Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-22

  1. Στο σφυρί
  2. Ο «Χρυσός Φοίνικας» στον Μάικλ Μουρ
  3. Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ
  4. Χωρίς συμφωνία
  5. Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός
  6. Κρίση στη σύνοδο αραβικών χωρών
  7. Οι αντάρτες αποχωρούν από την Καρμπάλα
  8. Ο Μανμοχάν Σινχ πρωθυπουργός της Ινδίας
  9. Χωρίς συμφωνία
  10. Νατοϊκή δύναμη στην Αθήνα
  11. «Ποιός τελικά φταίει;»
  12. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  13. Πιέσεις στον ΟΠΕΚ
  14. Πιέσεις στον ΟΠΕΚ
  15. Ενώνεται το Ρίο με το Αντίρριο
  16. Μετά τις ΗΠΑ η οικονομία
  17. Αυλαία με πρωταθλητή
  18. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  19. «Ποιός τελικά φταίει;»
  20. Έκρηξη στη Βαγδάτη

Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 21:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στο σφυρί

Τζόνι Κας

Πάνω από 650 αντικείμενα που ανήκαν στον «θρύλο της κάντρι», Τζόνι Kας και στη σύζυγό του, Τζιούν Κάρτερ Κας, βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τον οίκο Σόθμπις τον Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη.

Η συλλογή που θα βγει στο σφυρί περιλαμβάνει φωτογραφίες, χειρόγραφους στίχους τραγουδιών, επιστολές, έπιπλα, επτά από τα βραβεία «Γκράμι» που είχε λάβει, ρούχα, κοσμήματα, και μουσικά όργανα--μεταξύ των οποίων και μία κιθάρα η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 15.000 δολάρια.

Ο Τζόνι Κας πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2003, τέσσερις μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του.

«Ο Τζόνι και η Τζιούν Κάρτερ Κας ήταν σύμβολα της αμερικανικής σκηνής και η πώληση αυτών των αντικειμένων αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους πολυπληθείς συλλέκτες και θαυμαστές του 'ανθρώπου με τα μαύρα'» δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του οίκου Σόθμπις και εξήγησε πως η επιρροή που άσκησε ο τραγουδοποιός αυτός ξεπέρασε τα όρια της κάντρι.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Χρυσός Φοίνικας» στον Μάικλ Μουρ

Ο Μουρ θέλει οι Αμερικανοί να δουν την ταινία του πριν τις προεδρικές εκλογές

Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη «Φάρεναϊτ 9/11», που ασκεί έντονη κριτική στην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κέρδισε το βραβείο της καλλίτερης ταινίας στο φετινό φεστιβάλ των Κανών.

Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κερδίζει τον «Χρυσό Φοίνικα» από το 1956 όταν το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ είχε κερδίσει το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Κόσμος του Ζακ Κουστό.

Μετά την προβολή της ταινίας του Μάικλ Μουρ την Δευτέρα ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος επί 15 λεπτά.

Το «Φάρεναϊτ 9/11» εξετάζει τον πόλεμο στο Ιράκ και ισχυρίζεται ότι η οικογένεια του προέδρου Μπους έχει σχέσεις με «τις ισχυρές οικογένειες» της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ των οποίων είναι και η οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο με το χαρακτηριστικό στυλ του Μάικλ Μουρ, κατηγορεί επίσης τον Τζορτζ Μπους ότι «έκλεψε» τις προεδρικές εκλογές του 2000, ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και ότι τροφοδότησε τους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κερδίσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Κατασυγκινημένος»

«Τι κάνατε; Είμαι κατασυγκινημένος» είπε στο λόγο του παραλαμβάνοντας τον «Χρυσό Φοίνικα» ο Μάικλ Μουρ.

«Αυτό που θέλω να πετύχω πάνω από όλα φέτος είναι να διασφαλίσω ότι αυτοί που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δεν σκοτώθηκαν μάταια» συνέχισε ο σκηνοθέτης του «Φάρεναϊτ 9/11» και ευχαριστώντας τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Κουεντίν Ταραντίνο, πρόσθεσε «διασφαλίζετε ότι ο αμερικανικός λαός θα δει αυτή την ταινία»

Άλλα βραβεία

Η ταινία «Το Ηλικιωμένο Αγόρι» του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-γουκ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο.

Τα βραβεία των κριτικών κέρδισαν η ταινία του Ταϋλανδού σκηνοθέτη ΑΣπιτσατπόνγκ Γουιρασθακούλ «Τροπική Ασθένεια» και η ηθοποιός Ίρμα Χολ.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Τόνι Γκαλίφ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Εξόριστοι».

Ο νεαρός Ιάπωνας Γαγκίρα Γουούγα, 14 ετών, κέρδισε το βραβείο καλλίτερης ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «Κανείς Δεν Γνωρίζει».

Το βραβείο καλλίτερης γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Μάγκι Τσιούνγκ από το Χονγκ Κονγκ για τον ρόλο της στην ταινία «Καθαρό».


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ

Ο Ρουντ βαν Νίστελροϊ σκόραρε δύο φορές

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας με 3-1 τον τελικό αγώνα με την Μίλγουολ.

