Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-24

  1. Καραμανλής:«Μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια»
  2. Υπέρ των χριστιανικών καταβολών
  3. Αποχώρηση Ισραηλινών από τη Ράφα
  4. Εγγυήσεις για την ασφάλεια του «2004»
  5. Ημέρα απολύσεων
  6. Ο... ελαφοκυνηγός
  7. Νέοι τριγμοί στην οροφή
  8. ΟΗΕ: Διαπραγματεύσεις επί του ψηφίσματος
  9. Η Apple «κλείνει τα κενά»
  10. Διαμαρτυρία Κύπρου για τα διαβατήρια
  11. Ψήφισμα για το Ιράκ στον ΟΗΕ
  12. Αύξηση παραγωγής από Σαουδική Αραβία
  13. «Μαγικό βιβλίο»
  14. Αντιδράσεις στο Ισραήλ
  15. Μπροστά η ΝΔ
  16. Ο Καραμανλής καθησυχάζει τους Αμερικανούς
  17. Ευρωψηφοδέλτιο - έκπληξη
  18. Στον τελικό ο ΠΑΟ
  19. Μερική αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων
  20. Ανθρωπιστική τραγωδία στο Σουδάν
  21. Σχέδιο ψηφίσματος για Ιράκ
  22. «Πολιτική» η απόφαση στις Κάνες

Τρίτη 25 Μαΐου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής:«Μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια»

Με τίτλο « Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται προβλήματα με την ασφάλεια των Ολυμπιακών», η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή.

Στην πρώτη συνέντευξη στον βρετανικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραδέχεται ότι τα συστήματα ασφάλειας «μπορούν να βελτιωθούν».

«Κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμεαλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα πρέπει να επαγρυπνούμε για να τελειοποιήσουμε τα συστήματα ασφαλείας» είπε ο κύριος Καραμανλής.

«Πάντα υπάρχουν πράγματα που επιδέχονται βελτίωση» τόνισε για να προσθέσει όμως ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα «είναι επιτυχείς και ασφαλείς».

Ο κύριος Καραμανλής στην συνέντευξη του στην Γκάρτνιαν παραδέχθηκε ότι «ορισμένες φορές» δεν ήταν «και πολύ ενθουσιασμένος» με την κάλυψη των θεμάτων ασφαλείας από τα ξένα μέσα ενημέρωσης πρόσθεσε όμως «τελικά αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα και δεν θα έχει καμία σημασία η αρνητική κάλυψη».

Ρόλος Ιράν

Η Γκάρντιαν αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο το Ιράν υποκίνησε τον πόλεμο κατά του Ιράκ διοχετεύοντας στην Ουάσιγκτον ψεύτικες πληροφορίες για τα όπλα του Ιράκ.

Η Γκάρτιαν επικαλείται αποκαλύψεις «μελών των μυστικών υπηρεσιών» τους οποίους δεν κατονομάζει σύμφωνα με τους οποίους η CIA έχει στοιχεία ότι ο πρώην στενός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αχμέντ Τσαλάμπι και ένας στενός συνεργάτης του διοχέτευαν στην Τεχεράνη αμερικανικά μυστικά.

Η CIA έχει μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές της Γκάρντιαν- ζητήσει από το FBI να ερευνήσει πως ο Τσαλάμπι κατάφερε να πάρει στα χέρια του «ευαίσθητες πληροφορίες».

Σύμφωνα με την πηγή της Γκάρντιαν «οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράν μας εκμεταλλεύονταν για πολλά χρόνια μέσω του Τσαλάμπι».

Ιράκ -ΟΗΕ

Στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ αναφέρεται άρθρο της σύνταξης των Τάιμς (Times). Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το σχέδιο «αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να πείσουν τους Ιρακινούς να αναλάβουν την εξουσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Είναι κατανοητή η επιθυμία της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τον έλεγχο των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ και την ασυλία των στρατιωτών της από πιθανές διώξεις» γράφουν οι Τάιμς. Δυσκολότερο όμως να δικαιολογηθεί είναι η επιθυμία της να διατηρήσει υπό τον έλεγχο της «υψηλούς στόχους, όπως ο Σαντάμ Χουσείν».

ΟΠΕΚ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι ο ΟΠΕΚ δεν είναι σε θέση να «αντιστρέψει την αύξηση της τιμής του πετρελαίου».

Η επιρροή του ΟΠΕΚ «είναι περιορισμένη» γράφει η βρετανική εφημερίδα καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν μικρά περιθώρια για να αυξήσουν την παραγωγή όπως ζητάει η Σαουδική Αραβία.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 23:45 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ των χριστιανικών καταβολών

του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Επτά κράτη μέλη υπέβαλαν επιστολή στην ιρλανδική προεδρία για την αναφορά στο χριστιανισμό

Αλλάζει η θέση της Ελλάδος με τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της αναφοράς του χριστιανισμού στο προοίμιο του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Πέτρος Μολυβιάτης συμμετείχε, χθες, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεντρικό θέμα την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στα ανοικτά ακόμη ζητήματα του ευρωσυντάγματος έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η οριστική έγκρισή του στο συμβούλιο κορυφής της 17ης Ιουνίου.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι πλέον αντίθεση στην αναφορά στο ευρωσύνταγμα των χριστιανικών καταβολών της Ευρώπης, ρίζες, όπως εξήγησε ο ίδιος ιστορικές, πολιτικές και πολιτιστικές και όχι θρησκευτικές.

Και τούτο για να μην αποξενωθούν από την ΕΕ χώρες που δεν είναι χριστιανικές και θέλουν να ενταχθούν σ αυτήν, όπως λ.χ. η Τουρκία.

Η διαφοροποίηση της ελληνικής θέσης ως προς την αναφορά του χριστιανισμού στο σύνταγμα δεν ήλθε μόνη της. Ήδη προ τριημέρου επτά χώρες μέλη (Τσεχία, Μάλτα, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) ζήτησαν μ επιστολή τους στην ιρλανδική προεδρία την καταγραφή στο ευρωσύνταγμα των χριστιανικών καταβολών της Ευρώπης.

Σ αυτούς πλην της Ελλάδος φαίνεται να προσχωρούν η Ολλανδία και η Γαλλία, η οποία όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαράν η αναφορά στο χριστιανισμό θα ήταν αποδεκτή αν αποφασιζόταν συναινετικά από τις 25 κράτη μέλη της Κοινότητας.

Στην υπουργική σύνοδο συζητήθηκε, επίσης, μια συμβιβαστική λύση για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία όπου φαίνεται ότι η αρχική πρόταση του ευρωσυντάγματος για μια διπλή πλειοψηφία του 50% των χωρών μελών σ ένα ποσοστό 60% του πληθυσμού της Ένωσης δίνει τη θέση της σ ένα ποσοστό 55% των χωρών μελών και 65% του πληθυσμού κάτι που φαίνεται ότι η Ισπανία και η Πολωνία αποδέχονται.

