις
  9. Οι ποιητές πεθαίνουν νέοι
  10. Ο Τζορτζ Μάικλ «κυρίαρχος» του ραδιοφώνου
  11. Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι αμερικανικές δυνάμεις
  12. «Πνίγηκε» στις τουλίπες
  13. Δεν είναι έτοιμη η Τουρκία
  14. Eνισχύσεις τεθωρακισμένων στη Φαλούτζα
  15. Απολύσεις για την επόμενη τριετία στη «Σελ»
  16. «Aνταλλαγή πυρών» για τις προμήθειες
  17. Διαφωνία Παπαδόπουλου με κόμματα
  18. Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου
  19. Tα μέτρα για την κυκλοφορία
  20. Τραγικό δυστύχημα στην Κολομβία
  21. Ισπανία: Δίωξη για την 11η Σεπτεμβρίου
  22. Καταθέσεις για την 11η Σεπτεμβρίου
  23. πΓΔΜ: Νικητής ο Τσερβένκοφσκι
  24. «Υπό δοκιμασία» ο Τόνι Μπλερ
  25. Αισιοδοξία για τη διεύρυνση

Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 03:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα γιορτής με επιφυλάξεις

H αυριανή επίσημη ένταξη δέκα νέων χωρών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του σημερινού ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) χαρακτηρίζει την αυριανή ημέρα «ημέρα χαράς» φέροντας τον χαρακτηριστικό τίτλο «Καλωσόρισες Ευρώπη».

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο, η σπουδαιότητα της διεύρυνσης δεν έγκειται στη γεωγραφική επέκταση της ενωμένης Ευρώπης, αλλά «στην οριστική και αδιαμφισβήτητη απάλειψη των διαχωριστικών γραμμών εντός της γηραιάς ηπείρου».

Η Ντι Βελτ, μάλιστα, εκφράζει απορία για την επιφυλακτικότητα που διακατέχει τη Γερμανία αναφορικά με τη διεύρυνση.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung), η οποία εκτιμά ότι πρόκειται για μεγάλο βήμα, παρά τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις.

«Η Ευρώπη», διατείνεται η γερμανική εφημερίδα, «προβάλλει από τη μακρά σκιά που άπλωσαν οι Χίτλερ και Στάλιν».

H Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) γράφει ότι οι φόβοι των Γερμανών για τη διεύρυνση σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σε σχόλιό της με τον ερωτηματικό τίτλο «Μία ημέρα γιορτής αλλά για ποιόν», η εφημερίδα αποφαίνεται πως οι ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και την πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας, επιτείνονται από την έλλειψη αυτοπεποίθησης μιας κοινωνίας, η οποία όπως σημειώνεται, έχει χάσει το δυναμισμό της.

Θετική είναι και η προσέγγιση της αυστριακής Ντι Πρέσε (Die Presse), που εκτιμά ότι η Βιέννη πρέπει να είναι χαρούμενη για την αυριανή ημέρα.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η νέα Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι ηγέτες των πρώην κομμουνιστικών καθεστώτων έχουν με ευκολία επιστρέψει σε ανώτερα διοικητικά πόστα στις νέες χώρες μέλη.

Στην Τσεχία, αρθρογράφος της Χοσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) βλέπει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι ως «καμπή», αλλά ως «ένα ζωτικό βήμα μπροστά».

Το πώς θα συνεχιστεί αυτή η πορεία, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, εξαρτάται από τη διαχείριση των νέων δεδομένων στην Ε.Ε. αλλά και από το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Τσέχοι.

Η επιτυχία της Τσεχίας και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, δε θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες, καταλήγει το άρθρο, αλλά στην Πράγα, το Μπρνο και τις υπόλοιπες πόλεις και χωριά της χώρας.

Ισπανικές ανησυχίες

Στην Ισπανία, η Α-Μπε-Θε (ABC) εκφράζει φόβους ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας υπό τη νέα κυβέρνηση των σοσιαλιστών αλλάζει δραματικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «επικίνδυνο ρίσκο» την ταχύτατη υλοποίηση βαρυσήμαντων προεκλογικών δεσμεύσεων του νέου πρωθυπουργού, όπως η αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, που στοχεύουν στην προσκόλληση στο άρμα του γαλλογερμανικού άξονα, πλήττοντας όμως τις σχέσεις της Μαδρίτης με τις ΗΠΑ.

Η Βανγκουάρντια (La Vanguardia) της Βαρκελώνης βλέπει τις επισκέψεις του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι και το Βερολίνο ως απόδειξη ότι τις παραμονές της διεύρυνσης, η Ισπανία αναζητά ένα ρόλο στο πλευρό των ανιχνευτών του μέλλοντος της Ευρώπης.

«Ο τυπικός κ. Σιράκ»

Οι εφημερίδες στη Γαλλία εκφράζουν απογοήτευση και δυσαρέσκεια όσον αφορά την ομιλία του προέδρου της χώρας με αφορμή τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) σημειώνει ότι αναμενόταν μια «ισχυρή ομιλία, ικανή να προσδώσει στο γαλλικό λαό περισσότερη αυτοπεποίθηση». Αντ αυτού, εκτιμά η εφημερίδα, ο λόγος του προέδρου Σιράκ ήταν «εξοργιστικά τετριμμένος».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) συμφωνεί τονίζοντας ότι ο κ. Σιράκ μίλησε για τη νέα Ευρώπη ακριβώς με τον τρόπο τον οποίο έπρεπε να αποφύγει, δηλαδή αναμιγνύοντας την επισημότητα με μια ξεπερασμένη ρητορική και αποφεύγοντας να θίξει τα δύσκολα ζητήματα.

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) χαρακτηρίζει «τυπική αντίδραση Σιράκ», το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, αρνούμενος να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο κ. Σιράκ είπε ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και ότι πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του συντάγματος προτού αποφασιστεί αν η έγκρισή του από το Παρίσι θα γίνει με κοινοβουλευτική ψηφοφορία ή λαϊκό δημοψήφισμα.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Η Google πουλάει μετοχές

Οι μετοχές της εταιρείας βγαίνουν σε δημοπρασία

Η γνωστή Google, η «μηχανή εξεύρεσης πληροφοριών» στο διαδίκτυο επιβεβαίωσε ότι μπαίνει στο χρηματιστήριο ελπίζοντας να συγκεντρώσει γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι μετοχές της θα ενταχθούν είτε στον δείκτη Νάσντακ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, είτε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης , σύμφωνα με τους ειδικούς η αξία της εταιρείας μπορεί να εκτιμηθεί ότι ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Οι ιδρυτές της, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ προβλέπεται ότι θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι ενώ πολλοί υπάλληλοι της μπορούν να προσβλέπουν σε «δώρα» εκατομμυρίων.

Ανορθόδοξη επιλογή

Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές της σε πλειστηριασμό που θα καθορίσει την τελική τιμή τους.

Είναι μια ασυνήθιστη κίνηση η οποία αποβλέπει στο να δώσει στο ευρύτερο κοινό την ευκαιρία να αγοράσει μετοχές πριν αρχίσουν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Με την απόφαση της να μπει στο χρηματιστήριο η Google, που συνήθιζε να μην δίνει πολλές πληροφορίες για τα οικονομικά της, αποκάλυψε ότι το 2003 είχε καθαρά κέρδη ύψους 105,6 εκατομμυρίων δολλαρίων σε έσοδα 981,9 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της αυξήθηκαν σημαντικά, έφθασαν τα 63,9 εκατομμύρια δολλάρια, δηλαδή διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάθεση Μπους και Τσένεϊ για την 11η Σεπτεμβρίου

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Μπους εμφανίστηκε ικανοποιημένος και είπε ότι ο ίδιος και ο Ντικ Τσένεϊ απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις.

«Αισθάνομαι καλά γιατί ήθελα να μάθουν πως καταστρώνω στρατηγική ... και πως αντιμετωπίζουμε τις απειλές», είπε ο κ.Μπους.

Μέλος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τόμπσον είπε ότι οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν προς τον κ.Μπους και καμία ερώτηση δεν έμεινε αναπάντητη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο άνδρες δεν ορκίστηκαν πριν καταθέσουν και ότι οι καταθέσεις τους δεν ηχογραφήθηκαν.