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκισον κατέκτησε το τρόπαιο με τα τέρματα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρούουντ βαν Νίστελροϊ.

Προηγουμένως ο τερματοφύλακας των «Λεόντων» είχε σώσει την εστία από παραβίαση σε σουτ του Ρόι Κιν.

Ο Ρόι Κιν και ο Ντένις Γουάιζ ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμού τους και έπαιξαν στον τελικό για το Κύπελλο Αγγλίας.

Μετά το τρίτο γκολ της Μάντσεστερ, ο Σερ Άλεξ Φέργκισον έκανε τρεις αλλαγές, αντικαθιστώντας και τον τερματοφύλακα Ρόι Κάρολ με τον Τιμ Χάουαρντ, για να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερους παίκτες της ομάδας του να πάρουν μέρος στη νίκη.

Η Μίλγουολ έκανε επίσης μια σημαντική αλλαγή, αντικαθιστώντας τον Ντένις Γουάιζ με τον Κέρτις Γουέστον ο οποίος έγινε έτσι ο πιο νέος παίκτης που έπαιξε ποτέ σε τελικό αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας.

Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων απόλαυσαν έναν καλό αγώνα αλλά η μέρα ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτετ η οποία κατέκτησε για 11η φορά το Κύπελλο Αγγλίας.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς συμφωνία

Έντονες πιέσεις είχε δεχθεί και δέχεται ο ΟΠΕΚ από τις χώρες της Δύσης

Η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στο Άμστερνταμ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία συμφωνία για αύξηση της παραγωγής του αργού πετρελαίου, παρά τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αλλά οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δήλωσαν πως μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνάντηση του οργανισμού που θα γίνει στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση του μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γουσγκιαντόρο, χαρακτήριζε την υψηλή τιμή του πετρελαίου «καυτό πρόβλημα» αλλά επεσήμαινε ότι «είναι αποτέλεσμα συνδιασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι και 'γεωπολιτικές εντάσεις' σε ορισμένες περιοχές».

Οι 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ καλύπτουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Πριν αρχίσει η συνάντηση, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, είχε δηλώσει πως θα ζητούσε από το καρτέλ την αύξηση κατά 8,5% της παραγωγής του αργού πετρελαίου--δηλ. κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η χώρα μου είναι σε θέση ν'αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 7,6 εκατομμύρια σε 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Πιέσεις

Οι χώρες της Δύσης, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, είχαν απευθύνει έτσι εκκλήσεις στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του μαύρου χρυσού.

Δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ

Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, Υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφτασε τα 36 δολάρια και 73 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του προϊόντις στη Νέα Υόρκη κυμανθηκε στα 39 δολάρια και 92 σεντς το βαρέλι.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ οφείλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διεθνής οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Άμπρααμ, ζήτησε επίσης από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αναθεωρήσουν την πρόσφατη απόφαση για μείωση της παραγωγής του προϊόντος.

Ισχυρή ζήτηση

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως αν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή η τιμή του πετρελαίου θα πέσει αλλά όχι σημαντικά καθώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν, και συγκεκριμμένα η ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι οικονομίες αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, τόνισε την Παρασκευή ότι «κατά την άποψη μας η τιμή πετρελαίου δεν αντανακλά το επίπεδο παραγωγής». Την ίδα άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ζανγκανέ ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του ως η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ δεν θα αντιταχθεί στην πρόταση για αύξηση της παραγωγής.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 8 χρόνια, δίνοντας έτσι τέλος στην επταετή κυριαρχία του Ολυμπιακού και παράλληλα κατακτώντας το νταμπλ.

Ο «συνήθης ύποπτος» Ολιζαντέμπε, λύτρωσε για μια ακόμα φορά τους «πράσινους» και με δικό του γκολ απέναντι στον Πανηλειακό έδωσε τον τίτλο του πρωταθλήματος 2003-2004 στο τριφύλλι.

Το τελικό 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού στο Στάδιο του Πύργου πανηγυρίσθηκε έξαλλα από τους περίπου 4.500 χιλιάδες φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στο γήπεδο. Ξέφρενα πανηγύρια από παίκτες, τεχνική ηγεσία και διοίκηση των «πράσινων».

Στον αγώνα του Πύργου, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα του Πανηλειακού, είτε με ατομικές ενέργειες, είτε με προσπάθειες από τα πλάγια.

Ο Πανηλειακός αμύνθηκε σωστά πίσω από την γραμμή του κέντρου και προσπαθούσε με πίεση σε όλες τις γραμμές να κλέψει την μπάλα και να δημιουργήσει ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις.

Εμφανώς αγχωμένοι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού προσπάθησαν με ανορθόδοξο τρόπο να φτάσουν στην εστία του Κουτσόπουλου.

Έχασαν αρκετές ευκαιρίες αλλά έπρεπε να έρθει ο Ολιζαντέμπε στο 76΄για να οριστικοποίηση την κατάκτηση του τίτλού από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 το Αιγάλεω στην Ριζούπουλη αλλά έμεινε δεύτερος.

Ευρώπη ο Πανιώνιος, 3-1 την Προοδευτική, ισόπαλο 1-1 το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ.