Τέλος, η Ελλάδα υποστήριξε χάρη της Κύπρου ως ελάχιστο αριθμό ευρωβουελυτών που θα πρέπει να χει μια χώρα μέλος τους πέντε και όχι τους τέσσερις, όπως θέλουν άλλες κοινοτικές χώρες.

Η συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση Ισραηλινών από τη Ράφα

Χιλιάδες οι άστεγοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την επιχείρηση «Ουράνιο Τόξο» των Ισραηλινών

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «Ουράνιο Τόξο» στη Γάζα θα συνεχιστεί παρά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Ράφα.

Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα. Έχει στόχο τον εντοπισμό μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και την καταστροφή του υπόγειου δικτύου μέσω του οποίου πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο προς τη Γάζα.

«Θα πάρουμε τώρα μια βαθιά ανάσα, αλλά αυτή η επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης «Ουράνιο Τόξο», συνταγματάρχης Χαρέλ δήλωσε ότι «ο στρατός του πολεμά εναντίον τρομοκρατών και όχι εναντίον αμάχων.»

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο επτά αμάχων Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης.

Πάντως, οι κάτοικοι της Ράφα εμμένουν ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στην πόλη τους.

Η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατιωτών αποφασίστηκε μετά τις έντονες επικρίσεις της ισραηλινής ηγεσίας από τη διεθνή κοινότητα για τον αριθμό των απωλειών από παλαιστινιακής πλευράς.

Εκτός από το θάνατο δεκάδων αμάχων οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν εκατοντάδες σπίτια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άστεγοι.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατεδάφισε μόνο 56 σπίτια.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εγγυήσεις για την ασφάλεια του «2004»

Διαβεβαιώσεις από Βουλγαράκη

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας παρουσιάσθηκε σε διεθνή διάσκεψη εκπροσώπων εθνικών ολυμπιακών επιτροπών, χορηγών, υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και της Ιντερπόλ και της Γιούροπολ.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης παρείχε εγγυήσεις για την ασφαλή τέλεση των Αγώνων, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτόν.

Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι το διάστημα που απομένει έως τους Αγώνες θα αφιερωθεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ασφάλειας έχει εναρμονισθεί με το πρόγραμμα των Αγώνων και έχουν αποσαφηνιστεί οι ρόλοι σε συντονιστικό, επιχειρησιακό και λειτουργικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, αλλά έχει εξασφαλίσει όλες τις δυνατότητες, σε ανθρώπινο επίπεδο, για την ασφαλή διοργάνωση των Αγώνων», επεσήμανε ο υπουργός.

«Ασφαλής πόλη η Αθήνα»

Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε ότι η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό είναι πως η Αθήνα έχει γίνει μία πιο ασφαλής πόλη. Διαθέτουμε εκπαίδευση, το προσωπικό και την τεχνολογία που απαιτείται για την προστασία της Αθήνας αυτό το καλοκαίρι αλλά και στο μέλλον».

Αναφερόμενη σε πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η κ. Αγγελοπούλου απέρριψε τις αιτιάσεις που περιλαμβάνουν, σημειώνοντας ότι «δεν μειώνουμε τη σημασία της πρόκλησης, αλλά δεν πρέπει ούτε και να την υπερβάλλουμε. Ας διαβεβαιώσουμε τους αθλητές μας ότι δεν επαναπαυόμασθε. Καμμία οργανωτική επιτροπή και καμμία κυβέρνηση διοργανώτριας χώρας δεν έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και την προστασία».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας σερ Ντέιβιντ Μάντεν, ως εκπρόσωπος της ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας (ΟΣΟ), ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα ασφάλειας, ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία «έχει εντατικοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι οι συσκέψεις της ΟΣΟ γίνονται πλέον κάθε μήνα, έναντι μιας φοράς κάθε τρεις μήνες στο παρελθόν».

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος ανέφερε, ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο και πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, που συναρτάται με το περιβάλλον ασφάλειας, εσωτερικό και διεθνές.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, αφού τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά και διεθνώς, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα απολύσεων

«Η Λίβερπουλ δε θα μ' εγκαταλείψει ποτέ»

Δύο από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ - έλυσαν τη συνεργασία τους με τους επικεφαλής των τεχνικών τους ηγεσιών μετά την απογοητευτική πορεία των ομάδων στη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η επονομαζόμενη βασίλισσα της Ευρώπης λόγω των αναρίθμητων ευρωπαϊκών τροπαίων που έχει κερδίσει στην πολυετή ιστορία της, αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Κάρλος Κεϊρόζ και παρέδωσε τα ηνία της ομάδος στον πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας και της Μπενφίκα, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα Ισπανίας, έχασε το Κύπελλο Ισπανίας και η ευρωπαϊκή της πορεία ήταν εξίσου κακή.

Ο Καμάτσο έχει το στιλ και το κύρος για να επιβληθεί

Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια που οι επονομαζόμενοι «Γκαλάκτικος» τελείωσαν τη σεζόν με άδεια χέρια, χωρίς κανένα τρόπαιο.

Ο Κάρλος Κεϊρόζ πριν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν βοηθός του Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Εάν με ρωτάτε, εάν κάναμε λάθος που προσλάβαμε πέρσι τον Κεϊρόζ, τότε πρέπει να παραδεχτώ πως ναι, κάναμε λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο δεν είναι καινούργιος στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι του 1998 παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της ομάδος για 23 ημέρες μέχρι που διαφώνησε με τον πρόεδρο, Λορένθο Σανθ.

Ο Καμάτσο, πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης έχει επίσης διατελέσει προπονητής της εθνικής Ισπανίας την περίοδο 2000 και 2002.

Αντίο με αξιοπρέπεια

Το διοικητικό συμβούλιο της Λίβερπουλ έλυσε τη συνεργασία του με τον Γάλλο τεχνικό της ομάδος, Ζεράρ Ουγιέ, ο οποίος συμπλήρωσε έξι χρόνια στον πάγκο της αγγλικής ομάδος.

«Θα προτιμούσα να παρέμενα στην τεχνική ηγεσία της ομάδος. Ωστόσο, φεύγω διατηρώντας με όλους τις καλύτερες σχέσεις. Μπορεί εγώ να φεύγω από τη Λίβερπουλ, αλλά η Λίβερπουλ δε θα με εγκαταλείψει ποτέ», είπε ο Γάλλος τεχνικός.

