Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-16

  1. «Μαύρος λυτρωτής»
  2. «Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»
  3. Όλο και πιο κοντά στην εξουσία η Γκάντι
  4. «Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»
  5. Ο Ράμσφελντ «στο στόχαστρο» για τους βασανισμούς
  6. «Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»
  7. Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ
  8. Νέες συγκρούσεις στο Ιράκ
  9. «Εκλογικό μειονέκτημα»
  10. Αναγγελία ισοπέδωσης στη Ράφα

Δευτέρα 17 Μαΐου 2004 - 02:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαύρος λυτρωτής»

Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο «άνθρωπος της «τελευταίας στιγμής» για τον Παναθηναϊκό, μετά το γκολ στη Τούμπα, σκόραρε στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Προοδευτική, για να δώσει ουσιαστικά το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό.

Το 2-1 διατήρησε την διαφορά των δυο βαθμών για το τριφύλλι, σε έναν αγώνα θρίλερ με πολλές χαμένες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.

Η Προοδευτική πίστεψε στις δυνάμεις της και στο 44' ο Σπέρτος έκανε το 1-1 κόντρα στον Κοτσόλη που είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα λόγω τραυματισμού του Χαλκιά.

Τρία λεπτά αργότερα, και ενώ οι παίκτες του Παναθηναϊκού περίμεναν το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου, ο Φρατζέσκος έκανε σουτ έξω από την περιοχή και η μπάλα χτύπησε για πρώτη φορά στο δοκάρι.

Στο δεύτερο μέρος, όσο περνούσε η ώρα, ο Παναθηναϊκός ένιωθε εγκλωβισμένος. Την λύση έδωσε ο Ολισαντέμπε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Δύο λεπτά αργότερα(92΄), ο πρώην "πράσινος" Κώστας Φρατζέσκος με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή έστελνε την μπάλα στο δοκάρι, σε μια φάση που αν η μπάλα πήγαινε λίγο πιο κάτω, η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Αποχαιρέτησε την κατηγορία η ομάδα του Κορυδαλλού.

Παραμένει ο Άρης στην Α' Εθνική

Ο Ολυμπιακός επικράτησε του Άρη με 3-0 στη Ριζούπολη. Μπορεί το πρώτο ημίχρονο να ήταν μέτριο αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πιο επιθετικά και πήραν τη νίκη με τους Γεωργιάδη (57'), Γεωργάτου (78') και Ζιοβάνι (87').

Από την πλευρά τους οι ηττημένοι, μπορεί να μην πήραν θετικό αποτέλεσμα, αλλά εξασφάλισαν, βάση των αποτελεσμάτων, την παραμονή τους στην Α' Εθνική.

Ελπίδα για τον ΠΑΟΚ, ισοπαλίες για ΑΕΚ, Πανιώνιο, Πανηλειακό

Ο ΠΑΟΚ τον Αύγουστο θα διεκδικήσει συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ καθώς μετά το 2-1 εις βάρος της Χαλκηδόνας εξασφάλισε την 3η θέση . Έφτασε τους 59 βαθμούς και απομακρύνθηκε κατά επτά από ΑΕΚ και Αιγάλεω.

Τα γκολ για τον ΠΑΟΚ οι Χάγκαν (51 ), Σπάσιτς (86΄), με τον Μανουσάκη να έχει ισοφαρίσει προσωρινά (76 ).

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Σλάτζιαν Σπάσιτς, ο παίκτης που όχι μόνο "καθάρισε" για τους Θεσσαλονικείς απέναντι στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου, αλλά βοήθησε με τα καθοριστικά του γκολ στη Ριζούπολη (στο 2-1 επί του Ολυμπιακού) και στην Καλλιθέα (1-0) να γίνει το όνειρο ετών πραγματικότητα για την ομάδα του.

H ΑΕΚ είδε τον ΟΦΗ να προηγείται με τον Μπικόφσκι (5') αλλά και τον νεαρό τερματοφύλακα, Ιωσήφ Δασκαλάκη, να πραγματοποιεί εκπληκτικές αποκρούσεις.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου η "Ένωση" ισοφάρισε με τον Λάκη, αλλά 10 λεπτά αργότερα, στο 56', ο Ντεγιάνοφ "έγραψε" το 1-2, με πέναλτι που κέρδισε ο Σοάρες από τον Ποπόφ (αποβλήθηκε αργότερα με 2η κίτρινη κάρτα).

