Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-23

  1. Δυσοίωνες προβλέψεις για πετρέλαιο
  2. Αιχμές «εκ των έσω» για την επιδρομή στην Γάζα
  3. Έκκληση γιά μείωση της τιμής του πετρελαίου
  4. Κατέρρευσε η οροφή
  5. Μάχες στη Νατζάφ και στην Κούφα
  6. Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
  7. Κατέρρευσε η οροφή
  8. Τα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  9. Βία στο Κασμίρ
  10. Δύο νεκροί στη Ναμπλούς
  11. Νατοϊκή δύναμη στην Αθήνα
  12. Χρυσός Φοίνικας για ταινία κατά του προέδρου Μπους
  13. Ευρωεκλογές και οικονομία
  14. Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός
  15. «Διαφορές Βρετανίας-ΗΠΑ»
  16. Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ
  17. Βία στο Κασμίρ
  18. «Ασυλία» για τους ξένους στρατιώτες στο Ιράκ
  19. Κατέρρευσε η οροφή
  20. Χρυσός Φοίνικας για ταινία κατά του προέδρου Μπους
  21. «Διαφορές Βρετανίας-ΗΠΑ»

Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 02:39 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσοίωνες προβλέψεις για πετρέλαιο

«Ο Όμιλος των Οκτώ προειδοποιεί για τους κινδύνους από την υψηλή τιμή του πετρελαίου» το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών των πλουσιότερων κρατών του κόσμου στην σύνοδο τους στην Νέα Υόρκη.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι η μονομερής απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» μπορεί να μειώσει την τιμή βραχυπρόθεσμα. Όμως σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών την γνώμη των οποίων επικαλείται η εφημερίδα η μείωση αυτή δεν θα είναι σημαντική.

Ιράκ

Οι Τάιμς (Times) σχολιάζουν την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ επ ευκαιρίας της σημερινής ομιλίας του προέδρου Μπους, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Ο κύριος Μπους πρέπει να «αποσαφηνίσει» τις άμεσες προτεραιότητες του γράφουν οι Τάιμς. Αυτές είναι σύμφωνα με την εφημερίδα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος, πως θα εξασφαλισθεί η έγκριση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα νέο ψήφισμα και η διαμόρφωση της πρώτης κυβέρνησης στην χώρα.

Η επιτυχία αυτών των προτεραιοτήτων θα είναι «δύσκολη» αλλά όχι «ακατόρθωτη» σημειώνουν οι Τάιμς.

Σύμφωνα με την Γκάρτιαν (Guardian) οι συνομιλίες στην Νεά Υόρκη σχετικά με το ψήφισμα για το Ιράκ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει «την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας» στους Ιρακινούς ακόμη και τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου.

Παράλληλα θα δίνει στην κυβέρνηση που θα αναλάβει στις 30 Ιουνίου «την θεωρητική δυνατότητα» να ζητήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ.

Ευρωεκλογές

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης για τις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έρχεται τρίτο ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Σύμφωνα δημοσκόπηση το UKIP που επιδιώκει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - καταλαμβάνει το 18% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι η δημοσκόπηση αυτή θα αυξήσεις τις πιέσεις στα τρία μεγάλα κόμματα να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τόνι Μπλερ ίσως αναγκασθεί να αναθεωρήσει τις πιθανότητες που έχει για να κερδίσει το δημοψήφισμα που εισηγείται για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Αιχμές «εκ των έσω» για την επιδρομή στην Γάζα

Το κόμμα του κ.Λαπίντ είναι ο κυρίοτερος σύμμαχος του Λικούντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Τόμι Λαπίντ, εξόργισε τους συναδέλφους του λέγοντας ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών στη Γάζα του θυμίζουν τους διωγμούς που υπέστη η οικογένεια του από τους Ναζί την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο κ.Λαπίντ που επέζησε του Ολοκαυτώματος, είπε ότι η εικόνα που είδε στην τηλεόραση μιας ηλικιωμένης Παλαιστίνιας που έψαχνε στα συντρίμμια του σπιτιού της, του θύμισε τα δεινά που υπέφερε η γιαγιά του από τους Ναζί.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αντέδρασε αλλά ο κ.Λαπίντ αρνήθηκε ότι έκανε παραλληλισμούς με το Ολοκαύτωμα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ο κ.Λαπίντ αποκάλυψε επίσης ότι ο στρατός σκεφτόταν να κατεδαφίσει 2000 σπίτια στη Ράφα για να διευρύνει τη λεγόμενη Φιλαντέλφι οδό στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο κ.Λαπίντ αναφέρθηκε στα σχόλια που έκανε για τις εικόνες που πρόβαλε η τηλεόραση από τη Ράφα και είπε ότι επεσήμανε στο υπουργικό συμβούλιο πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα μας αποπέμψουν από τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπεύθυνοι θα δικαστούν στη Χάγη».

Ο κ.Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Σινούι, ζούσε στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στο εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης και έχασε πολλά μέλη της οικογένειας του, ανάμεσα τους ήταν και η γιαγιά του που χάθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς.