Η Λίβερπουλ μού έδωσε έξι χρόνια ευτυχίας

Ζερέρ Ουγιέ, πρώην τεχνικός της Λίβερπουλ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λίβερπουλ, Ρικ Πάρι δήλωσε: «Το συμβούλιο απεφάνθη ότι η αλλαγή ήταν απαραίτητη εάν σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε με πραγματικούς όρους το πρωτάθλημα.»

Ο προπονητής της Τσάρλτον, Άλαν Κέρμπισλι και ο Ραφαέλ Μπενίτεζ της Βαλένθια είναι τα φαβορί για να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ.

Το γεγονός ότι η Λίβερπουλ κατάφερε να εξασφαλίσει έστω την τελευταία στιγμή την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ δε στάθηκε αρκετό για να κρατήσει άλλη μια χρονιά τον Ουγιέ στο Άνφιλντ.

«Παρόλο που εξασφαλίσαμε την έξοδό μας στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτό δεν ήταν στόχος ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να πετύχουμε», πρόσθεσε ο Ρικ Πάρι.

Στο μεταξύ, το μέλλον της Λίβερπουλ παραμένει αβέβαιο καθώς ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για την αγορά του συλλόγου.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ο... ελαφοκυνηγός

Επισκέπτης - λωποδύτης εδώ και δέκα χρόνια

Πεινασμένο ελάφι, σεσημασμένος λωποδύτης ρόδων στη Σουηδία, επιδόθηκε και σε κλοπή ποδηλάτου.

Ο Μπιόρν και η Μόνικα Χέλαμπ από το Βουογκατάλμε λένε ότι το εν λόγω ελάφι εδώ και μια δεκαετία επισκέπτεται τον κήπο τους και τρώει τις τριανταφυλλιές τους.

Απηυδισμένο το ζεύγος Χέλαμπ αποφάσισε να πάρει μέτρα για να εμποδίσει τον τετράποδο λωποδύτη.

Τοποθέτησαν, λοιπόν, μπροστά από το φράχτη του κήπου τους ένα ποδήλατο, ως πρώτη γραμμή άμυνας.

«Νομίσαμε ότι το ποδήλατο θα προστάτευε τις τριανταφυλλιές μας από το αχόρταγο ελάφι, διότι δε θα ήταν εύκολο να τις αγγίξει», δικαιολογήθηκε ο Μπιόρν Χέλαμπ.

Εις μάτην.

Το ελάφι έφαγε ως είθισται τα λουλούδια.

«Μετά εξαφανίστηκε με το ποδήλατο να κρέμεται από το λαιμό του», διευκρίνισε ο κ. Χέλαμπ.

Ο «κατηφής», όπως φωνάζουν ο Μπιόρν και η Μόνικα το ελάφι, παράτησε το ποδήλατο 500 μέτρα μακριά από το σπίτι σε κατάσταση αθλία.

Το ζεύγος Χέλαμπ μετά το τραγικό τέλος του ποδηλάτος υιοθέτησε νέα τακτική αντιμετώπισης του πεινασμένου ελαφιού: το παίρνουν οι ίδιοι στο κυνηγητό.


Νέοι τριγμοί στην οροφή

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια κατάρρευσης της οροφής

Οι εργαζόμενοι που καθαρίζουν τα συντρίμμια στο νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού ο οποίος κατέρρευσε μερικώς- απομακρύνθηκαν καθώς ακούστηκαν τριγμοί από την γυάλινη οροφή.

Επίσημοι λένε ότι οι εργάτες απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους.

Ήχοι τριγμών την Κυριακή, είχαν προηγηθεί της κατάρρευσης του σταθμού, όταν τόνοι μετάλλων, γυαλιών και τσιμέντου συντρίφτηκαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Ο σχεδιαστής του σταθμού, Πολ Αντρέ, επιστρέφει στη Γαλλία από την Κίνα, για να βοηθήσει στις έρευνες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τεχνική και προανακριτική έρευνα.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

ΟΗΕ: Διαπραγματεύσεις επί του ψηφίσματος

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εικόνα της κυβέρνησής του

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την κατάθεση του νέου σχεδίου ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Το σχέδιο προβλέπει την παράδοση της κυριαρχίας του Ιράκ σε μεταβατική κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου και προτείνει την παραμονή της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης για τουλάχιστον ένα έτος.

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος απευθύνει έκκληση προς τον ΟΗΕ για στρατιωτική και άλλη βοήθεια στο Ιράκ.

Το σχέδιο κατατέθηκε λίγες ώρες πριν από την τηλεοπτική ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος αναμένεται να θα επιδιώξει να δώσει το στίγμα της πολιτικής του στο Ιράκ καθώς επίσης και την εικόνα ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Παραμονή στρατευμάτων

Πάντως, το κείμενο δε διευκρινίζει εάν η νέα μεταβατική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα αναθεώρησης της αποστολής των συμμαχικών στρατευμάτων.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Εμίρ Τζόουνς Πάρι υποστήριξε ότι η στρατιωτική δύναμη θα λειτουργεί «με τη συναίνεση και σε συνεργασία με την ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση.»

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο ρόλος της πολυεθνικής δύναμης θα είναι «η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Ιράκ.»

Η αμερικανική ηγεσία διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει να ηγείται της στρατιωτικής δύναμης, ωστόσο, άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν ότι και αυτός ο ρόλος πρέπει να περάσεις στους Ιρακινούς.

Η Γαλλία, επί παραδείγματι, η οποία έχει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει δηλώσει ότι η πολυεθνική δύναμη θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί μόνο μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Ιράκ.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ το κείμενο ορίζει ότι η εκλογική διαδικασία δε θα πρέπει να γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα το νέο ψήφισμα παραχωρεί στη μεταβατική κυβέρνηση τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ρόλος του ΟΗΕ

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Βρετανός πρεσβευτής, Τζόουνς Πάρι τόνισε ότι το ψήφισμα κάνει σαφές ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, εάν βέβαια το επιτρέψει η κατάσταση στο πεδίο των μαχών.»

Ανάμεσα στα καθήκοντά του ΟΗΕ θα είναι η οργάνωση των εκλογών ιδανικά στα τέλη Δεκεμβρίου και σίγουρα νωρίτερα από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Επιπλέον τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να παράσχουν στρατιώτες για το σχηματισμό μιας νέας δύναμης που θα αναλάβει την προστασία των αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Ομιλία Μπους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα μεταβεί σε στρατιωτική ακαδημία της Πενσιλβάνια για να εκφωνήσει την ομιλία του.