Τελικά ο Κατσουράνης ήρθε στο 67' διαμόρφωσε το τελικό 2-2, με τον Ζαγοράκη να χάνει στο 86΄, μοναδική ευκαιρία να χαρίσει στους γηπεδούχους τη νίκη γοήτρου.

Ακράτητος και Πανιώνιος έμειναν στο 1-1 στα Άνω Λιόσια και με δεδομένα τα αποτελέσματα στους υπόλοιπους αγώνες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. Ο μεν Ακράτητος φαίνεται να εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στους αγώνες μπαράζ με αντίπαλο τον Εργοτέλη, ο δε Πανιώνιος βρέθηκε δύο βαθμούς μπροστά από την Χαλκηδόνα και είναι μια ανάσα από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Tις λιγοστές του ελπίδες να διεκδικήσει την παραμονή του σε αγώνες μπαράζ διατήρησε ο Πανηλειακός, ο οποίος απέσπασε ισοπαλία, 0-0, από τον Ηρακλή στη Νέα Ευκαρπία. Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να κερδίσει την επόμενη και τελευταία αγωνιστική τον Παναθηναϊκό στον Πύργο και να ηττηθεί ο Ακράτητος από τη Χαλκηδόνα.

Ο Ιωνικός κέρδισε την Ξάνθη με 1-0 στη Νίκαια και εξασφάλισε και μαθηματικά την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Σκόρερ για την ομάδα της Νεάπολης ο Ολιβιέρ Μακόρ που μετά τη λήξη του αγώνα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι διαιτητές στην Ελλάδα καταστρέφουν το ποδόσφαιρο»!

Υπό το βλέμμα του Βάλτερ Ζένγκα το Αιγάλεω αρκέστηκε στην ισοπαλία (1-1) με την Καλλιθέα, αποτέλεσμα που άφησε τουλάχιστον ικανοποιημένες και τις δύο ομάδες.

Το μεν Αιγάλεω έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του έξοδο, η δε Καλλιθέα με τον βαθμό αυτό έφτασε στο σύνολο τους 27β. και «κλείδωσε» την παραμονή της στην Α' Εθνική και την επόμενη σεζόν.

Η βαθμολογία (σε 29 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 74

2. Ολυμπιακός 72

3. ΠΑΟΚ 59

4. ΑΕΚ 52

-Αιγάλεω 52

6. Πανιώνιος 44

7. Χαλκηδόνα 42

8. Ηρακλής 39

9. Ιωνικός 30

-Ξάνθη 30

11. ΟΦΗ 29

12. Καλλιθέα 27

13. Άρης 26

14. Ακράτητος 23

15. Πανηλειακός 21

16. Προοδευτική 20


«Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»

H Eλλάδα είναι σε θέση να εγγυηθεί σε όλους την ασφάλεια των Oλυμπιακών Aγώνων, διαμηνύει ο υπουργός Δημόσιας Tάξης, Γιώργος Bουλγαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», που είναι η πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του στις Hνωμένες Πολιτείες, ο κ. Bουλγαράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί η ένοπλη παρουσία ξένων συνοδών ασφαλείας των ολυμπιακών αποστολών στην Aθήνα και σημειώνει ότι 37.000 άτομα θα εργασθούν για τη φύλαξη των Aγώνων, ενώ η συνολική δαπάνη για θέματα ασφάλειας θα είναι τριπλάσια σε σύγκριση με τους προηγούμενους Oλυμπιακούς Aγώνες, στο Σίδνεϊ.

O υπουργός Δημόσιας Tάξης αφήνει να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες, βομβιστικές επιθέσεις στην Kαλλιθέα, κάνοντας λόγο για «ομάδα περιθωριακών, εγχώριας προέλευσης». Παράλληλα, χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα από μερίδα του διεθνούς Tύπου, επικαλούμενος χαρακτηριστικά το πρόσφατο περιστατικό δύο δημοσιογράφων των «Times».