Ο κ.Λαπίντ τόνισε πάντως ότι τα σχόλια του για τις επιχειρήσεις στη Ράφα «δεν είχαν να κάνουν με τη Γερμανία και τους Ναζί».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν μετά το θάνατο 13 Ισραηλινών στρατιωτών σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από ορισμένες συνοικίες της Ράφα. Στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 40 Παλαιστίνιοι.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση γιά μείωση της τιμής του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία πρότεινε αύξηση της παραγωγής

Οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη ζήτησαν να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ανακοινωθέν της συνάντησης τόνιζε ότι «αν μειωθούν οι τιμές πετρελαίου θα ωφεληθεί η παγκόσμια οικονομία. Καλούμε όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να λάβουν μέτρα για να επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα που διασφαλίζουν μακρόχρονη οικονομική ευημερία και σταθερότητα, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες».

«Αναγκαία η μείωση της τιμής πετρελαίου»

Ο Όμιλος των 7 κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί την αύξηση της παραγωγής για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου από το επίπεδο ρεκόρ των 40 και πλέον δολλαρίων το βαρέλι.

Ωστόσο, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, στη συνάντηση τους το Σάββατο στο ’μστερνταμ αποφάσισαν να αναβάλουν την απόφαση για οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα παραγωγής μέχρι την επόμενη τακτική τους συνάντηση που θα γίνει αρχές Ιουνίου στη Βηρυτό.

Το ανακοινωθέν του Ομίλου των 7 θεωρείται ότι υπογραμμίζει την πρόταση που έκανε η Σαουδική Αραβία στο ’μστερνταμ να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατομμύρια δολλάρια.

Ωστόσο, άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Βενεζουέλα, η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, και η Λιβύη ήταν αντίθετες στην σαουδαραβική πρόταση.

Οι 11 χώρες του ΟΠΕΚ καλύπτουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται συνεχώς λόγω του γοργού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη»

Γενικά οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 7 θεωρούν ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι καλές και ότι «η ανάκαμψη της προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς» καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης είναι γύρω στο 4,25% το 2003 2004, δηλαδή ο υψηλότερος εδώ και 15 χρόνια.

Ωστόσο, επεσήμαναν πως οι υψηλές τιμές πετρελαίου αποτελούν «απειλή».


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέρρευσε η οροφή

Η Αιρ Φρανς είναι μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το τέρμιναλ

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για επιζώντες στα συντρίμια του κτιρίου του οποίου η οροφή κατέρρευσε την Κυριακή το πρωί.

Το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν όταν κατέρρευσε τμήμα της οροφής ενός κτιρίου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, στα περίχωρα των Παρισίων.

Τρεις αστυνομικοί είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ υπάρχουν επιβάτες μεταξύ των τραυματιών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ζήτησε να αρχίσουν αμέσως ανακρίσεις για τα αίτια του ατυχήματος.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής στο τέρμιναλ 2Ε του αεροδρομίου το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα.

Το συγκεκριμένο τέρμιναλ ετέθη σε λειτουργία τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταφορών, οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε ατύχημα μάλλον παρά σε δολιοφθορά.

Λίγο πριν καταρρεύσει η οροφή είχαν εμφανιστεί ρωγμές και έπεφτε σκόνη.

Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ είναι το μεγαλύτερο της Γαλλίας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε ότι ήταν σχετικά λίγος κόσμος στο σημείο που κατέρρευσε η οροφή.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στη Νατζάφ και στην Κούφα

Στη Νατζάφ υπάρχει το τέμενος του Ιμάμ Χουσείν

Σε δύο ιρακινές πόλεις, τη Νατζάφ και τη γειτονική Κούφα ξέσπασαν ξανά συγκρούσεις ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τους οπαδούς του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 20 μαχητές του Σιίτη κληρικού σκοτώθηκαν στη μάχη που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στο συγκρότημα τεμένους στην πόλη Κούφα.

Οι κάτοικοι της πόλης είπαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη και άρματα μάχης βομβάρδισαν την περιοχή πριν προωθηθεί το πεζικό με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.

Στη Νατζάφ, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις γύρω στο τεράστιο αρχαίο νεκροταφείο της πόλης.

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Νατζάφ είπε ότι σκοτώθηκαν 14 Ιρακινοί στη διάρκεια της επίθεσης.

Το Σάββατο, η πολιτοφυλακή του Μοκτάντα αλ Σαντρ δέχθηκε να αποσυρθεί από τη Νατζάφ και την Καρμπάλα αν αποσυρθούν παράλληλα και οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί μαχητές της πολιτοφυλακής Μέχντι αποσύρθηκαν από το κέντρο της Καρμπάλα όπου εδώ και ένα μήνα πολεμούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι επικρατεί ηρεμία στην πόλη.

Ωστόσο στην Κούφα η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την νυχτερινή επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων σε τέμενος της πόλης.

«’ρματα μάχης έριξαν τις πύλες του τεμένους και ακολούθησαν οι στρατιώτες» είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Χουσείν Γασέρ του οποίου το σπίτι είναι δίπλα στο συγκρότημα.