Δεν είναι σαφές εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με την πολιτική της ηγεσίας του στο Ιράκ, το βέβαιο είναι ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

«Έχει συνειδητοποιήσει, όπως και η πλειονότητα των Αμερικανών, τις δυσκολίες των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τρεντ Ντάφι.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η Apple «κλείνει τα κενά»

Το περιβάλλον του OS X θεωρείται ασφαλέστερο από των Windows

Οι χρήστες των Apple, κατεβάζουν αναβαθμίζουν το λογισμικό τους για να καλύψουν ένα κενό ασφαλείας που θεωρητικά θα μπορούσε να τους εκθέσει σε πιθανές επιθέσεις.

Την Παρασκευή, η Apple είχε προειδοποιήσει τους χρήστες της ότι ένα λάθος στο πρόγραμμα Σαφάρι (Safari) που χρησιμοποιείται για την περιήγηση στο Διαδίκτυο, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο και την λειτουργία κακόβουλων κωδίκων χωρίς την άδεια του χρήστη.

Τα Mac έχουν τη φήμη πως αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα ασφαλείας από ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με λειτουργικό, Windows.

Είναι η δεύτερη φορά αυτό τον μήνα που η Apple προειδοποιεί τους χρήστες της για κενά ασφάλειας στο λογισμικό της.

Σε ανακοίνωσή της, η Apple, κάνει λόγο για «θεωρητική ευπάθεια» στο λογισμικό της και παροτρύνει τους χρήστες του λειτουργικού συστήματός της, OS X, να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές τους έναν πρόσθετο κώδικα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας.

«Η Apple λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα θέματα ασφαλείας και εργάζεται γρήγορα για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές, μόλις γίνονται αντιληπτές -στη συγκεκριμένη περίπτωση πριν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος για τους πελάτες μας» είπε ο Φίλιπ Σίλερ, ο αντιπρόεδρος της Apple σε θέματα παγκόσμιου μάρκετινγκ.

«Αν και κανένα λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να είναι εντελώς απρόσβλητο από κάθε πιθανό κίνδυνο ασφαλείας, το Mac OS X, που βασίζεται σε αρχιτεκτονική UNIX, έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί πολύ καλύτερο σύστημα από τα περισσότερα», συμπλήρωσε ο Σίλερ.

Οι χρήστες της Apple εδώ και πολύ καιρό υπερηφανεύονται τα προτερήματα των Mac και ιδιαίτερα επειδή αυτοί δεν είναι ευάλωτοι σε κενά ασφαλείας και είναι σχετικά απρόσβλητοι από τους ιούς που ταλανίζουν τους υπολογιστές πο9υ βασίζονται στο λειτουργικόWindows της Microsoft.

Η παγκόσμια κυριαρχία της Microsoft στον κόσμο των υπολογιστών και η κακή προϊστορία της σε θέματα ασφαλείας την κάνουν δελεαστικό στόχο για τους δημιουργούς ιών.

Τον περασμένο χρόνο η Microsoft εξέδωσε περίπου 50 ανακοινώσεις για προβλήματα ασφαλείας των Windows.

Και φέτος, έχει εκδώσει μέχρι στιγμής, 15 προειδοποιήσεις σχετικά με αδύνατα σημεία στο λογισμικό της.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμαρτυρία Κύπρου για τα διαβατήρια

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Για παλινδρομήσεις και αδυναμία να αντιταχθεί στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, κατηγόρησε η κυπριακή κυβέρνηση το καθεστώς Ταλάτ στη βόρεια Κύπρο.

Οι επικρίσεις της Λευκωσίας ακολούθησαν απόφαση τού υπουργικού συμβουλίου στην ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, με την οποία αίρεται η απαίτηση επίδειξης διαβατηρίων από τούς Ευρωπαίους στη γραμμή αντιπαράταξης.

Η πρώτη ενημέρωση από το καθεστώς τού κ.Ταλάτ αναφερόταν σε όλους τούς Ευρωπαίους συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοκυπρίων.

Τελικά όμως και μετά από αντιδράσεις τού τουρκικού στρατού κατοχής, όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό τύπο πού μιλά γιά κωμωδία με τα διαβατήρια, η άρση της απαίτησης επίδειξης διαβατηρίων αφορά όλους τούς Ευρωπαίους πλην των Ελληνοκυπρίων.

Έτσι, και παρά τις αντιδράσεις μερίδας της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας,οι μόνοι πού καλούνται ακόμη να επιδεικνύουν διαβατήρια στη γραμμή αντιπαράταξης είναι οι Ελληνοκύπριοι που και κάτοικοι της Κύπρου είναι και βεβαίως από την 1η Μαίου είναι και Ευρωπαίοι πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν ήδη τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφισμα για το Ιράκ στον ΟΗΕ

Στο βίντεο φαίνονται στολισμένα αυτοκίνητα να πηγαίνουν στον γάμο

ΗΠΑ και Βρετανία κάνουν ένα ακόμα βήμα με κατεύθυνση την μεταβίβαση της εξουσίας του Ιράκ σε Ιρακινούς στο τέλος Ιουνίου.

Οι δύο συμμαχικές χώρες καταθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος για το μέλλον του Ιράκ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως εκτιμάται ότι προβλέπει την αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία, την νομιμοποίηση της παραμονής των κατοχικών δυνάμεων πέραν της 30ης Ιουνίου και την ασυλία των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών από τις ιρακινές διωκτικές αρχές.

Πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της πολυεθνικής δύναμης που θα παραμείνει στο Ιράκ.

Προσπάθειες Μπους

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην πρώτη από τις έξι προγραμματισμένες ομιλίες του, θα επιδιώξει να δώσει το στίγμα της πολιτικής του στο Ιράκ καθώς επίσης και την εικόνα ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να κάνει τον κόσμο να απομακρύνει τη ματιά του από την άσχημη κατάσταση στο Ιράκ και να την στρέψει στο πολιτικό μέλλον της χώρας, λέει ο συντάκτης αμυντικός συντάκτης του BBC, Ρότζερ Χάρντι.

Η εκστρατεία του προέδρου Μπους για προβολή μιας θετικής εικόνας έχει τέσσερα στάδια: Πρώτον, μία σειρά ομιλιών που θα γίνουν από τον ίδιο. Δεύτερον, ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τη συμμαχία τους, ενώ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Λακντάρ Μπραχίμι για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, λέει ο συντάκτης του BBC.

Ασυλία

Εν τω μεταξύ, η πρόθεση της Ουάσιγκτον να θέσει τους Αμερικανούς στρατιώτες στο απυρόβλητο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς μάλιστα ήλθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο που αποδεικνύει ότι την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν βομβάρδισαν κρησφύγετο ανταρτών στα βόρεια της χώρας - όπως ισχυρίζονταν- άλλα ένα γάμο.

Από τους βομβαρδισμούς εκείνους σκοτώθηκαν περίπου 40 άμαχοι.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) λέει ότι με τις συνεχείς καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών από Αμερικανούς στρατιώτες, το αίτημα της Ουάσιγκτον για ασυλία των στρατιωτών της θεωρείται καταστροφικό.