Όσοι ασκούν κριτική στον Τζορτζ Μπους πιστεύουν ότι οι αυστηροί κανόνες που είχε θέσει ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση καταδεικνύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι απολύτως ειλικρινής.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Ντικ Κλαρκ, ισχυρίσθηκε ότι η αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα δεν ήταν τόσο μεγάλη προτεραιτότητα για την κυβέρνηση Μπους όσο για την κυβέρνηση Κλίντον.

Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες, κυκλοφόρησε μία έκθεση που είχε παρουσιασθεί προς τον κ. Μπους ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία προειδοποιούσε το Λευκό Οίκο για τις προθέσεις της Αλ Κάιντα.

Παρουσία δικηγόρου

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ποτέ δεν διέθετε επαρκείς πληροφορίες για το σχεδιασμό επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα.

Οι κανόνες του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση είναι αυστηροί

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούος, πιστεύεται ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης το καλοκαίρι του 2001.

Ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος του απάντησαν από κοινού στις ερωτήσεις των δέκα μελών της επιτροπής.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους είχε ενημερωθεί πλήρως για τη συνάντηση με την επιτροπή από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Παρών στη συνάντηση, στην οποία επιτρέπονταν μόνο οι σημειώσεις, ήταν και ο δικηγόρος του Τζορτζ Μπους.

Τα αποτελέσματα της επιτροπής αναμένεται να δοθούν στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι Αμερικανοί

Ενισχύσεις για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν περικυκλώσει τη Φαλούτζα αποδέχθηκαν συμφωνία - πλαίσιο για την άρση της πολιορκίας.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Μπέρνταν Μπιρν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν για να επιτρέψουν να μπει στην πόλη μονάδα ασφαλείας που θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από Ιρακινούς.

Ο συνταγματάρχης είπε ότι η Ιρακινή μονάδα των 1.100 ανδρών, θα έχει επικεφαλής πρώην στρατηγό του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Φαλούτζα, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, είναι η εστία της αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας για την συμφωνία από το αμερικανικό αρχηγείο στη Βαγδάτη, ενώ στην Ουάσινγκτον στελέχη του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν ότι είχαν γνώση της συμφωνίας.

Εξάλλου, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του συνταγματάρχη Μπιρν, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη Φαλούτζα.

Νοτίως της πρωτεύουσας, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερεις άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στη Μαχμουντίγια.

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες λέγεται ότι σκοτώθηκαν, σε χωριστές επιθέσεις, ένας στη Βαγδάτη και ένας στη Μπαγκούμπα, βορείως της πρωτεύουσας.

Πάνω από 120 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον μήνα στο Ιράκ, περισσότεροι από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης, πριν από ένα χρόνο.

Ενισχύσεις στο Ιράκ

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στο Ιράκ για να καταπνίξουν τις πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των δυνάμεών τους.

Η ανάπτυξη των ενισχύσεων γίνεται μετά από αίτημα των Αμερικανών διοικητών στην περιοχή.

Πρόκειται για ριζική μεταστροφή της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, σχολιάζει από το Πεντάγωνο ο ανταποκριτής του BBC, Nικ Τσάιλτς.

Μια αλλαγή, λέει ο ανταποκριτής μας, που υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ.

Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα

Κόφι Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική στάση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Αν υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, είπε, η αντίσταση κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα μεγαλώσει.

Αποστολή γιγάντιων αρμάτων

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να αποκτήσει τον έλεγχο της Φαλούτζα, όπου 2.000 ένοπλοι έχουν περικλωθεί από Αμερικανούς πεζοναύτες επί τρεις σχεδόν εβδομάδες.

Στις ενισχύσεις που αποστέλλονται στο Ιράκ περιλαμβάνονται 26 γιγάντια άρματα μάχης τύπου M1 Έμπραμς.

Η ανάπτυξή τους υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των οχημάτων Χάμβι, που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις για τη μεταφορά προσωπικού στο Ιράκ, τα οποία δεν μπορούν να ανθέξουν στις ρουκέτες και τις βόμβες που τοποθετούνται στο δρόμο.

Ο ανταποκριτής μας σχολιάζει ότι πολλές από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Εστάλησαν χωρίς βαρύ οπλισμό, διότι η κρατούσα άποψη ήταν πως χρειάζονται ελαφρές μονάδες που μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, καθώς φαινόταν να βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

Με τη έξαρση των μαχών, οι διοικητές των Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών ζήτησαν επειγόντως ενισχύσεις και για την προστασία των στρατευμάτων.

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

Στη Φαλούτζα, αμερικανικό ελικόπτερο ΑC-130 βομβάρδισε για δεύτερη συναπτή νύχτα θέσεις των ανταρτών.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν κυκλώσει την πόλη λένε ότι ζήτησαν την υποστήριξη των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων μόνο όταν δέχτηκαν επίθεση.

Οι διοικητές τους υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν την ολομέτωπη επίθεση στην πόλη.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί διοικητές «έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Φαλούτζα.

Από την Νέα Υόρκη, όμως, αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του Κόφι Ανάν.

«Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα», είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα ξεκίνησε στις 5 Απριλίου μετά τον απάνθρωπο θάνατο τεσσάρων αμερικανών στην πόλη.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Aπογοήτευση Aνάν

Aνάν: Θαρραλέα η απόφαση των Tουρκοκυπρίων

«Μεγάλη απογοήτευση» ήταν η αρνητική ψήφος των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε ο ΓΓ του OHE Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού.

Ο κ. Ανάν επεσήμανε ότι την 1η Μαΐου δεν θα ενταχθεί μία επανενωμένη Κύπρος στην EE, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους Τουρκοκυπρίους για τη θαρραλέα -όπως τη χαρακτήρισε- απόφασή τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να ανταμειφθούν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε η προτεινόμενη λύση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την άποψη που διατύπωσε και τη Δευτέρα ότι το σχέδιό του αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για τη λύση του Kυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία σε μελλοντικό στάδιο.

Eξέφρασε δε την ελπίδα ότι «οι Ελληνοκύπριοι θα το ξανασκεφθούν, κρίνοντας το σχέδιο σύμφωνα με την πραγματική του αξιολόγηση».

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Aνάν σημείωσε ότι η παρουσία της θα συνεχισθεί, «τουλάχιστον σε κάποια μορφή».

Σημειώνεται, ότι την Πέμπτη φθάνει στην Aθήνα ο ειδικός σύμβουλος του κ. Aνάν για το Kυπριακό Άλβαρο Nτε Σότο, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Σταθερός στόχος των HΠA

Eξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άνταμ Έρελι δήλωσε ότι στόχος της χώρας του παραμένει η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου.

O εκπρόσωπος απέφυγε να προσδιορίσει τις μελλοντικές προθέσεις των ΗΠΑ, όπως αυτές διαγράφονται μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δηλώνοντας:

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι μία ενωμένη Κύπρος και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα αφήσουμε εύκολα να χαθεί μετά το δημοψήφισμα. Αλλά την ίδια ώρα, ειλικρινά, δεν έχω υπ' όψιν μου κάποια ενεργά διπλωματικά σχέδια σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του σχεδίου Ανάν ή μία νέα ψηφοφορία επί αυτού.

»Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι το πώς θα χειρισθούμε τις συνέπειες, τις απογοητευτικές συνέπειες, της ψηφοφορίας του περασμένου Σαββατοκύριακου».


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακαλύπτοντας την Τροία

Το ρόλο του Αχιλλέα θα ενσαρκώνει στην ταινία «Τροία» ο Μπραντ Πιτ

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε τη διοργάνωση έκθεσης για την Τροία, που θα συμπίπτει με την κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας του Πήτερσον, η οποία προβλέπεται να σπάσει τα ρεκόρ εισπράξεων του φετινού καλοκαιριού.

Η έκθεση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την Τροία» θα περιλαμβάνει εκθέματα από την Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, όπως όπλα και αγγεία.

Το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να δει από κοντά και κάποια κουστούμια από την ταινία, όπως αυτά του Μπραντ Πιτ και του Πήτερ Ο' Τουλ.

Η ταινία, που βασίζεται στο ομηρικό έπος, θα αρχίσει να προβάλλεται στην Αμερική στις 14 Μαΐου και στην Μεγάλη Βρετανία στις 21 του ίδιου μήνα.