Πολλοί κάτοικοι της Κούφα είναι εξοργισμένοι που οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο τέμενος.

«Αισθάνομαι ταπεινωμένος. Το ιερό μας παραβιάστηκε. Οιχώροι προσευχής μας είναι ιεροί για εμάς τους Σιίτες» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ ο Αλί Γουασί ένας από τους 100 περίπου κατοίκους που συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τέμενος για να διαμαρτυρηθούν.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Το κόμμα του κ.Λαπίντ είναι ο κυρίοτερος σύμμαχος του Λικούντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόσεφ Λικούντ, εξόργισε τους συναδέλφους του λέγοντας ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών στη Γάζα του θυμίζουν τους διωγμούς που υπέστη η οικογένεια του από τους Ναζί την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο κ.Λαπίντ που επέζησε του Ολοκαυτώματος, είπε ότι η εικόνα που είδε στην τηλεόραση μιας ηλικιωμένης Παλαιστίνιας που έψαχνε στα συντρίμμια του σπιτιού της, του θύμισε τα δεινά που υπέφερε η γιαγιά του από τους Ναζί.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αντέδρασε αλλά ο κ.Λαπίντ αρνήθηκε ότι έκανε παραλληλισμούς με το Ολοκαύτωμα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ο κ.Λαπίντ αποκάλυψε επίσης ότι ο στρατός σκεφτόταν να κατεδαφίσει 2000 σπίτια στη Ράφα για να διευρύνει τη λεγόμενη Φιλαντέλφι οδό στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο κ.Λαπίντ αναφέρθηκε στα σχόλια που έκανε για τις εικόνες που πρόβαλε η τηλεόραση από τη Ράφα και είπε ότι επεσήμανε στο υπουργικό συμβούλιο πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα μας αποπέμψουν από τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπεύθυνοι θα δικαστούν στη Χάγη».

Ο κ.Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Σινούι, ζούσε στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στο εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης και έχασε πολλά μέλη της οικογένειας του, ανάμεσα τους ήταν και η γιαγιά του που χάθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς.

Ο κ.Λαπίντ τόνισε πάντως ότι τα σχόλια του για τις επιχειρήσεις στη Ράφα «δεν είχαν να κάνουν με τη Γερμανία και τους Ναζί».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν μετά το θάνατο 13 Ισραηλινών στρατιωτών σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές στη Ράφα την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από ορισμένες συνοικίες της Ράφα. Στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 40 Παλαιστίνιοι.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέρρευσε η οροφή

Η Αιρ Φρανς είναι μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το τέρμιναλ

Το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν όταν το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε τμήμα της οροφής ενός κτιρίου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, στα περίχωρα των Παρισίων.

Τρεις αστυνομικοί είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ υπάρχουν επιβάτες μεταξύ των τραυματιών.

Περίπου 200 μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούσαν, με τη βοήθεια σκύλων, να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής στο τέρμιναλ 2Ε του αεροδρομίου το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα.

Το συγκεκριμένο τέρμιναλ ετέθη σε λειτουργία τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταφορών, οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε ατύχημα μάλλον παρά σε δολιοφθορά.

Λίγο πριν καταρρεύσει η οροφή είχαν εμφανιστεί ρωγμές και έπεφτε σκόνη.

Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ είναι το μεγαλύτερο της Γαλλίας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε ότι ήταν σχετικά λίγος κόσμος στο σημείο που κατέρρευσε η οροφή.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ τέθηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στο οποίο η ανανέωση ξεπερνά το 50% καθώς 4 από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί σε εκλόγιμες θέσεις.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τέθηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και στη δεύτερη θέση ο Αντώνης Σαμαράς που επανέρχεται και επίσημα στους κόλπους του κόμματος μέσω της ευρωβουλής.

Τις επόμενες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν οι νυν ευρωβουλευτές Αντώνης Τρακατέλης, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης και Ρόδη Κράτσα.

Στόχος του κόμματος είναι η εκλογή δέκα βουλευτών, έναντι εννέα με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του 1999, ενώ σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία ξεπεράσει το 41%, τότε θα εκλέξει έντεκα ευρωβουλευτές.

Σε εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται οι Ιωάννης Γκλαδάκης, Μαρία Κασιώτου - Παναγοπούλου, Γεώργιος Παπαστάμκος (πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση Μητσοτάκη), Νίκος Βακάλης (πρόεδρος διοικούσας επιτροπής ΝΔ Β. Ελλάδος), Μανόλης Μαυρομάτης (δημοσιογράφος-αθλητικογράφος).

Στη 12η θέση έχει τοποθετηθεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς (υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής επιτροπής) και ακολουθούν οι Μανόλης Αγγελάκας, Μαρία Διαμαντοπούλου, Σωτήρης Σορόγκας, Φεβρονία Πατριανάκου, Γεώργιος Μυλωνάς, Μαρία Σωτηρίου, Νικόλαος Σπυριδωνάκος, Μαρία Συρεγγέλα, Κώστας Τουρνάς, Αθανασία Χαλιλοπούλου, Ευελίνα Φελικίδου και Κώστας Πουπάκης.