Ξεκινώντας από τα θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα είναι απολύτως έτοιμη για τους Oλυμπιακούς Aγώνες και χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα.

Ελεύθεροι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους οι τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια.

Οι τρεις Βρετανοί εντοπίστηκαν από φρουρό ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς. Οι τρεις Βρετανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου μετά τον έλεγχο της ταυτότητάς τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το νέο αυτό περιστατικό με εμπλοκή Βρετανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη υπόθεση με τη δημοσιογράφο των Times, Λόρα Πικ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σημερινό περιστατικό εντοπισμού και προσαγωγής δημοσιογράφων στους χώρους του ΟΑΚΑ επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσα επισήμανε η ΑΘΗΝΑ 2004 στην προχθεσινή της ανακοίνωση. Πρώτον, όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αρκεί να ακολουθούν τις διαδικασίες για τις οποίες έχουν εγκαίρως ενημερωθεί.

Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να το αντιληφθούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων».

Διάψευση BBC

Εν τω μεταξύ το BBC διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ένας εκ των συλληφθέντων ήταν δημοσιογράφος του BBC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού ο Τόμας Γουόλς «δεν είναι δημοσιογράφος του BBC».

Εκπρόσωπος του BBC διευκρίνισε ότι ο Τόμας Γουόλς έχει συνεργασία με το BBC καθώς παρουσιάζει τηλεοπτικό πρόγραμμα για την κηπουρική. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι στέλεχος του Οργανισμού και ότι στην Αθήνα δεν μετέβη με εντολή του BBC.

Στην ανακοίνωση του το BBC προσθέτει ότι «δεν έχει δοθεί εντολή σε κανένα δημοσιογράφο του BBC να εισέρχεται παράνομα στο Ολυμπιακό Στάδιο».


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Όλο και πιο κοντά στην εξουσία η Γκάντι

Προς το πρωθυπουργικό γραφείο οδεύει η Σόνια Γκάντι

Τα αριστερά κόμματα που συμμάχησαν με το Κόμμα του Κογκρέσου συμφώνησαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Σόνια Γκάντι για την πρωθυπουργία.

Το Κόμμα του Κογκρέσου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο της Ινδίας αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα του έδινε την δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων που αύξησε την εκλογική του δύναμη αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Κεντρική Επιτροπή του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της Ινδίας, CPIM, συνεδρίασε την Κυριακή και πρόκειται να ανακοινώσει την απόφαση του την Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, το CPIM εξετάζει τη μορφή της συνεργασίας με το Κόμμα του Κογκρέσου. Αν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού ή απλά θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση υπό την κυρία Γκάντι.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις η κυρία Γκάντι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ινδίας εάν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»

H Eλλάδα είναι σε θέση να εγγυηθεί σε όλους την ασφάλεια των Oλυμπιακών Aγώνων, διαμηνύει ο υπουργός Δημόσιας Tάξης, Γιώργος Bουλγαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», που είναι η πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του στις Hνωμένες Πολιτείες, ο κ. Bουλγαράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί η ένοπλη παρουσία ξένων συνοδών ασφαλείας των ολυμπιακών αποστολών στην Aθήνα και σημειώνει ότι 37.000 άτομα θα εργασθούν για τη φύλαξη των Aγώνων, ενώ η συνολική δαπάνη για θέματα ασφάλειας θα είναι τριπλάσια σε σύγκριση με τους προηγούμενους Oλυμπιακούς Aγώνες, στο Σίδνεϊ.

O υπουργός Δημόσιας Tάξης αφήνει να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες, βομβιστικές επιθέσεις στην Kαλλιθέα, κάνοντας λόγο για «ομάδα περιθωριακών, εγχώριας προέλευσης». Παράλληλα, χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα από μερίδα του διεθνούς Tύπου, επικαλούμενος χαρακτηριστικά το πρόσφατο περιστατικό δύο δημοσιογράφων των «Times».

Ξεκινώντας από τα θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα είναι απολύτως έτοιμη για τους Oλυμπιακούς Aγώνες και χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα.

Ελεύθεροι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους οι τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια.