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του καλοκαιρινού αφιερώματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα και θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 12 Μαΐου.

Κινηματογραφικό έπος

Η 19η Ιουνίου έχει οριστεί ως η «Ημέρα της Τροίας» και θα είναι αφιερωμένη στα γυρίσματα της ταινίας του Πήτερσεν.

Ο Πήτερσεν έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης με τα έργα «Αιρ Φόρς 1» και «Καταιγίδα», με τα οποία ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα το 1981.

Μετά την επιτυχία του «Μονομάχου», η «Τροία» θα είναι η πρώτη μιας σειράς επικών ταινιών που προορίζονται για την μεγάλη οθόνη, μαζί με τις ταινίες του Όλιβερ Στόουν «Μέγας Αλέξανδρος» και του Ρίντλευ Σκότ «Η Βασιλεία του Παραδείσου».

Φημολογείται ότι η ταινία κόστισε πάνω από 200 εκατομμύρια δολλάρια.

Στην ταινία η νέα ηθοποιός Νταϊάν Κρούγκερ, που υποδύεται την ωραία Ελένη, θα εμφανιστεί δίπλα σε αστέρες όπως ο Μπραντ Πιτ, ο Μπράιαν Κοξ, ο Ορλάντο Μπλουμ και ο πρωταγωνιστής του «Χάλκ», Έρικ Μπάνα.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέσεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, καταθέτουν ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο άνδρες δεν επρόκειτο να ορκιστούν ενώπιον της επιτροπής, ενώ οι καταθέσεις τους δεν θα ηχογραφούντο.

Όσοι ασκούν κριτική στον Τζορτζ Μπους πιστεύουν ότι οι αυστηροί κανόνες που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση καταδεικνύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι απολύτως ειλικρινής.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Ντικ Κλαρκ, ισχυρίσθηκε ότι η αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα δεν ήταν τόσο μεγάλη προτεραιτότητα για την κυβέρνηση Μπους όσο για την κυβέρνηση Κλίντον.

Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες, κυκλοφόρησε μία έκθεση που είχε παρουσιασθεί προς τον κ. Μπους ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία προειδοποιούσε το Λευκό Οίκο για τις προθέσεις της Αλ Κάιντα.

Παρουσία δικηγόρου

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ποτέ δεν διέθετε επαρκείς πληροφορίες για το σχεδιασμό επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα.

Οι κανόνες του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση είναι αυστηροί

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούος, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης το καλοκαίρι του 2001.

Ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος του θα απαντούν από κοινού στις ερωτήσεις των δέκα μελών της επιτροπής.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει κατατοπισθεί πλήρως για τη συνάντηση με την επιτροπή από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Παρών στη συνάντηση, στην οποία επιτρέπονται μόνο οι σημειώσεις, είναι και ο δικηγόρος του Τζορτζ Μπους.

Τα αποτελέσματα της επιτροπής αναμένεται να δοθούν στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι αμερικανικές δυνάμεις

Ενισχύσεις για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία για να σταματήσει η πολιορκία της Φαλούτζα.

Ο αμερικανός συνταγματάρχης, Μπέρνταν Μπιρν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν για να επιτρέψουν να μπει στην πόλη μονάδα ασφαλείας που θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από Ιρακινούς.

Ο συνταγματάρχης είπε ότι η Ιρακινή μονάδα των 1.100 ανδρών, θα έχει επικεφαλής πρώην στρατηγό του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Φαλούτζα, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, είναι η εστία της αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας για την συμφωνία από το αμερικανικό αρχηγείο στη Βαγδάτη.

Νοτίως της πρωτεύουσας, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερεις άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στη Μαχμουντίγια.

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες λέγεται ότι σκοτώθηκαν, σε χωριστές επιθέσεις, ένας στη Βαγδάτη και ένας στη Μπαγκούμπα, βορείως της πρωτεύουσας.

Πάνω από 120 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον μήνα στο Ιράκ, περισσότεροι από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης, πριν από ένα χρόνο.

Ενισχύσεις στο Ιράκ

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στο Ιράκ για να καταπνίξουν τις πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των δυνάμεών τους.

Η ανάπτυξη των ενισχύσεων γίνεται μετά από αίτημα των Αμερικανών διοικητών στην περιοχή.

Πρόκειται για ριζική μεταστροφή της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, σχολιάζει από το Πεντάγωνο ο ανταποκριτής του BBC, Nικ Τσάιλτς.

Μια αλλαγή, λέει ο ανταποκριτής μας, που υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ.

Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα

Κόφι Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική στάση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Αν υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, είπε, η αντίσταση κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα μεγαλώσει.

Αποστολή γιγάντιων αρμάτων

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να αποκτήσει τον έλεγχο της Φαλούτζα, όπου 2.000 ένοπλοι έχουν περικλωθεί από Αμερικανούς πεζοναύτες επί τρεις σχεδόν εβδομάδες.

Στις ενισχύσεις που αποστέλλονται στο Ιράκ περιλαμβάνονται 26 γιγάντια άρματα μάχης τύπου M1 Έμπραμς.

Η ανάπτυξή τους υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των οχημάτων Χάμβι, που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις για τη μεταφορά προσωπικού στο Ιράκ, τα οποία δεν μπορούν να ανθέξουν στις ρουκέτες και τις βόμβες που τοποθετούνται στο δρόμο.

Ο ανταποκριτής μας σχολιάζει ότι πολλές από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Εστάλησαν χωρίς βαρύ οπλισμό, διότι η κρατούσα άποψη ήταν πως χρειάζονται ελαφρές μονάδες που μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, καθώς φαινόταν να βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

Με τη έξαρση των μαχών, οι διοικητές των Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών ζήτησαν επειγόντως ενισχύσεις και για την προστασία των στρατευμάτων.

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

Στη Φαλούτζα, αμερικανικό ελικόπτερο ΑC-130 βομβάρδισε για δεύτερη συναπτή νύχτα θέσεις των ανταρτών.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν κυκλώσει την πόλη λένε ότι ζήτησαν την υποστήριξη των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων μόνο όταν δέχτηκαν επίθεση.

Οι διοικητές τους υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν την ολομέτωπη επίθεση στην πόλη.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί διοικητές «έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Φαλούτζα.

Από την Νέα Υόρκη, όμως, αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του Κόφι Ανάν.

«Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα», είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα ξεκίνησε στις 5 Απριλίου μετά τον απάνθρωπο θάνατο τεσσάρων αμερικανών στην πόλη.


Πέμπτη 22 Απριλίου 2004 - 14:06 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ποιητές πεθαίνουν νέοι

Η Σίλβια Πλαθ αυτοκτόνησε σε ηλικία 30 ετών

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι ποιητές πεθαίνουν συνήθως σε νεαρότερη ηλικία από ό,τι άλλοι συγγραφείς, όπως οι μυθιστοριογράφοι ή οι θεατρικοί συγγραφείς.

Αυτό οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι οι ποιητές είναι πιο βασανισμένοι ή αυτοκαταστροφικοί ή στο ότι γνωρίζουν την επιτυχία σε πιο νεαρή ηλικία, αποκάλυψε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέιμς Κάουφμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University) στο Σαν Μπερναρντίνο.

Ο δρ. Κάουφμαν, αφού μελέτησε τις περιπτώσεις 1.987 νεκρών συγγραφέων των τελευταίων αιώνων από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι ποιητές πεθαίνουν «πολύ νεότεροι».

Η μέση προσδοκώμενη διάρκεια ζωής ενός ποιητή, είπε, είναι μόλις 62 χρόνια.

Αντιθέτως, οι θεατρικοί συγγραφείς φτάνουν τα 63 χρόνια, οι μυθιστοριογράφοι τα 66 και οι συγγραφείς μη λογοτεχνικών έργων τα 68 χρόνια.

Το φαινόμενο Πλαθ

Ο δρ. Κάουφμαν μελέτησε ακόμα τη σχέση διανοητικών διαταραχών και ποίησης και βρήκε πως «οι ποιήτριες είναι πιο πιθανόν να πάσχουν από διανοητικές διαταραχές, σε σχέση με όλους τους άλλους συγγραφείς, και σίγουρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες επιφανείς γυναίκες».