100% ανανέωση το ΠΑΣΟΚ

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο δεν συμμετέχει κανένας από τους απερχόμενους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε μία γυναίκα, η 33χρονη γραμματέας Νεολαίας της ΓΣΕΕ, η κα Μαρία Ματσούκα.

Στο ευρωψηφοδέλτιο συμμετέχουν γυναίκες σε ποσοστό 50% ενώ οι μισές εκλόγιμες θέσεις θα ανήκουν επίσης σε γυναίκες.

Μετά την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου κα Ματσούκα ακολουθούν οι: Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σταύρος Αρναουτάκης (δήμαρχος στις Αρχάνες Ηρακλείου), Παναγιώτης Μπεγλίτης, Κατερίνα Μπατζελή, Ευαγγελία Τζαμπάζη, Νίκος Σηφουνάκης και ο πρώην γενικός γραμματέας των Ολυμπιακών αγώνων Κώστας Καρτάλης.

Ακολουθούν οι: ’ννυ Ποδηματά (δημοσιογράφος), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Μαριλένα Κοπά, Καψά Μουσαφέρ, Όλγα Κουρίδου, Μανώλης Κατσανάκης, Πωλίνα Λάμψα, Αθανάσιος Μαλτεπιώτης, Καλυψώ Νικολαΐδη, Νικήτας Κανάκης, Πίνιου Μαρία, Ηλίας Αντωνίου, Παγκάλου Μαριάννα, Σούλα Ευθυμίου και την τελευταία θέση καταλαμβάνει ο γνωστός επιχειρηματίας Γιάννης Μπουτάρης.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Βία στο Κασμίρ

Πληροφορίες από το υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ αναφέρουν ότι 33 άνθρωποι από έκρηξη νάρκης. Ήταν μέλη της παραστρατιωτικής Δύναμης Ασφαλείας των Συνόρων και συγγενείς τους. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά.

Οι στρατιώτες και οι συγγενείς τους επέβαιναν σε λεωφορείο που εκινείτο στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Σριναγκάρ και Τζάμου.

Μία από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Κασμίρ που αγωνίζεται κατά της ινδικής κατοχής, οι Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έκανε, όπως τονίζει, για να πάρει εκδίκηση για το φόνο ενός από τους διοικητές της.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, συνεχάρη το νέο πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγχ, γιατί στον λόγο που εκφώνησε, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η διευθέτηση των πολύχρονων διαφορών ανάμεσα στα δύο αυτά γειτονικά κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Σινγχ υποσχέθηκε να εργασθεί αποφασιστικά, από κοινού με την πακιστανική κυβέρνηση, για την επίλυση μιας σειράς μείζονων προβλημάτων, όπως είναι η συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή και το θέμα του Κασμίρ.

Η νέα κυβέρνηση της Ινδίας, που συνήλθε σήμερα, καταδίκασε την επίθεση στο Κασμίρ.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 13:59 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο νεκροί στη Ναμπλούς

Εκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη--συγκεκριμένα, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ανατινάχτηκε το αυτοκίνητό τους.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη.

Ορισμένες πληροφορίες, που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο επλήγη από αέρος.

Ωστόσο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές που δεν κατονομάζονται αρνούνται κάθε ευθύνη και αφήνουν να εννοηθεί ότι τα δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο μετέφεραν εκρηκτικές ύλες.


Νατοϊκή δύναμη στην Αθήνα

Νατοϊκή μονάδα ειδικών αποστολών αντιμετώπισης ραδιοβιοχημικών απειλών θα αναπτυχθεί στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πρόκειται για ειδικό λόχο που σταθμεύει στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενώ συγκροτείται από ειδικευμένο προσωπικό, προερχόμενο από τους στρατούς του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η δύναμη αυτή θα καταστεί επιχειρησιακή στα τέλη Ιουλίου, ενώ θα εγκατασταθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας στο Γουδί.

Παρά τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για μη παρουσία νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, η ανάπτυξη της αναφερόμενης στρατιωτικής μονάδας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εξοικειωθεί με το περιβάλλον διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και να ομαλοποιηθεί η συνεργασία της, με τις ειδικές υπηρεσίες και δομές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Χρυσός Φοίνικας για ταινία κατά του προέδρου Μπους

Ο Mάικλ Μουρ θέλει οι Αμερικανοί να δουν την ταινία του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Αμερικανού κινηματογραφιστή Μάικλ Μουρ Φαρενάιτ 9/11 (Fahrenheit 9/11) που στρέφεται κατά του προέδρου Μπους και της πολιτικής του.

Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που τιμάται με την ανώτατη αυτή διάκριση από το 1956, από την εποχή δηλ. του Κόσμου της Σιωπής (The Silent World) του Ζακ Κουστό.