Η Χαλκηδόνα 2-1 τον Ακράτητο και η ΑΕΚ μετά από καλή εμφάνιση 1-3 την Καλλιθέα, ο Ιωνικός 1-2 τον ΟΦΗ ενώ Ξάνθη και Ηρακλής έμειναν στο 0-0.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση στη σύνοδο αραβικών χωρών

Ο συνταγματάρχης Καντάφι απείλησε με αποχώρηση της Λιβύης

Ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Αραβικών χωρών δηλώνοντας ότι «η Λιβύη υποχρεώθηκε να μποϋκοτάρει τη σύνοδο επειδή δεν συμφωνεί με την ημερήσια διάταξη».

Η αποχώρηση της Λιβύης είναι ένα ακόμη πλήγμα για τη σύνοδο που πραγματοποιείται στην Τύνιδα και επρόκειτο να συζητήσει την διένεξη Παλαιστινίων Ισραηλινών και την κατοχή του Ιράκ.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι εγκατέλειψε την αίθουσα της συνόδου στη διάρκεια της ομιλίας του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο ηγέτης της Λιβύης ενοχλήθηκε από τις επικρίσεις του κ.Μούσα για τους Άραβες ηγέτες που ενεργούν μονομερώς, αναφορά στην απόφαση της Λιβύης να καταργήσει το πρόγραμμα της για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επέκρινε επίσης τις ειρηνευτικές προτάσεις ορισμένων ηγετών τονίζοντας ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη και η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων δεν είναι διαπραγματεύσιμα αιτήματα.

Και στο παρελθόν ο συνταγματάρχης Καντάφι είχε απειλήσει με αποχώρηση της Λιβύης από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στη σύνοδο της Τυνησίας, που επρόκειτο να γίνει τον Μάρτιο αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών, δεν μετέχουν οι ηγέτες αρκετών αραβικών χωρών.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Οι αντάρτες αποχωρούν από την Καρμπάλα

Οι οπαδοί του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ συμφώνησαν να αποσυρθούν από το κέντρο της πόλης Καρμπάλα μετά την αποχώρηση, την Παρασκευή, των αμερικανικών δυνάμεων.

Στην ιερή αυτή πόλη για τους Σιίτες μουσουλμάνους σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις και τις τελευταίες εβδομάδες θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ προσπαθούσαν να πείσουν τις δύο πλευρές να κηρύξουν εκεχειρία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αρνήθηκαν να διαπραγματευθούν απευθείας με τον Μοκτάντα αλ Σαντρ και ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ διέψευσε τις πληροφορίες για εκεχειρία τονίζοντας ότι η διένεξη μπορεί να λυθεί μόνο αν παραδοθεί ο Μοκτάντα αλ Σαντρ και διαλυθεί η πολιτοφυλακή του.

Αυτοκινητοβόμβα στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην ανατολική Βαγδάτη. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μεταξύ των τραυματιών--ο ένας εκ των τριών υφυπουργών Εσωτερικών του Ιράκ, Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί.

Ο κ. Σεϊχλί φέρει τραύματα στην κεφαλή και στο στήθος αλλά η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Μεταξύ των τραυματιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της οικογενείας του κ. Σεϊχλί, ενώ πιστεύεται πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και σωματοφύλακές του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το σπίτι του υφυπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα από αυτοκινητοβόμβα σκοτώθηκε ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Εζεντίν Σαλίμ.

Ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί ανήκε στο ίδιο κόμμα των Σιιτών με τον Εζεντίν Σαλίμ--στο κόμμα Ντάουα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε από ισλαμική ιστοσελίδα η ομάδα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι πολλοί Ιρακινοί αλλά μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που βρίσκονται στο Ιράκ φοβούνται πως μπορεί ν'αυξηθούν οι επιθέσεις από τώρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου, οποότε μεταβιβάζεται η κυριαρχία στους Ιρακινούς.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το μεσημέρι το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να γίνουν μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτια.

Μαχμουντίγια

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυμσατίστηκαν από παγιδευμένο όχημα στην Μαχμουντίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης.

Αποκαλύψεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο απεκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές, σε ανθρωποκτονία οφείλεται ο θάνατος οκτώ κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 'Ενας απ'αυτούς ήταν πρώην στρατηγός του Ιράκ που πέθανε, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη κατά ενός Βρετανού στρατιώτη για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι σκότωσε έναν Ιρακινό πολίτη την ώρα που τον συνελάμβανε.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μανμοχάν Σινχ πρωθυπουργός της Ινδίας

Ο κ.Σινχ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη φτώχεια

Έγινε στο Δελχί παρουσία του προέδρου Καλάμ της Ινδίας η τελετή της ορκωμοσίας του πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινχ ο οποίος είναι Σινχ.

Ο κ.Σινχ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού του Κογκρέσου μετά την απόφαση της αρχηγού του κόμματος, Σόνιας Γκάντι να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία παρά την απροσδόκητη νίκη του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές.