Οι τρεις Βρετανοί εντοπίστηκαν από φρουρό ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς. Οι τρεις Βρετανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου μετά τον έλεγχο της ταυτότητάς τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το νέο αυτό περιστατικό με εμπλοκή Βρετανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη υπόθεση με τη δημοσιογράφο των Times, Λόρα Πικ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σημερινό περιστατικό εντοπισμού και προσαγωγής δημοσιογράφων στους χώρους του ΟΑΚΑ επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσα επισήμανε η ΑΘΗΝΑ 2004 στην προχθεσινή της ανακοίνωση. Πρώτον, όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αρκεί να ακολουθούν τις διαδικασίες για τις οποίες έχουν εγκαίρως ενημερωθεί.

Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να το αντιληφθούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων».

Διάψευση BBC

Εν τω μεταξύ το BBC διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ένας εκ των συλληφθέντων ήταν δημοσιογράφος του BBC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού ο Τόμας Γουόλς «δεν είναι δημοσιογράφος του BBC» λέει η ανακοίνωση, που προσθέτει ότι «δεν έχει δοθεί εντολή σε κανένα δημοσιογράφο του BBC να εισέρχεται παράνομα στο Ολυμπιακό Στάδιο».


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ράμσφελντ «στο στόχαστρο» για τους βασανισμούς

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ενέκρινε το πρόγραμμα που οδήγησε στο σκάνδαλο των φυλακών Αμπου Γκράιμπ γράφει το New Yorker

Το αμερικανικό περιοδικό Νιου Γιόρκερ (The New Yorker) γράφει ότι ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενέκρινε μυστικό πρόγραμμα που ενεθάρρυνε το βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων.

Σε άρθρο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, γίνεται λόγος για ενέργειες φυσικού καταναγκασμού και σεξουαλικής ταπείνωσης που περιελάμβανε το πρόγραμμα αυτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άντληση πληροφοριών για την διογκούμενη αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.

Επίσης αναφέρεται ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόταν εναντίον κρατουμένων στο Αφγανιστάν και ότι ο κ. Ράμσφελντ ενέκρινε την επέκτασή του στο Ιράκ.

Η πηγή του σκανδάλου των φυλακών του Αμπου Γκράιμπ βρίσκεται .σε απόφαση που ενέκρινε πέρυσι ο υπουργός αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ

Σέιμουρ Χερς, New Yorker

Πάντως επιτελείς του Πενταγώνου λένε ότι οι ισχυρισμοί του περιοδικού είναι αποκυήματα φαντασίας, αποτελούν συνωμοτικά σενάρια, βρίθουν λαθών και βασίζονται σε ανώνυμες πηγές πληροφόρησης.

Ο κύριος Χερς γράφει ότι το πρόγραμμα αυτό προήλθε από την απογοήτευση που προκαλούσαν στις αμερικανικές υπηρεσίες τα νομικά εμπόδια στην εκστρατεία κατά ηγετικών στελεχών της αλ-Κάιντα μετά την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2001.

Σύμφωνα με τον κύριο Χερς, το πρόγραμμα έδινε την δυνατότητα σε μέλη των αμερικανικών δυνάμεων να καταφεύγουν σε «επί τόπου ανακρίσεις» χρησιμοποιώντας και βίαια μέσα εάν αυτό κρίνονταν αναγκαίο.

Τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο- ο κύριος Ράμσφελντ και ο ο Στίβεν Καμπόν, ο υφυπουργός του για θέματα πληροφοριών διεύρυναν το πρόγραμμα και στο Ιράκ και συγκεκριμένα στην φυλακή του Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι αγώνες θα είναι ασφαλείς»

H Eλλάδα είναι σε θέση να εγγυηθεί σε όλους την ασφάλεια των Oλυμπιακών Aγώνων, διαμηνύει ο υπουργός Δημόσιας Tάξης, Γιώργος Bουλγαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», που είναι η πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του στις Hνωμένες Πολιτείες, ο κ. Bουλγαράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί η ένοπλη παρουσία ξένων συνοδών ασφαλείας των ολυμπιακών αποστολών στην Aθήνα και σημειώνει ότι 37.000 άτομα θα εργασθούν για τη φύλαξη των Aγώνων, ενώ η συνολική δαπάνη για θέματα ασφάλειας θα είναι τριπλάσια σε σύγκριση με τους προηγούμενους Oλυμπιακούς Aγώνες, στο Σίδνεϊ.