Αυτό, ο δρ. Κάουφμαν το ονόμασε «φαινόμενο Σίλβια Πλαθ».

Ο δρ. Κάουφμαν είπε ακόμη ότι ο πρόωρος θάνατος των ποιητών θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι το μεγάλο σε έκταση έργο τους κάνει διασημότερους νωρίτερα.

«Οι ποιητές παράγουν στη νεανική τους ηλικία σχεδόν το διπλάσιο έργο σε σύγκριση με τους μυθιστοριογράφους. Ένας μεγάλος συγγραφέας μυθιστορημάτων που πεθαίνει στα 28 του, μπορεί να μην έχει παρουσιάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή το σημαντικότερο έργο του», προσθέτει ο Κάουφμαν.

Η ποίηση, ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνο επάγγελμα, λέει.

«Το γεγονός ότι η Σίλβια Πλαθ μπορεί να πέθανε νέα δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάθε μάθημα Εισαγωγής στην Ποίηση θα πρέπει να έχει και μια προειδοποίηση πως τα ποιήματα μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία», κατέληξε ο Αμερικάνος ερευνητής.


Τετάρτη 28 Απριλίου 2004 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζορτζ Μάικλ «κυρίαρχος» του ραδιοφώνου

Ο Τζορτζ Μάικλ έχει κυκλοφορήσει μόνο 6 μεγάλους δίσκους

Τα τραγούδια του αστέρα της μουσικής ποπ, Τζορτζ Μάικλ, είναι αυτά που μεταδίδουν περισσότερο από κάθε άλλου καλλιτέχνη οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Βρετανίας την τελευταία εικοσαετία.

Ο Τζορτζ Μάικλ έλαβε το βραβείο στην ετήσια συνάντηση της Ραδιοφωνικής Ακαδημίας που έγινε την Τετάρτη στο Λονδίνο.

«Δεν το πιστεύω! Έχω κυκλοφορήσει μόνο 6 μεγάλους δίσκους σε 22 χρόνια Είμαι ο πιο τυχερός καλλιτέχνης στον κόσμο» δήλωσε ο Τζορτζ Μάικλ.

Ο κατάλογος των 10 καλλιτεχνών των οποίων τα τραγούδια μεταδίδονται πιο συχνά από το ραδιόφωνο συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία που έδωσαν 600 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Βρετανίας.

Τα 10 πρώτα ονόματα στο βρετανικό ραδιόφωνο

1. Τζορτζ Μάικλ, 2. Έλτον Τζον, 3. Ρόμπι Γοϋίλιαμς, 4. Κάιλι Μινόγκ, 5. Μπράιαν Άνταμς, 6. Μαντόνα, 7. Φιλ Κόλινς, 8. Κλιφ Ρίτσαρντ, 9. Μικ Χάκναλ, 10. Πολ Μακάρτνεϋ,

Ο Σερ Έλτον Τζον έρχεται δεύτερος.

Τα μόνα γυναικεία ονόματα στον κατάλογο είναι αυτά της Κάιλι Μινόγκ και της Μαντόνα.

Παρά την τεράστια επιρροή της αμερικανικής μουσικής στη Βρετανία, μόνο τρεις από τους δέκα καλλιτέχνες δεν είναι Βρετανοί.

Ο Τζον Μπράντφορντ, διευθυντής της Ραδιοφωνικής Ακαδημίας είπε ότι ο κατάλογος αυτός είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον διότι συνοψίζει ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει περισσότερο τη λαϊκή κουλτούρα.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τη Φαλούτζα, λένε οι αμερικανικές δυνάμεις

Ενισχύσεις για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέληξαν σε σε συμφωνία για να σταματήσει η πολιορκία της Φαλούτζα.

Ο αμερικανός συνταγματάρχης, Μπέρνταν Μπιρν, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν για να επιτρέψουν να μπει στην πόλη μονάδα ασφαλείας που θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από Ιρακινούς.

Ο συνταγματάρχης είπε ότι η Ιρακινή μονάδα των 1.100 ανδρών, θα έχει επικεφαλής πρώην στρατηγό του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Φαλούτζα, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, είναι η εστία της αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας για την συμφωνία από το αμερικανικό αρχηγείο στη Βαγδάτη.

Νοτίως της πρωτεύουσας, οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερεις άλλοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στη Μαχμουντίγια.

Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες λέγεται ότι σκοτώθηκαν, σε χωριστές επιθέσεις, ένας στη Βαγδάτη και ένας στη Μπαγκούμπα, βορείως της πρωτεύουσας.

Πάνω από 120 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον μήνα στο Ιράκ, περισσότεροι από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης, πριν από ένα χρόνο.

Ενισχύσεις στο Ιράκ

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στο Ιράκ για να καταπνίξουν τις πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των δυνάμεών τους.

Η ανάπτυξη των ενισχύσεων γίνεται μετά από αίτημα των Αμερικανών διοικητών στην περιοχή.

Πρόκειται για ριζική μεταστροφή της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, σχολιάζει από το Πεντάγωνο ο ανταποκριτής του BBC, Nικ Τσάιλτς.

Μια αλλαγή, λέει ο ανταποκριτής μας, που υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ.

Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα

Κόφι Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική στάση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Αν υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, είπε, η αντίσταση κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα μεγαλώσει.

Αποστολή γιγάντιων αρμάτων

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να αποκτήσει τον έλεγχο της Φαλούτζα, όπου 2.000 ένοπλοι έχουν περικλωθεί από Αμερικανούς πεζοναύτες επί τρεις σχεδόν εβδομάδες.

Στις ενισχύσεις που αποστέλλονται στο Ιράκ περιλαμβάνονται 26 γιγάντια άρματα μάχης τύπου M1 Έμπραμς.

Η ανάπτυξή τους υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των οχημάτων Χάμβι, που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις για τη μεταφορά προσωπικού στο Ιράκ, τα οποία δεν μπορούν να ανθέξουν στις ρουκέτες και τις βόμβες που τοποθετούνται στο δρόμο.

Ο ανταποκριτής μας σχολιάζει ότι πολλές από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Εστάλησαν χωρίς βαρύ οπλισμό, διότι η κρατούσα άποψη ήταν πως χρειάζονται ελαφρές μονάδες που μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, καθώς φαινόταν να βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

Με τη έξαρση των μαχών, οι διοικητές των Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών ζήτησαν επειγόντως ενισχύσεις και για την προστασία των στρατευμάτων.

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

Στη Φαλούτζα, αμερικανικό ελικόπτερο ΑC-130 βομβάρδισε για δεύτερη συναπτή νύχτα θέσεις των ανταρτών.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν κυκλώσει την πόλη λένε ότι ζήτησαν την υποστήριξη των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων μόνο όταν δέχτηκαν επίθεση.

Οι διοικητές τους υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν την ολομέτωπη επίθεση στην πόλη.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί διοικητές «έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Φαλούτζα.

Από την Νέα Υόρκη, όμως, αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του Κόφι Ανάν.

«Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα», είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα ξεκίνησε στις 5 Απριλίου μετά τον απάνθρωπο θάνατο τεσσάρων αμερικανών στην πόλη.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Πνίγηκε» στις τουλίπες

Το αήττητο σερί της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που είχε διατηρήσει από τις 12 Οκτωβρίου 2002 (είχε χάσει στο Κίεβο από την Ουκρανία με 2-0) και για 15 συναπτά παιχνίδια έληξε με βαριά ήττα από την Ολλανδία με 4-0 στο Αϊντχόφεν.

Η μεγάλη σε έκταση ήττα προήλθε κυρίως εξαιτίας της κακής εμφάνισής της Εθνικής ομάδας στο β' ημίχρονο και στο εφιαλτικό 11λεπτο από το 50' ως το 61'.

Σε εκείνο το σημείο, η Ολλανδία πέτυχε τρία γκολ (50' Μακάι, 58' Ζέντεν, 61' Χέτινγκα).

Το τέταρτο γκολ μπήκε στο 89ο λεπτό από τον Φαν Χόιντονγκ.

Αναμφισβήτητα, σημαντικό ρόλο, έπαιξαν και οι πέντε δικαιολογημένες αλλαγές του Ότο Ρεχάγκελ στην έναρξη του β' ημιχρόνου.