Ο δόκτωρ Σινχ είναι αξιόλογος οικονομολόγος, στον οποίο αποδίδονται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν διαθέτει μεγάλη πολιτική πείρα, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Πιστεύεται ότι το Κογκρέσο ως το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού θα αναλάβει τα κύρια υπουργεία των Εσωτερικών, των Εξωτερικών, της Άμυνας και των Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις για το πως θα κατανεμηθούν τα μεγάλα υπουργεία ανάμεσα στα πάνω από 12 κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπήρξαν σκληρές.

Τα Κομμουνιστικά κόμματα της συμμαχίας αποφάσισαν να μην μετέχουν στην κυβέρνηση αν και θα την υποστηρίζουν στο κοινοβούλιο.

Η υποστήριξη τους στο Κογκρέσο προκάλεσε ανησυχίες στα χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ.Σινχ τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε επίσης ότι θέλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς συμφωνία

Έντονες πιέσεις είχε δεχθεί και δέχεται ο ΟΠΕΚ από τις χώρες της Δύσης

Η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στο Άμστερνταμ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία συμφωνία για αύξηση της παραγωγής του αργού πετρελαίου, παρά τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας η οποία είχε προσφερθεί ν'αυξήσει την παραγωγή της κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αλλά οι υπουργοί του ΟΠΕΚ δήλωσαν πως μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνάντηση του οργανισμού που θα γίνει στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου.

Πριν αρχίσει η συνάντηση, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, είχε δηλώσει πως θα ζητούσε από το καρτέλ την αύξηση κατά 8,5% της παραγωγής του αργού πετρελαίου--δηλ. κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η χώρα μου είναι σε θέση ν'αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 7,6 εκατομμύρια σε 10,5 εκαυτομμύρια βαρέλια την ημέρα», τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Πιέσεις

Οι χώρες της Δύσης, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, είχαν απευθύνει έτσι εκκλήσεις στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του μαύρου χρυσού.

Δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ

Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, Υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφτασε τα 36 δολάρια και 73 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του προϊόντις στη Νέα Υόρκη κυμανθηκε στα 39 δολάρια και 92 σεντς το βαρέλι.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ οφείλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διεθνής οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Άμπρααμ, ζήτησε επίσης από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αναθεωρήσουν την πρόσφατη απόφαση για μείωση της παραγωγής του προϊόντος.

Aντιρρήσεις

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, είχε προτείνει νωρίτερα την αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Άλλα κράτη, όμως, πιστεύεται πως διστάζουν να λάβουν μέτρα τόσο σύντομα--εν μέρει γιατί δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ενδίδουν στις πιέσεις της Δύσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, «δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ», γιατί, όπως εξήγησε, «κρύβονται άλλοι παράγοντες πίσω από τις τιμές».


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νατοϊκή δύναμη στην Αθήνα

Νατοϊκή μονάδα ειδικών αποστολών αντιμετώπισης ραδιοβιοχημικών απειλών θα αναπτυχθεί στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πρόκειται για ειδικό λόχο που σταθμεύει στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ συγκροτείται από ειδικευμένο προσωπικό, προερχόμενο από τους στρατούς του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η δύναμη αυτή θα καταστεί επιχειρησιακή στα τέλη Ιουλίου, ενώ θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας στο Γουδί.

Παρά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για μη παρουσία νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, η ανάπτυξη της αναφερόμενης στρατιωτικής μονάδας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εξοικειωθεί με το περιβάλλον διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και να ομαλοποιηθεί η συνεργασία της, με τις ειδικές υπηρεσίες και δομές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποιός τελικά φταίει;»

«Κακοποιήσεις και βασανισμοί στο Ιράκ: Ποιός ευθύνεται τελικά;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Indepenent), η οποία δεν διστάζει να υπογραμμίσει πως για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτη ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και οι «νεοσυντηρητικοί» επιτελείς του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας στενός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Δρ Στίβεν Καμπόουν, δημιούργησε μία ειδική ομάδα από εκατοντάδες κατασκόπους στο Πεντάγωνο, η οποία ενεθάρρυνε την κακομεταχείριση, ακόμη και την σεξουαλική κακοποίηση, Ιρακινών κρατουμένων με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών.

Κρατούμενος στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ

Η ομάδα αυτή, συνεχίζει η Ιντιπέντεντ, είχε την υποστήριξη του στρατηγού Γουίλιαμ Μπόικιν, ένθερμου χριστιανού, οποίος σε κήρυγμά του είχε ταυτίσει τον μουσουλμανικό κόσμο με τον Σατανά.

Άλλωστε, εξηγεί η ίδια εφημερίδα, εχειρίδια που χρησιμοποιούνται στο κέντρο εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια μιλούν για αμφιλεγόμενες μεθόδους ανάκρισης, όπως είναι οι βασανισμοί και ο εκβιασμός υπόπτων.