O υπουργός Δημόσιας Tάξης αφήνει να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις πρόσφατες, βομβιστικές επιθέσεις στην Kαλλιθέα, κάνοντας λόγο για «ομάδα περιθωριακών, εγχώριας προέλευσης». Παράλληλα, χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα από μερίδα του διεθνούς Tύπου, επικαλούμενος χαρακτηριστικά το πρόσφατο περιστατικό δύο δημοσιογράφων των «Times».

Ξεκινώντας από τα θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα είναι απολύτως έτοιμη για τους Oλυμπιακούς Aγώνες και χαρακτηρίζει κακόβουλες, ιδιοτελείς και αναξιόπιστες τις επιθέσεις που δέχεται η Eλλάδα.

Ελεύθεροι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους οι τρεις Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια.

Οι τρεις Βρετανοί εντοπίστηκαν από φρουρό ιδιωτικής υπηρεσίας φύλαξης, ο οποίος κάλεσε τους αστυνομικούς. Οι τρεις Βρετανοί οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου μετά τον έλεγχο της ταυτότητάς τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το νέο αυτό περιστατικό με εμπλοκή Βρετανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη υπόθεση με τη δημοσιογράφο των Times, Λόρα Πικ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το σημερινό περιστατικό εντοπισμού και προσαγωγής δημοσιογράφων στους χώρους του ΟΑΚΑ επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη σημασία όσα επισήμανε η ΑΘΗΝΑ 2004 στην προχθεσινή της ανακοίνωση. Πρώτον, όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αρκεί να ακολουθούν τις διαδικασίες για τις οποίες έχουν εγκαίρως ενημερωθεί.

Όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να το αντιληφθούν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και το κύρος της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού και των σκοπιμοτήτων».


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ

Προβάδισμα στη ΝΔ δίνουν δύο ακόμα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ΝΔ συγκεντρώνει 40,6%, έναντι 33,7% του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε έρευνα της GPO το κυβερνών κόμμα προηγείται με 41,1%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,6%, το ΠΑΣΟΚ 33,7%, το ΚΚΕ 5,8%, ο Συνασπισμός 3,7% και ο ΛΑΟΣ 2,6%.

Στην παράσταση νίκης -δηλαδή στην ερώτηση ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές- το 69,1% απαντά η ΝΔ, έναντι 12,3% που εκτιμά ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Η συσπείρωση στη ΝΔ κινείται στο επίπεδο του 91,6%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 85,5%.

Τέλος, το 52,5% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά ή πολύ για τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, έναντι 46,4% που απαντά όχι και τόσο ή καθόλου.

Η δημοσκόπηση του Ελεύθερου τύπου

Προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 41,1%, ενώ εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 33,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2 %, ο Συνασπισμός με 3,6%, ο ΛΑΟΣ με 2,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 11,8%.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, η σφυγμομέτρηση εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 72,1%, έναντι 12 % που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Προβάδισμα και στη Θεσσαλονίκη

Προβάδισμα 16,5% μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει στη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου σφυγμομέτρηση, που έγινε μεταξύ των ψηφοφόρων της Α' εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής».

Η έρευνα έγινε από την εταιρία Interview, από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, στους δήμους που περιλαμβάνονται στην Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 760 ατόμων, σταθμισμένο βάσει των εθνικών εκλογών του 2004, του πληθυσμού της περιοχής και του φύλλου.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου στην Α' Θεσσαλονίκης (Κεντρικός δήμος, δήμος Καλαμαριάς και υπόλοιποι δήμοι ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης), η ΝΔ συγκεντρώνει το 43,80% (43,69% στις εθνικές εκλογές), το ΠΑΣΟΚ το 27,30% (37,45% στις εθνικές), το ΚΚΕ το 6,60% (6,67%), ο Συνασπισμός το 3,67% (3,96%), το ΛΑΟΣ 2,60% (4,42%), άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 2,90 των ερωτηθέντων, δεν απάντησε το 3,70%, ενώ το 9,43% δήλωσαν αναποφάσιστοι.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συγκρούσεις στο Ιράκ

Ένοπλοι Σιίτες πολιτοφύλακες στην πόλη Νατζάφ

Στο Ιράκ συνεχίζεται η ένοπλη αντιπαράθεση στην πόλη της Καρμπάλα, ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα και σε Σιίτες πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν τον κληρικό Μοκταντά Αλ Σαντρ.