Όμως, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, το συγκεκριμένο αίτημα δεν πρέπει να ξαφνιάζει τη διεθνή κοινότητα, αφού οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι προστατευμένοι νομικά σε όποια χώρα του κόσμου και να δράσουν, αφού η Ουάσιγκτον δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης.

Νέες συγκρούσεις

Συνεχίστηκαν εξ άλλου οι συγκρούσεις των δυνάμεων κατοχής με τους οπαδούς του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκταντά αλ Σαντρ.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Βαγδάτη, 18 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην περιοχή Σαντρ Σίτι της ιρακινής πρωτεύουσας.

Και σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση παραγωγής από Σαουδική Αραβία

Η ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας ικανοποίησε τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες

Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου της σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι τιμές ρεκόρ στις οποίες έχει φτάσει αυτή την περίοδο ο μαύρος χρυσός.

Τα επιπλέον 800.000 βαρέλια, που υπόσχεται, θα φέρουν την παγκόσμια παραγωγή στα 9,1 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, μειώνοντας την τιμή του πετρελαίου στην Νέα Υόρκη κατά 1% και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας έγινε λίγες ώρες μετά την έκκληση του Ομίλου των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, για μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Αντιδράσεις ΟΠΕΚ

Αλλά η ενέργεια αυτή διασπά τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή πριν τη επόμενη συνάντησή του, στις 3 Ιουνίου.

Μεταξύ των επικριτών της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η Λιβύη, της οποίας ο υπουργός Πετρελαίου, Φετχί μπιν Τσετουάνε, με δυσκολία κάλυπτε την αγανάκτησή του.

«Δεν μπορούν. Είναι λάθος. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της αύξηση της παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

Ικανοποίηση Ομίλου των Επτά

Από την άλλη, την ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας επικρότησαν οι υπουργοί Οικονομίας του Ομίλου των Επτά, με τον Βρετανό υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να λέει ότι πρόκειται για μια «σημαντική κίνηση που θα εντείνει τις πιέσεις στις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ, να κάνουν το σωστό».

Δεδομένης της αντίδρασης των μελών του ΟΠΕΚ, είναι αμφίβολο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ούτως ή άλλως πάντως, εκτιμούν οι αναλυτές, οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ έχουν μικρό εφεδρική ικανότητα παραγωγής.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαγικό βιβλίο»

Το ειδικό εικονοσκόπιο παρακολουθεί την κίνηση των ματιών του χρήστη

Ερευνητές από την Νέα Ζηλανδία ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει την τοποθέτηση κινουμένων σχεδίων και τρισδιάστατων εικόνων σε σχολικά βιβλία, παιδικά, και εν γένει σε κάθε βιβλίο που με εικόνες.

Ο αναγνώστης μπορεί να δει τις τρισδιάστατες απεικονίσεις κρατώντας ένα εικονοσκόπιο που παρακολουθεί τη ματιά του.

Με έναν απλό χειρισμό του διακόπτη του εικονοσκοπίου οι αναγνώστες μπορούν να βυθιστούν σε έναν εικονικό κόσμο που τους επιτρέπει να διερευνήσουν το αντικείμενο του βιβλίου σε μεγαλύτερο βάθος.

Το σύστημα συνδυασμού βιβλίου και αναγνώστη αναπτύχθηκε από τον δρ. Μαρκ Μπίλινγκχερστ και τους συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Εργαστήριο Περιβάλλοντος Επικοινωνίας με τον Χρήστη (Human Interface Technology Lab HIT Lab) στη Νέα Ζηλανδία.

Το εικονοσκόπιο μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά στερεωμένο πάνω σε ένα ραβδί, το οποίο κρατιέται μπροστά από τα μάτια καθώς ο αναγνώστης διαβάζει ένα βιβλίο.

Ανάμεσα στους φακούς υπάρχει κάμερα η οποία παρακολουθεί τα μάτια του αναγνώστη και που συνδέεται με ειδικό λογισμικό σε κομπιούτερ, που αναζητά χαρακτηριστικά στις σελίδες του βιβλίου ώστε να εντοπίσει πού ακριβώς κοιτά ο αναγνώστης.

Το εργαστήριο έχει ετοιμάσει, με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, ένα βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου, Γκάβιν Μπίσοπ, με τίτλο «Ο γίγαντας Τζίμι Τζόουνς» και ένα περιβάλλον τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας για ένα βιβλίο σχετικά με την ανθρώπινη ανατομία.

«Μπορείς να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του θεού, αν θες, ή να συμμετέχεις στην σκηνή» λέει ο Μπίλινγκχερστ.

Το σύστημα, που ονομάζεται Μαγικό Βιβλίο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από μουσεία στην Νέα Ζηλανδία και πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Μουσείο Επιστημών της Αυστραλίας.

«Αργά - αργά, η τεχνολογία διαδίδεται στον κόσμο», είπε ο δρ. Μπίλινγκχερστ.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Πάνος Χαρίτος

Ιερουσαλήμ

Οργή και στο Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να αποχώρησε από τον προσφυγικό καταυλισμό Τελ αλ Σουλτάν, εξακολουθεί όμως να επιχειρεί στον καταυλισμό Μπραζίλ όπου το μεγαλύτερο μέρος του έχει ισοπεδωθεί από τις μπουλντόζες που εισέβαλαν εκ νέου αργά την Κυριακή το μεσημέρι.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι εν λόγω επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, είναι ποικίλες κυρίως στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και εντός του Ισραήλ, οι οποίες άλλοτε προκαλούν συζητήσεις και σχόλια από τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο και άλλοτε δεν εκφράζονται ανοιχτά, είναι όμως εξίσου σημαντικές.

Αντιρρησίες συνείδησης

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται και μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με θέμα την άποψη των εφήβων του Ισραήλ για τις εν εξελίξει επιχειρήσεις στην πόλη της Ράφα και του προσφυγικούς καταυλισμούς της γενικότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 43% των εφήβων φέρεται να συντάσσονται με τους εν ενεργεία αντιρρησίες συνείδησης και να δηλώνουν πως εφόσον κληθούν στα όπλα θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη οδό.

Είναι η πρώτη φορά -συγκριτικά ακόμα και την περίοδο του πολέμου στο Λίβανο- που εκφράζεται σε ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό η άποψη για άρνηση συμμετοχής και εκτέλεσης εντολών στον ισραηλινό στρατό από τη νεολαία.

Αντίθετα με τους νέους οι ηλικιωμένοι, αντιτίθενται στην ιδέα των αντιρρησιών συνείδησης σε ποσοστό 71% αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ο στρατιώτης να αρνείται την εκτέλεση εντολών στο πεδίο και κυρίως όταν η χώρα βρίσκεται σε περίοδο εμπόλεμης κατάστασης.