Μέχρι εκείνο το σημείο το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, αλλά συνοχή και ρυθμός χάθηκαν και πριν το καταλάβουν οι διεθνείς δέχτηκαν τρία γκολ.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν είναι έτοιμη η Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ

Στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε συνέντευξη τύπου για τη διεύρυνση.

Ο κ. Σιράκ είπε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση, καθώς η χώρα δεν πληροί τα κριτήρια, πρόσθεσε, όμως, ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι βαθειά συνδεδεμένο με την Ευρώπη.

«Η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι επιθυμητή, βραχυπρόθεσμα, είμαι όμως πεπεισμένος ότι είναι επιθυμητή μακροπρόθεσμα, αν, φυσικά, εδραιωθούν οι θετικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα», είπε ο κ. Σιράκ στη συνέντευξη τύπου στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σέβονται τους όρους της ένταξης, τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αφορούν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη οικονομία.

«Η Τουρκία δεν πληροί τους όρους που εφαρμόζονται σε όλα τα νέα μέλη. Η Τουρκία έχει χωρίς αμφιβολία κάνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να προσαρμοστεί και να εφαρμόσει τα κριτήριά μας στους τρεις αυτούς τομείς. Χρειάζεται όμως να διανύσει δρόμο», είπε ο πρόεδρος Σιράκ.

«Η άποψή μου είναι ότι η Τουρκία έχει ευρωπαικό προσανατολικό, αλλά η ένταξή της στην Ένωση είναι δυνατή μόνο υπό όρους που δεν έχουν, σήμερα, υλοποιηθεί», είπε ο κ. Σιράκ.

«Ας είμαστε σαφείς -- αν οι συνθήκες επιτρέψουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις αρχές του επόμενου χρόνου, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ, πολύ μακρές».

Ο κ. Σιράκ πρόσθεσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαΐκή Ένωση μπορεί να διαρκέσουν 10 και πλέον χρόνια.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Eνισχύσεις τεθωρακισμένων στη Φαλούτζα

Ενισχύσεις για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στο Ιράκ για να καταπνίξουν τις πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των δυνάμεών τους.

Η ανάπτυξη των ενισχύσεων γίνεται μετά από αίτημα των Αμερικανών διοικητών στην περιοχή.

Πρόκειται για ριζική μεταστροφή της αμερικανικής στρατηγικής στο Ιράκ, σχολιάζει από το Πεντάγωνο ο ανταποκριτής του BBC, Nικ Τσάιλτς.

Μια αλλαγή, λέει ο ανταποκριτής μας, που υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά των εξεγερθέντων στην Φαλούτζα.

Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα

Κόφι Ανάν

Η πόλη, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, είναι η εστία της αντίστασης κατά της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η αμερικανική στάση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Αν υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό, είπε, η αντίσταση κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα μεγαλώσει.

Αποστολή γιγάντιων αρμάτων

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να αποκτήσει τον έλεγχο της Φαλούτζα, όπου 2.000 ένοπλοι έχουν περικλωθεί από Αμερικανούς πεζοναύτες επί τρεις σχεδόν εβδομάδες.

Στις ενισχύσεις που αποστέλλονται στο Ιράκ περιλαμβάνονται 26 γιγάντια άρματα μάχης τύπου M1 Έμπραμς.

Η ανάπτυξή τους υπογραμμίζει την ανεπάρκεια των οχημάτων Χάμβι, που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις για τη μεταφορά προσωπικού στο Ιράκ, τα οποία δεν μπορούν να ανθέξουν στις ρουκέτες και τις βόμβες που τοποθετούνται στο δρόμο.

Ο ανταποκριτής μας σχολιάζει ότι πολλές από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Εστάλησαν χωρίς βαρύ οπλισμό, διότι η κρατούσα άποψη ήταν πως χρειάζονται ελαφρές μονάδες που μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα, καθώς φαινόταν να βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

Με τη έξαρση των μαχών, οι διοικητές των Αμερικανών πεζοναυτών και στρατιωτών ζήτησαν επειγόντως ενισχύσεις και για την προστασία των στρατευμάτων.

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

Στη Φαλούτζα, αμερικανικό ελικόπτερο ΑC-130 βομβάρδισε για δεύτερη συναπτή νύχτα θέσεις των ανταρτών.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν κυκλώσει την πόλη λένε ότι ζήτησαν την υποστήριξη των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων μόνο όταν δέχτηκαν επίθεση.

Οι διοικητές τους υποστηρίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν την ολομέτωπη επίθεση στην πόλη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στις Αμερικανικές δυνάμεις και τοπικούς ηγέτες για να λήξει η πολιορκία.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί διοικητές «έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Φαλούτζα.

Από την Νέα Υόρκη, όμως, αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του Κόφι Ανάν.

«Η βίαιη στρατιωτική δράση από κατοχική δύναμη κατά των κατοίκων κατεχόμενης χώρας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χειροτερεύσει τα πράγματα», είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Φαλούτζα ξεκίνησε στις 5 Απριλίου μετά τον απάνθρωπο θάνατο τεσσάρων αμερικανών στην πόλη.


Τετάρτη 28 Απριλίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Απολύσεις για την επόμενη τριετία στη «Σελ»

Το προφίλ της εταιρείας έχει αμαυρωθεί εξαιτίας του σκανδάλου για παραποίηση των αποθεμάτων της

Έως και 2.800 θέσεις εργασίας από το τεχνολογικό τμήμα του βρετανο- ολλανδικού πετρελαϊκού ομίλου «Ρόγιαλ Ντατς Σελ» θα χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο διευκρίνισε ότι η μείωση του προσωπικού της δε συνδέεται με τα πρόσφατα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη για παραπλάνηση των μετόχων σε σχέση με τα πραγματικά αποθέματα της «Σελ» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το τεχνολογικό τμήμα, το οποίο θα πληγεί από τις απολύσεις, διατηρεί εγκαταστάσεις στη Βρετανία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα κάποιες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στην Μαλαισία και την Ινδία.

Εκπρόσωπος του βρετανο- ολλανδικού ομίλου διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος «Τεχνολογίας της Πληροφορικής.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος και του τμήματος εξόρυξης πετρελαίου υπέβαλαν την παραίτησή τους παραδεχόμενοι ότι παραποίησαν το μέγεθος των πραγματικών αποθεμάτων της εταιρείας.


«Aνταλλαγή πυρών» για τις προμήθειες

Oι προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων στο επίκεντρο της διαμάχης

Aντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ γίνεται ο συνεχιζόμενος έλεγχος των συμβάσεων προμηθειών του υπουργείου Eθνικής Aμύνης και οι αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος που έχει γίνει μέχρι τώρα σε σειρά παλαιότερων συμβάσεων προμηθειών έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην απόφαση να αποσταλούν ορισμένες υποθέσεις στην εισαγγελία, προκειμένου να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα.

Tην Tετάρτη, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτριος Παπαγγελόπουλος επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Aμύνης Γιώργο Ζορμπά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι η ενημέρωσή του αφορούσε σοβαρές ποινικές υποθέσεις πεπραγμένων προηγουμένων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ενημέρωση του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών περιεστράφη γύρω από υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και διαχείρισης για τις οποίες υπάρχει ήδη παρέμβαση της δικαιοσύνης.

ΠAΣOK: Aπόπειρα ποινικοποίησης

Ο κοινοβουλευτικός τομέας Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του, εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης στο υπουργείο Εθνικής Aμύνης, καταλογίζοντάς της προσπάθεια άλωσης των ενόπλων δυνάμεων, δημιουργίας εικόνας «καμμένης γης» στο χώρο της άμυνας και υποβάθμισης των στρατιωτικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Η συμπεριφορά αυτή -σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ- οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι «επιχειρείται πραξικοπηματικά η ακύρωση του δημοκρατικού, πολιτικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η επαναφορά του στο αναχρονιστικό και ξεπερασμένο 'στρατιωτικό' υπουργείο Αμύνης της δεκαετίας του 1970».