Ίλη αμερικανικών αρμάτων μάχης προέλασε στο κέντρο της πόλης πλησιάζοντας στις ιερότερες τοποθεσίες των Σιιτών, τους ναούς του Ιμάμη Χουσεΐν και του Ιμάμη Αμπάς, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του νοσοκομείου της πόλης ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και 13 τραυματίσθηκαν ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πόλη Νατζάφ, με σποραδικούς μόνο πυροβολισμούς και χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ πιο νότια, στη Νασιρίγια το πολιτικό προσωπικό των δυνάμεων κατοχής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη λόγω απειλών που δέχθηκε από Ιρακινούς.

Στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, τη Βασόρα, τρεις Ιρακινοί άμαχοι μέλη της ίδιας οικογένειας βρήκαν το θάνατο όταν όλμος που είχε στόχο παρακείμενη βρετανική βάση παρέκκλινε της πορείας του και έπληξε το σπίτι τους.

Συμπαράσταση Σουνιτών σε Σιίτες

Στο μεταξύ ανθρωπιστική εφοδιοπομπή με εννέα φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα, προερχόμενη από την πόλη Φαλούτζα έφθασε στην πόλη Κούφα του νοτίου Ιράκ.

Το γεγονός χαρακτηρίζεται από ανταποκριτές ως περαιτέρω ένδειξη ότι οι Σουνίτες της Φαλούτζα και οι Σιίτες πολιτοφύλακες παραμερίζουν τις διαφορές τους για να αγωνιστούν ενάντια στα στρατεύματα κατοχής.

Στη Βαγδάτη ακόμη ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε όταν αυτοσχέδια βόμβα ανατινάχθηκε τη στιγμή που περνούσε δίπλα το όχημά τους.

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και σύμφωνα με ανταποκριτές πυκνά σύννεφα καπνού υψώθηκαν πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται το επιτελείο των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκλογικό μειονέκτημα»

Οι κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας γράφουν ότι οι προοπτικές παραμονής του Τόνι Μπλερ στο πηδάλιο του κυβερνώντος κόμματος φθίνουν ολοένα.

«Βουλευτές των Εργατικών ζητούν νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Ιράκ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Σάντει Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph).

Σύμφωνα με την εφημερίδα πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει το θέμα της εμπλοκής της χώρας στην κατοχή του Ιράκ.

Tην ίδια στιγμή οι επιτελείς του βρετανικού υπουργείου Άμυνας προετοιμάζουν σχέδιο αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ σε περίπτωση «στρατηγικής αποτυχίας», γράφει η Τέλεγκραφ.

Ο κ. Μπλερ τώρα έχει καθήκον να δείξει πραγματική ηγετική πυγμή ώστε να σώσει τη δουλειά, τη φήμη της Βρετανίας και το λαό του Ιράκ. Αυτό βέβαια σημαίνει και την ανάληψη ευθύνης τις πολιτικές αποτυχίες του παρελθόντος

Άρθρο αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ιντιπέντεντ

Πάντως η απάντηση κύκλων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στους ρεπόρτερ της εφημερίδας είναι ότι ο Τόνι Μπλερ δεν πρόκειται να αποχωρήσει εκουσίως όσο η Βρετανία θα αντιμετωπίζει το ακανθώδες ζήτημα του Ιράκ.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι αυτός οδήγησε τη χώρα στο δύσκολο μονοπάτι της συστράτευσης με τις ΗΠΑ και αυτός πρέπει τώρα να δώσει λύσεις» εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι.

Η εφημερίδα Ομπζέρβερ (The Observer) επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές γράφοντας ότι ο ίδιος ο κ. Μπλερ είπε σε φίλους του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του πριν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της κρίσης.