Αυτό στο οποίο το δείγμα των 600 νέων που ρωτήθηκαν, επέμεινε, ήταν πως ασχέτως των αποφάσεων του ισραηλινού στρατού, οι οπλίτες που επιχειρούσαν στη Ράφα, θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν εντολές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η δήλωση, την Κυριακή, του υπουργού Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τόμι Λαπίντ, που παρομοίαζε τις επιχειρήσεις στη Ράφα με το ολοκαύτωμα των εβραίων, μπορεί να προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αριέλ Σαρόν, ωστόσο, η θέση του Σινούι -κόμματος του οποίου ηγείται ο Λαπίντ και μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- για αποχώρηση εφόσον συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Ράφα προβληματίζει τον ισραηλνιό πρωθυπουργό.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ, ήρθαν πολύ αργά και αρκετά μετά τα όσα συνέβησαν στη Ράφα δίνοντας ουσιαστικά το χρόνο να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις, ενώ ξένοι διπλωμάτες σχολίαζαν πως ακόμα και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν αρκετά ήπιο και διπλωματικό.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μπροστά η ΝΔ

Θετικές προβλέψεις για ΝΔ - Καραμανλή

Με διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εν όψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης, που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αν οι ευρωεκλογές γίνονταν τώρα, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος θα ψήφιζε το 41,5% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 33,5%, το ΚΚΕ με 7%, ο Συνασπισμός με 4%, ο ΛΑΟΣ με 3% και το ΔΗΚΚΙ με 0,5%.

Ένα ποσοστό 2% προτίθεται να ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα, το 2% δήλωσε πως θα ρίξει λευκή ή άκυρη ψήφο, ενώ το 6,5% δεν δίδει απάντηση.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το 40% των ερωτηθέντων δεν είναι βέβαιο για το τι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ το 10% έχει μάλλον λάβει την απόφασή του να μην προσέλθει καν στην κάλπη.

Μεγάλη εμφανίζεται στη δημοσκόπηση η συσπείρωση των περισσοτέρων κομμάτων (ΝΔ 94%, ΠΑΣΟΚ 84%, ΚΚΕ 89%, Συνασπισμός 84%), ενώ μόνον ο ΛΑΟΣ εμφανίζει διαρροή της τάξεως του 20% προς τη ΝΔ.

Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται από τους ερωτηθέντες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με πολύ μεγάλη διαφορά (52% έναντι 30% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου).

Πάντως, οι ερωτηθέντες κρίνουν σε ποσοστό 62% ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, άποψη με την οποία συμφωνεί το 87% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Καραμανλής καθησυχάζει τους Αμερικανούς

«Εφ όλης της ύλης» η συνέντευξη Καραμανλή

Βεβαιότητα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι επιτυχείς και ασφαλείς εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανησυχίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ για τις προετοιμασίες και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στις εξελίξεις στο Ιράκ, στο Κυπριακό, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που φέρονται να εκφράζουν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης για το βαθμό ετοιμότητας της Ελλάδας για τη φιλοξενία και την ασφάλεια των Αγώνων, ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «αυτό πλέον δεν ισχύει», και συνέχισε:

«Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ξεκινήσει με καθυστέρηση, με αργούς ρυθμούς πριν κάποια χρόνια. Τώρα, όμως, ήδη επί προηγούμενης κυβέρνησης και, βεβαίως, μετά τις εκλογές του Μαρτίου και την ανάληψη καθηκόντων από τη δική μου κυβέρνηση, έχουμε επιταχύνει την διαδικασία.

»Όλα τα έργα είναι έτοιμα, ενώ εκείνα που παρουσιάζουν καθυστέρηση θα είναι ετοιμοπαράδοτα το αργότερο στα μέσα ή τέλη Ιουνίου. Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος όχι μόνο για τη φύλαξή τους, αλλά και για τη διεξαγωγή ασκήσεων για κάθε σενάριο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα έργα είναι έτοιμα κατά 90%, αν και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ορισμένα τμήματα που μένουν για την αποπεράτωσή τους».

Συμπλήρωσε ότι «εμείς επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας για να ολοκληρώσουμε αυτά τα τμήματα και έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι όλα θα βρίσκονται στη θέση τους εγκαίρως».

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα έχει συμβουλεύσει τις Ολυμπιακές ομάδες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ, όταν νικούν να μην κάνουν το γύρο του θριάμβου με τις σημαίες τους, να μην πανηγυρίζουν και οι οπαδοί τους να μην είναι υπερβολικοί στις εκδηλώσεις τους, για λόγους ασφαλείας.

«Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές», απάντησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεδομένου ότι έχουμε προσκαλέσει τους πάντες να συμμετάσχουν, θα είναι μεγάλη χαρά για μας να υποδεχθούμε τις ομάδες όλων των χωρών, τους αθλητές τους και, βεβαίως, τους φιλάθλους τους. Προσκαλούμε τους πάντες να πανηγυρίσουν πολύ για τα μετάλλια που θα κερδίσουν και θα εμείς θα τους υποστηρίξουμε για να το κάνουν».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι «θα διεξαγάγουμε εξαιρετικά επιτυχείς Αγώνες και νομίζω ότι έχουμε συνεργασθεί και με τις χώρες αυτές πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες επίσης προσβλέπουν σε επιτυχείς Αγώνες».

«Χρυσή ευκαιρία»

Ερωτηθείς εάν το γεγονός πως η Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου δημιουργεί μεγάλη πίεση στην Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «οι Αγώνες αποτελούν μία χρυσή ευκαιρία για να επιδείξει η Ελλάδα το πρόσωπό της, την εικόνα της και την σύγχρονη ταυτότητά της στον κόσμο και βέβαια καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου και εάν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

«Πράγματι, το συζητήσαμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης της εξουσίας, κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και εξομάλυνσης του Ιράκ και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αφού έχει ήδη διαθέσει ή προορίζει προς διάθεση περίπου 10 δισεκατομμύρια δολλάρια για το Ιράκ», απάντησε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος, ο δημοσιογράφος του CNN ρώτησε εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, κατά τον ίδιο τρόπο που αυτό δρα στο Αφγανιστάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε την ταχύτερη δυνατή διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, του εκδημοκρατισμού και της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αυτό που εμείς πάνω απ όλα υποστηρίζουμε είναι κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλεται εφεξής να εντάσσεται όσο περισσότερο γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τώρα, εφόσον γίνει αυτό, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα».