Την περασμένη Δευτέρα που προβλήθηκε η ταινία, το κοινό χειροκροτούσε τον Μουρ επί 15 ολόκληρα λεπτά.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την συγκίνησή του όταν έλαβε το βραβείο: «τί κάνατε;» ρώτησε. «Με συγκλόνισε αυτό που κάνατε.»

Κι όπως τόνισε, θέλει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ, να το δει, όπως είπε, ο αμερικανικός λαός πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Φαρενάιτ 9/11 αναφέρεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υποστηρίζει πως υπάρχουν διασυνδέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Μπους και επιφανείς οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενείας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Μάικλ Μουρ σατιρίζει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον οποίο κατηγορεί ότι έκλεψε τις εκλογές του 2000, ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ότι μίλησε για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων για να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ είχε προσελκύσει νωρίτερα τα φώτα της δημοσιότητος όταν η κινηματογραφική εταιρεία Ντίσνεϊ (Disney) εμπόδισε τη διανομή του μέσω της θυγατρικής της Μιραμάξ (Miramax).

H κριτική, πάντως, έχει μιλήσει πολύ θετικά για την τελευταία αυτή δουλειά του Μάικλ Μουρ: την επαίνεσε η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), το περιοδικό Τάιμ (Time) και μία σημαντική μερίδα του βρετανικού Τύπου.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωεκλογές και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Κόβονται φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Οι αυξήσεις αποδοχών στα Σώματα Ασφαλείας. Επικίνδυνο το επάγγελμα, αλλά χωρίς πρόωρη συνταξιοδότηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηλεκτρονικό μητρώο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Απόρρητο, με υπηρεσιακά, οικογενειακά και περιουσιακά στοιχεία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Αναγνώριση πτυχίων ζητούν και οι ΗΠΑ. Ενώ η υπουργός Παιδείας δίνει δύσκολη μάχη στις Βρυξέλλες για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: ’νω - κάτω η Παιδεία. Τι αλλάζει με τα ξένα πτυχία. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί η LSE στην Αθήνα.

ΈΘΝΟΣ της Κυριακής: Ανεξέλεγκτοι οι κερδοσκόποι εξαπολύουν γενική επίθεση. Αμήχανη η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους παρέμβασης, αλλά.... κατόπιν εορτής.

Espresso της Κυριακής: Τα μυστικά της «Φάρμας». Η «Espresso» μπήκε μέσα στο ριάλιτι.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Διαφωνούν που τα «βρίσκει» με τον Πατριάρχη. Μέσα από την Επιτελική Ομάδα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.

Η ΕΠΟΧΗ: Μπους και Σαρόν βυθίζουν τη Μέση Ανατολή στο σκοτάδι. Εντείνονται οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ’νοιγμα στους ιδιώτες και ενίσχυση της οικοδομής. Αποκρατικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων - Καταργείται ο ΦΜΑΠ.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Στρατιωτικοί: Νέο μισθολόγιο. Συνέντευξη του υφυπουργού Εθν. ’μυνας Βασ. Μιχαλολιάκου.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Και τώρα... ευρωεκλογές. Αναζητείται «ευρωπαϊκό χρώμα» στην κάλπη της 13ης Ιουνίου.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα κερδοσκοπίας σαρώνει την αγορά. Εντολή Καραμανλή για άμεσα μέτρα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εσύ με ποια ομάδα είσαι; Ευρωεκλογές 2004: που διαφωνούν οι πολιτικές παρατάξεις Σοσιαλιστών - Κεντροδεξιών.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οικονομική πολιτική: Σκληρότερη ευρω-λιτότητα από φθινόπωρο και μετά.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Η επόμενη μέρα της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Θετική η αποτίμηση του ταξιδιού του κ. Καραμανλή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Εισαγγελέας για τη Γέφυρα! Στη Βουλή ο φάκελος για ευθύνες πολιτικών.

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Γαλάζιος «εμφύλιος». Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι «κομματικοί» για ολομέτωπη επίθεση εναντίον των «κυβερνητικών» που τους σνομπάρουν.

ΝΙΚΗ: ΔΗΣΟΚ: Νέο αριστερό κόμμα. Η ιδρυτική διακήρυξη του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Traffic News Κυριακής: Τα καυτά κορίτσια του Ρουβά αποκαλύπτουν: Έτσι μας έγδυσε ο Σάκης.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: 25.000 προσλήψεις σε Δημόσιο-ΟΤΑ. Αποκλειστικό: Όλο το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 10ο φόρουμ Θεσσαλονίκης: Σταθμός για την νέα ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 8 χρόνια, δίνοντας έτσι τέλος στην επταετή κυριαρχία του Ολυμπιακού και παράλληλα κατακτώντας το νταμπλ.

Ο «συνήθης ύποπτος» Ολιζαντέμπε, λύτρωσε για μια ακόμα φορά τους «πράσινους» και με δικό του γκολ απέναντι στον Πανηλειακό έδωσε τον τίτλο του πρωταθλήματος 2003-2004 στο τριφύλλι.

Το τελικό 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού στο Στάδιο του Πύργου πανηγυρίσθηκε έξαλλα από τους περίπου 4.500 χιλιάδες φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στο γήπεδο. Ξέφρενα πανηγύρια από παίκτες, τεχνική ηγεσία και διοίκηση των «πράσινων».