Η Ιντιπέντεντ δεν παραλείπει ν'αναφερθεί και στη βίβλο του «νεοσυντηρητικού» λόμπι, όπως χαρακτηρίζει το βιβλίο του Ράφαελ Πατάι, Το Αραβικό Πνεύμα (Τhe Arab Mind), ο οποίο αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους Άραβες και στο σεξ: όπως τονίζει ο συγγραφέας του, η μεγαλύτερη αδυναμία των Αράβων είναι η ντροπή και η ταπείνωση.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακολούθως στην παρουσία στη Βαγδάτη, από τον Αύγουστο, του διοικητή του Γουαντάναμο, στρατηγού Τζέφρι Μίλερ, ο οποίος έθεσε σε εφαρμογή πολλές από τις μεθόδους ανάκρισης που έχουν προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

Όπως υποστηρίζει η Ιντιπέντεντ, το κλειδί για το σκάνδαλο των βασανιστηρίων βρίσκεται στην απόφαση του Ντόναλντ Ράμσφελντ να περιλάβει καιο Ιρακινούς κρατουμένους στη μυστική επιχείρηση που έχει ως στόχο την εξάρθρωση της αλ-Κάιντα--επιχείρηση, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, που γνώριζε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους, αν και, όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία που ν'αποδεικνύουν την ύπαρξή τους.

Προειδοποιήσεις

Αλλά η επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ απασχολεί και άλλες βρετανικές εφημερίδες.

«Τεράστιο λάθος» χαρακτηρίζει η Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ, ενώ η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) παρατηρεί πως μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών για την κακοποίηση των κρατουμένων είναι αδύνατο να μπορέσουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους να πείσουν τον ιρακινό λαό πως βρίσκονται εκεί για το δικό του καλό.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) πιστεύουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ μπορεί να επηρεάσει αρνητικότατα την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Αλλαγές στο BBC

Αλλά ο βρετανικός Τύπος του Σαββάτου δεν παραλείπει να σχολιάσει και τον διορισμό του Μαρκ Τόμσον στη θέση του γενικού διευθυντή του BBC.

Ο κ. Μάρκ Τόμσον που είχε εργασθεί επί μία και πλέον 20ετία στο BBC, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Channel 4, θ'αντικαταστήσει τον Γκρέγκ Ντάικ, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της επιτροπής Χάτον.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην επούλωση των πληγών μετά την αναγκαστική αποχώβρηση του κ. Ντάικ, εκτιμά η Γκάρντιαν (The Guardian).

Mπορεί τώρα, «μετά το επεισόδιο Χάτον», να συνεχισθεί η ανάπτυξη του ΒΒC που ξεκίνησε με τον Γκρεγκ Ντάικ, τονίζει η Ιντιπέντεντ.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 14:01 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν από αυτοκινητοβόμβα, όπως πιστεύεται, στην ανατολική Βαγδάτη. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μεταξύ των τραυματιών--ο ένας εκ των τριών υφυπουργών Εσωτερικών του Ιράκ, Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί.

Ο κ. Σεϊχλί φέρει τραύματα στην κεφαλή και στο στήθος αλλά η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Μεταξύ των τραυματιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της οικογενείας του κ. Σεϊχλί, ενώ πιστεύεται πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και σωματοφύλακές του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το σπίτι του υφυπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα από αυτοκινητοβόμβα σκοτώθηκε ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Εζεντίν Σαλίμ.

Ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί ανήκε στο ίδιο σιιτικό κόμμα με τον Εζεντίν Σαλίμ--στο κόμμα Ντάουα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί, που βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι πολλοί Ιρακινοί αλλά μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που βρίσκονται στο Ιράκ φοβούνται πως μπορεί ν'αυξηθούν οι επιθέσεις από τώρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου, οποότε μεταβιβάζεται η κυριαρχία στους Ιρακινούς.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το μεσημέρι το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να γίνουν μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτια.

Καρμπάλα

Εξάλλου, πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους και αυτών που παραμένουν πιστές στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκνταντά αλ-Σαντρ συμφώνησαν ν'αποσυρθούν από το κέντρο της Καρμπάλας. Η πόλη αυτή είναι ένας από τους ιερούς τόπους των σιιτών μουσουλμάνων.

Μαχμουντίγια

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυμσατίστηκαν από παγιδευμένο όχημα στην Μαχμουντίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης.

Αποκαλύψεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο απεκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές, σε ανθρωποκτονία οφείλεται ο θάνατος οκτώ κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 'Ενας απ'αυτούς ήταν πρώην στρατηγός του Ιράκ που πέθανε, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη κατά ενός Βρετανού στρατιώτη για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι σκότωσε έναν Ιρακινό πολίτη την ώρα που τον συνελάμβανε.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις στον ΟΠΕΚ

Έντονες πιέσεις δέχεται ο ΟΠΕΚ από τις χώρες της Δύσης για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η τιμή

Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ για να συζητήσουν εάν και κατά πόσον θ'αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναΐμι δήλωσε πως θα ζητήσει από το καρτέλ την αύξηση κατά 8,5% της παραγωγής του αργού πετρελαίου--δηλ. κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η χώρα μου είναι σε θέση ν'αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 7,6 εκατομμύρια σε 10,5 εκαυτομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος του ΟΠΕK στο Άμστερνταμ.

Πιέσεις

Οι χώρες της Δύσης δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου και απευθύνουν έτσι εκκλήσεις στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του μαύρου χρυσού.

Δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ

Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, Υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφτασε τα 36 δολάρια και 73 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του προϊόντις στη Νέα Υόρκη κυμανθηκε στα 39 δολάρια και 92 σεντς το βαρέλι.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ οφείλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διεθνής οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Άμπρααμ, ζήτησε επίσης από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αναθεωρήσουν την πρόσφατη απόφαση για μείωση της παραγωγής του προϊόντος.

Aντιρρήσεις

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, είχε προτείνει νωρίτερα την αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Άλλα κράτη, όμως, πιστεύεται πως διστάζουν να λάβουν μέτρα τόσο σύντομα--εν μέρει γιατί δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ενδίδουν στις πιέσεις της Δύσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, «δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ», γιατί, όπως εξήγησε, «κρύβονται άλλοι παράγοντες πίσω από τις τιμές».

Άλλοι υπουργοί άφησαν να εννοηθεί πως δεν πρέπει ν'αναμένονται συγκεκριμένα μέτρα από τη σύνοδο του Άμστερνταμ--ίσως μία δήλωση «συμβολικού χαρακτήρα».


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις στον ΟΠΕΚ

Έντονες πιέσεις δέχεται ο ΟΠΕΚ από τις χώρες της Δύσης για αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η τιμή

Εντείνονται οι ανησυχίες για την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι δυτικές κυβερνήσεις απευθύνουν εκκλήσεις στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του μαύρου χρυσού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ-Ναΐμι δήλωσε πως θα ζητήσει από το καρτέλ την αύξηση κατά 8,5% της παραγωγής του αργού πετρελαίου--δηλ. κατά 2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Η χώρα μου είναι σε θέση ν'αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 7,6 εκατομμύρια σε 10,5 εκαυτομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος του ΟΠΕK στο Άμστερνταμ.

Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ για να συζητήσουν εάν και κατά πόσον θ'αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ

Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, Υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Στο Λονδίνο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφτασε τα 36 δολάρια και 73 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του προϊόντις στη Νέα Υόρκη κυμανθηκε στα 39 δολάρια και 92 σεντς το βαρέλι.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ΟΠΕΚ οφείλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διεθνής οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Άμπρααμ, ζήτησε επίσης από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αναθεωρήσουν την πρόσφατη απόφαση για μείωση της παραγωγής του προϊόντος.

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, είχε προτείνει νωρίτερα την αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Άλλα κράτη, όμως, πιστεύεται πως διστάζουν να λάβουν μέτρα τόσο σύντομα--εν μέρει γιατί δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ενδίδουν στις πιέσεις της Δύσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπαΐντ μπιν Σαΐφ αλ-Νασέρι, «δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου βρίσκεται στα χέρια του ΟΠΕΚ», γιατί, όπως εξήγησε, «κρύβονται άλλοι παράγοντες πίσω από τις τιμές».

Άλλοι υπουργοί άφησαν να εννοηθεί πως δεν πρέπει ν'αναμένονται συγκεκριμένα μέτρα από τη σύνοδο του Άμστερνταμ--ίσως μία δήλωση «συμβολικού χαρακτήρα».


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώνεται το Ρίο με το Αντίρριο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 24 Μάιου θα ολοκληρωθεί η ένωση της γέφυρας που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίας οδοστρωσίας.

Σε πρώτη φάση, από την γέφυρα του Ρίο - Αντίρριο (μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο), θα εξυπηρετούνται 10.000 οχήματα την ημέρα, με τη δυνατότητα ο αριθμός να φτάσει τα 25.000, ενώ ο χρόνος που θα απαιτείται για την διέλευση της δε θα ξεπερνά τα 5 λεπτά.

Η γέφυρα θα εγκαινιαστεί από τους λαμπαδηδρόμους των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο κοινό.

Το έργο, κόστους 740 εκατομμύρια ευρώ, θα αποπληρωθεί με την είσπραξη διοδίων έως τον Δεκέμβριο του 2039.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τις ΗΠΑ η οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόωρη σύνταξη για 50.000 υπαλλήλους. Από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αυθαίρετα: Ποια γίνονται νόμιμα. Εντάξεις εξπρές στο σχέδιο πόλης.

AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τράπεζες: Αδιέξοδο για την αύξηση των μισθών. Σε απεργία οι Τραπεζοϋπάλληλοι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.000 νέοι συμβασιούχοι σε δήμους-νομαρχίες. Το υπ. Εσωτερικών ενέκρινε το πρόγραμμα και ανακοινώνει την κατανομή τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Και 36.000 νέες προσλήψεις και νέο μισθολόγιο! Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση.

Η ΑΥΓΗ: Η ανεργία, πρόκληση για την Ευρώπη των "25". Ευρωπαίοι οικονομολόγοι στην Αθήνα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέλος στο πλιάτσικο της περιουσίας των Μητροπόλεων. Τάξη στα οικονομικά της Εκκλησίας βάζει ο Χριστόδουλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέφτουν οι βαθμοί στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα γραπτά της Γ' Λυκείου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βαρέα και ανθυγιεινά στους δημόσιους υπαλλήλους. Ανοίγει η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο.