H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εκφράζει ακόμη ανησυχία διότι «επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων διαχειριστικών προβλημάτων σε συμβάσεις και προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων, δήθεν σκανδάλων, επιδιώκοντας να εμπλέξουν και τη δικαιοσύνη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτές οι συμβάσεις και προμήθειες συζητήθηκαν στη Βουλή και εγκρίθηκαν από όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο θεσμικά όργανα και από τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και το κυβερνητικό συμβούλιο άμυνας.

Tο ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η τοποθέτηση συνταξιούχου εισαγγελέα ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Eθνικής Άμυνας καταδεικνύει την πρόθεση της ΝΔ να σφραγίσει ως 'ύποπτο' και 'θολό' ολόκληρο το χώρο των ενόπλων δυνάμεων, προωθώντας την επιχείρηση 'πολιτική ποινικοποίηση' της στρατιωτικής και πολιτικής λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Σπηλιωτόπουλος: O έλεγχος θα συνεχισθεί

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω ανακοίνωση, ο υπουργός Εθνικής Aμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι «οι Έλληνες πολίτες στις 7 Μαρτίου 2004, με την ψήφο τους, καταδίκασαν την πολιτική αλαζονεία και την γενικευμένη διαφθορά. Ταυτόχρονα, ενέκριναν πλήρως το κυβερνητικό πρόγραμμα της NΔ και έδωσαν εντολή στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτατα στην εξυγίανση του δημόσιου βίου και την εκρίζωση της διαφθοράς».

«Είναι σαφές -προσθέτει ο υπουργός- ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πανικοβληθεί, γνωρίζοντας την έκταση της διαφθοράς και ό,τι συνεπάγεται η αποκάλυψη της. Όμως ο πανικός και οι κραυγές που τον συνοδεύουν δεν μπορούν να ακυρώσουν την λαϊκή εντολή για διαφάνεια και νομιμότητα.

»Ο έλεγχος των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνεχισθεί, όπως επιτάσσει η συνταγματική νομιμότητα και οι νόμοι του κράτους».


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνία Παπαδόπουλου με κόμματα

Iκανοποίηση εξέφρασε ο T. Παπαδόπουλος για τις επαφές του στην Aθήνα

Διαφωνεί ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος με τη θέση των δύο μεγάλων κυπριακών κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ότι τα μόνα θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν είναι η εφαρμογή της λύσης, η ασφάλεια και η συμπλήρωση των κενών.

Επιστρέφοντας από την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα θέματα αυτά «δεν είναι τα μόνα, υπάρχουν και άλλα». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα της συμπολίτευσης κατά κύριο λόγο «και ελπίζω και με τα άλλα κόμματα για να καθορισθούν τα πλαίσια των αλλαγών».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις θέσεις του επί των αλλαγών που επιζητεί στο σχέδιο του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό - τις θέσεις του αναμένεται να γνωστοποιήσει στο εθνικό συμβούλιο.

Νωρίτερα οι ηγέτες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από 45λεπτη συνάντησή τους διατύπωσαν σε ταυτόσημες εκτιμήσεις ως προς τα θέματα, στα οποία πρέπει να επιδιωχθεί βελτίωση.

Σχετικά με τις επαφές του στην Aθήνα, ο Kύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι επιστρέφει παρά πολύ ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχε για τα μέτρα «που μπορούν να ληφθούν για να μεταστραφεί το κλίμα εναντίον της πλευράς μας λόγω της απόφασης στο δημοψήφισμα».

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ, που αποφάσισε την ελεύθερη διακίνηση όλων των τουρκοκυπριακών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της πράσινης γραμμής.

Όσον αφορά την επίσκεψή του στις HΠA στις 28 Μαΐου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εντάσσεται στα μέτρα που είχαν αποφασισθεί πριν από το δημοψήφισμα για αντιμετώπιση των αναμενόμενων αντιδράσεων, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου

Aνέβασε τους τόνους ο Γ. Παπανδρέου

Eπίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του.

O κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα κυριότερα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Kυπριακό, καθώς και για την πολιτική της στην οικονομία και στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανέφερε ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση «παρέδωσε τα όπλα», ενώ έθεσε την Ελλάδα υπό διεθνή επιτήρηση τόσο στην οικονομία όσο και όσον αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Aγώνων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Kυπριακό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το «Όχι» των Eλληνοκυπρίων, αλλά και για τα όσα -όπως ανέφερε- έπραξε ή παρέλειψε να πράξει μέχρι τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι εξ αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης «ουσιαστικά χάσαμε το κεφάλαιο της αξιοπιστίας» και «χάνουμε σημαντικούς μοχλούς στήριξης».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η δήλωση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν θα προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η συνακόλουθη αποσύνδεση του Kυπριακού συνιστά αλλαγή στρατηγικής και παράδοση όπλων με δημόσια δήλωση, ενώ -όπως σημείωσε- ακόμα και στην περίπτωση αλλαγής της στρατηγικής, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι το Δεκέμβριο.

«Γην και ύδωρ»

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «σπεύδει να δώσει γην και ύδωρ στην Τουρκία, δείχνοντας μία αδυναμία, εκεί που μας έλεγε ότι "εσείς είσαστε οσφυοκάμπτες".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, θέση η οποία τροφοδότησε την ανασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και σημείωσε ότι δεν έγινε αντιληπτή έγκαιρα η αλλαγή στάσης της Τουρκίας από τις ηγεσίες της Eλλάδας και της Kύπρου.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης «πήγε και παρακολουθούσε σαν τουρίστας», ενώ έπρεπε να διαπραγματευτεί σκληρά, καταλογίζοντας αντιφάσεις στην κυπριακή πλευρά και «αμφιθυμία» στον πρόεδρο της Κύπρου σχετικά με την υποστήριξη ή την απόρριψη του σχεδίου Aνάν.

Aναλόγως σκληρή ήταν η επίθεση του κ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης και για τα θέματα της οικονομίας.

Υπάρχει -σημείωσε- «συνεχώς μία προσπάθεια της ΝΔ να υπονομεύσει το κύρος της οικονομίας για αντιπολιτευτικούς λόγους» και για να μπορέσει να κάνει πίσω στις δικές της υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά.

Kατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι χωρίς να κάνει μία αξιολόγηση έβγαλε ένα αυθαίρετο νούμερο για το έλλειμμα, το οποίο προσδιόρισε στο 2,95%, όταν η ΕΕ το είχε προσδιορίσει στο 1,7%.

Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η τακτική της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά να εποπτεύει ακόμα περισσότερο και με μεγαλύτερη επιμονή την Ελλάδα, ενώ θα «μπορούσαμε να κρατήσουμε μία σημαντική απόσταση, ώστε να μπορούμε να χειριζόμασθε εμείς τα του οίκου μας».

Στόχος της ΝΔ -πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου- είναι «να δημιουργήσει ένα αίσθημα ότι το ΠΑΣΟΚ τα έκανε θάλασσα και εμείς ερχόμαστε για να τα λύσουμε».


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Tα μέτρα για την κυκλοφορία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η ΝΔ στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία! Απίστευτο! Η ΠΑΣΚΕ καταγγέλλει το... πράσινο κομματικό κράτος!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαρίζονται ένσημα. Το ΙΚΑ διευκολύνει τη συνταξιοδότηση με ελαστικά κριτήρια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Άδειες 2004. Ποιοι (δεν) θα πάνε διακοπές. Τι θα συμβεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η ΑΥΓΗ: Οδυνηρός συμβιβασμός χθες στις Βρυξέλλες. Αθήνα και Λευκωσία μιλούν για «θετική εξέλιξη»!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιδού και η 2η βίλα της ιδιαιτέρας του Σημίτη. Αληθινό «νεοκλασσικό»... βλάχικο ανάκτορο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολυμπιακός λαβύρινθος η Αθήνα το καλοκαίρι. Οι απαγορεύσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πεπλανημένες αποφάσεις. Ποιοι επηρεάζουν την ελληνική Δικαιοσύνη;

ΕΘΝΟΣ: Βάζουν στο συρτάρι 13.500 προσλήψεις. Δημόσιο: Στον αέρα ο θεσμός της μερικής απασχόλησης. Στο καλάθι αχρήστων 50.000 αιτήσεις ανέργων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαζί στις... χαρές και τα βάσανα μιας πονεμένης ιστορίας! Αμετάθετος στόχος για την ελληνική εξωτερική πολιτική η επανένωση της Κύπρου, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι απαγορευμένοι δρόμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών για τις μετακινήσεις τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ζωή μας τις ημέρες των Ολυμπιακών. Αποκλειστικό: Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι αγώνες οδηγών και πεζών. 2004: Σχεδιαγράμματα - χάρτες για τη ζωή στην Αθήνα.