Στον αγώνα του Πύργου, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα του Πανηλειακού, είτε με ατομικές ενέργειες, είτε με προσπάθειες από τα πλάγια.

Ο Πανηλειακός αμύνθηκε σωστά πίσω από την γραμμή του κέντρου και προσπαθούσε με πίεση σε όλες τις γραμμές να κλέψει την μπάλα και να δημιουργήσει ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις.

Εμφανώς αγχωμένοι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού προσπάθησαν με ανορθόδοξο τρόπο να φτάσουν στην εστία του Κουτσόπουλου.

Έχασαν αρκετές ευκαιρίες αλλά έπρεπε να έρθει ο Ολιζαντέμπε στο 76΄για να οριστικοποίησει την κατάκτηση του τίτλού από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 το Αιγάλεω στην Ριζούπουλη αλλά έμεινε δεύτερος.

Ευρώπη ο Πανιώνιος, 3-1 την Προοδευτική, ισόπαλο 1-1 το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ’ρη και ΠΑΟΚ.

Η Χαλκηδόνα 3-1 τον Ακράτητο και η ΑΕΚ μετά από καλή εμφάνιση 1-3 την Καλλιθέα, ο Ιωνικός 1-2 τον ΟΦΗ ενώ Ξάνθη και Ηρακλής έμειναν στο 0-0.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Διαφορές Βρετανίας-ΗΠΑ»

Oι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times), στηριζόμενοι σε επίσημο έγγραφο του Φόρειν Όφις που διέρρευσε, αναφέρονται στους φόβους που, όπως υποστηρίζουν, έχει η βρετανική κυβέρνηση για την «σκληρή» στάση και τακτική των Αμερικανών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με υπόμνημα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση Μπλερ δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την στρατιωτική τακτική των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στη Φαλούτζα και στη Νατζάφ, η οποία «τροφοδότησε την αντιθεση τόσο των σουνιτών όσο και των σιιτών μουσουλμάνων στην παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ» και είχε επίσης ως αποτέλεσμα «να μειωθεί σημαντικά η δημοτικότητα του συνασπισμού μεταξύ του ιρακινού λαού».

Σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους

Τζίμι Μάσεϊ, Αμερικανός πεζοναύτης

Το ίδιο έγγραφο δεν παραλείπει επίσης ν'αναφερθεί στις τεράστιες επιπτώσεις που είχε «το σκάνδαλο της μεταχείρισης των κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ», το οποίο εκτιμάται ότι «υπονόμευσε πλήρως το ηθικό κύρος του συνασπισμού τόσο στο εσωτερικό του Ιράκ όσο και στο εξωτερικό».

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (Τhe Independent on Sunday) αποκαλύπτει ότι επίκεινται «νέες καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες».

Η Ομπσέρβερ (Τhe Observer) τονίζει, πάντως, στην πρώτη της σελίδα ότι μετά τις 30 Ιουνίου, δηλ. μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες θα τύχουν ασυλίας και δεν θα μπορούν έτσι να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ υπόκεινται στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην βρετανική αυτή εφημερίδα ότι το θέμα της ασυλίας ήταν θέμα-κλειδί για την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας για ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αλλά όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Ουαλός βουλευτής, ’νταμ Πράις, «υπάρχει κίνδυνος η ασυλία να ερμηνευθεί ως ατιμωρησία».

«Συστηματικά βασανιστήρια»

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για την συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (Τhe Independent on Sunday) αποκαλύπτει ότι επίκεινται «νέες καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η βρετανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει τις καταγγελίες ότι σύνταγμα του βρετανικού στρατού στο Ιράκ ευθύνεται για τον «συστηματικό βασανισμό Ιρακινών πολιτών» που έγινε «κατ'εντολήν ενός αξιωματικού».

Πέντε Ιρακινοί δήλωσαν ότι είχαν συλληφθεί μαζί με τον Μπάχα Μούσα, ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο από τους Βρετανούς, και περιγράφουν λεπτομερώς την κακομεταχείριση την οποία υπέστησαν.

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ δημοσιεύει επίσης την κατάθεση ενός Αμερικανού πεζοναύτη, του λοχία Τζίμι Μάσεϊ, ο οποίος δηλώνει ευθέως: «σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους.»

Τέλος, οι Κυριακάτικοι Τάιμς αποκαλύπτουν το όνομα του στρατιώτη που κρύβεται πίσω από τις ψευδείς φωτογραφίες που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες: πρόκειται, υποστηρίζουν, για τον 25χρονο Στιούαρτ Μακένζι που είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Η δημοσίευση των ψευδών αυτών φωτογραφιών είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί ο διευθυντής της Ντέιλι Μίρορ, Πιρς Μόργκαν.


Σάββατο 22 Μαΐου 2004 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ

Ο Ρουντ βαν Νίστελροϊ σκόραρε δύο φορές

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας με 3-0 τον τελικό αγώνα με την Μίλγουολ.