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωψηφοδέλτιο - έκπληξη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρεις αλλαγές σε συντάξεις-ασφάλιση. Για χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζομένους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακίνητα: Ευκαιρίες σε 19 περιοχές. Λύσεις για όλα τα βαλάντια σε αναβαθμισμένες περιοχές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έφυγε 8% μπροστά η ΝΔ. Η τελευταία δημοσκόπηση βυθίζει κι άλλο το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οργή βαρόνων κατά Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ. Τακτοποίησε στο ευρωψηφοδέλτιο κολλητούς του και... αγνώστους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΙΧ χωρίς μετρητά. Οδηγός για τις προσφορές όλων των αντιπροσωπειών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάνε και οι ευρωεκλογές. Νέα συντριβή περιμένει το ΠΑΣΟΚ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανελλαδικές: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των βαθμολογητών. Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους.

ΕΘΝΟΣ: Έκπληξη με ρίσκο από τον Γ. Παπανδρέου. Ευρωλίστα: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει στην κρίση του λαού την τολμηρή επιλογή του με μη γνωστά νέα πρόσωπα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφήστε τον ήσυχο γιατί τον πάτε να χάσει τον θρόνο του. Εσωτερικό μέτωπο κατά του Αρχιεπισκόπου για την ενότητα Φαναρίου - Αθήνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πάγωσαν στο ΠΑΣΟΚ με το ευρωψηφοδέλτιο του Γιώργου. Στις εκλόγιμες θέσεις τοποθέτησε στενούς του συνεργάτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψηφοδέλτια μεγάλης... διαφοράς. Ευρωεκλογές: Εκπλήξεις στα ονόματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοκ στο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Σφραγίδα Γιώργου με ευρωπαϊκό πρόσωπο ετών 39.

ΕΣΤΙΑ: Η δεύτερη αφίσα των Ολυμπιακών 1896. Σήμερα ανατύπωσις του «Β Πανηγυρικού Φύλλου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ψηφοδέλτια δύο ταχυτήτων. Υψηλού ρίσκου οι επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

METRORAMA: Το «χαρτί" της ανανέωσης ρίχνουν στις ευρωεκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ: Ανανέωση 100% τόλμησε ο Γιώργος. Ίδια γεύση από ΝΔ.

CITY PRESS: Βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την πάγια διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ.

Ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου τόλμησε να αφήσει εκτός ευρωψηφοδελτίου όλα σχεδόν τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ... Και να παρουσιάσει μία ομάδα που αποτελείται από νέους, ικανούς και άφθαρτους υποψηφίους... Οι μισοί από τους οποίους μάλιστα είναι γυναίκες. Σηματοδοτεί έτσι την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα και της βάσης του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας... Για ριζική ανανέωση της πολιτικής ζωής με νέα πρόσωπα και ιδέες».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «ανέτρεψε προβλέψεις και φήμες ο Γ. Παπανδρέου και έκανε τη μεγάλη έκπληξη, ανακοινώνοντας το πλήρως ανανεωμένο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, που φέρει τη σφραγίδα του και την αντίληψή του για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Το ψηφοδέλτιο προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στους πολλούς, αλλά και ψιλογκρίνια από λίγους που ανήκουν στο λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Απουσιάζουν και νυν ευρωβουλευτές και προβεβλημένα στελέχη».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, «ευρωψηφοδέλτιο - έκπληξη με καθολική ανανέωση αλλά και με υψηλό ρίσκο για τον ίδιο, παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου θέτοντας στην κρίση του λαού στις 13 Ιουνίου την επιλογή του για την προώθηση νέων -πλην μη γνωστών στο ευρύ κοινό- προσώπων».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα (αν όχι στη συντριβή) οδηγείται το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση της 13ης Ιουνίου. Το ψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις ευρωεκλογές που κατήρτισε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ψηφοδέλτιο ήττας. Το αποτελούν πρόσωπα (με εξαίρεση κάνα δύο) πανελληνίως άγνωστα που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης με τα δοκιμασμένα στελέχη της αντίπερα όχθης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «άφωνοι έχουν μείνει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά από το ευρωψηφοδέλτιο... του Γ. Παπανδρέου. Εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε χθες στο Ζάππειο το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος, έβαλε σε εκλόγιμες θέσεις ονόματα άγνωστα και κυρίως στενούς του συνεργάτες».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «έντονες πιέσεις και υπόγειες διεργασίες πυροδοτεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του από τον Γιώργο Παπανδρέου. Η επιλογή του να στείλει στις Βρυξέλλες την παρέα του προκαλεί την οργή των βαρόνων και του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Στον τελικό ο ΠΑΟ

Τον τελικό με το Μαρούσι σκέφτονται πλέον στον Παναθηναϊκό

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερη αντίσταση από τον Ηρακλή προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός στον τελικό του πρωταθλήματος Α1 μπάσκετ, όπου θα υπερασπισθεί τον τίτλο του με αντίπαλο το Μαρούσι.

Ο τρίτος και καθοριστικός ημιτελικός έγινε στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου περίπου 2.500 οπαδοί του Τριφυλλιού δημιούργησαν ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, μεταφέροντας στο κλειστό των Πατησσίων το πανηγυρικό κλίμα από την κατάκτηση του νταμπλ στο ποδόσφαιρο και ζητώντας το πρωτάθλημα και στο μπάσκετ, μετά το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο.

Οι Πράσινοι «πήραν τον αέρα» των φιλοξενουμένων από την αρχή, προηγούμενοι με 10-0, και, βασιζόμενοι στη σφιχτή τους άμυνα και σε καλά ποσοστά ευστοχίας, δεν άφησαν σε κανένα σημείο του ματς περιθώρια στον Ηρακλή να ελπίσει στην έκπληξη.

Ο αγώνας, όπως και οι προηγούμενοι μεταξύ των δύο ομάδων, χαρακτηρίσθηκε από τις δυνατές άμυνες. Ωστόσο, η προσπάθεια του Ηρακλέους προσέκρουσε στην ποιοτική υπεροχή αλλά και στο πάθος των παικτών του Τριφυλλιού, που φάνηκε να θέλουν να «ξεπλύνουν τη ντροπή» της βαριάς ήττας που υπέστησαν στο δεύτερο ημιτελικό στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, σταδιακά ο Παναθηναϊκός οικοδόμησε μία διαφορά ασφαλείας και κατάφερε να πάρει το παιχνίδι με 68-47.

Από τους Αθηναίους ξεχώρισαν οι Τσαρτσαρής, Αλβέρτης και Μακντόναλντ, ενώ από τους Θεσσαλονικείς κανείς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου, ιστορικής σημασίας για την ομάδα τους, αγώνα.

Ανησυχία προκάλεσε στον Παναθηναϊκό ο τραυματισμός του Αλβέρτη στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως ο αρχηγός των Πρασίνων θα δώσει κανονικά το παρόν στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών με το Μαρούσι. Ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί στις τρεις νίκες.