ΕΘΝΟΣ: Ριζικές ανατροπές στους φορολογικούς ελέγχους. Η εφορία αλλάζει -πάλι- μηχανισμούς και διαδικασίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Ανεβασμένος» επέστρεψε ο Κ. Καραμανλής στην Πατρίδα. Με το καλύτερο δώρο για την γιορτή του, την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την ομαλή πορεία για το Κυπριακό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακυρώνονται 50.000 προσλήψεις. Με το νέο σχέδιο νόμου για τη μερική απασχόληση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σχέδιο για τη δόμηση εκτός σχεδίου. ΥΠΕΧΩΔΕ: Επισπεύδονται οι διαδικασίες για εντάξεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 μπόνους για τα ακίνητα. Δέσμη μέτρων για τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

ΕΣΤΙΑ: Παρανοϊκές φορολογίες. Εις βάρος της οικονομίας και της δημοσίας υγείας.

ESPRESSO: Έχασαν τον ύπνο τους Ευαγγελάτος - Στεφανίδου. Δίλημμα για 1.400.000 ευρώ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κόκκινη γραμμή» Μπους - Καραμανλή. Θα έχουν απ' ευθείας επαφή για κρίσιμα θέματα και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σεπτέμβριο το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Φθηνότερες οι διακοπές μέσω... Λονδίνου. Σε ελληνικά ξενοδοχεία για Έλληνες! Τις κλείνουν στη μισή τιμή.

Η ΝΙΚΗ: ΔΗΣΟΚ-Νέο κόμμα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Παρουσιάστηκε χθες η Ιδρυτική Διακήρυξη του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετήσιο χαράτσι τρισ. στο βωμό της ΕΕ. Αυξάνεται το εμπορικό έλλειμμα.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κυβερνητικό μπάχαλο. Υπουργοί τσακώνονται, υφυπουργοί χωρίς ρόλο, βουλευτές «παιδιά των φαναριών».

TRAFFIC NEWS: Πάθος και μίσος στη σχέση Μάρως - Κώστα. Εισβολή της μάνας στη Μουσική Ακαδημία.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι μπαίνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ανοίγει ο φάκελος για αλλαγές στο Δημόσιο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αυλαία με πρωταθλητή

Σήμερα διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική της Α' εθνικής στο ποδόσφαιρο όπου θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έχει αναμφισβήτητα τον πρώτο λόγο. Σε περίπτωση που κερδίσει στον Πύργο τον Πανηλειακό θα στεφθεί πρωταθλητής, ενώ παράλληλα θα κάνει και το νταμπλ.

Στο γήπεδο της Ριζούπολης ο Ολυμπιακός υποδέχεται το Αιγάλεω. Θέλει πάση θυσία τη νίκη για να ελπίζει σε στραβοπάτημα του ΠΑΟ, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής έχει ως εξής:

Ολυμπιακός - Αιγάλεω (Ριζούπολης)

Καλλιθέα - ΑΕΚ (Καλλιθέας)

Άρης - ΠΑΟΚ (Μακεδονικού)

ΟΦΗ - Ιωνικός (Θ. Βαρδινογιάννης)

Χαλκηδόνα - Ακράτητος (Νεάπολης)

Ξάνθη - Ηρακλής (Ξάνθης)

Πανιώνιος - Προοδευτική (Πανιωνίου)

Πανηλειακός - ΠΑΟ (Πύργου)


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν από αυτοκινητοβόμβα, όπως πιστεύεται, στην ανατολική Βαγδάτη. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μεταξύ των τραυματιών--ο ένας εκ των τριών υφυπουργών Εσωτερικών του Ιράκ, Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί.

Ο κ. Σεϊχλί φέρει τραύματα στην κεφαλή και στο στήθος αλλά η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Μεταξύ των τραυματιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της οικογενείας του κ. Σεϊχλί, ενώ πιστεύεται πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και σωματοφύλακές του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το σπίτι του υφυπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα από αυτοκινητοβόμβα σκοτώθηκε ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Εζεντίν Σαλίμ.

Ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί ανήκε στο ίδιο σιιτικό κόμμα με τον Εζεντίν Σαλίμ--στο κόμμα Ντάουα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί, που βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη επισημαίνει ότι πολλοί Ιρακινοί αλλά μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που βρίσκονται στο Ιράκ φοβούνται πως μπορεί ν'αυξηθούν οι επιθέσεις από τώρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου, οποότε μεταβιβάζεται η κυριαρχία στους Ιρακινούς.

Μαχμουντίγια

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυμσατίστηκαν από παγιδευμένο όχημα στην Μαχμουντίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης.