Η ομάδα του Σερ ’λεξ Φέργκισον κατέκτησε το τρόπαιο με τα τέρματα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρούουντ βαν Νίστελροϊ.

Προηγουμένως ο τερματοφύλακας των «Λεόντων» είχε σώσει την εστία από παραβίαση σε σουτ του Ρόι Κιν.

Ο Ρόι Κιν και ο Ντένις Γουάιζ ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμού τους και έπαιξαν στον τελικό για το Κύπελλο Αγγλίας.

Μετά το τρίτο γκολ της Μάντσεστερ, ο Σερ ’λεξ Φέργκισον έκανε τρεις αλλαγές, αντικαθιστώντας και τον τερματοφύλακα Ρόι Κάρολ με τον Τιμ Χάουαρντ, για να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερους παίκτες της ομάδας του να πάρουν μέρος στη νίκη.

Η Μίλγουολ έκανε επίσης μια σημαντική αλλαγή, αντικαθιστώντας τον Ντένις Γουάιζ με τον Κέρτις Γουέστον ο οποίος έγινε έτσι ο πιο νέος παίκτης που έπαιξε ποτέ σε τελικό αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας.

Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων απόλαυσαν έναν καλό αγώνα αλλά η μέρα ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτετ η οποία κατέκτησε για 11η φορά το Κύπελλο Αγγλίας.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Βία στο Κασμίρ

Πληροφορίες από το υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 28 μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη νάρκης.

Οι στρατιώτες επέβαιναν σε λεωφορείο που εκινείτο στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τις πόλεις Σριναγκάρ και Τζάμου.

Μία από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του Κασμίρ που αγωνίζεται κατά της ινδικής κατοχής, οι Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έκανε, όπως τονίζει, για να πάρει εκδίκηση για το φόνο ενός από τους διοικητές της.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, συνεχάρη το νέο πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγχ, γιατί στον λόγο που εκφώνησε, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η διευθέτηση των πολύχρονων διαφορών ανάμεσα στα δύο αυτά γειτονικά κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Σινγχ υποσχέθηκε να εργασθεί αποφασιστικά, από κοινού με την πακιστανική κυβέρνηση, για την επίλυση μιας σειράς μείζονων προβλημάτων, όπως είναι η συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή και το θέμα του Κασμίρ.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Ασυλία» για τους ξένους στρατιώτες στο Ιράκ

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ υπόκεινται στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο συνασπισμός των Αμερικανών και των συμμάχων τους θέλουν οι στρατιώτες τους που θα παραμείνουν στο Ιράκ πέραν της 30ης Ιουνίου, δηλ. μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, να τύχουν ασυλίας και να μη διωχθούν έτσι ενδεχομένως για εγκλήματα πολέμου.

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα Ομπσέρβερ (Τhe Observer) ότι το θέμα της ασυλίας αποτελεί θέμα-κλειδί για την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας για ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αλλά όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Ουαλός βουλευτής, ’νταμ Πράις, «υπάρχει κίνδυνος η ασυλία να ερμηνευθεί ως ατιμωρησία».

Πάντως, ένας πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, που έχει διατελέσει στρατιωτικός διοικητής στο εξωτερικό, δήλωσε στο BBC ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί το δίκαιο των χωρών των ξένων στρατιωτών αλλά και το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προσαγωγή τους ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης σε περίπτωση που κατηγορηθούν για οιαδήποτε εγκλήματα.

Αποκαλύψεων συνέχεια

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για την συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Οι τελευταίες φωτογραφίες δείχνουν σκύλους ν'απειλούν κρατουμένους

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (Τhe Independent on Sunday) αποκαλύπτει ότι επίκεινται «νέες καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η βρετανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει τις καταγγελίες ότι σύνταγμα του βρετανικού στρατού στο Ιράκ ευθύνεται για τον «συστηματικό βασανισμό Ιρακινών πολιτών» που έγινε «κατ'εντολήν ενός αξιωματικού».

Πέντε Ιρακινοί δήλωσαν ότι είχαν συλληφθεί μαζί με τον Μπάχα Μούσα, ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο από τους Βρετανούς, και περιγράφουν λεπτομερώς την κακομεταχείριση την οποία υπέστησαν.

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ δημοσιεύει επίσης την κατάθεση ενός Αμερικανού πεζοναύτη, του λοχία Τζίμι Μάσεϊ, ο οποίος δηλώνει ευθέως: «σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους.»


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέρρευσε η οροφή

Η Αιρ Φρανς είναι μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το τέρμιναλ

Το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν όταν το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε τμήμα της οροφής ενός κτιρίου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, στα περίχωρα των Παρισίων.

Τρεις αστυνομικοί είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ υπάρχουν επιβάτες μεταξύ των τραυματιών.

Περίπου 200 μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν, με τη βοήθεια σκύλων, να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της οροφής στο τέρμιναλ 2Ε του αεροδρομίου.

Όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταφορών, οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε ατύχημα μάλλον παρά σε δολιοφθορά.

Το συγκεκριμένο τέρμιναλ ετέθη σε λειτουργία τον περασμένο Ιούνιο.