ΕΞΠΡΕΣ: Επειγόντως αλλαγές! Φόβοι για την ανάπτυξη στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

ΕΣΤΙΑ: Σε κίνδυνο η οικονομία. Υστερεί δραματικά σε ανταγωνιστικότητα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δραματική έκκληση του ΙΟΒΕ για την οικονομία. Κίνδυνος επιδείνωσης του κλίματος εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κοινή γραμμή με τη Λευκωσία για την Κύπρο. Η συνάντηση Κ. Καραμανλή και Τ. Παπαδόπουλου. Η κυπριακή κυβέρνηση ελέγχει την Πράσινη Γραμμή.

ΚΕΡΔΟΣ: Δύο όροι για να συνεχιστεί η ανάπτυξη μετά το 2004. Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Απαγορευμένη πόλη» η Αθήνα... τις ημέρες των Αγώνων. Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τρύπησαν την Πράσινη Γραμμή. Με πρωτοβουλία της Βρετανίας η ΕΕ παρακάμπτει τη Λευκωσία.

METRORAMA: Πιο εύκολα στη σύνταξη οι μακροχρόνια άνεργοι. Λιγότερα ένσημα για τη μειωμένη σύνταξη, με νέα ρύθμιση του ΙΚΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Ασφυκτικός κλοιός για τα ΙΧ λόγω 2004. Ο επίσημος χάρτης επιβίωσης για οδηγούς, πεζούς.

ΝΙΚΗ: Επαναδιαπραγμάτευση. Συντονισμός Καραμανλή - Παπαδόπουλου για τις επόμενες κινήσεις.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανεξάρτητη Κύπρος χωρίς ξένους στρατούς. Δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

CITY PRESS: Μαύρα σύννεφα στον οικονομικό ορίζοντα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι επίσημα πλέον πάνω από το όριο του 3%.

Η ΧΩΡΑ: Ποια ακίνητα εκτός σχεδίου γίνονται νόμιμα. Τροπολογία βάζει τέλος στις περιπέτειες χιλιάδων ιδιοκτητών.

Κυπριακό - συναντήσεις T. Παπαδόπουλου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων της EE με τους Τουρκοκύπριους θα γίνει υπό συνθήκες διατήρησης του ρόλου της κυβέρνησης της Κύπρου. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή κατ' αρχήν συμφωνία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών σχετικά με τον κανονισμό που θα διέπει το νομικό καθεστώς των σχέσεων της ΕΕ με την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «Ελλάδα και Κύπρος δέχτηκαν να αποφασιστεί το εμπόριο των τουρκοκυπριακών προϊόντων τον Ιούνιο, οπότε θα ισχύει ειδική πλειοψηφία και όχι βέτο. Χθες ψηφίστηκε... ομόφωνα γενικόλογος κανονισμός, που θα γίνει συγκεκριμένος με απόφαση της Κομισιόν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «στις Βρυξέλλες το συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων επιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαχείριση της Πράσινης Γραμμής, γεγονός που επί της ουσίας αποκλείει την πιθανότητα μετεξελίξεώς της σε εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, ενδεχόμενο που θα ισοδυναμούσε με διχοτόμηση. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέληση της ΕΕ να διατηρηθεί η προοπτική επανενώσεως της Κύπρου, όπως επισήμανε διπλωματική πηγή».

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις που κυριάρχησαν χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλο επισφράγισαν τις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει στην κορυφή της ατζέντας της για τα εθνικά θέματα την επίλυση του Κυπριακού».

Ολυμπιακοί Αγώνες - κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι «για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των αθλητών και γενικότερα της "ολυμπιακής οικογένειας" θα υπάρχουν ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας σε οκτώ κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας ενώ η κίνηση θα εποπτεύεται από εκατοντάδες κάμερες ελικόπτερα και ένα αερόπλοιο. Όπως διευκρινίστηκε, περιορισμοί στην κίνηση των πεζών δεν θα υπάρξουν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγικό δυστύχημα στην Κολομβία

Τα περισσότερα θύματα ήταν μαθητές

Τουλάχιστον 21 μαθητές και δύο ενήλικοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, σε τροχαίο δυστύχημα.

Το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές συνετρίβη με εκσκαφέα, ο οποίος πέρασε απότομα στη λεωφόρο.

Οι αξιωματούχοι της χώρας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 36 ακόμη μαθητές τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος της Μπογκοτά, Λούις Εδουάρδο Γκαρσόν, μετέβη αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ορισμένους από τους μαθητές, ενώ πανικόβλητοι γονείς προσπαθούσαν να μάθουν εάν ανάμεσα στα θύματα ήταν και τα παιδιά τους.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν αμέσως γνωστά, αλλά αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο οδηγός του εκσκαφέα έχασε τον έλεγχο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα μέσα στις επόμενες ημέρες.


Τετάρτη 28 Απριλίου 2004 - 21:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ισπανία: Δίωξη για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο κ.Αζίζι διέφυγε από την Ισπανία το Νοέμβριο του 2001

Ο δικαστής Μπαλταζάρ Γκάρσον άσκησε δίωξη εναντίον του Μαροκινού Αμέρ Αζίζι ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε στην οργάνωση συνάντηση στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2001.

Στη συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ο κ.Αζίζι διέφυγε από την Ισπανία το Νοέμβριο του 2001 μετά τη σύλληψη από τις ισπανικές αρχές αρκετών ατόμων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Μαροκινός φυγάς είχε ανάμειξη και στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στη Μαδρίτη, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο κ.Αζίζι εξασφάλισε διαμονή για τα άτομα που μετείχαν στη συνάντηση τον Ιούλιο ου 2001 στην περιοχή Ταραγκόνα της βορειο-ανατολικής Ισπανίας και επίσης μετέφερε μηνύματα των συνωμοτών, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ο κ.Αζίζι πιστεύεται ότι ήταν το δεξί χέρι του Ιμάντ Αντίμ Μπαρακάτ Γάρκας που είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Αμπού Νταχντάχ.

Ο Αμπού Νταχντάχ συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές το Νοέμβριο του 2001 με την υποψία ότι ήταν αρχηγός του πυρήνα της Αλ Κάιντα στη χώρα και ο άνθρωπος που εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη για τους σχεδιαστές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο δικαστής Γκάρσον που είχε ήδη απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του κ.Αζίζι για συμμετχοή στην παράνομη οργάνωση της Αλ Κάιντα, δήλωσε ότι οι νέες κατηγορίες εναντίον του Μαροκινού καταζητούμενου στηρίζονται σε πληροφορίες που έλαβαν οι ισπανικές αρχές από τη Βρετανία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέσεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουλίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, πρόκειται να παρουσιασθούν ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο άνδρες δεν πρόκειται να ορκισθούν ενώπιον της επιτροπής, ενώ οι καταθέσεις τους δεν θα ηχογραφηθούν.

Όσοι ασκούν κριτική στον Τζορτζ Μπους πιστεύουν ότι οι αυστηροί κανόνες που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση καταδεικνύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι απολύτως ειλικρινής.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Ντικ Κλαρκ, ισχυρίσθηκε ότι η αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα δεν ήταν τόσο μεγάλη προτεραιτότητα για την κυβέρνηση Μπους όσο για την κυβέρνηση Κλίντον.

Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες, κυκλοφόρησε μία έκθεση που είχε παρουσιασθεί προς τον κ. Μπους ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία προειδοποιούσε το Λευκό Οίκο για τις προθέσεις της Αλ Κάιντα.

Παρουσία δικηγόρου

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ποτέ δεν διέθετε επαρκείς πληροφορίες για το σχεδιασμό επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα.

Οι κανόνες του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση είναι αυστηροί

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούος, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους να παρουσιάσει όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης το καλοκαίρι του 2001.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους έχει κατατοπισθεί πλήρως για τη συνάντηση με την επιτροπή από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Παρών στη συνάντηση, στην οποία επιτρέπονται μόνο οι σημειώσεις, αναμένεται να είναι και ο δικηγόρος του Τζορτζ Μπους.