Αποκαλύψεων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο απεκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές, σε ανθρωποκτονία οφείλεται ο θάνατος οκτώ κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 'Ενας απ'αυτούς ήταν πρώην στρατηγός του Ιράκ που πέθανε, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξάλλου, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη κατά ενός Βρετανού στρατιώτη για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι σκότωσε έναν Ιρακινό πολίτη την ώρα που τον συνελάμβανε.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποιός τελικά φταίει;»

«Κακοποιήσεις και βασανισμοί στο Ιράκ: Ποιός ευθύνεται τελικά;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Indepenent), η οποία δεν διστάζει να υπογραμμίσει πως για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτη ευθύνεται ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και οι «νεοσυντηρητικοί» επιτελείς του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας στενός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Δρ Στίβεν Καμπόουν, δημνιούργησε μία ειδική ομάδα από εκατοντάδες κατασκόπους στο Πεντάγωνο, η οποία ενθάρρυνε την κακομεταχείριση, ακόμη και την σεξουαλική κακοποίηση, Ιρακινών κρατουμένων με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών.

Κρατούμενος στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ

Η ομάδα αυτή, συνεχίζει η Ιντιπέντεντ, είχε την υποστήριξη του στρατηγού Γουίλιαμ Μπόικιν, ένθερμου χριστιανού, οποίος σε κήρυγμά του είχε ταυτίσει τον μουσουλμανικό κόσμο με τον Σατανά.

Άλλωστε, εξηγεί η ίδια εφημερίδα, εχειρίδια που χρησιμοποιούνται στο κένξτρο εκπαίδευσης του στρατού στο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια μιλούν για αμφιλεγόμενες μεθόδους ανάκρισης, όπως είναι οι βασανισμοί και ο εκβιασμός των υπόπτων.

Η Ιντιπέντεντ δεν παραλείπει ν'αναφερθεί και στη βίβλο του «νεοσυντηρητικού» λόμπι, όπως χαρακτηρίζει το βιβλίο του Ράφαελ Πατάι, Το Αραβικό Πνεύμα (Τhe Arab Mind), ο οποίο αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους Άραβες και στο σεξ: όπως τονίζει ο συγγραφέας του, η μεγαλύτερη αδυναμία των Αράβων είναι η ντροπή και η ταπείνωση.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ακολούθως στην παρουσία στη Βαγδάτη, από τον Αύγουστο, του διοικητή του Γουαντάναμο, στρατηγού Τζέφρι Μίλερ, ο οποίος έθεσε σε εφαρμογή πολλές από τις μεθόδους ανάκρισης που έχουν προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

Όπως υποστηρίζει η Ιντιπέντεντ, το κλειδί για το σκάνδαλο των βασανιστηρίων βρίσκεται στην απόφαση του Ντόναλντ Ράμσφελντ να περιλάβει καιο Ιρακινούς κρατουμένους στη μυστική επιχείρηση που έχει ως στόχο την εξάρθρωση της αλ-Κάιντα--επιχείρηση, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, που γνώριζε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους, αν και, όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία που ν'αποδεικνύουν την ύπαρξή τους.

Προειδοποιήσεις

Αλλά η επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ απασχολεί και άλλες βρετανικές εφημερίδες.

«Τεράστιο λάθος» χαρακτηρίζει η Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ, ενώ η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) παρατηρεί πως μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών για την κακοποίηση των κρατουμένων είναι αδύνατο να μπορέσουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους να πείσουν τον ιρακινό λαό πως βρτίσκονται εκεί για το δικό του καλό.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) πιστεύουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ μπορεί να επηρεάσει αρνητικότατα την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Αλλαγές στο BBC

Αλλά ο βρετανικός Τύπος του Σαββάτου δεν παραλείπει να σχολιάσει και τον διορισμό του Μαρκ Τόμσον στη θέση του γενικού διευθυντή του BBC.

Ο κ. Μάρκ Τόμσον που είχε εργασθεί επί μία και πλέον 20ετία στο BBC, πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Channel 4, θ'αντικαταστήσει τον Γκρέγκ Ντάικ, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της επιτροπής Χάτον.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην επούλωση των πληγών μετά την αναγκαστική αποχώβρηση του κ. Ντάικ, εκτιμά η Γκάρντιαν (The Guardian.

Mπορεί τώρα, «μετά το επεισόδιο Χάτον», να συνεχισθεί η ανάπτυξη του ΒΒC που ξεκίνησε με τον Γκρεγκ Ντάικ, τονίζει η Ιντιπέντεντ.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Tουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν από αυτοκινητοβόμβα, όπως πιστεύεται, στην ανατολική Βαγδάτη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μεταξύ των τραυματιών--ο ένας εκ των τριών υφυπουργών Εσωτερικών, Αμπντούλ-Τζαμπάρ Γιουσέφ αλ-Σεϊχλί.

Μεταξύ των τραυματιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της οικογενείας του κ. Σεϊχλί, ενώ πιστεύεται πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και σωματοφύλακές του.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το σπίτι του υφυπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα από αυτοκινητοβόμβα σκοτώθηκε ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Εζεντίν Σαλίμ.

Αποκαλύψεις

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές, σε ανθρωποκτονία οφείλεται ο θάνατος οκτώ κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Συνολικά, ερευνήθηκαν τα αίτια του θανάτου 37 κρατουμένων τους τελευταίους 18 μήνες. κυρίως στο Ιράκ.

Εξάλλου, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη κατά ενός Βρετανού στρατιώτη για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι σκότωσε έναν Ιρακινό πολίτη την ώρα που τον συνελάμβανε.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.