Το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ είναι το μεγαλύτερο της Γαλλίας.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Χρυσός Φοίνικας για ταινία κατά του προέδρου Μπους

Ο Mάικλ Μουρ θέλει οι Αμερικανοί να δουν την ταινία του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Αμερικανού κινηματογραφιστή Μάικλ Μουρ Φαρενάιτ 9/11 (Fahrenheit 9/11) που στρέφεται κατά του προέδρου Μπους και της πολιτικής του.

Είναι το πρώτο νοτοκιμαντέρ που τιμάται με την ανώτατηο αυτή βραβείο από το 1956, από την εποχή δηλ. του Κόσμου της Σιωπής (The Silent World) του Ζακ Κουστό.

Την περασμένη Δευτέρα που προβλήθηκε η ταινία, το κοινό χειροκροτούσε τον Μουρ επί 15 ολόκληρα λεπτά.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την συγκίνησή του όταν έλαβε το βραβείο: «τί κάνατε; Με συγκλόνισε αυτό που κάνατε.»

Κι όπως τόνισε, θέλει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ, να το δει, όπως είπε, ο αμερικανικός λαός πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Φαρενάιτ 9/11 αναφέρεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ και υποστηρίζει πως υπάρχουν διασυνδέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Μπους και επιφανείς οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογενείας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Μάικλ Μουρ σατιρίζει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον οποίο κατηγορεί ότι έκλεψε τις εκλογές του 2000, ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ότι μίλησε για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων για να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ είχε προσελκύσει νωρίτερα τα φώτα της δημοσιότητος όταν η κινηματογραφική εταιρεία Ντίσνεϊ (Disney) εμπόδισε τη διανομή του μέσω της θυγατρικής της Μιραμάξ (Miramax).

H κριτική, πάντως, έχει μιλήσει πολύ θετικά για την τελευταία αυτή δουλειά του Μάικλ Μουρ: την επαίνεσε η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post), το περιοδικό Τάιμ (Time) και μία σημαντική μερίδα του βρετανικού Τύπου.


Κυριακή 23 Μαΐου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Διαφορές Βρετανίας-ΗΠΑ»

Oι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times), στηριζόμενοι σε επίσημο έγγραφο του Φόρειν Όφις που διέρρευσε, αναφέρονται στους φόβους που, όπως υποστηρίζουν, έχει η βρετανική κυβέρνηση για την «σκληρή» στάση και τακτική των Αμερικανών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με υπόμνημα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση Μπλερ δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την στρατιωτική τακτική των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στη Φαλούτζα και στη Νατζάφ, η οποία «τροφοδότησε την αντιθεση τόσο των σουνιτών όσο και των σιιτών μουσουλμάνων στην παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ» και είχε επίσης ως αποτέλεσμα «να μειωθεί σημαντικά η δημοτικότητα του συνασπισμού μεταξύ του ιρακινού λαού».

Σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους

Τζίμι Μάσεϊ, Αμερικανός πεζοναύτης

Το ίδιο έγγραφο δεν παραλείπει επίσης ν'αναφερθεί στις τεράστιες επιπτώσεις που είχε «το σκάνδαλο της μεταχείρισης των κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ», το οποίο εκτιμάται ότι «υπονόμευσε πλήρως το ηθικό κύρος του συνασπισμού τόσο στο εσωτερικό του Ιράκ όσο και στο εξωτερικό».

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (Τhe Independent on Sunday) αποκαλύπτει ότι επίκεινται «νέες καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες».

Η Ομπσέρβερ (Τhe Observer) τονίζει, πάντως, στην πρώτη της σελίδα ότι μετά τις 30 Ιουνίου, δηλ. μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες θα τύχουν ασυλίας και δεν θα μπορούν έτσι να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ υπόκεινται στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στην βρετανική αυτή εφημερίδα ότι το θέμα της ασυλίας ήταν θέμα-κλειδί για την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας για ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι αποκαλύψεις για την συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ δημοσιεύει την κατάθεση ενός Αμερικανού πεζοναύτη, του λοχία Τζίμι Μάσεϊ, ο οποίος δηλώνει ευθέως: «σκοτώσαμε πάνω από 30 πολίτες μέσα σε έξι εβδομάδες. Είπα στο διοικητή μου πως αυτό που κάνουμε ισοδυναμεί με γενοκτονία και μου απάντησε πως είμαι ανόητος. Οι Ιρακινοί μας έβλεπαν να εξευτελίζουμε συνεχώς τους νεκρούς τους.»

Τέλος, οι Κυριακάτικοι Τάιμς αποκαλύπτουν το όνομα του στρατιώτη που κρύβεται πίσω από τις ψευδείς φωτογραφίες που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες: πρόκειται, υποστηρίζουν, για τον 25χρονο Στιούαρτ Μακένζι που είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Η δημοσίευση των ψευδών αυτών φωτογραφιών είχε ως αποτέλεσμα να απολυθεί ο διευθυντής της Ντέιλι Μίρορ, Πιρς Μόργκαν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.