«Χαμηλή δημοτικότητα και αξιοπιστία»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύουν οι κυριακάτικοι Τάιμς ( The Sunday Times),

το 46% των ερωτηθέντων θέλουν να παραιτηθεί ο κ. Μπλερ πριν από τις εκλογές του 2005,

σε ποσοστό 22% λένε ότι πρέπει να παραιτηθεί λίγο μετά την εκλογική αναμέτρηση,

ενώ μόλις το 20% επιθυμεί την παραμονή του στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος.

Η δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο YouGov φέρνει την συντηρητική αντιπολίτευση πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 37%, ενώ το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34%.

Αλλά το ποσοστό των Εργατικών αυξάνει εάν υπάρξει διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, με τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να διαδέχεται τον κ. Μπλερ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού είναι ότι οι Τάιμς (εφημερίδα που στήριξε και στηρίζει τον πόλεμο) αναρωτιέται σε άρθρο της αρχισυνταξίας της εάν το Ιράκ θα αποτελέσει τη νέμεση των κ.κ. Μπλερ και Μπους, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ισπανού ομολόγου τους, κ. Αθνάρ.

«Μειονέκτημα για τους Εργατικούς»

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) σημειώνει ότι στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί μεγάλη ανησυχία καθώς οι εσωκομματικές σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μπλερ αποτελεί τροχοπέδη στην τρίτη εκλογική νίκη.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η παρουσία του Τόνι Μπλερ στην κεφαλή του κόμματος ίσως στοιχίσει σε 60 κυβερνητικούς βουλευτές την έδρα τους, καθώς ολοένα και περισσότεροι παραδοσιακοί και οψιφανείς υποστηρικτές των Εργατικών λένε ότι θα ξαναψηφίσουν το κόμμα αυτό μόνο εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.

Η εφημερίδα παρόλο που αντιτάχθηκε στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, σήμερα προτρέπει με άρθρο της αρχισυνταξίας της τον πρωθυπουργό να δείξει χαρακτήρα και να μην «το βάλει στα πόδια».

«Ο κ. Μπλερ τώρα έχει καθήκον να δείξει πραγματική ηγετική πυγμή ώστε να σώσει τη δουλειά, τη φήμη της Βρετανίας και το λαό του Ιράκ. Αυτό βέβαια σημαίνει και την ανάληψη ευθύνης τις πολιτικές αποτυχίες του παρελθόντος» επισημαίνει η εφημερίδα.


Κυριακή 16 Μαΐου 2004 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγγελία ισοπέδωσης στη Ράφα

Πάνω από χίλιοι κάτοικοι της Ράφα έμειναν άστεγοι το τελευταίο τριήμερο

Τη συνέχιση των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξήγγειλε ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Μοσέ Γιααλόν.

Ο στρατηγός Γιααλόν ενημέρωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα και επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες οικίες Παλαιστινίων πρόκειται να κατεδαφισθούν.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο συμπόσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Ιορδανία, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αντίθετη σε όσα συμβαίνουν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

Δικαστικό ΟΚ στις κατεδαφίσεις

Νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επέτρεψε εκ νέου στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να κατεδαφίζουν οικίες Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, με το σκεπτικό ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται για λόγους ασφαλείας.

Το απόγευμα του Σαββάτου το δικαστήριο είχε εκδώσει προσωρινή απόφαση με την οποία απαγόρευε στον ισραηλινό στρατό να κατεδαφίζει τα σπίτια, εκτός εάν αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων.

Το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 90 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και πάνω από χίλιοι κάτοικοι της Ράφα έμειναν άστεγοι, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προέβη στις κατεδαφίσεις επειδή τα σπίτια αυτά χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια Παλαιστινίων μαχητών.

Αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούν τμήμα ενός προαποφασισμένου σχεδίου που αποσκοπεί στη διεύρυνση της ουδέτερης ζώνης μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Διαδήλωση υπέρ της αποχώρησης

Πάνω από 100 χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Τελ Αβίβ, ζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης λένε ότι στόχος τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν να εκπληρώσει την εξαγγελία της και να αποσύρει τα στρατεύματα από την κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ ψήφισε εναντίον της ενέργειας αυτής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.