Τα αποτελέσματα της επιτροπής αναμένεται να δοθούν στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουλίου.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

πΓΔΜ: Νικητής ο Τσερβένκοφσκι

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Ο νέος πρόεδρος κήρυξε την νίκη του σε πανηγυρικό κλίμα

Ο 42χρονος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εξελέγη νέος πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Ωστόσο, ο αντίπαλος του, Σάσκο Κέντεφ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση, κάνει λόγο για νοθεία των εκλογών και δηλώνει ότι δεν τις αναγνωρίζει.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, 42 χρονών, υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), απέσπασε το 63% των ψήφων, έναντι του 37% του αντιπάλου του, Σάσκο Κέντεφ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κεντροδεξιό εθνικιστικό κόμμα (VMRO-DPMNE).

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 53%, ξεπερνώντας το 50% που ήταν απαραίτητο για να θεωρηθεί έγκυρος ο επαναληπτικός γύρος.

Ο Τσερβένκοφσκι κηρύσσοντας την νίκη του, σε πανηγυρικό κλίμα, ανέφερε: «Η χώρα, μέσω δημοκρατικών και νόμιμων εκλογών, εξέλεξε τον πρόεδρο της».

Καταγγελίες για νοθεία

Η νίκη του σοσιαλδημοκράτη Τσερβένκοφσκι σκιάζεται εν μέρει από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία των εκλογών, η οποία γνωστοποίησε ότι δεν τις αναγνωρίζει και ανήγγειλε σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Η χώρα, μέσω δημοκρατικών και νόμιμων εκλογών, εξέλεξε τον πρόεδρο της

Μπράνκο Τσερβένκοφσκι

«Γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης εκλογικής νοθείας που σημειώθηκε ποτέ στην χώρα. Οι εκλογές αυτές προσβάλλουν την δημοκρατία», ανέφερε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Σάσκο Κέντεφ.

Παράλληλα, το VMRO-DPMNE, υποστηρίζει ότι το ποσοστό συμμετοχής των χθεσινών εκλογών κυμάνθηκε μόλις στο 45%.

Η άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει τις εκλογές, προκαλεί ανησυχίες για όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, η οποία οδηγήθηκε πρόωρα στις εκλογές για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το Φεβρουάριο.

Προεδρικές αρμοδιότητες

Μία σαφέστερη εικόνα για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, τις οποίες απέρριψε το κυβερνών κόμμα του Τσερβένκοφσκι, αναμένεται να σχηματισθεί από την τοποθέτηση της ομάδας των διεθνών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι επιτήρησαν τις εκλογές.

Γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης εκλογικής νοθείας που σημειώθηκε ποτέ στην χώρα. Οι εκλογές αυτές προσβάλλουν την δημοκρατία

Σάσκο Κέντεφ

Πάντως όλα τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ως μεγάλο φαβορί των εκλογών τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο Τσερβένκοφσκι εθεωρείτο φαβορί τόσο λόγω της αρκετής διαφοράς που απέσπασε στον πρώτο γύρο, όσο και λόγω της ανοιχτής υποστήριξης που εξασφάλισε από το συγκυβερνών και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, αυτό του Αλί Αχμέτι - ο υποψήφιος του οποίου στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 15%.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο Τσερβένκοφσκι θα ελέγχει τόσο την προεδρία όσο και την κυβέρνηση, αφού ο ηγετικός του ρόλος στο εσωτερικό του κόμματός του δεν αμφισβητείται από κανέναν.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπό δοκιμασία» ο Τόνι Μπλερ

Για τη σκληρότερη περίοδο στην καριέρα του Τόνι Μπλερ κάνουν λόγο οι βρετανικές εφημερίδες, μιλώντας για απομόνωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι ορισμένοι στενοί συνεργάτες του Τόνι Μπλερ επιθυμούν να διαψεύσουν τις φήμες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενδέχεται να μην υποβάλει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει τα βέλη της κριτικής για το Ιράκ, τη στάση του σε ευρωπαϊκά θέματα και την πολιτική του στη μετανάστευση.

Ελπίδες για τρίτη θητεία

Ο Τόνι Μπλερ είναι αποφασισμένος να σπάσει το ρεκόρ της Μάργκαρετ Θάτσερ και να μείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού για 12 χρόνια

Τάιμς (Times)

Η Γκάρντιαν (Guardian), από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί και ότι πρόκειται να εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία το καλοκαίρι χωρίς να δείχνει διόλου ηττημένος.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Τόνι Μπλερ επιθυμεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία και ότι δεν σχεδιάζει να παραδώσει τα ηνία του κόμματος στον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Την ίδια άποψη εκφράζει και η Τάιμς (Times), λέγοντας ότι ο Τόνι Μπλερ είναι αποφασισμένος να σπάσει το ρεκόρ της Μάργκαρετ Θάτσερ και να μείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού για 12 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, λέει το άρθρο, η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να ενισχύσει το προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού, έπειτα από την έντονη κριτική που έχει δεχθεί ο Τόνι Μπλερ τόσο από υπουργούς του όσο και από την κοινή γνώμη.

Μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα για τον τερματισμό της απομόνωσης του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ελήφθησαν ουσιαστικά ως ανταμοιβή για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Τουρκοκυπρίους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι τα μέτρα - τα οποία προώθησε η Βρετανία - έχουν στόχο να κάνουν την «πράσινη γραμμή» όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη για τις μετακινήσεις και τη μεταφορά προϊόντων.

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης

δεν υπάρχουν προοπτικές για αναγνώριση του βόρειου κατεχόμενου τμήματος και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιθυμεί την επανένωση του νησιού για τους δικούς της λόγους

Ιντιπέντεντ (Independent)

Η Ιντιπέντεντ (Independent) θεωρεί ότι τα εν λόγω μέτρα θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, λέει το δημοσίευμα, τα μέτρα έχουν σκοπό να θέσουν τέρμα στις άθλιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα και προκαλούν ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ζουν στο Λονδίνο παρά στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα.

Ωστόσο, το δημοσίευμα τονίζει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για αναγνώριση του βόρειου κατεχόμενου τμήματος και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιθυμεί την επανένωση του νησιού για τους δικούς της λόγους.


Πέμπτη 29 Απριλίου 2004 - 04:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για τη διεύρυνση

Με ενθουσιασμό για το μέλλον αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δέκα νέα μέλη.

Η γερμανική Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) αναδημοσιεύει το άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στη γαλλική Λε Μοντ (Le Monde).

Στο άρθρο, ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.

«Εάν αποδεχθούμε την Τουρκία», γράφει ο Τόνι Μπλερ, «θα είναι σαν να αποκτούμε μία γέφυρα με τον ισλαμικό κόσμο, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε».

Η Ντερ Ντάγκεσπιγκελ (Der Dagesspiegel) πιστεύει ότι με τη διεύρυνση πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι με 25 μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει το όραμα του κοινωνικού αποκεντρωτισμού.

Δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει τη διεύρυνση «ιστορικό γεγονός», αλλά προειδοποιεί ότι την 1η Μαϊου θα ακουσθούν πομπώδεις ομιλίες.

Άρθρο του Τόνι Μπλερ

Εάν αποδεχθούμε την Τουρκία θα είναι σαν να αποκτούμε μία γέφυρα με τον ισλαμικό κόσμο, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε

Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung)

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, λέγοντας ότι μόνο εάν δοθεί περισσότερη ισχύς στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διατηρηθεί το κύρος της κοινότητας στο εξωτερικό.

Η ισπανική Ελ Περιόδικο (El Periodico) βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και πιστεύει ότι η πολιτική του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Χοσέ Λούις Θαπατέρο, έχει στόχο να ενδυναμώσει και όχι να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η ουγγρική Νεπσζαμπάντσαγκ (Nepszabadsag) προσπαθεί να εφησυχάσει τους αναγνώστες της, λέγοντας ότι δεν θα κατευθύνονται τα πάντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το υγειονομικό σύστημα υγείας, η παιδεία, οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να συντονίζονται από τις κυβερνήσεις των νέων χωρών-μελών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.