Ο Ηρακλής θα διεκδικήσει την τρίτη θέση στη σειρά αγώνων του μικρού τελικού με αντίπαλο την ΑΕΚ, η οποία αποκλείσθηκε από το Μαρούσι.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Μερική αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων

Εκατοντάδες σπίτια Παλαιστινίων κατέστρεψαν οι ισραηλινές μπουλντόζες

Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησε από τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Τελ Σουλτάν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Η περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο των συγκρούσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στη διάρκεια της εξαήμερης ισραηλινής επιχείρησης κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός που κατεδάφισε εκατοντάδες σπίτια Παλαιστινίων διατηρεί πάντως τον έλεγχο άλλων περιοχών της Ράφα.

Η επιχείρηση επίσημα αιτιολογείται με το στόχο καταστροφής της υποδομής λαθρεμπορίου όπλων από την Αίγυπτο, στα πλαίσια των προετοιμασιών για την υλοποίηση του σχεδίου του Αριέλ Σαρόν για απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας.

Οι αρχικές προτάσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ απορρίφθηκαν σε δημοψήφισμα από τα μέλη του κόμματος του, Λικούντ, αλλά νέες, αναθεωρημένες προτάσεις πρόκειται να παρουσιασθούν προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο σε μια εβδομάδα.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η αναθεωρημένη φόρμουλα προβλέπει την τμηματική απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε απόσυρσης δια της μίας.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 05:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωπιστική τραγωδία στο Σουδάν

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις στην διεθνή κοινότητα να επέμβει στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται από την εμφύλια σύρραξη, τις αρρώστιες και την πείνα.

Η οργάνωση "Ομάδα Διεθνών Κρίσεων" με έδρα τις Βρυξέλλες ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει άμεση δράση.

Η οργάνωση λέει ότι απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από την παραστρατιωτική οργάνωση Τζαντζαγουίντ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση αλλά και από την έλλειψη τροφίμων.

Η οργάνωση Όξφαμ ζήτησε από τις αρχές του Σουδάν να επιτρέψουν την μετάβαση μηχανικών στην χώρα για να επιδιορθώσουν τα δίκτυα ύδρευσης .

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στην Νταρφούρ περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τον φόβο των συγκρούσεων.

Οι εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων πραγματοποιούνται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 45 χωρικοί σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από επίθεση που αποδίδεται σε παραστρατιωτικούς της Τζαντζαγουίντ .


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Σχέδιο ψηφίσματος για Ιράκ

Το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ κατατίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα παρουσιάσουν την Δευτέρα το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Με το σχέδιο ψηφίσματος επιδιώκεται η αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία, η νομιμοποίηση της παραμονής των ξένων δυνάμεων πέραν της 30ης Ιουνίου και η προστασία της δίωξης στρατιωτών τους από ιρακινά δικαστήρια.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο κατά πόσο θα καλύπτονται και εκείνοι που κατηγορούνται για βασανισμούς κρατουμένων.

Σε σημερινή του ομιλία εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους θα δώσει το στίγμα του για την πολιτική στο Ιράκ, μετά το σκάνδαλο για τους βασανισμούς κρατουμένων και ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ανταποκριτής του BΒC στη Νέα Υόρκη, Τζάστιν Γουέμπ, μεταδίδει ότι η ομιλία σε στρατιωτικό κολέγιο της Φιλαδέλφειας θα είναι μία από τις συνολικά έξι που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος για το Ιράκ, με δεδομένη τη συρρίκνωση των ποσοστών προτίμησης στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου:

Ο κ. Μπους επιδιώκει κυρίως να παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Ιράκ. Αμερικανοί επίσημοι εκτιμούν ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δώσει διεθνή νομιμοποίηση σε ότι ακολουθήσει μετά την 30η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Γκάρτιαν (Guardian) το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει «την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας» στους Ιρακινούς ακόμη και τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου.

Παράλληλα θα δίνει στην κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, τη «θεωρητική δυνατότητα» να ζητήσει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.


Δευτέρα 24 Μαΐου 2004 - 03:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολιτική» η απόφαση στις Κάνες

Η Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει «πολιτική» την απόφαση να δοθεί στον αμερικανό σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Κανών.

Η επιτροπή «ανέδειξε την πολιτική εις βάρος του κινηματογράφου» γράφει η Λιμπερασιόν που υποστηρίζει ότι οι ταινίες του Μουρ «είναι μάλλον φρικτές, μερικές φορές δημαγωγικές και συχνά εκσφενδονίζουν κατηγορίες χωρίς βάση».

Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ, Φάρενάιτ 9/11, κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο των Κανών επιτελεί και τον στόχο του δημιουργού του να υπονομεύσει δηλαδή το κύρος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μουρ χρησιμοποίησε νέο και αρχειακό υλικό για να διερευνήσει την αντίδραση του Τζορτζ Μπους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και τις σχέσεις της οικογένειας Μπους με ισχυρούς Σαουδάραβες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η οικογένεια του Οσαμα Μπιν Λαντεν.

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) συμφωνεί ότι η απόφαση ήταν πολιτική και προσθέτει ότι ο Μουρ «προσφέρει οργισμένες εικόνες που λείπουν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα από την τηλεόραση».

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) δεν εκπλήσσεται από την απονομή του βραβείου στον Μουρ. Στην Ευρώπη «δεν αναλαμβάνεις κανένα ρίσκο με το να αποκαλείς τον Μπους «ανίκανο βλάκα» γράφει η εφημερίδα.

Γερμανία

Η ανάδειξη του Χερστ Κέλερ στην προεδρία της Γερμανίας απασχολεί όπως είναι φυσικό το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

H Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι η εκλογή του Κέλερ ο οποίος υποστηρίχθηκε από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση δεν «συνιστά άμεση απειλή» στο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Καθώς σχεδόν όλα τα μέλη του σώματος εκλεκτόρων που των εξέλεξαν ανήκουν στην αντιπολίτευση η εκλογή του «ήταν μαθηματικό γεγονός» γράφει η εφημερίδα.

Η Φρανκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) δεν διαβλέπει αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης Σρέντερ στα θέματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής.

Όμως η εφημερίδα λέει ότι ο Χερστ Κέλερ πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και γνωστός «νεοφιλελεύθερος» αναμένεται να «αφήσει τα χνάρια του στην οικονομική πολιτική».

Η χώρα θα «δει μάλλον πιο καθαρά τις εναλλακτικές λύσεις» που υπάρχουν στην οικονομική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων γράφει η Φρανκφούρτερ Ρούντσαου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.